skip to Main Content

1974 (Cor de la Bryère x Colombo Holst)

Samenvatting:

Calando I is een middelgrote hengst met een mooi hoofd, een forse onderkaak en een goedgevormde schouder, schoft en rug; een kort, sterk hellend kruis en een correct gebouwd fundament. Hij is in 1974 geboren op het bedrijf van Herman Otto Voβ in het noorden van Sleeswijk-Holstein.
Calando I is een zoon van de Franse hengst Cor de la Breère SF uit een merrie van de Holsteinse hengst Colombo. Door de inbreng van de Engelse volbloeds Rantzau xx, Furioso xx en Cottage Son xx heeft Calando I, gerekend over acht generaties, een afstamming met 56,1 % Engels volbloed.
Calando I is begin 1977 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en is van 1977 – 1980 en van 1989 – 2001 beschikbaar geweest voor de fokkerij. In de tussenliggende jaren is hij door Karsten Huck (GER) en Edgar-Henri Cuepper (BEL) in de internationale springsport uitgebracht.

Calando I was een moeilijke, heetgebakerde hengst met een ontembaar temperament, waardoor hij moeilijk te rijden was. Hij heeft dat moeilijke karakter maar ook zijn uitstekende springaanleg, zijn hardheid en zijn goede gezondheid doorgegeven aan zijn nakomelingen.

In de fokkerij heeft Calando I in Duitsland 178 dochters gebracht die als fokmerrie zijn opgenomen in een stamboek. Dertig van hen zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Daarnaast zijn 24 zonen van Calando I goedgekeurd voor de fokkerij. Van hen heeft alleen Catano Holst een goedgekeurde zoon gekregen die neer dan tien als sportpaard geregistreerde nakomelingen heeft gebracht.

De meest succesvolle zoon is Cagliostro, die in Zweden en Finland een veel gebruikte hengst is geweest. Op latere leeftijd is hij door vrijwel alle Duitse stamboeken voor de fokkerij geaccepteerd, maar dat heeft weinig opgeleverd.

Vastgesteld kan worden dat Calando I in de fokkerij veel kansen heeft gekregen maar dat door het veelal moeilijke (brutale) karakter van zijn nakomelingen zijn invloed in de fokkerij beperkt is gebleven.

Voorkomen en afstamming

Calando I Holst DE 276321210617974 is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1974 geboren en is gefokt door Herman Otto Voβ uit Beringstedt, dat circa 25 km ten noorden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.

Calando I is een middelgrote hengst met een mooi hoofd, een forse onderkaak en goedgevormde schouder, schoft en rug; een kort, sterk hellend kruis en een correct gebouwd fundament.

Calando I is een broer van de hengsten Calando II Holst (1975), Calando III Holst (1976), Calando IV Holst (1984), Calando V Holst (1988) en Calando VI Holst (1989).

Vader

De vader van de Calando-broers is de donkerbruine hengst Cor de la Bryère (V. Rantzau xx) die is gefokt in Frankrijk en in 1971 op driejarige leeftijd door Maas Hell en Alwin Schockemöhle naar Duitsland is gehaald. Hij is in februari 1971 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en is tot zijn dood in 2000 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Hij is van groot belang geweest voor de Europese sportpaardenfokkerij en heeft in Duitsland 569 fokmerries gebracht, waarvan er 106 moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden. Zelf bracht Cor de la Bryère 110 zonen die zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Naast Calando I hebben ook zijn zonen Calypso I Holst (1973), Calando Holst (1974), Calypso II Holst (1974), Caletto I (1975), Caletto II Holst (1978), Corrado I Holst (1985) en Corland Holst (1989) veel invloed op de fokkerij gehad.

Moeder

De moeder van de Calando-broers is de bruine merrie Forgund Holst (1969, V. Colombo Holst). Naast genoemde zes Calando’s heeft Forgund tussen 1973 en 1991 nog tien andere veulens gebracht.
Forgund is ook de tweede moeder van de hengsten Welcorde CCDM (1985, V. Weltraum Oldbg), Con-Corde DWB (1989, V. Coriolan Holst) en Cap-Calando Holst (1991, V. Capitol I Holst).
Welcorde is goedgekeurd door het Mexicaanse stamboek CCDM, Con-Corde door het Deense stamboek en Cap-Calando door het ZfdP.

Tweede moeder van de Calando broers is de maar 158 cm grote merrie Asaka Holst (1964, V. Herwin Holst). De moederlijn is Holsteins en is tot omstreeks 1920 terug te traceren.
Gerekend over acht generaties heeft Calando I een afstamming met 56,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 25 % Holsteins bloed.

Fokkerij- en sportcarrière

Calando I is begin 1977 in Elmshorn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Later dat jaar heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij 90,67 punten heeft behaald, waarmee hij een 20e plaats heeft behaald.

Calando I is in de jaren 1978 – 1980 in Holstein beschikbaar geweest voor de fokkerij en daarna is hij verkocht om uitgebracht te worden in de sport.
Als springpaard toonde Calando I een enorm vermogen, een prachtige beentechniek en een goede bascule. Door zijn moeilijke, heetgebakerde en ontembare temperament was hij voor zijn ruiters echter zeer moeilijk te rijden. Desondanks hebben Karsten Huck (GER) en Edgar-Henri Cuepper (BEL) de nodige successen met hem geboekt.

In de jaren 1981 – 1983 is Werner Girrulat (GER) met de hengst tot op S-niveau in Duitse wedstrijden gestart. Daarna heeft Karsten Huck de hengst in 1984 en 1985 in internationale wedstrijden uitgebracht. In 1984 is een wedstrijd in Hamburg gewonnen en bij het Duitse kampioenschap in Balve zijn twee wedstrijden en het kampioenschap gewonnen. Tweede plaatsen zijn behaald in Wiesbaden, Aken en Münster en met het Duitse team zijn de landenwedstrijden in Falsterbo en Calgary gewonnen. In het najaar van 1985 heeft Calando I te maken gekregen met een faillissement van zijn eigenaar en was het onduidelijk wat er met hem zou gebeuren. Uiteindelijk is Calando I in 1986 in het bezit gekomen van en in wedstrijden uitgebracht door Edgar-Henri Cuepper. In 1986 zijn de Grand Prix van Leeuwarden en een wedstrijd in Simmerath gewonnen en zijn tweede plaatsen behaald in Donaueschingen en Berlijn. In 1987 is een tweede plaatsen behaald in Aken en in 1989 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Walldorf.
In 1989 is Calando I terug naar Holstein gegaan waar hij nog tot 2001 actief is geweest in de fokkerij. Hij is in 2004 overleden.

Calando I heeft naast zijn moeilijke karakter ook zijn uitstekende springaanleg, hardheid en een goede gezondheid doorgegeven aan zijn nakomelingen.

