skip to Main Content

1958 (Graf Hann x Duellant Hann )

Samenvatting

Grande heeft in de fokkerij 47 zonen gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij en die zonen hebben in rechtstreekse mannelijke lijn meer dan 400 klein-, achterklein- en (bet)betachterkleinzonen gebracht. Daarnaast heeft Grande 82 dochters gekregen die moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden.
De nakomelingen van Grande zijn uitgewaaid over geheel Europa en Noord Amerika, terwijl enkele mannelijke nakomelingen ook zijn uitgezworven naar Australië, Brazilië en Namibië.
Al die nakomelingen hebben Grande gemaakt tot een zeer invloedrijke fokhengst in de jaren 1965 – 2000, die zonder meer als stempelhengst kan worden aangemerkt.

Van zijn zonen hebben vooral Graphit Hann (1964), Gralsritter Hann (1965) en Garibaldi II Hann (1974) goed gepresteerd in de fokkerij, terwijl Grunewald Hann (1968) en Graditz Hann (1970) beiden vader zijn geworden van een zeer succesvol dressuurpaard en heeft Golfstrom Hann (1979) uitgeblonken in Grand Prix dressuurwedstrijden.

Diverse kinderen van Grande zijn als springpaard gestart op de Olympische Spelen, zoals Grande-Giso/Jagermeester Hann (1964, Henk Nooren), Grande Hann (1965. Michael Matz) en Gute Sitte BWP (1966, Eric Wauters).

Van de imponerende persoonlijkheid Graphit zijn 22 zonen goedgekeurd en zijn 59 dochters moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Van de zonen van Graphit moeten vooral Grannus Hann (1972), Grundstein I Hann (1975) en Grundstein II Hann (1979) worden genoemd.

Grannus heeft een grote hoeveelheid uitstekende springpaarden gebracht, zoals Henderson/Everest/Virtual Village Grannusch Hann (1979) van John Whitaker, Almox Grand Plaisir Hann (1980) van Ludger Beerbaum, Top Gun La Silla Hann (1982) van Jan Tops en Gio Granno Oldbg (1990) van Franke Sloothaak. Als fokhengst heeft Grannus de hoge verwachtingen echter niet kunnen waarmaken.

Grundstein I is de vader van zestien goedgekeurde hengsten en van het uitstekende dressuurpaard Gracioso Westf (1985), waarmee Nadine Capellmann vele successen heeft geboekt.

Grundstein II heeft vooral goede fokmerries gebracht.

Gralsritter is de vader van de hengst Grandeur Hann (1978), die als springpaard met de Oostenrijker Thomas Frühmann grote successen heeft geboekt en onder andere drie keer de Derby in Hamburg won.
Ook bracht Gralsritter de ruin Gaylord Hann (1982) waarmee Hauke Luther, Gerd Wiltfang en Ludger Beerbaum vele internationale springwedstrijden hebben gewonnen.
Gralsritters zoon Gralshüter won het verrichtingsonderzoek waaraan hij deelnam en is daarna door Heinrich-Wilhelm Johannsmann met succes in internationale springwedstrijden uitgebracht.

Grunewald bracht de ruin Grunox Hann (1981), die met Monica Theodorescu deel uitmaakte van het het Duitse team dat de landenwedstrijden dressuur tijdens de Olympische Spelen 1992 en 1996 won. Individueel is in 1993 ook het Europees kampioenschap dressuur behaald. Daarnaast is Grunewald de vader van de hengst Grenadier Hann (1974), die 21 goedgekeurde zonen heeft gebracht en daarmee van groot belang is geweest voor de fokkerij.

Graditz is de vader van de ruin Gigolo FRH Hann (1983), die met Isabell Werth meer dan honderd zware dressuurwedstrijden won. De combinatie maakte drie keer deel uit van het Duitse team dat de landenwedstrijd tijdens de Olympische Spelen won en werd individueel één keer Olympisch kampioen en twee keer tweede.

Garibaldi II is al op veertienjarige leeftijd overleden. In zijn korte carrière heeft hij elf goedgekeurde zonen, dertien hengstenmoeders en een groot aantal goede sportpaarden gebracht.

Golfstrom had een slechte bevruchting en is na zijn korte fokkerij-carrière door Ann Kathrin Linsenhoff op Grand Prix niveau in dressuurwedstrijden uitgebracht. De combinatie maakte deel uit van het Duitse dressuurteam dat bij de Wereldkampioenschappen 1990 in Stockholm de landenwedstrijd heeft gewonnen.

 

Voorkomen en afstamming

De vos hengst Grande Hann heeft een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 1 mei 1958 en is gefokt door Robert Grothmann uit Hollerdeich, dat vlak bij de monding van de Elbe op de linkeroever van de rivier ligt.

Gerekend over acht generaties voert Grande maar 7,0 % Engels volbloed, Verantwoordelijk daarvoor zijn de hengsten Le Destrier xx (1877), Kingdom xx (1879), Adeptus xx (1880) en Goldschaum xx (1891). De meest recente volbloedinbreng in de afstamming van Grande heeft in de zesde generatie plaatsgevonden.

De Hannoveraanse hengst Fling (11911, V. Flingarth Hann) komt vier keer in de afstamming van Grande voor en levert een aandeel van 14,0 % in zijn bloedopbouw.

 

Vader

De vader van  Grande is de vos hengst Graf Hann (1941, V. Goldfisch II Hann). Graf is van 1944 tot en met 1957 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn de zonen Gratulant Hann, Granat Hann en Grande goedgekeurd, waarvan alleen Grande heeft zich waargemaakt als fokhengst.

Moeder

De moeder van Grande is de staatspremiemerrie Duellfest Hann (1954, V. Duellant Hann) en tweede moeder is de staatspremiemerrie Försterfarm Hann (1946, V. Förster Hann). De moederlijn loopt verder met een staatspremiemerrie van de hengst Journalist Hann en dochters van de hengsten Alsterpreis Hann en Hanno Hann. De eerste zeven merries in de moederlijn van Grande hebben allemaal de vos kleur.

 

Fokkerijcarrière

Grande is in het najaar van 1960 gepresenteerd op de hengstenkeuring van het Hannoveraanse stamboek in Verden. De keuringscommissie moet daar wel een bijzondere kijk hebben gehad dat ze in de kleine en mollige vos hengst Grande fokkerijkwaliteiten zagen en de hengst goedkeurden. Zeker hebben ze niet kunnen voorzien dat de hengst zou uitgroeien tot een grote persoonlijkheid en één van de meest invloedrijke hengsten van de Hannoveraanse fokkerij zou worden, die een eigen hengstenlijn zou gaan opbouwen.
Na de keuring is Grande gekocht door het Niedersachsische Landgestüt in Celle. In 1961 heeft hij deelgenomen aan het toen nog elf maanden in beslag nemende verrichtingsonderzoek in Westercelle, waar hij van de veertien deelnemende hengsten de tweede plaats behaalde.
In 1962 is Grande door het Landgestüt op het dekstation in Achim, ten zuidoosten van Bremen, geplaatst.
In het begin hadden de fokkers weinig waardering voor Grande. Over zijn eerste nakomelingen werd gezegd dat ze niets voorstelden. Na enkele jaren veranderde die mening en bewees de geblokte Grande zich al snel waar als een goede fokhengst. Daarmee maakte hij het vertrouwen dat de keuringscommissie in hem had gesteld, volledig waar.

Uit zijn eerste jaren in Achim zijn met Graphit Hann (1964, zie hfdst. 1.), Gralsritter Hann (1965, zie hfdst. 2.) en Glander Hann (1966, zie hfdst. 3.) drie van zijn beste zonen voortgekomen.
De robuuste Graphit bleek een eerste klas fokhengst en bracht hengsten als Grannus Hann (1972, zie hfdst. 1.2. en eigen bestand) en Grundstein I Hann (1975, zie hfdst. 1.6.).
De sterke maar weinig type hebbende Gralsritter werd pas op latere leeftijd gewaardeerd door de uitstekende springpaarden die hij leverde. De bekendste daarvan is zijn goedgekeurde zoon Grandeur Hann (1978, zie hfdst. 2.2.), die met de ruiter Thomas Frühmann drie keer de Duitse derby in Hamburg won.
De krachtige Glander won in 1969 het verrichtingsonderzoek, maar heeft de daarbij gewekte verwachtingen niet geheel kunnen waarmaken. Wel heeft hij de springpaardenleverancier Gletcher Hann (1979, zie hfdst. 3.2.) gebracht.
Grande maakte zich helemaal fameus door het feit dat bij de springrubrieken tijdens de Olympische Spelen 1976 in Montreal met Gutte Sitte (Eric Wauters, België), Grande (Michael Matz, Ver. Staten) en Grande Giso (Henk Nooren, Nederland) maar liefst drie nakomelingen van Grande tot de deelnemers behoorden.
Na vijf jaren in Achim te hebben gestaan is Grande in 1967 op het dicht bij zijn geboorteplaats liggende dekstation in Landesbrück geplaatst.
Voor het Landgestüt Celle is dat één van de belangrijkste dekstations. Ook in Landesbrück wist Grande vanaf het begin te overtuigen. Meteen in zijn eerste jaar bracht hij de hengst Grünewald Hann (1968, zie hfdst. 7.), die een sterke, gedragen draf had en jarenlang bij de Celler Hengstparade schitterde als “Aktionstraber”. Ook in de fokkerij heeft Grünewald goed werk geleverd, maar Garibaldi II Hann (1974, zie hfdst. 16.), een andere zoon van Grande is van grotere betekenis geweest. Hij fokte zeer goed , maar is helaas maar veertien jaar oud geworden.

Grande bracht vooral veel springaanleg, maar heeft ook diverse goede dressuurpaarden gegeven. Er wordt vanuit gegaan dat de dressuuraanleg vooral afkomstig is van de hengst Duellant Hann, de moedersvader van Grande.

Grande is tot en met 1985 ingezet voor de fokkerij. Hij is tot dusver de enige hengst die, dank zij zijn grote verdiensten voor de fokkerij, na afloop van zijn carrière in de fokkerij, van het Landgestüt Celle van een rustige “oude dag” heeft mogen genieten. Hij is in 1989 op 31-jarige leeftijd overleden.
Grande is begraven op de terreinen van het Landgestüt in Adelheidsdorf, waar een steen met de tekst “Grande, Ldb 1962 – 89, Z. Robert Grothmann, Hollerdeich” zijn graf siert.

Zonen van Grande

Grande heeft een groot aantal zonen gebracht die door een stamboekorganisaties zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Sommige bronnen spreken over meer dan dertig goedgekeurde zonen en een andere bron over 53 goedgekeurde zonen. In dit verband zal aandacht worden besteed aan de volgende 47 hengsten:
Graphit Hann (1964), Gralsritter Hann (1965), Glander Hann (1966), Goldfalk Hann (1966), Gabriel Hann (1968), Grandios Hann (1968), Grunewald Hann (1968), Sigfrid Hann (1968), Graditz Hann (1970), Granat Hann (1970), Garibaldi I Hann (11971), Grandios Hann (1971), Graveur Hann (1971), Gran Marcio Hann (1972), Graf Douglas Hann (1973), Garibaldi II Hann (1974), Grandeson Hann (1974), Grabow Hann (1975), Grand Hand Hann (1975), Grandduell Hann (1975), Grossfürst Hann (1975), Grandduell II (1976), Grandioso Hann (1976), Grandsudan F SWB (1976), Granit Hann (1976), Gravent Hann (1976), Graziano Hann (1976), Gaugraf Hann (1977), Gordon Hann (1977), Grand As Hann (1977), Grand Ferdinand I Hann (1977), Grandduell Hann (1977), Grande Gold Westf (1977), Gratulant Hann (1977), Gropius I Hann (1977), Grand Ferdinand II Hann (1978), Grandus Hann (1978), Grawende Hann (1978), Gropius II Hann (1978), Ultimaat Hann (1978), Grandios Hann (1979), Glarus Hann (1980), Ernö BWP (1981), Graf Grande Hann (1981), Grand Löwe Hann (1981), Galvano Hann (1982) en Grandenstern Hann (1986).

Dochters van Grande

 

Maar liefst 82 dochters van Grande zijn moeder of grootmoeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Grazia Hann, 1963, MV. Athener Hann, is de moeder van de vos merrie Mariza Hann (V. Mars Hann) en die bracht de zwarte hengst Jaguar Badwu (1977, V. Jugol Badwu). Jaguar is goedgekeurd door het stamboek van Baden- Württemberg. Van hem zijn 100 nakomelingen uitgekomen in de sport en zij hebben samen € 42.638 gewonnen;


Granitta Hann
, 1964, vos, MV. Frustra II Hann, is de moeder van de vos merrie Amila Hann (1969, V. Absatz Hann) en zij is de moeder van de bruine hengst Diadem Hann (1976, V. Diskus Hann).
Diadem is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is de vader van de succesvolle hengst Der Clou Hann (1981).
Van Diadem zijn 201 nakomelingen uitgebracht in de sport en samen hebben die € 100.799 gewonnen.


Gretchen Hann
, 1964, vos, staatspremiemerrie, MV. Athos Hann, is de moeder van de bruine staatspremiemerrie Libelle Hann (1975, V. Landsknecht Hann) en die is de moeder van de hengst Dunhill Hann (1977, V. Donnerhall Hann).
Dunhill is goedgekeurd door het Beierse- en het Oldenburgse stamboek. Hij heeft in 1991 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen en is daar als 13e van de 40 deelnemers geëindigd.
Hij is door verschillende ruiters uitgebracht in lichte toer dressuurwedstrijden en heeft een winsom van € 6.375.
Eind 2015 zijn 28 dochters van Dunhill als fokmerrie ingeschreven. Van Dunhill zijn 75 nakomelingen in de sport uitgebracht en samen hebben zij € 20.114 gewonnen;


Garbe Hann
, 1966, vos, MV. Aumund Hann, is de moeder van de bruine merrie Edle Hann (1972, V. Egoïst Hann) en die is de moeder van de donkerbruine hengst Derwisch Hann (1979, V. Dirk Hann).
Derwisch is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Van Derwisch zijn 220 nakomelingen uitgebracht in de sport en samen hebben die een winsom van € 331.698.
De meest succesvolle nakomelingen zijn de bruine ruin Dublin Hann (1987) en vos ruin Derby Hann (1985).
Dublin is door Holger Wulschner (GER) uitgebracht in 47 S-springwedstrijden (1.40 meter) in Duitsland en won negen keer. Dublin heeft een winsom van € 78.169.
Derby is door diverse ruiters gestart in zowel spring- als dressuurwedstrijden en heeft een winsom van € 29.527;


Gewand Hann
, 1966, MC. Aumund Hann, is de moeder van de bruine hengst Sansibar Hann (1971, V. Sudan xx).
Sansibar is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Van de hengst zijn 153 nakomelingen uitgebracht in sportwedstrijden en die hebben samen € 235.616 gewonnen.
Succesvolle nakomelingen zijn de schimmelmerrie Santana (1978) en de bruine ruin Scharnhorst Hann (1981).
Santana is met Norbert Nuxoll (GER) 60 keer uitgebracht is springwedstrijden klasse S (1.40 m) en daarvan zijn 13 wedstrijden gewonnen. De winsom van Santana beloopt € 50.880.
Scharnhorst is door Hauke Luther (GER) keer gestart in Duitse springwedstrijden klasse Z. De combinatie won zes keer. Scharnhorst heeft een winsom van € 32.380;


Gretel Hann,
1966, bruin, staatspremiemerrie, MV. Athos Hann, is de moeder van de hengst Spitzbube Hann (1973, V. Sudan xx) en van de donkerbruine staatspremiemerrie Soraja Hann ( 1976, V. Sudan xx).
Spitzbube is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en het ZfdP. Van hem zijn 81 nakomelingen uitgebracht in de sport en die hebben samen een winsom van € 44.337.
Soraja is de moeder van de hengst Acorath Oldbg (1997, V. Argentinus Hann), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het stamboek van Rheinland-Pfalz-Saar (Zweibrücken) en is erkend door het ZfdP.
In 2000 heeft Acorath deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen in Vechta, waar hij van 27 deelnemers op de 19e plaats eindigde. In 2002 heeft hij deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen in Neustadt/Dosse en daar eindigde hij op de 13e plaats van 21 deelnemers. Eind 2015 zijn negen dochters van Acorath als fokmerrie ingeschreven in een stamboek. Van Acorath zijn 25 nakomelingen gestart in sportwedstrijden en die hebben samen € 8.598 gewonnen;


Gute Sitte BWP
, 1966, vos, MV. Zuccarello xx, is de moeder van de bruine merrie Insel Sitte BWP (1985, V. Major de la Cour SF) en die is de moeder van de hengsten Ksar-Sitte SBS (1994, V. Darco BWP), Marlon Sitte du Houssoit SBS (1996, V. Prince Royal SF) en Cordano Sitte Z Zang (2002, V. Carthago Z Zang).
Ksar-Sitte is goedgekeurd door het SBS, het Italiaanse stamboek SI en het Franse stamboek SF. Het SBS heeft 144 nakomelingen van de hengst geregistreerd, het SI heeft 727 nakomelingen geregistreerd en het SF 43.
De hengst is door Yves Simon (BEL) uitgebracht in 1.40 m springwedstrijden.
Marlon Sitte du Houssoit is goedgekeurd door het SBS. Het stamboek heeft twee nakomelingen van de hengst geregistreerd.
Marlon Sitte is door Franz Ducci (FRA) uitgebracht in 1.40 m spring-wedstrijden.
Cordano Sitte Z is goedgekeurd door het stamboek Zangersheide en het Belgische SBS. Het SBS heeft 29 nakomelingen van de hengst geregistreerd.
De hengst is door Abdelkader Ouaddar (MAR) is de jaren 2009 – 2015 uitgebracht in internationale springwedstrijden.
Gute Sitte was niet allen een goed fokkende merrie, maar ook een uitstekend springpaard. Zij is door Eric Wauters (BEL) in vele internationale wedstrijden uitgebracht, waaronder de Olympische Spelen 1976 in Montreal.


Goldlady Hann
, 1968, vos, MV. Anselmo Hann, is de moeder van de hengst Pontius Westf (1974, V. Pilatus Westf) en van de vos merrie Puebla Westf (1976, V. Pilatus Westf).
Pontius is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Van Pontius zijn 103 nakomelingen geregistreerd die zijn uitgebracht in de sport. Zij wonnen samen € 50.653.
Puebla is de moeder van de schimmel hengst Glen More West (1986, V. Gold Dollar Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
Glen More heeft in 1989 deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen in Adelheidsdorf en was daarbij van de 66 deelnemers de best presterende hengst;

Granuela Hann, 1968, bruin, MV. Frustra II Hann, is de moeder van de hengsten Argwohn I Hann (1973, V. Argus Hann) en Argwohn II Hann (1976, V. Argus Hann).
Argwohn I is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. De Duitse Hippische Sportbond heeft 283 nakomelingen van Argwohn I geregistreerd als sportpaard. Samen hebben die € 570.610 gewonnen.
Succesvolle nakomelingen van Argwohn I zijn de vos ruin Argot Westf (1983) en vos ruin Aramis Westf (1979).
Argot is in de jaren 1991 – 1997 dor Elmar Gundel (GER) uitgebracht in internationale springwedstrijden. De combinatie won onder andere de GP München 1991 en de GP Neumünster 1992. Argot heeft een winsom van € 231.508.
Aramis is in de jaren 1986 – 1988 door verschillende ruiters in internationale springwedstrijden uitgebracht. Met Franke Sloothaak GER) won de ruin de GP Dortmund 1988. Aramis heeft een winsom van € 70.181.
Argwohn II is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Van de nakomelingen van Argwohn II zijn er 33 uitgebracht in de sport. Samen wonnen die € 49.796.
Zijn meest succesvolle nakomeling is de vos ruin Albertino Hann, die met Thomas Frühmann is uitgekomen in 1.40 m springwedstrijden in Duitsland. Albertino heeft een winsom van € 29.774;

Gerta Hann, 1969, vos, MV. Sender Hann is de moeder van de donkerbruine hengst Liftboy Hann (1973, V. Luckner Hann). Van Liftboy is in Duitsland slecht één nakomeling geregistreerd die in wedstrijden is uitgebracht;

Grata Hann, 1969, vos, MV. Duellant Hann, is de moeder van de hengst Brillant Hann (1980, V. Bolero Hann).
Brillant is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1983 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen en werd daar 20e van de 39 deelnemers. De hengst is uitgebracht in M springen;

Gretchen Hann, 1969, vos, MV. Marcio xx, is de moeder van de bruine merrie Mara Hann (1972, V. Matrose ) en Mara is de moeder van de bruine hengst Wenrico Hann (1977, V. Wendekreis Hann).
Wenrico is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Hessische stamboek. Van hem zijn 54 nakomelingen geregistreerd die zijn uitgebracht in sportwedstrijden. Samen hebben die € 37.502 gewonnen;

Gretel Hann, 1969, vos, MV. Welf Hann, is de moeder van de merrie Cavallera Hann (1978, V. Cavalier Hann).
Cavallera is de moeder van de hengst Cavalliero AWÖ (1991, V. Corde Holst). Cavalliero is goedgekeurd door het Poolse halfbloed stamboek PKSP. Van de hengst zijn dertien nakomelingen geregistreerd;

Robusta Hann, 1969, vos, MV. Duellant Hann, is de moeder van de vos merrie Adriana Hann (1979, V. Lugano II Hann). Adriana is de moeder van de schimmel hengst Barao M.E. Hann (1985, V. Woldikas Hann), die is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek;

Gambe Hann, 1970, bruin, MV. Marcio xx, is de moeder van de hengst Apell Hann (1976, V. Argus Hann).
Apell is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1979 tot en met 1989 in de fokkerij actief geweest. Van hem zijn 66 nakomelingen in de sport uitgebracht en samen hebben die € 38.814 gewonnen;

Granville Hann, 1970, MV. Ernö Hann, is de moeder van de vos staatspremiemerrie Achilla Hann (1976, V. Argus Hann). Achilla is de moeder van de hengsten Bachus Hann (1983, V. Bolero Hann) en zijn broers Boheme Hann (1985) en Brentano Hann (1988).
De drie broers zijn alle drie goedgekeurd door het Deense Warmbloed Stamboek, maar hebben slechts een geringe invloed op de fokkerij gehad;

Grata Hann, 1970, vos, MV. Domspatz Hann, is de moeder van de bruine merrie Wendegratie Hann (1982, V. Wendekreis Hann) en die is de moeder van de hengsten Lagrande, Hann (1994, V. Landadel Holst) en de tweeling Carbaretto Hann (1998, V. Carismo Hann) en Cabaretto.
Lagrande is in 1998 goedgekeurd door het Thüringse stamboek en door het stamboek Sachsen-Thüringen. Hij heeft in datzelfde jaar in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waar hij 34e van de 43 deelnemers is geworden. Tot en met 2015 zijn slechts 3 nakomelingen van hem uitgebracht in een sportwedstrijd.
Carbaretto is goedgekeurd foor het Westfaalse- en het Rheinlandse stamboek. De hengst is al snel gecastreerd en onder de naam Gustav in springwedstrijden klasse M en S uitgebracht.
Cabaretto is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Rheinlandse stamboek. Hij heeft in 2001 is Neustadt/Dosse aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen deelgenomen. In de dressuuronderdelen werd hij 14e en in de springonderdelen 6e. Tot en met 2015 zijn drie nakomelingen van de hengst uitgebracht in de sport;

Gabi Hann, 1971, vos, MV. Senior Hann, is de moeder van de vos merrie Artistin Hann (1977, V. Argus Hann) en die is de moeder van de hengst Wogenspieler Hann (1984, V. World Cup I Hann).
Wogenspieler is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en later door de stamboeken Rheinland-Pfalz-Saar en Sachsen-Thüringen. De hengst heeft in 1987 aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf deelgenomen, waar hij de derde plaats behaalde van de 40 deelnemende hengsten.
Wogenspieler heeft met dr. Fredric Bünger (GER) deelgenomen aan lichte toer dressuurwedstrijden en heeft een winsom van € 5.469.
Van Wogenspieler zijn 75 dochters als fokmerrie ingeschreven en 114 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport. De nakomelingen wonnen samen € 45.831;

Gondel Hann, 1971, bruin, MV. Marcio xx, is de moeder van de hengst Waldheim Hann (1975, V. Wendekreis Hann).
De hengst is in 1978 goedgekeurd door het BWP en is alleen dat jaar beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het BWP heeft van hem één nakomeling geregistreerd.
In 1986 is de hengst onder de naam West Point in Duitsland uitgekomen in B en L springconcoursen;

Gibraltar Hann, 1972, vos, MV. Elchjäger Hann, is de moeder van de merrie Biene Hann (1988, V. Bolero Hann) en zij bracht de hengst Bienis Hann (1995, V. Cheenook Holst).
Bienis is goedgekeurd door het Poolse Wielkopolska stamboek en is van 1998 tot 2006 actief geweest in de Poolse fokkerij. Van Bienis zijn dertien nakomelingen geregistreerd;

Gänseliesel Hann, 1973, vos, MV. Marcio xx, is de moeder van de bruine staatspremiemerrie Wolke Hann (1980, V. Wendekreis Hann) en van de vos hengst Beltain Hann (1984, V. Bolero Hann).
Wolke is de moeder van vijf goedgekeurde hengsten: Bao Bao Hann (1986, V. Bolero Hann)), Wolkenstein I Hann (1989, V. Weltmeyer Hann) en zijn broer Wolkenstein II Hann (1990), Lautenspieler Hann (1992, V. Lauries Crusador xx) en Wolkenstein III Hann (1995, V. Weltmeyer Hann).
Bao Bao is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar is niet als hengst actief geweest. In 2001 en 2002 is hij door Bernd Brinkmann (GER) uitgebracht in lichte toer dressuurwedstrijden. Hij heeft een winsom van € 6.588.
De vos hengst Wolkenstein I is in het najaar van 1991 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. In 1992 heeft hij deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf, waar hij van de 55 deelnemers de 11e plaats bereikte. In februari 1993 heeft het Westfaalse stamboek de hengst goedgekeurd. Wolkenstein I is van 1993 tot en met 2003, vooral in Hessen, actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 27 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en 89 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport. Hun gezamenlijke winsom bedraagt € 36.634.
De vos Wolkenstein II is in oktober 1992 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. Later hebben het Rheinlandse- en het Beierse stamboek en het Selle Français de hengst erkend. In 1993 heeft Wolkenstein II aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf deelgenomen, waar hij de best presterende hengst van 41 deelnemers was.
Van hem zijn tot en met 2015 588 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 156 (!) van hen zijn onderscheiden als staatspremiemerrie.
In de sport zijn in Duitsland tot en met 2015 913 nakomelingen uitgebracht; 77 zijn in dressuur klasse S of hoger uitgekomen en dertien in het springen klasse S of hoger. De gezamenlijke winsom bedraagt € 755.779.
In Frankrijk heeft SIRE 85 nakomelingen van Wolkenstein II geregistreerd en het KWPN heeft vier zonen van hem geregistreerd.
Succesvolle nakomelingen van Wolkenstein II zijn de vosruin Westorcan Hann (2000), waarmee Bernd Herbert (GER) in Duitsland en Oostenrijk is gestart in 1.40 en 1.50 springconcoursen en € 71.932 heeft gewonnen en de vos ruin Weneziano Hann (2000), waarmee Martina Steisslinger(GER) is gestart in Grand Prix dressuurwedstrijden in Duitsland en € 38.494 heeft gewonnen.
De bruine Lautenspieler is in oktober 1994 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1995 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek. Van de 43 deelnemende hengsten eindigde Lautenspieler als zevende.
Voor zover bekend zijn van Lautenspieler geen nakomelingen geregistreerd.
De vos Wolkenstein III is in oktober 1997 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en later erkend door het ZfdP. In 1998 heeft de hengst deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf, waar hij van de 43 deelnemende hengsten als 20e is geklasseerd.
De hengst is door Lina-Sofie Böckmann uitgebracht in lichte toer dressuurwedstrijden en heeft een winsom van € 10.037.
Eind 2015 zijn vier dochters van de hengst als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Elf nakomelingen zijn in de sport uitgebracht en hebben samen € 4.344 gewonnen.
Beltain is in december 1995 goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Westfaalse stamboek. Later is de hengst erkend door het Oldenburgse stamboek en het stamboek Sachsen-Thüringen.
Beltain heeft 43 dochters gebracht die als fokmerrie zijn opgenomen in een stamboek en 75 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport. Die hebben samen € 48.482 gewonnen.

