skip to Main Content

1915 (Bayardo xx x St. Frusquin xx)

 

 

 

Samenvatting

 

Gainsborough xx is een bruine volbloedhengst die in 1915 is geboren. Hij had een goede afstamming omdat zowel zijn vader als zijn moeder een klassieke ren hadden gewonnen. Zelf is hij ook een zeer succesvol renpaard geworden door tijdens de Eerste Wereldoorlog de alternatieven voor de  2000 Guineas, de Epsom Derby en de St Leger te winnen. Naast winst in de “triple crown” won hij ook het alternatief voor de Ascot Gold Cup.
Hij is van 1920 tot 1941 actief geweest in de fokkerij en van hem zijn 294 nakomelingen geregistreerd. In 1932 en 1933 was hij leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk.
Voor de Europese rijpaardenfokkerij zijn de zonen Solario xx (1922), Sir Nigel xx (1925), Artist’s Proof xx (1926), Singapore xx (1927), Orwell xx (1929), Hyperion xx (1930), Jesmond Dene xx (1930), Bobsleigh xx (1932) en Morland xx (1934) in meer of mindere mate van belang geweest. Van deze zonen is Hyperion xx verreweg het belangrijkste geweest.

 

 

Voorkomen en afstamming

Gainsborough xx is een bruine Engels volbloed hengst met linksachter een sok. Hij is geboren op 24 januari 1915 en is gefokt door Lady James Douglas. Gainsborough xx is geboren op haar Harwood stoeterij in Woolton Hill, dat ten zuiden van Newbury in Hampshire, Engeland ligt.

Op de internetpagina  “Thoroughbred Heritage” is een portret van Gainsborough xx, geschreven door Anne Peters, gepubliceerd. Delen daarvan zijn in dit overzicht verwerkt.

 

Vader

 

De vader van Gainsborough xx is de hengst Bayardo xx. De vader van Bayardo xx is de invloedrijke hengst Bay Ronald xx (1893, V. Hampton xx) en zijn moeder is de goed fokkende bruine merrie Galicia xx (1898, V. Galopin xx). Tweede moeder van Bayardo xx is de bruine Isoletta xx (1891, V. Isonomy xx).
Bayardo xx is in 1917 op elfjarige leeftijd al overleden.

Bayardo xx was een veelzijdig renpaard dat een grote snelheid paarde aan een groot uithoudingsvermogen, waardoor hij zowel sprintwedstrijden over 1200 m als stayerwedstrijden over 4000 meter kon winnen.

Hij wordt wel beschouwd als één van de beste renpaarden die ooit in Engeland zijn gefokt, hoewel hij met de St, Leger maar één klassieke ren won en in de twee andere klassiekers niet werd geplaatst.

De St. Leger is een klassieke race voor driejarige merries en hengsten over 2921 meter, die in Engeland jaarlijks op de renbaan van Doncaster wordt gelopen.

Door zijn vroege dood op elfjarige leeftijd heeft Bayardo xx  geen gelegenheid gehad om zijn fokkerijcarrière uit te bouwen. Desondanks was hij twee keer leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk.

 

 

Moeder

De moeder van Gainsborough xx is de vos merrie Rosedrop xx (1907, V. St. Frusquin xx), die de Oaks heeft gewonnen.
De Oaks is een klassieke ren over 2420 meter, die jaarlijks in Epsom wordt gehouden en alleen open staat voor driejarige merries.
Tweede moeder van Gainsborough xx is de bruine Rosaline xx (1901, V. Trenton xx).

 

 

Sport- en fokkerijcarrière

 

Gainsborough xx was een mooi veulen dat op een aantal onderdelen mooier was dan zijn moeder. Zo had hij een langere hals en een eleganter type.
Hij was met een stokmaat van 155 cm geen groot paard maar zag er goed uit. Hij was bijzonder mak en buitengewoon atletisch.
Lady Douglas zag iets in de hengst dat haar deed aarzelen om hem als jaarling te verkopen. Bovendien had Gainsborough xx een goede afstamming, want zowel zijn vader als zijn moeder hadden een overwinning geboekt in een klassieke ren.
Voor de jaarlingenveiling in 1916 in Newmarket noemde ze daarom de hoge laatprijs van 2000 guineas.

Daarbij moet bedacht worden dat de nakomelingen van Bayardo xx nog weinig hadden gepresteerd. De oudere halfbroer Gay Crusader xx excelleerde als renpaard pas in 1917 en bovendien was de vraag naar renpaarden door de Eerste Wereldoorlog beperkt.
In de veiling werd niet meer dan 1.800 guineas voor Gainsborough xx geboden en daarom ging de hengst onverkocht terug naar de Harwood stoeterij.

Enkele Amerikaanse handelaren boden naderhand tot 2.500 guineas voor de hengst, maar Lady Douglas besloot, na overleg met de trainer van Bayardo xx, Gainsborough xx niet meer te verkopen.

Gainsborough xx werd naar trainer Colledge Leader in Newmarket, die meerdere paarden van Lady Douglas trainde, gezonden. Toen Leader besloot het leger in te gaan, is de hengst vervolgens naar Alec Taylor’s entrainement in Manton in Wiltshire gebracht. Daar stond op dat moment zijn vader Bayardo xx nog ter dekking en was zijn halfbroer Gay Crusader xx in training.
Gainsborough xx overtuigde de medewerkers van Taylor door zijn intelligentie en zijn buitengewoon goede temperament, waardoor elke vergelijking met zijn vader en zijn halfbroer in zijn voordeel uitviel.

Gainsborough xx was nog een jeugdige hengst toen hij op 31 juli 1917 in Newmarket in zijn eerste ren startte en in een veld van 21 tweejarigen als vierde eindigde. In augustus werd hij derde in zijn tweede ren en op 12 september 1917 won hij in Newmarket de Autumn Stakes met twee lengten voorsprong.

Evenals in 1917 was er in 1918 in Engeland wegens de Eerste Wereldoorlog een beperkte renkalender waarbij alleen in Newmarket rennen werden gehouden.

Gainsborough xx begon in 1918 het renseizoen met een ren over 1000 meter tegen oudere paarden waarin hij op een zware baan prima presteerde en tweede werd.
Twee weken later won hij met anderhalve lengte voorsprong de 2000 Guineas, waarmee Gainsborough xx de eerste klassieke winnaar was die was gefokt door en eigendom was van een vrouw.

Daarna volgden overwinningen in de in Newmarket gelopen alternatieven voor de Epsom Derby, de Ascot Gold Cup en de St Leger.
Met de overwinning in de St Leger was hij de dertiende volbloed die ooit de “triple crown” had gewonnen. Hij volgde daarmee zijn halfbroer en trainingsgenoot Gay Crusader xx op, waarbij de deskundigen Gay Crusader xx het betere renpaard van de twee vonden, maar Gainsborough xx voor de fokkerij veel belangrijker is geweest.

Na de winst in de St Leger startte Gainsborough xx nog in de Jockey Club Stakes, waarin hij werd verslagen door zijn trainingsgenoot Prince Chimay xx (1915, V. Chaucer xx).
Als vierjarige heeft Gainsborough xx niet aan rennen deelgenomen en is hij ook nog niet ingezet als fokhengst. De reden van dit jaar van inactiviteit is onduidelijk.

