skip to Main Content

Samenvatting:

Cento Holst is vooral bekend als zeer succesvol springpaard. Onder de naam Dobel’s Cento heeft hij met zijn ruiter Otto Becker (GER) in 2000 de Grand Prix van Aken gewonnen en  later dat jaar heeft hij met het Duitse team bij de Olympische Spelen in Sydney de gouden medaille gewonnen in de landenwedstrijd. Individueel is de combinatie vierde geworden in de strijd om de Olympische titel. in 2002 heeft de combinatie in Leipzig de finale van de World Cup gewonnen en in 2003 is met het Duitse team in Donaueschingen de landenwedstrijd bij het Europese kampioenschap gewonnen. Daarnaast zijn diverse Grand Prix- en World Cupwedstrijden gewonnen, waaronder de hoog gedoteerde Grand Prix van Spruce Meadows in Calgary. Dobel’s Cento heeft meer dan één miljoen euro aan prijzengeld gewonnen.

Naast zijn sportcarrière is Cento ook een goede fokhengst gebleken. Hij bracht 22 dochters die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden en 39 zonen die zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Van die zonen hebben er 18 meer dan 10 nakomelingen gebracht. De in Frankrijk gebruikte Norton d’Eole SF is wellicht de meest succesvolle zoon van Cento omdat van hem niet alleen 250 nakomelingen zijn geregistreerd, maar hij ook als internationaal springpaard met Eric Dewulf (FRA) succesvol is geweest.
Van de nakomelingen van Cento heeft de merrie Cella met de ruiters Mario Deslauriers en Ben Maher grote successen geboekt in de springsport. Cella heeft een winsom van € 980.000.
In de jaren 2012 – 2015 behoorde Cento volgens de WBFSH tot de veertig beste springpaardenleveranciers van de wereld. Volgens de Duitse Hippische Sportbond hebben de nakomelingen van Cento samen ruim € 1.770.000 gewonnen.

 

Voorkomen en afstamming

Cento DE321210036089 Holst (V. Capitol I Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 1 maart 1989 en is gefokt door Heinrich Schoof uit Büsum, dat ten westen van Heide aan de Noordzeekust van Sleeswijk-Holstein ligt.

Vader

De vader van Cento is de schimmel hengst Capitol I Holst (V. Capitano Holst), die gefokt is door Harm Thormählen uit Kollmar, dat circa 15 km ten westen van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt. Capitol is in 1975 geboren en heeft een stokmaat van 172 cm. Hij komt uit een Holsteinse moederlijn waar de hengsten Maximus Holst en Ramzes x aan hebben bijgedragen.
Capitol I is in 1977 goedgekeurd en is tot zijn dood in 1999 actief geweest in de fokkerij. Hij heeft 54 goedgekeurde zonen gebracht.
In een apart bestand wordt uitgebreid aandacht besteed aan Capitol I.

 

Moeder

De moeder van Cento is de bruine merrie Viola XI Holst (1983, V. Caletto II Holst) en tweede moeder is de bruine Lady Legende Holst (1974, V. Liguster Holst).
Viola XI is ook de moeder van de hengsten Casado Holst (1999, V. Coriano Holst) en Zento KWPN (2004, V. Quasimodo Z Zang) en ze is de tweede moeder van de hengst Nekton Holst (2000, V. Nimmerdor KWPN).
Lady Legende is ook de moeder van de hengst Ligorett Holst (1986, V. Lord Holst) en de tweede moeder van de hengst Casanova Holst (1997, V. Cadillac Holst).
Casado is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Saksische stamboek en Zento door het NRPS en het Beierse- en het Oldenburgse stamboek. Nekton is goedgekeurd door het Holsteinse-, Hannoveraanse- en Zweedse stamboek.
Ligorett is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Beierse stamboek en Casanova door het Hannoveraanse- en het Baden-Württembergse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Cento een afstamming met 54,7 % Holsteins bloed en 40,6 % Engels- en Arabisch volbloed.

Fokkerijcarrière

Cento is in januari 1991 goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek. In november 1991 heeft het Holsteinse stamboek de hengst goedgekeurd en in januari 1992 heeft het Rijnlandse stamboek Cento goedgekeurd.
In het najaar van 1992 heeft Cento in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij behaalde hij 134,23 punten (4) voor de dressuur, 120,91 punten (9) voor het springen en 132,56 punten (2) voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes is aangegeven op welke plaats van de 45 aan het onderzoek deelnemende hengsten Cento voor het desbetreffende onderdeel is geëindigd.

In 1998 heeft het Oldenburgse stamboek Cento erkend en in 2001 en 2002 hebben het Hannoveraanse-, respectievelijk het Oldenburg International stamboek de hengst erkend.

 

Sportcarrière

Vanaf mei 1993 heeft Armin Becherer (GER) Cento uitgebracht in gestandaardiseerde springwedstrijden. Vanaf september 1995 is Otto Becker met de hengst onder de naam Dobel’s Cento uitgekomen. In februari 1996 is voor het eerst in de klasse S gestart en enkele maanden later is voor het eerst internationaal gestart.
In januari 2000 is de combinatie tweede geworden in de Grand Prix van Hannover en in juli 2000 is de Grand Prix van Aken gewonnen.
Bij de Olympische Spelen 2000 in Sydney maakte de combinatie deel uit van het Duitse team dat Olympisch kampioen is geworden in de landenwedstrijd. Individueel is de combinatie in Sydney op de vierde plaats geëindigd. In oktober 2000 is in ’s-Hertogenbosch een World Cup wedstrijd gewonnen.
In 2001 is als lid van het Duitse team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd tijdens het Europees kampioenschap in Arnhem. Individueel heeft de combinatie in Arnhem de tiende plaats behaald.
In mei 2002 hebben Cento en Becker in Leipzig de finale van de World Cup gewonnen; een maand later is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Aken en in november is de Grand Prix van Hannover gewonnen. Bij het Wereldkampioenschap in Jerez de la Frontera is de vierde plaats behaald in de landenwedstrijd en is individueel de zevende plaats bereikt.
In 2003 is in Donaueschingen bij het Europees kampioenschap met het Duitse team de landenwedstrijd gewonnen. In hetzelfde jaar heeft de combinatie de Grand Prix van Spruce Meadows in Calgary en de Grand Prix van München gewonnen.
In 2004 is in Aken met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO gewonnen. Individueel is in de Grand Prix van Aken de vierde plaats behaald. Bij de Olympische Spelen in Athene is als lid van het Duitse team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd. Individueel is de combinatie negentiende geworden.
In 2005 is de Grand Prix van San Patrignano gewonnen en is een wedstrijd tijdens het CHIO Aken gewonnen.
In 2006 is met het Duitse team de landenwedstrijd gewonnen tijdens het CHIO in La Baule. Dobel’s Cento heeft tijdens het CHIO Aken in 2006 afscheid genomen van de sport. Hij heeft een winsom van € 1.067.392.

Dochters

Tot en met 2016 zijn 289 dochters van Cento als fokmerrie opgenomen in en Duits stamboek. Negen merries zijn staatspremiemerrie geworden.

Eénendertig dochters van Cento zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Centina Badwu, 1993, schimmel, MV. Landlord Holst, is de moeder van de de schimmel hengst Quenterio Badwu (2002, V. Quamiro Holst), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

Cindy Badwu, 1994, bruin, MV. Lorent Badwu, is de moeder van de schimmel hengst Ciacomini DSP (2003, V. Carpalo Holst), die is goedgekeurd door het Brandenburgse-, het Saksische-, het Saksen-Thüringse- en het Oldenburg International stamboek;

Catania Badwu, 1995, bruin, MV. Steinfurt Westf, is de moeder van de vos hengst Poete de Preuilly SF (2003, V. For Pleasure Hann), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Choco Crossina Badwu, 1995, MV. Fugato Oldbg, is de moeder van de hengst Casento Westf (2008, V. Casall Holst), die is goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek;

Cosmea Badwu, 1995, bruin, MV. Servus Hann, is de moeder van de bruine hengst Aracento Badwu (1999, V. Araconit Holst), die is goedgekeurd door het Zuidduitse- en het Baden-Württembergse stamboek;

Lady Lisa Badwu, 1996, schimmel, MV. Lehar Holst, is de moeder van de schimmel hengst Alvaceno Bavar (2001, V. Alvarez KWPN), die is goedgekeurd door het Beierse-, het Baden-Württembergse- en het Oldenburg International stamboek;

Nistria vh Schuttershof SBS, 1996, vos, MV. Tenor Manciais SF, is de moeder van de bruine hengst Aragorn van Schuttershof SBS (2006, V. Quintero Holst), die is goedgekeurd door het SBS;

Tendresse du Nord BWP, 1996, donkerbruin, MV. Nativio xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Jetalon van ’t Krekenhof BWP (2009, V. Toulon BWP), die is goedgekeurd door het BWP;

Ulysse van het Lambroeck BWP, 1997, schimmel, MV. Lys de Darmen SF, is de moeder van de schimmel hengst Doremi BWP (2003, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Ushuaia van ’t Zwarte Veld BWP, 1997, bruin, MV. Jasper KWPN, is de moeder van de bruine hengst L.B. Eagle Eye BWP (2004, V. Darco BWP), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Compact Badwü, 1998, schimmel, 1998, MV. Gepard Hann, is de moeder van de vos hengst Lacento DSP (2009, V. Landry DSP), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Pennycent Oldbg, 1999, schimmel, MV. Latus I Holst, is de moeder van de schimmel hengsten Balou Lover OS (2004, V. Baloubet du Rouet SF) en Diablo Blanco OS (2008, V. Chacco-Blue Meckl). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek;

Beauty BWP, 2001, bruin, MV. Ramiro’s Bube Hann, is de moeder van de vos hengst Pharos van het Speienhof BWP (2015, V. Zirocco Blue VDL SF), die is goedgekeurd door het BWP;

Centina Badwu, 2001, bruin, MV. Caretino Holst, is de moeder van de bruine hengst Quebec SF (2014, V. Qlassic Bois Margot SF), die is goedgekeurd door het NRPS;

FBW Caja Badwu, 2001, schimmel, MV. Pikfein Hann, is de moeder van de hengst Cachacco Blue DSP (2005, V. Chacco Blue Meckl), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

Cella BWP, 2002, schimmel, MV. Chin Chin Holst, is de moeder van de schimmel hengst Happy Wandor van ’t Roosakker BWP (2007, V. Wandor van de Mispelaere BWP), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;

Orphee de Vernai SF, 2002, schimmel, MV. Kioto II SF, is de moeder van de bruine hengst Vincy de Beau Presage SF (2009, V. Quaprice Beau Margot Holst), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Quickcent OS, 2002, vos, MV, Centauer Z Holst, is de moeder van de hengst Chacco Amicor Hann (2009, V. Chacco-Blue Meckl), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Sacenta OS, 2002, donkerbruin, MV. Quick Star SF, is de moeder van de vos hengst Lacento Z Zang (2010, V. Lawito OS), die is goedgekeurd door het Zangersheide- en het Oldenburg International stamboek;

Salina IV Holst, 2002, brui, MV. Corofino I Holst, is de moeder van de bruine hengst Quidman Denfer Holst (2008, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;

Silverdream Holst, 2002, schimmel, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de schimmel hengst Quidam Cento Holst (2006, V. Quidam’s Rubin Holst), die is goedgekeurd door het Rijnlands stamboek en het ZfdP;

Canberra Hann, 2003, vos, MV. Drosselklang II Hann, is de moeder van de schimmel hengst Coeur de Cento Hann (2007, V. Coup de Coeur Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Oldenburg International stamboek;

Centara OS, 2003, schimmel, MV. Ahorn Z Hann, is de moeder van de donkerbruine hengst Quickcento OS (2008, V. Quicksilber Berl-Brand), die is goedgekeurd door het Oldenburg International- en het Mecklenburgse stamboek.