Dochters

Van Calando I zijn 178 dochters als fokmerrie geregistreerd en daarvan zijn er dertig moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Perra Holst, 1978, bruin, MV. Mambo Holst, is de moeder van de hengsten Lord Calando Holst (1985, V. Lord Holst), Carthago Holst (1987, V. Capitol I Holst), Cinnamon Holst (1996, V. Corrado II Holst) en Leonce Holst (1998, V. Limbus Holst). Lord Calando is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Selle Français stamboek; Carthago door het Holsteinse-, Rijnlandse-, Zangersheide- en Selle Français stamboek, Cinnamon door het Oostenrijkse stamboek en Leonce door het Holsteinse stamboek;

Phaedra Holst, 1978, bruin, MV. Consul Holst, is de moeder van de hengst Cascavelle Holst (1986, V. Cantus Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, het Rijnland-Palts-Saar- en het Selle Français stamboek;

Thia Holst, 1981, bruin, MV. Meteor xx, is de moeder van de hengsten Lord Calandus Holst (1987, V. Lord Holst) en zin broer Lord Z Holst (1990). Lord Calandus is goedgekeurd door het Westfaalse- en Beierse stamboek en Lord Z door het Holsteinse-, Beierse-, Rijnlandse-, Oldenburg International-, KWPN-, Zangersheide-, Selle Français-, Zweedse- en Cheval Suisse stamboek;

Tora Holst staatspemiemerrie, 1981, bruin, MV. Ritter Holst, is de moeder van de hengst Landor Holst (1991, V. Lavarius Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

F-Viva Holst, 1991,schimmel, MV. Roman Holst, is de moeder van de hengsten Bajou du Rouet Holst (2001, V. Baloubet du Rouet SF) en Ulando Meckl (2013, V. Un Avenir des Peux SF). Bajou du Rouet is goedgekeurd door het Poolse Wielkopolska stamboek en Ulando door het Holsteinse stamboek;

Falanda II Holst, 1991, donkerbruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Lentini Holst (1998, V. Lavaletto Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Berlin-Brandenburgse-, Mecklenburgse- en het Saksen-Anhalt stamboek;

Fara Holst, 1991, bruin, MV. Landega Holst, is de moeder van de hengst Canturo Holst (1995, V. Cantus Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-,
Oldenburgse-, Hannoveraanse-, Rijnlandse-, BWP-, SBS- en Selle Français stamboek;

Felidae Holst, 1991, bruin, MV. Romino Holst, is de moeder van de hengst Ralando Z Holst (1995, V. Ramiro Z Holst), die is goedgekeurd door het SBS;

Florida II Holst, 1991, bruin, MV. Fernando I Holst, is de moeder van de hengsten Conquest van de Helle Holst (2002, V. Corrado I Holst) en Cris van de Helle Holst (2006, V. Cristo Holst). Conquest van de Helle is goedgekeurd door het SBS en het Canadese Warmbloed stamboek en Cris van de Helle door het SBS;

Fortuene Holst, 1991, bruin, MV. Ronald Holst, is de moeder van de hengst Amorose van de Helle Holst (2001, V. Acorado I Holst) die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Frederica II Holst staatspremiemerrie, 1991, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengsten Galloway Oldbg (2000, V. Galoubet A SF) en Chino Holst (2002, V. Cassini I Holst). Galloway is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Ierse Sportpaarden stamboek en Chino is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek;

Gamblingfever Holst, 1992, bruin, MV. Deadly Nightshade xx, is de moeder van de hengst Levino Holst (2004, V. Levisto Z Holst), die is goedgekeurd door het Brandenburgse- en het Saksische stamboek;

Gamma Holst , 1992, zwartbruin, MV. Lorenz Holst, is de moeder van de hengst Casparino Holst (1996, V. Carpaccio Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Westfaalse- en Rijnlandse stamboek;

Gina B Hann, 1992, schimmel, MV. Raimond Holst, is de moeder van de hengst Elfenkönig Holst (1999, V. Exorbitant xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Cori Holst, 1993, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengsten Arlando Z Zang (2005, V. Argentinus Hann) en Donald Z Zang (2012, V. Diamant de Semilly SF). Arlando Z is goedgekeurd door het Deense- en het Zweedse stamboek en Donald Z door het Zangersheide stamboek;

H-Folia Holst, 1993, bruin, MV. Maximus Holst, is de moeder van de hengst Chico Holst (2002, V. Cardino Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Hafolia Holst, 1993, bruin, MV. Capitano Holst, is de moeder van de hengst Concreto Holst (1998, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, het BWP- en het Finse stamboek;

Halanda Holst, 1993, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengsten Easy Way I Holst (2001, V. Esteban xx) en zijn broer Easy Way II Holst (2002). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Havanna XIV Holst, 1993, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Chablis I Holst (2002, V. Corrado I Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, het Zangersheide- en het Canadese Sportpaarden stamboek;

Helena XV Holst, 1993, schimmel, MV. Midas Holst, is de moeder van de hengsten Bartlgut’s Limotas Holst (2000, V. Limbus Holst) en Cincinnatti Holst (2003, V. Cassini I Holst). Bartlgut’s Limotas is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Cincinnatti door het Anglo Europese stamboek;

Hella XVIII Holst, 1993, bruin, MV. Aloube Z Hann, is de moeder van de hengst Cold Morning Holst (2006, V. Cassini II Holst), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;

Hitachi Holst, 1993, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Digo OS (2003, V. Darco BWP), die is goedgekeurd door het ZfdP;

Cassandra Holst, 1994, bruin, MV. Lavall I Holst, is de moeder van de hengst Santiano AWÖ (2006, V. Santander H Oldbg), die is goedgekeurd door de Zuidduitse stamboeken;

Colanda Holst pref, 1994, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Citizen Kane EBH Holst (2011, V. Canturo Holst), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;

Irrada Holst, 1994, MV. Cor de la Bryère SF, is de moeder van de hengst Cayado Holst (2004, V. Clearway Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

J-Ohara Holst staatspremiemerrie, 1994, donkerbruin, MV. Romino Holst, is de moeder van de hengsten Colandro Holst (2002, V. Contendro I Holst) en Carett Holst (2005, V. Caretino Holst). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

L-Callas HH Holst, 1996, bruin, MV. Lakai Holst, is de moeder van de hengst Carter Holst (2000, V. Caretino Holst), die is goedgekeurd door het Poolse Wielkopolska stamboek;

Mare I Holst, 1997, bruin, MV. Cassini I Holst, is de moeder van de hengst Chin Champ’s Calando Holst (2012, V. Chin Champ Holst), die is goedgekeurd door het Tsjechische- en het Slowaakse stamboek;

Pinball Cha Cha Holst staatspremiemerrie, 2000, donkerbruin, MV. Lorenz Holst, is de moeder van de hengst Corvette Sr Z Zang (2014, V. Clarimo ASK), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

T.Amelusina II KWPN prestatie, 2000, donkerbruin, MV. Coriander Holst, is de moeder van de hengst Den Ham Blue R KWPN (2008, V. Mr. Blue KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

Zonen

Van de zonen van Calando I zijn Calandus Holst (1981), Calvin Holst (1982), Calando Landgraf Holst (1991), Caledo Holst (1991), Calino Holst (1991), Carino Holst (1991), Cevin Holst (1991), Cilton Holst (1991), Cagliostro Holst (1992), K. Rubertha 52 KWPN/Royal Beach Cupid (1992), Pikeur Carino Holst (1992), Canello Holst (1993), Cartoon Jmen AAFE (1993), Catrick I Holst (1993), Conejo Holst (1993), Callaway Holst (1994), Catano Holst (1994), Cool Water Holst (1994), Capo Holst (1995), Collins Holst (1995), Cascaretto Holst (1996), Carving Holst (1998), Catrick II Holst (1998), Mersley Mon Capatain AES (1998) goedgekeurd voor de fokkerij.

Een deel van deze hengsten heeft geen of een zeer beperkte invloed op de fokkerij gehad. Die hengsten zijn cursief weer gegeven en worden onderstaand kort aangeduid. De overige hengsten worden daarna in aparte hoofdstukken behandeld.

Zonen die zich (nog) niet hebben waargemaakt in de fokkerij

De hengst K.Rubertha 52 KWPN (MV. Ladalco Holst) is onder de naam Royal Beach Cupid goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd. in 2003 heeft Bohdan Sas-Jaworski (POL) met de hengst deelgenomen aan het Europese kampioenschap springen in Mannheim. Daar is de combinatie 55e geworden.

