skip to Main Content

1989 (Cor de la Bryère SF x Landgraf I Holst)

 

Samenvatting

Corland Holst is een schimmel hengst die als internationaal springpaard en als fokhengst zeer succesvol is geweest.
Hij is een zoon van de legendarische hengst Cor de la Bryère SF (1968) en zijn moeder Thyra Holst (1981) is een dochter van de invloedrijke stempelhengst Landgraf I Holst (1966).

Corland is in 1989 aan de oever van de rivier de Elbe in Sleeswijk-Holstein geboren en is zijn fokkerijcarrière in 1992 onder de naam Corlando begonnen in Denemarken. Eind 1995 heeft Wiepke van de Lageweg (VDL stoeterij) Corland naar Nederland gehaald, waar hij van 1996 tot 2016 beschikbaar is geweest voor de fokkerij.
Van Corland zijn circa 3500 nakomelingen geregistreerd.

In de periode 1998 – 2002 is Corland door Wout-Jan van der Schans (NED) in de internationale springsport uitgebracht waarbij verschillende keren een top tien plaats in Grand Prix wedstrijden is behaald.

In de fokkerij heeft Corland 36 goedgekeurde zonen gebracht. Zijn zoon Pacific KWPN (1997) heeft een aantal succesvolle internationale springpaarden gebracht en zijn zoon Bacardi VDL KWPN (2006) heeft met Glenfiddich VDL KWPN (2011) een goedgekeurde zoon gebracht en met Kordon VDL KWPN (2015) een goedgekeurde kleinzoon.
Drieëndertig dochters van Corland zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden. In Nederland hebben 69 dochters het elitepredicaat ontvangen en zijn 28 dochters preferent geworden.
Corland heeft vanwege zijn goede fokresultaten in Denemarken het predicaat elite ontvangen en is in Nederland tot keurhengst benoemd.

Bijna 300 nakomelingen van Corland zijn in internationale springconcoursen uitgebracht. Samen hebben die circa € 4,5 miljoen gewonnen.
De veruit meest succesvolle nakomeling van Corland is de merrie Silvana HDC KWPN (1999) die met Kevin Staut (FRA) € 1.708.500 heeft gewonnen.
Acht andere Corland-nakomelingen hebben een winsom van meer dan € 100.000, waaronder de hengsten Bacardi VDL (2006), die met Janka Sprunger (SUI) een winsom heeft van € 314.225, en zijn broer Apardi KWPN (2005) die met Daniel Bluman (COL/ISR) € 207.500 heeft gewonnen.
In de door de World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) jaarlijks gepubliceerde lijst van 100 best verervende springhengsten heeft Corland van 2009 tot en met 2016 bij de beste 40 hengsten gestaan met als hoogste ranking de veertiende plaats in 2010.

 

 

Voorkomen en afstamming

 

Corland Holst DE321210124989 / DVE 476 is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 28 mei 1989 geboren en is gefokt door prof. dr. Hartwig Schmidt uit Borsfleth, dat circa vijf km ten zuidwesten van Itzehoe tegen de Elbe aan ligt.

Gerekend over acht generaties heeft Corland een afstamming met 56,3 % Engels- en Arabisch volbloed en 26,6 % Holsteins bloed.

 


Vader

 

De vader van Corland is de donkerbruine hengst Cor de la Bryère  (V. Rantzau xx) die is gefokt in Frankrijk en in 1971 op driejarige leeftijd door Maas Hell en Alwin Schockemöhle naar Duitsland is gehaald. Hij is in februari 1971 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en is tot zijn dood in 2000 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Hij is van groot belang geweest voor de Europese sportpaardenfokkerij en heeft in Duitsland 569 fokmerries gebracht, waarvan er 106 moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden. Zelf bracht Cor de la Bryère 110 zonen die zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Naast Corland hebben ook zijn zonen Calypso I Holst (1973), Calando Holst (1974), Calypso II Holst (1974), Caletto I Holst (1975), Caletto II Holst (1978) en Corrado I Holst (1985) veel invloed op de fokkerij gehad.

 

 

Moeder

 

De moeder van Corland is de schimmel staatspremiemerrie Thyra Holst (1991, V. Landgraf I Holst).  Volgens een KWPN-rapportage is zij een best ontwikkelde, lang gelijnde rijtypische merrie met ras en adel.

Thyra is ook de moeder van de hengst Clapton VDL (V. Caretino Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Cruyff Holst (1997, V. Carpaccio Holst), Quote Holst (2007, V. Quidam de Revel SF), Cornetino Holst (2009, V. Cornet Obolensky BWP) en Davenport Holst (2011, V. Diamant de Semilly SF).

Clapton VDL is goedgekeurd door het Zweedse-, het Zangersheide- en het Selle Français stamboek; Cruyff door het Oldenburgse stamboek, Quote door het Zangersheide stamboek; Cornetino door het Holsteinse en het Zuidduitse stamboek en Davenport door het Zangersheide stamboek en het Anglo-Europese stamboek.

Tweede moeder van Corland is de schimmel Odetta Holst (1977, V. Ronald Holst). Zij is ook de moeder van de hengsten Landetto Holst  (1987, V. Landgraf I Holst) en Corretto Holst (1992, V. Corrado I Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Acodetto Holst (1996, V. Acobat II Holst) en Acolord Holst (2003, V. Acorado I Holst)

Landetto is goedgekeurd door  het Holsteinse stamboek en het BWP en Corretto door het Rijnlandse stamboek en het ZfdP; Acodetto door het Anglo-Europese stamboek en Acolord door het Holsteinse stamboek.

 

 


Fokkerijcarrière

 

Corland is in november 1991 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In februari 1992 heeft het Deense stamboek de hengst in Herning onder de naam Corlando voor één jaar goedgekeurd. Daarbij is aangegeven dat Corlando een goed ontwikkelde hengst met een goed type is. Hij heeft een mooi hoofd en maakt een goed gebruik van zijn tamelijk zwaar gebouwde hals. De schouderligging is steil en de schoft is kort. Hij heeft een mooie bovenlijn; het kruis is arm bespierd en de voor- en achterbenen zijn goed gesteld. De hoeven zijn smal. De bewegingen zijn goed met een mooie souplesse.

In het najaar van 1992 heeft hij in Vilhelmsborg deelgenomen aan een tiendaagse aanlegtest, waarbij hij een 10 heeft gekregen voor zijn temperament. Bij het vrij springen is zijn taxatievermogen gewaardeerd met een negen, zijn beentechniek met een 9,7 punten en zijn ruggebruik met 9,3.
De stap is gewaardeerd met 6,7, de draf met 5,8 en de galop met 7,3. Voor de rijdbaarheid is 6,5 – 7,5 gegeven.
In maart 1993 heeft het Deense stamboek Corlando voor onbepaalde tijd goedgekeurd en in 2004 is het predicaat elite aan hem toegekend.

In februari 1996 heeft het KWPN Corland op de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch uitgenodigd om deel te nemen aan een verkort verrichtingsonderzoek van drie weken. Dat onderzoek is in februari en maart 1996 in Ermelo uitgevoerd en daarover heeft het KWPN gerapporteerd dat Corland een eerlijke maar speelse, frisse hengst is die veel bereidheid heeft om te werken en zich zeer goed laat rijden. De stap is voldoende ruim en krachtig. In draf is de hengst achter overactief. De galop is goed. Corland laat zich in licht dressuurwerk goed bewerken. Hij springt snel van de vloer en is voorzichtig met een goede voorbeentechniek. Hij zou achter de sprong beter moeten afmaken en meer vermogen kunnen tonen.

In augustus 1997 heeft het KWPN een groep van 25 veulens van Corland beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat de veulens ruim voldoende zijn ontwikkeld. Ze staan goed in het rechthoekmodel en zijn ruim voldoende rijtypisch. In beweging zijn ruimte en afdruk voldoende, maar de veulens moeten meer souplesse tonen.

Het hoofd is voldoende sprekend. De veulens hebben voldoende nek. De hals is goed van lengte, maar komt wat diep weg en de bespiering van de bovenlijn zou royaler moeten zijn. De veulens zetten de hals er wel op. De schoft is gemiddeld goed ontwikkeld. De schouder is vaak steil en wat kort. De rug-lendenpartij is wat lang en wat week. De croupe is hellend, maar de achterhand zou meer lengte moeten hebben. Broek en schenkel zijn voldoende gespierd. Het voorbeen is meestal goed gesteld. Enkele veulens hadden een strak voorbeen en enkele waren iets kortbenig. De voorknie is fors ontwikkeld en de onderarm is goed gespierd. Het achterbeen is lang. Het fundament is goed ontwikkeld.

De ruime stap zou meer souplesse moeten hebben. De veulens draven met voldoende ruimte en voldoende afdruk, maar ze zouden meer souplesse en oprichting moeten vertonen en meer tot dragen moeten komen. De veulens galopperen gemakkelijk aan. Ook in galop zouden de veulens wat meer souplesse moeten hebben. De kwaliteit van de moeders was ruim voldoende tot goed.

In 2004 heeft het KWPN het keurpredicaat toegekend aan Corland. Daarbij is gemeld dat de uit de bekende Holsteiner fokfamilie 104a stammende Corland onder het zadel van Wout-Jan van der Schans zeer succesvol was. Tijdens het Europees kampioenschap 2001 in Arnhem beleefde de schimmel het hoogtepunt van zijn carrière. In de fokkerij doet Corland het goed. Van de 194 ingeschreven stamboekmerries hebben er 71 het sterpredicaat, 17 het keurpredicaat en 10 het elite predicaat behaald. Zijn zonen Pacific, Silverstar en Sir Corland zijn KWPN-goedgekeurd. Pacific is, evenals zijn halfzussen Rocksina en Dancing Queen, internationaal al succesvol bij de jonge paarden. Dat Corland zijn springaanleg doorgeeft zien we dan ook aan zijn springindex van 149 (btr 88%).

Corland is op 21 maart 2017 overleden

 

 

Fokkerijresultaten

 

Het Deense stamboek heeft 352 nakomelingen van Corlando geregistreerd en het KWPN heeft van Corland 1043 hengstveulens en 1042 merrieveulens geregistreerd. Het Italiaanse SI-Unire stamboek heeft 295 veulens van Corland geregistreerd en het SBS 21.  In Zweden zijn 265 veulens van Corland geregistreerd.
In Duitsland zijn elf dochters van Corland als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek. Het BWP heeft 199 veulens van Corland geregistreerd.
In Frankrijk zijn tot en met 2019 266 merries geïnsemineerd met sperma van Corland en daaruit zijn 153 veulens geregistreerd, waarvan er 139 zijn vastgelegd door het Selle Français stamboek.

In de database van Horsetelex staan 2446 nakomelingen van Corland en die zijn geregistreerd door het KWPN (1705), het SI-Unire stamboek (170), het BWP (137), het Zweedse stamboek (64), het Deense stamboek (59), het Holsteinse stamboek (49) en het Zangersheide stamboek (45).

Op basis van bovenstaande gegevens kan het aantal nakomelingen van Corland worden ingeschat op circa 3500.

 

 

 

Dochters

 

Van de bij het KWPN geregistreerde dochters zij er 408 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Van hen hebben er 72 het elitepredicaat behaald, 37 het keurpredicaat en 144 het sterpredicaat.
Tot maart 2022 zijn 31 dochters preferent geworden; zijn 80 dochters prestatiemerrie geworden en mogen 175 dochters sportmerrie worden genoemd,

Eénenveertig dochters zijn de moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Stokdals Surprice DWB, 1994, MV. Lavallo Holst, is de moeder van de hengst Stokdals Livanos SWB (2000, V. Linaro Holst,), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Amy SWB, 1996, bruin, MV Marcellus Hann, is de moeder van de hengst Algot SWB (2000, V. Cardento Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Esphojgaard Atlanta DWB, 1996, schimmel, MV. Cenzor II Trak, is de moeder van de hengst Atlanta’s Athene NWB (2005, V. Richman KWPN), die is goedgekeurd door het Noorse stamboek;

HBC Dancing Queen KWPN ster sport, 1997, bruin, MV. Renville KWPN, is de moeder van de hengst Lennon HBC KWPN (2015, V. Gullit HBC KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Pammela KWPN keur, 1997, schimmel, MV, Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Hamilton B KWPN (2012, V.  Campbell VDL Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Perlinda KWPN
, 1997, bruin, MV. Joost Holst, is de moeder van de hengst Cuesta Mucho Oldbg (2008, V. Cellestial Oldbg), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek;

Pigeunerin VDL KWPN, 1997, bruin, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Arlequin LSC (2000, V. Atlantic VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Chileense stamboek;

Pracht-S KWPN elite preferent sport, 1997, MV. Landlord Holst, is de moeder van de hengst Vermont  KWPN (2002, V. Carolus II Holst), die is goedgekeurd door het KWPN;

Prestige KWPN elite prestatie sport, 1997, vos, MV. Dreamstreet KWPN, is de moeder van de hengst Unique Star  KWPN (2001, V. Quick Star SF), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Privory KWPN keur, 1997, bruin, MV. Bergerac KWPN, is de moeder van de hengst Calictus W.H.  KWPN (2007, V. Landlord Holst), die is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

Relena VDL KWPN ster preferent prestatie, 1998, schimmel, MV. Ahorn KWPN, is de moeder van de hengst Versailles VDL KWPN (2011, V. Vigo d’Arsouilles BWP), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Ruberlina M KWPN elite prestatie, 1998, schimmel, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengst Blackmail JB KWPN (2006, V. Berlin Holst), die is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

S-Maywies KWPN keur prestatie sport, 1999, schimmel, Glennridge KWPN, is de moeder van de hengst Wizzerd WV KWPN (2003, V. Indoctro Holst), die is goedgekeurd door het KWPN en het Zangersheide stamboek;

Saskia KWPN elite preferent prestatie, 1999, schimmel, MV. Lucky Boy xx, is de moeder van de hengst Inevitable RS KWPN (2013, V. Diamant de Semilly SF), die is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

Shilavsca Fortuna KWPN ster, 1999, bruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengsten Entertainer KWPN (2009, V.  Warrant KWPN) en Holland’s Pride OMHG (2012, V. Brainpower KWPN). Entertainer is goedgekeurd door het KWPN en Holland’s Pride OMHG is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

Shoraya KWPN voorl. keur, preferent prestatie, 1999, schimmel, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Famous Felix OMHG KWPN (2010, V. Numero Uno KWPN), die is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

Silvana HDC KWPN ster sport
, 1999, schimmel, MV. Widor KWPN is de moeder van de hengst Chopard VDB Z Zang (2007, V. Canadian River Holst), die is goedgekeurd door het BWP;

Wendra BWP, 1999, schimmel, MV. Isaac du Vey SF, is de moeder van de hengst Gin – Gin BWP (2006, V. Chin Chin Holst), die is goedgekeurd door  het Hongaarse stamboek;