Centina 10 OS, 2003, schimmel, MV. Argentinus Hann, is de moeder van de bruine hengst Balou’s Cento Z Zang (2013, V. Baloubet du Rouet SF), die is goedgekeurd door het Deense stamboek;

Cocenta OS, 2003, bruin, MV. Baloubet du Rouet SF, is de moeder van de hengst Casalento PS OS (2016, V. Casallco Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Destiny van de Molendreef BWP, 2003, bruin, MV. Heartbreaker KWPN, is de moeder van de bruine hengst More Than Special MG KWPN (2017, V. I’m Special de Muze BWP), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Quolcenta OS, 2003, donkerbruin, MV. Quick Star SF, is de moeder van de hengst Comander OS (2008, V. Chacco-Blue Meckl), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

U2 II Holst, 2004, MV. Contago Holst, is de moeder van de bruine hengst Quvee Prestige Holst (2010, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Reggae de Talma SF, 2005, schimmel, MV. Quidam de Revel SF, is de moeder van de vos hengst Cocktail de Talma SF (2012, V. Baloubet du Rouet SF) en van de bruine hengst Decibel de Talma SF (2013, V. Vigo Cece SF). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboekl

Carmen Hann, 2006, bruin, MV. Calido I Holst, is de moeder van een nog anonieme hengst hengst (2016, V. Cornet Obolensky BWP), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Centina OS, 2010, donkere vos, MV. Quidam de Revel SF, is de moeder van de schimmel hengst Diacento de Revel OS (2015, V. Diamant de Semilly SF), die is giedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek.

 

Zonen

Van Cento zijn 39 zonen goedgekeurd voor de fokkerij. Een aantal van hen heeft geen of slechts een zeer beperkte invloed op de fokkerij gehad. Die hengsten zijn in onderstaand overzicht cursief vermeld en worden daarna kort aangeduid. De overige hengsten worden in afzonderlijke hoofdstukken besproken.

Goedgekeurde zonen van Cento zijn:
Cenato Oldbg (1994), Cento Lano Badwü (1994), Cinquecento Sathu (1995), Centesimo I Badwü (1996), Kento SF (1998), Cellini Badwü (1999), Centino de Ry Badwü (1999), Welthit BWP (1999), Centesimo II Badwü (2000), Chippendale Z Zang (2000), Bacardi-Oran de Muze BWP (2001), Baron Cento van de Heldenlaan BWP (2001), Cent HSH (2001), Cento Sohn Holst (2001), Centolys Z Zang (2001), Centus Holst (2001), Chucas Badwü (2002), Con Cento S Westf (2001), Con Quest Scar Westf (2001), Norton d’Eole SF (2001), Cadence van ’t Gelutt Z Zang (2002), Cantor de Mariposa BWP (2002), Cemalau Z Zang (2002), Centadel OS (2002),  Centinao d’Ive BWP (2002), Centinue OS (2002), Centofiori dei Dioscuri SI-Unire (2002), Centolys Zang (2002), Chintan OS (2002), Cinquecento Z Zang (2002), Cento Libero Hann (2003), Chepetto Holst (2003), Dobel van ’t Zorgvliet BWP (2003), Phebus du Grasset SF (2003), Botero SI-Unire (2004), Cento de Soi Westf (2004), Raffaello di San Giovanni SI-Unire (2004), Quento Sange SF (2004), Centaro-Arena DSP (2005), H.C.S.R. Center BWP (2007) en Chagall des Maronniers SBS (2008).

Zonen die zich (nog) niet hebben waargemaakt als fokhengst

De bruine hengst Cenato Oldbg (MV. Agronom Hann) heeft in 1997 in Redefin deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waar hij voor zijn totale prestatie een schamele 72,65 punten behaalde, waarmee hij 18e van de 20 deelnemende hengsten is geworden. Daarna is hij in de jaren 1998 – 2002 tot op S niveau uitgebracht in de springsport en heeft daarbij € 1.693 gewonnen. In de zomer van 2003 heeft hij in Marbach opnieuw aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen deelgenomen. Nu behaalde hij voor de dressuur 90,23 punten (18), voor het springen 123,99 punten (3) en voor zijn totale prestatie 107,54 punten (12). Aan het onderzoek is deelgenomen door 29 hengsten en tussen haakjes is vermeld op welke de plaats Cenato voor het desbetreffende onderdeel is geëindigd.
In april 2005 heeft het Baden-Württembergse stamboek Cenato goedgekeurd. De Duitse Hippische Sportbond heeft acht nakomelingen van hem als wedstrijdpaard geregistreerd. Tot eind 2016 hebben die samen € 1.632 gewonnen.
Vanaf 2014 is Cenato voor de fokkerij ingezet in Slowakije.

De bruine hengst Centesimo II Badwü (MV. Lord Holst) is in mei 2003 in Hoftermin goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek. Hij heeft in april 2004 in Marbach deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 7,82 punten voor de dressuur, 7,77 punten voor het springen en 7,80 punten voor zijn totale prestatie heeft gekregen.
In Duitsland is Centesimo II alleen in 2003 beschikbaar geweest voor de fokkerij en
in 2004 is hij onder de naam Centesimo Lerchenberg ook goedgekeurd door het Selle Français stamboek. Voor zover bekend zijn in Duitsland en Frankrijk geen nakomelingen van hem geregistreerd. Later is de hengst door het Cheval Suisse stamboek goedgekeurd. In 2015 en 2016 heeft het CHS twee nakomelingen van hem geregistreerd. In 2018 is de hengst nog in Zwitserland beschikbaar voor de fokkerij.
Van 2004 tot april 2009 is hij door Jean Michel Gaspard (FRA) uitgebracht in de Franse springsport. In 2005 heeft de combinatie zich gekwalificeerd voor de finaleweek van de klassieke cyclus voor vijfjarige springpaarden in Fontainebleau.
Van augustus 2012 tot oktober 2014 heeft Martin Kühnis (SUI) de hengst internationaal uitgebracht.

De schimmel hengst Welthit BWP (MV. Furioso Z Hann) is goedgekeurd door het BWP en het Anglo Europese stamboek. Het BWP heeft in de jaren 2003 e 2006 in totaal vijf nakomelingen geregistreerd. Het Zangersheide stamboek heeft een nakomeling geregistreerd en het AES heeft in 2005 en 2007 twee nakomelingen vastgelegd.

De donkerbruine hengst Bacardi – Orange de Muze BWP (MV. Darco BWP) is goedgekeurd door het BWP en is alleen in 2004 ingezet voor de fokkerij. Het BWP heeft zeven nakomelingen van de hengst geregistreerd.
In 2008 is de hengst door Diane Tsatsou (GRE) uitgebracht in internationale springwedstrijden. In 2010 won de combinatie een wedstrijd in San Remo. Vanaf augustus 2010 is Matteo Giunti (ITA) de hengst gaan rijden. Van 2014 tot april 2017 heeft Giorgia Failla de hengst uitgebracht. Bacardi – Orange de Muze heeft een winsom van circa € 15.000.

De bruine hengst Cent HSH is in Hongarije geboren en is goedgekeurd door het Hongaarse stamboek. Over de fokkerijprestaties van de hengst is geen informatie beschikbaar.

De vos hengst Centolys Z Zang (MV. Lys de Darmen SF) is in 2004 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en is alleen in 2005 ingezet voor de fokkerij. Van de hengst zijn vier nakomelingen door het Zangersheide stamboek geregistreerd.
Centolys Z is door stoeterij Zangersheide als springpaard verkocht naar de Verenigde Staten.

De schimmel hengst Con Cento S Westf (MV. Polydor Westf) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek, maar van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De schimmel hengst Con Quest Scar Westf (MV. Faschingsprinz Westf) is in 2006 goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek. De hengst heeft in 2006 in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde 100,91 punten (9) voor de dressuur, 125,32 punten (2) voor het springen en 115,10 punten (6) voor de totale prestatie. Aan het onderzoek is deelgenomen door 19 hengsten en tussen haakjes is vermeld op welke plaats Con Quest Scar voor het desbetreffende onderdeel is geëindigd. Van de hengst is geen informatie over zijn prestaties in de fokkerij of de sport beschikbaar.

De donkerbruine hengst Cantor de Mariposa BWP (MV.Quitto de Baussy SF) is goedgekeurd door het BWP maar van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De schimmel hengst Cemalau Z Zang (MV. Major de la Cour SF) is in 2005 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek, dat in 2007 en 2008 in totaal zes nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De schimmel hengst Centinao d’Ive BWP (MV. Quidam de Revale SF) is onder de naam Cristal la Silla goedgekeurd door het Mexicaanse La Silla stamboek. In 2016 heeft het Anglo Europese stamboek de hengst onder de naam Centinao d’Ive goedgekeurd en in 2017 twee nakomelingen van hem geregistreerd.

De schimmel hengst Centinue OS (MV. Continue Oldbg) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek maar dat heeft geen nakomelingen van de hengst geregistreerd. Centinue is later gecastreerd.

De schimmel hengst Cento Libero Hann (MV. Libero H Holst) is goedgekeurd door een Spaans stamboek. Voor zover bekend is van de hengst een nakomeling geregistreerd in het Spaanse stamboek voor niet Spaanse paardenrassen.

De schimmel hengst Cento de Soi Westf (MV. Champion de Lys SF) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek, maar dat heeft geen nakomelingen van de hengst geregistreerd.

De schimmel hengst Raffaello di San Giovanni (MV. Calvados I Holst) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek, dat in 2009 één nakomeling van de hengst heeft geregistreerd.