Gainsborough xx is negen keer gestart en behaalde vijf overwinningen en werd één keer tweede. Hij heeft een winsom van circa € 60.000, hetgeen destijds een aanzienlijk bedrag was.

Vanaf 1920 is Gainsborough xx voor de fokkerij beschikbaar gesteld op de stoeterij van Alec Taylor in Manton bij Marlborough in Wiltshire, waar hij stalgenoot was van zijn halfbroer Gay Crusader xx.
In 1921 heeft hij een jaar op de Old Dalby Hall stoeterij in Melton Mowbray in Leicestershire gestaan en daarna is hij in 1922 teruggegaan naar Harwood Stud in Woolton Hill bij Newbury.
Toen de gezondheid van Lady James Douglas in 1940 achteruit ging, verkocht ze al haar paarden met uitzondering van haar lievelingsmerrie Tilly xx en Gainsborough xx.
Harwood Stud werd gekocht door Herbert Blagrave onder de voorwaarde dat Gainsborough xx tot zijn dood op de stoeterij kon blijven. Blagrave wijzigde de naam van de stoeterij in Gainsborough Stud.
Gainsborough xx is op 5 juni 1945 overleden en op het terrein van de stoeterij begraven.

In de fokkerij is hij van groot belang geweest. Hij is van 1920 tot 1941 actief geweest in de fokkerij en van hem zijn 294 nakomelingen geregistreerd.

In 1932 en 1933 was hij leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk.

Voor de Europese rijpaardenfokkerij zijn de zonen Solario xx (1922), Sir Nigel xx (1925), Artist’s Proof xx (1926), Singapore xx (1927), Orwell xx (1929), Hyperion xx (1930), Jesmond Dene xx (1930), Bobsleigh xx (1932) en Morland xx (1934) in meer of mindere mate van belang geweest.

Van invloed zijnde dochters van Gainsborough xx zijn:

Picture xx (1925, MV. Polymelus xx) is de tweede moeder van de hengst Court Martial xx (1942, V. Fair Trial xx). Court Martial xx is onder andere de vader van de hengsten Epaulette xx (1951), High Treason xx (1952), Ratification xx (1953) en Major Portion xx (1955) en komt voor in de afstamming van in Nederland goedgekeurde hengsten als Arms Park xx (1961), My Lunario xx (1966), Tepukei xx (1970), Linards x (1975) en Katell xx (1979);

Masters Passion xx (1926, MV. Black Jester xx) is de tweede moeder van de hengst Neron xx (1948, V. Nearco xx). Neron xx is de moedersvader van de hengst Wahtamin xx (1969);

Gain Wood xx (1928, MV. Royal Canopy xx) is de tweede moeder van de hengst . Waldspecht xx (1927, V. Abendfrieden xx). Waldspecht xx is de moedersvader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Prefekt Hann (1974, V. Güldenstein Hann) en

Mah Mahal xx (1928, MV. The Tetrarch xx) is de moeder van de invloedrijke hengst Mahmoud xx. Mahmoud xx  is gefokt door Zijne Hoogheid Aga Khan en is in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en met veel succes in de Verenigde Staten actief geweest in de volbloedfokkerij. Mahmoud xx is onder ander de grootvader van de in Nederland goedgekeurde hengsten Darling Boy xx (1968) en Odd Jobb xx (1966).

 

Zonen in de fokkerij

 

1.  Solario xx

Solario xx (V. Gainsborough xx) is een elegante bruine hengst die in 1922 in Ierland is geboren. Zijn fokker was de vierde Graaf van Dunraven and Mount-Earl (1841-1926).

De moeder van Solario xx is de bruine merrie Sun Worship xx (1912, V. Sundridge xx) en tweede moeder is de bruine Doctrine xx (1899, V. Ayrshire xx).

Volgens Wikipedia is Solario xx als jaarling voor 46.000 guineas verkocht aan een Brits syndicaat waarvan Sir John Rutherford de vertegenwoordiger was. Voor die tijd was 46.000 guineas een enorm bedrag. (Een guinea komt overeen met een bedrag van £ 1,05).

Solario xx is vervolgens getraind door Reginald Day en heeft als tweejarige de Exeter Stakes gewonnen. In twee andere rennen behaalde hij een tweede en een derde plaats. In 1925 is Solario xx vierde geworden in de klassieke 2.000 Guineas en de Epsom Derby, waarna hij de Ascot Derby, de Princess of Wales Stakes in Newmarket en de klassieke St. Leger in Doncaster (met vier lengten voorsprong) won. In 1926 toonde Solario xx dat hij een uitstekende stayer was door in Epsom de Coronation Cup (2420 m.) te winnen met vijftien lengten voorsprong.
Na die overwinning bood de Aga Khan £ 100.000 voor Solario xx, maar Rutherford wees dat bod van de hand.
Solario xx won vervolgens de Ascot Gold Cup (4014 m.) en werd wegens duwen en dringen gediskwalificeerd in de Jockey Club Stakes. Daarmee nam Solario xx afscheid van de rensport met zes overwinningen uit twaalf rennen en een winsom van £ 20.935.

Solario xx was mooier dan zijn vader Gainsborough xx. Hij had geen aftekeningen en had het model van een stayer met een hoge schoft, lange benen en een kort kruis. In 1927 werd hij tegen een dekgeld van 500 guineas ter dekking gesteld op Terrace Stud in Newmarket. Toen zijn eigenaar Rutherford in 1932 overleed waren Engelse fokkers bang dat Solario xx gekocht zou worden door een rijke Amerikaan en is onder leiding van Lord Glanely een syndicaat gevormd dat in een spannende veiling Solario xx heeft gekocht voor een bedrag van 47.000 guineas. Nooit eerder was een paard voor meer geld via een veiling verkocht.

Solario xx was een succesvolle fokhengst en bracht met Mid-Day Sun xx en Straight Deal xx twee winnaars van de Engelse Derby en met Dastur xx en Raeburn xx twee  winnaars van de Ierse Derby.
In 1937 was Solario xx het leidende vaderpaard. Hij is op 15 maart 1945 op Terrace Stud overleden.

Volgens de Thoroughbred Database zijn van Solario xx 310 nakomelingen geregistreerd.

Voor de Europese rijpaardfokkerij zijn de zonen Dastur xx (1929), Sind xx (1933) en Straight Deal xx (1947) van belang geweest.