Aberlina BWP keur, 2000, donkerbruin, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengst Zuberlinus KWPN (2004, V. Indoctro Holst), die is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

Tarusa KWPN prestatie, 2000, schimmel, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst H&M Crusader Ice SWB (2011, V. Cabachon Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek en goedgekeurd is geweest door het Anglo-Europese stamboek;

Tennessee KWPN ster sport, zwartbruin, MV. Jimtown KWPN, is de moeder van de hengst Rocco ‘E’ BWP (2017, V. Global Express VDL SF), die is goedgekeurd door het BWP;

Tifony KWPN ster, 2000, bruin, MV. Wellington KWPN, is de moeder van de hengst Hinaeda KWPN (2013, V. Indoctro Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Toberlina S KWPN elite preferent, 2000, schimmel, MV. Goodtimes KWPN, is de moeder van de hengst Glorieus EB KWPN (2011, V. Lucky Boy SI-Unire), die is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

Tres Bien KWPN voorl. keur, ster prestatie, 2000, bruin, MV. Silvio I Oldbg, is de moeder van de hengst Figaro Z Zang (2005, V. Felicitano SWB), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Twister KWPN, 2000, schimmel, MV. Cavalier KWPN, is de moeder van de hengst Winston V AES (2003, V. Roeland KWPN), die is goedgekeurd geweest door het Europees-Arabische stamboek voor Shagya paarden (EASP);

Verina KWPN elite preferent, 2002, bruin, MV. Purioso Oldbg, is de moeder van de hengst Chapman KWPN (2007, V. Indoctro Holst), die is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

Vyacinthe VDL elite preferent KWPN, 2002, vos, MV. Galoubet A SF, is de moeder van de hengst Bizar VDL NRPS (2013, V. Kannan GFE KWPN), die is goedgekeurd door het Hongaarse stamboek;

Wavanta N KWPN prestatie, 2003, bruin, MV. Animo KWPN, is de moeder van de hengst Freedom KWPN (2010, V. Eldorado van de Zeshoek TN), die is goedgekeurd door het Estlandse stamboek;

Wella KWPN preferent prestatie, 2003, schimmel, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengsten Carnaby II KWPN (2007, V. Cassini I Holst), Golddigger KWPN (2011, V.  Querly-Elvis BWP) en McGee KWPN (2017, V. Zento KWPN). Carnaby II is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek; Golddigger is goedgekeurd door het KWPN en het Oldenburgse stamboek en McGee is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Wianka H KWPN elite prestatie
, 2003, schimmel, MV. Lux Z Hann, is de moeder van de hengst Insider VDL KWPN (2013, V. Etoulon VDL KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN en het Zweedse stamboek;

Wyona Velvet KWPN ster, 2003, schimmel, MV. Ahorn KWPN, is de moeder van de hengst  Imposant van de Renger KWPN (2013, V. Comme Il Faut Westf), die is goedgekeurd door de Zuidduitse stamboeken;

Wyrusa H KWPN ster preferent prestatie, 2003, schimmel, MV. Indoctro Holst, is de moeder van de hengst Norton VDL KWPN (2018, V. Baltic VDL KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Chica’s Way JB OS, 2004, schimmel, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengst Navarone Reuvekamp’s KWPN (2918, V. Highway M TN KWPN), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Zaimora KWPN, 2004, schimmel, MV. Farmer KWPN, is de moeder van de hengst Freedom KWPN (2010, V. Larino  KWPN), die is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek;

S.F. Ariantha KWPN sport, 2005, schimmel, MV, Emilion KWPN, is de moeder van de hengst Ember Z Zang (2019, V. Emerald van ’t Ruytershof BWP), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

C’est la Vie KWPN voorl. keur, 2007, bruin, MV. Numero Uno KWPN, is de moeder van de hengst Musicant de Diamant KWPN (2017. V. Diamant de Semilly SF), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Z-Clasien Holst staatspremiemerrie, 2007, schimmel, MV. Acobat II Holst, is ede moeder van de hengst KMS Chicago Holst (2012, V. Clarimo Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Dasina  KWPN
, 2008, bruin, MV. Indoctro Holst, is de moeder van de hengst Can I GHP Z Zang (2018, V. Columbus Z Zang), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Dourwies KWPN voorl. keur, 2008, schimmel, MV. Indoctro Holst, is de moeder van de hengst Hampton VDL KWPN (2012, V. Baltic VDL KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Jalisca de Litrange CVI BWP, 2009, schimmel, MV. Jarnac de la Bonette SBS, is de moeder van de hengst Izor Ahai de Bresneau SF (2018, V. Sandro Boy Oldbg), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en

Ideale Naastoise du Bousquetiau SBS
, 2014, schimmel, MV. Button Sitte SBS, is de moeder van de hengst Instinct de Folie OC (2018, V. Hortaxe de Seigneur SBS), die is goedgekeurd drro het SBS.

 

 

Zonen

 

Van Corland zijn 36 zonen goedgekeurd.  Een aantal goedgekeurde hengsten heeft  echter nauwelijks of geen invloed gehad op de fokkerij. Zij zijn in onderstaand overzicht cursief vermeld en worden verderop in de tekst kort aangeduid. De hengsten die wel van invloed zijn (geweest) op de fokkerij worden in aparte hoofdstukken beschreven.

De goedgekeurde zonen zijn:

Pacific KWPN (1997), Pride HSH (1997), Ramzes KWPN (1998), Rockland KWPN (1998), Salerno VDL KWPN  (1999), Santa Cruz VDL KWPN (1999), Schwarzenegger W KWPN (1999), Senator VDL KWPN (1999), Silvano KWPN (1999), Silverstar KWPN (1999), Sir Corland KWPN (1999), Solitair KWPN (1999), Swalland KWPN (1999), Frederic Degli Asseri SI-Unire (2000), Capriccio FZ SI-Unire (2001), Udokes KWPN (2001),  VDL Ulando H CWHBA (2001), Cancun VDL KWPN (2002), Guepardo CDE (2002), Valencio KWPN (2002), Viettorio KWPN (2002), Zodiaco Metodo BH (2002), Tartufon della Monica SI-Unire (2003), Winner KWPN (2003), Cor de Pomme KWPN (2004), Acore KWPN (2005), Apardi KWPN (2005), Coronel la Escondida CCDM (2005), Bacardi VDL KWPN (2006), Solaguayre Coronado AAFE (2006), Tethys de Beauval SF (2007), Tibetin des Forets SF (2007), Ecolano van stal Romano KWPN (2009),  Kentucky ter Doorn BWP (2010), King Wise Cooper BWP (2010) en Jaranck van de Katenhorst KWPN (2014).

 

 


Zonen die weinig of geen invloed op de fokkerij hebben gehad

 

De hengst Pride HSH (MV. Goodtimes KWPN) is goedgekeurd door het Hongaarse stamboek. Over zijn fokkerijprestaties is geen informatie beschikbaar.

De hengst Saleno VDL KWPN (MV. Ladykiller xx) is goedgekeurd door het Schotse Sportpaarden stamboek. Over zijn fokkerijprestaties is niet veel bekend.

De hengst Senator VDL KWPN (MV. Voltaire Hann) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft één nakomeling van hem geregistreerd. Later is de hengst verkocht aan Mount View Sport Horses van Richard en Wendy Keddell in Tauranga, dat op het noordelijke eiland van Nieuw Zeeland ligt op circa 125 km van Auckland. Daar is Senator VDL ingezet voor de fokkerij.

De hengst Solitair KWPN (MV. Cavalier KWPN) is goedgekeurd door het Sella Italia Unire stamboek, dat in 2005 en 2006 in totaal zes nakomelingen van Solitair heeft geregistreerd.

De hengst Swalland KWPN (MV. Indoctro Holst) is in 2004 goedgekeurd door het Luxemburgse stamboek. Over de prestaties van Swalland in de fokkerij is geen informatie beschikbaar.

De hengst Frederic Degli Asseri  SI-Unire (MV. Concorde KWPN) is in 2004 goedgekeurd door het SI-Unire stamboek. Van de hengst zijn in de jaren 2005 – 2011 zestien nakomelingen geregistreerd. De hengst is tot en met 2019 in de omgeving van Montefalco (Perugia) 170 keer uitgebracht in Italiaanse springconcoursen.

De hengst Capriccio FZ SI-Unire (MV. Ricardo Holst) is goedgekeurd door het SI-Unire stamboek. Volgens gegevens van Horsetelex zijn van de hengst twee nakomelingen geregistreerd. De hengst is in de jaren 2004 – 2007 in Italiaanse springconcoursen uitgebracht.

De hengst Udokes KWPN (MV. Calypso SF) is goedgekeurd door het Zuid Afrikaanse Warmbloed stamboek. De hengst is in 2020 voor de fokkerij beschikbaar bij stoeterij Chabal. Volgens Sporthorsedata zijn van Udokes zes nakomelingen geregistreerd.
Udokes is in de jaren 2010 – 2013 door Lorette Knowles – Taylor (RSA) in internationale springconcoursen uitgebracht, waarbij o.a. een zesde plaats is behaald in een 1.50 m wedstrijd in Durban.

De hengst VDL Ulando H KWPN (MV. Ahorn KWPN) is goedgekeurd door het Canadese Warmbloed stamboek. Hij heeft in 2004 in Canada aan het nationale verrichtingsonderzoek deelgenomen, waarbij hij de tweede plaats heeft behaald. In de sport is hij uitgebracht in 1.45 m springconcoursen en in 2011 in twee samengestelde  (**) wedstrijden. Over zijn fokkerijprestaties is niet veel meer informatie beschikbaar dan dat hij een nakomeling heeft gebracht die succesvol is geweest in internationale eventing wedstrijden.

De hengst Guepardo CDE (MV. Pouchki du Don SF) is goedgekeurd door het Spaanse stamboek voor niet-Spaanse rassen CDE. Van Guepardo zijn in Spanje zeven nakomelingen geregistreerd.

De hengst Valencio KWPN (MV. Calvados SF) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek en is in de jaren 2009 – 2011 voor de fokkerij ingezet door C. Copland. Het AES heeft vijf veulens van Valencio geregistreerd.

De hengst Viettorio KWPN (MV. Renville KWPN) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek. De hengst is in de jaren 2005 – 2007 door stoeterij Aldenbergh in Zeeland ingezet voor de fokkerij. Het AES heeft vier veulens van Viettorio geregistreerd. Ook het KWPN heeft vier veulens van Viettorio geregistreerd (Register B).

De hengst Zodiaco Metodo BH (MV. Papillon Rouge SF) is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek, dat in 2007 en 2009 in totaal vijf nakomelingen van de hengst heeft geregistreerd.

De hengst Winner KWPN (MV. Pilot Westf) is goedgekeurd door het Britse Sportpaarden stamboek SHBGB. Over de fokkerijprestaties van de hengst is geen informatie bekend.

De hengst Acore KWPN (MV. Emilion KWPN) is goedgekeurd door het Canadese Sportpaarden Stamboek. Hij is door de Ravine Ranch in Lenore, Manitoba (250 km ten westen van Winnipeg) beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Over zijn fokkerijprestaties is weinig informatie bekend. De Allbreed database noemt drie nakomelingen.

De hengst Coronel la Esconida CCDM (MV. Indoctro Holst) is goedgekeurd door het Mexicaanse stamboek CCDM. Over zijn fokkerijprestaties is niet veel bekend. In de database van Horsetelex staat één nakomeling.

De hengst Solaguayre Coronado AAFE (2006, MV. Iroko Westf) is goedgekeurd door het Argentijnse stamboek AAFE. In 2015 is één veulen van de hengst geregistreerd.

De hengst Tethys de Beauval SF (2007, MV. Univers d’Elle SF) is goedgekeurd door het Selle Français stamboek, maar voor zover bekend is de hengst niet actief geweest in de fokkerij.

De hengst Ecolano van stal Romano KWPN (MV. Indoctro Holst) is in april 2016 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst King Wise Cooper BWP (MV. A Lucky One KWPN) is goedgekeurd door het BWP, maar de hengst is niet actief geweest in de fokkerij.

De hengst Jaranck van de Katenhorst KWPN (MV. Chin Chin Holst) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft in 2019 twee in Engeland geboren veulens van de hengst geregistreerd.

Acht zonen van Corland zijn wel aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen, maar door diverse redenen heeft dat niet geleid tot een goedkeuring door het KWPN. Het gaat daarbij om de hengsten Rembrand KWPN (1998, MV. Nimmerdor KWPN),  Santa Cruz VDL (1999, MV.  Ramiro Z Holst), Vyruso H KWPN (2002, MV. Indoctro Holst), Warwick KWPN (2003, MV. Great Pleasure KWPN), Waterford VDL KWPN (2003, MV.  Nimmerdor KWPN), Dynamite KWPN (2008, MV. Goodtimes KWPN), Denver KWPN (2008, MV. Indoctro Holst) en Flügel KWPN (2010, V. Ahorn KWPN).

Santa Cruz VDL is in 2003 goedgekeurd door het Zweedse stamboek.

 

 

Sportcarrière

 

Corland is vanaf 1995 door Bo Kristoffersen (DEN) in de springsport uitgebracht en vanaf 1998 is de hengst onder de naam Broere VDL Corland met Wout Jan van der Schans (NED) in de internationale springsport gestart.
In 1999 is de combinatie vierde geworden in de Grand Prix van ‘s-Hertogenbosch en zevende in de Grand Prix van Helsinki.
In 2000 zijn in Donaueschingen een vijfde, een zevende en in de Grand Prix een tiende plaats behaald.
In 2001 is bij het Europees Kampioenschap in Arnhem met het Nederlandse team (Van der Schans- Broere VDL Corland; Angelique Hoorn – Pascal; Jeroen Dubbeldam – De Sjiem en Jan Tops – Roofs) de vierde plaats behaald in de landenwedstrijd en is individueel de negende plaats behaald.
In 2002 is de zevende plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Verona en een tiende plaats in de Grand Prix van Nörten-Hardenberg.

 

 

 

Nakomelingen in de sport

 

De Duitse Hippische Sportbond heeft tot en met 2021 238 nakomelingen van Corland geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 628.799 gewonnen, waarbij de resultaten van alle wedstrijden in Duitsland en de resultaten van Duitse ruiters in buiten Duitsland gehouden wedstrijden zijn meegeteld.

Van de door het Deense stamboek geregistreerde nakomelingen zijn 152 paarden uitgebracht in wedstrijden. Daarvan zijn 145 paarden uitgekomen in springwedstrijden en 25 in dressuurwedstrijden.

Volgens gegevens van Horsetelex zijn 64 nakomelingen van Corland in 1.60 m springconcoursen uitgebracht.
Horsetelex houdt sinds november 2014 alle uitslagen van internationale concoursen nauwgezet bij. Uit die administratie blijkt dat in de periode november 2014 – maart 2022 316 nakomelingen van Corland in internationale wedstrijden zijn uitgebracht, waarbij zij samen €  2.476.709hebben gewonnen.