De schimmel hengst Centaro-Arena DSP (V. Cento Holst) is in 2008 goedgekeurd door het Baden-Württembergse- en het Beierse stamboek.
Tot eind 2017 is één dochter als fokmerrie opgenomen in een stamboek en zes nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard.
Centaro-Arena is in 2017 uitgebracht in L springconcoursen en heeft € 1.409 gewonnen.

De schimmel hengst H.C.S.R. Center BWP (MV. Chellano Z Holst) is in Hongarije geboren. Voor zover bekend is er één nakomeling van hem geregistreerd.
In 2014 heeft Mynou Diederichsmeier (GER) de hengst uitgebracht in wedstrijden voor jonge paarden. In 2015 is Santiago Diaz Ortega (COL) met H.C.S.R. Center gestart. De combinatie won een 1.35 m wedstrijd in Bonheiden. In 2016 is de hengst niet internationaal gestart en is 2017 heeft Tamás Mráz (HUN) de hengst weer internationaal uitgebracht. H.C.S.R. Center heeft begin november 2017 een winsom van € 2.409.

De vos hengst Chagall des Maronniers SBS (MV. Landadel Holst) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek, maar dat heeft geen nakomelingen van de hengst geregistreerd.

Nakomelingen in de sport

Tot eind 2016 heeft de Duitse Hippische Sportbond 562 nakomelingen van Cento geregistreerd als wedstrijdpaard en van hen zijn er 173 (!) uitgebracht in 1.40 m springwedstrijden. Samen hebben de nakomelingen tot en met 2017 € 1.771.837 gewonnen. Hierbij moet worden opgemerkt dat de Duitse Hippische Sportbond geldprijzen die door niet Duitse ruiters op wedstrijden die buiten Duitsland worden gehouden niet meetelt.

Succesvolle nakomelingen van Cento zijn:

Dobel’s Cordina Oldbg,
merrie, 1995, schimmel, MV. Garibaldi II Hann, is vanaf mei 2002 door Otto Becker (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2004 won de combinatie de Grand Prix van Norten-Hardenberg en is de tweede plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Oslo. In 2008 is een internationale wedstrijd in Balve gewonnen.
Dobel’s Cordina heeft een winsom van € 137.000.

U2 BWP,
ruin, 1997, schimmel, MV. Latano I Holst, is in de jaren 2008 – 2010 door Clarissa Crotta (SUI) in de internationale springsport uitgebracht. De combinatie behaalde tweede plaatsen in de Grand Prix’s van La Bagnala en de Wiener Stadhalle. In 2011 en 2012 is de ruin uitgebracht door Nina Weck (SUI). U2 heeft een winsom van € 47.500;

Naomi XIX Holst,
merrie, 1998, schimmel, MV. Ramiro Z Holst, is in 2008 internationaal uitgebracht door Nick Skelton (GBR), in 2009 door David McPherson (GBR), in 2011 door Helena Stormans (GER) en van 2011 – 2013 door Mubarak Yousuf A.S. Al Rumaihi (QAT). In 2013 is een 1,35 m wedstrijd in Kopenhagen gewonnen. Naomi XIX heeft een winsom van € 43.000;

Centino du Ry Badwü,
hengst, 1999, schimmel, MV. Caretino Holst, is in 2003 en 2004 door Axel van Coolen (FRA) uitgebracht in de klassieke wedstrijden voor vier-, c.q. vijfjarige springpaarden in Frankrijk en heeft zich beide jaren gekwalificeerd voor de finale week in Fontainebleau. In 2005 heeft Roger Yves Bost (FRA) de hengst gereden en is opnieuw de finale week gehaald. In 2008 is de hengst door Hubert Bourdy (FRA) in internationale wedstrijden uitgebracht. Van mei 2009 tot en met 2013 is Igor Kawiak (FRA) met de hengst uitgekomen en in 2014 heeft Olivier Guillon (FRA) de hengst gereden. Centino du Ry heeft een winsom van ruim € 103.000;

Norton d’Eole SF,
hengst, 2001, schimmel, MV. Jalisco B SF, is vanaf 2005 tot eind 2017 door Eric Dewulf (FRA) uitgebracht in de springsport.
In 2006 heeft de combinatie zich gekwalificeerd voor de finale week van de klassieke Franse cyclus in Fontainebleau, waarin de eerste drie wedstrijden zijn gewonnen en in de laatste beslissende wedstrijd de vijfde plaats is behaald. Ook in 2007 is de finaleweek bereikt, maar die is minder succesvol verlopen.
In 2008 is de Grand Prix van Hennebont gewonnen en in 2009 de Grand Prix van Saint Amands les Eaux en het kampioenschap voor professionals in Fontainebleau.
In 2011 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Duinkerken. In 2012 heeft de combinatie de Grand Prix van Moorsele gewonnen en in 2013 de Grand Prix van Sancourt-Cambrai. In 2014 en in 2015 is de Grand Prix van Duinkerken gewonnen.
Norton d’Eole heeft een winsom van € 194.000;

Cantinero BWP,
ruin, 2002, bruin, MV. Cash Holst, is in juli 2011 door Markus Beerbaum op het internationale concours in Gera uitgebracht. Van juni 2012 tot eind 2013 is de ruin gereden door Bassem Mohammed (QAT), Daarna is Cantinero tot eind 2017 uitgebracht door Henrik von Eckermann (SWE). In 2014 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Chantilly en in 2015 is de Grand Prix van Rome gewonnen. Cantinero heeft een winsom van € 370.900;

Cella BWP,
merrie, 2002, schimmel, MV. Chin Chin Holst, is in 2010 door Kristof Cleeren (BWP) uitgebracht in internationale springwedstrijden. De combinatie won de Grand Prix van Duinkerken. In 2011 en 2012 is de merrie gereden door Mario Deslauriers (CAN). In 2011 heeft de combinatie een 1.50 m wedstrijd in Harrisburg PA gewonnen en in 2012 de Grand Prix van Tampa FL.
In de jaren 2013 – 2015 is Ben Maher (USA) met Cella uitgekomen. In januari 2013 heeft de combinatie de Grand Prix van Wellington FL gewonnen en in maart is de tweede plaats behaald bij een Grand Prix in Wellington FL. In juni 2013 zijn de Grand Prix van Londen en in Aken de Prijs van Europa gewonnen. In augustus 2013 is met het Amerikaanse tean de landenwedstrijd tijdens het CHIO in Dublin gewonnen,
In januari 2014 heeft de combinatie in Wellington FL de Grand Prix en een World Cup wedstrijd gewonnen. Cella heeft een winsom van € 980.000.

Centolove OS,
merrie, 2002, MV. Continue Oldbg, heeft met Dimitros Basdras (GRE) in 2010 in Plovdiv deelgenomen aan het Balkan kampioenschap voor junioren. In 2012 heeft Ilias Baliousis (GRE) met de merrie deelgenomen aan het Balkan kampioenschap voor senioren in Athene.
In 2013 is de merrie uitgebracht door Dimitri Natsis (GRE) en vanaf oktober 2014 tot eind 2017 is de merrie uitgebracht door Graham Lovegrove (GBR).
In april 2015 heeft de combinatie een 1.45 m wedstrijd in Cagnes-sur-Mer gewonnen en in juli 2016 een zelfde soort wedstrijd in Vimeiro. In juni 2017 zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix van Harthill-Bolesworth en een wedstrijd in Milstreet.
In 2019 en 2010 is Vicky Lovegrove (GBR) met Centolove gestart in internationale 1.25 m wedstrijden. In 2020 is een wedstrijd in Kronenberg gewonnen. Centolove heeft een winsom van ruim € 64.000 en

Centina OS,
merrie, 2003, schimmel, MV. Argentinus Hann, is in het winterseizoen 2012/2013 door Shannon Meinert Ketterle (DEN) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Vanaf mei 2013 tot eind 2017 heeft Bruce Goodin (NZL) de merrie uitgebracht.
In 2014 zijn de Grand Prix’s van München-Riem en Herlufmagle gewonnen en in 2015 is opnieuw de Grand Prix van München-Riem gewonnen. Centina heeft een winsom van € 116.350.

Indexen en rankings

Eind 2017 heeft Cento een dressuurindex van 79 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 133 met een betrouwbaarheid van 97 %.
In de jaren 2012 – 2015 heeft Cento op de ranglijst van beste springverervers van de World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) respectievelijk de 34e, 30e, 31e en 40e plaats ingenomen.

Pensionering

Na zijn afscheid van de sport heeft Cento eerst een aantal jaren op de boerderij van Otto Becker in Sendenhorst, dat ten zuidoosten van Münster ligt, doorgebracht en daarna is hij verhuisd naar stoeterij Dobel van zijn eigenaar Horst Karcher in Dobel, dat circa 25 km ten zuiden van Karlsruhe in het noorden van het Zwarte Woud ligt.
De hengst heeft in februari 2018 een longontsteking gekregen en is vervolgens, om nodeloos lijden te voorkomen, geëuthanaseerd. Cento is bijna 29 jaar oud geworden.

Zonen die invloed op de fokkerij hebben (gehad)

1. Cento Lano DE373730925294 Badwü

Cento Lano Badwü (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 174 cm. Hij is op 10 april 1994 geboren en is gefokt door Eugen Ertle uit Schwendi, dat circa 25 km ten zuiden van Ulm in de deelstaat Baden-Württemberg ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Las Vegas Badwü (1973, V. Landgraf I Holst) en tweede moeder is Gräfin Badwü (1963, V. Golddollar Trak).
Cento Lano is afkomstig uit een Trakehner moederlijn waar hengsten als Golddollar Trak (1955, V. Hansakapiitän Trak), Apfelkern Trak (1936, V. Hyperion Trak) en Waldjunker Trak (1913, V. Vasco Trak) aan hebben bijgedragen.
Gerekend over acht generaties heeft Cento Lano een afstamming met 36,7 % Holsteins bloed, 35,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 25 % Trakehner bloed.

Cento Lano is in 2000 goedgekeurd door het Zangersheide-, het SBS- en het Anglo Europese stamboek en is tot 2012 actief geweest in de fokkerij.
Het Zangersheide stamboek heeft 71 nakomelingen van Cento Lano geregistreerd, het AES 51 en het SBS 22.

Cento Lano is in 2008 en 2009 door Lennaert van Vlaenderen (BEL) zonder veel succes in internationale springwedstrijden uitgebracht.

Zijn zoon Caballero van de Dwerse Hagen Z Zang (2006) is goedgekeurd door het Canadese Warmbloed Paardenstamboek en is daarna in Australië door Traleen Equestrian Park in Cooroy bij Brisbane ingezet voor de fokkerij. Over zijn fokkerijprestaties is geen informatie beschikbaar. De hengst is in 2016 door Ernest Connell (GBR) in enkele internationale springconcoursen in de Verenigde Staten en Australië uitgebracht.