Glocke Hann, 1973, bruin, MV. Ferdinand Hann, is de moeder van de hengsten Brentano I Hann (1980, V. Bolero Hann) en zijn broer Brentano II Hann (1983).
De vos Brentano I is in oktober 1982 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In het najaar van 1983 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek. Brentano I is tot en met 1986 als hengst actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 78 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Twee dochters zijn staatspremiemerrie geworden. Van de nakomelingen van de hengst zijn er 136 uitgebracht in de sport en die hebben samen € 81.415 gewonnen.
De vos hengst Brentano II is in 1985 op de hengstenkeuring van het Hannoveraanse stamboek in Verden goedgekeurd. In 1986 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtings-onderzoek. Hij behaalde daarbij de tweede plaats van de 32 deelnemende hengsten. Brentano II is erkend door het Rheinlandse- en het Beierse stamboek.
Eind 2016 zijn van Brentano 673 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek. Van deze merries zijn er maar liefst 126 staatspremiemerrie geworden. Ook zijn van hem meer dan twintig zonen goedgekeurd voor de fokkerij.
Van de nakomelingen van Brentano II zijn er 1086 uitgebracht in de sport en die hebben samen € 616.209 gewonnen.
Brentano II is in 2002 uitgeroepen tot de Hannoveraanse hengst van het jaar.
De meest succesvolle nakomelingen van Brentano II zijn de vos merrie Brentina Hann (1991) en de vos ruin Barclay Hann (1992).
Brentina is door Debbie McDonald (USA) uitgebracht in internationale Grand Prix dressuurwedstrijden. De combinatie won in 1999 de Pan American Games in Mar del Plata en in 2003 de World Cup in Göteborg. In 2004 maakten ze deel uit van het Amerikaanse team dat op de Olympische Spelen in Athene de bronzen medaille won. Individueel is de combinatie in Athene vierde geworden. In 2006 is met het Amerikaanse team de bronzen medaille gewonnen bij de Wereldkampioenschappen in Aachen.
Barclay is in 2001 door Hubertus Schmidt (GER) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. Vanaf mei 2002 heeft Gonnelien Rothenberger – Gordijn (NED) de ruin in Grand Prix wedstrijden gereden en in juli 2003 heeft haar echtgenoot dr. Sven-Günter Rothenberger de ruin overgenomen. In 2005 maakte hij met Barclay deel uit van het Duitse team dat bij de Europese kampioenschappen in Hagen de zilveren medaille won. Barclay heeft een winsom van € 41.188;

Grazella Hann, 1973, vos, Frustra II Hann, is de moeder van de hengsten Lavendel Hann (1977, V. Libanon Hann) en Bold Grande Hann (1982, V. Bolero Hann) en van de merrie Bacarole Hann (1984, V. Bolero Hann).
De bruine Lavendel is eind 1979 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Eén nakomeling van hem is in sportwedstrijden uitgebracht.
De vos Bold Grande is eind 1984 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en heeft in 1985 in Oldenburg ter dekking gestaan maar niet veel gedekt. Begin 1986 is hij verkocht naar Zweden, waar hij in 1986 en 1987 als hengst actief is geweest. Het Zweedse stamboek heeft 40 nakomelingen van hem geregistreerd.
De vos merrie Bacarole Hann is de moeder van de bruine hengst Pik ist Trumpf Hann (1992, V. Pik Bube I Hann), die in het najaar van 1994 door het Westfaalse stamboek is goedgekeurd. In 1995 heeft hij deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Münster-Handorf. Van de 59 deelnemende hengsten werd hij 35e. In de fokkerij heeft Pik ist Trumpf geen inbreng gehad;

Gabriela Hann, 1974, vos, MV. Argus Hann, is de moeder van de merrie Wonne Hann (1983, V. World Cup I Hann) en Wonne bracht de hengst Latango Hann (1992, V. Lanthan Hann).
Latango is goedgekeurd door het stamboek in Baden-Württemberg en is kort als privéhengst beschikbaar geweest voor de fokkerij;

Geliebte Hann, 1974, schimmel, MV. Censor Hann, is de moeder van de schimmel hengst Wellenspiel Hann (1981, V. Wendekreis Hann).
Wellenspiel is in september 1984 goedgekeurd door de stamboeken Brandenburg-Anhalt en Sachsen-Anhalt. In 1984 heeft hij aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek in Neustadt/Dosse deelgenomen. Eind 2015 zijn van hem 48 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek. Van de nakomelingen van Wellenspiel zijn er 56 uitgebracht in sportwedstrijden. Samen hebben ze € 32.696 gewonnen;

Goldika Hann, 1974, vos, MV. Pokal Hann, is de moeder van de bruine staatspremiemerrie Power Girl JL Hann (1998, V. Pik L Hann) en die is de moeder van de vos hengst Bodyguard Hann (2009, V. Burlington FRH).
Bodyguard is eind 2011 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en begin 2012 is hij ook door het Rheinlandse stamboek goedgekeurd. Hij heeft in 2012 in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen.
In 2013 is de hengst tweede geworden bij het ”Bundeschampionat” voor rijpaarden. In 2014 en 2015 is hij uitgebracht in L en M dressuurwedstrijden;

Goldperle Hann, 1974, MV. Ferdinand Hann, is de moeder van de bruine hengst Weltferdl Hann (1979, V. Wendekreis Hann). Weltferdl is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Van zijn nakomelingen zijn er 21 in de sport geregistreerd. Samen hebben die € 10.832 gewonnen;

Gran Geste Hann, 1974, vos, MV. Argus Hann, is de moeder van de merrie Gran Fee Oldbg (1982, V. Welt As Oldbg) en zij is de moeder van de donkerbruine hengst Tropical Oldbg (1986, V. Traumdeuter Trak).
Tropical is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek, maar van zijn prestaties in de fokkerij is weinig bekend;

Grazile Hann, 1974, vos, MV. Argus Hann, is de moeder van de hengstentweeling Belucci (1983, V. Bolero Hann) en Bellucci.
Belucci is eind 1985 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en in juli 1986 is hij erkend door het Oldenburgse stamboek. In het najaar van 1987 heeft Belucci deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen in Adelheidsdorf. Van de 45 deelnemende hengsten behaalde hij de 8e plaats. Vervolgens heeft hij meer dan tien jaar in Nederland ter dekking gestaan In december 2006 is hij plotseling overleden.
Bellucci is goedgekeurd door het Deense warmbloed stamboek en is tot en met 1995 beschikbaar geweest voor de fokkerij;

Gloria Hann, 1975, vos, MV. Marcio xx, is de moeder van de schimmel hengst Gratulant Hann (1981, Gardestern I Hann) die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar daarna niet heeft gedekt;

Grafalda Hann, 1975, vos, staatspremiemerrie, MV. Frustra II Hann, is de moeder van de bruine staatspremiemerrie Lafalda Hann (1995, V. Lauries Crusador xx). Lafalda is de moeder van de donkerbruine hengst Con Crusador Hann (2002, V. Contendro I Holst).
Con Crusador is in oktober 2004 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is maar kort in de fokkerij actief geweest. Van hem is één nakomeling bekend die in de sport is geregistreerd;

Granini Hann, 1975, vos, V. Duellant Hann, is de moeder van de vos hengst Banter Hann (1984, V. Bolero Hann) en van de vos merrie Baccara Hann (1988, V. Bolero Hann).
Banter is in het najaar van 1986 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1987 in de Verenigde Staten aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek deelgenomen. Van de 16 deelnemende hengsten behaalde Banter de vierde plaats. Banter is tot en met 1994 actief geweest in de fokkerij. Tien dochters van hem zijn als fokmerrie ingeschreven in een stamboek.
Baccara is de moeder van de vos hengst Weltjuwel Hann (1992, V. Weltmeyer Hann), die in 1994 is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1995 heeft Weltjuwel in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek. Daar behaalde hij van de 43 deelnemende hengsten de achtste plaats.
Als fokhengst is hij in Oostenrijk actief geweest. In 2002 en 2004 heeft Weltjuwel met Nikolaus Erdmann (AUT) deelgenomen aan het Europees Kampioenschap dressuur voor Junioren in respectievelijk Pratoni del Vivaro en Vilhelmsborg. Weltjuwel is in 2007 aan koliek overleden;

Gaia Hann, 1976, vos, MV. Fernjäger Hann, is de moeder van de bruine merrie Arabell Westf (1983, V. Adlerorden Westf) en Arabell is de moeder van de hengst Capito Westf (1989, V. Charmant x).
Capito is in oktober 1991 in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Hij heeft in 1993 in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij eindigde hij als 49e van de 75 deelnemers. Capito heeft weinig belangstelling gehad van de fokkers. Eind 2015 zijn vier dochters van hem als fokmerrie opgenomen in een stamboek en 12 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport. Die wonnen samen € 5.717;

Gitte Hann, 1976, vos, MV. Weissgold Hann, is de moeder van de vos hengst Brutus Hann (1991, V. Bolero Hann) en van zijn zuster Babsi Hann (1992).
Brutus is in 1983 door het Westfaalse stamboek goedgekeurd en heeft in 1984 in Medingen deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek. Van de 25 deelnemende hengsten eindigde hij op de 7e plaats. Brutus is erkend door het ZfdP en is tot en met 2004 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Negen dochters van Brutus zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en 43 nakomelingen zijn gestart in een sportwedstrijd. Samen hebben die € 22.494 gewonnen.
De vos Babsi is de moeder van de hengst Philipo Westf (1970, V. Pandur Hann), die in 1992 is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en in 1994 door het Hannoveraanse stamboek. Het Rheinlandse stamboek heeft Philipo erkend.
In 1994 heeft Philipo in Warendorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek, waar hij van de 23 deelnemers op de derde plaats eindigde. Achttien dochters van Philipo zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en 65 nakomelingen zijn uitgebracht in sportwedstrijden. Zij hebben samen € 21.482 gewonnen.

Gracia Hann, 1976, vos, MV. Argus Hann, is de moeder van de vos merrie Britannia Hann (1981, V. Bolero Hann) en die is de moeder van de vos hengst Worldman Hann (1987, V. World Cup I Hann).
Worldman is vanaf het voorjaar 1995 door Michael Fassbender uitgebracht in lichte toer dressuurwedstrijden en in 1999 is de combinatie gestart in Grand Prix dressuurwedstrijden.
Worldman is in december 1996 in Aachen goedgekeurd door het Rheinlandse stamboek en erkend door het Westfaalse stamboek. Hij is tot en met 2012 actief geweest in de fokkerij maar is niet veel gebruikt;

Granada Hann, 1976, vos, staatspremiemerrie, MV. Matrose Hann, is de moeder van de hengst Westside Hann (1980, V. Wendekreis Hann).
Westside is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is vervolgens als privéhengst in Rheinland-Pfalz ter dekking gesteld.
Westside is door diverse ruiters uitgebracht in B, L en M springwedstrijden en heeft € 3.046 gewonnen.
Dertien nakomelingen van hem zijn uitgebracht in sportwedstrijden. Zij hebben samen € 57.310 gewonnen.
De meest succesvolle nakomeling is de bruine ruin Why Zweibr.(1985), die door Hugo Simon en dr. Klaus Kuglmeier is uitgebracht in springconcoursen 1.40 m. en 1.50 m. Why heeft een winsom van € 41.373;

Granate Hann, 1976, vos, MV. Wortschwall Hann, is de moeder van de vos merrie Aline Hann (1993, V. Akzent II Hann) en zij bracht de hengsten Dubloon Hann (2000, V. Donnerhall Oldbg) en Lago Casablanca Hann (2003, V. Lauries Crusador xx).
De vos hengst Dubloon is onder de naam Aldham Mill Dubloon goedgekeurd door Sport Horse Breeding in Great Britain (SHBGB) en de British Hanoverian Horse Society (BHSS) en is voor de fokkerij actief geweest in het Verenigd Koninkrijk.
De donkere vos Lago Casablanca is in 2005 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd en heeft in 2006 in Adelheidsdorf aan een 70 dagen durend verrichtingsonderzoek deelgenomen, waar hij van de 33 deelnemende hengsten als 27e eindigde. Daarna is Lago Casablanca geruind;

Grandina Hann, 1976, MV. Matrose Hann, is de moeder van de hengst Rainman Bavar (1987, V. Rasso Bavar).
Rainman is in 1989 goedgekeurd door het Beierse stamboek en heeft in 1990 deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in München-Riem. Hij eindigde als vijfde van de 34 deelnemende hengsten. Daarna is Rainman uitgebracht in de springsport;

Grandinor Hann, 1976, vos, MV. Ernö Hann, is de moeder van de vos hengst Einblick van Lommelhof BWP (1981, V. Goldfisch de Lauzelle BWP) en van de donkere vosmerrie Seducer G BWP (1996, V. Galoubet van de Helle BWP).
Einblick van Lommelhof is goedgekeurd door het BWP, maar de hengst heeft geen geregistreerde nakomelingen.
Seducer G is de moeder van de donkerbruine hengst Hercules Z Zang (2012, V. Hintrico Bormes AES), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Granika Hann, 1976, vos, MV. Sender Hann, is de moeder van de bruine hengst Welgrano Hann (1993, V. Weltmeister Hann).
Welgrano is in 1985 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd en heeft in 1986 in Medingen deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek. Welgrano is daar op de 31e plaats geëindigd van de 52 deelnemende hengsten.
Daarna hebben ook het Rheinlands stamboek en het stamboek Brandenburg-Anhalt de hengst erkend.
Eind 2015 zijn 20 dochters van Welgrano als fokmerrie ingeschreven in een stamboek. Van Welgrano zijn 50 nakomelingen uitgebracht in de sport. Eind 2015 hadden die samen € 11.296 gewonnen;

Granada Hann, 1977, vos, MV. Argus Hann, is de moeder van de vos staatspremiemerrie Duett Westf (1991, V. Dialekt Westf.). Duett is de moeder van de hengst Funke Westf (1985, V. Feuerfunke xx).
Funke is in oktober 1987 door het Westfaalse- en Rheinlandse stamboek goedgekeurd en gekocht door het Landgestüt in Warendorf. In het najaar van 1988 heeft Funke deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek in Warendorf. De hengst is tot en met 2000 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 79 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 179 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport. Samen hebben die € 232.037 gewonnen.
De meest succesvolle nakomeling is de bruine ruin Flambeau H 3 (1993), die door Simone Mersmann (GER) is uitgebracht in internationale eventingwedstrijden. De combinatie won o.a. het CICO*** Fontainebleau 2009 en het CCI***Marbach 2009. Flambeau H 3 heeft een winsom van € 59.711;

Grande Fee Hann, 1977, bruin, staatspremiemerrie, MV. Ferdinand Hann, is de moeder van de bruine hengst Landro L Westf. (1982, V. Landadel Holst).
Landro L is in oktober 1984 goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rheinlandse stamboek. In 1995 heeft hij in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waar hij van de 59 deelnemende hengsten de tweede plaats behaalde. Na afloop is Landro L ook goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Landro L heeft twee goedgekeurde zonen gebracht en 29 dochters van hem zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek.
Negentig nakomelingen zijn uitgebracht in sportwedstrijden en die hebben samen € 72.061 gewonnen.
Landro L is tot en met 2012 actief geweest in de fokkerij;

Grandel Hann, 1977, vos, MV. Adlerfarn I Hann, is de moeder van de vos staatspremiemerrie Akzenta Hann (1983, V. Akzent II Hann) en Akzenta is de moeder van de hengst Welton Hann ( 1989, V. Weltmeyer Hann).
Welton is in januari 1992 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. In 1994 heeft Welton deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Münster-Handorf, waar hij als 21e eindigde van de 54 deelnemende hengsten.
In 2002 is Welton erkend door het Hessische stamboek en in 2006 door het ZfdP. Eind 2015 zijn 39 dochters van Welton als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 91 nakomelingen zijn uitgekomen in sportwedstrijden.
De gezamenlijke winsom van de nakomelingen van Welton bedraagt eind 2015 € 33.760;

Grandia Hann, 1977, vos, MV. Afghane Hann, is de moeder van de vos hengst Weyden Hann (1986, V. Western Star Hann).
Weyden is in 1988 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1996 is de hengst erkend door het Oldenburgse- en het Rheinlandse stamboek.
In 1997 heeft het KWPN Weyden aangewezen om een kort gedragsonderzoek in Ermelo te ondergaan, maar door de drukke concoursagenda van de hengst is dat vijfdaagse onderzoek pas in mei 1998 uitgevoerd.
Weyden bleek een evenwichtige, betrouwbare hengst die veel bereidheid heeft om te werken. Na het onderzoek heeft het KWPN de hengst toegelaten tot de fokkerij.
Weyden is van 1989 – 1995 door Ulrike Stahlecker – Stadelmayer (GER) in dressuur opgeleid tot Grand Prix niveau.
Van 1996 – 1999 is de hengst onder de naam Jonggor’s Weyden uitgebracht door dr. Sven-Günter Rothenburg. De combinatie won de bronzen medaille in de individuele dressuur bij de Olympische Spelen 1996 in Atlanta en met het Nederlandse dressuurteam is daar de zilveren medaille gewonnen. Vanaf 2000 heeft Gonnelien Rothenburg – Gordijn de hengst in Grand Prix dressuur-wedstrijden gereden. Weyden heeft een winsom van € 57.273.
Als fokhengst heeft Weyden in Duitsland 20 fokmerries gebracht die zijn opgenomen in een stamboek en 42 nakomelingen die in de sport zijn uitgebracht. Die Duitse nakomelingen hebben samen € 32.573 gewonnen.
Het KWPN heeft 60 nakomelingen van Weyden geregistreerd, waaronder één goedgekeurde hengst en 12 opgenomen fokmerries.
Weyden is in augustus 2008 tijdens een koliekoperatie overleden;

Galante Hann, 1978, vos, MV. Matrose Hann, is de moeder van de vos hengst Grassini Hann (1993, V. Grannus Hann).
Grassini heeft in 1996 deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf, waar hij van de 35 deelnemende hengsten de achtste plaats behaalde. Na afloop van het onderzoek is hij goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Grassini heeft alleen in 1997 ter dekking gestaan, maar er zijn geen nakomelingen van hem geregistreerd;

Geisha Hann, 1978, vos, MV. Marcio xx, is de moeder van de bruine hengst Jongleur Hann (1982, V. Jet Stream xx).
Jongleur is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1985 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtings-onderzoek. Daar is hij van de 34 deelnemende hengsten op de 29e plaats beland en is daarna niet meer actief geweest in de fokkerij;
au. Gera Hann, 1978, bruin, MV. Nardus xx, is de moeder van de vos merrie Imme Hann (1987, V. Akzent I Hann). Imme is de moeder van de hengst Rutherford Hann (1993, V. Rubinstein I Westf), die in november 1995 is goedgekeurd door het ZfdP, in december 1995 door het Hessische stamboek en in maart 1996 door het stamboek Rheinland-Pfalz-Saar (Zweibrücken). In de zomer van 1996 heeft hij in Radegast deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek, waarbij hij derde werd van de 19 deelnemende hengsten.
Eind 2015 zijn van Rutherford vijf dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en zijn negen nakomelingen uitgebracht in de sport;

Gerdine Hann, 1978, vos, MV. Matrose Hann, is de moeder van de bruine hengst Don Deenar Hann (1982, V. Don Carlos).
Don Deenar is in 1984 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1985 deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf. Hij eindigde als 55e van de 56 deelnemende hengsten.
Van hem zijn drie dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en twee nakomelingen zijn in sportwedstrijden uitgebracht;


Gräfin Hann
, 1978, vos, MV. Windhuk Hann, is de moeder van de vos merrie Granada Oldbg (1994, V. Gepard Hann) en die is de moeder van de donkerbruine hengst Sandro Son Oldbg (1988, V. Sandro Holst).
Sandro Son is in januari 1991 goedgekeurd door het stamboek Rheinland-Pfalz-Saar. In 1992 heeft de hengst in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek, waar hij van de 55 deelnemers als14e eindigde.
Tot en met 2015 zijn 21 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 51 nakomelingen zijn uitgebracht in sportwedstrijden. In die wedstrijden is samen € 28.110 gewonnen;

Granate Hann, 1978, bruin, staatspremiemerrie, MV. Pik König Hann, is de moeder van de vos merrie Wenke Hann (1983, V. Windhuk Hann) en die is de moeder van de bruine hengst Frascati Hann (1989, V. Wanderer Hann).
Frascati is in 1991 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1992 deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Medingen, waar hij van de 40 deelnemende hengsten de twaalfde plaats behaalde. Frascati is tot en met 1997 actief geweest als fokhengst, maar er zijn geen dochters van hem ingeschreven als fokmerrie. Tien nakomelingen van hem zijn uitgebracht in sportwedstrijden en die hebben tot en met 2015 samen € 109 gewonnen;

Grandel Hann, 1978, bruin, MV. Pik König Hann, is de moeder van de bruine hengst Warkant Hann (1983, V. World Cup I Hann).
Warkant is in februari 1986 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Later heeft ook het Beierse stamboek de hengst erkend. In 1986 heeft Warkant deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf.
Eind 2015 zijn van Warkant 426 dochters als fokmerrie in een stamboek ingeschreven, waaronder 56 staatspremiemerries. In de sport zijn 612 nakomelingen van Warkant geregistreerd, die samen € 951.128 hebben gewonnen.
Succesvolle nakomelingen van Warkant zijn Wansuela suerte, Wahajama-Unicef, World Congress en Wunschtraum.
De vos merrie Wansuela suerte Hann (1993) is door Hubertus Schmidt (GER) in de jaren 2001 – 2008 uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. De combinatie is in 2004 3e geworden in de finale van de World Cup in Düsseldorf en heeft bij het wereldkampioenschap 2006 in Aachen de zilveren medaille gewonnen. Met het Duitse team is bij de Olympische Spelen 2004 in Athene, bij het Europees kampioenschap 2005 in Hagen en bij het Wereldkampioenschap 2006 in Aachen de gouden medaille gewonnen. De winsom van Wansuela suerte is € 340.542.
De zwarte merrie Wahajama-Unicef Hann (1944) is door Ann-Kathrin Linsenhoff (GER) van 2003 – 2006 in Grand Prix dressuurwedstrijden uitgebracht. De combinatie won o.a. de Kür tijdens het CDI in Amsterdam 2006. De winsom van de merrie bedraagt € 104.443.
De zwartbruine ruin World Congress Hann (1995) is door Heiner Schiergen (GER) in de jaren 2003 – 2012 uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. World Congress heeft € 49.587 gewonnen.
De vos ruin Wunschtraum (1996) is door Peter Stephan (GER) in de jaren 2005 – 2009 uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden en heeft daarbij € 40.479 gewonnen;

Grandenweise Hann, 1978, bruin, MV. Weingau Han, is de moeder van de bruine merrie Barinia Hann (1986, V. Bolero Hann). Barinia bracht de hengst Feinsinn Rheinl (1996, V. Fidermark I Westf).
Feinsinn is in het najaar van 1998 goedgekeurd door het Westfaalse- en Rheinlandse stamboek en heeft in 1999 in Warendorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek. Hij beëindigde dat onderzoek als de beste van de 20 deelnemende hengsten.
In oktober 2002 heeft het Hannoveraanse stamboek Feinsinn ook goedgekeurd.
In de jaren 2003 – 2007 is Feinsinn door Carolin van der Linde (GER) uitgebracht in de lichte toer dressuur. In 2006 maakte de combinatie deel uit van het Duitse team dat bij de Europese kampioenschappen voor junioren de gouden medaille in de landenwedstrijd won. Feinsinn heeft een winsom van € 12.762.
Tot en met 2015 zijn 47 dochters van Feinsinn als fokmerrie opgenomen in een stamboek. In de sport zijn 131 nakomelingen van de hengst uitgebracht en samen hebben die volgens de cijfers van de Duitse hippische sportbond € 64.240 gewonnen;

Grandeta Hann, 1978, bruin, MV. Wendekreis Hann, is de moeder van de vos hengst Raglan Bavar (1984, V. Rasso Bavar).
Raglan is in oktober 1986 goedgekeurd door het Beierse stamboek. In 1987 heeft Raglan deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in München-Riem. Hij behaalde daar de 13e plaats van de 27 deelnemende hengsten.
Eind 2015 zijn twaalf dochters van Raglan als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en zijn 32 nakomelingen als sportpaard geregistreerd. Die 32 paarden hebben samen € 10.492 gewonnen;

Grandewelle Hann, 1978, vos, staatspremiemerrie, MV. Wendekreis Hann, is de moeder van de vos staatspremiemerrie Woge Hann (1982, V. World Cup I Hann). Woge is de moeder van de hengsten Brandenburg Hann (1988, V. Bolero Hann), Heslegards Louis Hann (1992, V. Lauries Crusador xx) en Lauries Lavandou Hann (1993, V. Lauries Crusador xx).
Brandenburg is in 1990 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1991 in Adelheidsdorf aan een 100 dagen durend verrichtings-onderzoek deelgenomen waarbij hij als 12e van de 72 deelnemers eindigde.. Na het onderzoek hebben het Westfaalse- en het Rheinlandse stamboek de hengst erkend.
Van Brandenburg zijn vier dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en achttien nakomelingen zijn uitgebracht in sportwedstrijden. Samen hebben die € 26.320 gewonnen.
Heslegards Louis is in oktober 1994 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en door het Deense stamboek. De hengst heeft in 1995 in Denemarken aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek deelgenomen.
In 1990 heeft het Oldenburgse stamboek de hengst erkend en in 2006 heeft het Beierse stamboek Heslegards Louis erkend.
Eind 2015 zijn in Duitsland 12 dochters in een stamboek ingeschreven als fokmerrie en hebben 35 nakomelingen deelgenomen aan sportwedstrijden. Daarbij hebben die nakomelingen € 20.045 gewonnen.
Over eventuele prestaties in Denemarken is geen informatie beschikbaar.
Lauries Lavandou Hann is in december 2006 goedgekeurd door het ZfdP en een maand later door het Baden-Württembergse stamboek. De hengst is in de jaren 2003 – 2007 door Sabine Hoffmeister (GER) in lichte toer dressuurwedstrijden uitgebracht en heeft een winsom van € 7.158.
Lauries Lavandou is tot en met 2014 actief geweest in de fokkerij Tot eind 2015 is van hem maar één dochter als fokmerrie ingeschreven in een stamboek;

Galana Hann, 1979, zwartbruin, MV. Sudan xx is de moeder van de donkerbruine hengst Wallman US Hess (1992, V. World Cup I Hann), die in december 1994 is goedgekeurd door het Hessische stamboek maar voor zover bekend niet beschikbaar is geweest voor de fokkerij. Wel is hij onder de naam World Dream uitgebracht in de sport;

Galante Hann, 1979, bruin, MV. Marcio xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Beauvalais Hann (1987, V. Bolero Hann).
Beauvalais is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar is niet beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
De hengst is in 1997 en 1998 door Heike Kemmer (GER) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden en daarna is hij in de jaren 1999 – 2005 gereden door Beatriz Ferrer – Salat (ESP). In 2002 is de combinatie tweede geworden in de Grand Prix Speciaal tijdens het wereldkampioenschap in Jerez la Frontera en heeft met het Spaanse team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd. Met het Spaanse team is in 2003 ook de bronzen medaille gewonnen bij het Europese kampioenschap in Hickstead en de zilveren medaille bij de Olympische Spelen 2004 in Athene. Tevens is de bronzen medaille gewonnen in de individuele wedstrijd in Athene.
Beauvalais heeft een winsom van € 116.126;

Gardena Hann, 1979, bruin, MV. Wolfsburg Hann, is de moeder van de vos hengst Wallenstein Hann (1983, V. World Cup I Hann).
Wallenstein is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Westfaalse stamboek. Hij heeft in 1996 deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek in Münster-Handorf, maar heeft dat onderzoek niet afgemaakt. De hengst is niet ter dekking gesteld;


Genua Hann,
1979, donkervos, MV. Argus Hann, is de moeder van de hengst Weltmann Hann (1985, V. World Cup I Hann).
Weltmann is in 1987 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1988 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek. Van de 56 deelnemende hengsten eindigde Weltmann als 46e. Na het onderzoek is Weltmann niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij en is hij tot en met 1999 uitgebracht in L en M dressuurwedstrijden, waarbij hij € 6.667 heeft gewonnen.
Van Weltmann zijn slechts drie nakomelingen als sportpaard geregistreerd;

Grace Hann, 1979, bruin, MV. Ferdinand Hann, is de moeder van de hengst Glenn Miller Hann (1985, V. Gardeulan I Hann), die in 1987 is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en later is erkend door het ZfdP, het Zwitserse- en het Spaanse stamboek.
Glenn Miller heeft in 1989 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, dat hij als 21e van de 66 deelnemende hengsten beëindigde. Glenn Miller heeft maar enkele jaren ter dekking gestaan en zijn inbreng in de fokkerij is zeer gering;

Grande Maree Hann, 1979, bruin, MV. Maigraf xx, is de moeder van de merrie Pik Dame Hann (1984, V. Platon I Westf) en Pik Dame is de moeder van de schimmel hengst Comic Hilltop FRH Hann (1997, V. Come On Holst).
Comic Hilltop FRH is in november 2002 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 2001 in Münster-Handorf aan een 70 dagen durend verrichtingsonderzoek deelgenomen. Comic Hilltop FRH is daarna tot en met 2009 actief geweest in de fokkerij en is vervolgens naar de Verenigde Staten geëxporteerd.
Comic Hilltop FRH is door Carola Koppelmann (GER) uitgebracht in Grand Prix dressuurproeven en heeft een winsom van € 10.238.
Eind 2015 zijn zeven dochters van de hengst als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 13 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport;

Grande Poesi Hann, 1979, MV. Duellant Hann, is de moeder van de hengst Lemon’s Ass Hann (1991, V. Lemon Park Hann).
Lemon’s Ass is in december 1993 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en erkend door het Rheinlandse stamboek. In 1995 heeft hij in Warendorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek, waarbij hij elfde van de twintig deelnemende hengsten is geworden.
In 1998 is Lamon’s Ass ook goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Eind 2015 zijn zes dochters van de hengst als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en elf nakomelingen zijn uitgebracht in sportwedstrijden;

Greta Hann, 1979, vos, MV. Duellant Hann, is de moeder van de vosmerrie Lena Hann (1996, V. Lauries Crusador xx). Lena is de moeder van de vos hengst Royal Blend Hann (2001, V. Rotspon Hann), die in oktober 2003 is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is gekocht door het Landgestüt in Celle.
Royal Blend heeft in 2004 deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf, dat hij met 42 deelnemende hengsten als tweede beëindigde.
Royal Blend is ook door de stamboeken van Rheinland, Beieren, Sachsen-Thüringen en Zweden erkend, c.q. goedgekeurd.
De hengst is in de jaren 2005 – 2012 door Susanne Ersil (GER) uitgebracht in de dressuur, waarbij in het laatste jaar in wedstrijden uit de kleine toer is gestart. Royal Blend heeft een winsom van € 3.358.
Eind 2016 zijn 185 dochters van Royal Blend als fokmerrie opgenomen in een stamboek en 475 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport. De nakomelingen hebben samen € 131.518 gewonnen;

Groteske Hann, 1979, vos, MV. Duft I Hann, is de moeder van de bruine merrie Lore Hann (1997, V. Lauries Crusador xx) en Lore is de moeder van de donkerbruine hengst Roosevelt Hann (2002, V. Rotspon Hann).
Roosevelt is in november 2005 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is tot en met 2007 actief geweest in de fokkerij.
Eind 2015 zijn twee dochters van Roosevelt als fokmerrie opgenomen in een stamboek en vier nakomelingen zijn uitgebracht in de sport.
In 2007 is Roosevelt door Hans Peter Minderhout (NED) gestart in het wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden. In 2010 is de hengdt verkocht naar de Verenigde Staten en is hij onder de naam Rosevelt door Allison M. Brock (USA) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. De combinatie won in 2014 de Grand Prix van het CDI*** Devon (Penns. USA) en in 2015 de Grand Prix van het CDI*** Wellington (Florida USA);

Granada Hann,1980, bruin, MV. Marmor Hann, is de moeder van de zwartbruine hengst Rio Branco Hann (1984, V. Ramiro Z Holst). Rio Branco is in oktober 1986 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1987 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek. Hij beëindigde het onderzoek als zevende van de 40 deelnemende hengsten.
Rio Branco is van 1987 tot 1997 als hengst actief geweest. Van hem zijn 117 dochters als fokmerrie in een stamboek ingeschreven en 233 nakomelingen zijn geregistreerd als sportpaard. Zijn nakomelingen hebben samen € 246.138 gewonnen.
De meest succesvolle nakomeling van Rio Branco is de bruine merrie Ricola (1991), die van augustus 2003 tot september 2011 door Yvonne Borgmann (GER) is uitgebracht in M en S springconcoursen en een winsom heeft van € 24.090;