De hengst Pikeur Carino Holst (MV. Fasolt Holst) is in december 1994 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en heeft in de zomer van 1996 in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde 86,59 punten voor de dressuur, 108,96 punten voor het springen en 101, 11 punten voor zijn totale prestatie, waarmee hij 32e van de 60 deelnemende hengsten is geworden.
Pikeur Carino is in 1998 voor het laatst actief geweest in de fokkerij. Eén dochter van hem is als fokmerrie opgenomen in een stamboek en zeven nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Pikeur Carino is in de jaren 1997 – 2000 tot op M-niveau uitgebracht in de springsport.

De hengst Canello Holst (MV. Alcatraz Holst) is in november 1995 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Begin 1997 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde 92 punten voor de dressuur, 92 punten voor het springen en 95 punten voor zijn totale verrichting. Hij eindigde als 23e van de 36 deelnemende hengsten. In 1997 is Canello verkocht naar Zuid Afrika, waar hij is ingezet in de fokkerij.

De hengst Conejo Holst (MV. Mephisto Holst) is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek, dat enkele nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengst Callaway Holst (MV. Deadly Nightshade xx) is in september 2011 in Canada goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. Van de hengst zijn enkele in de Verenigde Staten geboren nakomelingen bekend.

De hengst Cool Water Holst (MV. Ramiro Z Holst) is in januari 1997 in Wickrath goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek. Vanaf 1998 is de hengst uitgebracht in proeven voor springpaarden en vanaf 2000 in springconcoursen in de klassen B en L. Cool Water is tot 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij maar is nauwelijks gebruikt. Van Cool Water zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Collins Holst (MV. Caletto II Holst) is op driejarige leeftijd verkocht aan Noblewood Park Holsteiner Stud in Wooroloo, dat circa 50 km ten oosten van Perth in het westen van Australië ligt. Bekend is dat Collins is ingezet in de fokkerij van de stoeterij en meerdere nakomelingen heeft gebracht.

De hengst Cascaretto Holst (MV. Capitol I Holst) is in oktober 1998 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij heeft in 1999 in Zweibrücken deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 82.00 punten voor de dressuur, 129,00 punten voor het springen en 104,00 punten voor zijn totale prestatie heeft behaald. Cascaretto heeft daarmee het onderzoek als achtste van de achttien deelnemende hengsten afgesloten. Hij is in 1999 voor het laatste beschikbaar geweest voor de fokkerij. Twee dochters van hem zijn als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en vijf nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Eind 2018 hebben die samen € 34.878 gewonnen.
Cascaretto’s dochters Petra Holst (2000, MV. Raimondo Holst) en Santa Catarina La Silla Holst (2001, MV. Cor de la Bryère SF) zijn de moeders van respectievelijk de hengsten Corsario Holst (2005, V. Colman Holst) en Casaldo LS SLS (2009, V. Casall ASK Holst).

De hengst Catrick II Holst (MV. Lombard Holst) is in november 2000 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en heeft in 2001 in Neustadt/Dosse eerst aan een aanlegtest van 30 dagen en later dat jaar aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen deelgenomen. Voor de aanlegtest scoorde hij 7,79 punten voor de dressuurr en 8,12 punten voor het springen. Bij het verrichtingsonderzoek is hij voor de dressuur gewaardeerd met 118,0 punten, voor het springen met 119,0 punten en voor zijn totale verrichting met 122,0 punten. Van de 39 deelnemende hengsten heeft Catrick II het onderzoek als zevende afgesloten.
Catrick II is verkocht aan het Orion Trade Centre in het Verenigd Koninkrijk. Verdere informatie ontbreekt.

Nakomelingen in de sport

De Duitse Hippische Sportbond heeft 394 nakomelingen van Calando I geregistreerd als wedstrijdpaard. Circa een kwart daarvan is uitgebracht in de de klasse S.
De nakomelingen hebben tot en met 2017, voor zover ze in Duitsland zijn uitgebracht of door Duitse ruiters in het buitenland zijn gestart, samen € 1.183.358 gewonnen.

Succesvolle nakomelingen van Calando I zijn:

Careful Holst, ruin, 1981, donkerbruin, MV. Lorenz Holst, fokker Fritz Dreesen, is door Ulrich Kirchhoff (GER) in de zomer van1989 in internationale springwedstrijden uitgebracht. In oktober 1989 is Evelyn Blaton (BEL) de ruin gaan rijden. In 1990 heeft de combinatie een wedstrijd in Münster gewonnen en in 1992 is in Bremen gewonnen. Vanaf augustus 1994 tot eind 1997 is Yuka Watanabe (JPN) met Careful uitgekomen. Careful heeft een winsom van € 145.000;

Coolman V Holst, ruin, 1991, bruin, MV. Lorenz Holst, fokker prof. dr. Hartwig Schmidt, is in 2001 door Markus Beerbaum (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Van juni 2002 tot en met 2006 is de ruin uitgebracht door Pius Schwizer (SUI). De combinatie won in 2003 o.a. de Grand Prix van Zagreb.

Calaro Holst, ruin, 1992, bruin, MV. Fier de Lui Z SF, fokker Dieter Mohr, is van 1997 tot 2006 in de springsport uitgebracht. Vanaf 2000 is de ruin door Andreas Ripke (GER) in internationale wedstrijden uitgebracht. In 2001 is met het Duitse team de landenwedstrijd bij het CSIO in Poznan gewonnen, In 2002 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Aarhus en zijn twee wedstrijden in Wingst-Dobrock gewonnen. In 2003 is in Neustadt.Dosse gewonnen. Calaro heeft een winsom van
€ 65.000;

Conejo Holst, hengst, 1993, bruin, MV. Mephisto Holst, fokker L. Horst-Henning, won in 2002 met Karen Cudmore (CAN) de $ 100.000 Keswick Charity Invitational Grand Prix en de combinatie is bij de Wereldruiterspelen in Jerez de la Frontera individueel als 52e geëindigd. Met het Canadese team is de tiende plaats behaald in de landenwedstrijd. In 2003 is de 20e plaats behaald in de finale van de World Cup in Las Vegas en de 36e plaats bij de Pan Amerikaanse Spelen in Santo Domingo. In 2004 heeft de combinatie een $ 60.000 Grand Prix op Spruce Meadows in Calgary gewonnen;

Carissimo Holst, ruin, 2000, bruin, MV. Silvester Holst, fokker H. Henke, is in 2011 door Antonio Vozone (POR) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Van begin 2012 tot april 2015 is Molly Ashe (USA) met de ruin uitgekomen. In 2012 is een wedstrijd in Tampa FL gewonnen; is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Tampa FL en een derde plaats in een World Cup wedstrijd in Bridgehampton NY. In 2014 is een wedstrijd in Bridgehampton NY gewonnen. In juni en juli 2015 heeft Jorge Matte Capdevila (CHI) de ruin gereden en daarna is Molly Ashe weer met Carissimo uitgekomen. In november 2016 heeft de combinatie een derde plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Lexington KY. Carissimo heeft een winsom van € 150.000;

Calado Holst, ruin, 2001, bruin, MV. Landgraf I Holst, fokker Günter Stange-Steinmetz, is vanaf 2005 in de springsport uitgebracht. Jörg Näve (GER) is van 2009 tot en met 2014 met Calado in internationale wedstrijden gestart. In 2009 zijn twee wedstrijden in Bad Segeberg gewonnen. In 2010 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Arezzo en in 2011 zijn de Grand Prix van Arezzo en een wedstrijd in Bad Segeberg gewonnen. In 2012 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Abu Dhabi en de derde plaats in de Grand Prix van Oldenburg. Van mei 2013 tot september 2016 zijn achtereenvolgens Marco Kutscher (GER), Henrik von Eckerman (SWE), opnieuw Kutscher, Philipp Weishaupt (GER), Rolf-Goran Bangtsson (SWE) en You Zhang (CHN) met Calado gestart. Weishaupt won in juli 2014 in Aken een wedstrijd met de ruin. Calado heeft een winsom van circa € 150.000.