Van belang zijnde dochters zijn:

Parsan xx (1930, MV. Friar Marcus xx) is in 1940 door het Heeresgestüt Altefeld geïmporteerd in Duitsland. Ze is de tweede moeder van de hengst Feuerball xx (1952, V. Abendfrieden xx), die de vader is van de in Nederland goedgekeurde hengst Sabatini xx (1965);

Futility xx (1933, MV. Hurry On xx) is de tweede moeder van de hengst Whistler xx (1950, V. Panorama xx). Whistler xx heeft via de hengsten Tin Whistle xx  (1957), Tin Rod xx (1964) en Tin Rocco xx (1970) en eigen hengstenlijn gevormd en is daarnaast de vader van de hengst Rushing Waters xx (1960). Rushing Waters xx is de vader van de in Nederland goedgekeurde hengsten Lancier Holst (1970) en Mannerheim Holst (1971) en de moedersvader van de hengsten Record KWPN (1975, V. Komeet KWPN) en Landlord Holst (1983, V. Landgraf I Holst);

Fille de Soleil xx (1935, MV. Sansovino xx) is de moeder van de hengst Sunny Boy xx (1944, V. Jock II xx). Sunny Boy xx is de grootvader van de hengsten Negresco xx (1957, V. Sica Boy xx), Val de Loir xx (1959, V. Vieux Manoir xx), Verbois xx (1959, V. La Varende xx) en Stranger xx (1963, V. Milesian xx);

Solar Flower xx (1935, MV. Winalot xx) is de tweede moeder van de hengst Arctic Prince xx (1948, V. Prince Chevalier xx). Arctic Prince xx is de grootvader van de hengsten Santa Claus xx (1961, V. Chamossaire xx), Jolly Jinks xx (1963, V. Tudor Jinks xx) en Luciano xx (1964, V. Henry the Seventh xx);

Stafarella xx (1935, MV. Phalaris xx) is de moeder van de hengst Tehran xx (1944, V. Bois Roussel xx). Tehran xx is de vader van de hengst Persian Flag xx (1953), die in Nederland actief is geweest en onder andere de hengst Debutant Sprt (1962) bracht.

Sun Princess xx (1937, MV. King Salmon xx) is de moeder van de hengst Royal Charger xx (1942, V. Nearco xx). Royal Charger xx heeft op de Irish National Stud gestaan en is in 1953  verkocht naar de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten werd voor zijn diensten een dekgeld gevraagd van $ 10.000.
Royal Charger xx is de vader van de hengsten Cartoonist xx (1962) en Ghyll Manor xx (1962). In vaderlijke lijn is de hengst Jaguar Mail SF (1997, V. Hand in Glove xx) een rechtstreekse afstamming van Royal Charger xx. Jaguar Mail is goedgekeurd door het KWPN, het Selle Français-, het Zweedse- en het Anglo-Europese stamboek;

Cheveley Lady xx (1939, V. Sansovino xx) is de tweede moeder van de hengst Tamerlane xx (1952, V. Persian Gulf xx). Tamerlane xx is de vader van de door het Holsteinse stamboek goedgekeurde hengst Marlon xx. Ook is hij de grootvader van de hengst Statuar KWPN (1976, V. Tamersale xx);

Solesa xx (1940, MV. KIrcubbin xx) is de moeder van de hengst Ratification xx (1953, V. Court Martial xx). Ratification xx is de moedersvader van de hengst Linards x (1975, V. Abidjan x) en

 Fair Emma xx (1943, MV. Fairway xx) is de tweede moeder van de hengst Herrero xx (1959, V. Borealis xx). Herrero xx is de vader van de hengst Godolphin xx (1968) en de grootvader van de hengst Consul Trak (1980).

 

1.1.  Dastur xx

Dastur xx (V. Solario xx) is een bruine hengst die in 1929 in Engeland is geboren. Hij is gefokt door Zijne Hoogheid Aga Khan III.
De moeder van Dastur xx is de bruine Friar’s Daughter xx (1921, V. Friar Marcus xx). Zij heeft elf veulens gebracht, waaronder de hengst Bahram xx (1932, V. Blandford xx). Bahram xx won in 1935 de drie belangrijkste klassieken rennen voor driejarigen en is vervolgens een succesvolle fokhengst geworden.
Tweede moeder van Dastur xx is de bruine Garron Lass xx (1917, V. Roseland xx).

Dastur xx won als tweejarige de Woodcote Stakes (1200 m) en als driejarige is hij in alle drie klassieke rennen (2000 Guineas, Derby en St. Leger) tweede geworden. Daarnaast heeft hij in 1932 overwinningen behaald in de Ierse Derby (2400 m) en de King Edward VII Stakes (2400 m) en als vierjarige heeft hij de Coronation Cup (2420 m) gewonnen. Ook heeft hij in 1932 en 1933 in de Champions Stakes, die open staat voor driejarige en oudere paarden, een eerste en een tweede plaats behaald.
In totaal is Dastur xx 19 keer in een ren gestart, waarbij hij zeven keer als winnaar is geëindigd. Hij heeft een winsom van $ 55.810.

Dastur xx is van 1934 tot en met 1951 als hengst actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 210 nakomelingen geregistreerd.

Van Dastur xx zijn alleen enkele dochters van belang geweest voor de moderne rijpaardfokkerij, zoals:

Yasna xx (1936, MV. Arion xx) is de moeder van de hengst Darius xx (1951, V. Dante xx). Darius xx is de vader van de hengst Darling Boy xx (1058) en moedersvader van de hengst Ronco xx (1979, V. Salvo xx);

Ouverture xx (1937, MV. Apron xx) is de moeder van de hengst The Cobbler xx (1945, V. Windsor Slipper xx) en de grootmoeder van de hengst Supreme Court xx (1948, V. Precipitation xx). The Cobbler xx is de vader van de hengst Cobblers Thread xx (1955) en Supreme Court xx is de vader van de hengst Cadmus xx (1963) en de grootvader van de hengst Sovereign Bill xx (1966, V. Soverign Lord xx);

Fair Star xx (1938, MV. Colorado xx) is de tweede moeder van de hengst Solaris xx (1959, V. Solonaway xx). Het KWPN heeft in de jaren 1973 – 1979 dertien zonen van Solaris xx goedgekeurd, maar geen van hen heeft zich in de fokkerij waargemaakt.

Golden Sari xx (1944, MV. Loaningdale xx) is de moeder van de hengst Epaulette xx (1951, V. Court Martial xx), die de vader is van de door het KWPN goedgekeurde volbloedhengst Arms Park xx (1961).

 

1.2.  Sind xx

Sind xx (V. Solario xx) is een bruine hengst die in 1933 in Engeland is geboren. Hij is gefokt door Zijne  Hoogheid Aga Khan III.
De moeder van Sind xx is de bruine merrie Mirawala xx (1923, V. Phalaris xx) en tweede moeder is de vos Miranda xx (1905, V. Gallinule xx).

Sind xx is in 1936 naar Frankrijk gegaan. Hij heeft zowel in Engeland als in Frankrijk aan rennen deelgenomen en won twee rennen. Sind xx heeft een winsom van $ 16.160

Vanaf 1937 is hij beschikbaar gesteld voor de fokkerij. In 1940 is hij terig naar Engeland gegaan en later dat jaar is hij verkocht aan Haras Stella Maris in Argentinië.
In Argentinië is hij een zeer succesvolle fokhengst geworden, die tot 1961 actief is geweest.
In de Thoroughbred  Database staan 156 nakomelingen van Sind xx.

Voor de Europese rijpaardfokkerij is Sind xx van belang als grootvader van de hengsten Worden II xx (1949, V. Wild Risk xx) en Rutter xx (1976, V. Carmarthen xx). Worden II xx komt onder andere voor in de pedigree van Cavalcadour xx (1972, V. Carvin xx) en Rutter xx is in België gebruikt en is de vader van de hengst Aquino SBS (1984).

 

1.3. Straight Deal xx

Straight Deal xx (V. Dastur xx) is een bruine hengst die in 1940 op de Eisenham stud in Hertfordshire in Engeland is geboren. Hij is gefokt door Dorothy Paget. Zij bezat twee stoeterijen en vele renpaarden. Ze investeerde niet alleen miljoenen ponden in haar stoeterijen, maar gaf ook grote bedragen uit voor het afsluiten van weddenschappen op de uitslag van rennen. Op haar eigen paarden sloot ze soms weddenschappen af met een inleg van (omgerekend naar hedendaagse bedragen) meer dan € 100.000. Volgens Wikipedia hebben haar paarden 1532 overwinningen geboekt.