Grebina Hann, 1980, bruin, MV. Artur Hann, is de moeder van de vos hengst Welcome Hann (1987, V. World Cup I Hann).
Welcome is in november 1989 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en later is hij ook goedgekeurd, c.q. erkend door het Westfaalse-, Rheinlandse- en Oldenburgse stamboek en door het Selle Français.
Het KWPN heeft Welcome op 13 maart 1998 erkend voor de fokkerij. In april 1999 heeft Welcome in Ermelo aan een vijfdaags gedragsonderzoek deelgenomen, waarbij hij een evenwichtige hengst bleek die veel bereidheid heeft om te werken.
Welcome is vanaf 1990 opgeleid door de Duitse amazone Isabell Werth. Vanaf 1995 tot februari 1998 heeft zij Welcome uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. Later is Welcome in 1998 nog gereden door Lijda Strijk (NED) en in 2003 door Bart Veeze (NED).
Welcome heeft een winsom van € 90.186.
In 2004 is de hengst verhuurd naar de Verenigde Staten.
In Duitsland zijn zeven dochters van hem als fokmerrie opgenomen in een stamboek en zijn vijf nakomelingen uitgebracht in de sport.
Het KWPN heeft 77 nakomelingen van Welcome geregistreerd, waarvan er 24 als fokmerrie zijn ingeschreven in het stamboek;

Griseldis Hann, 1980, vos, VM. Matrose Hann, is de moeder van de hengsten Bolino Hann (1986, V. Bolero Hann) en Ragtimer Hann (1996, V. Regazzoni Hann).
De vos Bolino is in januari 1989 goedgekeurd door het Beierse stamboek en heeft datzelfde jaar in München-Riem deelgenomen aan een verrichtings-onderzoek. Daarbij heeft hij van de 27 deelnemers de tweede plaats behaald.
In januari 2003 heeft het Oldenburgse stamboek Bolino erkend voor de fokkerij.
Bolino is door Christine Stückelberger (SUI) en Julia-Beatrice Olm (GER) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden en heeft een winsom van meer dan € 20.000.
Eind 2015 zijn 44 dochters van Bolino als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en acht daarvan zijn staatspremiemerrie geworden. Van de nakomelingen zijn er 57 uitgebracht in een sportwedstrijd in Duitsland. Samen hebben die € 16.402 gewonnen.
De bruine Ragtimer is in 2002 door het Rheinland-Pfalz-Saar International stamboek in de Verenigde Staten (RPSI) goedgekeurd. Ook de American Hannoverian Society (AHS) en de Canadian Sport Horse Association (CSHA) hebben de hengst goedgekeurd.
Ragtime is in 2010, 2011 en 2013 in de Verenigde Staten uitgeroepen tot de “Best Huntersire of the Year”. De hengst White Star Hann (zie bo.) kreeg in 2011 vreemd genoeg dezelfde onderscheiding;

Genua Hann, 1981, vos, MV. Marcio xx, is de moeder van de bruine staatspremiemerrie Gräfin O Hann (1986, V. Glücksstern Hann) en Gräfin O is de moeder van de vos hengst White Star Hann (1993, V. Weltmeyer Hann).
White Star is in oktober 1995 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd en heeft in 1996 deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf. Hij heeft dat onderzoek met 35 deelnemende hengsten als winnaar afgesloten. White Star behaalde een tien voor temperament en een tien voor het gevoel dat hij geeft aan zijn ruiter (Rittigkeit). In 1996 heeft White Star het Bundeschampionat gewonnen en was daarmee nationaal Duits kampioen bij de driejarige hengsten. In 1997 is de hengst uitgeroepen tot beste Hannoveraanse hengst van het jaar.
In 2012 is White Star verkocht en geëxporteerd naar de Verenigde Staten, waar hij in 2011 al was uitgeroepen tot Hunter Sire of the Year, een onderscheiding die vreemd genoeg ook aan de hengst Ragtimer (zie bn.) is toegekend.
Wellicht is hierbij een fout gemaakt en is White Star niet in 2011 maar in 2012 uitgeroepen tot “Huntersire of the Year”.
White Star is door Wolfhard Witte (GER) opgeleid tot Intermediair I niveau en heeft een winsom van € 2.320.
Van de hengst zijn in Duitsland negen zonen goedgekeurd voor de fokkerij en 134 dochters zijn als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en daarvan hebben er 31 het predicaat staatspremiemerrie behaald. Van de Duitse nakomelingen zijn er 248 uitgebracht in een sportwedstrijd. Samen hebben de nakomelingen € 120.897 gewonnen;

Grandezza Hann, 1981, vos, MV. Argus Hann, is de moeder van de zwartbruine hengst Fleiner Hann (1986, V. Flirt Oldbg).
Fleiner is in november 1989 goedgekeurd door het stamboek van Baden-Württemberg. Hij is als hengst actief geweest tot en met 2014.
In 1989 heeft Fleiner deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Marbach, dat hij als tweede van 36 deelnemende hengsten heeft afgesloten.
Eind 2015 zijn 32 dochters van de hengst als fokmerrie opgenomen in een stamboek en 106 nakomelingen in sportwedstrijden gestart. De nakomelingen hebben samen € 78.655 gewonnen;

Granina Hann, 1981, bruin, MV. Absatz Hann, is de moeder van de bruine merrie Akutene Hann (1986, V. Akut Hann) en die is de moeder van de zwarte hengst Princeton Hann (1993, V. Prince Thatch xx).
Princeton is in januari 1996 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en in mei 1996 door het Hannoveraanse stamboek.
In het najaar van 1996 heeft hij deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf. Van de 50 deelnemende hengsten beëindigde hij het onderzoek als negende.
Princeton is tot en met 1998 actief geweest in de fokkerij. Zeventien dochters van hem zijn als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 21 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport.
In 2007 en 2008 heeft Monica Iemi (ITA) met Princeton deelgenomen aan Grand Prix dressuurwedstrijden in Frankrijk en Oostenrijk;

Granny Hann, 1981, vos, MV. Argus Hann, is de moeder van de bruine hengst Frederick Hann (1990, V. Forrest xx);
Frederick is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en in 1993 erkend door het Saksische stamboek. Hij heeft in 1993 in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij van de 45 deelnemers als twaalfde eindigde. Eind 2015 zijn 45 dochters van hem als fokmerrie ingeschreven. Dertig nakomelingen zijn uitgebracht in de sport en die hebben samen € 18.865 gewonnen;

Granya Hann, 1981, vos, MV. Goya Hann, is de moeder van de vos hengst Zagreb Hann (1999, V. Zacharias Hann).
Zagreb is in oktober 2001 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd en heeft in 2002 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek. In dat onderzoek is de hengst op de 18e plaats geëindigd van de 50 deelnemende hengsten.
Voor zover bekend is Zagreb niet beschikbaar gesteld voor de fokkerij;

Gratiola Hann, 1981, vos, MV. Der Löwe Hann, is de moeder van de vos hengst Barbarossa Hann (1986, V. Bolero Hann).
De hengst is in maart 1989 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
In het najaar van 1989 heeft Barbarossa deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf. Daar is de hengst als 61e geëindigd van de 62 deelnemende hengsten. Hij is daarna niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd;

 

Graziella Hann, 1981, vos, MV. Fernjäger Hann, is de moeder van de vos hengst World Star Hann (1986, V. World Cup I Hann).
Het Hannoveraanse stamboek heeft World Star in oktober 1988 goedgekeurd.
In 1989 heeft de hengst in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek, dat hij als 13e van 38 deelnemende hengsten heeft beëindigd.
In december 1994 heeft het Rheinlands stamboek de hengst erkend voor de fokkerij. World Star is tot en met 2002 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van de hengst zijn drie dochters als fokmerrie in een stamboek opgenomen en zeven nakomelingen zijn geregistreerd als sportpaard;

Gifted Hann, 1992, vos, MV. Goya Hann, is de moeder van de vos hengst
Bordeaux Hann (1987, V. Bolero Hann) die in juli 1990 in de Verenigde Staten door de American Hannoverian Society en het Hannoveraanse stamboek in Duitsland is goedgekeurd. Het Internationale Oldenburgse stamboek heeft de hengst voor het leven goedgekeurd.
De hengst heeft in 1991 op de November Hill Farm in Keswick, Virginia, in de Verenigde Staten deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtings- onderzoek en heeft dat onderzoek als tweede van dertien deelnemende hengsten afgesloten.
In de jaren 1999 – 2004 was Bordeaux de belangrijkste Hannoveraanse fokhengst in de Verenigde Staten.

Gigantin Hann, 1982, vos, MV. Escort xx, is de moeder van de vos merrie Ballerina Hann (1986, V. Bolero Hann) en die is de moeder van de vos hengst Le Beau Hann (1990, V. Lemon Tree Hann).
Le Beau is in oktober 1992 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1993 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek. Le Beau is bij het onderzoek negende geworden van de 41 deelnemende hengsten.
In januari 1998 is hij ook goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. De hengst is tot en met 2012 actief geweest in de fokkerij.
In de sport is Le Beau door Oliver Oelrich (GER) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. Hij heeft een winsom van € 4.214.
Van de dochters van Le Beau zijn er 35 als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 77 nakomelingen zijn door het Duitse hippische sportbond geregistreerd als sportpaard. Hun gezamenlijke winsom beloopt € 38.364;

Grandessa Hann, 1982, vos, staatspremiemerrie, MV. Frustra II Hann, is de moeder van de hengsten Argrand I Han (1987, V. Argentan I Hann) en zijn broer Argrand II Hann (1988).
De vos Argrand I is in december 1989 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1990 heeft hij deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf, dat hij als 29e van de 70 deelnemende hengsten heeft afgesloten. Argrand I is tot en met 1992 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Zijn inbreng in de fokkerij is verwaarloosbaar.
De bruine hengst Argrand II Han (1988, V. Argentan I Hann) is in november 1990 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. Hij heeft in 1991 deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf en heeft dat onderzoek als 26e van de 40 deelnemende hengsten afgesloten, hoewel hij bij de springonderdelen als derde eindigde.
Voor zover bekend is Argrand II niet beschikbaar gesteld voor de fokkerij;

Grandinne de Laubry BWP, 1982, vos, MV. Wendekreis Hann, is de moeder van de bruine hengst Opium de Laubry BWP (1991, V. Voltaire Hann), die is goedgekeurd door het BWP en het Selle Français.
Het BWP heeft in de jaren 1995-2003 146 nakomelingen van de hengst geregistreerd. In Frankrijk zijn 30 nakomelingen van Opium de Laubry geregistreerd;

Gardena Hann, 1983, vos, staatspremiemerrie, mv. Eisenherz I Hann, is de moeder van de bruine hengst Laurentianer Hann (1994, V. Lauries Crusador xx).
Laurentianer is in het najaar van 1996 goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Westfaalse stamboek. Hij is aangekocht door het Landgestüt in Warendorf.
In het najaar van 1997 heeft de hengst deelgenomen aan een 100 dagen durend verrichtingsonderzoek in Warendorf, dat hij als winnaar van 22 deelnemende hengsten heeft afgesloten.
In 2001 is Laurentianer in Verden wereldkampioen jonge dressuurpaarden geworden.
Vanaf augustus 2001 heeft Marlies van Baalen (NED) de hengst uitgebracht in lichte toer dressuurwedstrijden en later in Grand Prix wedstrijden. Vanaf 2006 is Laurentianer uitsluitend voor de fokkerij gebruikt. De hengst heeft volgens de gegevens van de Duitse hippische sportbond een winsom van € 7.418.
Van Laurentianer zijn elf zonen goedgekeurd voor de fokkerij en zijn 126 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek. Van hen hebben er 28 het predicaat staatspremiemerrie behaald.
Van de nakomelingen van Laurentianer zijn er 250 geregistreerd als sportpaard en die hebben tot en met 2015 samen € 202.550 gewonnen.
In april 2012 heeft het Landgestüt Warendorf de hengst laten inslapen omdat hij een ernstige vorm van kanker had;

Garina Hann, 1983, bruin, MV. Diskant Hann, is de moeder van de bruine hengst Refosco Hann (1996, V. Regazzoni Hann) die in oktober 1998 is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Gegevens over een eventueel verrichtingsonderzoek waar Refosco aan deelgenomen zou kunnen hebben en over eventuele geregistreerde nakomelingen zijn niet bekend;

Gardena Hann, 1984, bruin, MV. Argus Hann, is de moeder van de bruine staatspremiemerrie Märzzauber Hann (1992, V. Matcho x) en die is de moeder van de bruine hengst San Bernardino Hann (2006, V. Sandro Hit Oldbg).
San Bernadino is in oktober 2008 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is gehuurd door het Landgestüt Celle.
Hij heeft in 2008 deelgenomen aan een 300 dagen durend verrichtings-onderzoek in Adelheidsdorf en bereikte daarbij van de 48 deelnemende hengsten de tweede plaats.
De hengst is twee jaar bij het Landgestüt beschikbaar geweest voor de fokkerij en is daarna door zijn eigenaar uitgebracht in de sport (M springen).
Eind 2015 zijn vier dochters van San Bernadino als fokmerrie opgenomen in een stamboek en zijn 30 nakomelingen uitgebracht in de sport;

Gina Hann, 1985, bruin, staatspremiemerrie, MV. Cavalier Hann, is de moeder van de donkerbruine staatspremiemerrie Wyella Hann (1993, V. Wanderbursch II Hann). Wyella is de moeder van de hengst Laurentio Hann (1999, V. Lauries Crusador xx).
Laurentio is in oktober 2001 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en een maand later is hij erkend door het Oldenburgse stamboek. Later heeft ook het Rheinlandse stamboek de hengst erkend.
In april 2002 heeft de hengst deelgenomen aan een 30 dagen durend onderzoek in Neustadt/Dosse, waarbij hij de vierde plaats behaalde van de 20 deelnemende hengsten.
Laurentio is in dressuur opgeleid door Nicole Hinkelmann (GER) en Alexandra Sessler (GER) tot Intermediair I niveau. De hengst heeft een € 3.807 gewonnen.
Laurentio is in de fokkerij actief geweest tot en met 2012. Van hem zijn 5 zonen goedgekeurd voor de fokkerij en zijn 115 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek, waarvan er dertien het predicaat staatspremiemerrie hebben behaald.
Van de nakomelingen zijn er 238 uitgebracht in de sport en samen hebben die € 88.216 gewonnen;

Grandizza Hann, 1986, bruin, staatspremiemerrie, MV. Ladykiller xx, is de moeder van de bruine merrie Ria Grande Hann (1991, V. Ritual Hann).
Ria Grande is de moeder van de hengst Damsey FRH Hann (2002, V. Dressage Royal Oldbg).
Damsey FRH heeft in maart/april 2005 deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen in Adelheidsdorf en is daarna goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
In 2010 heeft het Oldenburgse stamboek Damsey FRH erkend voor de fokkerij. Later hebben ook het Rheinlandse en het Beierse stamboek de hengst goedgekeurd, c.q. erkend.
In 2006 en 2007 is hij door Inga von Helldorff (GER) uitgebracht in B en L dressuurwedstrijden en in 2008 heeft Steffen Frahm (GER) de opleiding overgenomen. In mei 2010 is voor het eerst in de Prix St. Georg gestart en in 2012 in Grand Prix wedstrijden. Damsey FRH heeft eind 2015 een winsom van € 17.351.
Tot eind 2015 zijn zes zonen van Damsey FRH goedgekeurd voor de fokkerij en zijn 31 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Tachtig nakomelingen van de hengst zijn uitgebracht in de sport en zij hebben samen € 13.649 gewonnen.

Succesvolle sportpaarden van Grande

Volgens de gegevens van de Duitse hippische sportorganisatie zijn 565 nakomelingen van Grande uitgebracht in de sport. Daarvan zijn 68 nakomelingen uitgekomen in de klasse S springen, 10 in de klasse S dressuur en 1 in de klasse S endurance. De gezamenlijke winsom van alle Grande-nakomelingen bedraagt eind 2015 volgens de Duitse FN € 1.142.509.

De meest succesvolle nakomelingen zijn:

Grande-Giso Hann
, 1964, ruin, vos, MV Aumund Hann, is onder de naam Jagermeester door Henk Nooren (NED) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie is o.a. uitgekomen bij de Olympische Spelen 1976 in Montreal;


Grande Hann
, 1965, ruin, vos, MV. Frustra II Hann, is door Michael Matz (USA) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie heeft o.a. deelgenomen aan de Olympische Spelen 1976 in Montreal;


Gute Sitte BWP
, 1966, merrie, vos, MV. Ortello xx, is door Eric Wauters (BEL) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie maakte deel uit van het Belgische team dat in de landenwedstrijd springen bij de Olympische Spelen 1976 in Montreal de bronzen medaille won. Gute Sitte was ook een succesvolle fokmerrie;


Graciosa Hann,
1967, merrie, vos, MV. Frio Hann, is door Ulrich Meyer zu Bexten (GER) en Peter Sünkel (GER) in internationale springconcoursen uitgebracht. De merrie heeft een winsom van meer dat € 31.198. (De registratie van winsommen door de Duitse FN is pas in 1976 gestart);


Galapagos Hann
, 1970, ruin, vos, MV. Duellant Hann, is door Gabriela Grillo (GER) in de jaren 1977 – 1983 uitgebracht in internationale dressuur-wedstrijden. In 1980 is de Grand Prix Speciaal op het CHIO Aachen gewonnen. In 1981 is de bronzen medaille behaald bij het Europees kampioenschap in Laxenburg en is met het Duitse team de Europese titel behaald. In 1982 maakte de combinatie deel uit van het Duitse team dat op het Wereldkampioenschap in Lausanne de gouden medaille won. Individueel is de combinatie daar vierde geworden. Galapagos heeft een winsom van € 47.643;


Gratulant Hann
, 1971, ruin, vos, MV. Duellant Hann, is door Gerd Wiltfang (GER) in de jaren 1977 – 1982 in nationale en internationale springconcoursen uitgebracht. Gratulant heeft een winsom van € 51.110;


Santa Gruz Hann
, 1973, ruin, vos. MV. Frustra II Hann, is door Wilhelm Bettinger (GER) in de jaren 1978 – 1994 uitgebracht in Duitse springwedstrijden klasse S. Santa Gruz heeft een winsom van € 44.767 en


Guadiana Hann
, 1981, merrie, vos, MV. Waidmannsdank xx, is in de jaren 1989 – 1998 met Richard Bayha (GER) succesvol geweest in springwedstrijden klasse S in Duitsland. De combinatie won o.a. de Grand Prix München 1994. Guadiana heeft een winsom van € 90.887.

 

Zonen van Grande in de fokkerij

1. Graphit DE 331310412264 Hann

Graphit Hann (V. Grande Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren in 1964 en is gefokt door Heinrich Köhne uit Oyten, dat net ten oosten van Bremen ligt. Het ligt ook een paar kilometer van Achim waar Grande ter dekking stond.
De moeder van Graphit is de bruine staatspremiemerrie Frutana Hann (1958, V. Frustra II Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Arabia Hann (1949, V. Athener Hann).
De moederlijn gaat verder met dochters van Athos Hann (1938), Fliegerstern Hann (1924), Honorat Hann (1906) en Mangan Hann (1894).
Gerekend over acht generaties voert Graphit 18% Engels volbloed, waarvan 6,25 % is ingebracht door de hengst Christian de Wet xx (1901, V. Gallinule xx) en 6,25 % door de hengst Tannenfels xx (1917, V. Fels xx).

Graphit is in het najaar van 1966 op de keuring van het Hannoveraanse stamboek in Verden goedgekeurd en vervolgens gekocht door het Niedersachsische Landgestüt in Celle.
In 1967 heeft hij deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek in Westercelle. In 1968 is de hengst door het Landgestüt op het dekstation in Hänigsen, dat tussen Hannover en Celle ligt, geplaatst.
Van Graphit zijn 22 zonen goedgekeurd voor de fokkerij. Voorts heeft Graphit 59 dochters die als moeder of grootmoeder een goedgekeurde hengst hebben gebracht en meer dan 500 geregistreerde sportpaarden. Met zijn nakomelingen heeft Graphit grote invloed uitgeoefend op de paardenfokkerij en paardensport in Duitsland en ver daarbuiten. Hij wordt uit foktechnisch oogpunt niet voor niets gezien als de beste zoon van de hengst Grande Hann.
Graphit is in 1987 overleden.

Voor nadere informatie over de hengst Graphit en zijn nakomelingen wordt verwezen naar de pagina Graphit Hann op deze website www. stempelhengsten.eu.

2. Gralsritter DE 331310413065 Hann

De bruine hengst Gralsritter Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1965 geboren en is gefokt door Johann Lange uit Oyten, dat enkele kilometers ten oosten van Bremen ligt.
De moeder van Gralsritter is de bruine staatspremiemerrie Fruchtmuse Hann (1952, V. Frustra II Hann) en tweede moeder is de bruine merrie Atlasschatzchen Hann (1944, V. Alas Hann).
Gralsritter heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 14,1 % volbloed. In zijn afstamming komt de hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) zeven keer voor.

Gralsritter is in het najaar van 1967 in Hunnesrück door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd en heeft in 1968 in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Van de vijftien deelnemende hengsten eindigde hij op de elfde plaats. Vanaf 1969 tot 1994 is Gralsritter door het Niedersachsische Landgestut in Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Zijn eerste jaren als fokhengst waren niet erg veelbelovend, maar daarna is hij door de springkwaliteiten van zijn nakomelingen een respectabele hengst geworden. Van hem zijn 182 dochters als fokmerrie in een stamboek ingeschreven en 15 van hen zijn staatspremiemerrie geworden.

Zijn zonen Graf Magna Hann (1978), Grandeur Hann (1978), Gurnemanz Hann (1980), Geldbote Hann (1990), Gralshüter Hann (1990), Gralswachter Hann (1990) en Gralsritter II Hann (1992) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Dertien dochters van Gralsritter zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden,.

Gralsritter heeft een groot aantal goede springpaarden gebracht. Van zijn nakomelingen zijn er 473 uitgebracht in wedstrijden en daarvan zijn er 45 gestart in de klasse S springen en acht in de klasse S dressuur. Tot eind 2015 hebben de nakomelingen samen een bedrag van van meer dan € 2 miljoen gewonnen.
Gralsritter is in 1993 uitgeroepen tot Hannoveraanse hengst van het jaar.

Voor nadere informatie over de hengst Gralsritter Hann en zijn nakomelingen wordt verwezen naar de pagina Gralsritter Hann op deze website www. stempelhengsten.eu.

 

 

 

3. Glander DE 331310414466 Hann

De bruine hengst Glander Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 171 cm. Hij is in 1966 geboren en is gefokt door Hermann Meier uit Weyhe, dat enkele kilometers ten zuiden van Bremen ligt.
De moeder van Glander is de bruine merrie Auerröschen (1960, V. Aumund Hann), die ook de moeder is van de in Zweden goedgekeurde hengst German SWB (1970, V. Dezember Hann). Bovendien is Auerröschen de tweede moeder van de hengst Gastronom Hann (1972, V. Gazal I ox).
Tweede moeder van Glander is de donkerbruine Ankona Hann (1949, V. Anblick xx).
Glander is een hoog in het bloed staande Hannoveraanse hengst. Gerekend over acht generaties voert hij 30,5 % Engels- en Arabisch volbloed.

Hij is in 1968 in Hunnesrück goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1969 in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek dat hij als winnaar heeft afgesloten.
Vervolgens is hij van 1970 tot en met 1982 actief geweest als fokhengst.
Zijn zonen Granit Hann (1976) en Gletscher Hann (1979) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.
Enkele dochters van Glander zijn moeder of grootmoeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Geralde Hann, 1972, MV. Valentino xx, is de moeder van de hengst Ammersee Hann (1990, V. Archipel Hann), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Gladiole Hann, 1972, MV. Duft II Hann, is de moeder van de merrie Sheila Hann (1976, V. Shogun xx) en van de hengst Winrich Hann (1982, V. Wenzel I Hann), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd.
Sheila is de moeder van de hengst Wanninger (1983, V. Wensel I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse, Beierse- en Baden-Württembergse stamboek;

Glamur Hann, 1972, MV. Feiertag I Hann, is de moeder van de merrie Eklypse Hann (1976, V. Ecuador xx) en Eklypse is de moeder van de hengst Winston Mendocinas Hann (1988, V. Watussi Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Genua Hann, 1973, MV. Absatz Hann, is de moeder van de hengst Wanderer Hann (1980, V. Wagner Hann) en de staatspremiemerrie Winni Hann (1985, V. Wagner Hann). Wanderer is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Winni is de moeder van de hengsten Esciero Hann (1999, V. Escudo I Hann), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek, en Lichtprinz Hann (2008, V. Londontime Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Glanzflocke Hann, 1973, MV. Winkel Hann, is de moeder van de hengst Salamander Hann (1981, V. Shogun xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Gladiatorin Hann, 1975, MV. Senat Hann, is de moeder van de merrie Marnie Hann (1982, V. Matrose Hann) en Marnie is de moeder van de hengst Colani Hann (1988, V. Calypso II Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, het Oldenburgse- en het Beierse stamboek;

Geisha Hann, 1976, MV. Jonkheer xx, is de moeder van de hengst Reform Bavar (1983, V. Report II Westf), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek en het ZfdP;

Gleida Hann, 1978, MV. Perfekt I Hann, is de moeder van de hengst Amoural Hann (1982, Arsenik Hann), die is goedgekeurd door het Rheinland-Pfalz-Saar stamboek en het Tsjechische stamboek;

Galina Hann, 1979, MV. Black Sky xx, is de moeder van de merrie Angelina Hann (1987, V. Airport Hann) en Angelina is de moeder van de hengst Schow Men Hann (1993, V. Sao Paulo Oldbg), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Goldfee Hann, 1980, MV. Wohlan Hann, is de moeder van de merrie Landlady Hann (1991, V. Landadel Holst) en Landlady is de moeder van de hengst Sandro Gold Oldbg (2008, V. Sandro Boy Oldbg), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek en

Gina Hann, staatspremiemerrie, 1981, MV. Garamond Trak, is de moeder van de merrie Ronda Hann (1988, V. Roncalli xx) en Ronda is de moeder van de hengst Bonheur Hann (1993, V. Brentano II Hann). Bonkeur is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Berlin-Brandenburgse stamboek en door de Canadian Warmblood Horse Breeding Association.

Volgens gegevens van de Duitse Hippische Sportbond zijn 343 nakomelingen in wedstrijdverband uitgebracht en hebben die samen € 216.572 gewonnen.

3.1. Granit DE 331315101776 Hann

Granit Hann (V. Glander Hann) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1976 geboren en is gefokt door Heinrich Heemke uit Kirchlinteln, dat enkele kilometers ten oosten van Verden in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Granit is de schimmel merrie Nona Hann (1970, V. Novum xx), die ook de moeder is van de hengst Arkansas Hann (1988, V. Aderlass Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
De tweede moeder van Granit is de vos staatspremiemerrie Alina Hann (1966, V. Absatz Hann) en zij is ook de tweede moeder van de hengst Wanderer Hann (1980, V. Wagner Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Granit heeft een overwegend Hannoveraanse afstamming, waar, gerekend over acht generaties, 37,5 % Engels volbloed en 10,2 % Arabisch volbloed in voor komt.

De hengst is goedgekeurd door het stamboek Rijnland-Palts-Saar en is van 1979 tot en met 1986 actief geweest in de fokkerij.
Van zijn nakomelingen zijn er 43 uitgebracht in de sport en die hebben samen een winsom van € 21.584.
Granit is zelf in de sport uitgebracht in M springwedstrijden. Hij heeft een winsom van € 1.471.

3.2. Gletscher DE 331318412779 Hann

De grote vos hengst Gletscher Hann (V. Glander Hann) heeft een stokmaat van 174 cm. Hij is in 1979 geboren en is gefokt door Erich Cassens uit het Oostfriese Emden.
De moeder van de hengst is de zwarte merrie Wonne Hann (1974, V. Waldhorn Hann).
Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Gondel Hann (1967, V. Gotthard Hann), die ook de tweede moeder is van de hengst Saigon W Bavar (1994, V. Sandro Holst), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.
Gletscher is een Hannoveraans gefokte hengst met 31,25 % Engels- en Arabisch volbloed in de laatste acht generaties.

De hengst is in 1981 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1982 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Hij behaalde 105,93 punten, waarmee hij 15e van de 39 deelnemende hengsten is geworden. Gletscher is van 1983 tot en met 2000 actief geweest in de fokkerij.
Zijn zonen Glencheck Hann (1984), Glacier Hann (1985), Gaetano S Hann (1987) en Argentille Grenadier Hann (1991) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Enkele van zijn dochters zijn moeder of grootmoeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Gilette Hann, 1984, MV. Lungau Hann, is de moeder van de hengst Wiegel Hann (1991, V. Wandervogel I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Gefion Hann, 1987, MV. Wörmann Hann, is de moeder van de hengst Davenport Oldbg (2000, V. Dream of Glory Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Gunila Hann, 1987, MV. Weingau Hann, is de moeder van de merrie Atlantica Hann (1993, V. Andiamo Hann) en Atlantica is de moeder van de hengst Feininger Hann (1997, V. Feiner Graf Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek;

Gina Hann, 1990, MV. Lunbgau Hann, is de moeder van de merrie Quick Roxanne Oldbg (1994, V. Quick Star SF). Quick Roxanne is de moeder van de hengst Dick Z Zang (1997, V. Drossan Hann), die is goedgekeurd door het Anglo Europese Stamboek en

Gloria Hann, 1990, MV. Lungau Hann, is de moeder van de hengst Late Black Sun Hann (1996, V. Lacros Holst).
Van de nakomelingen van Gletscher zijn er 199 uitgebracht in de sport en van hen zijn er drie gestart in de klasse S dressuur en 13 in de klasse S springen. De nakomelingen hebben  samen € 171.154 gewonnen.

De vos ruin Gysmo Rhein (2001. MV. Grand Royal Hann), fokker Mathias Nooten. is in de jaren 2011 – 2016 door Sencer Horasan (TUR) en Hamad Nasser Al Qadi (QAT) in internationale springwedstrijden uitgebracht.

Eind 2020 heeft Gletscher nog altijd een dressuurindex van 83 met een betrouwbaarheid van 86 % en een springindex van 87 met een betrouwbaarheid van 91 %.