Nakomelingen van Cento Lano die succesvol zijn in de sport zijn:

Dylano AES,
ruin, 2001, schimmel, MV. Athlet Z Hann, is in 2009 door Maurice van Roosbroeck (BEL) uitgebracht in internationale springwedstrijden. In 2010 heeft de combinatie een 1.45 m. wedstrijd in Zuidwolde gewonnen en in november 2011 de Grand Prix van Wiez. In mei 2012 is een 1.55 m wedstrijd in Linz-Ebelsberg gewonnen.
Van juni 2014 tot begin 2017 is Pieter de Vos (BEL) met Dylano uitgekomen. In juli 2015 is als lid van het Belgische team de landenwedstrijd tijdens het CHIO Hickstead gewonnen; in september is de tweede plaats behaald in de hoog gedoteerde Grand Prix van Spruce Meadows in Calgary en in oktober is de Grand Prix van Lier gewonnen. In 2017 is Brent Gaublomme (BEL) met Dylano gestart maar succes zijn daarbij niet geboekt.  In 2019 is Bart Jay Junior Vandecasteele (BEL) met Dylano in 1.20 m wedstrijden gestart. Eind 2019 heeft Dylano een winsom van ruim € 390.000 en

Cento Lano SBS,
hengst, 2004, schimmel, MV. Eoghan du Mervaux SF, is vanaf september 2012 door Ondrej Zvara (CZE) in internationale springrubrieken uitgebracht. In september 2015 is de derde plaats behaald in de Longines Cup of Barcelona en in september 2016 is een 1.45 m wedstrijd in Samorin gewonnen. In juli 2017 is de Grand Prix van Wilków, Jakubowice gewonnen. In 2019 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Boedapest.
Centa Leno heeft in april 2020 een winsom van € 136.490.

2. Cinquecento DE367670047295 Sathü

Cinquecento Sathü (V. Cento Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 1 mei 1995 geboren en is gefokt door mts. dr. Michael en Hannelore Bugdol uit Bad Langensalza, dat halverwege Mühlhausen en Erfurt in Thüringen ligt.
De moeder van Cinquecento is de schimmel merrie Alida H Sachs (1977, V. Traum Sachs) en tweede moeder is Amazone II Sachs (1971, V. Ralf Trak).
De moederlijn van Cinquecento is van oorsprong Oldenburgs, maar in de 20e eeuw is veel Trakehner- en Oost Pruisisch bloed ingekruist.
Gerekend over acht generaties heeft Cinquecento een afstamming met 27,3 % Holsteins bloed, 26,6 % Engels- en Arabisch bloed en tenminste 21,1 % Trakehner bloed.

Cinquecento is in februari 2005 goedgekeurd door het Beierse stamboek en is tot en met 2010 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn drie dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en de Duitse Hippische Sportbond heeft 40 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2019 samen € 28.776 aan prijzengeld gewonnen.

3. Centesimo I DE373731120596 Badwü

Centesimo I Badwü (V. Cento Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 24 juli 1996 geboren en is gefokt door Gerhard Wolff uit Sindelfingen, dat 20 km ten zuidwesten van Stuttgart in Baden-Württemberg ligt.
Centesimo I is een broer van Centesimo II Badwü (2000), die maar weinig invloed heeft gehad op de fokkerij. De moeder van beide hengsten is de bruine merrie La Toya Holst (1987, V. Lord Holst) en tweede moeder is de vos merrie Madeira Holst(1975, V. Wildfeuer Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Centesimo I een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 46,1 % Holsteins bloed.

Centesimo I is in december 1998 in Marbach goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek. In de zomer van 2000 heeft hij in Zweibrücken deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde 108,37 punten (8) voor de dressuur, 120,00 punten (4) voor het springen en 114,49 punten (6) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek is deelgenomen door 18 hengsten en tussen haakjes is vermeld op welke plaats Centesimo I voor het desbetreffende onderdeel is geëindigd.
In januari 2001 heeft het Oldenburgse stamboek de hengst goedgekeurd.

Centesimo is tot 2013 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van hem zijn 22 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en één daarvan is staatspremiemerrie geworden.

De bruine dochter Celina Badwü (2000, MV. Lanacar Westf) is de moeder van de bruine hengst Con Tico DSP (2004, V. Cyrano de Bergerac Badwü), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse-, Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Westfaalse-, Selle Français-, SBS-, Zweedse- en Mexicaanse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 163 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdaard en tot eind 2017 hebben die samen een winsom van € 131.061.

4. Kento 25000198732817U SF

Kento SF (V. Cento Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 19 maart 1998 geboren en is gefokt door Jacqueline en Jean-Pierre Ledermann uit Huest, dat bij Evreux in het Franse departement Eure ligt.
De moeder van Kento is de vos merrie Uallis SF (1986, V. Narcos II SF) en tweede moeder is de volbloed Cyparis xx (1970, V. Le Mesnil xx).
Gerekend over acht generaties heeft Kento een afstamming met 55,5 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,3 % Holsteins bloed en 14,1 % Selle Français bloed.

Kento is in de jaren 2004 – 2013 via het gebruik van diepvriessperma in Frankrijk ingezet voor de fokkerij. Met zijn sperma zijn 28 merries geïnsemineerd en dat heeft geleid tot zestien veulens.

Kento is als vier-, vijf- en zesjarige uitgebracht door Alexandra Ledermann (FRA) en heeft zich gekwalificeerd voor de finaleweek van de Franse cyclus voor springpaarden in Fontainebleau.
De hengst is door Alexandra Ledermann en Rony Hanquinquant (FRA) tot juli 2010 uitgebracht in Franse 1.30 – 1.40 m springwedstrijden. Hij heeft € 9.420 gewonnen.

5. Cellini DE373730672799 Badwü

Cellini Badwü (V. Cento Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1999 geboren en is gefokt door Hans-Dieter Weimer uit Bondorf, dat 15 km ten westen van Tübingen in Baden-Württemberg ligt.
De moeder van Cellini is de bruine merrie Cortina VI Holst (1988, V. Caretino Holst) en tweede moeder is de bruine Veilchen VII Holst (1983, V. Silvester Holst).
De hengst Caletto II Holst (1978, V. Cor de la Bryère SF) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Cellini en heeft een inbreng van 25 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Cellini een afstamming met 50 % Holsteins bloed, 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 7,8 % Selle Français bloed.

Cellini is in november 2002 in Hoftermin goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek. In april 2003 heeft hij in Marbach deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waarbij hij 7,29 punten voor de dressuur, 8,74 punten voor het springen en 7,97 punten voor de totale prestatie. Cellini is met zijn prestatie derde van de dertien deelnemende hengsten geworden.
In maart 2005 is Cellini goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek.

Cellini is tot 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

In 2004 is hij door Olaf Peters (GER) uitgebracht in gestandaardiseerde springproeven en in 2006 is in M springconcoursen gestart. In 2007 is Christian Hess (GER) de hengst gaan rijden in de klasse S. In 2008 is Debby Winkler (GER) met Cellini gestart en in 2009 is Bernd Schulze Topphoff (GER) met hem uitgekomen. In 2010 en 2011 heeft Olaf Peters de hengst opnieuw overgenomen, waarna vanaf december 2011 Andrea Ostholt (GER) met Cellini is gestart. Tenslotte heeft Annika Kühn (GER) de hengst van maart 2013 tot augustus 2014 uitgebracht. Cellini heeft een winsom van € 9.966.

Van Cellini zijn twaalf dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 79 nakomelingen van Cellini als wedstrijdpaard geregistreerd. Zij hebben tot eind 2019 samen € 89.688 gewonnen.

Cellini heeft een springindex van 115 met een betrouwbaarheid van 81 %.

6. Centino du Ry DE373732022499 Badwü

Centino du Ry Badwü (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 174 cm. Hij is op 2 juni 1999 geboren en is gefokt door Klaus Schmidt uit Eppingen, dat 25 km ten westen van Heilbronn in Baden-Württemberg ligt.
De moeder van Centino du Ry is de bruine merrie Finja Holst (1991, V. Caretino Holst). Zij is ook de moeder van de hengsten Cascavelle NT Holst (1996, V. Cassini I Holst), Cinjo de F Holst (2006, V. Cassini II Holst) en Chinninjo Holst (2012, V. Chin Champ Holst).
Cascavelle NT is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Oldenburgse stamboek, Cinjo de F door het Baden-Württembergse- en het Beierse stamboek en Chinninjo door het Zwitserse Sportpaarden stamboek CHS.
Tweede moeder van Centino du Ry is de bruine merrie Murfini Holst (1975, V. Ladykiller xx).
De hengst Caletto II Holst (1978, V. Cor de la Bryère SF) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Centino du Ry en heeft een inbreng van 25 % in die die zijn erfelijke aanleg.
De moederlijn van Centino du Ru is slechts over vijf generaties bekend.
Gerekend over acht generaties heeft Centino du Ry een afstamming met 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 46,1 % Holsteins bloed.

Centino du Ry is in november 2002 in Marbach goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek, maar is nauwelijks als fokhengst actief geweest in Duitsland. Van 2004 tot en met 2011 is hij in Frankrijk beschikbaar geweest voor de fokkerij. In die jaren zijn 95 merries geïnsemineerd met zijn sperma en daaruit zijn 40 veulens geboren.

Centino du Ry is in 2003 en 2004 door Axel van Coolen (FRA) uitgebracht in de klassieke wedstrijden voor vier-, c.q. vijfjarige springpaarden in Frankrijk en heeft zich beide jaren gekwalificeerd voor de finaleweek in Fontainebleau. In 2005 heeft Roger Yves Bost (FRA) de hengst gereden en is opnieuw de finaleweek gehaald. Alle drie jaren is in de finaleweek in Fontainebleau een kwalificatiewedstrijd foutloos afgelegd en daarmee een gedeelde eerste plaats behaald, maar zijn geen successen geboekt in de verdere finalewedstrijden. In 2008 is de hengst door Hubert Bourdy (FRA) in internationale wedstrijden uitgebracht. Van mei 2009 tot en met 2013 is Igor Kawiak (FRA) met de hengst uitgekomen en in 2014 heeft Olivier Guillon (FRA) de hengst gereden. Centino du Ry heeft een winsom van ruim € 103.000;

Centino du Ry heeft in Frakrijk een springindex van 120 met een betrouwbaarheid van 85 %.