De moeder van Straight Deal xx is de bruine merrie Good Deal xx (1932, V. Apelle xx) en tweede moeder is de bruine Weeds xx (1926, V. Arion xx).
Good Deal xx was een goed renpaard dat zeven overwinningen boekte.

Straight Deal xx heeft aan elf rennen deelgenomen, waarvan hij er vijf heeft gewonnen. Zijn belangrijkste overwinning was de winst in de Derby van 1943, die vanwege de Tweede Wereldoorlog niet in Epsom maar in Newmarket is verreden.
Straight Deal xx heeft een winsom van $ 15.955.

Straight Deal xx is van 1944 tot 1966 in het Verenigd Koninkrijk actief geweest in de fokkerij. De Thoroughbred Database bevat 254 nakomelingen van Straight Deal xx.
De meest succesvolle nakomeling is de merrie Ark Royal xx (1952, MV. Nearco xx).

Straight Deal xx is de moedersvader van de hengst Kythnos xx (1957, V. Nearula xx) en die is de vader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Mon Plaisir xx (1967).

 

2.  Sir Nigel xx

Sir Nigel xx (V. Gainsborough xx) is een bruine hengst die in 1925 in Frankrijk is geboren. Zijn moeder is de in 1918 geboren Lady Elinor xx (V. Teddy xx) en tweede moeder is de bruine Madam Royale xx (1908, V. Tarquin xx).
Over de rencarrière van Sir Nigel xx is geen informatie beschikbaar.
Hij is van 1933 tot en met 1948  in Frankrijk ingezet voor de fokkerij, waarbij 46 Engelse volbloed nakomelingen van hem zijn geregistreerd.

De zonen Sirtam xx (1933) en Sir Blond xx (1942) zijn voor de moderne rijpaardfokkerij van belang geweest.

 

2.1.  Sirtam xx

Sirtam xx (V. Sir Nigel xx) is een bruine hengst die in 1933 in Frankrijk is geboren. Hij is gefokt door Georges Courtois.
De moeder van Sirtam xx is de bruine merrie Tambourine xx (1921, V. Clarissimus xx) en tweede moeder is de bruine Tomassini xx (1913, V. Long Tom xx).

Sirtam xx heeft in 1938 de Grand Handicap in Deauville gewonnen en in 1939 de Prix de Montfort en de Prix Normandie.

Sirtam xx is van 1940 – 1947 actief geweest in de Franse fokkerij. Van hem zijn 19 nakomelingen geregistreerd. Hij is de moedersvader van de hengst Empérador xx (1955, V. Eblé xx).
Empérador xx is de vader van de hengst Diadeem Sprt (1962), die door het KWPN is goedgekeurd en waarvan de zonen Jasmijn KWPN (1968), Juburg KWPN (1968) en Karabijn KWPN (1969) eveneens zijn goedgekeurd.

 

2.2.  Sir Blond xx

Sir Blond xx (V. Sir Nigel xx) is een bruine hengst die in 1942 in Frankrijk is geboren. Hij is, net als Sirtam xx, gefokt door Georges Courtois.
De moeder van Sir Blond xx is de vos Platinum Blonde xx (1934, V. Ksar xx) en tweede moeder is de vos Sweepedeza xx (1923, V. Sweeper xx).

Sir Blond xx heeft in 1945 de Prix La Rochette gewonnen.
Na zijn rencarrière is hij af en toe actief geweest in de fokkerij. In 1950 is zijn zoon Gratis SF geboren, die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.
Gratis SF is van 1956 tot en met 1962 als hengst ingezet in de fokkerij en van hem zijn 23 nakomelingen geregistreerd.
Zijn dochter Polka SF (1959) is de tweede moeder van de hengst Gracio SF (1988, V. Narcos II SF), die is goedgekeurd door het KWPN.

 

3.  Artist’s Proof xx

Artist’s Proof xx (V. Gainsborough xx) is een vos hengst die in 1926 is geboren. Hij is gefokt door H.E. Morriss.
De moeder van Artist’s Proof is de zwarte merrie Clear Evidence xx (1920, V. Tracery xx) en tweede moeder is de vos Honora xx (1907, V. Gallinule xx).

Artist’s Proof xx heeft in 1929 in Chepstow de Welsh Derby (2400 m.) gewonnen en in 1931 in Newmarket de March Stakes (2000 m.).

Hij is van 1932 tot en met 1942 beschikbaar geweest voor de fokkerij. In de jaren 1932 – 1935 is hij in Engeland actief geweest; in de jaren 1936 – 1938 in Frankrijk; in 1939 in Duitsland en daarna in Hongarije.
Van Artist’s Proof xx zijn 28 nakomelingen geregistreerd.

Voor de moderne rijpaardfokkerij is zijn zoon Fine Art xx (1939) van belang geweest.

 

3.1.  Fine Art xx

Fine Art xx (V. Artist’s Proof xx) is een bruine hengst die in 1939 is geboren, Hij is gefokt door Baron Louis de la Rochette.
De moeder van Fine Art xx is de bruine merrie Finnoise xx (1930, V. Finglas xx) en tweede moeder is de bruine Unfortunate xx (1911, V. Marlow xx).

Fine Art xx is van 1941 tot en met 1946 actief geweest in de rensport, waarbij hij uitsluitend aan sprintwedstrijden heeft deelgenomen.
Hij won in de jaren 1942 – 1946 vijf keer de Prix Gros-Chene (1000 m.) die in Chantilly (1942 – 1944), Maison-Lafitte (1945) en op Longchamp (1946) is verreden;  drie keer de Prix de Seine-et-Oise (1300 m) in Tremblay (1942) en Maisons-Lafitte (1944 en 1945) en drie keer de Prix du Petit Couvert (1000 m.) in 1944 in Tremblay en in 1945 en 1946 op Longchamp.
Daarnaast heeft hij in 1942 een overwinning behaald in de Prix Jacques le Marois (1600 m.) in Deauville; in 1943 in de Prix de Saint-Georges (1000 m.) en de Prix de Chemin de Fer du Nord (1400 m.) die beide in Maisons-Lafitte zijn afgewerkt en in 1947 in de Prix de Meautry (1200 m.) in Deauville.

Fine Art xx is van 1947 tot en met 1957 actief geweest in de fokkerij. Later is in 1963 nog een nakomeling geboren. In totaal zijn 26 nakomelingen van Fine Art xx geregistreerd.
Zijn zoon Fine Top xx (1949) is van belang voor de moderne rijpaardfokkerij.

 

3.1.1.  Fine Top xx

Fine Art xx (V. Fine Art xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is op 12 april 1949 in Frankrijk is geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Toupie xx (1943, V. Vatellor xx) en tweede moeder is de bruine Tarentella xx (1934, V. Blenheim xx).

