skip to Main Content

11 juni 2024

Nadat de afgelopen weken diverse pagina’s over zonen en kleinzonen van Duellant Hann op deze website zijn gepubliceerd, is vandaag een uitgebreid overzicht gepubliceerd over de betekenis van Duellant voor de fokkerij.

Duellant is een vos hengst met een stokmaat van 163 cm, die in 1943 in het noorden van Nedersaksen is geboren.
Hij is opgefokt op het hengstenopfokbedrijf van het Hannoveraanse stamboek in Hunnesrück en in het najaar van 1945 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Duellant is van 1946 tot zijn dood in 1965 door het Nedersaksische Landgestüt Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Daarbij heeft hij alle jaren op het dekstation gestaan in Landesbrück, dat bij Freiburg/Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.

Duellant is zonder enige twijfel jarenlang de meest invloedrijke hengst geweest uit de Detektiv-lijn. Onder zijn zonen en kleinzonen bevinden zich verschillende kampioenen van DLG-tentoonstellingen, uitstekende prestatiepaarden en paarden die opvielen door hun drafactie (“Aktionstraber”).

Al zijn nakomelingen beschikten over hardheid, een opvallende halspartij en uitstekende bewegingen. Het vaak wat zwaar gebouwde hoofd paste wel bij het totale type en trok door de opvallende hals niet meteen de aandacht.

Volgens gegevens van de Duitse nationale paardensport- en paardenfokkerij organisatie zijn van Duellant 491 nakomelingen geregistreerd.

Negenentwintig dochters van Duellant zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en 33 zonen van Duellant zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Back To Top