Omdat veel nakomelingen van Corland al voor november 2014 in wedstrijden succesvol zijn geweest is de werkelijke winsom van de gezamenlijke nakomelingen aanzienlijk hoger. Mede op basis van onderstaand overzicht van de meest succesvolle nakomelingen wordt de gezamenlijke winsom geraamd op circa  € 4.850.000.

Succesvolle nakomelingen van Corland zijn:

Silvana HDC KWPN ster sport (stamboeknaam Silvana),
merrie, 1999, blauwschimmel, MV. Widor KWPN, fokker B.J. ter Denge, is in 2008 door Jos Lansink (BEL) in internationale springwedstrijden uitgebracht.
In 2008 is de vijfde plaats behaald in de Grand Prix van Luik en in 2009 is de vierde plaats behaald in de Grand Prix van Lummen en de vijfde plaats in de Grand Prix van Valencia.
Vanaf juli 2009 is Kevin Staut (FRA) met Silvana HDC gestart, waarbij in 2009 overwinningen zijn behaald in de Grand Prix van Donaueschingen en in wedstrijden in Hachenberg, Marseille en Mechelen. Ook zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix van Marseille en wedstrijden in Hannover en Parijs en is een derde plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Verona.
In 2010 zijn overwinningen behaald in de Grand Prix van Genève en in wedstrijden in ’s-Hertogenbosch en Lexington KY. Tweede plaatsen zijn behaald in de Grand Prix van Gijon en in wedstrijden in Rotterdam en Aken. Met het Franse team is de landenwedstrijd tijdens het CHIO Rome gewonnen en bij het Wereldkampioenschap in Lexington KY is de zilveren medaille gewonnen in de landenwedstrijd. Individueel is bij het Wereldkampioenschap de 15e plaats behaald.
In 2011 zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Aken en Mechelen en in een wedstrijd in Vigo. In de Grand Prix van Parijs is de vierde plaats behaald en in de finale van de World Cup in Leipzig is de achtste plaatst bereikt. Met het Franse team zijn tweede plaatsen behaald in de landenwedstrijden tijdens de CSIO’s in Falsterbo en Hickstead.
In 2012 zijn overwinningen behaald in de World Cup wedstrijden in Bordeaux en Stuttgart en in de eerste kwalificatiewedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Londen. Een tweede plaats is behaald in de Grand Prix van Zürich en een vierde in de Grand Prix van Wenen. Bij de finale van de World Cup in ’s-Hertogenbosch is de vijfde plaats bereikt en bij de Olympische Spelen in Londen is de 34e plaats behaald.
In 2013 zijn overwinningen behaald in de Grand Prix van Parijs (€ 115.500) en in wedstrijden in La Coruña en Parijs en zijn derde plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Rotterdam en Lausanne en in de World Cup wedstrijd in Göteborg. Bij de Europese kampioenschappen in Herning is de 37e plaats bereikt.
In 2014 zijn de Grand Prix’s van ’s-Hertogenbosch en Parijs (€ 105.500) en een wedstrijd in Leipzig gewonnen. Derde plaatsen zijn behaald in de finale van de World Cup in Göteborg en in de Grand Prix van Cannes.
In 2015 is een wedstrijd in Londen gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Bordeaux. Bij een wedstrijd in Sjanghai en in de Grand Prix van Wenen zijn derde plaatsen behaald en bij de finale van de World Cup in Las Vegas is de 17e plaats behaald. Silvana HDC heeft een winsom van €  1.708.500

 

Fardon CDE,
ruin, 2001, schimmel, MV. Mezcalero KWPN, fokker Yeguada Campocerrado, is in oktober 2008  door Niklaus Schurtenberger (SUI) in Zuidlaren uitgebracht in de internationale springsport. In 2009 en 2010 is Julie Neichen (SUI) met  Fardon uitgekomen met een achtste plaats as beste resultaat. Van juli 2011 tot februari 2013 is Schurtenberger weer met de ruin gestart. In 2012 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Chevenez.
Van maart 2012 tot november 2019 is Anne-Julia Kontio (FIN) met Fardon uitgekomen. In 2013 is een derde plaats behaald in München-Riem en in 2014 zijn derde plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Gorla Minore en Arezzo en in een wedstrijd in Genève. Met het Finse team is de landenwedstrijd tijdens het CSIO Linz-Ebelsberg gewonnen.
In 2015 is een wedstrijd gewonnen in Arezzo en zijn tweede plaatsen behaald in wedstrijden in München-Riem, Helsinki (2x) en Londen-Olympia. Ook is een derde plaats behaald in de Grand Prix van München-Riem.
In 2016 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Selva di Val Gerdena en is in wedstrijden in Ascona, Humlikon en Lausanne de derde plaats behaald.  In de jaren 2017 – 2019 zijn weinig successen geboekt.
Fardon heeft een winsom van € 172.800.

 

California OS
merrie, 2002, schimmel, MV. Ramiro Z Holst, fokker Josef Bruns, is in april 2010 door Ben Schröder (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht en vanaf september 2010 is Gerco Schröder (NED) met California gestart. In 2011 is de Grand Prix van Odense gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Aalst. In 2012 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Amsterdam en de vijfde in de Grand Prix van Parijs.
In juni 2012 is California verkocht aan het Qatarese leger en is Sheikh Ali Al Thani (QAT) de merrie gaan rijden, waarbij in 2012 de tweede plaats is behaald in een World Cup wedstrijd in Doha. In 2013 is bij de finale van de World Cup in Göteborg de 27e plaats behaald en in de eerste week van 2015 is de zevende plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Doha.
Van medio januari tot juli 2015 is Ali Al Rumaihi (QAT) met California uitgekomen en daarna is Bassem Mohammed (QAT) tot juni 2018 met de merrie gestart. In 2015 is de combinatie derde geworden in de Grand Prix van Valkenswaard en is met het Qatarese team de B-finale van de Nations Cup in Barcelona gewonnen. In 2016 is met het Qatarese team de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd tijdens het CSIO in Al Ain.  California heeft een winsom van € 200.210

 

Andretti S  KWPN
ruin, 2005, vos, MV. Animo KWPN, fokker fam. van Straaten, is in april 2013 door Kayleigh Watts (GBR) in internationale springwedstrijden uitgebracht, waarbij in Ebreichsdorf een 1.20 m wedstrijd is gewonnen. In de jaren 2014 tot en met 2016 is Laura Kraut (USA) met Andretti S uitgekomen. In 2014 zijn tweede plaatsen behaald in een World Cup wedstrijd in New York – Salem NY en in een wedstrijd in Washington DC. Ook zijn vierde plaatsen behaald in wedstrijden in St. Tropez en Londen. In 2015 is een wedstrijd in New York – Salem NY gewonnen en is twee keer een tweede plaats behaald in wedstrijden in Wellington FL. In 2016 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Windsor.
In 2017 is Andretti S uitgebracht door Julie Welles (USA), waarbij een wedstrijd in Bonheide is gewonnen en in Opglabbeek een tweede plaats is behaald.
In 2018 is Charlie Jones (GBR) twee keer met Andretti S gestart en in 2019 is Roberto Turchetto (ITA) met Andretti S tweede geworden in een wedstrijd in Valence.
Andretti S heeft een winsom van € 194.700.

 

Apardi KWPN,
hengst, 2005, donkerbruin, MV.Kannan GFE KWPN, fokker F. van de Linden, is een broer van de hengst Bacardi VDL KWPN (zie onder). Apardi is van juni 2013 tot maart 2018 door Daniel Bluman (COL/ISR) uitgebracht in internationale springwedstrijden, waarbij in 2013 derde plaatsen zijn behaald in wedstrijden in La Coruña, Hannover en St.-Lô.
In 2014 zijn een overwinning  en een tweede plaats behaald in wedstrijden in Calgary-Spruce Meadows en is in een wedstrijd in Wellington FL een tweede plaats behaald. Daarnaast is de vijfde plaats behaald in de Grand Prix van Dublin.
In 2015 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Birmingham en in 2016 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Chantilly en een vierde plaats in een wedstrijd in Doha. In 2017 is een wedstrijd in Toronto ON gewonnen en is een tweede plaats behaald in Aken. Apardi heeft een winsom van € 207.500.

 

S F Ariantha  KWPN sport,
merrie, 2005, schimmel, MV. Emilion KWPN, fokker D. Noordhuis, is vanaf augustus 2013 door Jennifer Crooks (IRL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2015 is Andres Rodriguez (VEN) met de merrie uitgekomen, waarbij overwinningen zijn behaald in wedstrijden in Calgary-Spruce Meadows AB en Tryon NC en een tweede plaats is behaald in Tryon NC. Ook is een vierde plaats behaald in Thermal CA en zijn vijfde plaatsen behaald in een World Cup wedstrijd in Vancouver-Langley BC en in de Grand Prix van Tryon NC.
Van januari 2016 tot maart 2017 is Jack Towell (USA) met  S F Ariantha gestart. De combinatie is derde geworden in een wedstrijd in Calgary – Spruce Meadows AB.
S F Ariantha heeft een winsom van € 144.600.

 

Bacardi VDL KWPN
hengst, 2006, bruin, MV. Kannan GFE, fokker F. van de Linden, is een broer van de hengst Apardi KWPN (zie hierboven). Bacardi VDL is in 2011 door Dennis van Tilburg (NED) uitgebracht in het Wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden. In april 2012 heeft Kaarlo Kovacs (HUN) de hengst uitgebracht op een concours in Eschweiler en daarna heeft Jos Lansink (BEL) Bacardi VDL tot oktober 2013 uitgebracht, waarbij in september 2013 een tweede plaats is behaald in een wedstrijd in Lanaken. Van november 2013 tot maart 2019 is Janka Sprunger (SUI) met de hengst uitgekomen, waarbij in 2015 niet in internationale wedstrijden is gestart.
In 2016 is een derde plaats behaald in een wedstrijd in Brussel. In 2017 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Ascona en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Doha. Verder zijn een vijfde plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Verona en zesde plaatsen in de Grand Prix’s  van Ascona en Valence.
In 2018 is met het Zwitserse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO Rotterdam gewonnen; zijn in de landenwedstrijden in Rome de tweede; in Abu Dhabi de derde en bij het Wereldkampioenschap in Tryon NC de vierde plaats behaald. Individueel is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Rotterdam, de vijfde plaats in de Grand Prix van Valence en de zesde plaats in de Grand Prix van Parijs. Bij het Wereldkampioenschap in Tryon NC is de combinatie 62e geworden.
In 2019 is de World Cup wedstrijd in Dubai gewonnen en is de derde plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Sharjah.
In maart en april 2019 is Edwina Tops – Alexander (AUS) zonder succes vijf keer met Bacardi VDL gestart in wedstrijden in Gorla Minore.
Eind 2021 en begin 2022 heeft Edwina Tops Bacardi VDL zonder succes in Valencia-Olivia uitgebracht in 1.30 m wedstrijden.
Bacardi VDL heeft een winsom van  € 314.225.

Gretel S BWP
merrie, 2006, vos, MV. Baloubet du Rouet SF, fokker Louis Sips, is vanaf 2013 door Jeroen de Winter (BEL) in internationale springconcoursen uitgebracht, waarbij in december 2013 een wedstrijd in Mechelen is gewonnen. In 2014 zijn de Grand Prix van Bonheiden en een wedstrijd in Lier gewonnen. In 2015 zijn overwinningen behaald in wedstrijden in Gent, Bonheiden en Lier (3x). In 2016 zijn overwinningen behaald in de Grand Prix van Valkenswaard en in wedstrijden in Lier en Mechelen.

In 2017 zijn de Grand Prix’s van Lier, Lummen en Hagen am Teutoburger Wald gewonnen. In 2018 zijn overwinningen behaald in wedstrijden in Auvers, Lier (2x) en Mechelen. Daarnaast zijn tweede plaatsen behaald in Auvers en in de Grand Prix van Lier. In 2019 zijn wedstrijden gewonnen in Bonheiden (3x), Mons Ghlin, Lier (2x) en Poznan (2x) en in 2020 zijn drie wedstrijden in Lier gewonnen. In 2021 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Opglabbeek en zijn drie zeges geboekt in wedstrijden in Lier. In de eerste maanden van 2022 zijn drie wedstrijden in Lier gewonnen. Gretel S heeft een winsom van  € 85.246.


Hortensia van de Leeuwerk BWP.
merrie, 2007, schimmel, MV. Argentinus Hann, fokker Ronald  Joosen, is vanaf oktober 2015 door Andres Gonzales Dufrane (MEX) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2016 is de Grand Prix van San Miguel de Allende gewonnen. In 2017 is de gouden medaille gewonnen bij de Midden-Amerikaanse- en Caraïbische Spelen in Guatemala City
In 2018 is een overwinning behaald in Coapexpan. In 2019 is met het Mexicaanse team de landenwedstrijd tijdens het CSIO Wellington FL gewonnen en zijn individueel de Grand Prix van Coapexpan en een wedstrijd in Balvanera gewonnen. In 2020 zijn de Grand Prix van Balvanera en een wedstrijd in Coapexpan gewonnen.
In 2021 is de Grand Prix van Monterrey La Silla gewonnen en zijn overwinningen in wedstrijden in Puebla en Coapexpan behaald.
In 2022 zijn een World Cup wedstrijd en een tweede wedsrijd in Puebla gewonnen
Hortensia van de Leeuwerk heeft eind maart 2022 een winsom van € 332.389.

 

Chief Tibri Z Zang
ruin, 2009, schimmel, MV. Berlin Holst, fokker Aster Pieters, is in september 2014 door Jan van Dyck (BEL) in Lanaken uitgebracht in het Wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden. In februari en maart 2015 is Diego Perez Bilbao (ESP) met de ruin gestart, waarbij verschillende wedstrijden zijn gewonnen die alleen op strafpunten zijn verreden. Van mei 2015 tot juni 2016 is Guillaume Foutrier (FRA) met Chief Tibri Z uitgekomen, waarbij in Valencia-Oliva drie wedstrijden zijn gewonnen. Van november 2016 tot  oktober 2017 heeft João Victor Castro (BRA) de ruin uitgebracht, waarbij een overwinning is behaald in Lier en tweede plaatsen in Opglabbeek, Vilamoura, Lier (2x) en Brussel (2x).
Van oktober 2017 heeft Pedro Junquiera Muylaert (BRA) met Chief Tbri Z gereden. In 2018 zijn overwinningen behaald in wedstrijden in Harthill-Bolesworth, Valence (2x) en is een tweede plaats behaald in Opglabbeek.
In 2019 is gewonnen in Valence en St.-Lô en in 2020 is een overwinning behaald in Bonheiden. In 2021 zijn tweede plaatsen behaald in wedstrijden in Gorla Minore, La Baule ne Maubeuge en in 2022 zijn twee overwinningen geboekt in Valencia-Oliva en één in Vejer de la Frontera.
Chief Tibri Z heeft eind maart 2022 een winsom van  € 89.323.