3.2.1. Glencheck DE 331318016084 Hann

Glencheck is een zwarte hengst die is geboren in 1984. Hij is gefokt door Jürgen Droste uit Bramsche, dat 20 km ten noorden van Osnabrück in Nedersaksen ligt.
De moeder van Glencheck is de zwarte staatspremiemerrie Asta Hann (1977, V. Abajo xx), die ook de moeder is van de hengst Labracon Hann (1988, V. Lungau Hann).
Tweede moeder van Glencheck is de bruine Duftkrone Hann (1969, V. Duft II Hann).
Glencheck heeft een Hannoveraanse afstamming, waarin een vrij hoog percentage volbloed voorkomt. Gerekend over acht generaties voert Glencheck 43,75 % volbloed. De Hannoveraanse stempelhengst Dolman (1933, V. Detektiv Hann) komt vier keer voor in de afstamming van Glencheck.

Glencheck heeft in 1987 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen. Van de 40 deelnemende hengsten is hij bij de dressuurgerichte onderdelen op de 20e plaats geëindigd en bij de springengerichte onderdelen op de 15e plaats. In de totaalstand is hij met 101,08 punten op de 20e plaats geëindigd. Na afloop van het onderzoek heeft het Hannoveraanse stamboek Glencheck goedgekeurd voor de fokkerij.
De inbreng van Glencheck in de fokkerij is echter zeer gering geweest.

3.2.2. Glacier DE 331318006885 Hann

De donkerbruine hengst Glacier Hann (V. Gletscher Hann) heeft een stokmaat van 165 cm. De hengst is op 10 maart 1985 geboren en is gefokt door Ruth-Hanna Fehling uit Quakenbrück, dat circa 20 km ten zuiden van Cloppenburg in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Glacier is de bruine merrie Wega Hann (1978, V. Weingau Hann) en tweede moeder is Gespielin Hann (1971, V. Gazal VII ox).
Glacier is afkomstig uit een Hannoveraanse moederlijn waarin een behoorlijke hoeveelheid Engels- en Arabisch volbloed aan is toegevoegd. Gerekend over acht generaties voert Glacier 19,5 % Engels volbloed en 13,3 % Arabisch volbloed. De stempelhengst Goldammer II Hann (1919, V. Goldschläger II Meckl) komt vier keer voor in de afstamming van Glacier.
Glacier is in oktober 1987 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Hij heeft in 1988 in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 73 deelnemende hengsten is hij bij de dressuurgerichte onderdelen 43e geworden en bij de springengerichte onderdelen 56e. In de totaalstand is hij met 91,73 punten op de 48e plaats geëindigd.

In 1991 heeft het Saksische stamboek Glacier goedgekeurd. Hij is van 1988 tot en met 2000 als hengst actief geweest in de fokkerij.
Van Glacier zijn 56 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en daarvan zijn erzeven staatspremiemerrie geworden. Daarnaast zijn 91 nakomelingen van Glacier uitgebracht in de sport. Tot en met 2020 hebben die samen € 52.065 gewonnen.

Eind 2020 heeft Glacier een dressuurindex van 102 met een betrouwbaarheid van 79 % en een springindex van 76 met een betrouwbaarheid van 83 %.

In 1989 en 1990 is Glacier uitgebracht in gestandaardiseerde springwedstrijden. Vanaf 1991 is de hengst uitgebracht in dressuurwedstrijden en in springwedstrijden op stijl. In de jaren 1993 – 1999 is Glacier alleen nog in dressuurwedstrijden uitgebracht waarbij de klasse M het hoogste niveau was. Glacier heeft een winsom van € 2.070.

3.2.3. Gaetano S DE 331318015487 Hann

Gaetano S Hann (V. Gletscher Hann) is een vos hengst die in 1987 is geboren. De hengst is gefokt door Günter Schöbel uit Menslage, dat tussen Löningen en Quakenbrück ten zuidwesten van Cloppenburg in Nedersaksen ligt.
De moeder van Gaetano S is de vos merrie Noblesse Hann (1975, V. Nomade Hann) en tweede moeder is Adlerbraut Hann (1960, V. Abhang I Hann).
Gaetano S is een Hannoveraans gefokte hengst met een afstamming met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 26,6 % Engels volbloed.
Hij is goedgekeurd door het ZfdP.

Vijf nakomelingen van hem zijn uitgebracht in sportwedstrijden en hebben daarbij € 1.501 gewonnen.

In de jaren 1991 – 1996 is Gaetano S uitgebracht in B- en L-dressuurwedstrijden en in de jaren 1997 – 2002 in B en L springwedstrijden. Hij heeft € 1.766 aan prijzengeld gewonnen.

3.2.4. Glenwood DE 331318002591 Hann (Argentille Grenadier)

De vos hengst Glenwood heeft een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren in 1991 én is gefokt door Helmut Gulde uit Quackenbrück, dat circa 20 km ten zuiden van Cloppenburg in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Hilly Hann (1979, V. Hill Hawk xx) en tweede moeder is de vos Albrune Hann (1971, V. Abhang I Hann).
Glenwood komt uit een Hannoveraanse stam waar aan behoorlijk veel Engels volbloed is toegevoegd. Gerekend over acht generaties voert hij 45,3 % Engels volbloed en 1,6 % Arabisch volbloed.
Glenwood is verkocht aan de Val d’Argent stoeterij in Rothbury, New South Wales, Australië. Daar is de hengst onder de naam Argentille Grenadier goedgekeurd door het Australische Warmbloed Paardenstamboek en vanaf 1995 tot omstreeks 2006 ingezet voor de fokkerij.

4. Goldfalk DE 331313009166 Hann

Goldfalk Hann (V. Grande Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 16 mei 1966 geboren en is gefokt door Bajo Meyer uit Schortens, dat bij Wilhelmshaven in het noordwesten van de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Goldfalk is de bruine merrie Fusion Hann (1957, V. Frustra II Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Felute Hann (1941, V. Felix Hann).
Goldfalk is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 8,6 % Engels volbloed. Voorts heeft de afstamming van Goldfalk geringe invloeden van Shagya-arabisch bloed en van de Oost Pruisische fokkerij.

Goldfalk is op 16 december 1968 door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek goedgekeurd en is in België van 1969 tot en met 1985 actief geweest als fokhengst.
Het BWP heeft 594 nakomelingen van hem geregistreerd.

Van zijn zonen zijn Granit Oldbg (1970), Quickfalk van het Roelansbos BWP (1970), Reichsfürst van de Richter BWP (1971), Roxano de Lauzelle BWP (1971), Saltus BWP (1972), Titan BWP (1973), Udrich BWP (1974) en Volga BWP (1975) goedgekeurd voor de fokkerij.

Een aantal dochters is moeder of grootmoeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Quella van Hendrixhof BWP, 1970, MV. Selim Sgldt, is de moeder van de hengst Vondel van het Hendrixhof BWP (1975, V. Widukind de Lauzelle Hann), die is goedgekeurd door het BWP;

Rakia Pia BWP, 1971, MV. Sibelius van la Roche Sgldt, is de moeder van de hengst Viking Pia BWP (1975, V. Flügel van la Roche Hann), die door het BWP is goedgekeurd;

Rapsodie St. Hubertushoeve BWP (1971, MV. Schwechten Hann) is de moeder van de merrie Vinomin St. Hubertushoeve BWP (1975, V. Flügel van la Roche Hann), Woudgodin van St. Hubertushoeve BWP (1972, V. Steinpilz van Hubertushoeve BWP) en Calorie St. Hubertushoeve BWP (1979, V. Flügel van la Roche Hann).
Vinomin St. Hubertushoeve is de moeder van de hengst Cognac BWP (1979, V. Ferdigano Hann), die is goedgekeurd door het BWP.
Woudgodin van St. Hubertushoeve is de moeder van de hengst Iwanow St. Hubertushoeve BWP (1985, V. Romanow Holst), die is goedgekeurd door het Anglo European Studbook.
Calorie St. Hubertushoeve is de moeder van de hengsten Oh-Boy van St. Hubertushoeve BWP (1991, V. Beach Boy KWPN) en Prince-Him St. Hubertushoeve BWP (1992, V. Lucky Him van het Vijverbos BWP), die beide door het Anglo European Studbook zijn goedgekeurd;

Rendal BWP, 1971, MV. Iris van Klaverenhaas BWP, is de moeder van de merrie Wapiti BWP (1976, V. Alcanar xx) en Wapiti is de moeder van de hengst Erdhügel BWP (1981, V. Almhügel de Lauzelle BWP), die door het BWP is goedgekeurd;

Saidja BWP, 1972, MV. Fernalp Hann, is de moeder van de hengst Windsor van Berkenbroeck BWP (1976, V. New Linacre van de Richter BWP), die is goedgekeurd door het BWP;

Tibbe van het Hendrixhof BWP, 1973, MV. Selim Sgldt, is de moeder van de hengst Abbe van Hendrixhof BWP (1977, V. Widukind de Lauzelle BWP), die is goedgekeurd door het BWP;

Tinka BWP, 1973, MV. Sturmwind van la Roche BWP) is de moeder van de hengst Cay BWP (1979, V. Flügel van la Roche Hann), die is goedgekeurd door het BWP;

Uka BWP, 1974, MV. onbekend, is de moeder van de merrie Cindy BWP (1979, V. Flügel van la Roche Hann) en Cindy is de moeder van de hengst Quidam BWP (1993, V. Darco BWP), die is goedgekeurd door het Anglo European Studbook;

Ulirika BWP, 1974, MV. Selim Sgldt, is de moeder van de hengst Dulrik BWP (1980, V. Flügel van la Roche Hann), die is goedgekeurd door het BWP;

Violetta BWP, 1975, MV. Seneka I Hann, is de moeder van de hengst Efendi BWP (1981, V. Pik Bauer Hann), die is goedgekeurd door het BWP;

Vliegenfängerin BWP, 1975, MV. Wohlan Hann, is de moeder van de merrie Dolfangerin BWP (1980, V. Flügel van la Roche Hann) en Dolfangerin is de moeder van de hengst Abrek van la Roche AWÖ (1998, V. Abrek AWÖ), die is goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek AWÖ;

Winde BWP, 1976, MV. Flügel van la Roche Hann, is de moeder van de hengst Fürst BWP (1982, V. Goldfisch de Lauzelle Hann);

Wolanda BWP, 1976, MV. Unicum van de Schoutenhoef BWP, is de moeder van de merrie Alaska SI (1990, V. Gold Sky Hann). Alaska is de moeder van de hengst Velasko SI-Unire (2003, V. Voltaire Hann), die is goedgekeurd door het Italiaanse stamboek SI;

Beauty-Nellie BWP, 1978, MV. Lugano van la Roche Hann, is de moeder van de hengst Chauvinist van de Donkhoeve BWP (2002, V. Vigo d’Arsouilles BWP), die is goedgekeurd door het BWP en

Daskia BWP, 1980, MV. Flügel van la Roche Hann, is de moeder van de merrie Tirana van de Vossenheuvel BWP (1996, V. King’s Bens BWP). Tirana van de Vossenheuvel is de moeder van de hengst Fliegenfanger van de Vosseheuvel BWP (2005, V. Pavarotti van de Helle BWP), die is goedgekeurd door het BWP.

In oktober 2005 heeft de Belg Bart Wuyts een artikel geschreven over 50 jaar BWP-hengsten. In dat artikel is een lijst opgenomen met de succesvolle verervers binnen het BWP stamboek. Op die lijst staat Goldfalk op de zesde plaats, maar onduidelijk is volgens welke criteria de plaatsing heeft plaatsgevonden. In hetzlefde artikel betoogt hengstenhouder Michel Spaas dat er van Goldfalk weinig is overgebleven. Hij heeft vrijwel geen bijzonder sportpaarden gegeven en de paar goede sportpaarden van Goldfalk waren niet gezond. Via zijn dochters heeft Goldfalk wel enkele goede kleinkinderen gebracht.
Van de nakomelingen van Goldfalk die goed hebben gepresteerd in de sport kan Granit Oldbg, goedgekeurde hengst (zie hfdst. 4.1.), 1970, MV. Flügel van la Roche Hann, worden genoemd. De hengst is in internationale springwedstrijden uitgebracht door Paul Schockemöhle (GER).

4.1. Quicstar BWP / Granit DE 333330445870 Oldbg

De vos hengst Quicstar (V. Goldfalk Hann) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 30 juni 1970 in België en is gefokt door George Roox.
De moeder van de hengst is de donkere vos Magda BWP (1966, V. Flügel van la Roche Hann) en tweede moeder is de vos Hilde BWP (1961, V. Winnetou Sgldt).
Quicstar is afkomstig uit een moederlijn met een aanzienlijke Nederlandse inbreng vanuit de hengsten Domburg NSTg (1916, V. Cicero III GrPS) en Nubert NSTg (1926, V. Ebert NSTg). Via zijn vader voert Quicstar 3,1 % Engels volbloed.

Eind 1972 heeft het Oldenburgse stamboek de hengst goedgekeurd en daarbij is zijn naam gewijzigd in Granit. Granit is van 1973 tot en met 1978 als hengst actief geweest in de fokkerij.

Vijf dochters van Granit zijn moeder of grootmoeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Gazelle Oldbg, 1976, MV. onbekend, is de moeder van Galanda Oldbg (1995, V. Landadel Holst) en Galanda is de moeder van de hengst Corsari van de Helle BWP (2010, V. Comme Il Faut Westf);

Garde Oldbg, 1977, MV, onbekend, is de moeder van de merrie S. Goldika Badwu (1980, V. Gepard Hann). S. Goldika is de moeder van de hengsten Ligold Holst (1991, V. Liostro Holst) en Canard Croa (1995, V. Calypso Holst), die beide zijn goedgekeurd door het Kroatische stamboek;

Gerlinde Oldbg, 1977, MV. Agram Hann, is de moeder van de hengsten Fundus Oldbg (1985, V. Favorit Oldbg), Lauriston Oldbg (1986, V. Latus I Holst) en Nariston Oldbg (1991, V. Narew xx) en van de merrie Gardenia Hann (1981, V. Gepard Hann).
Fundus is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.
Lauriston is goedgekeurd door het Sachsen-Thüringse stamboek, het Oldenburgse- en het Hannoveraanse stamboek en het KWPN.
Nariston is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het ZfdP.
Gardenis is de moeder van de hengsten Landfürst Oldbg (1985, V. Landgraf II Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek, en Sadenio Oldbg (1987, V. Sandro Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Hannoveraanse- en Berlin-Brandenburgse stamboek;

Golda II Oldbg, 1977, MV. Welf Hann, is de moeder van de hengst Gepardi Hann (1981, V. Gepard Hann), die is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Berlin-Brandenburgse stamboek en

Grisette Hann ,1978, V. Dünkel Hann, is de moeder van de merrie Gesette Hann (1982, V. Gepard Hann) en Gesette is de moeder van de hengst Gragenit Oldbg (1989, V. Grannus Hann).

Van Granit zijn 51 nakomelingen uitgebracht in de sport en vier van hen zijn uitgebracht in de klasse S springen. De nakomelingen hebben samen € 30.780 gewonnen.

Vanaf 1976 is Granit in de springsport uitgebracht en vanaf 1977 is hij gestart in de klasse S. Granit is door Paul Schockemöhle (GER) internationaal uitgebracht en is vooral in puissance wedstrijden succesvol geweest.
Volgens gegevens van de Duitse Hippische Sportbond heeft Granit een winsom van € 4.653.

4.2. Quickfalk van het Roelansbos W1169HGT BWP

Quickfalk van het Roelansbos BWP (V. Goldfalk Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. De hengst is geboren op 3 augustus 1970 en is gefokt door Maurice Verlinden uit Heist-op-den-Berg, dat in het zuidoosten van de provincie Antwerpen in Belgie ligt.
De moeder van Quickfalk van het Roelansbos is de vos merrie Abendnebel Hann (1965, V. Absatz Hann) en tweede moeder is de vos Fibula Hann (1958, V. Fernruf Hann).
Quickfalk van het Roelansbos is overwegend Hannoveraans gefokt met, gerekend over acht generaties, invloeden van Engels volbloed (9,4 %) en Trakehner bloed (12,5 %). De Hannoveraanse stempelhengst Feiner Kerl (1919, V. Fling Hann) komt drie keer voor in de afstamming van Quickfalk van het Roelansbos.
De hengst is op 17 februari 1973 goedgekeurd door het Belgisch Warmbloedpaarden Stamboek en is in 1973 en 1974 actief geweest in de fokkerij. Het BWP heeft 23 nakomelingen van hem geregistreerd.

4.3. Reichsfürst van de Richter W1189HGT BWP

De donkerbruine hengst Reichsfürst van de Richter BWP (V. Goldfalk Hann) heeft een stokmaat van 166 cm.
Hij is op 25 april 1971 geboren en is gefokt door Jan Houben uit Genk, dat in de provincie Limburg in België ligt. Reichsfürst van de Richter is een broer van de hengst Saltus BWP (1972, zie hfdst. 4.5.).
De moeder van beide hengsten is de vos merrie Liebling van de Richter Hann (1975, V. Der Löwe xx) en tweede moeder is Alpentulpe Hann (1960, V. Abendstern Trak).
Reichsfürst van de Richter is een Hannoveraans gefokte hengst uit een moederlijn die terug gaat naar 1939. De hengst voert daarnaast, gerekend over acht generaties, 29,7 % Engels volbloed en 11,7 % Trakehner bloed.

Reichsfürst van de Richter is op 7 december 1974 door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek goedgekeurd voor de fokkerij. De hengst is tot en met 1981 als hengst actief geweest. Het BWP heeft 88 nakomelingen van hem geregistreerd.

Dochter Fürstin von H BWP, 1982, V. Drost Hann, is de moeder van de hengst Quarto de la Cour BWP (1993, V. Major de la Cour SF), die is goedgekeurd door het Belgische stamboek SBS en het Anglo Europese Stamboek.

4.4. Roxano de Lauzelle 056002W00001173 BWP

Roxano de Lauzelle BWP (V. Goldfalk Hann) is een donkere vos hengst met een stokmaat van 164 cm. De hengst is geboren op 8 mei 1971 en is gefokt door Frans Hemeryck uit Wavre, dat de hoofdstad is van de Belgische provincie Waals Brabant. De moeder van de hengst is de bruine merrie Heidi BWP (1961, V. Frustra II Hann), die tevens de moeder is van de hengst Ticino I de Lauzelle BWP (1973, V. Alcabar xx), die is goedgekeurd door het BWP.
Tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Altmarie Hann (1948, V. Altried Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Leonhard Hann (1983, V. Lombard Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en het Rijnland-Palts-Saar stamboek.
Roxano de Lauzelle heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 10,2 % Engels volbloed. De Hannoveraanse stempelhengst Alderman (1909, V. Alnok Hann) komt maar liefst zeven keer voor in de afstamming van Roxano de Lauzelle.
De hengst is op 8 december 1973 door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek goedgekeurd voor de fokkerij en is van 1974 tot en met 1977 actief geweest in de fokkerij. Het BWP heeft 83 nakomelingen van hem geregistreerd.

4.5. Saltus 056002W00001194 BWP

De donkerbruine hengst Saltus BWP (V. Goldfalk Hann) heeft een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 13 april 1972 en is gefokt door Jan Houben uit Genk, dat in Belgisch Limburg ligt.
Saltus is een broer van de hengst Reichsfürst van de Richter BWP (1971, zie hfdst. 4.3.).
De moeder van beide hengsten is de vos merrie Liebling van de Richter Hann (1975, V. Der Löwe xx) en tweede moeder is Alpentulpe Hann (1960, V. Abendstern Trak).
Saltus is een Hannoveraans gefokte hengst uit een moederlijn die terug gaat naar 1939. De hengst voert daarnaast, gerekend over acht generaties, 29,7 % Engels volbloed en 11,7 % Trakehner bloed.
Saltus is op 7 december 1974 goedgekeurd voor de fokkerij en is alleen in 1975 als hengst actief geweest. Het BWP heeft zes nakomelingen van hem geregistreerd.

4.6. Titan 056002W00001238 BWP

Titan BWP (V. Goldfalk BWP) is een donkere vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 23 april 1973 en is gefokt door Guy Groenen uit Opoeteren, dat bij Maaseik in Belgisch Limburg ligt.
De moeder van Titan is de donkere vos Nellie BWP (1967, V. Lugano van la Roche Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Chauvinist van de Donkhoeve BWP (2002, V. Vico d’Arsouilles BWP), die is goedgekeurd door het BWP.
Tweede moeder van Titan is de vos Helda BWP (1961, V. Flügel van la Roche Hann).
Titan is overwegend Hannoveraans gefokt, hoewel hij afkomstig is uit een Gelderse moederlijn waaraan hengsten als Romburg NSTg (1929, V. Domburg NSTg) en Reclame DPS (1934, V. Rigismund NSTg) hebben bijgedragen.
Titan voert, gerekend over acht generaties, 9,4 % Engels volbloed.

De hengst is op 4 december 1976 door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek goedgekeurd voor de fokkerij. Hij is van 1977 tot en met 1981 ingezet voor de fokkerij en het BWP heeft 47 nakomelingen van hem geregistreerd.

4.7. Udrich 056002W1260HGT BWP

De bruine hengst Udrich BWP (V. Goldfalk Hann) is geboren op 5 april 1974. De hengst is gefokt door Maurits Vandersijpen uit Bekkevoort, dat ten noordoosten van Leuven in de Belgische provincie Vlaams Brabant ligt.
De moeder van Udrich is de vos merrie Froliche Hann (1958, V. Futurist I Hann). Tweede moeder is de vos Almwelle Hann (1948, V. Almfex I Hann), die ook de tweede moeder is van de hengst Victory DWB (1985, V. Wenzel I Hann).
Udrich heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 10,9 % Engels volbloed.

De hengst is op 3 december 1977 door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek goedgekeurd voor de fokkerij.
Udrich is alleen in 1978 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar het BWP heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd.

4.8. Volga 056002W00001283 BWP

Volga BWP (V. Goldfalk Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 17 april 1975 geboren en is gefokt door Paul Wygaerts uit Alken, dat ten zuiden van Hasselt in de Belgische provincie Limburg ligt.
De moeder van Volga is de vos Reinke BWP (1971, V. Lugano van la Roche Hann) en tweede moeder is de vos Korona BWP (1964, V. Flügel van la Roche Hann).
Volga is Hannoveraans gefokt met, gerekend over acht generaties, 9,4 % Engels volbloed. De Hannoveraanse hengst Dolman (1933, V. Detektiv Hann) komt drie keer voor in de afstamming van Volga.

Volga is op 2 december 1978 goedgekeurd en is van 1978 tot en met 1980 actief geweest in de fokkerij. Het BWP heeft 20 nakomelingen van hem geregistreerd.

5. Gabriel DE 331310064968 Hann

De donkerbruine hengst Gabriel Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren in 1968 en is gefokt door Horst Kühlcke uit Oberndorf, dat in de gemeente Cuxhaven in het noorden van de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Gabriel is de zwarte staatspremiemerrie Havaria Hann (1964, V. Hassan ox). Zij is ook de moeder van de hengst Washington Hann (1977, V. Wendekreis Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, en de tweede moeder van de hengst Gardestar Hann (1984, V. Gardestern I Hann ), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
Tweede moeder van Gabriel is de zwarte Fanni Hann (1950, V. Friesenkönig Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Grandios Hann (1968, V. Grande, zie hfdst. 6), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse- en het Oldenburgse stamboek, en ze is de tweede moeder van de hengst Agronaut Hann (1974, V. Argus Hann), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek.
Gabriel is een Hannoveraans gefokte hengst uit een moederlijn die voor de helft bestaat uit Arabische volbloeds.

Gabriel is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek en is van 1971 tot en met 1985 actief geweest in de fokkerij.
Zijn zoon Garant Badwu (1980) is goedgekeurd voor de fokkerij en 302 nakomelingen zijn uitgebracht in sportwedstrijden. Van hen zijn er 19 uitgekomen in de klasse S springen en twee in de klasse S dressuur.
De nakomelingen van Gabriel hebben samen € 288.232 gewonnen.

5.1. Garant DE 373711000480 Badwu

Garant Badwu (V. Gabriel Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 14 april 1980 geboren en is gefokt door Annemarie Konrath uit Mosbach, dat in het noorden van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg ligt.
De moeder van Garant is de merrie Wicky Badwu (1974, V. Elfenprinz Trak). Tweede moeder is Winzer – Apua Hann (1961, V. Abendstern Trak), die ook de moeder is van de hengst Arzt Badwu (1972, V. Armin Badwu).
Garant heeft een overwegend Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 35,2 % Trakehner bloed, 12,5 % Arabisch volbloed en 5,5 % Engels volbloed.

Garant heeft in het najaar van 1983 deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen in Marbach. Hij behaalde daarin de vijfde plaats van de 21 deelnemende hengsten.
Na afloop van het onderzoek is de hengst goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. Hij is van 1984 tot en met 1994 actief geweest in de fokkerij.
Eén dochter van Garant is als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 49 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport. Samen hebben die € 26.545 gewonnen.

6. Grandios DE 331310063968 Hann

De bruine hengst Grandios Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1968 geboren en is gefokt door Hans-Richard Kühlcke uit Oberndorf, dat tussen Stade en Cuxhaven in het noorden van Niedersachsen ligt.
De moeder van Grandios is de zwarte merrie Fanni Hann (1950, V. Friesenkönig Hann), die ook de tweede moeder is van de hengsten Gabriel Hann (1968, V. Grande, zie hfdst. 5.), Argonaut Hann (1974, V. Argus Hann), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek, en Washington Hann (1977, V. Wendekreis Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder van Grandios is de bruine Jenni Hann (1933, V. Jassy I Hann).
Grandios is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, 7,8 % Trakehner bloed en 7,0 % Engels volbloed in zijn afstamming voert. De Hannoveraanse stempelhengst Fling (1922, V. Flingarth Hann) komt vijf keer voor in de afstamming van Grandios.

Grandios is in 1970 in Verden door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. Hij heeft in 1971 in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek waarbij hij van de negentien deelnemende hengsten op de dertiende plaats is geëindigd. Grandios is van 1972 tot en met 1990 actief geweest in de fokkerij.
Zijn zoon Grand Slam Oldbg (1982) is goedgekeurd voor de fokkerij en twee dochters zijn moeder of grootmoeder van een goedgekeurde hengst geworden. Dat zijn:

Grandella Oldbg, 1972, MV. Caruso Oldbg, die de moeder is van de hengsten Bajazzo Oldbg (1977, V. Barsoi xx) en Millenium Oldbg (1989, V. Manstein Hann). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en

Feena II Oldbg, 1982, MV. Luxus Hann, is de moeder van de merrie Feenmelodie Oldbg (1986, V. Landadel Holst). Feenmelodie is de moeder van de hengst Lex Lugar Oldbg (2000, V. Lordanos Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en het Oldenburg International stamboek.

In wedstrijdverband zijn 106 nakomelingen van Grandios uitgebracht. Hun gezamenlijke winsom bedraagt € 109.363.

In de jaren 1976 – 1979 is Grandios in L- en M-springwedstrijden uitgebracht waarbij hij € 1.197 prijzengeld heeft gewonnen.

6.1. Grand Slam DE 333330548182 Oldbg

Grand Slam Oldbg (V. Grandios Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1982 geboren en is gefokt door Günther Meinardus uit Stadland, dat tussen Bremen en Bremerhaven aan de oever van de Weser ligt.
De moeder van de hengst is de bruine elite staatspremiemerrie Gunetta II Oldbg (1973, V. Apollo xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Dargento Oldbg (2005, V. Don Romantic DWB), die is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Mecklenburgse stamboek.
Tweede moeder van Grand Slam is de bruine Gunetta Sgldt (1965, V. Alex Sgldt). Grand Slam is afkomstig uit een Gelderse moederlijn waar de Franse hengst L’Invasion SF (1944, V. Pre Sale SF) drie keer aan heeft bijgedragen.
Gerekend over acht generaties voert Grand Slam 37,5 % Engels volbloed.

Grand Slam is in 1984 in Vechta goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. In 1985 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 56 deelnemende hengsten is Grand Slam in de dressuurgerichte onderdelen 16e geworden en in de springengerichte onderdelen 18e. In de totaalstand is hij met 109,45 punten als 21e geëindigd.
Van Grand Slam zijn acht dochters als fokmerrie in een Duits stamboek opgenomen.
De hengst is geëxporteerd naar de Verenigde Staten en is daar door Karen O’Connor (USA) succesvol uitgebracht in de dressuursport.

7. Grunewald DE 331310418068 Hann

De vos hengst Grunewald Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 163 cm. Hij is in 1968 geboren en is gefokt door Reinhardt Grothmann uit Oederquart, dat bij de monding van de Elbe in Nedersaksen ligt.
De moeder van Grunewald is de vos staatspremiemerrie Dekret Hann (1961, V. Duellant Hann) en tweede moeder is de vos Gutsnixe Hann (1944, V. Grunelius Hann).
Grunewald is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, 9,4 % Engels volbloed in zijn afstamming heeft.
De Hannoveraanse stempelhengsten Alderman I (1909, V. Alnok Hann) en Fling (1911, V. Flingarth Hann) komen ieder vijf keer voor in de afstamming van Grunewald.

Grunewald is in 1970 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1871 in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. De hengst is daar van de negentien deelnemende hengsten als negende geëindigd.
Hij is van 1972 tot en met 1988 actief geweest in de fokkerij.
Zijn zonen Grenadier Hann (1974), Erich Hann (1982) en Grandseigneur Hann (1987) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Zijn dochter Gladiole Hann, 1978, MV. Der Löwe xx is de moeder van de hengst Weltlöwe DWB (1989, V. Weltmeyer Hann), die is goedgekeurd door het Deense stamboek.

Van Grunewald zijn 255 nakomelingen uitgebracht in sportwedstrijden. Samen hebben die een winsom van € 517.240.

De meest succesvolle nakomeling van Grunewald is de donkere vosruin met lichte manen Grunox Hann, 1981. MV. Absatz Hann, die van 1988 tot en met 1997 in internationale dressuurwedstrijden is uitgebracht door Monica Theodorescu (GER).
De combinatie heeft met het Duitse team de landenwedstrijden dressuur bij de Olympische Spelen 1992 in Barcelona,bij de Europese kampioenschappen 1993 in Lipica  en bij de Olympische Spelen 1996 in Atlanta gewonnen. Individueel is in 1993 bij het Europees kampioenschap dressuur in Lipica de gouden medaille gewonnen.
Andere overwinningen zijn o.a. behaald in de GPS in Berlijn 1990, Kür Berlijn 1991, Kür Dortmund 1992, Kür ’s-Hertogenbosch 1992, Kür Parijs 1992, GP en GPS Wiesbaden 1992, GPS Frankfurt 1992, GP Bad Aachen 1993, GP en GPS Hamburg 1993, GP en GPS Stuttgart 1993, GP en GPS Frankfurt 1993, GP en GPS Dortmund 1996 en de GPS Wiesbaden 1997.
De combinatie heeft 48 overwinningen en 42 tweede plaatsen behaald in internationale dressuurwedstrijden. en heeft een winsom van € 233.304.