1. Calandus Holst DE321210035681

Calandus Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst die in 1981 is geboren. Hij is gefokt door Jörn Stoltenberg uit Gettorf, dat circa 15 km ten noordwesten van Kiel in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Calandus is de merrie Namire Holst (1976, V. Fontan Holst) en tweede moeder is Bambine Holst (1865, V. Albaner Holst).
De hengst Cottage Son xx (1944, V. Young Lover xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Calandus en heeft een inbreng van 12,5 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Calandus een afstamming met 47,7 % Holsteins bloed en 34,4 % Holsteins bloed.

Calandus is eind 1984 of begin 1985 geëxporteerd naar Brazilië en is daar goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek. Van hem zijn in Brazilië in de jaren 1986 – 1996 69 veulens geregistreerd. De Braziliaanse stoeterij Joter in Porto Alegre heeft elf veulens laten registreren bij het Holsteinse stamboek.

2. Calvin Holst DE321210031582

Calvin Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm.
Hij is in 1982 geboren en is gefokt door Karl-Heinz Raabe uit Osdorf, dat circa 20 km ten noorden Kiel in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Calvin is de bruine merrei Depose Holst (1967, V. Thuswin xx) en tweede moeder is de bruine Melanie Holst (1963, V. Dorilas Hann).
Melanie is ook de tweede moeder van de hengst Lasall Holst (1977, V. Landgraf I Holst), die door het Holsteinse- en het Braziliaanse stamboek is goedgekeurd.
De hengst Dorilas Hann (1949, V. Dömitz I Hann) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Calvin en heeft een inbreng van 15,6 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Calvin een afstamming met 46,9 % Engels volbloed, 21,9 % Holsteins bloed en 15,6 % Hannoveraans bloed.

Calvin is in oktober 1984 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.
In 1985 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde daarin 88,00 punten voor de dressuur, 88,00 punten voor het springen en 86,00 punten voor zijn totale prestatie. Met genoemd puntentotaal is hij 29e geworden van de 37 deelnemende hengsten.
Calvin is van 1985 tot en met 1990 actief geweest in de fokkerij.
De Duitse Hippische Sportbond heeft dertien nakomelingen van Calvin geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 25.832.

3. Calando Landgraf Holst DE321210294691

Calando Landgraf Holst (V. Calado I Holst) is een schimmel hengst die in 1991 is geboren. Hij is gefokt door Hermann Kruse uit Heede, dat tien km ten oosten van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van de hengst is de schimmel merrie Banka Holst (1987, V. Landgraf I Holst) en tweede moeder is de schimmel Sanka Holst (1980, V. Capitano Holst). Sanka is ook de moeder van de hengsten Latano I Holst (1985, V. Landgraf I Holst) en zijn broer Latano II Holst (1988). Latano I is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en het BWP en Latano II door het Holsteinse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Calando Landgraf een afstamming met 46,9 % Engels volbloed en 37,5 % Holsteins bloed.

Calando Landgraf is in december 1993 in Marbach goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek. In het voorjaar van 1995 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waar hij 98,52 punten (14e plaats) voor de dressuur scoorde, 111,43 punten (10e plaats) voor het springen en 106,28 punten (11e plaats) voor zijn totale verrichting. Aan het onderzoek is deelgenomen door 32 hengsten.

Calando Landgraf is tot 2000 actief geweest in de fokkerij en is tot op S niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft een winsom van € 3.059.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 23 nakomelingen van Calando Landgraf geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 56.993 gewonnen.

Calando Landgraf heeft een dressuurindex van 70 met een betrouwbaarheid van 74 % en een springindex van 121 met een betrouwbaarheid van 76 %.

4. Caledo Holst DE321210338991

Caledo Holst (V. Calando I Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is op 4 mei 1991 geboren en is gefokt door Dirk Hansen uit Ottenbütel, dat enkele kilometers ten noorden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Caledo is de bruine merrie Athleta Holst (1986, V. Fier de Lui SF). Zij is ook de moeder van de hengst Amadehus Holst (2004, V. Askari Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Zangersheide- en Selle Français stamboek.
Tweede moeder van Caledo is de bruine Uniform Holst (1982, V. Lord Holst).
De hengst Rantzau xx (1946, V. Foxlight xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Caledo en heeft een inbreng van 25 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Caledo een afstamming met 52,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 23,4 % Holsteins bloed en 14,8 % Selle Français bloed.

Caledo is in het najaar van 1994 of begin 1995 verkocht naar Slowakije en daar goedgekeurd door het Slowaakse stamboek. Volgens www.sporthorsedata.com heeft het stamboek tot en met 2006 tenminste 26 nakomelingen van hem geregistreerd. In 2007 is Caledo verkocht aan Metschta KSK in Lytkarino, dat in het zuidoosten van Moskou in Rusland ligt, waar hij tot 2011 is gebruikt voor de fokkerij.

5. Calino Holst DE 381810680991 / SWB 932

Calino Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1991 geboren en is gefokt door Jürgen Hattebuhr uit Burgwedel, dat ruim tien km ten noordwesten van Hamburg in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Calino is de bruine merrie Larissa Holst (1988, V. Landgraf I Holst) en tweede moeder is de bruine Nandura Holst (1976, V. Romantiker Holst).
Nandura is ook de moeder van de hengst PS Pamiro Westf (1991, V. Pilot Westf), die door het Westfaalse stamboek is goedgekeurd en ze is de tweede moeder van de hengsten Grannex Westf (1991, V. Grannus Hann) en zijn broer Germanico Westf (1992), die beide door het Anglo-Europese stamboek zijn goedgekeurd, en van Consuelo Holst (1997, V. Corofino I Holst), die is goedgekeurd door het Zuid-Afrikaanse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Calino een afstamming met 42,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 41,4 % Holsteins bloed.

Calino is in het najaar van 1996 verkocht naar Zweden en in 1997 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij is aangegeven dat Calino een langgelijnde, forse hengst is met veel hengstuitdrukking. Hij heeft een goed gevormde hals, een schuin liggende schouder, een goed gevormde schoft en rug en een hellende croupe.
De hengst is in de jaren 1997 – 1999 in Zweden ingezet voor de fokkerij, waarbij 96 merries met zijn sperma zijn geïnsemineerd en daaruit zijn 74 veulens geregistreerd.

In Zweden zijn 52 nakomelingen van Calino geregistreerd als wedstrijdpaard en in Duitsland vijf.
Calino heeft in Zweden een dressuurindex van 92 en een springindex van 133.

Omstreeks 2000 is Calino onder de naam Lassergut Calino goedgekeurd door het Amerikaanse Warmbloed Stamboek (American Warmblood Registry) Register.

Onder de naam Lasssergut Calino heeft Helen McNaught (GBR) de hengst in 2001 in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie is tweede geworden in de Grand Prix van La Bagnaia.
In 2002 is Björn Nagel (GER) met Calino gestart. De combinatie heeft daarbij de vierde plaats behaald in de Derby van Hamburg.
In 2003 is Claudia Neureiter (AUT) met Calina uitgekomen.