Katinka van het Valenberghof  BWP

merrie, 2010, zwart, MV. Montender KWPN, fokker Gilbert de Nocker, is in 2015 door Victoire Darcelier (FRA) uitgebracht in internationale springconcoursen, waarbij in 2015 een overwinning en twee tweede plaatsen zijn behaald in wedstrijden in Valencia-Oliva. Vanaf januari 2016 is Katinka van het Valenberghof gereden door Harold Bosset (FRA). In 2016 zijn bij wedstrijden in Valencia-Oliva zes overwinningen geboekt. Ook zijn twee zeges behaald bij wedstrijden in Cagnes-sur-Mer. In 2017 zijn drie overwinningen behaald in Valencia-Oliva, twee in Vichy en twee in Arezzo. In 2018 zijn de Grand Prix van Valence en wedstrijden in Valencia-Oliva, Arezzo (2x), Ste. Cécile, Courtans-Lons-le-Saulnier, Arnas-Champburcy en Montpellier gewonnen. In 2019 is opnieuw de Grand Prix van Valence gewonnen en verder zijn overwinningen geboekt in Cagnes-sur-Mer, Gorla Minore, Valencia – Oliva (4x), Bourg-en- Bresse, Royan, Fontainebleau (2x) en St, Tropez.
In 2020 zijn de Grand Prix van Valencia-Oliva en twee wedstrijden in Mâcon Chaintré gewonnen. In 2021 zijn overwinningen behaald in wedstrijden in Valencia-Oliva en Clyny (2x).
Vanaf juli 2021 is de merrie uitgebracht door Khaled Amobty (KSA). De combinatie heeft twee keer een Grand Prix in Riyadh gewonnen en is ook nog een keer eerste geworden in een andere wedstrijd in Riyadh. In 2022 is bij wedstrijden in Riyadh een tweede plaats behaald en een vijfde in een Grand Prix.
Eind maart 2022 heeft Katinka van het Valenberghof een winsom van € 132.364.

 

 

Indexen en ranglijsten

 

Corland heeft bij het KWPN een dressuurindex van 85 met een betrouwbaarheid van 95 % en een springindex van 117 met een betrouwbaarheid van 98 %.
Volgens het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel blijkt dat veel nakomelingen in het rechthoekmodel staan, een lichte hoofd-halsaansluiting en een lange hals hebben. Ook een week verloop van rug en lendenen komt relatief gezien veel voor. Veel nakomelingen hebben bij het springen een vlugge afzet.

In Duitsland heeft Corland een springindex van 138 met een betrouwbaarheid van 96 %.

De World Breeding Federation for Sport Horses publiceert sinds 2008 jaarlijks een lijst van de 100 beste fokhengsten voor de disciplines dressuur, springen en samengestelde wedstrijden. Tot en met de lijst over 2020 heeft Corland altijd bij de honderd meest succesvolle  springhengsten gestaan. In de lijst over 2021 komt hij niet meer voor. Onderstaand wordt daarvan een overzicht gegeven.

 

Jaar Plaats Punten
2008 28 2089
2009 25 2522
2010 14 4001
2011 21 3560
2012 22 3505
2013 32 3101
2014 32 3374
2015 27 3973
2016 35 3509
2017 81 1869
2018 61 3451
2019 78 2213
2020 98 995

 

In het blad “In de Strengen” van 12 maart 2009 heeft een uitvoerig artikel over Corland van de hand van Gemma Jansen gestaan. Het artikel is via www.kwpn.nl te downloaden.

 

Zonen die van belang zijn (geweest) voor de fokkerij

 


1.   Pacific KWPN 528003199706964 Stb.

 

Pacific KWPN (V. Corland Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 12 juni 1997 geboren en is gefokt door Thee Schaap uit Wijnjewoude, dat ruin vijf km ten zuidoosten van Drachten in de provincie Friesland ligt.
De moeder van Pacific is de donkerbruine merrie Joyful Lady KWPN elite preferent prestatie ( 1991, V. Nimmerdor KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Radisson KWPN (1998, V. Indorado Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Gallant KWPN (2011, V. Mylord Carthago DF), Vertigo Z Zang (2013, V. Vagabond de la Pomme SBS) en Camillus S Z Zang (2016, V. Cicero Z van Paemel Zang).

Radisson is goedgekeurd door het KWPN en het Zweedse stamboek; Gallant en Camillus S Z door het Anglo-Europese stamboek en Vertigo Z door de Zuidduiste stamboeken
Volgens een KWPN-rapportage is Joyful Lady een 166 cm grote, rijtypische, harde, ruim voldoende ontwikkelde merrie die iets langer gelijnd zou mogen zijn. Het hoofd is goed van vorm en het oog is opvallend groot. De nek en de hals hebben voldoende lengte en de hals is goed gespierd. De schoft is voldoende goed ontwikkeld en zou langer mogen doorlopen. De schouder is lang en goed van ligging. De rug en lendenen zijn goed van vorm en goed bespierd. De croupe is goed van vorm en heeft voldoende lengte. De schenkel is wat arm bespierd. Het voorbeen is goed gesteld en teer. Het achterbeen is goed gesteld. Het spronggewricht zou meer ontwikkeld moeten zijn. De voeten hebben goede verzenen en zijn voldoende breed. Het beenwerk is wat licht en straalt kwaliteit uit. De stap heeft ruim voldoende ruimte. De draf is sterk, heeft ruim voldoende ruimte, veel afdruk en souplesse. De merrie komt goed tot dragen en zet het voorbeen met knieheffing weg

Tweede moeder van Pacific is de donkerbruine Aresa-Lady KWPN preferent prestatie (1982, V. Joost Holst). Zij  is ook de moeder van de hengsten Nitendo KWPN (1990, V. Nimmerdor KWPN) en zijn broer Offspring KWPN (1996). Bovendien is ze de tweede  moeder van de hengst R. Dionisus Degli Asseri KWPN (1998, V. Indoctro Holst).

Nitendo is goedgekeurd door het Saksische stamboek; Offspring door het Britse Sportpaarden stamboek en R. Dionisus Degli Asseri door het SI-Unire stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Pacific een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 33,6 % Holsteins bloed.

Pacific is in februari 2000 op de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Het stamboek heeft aangegeven dat Pacific een rijtypische hengst is die ruim voldoende is ontwikkeld en ruim voldoende in het rechthoekmodel staat. Het hoofd zou meer uitdrukking mogen hebben. De croupe zou iets meer lengte moeten hebben en de broekspier zou even langer door moeten lopen.

In het voorjaar van 2000 heeft Pacific in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Het KWPN heeft gerapporteerd dat Pacific eerlijk en betrouwbaar is. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed bewerken.
De stap is ruim, actief en zuiver. De draf heeft voldoende ruimte. Hij draaft met veel afdruk en souplesse. In galop heeft hij veel ruimte. Hij beschikt over veel afdruk en een goede balans. Hij kan goed schakelen. Als dressuurpaard heeft hij ruim voldoende aanleg en geeft hij zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
Als springpaard heeft hij veel afdruk; hij springt goed van de grond. Hij heeft een goede voorbeentechniek, basculeert zeer goed en maakt de sprong achter ruim voldoende af. Hij lijkt voorzichtig en toont over veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft hij veel tot zeer veel aanleg en geeft hij zijn ruiter een zeer goed gevoel. Op stal en in de omgang gedraagt hij zich normaal.

De prestaties van Pacific zijn gewaardeerd met een 7,5 voor zowel de stap als de draf en een 8,5 voor de galop. De aanleg als dressuurpaard is gewaardeerd met een 7,5. Voor de springtechniek is een acht gegeven, voor het vermogen een 8,5 en voor de afdruk en de aanleg als springpaard zijn negens gegeven.
Negen hengsten hebben het volledige onderzoek afgewerkt en daarvan was Pacific de hoogst gewaardeerde.

Na afloop heeft het KWPN Pacific goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

In augustus 2001 heeft het KWPN een groep veulens van Pacific beoordeeld. Daarover is meegedeeld dat Pacific een wisselende collectie voldoende tot goed ontwikkelde, rijtypische veulens toonde, die voldoende tot goed in het rechthoekmodel staan en voldoende uitstraling hebben.

Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is voldoende tot goed van lengte. De hals heeft ruim voldoende tot veel lengte en is voldoende tot goed gevormd. Soms is er sprake van onderhals en is de hals matig bespierd. De schoft is goed van lengte en ruim voldoende ontwikkeld. De schouder is ruim voldoende van lengte en voldoende van ligging. De rug is doorgaans goed gevormd en goed bespierd. De lendenen zijn doorgaans goed gevormd en goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is ruim voldoende van ligging, maar zou meermalen meer lengte moeten hebben. De broekspier heeft voldoende tot ruim voldoende lengte. Het voorbeen is correct. Het achterbeen is correct. Het fundament is wisselend ontwikkeld en heeft kwaliteit. De hoeven zijn normaal ontwikkeld.

De stap is zuiver en heeft voldoende ruimte. De draf is wisselend. De ruimte en de souplesse variëren van voldoende tot goed. De afdruk is doorgaans goed. Het voorbeengebruik is doorgaans goed. Soms houden de veulens het kruis iets hoog in beweging en zou de balans groter moeten zijn. De galop heeft veel afdruk. De ruimte van de galop is van voldoende tot goed..

Pacific is onder de naam Broere Pacific door Wout Jan van der Schans (NED) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie heeft in 2004 in Zwolle een wedstrijd voor jonge hengsten gewonnen. In 2005 heeft hij twee wedstrijden in Bremen gewonnen en in 2006 is een wedstrijd in Geesteren gewonnen. Na 2008 is hij wegens een blessure niet meer uitgebracht in  de sport.

Pacific is tot en met 2014 in Nederland beschikbaar geweest voor de fokkerij. Omstreeks de jaarwisseling 2014/2015 is Pacific verkocht naar Duitsland, waar hij is goedgekeurd door het Brandenburgse stamboek.

Het KWPN heeft van hem 247 hengstveulens en 275 merrieveulens geregistreerd
Zijn zoon Vancouver VDL (2002, MV. Nimmerdor KWPN) is aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen, maar dat heeft niet geleid tot een goedkeuring.

Van de dochters zijn er 91 door het KWPN als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Daarvan hebben er vijftien het elitepredicaat behaald, vier het keurpredicaat en 28 zijn stermerrie geworden.
Tot en met maart 2022 zijn elf dochters prestatiemerrie geworden en  41 dochters hebben het sportpredicaat behaald.

Dochter Wild Rose KWPN (2003, MV. Wolfgang KWPN) is de moeder van de hengst Healey Z Zang (2008, V. Harley VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek.

De Zuidduitse stamboeken hebben enkele nakomelingen van Pacific geregistreerd.

Volgens gegevens van Horsetelex zijn tot maart 2022 33 nakomelingen van Pacific uitgebracht in springconcoursen over 1.40 m hindernissen of hoger.
Horsetelex registreert sinds november 2014 alle uitslagen van de internationale concoursen. Uit die gegevens blijkt dat 33 nakomelingen sinds november 2014 in internationale wedstrijden zijn uitgebracht. Zij hebben samen € 174.900 gewonnen. Omdat een aantal nakomelingen al voor november 2014 internationaal is uitgebracht, zal de werkelijke winsom hoger liggen.

Succesvolle nakomelingen van Pacific zijn:

Vancouver D.M.L*HN KWPN
hengst, 2002, donkerbruin, MV. Wellington KWPN, fokker D.M. Leistra, is van mei 2009 tot oktober 2011 door Simon Delestre (FRA) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2019 is een vierde plaats behaald in een wedstrijd in Mechelen en in 2011 is een wedstrijd in Sandillon gewonnen en is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Mâcon-Laizé. Van oktober 2011 tot juni 2012 is Eric Navet (FRA) met de hengst uitgekomen. In 2012 is de Grand Prix van Sandillon gewonnen. Van juli tot december 2012 is Conor Swail met Vancouver D.M.L*HN gestart. De combinatie is vierde geworden in een wedstrijd in San Patrignano.

In 2015 is Olivier Perreau (FRA) enkele keren van de hengst gestart.
Vancouver D.M.L*HN heeft een winsom van € 56.950 en

Veronica KWPN
merrie, 2002, bruin. MV. Ferro KWPN, fokker J. Basten, is in 2011 en 2012 door Karen O’Connor (USA) in internationale samengestelde wedstrijden uitgebracht. In 2011 zijn vierde plaatsen behaald in het CIC** Hamilton GA en het CCI** Bromont QC. In de jaren 2013 – 2018 is Lauren Nicholson (USA) met de merrie uitgekomen. In 2013 zijn overwinningen behaald in het CCI** Ocala FL, het CIC** Allentown NJ en het CIC*** Fairnburn GA. In 2014 is de tweede plaats behaald in het CCI**** Lexington KY. In 2016 zijn tweede plaatse behaald in het CIC*** Norwood NC en het CCI**** Lexington KY. Bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is de combinatie geëlimineerd. In 2017 is de vierde plaats behaald bij het CIC*** Fairburn GS.
Veronica heeft naar schatting een winsom van circa € 150.000.

Pacific heeft een springindex van 100 met een betrouwbaarheid van 93 %. Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel komt naar voren dat een hoge schoft en een sabelbenig achterbeen bij de nakomelingen van Pacific relatief veel voorkomen.

 


2.   Ramzes KWPN 528003199806052 ster

Ramzes KWPN (MV. Corland Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is op 23 mei 1998 geboren en is gefokt door J. ter Harmsel uit Enter, dat bij Rijssen in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Ramzes is de bruine merrie Miss Holland KWPN keur prestatie (1994. V. Holland KWPN). Zij kreeg veertien veulens en is ook de tweede moeder van de hengsten Mad Max EB KWPN (2017, V. Glasgow-W van het Merelsnest BWP) en van  Mr. Emerald EB KWPN (2017, V. Emerald BWP). Mad Max EB is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek en Mr. Emerald EB door het Zangersheide stamboek.

Tweede moeder van Ramzes is de bruine Ukelien KWPN ster preferent  (1978, V. Joost Holst). Zij is ook de tweede moeder van de door het Anglo-Europese stamboek goedgekeurde hengst Megabyte KWPN (1994, V. Concorde KWPN). De moederlijn loopt terug naar de Drentse merrie Urva DPS.
Gerekend over acht generaties heeft Ramzes een afstamming met 45,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 22.7 % Holsteins bloed en 9,4 % Selle Français bloed.

Ramzes is in 2002 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. In de jaren 2003 – 2005 heeft het Anglo-Europese stamboek achttien in het Verenigd Koninkrijk geboren nakomelingen van Ramzes geregistreerd. Later is de goedkeuring van Ramzes door het AES weer ingetrokken.