Fine Top xx is van 1952 tot en met 1954 actief geweest in de rensport. Zijn belangrijkste overwinningen zijn in 1952 de Prix Eugene Adam (2000 m.) in Saint-Cloud en de Prix de Guiche (2000 m.) op Longchamp; in 1953 de Prix du Rond Point (1700 m.) op Longchamp, de Prix Boiard (2000 m.) in Saint-Cloud en de Prix de la Foret (1400 m.) op Longchamp en in 1954 de Prix du Chemin de Fer du Nord (1700 m.) op Longchamp, opnieuw de Prix de la Foret (1400 m.) op Longchamp en de Prix Edmond Blanc (1600 m) in Saint-Cloud.
Fine Top xx heeft aan 36 rennen deelgenomen en daarvan heeft hij er zestien gewonnen. Hij heeft een winsom van Ffr. 19.444.406. Anno 2020 komt dat bedrag overeen met € 421.500.

In de jaren 1955 – 1974 is Fine Top xx als hengst in Frankrijk actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 136 nakomelingen bekend.
Fine Top xx heeft  drie zonen gebracht die een rol in de rijpaardfokkerij hebben gespeeld, zoals Cousin Pons xx (1956), Sanctus xx (1960) en Fin Bon xx (1964).

Zijn dochter Coraline xx (1957, MV. Loliondo xx) is de moeder van de hengst Carvin xx (1962, V. Marino xx). Carvin xx is de vader van de door het KWPN goedgekeurde volbloedhengst Cavalcadour xx (1972).

 

3.1.1.1.  Cousin Pons xx  2500FR60001391W

Cousin Pons xx (V. Fine Top xx) is een bruine hengst die op 27 maart 1956 in Frankrijk is geboren. Hij heeft een stokmaat van 165 cm en is gefokt door Jean Stern.
Zijn moeder is de bruine merrie Cythere xx (1946, V. Hern the Hunter xx) en tweede  moeder is de bruine Simiane xx (1941, V. Rodosto xx).

Cousin Pons xx is niet in de rensport uitgebracht. Hij is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1963 tot en met 1974 actief geweest als fokhengst. Het Selle Français stamboek heeft 100 nakomelingen van hem geregistreerd en het Franse stamboek voor Engelse volbloeds zeventien.

 

3.1.1.2.  Sanctus xx  2500FR60002854F

Sanctus xx (V. Fine Top xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 160 cm. Hij is op 28 februari 1960 geboren en is gefokt door Jean Ternynck uit Lille.
De moeder van Sanctus xx is de bruine merrie Sanelta xx (1954, V. Tourment xx) en tweede moeder is de schimmel Satanella xx (1941. V. Mahmoud xx).

Sanctus xx heeft als tweejarige de Prix des Reservoirs (1400 m.) op Longchamp gewonnen en in 1963 won hij de Prix de Jockey Club (2400 m.) in Chantilly en de Grand Prix de Paris (3000 m.) op Longchamp.
De Prix de Jockey Club is de Franse Derby, open voor driejarige in Frankrijk geregistreerde paarden en de Grand Prix de Paris is een internationale Groep I ren die open staat voor driejarige paarden.
In totaal heeft Sanctus xx zes overwinningen geboekt uit twaalf starts. Hij heeft een winsom  van $ 306.637. Dat bedrag komt in 2020 overeen met € 2.525.000.

Van 1965 tot zijn dood  in 1979 is Sanctus xx ingezet in de volbloedfokkerij in Frankrijk. Van hem zijn 236 veulens geregistreerd.

Van Sanctus xx zijn 212 nakomelingen uitgebracht in de rensport en zij hebben

samen in 320 rennen de overwinning behaald en, inclusief fokkerspremies, € 3.166.850 gewonnen.

Sanctus xx heeft zeven zonen gebracht die een rol in de fokkerij hebben gespeeld:

Dictus xx (1967), Stratege xx (1968), Bento xx (1969), Mamori xx (1970), Hendrick xx (1973), Bookman xx (1976) en Seferis xx (1980).

Dictus xx en Seferis xx zijn actief geweest in de Franse volbloedfokkerij. Van Dictus zijn 212 Engels volbloedveulens geregistreerd en van Seferis xx zijn tien Engelse volbloeds, dertien Anglo-arabische volbloeds en dertien Cheval de Selle veulens geregistreerd.

Stratege xx is ingezet in de Amerikaanse volbloedfokkerij, waar 231 nakomelingen van hem zijn geregistreerd.

De andere zonen worden hieronder in aparte hoofdstukken behandeld.

 

3.1.1.2.1. Bento xx  W1170HGTBWP

Bento xx (V. Sanctus xx) is een donkervos hengst. Hij is op 22 maart 1969 geboren en is gefokt door Robert Thion de la Chaume.
De moeder van Bento xx is de donkerbruine merrie Barquette xx (1953, V. Worden xx) en tweede moeder is de bruine Barquerolle xx (1951, V. Turmoil xx).

Bento xx is in 1973 goedgekeurd door het BWP en is tot en met 1975 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het BWP heeft 38 nakomelingen van Bento xx geregistreerd.

 

3.1.1.2.2.  Mamori xx  DE306060032071 / BB2974

Mamori xx (V. Sanctus xx) is in 1971 geboren en heeft een stokmaat van 169 cm.

Hij is gefokt door stoeterij Fährhof in Sottrum, dat ruim 25 km ten oosten van Bremen in de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Mamori xx is de donkerbruine merrie Manua xx (1964, V. Baalim xx) en tweede moeder is de donkerbruine Makra xx (1951, V. Ticino xx).

Mamori xx is gedurende een half jaar uitgebracht in de rensport, waarbij hij aan vijf rennen heeft deelgenomen. Hij heeft daarbij de Consul Bayeff-Erinnerungsrennen (2200 m) in Bremen gewonnen.

In 1975 is Mamori xx door het Oldenburgse stamboek goedgekeurd. De Duitse Hippische Sportbond heeft 144 nakomelingen van Mamori xx, geboren in de jaren 1976 – 1978, geregistreerd als wedstrijdpaard. Ze hebben samen € 106.333 gewonnen.

In december 1977 heeft het KWPN Mamori xx tijdens een nakeuring van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport goedgekeurd. Het KWPN heeft daarbij gemeld dat de koerscarrière van Mamori xx beperkt is gebleven tot een half koersseizoen (5 starts) Uit de resultaten blijkt een bepaalde klasse. Op zich moet een dergelijke carrière als te kort worden beschouwd. Het feit echter dat de hengst in Duitsland in de halfbloedfokkerij op zeer goede resultaten kan bogen, is een aanbeveling geweest om de goedkeuring te verlenen. De hengst heeft voldoende maat en foktype (voldoende breedte en diepte).

Het KWPN heeft van Mamori xx 53 hengstveulens en 82 merrieveulens geregistreerd. Drie merries zijn stermerrie geworden en twee hebben het keurpredicaat behaald. Daarnaast zijn twee dochters van Mamori xx preferent geworden en is één dochter prestatiemerrie geworden.