6. Carino Holst DE321210253991

Carino Holst (V. Calado I Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 10 april 1991 en is gefokt door Detlef Hennings uit Bendorf dat circa 25 km ten noorden van Itzehoe in Sleeswijk Holstein ligt.
De moeder van Carino is de donkerbruine merrie Logische Holst (1974, V. Thuswin xx). Zij is ook de moeder van de hengsten Larius W Holst (1990, V. Landgraf I Holst) en Corradino Holst (1993, V. Corrado I Holst).
Larius W is goedgekeurd door het Holsteinse-, Hannoveraanse-, Westfaalse- en Rijnlandse stamboek en Corradino is voor de fokkerij geaccepteerd door het Holsteinese-, Oldenburgse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek.
Tweede moeder van Carino is de bruine Sterndeuterin Holst (1958, V. Goldschmied Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Carino een afstamming met 47,7 % Engels volbloed en 35,2 % Holsteins bloed.

Carino is in 1997 goedgekeurd door het Zwitserse Warmbloedpaardenstamboek ZVCH en is tot zijn dood op 13 juli 2015 door de nationale stoeterij in Avenches beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Het ZVCH heeft 224 veulens van Carino geregistreerd. Van de 108 dochters zijn er 57 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waarvan er negen premiemerrie zijn geworden en één elitemerrie is geworden. Vijf nakomelingen zijn in de internationale springsport uitgebracht.
Het tweede Zwitserse stamboek Cheval Suisse heeft tien nakomelingen van Carino geregistreerd.

Als springpaard is Carino door Beat Röthlisberger (SUI) in de internationale springsport uitgebracht, waarbij in St. Gallen, Poznan en Mechelen goede resultaten zijn geboekt.

7. Cevin Holst DE321210192991

Cevin Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm.
Hij is geboren op 30 maart 1991 en is gefokt door Harm Thormählen uit Kollmar, dat ten westen van Elmshorn aan de oever van de rivier de Elbe in Sleeswijk Holstein ligt.
Cevin is afkomstig uit wellicht de meest invloedrijke moederstam in de Holsteinse fokkerij. Zijn moeder is de schimmel staatspremiemerrie U-Capitola Holst (1982, V. Capitano Holst).
Zij is ook de moeder van de hengsten Lord Capitol Holst (1988, V. Lord Holst), Landcapitol Holst (1994, V. Landcapitol Holst) en Quite Capitol Holst (1999, V. Quidam de Revel SF). Bovendien is ze de tweede moeder van de hengsten Casir ASK Holst (1990, V. Cor de la Bryère SF), Quiet Easy I Holst (1994, V. Quidam de Revel SF) en zijn broers Quite Easy II Holst (1998) en Quiet Easy III Holst (2002) en Cobos Holst (2000, V. Chambertin Holst).
Lord Capitol is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Beierse stamboek; Landcapitol door het Oldenburgse- en het Beierse stamboek en Quite Capitol door het Holsteinse-, Hannoveraanse-, Oldenburg International-, Rijnlandse-, Beierse- Zweedse- en Selle Français stamboek.
Casir ASK is goedgekeurd door het Deense- en het Zweedse stamboek; Quiet Easy I door het Holsteinse-, Hannoveraanse-, Baden-Württembergse-, Zweedse-, Selle Français- en BWP stamboek; Quiet Easy II door het Holsteinse stamboek;
Quiet Easy III door het Selle Français stamboek en Cobos door het Holsteinse- en het Rijnlandse stamboek.

Tweede moeder is de bruine Folia Holst (1969, V. Maximus Holst). Zij is de moeder van de hengsten Capitol I Holst (1975, V. Capitano Holst), zijn broers Capitol II (1978) en Capitol III Holst (1991), Latus I Holst (1980, V. Landgraf I Holst), zijn broer Latus II Holst (1981) en Cellebrio Holst (1985, V. Caletto II Holst).
Capitol I en Capitol II zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Capitol II door het ZfdP. Latus I is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en Latus II door het Holsteinse- en het Baden-Württembergse stamboek. Cellebrio is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Selle Français stamboek.

De hengst Cottage Son xx (1944, V. Young Lover xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Cevin en heeft een inbreng van 12,5 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Cevin een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 37,5 % Holsteins bloed.

Cevin is in 1994 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en in 1995 door het SBS. Het BWP heeft Cevin formeel niet goedgekeurd, maar heeft zijn nakomelingen wel geregistreerd.
Cevin is tot en met 1999 actief geweest in de fokkerij. Het SBS heeft 46 nakomelingen van hem geregistreerd en volgens hippomundo.com hebben het Zangersheide stamboek en het BWP respectievelijk 40 en 166 nakomelingen van Cevin vastgelegd.

Voor zover bekend zijn drie nakomelingen van Cevin uitgebracht in internationale 1.40 m springconcoursen, maar erg succesvol zijn die niet geweest.

8. Cilton Holst DE321210164791

Cilton Holst (V. Calando I Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 10 maart 1991 geboren en is gefokt door Paul Kitzmann uit Dägeling, dat enkele kilometers te zuiden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Cilton is de schimmel merrie Bellona Holst (1987, V. Ahorn Z Hann) en tweede moeder is de schimmel Valeska II Holst (1983, V. Athlet Z Hann).
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V, Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Cilton en heeft een inbreng van 28,1 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Cilton een afstamming met 32,8 % Engels- en Arabisch volbloed, 30,5 % Holsteins bloed, 21,1 % Selle Français bloed en 10,9 % Hannoveraans bloed.

Cilton is in november 1993 in Neumünster onder de naam Canaris goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.
In november 1994 heeft de hengst onder de naam Christel’s Canaris in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 82 punten voor de dressuur, 130 punten voor het springen en 109 punten voor zijn totale prestatie heeft gekregen. Van de 53 deelnemende hengsten heeft hij het onderzoek als 18e afgesloten.

Het KWPN heeft in februari 1997 Cilton aangewezen om aan een verkort verrichtingsonderzoek deel te nemen.
In het door het KWPN gepubliceerde rapport is aangegeven dat Cilton brutaal en snel is afgeleid. Hij heeft voldoende bereidheid om te werken maar laat zich niet gemakkelijk bewerken en vraagt een bekwame ruiter.
De stap en draf zouden ruimer en krachtiger moeten zijn. In draf is de hengst moeilijk te sluiten. Ook in galop zou hij zich meer moeten dragen. Cilton springt snel van de grond en heeft veel vermogen. Hij maakt achter de sprong goed af en is voorzichtig.
Gedurende het hele verloop van het onderzoek plaatst hij de achterhand onvoldoende onder de massa. Hij draait de kniegewrichten van de achterbenen naar buiten. De indruk bestond dat er sprake was van een gering haken van de knieschijf. Ook is een verminderde staarttonus waargenomen.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Cilton goedgekeurd voor de fokkerij.

In november 1997 heeft het Zangersheide stamboek de hengst goedgekeurd.

Omdat in 1998 van Cilton geen afstammelingenonderzoek is uitgevoerd heeft het KWPN de hengst in 1999 niet meer goedgekeurd.

In 1995 en 1996 is de hengst door verschillende ruiters uitgebracht in springpaardproeven in de klassen B, L en M. In 1999 en in januari 2000 is Jos Lansink (BEL) met Cilton gestart in verschillende 1.30 en 1.40 m wedstrijden.

Het KWPN heeft zestien hengstveulens en zestien merrieveulens van Cilton geregistreerd. Zeven dochters zijn in de jaren daarna als fokmerrie ingeschreven in het stamboek, waarvan twee het keurpredicaat hebben behaald. Ook zijn twee dochters prestatiemerrie geworden.
Cilton heeft een springindex van 138 met een betrouwbaarheid van 64 % en uit het genetisch profiel dat het KWPN heeft gepubliceerd blijkt dat veel van de nakomelingen een sabelbenig achterbeen hebben.
Het Zangersheide stamboek heeft in de jaren 1997 – 2002 zeventien nakomelingen van Cilton geregistreerd.