7.1. Grenadier DE 331318203674 Hann

Grenadier Hann (V. Grunewald Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 7 maart 1974 geboren en is gefokt door Heinrich Nolting uit Bielefeld, dat in het noorden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Atlanta Hann (1964, V. Valentino xx). Tweede moeder van Grenadier is de vos Atlastaube Hann (1949, V. Athos Hann), die ook de tweede moeder is van de hengsten Bolero Hann (1975, V. Black Sky xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, en Winner Hann (1984, V, Wenzel I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Rijnlandse stamboek.
Grenadier heeft een hoog in het bloed staande moeder die er aan bijdraagt dat hij zelf, gerekend over acht generaties, 30,5 % Engels volbloed in zijn afstamming voert. Verder is zijn afstamming zeer Hannoveraans.

Grenadier is in 1976 in Hunnesrück goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1977 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Van de 28 deelnemende hengsten is hij aan het einde van het onderzoek met 122,94 punten op de tweede plaats terecht gekomen.
Grenadier is van 1978 tot en met 1991 als hengst van het Langestüt in Celle actief geweest in de fokkerij.

Van hem zijn 21 zonen goedgekeurd voor de fokkerij en zijn negentien dochters moeder of grootmoeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Van Grenadier zijn 134 nakomelingen uitgebracht in de wedstrijdsport. Die nakomelingen hebben samen € 215.615 gewonnen.

Eind 2020 heeft Grenadier een dressuurindex van 131 met een betrouwbaarheid van 87 % en een springindex van 69 met een betrouwbaarheid van 84 %.

Voor uitgebreide informatie over Grenadier en zijn nakomelingen wordt u verwezen naar de pagina Grenadier Hann op deze website www. stempelhengsten.eu.

 

7.2. Erich S.I. / Grand Pere DE 331317104282 Hann

De vos hengst Erich Hann (V. Grunewald Hann) heeft bij zijn geboorte van zijn fokker de naam Grand Pere gekregen. De hengst heeft een stokmaat van 170 cm en is gefokt door dr. Klaus-Jürgen Bergfeld uit Bad Bentheim, dat ter hoogte van Oldenzaal circa 10 km van de Nederlands-Duitse grens in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de zwartbruine merrie Angora Hann (1976, V. Alexander Hann) en tweede moeder is de zwarte prestatiemerrie Savira Hann (1971, V. Sendbote Hann).
Grand Pere heeft een Hannoveraanse afstamming met 6,25 % inbreng van Trakehner bloed en 3,125 % invloed van Engels volbloed.
De hengst is in 1985 en 1986 in Duitsland uitgebracht in rijpaardproeven en gestandaardiseerde springproeven en is daarna verkocht naar Italië.
Onder de naam Erich is hij van 1988 – 1998 in Italië ingezet voor de fokkerij. Het Italiaanse stamboek heeft 17 nakomelingen van hem geregistreerd.

7.3. Grandseigneur DE 331312102087 Hann

Grandseigneur Hann (V. Grunewald Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 17 februari 1987 geboren en is gefokt door Helmut Aldag uit Regesbostel, dat ongeveer 30 km ten zuidwesten van Hamburg in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Cornelia Hann (1977, V. Cardinal xx) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Waldfee Hann (1962, V. Winkel Hann). Waldfee is ook de tweede moeder van de hengst Wildfang Hann (1975, V. Winnetou Hann), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek.
Grandseigneur is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 28,1 % Engels volbloed.

Grandseigneur heeft in 1990 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen. Van de 36 deelnemende hengsten is hij daar derde geworden bij de dressuurgerichte onderdelen en 15e bij de springengerichte onderdelen. In de totaalstand nam hij met 123,11 punten de vierde plaats in.
Na afloop van het onderzoek is Grandseigneur goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is tot en met 2011 als hengst actief geweest in de fokkerij.
Van de hengst zijn tot eind 2015 80 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en daarvan zijn er negen staatspremiemerrie geworden.
Zijn zonen Blue Hors Gronox (2002) en Grapaldi (2002) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.
Van de nakomelingen zijn er 178 uitgebracht in wedstrijdverband en tot eind 2020 hebben zij samen € 60.938 gewonnen.
Enkele nakomelingen zijn in internationaal verband uitgebracht in wedstrijden, zoals:

Gucci Hann, merrie, 1996, MV. Piaster Bavar, fokker Judith Graf.
Gucci is door Daniela Seitz(GER) in de jaren 2008 en 2009 uitgebracht in lichte toer dressuurwedstrijden. De merrie heeft een winsom van € 7.461;

Shoofly’s Gogo Boy Hann, ruin, 2000, MV. Eklatant Hann, fokker Helmut Aldag.
De ruin is door James Koford (USA) en Pati Pierucci (USA) gestart in Grand Prix dressuurwedstrijden en

Manolo Hann, ruin, 2001, MV. Weltruhm Hann, fokker Gabriele Bontenps.
Manolo is door Jenni Kallio (FIN) in 2014 en 2015 uitgebracht in Prix St. George- en Intermediair I wedstrijden.

Eind 2020 heeft Grandseigneur een dressuurindex van 124 met een betrouwbaarheid van 88 %

7.3.1. Blue Hors Gronox / Graf DE 331311510592 Hann

De bruine hengst Blue Horse Gronox Hann (V. Grandseigneur Hann) heeft bij zijn geboorte de naam Graf gekregen. Hij is in 1992 geboren en is gefokt door Friedrich Bittkau uit Uelzen, dat circa 40 km ten zuiden van Lüneburg in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Winnie Hann (1981, V. Wienerwald Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Mon Cherie Hann (1973, V. Marco Polo Hann).
Graf is Hannoveraans gefokt met, gerekend over acht generaties 18,75 % Engels volbloed.

Graf is in oktober 1994 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In de zomer van 1995 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 34 deelnemende hengsten is hij bij de dressuurgerichte onderdelen op de achtste plaats gekomen en in de springengerichte onderdelen op de 29e plaats. In de totaalstand heeft Graf de 22e plaats bereikt met 94,85 punten.

Na het onderzoek is Graf verkocht naar de Blue Hors stoeterij in Randbøl, dat ten westen van Vejle in Jutland, Denemarken ligt. De naam Graf is daarbij gewijzigd in Blue Hors Gronox.
Over de prestaties van de hengst in de fokkerij is niets bekend.

7.3.2. Grapaldi DE 331311500992 Hann

Grapaldi Hann (V. Grandseigneur Hann) is een bruine hengst die op 5 maart 1992 is geboren. Hij is gefokt door Klaus Bünger uit Oetzen, dat circa 15 km ten noordoosten van Uelzen in het noordoosten van de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Grapaldi is de bruine merrie Arosa Hann (1985, V. Atlas Hann), die ook de moeder is van de hengst Saint Malo Hann (1995, V. Salieri Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
De tweede moeder van Grapaldi is de vos Tiffy Hann (1979, V. Toscanini Hann).
Grapaldi heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 30,5 % Engels volbloed.

Grapaldi is in 1994 goedgekeurd door het Hannoveraanse-, het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek en is tot en met 2003 actief geweest in de fokkerij.
In 1995 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft het onderzoek met 104,01 punten als 17e van de 39 deelnemende hengsten afgesloten.

Van Grapaldi zijn 35 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en van hen zijn er twee staatspremiemerrie geworden.

In de sport zijn 39 nakomelingen uitgebracht en samen hebben die tot eind 2020 een winsom van € 11.185.

Eind 2020 heeft Grapaldi een dressuurindex van 85 met een betrouwbaarheid van76 % en een springindex van 61 met een betrouwbaarheid van 73 %.

8. Sigfrid 314402469 Hann

De vos hengst Sigfrid Hann (V. Grande Hann) is op 4 mei 1968 geboren. De hengst is gefokt door Werner Haack uit Freiburg, dat vlak bij de monding van de Elbe op de westelijke rivieroever in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Sigfrid is de vos staatspremiemerrie Franziska Hann (1960, V. Frustra II Hann) en tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Dammgöttin Hann (1952, V. Damm Hann).
Sigfrid heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 10,2 % Engels volbloed.
De hengsten Alderman Hann (1909, V. Alnok Hann) en Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komen beiden negen keer voor in de afstamming van Sigfrid.
Sigfrid is verkocht aan het Argentijnse leger en in Argentinië ingezet voor de fokkerij. Het Argentijnse stamboek heeft in de jaren 1976 – 1991 93 nakomelingen van Sigfrid geregistreerd.

9. Graditz DE 331310422570 Hann

Graditz Hann (V. Grande Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 163 cm.
Hij is in 1970 geboren en is gefokt door Hans Ehlers uit Freiburg, dat vlak bij de monding van de rivier Elbe op de westelijke oever in Nedersaksen ligt.
De moeder van Graditz is de bruine staatspremiemerrie Desdemona Hann (1961, V. Duellant Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Ergo Hann (1966, V. Ernö Hann), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek, en ze is de tweede moeder van de hengst Steinpilz van Hubertushoeve BWP ( 1972, V. Alcanar xx), die door het BWP is goedgekeurd.
Tweede moeder van Graditz is de bruine Studie Hann (1957, V. Steinpilz xx).
Graditz is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, een Engels volbloedaandeel heeft van 14,8 %.

Graditz is in 1972 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1973 in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek, waar hij van de 16 deelnemende hengsten op de 7e plaats eindigde.
Graditz heeft met Gaston Hann (1975), Grandezzo Hann (1976), Granat Hann (1977), Grand Ferdel Hann (1978), Granini Hann (1978), Gran Rio Hann (1980) en Granimedes (1995) zeven goedgekeurde hengsten gebracht.
Drie dochters zijn moeder of moedersmoeder van een goedgekeurde hengst geworden. Dat zijn:

Gardasee Hann, staatspremiemerrie, 1975, MV. Archimedes Hann, is de moeder van de hengst Wiener Skat Hann (1984, V. Wienerwald Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Granada Hann, staatspremiemerrie, 1976, MV. Gong Hann, is de moeder van de staatspremiemerrie Werra Hann (1984, V. Wenzel I Hann) en Werra is de moeder van de hengst Cadiz Hann (1990, V. Calypso II Holst). Cadiz is goedgekeurd door de stamboeken van Hannover, Oldenburg en Beieren en

Gloretta Hann, 1981, MV. Joachim Hann, is de moeder  van de merrie Weekend Hann (1985, V. Waldhorn Hann). Weekend is de moeder van de hengsten Futurus Hann (1989, V. Werther Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, en zijn broer Werther’s Wels Hann (1991), die is goedgekeurd door het Beierse-, Hannoveraanse- en Oldenburgse stamboek.

Van Graditz zijn 211 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en daarvan zijn er tien in de klasse S dressuur gestart en twee in de klasse S springen. Samen hebben de nakomelingen € 554.752 gewonnen.

Nakomelingen die op internationaal niveau zijn uitgekomen zijn:

Grand Prix Hann, ruin, 1977, MV. Archimedes Hann, fokker Bernhard Wolterstorff.
De ruin is vanaf 1984 door Siegfried Stemmann (GER) uitgebracht in Prix St. George wedstrijden en vanaf 1987 ook in Intermediair I wedstrijden. Vanaf 1987 is ook Erik Engelbrecht (GER) met de ruin in Prix St. Georg en Intermediair I wedstrijden gestart. De winsom van Grand Prix bedraagt € 14.761 en

Gigolo FRH Hann, ruin, 1983, MV. Busoni xx, fokker Horst Klussmann.
Gigolo FRH is in 1989 door Isabell Werth (GER) uitgebracht in M dressuur. Vanaf maart 1990 is de combinatie uitgekomen in Grand Prix dressuur wedstrijden. In 1991 is de combinatie in Donaueschingen Europees kampioen geworden en maakte ze deel uit van het Duitse team dat de landenwedstrijd tijdens het Europese Kampioenschap heeft gewonnen. Andere overwiningen in 1991 zijn de GPS Dortmund, GPS Münster en de GPS Hannover.
In 1992 zijn de GPS Bremen, het Duitse kampioenschap dressuur in Balve en de GPS Bad Aachen gewonnen. Tijdens de Olympische Spelen 1992 in Barcelona maakte de combinatie deel uit van het Duitse team dat de landenwedstrijd dressuur won en ook is individueel de zilveren medaille gewonnen.
In 1993 zijn de GPS Bremen, GPS Dortmund, GPS Wiesbaden, GPS Verden en de GPS Bad Aachen gewonnen. Bij het Duitse kampioenschap is de tweede plaats behaald en bij het Europees Kampioenschap in Lipica is zowel in de Grand Prix Speciaal als in de landenwedstrijd de gouden medaille gewonnen.
In 1994 is in Bad Aachen de GPS gewonnen. Bij het Wereldkampioenschap in Den Haag is de combinatie zowel individueel als met het Duitse team wereldkampioen geworden.
In 1995 is voor de vierde keer op rij de GPS Bad Aachen gewonnen. Ook zijn de GP, de GPS en de Kür tijdens het Europees kampioenschap in Mondorf-les-Bains gewonnen, terwijl ook met het Duitse team het Europees kampioenschap is behaald.
In 1996 is de GPS in Bad Salzuflen, Balve en Stuttgart gewonnen, terwijl in Bad Aachen de GP, de GPS, de Kür en met het Duitse team de landenwedstrijd is gewonnen. Ook heeft de combinatie tijdens de Olympische Spelen 1996 in Atlanta de GP, de GPS, de Kür en met het Duitse team de landenwedstrijd gewonnen.
In 1997 is de GPS in Bad Salzuflen, Balve en Bad Aachen gewonnen. Bij het Europese kampioenschap in Verden zijn de GPS en de Kür gewonnen en is met het Duitse team de landenwedstrijd gewonnen. In het najaar is opnieuw de GPS Stuttgart gewonnen.
In 1998 zijn de GPS in Bad Salzuflen en Wiesbaden gewonnen terwijl in Bad Aachen de GP, GPS en Kür zijn gewonnen. Ook bij het Wereldkampioenschap in Rome heeft de conbinatie de GP, GPS en Kür gewonnen en is met het Duitse team de landenwedstrijd gewonnen, waarna in november de GPS in Stuttgart voor de derde keer is gewonnen.
In 1999 zijn de GPS in Bad Salzuflen en in Stuttgart gewonnen en in 2000 de GPS Bad Salzuflen en Wiesbaden en de GP en Kür in Bad Aachen. Tijdens de Olympische Spelen 2000 in Sydney is met het Duitse team de gouden medaille gewonnen in de landenwedstrijd dressuur. Individueel is de combinatie Gigolo – Isabell Werth tweede geworden in de GP, GPS en de Kür.
Gigolo heeft 118 zware dressuurwedstrijden gewonnen en is 37 keer tweede geworden. Hij won drie keer de landenwedstrijd tijdens de Olympische Spelen en werd individueel één keer Olympisch kampioen en twee keer tweede. Gigolo FRH heeft een winsom van € 451.936.

In 2020 heeft Graditz een dressuurindex van 91 met een betrouwbaarheid van 82 % en een springindex van 68 met een betrouwbaarheid van 77 %.

9.1. Gaston DE 331311902575 Hann

De bruine hengst Gaston Hann (V. Graditz Hann) heeft een stokmaat van 160 cm. De hengst is in 1975 geboren en is gefokt door Werner Jirjahn uit Küsten, dat bij Lüchow in het oosten van de deelstaat Nedersaksen ligt. Gaston is een broer van Grand Ferdel Hann (1978, zie hfdst. 9.4.).
De moeder van Gaston is de bruine staatspremiemerrie Jagdbuch Hann (1968, V. Joachim Hann).
Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Forstmöwe Hann (1950, V. Forstner Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Askan Hann (1973, V. Archimedes Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Gaston is volledig Hannoveraans gefokt met, gerekend over acht generaties, 18,75 % Engels volbloed.
De hengsten Dolman Hann ( 1933, V. Detektiv Hann) en Foliant Hann (1928, V. Florett Hann) komen ieder drie keer voor in de afstamming van Gaston.

Gaston is in 1977 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1978 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Hij heeft dat onderzoek met 107.07 punten als twaalfde afgesloten.

Gaston is van 1979 tot en met 1982 actief geweest in de fokkerij.

Zijn dochter Gesa Hann, 1980, MV. Derneburg Hann, is de moeder van de merrie Bellinda II Hann (1988, V. Bismarck Hann) en Bellinda is de moeder van de zwarte hengst Ser Gioveto Hann (2001, V. Sandro Hit Oldbg), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Een zoon van Gaston is de goedgekeurde hengst Glanzpunkt (1982).

Van de nakomelingen van Gaston zijn er 59 als wedstrijdpaard geregistreerd. Samen hebben die € 27.895 gewonnen.

9.1.1. Glanzpunkt DE 331316101982 Hann

Glanzpunkt Hann (V. Gaston Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1982 geboren en is gefokt door Erich Heine uit Langelsheim, dat bij Goslar in het zuidoosten van de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Glanzpunkt is de vos staatspremiemerrie Sturmwolke Hann (1975, V. Steppenwolf Hann). Tweede moeder is de vos Diana Hann (1958, V. Durban Hann), die ook de moeder is van de hengst Steppenwind Hann (1970, V. Steppenwolf Hann).
Glanzpunkt heeft een overwegend Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 22,7 % Engels volbloed en een paar procent Trakehner bloed. De hengst Dolman Hann (1933, V. Detektiv Hann) komt vijf keer voor in de afstamming van Glanzpunkt.

Glanzpunt is in februari 1985 in Adelheidsdorf goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Later dat jaar heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Bij de dressuurgerichte onderdelen is hij van de 34 deelnemende hengsten elfde geworden en bij de springengerichte onderdelen behaalde hij de 22e plaats. In de eindstand is hij met 105,19 punten op de 15e plaats terecht gekomen.

Glanzpunkt is tot en met 1991 actief geweest in de fokkerij. Twee dochters van hem zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek.

 

9.2. Grandezzo DE 331311910076 Hann

De schimmel hengst Grandezzo Hann (V. Graditz Hann) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1976 geboren en is gefokt door Hans-Jürgen Lüdemann uit Dannenberg, dat ten noorden van Lüchow vlak aan de rivier de Elbe in de deelstaat Niedersachsen ligt.
De moeder van Grandezzo is de bruine merrie Luiting Hann (1966, V. Lavendel Hann). Tweede moeder is de schimmel Ahnenburg Hann (1954, V. Agram Hann), die ook de tweede moeder is van de hengst Flagranti Hann (1977, V. Furioso II SF), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.
Grandezzo heeft een overwegend Hannoveraanse afstamming, waaraan, gerekend over acht generaties, 9,4 % Engels volbloed, 8,6 % Trakehner bloed en 3,9 % Arabisch bloed is toegevoegd.
De hengst Alderman I Hann (1909, V. Alnok Hann) komt acht keer voor in de afstamming van Grandezzo.

Grandezzo is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Beierse stamboek en is van 1980 tot en met 1992 in Beieren actief geweest in de fokkerij.
Hij heeft met zijn zoon Granduro Bavar (1981) één goedgekeurde hengst gebracht. Verder zijn 64 nakomelingen van hem bij de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die een winsom van € 23.890.

 

9.2.1. Granduro DE 381816016581 Bavar

Granduro Bavar (V. Grandezzo Hann) is een vos hengst die in 1981 is geboren. Hij is gefokt door Bernd Penninger uit Dingolfing, dat circa 35 km ten oosten van Landshut in de deelstaat Beieren ligt.
De moeder van Granduro is de merrie Anina Sachs (1976, V. Gigant Hann) en tweede moeder is Anja Bavar (1969, V. Trautmann Trak).
Granduro heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 13,3 % Engels volbloed en 10,9 % Trakehner bloed.
Granduro is in oktober 1983 in München-Riem goedgekeurd voor de fokkerij en is van 1984 tot en met 1987 als fokhengst actief geweest.
De hengst heeft in 1994 in München-Riem deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waarbij hij 18e is geworden van de 24 deelnemende hengsten.
Tien dochters van Granduro zijn als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 17 nakomelingen zijn uitgebracht in de sport. Hun totale winsom bedraagt € 2.786.

9.3. Granat DE 331311914377 Hann

De bruine hengst Granat Hann (V. Graditz Hann) is geboren in 1977. Hij is gefokt door Heinz Trapp uit Hitzacker, dat ten noorden van Lüchow in de deelstaat Nedersaksen aan de oever van de Elbe ligt.
De moeder van Granat is de bruine staatspremiemerrie Jodlermaid Hann (1968, V. Joachim Hann) en tweede moeder is de vos Formgemse Hann (1951, V. Förstner Hann).
Granat is afkomstig uit een Hannoveraanse moederlijn terwijl zijn vader ook Hannoveraans is gefokt. Gerekend over acht generaties voert Granat 21,1 % Engels volbloed.
Granat is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar is maar kort beschikbaar geweest voor de fokkerij. Drie van zijn nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die € 2.886 gewonnen.

9.4. Grand Ferdel Hann  DE 304980556378

 

Grand Ferdel staat ook wel bekend als Gran Ferdel. Hij is een vos hengst die in 1979 is geboren en is gefokt door Werner Jirjahn uit Küsten, dat ten westen van Lüchow in het noordoosten van Nedersaksen ligt. Grand Ferdel is een broer van de hengst Gaston (1975, zie hfdst. 9.1.).
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Jagdbuch Hann (1968, V. Joachim Hann). Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Forstmöwe Hann (1950, V. Forstner Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Askan Hann (1973, V. Archimedes Hann).
Grand Ferdel is volledig Hannoveraans gefokt met, gerekend over acht generaties, 18,75 % inbreng van Engels volbloed.
De hengsten Dolman Hann ( 1933, V. Detektiv Hann) en Foliant Hann (1928, V. Florett Hann) komen ieder drie keer voor in de afstamming van Grand Ferdel.
Grand Ferdel is verkocht naar Groot Brittannië en is goedgekeurd door het Anglo-Europse Stamboek, maar heeft in de fokkerij geen rol ven betekenis gespeeld.

9.5. Granini DE 331311917878 Hann

De bruine hengst Granini Hann (V. Graditz Hann) is geboren in 1978. Hij is gefokt door Werner Lange uit Dannenberg, dat ten noorden van Lüchow in het noordoosten van Nedersaksen ligt.
De moeder van Granini is de vos merrie Agrestei Hann (1973, V. Archimedes Hann) en tweede moeder is de vos Little Lady Hann (1968, V. Lavendel Hann).
Granini is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 16,4 % Trakehner bloed en 7,8 % Engels volbloed.

Granini is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar heeft in de fokkerij nauwelijks invloed gehad. Eén nakomeling van hem is als sportpaard geregistreerd.

9.6. Gran Rio DE 331311911780 Hann

Gran Rio is een donkerbruine hengst die in 1980 is geboren. Hij is gefokt door Ellen Scheren uit Düsseldorf.
De moeder van Gran Rio is de merrie Ramona Hann (1969, V. Ramiro Z Holst) en tweede moeder is Arosa Westf (1962, V. Herold Holst).
Gran Rio heeft een gemengde afstamming waarin het Hannoveraanse bloed het meest aanwezig is. Gerekend over acht generaties voert Gran Rio daarnaast 25 % Holsteins bloed, 20,3 % Engels volbloed en 12,5 % Arabisch bloed.

Gran Rio is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Hessische stamboek. Hij is van 1984 tot en met 1987 actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn 22 nakomelingen als sportpaard geregistreerd, die samen € 1.828 hebben gewonnen.

 

9.7. Granimedes DE 331311917575 Hann

De vos hengst Granimedes Hann (V. Graditz Hann) is in 1975 geboren. Hij is gefokt door Edwin Eickhoff uit Lemgow, dat ten zuidoosten van Lüchow in het oosten van Nedersaksen ligt.
De moeder van Granimedes is de vos merrie Asina Hann (1971, V. Archimedes Hann) en tweede moeder is de vos Goldhürde Hann (1963, V. Goldregen Hann).
Granimedes is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 11,7 % Trakehner bloed en 7,8 % Engels volbloed.

Granimedes is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is als hengst actief geweest van 1978 tot en met 1985. Van hem zijn 43 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en samen hebben die een winsom van € 11.030.

10. Granat DE 381810071670 Hann

Granat Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst die is geboren op 18 april 1970.
Hij is gefokt door Hermann Meyer uit Freiburg, dat in het noorden van Nedersaksen vlak aan de rivier Elbe ligt.
De moeder van Granat is de vos merrie Duellerde Hann (1954, V. Duellant Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Weiβgerber Hann (1959, V. Weiβgold Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, en ze is de tweede moeder van de hengsten Duellgraf Hann (1964, V. Duellant Hann), Apoll Hann (1969, V. Argus Hann) en Banter Hann (1984, V. Bolero Hann). Duellgraf is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek, Apoll door het Hessische stamboek en Banter door het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder van Granat is de vos staatspremiemerrie Fokheim Hann (1942, V. Fokker Hann).
Granat is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties , 6,25 % inbreng van Engels volbloed.
De hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann ) komt acht keer voor in de afstamming van Granat.

Granat is goedgekeurd door het Beierse stamboek. Zijn zonen Grando Bavar (1977) en Grainau Bavar (1978) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.
Drie dochters zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst, zoals:

Fortuna Bavar, 1978, MV. Dalmand HSH, is de moeder van de merrie Wembley Hess (1985, V. Wilderer Hann) en Wembley is de moeder van de hengst Metalic Dream RPSI (1992, V. Malteser Gold Hess). Metalic Dream is goedgekeurd door het Rheinland-Pfalz-Saar- International (RPSI) stamboek, het stamboek Rheinland-Pfalz- Saar, het ZfdP en de gezamenlijke Zuidduitse stamboekorganisaties;

Garona III Bavar, 1979, MV. Apollo Westf, is de moeder van de vos merrie Urona Bavar (1984, V. Uriël de St. Lô SF) en die is de moeder van de hengst Piz Buin Bavar (1991, V. Polling Bavar), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek, en

Domenique Bavar, 1985, MV. Duft II Hann, is de moeder van de hengst Prosecco Bavar (1992, V. Poseidon Westf), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.

Van de nakomelingen van Granat zijn er 81 als wedstrijdpaard geregistreerd en samen hebben die € 26.742 gewonnen.

10.1 Grando DE 381814000877 Bavar

De donkerbruine hengst Grando Bavar (V. Granat Hann) is in 1977 geboren. Hij is gefokt door het Beierse Haupt- en Landgestüt Schwaiganger.
De moeder van Grando is de merrie Koda Bavar (1973, V. Komet Meckl) en tweede moeder is Aida Bavar (1966, V. Amor Trak).Grando heeft een voornamelijk Hannoveraanse afstamming met in de eersta acht generaties slechts 1,5 % inbreng van Engels volbloed.

Grando is goedgekeurd door het Beierse stamboek en is van 1980 – 1988 actief geweest in de fokkerij in Beieren. Van hem zijn 35 nakomelingen uitgebracht in wedstrijdverband. De nakomelingen hebben samen een winsom van € 23.263.

In 1984 is Grando door het Haupt- en Landgestüt Schwaiganger in verschillende wedstrijden uitgebracht.

10.2. Grainau DE 381814000478 Bavar

Grainau Bavar (V. Granat Hann) is een vos hengst die in 1978 is geboren. Hij is gefokt door het Beierse Haupt- en Landgestüt in Schwaiganger.
De moeder van Grainau is de schimmel Amexe Bavar (1971, V. Amor Trak). Tweede moeder is de bruine Alexe Westf (1960, V. Astrachan Westf), die ook de moeder is van de hengst Kormoran Westf (1973, V. Komet Trak).
Grainau is overwegend Hannoveraans gefokt. Gerekend over acht generaties is zijn bloedvoering voor 12,5 % van Trakehner oorsprong en voor 7,8 % van Engels volbloed oorsprong.

Grainau is eind 1980 goedgekeurd door het Beierse stamboek en heeft van 1981 – 1991 in Beieren gedekt.
Van Grainau zijn 36 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die € 11.210 gewonnen.

Grainau is in de jaren 1982 – 1991 in de wedstrijdsport uitgebracht, Hij is in diverse veelzijdigheidswedstrijden gestart en ook in S dressuurwedstrijden. De hengst heeft een winsom van € 2.654.

11. Garibaldi I DE 331310425671 Hann

De bruine hengst Garibaldi I Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren in 1971 en is gefokt door dr. Max Schulz – Stellenfleth uit Freiburg, dat op de linker Elbe-oever in het noorden van Nedersaksen ligt.
Garibaldi I is een broer van Garibaldi II (1974, zie hfdst. 16).
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Marbel Hann (1962, V. Marcio xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Beltain Hann (1984, V. Bolero Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Westfaalse stamboek, en zijn broer Beauvalais Hann (1987, V. Bolero Hann), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd.
Tweede moeder van Garibaldi I is de vos staatspremiemerrie Duellheldin Hann (1955, V. Duellant Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Gran Marcio Hann (1972, V. Grande Hann, zie hfdst. 14.) en zijn broer Grand Hand Hann (1975, zie hfdst.19.).
Garibaldi I is een Hannoveraans gefokte hengst die, vooral door inbreng van Marcio xx (1947, V. Aventin xx) en Groβinquisitor xx (1922, V. Anschluβ xx) in de moederlijn, gerekend over acht generaties, 29,7 % Engels volbloed voert.

Garibaldi I is door het Hannoveraanse stamboek in 1973 in Verden goedgekeurd voor de fokkerij. In 1977 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Hij heeft daarbij 122,52 punten behaald, waarmee hij derde is geworden van de 28 deelnemende hengsten.

Garibaldi I is van 1975 tot en met 1981 actief geweest in de fokkerij. Zijn zonen Gourmet Hann (1977), Genius Hann (1980), Graz Hann (1980) en Gordon (1981) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Zijn dochter Granada Hann, 1976, MV. Joker Hann, is de moeder van de merrie Pikobella Hann (1982, V. Pik Bube I Hann). Pikobella is de moeder van de in Zweden goedgekeurde hengst Bel Mondo SWB (1999, V. Feliciano SWB).

In de sport zijn 81 nakomelingen uitgebracht en die hebben samen € 110.183 gewonnen.