7. Chippendale Z 056015Z55545300 Zang

Chippendale Z Zang (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is gefokt door Harrie Theewes NV uit Zandhoven, dat 20 km ten oosten van Antwerpen in de Belgische provincie Antwerpen ligt.
De moeder van Chippendale Z is de schimmel merrie M. Unellie 15 KWPN prest sport (1994, V. Cassini I Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Winningmood BWP (1999, V. Darco BWP), die is goedgekeurd door het BWP, het SBS, het Selle Français- en het Zweedse stamboek, en ze is de tweede moeder van de hengst Bliksem MC Queen 111 Z Zang (2014, V. Bamako de Muze BWP), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek.
Tweede moeder van Chippendale Z is de bruine J. Unellie 14 KWPN ster prest sport (1991, V. Ladalco Holst).
De hengsten Capitol I Holst (1975, V. Capitano Holst) en Caletto II Holst (1979, V. Cor de la Bryère SF) komen beide zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Chippendale Z en hebben een inbreng van respectievelijk 37,5 % en 18,75 % in die zijn erfelijke aanleg.
De moederlijn van Chippendale Z stamt uit Drenthe. Gerekend over acht generaties heeft de hengst een afstamming met 49,2 % Holsteins bloed en 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed.

Chippendale Z is op een veiling in Frankrijk voor € 100.000 gekocht door de heer Melchior van stoeterij Zangersheide in Lanaken, België. De hengst is eind 2003 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en is tot 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij. In Frankrijk heeft hij van 2004 tot en met 2017 een dekbrevet gehad.

De hengst is in 2008 door Jos Lansink (BEL) in de internationale springsport uitgebracht. Van september 2008 tot de zomer van 2010 heeft Dominique Hendrickx (BEL) de hengst uitgebracht en daarna is Martin Mallo (ARG) tot eind 2011 met de hengst gestart. De beste prestatie van Chippendale Z is een vierde plaats in de Prix Clarins in Genève in december 2008.

Tot en met eind 2016 zijn van Chippendale Z in totaal circa 140 nakomelingen geregistreerd door het Zangersheide stamboek (+ 115), het BWP (9), het KWPN (4), SBS (2) en SI (2). In Frankrijk zijn bovendien 14 nakomelingen geregistreerd.

Nakomelingen van Chippendale Z die succesvol zijn in de springsport zijn:

Chesterfield Z Zang, r
uin, 2006, schimmel, MV. Sir Caletto Hann, is vanaf februari 2013 uitgebracht door Anna Power (GBR). De combinatie is vooral uitgekomen in de kleinere internationale wedstrijden en heeft in maart 2015 twee 1.40 m wedstrijden in Mijas en één in Oliva, Valencia gewonnen. In mei, juli en augustus 2015 zijn wedstrijden in Chepstow, Keysoe en Stafford gewonnen.
In 2016 is een wedstrijd in Oliva, drie wedstrijden in Valkenswaard en twee wedstrijden in Ascain gewonnen. Begin 2017 zijn in Oliva en Mijas in totaal drie wedstrijden gewonnen. Chesterfield Z heeft een winsom van € 45.600 en

Chloë Zang,
merrie, 2007, bruin, MV. Quick Silver BWP, is in 2013 door Jan van Alken (BEL) in internationale wedstrijden uitgebracht. In mei 2013 is een wedstrijd in Lummen gewonnen. Begin 2014 is Annelies Vorsselmans (BEL) de merrie gaan rijden en zij heeft in 2014 met de merrie wedstrijden gewonnen in Neeroeteren en Vidauban. In de zomer van 2015 heeft Janne Friederike Meyer – Zimmermann (GER) de merrie overgenomen en datzelfde jaar nog overwinningen geboekt in Knokke en Frankfurt. In oktober 2016 is een wedstrijd in Odense gewonnen en in 2018 is een tweede plaats behaald in Valencia-Oliva. Van juli 2018 tot maart 2019 is Claire McKean (USA) met de merrie gestart. De combinatie heeft in 2018 een wedstrijd in Brussel gewonnen en in 2019 is een teamwedstrijd gewonnen in Wellinton FL. In augustus 2019 is de merrie uitgebracht door Katherine Daskh (USA).
Eind 2019 heeft Chloë een winsom van € 91.160.

8. Baron Cento van de Heldenlaan W203599 BWP

Baron Cento van de Heldenlaan BWP (V. Cento Holst) is een zwartbruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 10 mei 2001 geboren en is gefokt door Dirk Cesteleyn uit Zottegem, dat 25 km ten zuiden van Gent in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen ligt.
De moeder van de hengst is de donkerbruine merrie Una BWP (1997, V. Darco BWP) en tweede moeder is de donkerbruine Anke BWP (1977, V. Flügel van la Roche Hann).
De hengst is afkomstig uit een oude Gelderse merriestam waar hengsten als Baronet Sgldt (1937, V. Domburg NSTg) en Kolkenstein GPS (1932, V. Kroonprins OF) aan hebben bijgedragen.
Gerekend over acht generaties heeft Baron Cento van de Heldenlaan een afstamming met 32,8 % Engels- en Arabisch volbloed, 30,5 % Holsteins bloed, 21,9 % Hannoveraans bloed en 9,4 % Gelders bloed.

Baron Cento van de Heldenlaan is in 2005 goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek, dat één nakomeling van hem heeft geregistreerd.
Het Zangersheide stamboek heeft 36 nakomelingen geregistreerd en het BWP één.
Enkelen daarvan zijn inmiddels uitgebracht in de internationale springsport.

De hengst is in de jaren 2008 – 2011 door Dirk Demeersman (BEL) in de internationale springsport uitgebracht. In december 2010 is een 1.45 m wedstrijd in Genève gewonnen en in maart 2011 zijn twee 1.45 m wedstrijden in Vidauban gewonnen. Baron Cento van de Heldenlaan heeft een winsom van ruim € 30.000.

9. Cento Sohn Holst DE421000035101

Cento Sohn Holst (V. Cento Holst) is een bruine hengst die op 4 mei 2001 is geboren. De hengst is gefokt door Gerhard Wolff uit Sindelfingen, dat 20 km ten zuidwesten van Stuttgart in Baden-Württemberg ligt.
De moeder van Cento Sohn is de bruine staatspremiemerrie Golden Queen Holst (1992, V. Landgraf I Holst). Zij is ook de moeder van de schimmel hengst Camaro M Holst (1996, V. Calido I Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek.
Tweede moeder van Cento Sohn is de bruine Tel Aviv Holst (1981, V. Calypso II Holst). Zij is ook de moeder van de door het Zwitserse ZVCH stamboek goedgekeurde hengst Lestriy Holst (1989, V. Lord Holst).
Gerekend over acht generaties heeft de hengst een afstamming met 50,8 % Holsteins bloed en 44,3 % Engels- en Arabisch volbloed.

Cento Sohn is in 2008 goedgekeurd door het Poolse Sportpaarden stamboek en is in de jaren 2008 – 2010 actief geweest in de Poolse fokkerij. Het Poolse Sportpaarden stamboek heeft 23 nakomelingen van hem geregistreerd.

Cento Sohn is in 2015 door Valerio Mosca (ITA) en Andrea Cinus (ITA) in internationale springconcoursen uitgebracht.

10. Centus DE421000034701 Holst

Centus Holst (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 3 april 2001 geboren en is gefokt door Frank Christian Amend uit Hannover.
De moeder van Centus is de bruine merrie I-Lagune Holst (1994, V. Landadel Holst). Zij is ingeteeld op de volbloedhengst Ladykiller xx (1961, V. Sailing Light xx), die drie keer in haar afstamming voor komt en 31,25 % van haar erfelijke aanleg heeft ingebracht. I-Lagune is ook de moeder van de hengst Corrado du Moulin Holst (2010, V. Berlin Holst), die is goedgekeurd door het Selle Français- en het Zangersheide stamboek.
Tweede moeder van Centus is de bruine Werina Holst (1984, V. Lagos Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Call Him Crack Holst (2004, V. Cassini II Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Centus een afstamming met 53,9 % Holsteins bloed en 43,75 % Engels- en Arabisch volbloed.

Centus is in november 2003 in Vechta goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. In maart 2004 heeft hij in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Hij behaalde daarbij 7,01 punten voor de dressuur, 9,14 punten voor het springen en 8,02 punten voor zijn totale prestatie.
Centus is alleen in 2004 in de Duitse fokkerij actief geweest. Eén dochter is als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek.
De Duitse Hippische Sportbond heeft vijf Oldenburgse-, een Beierse- en een buitenlandse nakomeling geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2019 samen € 10.826 gewonnen.

In 2005 en 2006 is Cento via diepvriesperma ingezet in de Franse fokkerij, waaruit zes veulens zijn geboren. De ruin Saphir du Pestel SF (2006, V. Centus) is uitgebracht in de springsport en heeft een winsom van ruim € 32.860.

Omstreeks 2008 is Centus naar het Verenigd Koninkrijk verkocht, waar hij in 2009 en 2013 actief is geweest in de fokkerij. Het Anglo Europese stamboek heeft twaalf Britse nakomelingen van Centus geregistreerd.

11. Chucas 276473730774101 Badwü

Chucas Badwü (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 2 februari 2001 en is gefokt door Brigitte Seemann uit Göppingen, dat 35 km ten oosten van Stuttgart in Baden-Württemberg ligt.
De moeder van Chucas is de zwartbruine merrie Sazza Oldbg (1997, V. Silvio I Oldbg) en tweede moeder is de vos Zorgranda Oldbg (1992, V. Grannus Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Chucas een afstamming met 36,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 28,9 % Holsteins bloed en 23,4 % Hannoveraans bloed.

Chucas is in september 2005 goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek. In de zomer van 2005 heeft hij in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde 93,85 punten (9) voor de dressuur, 124,99 punten (1) punten voor het springen en 108,76 punten (6) voor de totale prestatie. Tussen haakjes is de plaats vermeld die Chucas per onderdeel heeft ingenomen tussen de vijftien hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
Chucas is tot en met 2016 actief geweest in de fokkerij.
In Duitsland zijn twee dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek.

Chucas is in de jaren 2007 – 2014 tot op S niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft een winsom van € 1.759.

De Duitse Hippische Sportbond heeft tot eind 2019 70 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 39.242 gewonnen.