Cilton heeft een springindex van 138 met een betrouwbaarheid van 68 %,

9. Cagliostro Holst DE321210229292

Cagliostro Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 176 cm. Hij is op 22 februari 1992 geboren en is gefokt door Cord Thormählen uit Itzehoe in Sleeswijk-Holstein.
De moeder van Cagliostro is de donkerbruine merrie Zilia Holst (1985, V. Liostro Holst) en tweede moeder is de bruine Ella Holst (1968, V. Colt Holst).
Ella is ook de moeder van de hengsten Constant Holst (1972, V. Cor de la Bryère SF), Tarento Holst (1975, V. Tumbled xx), Randers Holst (1979, V. Ronald Holst) en Le Sauvage Holst (1989, V. Le Grand I Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Serrano Holst (1987, V. Sympatico ), Barribadeen Warrigal ISSA (1991, V. Wildfeuer Holst), Quantum Holst (1994, V. Quidam de Revel SF) en Waldes Holst (1996, V. Waldus).
Constant is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, Tarento door het Hongaarse stamboek, Randers door het Holsteinse- en het Hessische stamboek en Le Sauvage door het Zangersheide stamboek en het Canadese Warmbloed stamboek.
Serrano is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, Barribadeen Warrigal ISSA door het Australische Warmbloed stamboek en het Australische Sportpaarden stamboek, Quantum door het Holsteinse-, Selle Français- en BWP stamboek en Waldes door het Rijnland-Palts-Saar-, Deense-, Hongaarse stamboek en het ZfdP.

Cagliostro is in 1995 verkocht naar Zweden en goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Door het stamboek is gepubliceerd dat Cagliostro een langbenige, grote, mannelijke hengst is met een mooi hoofd, een lange goed gevormde hals, een goede schouder en een mooie bovenlijn. De stand van de voorbenen is nauw en licht toontredend. De stap is voldoende ruim maar heeft weinig souplesse. De draf heeft een matige balans en is meer duwend dan dragend.

Cagliostro is van 1997 tot en met 2005 actief geweest in de Zweedse fokkerij. Met zijn sperma zijn 349 merries geïnsemineerd en daaruit zijn 223 veulens geregistreerd.
Twee dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Cantra Twin SWB, 2001, schimmel, MV. Midas Holst, is de moeder van de hengst Lol SWB (2014, V. Emerald van ’t Ruytershof BWP), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en

Tinka III Holst, 2003, MV. Tin Rocco xx, is de moeder van de hengst Alvaro Holst (2007, V. Ahron Z Hann), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

In Zweden heeft Cagliostro een dressuurindex van 72 en een springindex van 135.

In april 2004 is Cagliostro goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.
In april 2007 heeft het Oldenburgse stamboek Cagliostro erkend en in december 2009 heeft het Oldenburg-International stamboek dat ook gedaan. Ook het Holsteinse-, Westfaalse-, Rijnlandse-, Mecklenburgse- en de Zuidduitse stamboeken hebben Cagliostro tot hun fokkerijen toegelaten

In de jaren 2005 – 2010 is Cagliostro beschikbaar geweest in Duitsland en in 2010 heeft zijn Finse eigenaresse Noora Forsten – Pentti de hengst naar Finland gehaald. In de jaren 2012 – 2015 zijn in Finland 134 nakomelingen van hem geregistreerd
Cagliostro is in 2014 overleden.

In de jaren 2000 – 2005 heeft Niklas Arvidsson (SWE) Cagliostro uitgebracht in de internationale springsport. In 2003 is een wedstrijd in Lübeck gewonnen en in 2005 een wedstrijd In Nörten-Hardenberg.
Van 2006 tot en met 2009 is Noora Forsten (FIN) met de hengst gestart. De combinatie heeft in 2006 derde plaatsen behaald in een wedstrijd in München-Riem en in de Grand Prix van Gera. Bij de wereldruiterspelen in Aken is de 98e plek behaald. In 2007 is bij de Europese kampioenschappen in Mannheim de 54e plaats bereikt en in 2009 is de combinatie 70e geworden bij de Europese kampioenschappen in Windsor.
Henk Nooren (NED), toenmalige trainer van het Zweedse springteam, heeft Cagliostro een springpaard voor de grote kampioenschappen genoemd. De hengst heeft volgens hem alles: rijdbaarheid, intelligentie, voorzichtigheid en een enorm vermogen.

Van de nakomelingen is Be Wunderful SWB. merrie, 2001, bruin, MV. Indus SWB, fokker Evagun Lundberg, het meest succesvol geweest.
Met Linda Heed (SWE) heeft de merrie in 2008 een wedstrijd in Zuidlaren gewonnen en in maart 2012 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Arezzo.
Van april 2015 tot mei 2017 is de merrie gereden door Cassandra Braeckmans (BEL) en daarna door Wojciech Dahlke (POL).
Be Wunderfull heeft een winsom van € 65.000.

10. Cartoon Jmen AAFE 525779

Cartoon Holst (V. Calando I Holst) is een vos hengst. Hij is geboren op 10 april 1993 en is gefokt door Jürgen Hattebuhr uit Burgwedel, dat een paar kilometer ten noorden van Hannover in Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Elraune Holst (1990, V. Silvester Holst) en tweede moeder is de zwartbruine Alraune Holst (1986, V. Capitol I Holst).
Alraune is ook de moeder van de hengst Landstreicher Holst (1991, V. Landgraf I Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Con Spiritu R Holst (1995, V. Contender Holst) en zijn broer Con Caletto Holst (1996).
Landstreicher is goedgekeurd door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Hannoveraanse-, Westfaalse- en het Amerikaanse Hannoveraanse stamboek; Con Spiritu R door het Holsteinse-, Baden-Württembergse-, Zangersheide- en het Zwitserse ZVCH stamboek en Con Caletto door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Oldenburg International-, Hannoveraanse- en Amerikaanse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Cartoon Jmen een afstamming met 43 ,0 % Engels- en Arabisch volbloed, 34,4 % Holsteins bloed en 13,3 % Selle Français bloed.

Cartoon Jmen is in 1996 in Brazilië geïmporteerd door Haras Itapuã in Arandú, dat ruim 200 km ten westen van São Paulo in Brazilië ligt. De hengst is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek en is in 1997 op stoeterij Itapuã ingezet voor de fokkerij.
In 1998 is hij op de Agromas (Jmen) stoeterij in Orlandia, dat 400 km ten noorden van São Paulo ligt, beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van 2009 tot en met 2011 is hij weer volop ingezet op de Itapuã stoeterij.

De hengst is ook goedgekeurd door het Argentijnse stamboek en is door de afdeling “Remonta y Veterinaria” van het Argentijnse ministerie van Defensie en door fokker David Cambell voor de fokkerij in Argentiië ingezet. Vermoedelijk heeft Cartoon Jmen in 1999 in Argentinië bij het leger en in 2002 bij David Campbell gestaan.
In Brazilië zijn meer dan 125 nakomelingen van Cartoon Jmen geregistreerd en in Argentinië tenminste 35.