Succesvolle nakomelingen zijn:


Gratis Hann
, merrie, 1979, MV. Wohlauf Hann, fokker Hermann Rugen.
De merrie is vanaf 1984 door Claus-Heinrich Bohlmann (GER) in de springsport uitgebracht. In 1986 is de combinatie voor het eerst gestart in 130 cm parcoursen. Vanaf de herfst van 1987 tot januari 1993 heeft Gerd Wiltfang (GER) de merrie gereden en is er af en toe ook internationaal mee gestart. Gratis heeft een winsom van € 41.906 en


El Salvador Hann
, ruin, 1982, MV. Marco Polo Hann, is in Florida (USA) gefokt en is  voor Ierland uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden.

11.1. Gourmet DE 331311410877 Hann

Gourmet Hann (V. Garibaldi I Hann) is een bruine hengst die in 1977 is geboren. Hij is gefokt door Wilhelm Köhnken uit Drage, dat circa 20 km ten zuiden van Hamburg op de zuidelijke oever van de Elbe ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Dünenwehr Hann (1965, V. Duden I Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Waldnorne Hann (1959, V. Warburg Hann).
In de eerste acht generaties van de afstamming van Gourmet komen op enkele Engelse volbloeds en een paar paarden met een Mecklenburgse achtergrond na, uitsluitend Hannoveraanse paarden voor. De Engelse volbloeds hebben een invloed van 21,1 % op het genenpatroon van Gourmet. De hengst Duellant Hann (1943, V. Dolman Hann) komt drie keer voor in de afstamming van Gourmet Hann.

Gourmet is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar heeft in de fokkerij geen rol gespeeld.

11.2. Genius DE 331311405080 Hann

De bruine hengst Genius Hann (V. Garibaldi I Hann) heeft een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1980 geboren en is gefokt door Ulrich Volkhausen uit Lemgo, dat ten noorden van Detmold in het noordoosten van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Genius is de bruine merrie Dreamy Hann (1976, V. Diskus Hann) en tweede moeder is de bruine Cycla Hann (1966, V. Cypern Hann).
Genius heeft een overwegend Hannoveraanse afstamming met invloeden van Engels volbloed en Trakehner bloed. Gerekend over acht generaties voert hij 15,6 % Engels volbloed en 12,5 % Trakehner bloed.

Genius is eind 1982 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1983 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft dat onderzoek afgesloten met 102,47 punten en kwam daarmee op de 24e plaats van de 39 deelnemende hengsten.

Genius is verkocht naar een stoeterij in Wyndham op het zuidelijke eiland van Nieuw Zeeland, waar hij tot en met 1997 is ingezet in de fokkerij.

Zijn bruine dochter Gabana Hann (1993, V. Winnebago Hann) is voor Nieuw Zeeland uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden.

11.3. Graz DE 331311404180 Hann

Graz Hann (V. Garibaldi I Hann) is een bruine hengst die in 1980 is geboren. Hij is gefokt door Wilhelm Brunckhorst uit Buxtehude, dat ongeveer 20 km ten zuidwesten van Hamburg in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Graz is de vos merrie  Amateurin Hann (1975, V. Argentan I Hann). Tweede moeder is de zwarte Lünegirl Hann (1967, V. Lugano II Hann), die ook de moeder is van de door het Beierse stamboek goedgekeurde hengst Abflug Bavar (1972, V. Absatz Hann).
Graz is een Hannoveraans gefokte hengst waaraan via de volbloeds Marcio xx (1947, V. Aventin xx) en Der Löwe xx (1944, V. Wahnfried xx), gerekend over acht generaties, 21,1 % Engels volbloed aan is toegevoegd. Ook voert Graz 8,6 % Trakehner bloed en dat is vooral via Abglanz Trak (1942, V. Termit Trak) ingebracht.

Graz is in oktober 1982 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In januari 1983 heeft het stamboek Rijnland-Palts-Saar de hengst goedgekeurd.
In 1983 heeft Graz in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde 91,68 punten en is daarmee van de 54 deelnemende hengsten op de 38e plaats terecht gekomen.

Graz is van 1983 tot en met 1995 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Hij heeft drie goedgekeurde zonen gebracht: Gino Ginelli Zw (1986), Graf Graz Zw (1986) en Golfspieler Zw (1987).

Van de dochters van Graz zijn er 35 als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en van hen hebben er vijf het predicaat staatspremiemerrie gekregen.

Voor deelname in de wedstrijdsport zijn 78 nakomelingen van Graz geregistreerd. Hun gezamenlijke winsom bedraagt € 47.178.

Eind 2020 heeft Graz een dressuurindex van 83 met een betrouwbaarheid van 70 %. Een springindex is niet gepubliceerd.

 

11.3.1. Gino Ginelli DE 351510060386 Zweibr

De zwartbruine hengst Gino Ginelli Zweibr (V. Graz Hann) heeft een stokmaat van 171 cm. Hij is op 2 mei 1986 geboren en is gefokt door Ingo Schalter uit Dreisen, dat circa vijf kilometer ten zuiden van Kirchheimbolanden in de deelstaat Rijnland –Palts ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Surete xx (1978, V. Alpenkönig xx) en tweede moeder is de bruine Salm Dyck xx (1969, V. Pepin le Bref xx).
Gino Ginelli heeft een afstamming die, gerekend over acht generaties, voor 60,2 % uit Engels volbloed bestaat en voor de rest vooral Hannoveraans is.

Gino Ginelli is in januari 1989 in Koblenz-Metternich goedgekeurd door het stamboek Rijnland-Palts-Saar en het Westfaalse stamboek. Eind 1989 heeft de hengst in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 66 deelnemende hengsten is hij in de dressuurgerichte onderdelen negende geworden en in de springengerichte onderdelen 22e. In de eindstand nam hij met 122,27 punten de zesde plaats in. In januari 1991 heeft het Rijnlandse stamboek de hengst goedgekeurd.

Gino Ginelli is van 1989 tot en met 2003 actief geweest in de fokkerij.
Twintig dochters van Gino Ginelli zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en daarvan zijn twee merries staatspremiemerrie geworden.
Voorts zijn 39 nakomelingen uitgebracht in de wedstrijdsport en die hebben samen een winsom van € 16.433.
Eind 2020 heeft Gino Ginelli een dressuurindex van 85 met een betrouwbaarheid van 70 %. Een springindex is niet gepubliceerd.

De hengst is vanaf 1989 uitgebracht in rijpaardproeven en vanaf 1990 in gestandaardiseerde springproeven. In 1994 heeft Uwe Volmer (GER) de hengst voor het eerst in de klasse S springen uitgebracht. Vanaf 1998 is de hengst alleen nog in dressuurwedstrijden gestart en is hij door Katrin Bettenworth (GER) in Prix St. Georg wedstrijden gestart. In de jaren 1999 – 2001 is Gino Ginelli door Svenja Dahm in M dressuurwedstrijden uitgebracht. Gino Ginelli heeft een winsom van € 7.791.

11.3.2. Graf Graz DE 351510002586 Zweibr

Graf Graz Zweibr (V. Graz Hann) is een bruine hengst die in 1986 is geboren. Hij is gefokt door Jakob Merk uit Füβgönheim, dat ongeveer 10 km ten westen van Ludwigshafen am Rhein in de deelstaat Rijnland – Palts ligt.
De moeder van Graf Graz is de vos merrie Grazia Zweibr (1980, V. Grandus Hann) en tweede moeder is Gitte Zweibr (1971, V. Cerberus Bavar).
Graf Graz is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, 10,9 % Engels volbloed en 9,4 % Trakehner bloed in de afstamming heeft.

Graf Graz is in oktober 1988 in Zweibrücken goedgekeurd door het stamboek Rijnland – Palts – Saar. Hij heeft eind 1989 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 66 deelnemende hengsten is hij in de dressuurgerichte onderdelen 54e geworden en in de springengerichte onderdelen 59e. In de totaalstand behaalde hij het zeer matige puntenaantal van 70,68 waarmee hij op de 57e plaats terecht kwam. Na het onderzoek is Graf Graz niet meer voor de fokkerij beschikbaar gesteld. Zijn invloed op de fokkerij is verwaarloosbaar.

11.3.3. Golfspieler DE 351510027387 Zweibr

De vos hengst Golfspieler Zweibr (V. Graz Hann) heeft een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1987 geboren en is gefokt door Rudolf Keuper uit Thalfang, dat in de Hunsrück in de deelstaat Rijnland-Palts ligt.
De moeder van Golfspieler is de donkere vos merrie Abendglück Zweibr (1976, V. Lockruf II Trak) en de tweede moeder is Amourette Westf (1968, V. Aar Westf).
De afstamming van Golfspieler is overwegend Hannoveraans maar met een duidelijke inbreng van Engels volbloed en Trakehner bloed.
Gerekend over acht generaties bedraagt het aandeel Engels volbloed 23,4 % en het aandeel Trakehner bloed 22,7 %.

Golfspieler is in oktober 1989 in Zweibrücken door het stamboek Rijnland – Palts –Saar goedgekeurd voor de fokkerij. In het najaar van 1990 heeft de hengst in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. In de dressuurgerichte onderdelen is hij van de 70 deelnemende hengsten tiende geworden en in de springengerichte onderdelen 47e. Hij heeft het onderzoek beëindigd op de 24e plaats met 109,02 punten.

Golfspieler is van 1990 tot en met 2009 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Hij heeft drie dochters gebracht die als fokmerrie zijn ingeschreven in een stamboek en daarvan is één dochter staatspremiemerrie geworden.
Zijn zoon Golfsport is goedgekeurd voor de fokkerij.

Van de nakomelingen van Golfspieler zijn er 27 uitgebracht in de sport en zij hebben samen € 7.258 gewonnen.

Golfspieler is van 1991 tot en met 2001 uitgebracht in dressuurwedstrijden en is enkele keren in de klasse S uitgebracht. Hij heeft een winsom van € 2.022.

11.3.3.1. Golfsport DE 451510185602 Zweibr

Golfsport Zweibr (V. Golfspieler Zweibr) is een vos hengst die in 2002 is geboren. Hij is gefokt door Alexander Keuper uit Thalfang, dat in de Hunsrück in de deelstaat Rijnland-Palts ligt.
De moeder van de hengst is de bruine elitemerrie Annabell Zweibr (1987, V. Alpha D Zweibr) en tweede moeder is de bruine Gloria Zweibr (1976, V. Einstein Hann).
Golfsport heeft een overwegend Hannoveraanse afstamming met invloeden van Engels volbloed, Trakehner-, Westfaals- en Frans bloed.
Gerekend over acht generaties voert de hengst 19,5 % Engels volbloed en 14,8 % Trakehner bloed.

Golfsport is in februari 2005 in Standenbühl goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en heeft in het najaar van 2005 in Zweibrücken deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Hij kreeg een waardering van 7,73 voor de dressuur en 8,25 voor het springen.
Over zijn verrichtingen in de fokkerij is echter niets bekend.
In 2007 is hij diverse keren uitgebracht in springpaardproeven, waarbij hij € 328 heeft gewonnen.

11.4. Gordon DE 331311408181 Hann

De bruine hengst Gordon Hann (V. Garibaldi I Hann) is in 1981 geboren. Hij is gefokt door Horst Rudnick uit Klein Rönnau, dat net ten noorden van Bad Segeberg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Gordon is de donkerbruine merrie Wanja Hann (1977, V. Wittelsbach Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Dunja Hann (1970, V. Diolen Hann).
Dunja is ook de moeder van de hengst Pik Royal Hann (1983, V. Pik Bube I Hann), die door het Oldenburgse stamboek is goedgekeurd. Bovendien is ze de tweede moeder van de hengsten Pik Kaiser Hann (1983, V. Pik Bube I Hann), Placido-Sun Oldbg (1990, V. Placido Oldbg), de broers Davignon I Hann (1988, V. Donnerhall Oldbg) en Davignon II Hann (1992) en van Garejev Hann (1991, V. Glorieux Oldbg).
Gordon is vrijwel volledig Hannoveraans gefokt, waarbij, gerekend over acht generaties, 26,6 % Engels volbloed is ingekruist.

Gordon is in februari 1984 in Fehrenbötel door het ZfdP goedgekeurd voor de fokkerij, maar heeft, voor zover bekend, geen nakomelingen gekregen.

12. Grandissimo DE 331314404471 Hann / Grandios DH 239 Hann

Grandissimo Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 165. Hij is op 19 april 1971 geboren en is gefokt door Hermann Meyer uit Freiburg, dat in het noorden van Nedersaksen vlak aan de oever van de Elbe ligt.
De moeder van Grandissimo is de bruine staatspremiemerrie Stimme Hann (1960, V. Steinpilz xx), die ook de moeder is van de hengst Hamed Hann (1968, V. Hassan ox).
Tweede moeder van Grandissimo is de staatspremiemerrie Duellfarm Hann (1954, V. Duellant Hann), die ook de moeder is van de hengst Bismarck Hann (1980, V. Bolero Hann).
Grandissimo is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 26,6 % Engels volbloed.
De hengst Fling Hann (1913, V. Flingarth Hann) komt zeven keer voor in de afstamming van Grandissimo.
Grandissimo is verkocht aan stoeterij Skanderup Skovgaard in Denemarken en is in 1974 goedgekeurd door het Deense paardenstamboek. Daarbij is de naam van de hengst gewijzigd in Grandios. Hij heeft tot 1980 in Denemarken gedekt en is daarna terug gegaan naar Duitsland. De hengst is tot en met 1987 actief geweest in de fokkerij.

In Denemarken heeft hij de goedgekeurde hengsten Grandis (1975) en Zam (1975) gebracht en in Duitsland is zijn zoon Grand Slam (1982) goedgekeurd.
Zijn dochter Grandiosa Oldbg (1974, MV. Vollkorn xx) is de moeder van de hengst Lord Kemm Oldbg (1987, V. Landadel Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Mecklenburgse stamboek.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 66 nakomelingen van hem als wedstrijdpaard geregistreerd en die nakomelingen hebben samen € 52.220 gewonnen.

12.1. Grandis DH 270 DWB

De vos hengst Grandis DWB (V. Grandios Hann) heeft een stokmaat van 170 cm.Hij is op 14 april 1975 in Denemarken geboren en is gefokt door Helge Ribe uit Hobro, dat tussen Randers en Ålborg in Jutland ligt.
De moeder van Grandis is de merrie Gigi DWB (1968, V. Pilar DWB) en tweede moeder is Stanika Trak (1961, V. Hetman I OPr).
Grandis heeft een zeer gemengde afstamming. Zijn vader is Hannoveraans gefokt en zijn moeder Gigi heeft een Zweedse vader met veel Trakehner bloed. Tweede moeder Stanika is in Polen geboren en voert vooral Oost Pruisisch bloed.
Grandis is goedgekeurd door het Deense stamboek en is tot en met 1984 in de fokkerij actief geweest. Zijn zoon Grandeur DWB (1983) is goedgekeurd voor de fokkerij.
Zijn dochter Fleur DWP (1983, MV. Zam DWP) is de moeder van de in Letland goedgekeurde hengst Salana-Radiants DWP (1989, V. Royal Z II Oldbg).

12.1.1. Grandeur DH 242 DWB

Grandeur DWB (V. Grandis DWB) is een hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 28 april 1983 in Denemarken geboren en is gefokt door Jørgen en Sigrid Clausen.
De moeder van de hengst is de merrie Lu DWB (1979, V. Luxemburg DWB) en tweede moeder is Wanda DWB (1971, V. Weinbrand Hann).
Grandeur heeft een afstamming die vooral Hannoveraans is getint. Over acht generaties gerekend voert hij ook 20,3 % Engels volbloed en 18,0 % Trakehner bloed.

Grandeur is in 1986 door het Deense stamboek goedgekeurd en is van 1986 tot en met 2006 actief geweest in de fokkerij. Het Deense stamboek heeft 180 nakomelingen van Grandeur geregistreerd.

De ruin Poppelgardens Garant DWB (1997, MV. Raimondo Holst) is door Anne Torp Madsen (DEN) internationaal in Grand Prix dressuurwedstrijden gestart.

12.2. Zam DH 275 DWB

De vos hengst Zam DWB (V. Grandios Hann) heeft een stokmaat van 166 cm. Hij is op 23 juni 1975 in Denemarken geboren en is gefokt door Steffen Lund.
De moeder van Zam is de kleine vos merrie Zamire Hann (1964, V. Ceylon Hann), die een stokmaat heeft van 159 cm.
Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Erlenmacht Hann (1958, V. Ernö Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Cerberus Hann (1965, V. Ceylon Hann), die is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek, en de tweede moeder van de hengst Adlerflügel Hann (1967, V. Adlerfarn II Hann), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd.

Zam is in 1978 goedgekeurd door het Deense stamboek en heeft tot en met 1988 ter beschikking van de fokkers gestaan.

Zijn dochter Happy DWB (1979, MV. Ajax DWB) is de moeder van de merrie Fleur DWP (1983, V. Grandis DWP) en die is de moeder van de in Letland goedgekeurde hengst Salana-Radiants DWP (1989, V. Royal Z II Oldbg).

12.3. Grand Slam DE 333330548182 Oldbg

Grand Slam Oldbg (V. Grandios Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren in 1982 en gefokt door Günther Meinardus uit Stadland, dat circa 15 km ten zuiden van Bremerhaven op de westelijke oever van de Weser ligt.
De moeder van de hengst is de bruine elite staatspremiemerrie Gunetta II Oldbg (1973, V. Apollo xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Dargento Oldbg (2005, V. Don Romantic DWB), die door het Oldenburgse- en het Mecklenburgse stamboek is goedgekeurd.
De tweede moeder van Grand Slam is de bruine Gunetta Sgldt (1965, V. Alex Sgldt).
Grand Slam komt uit een moederlijn die uit Nederland stamt en waarin stempelhengsten als Gambo GrPS, Nubert NSTg, Domburg NSTg en L’Invasio SF aan hebben bijgedragen. Via de vader is veel Hannoveraans bloed toegevoerd en vooral door inbreng van de moeder omvat, gerekend over acht generaties, het volbloedaandeel in de bloedvoering van Grand Slam 37,5 %.

Grand Slam is in november 1984 in Vechta door het Oldenburgse stamboek goedgekeurd. In het najaar van 1985 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 56 deelnemende hengsten is hij in het onderzoek bij de dressuurgerichte onderdelen als 16e geëindigd en bij de springengerichte onderdelen als 18e. In de totaalstand is hij met 109,45 punten als 21e geëindigd.
Na het onderzoek is Grand Slam verkocht naar de Verenigde Staten, waar hij is ingezet in de fokkerij. Acht dochters van hem zijn als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.

13. Graveur DE 331310073471 Hann

De vos hengst Graveur Hann (V. Grande Hann) is in 1971 geboren. Hij is gefokt door Werner Haack uit Freiburg, dat in het noorden van Nedersaksen vlak aan de oever van de Elbe ligt.
Graveur is een broer van de hengst Sigfrid Hann (1968, zie hfdst. 8.).
De moeder van beide hengsten is de vos staatspremiemerrie Franziska Hann (1960, V. Frustra II Hann) en tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Dammgöttin Hann (1952, V. Damm Hann).
Graveur heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 10,2 % Engels volbloed.
De hengsten Alderman Hann (1909, V. Alnok Hann) en Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komen beiden negen keer voor in de afstamming van Graveur.

Graveur is verkocht aan de Bodenhausen stoeterij in Namibië, die circa 80 km ten oosten van Windhoek ligt, en is daar ingezet voor de fokkerij.

14. Gran Marcio DE 331314406172 Hann

Gran Marcio Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren in 1972 en is gefokt door dr. Max Schulz-Stellenfleth uit Freiburg, dat in het noorden van Nedersaksen vlak aan de oever van de Elbe ligt.
De moeder van Gran Marcio is de bruine merrie Mascha Hann (1961, V. Marcio xx), Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Waldheim Hann (1975, V. Wendekreis Hann), Apell Hann (1976, V. Argus Hann), Gratulant Hann (1981, V. Gardestern I Hann) en Jongleur Hann (1982, V. Jet Stream xx).
De tweede moeder van Gran Marcio is de vos staatspremiemerrie Duellheldin Hann (1955, V. Duellant Hann).
Gran Marcio is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 29,7 % Engels volbloed.
De hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt vijf keer voor in de afstamming van Gran Marcio.

De hengst is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Hessische stamboek en is van 1975 tot en met 1984 actief geweest in Hessen.

Zijn dochter Delice Hann (1984, MV. Diplomat Hann) is de moeder van de hengst Gerwannus Oldbg (1990, V. Gervantus I Oldbg), die is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 100 nakomelingen van Gran Marcio geregistreerd als sportpaard. De nakomelingen hebben samen € 21.176 gewonnen.

15. Graf Douglas DE 331314408773 Hann

De vos hengst Graf Douglas Hann (V. Grande) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren in 1973 en is gefokt door maatschap Irma en Johannes Scheiper uit Schierensee, dat bij Kiel in de deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Graf Douglas is de bruine merrie Auslese Hann (1968, V. Absurd Hann) en tweede moeder is de schimmel Krönung Hann (1963, V. Kurland I Hann).
Graf Douglas heeft een Hannoveraans gekleurde afstamming met, gerekend over acht generaties, 10,9 % aandeel Trakehner bloed en 10,2 % Engels- en Arabisch volbloed.

Graf Douglas is in het najaar van 1975 in Verden door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. In 1976 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek, waarbij hij 91,83 punten behaalde. Hij is daarmee van de 30 deelnemende hengsten als 22e geklasseerd.
Graf Douglas is van 1977 tot en met 1987 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Zijn zonen Grand Lion Hann (1979) en Gibraltar Hann (1985) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Zijn dochter Grasmücke Hann, 1979, V. Pik As xx, is de moeder van de hengst Zorro Z Hann (1989, V. Grosso Z Hann), die door het Deense stamboek is goedgekeurd.

Van de hengst zijn in Duitsland 227 nakomelingen geregistreerd als sportpaard en die hebben samen € 111.684 gewonnen.

Eind 2015 heeft Graf Douglas een dressuurindex van 104 met een betrouwbaarheid van 72 % en een springindex van 63 met een betrouwbaarheid van 79 %.

15.1. Grand Lion DE 331311612479 Hann

Grand Lion Hann (V. Graf Douglas Hann) is een vos hengst die in 1979 is geboren. Hij is gefokt door Manfred Reinstorf uit Tespe, dat ten noorden van Lüneburg op de zuidelijke oever van de Elbe in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Grand Lion is de donkerbruine merrie Liones Hann (1974, V. Lions xx) en tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Angelina Hann (1963, V. Abhang II Hann).
Grand Lion is een Hannoveraans gefokte hengst met 25 % Engels volbloed die door grootvader Lions xx zijn ingebracht. De hengst heeft verder 12,5 % Trakehner bloed.

De hengst is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Beierse stamboek. Hij is van 1982 tot en met 1989 als hengst actief geweest.
Tien nakomelingen van hem zijn als sportpaard geregistreerd. Zij hebben samen een winsom van € 10.617.

Grand Lion is gedurende enkele jaren uitgebracht in klasse B springconcoursen en heeft een winsom van € 216

15.2. Gibraltar DE 331311610685 Hann / W0001583 BWP

De bruine hengst Gibraltar Hann (V. Graf Douglas Hann) is op 25 maart 1985 geboren. Hij is gefokt door Hugo Paschke uit Hittbergen-Barförde, dat ten noorden van Lüneburg op de zuidelijke oever van de Elbe in Niedersachsen ligt.
De moeder van Gibraltar is de zwartbruine Tatjana Hann (1981, V. Traunstein Hann) en tweede moeder is de bruine Wanda Hann (1966, V. Wurf Hann).
Gibraltar heeft een overwegend Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 21,1 % Engels volbloed en 7,8 % Trakehner bloed.

Gibraltar is op 23 oktober 1992 door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek goedgekeurd en is vervolgens verkocht naar de Verenigde Staten. In hoeverre hij daar is ingezet in de fokkerij is niet bekend.

16. Garibaldi II DE 331314406274 Hann

Garibaldi II Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 7 maart 1974 en is gefokt door dr. Max Schulz – Stellenfleth uit Freiburg, dat op de linker Elbe-oever in het noorden van Nedersaksen ligt.
Garibaldi II is een broer van Garibaldi I (1971, zie hfdst. 11).
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Marbel Hann (1962, V. Marcio xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Beltain Hann (1984, V. Bolero Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Westfaalse stamboek, en zijn broer Beauvalais Hann (1987, V. Bolero Hann), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd.
Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Duellheldin Hann (1955, V. Duellant Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Gran Marcio Hann (1972, V. Grande Hann, zie hfdst. 14.) en zijn broer Grand Hand Hann (1975, zie hfdst. 19.).
Garibaldi II is een Hannoveraans gefokte hengst die, vooral door inbreng van Marcio xx (1947, V. Aventin xx) en Groβinquisitor xx (1922, V. Anschluβ xx) in de moederlijn, gerekend over acht generaties, 29,7 % Engels volbloed voert.

Garibaldi II is in het najaar van 1976 in Verden door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. In 1977 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Daarbij behaalde hij 122,52 punten, waarmee hij derde werd van de 28 deelnemende hengsten.

Garibaldi II is van 1978 tot zijn dood in 1988 actief geweest in de fokkerij.

Hij heeft tenminste dertien staatspremiemerries gebracht en van hem zijn elf zonen goedgekeurd voor de fokkerij.
Dertien dochters van Garibaldi IIzijn moeder of tweede moeder  geworden van een goedgekeurde hengst.

Van Garibaldi II zijn 323 nakomelingen bij de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als sportpaard. Samen hebben die een winsom van € 623.228.

Eind 2020 heeft Garibaldi II een dressuurindex van 101 met een betrouwbaarheid van 87 % en een springindex van 78 met een betrouwbaarheid van 91 %.

Voor uitgebreide informatie over Garibaldi II en zijn nakomelingen wordt verwezen naar de pagina Garibaldi II Hann op deze website www.Stempelhengsten.eu.

17. Grandeson DE 331314419974 Hann

Grandeson Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 1 juli 1974 geboren en is gefokt door Elfi Sachau uit Elmshorn, dat circa 30 km ten noordwesten van Hamburg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Grandeson is de vos merrie Meergöttin Hann (1959, V. Marcio xx). Tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Fernglück Hann (1945, V. Ferdinand Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Markgraf Hann (1954, V. Marcio xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Grandeson is een Hannoveraans gefokte hengst uit een hoog in het bloed staande moeder. De hengst voert, gerekend over acht generaties, 29,7 % Engels volbloed.
Grandeson is in 1976 goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en is van 1977 tot en met 1984 actief geweest in de fokkerij. In Duitsland zijn van Grandeson 55 nakomelingen geregistreerd als sportpaard. Samen hebben zij een winsom van € 37.875.
Grandeson is in de jaren 1980 – 1985 uitgebracht in springwedstrijden in de klasse M. Hij boekte tien overwinningen en heeft € 4.880 aan prijzengeld gewonnen.
,

18. Grabow DE 331314413075 Hann

De vos hengst Grabow Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1975 geboren en is gefokt door Anneliese Jungclaus uit Freiburg, dat ongeveer 40 km ten noorden van Stade in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Grabow is de vos Almfeier Hann (1969, V. Argus Hann) en tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Duellfeier Hann (1954, V. Duellant Hann).
Grabow is een hengst met een Hannoveraanse afstamming, waar zeven generaties eerder voor het laatst een volbloed is gebruikt. Grabow heeft daardoor, gerekend over acht generaties in zijn afstamming een volbloedaandeel van 1,6 %.
Grabow is in het najaar van 1977 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. De hengst is van 1978 tot en met 1982 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn dertien nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Hun gezamenlijke winsom bedraagt € 15.744.
Grabow is in de jaren 1984 – 1991 door Petra Heese (GER) uitgebracht in dressuurwedstrijden tot op Intermediair I niveau. Hij heeft een winsom van € 5.400.

19. Grand Hand DE 331314404375 Hann

Grand Hand Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst die in 1975 is geboren. Hij is gefokt door dr. Max Schulz – Stellenfleth uit Freiburg, dat ongeveer 40 km ten noorden van Stade in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Grand Hand is de vos merrie Hannchen Hann (1968, V. Hassan ox) Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Nimbus Ass ZfdP (1991, V. Nekoma Zweibr), zijn broer Nebrasco ZfdP (1992) en Batida de Coco ZfdP (1998, V. Sirius Son ZfdP), die alle drie door het ZfdP zijn goedgekeurd.
Tweede moeder van Grand Hand is de vos staatspremiemerrie Duellheldin Hann (1955, V. Duellant Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Gran Marcio Hann (1972, V. Grande Hann, zie hfdst. 14.) en de broers Garibaldi I Hann ( 1971, V. Grande, Hann, zie hfdst. 11.) en Garibaldi II Hann (1974, zie hfdst. 16.).
Grand Hand is een Hannoveraans gefokte hengst met een 25 % Arabisch bloed dat via de moeder is toegevoegd. Daarnaast voert de hengst 4,7 % Engels volbloed.

Grand Hand is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar zijn invloed op de fokkerij is nihil.
De hengst is in de jaren 1985 – 1988 uitgebracht in L dressuurwedstrijden en heeft een winsom van € 468.

20. Grandduell DE 331314407875 Hann

De vos hengst Grandduell Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren in 1975 en is gefokt door Marie Louise Holten uit Freiburg, dat ongeveer 40 km ten noorden van Stade in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
Grandduell is een broer van de hengst Grandduell II Hann (1976, zie hfdst. 22.) en Grandduell Hann (1977, zie hfdst. 32.).
De moeder van genoemde hengsten is de vos merrie Duellpoesie Hann (1956, V. Duellant Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Magnet Hann (1973, V. Matrose) die in Hannover is goedgekeurd, zijn broer Mellinor Hann (1974), die is goedgekeurd in België, en van Lemon’s Ass Hann (1991, V. Lemon Park Hann), die door het Hannoveraanse-, Westfaalse- en Rijnlandse stamboek is goedgekeurd.
De tweede moeder van Grandduell is de bruine Fumaga Hann (11942, V. Futurist I Hann).
Grandduell is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, 6,25 % Engels volbloed voert.

Grandduell is in het najaar van 1977 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij. In 1978 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek waar hij van de 57 deelnemende hengsten de tweede plaats heeft behaald.

Hij is van 1978 tot en met 1981 beschikbaar geweest voor de fokkerij in Duitsland en is toen geëxporteerd naar de Verenigde Staten.
In Duitsland zijn 36 nakomelingen van hem geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die een winsom van € 49.883.

Van de nakomelingen van Grandduell is de ruin Glenfiddich Hann, 1981, MV. Weinstern Hann, door Ulla Salzgeber (GER) en Marion Dautzenberg (GER) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. Glenfiddich heeft een winsom van € 27.668.