In 1979 heeft KWPN twee groepen veulens van Mamori xx beoordeeld. Een groep centraal aangewezen veulens en een groep door de hengsteneigenaar geselecteerde veulens. Mamori xx bleek over de gehele linie rijtypische veulens te geven met voldoende ras en in doorsnee goede en gemakkelijke bewegingen. Er was geen wezenlijk onderscheid tussen de twee groepen.
De aangewezen veulens hadden voldoende ontwikkeling. Het voorbeen was soms iets teer en de hals soms arm gespierd en een weinig opgericht, doch overigens wel acceptabel. Ook werd nog wel eens een neiging tot hoogbenigheid waargenomen.
Bij de eerste groep was het achterbeen niet het sterkste punt, het kon in diverse gevallen sterker gebouwd zijn. Het spronggewricht zou royaler kunnen. Overigens hadden deze veulens veel over en in beweging bleek het gebruik van het achterbeen goed. De stap was over het algemeen voldoende.
Enkele veulens misten iets stuwkracht. De draf is zeer aansprekend. De veulens maakten zich deftig met een iets opgerichte hals. De ruime, elastische draf werd met veel balans getoond. Ook werd een opvallend gemakkelijke overgang van draf naar galop en terug waargenomen.

Mamori xx is tot en met 1983 beschikbaar geweest voor de fokkerij en is in 1984 overleden.

In 2020 heeft Mamori xx een dressuurindex van 56 met een betrouwbaarheid van 50 % en een springindex van 53 met een betrouwbaarheid van slechts 41 %.

 

3.1.1.2.3. Hendrick xx

Hendrick xx (V. Sanctus xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is op 29 april 1973 is geboren en is gefokt door drs. Robert Jolibois.
De moeder van Hendrick xx is de bruine merrie La Fabuleuse xx (1968, V.  Le Fabuleux xx).

Hendrick xx is van 1975 tot en met 1981 uitgebracht in de rensport, waarbij hij in 75 rennen over 1600 – 2200 m. is gestart. Hij won zeven rennen en heeft een winsom van €  46.030.

Na zijn rencarrière is Hendrick xx van 1982 tot en met 1991 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 50 nakomelingen geregistreerd, waaronder twaalf Engelse volbloeds, vier Anglo-arabische volbloeds, 22 veulens die als Selle Français zijn geregistreerd, tien Cheval de Selle en twee dravers.

Hendrick xx is op 23 juli 1993 overleden.

 

3.1.1.2.4.  Bookman xx

Bookman xx (V. Sanctus xx) is een vos hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is op 26 februari 1976 in Ierland geboren en is gefokt door W. du Pont.
De moeder van Bookman xx is de Ierse vosmerrie Charlotte Bronte xx (1970, V. Red God xx) en tweede moeder is de vos Chambord xx (1955, V. Chamossaire xx).

Bookman xx is van 1978 – 1982 in de rensport uitgebracht, waarbij hij 70 keer is gestart en vier overwinningen heeft behaald. Hij heeft een winsom van € 97.270.

Van 1984 tot en met 1991 is Bookman actief geweest in de fokkerij. Hij heeft daarbij 189 merries bediend waaruit 86 veulens zijn geregistreerd.
Van de veulens zijn er 68 geregistreerd door het Selle Français stamboek en negen veulens zijn als Cheval de Selle vastgelegd. Ook zijn zes Engels volbloeds en drie Anglo-arabische volbloeds geregistreerd.

Bookman xx is op 2 oktober 1992 overleden.

 

3.1.1.3.   Fin Bon xx

Fin Bon xx (V. Fine Top xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 14 maart 1964 geboren en is gefokt door Ernest Masurel.
De moeder van Fin Bon xx is de bruine merrie Bosnie xx (1962, V. Bozzetto xx) en tweede  moeder is de zwartbruine Mieux-Nee xx (1943, V. Mieuxce xx).

Fin Bon xx is vijf keer gestart in een ren en heeft in 1966 in Chantilly de Prix Robert Papin (1100 m) gewonnen.

Van 1969 tot en met 1979 ingezet in de fokkerij, waarbij 87 volbloedveulens en 54 Selle Français veulens van hem zijn geregistreerd.

Van de nakomelingen zijn er 102 uitgekomen in wedstrijden en die hebben samen € 1.438.606 gewonnen.
Succesvolle nakomelingen zijn:

All Ready xx, ruin, 1977, MV.  Tombeur xx, fokker Erven G. de Boisbaudry, heeft aan 84 rennen deelgenomen waarbij 17 overwinningen zijn behaald. Zijn winsom bedraagt € 219.557.

Olifant x, ruin, 1980, MV. Night and Day xx, fokker Bernard Le Gentil, heeft aan 63 rennen deelgenomen waarbij veertien overwinningen zijn behaald. Hij heeft een winsom van € 215.153.

Fin Bon xx is op 17 november 1979 overleden.

 

4.  Singapore xx

Singapore xx (V. Gainsborough xx) is een bruine hengst met een kolletje die in 1927 is geboren. Hij is gefokt door  Sir Alec Black, eigenaar van Compton Park Stud in Suffolk.
De moeder van Singapore xx is de bruine Tretrabbazia xx (1918, V. The Tetrarch xx) en tweede moeder is de bruine Abbazia xx (1908, V. Isinglass xx).

Singapore xx is als jaarling voor 12.500 guineas (£ 11.900) verkocht aan William Tatum, de 1e Baron Glanely.
Het was destijds het hoogste bedrag dat ooit voor een jaarling was betaald. (De waarde van £ 11.900 omstreeks 1930 komt overeen met circa € 830.000 in 2020).
Singapore xx is als tweejarige niet uitgebracht in de rensport en heeft in 1930 zijn eerste drie rennen niet gewonnen.
De vierde ren was de Sandringham Foal Stakes (2000 m) die hij als winnaar beëindigde. Vervolgens werd hij tweede in de Grantwick Stakes (2400 m.) en won hij de klassieke St. Leger (2920 m.) in Doncaster.
In 1931 won hij de Doncaster Cup (3600 m.) en is hij tweede geworden in de Ascot Cup (4000 m.).
In totaal is Singapore xx twaalf keer gestart, waarbij drie overwinningen zijn behaald. Hij heeft een winsom van £ 37.347.

Van 1932 tot en met 1946 is Singapore xx beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Hij heeft eerst op de Exning House Stud in Newmarket gestaan, maar in de fokkerij was hij weinig succesvol. Zijn zoon Chulmleigh xx won in 1937 de St. Leger en zijn zoon Arco xx won in 1942 de Italiaans Derby.
Omdat de fokkers nog maar weinig belangstelling hadden voor Singapore xx is hij in 1942 aangeboden op een veiling. Daar is hij voor slechts 500 guineas (£ 525) naar Brazilië verkocht.

In totaal zijn van Singapore xx 112 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 35 in Brazilië zijn geregistreerd.

Twee dochters van Singapore xx hebben een bijdrage geleverd aan de rijpaardfokkerij:

Empire Glory xx, 1933, bruin, MV. Sky-Rocket xx, is de tweede moeder van de hengst Charlottesville xx (1957, V. Prince Chevalier xx). Charlottesville xx is de grootvader van de hengst Saros xx (1974, V. Charlottown xx), die vooral via zijn zoon Belisar KWPN (1983) van invloed is geweest op de rijpaardfokkerij en

Indian Call xx, 1936, vos, MV. Buchan xx, is de moeder van de hengst Ballymoss xx (1954, V. Mossborough xx). Ballymoss xx is de vader van de door het KWPN goedgekeurde volbloed Ballyvie xx (1971), waar het KWPN 167 nakomelingen van heeft geregistreerd. Ballymoss xx komt ook voor in de pedigree van de hengst Sylvio II Old (1990, V. Sandro Holst).