 

3. Rockland  KWPN 528003199801057 ster / DVE 772

 

Rockland KWPN (V. Corland Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 28 maart 1998 geboren en is gefokt door J.A. van Marum uit Oosterwijtwerd, dat circa vijf km ten westen van Delfzijl in de provincie Groningen ligt.

De moeder van Rockland is de schimmel merrie Kimberley KWPN ster prestatie (1992, V. Nimmerdor KWPN) en tweede moeder is de schimmel Utah KWPN ster preferent prestatie (1978, V. Caracas Holst). Utah is ook de tweede moeder van de hengst Cuba Holst (2004, V. Cassini II Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Rockland een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed, 36,7 % Holsteins bloed en 10,2 % Selle Français bloed.

Rockland is in maart 2001 in Herning voor één jaar goedgekeurd door het Deense stamboek mits een aanlegtest goed zou worden afgewerkt.
Het stamboek heeft Rockland omschreven als een goed ontwikkelde hengst met een goed type. Hij heeft een mooi hoofd, de hals heeft voldoende lengte  en wordt goed gebruikt, de schouder is lang, de schoft is goed ontwikkeld maar tamelijk kort. De bovenlijn is goed en het kruis voldoende lang. Het voor- en achterbeen zijn goed gesteld. De hoeven zijn goed gevormd, maar achter tamelijk klein. De stap en draf zijn goed en de galop is zeer goed.
Hoofd en hals, de romp en de achterhand zijn gewaardeerd met achten; de voorbenen met een acht en de achterbenen met een zeven. De stap met een zeven en de draf met een acht. Voor de algemene indruk is een acht gegeven, evenals voor de techniek bij het vrij springen; het vermogen bij het vrij springen is gewaardeerd met een tien.
In april 2001 heeft Rockland in Vilhelmsborg een korte aanlegtest met goed gevolg  afgewerkt.

In het najaar van 2001 heeft Rockland in Vilhelmsborg deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Daarover heeft het Deense stamboek gerapporteerd dat Rockland energiek is en een goed temperament heeft. Hij is tamelijk timide en heeft veel bereidheid om te werken. De stap is niet altijd regelmatig en de draf komt regelmaat en souplesse te kort. De galop is krachtig. Bij het springen toont hij veel vermogen, maar een matige beentechniek. Zijn timide aard speelt hem parten bij het springen. Tijdens het onderzoek is het springen verbeterd.
De stap is gewaardeerd met een 4,5, de draf met een 6, de galop met een 7,25, de rijdbaarheid met 7,25, het vrij springen met 8,5 en het springen onder het zadel met 8,6 en het vermogen met een 9.
In maart 2002 is Rockland op de hengstenkeuring in Herning definitief goedgekeurd.

In 2004 is een groep van 20 veulens en enters van Rockland beoordeeld, Daarover is door het Deense stamboek gerapporteerd dat het een uniforme groep nakomelingen was met een goed type. Verschillende nakomelingen missen persoonlijkheid. De hals heeft voldoende lengte en wordt goed gebruikt. De schouder is meestal lang en schuin, maar de schoft is niet erg ontwikkeld. De bovenlijn is goed maar een aantal nakomelingen vertoont een strak verloop van de lendenen. De croupe is goed bespierd. De voor- en achterbenen zijn over het algemeen goed gesteld. Stap en draf zijn goed.

Rockland is in 2022 nog beschikbaar voor de fokkerij. Tot maart 2022 zijn van de hengst 238 veulens geregistreerd.
Tot medio maart 2022 zijn 83 nakomelingen van Rockland in Denemarken geregistreerd als wedstrijdpaard.

 


4.  Santa Cruz  VDL  KWPN 528003199900045

 

Santa Cruz VDL KWPN (V. Corland Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 173 cm. Hij is op 27 januari 1999 geboren en is gefokt door J. Hazenberg uit Opende, dat in het westen van de provincie Groningen ligt op circa 5 km afstand van Marum.
De moeder van Santa Cruz VDL is de schimmel merrie Lady Uberlina H KWPN keur preferent prestatie (1993, V. Ramiro Z Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Zuberlinus KWPN (2004, V. Indoctro Holst) en Blackmail JB KWPN (2006, V. Berlin Holst), die beiden door het Anglo-Europese stamboek zijn goedgekeurd.

Tweede moeder van Santa Cruz VDL is de schimmel Guberlina KWPN ster (1988, V. Nimmerdor KWPN). DE moederlijn loopt terug naar de Friese (Bovenlander) merrie Wildfire FPS (1925, V. Ebino GrPS).
Gerekend over acht generaties heeft Santa Cruz VDL een afstamming met 50,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 30,5 % Holsteins bloed.

Santa Cruz VDL is in 2002 op de KWPN-hengstenkeuring aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Hij heeft echter niet aan het  onderzoek deelgenomen maar is in het voorjaar van 2003 goedgekeurd door het Zweedse stamboek.
Na het uitgevoerde verrichtingsonderzoek heeft het Zweedse stamboek Santa Cruz VDL beschreven als een langgelijnde goed ontwikkelde hengst. Hij heeft een mooi hoofd, een lange, tamelijk brede hals, de schouder komt diep uit de borst, de schoft is goed ontwikkeld. De stap is regelmatig en actief maar tamelijk kort. De draf is regelmatig en actief met een goed achterbeengebruik. De galop is regelmatig, ruim en krachtig en heeft souplesse.

Santa Cruz VDL is een internationaal type paard met een zeer goede galop, De hengst is nog niet uitgegroeid maar is al wel klaar voor het werk dat van hem is gevraagd. Hij springt met een goede techniek

Santa Cruz VDL is van 2003 tot en met 2009 beschikbaar geweest voor de fokkerij, waarbij 300 merries zijn geïnsemineerd. Het Zweedse stamboek heeft 202 nakomelingen van Santa Cruz VDL geregistreerd.

Santa Cruz VDL is in 2009 door Henrik Ankarcrona (SWE) in internationale springconcoursen uitgebracht, In januari – maart 2010 is Dennis van Tilburg (BEL) met de hengst uitgekomen. Vanaf april 2010 tot eind 2011 is de hengst gereden door Denis Gouvea (BRA), waarbij in april 2010 in Porto Alegre een derde plaats is behaald in een World Cup wedstrijd.

In Zweden heeft Santa Cruz VDL een dressuurindex van 89 en een springindex van 122.

Tot maart 2022 zijn tien nakomelingen van Santa Crux VDL in internationale springwedstrijden uitgebracht. Zij hebben samen € 6.317 gewonnen.

 


5.  Schwarzenegger W  KWPN 528003199908812

 

Schwarzenegger W KWPN (V. Corland Holst) is een bruine hengst die is geboren op 28 juni 1999.
De moeder van Schwarzenegger W is de bruine merrie Angeline KWPN keur preferent prestatie (1982, V. Nimmerdor KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Fairway KWPN (1987, V. Able Albert xx), die is goedgekeurd door het Beierse- en het Saksische stamboek.
Tweede moeder van Schwarzenegger W is de vos Ingeline KWPN keur (1967. V. Uppercut xx).
Gerekend over acht generaties heeft Schwarzenegger W een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed, 24,2 % Holsteins bloed en 12,5 % Nederlands bloed.

Schwarzenegger W is in 2002 goedgekeurd door het Argentijnse stamboek. Het Argentijnse stamboek heeft in de jaren 2003 – 2007 39 nakomelingen van hem geregistreerd.

 

 

6. Silvano KWPN 528003199901718

 

Silvano KWPN (V. Corland Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren op 1 april 1999 en is gefokt door Aaltinus Veenhof Azn uit Gieten, dat ruin 10 km ten oosten van Assen in de provincie Drenthe ligt.

De moeder van Silvano is de bruine merrie Ganna KWPN keur preferent prestatie (1988, V. Bernstein KWPN) en tweede moeder is de donkerbruine Nannie KWPN (1972, V. Miro NWP). Moeder Ganna heeft veertien veulens gebracht en tweede moeder Nannie heeft in de jaren 1976 – 1996 20 veulens gebracht; alleen in 1984 is er van haar geen veulen geregistreerd.
Gerekend over acht generaties heeft Silvano een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed,  21,1 % Holsteins bloed, 11,7 % Selle Français bloed en 9,4 % Trakehner bloed.

Silvano is in 2002 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek, dat in de jaren 2004 – 2018 395 nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
Tot maart 2022 zijn elf nakomelingen van Silvano in internationale springconcoursen uitgebracht. Zij hebben samen een winsom van € 7.876

 


7. Silverstar KWPN 528003199909868 Stb

 

Silverstar KWPN (V. Corrland Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 3 juli 1999 geboren en is gefokt door H.J.A. Jansen uit Enter, dat bij Rijssen in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Silverstar is de bruine merrie Kolinda KWPN keur sport (1992, V. Grannus Hann). Volgens een rapportage van het KWPN is zij een goed ontwikkelde, rijtypische merrie die goed in het rechthoekmodel staat en veel uitstraling heeft.  Het hoofd is sprekend en de nek is goed van lengte en van vorm. De hals is goed van lengte, vorm en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed gevormd en goed gespierd en de lendenen zijn goed gevormd en sterk aangesloten. De croupe is ruim voldoende van lengte en van ligging, De staart is iets hoog ingepland. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld en het achterbeen is iets recht. De voeten zijn normaal gevormd en de verzenen zijn goed ontwikkeld. Het beenwerk is goed van omvang en heeft veel kwaliteit.
De stap is ruim voldoende van ruimte en voldoende zuiver. De draf is ruim voldoende van ruimte. Kolinda draaft met een sterk achterbeen, een goede souplesse en ruim voldoende houding. Het voorbeen blijft iets vlak. Kolinda heeft een stokmaat van 171 cm.

Tweede  moeder van Silverstar is de bruine Golinda KWPN keur preferent prestatie sport (1988, V. Nimmerdor KWPN).

Gerekend over acht generaties heeft Silverstar een afstamming met 38,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 21,1 % Holsteins bloed en 18,8 % Hannoveraans bloed.

Silverstar is in februari 2002 tijdens de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Het KWPN heeft Silverstar beschreven als een goed ontwikkelde, rijtypische hengst, die voldoende in het rechthoekmodel staat. De hals is goed gevormd en goed van lengte. De schoft is voldoende van lengte. De croupe is kort. De broekspier zou meer lengte moeten hebben. Het fundament is goed ontwikkeld.

Hij heeft in het voorjaar van 2002 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Over zijn prestaties tijdens het onderzoek heeft het KWPN gerapporteerd dat Silverstar een eerlijke, betrouwbare hengst is. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich ruim voldoende bewerken.

De stap heeft voldoende ruimte, maar is niet altijd zuiver. In draf heeft Silverstar voldoende ruimte. Hij draaft met voldoende afdruk, maar zou meer gedragen moeten zijn. In galop heeft Silverstar ruim voldoende ruimte. Hij galoppeert met ruim voldoende souplesse, ruim voldoende afdruk en een goede balans. Als dressuurpaard heeft Silverstar een matige aanleg en hij geeft zijn ruiter een voldoende gevoel.

Als springpaard heeft Silverstar gedurende het gehele onderzoek wisselend gepresteerd. Hij springt met ruim voldoende tot veel afdruk. Silverstar springt met wisselende voorbeentechniek. Hij basculeert doorgaans ruim voldoende tot goed en maakt de sprong achter doorgaans goed af. Silverstar lijkt voorzichtig en toont over veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft Silverstar ruim voldoende tot veel aanleg en hij geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 4,5 voor de stap, een 5,5 voor de draf, een 7,5 voor de galop en een vijf voor de aanleg als dressuurpaard. Bij het springen zijn de afdruk en het vermogen gewaardeerd met  een acht en de springtechniek en de aanleg als springpaard met een 7,5.
Zestien hengsten hebben het volledige onderzoek afgewerkt en daarvan in Silverstar in punten op de 13e plaats gekomen.

Na afloop van het onderzoek heeft de hengstenkeuringscommissie van het KWPN besloten om Silverstar niet goed te keuren voor de fokkerij.
Vervolgens heeft de herkeuringscommissie op 5 juni 2002 vastgesteld dat Silverstar een grote, jeugdige en nog slappe hengst is die pas in juli drie jaar wordt en die rauw en matig voorbereid is aangeleverd. De hengst heeft een goede kwaliteit als springpaard en een opvallend sterke moederlijn, waarin exterieur- en sporteigenschappen duidelijk verankerd liggen. De herkeuringscommissie heeft daarop besloten Silverstar alsnog goed te keuren en in te schrijven in het stamboek.

In september 2003 heeft het KWPN een groep van tien veulens van Silverstar beoordeeld. Volgens de gepubliceerde rapportage was het een collectie matig tot voldoende ontwikkelde veulens, die wisselend van type zijn en die meer in het rechthoekmodel moeten staan.
Het hoofd is goed gevormd. De nek moet meer lengte hebben. De hals komt doorgaans diep uit de borst en is wisselend van vorm en lengte. De schoft is voldoende van lengte en matig ontwikkeld. De schouder is kort en steil van ligging. De rug is doorgaans week. De lendenen zijn voldoende aangesloten en breed. De croupe zou langer moeten en is voldoende van ligging. De staartinplant is hoog. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is steil gekoot. Het achterbeen is wisselend van bouw. Het fundament is fijn en van voldoende kwaliteit.
De stap is zuiver, kort en matig van souplesse. De draf is kort, matig gedragen en de veulens missen balans, regelmaat en souplesse. De galop is kort en stug met matige afdruk en een strak voorbeen.
Op basis van de bevindingen is Silverstar op wacht geplaatst. Silverstar blijkt qua type, beweging en ontwikkeling niet te verbeteren bij doorgaans matige merries.

Het KWPN heeft van Silverstar 43 hengstveulens en 32 merrieveulens geregistreerd. Zes dochters zijn door het KWPN als fokmerrie ingeschreven in het stamboek.
Het NRPS heeft in de jaren 2005 – 2018 elf nakomelingen van Silverstar geregistreerd.

 


8.  Sir Corland KWPN 528003199902948 Stb

 

Sir Corland KWPN (V. Corland Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 17 februari 1999 geboren en is gefokt door mevr. J.G.C. Roelofzen – van Straaten uit Hierden, dat enkele kilometers ten noordoosten van Harderwijk in de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Sir Corland is de 170 cm grote, donkerbruine merrie Joukje KWPN keur preferent prestatie (1991, V. Derrick KWPN). Volgens een stamboekrapportage is zij een fors ontwikkelde, voldoende rijtypische merrie die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is voldoende sprekend en iets lang. De nek is voldoende van lengte en vorm. De voldoende gevormde hals is iets horizontaal aangezet. De hals is ruim voldoende van lengte en van bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en voldoende van ligging. De rug is normaal gevormd. De lendenen zijn iets bol, goed gespierd en goed aangesloten. De croupe, breed en goed gespierd, is voldoende van lengte en ligging. De broekspier zou meer lengte moeten hebben. Het voorbeen is correct gesteld. De koot is kort en iets steil. Het achterbeen is correct gesteld. De voeten zijn breed en de verzenen zijn voldoende ontwikkeld. Het beenwerk is goed ontwikkeld en matig van kwaliteit. De stap is zuiver en voldoende ruim. De draf heeft ruim voldoende ruimte en afdruk en voldoende houding

Tweede moeder van Sir Corland is de donkerbruine Fleur KWPN (1987, V. Zadok KWPN).