11. Catrick I Holst DE321210149993

Catrick I Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1993 geboren en is gefokt door Sönke Wilhelm Thamling uit Kollmar, dat ten westen van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein aan de oever van de rivier de Elbe ligt.
Catrick I is een broer van de hengst Catrick II Holst (1998), die naar het Verenigd Konkrijk is verkocht en voor de fokkerij van weinig betekenis is geweest.
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Dahlie II Holst (1989, V. Lombard Holst) en tweede moeder is Kletterrose Holst (1973, V. Tumbled xx).
Kletterrose is ook de tweede moeder van de hengst Count Basie Holst (1998, V. Calido I Holst), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Catrick I een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 37,5 % Holsteins bloed.

Catrick I is in november 1995 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In 1997 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarin hij 88 punten voor de dressuur, 132 punten voor het springen en 105 punten voor zijn totale prestatie behaalde. Met genoemde beoordelingen is hij van de 36 deelnemende hengsten of de 15e plaats geëindigd.

In 2000 is Catrick I onder de naam Catrick Orion door Mario Deslauriers (CAN) uitgebracht in de internationale springsport en in 2001 is Thomas Voβ met de hengst gestart.
In 2002 is Catrick verkocht naar Tsjechië, waar verschillende ruiters met hem zijn gestart in de klassen L en M. In 2003 en 2004 is hij ook ingezet voor de Tsjechische fokkerij.

In Duitsland zijn zes dochters van Catrick I als fokmerrie opgenomen in een stamboek. In Tsjechië zijn tenminste vijf nakomelingen van hem geregistreerd.

Dochter Mohnblüte Holst, 1997, bruin, MV. Cor de la Bryère SF, is de moeder van de hengst Caruso Holst (2003, V. Cardino Holst), die is goedgekeurd door het Anglo- Europese stamboek

De Duitse Hippische Sportbond heeft negen nakomelingen van Catrick I geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 12.901 gewonnen.

12. Catano Holst DE 321210007794

Catano Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 6 april 1994 geboren en is gefokt door Hans Adolf Ackermann uit Steinfeld, dat circa 25 km ten zuidoosten van Flensburg in het noorden van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Catano is de schimmel merrie R-Candida Holst (1979, V. Capitano Holst). Volgens een rapportage van het KWPN is zij een voldoende rijtypische merrie die over voldoende formaat beschikt. Ze heeft een hoge maar korte schoft en de schouder zou schuiner mogen liggen. Haar beenwerk heeft voldoende kwaliteit maar zou iets forser mogen zijn.
Tweede moeder van Catano is de donkerbruine Elpe Holst (1968, V. Ladykiller xx).
De hengst Cottage Son xx (1944, V. Young Lover xx) komt één keer aan vaderskant en twee keer aan moederskant in de afstamming van Catano voor en heeft een inbreng van 18,75 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Catano een afstamming met 53,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 31,3 % Holsteins bloed.

Catano is in november 1996 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.
In februari 1997 heeft het KWPN de hengst aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo deel te nemen. Daarbij is aangegeven dat Catano veel formaat en hengstuitdrukking heeft en ook een goed gevormde hals en croupe. De bovenlijn en de kootstand van de hengst zijn week.

In het najaar van 1997 heeft Catano in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen
In het KWPN-rapport wordt Catano een eerlijke, brutale hengst genoemd die zeer veel looplust en temperament heeft en hoge eisen aan zijn berijder stelt. Hij heeft ruim voldoende bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken.
De stap heeft voldoende ruimte, maar is soms iets overhaast. De draf is matig van ruimte en souplesse. Hij gaat rollend en houdt het kruis hoog en komt weinig tot dragen. De galop heeft veel balans, afdruk en souplesse. Als dressuurpaard heeft Catano weinig aanleg. Met uitzondering van de galop is hij weinig gesloten in beweging. Hij geeft zijn berijder bij dressuurmatige arbeid een voldoende gevoel.
Catano springt snel van de grond en toont veel reactie, maar zou in de laatste galopsprong iets meer tijd moeten nemen. Hij lijkt voorzichtig, basculeert goed en maakt de sprong zeer goed af. Hij toont over veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft Catano veel aanleg en geeft hij zijn ruiter een goed gevoel.
Op stal en in de omgang is hij brutaal en vaak bijterig.

De prestaties van Catano tijdens het verrichtingsonderzoek zijn gewaardeerd met een 6,5 voor de stap, een zes voor de draf, een 8,5 voor de galop en een 5,5 voor de geschiktheid als dressuurpaard. Voor de afdruk bij het springen, het springvermogen, de springtechniek en de geschiktheid als springpaard heeft Catano achten gekregen. Met de beoordeling is hij in puntenaantallen als derde van de negen aan het onderzoek deelnemende hengsten geëindigd.

In de nazomer van 1998 heeft het KWPN 21 veulens van Catano beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat de ontwikkeling van de veulens sterk wisselt. Het zijn eenvoudige veulens, die ruim voldoende in het rechthoekmodel staan.
Het hoofd is goed gevormd. De nek is goed van lengte. De hals heeft veel lengte, maar zou in de bovenlijn gespierder moeten zijn. De weinig ontwikkelde schoft zou langer moeten doorlopen. De schouder heeft een goede lengte, maar zou schuiner moeten liggen. De rug en lendenen zijn week en arm bespierd. De voldoende hellende croupe is kort en voldoende bespierd. De staartinplant is wat hoog. De broekspier zou royaler ontwikkeld moeten zijn en langer moeten doorlopen. Het voorbeen is vaak hol, ingesnoerd en week gekoot. Het lange achterbeen is soms steil, soms sabelbenig en vaak week gekoot.
De stap is kort en stug. In draf wordt het achterbeen traag ondergebracht en maken de veulens zich lang. Meerdere veulens waren onregelmatig. De veulens komen moeilijk tot galopperen. De galop is stug en heeft weinig afdruk.
Op basis van de beoordeling is Catano op wacht geplaatst.

In 2002 is op basis van de beoordelingen van en rapportages over de driejarige nakomelingen de wachtstatus van Catano gehandhaafd en ook in 2006 is de wachtstatus gehandhaafd. Daarbij heeft het KWPN aangegeven dat Catano met zijn springindex van 117 (met een betrouwbaarheid van 75%) onder de geldende richtlijn blijft. Zijn fokwaarden voor exterieur en beweging liggen net boven het gemiddelde. Juist het achterblijven van de springindex rechtvaardigt zijn wachthengst status.

Het KWPN heeft 69 hengstveulens en 58 merrieveulens van Catano geregistreerd. Zeventien dochters zijn in de achterliggende jaren als fokmerrie opgenomen in het stamboeken. Daarvan heeft één merrie het elitepredicaat behaald, één merrie heeft het keurpredicaat behaald en vier dochters zijn stermerrie geworden.

Eind 2020 heeft Catano bij het KWPN een dressuurindex van 79 met een betrouwbaarheid van 74 % en een springindex van 110 met een betrouwbaarheid van 81 %.

Uit het genetisch profiel van de hengst blijkt dat veel van zijn nakomelingen een week verloop van de lendenen vertonen

In Duitsland is Catano in oktober 1998 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en in december 1999 erkend door het Hessische stamboek. Ook het Rijnlandse, Hannoveraanse- en Beierse stamboek hebben Catano voor hun fokkerijen geaccepteerd.
Catano is tot 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn zestien dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en zijn zoon Castilio DR Hess (2003) is goedgekeurd voor de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 51 nakomelingen van Catano geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2020 samen € 103.125 gewonnen.

Eind 2020 heeft Catano in Duitsland een springindex van 118 met een betrouwbaarheid van 75 %.

Catano is in de jaren 1998 – 2006 uitgebracht in nationale Duitse springwedstrijden. Door Thomas Holz (GER) is hij uitgebracht in de klasse S. Catano heeft een winsom van € 6.902.