 

5.  Orwell xx

Orwell xx (V. Gainsborough xx) is een bruine hengst die in 1929 is geboren. Volgens Wikipedia was hij een mooie, middelgrote hengst met een volgzaam en gevoelig karakter. Hij is gefokt door de scheepsmagnaat Marmaduke Furness, 1e burggraaf Furness, die omstreeks 1930 tot de rijkste mensen op aarde behoorde.
De moeder van Orwell xx is de bruine merrie Golden Hair xx (1920, V. Golden Sun xx) en tweede moeder is de bruine Tendril xx (1902, V. St. Simon xx).

Orwell xx is als jaarling op een veiling in Doncaster voor 3000 guineas gekocht door Washington Singer, die de hengst in training heeft gegeven bij Joseph Lawson in Manton. Tot 1946 moest een renpaard pas vanaf drie jaar een naam hebben en Singer gaf al zijn paarden pas zo laat mogelijk een naam. Als tweejarige heeft Orwell xx  daarom aan rennen deelgenomen als The Golden Hair colt.

In 1931 is de hengst in zijn eerste ren als derde geëindigd, hoewel hij op basis van zijn verrichtingen tijdens de training favoriet was. In juni 1931 won hij op Ascot de Chesham Stakes  en vervolgens in Sandown de National Breeders’ Produce Stakes.
Na een korte pauze heeft hij in september 1931 in Doncaster de Champagne Stakes (1414 m.) met vier lengten voorsprong gewonnen. Daarna won hij begin oktober op Kempton Park Racecorse in Sunbury-on-Thames de Imperial Produce Stakes en tenslotte won hij in Newmarket de voor tweejarigen belangrijke Middle Park Stakes.
Nooit eerder had een tweejarige meer geld gewonnen dan The Golden Hair colt. Zijn winsom van £ 19.468 komt in 2020 overeen met een bedrag van € 1.360.000.
De hengst werd beschouwd als de beste tweejarige sinds de hengst Ormonde xx (1883, V. Bend Or xx). Eind 1931 is The Golden Hair colt officieel geregistreerd onder de naam Orwell xx.

Na de winterpauze is Orwell xx het renseizoen 1932 begonnen met winst in de Greenham Stakes (1400 m) in Newbury en eind april won hij zijn eerste klassieke ren, de 2000 Guineas (1600 m) in Newmarket, waarin hij Dastur x (zie hfdst. 1.1.) met twee lengten versloeg.
In de aanloop naar de Derby (2400 m.) ontstond er een discussie of Orwell xx de grotere afstand wel aan zou kunnen. Ook al omdat zijn moeder Golden Hair een uitgesproken sprinter was. Er gingen ook geruchten dat Orwell xx niet aan de Derby zou deelnemen om aan een nederlaag te ontkomen. Om te voorkomen dat de hengst iets zou overkomen werd hij dag en nacht bewaakt.
De deelname van Orwell xx aan de Derby werd een grote teleurstelling. De bookmakers boden voor een overwinning van Orwell xx 1,25 voor 1, maar Orwell  xx eindigde als negende. Naderhand bleek dat de hengst tijdens de race kreupel was geworden.
In september heeft Orwell xx in Doncaster deelgenomen aan de St. Leger (2800 m.). Tweehonderd meter voor de finish lag hij nog tweede, maar hij stortte in en finishte ongeplaatst.
Zijn laatste ren liep hij eind september toen hij in Newmarket deelname aan de Great Foal Stakes (2000 m.). Hij eindigde als eerste maar liep wel kreupel. Kort daarna is Orwell xx teruggetrokken uit de rensport.

Vanaf 1933 is Orwell xx op de King Edward’s Place Stud in Wanborough, Wiltshire beschikbaar gesteld voor de fokkerij, maar veel goede volbloeds heeft hij niet gebracht.
Van Orwel xx xx zijn 45 nakomelingen geregistreerd
Zijn meest succesvolle nakomeling was zijn zoon Rosewell xx (1935), die de Ierse Derby won.

Voor de rijpaardefokkerij heeft zijn zoon East Side xx (1939, MV. Blandford xx) enige betekenis gehad. Hij is de moedersvader van de merrie Irish Star xx (1960, V. Klairon xx). Irish Star xx is de moeder van de door het KWPN goedgekeurde hengst Slaney xx (1982, V. Irish River xx). Het KWPN heeft van Slaney xx 114 hengstveulens en 109 merrieveulens geregistreerd.

Orwell xx is in 1948 overleden.

 

6. Hyperion xx

Hyperion xx (V. Gainsborough xx) is een vos hengst met linksvoor een sokje, rechtsvoor een sok en beide achterbenen een witvoet. De voskleur was ’s zomers lichter dan ‘s winters en de manen en de staart waren iets lichter van kleur dan de romp.

Hyperion xx was met een stokmaat van 155 cm. een kleine hengst. Hij is één van de kleinste hengsten die ooit in het Verenigd Koninkrijk een klassieke ren won.
Dat Hyperion xx zo klein was, kan echter geen verrassing zijn geweest omdat zijn vader Gainsborough xx ook maar een stokmaat van 155 cm. had en in zijn moederlijn veel paarden met korte benen voorkwamen. Aan de andere kant was Hyperion xx langgelijnd en krachtig gebouwd. Hij had een borstomvang van 170 cm en een pijpomvang van ruim 19 cm.

Hyperion is op 18 april 1930 op de Side Hill Stud in Newmarket geboren en is gefokt door Edward Stanley, de 17e Graaf van Derby.

Op de internetpagina  “Thoroughbred Heritage” is een portret van Hyperion xx, geschreven door Anne Peters, gepubliceerd. Delen daarvan zijn in dit overzicht verwerkt.

De moeder van Hyperion xx is de bruine merrie Selene xx (1919, V. Chaicer xx) en tweede moeder is Serenissima xx (1913, V. Minoru xx). Zowel Selene als Serenissima zijn gefokt door Lord Derby. In de derde en vierde generatie is Hyperion xx ingeteeld op de zeer invloedrijke hengst St. Simon xx (1881, V. Gallopin xx), die als renpaard nooit is verslagen.

Hyperion xx was onverstoorbaar en extreem lui en zijn trainer George Lambton moest hem flink aan het werk zetten om hem wedstrijdfit te krijgen.
Toen hij in mei 1932 voor zijn eerste ren voor het eerst op de renbaan van Doncaster kwam terwijl hij nog nooit verder was geweest dan Newmarket, veranderde zijn gedrag en gedroeg hij zich als een attente, wakkere hengst.

Hyperion xx heeft in de jaren 1932 tot en met 1934 aan dertien rennen deelgenomen en daarvan heeft hij er acht gewonnen, waaronder de Derby en de St. Leger. Door zijn kleine postuur en geweldige renprestaties was Hyperion xx zeer populair bij het publiek.

In 1935 is Hyperion xx op de Woodland Stud van Lord Derby in Newmarket beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Hij zou een groot deel van zijn leven op de stoeterij blijven. Omdat rondom Newmarket diverse militaire vliegvelden lagen is Hyperion xx tijdens de Tweede Wereldoorlog in de maanden buiten het dekseizoen ondergebracht in het dunbevokte Yorkshire, waar de kans op oorlogsgeweld minder was. Ook stond Hyperion xx drie seizoenen op de Plantation Stud van Lord Derby, die eveneens in Newmarket ligt.