De moederlijn loopt terug naar de NSTg hulpboekmerrie Moukje I (1925, V. Florivier GrPS).
Gerekend over acht generaties heeft Sir Corland een afstamming met 50 % Engels-en Arabisch volbloed, 24,2 % Holsteins bloed, 11,7 % Selle Français bloed en 10,2 % Nederlands bloed.

Sir Corland is in februari 2002 tijdens de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Hij is uitgenodigd om aan de kampioenskeuring deel te nemen en is daarin als tweede geëindigd.
Het KWPN heeft Sir Corland beschreven als een goed ontwikkelde, rijtypische hengst, die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd zou sprekender moeten zijn. De bovenlijn is goed. Het achterbeen is gebogen. Het fundament heeft voldoende kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld.

In het voorjaar van 2002 heeft Sir Corland in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 64 dagen. Over zijn prestaties heeft het KWPN gerapporteerd dat Sir Corland een eerlijke, betrouwbare, enigszins flegmatieke hengst is. Hij heeft ruim voldoende bereidheid om te werken en laat zich goed bewerken.

De stap is zuiver en goed van ruimte. De draf is goed van ruimte. Hij heeft een goede afdruk, veel souplesse en ruim voldoende houding. In galop heeft Sir Corland veel ruimte. Hij galoppeert met een goed onderspringend achterbeen en heeft veel balans en veel souplesse. Als dressuurpaard heeft Sir Corland veel aanleg en hij geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Als springpaard heeft Sir Corland veel afdruk. Hij springt met een goede voorbeentechniek, een zeer goede bascule en maakt de sprong achter zeer goed af. Sir Corland lijkt voorzichtig en toont over zeer veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft Sir Corland veel tot zeer veel aanleg en hij geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 7,5 voor zowel de stap als de draf en een acht voor de galop. De aanleg als dressuurpaard heeft een 7,5 opgeleverd. Bij het springen is voor de afdruk een acht gegeven, de techniek en de aanleg als springpaard zijn gewaardeerd met een 8,5 en het vermogen met een negen.
Zestien hengsten hebben het volledige onderzoek afgewerkt en van die zestien heeft Sir Corland de hoogste waardering ontvangen.

In september 2003 heeft het KWPN tien veulens van Sir Corland beoordeeld. Volgens de uitgebrachte rapportage was het een wat wisselende collectie ruim voldoende ontwikkelde, rijtypische veulens, die ruim voldoende in het rechthoekmodel staan en voldoende ras tonen.

Het hoofd is doorgaans wat lang, voldoende gevormd en is voldoende sprekend. De nek is goed van lengte en vorm. De hals heeft ruim voldoende lengte, is wisselend van bespiering en ruim voldoende gevormd. De schoft heeft ruim voldoende lengte en is ruim voldoende ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ruim voldoende van ligging. De rug is iets week en ruim voldoende bespierd. De lendenen zijn goed aangesloten. De croupe is goed van vorm en heeft ruim voldoende lengte. De broekspier loopt voldoende ver door. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is iets lang en sabelbenig. Het fundament is ruim voldoende van ontwikkeling en kwaliteit.

De stap is zuiver, heeft ruim voldoende ruimte en heeft voldoende souplesse. De draf is ruim met ruim voldoende afdruk en ruim voldoende houding. De veulens tonen souplesse en kunnen doorgaans goed schakelen. Enkele veulens zouden het achterbeen actiever moeten gebruiken en meer moeten ondertreden. De galop is makkelijk met voldoende ruimte, ruim voldoende afdruk en houding.

Sir Corland is tot en met 2006  beschikbaar geweest voor de fokkerij. Daarna is nog wel diepvriessperma beschikbaar geweest.

Het KWPN heeft 41 hengstveulens en 55 merrieveulens geregistreerd. Van de dochters zijn er twintig als fokmerrie opgenomen in het KWPN-stamboek, waaronder twee elitemerries, één keurmerrie en zes stermerries.

Sir Corland heeft een springindex van 125 met een betrouwbaarheid van 82 %. Uit het genetisch profiel blijkt dat relatief veel nakomelingen een lichte hoofd-halsverbinding en een lange hals hebben. Veel nakomelingen hebben een week verloop van de rug. Bij het vrij springen presteren veel nakomelingen van Sir Corland goed, waarbij vooral de voorbeentechniek positief opvalt.

Volgens gegevens van Horsetelex Results zijn tot en met maart 2022 zeven nakomelingen van Sir Corland in internationale springconcoursen uitgebracht. Zij hebben samen € 3.862 gewonnen.

Sir Corland heeft in 2007 in Auvers met Patrick van der Schans (NED) deelgenomen aan het Europees kampioenschap voor Young Riders, waarbij een 20e plaats is behaald.
In 2008 heeft Wout-Jan van der Schans Sir Corland uitgebracht in internationale springconcoursen. De combinatie is in 2008 vierde geworden in de Grand Prix van Marseille en in 2009 vijfde in de Grand Prix van Béthune. In 2010 zijn tweede plaatsen behaald in Manerbio, Béthune en De Steeg en twee vierde plaatsen in wedstrijden in Nantes. In 2011 is een vierde plaats behaald in La Boussière Ecole.

Sir Corland heeft een winsom van € 34.100.

 

 

9. Cancun VDL  KWPN 528003200204952

 

Cancun VDL KWPN (V. Corland Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is op 8 mei 2002 geboren en heeft toen de naam Volumia R&D gekregen van zijn fokker R.W.G. Veltmaat uit Lemele, dat tussen Ommen en Nijverdal in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Cancun VDL is de zwartbruine merrie Nikita KWPN elite prestatie (1995, V. Libero H Holst) en tweede moeder is de donkerbruine Hertogin KWPN keur prestatie (1989, V. Jasper KWPN).
Hertogin is ook de tweede moeder van de door het Zweedse stamboek goedgekeurde hengst Ziezo KWPN (2004, V. Guidam SF) en van een nog anonieme Westfaalse hengst (2017, V. Dallas VDL BWP), die in 2019 is goedgekeurd door de Zuidduitse stamboeken.
Gerekend over acht generaties heeft Cancun VDL een afstamming met 47,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 29,7 % Holsteins bloed en 9,4 % Selle Français bloed.

Cancun VDL is gekocht door de VDL-stoeterij waarbij de naam Volumia R&D is gewijzigd in Cancun VDL. De hengst heeft in de zomer van 2005 in Münster-Handorf deelgenomen  aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen, waarbij hij 109,22 punten (4e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 135,94 punten (1e plaats) voor het springen en 125,21 punten (2e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek is deelgenomen door zestien hengsten.
Sommige bronnen melden dat Cancun VDL is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek, maar in de database van de Duitse overkoepelende fokkerij-organisatie wordt daar niets over gemeld.
In de jaren 2006 – 2008 is Cancun VDL in Ierland gebruikt voor de fokkerij en daaruit zijn 39 nakomelingen van hem geregistreerd.

 

 

10.  Tartufon della Monica SI-Unire 122283

Tartufon della Monica SI-Unire (V. Corland Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 2003 geboren en is gefokt door Raffaello Collini van stoeterij Monica in Ispra, dat aan de oostkant van het Lago Maggiore in de Italiaanse provincie Varese ligt.
De moeder van Tartufon della Monica is de bruine merrie Plumcake della Monica SI-Unire (1999,  V. Corrado I Holst).
Tweede moeder is de bruine Croissant della Monica SI-Unire (1988, V. Z Sharon KWPN) en zij is ook de moeder van de hengst Vafer della Monica SI-Unire (2005, V. Landor S Oldbg), die is goedgekeurd door het SI-Unire stamboek.
De moederlijn heeft een Gelderse oorsprong en loopt terug naar de schimmel merrie Elisabeth  hb Sgldt (1940, V. Voorman NSTg).
Gerekend over acht generaties heeft Tartufon della Monica een afstamming met 53,9 % Engels- en Arabisch volbloed, 19,5 % Holsteins bloed en 16,4 % Selle Français bloed.

Tartufon della Monica is in 2007 goedgekeurd door het SI-Unire stamboek en in 2008 door het Anglo-Europese stamboek.
Het SI-Unire stamboek heeft tot en met 2012 38 nakomelingen van de hengst geregistreerd en het AES heeft in 2009 één veulen vastgelegd.
Tartufon della Monica is in de periode 2006 – 2015 285 keer gestart in een springconcours in Italië. Daarbij is in wedstrijden tot 1.45 m -niveau uitgekomen.

 


11.   Cor de Pomme KWPN 528003200408642

 

Cor de Pomme KWPN (V. Corland Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 7 april 2004 en is gefokt door stoeterij VDL in Bears, dat enkele kilometers ten zuiden van Leeuwarden in de provincie Friesland ligt. Bij de geboorte heeft de hengst de naam Zefanja VDL gekregen.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Persina KWPN (1997, V. Jus de Pomme BWP). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Coronel la Escondida CCDM (2005, V. Corland Holst), die is goedgekeurd door het Mexicaanse stamboek CCDM.

Tweede  moeder is de bruine Kersina KWPN keur preferent prestatie (1992, V. Emilion KWPN). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Iowa KWPN (2013, V. Zavall VDL KWPN)  en Light-Cohinoor KWPN (2016, V. Cohinoor VDL Hann). Iowa is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek en Light-Cohinoor door het Mecklenburgse stamboek.
De moederlijn is van oorsprong Gelders en loopt terug naar de bruine merrie Gretha XXV hb NSTg (1931, V. Kroonprins OF).
Gerekend over acht generaties heeft Cor de Pomme een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 23,4 % Holsteins bloed en 16,4 % Selle Français bloed.

Cor de Pomme is in januari 2007 in Vechta goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek en erkend door het Oldenburgse stamboek. Omdat het in Duitsland gebruikelijk is dat goedgekeurde hengsten een naam hebben die met dezelfde letter begint als de naam van hun vader is bij de goedkeuring de naam van de hengst van Zefanja VDL gewijzigd in Cor de Pomme.
In november 2007 heeft Cor de Pomme in Zweibrücken deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Daarbij heeft hij 7,13 (7.32) punten voor de dressuur behaald, 9,06 (8,03) punten voor het springen en 8,19 (7,78) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 21 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.
In januari 2008 heeft het Rijnland-Palts-Saar stamboek Cor de la Pomme ook erkend en later heeft ook stamboek Saksen-Thüringen de hengst toegelaten tot de fokkerij.

Cor de Pomme is tot 2015 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Eén dochter is als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek en zestien nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2021 samen een winsom van .€ 12.707.

Cor de Pomme is in 2013 door Alex Bender (GER) in Lanaken uitgebracht in de internationale Sires of the World wedstrijden. In 2014 en 2015 is Suzanne Tepper (NED) met de hengst uitgekomen. Een twaalfde plaats in een in 2014 in Poznan gehouden wedstrijd was de beste prestatie.

 

 

12.  Apardi KWPN 528003200501502 Stb

 

Apardi KWPN (V. Corland Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 175 cm (!). Hij is op 3 april 2005 geboren en is gefokt door Frans van de Linden uit Haaren, dat tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg in de provincie Noord-Brabant ligt. Apardi is een broer van de hengst Bacardi KWPN (2006, zie hfdst. 13.)
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Supardi KWPN elite preferent prestatie (1999, V. Kannan GFE KWPN).
Volgens een rapportage van het KWPN is Supardi een goed ontwikkelde merrie die goed in het rechthoekmodel staat. Ze is horizontaal in haar romprichting en zou meer uitstraling moeten tonen. Het hoofd is lang en voldoende sprekend. De hoofd/hals- verbinding is ruim voldoende licht. De hals heeft ruim voldoende lengte en een goede bespiering in de bovenlijn. De hals is wat horizontaal aangezet. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld, met ruim voldoende lengte. De schouder heeft ruim voldoende lengte en is voldoende schuin gelegen. De rug is een fractie week, de lendenen zijn goed aangesloten. De croupe heeft ruim voldoende lengte en is ruim voldoende hellend gelegen. Het voorbeen is van terzijde gezien hol gesteld en wat onderstandig. Het achterbeen is correct gesteld. De koten hebben voldoende lengte en zijn correct gesteld. De hoeven zijn breed, de verzenen voldoende ontwikkeld. Het fundament heeft ruim voldoende kwaliteit en is goed ontwikkeld. Supardi stapt correct met ruim voldoende ruimte en souplesse. De draf is ruim en krachtig. Hierbij toont Supardi een goede souplesse en balans. De galop heeft ruim voldoende ruimte. Er is sprake van ruim voldoende afdruk en balans. Supardi was ten tijde van de inspectie hoogdrachtig.
Tweede moeder van Apardi is de bruine Gupardi KWPN keur preferent prestatie (1988. V. Jasper KWPN). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Cotton Eye Joe van het Harteveld Z Zang (2016, V. Cornet Obolensky BWP, die is goedgekeurd door het SBS.

De moederlijn  is van oorsprong Gelders en loopt terug naar de schimmel merrie Mola I NSTg (1925, V. Ailko OF).
Gerekend over acht generaties heeft Acardi een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 18.8 % Holsteins bloed, 14,1 % Selle Français bloed en 12,5 % Nederlandse bloed.

Apardi is van juni 2013 tot maart 2018 door Daniel Bluman (COL/ISR) uitgebracht in internationale springwedstrijden, waarbij in 2013 derde plaatsen zijn behaald in wedstrijden in La Coruña, Hannover en St.-Lô.

In 2014 zijn een overwinning  en een tweede plaats behaald in wedstrijden in Calgary-Spruce Meadows AB en is in een wedstrijd in Wellington FL een tweede plaats behaald. Daarnaast is de vijfde plaats behaald in de Grand Prix van Dublin.

In 2015 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Birmingham en in 2016 zijn de derde plaats behaald in de Grand Prix van Chantilly en een vierde plaats in een wedstrijd in Doha. In 2017 is een wedstrijd in Toronto ON gewonnen en is een tweede plaats behaald in Aken. Apardi heeft een winsom van € 207.500.