12. Norton d’Eole 25000101711541D SF

Norton d’Eole SF (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren op 4 mei 2001 en is gefokt door Wulfran Dewulf en Claude Dewulf-Malraux uit Coudekerque-Branche, dat tegen Duinkerken aan ligt in het noordwesten van Frankrijk.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Fragrance de Chalus SF (1993, V. Jalisco B SF). De merrie is vaak gebruikt voor in vitro fertilisatie en embryotransplantatie, waardoor in de jaren 1996 – 2013 46 (!) veulens van haar zijn geregistreerd. Ook Norton d’Eole zal op die wijze zijn bevrucht omdat van Fragrance de Chalus in 2001 vijf veulens, van vier verschillende vaders, zijn geregistreerd.
Fragrance de Chalus is ook de moeder van de goedgekeurde hengsten Mylord Carthago SF (2000, V. Carthago Holst), Bamako de Muze BWP (2001, V. Darco BWP), Farfelu de Muze BWP (2005, V. Quel Hero de Muze SBS), Hugh Grant de Muze BWP (2007, V. Shindler de Muze SBS), De Muze Jules SBS (2009, V. Vagabond de la Pomme SBS) en L’Hermes de Muze BWP (2011, V. Elvis ter Putte BWP).
Mylord Carthago is goedgekeurd door het Selle Français- en het Holsteinse stamboek, Bamako de Muze door het Selle Français stamboek en het Anglo Europese stamboek (AES), Farfelu de Muze door het Ierse Warmbloed paardenstamboek en het AES, Hugh Grant de Muze door het Estlandse stamboek, De Muze Jules door het Zangersheide stamboek en L’Hermes de Muze door het BWP.
Tweede moeder van Norton d’Eole is de bruine Nifrane SF (1979, V. Fury de la Cense SF). Zij is ook de moeder van de hengst Edgar de Chalus SF (1992, V. Stew Boy SF), die door het Selle Français stamboek is goedgekeurd.
Gerekend over acht generaties heeft Norton d’Eole een afstamming met 52,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,3 % Holsteins bloed en 20,4 % Selle Français bloed.

Norton d’Eole is vanaf 1 januari 2007 goedgekeurd door het Selle Français stamboek. Norton d’Eole is tot en met 2017 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 483 merries geïnsemineerd en dat heeft geleid tot 230 geregistreerde veulens
Ook het Italiaanse stamboek heeft de hengst goedgekeurd en heeft vier nakomelingen geregistreerd.
Het BWP heeft dertien nakomelingen geregistreerd, het SBS vijf en het KWPN één.

Goedgekeurde zonen van Norton d’Eole zijn Ulysse des Chênes SF (2008), Ligie’s Goldstar V.V. BWP (2011), Chagall de Toscane SF (2012) en Notorious Z Zang (2013).

De bruine hengst Ulysse des Chênes SF is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is alleen in 2013 gebruikt voor de fokkerij. Van hem zijn zeven merries geïnsemineerd en dat heeft drie veulens opgeleverd.

De bruine hengst Chagall de Toscane SF (MV. Opium de Talma SF) is in augustus 2016 goedgekeurd door het Selle Français stamboek.  In 2017 zijn negen merries met zijn sperma geïnsemineerd; in 2018 twee en in 2019 vijf. Tot juni 2020 zijn twee veulens geregistreerd.

De donkerbruine hengst Notorious Z Zang (MV. Coriano Holst) is in september 2015 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. Tot juni 2020 zijn geen veulens van Notorious Z geregistreerd.

Norton d’Eole heeft in Frankrijk een springindex van 120 met een betrouwbaarheid van 96 %.

Norton d’Eole SF is vanaf 2005 tot eind 2017 door Eric Dewulf (FRA) uitgebracht in de springsport.
In 2006 heeft de combinatie zich gekwalificeerd voor de finale week van de klassieke Franse cyclus in Fontainebleau, waarin de eerste drie wedstrijden zijn gewonnen en in de laatste beslissende wedstrijd de vijfde plaats is behaald. Ook in 2007 is de finaleweek bereikt, maar die is minder succesvol verlopen.
In 2008 is de Grand Prix van Hennebont gewonnen en in 2009 de Grand Prix van Saint Amands les Eaux en het kampioenschap voor professionals in Fontainebleau.
In 2011 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Duinkerken. In 2012 heeft de combinatie de Grand Prix van Moorsele gewonnen en in 2013 de Grand Prix van Sancourt-Cambrai. In 2014 en in 2015 is de Grand Prix van Duinkerken gewonnen.
Norton d’Eole heeft een winsom van € 194.000.

12.1. Ligie’s Goldstar V.V. 056002W00298584 BWP

Ligie’s Goldstar V.V. BWP (V. Norton d’Eole SF) is een vos hengst die op 15 april 2011 is geboren. Hij is gefokt door Evelyne van Vrekom uit Lennik, dat circa 15 km ten westen van Brussel in de Belgische provincie Vlaams Brabant ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Ligie SF (1999, V. Royal Feu SF). Ze is ook de moeder van de hengsten Fidjy of Colors BWP (2005, V. Le Tot de Semilly SF) en Tinka’s Hope BWP (2007, V. Tinka’s Boy KWPN) en de tweede moeder van de hengst Regan Cervec SF (2005, V. Kannan KWPN).
Fidjy of Colors is goedgekeurd door het BWP, Tinka’s Hope door het BWP en het NRPS en Regan Cervec door het Selle Français stamboek.
Tweede moeder van Ligie’s Goldstar is de vos Bebe du Chateau SF (1989, V. Grand Veneur SF). Zij is ook de moeder van de hengsten Feu du Chateau SF (1993, V. Royal Feu SF) en Ninos SF (2001, V. Narcos II SF), die beiden zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek.

Ligie’s Goldstar is in 2014 goedgekeurd door het SBS, dat  vier nakomelingen van hem heeft geregistreerd. Ook het BWP heeft vier nakomelingen geregistreerd en het Zangersheide stamboek drie.

Ligie’s Goldstar V.V. is in 2016 door zijn fokker Evelyne van Vrekom (BEL) in internationale springwedstrijden voor jonge paarden uitgebracht. De combinatie won twee wedstrijden in Lanaken. In 2017 is de hengst uitgebracht door Louise Whitaker (GBR) en die won met de hengst drie 1.25,  wedstrijden in Keysoe.

13. Cadence van ’t Gelutt Z 056015Z55597402 Zang

Cadence van ’t Gelutt Z Zang (V. Cento Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 25 juli 2002 geboren en is gefokt door Lutgard Demeer van stoeterij Van ’t Gelutt in Assent, dat tussen Leuven en Hasselt in de Belgische provincie Vlaams Brabant ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Ta Pomme BWP (1996, V. Jus de Pomme BWP). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Okidoki van ’t Gelutt Z Zang (2006, V. Omar BWP), die is goedgekeurd door het BWP, het Zangersheide stamboek en het ZfdP.
Tweede moeder van Cadence van ’t Gelutt Z is de bruine merrie Nirwana de la Cour BWP (1990, V. Major de la Cour SF).
Gerekend over acht generaties heeft Cadence van ’t Gelutt Z een afstamming met 48,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,3 % Holsteins bloed en 24,2 % Selle Français bloed.

Cadence van ’t Gelutt Z is in 2005 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Hij is tot en met 2014 actief geweest in de fokkerij.
Het AES heeft 5 nakomelingen geregistreerd, het Zangersheide stamboek 90, het SBS acht en het BWP twee.

Zijn zoon Casado van ’t Gelutt Z Zang (2006) is goedgekeurd door het Zangersheide- en het Anglo-Europese stamboek.

De meeste succesvolle nakomeling van Cadence van ’t Gelutt is:

Coulash van de Broy Z Zang,
ruin, 2006, bruin, MV. Lys de Darmen SF, fokker Birgit Engelbosch, is door Juan Manuel Gallego (COL) in de internationale springsport uitgebracht. De combinatie heeft in 2017 vierde plaatsen behaald in een World Cup wedstrijd in Bromont QC en in een wedstrijd in Ocala en in 2019 zijn twee derde plaatsen behaald in wedstrijden in Wellington FL.
Coulash van de Broy Z heeft eind 2019 een winsom van € 90.830.

13.1. Casado van ‘t Gelutt Z 056015Z55621506 Zang

Casado van ’t Gelutt Z Zang (V. Cadence van ’t Gelutt Z Zang) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 27 februari 2007 geboren en is gefokt door Lutgard Demeer van stoeterij Van ’t Gelutt in Assent, dat tussen Leuven en Hasselt in de Belgische provincie Vlaams Brabant ligt.
De moeder van Casado van ‘t Gelutt Z is de bruine merrie Unique van de Broy BWP (1997, V. Voltaire Hann) en tweede moeder is de bruine Queen BWP (1993, V. Brown Boy KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Casado van ’t Gelutt Z een afstamming met 33,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 24,2 % Selle Français bloed, 14,8 % Holsteins bloed en 11,7 % Hannoveraans bloed.

Casado van ’t Gelutt Z is in 2009 goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek en in het voorjaar van 2010 door het Zangersheide stamboek.
Het Zangersheide stamboek heeft in de jaren 2010 – 2014 dertien nakomelingen van Casado van ’t Gelutt geregistreerd en het BWP drie. Het AES heeft geen nakomelingen van de hengst geregistreerd.

14. Centadel DE418180033002 OS

Centadel OS (V. Cento Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is in 2002 geboren en is gefokt door stoeterij Lewitz van Paul Schockemöhle in Neustadt-Glewe, dat circa 30 km ten zuiden van Schwerin in Mecklenburg-Vorpommern ligt.
De moeder van Centadel is de schimmel merrie London Hann (1983, V. Landadel Holst) en tweede moeder is de schimmel Blacky Hann (1975, V. Black Sky xx).
Gerekend over acht generaties heeft Centadel een afstamming met 45,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 39,8 % Holsteins bloed en 11,7 % Hannoveraans bloed.

Centadel is in november 2005 in Vechta goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Brandenburgse stamboek. In maart 2006 heeft Centadel in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Hij behaalde daarbij 6,06 punten voor de dressuur, 8,11 punten voor het springen en 7,34 punten voor zijn totale prestatie. Na afloop van de test heeft het Oldenburg International stamboek Centadel ook goedgekeurd.
Centadel is tot en met 2015 beschikbaar geweest voor de fokkerij. In 2017 is nog steeds diepvriessperma van hem beschikbaar.
Ook het Mecklenburgse-. Rijnlandse-, Westfaalse-, Zuidduitse- en Italiaanse stamboek hebben de hengst toegelaten tot hun fokkerij.

Centadel is in 2006, 2007 en 2008 door verschillende ruiters in springpaardproeven uitgebracht. In 2009 is Andreas Kreuzer (GER) met de hengst in M springconcoursen gestart. Vanaf december 2009 is in de klasse S uitgekomen. In juli 2010 is Alois Pollmann Schweckhorst (GER) met Centadel internationaal gestart. In 2011 is Bastian Freeze (GER) met de hengst uitgekomen en in 2012 en 2013 heeft Florian Meyer zu Hartum (GER) de hengst gereden. In 2015 is de hengst nog enkele keren door Bernd Döller in de klasse M uitgebracht. Centadel heeft € 12.066 aan prijzengeld gewonnen.