Als fokhengst is Hyperion xx één van de allergrootsten in de volbloedfokkerij. Zijn nakomelingen wonnen samen 752 rennen, waaronder 53 nakomelingen die samen 84 klassiekers wonnen. Bovendien was hij zes jaar (1940, 1941, 1942,1945, 1946 en 1955) leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Hyperion xx is in de fokkerij actief geweest van 1935 tot 1959. Volgens Pedigree Online Thoroughbred Database zijn van hem 505 nakomelingen geregistreerd.

In de winter van 1959/1960 ging de gezondheid van Hyperion xx hard achter uit. Begin 1960 is besloten hem op de Woodlands Stud te euthanaseren. Zijn geraamte is gepreserveerd en is te zien in de Animal Health Trust in Newmarket. Een levensgroot standbeeld van de hengst staat voor het kantoor van de Jockey Club in Newmarket.

Voor de volbloedfokkerij is zijn zoon Aureole xx (1950, MV. Donatello xx) de meest succesvolle zoon van Hyperion xx, maar voor de rijpaardfokkerij heeft Owen Tudor xx (1938, MV. Pharos xx) veel meer betekenis gehad.

Dertien zonen en tien dochters van Hyperion xx zijn voor de rijpaardfokkerij van belang geweest.

Voor nadere informatie over Hyperion xx en zijn nakomelingen die voor de rijpaardfokkerij van belang zijn geweest, wordt verwezen naar de pagina Hyperion xx op deze website www.stempelhengsten.eu.

 

7. Jesmond Dene xx

Jesmond Dene xx (V. Gainsborough xx) is een bruine hengst die in 1930 is geboren. Zijn moeder is de zwarte merrie Tilly xx (1918, V. Charles O’Malley xx) en tweede moeder is de bruine Baronesa xx (1909, V. Gallinule xx).
De hengst St. Simon xx (1881, V.  Galopin xx), die op de baan nooit is verslagen, komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Gesmond Dene xx en heeft een inbreng van 12,5 % in de genen van Jesmond Dene xx.

Jesmond Dene xx is in de jaren 1932 – 1936 uitgebracht in de rensport. In 1932 is hij in de Dewhurst Stakes (1400 m) in Newmarket achter Hyperion xx tweede geworden en in 1936 heeft hij de derde plaats behaald in de Chester Vase (3.700 m.) in Chester.

Jesmond Dene xx is van 1937 tot en met 1946 af en toe ingezet voor de fokkerij.

Volgens Pedigree Online Thoroughbred Database zijn van hem  tien nakomelingen geregistreerd.

Zijn dochter Littlewoods xx (1900) is de tweede moeder van de hengst Royal Greylight x (1960, V. Silver Drift ox).
Royal Greylight x is in 1970 in Nederland door het Arabisch Paarden stamboek goedgekeurd voor de fokkerij en is een aantal jaren beschikbaar geweest voor de fokkerij.

 

8.  Bobsleigh xx

Bobsleigh xx (V. Gainsborough xx) is een vos hengst die in 1932 is geboren. Hij is gefokt door de 17e Graaf van Derby.
Zijn moeder is de bruine merrie Tobogan xx (1925, V. Hurry On xx) en tweede moeder is de bruine Glacier xx (1907, V. St. Simon xx).
De stempelhengst St. Simon xx (1881, V. Galopin xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Bobsleigh xx en heeft een inbreng van 18,75 % in de bloedopbouw van Bobsleigh xx.

Bobsleigh xx is in de jaren 1934 – 1936 uitgebracht in der rensport.  In 1934 heeft hij de Richmond Stakes (1200 m.) op Goodwood gewonnen en is hij tweede geworden in de Windsor Castle Stakes (1200 m.) op Ascot. In 1935 heeft hij een overwinning behaald in de Newmarket Stakes (2000 m.) in Newmarket en heeft hij tweede plaatsen behaald in de Limeklin Stakes (2000 m.)en de Champion Stakes (2000 m.) die beide in Newmarket verreden.
Van 1937 tot en met 1957 is Bobsleigh xx beschikbaar geweest voor de fokkerij. In januari 1958 is hij overleden.
Volgens Pedigree Online Thoroughbred Database zijn 143 nakomelingen van hem geregistreerd.

Voor de rijpaardfokkerij zijn drie dochters van Bobsleigh xx van belang geweest.

All Moonshine xx, 1941, vos, MV. Chaucer xx, is zeven keer gestart in een ren en heeft er daar één van gewonnen.

Zij is de moeder van de hengst Mossborough xx (1947, V. Nearco xx).
Mossborough xx is de vader van de hengsten Earldom xx (1961) en Royal Dublin xx (1964) en de grootvader van de hengsten Apple King xx (1970, V. Birdbrook xx) en Ballyvie xx (1971, V. Ballymoss xx), die alle vier door het KWPN zijn goedgekeurd en in Nederland hebben gedekt..

Lackaday xx, 1947, bruin, MV. Felstead xx, is negen keer gestart in een ren en heeft drie rennen gewonnen. Zij heeft een winsom van $ 4.656.
Lackaday xx is de tweede moeder van de hengst African Sky xx en die is de vader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Kafu xx. Het KWPN heeft in de periode 1991 – 1993 230 nakomelingen van Kafu xx geregistreerd.

Mountain Path xx, 1948, bruin, MV. Winalot xx, is in elf rennen gestart en heeft een winsom van $ 522.
Mountain Path xx is de moeder van de hengst Sovereign Path xx  (1056, V. Grey Sovereign xx), die de vader is van de hengst Persian Path S xx (1966) en ook in de afstamming voor komt van de hengsten Corrado I Holst (1985, V. Cor de la Bryère SF) en Clinton Holst (1990, V. Carolus I Holst).

Persian Path S is in de jaren 1972 – 1975 in Nederland beschikbaar geweest voor de fokkerij. Hij is op basis van een afstammelingenonderzoek in 1975 afgekeurd door het KWPN en vervolgens in België gestationeerd. In 1981 is hij opnieuw door het KWPN voor de fokkerij geaccepteerd. In 1984 is Persian Path S overgenomen door een verzekeringsmaatschappij.
Het KWPN heeft 200 nakomelingen van hem geregistreerd, waaronder zijn zoon Rivaal KWPN (1975).

 

9. Morland xx

Morland xx (V. Gainsborough xx) is een bruine hengst die in 1934 is geboren.
De moeder van Morland xx is de bruine merrie Lichen xx (1929, V. Manna xx) en tweede moeder is de vos Loweswater xx (1917, V. Lomond xx).

Morland xx is in 1937 in drie rennen gestart en heeft er daar twee van gewonnen. Hij heeft een winsom van $ 2.606.

Morland xx is van 1939 tot en met 1950 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Volgens Thoroughbred Database zijn negentien nakomelingen van hem geregistreerd.

Zijn dochter Isetta xx (1943) is de moeder van de hengst I Say xx (1962, V. Sayarijao xx). I Say xx is de vader van de hengst Wahtamin xx (1969), die door het KWPN is goedgekeurd en van 1974 tot en met 1978 in Nederland beschikbaar is geweest voor de fokkerij. Wahtamin xx heeft onder ander de hengst Uniform KWPN (1978) gebracht.

 

 

 

Afgesloten op 11 januari 2021.

Back To Top