Op basis van de internationale sportsuccessen van Apardi heeft de hengstenkeuringscommissie van het KWPN in het najaar van 2015 besloten Apardi te erkennen voor de fokkerij.
Ter gelegenheid daarvan is Apardi door het KWPN beschreven als  een royaal ontwikkelde hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is voldoende sprekend en een fractie lang. De nek is voldoende van lengte met een lichte hoofd-hals verbinding. De hals is iets verticaal gesteld, goed van lengte en wat zwaar bespierd aan de onderzijde. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is steil en goed van lengte. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn een fractie strak en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging en bespiering en zou meer lengte mogen hebben. De broekspier is goed van lengte.

Het voorbeen is een fractie hol. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn wat kort en een fractie steil. Het fundament is goed ontwikkeld maar zou droger mogen zijn. De voeten zijn smal, goed van kwaliteit met goed ontwikkelde verzenen. De stap is voldoende van ruimte en heeft voldoende souplesse. De draf is krachtig, ruim voldoende van ruimte en Apardi heeft daarin een goede houding. De galop is efficiënt, gedragen en goed van ruimte.

In februari 2017 heeft het Selle Français stamboek Apardi goedgekeurd.

Tot begin april 2022 heeft het KWPN 82 hengstveulens en 86 merrieveulens  van Apardi geregistreerd.  Tot eind 2021 zijn zes dochters als fokmerrie ingeschreven in het stamboek; drie van hen hebben het elitepredicaat ontvangen.

Van Apardi zijn de zonen Agitato RA Z Zang (2017), Napardi KWPN (2018) en Naughty Boy van de Hagenhorst KWPN (2018) goedgekeurd voor de fokkerij.

Agitato RA Z Zang (MV. is in 2020 goedgekeurd door het SBS. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

Napardi KWPN (2018, MV. Cornet Obolensky BWP) is tijdens de KWPN-hengstenkeuring van 2021 uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen,
Hij is door het KWPN beschreven als een zeer goed ontwikkelde hengst, die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd hals verbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schouder is goed van lengte en ligging. De schoft is goed ontwikkeld en is voldoende van lengte. De rug is goed van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, lengte en bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld van voren gezien een fractie toontredend. Het achterbeen is correct gesteld. De koten voor en achter zijn ruim voldoende van lengte en een fractie stijl gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en voldoende van kwaliteit. De verzenen zijn voldoende ontwikkeld.
Napardi heeft eind 2021 en begin 2022 in Ermelo deelgenomen aan aanlegtest van drie weken.
Over de prestaties van Napardi is gerapporteerd dat hij een eerlijke en goed tot zeer goed te rijden hengst is met een goede tot zeer goede instelling. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed tot zeer goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende krachtig. In beweging heeft de hengst een goede houding en balans. De galop is actief met een goede ruimte en buiging in het achterbeen, een goede balans waarbij de hengst goed changeert. Napardi springt goed tot zeer goed met het lichaam naar boven met goede tot zeer goede reflexen en veel lichaamsgebruik. Napardi springt met een goede beentechniek.  Napardi  lijkt voorzichtig en toont zeer veel vermogen en overzicht. Als springpaard heeft Napardi veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
De prestaties van Napardi zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en de draf, achten voor de galop en de houding en balans. De springtechniek, de reflexen, de rijdbaarheid, de instelling en de aanleg als springpaard zijn allen gewaardeerd met een 9,5 en voor het vermogen is een negen gegeven.
Na afloop heeft het KWPN Napardi goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek. Verwacht wordt dat Napardi maat, formaat en springkwaliteiten aan de populatie kan toevoegen.
Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

Naughty Boy van de Hagenhorst KWPN (MV. Diamant de Semilly SF) is alleen in het jaar 2021 goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek.

In Frankrijk zijn in de jaren 2017 – 2020 23 merries geïnsemineerd met sperma van Apardi en zijn tot eind 2021 zestien veulens door het Selle Français stamboek geregistreerd.
Het Zangersheide stamboek heeft tot augustus 2020 60 veulens van Apardi geregistreerd. Het BWP heeft tot en met 2021 achttien veulens geregistreerd en het SBS vier.

 


13.   Bacardi VDL KWPN 528003200601459 Stb

 

Bacardi VDL KWPN (V. Corland Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 1 april 2006 geboren en is gefokt door Frans

van de Linden uit Haaren, dat tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg in de provincie Noord-Brabant ligt.
Bacardi VDL is een broer van de hengst Apardi KW{N (2005, zie hfdst 12.)
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Supardi KWPN elite preferent prestatie (1999, V. Kannan GFE KWPN).

Volgens een rapportage van het KWPN is Supardi een goed ontwikkelde merrie die goed in het rechthoekmodel staat. Ze is horizontaal in haar romprichting en zou meer uitstraling moeten tonen. Het hoofd is lang en voldoende sprekend. De hoofd/hals- verbinding is ruim voldoende licht. De hals heeft ruim voldoende lengte en een goede bespiering in de bovenlijn. De hals is wat horizontaal aangezet. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld, met ruim voldoende lengte. De schouder heeft ruim voldoende lengte en is voldoende schuin gelegen. De rug is een fractie week, de lendenen zijn goed aangesloten. De croupe heeft ruim voldoende lengte en is ruim voldoende hellend gelegen. Het voorbeen is van terzijde gezien hol gesteld en wat onderstandig. Het achterbeen is correct gesteld. De koten hebben voldoende lengte en zijn correct gesteld. De hoeven zijn breed, de verzenen voldoende ontwikkeld. Het fundament heeft ruim voldoende kwaliteit en is goed ontwikkeld. Supardi stapt correct met ruim voldoende ruimte en souplesse. De draf is ruim en krachtig. Hierbij toont Supardi een goede souplesse en balans. De galop heeft ruim voldoende ruimte. Er is sprake van ruim voldoende afdruk en balans. Supardi was ten tijde van de inspectie hoogdrachtig.

Tweede moeder van Bacardi VDL is de bruine Gupardi KWPN keur preferent prestatie (1988. V. Jasper KWPN).  Zij is ook de tweede moeder van de hengst Cotton Eye Joe van het Harteveld Z Zang (2016, V. Cornet Obolensky BWP, die is goedgekeurd door het SBS.

De moederlijn  is van oorsprong Gelders en loopt terug naar de schimmel merrie Mola I NSTg (1925, V. Ailko OF).

Gerekend over acht generaties heeft Bacardi VDL een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 18.8 % Holsteins bloed, 14,1 % Selle Français bloed en 12,5 % Nederlandse bloed.

Bacardi VDL is in februari 2009 in ’s-Hertogenbosch door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
He KWPN heeft Bacardi VDL beschreven als een goed ontwikkelde, goed in het rechthoekmodel gebouwde hengst met een neerwaartse romprichting die een fractie moderner gebouwd zou moeten zijn. Het hoofd is sprekend en lang. De hals goed van lengte, vorm en bespiering. De schouder is ruim voldoende van lengte en voldoende van ligging. De schoft is voldoende ontwikkeld. De rug is goed van lengte en gezonken. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en goed aangesloten. De croupe is goed van lengte, ligging en bespiering. Het voorbeen is voldoende van lengte en frans gesteld. Het achterbeen is lang en steil. Het fundament is grof en voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld.

In het voorjaar van 2009 heeft Bacardi VDL in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Het KWPN heeft daarover gerapporteerd dat Bacardi VDL een eerlijke en betrouwbare hengst is. Hij heeft veel bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een enigszins gevoelige mond. De stap is voldoende van ruimte en zou meer souplesse moeten hebben. De draf is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De galop is goed van ruimte en ruim voldoende gedragen. Bacardi VDL springt met goede tot zeer goede reflexen, veel lichaamsgebruik met een enigszins lang voorbeen waarbij de sprong achter zeer goed wordt afgemaakt. Bacardi VDL lijkt voorzichtig en toont zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Bacardi VDL veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een zes voor de stap, een zeven voor de draf en een acht voor de galop. Voor de houding en balans is een 7,5 gegeven.

Bij het springen heeft de hengst een acht voor zijn techniek gekregen, een 8,5 voor de reflexen en voor de rijdbaarheid en instelling en een negen voor het vermogen. De aanleg als springpaard is gewaardeerd met een 8,5.
Vijf hengsten hebben het volledige onderzoek afgewerkt en van die vijf is Bacardi VDL als tweede geëindigd.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Bacardi VDL goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek. Daarbij is meegedeeld dat Bacardi VDL niet voldoet aan de röntgenologische eisen met betrekking tot de spronggewrichten. Hiervan is de indeling voor osteochondrose in klasse C. De hengstenkeuringscommissie heeft gebruik gemaakt van de reglementaire mogelijkheid om een hengst met klasse C voor osteochondrose te accepteren.

Het KWPN verwacht dat Bacardi VDL reflexen en met name vermogen kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij. De merries moeten rijtypisch zijn en niet op de voorhand zijn gebouwd.

In de nazomer van 2010 heeft het KWPN een groep van elf veulens van Bacardi VDL beoordeeld. Volgens de uitgebrachte rapportage was het een collectie matig tot ruim voldoende ontwikkelde veulens, die matig in het springpaardenmodel staan met een neerwaartse romprichting. Het hoofd is ruim voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is voldoende van lengte en matig gevormd. Diverse malen is een onderhals geconstateerd. De schoft is ruim voldoende van lengte en ontwikkeling. De schouder is ruim voldoende van lengte en vaak steil. De rug is voldoende tot ruim voldoende van lengte en gezonken. De lendenen zijn ruim voldoende aangesloten en bespierd. De croupe is kort en hellend. Het voorbeen is ruim voldoende van lengte en diverse keren frans gesteld. Het achterbeen is lang. Het fundament is goed ontwikkeld en voldoende van kwaliteit. Enkele veulens hebben een bemerking gekregen op de hoefvorm. De stap is voldoende van ruimte. De draf is voldoende van ruimte met een strak voorbeen. Het achterbeen moet meer ondertreden. De galop is voldoende van ruimte. In beweging moeten de veulens meer afdruk en lichaamsgebruik hebben.

In 2011 is Bacardi VDL door Dennis van Tilburg (BEL) uitgebracht in het Wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden in Lanaken. In april 2012 is Kaarlo Kovacs (HUN) met de hengst gestart in een concours in Eschweiler. Van september 2012 tot en met september 2013 is Jos Lansink (BEL) met Bacardi VDL gestart. De combinatie is in 2013 bij het Wereldkampioenschap voor zevenjarige springpaarden in Lanaken tweede geworden.
Van november 2013 tot maart 2019 is Bacardi VDL uitgebracht door Janika Sprunger waarbij in 2013 slechts drie keer internationaal is gestart; in 2014 vijf keer en in 2015 niet is uitgekomen. In 2016 is een derde plaats behaald in een wedstrijd in Brussel. In 2017 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Ascona en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Doha. Verder zijn een vijfde plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Verona en zesde plaatsen in de Grand Prix’s  van Ascona en Valence.

In 2018 is met het Zwitserse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO Rotterdam gewonnen; is in de landenwedstrijden in Rome de tweede en in Abu Dhabi de derde en bij het Wereldkampioenschap in Tryon NC de vierde plaats behaald. Individueel is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Rotterdam, de vijfde plaats in de Grand Prix van Valence en de zesde plaats in de Grand Prix van Parijs. Bij het Wereldkampioenschap in Tryon NC is de combinatie 62e geworden.

In 2019 is de World Cup wedstrijd in Dubai gewonnen en is de derde plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Sharjah.

In maart en april 2019 is Edwina Tops – Alexander (AUS) zonder succes vijf keer met Bacardi VDL gestart in wedstrijden in Gorla Minore.
Eind 2021 en begin 2022 heeft Edwina Tops Bacardi VDL zonder succes in Valencia-Olivia uitgebracht in 1.30 m wedstrijden.

Bacardi VDL heeft een winsom van  € 314.225.

Bacardi VDL is tot en met 2010 beschikbaar geweest voor de fokkerij en daarna is alleen nog diepvriessperma beschikbaar.

Het KWPN heeft tot maart 2022 21 hengstveulens en 25 merrieveulens van Bacardi VDL geregistreerd.
Zes dochters zijn als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en van hen zijn drie dochters stermerrie geworden en hebben twee dochters het elitepredicaat ontvangen.
Van de zonen is de hengst Glenfiddich VDL goedgekeurd voor de fokkerij (zie hfdst. 13.1.).

Dertien nakomelingen van Bacardi VDL zijn tot augustus 2020 uitgebracht in internationale wedstrijden. Zij hebben samen een winsom van € 148.737.

De meest succesvolle nakomeling is

Gerdinieke KWPN,
merrie, 2011, vos, MV. Oklund KWPN, fokker W.J.M. Erven.
De merrie is in 2017 en 2018 door Marielle van Geel – Schröder (NED) in internationale springwedstrijden voor jonge paarden uitgebracht. De combinatie heeft daarbij zeven overwinningen behaald. Van oktober 2018 tot maart 2020 is Daniel Rihan (MEX) met Gerdinieke gestart met een tweede plaats in Monterrey als beste prestatie. Vanaf augustus 2020 is de merrie gereden door John Perez Böhm (COL).
In 2020 is een wedstrijd in San Miguel de Allende gewonnen en is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Balvanera. In 2021 is een overwinning behaald in een wedstrijd in San Miguel de Allende en is de tweede plaats behaald in een wedstrijd in Rockwood ON. Gerdinieke heeft in maart 2022 een winsom van € 72.636.

Bacardi VDL heeft een springindex van 152 met een betrouwbaarheid van 74 %. Uit het door het KWPN gepubliceerde genetische profiel blijkt dat een week verloop van de rug  en een steil achterbeen vaker dan gemiddeld bij nakomelingen van Bacardi VDL worden waargenomen.  De nakomelingen hebben ook vaak een krachtige galop.

 

 

13.1.  Glenfiddich VDL KWPN  528003201101153 Stb

 

Glenfiddich VDL KWPN (V. Bacardi VDL KWPN) is donkerbruine hengst met een stokmaat van 175 cm. Hij is geboren op 25 januari 2011 en is gefokt door de VDL stoeterij in Bears, dat enkele kilometers ten zuiden van Leeuwarden in de provincie Friesland ligt.
De moeder van Glenfiddich VDL is de bruine merrie Tolivia KWPN elite preferent prestatie (2000, V. Corrado I Holst).
Volgens een rapportage van het KWPN is zij een ruim voldoende ontwikkelde merrie die over ras en uitstraling beschikt en ruim voldoende in het rechthoekmodel staat.

Het hoofd is sprekend met een mooi groot oog. De nek is goed van lengte met een goede hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering.

De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en goed van bespiering.

De lendenen zijn breed en goed bespierd. De croupe is voldoende van lengte en goed van ligging. De broekspier loopt ruim voldoende door. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is steil. De koten van het voorbeen zijn correct, van het achterbeen zijn deze week. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.

Als driejarige is zij op de nationale merriekeuring op de vierde plaats gekomen.