12.1. Castilio DR Hess DE461616007703

Castilio DR Hess (V. Catano Holst) is een bruine hengst die in 2003 is geboren. Hij is gefokt door Rainer Drommershausen uit Wetzlar, dat circa 75 km ten noorden van Frankfurt am Main in het westen van de deelstaat Hessen ligt.
De moeder van Castilio DR is de schimmel merrie Niquita DR Hess (1995, V. Night and Day KWPN) en tweede moeder is de schimmel Sirtina Hess (1990, V. Silbergraf Holst).
Sirtina is ook de moeder van de hengsten Nightstar DR Hess (1994, V. Night and Day KWPN) en Heraldo DR Hess (1998, V. Heraldik xx). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Hessische stamboek.
De hengst Capitano Holst (1968, V. Corporal Holst) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Castilio DR en heeft een inbreng van 18,75 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Castilio DR een afstamming met 44,5 % Engels- en Arabisch volbloed en 36,7 % Holsteins bloed.

Castilio DR is in oktober 2005 in Zweibrücken goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek. Hij heeft in november 2006 in Zweibrücken deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij een beoordeling kreeg van 7,73 voor de dressuur, 7,29 voor het springen en 7,53 voor zijn totale prestatie.
Na afloop van de test heeft het Oldenburgse stamboek Castilio DR erkend.
In de herfst van 2007 heeft Castilio DR in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde voor de dressuur 126,95 punten, waarmee hij tweede is geworden van de 21 deelnemende hengsten. Voor het springen scoorde hij een negende plaats met 102,34 punten en voor zijn totale verrichting kreeg hij 117,83 punten, waarmee hij als vierde het onderzoek heeft afgesloten. Uit de detailcijfers blijkt dat het karakter, de bereidheid om te werken en de lichamelijke eigenschappen (Konstitution) van Castilio DR tijdens de trainingen zijn gewaardeerd met tienen.

Castilio DR is tot en met 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Tot eind 2020 heeft de Duitse Hippische Sportbond veertien nakomelingen van Castilio DR als wedstrijdpaard geregistreerd. Die hebben samen € 4.133 gewonnen.

13. Capo Holst DE321210095495

Capo Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1995 geboren en is gefokt door Christine Ratjen uit Aukrug, dat tien km ten westen van Neumünster in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Capo is de bruine merrie Ozol Holst (1977, V. Lord Holst) en tweede moeder is de bruine Kornblume Holst (1973, V. Cor de la Bryère SF).
Kornblume is ook de tweede moeder van de hengsten Landron B Holst (1986, V. Landgraf I Holst) en Lordron B Holst (1988, V. Lord Holst), die beiden zijn goedgekeurd door het Beierse stamboek.
De hengsten Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) en Cottage Son xx (1944, V. Young Lover xx) komen beide zowel aan de vaders- als de moederskant voor in de afstamming van Capo. Cor de la Bryère heeft een inbreng van 37,5 % in de erfelijke eigenschappen van Capo en de inbreng van Cottage Son xx bedraagt 12,5 %.
Gerekend over acht generaties heeft Capo een afstamming met 54,7 % Engels volbloed, 25 % Holsteins bloed en 11,7 % Selle Français bloed.

Capo is in november 1997 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse- en het Brandenburgse stamboek.
Hij heeft in het najaar van 1998 in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde 98,03 punten (15e plaats) voor de dressuur, 120,43 punten voor het springen (5e plaats) en 109,15 punten (19e plaats) voor de totale verrichting. Aan het onderzoek is deelgenomen door 29 hengsten.

Capo is vanaf 2003 vooral in Denemarken actief geweest. Hij is tot 2014 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 51 dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek.

Dochter Sigrid Holst, 2002, bruin, MV. Acord II Holst, is de moeder van de hengst Cero Michel Holst (2014, V. Cero I Holst), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek.

Capo’s zoon Coliander DWB (2006, MV. Campesino Holst) is in 2009 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In maart 2009 heeft hij in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij een waardering heeft gekregen van 8,18 punten voor de dressuur, 8,80 punten voor het springen en 8,37 punten voor de totale verrichting.
Coliander is in 2010 voor het laatst beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem is één dochter als fokmerrie opgenomen in een stamboek en één nakomeling is geregistreerd als wedstrijdpaard.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 88 nakomelingen van Capo geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben tot en met 2018 samen € 81.985 gewonnen.

Capo heeft in 2020 een dressuurindex van 89 met een betrouwbaarheid van 84 % en een springindex van 108 met een betrouwbaarheid van 87 %.

Capo is in 2000 en 2001 in springpaardenproeven uitgebracht en is een keer geplaatst in een L springconcours. Hij heeft een winsom van € 337.

14. Carving Holst DE321210091598

Carving Holst (V. Calando I Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 25 maart 1998 en is gefokt door Wolfgang Trede uit Neuhausen, dat 15 km ten noordwesten van Landshut in Beieren ligt.
De moeder van Carving is de bruine merrie I-Celine Holst (1994, V. Caletto I Holst). Zij is ook de moeder van de hengsten Forever Holst (2005, V. For Pleasure Hann) en Cayetto Holst (2009, V. Cayado Holst). Forever is goedgekeurd door het Argentijnse stamboek en Cayetto door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en het Baden-Württembergse stamboek.
Tweede moeder is de bruine merrie Einke Holst (1990, V. Romino Holst).
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Carving en heeft een inbreng van 37,5 % in zijn erfelijke aanleg.

Carving heeft in 2001 in Marbach deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 7,50 punten voor de dressuur en 7,84 punten voor het springen heeft behaald.
In het voorjaar van 2003 en dat van 2004 heeft hij in twee springwedstrijden voldaan aan de verrichtingseisen.

Carving is in september 2003 goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek en in het voorjaar van 2004 door het Holsteinse-, Oldenburg-International- en Rijnlandse stamboek. In november 2006 heeft het Hannoveraanse stamboek de hengst ook goedgekeurd. Carving is tot 2009 actief geweest in de fokkerij.

Van mei 2003 tot juni 2006 heeft Jessica Kürten (IRL) Carving in springwedstrijden uitgebracht. In 2005 en 2006 is de combinatie internationaal gestart. Daarna is de hengst door andere ruiters tot 2015 in wedstrijden uitgebracht. Hij heeft een winsom van € 7.432.

Drie dochters van Carving zijn geregistreerd als fokmerrie.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 29 nakomelingen van Carving geregistreerd als wedstrijdpaard. Tot eind 2018 hebben die samen € 30.179 gewonnen.

Carving heeft eind 2020 een springindex van 111 met een betrouwbaarheid van 71 %.

15. Mersley Mon Capatain AES 98.007447

Mersley Mon Capatain AES (V. Calando I Holst) is een schimmel hengst met een stikmaat van 168 cm. Hij is geboren op 23 mei 1998 en is gefokt door dr. Dörte Kupfermann uit Holm, dat circa 20 km ten noordwesten van Hamburg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van de hengst is de schimmel merrie Faire Lady Holst (1991, V. Capitol I Holst) en tweede moeder is de bruine Tiefe Holst (1991, V. Cantares Holst).
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Mersley Mon Capatain en heeft een inbreng van 31,25 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Mersley Mon Capatain een afstamming met 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,9 % Holsteins bloed en 10,2 % Selle Français bloed.

Mersley Mon Capatain is verkocht aan Malcolm Lawton van de Mersley stoeterij in Newchurch, dat op het Engelse eiland Wright ligt. De hengst is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, dat in de jaren 2004 – 2007 zeventien nakomelingen van hem heeft geregistreerd. Een achttiende nakomeling is in 2017 geboren.

 

Geactualiseerd op 19 februari 2021

Back To Top