Uit de Amerikaanse periode van Grandduell is zijn in Canada geboren zoon Gouverneur Hann (1982) van belang geweest.

20.1. Gouverneur 316806782 Hann

Gouverneur Hann (V. Grandduell Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 29 april 1982 geboren en is gefokt door Barcrest Farms Inc. in Milton, dat 25 km ten westen van Toronto in Ontario, Canada ligt.
De moeder van Gouverneur is de merrie Arnika Hann (1975, V. Abseits Hann). Tweede moeder is de merrie Abweisung (1967, V. Absender Hann), die ook de moeder is van de in Zweden goedgekeurde hengst Winnipeg F SWB (1974, V. Windhuk Hann).
Gouverneur is een traditioneel Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 7,8 % Trakehner bloed en 1,6 % volbloed in zijn afstamming.

Gouverneur is in Noord Amerika van 1984 tot en met 2004 ingezet voor de fokkerij en is door het Amerikaanse Hannoveraanse stamboek gepresenteerd als zijnde een toonvoorbeeld van een Hannoveraanse hengst. In de fokkerij heeft hij goed gepresteerd met diverse goedgekeurde zonen en hengstenmoeders.
Ook als sportpaard heeft hij goed gepresteerd. Zo heeft hij lang kans gemaakt om als dressuurpaard namens Canada deel te nemen aan de Olympische Spelen 1996 in Atlanta in de Verenigde Staten en is twee keer uitgeroepen tot Canadees Sportpaard van het Jaar. In 1998 heeft hij kort ter dekking gestaan in Nieuw Zeeland.

 

21. Grossfürst DE 331314401675 Hann

De vos hengst Grossfürst Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren in 1975 en is gefokt door Hugo-Wilhelm Buhrfeind uit Osten, dat circa 30 km ten noordwesten van Stade in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Arjane Hann (1971, V. Argus Hann) en tweede moeder is de bruine merrie Duellgrotte Hann (1966, V. Duellant Hann).
Grossfürst is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, inbreng van 4,7 % Engels volbloed.
De Hannoveraanse hengst Duellant Hann (1943, V. Dolman Hann) komt twee keer als overgrootvader voor in de afstamming van Grossfürst en heeft daarmee een invloed van 25 % op het genenpatroon van Grossfürst.
De hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt maar liefst elf keer voor in de afstamming van Grossfürst. Fling heeft een inbreng van 10,9 % op de erfelijke eigenschappen van Grossfürst.

Grossfurst is in 1977 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Hij heeft in 1978 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Aan het onderzoek is deelgenomen door 39 hengsten, waarvan Grossfürst met 126,38 punten als beste het onderzoek heeft afgesloten.

Grossfürst is van 1979 tot en met 1987 door het Landgestüt in Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Zijn zonen Grosswind Hann (1981), Guarantor Hann (1982), Grafenburg (1983), Grafenfels Hann (1984) en Grand Liaison Hann (1985) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Zeven dochters van Grossfürst zijn moeder of grootmoeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Garnele Hann, 1981, MV. Sendbote Hann, is de moeder van de hengst Don Pascal NeWP (1998, V. Don Jose Hann), die is goedgekeurd door het Noord Europees Warmbloed Paard;

Grosslinde Hann, 1981, MV. Schutzenkönig xx, is de moeder van de hengst Gigant Hann (1992, V. Grannus Hann), die is goedgekeurd in Brazilië;

Grafenkrone Hann, 1982, MV. Sendbote Hann, is de moeder van de hengst Weltfürst Hann (1993, V. Weltmeyer Hann), die is goedgekeurd door het Rheinlandse stamboek;

Geduld Hann, 1985, MV. Wienerwald Hann, is de moeder van de staatspremiemerrie Lady Laurin Hann (1990, V. Legat Hann). Lady Laurin is de moeder van de hengst Werbellin Hann (1994, V. Weltmeyer Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, het Oldenburgse- en het Rijnland-Palts-Saar stamboek.
Lady Laurin is ook de moeder van de hengst Rantanplan Hann (2006, V. Rascalino Hann), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd, maar in Duitsland niet beschikbaar is gesteld voor de fokkerij;

Grossfee Hann, 1985, MV. Alexander Hann, is de moeder van de merrie Gamblerslady Hann (1992, V. Gambler’s Cup xx) en die is de moeder van de hengst Westfriese Hann (1997, V. Wolkentanz I Hann). Westfriese is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Golda Hann, 1986, MV. Aktuell Hann, is de moeder van de hengst Blue Badagri Oldbg (1991, V. Beach Boy KWPN), die is goedgekeurd door het Beierse-, Berlin-Brandenburgse- en Oldenburgse stamboek;

Gunda Hann, 1987, MV. By Rights xx, is de moeder van de elitemerrie Galina Hann (1994, V. Weltmeyer Hann). Galina is de moeder van de hengst Rigamento Oldbg (2001, V. Riccione Hann), die is goedgekeurd door het Rijnlandse-, Westfaalse- en Oldenburgse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 235 nakomelingen van Grossfürst als wedstrijdpaard geregistreerd. Zij hebben samen € 191.638 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is de bruine ruin Gimpel Hann, 1983, MV. Seneka I Hann, die in de jaren 1991 – 2000 door Frido Matthies (GER) in M en S springconcoursen is uitgebracht. De combinatie won 42 M-wedstrijden en 3 S-wedstrijden. Gimpel heeft een winsom van € 21.835.

Eind 2020, als de jongste nakomelingen van Grossfürst 32 jaar oud zijn, heeft hij een dressuurindex van 96 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 72 met een betrouwbaarheid van 82 %.

21.1. Grosswind DE 331318503381 Hann / 999-999-W00001446 BWP

Grosswind Hann (V. Grossfürst Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 6 februari 1981 geboren en is gefokt door Karl Schütte uit Spelle, dat ten noorden van Rheine in het zuidwesten van de deelstaat Nedersaksen ligt. De moeder van Grosswind is de donkervos merrie Windsbraut Hann (1977, V. Windsor Hann). Tweede moeder is de vos Adeltraut Hann (1970, V. Akrobat Hann), die ook de tweede moeder is van de hengst Pembridge Waldlord Hann (1980, V. Waldhuter Hann), die is goedgekeurd in Groot Brittannië.
Grosswind heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 7,8 % Engels volbloed en 7,8 % Trakehner bloed. De hengst Dolman Hann (1933, V. Detektiv Hann) komt vier keer voor in de afstamming van Grosswind.

Grosswind is in oktober 1984 goedgekeurd door het BWP, maar heeft niet veel invloed op de fokkerij gehad.

21.2. Guarantor DE 331318519382 Hann

De vos hengst Guarantor Hann (V. Grossfürst Hann) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1982 geboren en is gefokt door stoeterij Der Lieningshof in Neuenhaus, dat circa tien km van Ootmarsum af in Nedersaksen ligt.
Guarantor is een broer van de hengst Grafenburg Hann (1983. zie hfdst. 21.3.)
De moeder van beide hengsten is de donkerbruine merrie Anja Hann (1977, V. Aktuell Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Peppino Hann (1992, V. Paquirri Hann), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.
De tweede moeder van Gurantor is de bruine Capella Hann (1973, V. Cardinal xx).
Guarantor is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, 21,1 % Engels volbloed en 8,6 % Trakehner bloed voert.
De hengst Dolman Hann (1933, V. Detektiv Hann) komt zes keer voor in de afstamming van Guarantor.

Guarantor is in november 1984 in Oldenburg goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In het najaar van 1985 heeft hij in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft dat onderzoek als vierde  afgesloten met 127,93 punten.

Ook het Westfaalse- en het Oldenburgse stamboek hebben Guarantor goedgekeurd. Zes dochters van Guarantor zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en één nakomeling is geregistreerd als wedstrijdpaard.
Guarantor is verkocht naar de Verenigde Staten, waar hij voor de fokkerij beschikbaar is geweest op de Bridlewood Farm in Union, dat in het noorden van de staat Kentucky ligt, op circa 25 km afstand van de stad Cincinnati.

21.3. Grafenburg DE 331318517183 Hann

Grafenburg Hann (V. Grossfürst Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren in 1983 en is gefokt door stoeterij Der Lieningshof in Neuenhaus, dat op een afstand van circa tien km van Ootmarsum in Nedersaksen ligt.
Grafenburg is een broer van de hengst Guarantor Hann (1982. zie hfdst. 21.2.)
De moeder van beide hengsten is de donkerbruine merrie Anja Hann (1977, V. Aktuell Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Peppino Hann (1992, V. Paquirri Hann), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.
De tweede moeder van Grafenburg is de bruine Capella Hann (1973, V. Cardinal xx).
Grafenburg is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, 21,1 % Engels volbloed en 8,6 % Trakehner bloed voert.
De hengst Dolman Hann (1933, V. Detektiv Hann) komt zes keer voor in de afstamming van Grafenburg.

Grafenburg is in oktober 1985 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1986 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 53 deelnemende hengsten is hij in de dressuurgerichte onderdelen zevende geworden en in de springengerichte onderdelen 35e. In de totaalstand nam hij met 116,69 punten de twaalfde plaats in.
Grafenburg is van 1986 tot en met 1993 door het Landgestüt Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Daarna is hij verkocht naar de Verenigde Staten.

In Duitsland zijn 49 dochters van de hengst als fokmerrie opgenomen in een stamboek en van hen hebben er tien het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.

Dochter Gardenia Hann, 1989, MV. Akzent II Hann, is de moeder van de hengst Rhodes Scholar Hann (1997, V. Rohdiamant Oldbg), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek.

Daarnaast zijn 57 nakomelingen van Grafenburg geregistreerd als sportpaard en die hebben samen € 13.985 gewonnen.

Eind 2020 heeft Grafenburg een dressuurindex van 83 met een betrouwbaarheid van 81 %.

In de Verenigde Staten heeft Grafenburg op de Indian Land Farm in Fort Mill in South Carolina gestaan. Omdat hij niet voor k.i. beschikbaar was is hij in de Verenigde Staten weinig gebruikt. Wel heeft hij daar zijn zoon Gastspieler (2004) gebracht.

21.3.1. Gastspieler AHS

Gastspieler is een bruine hengst met een stokmaat van 173 cm. Hij is geboren in 2004 en is gefokt door Hans Ledger van de Indian Land Farm in Fort Mill in South Carolina, Verenigde Staten.
De moeder van Gastspieler is de merrie Turquoise AHS (V. Tanzenlicht AHS) en tweede moeder is Elegantia AHS (V. Penatrater xx).
Gastspieler is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 23 % Engels volbloed. De hengsten Duellant Hann (1943, V. Dolman Hann) en Goldfisch II Hann (1935, V. Goldammer II Hann) komen ieder drie keer voor in zijn afstamming.
Gastspieler is verkocht naar Canada en is daar spaarzaam ingezet voor de fokkerij. Hij is op M-niveau uitgebracht in dressuurwedstrijden.

21.4. Grafenfels DE 331318507284 Hann

De vos hengst Grafenfels Hann (V. Grossfürst Hann) is in 1984 geboren. Hij is gefokt door Karl-Günther Kip uit Neuenhaus, dat ter hoogte van Ootmarsum dicht bij de Nederlands-Duitse grens in de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Grafenfels is de bruine staatspremiemerrie Wendelicht Hann (1976, V. Wendekreis Hann).
Tweede moeder is de schimmel Löwenmaske Hann (1966, V. Lateran Trak). Zij is ook de moeder van de hengst Walesco Hann (1978, V. Wendekreis Hann), die door het Baden-Württembergse stamboek is goedgekeurd, en ze is de tweede moeder van de hengst Americano Hann (1979, V. Almé SF), die door het Hannoveraanse stamboek en het BWP is goedgekeurd.
Grafenfels heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 11,7 % inbreng van Trakehner bloed en 5,5 % inbreng van Arabisch- en Engels volbloed.
De hengst Dolman Hann (1933, V. Detektiv Hann) komt vier keer voor in de afstamming van Grafenfels.

Grafenfels is eind 1986 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in het najaar van 1987 in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Van de 29 deelnemende hengsten bereikte hij de zesde plaats met 117,04 punten.

De hengst is van 1987 tot en met 1991 actief geweest in de fokkerij. Vijf dochters van hem zijn als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en twee van hen zijn staatspremiemerrie geworden.

Zijn dochter de staatspremiemerrie Gesa Hann (1988, MV. Furioso II SF) is de tweede moeder van de hengst Wanthano H Hann (2000, V. Wolkentanz II Hann), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd.

Veertien nakomelingen van Grafenfels zijn door het Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben samen € 14.677 gewonnen.

21.5. Grand Liaison DE 331318509385 Hann

Grand Liaison Hann (V. Grossfürst Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1985 geboren en is gefokt door Arnold Westenberg uit Pyrbaum, dat ten zuiden van Nürnberg in de deelstaat Beieren ligt.
De moeder van Grand Liaison is de vos staatspremiemerrie Silvia Hann (1978, V. Sendbote Hann) en tweede moeder is de vos Nicole Holst (1971, V. Nagpur xx).
Grand Liaison komt uit een Holsteinse merriestam maar in de afstamming van zijn moeder komen ook Trakehner invloeden voor en er is inbreng van Engels volbloed aanwezig. De vader is Hannoveraans gefokt.
Gerekend over acht generaties is de bloedopbouw van Grand Liaison globaal 68 % Hannoveraans, 17 % Engels volbloed, 10% Holsteins en 5 % Trakehner bloed

Grand Liaison is in oktober 1987 in Verden door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. Hij heeft in het najaar van 1989 in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 68 deelnemende hengsten is Grand Liaison in de dressuurgerichte onderdelen 32e geworden en in de springengerichte onderdelen 36e. In de totaalstand is hij met 98,13 punten op de 38e plaats terecht gekomen.
Grand Liaison is tot en met 1993 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar is nauwelijks gebruikt door de fokkers.

In de jaren 2000 en 2001 is de hengst in dressuurwedstrijden tot en met klasse L uitgebracht. Hij heeft een winsom van € 817.

22. Grandduel II 331314407876 Hann / 999-999-W00001292 BWP

De vos hengst Grandduel II Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 167 cm.
Hij is geboren op 1 april 1976 en is gefokt door Marie Louise Holten uit Freiburg, dat ongeveer 40 km ten noorden van Stade in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
Grandduel Il is een broer van de hengst Grandduell Hann (1975, zie hfdst. 20.) en Grandduell Hann (1977, zie hfdst. 32.).
De moeder van genoemde hengsten is de vos merrie Duellpoesie Hann (1956, V. Duellant Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Magnet Hann (1973, V. Matrose) die in Hannover is goedgekeurd, zijn broer Mellinor Hann (1974), die is goedgekeurd in België, en van Lemon’s Ass Hann (1991, V. Lemon Park Hann), die door het Hannoveraanse-, Westfaalse- en Rheinlandse stamboek is goedgekeurd.
De tweede moeder van Grandduell is de bruine Fumaga Hann (1942, V. Futurist I Hann).
Grandduel lI is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, 6,25 % Engels volbloed voert.

Grandduel II is op 2 december 1978 door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek goedgekeurd en is van 1979 tot en met 1987als fokhengst in België actief geweest.
Het BWP heeft 191 nakomelingen van hem geregistreerd, waaronder verschillende goede 1.40 m springpaarden.

23. Grandioso DE 331314407476 Hann

Grandioso Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 170 cm.
Hij is in 1976 geboren en is gefokt door Armin Bolle uit Stade, dat in het noorden van Nedersaksen vlak aan de Elbe ligt.
De moeder van Grandioso is de staatspremiemerrie Anette Westf (1969, V. Abermals Hann). Anette is ook de moeder van de hengst Marino SWB (1973, V. Matrose Hann) die in Zweden is goedgekeurd, en ze is de tweede moeder van de hengst Chris Grandios Westf (2005, Christoph Columbus Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek.
De tweede moeder van Grandioso is de vos Fernalge Hann (1952, V. Fernjäger Hann).
Grandioso is een Hannoveraans gefokte hengst met 3,9 % Trakehner- en 1,6 % volbloed inbreng.

De hengst is in eind 1978 goedgekeurd door het Hannoveraanse- enhet Beierse stamboek en is van 1979 – 2000 in Beieren actief geweest in de fokkerij.
Van Grandioso zijn de zonen Graf Yoster Hann (1980), Gamskar Bavar (1982) en Grauspecht Bavar (1984) goedgekeurd voor de fokkerij.

Twee dochters van Grandioso zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Gralido Bavar, 1980, MV. Souffleur Bavar, is de moeder van de hengsten Gallidos Bavar (1985, V. Galoubet A SF) en Mattheis Bavar (1986, V. Matcho x). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Beierse stamboek en

Granita Bavar, staatspremiemerrie, 1983, MV. Furini Bavar, is de moeder van de hengst Piet Bavar (1990, V. Pilot Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.

Van Grandioso zijn 233 nakomelingen geregistreerd als sportpaard. Tot en met 2015 hebben zij samen € 181.202 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is de vos ruin Grand Funk Bavar (1983, MV. Niccolini xx), die in de jaren 1990 – 2003 door Konrad Raith (GER) in S springwedstrijden is uitgebracht . De combinatie won 5 wedstrijden in de klasse S en is 26 keer tweede of derde geworden. Grand Funk heeft een winsom van € 22.286.

Eind 2020 heeft Grandioso een dressuurindex van 84 met een betrouwbaarheid van 83 % en een springindex van71 met een betrouwbaarheid van 87 %.

23.1. Graf Yoster DE 381815006580 Bavar

De bruine hengst Graf Yoster Bavar (V. Grandioso Hann) is in 1980 geboren. Hij is gefokt door Marianne Winter uit Büchenbach-Kühedorf, dat circa 20 km ten zuiden van Nürnberg in Beieren ligt.
De moeder van Graf Yoster is de bruine staatspremiemerrie Friesenkresse Hann (1956, V. Frio Hann) en tweede moeder is de vos Asternhalle Hann (1950, V. Assing I Hann).
Graf Yoster is een Hannoveraans gefokte hengst met een afstamming waar, gerekend over acht generaties, 4,7 % Trakehner bloed en 3,1 % Engels volbloed aan is toegevoegd.

De hengst is eind 1982 door het Beierse stamboek goedgekeurd en is in 1983 en 1984 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn tien nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en samen hebben zij € 2.695 gewonnen.

 

23.2. Gamskar DE 381814000282 Bavar

Gamskar Bavar (V. Grandioso Hann) is een bruine hengst die in 1982 is geboren. Hij is gefokt door de Beierse staatsstoeterij Schwaiganger.
De moeder van Gamskar is de bruine merrie Kasonne Bavar (1977, V. Kantor Oldbg) en tweede moeder is Morgensonne Bavar (1973, V. Mahdi Trak).
Gamskar komt uit een korte moederlijn waarvan de afstamming van zijn overgrootmoeder niet bekend is. De hengst voert 25 % Oldenburgs bloed en heeft via zijn moeder ook een flinke scheut Trakehner bloed gekregen. Vader Grandioso is Hannoveraans gefokt.

Gamskar heeft in augustus en september 1985 in München-Riem deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Van de 25 deelnemende hengsten is Gamskar achtste geworden. Daarna is hij goedgekeurd voor de fokkerij, maar hij is niet lang actief geweest als fokhengst.
Twee dochters van Gamskar zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en één nakomeling is geregistreerd als wedstrijdpaard.

 

23.3. Grauspecht DE 381810256984 Bavar

De vos hengst Grauspecht Bavar (V. Grandioso Hann) heeft een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1984 geboren en is gefokt door Albert Linke uit Schernfeld, dat bij Eichstätt in Beieren ligt.
De moeder van Grauspecht is de vos merrie Adlige Hann (1974, V. Aderlass Hann) en tweede moeder is de vos Domjuwel Hann (1968, V. Dominik Hann).
Grauspecht is een Hannoveraans gefokte hengst met een aandeel vaan 11,7 % Trakehner bloed en 8,6 % Engels volbloed.
De Hannoveraanse hengst Feiner Kerl Hann (1919, V. Fling Hann) komt zes keer voor in de afstamming van Grauspecht.

Grauspecht heeft in de herfst van 1987 in München-Riem deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, die hij als derde van 27 deelnemende hengsten beëindigde. Aansluitend is hij door het Beierse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij. Hij is tot en met 1995 actief geweest in de fokkerij.
Vijf dochters van hem zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en één dochter heeft het predicaat staatspremiemerrie behaald.
Vijftien nakomelingen van de hengst zijn geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben samen € 7.234 gewonnen.

24. Grandsudan F 617 SWB

Grandsudan F Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 162 cm. De hengst is in 1976 geboren en is gefokt door Armin Bolle uit Stade, dat in het noorden van de deelstaat Nedersaksen op de westelijke oever van de Elbe ligt.
De moeder van de hengst is de donkerbruine staatspremiemerrie Suleika Hann (1969, V. Sudan xx) en tweede moeder is de bruine Dünenjagd Hann (1959, V. Dux Hann).
Grandsudan F is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generatie, 25,8 % Engels volbloed.

De hengst is in 1980 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. In 1987 is hij ingedeeld in de fokkerijklasse AB en in 1996 is hij gepromoveerd naar de klasse A.
Grandsudan heeft in Zweden tot en met 1999 gedekt. Het Zweedse stamboek heeft 118 nakomelingen van hem geregistreerd. De hengst is in 2008 overleden.

25. Granit De 331314411876 Hann / 999-999-W00001293 BWP

De vos hengst Granit Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 162 cm. Hij is op 5 april 1976 geboren en is gefokt door Volkmar von der Decken uit Balje, dat in het noorden van Nedersaksen aan de Elbe ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Weinleben Hann (1969, V. Weingau Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Argus Hann (1964, V. Abdulla Hann).
De tweede moeder van Granit is de vos Dünenbrise Hann (1963, V. Durban Hann).
Granit is volledig Hannoveraans gefokt en voert, gerekend over acht generaties, slechts 1,6 % Engels volbloed.

De hengst is op 2 december 1978 goedgekeurd door het BWP, maar er zijn geen nakomelingen van hem geregistreerd.

26. Gravent DE 331314408876 Hann

Gravent Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst die op 16 mei 1976 is geboren. De hengst is gefokt door Joachim Spreckels uit Bremervörde, dat 30 km ten oosten van Bremerhaven in het noorden van Niedersachsen ligt.
De moeder van Gravent is de vos staatspremiemerrie Latima Hann (1971, V. Der Löwe xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Barbarossa Hann (1986, V. Bolero Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder van Gravent is de vos Welfenbahn Hann (1963, V. Welf Hann).
Gravent is Hannoveraans gefokt met, gerekend over acht generaties, eenn inbreng van 26,6 % Engels volbloed.

Gravent is in 1979 goedgekeurd door het ZfdP en is tot en met 1997 actief geweest in de fokkerij.
Van Gravent zijn 26 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben een gezamenlijke winsom van € 4.420.
De hengst is in de jaren 1981 tot 1985 uitgebracht in de springsport tot op M-niveau.

27. Graziano DE 331314407776 Hann

De vos hengst Graziano Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 167 cm.
Hij is in 1976 geboren en is gefokt door de gebroeders Richters uit Oederquart, dat in het noorden van Nedersaksen op enkele kilometers afstand van de Elbe ligt.
De moeder van Graziano is de vos staatspremiemerrie Amarilla Hann (1970, V. Argus Hann) en tweede moeder is de bruine Duela Hann (1962, V. Duellant Hann). Duela is ook de tweede moeder van de hengst Batum Hann (1984, V. Bolero Hann), die is goedgekeurd door het Rijnlandse-, Saksische- en Westfaalse stamboek.
Graziano is een Hannoveraans gefokte hengst met 4 % Trakhener bloed en 1,6 % Engels volbloed. De hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt tien keer voor in de afstamming van Graziano.

Graziano is eind 1978 goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Westfaalse stamboek en heeft in 1980 in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Hij is van 1979 tot en met 1992 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Zijn zonen Gracioso Westf (1986), Giorgio Westf (1987) en Garcon Westf (1988) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Zeven dochters van Graziano zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Georgina Westf, 1980, MV. Frühlingsrausch Westf, is de moeder van de hengst Royal Touch Bavar (1989, V. Renoir I Westf), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek en het stamboek Sachsen-Thüringen;

Gracia Westf, 1980, MV. Grünschnabel Westf, is de moeder van de hengst Geronimus Westf (1990, V. Game Fox xx), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Graciella Westf, staatspremiemerrie, 1980, MV. Adlerorden Westf, is de moeder van de merrie Flicka Westf (1987, V. Frühlingsrausch Westf) en Flicka is de moeder van de hengst Four Seasons Westf (1999, V. Ferragamo Rhein), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rheinlandse stamboek;

Grande Fleur Westf, 1983, MV. Domspatz Hann, is de moeder van de hengst Concorde Westf (1987, V. Cor de la Bryère SF) en van de merrie Ronja Westf (1988, V. Renoir I Westf).
Concorde is goedgekeurd door het BWP, het Rheinlandse stamboek en het Westfaalse stamboek en Ronja is de moeder van de hengst Mastice Westf (1992, V. Montparnasse Oldbg). Mastice is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Graziana Westf, 1984, MV. Perlkönig I Westf, is de moeder van de hengst Wetterleuchten Westf (1989, V. Winner Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse-, Beierse- en Rheinlandse stamboek;

Gondel Westf, 1986, MV. Bengale Westf, is de moeder van de hengst Rex Graziano Westf (1990, V. Rex Fritz Westf), die is goedgekeurd door het Sachsische stamboek en

Grandessa Westf, 1989, MV. Wohlklang Hann, is de moeder van de merrie Columbia Hann (2006, V. Cornet Obolensky BWP). Columbia is de moeder van de hengst Cocobell Oldbg (2012, V. Confiance Oldbg), die is goedgekeurd door het stambpek Brandenburg-Anhalt.

Van Graziano zijn 236 nakomelingen geregistreerd als sportpaard en die hebben samen € 688.332 gewonnen.

Succesvolle nakomelingen van Graziano zijn:

Gambrinos Westf
, 1983, ruin, MV. Parenzo xx, is vanaf 1988 uitgebracht in de springsport. Vanaf juli 1991 is Andreas Künnemann met de ruin in de klasse S gestart. Daarna hebben Jürgen Lobbert (GER), Franz-Josef Eickhoff (GER), Friedrich von Unger (GER) en Alvar Schmidt-Bandelow(GER) Gambrinos in nationale Duitse wedstrijden gereden. Tot september 2002 heeft Gambrinos 6 wedstrijden in de klasse S en € 28.956 gewonnen;


Graffiti Westf
, ruin, 1985, MV. Pilot Westf, is in de jaren 1989 – 1991 uitgebracht in gestandaardiseerde springwedstrijden. Daarna is Hans-Willi Weber (GER) tot juni 2003 met Graffiti gestart in M en S springconcoursen in Duitsland. In 2001 en 2002 heeft Felix Buch de ruin ook uitgebracht. Graffiti heeft negen wedstrijden in de klasse S gewonnen en heeft € 55.198 gewonnen en

Giorgio Westf, goedgekeurde hengst (zie hfdst.27.2), 1987, MV. Pilot Westf, is in de jaren 1990 – 1993 uitgebracht in gestandaardiseerde springwedstrijden en vanaf 1993 in springwedstrijden klasse L en M. Van 1994 tot juni 1996 heeft Martin Sterzenbach (GER) de hengst uitgebracht in de klasse S en daarna is Lars Nieberg (GER) de hengst gaan rijden en er ook internationaal mee gestart. In 1998 won de combinatie een wedstrijd in Balve en in 1999 in Mannheim. In 1999 is in Cannes een tweede plaats behaald hetgeen € 51.896 opleverde. Giorgio is tot september 2004 uitgebracht in de springsport. Hij won 34 wedstrijden in de klasse S en heeft een winsom van € 395.990.

Eind 2020 heeft Graziano een dressuurindex van 70 met een betrouwbaarheid van 84 % en een springindex van 76 met een betrouwbaarheid van 91 %.

27.1. Gracioso DE 341410404786 Westf

Gracioso Westf (V. Graziano Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1986 geboren en is gefokt door Horst Pellengahr uit Höxter, dat in het noordoosten van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt.
Gracioso is een broer van de hengst Giorgio Westf (1987, zie hfdst. 27.2.). De moeder van beide hengsten is de vos staatspremiemerrie Pimenta Westf (1981, V. Pilot Westf) en tweede moeder is Rakete Westf (1967, V. Remus II Westf).
Gracioso komt uit een Westfaalse moederlijn, maar heeft via zijn vader vooral een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, inbreng van 13,3 % Trakehner bloed en 5,5 % Engels volbloed.

Gracioso is in oktober 1988 in Münster-Handorf door het Westfaalse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij. Hij heeft in het najaar van 1989 in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. In de dressuurgerichte onderdelen is hij van de 14 deelnemende hengsten als vierde geëindigd en bij de springengerichte onderdelen als derde. In de totaalstand is hij met 116,55 punten op de vierde plaats terecht gekomen.

Gracioso is tot en met 2005 actief geweest in de fokkerij.
Zijn zoon Gracias Pilot Westf (1990) is goedgekeurd voor de fokkerij.
Van zijn dochters zijn er 75 als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en één daarvan heeft het predicaat staatspremiemerrie behaald.

Twee dochters zijn moeder of groormoeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Gala West, 1993, MV. Prinz Muthagen Rhein, is de moeder van de hengst Poly Royal Westf (1997, V. Polydor Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek, en

Girlsa Westf, 1993, MV. Dialog Westf, is de moeder van de merrie Goldika WLKP (2001, V. Lambado Holst) en Goldika is de moeder van de hengst Golden Aviator WLKP (2006, V. Aviano Holst), die door het Poolse Wielkopolska stamboek is goedgekeurd.

Van de nakomelingen van Gracioso zijn er 154 geregistreerd als wedstrijdpaard en samen hebben die tot en met 2020 een winsom van € 119.298.

De meest succesvolle nakomeling is de zwarte merrie Grace Kairo Westf (1995, MV. Goldlack I Westf), die in de jaren 2005 – 2010 door Daniël Oppermann (GER) is uitgebracht in S springwedstrijden. De merrie heeft 15 overwinningen behaald in de klasse M en zes in de klasse S en heeft een winsom van € 24.885.

Eind 2020 heeft Gracioso een dressuurindex van 87 met een betrouwbaarheid van 82 % en een springindex van 94 met een betrouwbaarheid van 91 %.