Tweede moeder is de bruine Nolivia KWPN keur preferent (1995, V. Nimmerdor KWPN). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Cornerado VDL KWPN (2016, V. Cornet Obolensky BWP), die is goedgekeurd door het NRPS.
Gerekend over acht generaties heeft Glenfiddich VDL een afstamming met 42,2 % Engels- en Arabisch volbloed, 18,8 % Selle Français bloed, 18,8 % Holsteins bloed en 10,2 % Nederlands bloed.

Glenfiddich VDL is in februari 2014 tijdens de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Glenfiddich VDL beschreven als een royaal ontwikkelde hengst die ruim voldoende in het rechthoekmodel staat met een iets neerwaartse romprichting. Het hoofd is ruim voldoende aansprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een iets zware hoofd/halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is voldoende ontwikkeld en is goed van lengte. De schouder is steil en ruim voldoende van lengte. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, lengte en bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is een fractie steil gesteld. De koten zijn steil en kort. Het fundament is goed ontwikkeld en matig van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit.

Glenfiddich VDL heeft in het najaar van 2014 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 50 dagen. Over zijn prestaties heeft het KWPN gerapporteerd dat Glenfiddich VDL een eerlijke en betrouwbare hengst met goede instelling is. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. Glenfiddich VDL heeft een goede mond. De stap is voldoende tot ruim voldoende van ruimte. De draf is  ruim voldoende van ruimte. De galop is krachtig, iets zwaarmoedig en goed van ruimte. In beweging heeft de hengst een ruim voldoende houding en ruim voldoende balans. Glenfiddich VDL springt met ruim voldoende tot goede reflexen en goed met de schoft omhoog. De hengst springt met een wisselende voorbeentechniek en maakt de sprong achter doorgaans goed af. Glenfiddich VDL lijkt voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Glenfiddich VDL veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

De prestaties van Glenfiddich VDL zijn gewaardeerd met een 6,5 voor de stap. Zevens voor de draf en voor de houding en balans en een acht voor de galop. Bij het springen zijn de reflexen en de techniek beide beloond met een 7,5 en het vermogen met een 8,5. De rijdbaarheid en instelling en de aanleg als springpaard zijn beide gewaardeerd met een acht.
Twaalf hengsten hebben het gehele onderzoek afgewerkt en daarvan is Glenfiddich VDL op de zesde plaats gekomen.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Glenfiddich VDL goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.
Verwacht wordt dat Glenfiddich VDL formaat en vermogen kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

In de zomer van 2015 heeft het KWPN een groep veulens van Glenfiddich VDL beoordeeld. Volgens de rapportage was het een uniforme collectie, goed ontwikkelde veulens die voldoende in het rechthoekmodel staan met een sterke bovenlijn. Het hoofd is aansprekend. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De rug is goed van lengte en bespiering. Het voorbeen is licht frans gesteld. Het achterbeen is correct gesteld maar wat lang. Het beenwerk is hard en goed ontwikkeld. De stap is voldoende van ruimte en souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte met ruim voldoende souplesse waarbij het achterbeen wat duwend is. De galop is ruim voldoende tot goed van kracht, ruimte, souplesse en balans.

Op basis van de veulenbeoordeling heeft het KWPN de verwachtingen over Glenfiddich VDL aangepast en is aangegeven dat Glenfiddich VDL niet alleen formaat en vermogen aan de springpaardenfokkerij kan toevoegen, maar ook het
model en dan met name de bovenlijn kan verbeteren.

Tot maart 2022 heeft het KWPN 196 hengstveulens en 198 merrieveulens van Glenfiddich VDL geregistreerd.
Dertien merries zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daarvan hebben drie merries het elitepredicaat behaald en vijf merries het sterpredicaat.

Vier zonen van Glenfiddich VDL zijn door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Daarvan is Kordon VDL KWPN (2015) goedgekeurd (zie hfdst.  13.1.1.).

De drie andere hengsten zijn Kingsbury B KWPN (2015. MV. Indoctro Holst), Lavsco Gold Fortuna KWPN (2016, MV. Nimmerdor KWPN) en Lesotho-S KWPN (2016, MV. Zandor Z Rhein).

Kingsbury B heeft in het voorjaar van 2018 aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen, maar heeft na overleg tussen het KWPN en zijn eigenaren de deelname aan het onderzoek voortijdig beëindigd.
Lavsco Gold Fortuna heeft aan het voorjaarsonderzoek 2019 deelgenomen, maar is na veertien dagen door de eigenaar uit het onderzoek teruggetrokken.
Lesotho-S heeft niet aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen.

De zoon Great Latin Lover KWPN (2016, MV. Cardento Holst) is goedgekeurd door het NPRS. De hengst is teruggetrokken uit de fokkerij. Van de hengst zijn door het NRPS geen nakomelingen geregistreerd.

De zoon Quick Gin de Brandegem BWP (2016, MV. Zirocco Blue VDL SF) is goedgekeurd door het BWP. Tot maart 2022 zijn van de hengst nog geen nakomelingen geregistreerd.

Glenfiddich VDL heeft een springindex van 133 met een betrouwbaarheid van 78 %.

Uit het genetisch profiel van de hengst blijkt dat relatief veel nakomelingen een zware hoofd/hals verbinding en een zwaar bespierde hals hebben. Ook een hol en/of een steil voorbeen komen naar verhouding veel voor.
Bij het vrij springen is de afzet de nakomelingen van Glenfiddich VDL goed naar boven.

 

 

13.1.1.  Kordon VDL  KWPN 528003201508279 Stb

 

Kordon VDL KWPN (V. Glenfiddich VDL KWPN) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 28 april 2015 geboren en is gefokt door Peter en Anna Marie Rinkes – Tjeenk Willink uit Zwolle.
De moeder van Kordon VDL is de bruine merrie Anoulavsca Fortuna KWPN ster prestatie (2005, V. Kreator xx). Volgens een KWPN-rapportage is zij een aansprekende halfbloed merrie die ruim voldoende in het rechthoekmodel staat.

Het hoofd is sprekend met een mooi groot oog. De hoofd-hals verbinding is ruim voldoende licht. De hals is goed van lengte en vorm. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is iets week en ruim voldoende van lengte. De lendenen zijn goed aangesloten en iets arm bespierd. De croupe is een fractie hellend en goed van lengte. Het voorbeen is zowel terzijde als van voren correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De kootstand is correct. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van vorm. Het fundament is hard en straalt kwaliteit uit. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is actief, ruim voldoende van ruimte en iets op de voorhand. De galop is actief, voldoende van ruimte met een goede balans.

Tweede moeder van Kordon VDL is de bruine Vorione Fortuna KWPN keur sport (2002, V. Orion Fortuna KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Kordon VDL een afstamming met 47,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 21,1 % Holsteins bloed, 14,1 % Selle Français bloed en 10,9 % Nederlands bloed.

Kordon VDL is in februari 2018 in ‘s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Kordon VDL beschreven als een royaal ontwikkelde, rijtypische hengst die goed in het rechthoekmodel staat met een neerwaartse romprichting. Het hoofd is aansprekend met een mooi oog. De nek is goed van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding. De hals is horizontaal aangezet, goed van lengte en goed van bespiering maar komt iets diep uit de borst. De schouder is goed van lengte en een fractie steil van ligging. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is iets hellend, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien duidelijk hol en van voren gezien rechtsvoor frans. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm, goed van kwaliteit met correct ontwikkelde verzenen.

Kordon VDL heeft in het voorjaar van 2018 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen.
Uit de rapportage over het onderzoek blijkt dat Kordon VDL een eerlijke, betrouwbare en werklustige hengst is met een goede tot zeer goede instelling. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is ruim voldoende tot goed van ruimte. De draf is ruim voldoende tot goed van ruimte. In beweging gaat de hengst wat op de voorhand maar heeft wel een goede balans. De galop is krachtig, actief met een goede ruimte. Kordon VDL springt goed met het lichaam naar boven met goede reflexen, veel tot zeer veel lichaamsgebruik en een goede voorbeentechniek waarbij de sprong achter goed tot zeer goed wordt afgemaakt. Kordon VDL lijkt voorzichtig en toont zeer veel atletisch vermogen. Als springpaard heeft Kordon VDL veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 7,5 voor zowel de stap, de draf als voor de houding en balans. De galop heeft een acht opgeleverd. Bij de springonderdelen zijn de reflexen gewaardeerd met een acht, de techniek met een 8,5 en het vermogen met een negen. Voor zijn instelling heeft Kordon VDL een acht ontvangen en zijn rijdbaarheid en zijn aanleg als springpaard zijn gewaardeerd met een acht.
Elf hengsten hebben het volledige onderzoek afgewerkt en van die elf is Kordon VDL als vijfde geëindigd.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Kordon VDL goedgekeurd en ingeschreven in het stamboek. Het stamboek verwacht dat Kordon VDL formaat, springtechniek en met name atletisch vermogen kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

In de nazomer van 2019 heeft het KWPN een groep veulens van Kordon VDL beoordeeld. Daarover is gepubliceerd dat van Kordon VDL een uniforme collectie, ruim voldoende tot goed ontwikkelde, aansprekende veulens is getoond, die ruim voldoende tot goed in het rechthoekmodel staan. De hoofden zijn sprekend. De veulens hebben een aansprekende voorhand met doorgaans een goede schouderpartij. De bovenlijn van de thuis gescoorde veulens zou in sommige gevallen wat sterker en meer aangesloten moeten zijn. Bij de door de eigenaar geselecteerde veulens was de bovenlijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is meermalen hellend. Het voorbeen is van terzijde gezien een enkele keer hol. Het achterbeen is wisselend gesteld, overwegend correct maar ook zijn er veulens gescoord die een steil of sabelbenig achterbeen hebben. De stap is ruim voldoende tot goed van ruimte maar meermalen is een franse stand waargenomen. In draf is het voorbeen wat strak. De draf is ruim voldoende van ruimte en souplesse, duwend en zou krachtiger moeten zijn. De galop is goed van ruimte, heeft voldoende souplesse en ruim voldoende afdruk en balans.

Het KWPN heeft tot april 2022 18 hengstveulens en 14 merrieveulens van Kordon VDL geregistreerd.

 

 

 

14.  Tibetin des Forets SF 25000107417024R

 

Tibetin des Forets SF ( V. Corland Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is op 15 augustus 2007 geboren en is gefokt door Fabrice en Guy Paris uit Couvains, dat circa vijf km ten noordoosten van St. Lô in het Franse departement Manche ligt.
De moeder van Tibetin des Forets is de vos merrie Licorne des Forets SF (1999, V. Voltaire Hann) en tweede  moeder is de vos Gekas des Forets SF (1994, V. Le Tot de Semilly SF). De moederlijn is verder opgebouwd met bijdragen van de hengsten Jalisco SF (1975, V. Almé SF), Uriel SF (1964, V. Nankin SF), Ibrahim SF (1952, V. The Last Orange SF) en Ultimate xx (1941, V. Umidwar xx);  kortom één en al springbloed.
Gerekend over acht generaties heeft Tibetin des Forets een afstamming met  45,3 % Engels volbloed, 30,5 % Selle Français bloed en 13,3 % Holsteins bloed.

Tibetin des Forets is in februari 2021 goedgekeurd door het Selle Français stamboek, maar daarvoor geboren nakomelingen zijn wel geregistreerd.

Tibetin des Forest is in de jaren 2012 – 2015 actief geweest in de fokkerij en daarna weer vanaf  2020.  Tot en met 2021 zijn in Frankrijk 23 nakomelingen van hem geregistreerd.

In de jaren 2011 – 2018 is Tibetin des Forets in Frankrijk tot op 1.35 m niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft in die jaren aan 172 wedstrijden deelgenomen, waarbij hij 23 keer de overwinning heeft behaald. De hengst heeft een winsom van € 14.115.

 

 

15.  Kentucky ter Doorn  BWP 056002W002974931

 

Kentucky ter Doorn BWP (V. Corland Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 21 juli 2010 geboren en is gefokt door Paul van Britsom uit Temse, dat bij Sint Niklaas in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen ligt.
De moeder van Kentucky ter Doorn is de bruine merrie For Fun ter Doorn BWP (2005, V. For Pleasure Hann). Zij is ook de moeder van de door het BWP goedgekeurde hengst Bombay ter Doorn Z Zang (2017, V. By Cera d’Ick SF).

Volgens een BWP-rapport staat For Fun ter Doorn voldoende in het rechthoekmodel. In de kaken is zij iets zwaar. Haar schoft is hoog en voldoende lang. Ze is iets diep in de rug, maar de lendenen zijn sterk. Haar beenwerk is hard en in de goede verhoudingen. Zij heeft bredere hoeven. In de stap beweegt zij voldoende ruim. In de draf mist zij wat souplesse en afdruk.

 

Tweede moeder van Kentucky ter Doorn is de bruine Olidame van de Padenborre BWP (1991, V. Quidam de Revel SF).
De moederlijn is van oorsprong Gelders en loopt terug naar de bruine merrie Tobato I hb NSTg (1931, V. Griedel GrPS).
Gerekend over acht generaties heeft Kentucky ter Doorn een afstamming met 43,0 % Engels- en Arabisch volbloed, 20,3 % Selle Français bloed, 15,6 % Hannoveraans bloed en 14,8 % Holsteins bloed

Kentucky ter Doorn is in 2013 door het BWP voor de fokkerij aanvaard in de tweede fase, maar kwetste zich in de aanloop naar de derde fase. Het is een sterk gespierde hengst die in type wat klassiek aandoet en wat hoogbeniger kan zijn. Zijn hals is sterk ontwikkeld, maar komt wat diep uit de borst. De schoft kan langer doorlopen. Hij beschikt over veel verdiep en hij is sterk in het middenstuk. Het fundament is stevig met veel bot. Links voor is hij wat Vlaams gesteld. De stap is wat gehaast. In de draf mist hij wat ruimte en houdt hij het hoofd te hoog. Op de harde bodem stapt hij achteraan wat open. De draf is voldoende actief. In 2013 werden de galop en het vrij springen beoordeeld: de galop deed wat plomp aan. Bij het vrij springen zwaaide hij achteraan goed uit en toonde hij vermogen. Onder het zadel toont Kentucky ter Doorn veel inzet en hij gaf de ruiters een goed gevoel. Hij doet wat hard in de mond aan. De stap en draf missen wat ruimte. De galop voelde prima aan bij de ruiters. Bij het springen onder het zadel is hij actief. Hij heeft een goede reactie op de sprong, maar mist wat souplesse in het lichaam. Hij toont voldoende vermogen. Kentucky ter Doorn verenigt de springgenen van de internationale toppers Corland, For Pleasure en Quidam de Revel.

Kentucky ter Doorn is tot en met 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het BWP heeft 21 nakomelingen van hem geregistreerd; het Zangersheide stamboek zes en het SBS twee.

 

 

Geactualiseerd op 26 maart 2022

Back To Top