Tot eind 2019 zijn 77 dochters van Centadel als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek.

Drie dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Ceanna OS, 2007, MV. Kannan KWPN, is de moeder van de bruine hengst Sandro’s Adel OS (2010, V. Sandro Boy Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, het Oldenburg International, het Mecklenburgse- en het Zuidduitse stamboek;

Centa Quick OS, 2011, MV. Quilot Z Oldbg, is de moeder van de hengst Euro Sport Kalaska OS (2015, V. Kalaska de Semilly SF), die is goedgekeurd door het Jannoveraanse stamboek, het Hannoveraans stamboek in Nieuw Zeeland, het Niuew Zeelands stamboek en het Anglo-Europese stamboek en

Centella OS, 2011, MV. Calypso II Holst, is de moeder van de schimmel hengst Cornetto du Lys PS (2015, V. Cornet du Lys Westf), die is goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek..

De Duitse Hippische Sportbond heeft tot eind 2019 149 nakomelingen van Centadel als wedstrijdpaard geregistreerd, waarvan er 32in de klasse S springen zijn uitgebracht. De nakomelingen hebben eind 2019 samen meer dan € 84.414 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is Centisimo OS , hengst, 2007, bruin,
V. Stakkato Hann. Hij is in oktober 2013 door Kamil Papousek (CZE) in Wiener Neustadt uitgebracht voor internationale wedstrijden voor jonge paarden en won meteen de eerste twee wedstrijden. In april 2015 heeft de combinatie in Ebreichsdorf twee 1.40 m wedstrijden gewonnen. In 2017 is een derde plaats behaald in de Grand Prix van San Giovanni in Marignano. In 2018 en 2019 is Katerina Tomanova (CZE) met de hengst gestart
Eind 2019 heeft Centisimo een winsom van € 32.000.

Centadel heeft een springindex van 100 met een betrouwbaarheid van 85 %.

15. Centofiori dei Dioscuri SI-Unire 120586

Centofiori dei Dioscuri SI-Unire (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 2002 geboren en is gefokt door Ida Andrisano uit Taranto, dat een havenstad is in Zuid-Italië.
De moeder van Centefiori dei Dioscuri is de vos merrie Fiorita della Ficora SI-Unire (1992, V. Val du Scion SF).
Tweede moeder is de vos Ula Vergoignan x (1986, V. Demon Dissipe II x) en zij is de tweede moeder van de hengst Kaiman Boy SI-Unire (2011, V. Kannan GFE KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Centofiori dei Dioscuri een afstamming met 60,9 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,4 % Holsteins bloed en 11,7 % Selle Français bloed.

Centofiori dei Dioscuri is in 2006 goedgekeurd door het Sella Italiano stamboek
en is tot en met 2011 actief geweest in de Italiaanse fokkerij. Van hem zijn 35 nakomelingen geregistreerd.

Centofiori dei Dioscuri is in 2009 en 2010 door Natale Chiaudani (ITA) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie heeft in 2010 een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Tortona. In de jaren 2012 – 2014 is Sabino Pappalettera (ITA) met de hengst uitgekomen, waarbij een vierde plaats in een wedstrijd in 2014 in Arezzo de beste prestatie was.

16. Centolys DE404040589802 Zang

Centolys Zang (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 20 april 2002 geboren en is gefokt door Luc de Naeyer van stoeterij Thornesele in Evergem, dat net ten noorden van Gent in de Belgische provincie Oost Vlaanderen ligt.
De moeder van Centolys is de vos merrie Katinka van Thornesele BWP (1987, V. Lys de Darmen SF). Zij is ook de moeder van de hengst Principal van Thornesele BWP (1992, V. Concorde KWPN).
Tweede moeder van Centolys is de vos Grandiosa BWP (1983, V. Furioso Z Hann). Zij is ook de tweede moeder van de donkerbruine hengst Volare van de Bunte BWP (1998, V. Pavarotti van de Helle Westf), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Centolys een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,3 % Holsteins bloed en 13,2 % Selle Français bloed.

Centolys is in november 2005 in Vechta goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en in januari 2006 door het Oldenburg International stamboek. In maart 2006 heeft de hengst in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen waarbij het 7,28 punten voor de dressuur, 8,53 punten voor het springen en 7,87 punten voor de totale prestatie.
Centolys is tot 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn twee dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.
De Duitse Hippische Sportbond heeft veertien nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die tot eind 2010 € 17.279 gewonnen.

17. Chintan DE418180984202 OS

Chintan OS (V. Cento Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 21 januari 2002 geboren en is gefokt door Albert Stegmann uit Groβostheim, dat enkele kilometers ten zuidwesten van Aschaffenburg in het noordwesten van de Duitse deelstaat Beieren ligt.
De moeder van Chintan is de bruine merrie Que Sarah Oldbg (1996, V. Quattro B SF) en tweede moeder is de schimmel Evelien KWPN (1986, V. Koopman KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Chintan een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 28,1 % Holsteins bloed, 13,3 % Selle Français bloed en 9,4 % Gelders bloed. Opvallend is voorts dat Chintan via de hengst Quattro B 4,7 % dravers bloed in de afstamming heeft.

Chintan is in januari 2005 in München-Riem door het Beierse- en het Baden-Württembergse stamboek goedgekeurd. Hij heeft in 2006 in Marbach deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 7,51 punten voor de dressuur heeft behaald, 9,13 punten voor het springen en 8,21 punten voor zijn totale prestatie.

Vanaf februari 2007 heeft Christian Hess (GER) Chintan uitgebracht in springpaardproeven. In juli 2008 is gestart in springconcoursen in de klasse M, waarna Otto Becker (GER) de hengst in enkele wedstrijden heeft gereden. Van november 2008 tot januari 2012 is Franz-Josef Dahlmann jr. met de hengst gestart, waarbij vanaf augustus 2010 internationaal is uitgekomen. Derde plaatsen in de Grand Prix’s van Verden in 2010 en 2011 zijn de beste prestaties van de combinatie.
In 2012 is Andreas Kreuzer (GER) met Chintan uitgekomen. De combinatie is in 2012 tweede geworden in de Grand Prix van Redefin. Vanaf maart 2013 heeft Bliss Heers (USA) de hengst uitgebracht en in 2014 is Sangwhan Oh (KOR) met Chintan gestart op de Aziatische Spelen in Incheon, waar een zevende plaats is bereikt. . In 2018 is de combinatie vierde geworden in de Grand Prix van Hongcheon.
Chintan heeft een winsom van € 52.150.

Chintan is tot en met 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Tot eind 2016 zijn zes dochters van hem als fokmerrie opgenomen in een stamboek en één daarvan is staatspremiemerrie geworden.
De zonen Cillarney OS (2007), Chilensky OS (2009) en Chopin W DSP (2011) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Cillarney OS (MV. Caletto I Holst) is in 2009 goedgekeurd door het Baden-Württembergse-, Saksen-Thüringse- en Oldenburg International stamboek. Ook het Beierse stamboek heeft de hengst tot zijn fokkerij toegelaten. Hij heeft in het najaar van 2010 in Zweibrücken aan een aanlegtest van 30 dagen deelgenomen waarbij hij voor de dressuur 6,39 (7,24) punten scoorde, voor het springen 8,76 (7,71) punten en voor zijn totale prestatie 7,60 (7,56) punten. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen van de dertien hengsten vermeld die aan de test hebben deelgenomen.
Cillarney is tot 2014 actief geweest in de fokkerij. Zijn zoon Chesnut Bawü (2012. MV. Landry DSP) is in 2015 goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek, maar en tot 2000 heeft hij geen prestatietoets voor hengsten afgelegd. Wel is hij in 2019 en 2020 uitgebracht in proeven voor springpaarden (combinatie van dressuur en springen). Vermoedelijk is Chestnut niet actief geweest in de fokkerij.
Acht nakomelingen van Cillarney zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot eind 2019 samen € 4.016 gewonnen.

De hengst Chilensky OS (MV. Cornet Obolensky BWP) is in december 2011 goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Oldenburg International stamboek. In het najaar van 2012 heeft de hengst in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Hij behaalde 7,45 (7,64) punten voor de dressuur, 9,05 (7,61) punten voor het springen en 8,27 (7,83) voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen van de 41 hengsten vermeld die aan de test hebben deelgenomen. Chilensky is tot 2015 actief geweest in de fokkerij. Tot eind 2019 zijn drie fokmerries en zeven wedstrijdpaarden van hem geregistreerd. De wedstrijdpaarden hebben eind 2019 samen € 2.085 gewonnen.

De hengst Chopin W DSP (MV. Caletto I Holst) is in januari 2014 goedgekeurd door het Zuidduitse-, Baden-Württembergse- en Beierse stamboek. Eind 2019 zijn nog geen nakomelingen van de hengst bekend. In 2019 en 2020 is de hengst uitgebracht in M springwedstrijden.

De Duitse Hippische Sportbond heeft tot eind 2019 44 nakomelingen van Chintan geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 245.237 gewonnen..

Een succesvolle nakomeling van Chintan is

Cento du Rouet OS,
ruin, 2007, donker vos, MV. Balou du Rouet Oldbg, fokker Bernd Riehm, is van oktober 2015 tot en met februari 2016 gereden door Maria Victoria Perez (PUR) en daarna is Cento du Rouet overgenomen door David Will (GER). De combinatie won in 2016 wedstrijden in Madrid, St. Gallen, twee keer in Tryon NC en Toronto en heeft in 2017 twee keer gewonnen in Al Ain.
Cento du Rouet heeft eind 2019 een winsom van € 178.981

Chintan heeft een dressuurindex van 82 met een betrouwbaarheid van 71 % en een springindex van 144 met een betrouwbaarheid van 85 %.

18. Cinquecento Z 056015Z596502 Zang

Cinquecento Z Zang (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 2002 geboren en is gefokt door Lieve Vankrunkelsven uit Anzegem, dat tussen Kortrijk en Oudenaarde in de Belgische provincie West Vlaanderen ligt.
De moeder van de hengst is de donkere vos merrie Fleur d’Avifauna Hann (1987, V. Furioso II SF) en tweede moeder is Gloria Hann (1972, V. Götz Hann). Gloria is ook de moeder van de hengst Wölber Hann (1977, V. Wörmann Hann), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Cinquecento Z een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,3 % Holsteins bloed, 18,0 % Hannoveraans bloed en 10,9 % Selle Français bloed.

Cinquecento Z is in 2005 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. De hengst is in 2006 en 2007 actief geweest in de fokkerij. Het Zangersheide stamboek heeft 18 nakomelingen van hem geregistreerd.

19.  Chepetto 276421000199203 Holst

Chepetto Holst (V. Cento Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 1 mei 2003 geboren en is gefokt door Ekkehard Kraas uit St. Peter-Ording, dat in Noord Friesland op het schiereiland Eiderstedt in het noorwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Chepetto is de bruine merrie Canita II Holst (1988, V. Ramiro Z Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Quidam Cento Holst (2006, V. Quidam’s Rubin Holst), die is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek en het ZfdP.
Tweede moeder is de vos Sitanni Holst (1980, V. Mowgli Holst). Zij is ook de moeder van de door het Zweedse stamboek goedgekeurde hengst Bugatti Holst (1986, V. Almé SF).
De hengst Ramzes x (1937, V. Rittersporn xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Chepetto en heeft een inbreng van 12,5 % in die zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Chepetto een afstamming met 53,9 % Holsteins bloed en 43,75 % Engels- en Arabisch volbloed.

Chepetto is in november 2005 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In het voorjaar van 2006 heeft hij in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waarbij hij 6,88 punten voor de dressuur, 8,65 punten voor het springen en 7,67 punten voor de totale prestatie behaalde.
In het najaar van 2006 heeft Chepetto in Schlieckau deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Daarbij heeft hij een beoordeling gekregen van 99,08 punten (18) voor de dressuur, 132,76 punten (1) voor het springen en 116,74 (6) voor de totale prestatie. Tussen haakjes is vermeld op welke plaats van de 33 deelnemende hengsten Chepetto voor het desbetreffende onderdeel is geëindigd.

Chepetto is tot 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Hij is van 2008 tot en met 2017  ingezet in de springsport. Tot oktober 2009 is de hengst uitgebracht door Lars Bak Andersen (DEN) en daarna is Christian Temme (GER) enkele keren met hem uitgekomen. Van oktober 2010 tot oktober 2011 is Jörg Sievertsen (GER) met Chepetto in de klasse S gestart. Vervolgens is Christian Hess (GER) tot augustus 2012 met de hengst uitgekomen en na hem is Thomas Voβ (GER) de hengst gaan rijden.
Van januari 2014 tot september 2015 heeft Sencer Can (TUR) Chepetto uitgebracht. In juli 2014 heeft de combinatie de Grand Prix van Wiener Neustadt gewonnen. Van september 2015 tot november 2017 is Frederic Tillmann (GER) met de hengst gestart. Chepetto heeft  een winsom van € 32.500.

Tot eind 2017 zijn 39 dochters van Chepetto als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek en daarvan is één dochter staatspremiemerrie geworden.

Twee dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Cleo Holst, 2010, MV. Calido I Holst, is de moeder van de hengst Linkin Park G&G SBS (2017, V. Presley Boy KWPN), die is goedgekeurd door het SBS en

Comtesse DKG Holst , 2010, MV. Arystokrat x, is de moeder van de donkerbruine hengst Fracom Holst (2015, V. Fragonard xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

De zonen Camayos Holst (2008), Chapman of G Holst (2009), Coretto Holst (2010) en Chepettano Holst (2012) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De bruine hengst Camayos Holst (MV. Landgraf I Holst) is in november 2010 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, maar over zijn prestaties in de fokkerij of de sport is geen informatie beschikbaar.

De donkerbruine hengst Chapman of G Holst (MV. King Milford xx) is in maart 2012 goedgekeurd door het Duitse stamboek voor paarden met Arabisch bloed. Hij heeft in het najaar van 2012 in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen en behaalde daar 6,68 (7,64) punten voor de dressuur, 7,85 (7,98) punten voor het springen en 7,35 (7,91) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 35 hengsten die aan de test hebben deelgenomen. Over de fokkerijprestaties van de hengst is nog geen informatie beschikbaar

De donkerbruine hengst Coretto Holst (MV. Coriander Holst) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek, maar dat heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd.

De schimmel hengst Chepettano Holst (MV. Calido I Holst) is in 2014 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. De hengst heeft niet deelgenomen aan een aanlegtest of een verrichtingsonderzoek en er zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden van hem geregistreerd.

Tot eind 2017 heeft de Duitse Hippische Sportbond 134 nakomelingen van Chepetto geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 134.445 aan prijzengeld gewonnen.

Chepetto heeft een dressuurindex van 76 met een betrouwbaarheid van 84 % en een springindex van 117 met een betrouwbaarheid van 92 %.

20. Dobel van ’t Zorgvliet 056002W00215031 BWP

Dobel van ’t Zorgvliet BWP (V. Cento Holst) is een donkere vos hengst die is geboren op 20 maart 2003. Hij is gefokt door Andre Braeckevelt uit Ruddervoorde, dat circa 15 km ten zuiden van Brugge in de Belgische provincie West Vlaanderen ligt.
De moeder van de hengst is de zwartbruine merrie Sans Soucis BWP (1995, V. Libero H Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Doree van de Moskifarm BWP (2003, V. Heartbreaker KWPN), die is goedgekeurd door het SBS, het Anglo Europese stamboek en het Britse Warmbloed Paardenstamboek.
Tweede moeder is de vos Karola KWPN (1992, V. Voltaire Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Watch Me van ’t Zorgvliet BWP (1999, V. Heartbreaker KWPN), zijn broer Danger van ’t Zorgvliet BWP (2003) en Dynamite van ’t Zorgvliet BWO (2003, V. Chin Chin Holst).
Watch Me van ’t Zorgvliet is goedgekeurd door het Selle Français stamboek, Danger van ’t Zorgvliet door het Oldenburg International stamboek en Dynamite van ’t Zorgvliet door het BWP.
Gerekend over acht generaties heeft Dobel van ’t Zorgvliet een afstamming met 38,5 % Engels- en Arabisch volbloed, 31,25 % Holsteins bloed en 15,6 % Hannoveraans bloed.

Dobel van ’t Zorgvliet is in 2008 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek, dat vijf nakomelingen van hem heeft geregistreerd. Het BWP heeft één nakomeling geregistreerd en het KWPN heeft zes veulens van hem geregistreerd, die allen in 2010 zijn geboren.

Dobel van ’t Zorgvliet is in 2009 door Daniel Deusser (GER) in Arezzo in internationale springwedstrijden uitgebracht en in 2002 is Sergio Nieto del Rio (MEX) met de hengst in enkele wedstrijden in Wellington FL uitgekomen.

21. Phebus du Grasset 25000103190281C SF

Phebus du Grasset SF (V. Centus Holst) is een vos hengst die op 8 mei 2003 is geboren. De hengst is gefokt door De Grasset N.V. uit Barran, dat 25 km ten westen van Auch in het Franse departement Gers ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Lavandiere du Grasset SF (1999, V. Papillon Rouge SF) en tweede moeder is Ferrari de Moyon SF (1993, V. Alcamera de Moyon SF).
Gerekend over acht generaties heeft Phebus du Grasset een afstamming met 42,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 30,4 % Selle Français bloed en 27,3 % Holsteins bloed.

Phebus du Grasset is van 2007 tot en met 2018 in Frankrijk beschikbaar geweest voor de fokkerij. Op 9 februari 2016 heeft het Selle Français stamboek hem goedgekeurd.
Van de hengst twaalf merries geïnsemineerd en daaruit zijn negen veulens geregistreerd.

22. Botero 124325 SI-Unire

Botero SI-Unire (V. Cento Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 1 mei 2004 en is gefokt door Noesar Show Horses NV van Manuli Dardanio in Bulgarograsso, dat tien km ten zuidwesten van Como in Italië ligt.
De moeder van Botero is de vos merrie Bella Vita SI-Unire (1998, V. Le Tot de Semilly SF) en tweede moeder is de bruine Mary’co SI-Unire (1994, V. Lysander Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Botero een afstamming met 37,5 % Engels- en Arabisch volbloed, 34,4 % Holsteins bloed en 21,9 Selle Français bloed.

Botero is vanaf 2011 in Italië ingezet voor de fokkerij. Het SI-Unire heeft tot en met 2019 45 nakomelingen van hem geregistreerd. Het Anglo-Europese stamboek, dat net als het SI-Unire stamboek Botero heeft goedgekeurd, heeft vier nakomelingen geregistreerd.

21. Quento Sange SF 25000104383531R

Quento Sange SF (V. Cento Holst) is een schimmel hengst die is geboren op 1 juni 2004. Hij is gefokt door stoeterij De la Sange in Mignerette, dat 15 km ten noordwesten van Montargis in het Franse departement Loiret ligt.
De moeder van de hengst is de bruine Luce d’Hesperid SF (1999, V. Quidam de Revel SF). Zij is ook de moeder van de hengst Bridge de Riverland SF (2011, V. Canturano I Holst) en de tweede moeder van de hengst Cocorico de Riverland SF (2012, V. L’Arc de Triomphe Oldbg). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek
Tweede moeder van Quento Sange is de vos Javotte D SF (1975, V. Cor de Chasse SF). Zij is ook de moeder van de hengst Desir du Chateau SF (1991, V. Quidam de Revel SF) en de tweede moeder van de hengsten Feu du Chateau SF (1993, V. Royal Feu SF), Ninos SF (2001, V. Narcos II SF), Qapitol de Montsec SF (2004, V. Robin II Z Hann), No Limit Z Zang (2005, V. Nonstop BWP), Regent de Montsec SF (2005, V. Quaprice Bois Margot Holst) en Astro de Pleville SF (2010, V. Chin Chin Holst).
Desir du Chateau is goedgekeurd door het BWP, het Selle Français-, het Deense stamboek en het Ierse warmbloedstamboek; Feu du Chateau, Ninos, Qapital de Montsec, Regent de Montsec en Astro de Pleville door het Selle Français stamboek en Nonstop door het Zangersheide stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Quento Sange een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,3 % Holsteins bloed en 21,1 % Selle Français stamboek.

Quento Sange is vanaf 2009 tot zijn dood op 8 november 2012 actief geweest in de fokkerij. In 2013 is nog diepvriessperma van de hengst gebruikt.
Met sperma van Quento Sange zijn 38 merries geïnsemineerd en daaruit zijn 22 veulens geregistreerd.

Quento Sange is in 2008 door Gilles Veron (FRA) uitgebracht in de kwalificatiewedstrijden van de Franse klassieke cyclus voor vierjarige springpaarden waarbij de combinatie de finaleweek in Fontainebleau heeft gehaald. In de finaleweek is de hengst in de eerste wedstrijd foutloos gebleven.
In juni 2009 heeft Roger Yves Bost (FRA) de hengst van Veron overgenomen. De combinatie heeft zich weer gekwalificeerd voor de finaleweek in Fontainebleau.
Quento Sange heeft in totaal 40 overwinningen in Franse wedstrijden geboekt en heeft een winsom van € 9.900.

 

Het artikel is op 5 juni 2020 geactualiseerd.

Back To Top