27.1.1. Gracias Pilot DE 341410459190 Westf / 999-999-W00001598 BWP

De vos hengst Gracias Pilot Westf (V. Gracioso Westf) heeft een stokmaat van 170 cm. Hij is op 7 mei 1990 geboren en is gefokt door stoeterij Pfotenbach in Steinhagen, dat in het noorden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt op circa 10 km afstand van Bielefeld.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Goldperle Westf (1985, v. Goldbach Westf) en tweede moeder is de staatspremiemerrie Daphne Westf (1967, V. Damhirsch Hann).
Gracias Pilot is afkomstig uit een Westfaalse moederlijn, maar is in hoofdzaak Hannoveraans gefokt. Gerekend over acht generaties voert hij 12,5 % Westfaals bloed, 10,2 % Trakehner bloed en 4,7 % Engels volbloed.
De hengst Duellant Hann (1943, V. Dolman Hann) komt zes keer in de afstamming van Gracias Pilot voor en bepaalt ruim 12 % van zijn genenpatroon.

Gracias Pilot is in oktober 1992 door het Westfaalse stamboek goedgekeurd. Op 1 mei 1993 heeft het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek de hengst goedgekeurd. Hij is van 1993 tot en met 1996 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het BWP heeft dertien nakomelingen van hem geregistreerd.

27.2. Giorgio DE 341410375687 Westf

Giorgio Westf (V. Graziano Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm.
Hij is in 1987 geboren en is gefokt door Horst Pellengahr uit Höxter, dat in het noordoosten van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt.
Giorgio is een broer van de hengst Gracioso Westf (1986, zie hfdst. 27.1.).
De moeder van beide hengsten is de vos staatspremiemerrie Pimenta Westf (1981, V. Pilot Westf). Tweede moeder is Rakete Westf (1967, V. Remus II Westf).
Gracioso komt uit een Westfaalse moederlijn, maar heeft via zijn vader vooral een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, inbreng van 13,3 % Trakehner bloed en 5,5 % Engels volbloed.

Giorgio is in de jaren 1990 – 1993 uitgebracht in gestandaardiseerde springwedstrijden en vanaf 1993 in springwedstrijden klasse L en M. Van 1994 tot juni 1996 heeft Martin Sterzenbach (GER) de hengst uitgebracht in de klasse S en daarna is Lars Nieberg (GER) de hengst gaan rijden en ook internationaal met hem gestart. In 1998 won de combinatie een wedstrijd in Balve en in 1999 in Mannheim. In 1999 is in Cannes een tweede plaats behaald, hetgeen € 51.896 opleverde. In mei 2003 is een wedstrijd in Hamburg gewonnen.
Giorgio is tot september 2004 uitgebracht in de springsport. Hij won 34 wedstrijden in de klasse S en heeft een winsom van € 395.990.

De hengst is in december 1996 op negenjarige leeftijd goedgekeurd door het Westfaalse- en het Hessische stamboek. In april 1997 is hij ook door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. In 2002 is Giorgio door het Oldenburg-International stamboek goedgekeurd en in 2007 door het Baden-Württembergse stamboek. Hij is als fokhengst actief geweest van 1997 tot en met 2013.
Twaalf dochters van de hengst zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en zijn zoon Golliath Life ZfdP (1999) is goedgekeurd voor de fokkerij.

Twee dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Gabbana Hess, 1998, MV. Graphit Hann, is de moeder van de hengst Broadway Hann, die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Giorgina Hann, 1999, MV. Lacros Holst. is de moeder van de merrie Future OS (2005, V. For the Moon Hess) en van de hengst A Conto Son Hann (2007, V. A Conto As Hann). Future is de moeder van de hengst Con Fu OS (2009, V. Contagio Holst).
A Conto Son is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburg-International- en  Saksen-Thüringse stamboek en Con Fu soor het Oldenburg-Internaional stamboek.

Van de nakomelingen van Giorgio zijn er 52 geregistreerd als wedstrijdpaard en daarvan zijn tien nakomelingen uitgebracht in de klasse S springen.Tot eind 2020 hebben de nakomelingen samen een winsom van € 245.309.

Het grootste deel daarvan is gewonnen door de vos ruin Galippo Hann, 2001,vos,  MV. For Pleasure Hann, fokker  Lars Nieberg, die in de jaren 2008 – 2016 door zijn fokker in internationale springconcoursen is uitgebracht en eind 2020 een winsom heeft van € 165.066.

Eind 2020 heeft Giorgio een springindex van 134 met een betrouwbaarheod van 85 %.

27.2.1. Golliath Life DE 310101032599 ZfdP

Golliath Life ZfdP (v. Giorgio Westf) is een grote vos hengst met een stokmaat van 180 cm. Hij is in 1999 geboren en is gefokt door Dieter-Otto Bellof uit Mücke, dat tussen Lauterbach en Giessen in de deelstaat Hessen ligt.
De moeder van de hengst is de schimmel merrie Gipsi Westf (1983, V. Grande Gold Westf) en tweede moeder is de schimmel Gemona Westf (1979, V. Gold Dollar Westf).

Golliath Life is in 2002 goedgekeurd door het ZfdP en is tot en met 2009 actief geweest in de fokkerij.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 31 nakomelingen van Golliath Life geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot eind 2020 samen een € 64.513 gewonnen.
De hengst is in de jaren 2004 – 2009 tot op M niveau uitgebracht in de springsport en heeft een winsom van € 1.150

27.3. Garcon DE 341410383288 Westf

De vos hengst Garcon West (V. Graziano Hann) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1988 geboren en is gefokt door Franz-Josef Nolte uit Brakel, dat circa 30 km ten oosten van Paderborn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Garcon is de vos merrie Finett Westf (1977, V. Frühlingstraum II Westf) en tweede moeder is de vos Anko Westf (1973, V. Adlerruf Hann).
Garcon komt voort uit een Westfaalse moederstam, maar is vooral Hannoveraans van afstamming. Gerekend over acht generaties heeft hij 3,9 % Engels volbloed.

Garcon is in oktober 1990 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en heeft in het najaar van 1991 in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 20 deelnemende hengsten is hij bij de dressuurgerichte onderdelen 15e geworden en bij de springengerichte onderdelen 13e. In de totaalstand heeft hij met 86,28 punten de 16e plaats behaald.

Garcon is van 1991 tot en met 2013 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn drie dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en 31 nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Tot en met 2020 hebben die samen € 15.918 gewonnen.

Eind 2020 heeft Garcon  een springindex van 58 met een betrouwbaarheid van 70 %.

28. Gaugraf DE 331314409277 Hann

Gaugraf Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst die in 1977 is geboren. Hij is gefokt door Stephanie Grünewald uit Seevetal, dat bij Hittfeld aan de zuidkant van Hamburg ligt.
De moeder van Gaugraf is de bruine staatspremiemerrie Maibiene Hann (1972, V. Maigraf xx) en tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Dünenbiene Hann (1963, V. Duden I Hann).
Gaugraf is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 29,7 % Engels volbloed. De hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt negen keer voor in de afstamming van Gaugraf.

Gaugraf is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1980 tot en met 1987 actief geweest in de fokkerij.

Van Gograf zijn 54 nakomelingen door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 22.568 gewonnen.

29. Gordon DE 331314411077 Hann

De bruine hengst Gordon Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Hans von der Decken uit Krummendeich, dat dicht bij de monding van de Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Gordon is de bruine staatspremiemerrie Surany Hann (1972, V. Sudan xx) . Zij is ook de tweede moeder van de hengst Welfentanz Hann (1995, V. Wolkenstein II Hann).
De tweede moeder van Gordon is de vos staatspremiemerrie Ahrmädel Hann (1967, V. Absender Hann).
Gordon is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, een afstamming heeft met 26,6 % Engels volbloed en 3,9 % Trakehner bloed.

Gordon is in het najaar van 1980 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1981 tot en met 1989 actief geweest in de fokkerij.

Zijn dochter Gazelle Hann, 1986, MV. Askan Hann, is de moeder van de hengst Sandro Khan Hann (1992, V. Sandro Holst). Sandro Khan is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Brandenburgse stamboek.

Van Gordon zijn 66 nakomelingen door de Duitse Hippische Sportbond als wedstrijdpaard geregistreerd. Samen hebben zij € 54.043 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is de bruine ruin Gondolier Hann, 1982, MV. Servus Hann, fokker Ingrid Fischer, die door Lars Nieberg (GER) en Achaz von Buchwaldt (GER) in de jaren 1989 – 1991 in S springwedstrijden is uitgebracht en een winsom heeft van € 21.230.

30. Grand As DE 331314413977 Hann

Grand As Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst die in 1977 is geboren. Hij is gefokt door Hermann Meyer uit Freiburg, dat dicht bij de monding van de Elbe op de westelijke oever ligt in het noorden van Nedersaksen.
De moeder van de hengst is de vos staatspremiemerrie Flamina Hann (1971, V. Fernjäger Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Windgraf Hann (1985, V. Wanderer Hann), die door het Hannoveraanse- en het Beierse stamboek en door het ZfdP is goedgekeurd, en ze is de tweede moeder van de hengst World Star Hann (1986, V. World Cup I Hann), die door het Hannoveraanse-, Beierse- en Westfaalse stamboek is goedgekeurd.
De tweede moeder van Grand As is de bruine Phantasie Hann (1966, V. Pik As xx).
Grand As is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 16,4 % Engels volbloed. De Hannoveraanse hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt negen keer voor in de afstamming van Grand As.

Grand As is in het najaar van 1979 door het Beierse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij en heeft van 1980 tot en met 1982 ter dekking gestaan.

Vijftien nakomelingen van hem zijn geregistreerd als sportpaard en die hebben samen € 14.964 gewonnen.

Grand As is in de jaren 1982 – 1986 uitgebracht in de springsport en heeft daarbij een winsom van € 1.030 behaald.

31. Grand Ferdinand I DE 331314402477 Hann

De bruine hengst Grand Ferdinand I Hann (V. Grande Hann) is in 1977 geboren. De hengst is gefokt door Annemarie Pfeil uit Bremerhaven, dat in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt. Grand Ferdinand I is een broer van de hengst Grand Ferdinand II Hann (1978, zie hfdst. 36.).
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Fassade Hann (1968, V. Ferdinand Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Garant Hann (1981, V. Garibaldi II Hann) en Glenn Miller Hann (1985, V. Gardeulan I Hann), die is goedgekeurd in Zwitserland en door het ZfdP en het Hannoveraanse stamboek.
De tweede moeder van Grand Ferdinand I is de vos Maiglöckchen Hann (1961, V. Marcio xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Golfball Hann (1982, V. Grenadier Hann).
Grand Ferdinand I is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 15,6 % Engels volbloed. De Hannoveraanse hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt zes keer voor in de afstamming van Grand Ferdinand I.

Grand Ferdinand I is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek, maar heeft weinig inbreng in de fokkerij gehad.

De hengst is in de jaren 1989 – 1996 uitgebracht inde springsport tot op S niveau en heeft een winsom van € 2.941.

32. Grandduell DE 331314409877 Hann

Grandduell Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst die in 1977 is geboren. Hij is gefokt  door Marie Louise Holten uit Freiburg, dat ongeveer 40 km ten noorden van Stade in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
Grandduell is een broer van de hengst Grandduell Hann (1975, zie hfdst. 20.) en Grandduel II Hann (1976, zie hfdst. 22.).
De moeder van genoemde hengsten is de vos merrie Duellpoesie Hann (1956, V. Duellant Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Magnet Hann (1973, V. Matrose) die in Hannover is goedgekeurd, zijn broer Mellinor Hann (1974), die is goedgekeurd in België, en van Lemon’s Ass Hann (1991, V. Lemon Park Hann), die door het Hannoveraanse-, Westfaalse- en Rijnlandse stamboek is goedgekeurd.
De tweede moeder van Grandduell is de bruine Fumaga Hann (1942, V. Futurist I Hann).
Grandduell is een Hannoveraans gefokte hengst die, gerekend over acht generaties, 6,25 % Engels volbloed voert.

Grandduell is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is vervolgens verkocht naar Italië, waar hij tot en met 1998 actief is geweest in de fokkerij. In Italië zijn 56 nakomelingen van hem geregistreerd.

Tussendoor is Grandduell in de jaren 1982 – 1985 in Duitsland uitgebracht in de springsport tot op M niveau en één start in de klasse S. De hengst heeft een winsom van € 1.412. Of hij ook in Italië aan sportwedstrijden heeft deelgenomen is niet bekend.

33. Grande Gold DE 341410295877 Westf

De vos hengst Grande Gold Westf (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Kunibert Münch uit Datteln, dat bij Recklinghausen aan de noordkant van het Ruhrgebied ligt.
De moeder van de hengst is de schimmel Gibraltar Westf (1974, V. Gold Dollar Westf) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Duela Hann (1961, V. Duellant Hann).
Duela is ook de moeder van de hengsten Pilatus Westf (1965, V. Perseus Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en het KWPN, en Ghandi Westf (1975, V. Gold Dollar Westf), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek. Duela is bovendien de tweede moeder van de in Oostenrijk goedgekeurde hengst Götterfunke AWÖ (1989, V. Grannus Hann).

Grande Gold is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Later heeft ook het Saksische stamboek de hengst goedgekeurd. Hij is van 1980 tot en met 1992 actief geweest in de fokkerij.
Twee dochters van hem zijn moeder geworden van een goedgekeurde hengst, te weten:

Granate Westf, 1981, MV. Pilatus Westf, is de moeder van de hengst Gatun Zeibr (1989, V. Genf Zweibr), die is goedgekeurd door het Rijland-Palts-Saar stamboek en

Gipsi Westf, 1983, MV. Gold Dollar Westf, is de moeder van de hengst Goliath Life ZfdP (1999, V. Giorgio Westf , zie hfdsr 27.2.1.).

Van de nakomelingen zijn er 97 geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die € 40.491 aan prijzengeld gewonnen.

Grande Gold is in de jaren 1985 – 1988 door Volker Kraft (GER) uitgebracht in S springwedstrijden en heeft een winsom van € 8.221.

34. Gratulant DE 331314408577 Hann

Gratulant Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is in 1977 geboren en gefokt door Herwart von der Decken sr. uit Stade, dat in het noorden van Nedersaksen, ter hoogte van Hamburg, aan de Elbe ligt.
De moeder van Gratulant is de vos merrie Duellwolke Hann (1963, V. Duellant Hann) en tweede moeder is de bruine Formwolke Hann (1952, V. Folgsam Hann).
Gratulant is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties 6,25 % Engels volbloed.
De hengst Duellant Hann (1943, V. Dolman Hann) is zowel grootvader als overgrootvader van Gratulant en bepaalt daarmee 37,5 % van het genenpatroon van Gratulant.

Gratulant is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Beierse stamboek en is van 1980 tot en met 1987 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Van hem zijn 79 nakomelingen door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard en zij hebben samen € 43.155 gewonnen.

35. Gropius I DE 331314415677 Hann

De vos hengst Gropius I Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Heinrich Heinsohn uit Freiburg, dat in de kop van Nedersaksen , waar de rivier de Elbe uitmondt in de Noordzee, ligt.
Gropius I is een broer van de hengst Gropius II (1978, zie hfdst. 39.)
De moeder van beide hengsten is de vos staatspremiemerrie Armada Hann (1972, V. Argus Hann) en tweede moeder is de bruine Duela Hann (1954, V. Duellant Hann).
Gropius I is een klassiek gefokte Hannoveraanse hengst met slechts 1,6 % Engels volbloed in de eerste acht generaties van zijn afstamming. De hengst Duellant Hann (1943, V. Dolman Hann) komt twee keer in de afstamming voor als overgrootvader en draagt daarmee voor 25 % bij aan de erfelijke eigenschappen van Gropius I.

Gropius I  is in 1979 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1980 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek dat hij met 107,13 punten als 15e van de 33 deelnemende hengsten heeft afgesloten.
Gropius I is vervolgens tot 2000 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Twee dochters van Gropius I zijn tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Het gaat daarbij om:

Golden Gate Hann, 1982, MV. Ecuador xx, is de moeder van de merrie First Lady Oldbg (1988, V. Feiner Stern Hann) en First Lady is de moeder van de hengst Sir Holtrup Oldbg (1994, V. Silvio I Oldbg). Sir Holtrup is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Beierse stamboek en

Godelinde Hann, 1993, MV. Kadett Hann, is de moeder van de merrie Wolkenstein Hann (1999, V. Wolkentanz I Hann). Wolkenstein is de moeder van de hengst Dancier Noir GT Hann (2010, V. Dancier Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek.

Van Gropius I zijn 201 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die € 102.246 gewonnen.

Eind 20120 heeft Gropius I een dressuurindex van 81 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 81 met een betrouwbaarheid van 85 %.

36. Grand Ferdinand II DE 331314409678 Hann

Grand Ferdinand II Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1978 geboren en is gefokt door Annemarie Pfeil uit Bremerhaven, dat in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
Grand Ferdinand II is een broer van de hengst Grand Ferdinand I Hann (1977, zie hfdst. 31.).
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Fassade Hann (1968, V. Ferdinand Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Garant Hann (1981, V. Garibaldi II Hann) en Glenn Miller Hann (1985, V. Gardeulan I Hann), die is goedgekeurd in Zwitserland en door het ZfdP en het Hannoveraanse stamboek.
De tweede moeder van Grand Ferdinand II is de vos Maiglöckchen Hann (1961, V. Marcio xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Golfball Hann (1982, V. Grenadier Hann, zie hfdst. 7.1.15.).
Grand Ferdinand II is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 15,6 % Engels volbloed.
De Hannoveraanse hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt zes keer voor in de afstamming van Grand Ferdinand II.

Grand Ferdinand II is in 1980 in Verden door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij. In 1981 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek dat hij met 116,25 punten afsloot als 8e van de 33 deelnemende hengsten. Hij is vervolgens in de fokkerij actief geweest tot 1995.

Acht dochters van Grand Ferdinand II zijn moeder of tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst. Het gaat daarbij om:

Grandilla Hann, 1983, MV. Marmor Hann, is de moeder van de hengst Glorreich Hann (1989, V. Gloster Hann), die is goedgekeurd door het Saksische stamboek;

Guter Fang Hann, 1983, MV. Servus Hann, is de moeder van de hengst Kalypso Hann (1987, V. Kronenkranich xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en ook in de Verenigde Staten is gebruikt voor de fokkerij;

Gordina Hann, 1985, MV. Pikör Hann, is de moeder van de hengst Grömitz Hann (1990, V. Gimple Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Granny Smith Hann, 1985, MV. Parsival Hann, is de moeder van de hengst Cornet Fever Westf (2003, V. Cornet Obolensky BWP), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Ghana Hann, 1987, MV. Cardinal xx, is de moeder van de hengst Akatchi’s Junior Hann (1996, V. Alatschi Hann), die is goedgekeurd door het Sachsische stamboek;

Greffiti Badwu, 1988, MV. Saloniki Hann, is de moeder van de hengst Liftasboy R Badwu (1999, V. Lintas Holst), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

Guilia Hann, 1990, MV. Parsival Hann, is de moeder van de merrie Elcantara Hann (1998, V. Escudo II Hann). Elcantara is de moeder van de hengst Jaco ESHB (2014, V. Jackson van het Dauwhof BWP), die is goedgekeurd door het Estlandse stamboek en

Grandiosa Hann, 1991, MV. Avus Hann, is de moeder van de merrie Veroska Hann (1998, V. Veritas x). Veroska is de moeder van de hengst Lord Larmarque Hann (2007, V. Locksley II Hann), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek.

Van Grand Ferdinand II zijn 363 nakomelingen door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Van hen zijn er 25 uitgebracht in de klasse S springen. De nakomelingen hebben samen € 391.123 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is de vos ruin Argelith Great Point Hann , 1987, vos, MV. Lombard Hann, fokker Bernhard Burfeind, die door Udo Wagner (GER) in de jaren 1991 – 1994 is uitgebracht in de springsport tot op M niveau en daarna door de Portugese Luciana Diniz en de Duitse Eva Bitter in wedstrijden in de klasse S is gereden. De ruin heeft een winsom van € 29.824.

Eind 2020 heeft Grand Ferdinan II een dressuurindex van 76 met een betrouwbaarheid van 87 % en een springindex 95 % met een betrouwbaarheid van 95 %.

37. Grandus DE 331314419578 Hann

De bruine hengst Grandus Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 162 cm. Hij is in 1978 geboren en is gefokt door Joachim Kemmer uit Winsen, dat bij Celle in Nedersaksen ligt.
De moeder van Grandus is de bruine merrie Waldrun Hann (1968, V. Waidmannsdank xx), die ook de moeder is van de broers Gardeulan I (1975, V. Gotthard Hann) en Gardeulan II (1977), die beide door het Hannoveraanse stamboek zijn goedgekeurd. Bovendien is ze de tweede moeder van de door het BWP goedgekeurde hengst Wengo Hann (1980, V. Wendepunkt Hann).
De tweede moeder van Grandus is de bruine staatspremiemerrie Felsengräfin Hann (1962, V. Ferdinand Hann).
Grandus heeft een Hannoveraanse afstamming waarin de hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) zeven keer voor komt.
Gerekend over acht generaties voert Grandus 26,6 % Engels volbloed.

Grandus is in het najaar van 1980 goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Rijnlandse stamboek en is in de jaren 1981 – 1994 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Drie dochters van hem zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Galatee Rhein, 1982, MV. Wettsport Hann is de moeder van de hengst Rockwell Rhein (1993, V. Rocket Star Holst), die is goedgekeurd door het Beierse-, Westfaalse- en Oldenburgse stamboek;

Geraldine Westf, 1985, MV. Romadour II Westf, is de moeder van de merrie Rosella Westf (1994, V, Royal Angelo II Westf). Rosella is de moeder van de hengst Simplement Le Meilleur Westf (2003, V. Sunny Boy Oldbg) en

Gina Rhein, 1991, MV. Domfalk Rhein, is de moeder van de merrie Rispe Rhein (1998, V. Rocket Star Holst). Rispe is de moeder van de hengst Pay Cash Rhein (2003, V.Prado Rhein), die is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek.

Van Grandus zijn 130 nakomelingen geregistreerd als sportpaard. Samen hebben die een winsom van € 37.681.

Eind 2020 heeft Grandus een dressuurindex van 79 met een betrouwbaarheid van 75 % en een springindex van 66 met een betrouwbaarheid van 82 %.

In de jaren 1988 – 1991 is Grandus uitgebracht in de springsport waarbij hij tot op M niveau is gestart. Hij heeft een winsom van € 1.655.

38. Grawende DE 331314402778 Hann

Grawende is een donkerbruine hengst die op 6 mei 1978 is geboren. De hengst is gefokt door Adolf Nagel uit Balje, dat in het noorden van Nedersaksen bij de monding van de Elbe ligt.|
De moeder van Grawende is de bruine merrie Wislanda Hann (1972, V. Wendekreis Hann). Tweede moeder is de bruine Marschliesel Hann (1964, V. Marcio xx).
Grawende is een hengst met een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 14,1 % Engels volbloed in de afstamming. De Hannoveraanse hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt tien keer voor in de afstamming van Grawende.

Grawende is eind 1980 door het Beierse stamboek en het stamboek Rijnland-Palts-Saar goedgekeurd en is daarna tot 2001 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van zijn nakomelingen zijn er 42 als sportpaard geregistreerd. Samen hebben die een winsom van € 45.005.

Grawende is zelf vanaf 1983 uitgebracht in de springsport. Vanaf 1985 is hij door Josef Bachl uitgebracht in de klasse S. In het najaar van 1987 is Rainer Koder de hengst gaan rijden. De hengst heeft niet alleen aan wedstrijden in Duistland deelgenomen, maar is ook gestart in Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië. Hij heeft een winsom van € 13.875
.

39. Gropius II DE 331314412178 Hann

De vos hengst Gropius II Hann die in 1978 is geboren. Hij is een broer van de hengst Gropius I (1977, zie hfdst 35.) en is eveneens gefokt door Heinrich Heinsohn uit Freiburg, dat in de kop van Nedersaksen ligt, waar de rivier de Elbe uitmondt in de Noordzee.
De moeder van beide hengsten is de vos staatspremiemerrie Armada Hann (1972, V. Argus Hann) en tweede moeder is de bruine Duela Hann (1954, V. Duellant Hann).
Gropius II is een klassiek gefokte Hannoveraanse hengst met slechts 1,6 % Engels volbloed in de eerste acht generaties van zijn afstamming. De hengst Duellant Hann (1943, V. Dolman Hann) komt twee keer in de afstamming voor als overgrootvader en draagt daarmee voor 25 % bij aan de erfelijke eigenschappen van Gropius I.

Gropius II is in het najaar van 1980 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en is alleen in 1981 en 1982 ingezet voor de fokkerij.

Van Gropius II zijn zeven nakomelingen door de Duitse Hippische Sportbond als wedstrijdpaard geregistreerd. Zij hebben samen € 3.163 gewonnen.

Onder de naam Goodman is Gropius II in 1983 uitgebracht in een B dressuurwedstrijd.

40. Ultimaat DE 331314414678 Hann / 329 Stb KWPN

Ultimaat is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 30 maart 1978 en gefokt door Anneliese Jungclaus uit Freiburg, dat aan de oever van de Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Ultimaat is de bruine merrie Madonna Hann (1971, V. Matrose Hann) en tweede moeder is de bruine Erdusa Hann (1966, V. Ernö Hann).
Ultimaat heeft een Hannoveraanse afstamming met inbreng van 14,8 % Engels volbloed en 7,8 % Arabisch bloed. De hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt acht keer voor in de afstamming van Ultimaat.

Ultimaat is door een groep van vier personen, J.J. Bakx uit Rosendaal, J.P. van Dalen uit Tholen, A. de Boer uit Zurich en J. Peeters uit Weert, gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring 1991 in Utrecht. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.
Ultimaat is volgens het KWPN een sterk gebouwde hengst met een goede breedte en diepte. De hoofd-halsaanzetting zou fijner mogen zijn en het beenwerk zou harder mogen zijn.
Tijdens het verrichtingsonderzoek is Ultimaat door het werk rijtypischer geworden. Hij toonde zich een plezierig brutale en attente hengst. Hij is krachtig maar mist souplesse. De stap heeft weinig ruimte maar is wel krachtig. De draf is regelmatig en krachtig en de galop is stug. Bij het springen toont Ultimaat een goede voorbeentechniek en voldoende vermogen. In het terrein presteert hij goed op de sprong. Ultimaat sluit het onderzoek af met 147,65 punten, waarmee hij van de 20 hengsten die aan de eindbeoordeling hebben deelgenomen, veertiende is geworden.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Ultimaat opgenomen in het stamboek.

In 1983 zijn in het kader van de afstammelingenkeuring zeventien veulens beoordeeld. Volgens de KWPN-rapportage zijn het goed ontwikkelde veulens die weinig rijtypisch gebouwd zijn, nog wat beknopt aandoen en neigen naar het vierkantsmodel. De schoft is vaak weinig ontwikkeld en het voorbeen soms hol. De stap van de veulens was kort en de draf daarentegen goed. Ultimaat heeft merries nodig met veel bloed. Op grond van het onderzoekresultaat is Ultimaat gehandhaafd voor de fokkerij.

In 1986 is op grond van de keuringsrapportages van zijn nakomelingen besloten Ultimaat te handhaven voor de fokkerij.
In de jaren 1982 – 1985 heeft Ultimaat achtereenvolgens op dekstations in Grijpskerke, Oud Gastel en Veghel gestaan. In 1986 heeft zijn eigenaar besloten Ultimaat niet meer beschikbaar te stellen voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 267 dekkingen van Ultimaat vastgelegd en daaruit zijn 87 hengstveulens en 94 merrieveulens geregistreerd. Vijftig dochters zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek en van hen hebben er drie het sterpredicaat behaald en is één merrie keur geworden. Ook heeft één dochter het preferent predicaat behaald en zij twee dochters prestatiemerrie geworden.

Eind 2020 heeft Ultimaat een dressuurindex van 93 met een betrouwbaarheid van 79 % en een springindex van 68 met een betrouwbaarheid van 64 %

41. Grandios DE 331314422379 Hann

De vos hengst Grandios Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1979 geboren en is gefokt door de gebroeders Meyer uit Oederquart, dat circa 30 km ten noorden van Drochtersen in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Grandios is de vos merrie Wendi Hann (1973, V. Wedekind Hann) en tweede moeder is de bruine Laura Hann (1962, V. Der Löwe xx).
Grandios is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 14,8 % Engels volbloed.

Grandios is in 1981 door het Westfaalse stamboek goedgekeurd en is in de jaren 1982 – 1988 ingezet voor de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 57 nakomelingen van hem geregistreerd als sportpaard en die hebben samen € 28.636 gewonnen.

Grandios in in 1987 uitgebracht in een aantal M springwedstrijden en heeft een winsom van € 97.

42. Glarus DE 331314408280 Hann / 999-999-W00001444 BWP

Glarus Hann (V. Grande Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 24 april 1980 geboren en is gefokt door Marie Louise Holten uit Freiburg, dat aan de oever van de Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Glarus is de bruine staatspremiemerrie Elite Hann (1974, V. Escort xx). Tweede moeder is de bruine merrie Erlenmoor Hann (1968, V. Ernö Hann), die ook de tweede moeder is van de hengst Slibovitz Hann (1986, V. Servus Hann). Slibovitz is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Rheinlandse stamboek.
Glarus is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 27,3 % Engels volbloed.

Hij is op 13 oktober 1984 goedgekeurd door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek en heeft in 1985 in BWP-verband gedekt.
Het BWP heeft 187nakomelingen van hem geregistreerd.
Daarna is hij goedgekeurd door het Belgische Sportpaarden stamboek SBS. Binnen dat stamboek is Glarus tot en met 1991 actief geweest in de fokkerij. Het SBS heeft 34 nakomelingen van hem geregistreerd.

In de jaren 1986 – 1989 heeft het Italiaanse stamboek jaarlijks één of twee nakomelingen van Glarus geregistreerd en in 1993 heeft Glarus een jaar in Italië gedekt. In totaal heeft het Selle Italiana (SI) 19 nakomelingen van Glarus geregistreerd.
Het SI heeft zijn zonen El Paso de Chenemont SBS (1988), Erpa de Chenemont SBS (1988) en Grandioso X (1994) goedgekeurd voor de fokkerij.

 

42.1. El Paso de Chenemont SBS E22067

De vos El Paso de Chenemont SBS (V. Glarus Hann) is op 27 april 1988 geboren in België. Zijn moeder is de schimmel merrie Esther de Chenemont BWP (1981, V. Goldspring de Lauzelle BWP) en de tweede moeder is de donkerbruine Liebling Hann (1975, V. Lombard Hann).
El Paso de Chenemont is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 19,5 % Engels volbloed.

El Paso de Chenemont is in de jaren 1994 – 2004 in Italië ingezet voor de fokkerij.
Het Italiaanse stamboek heeft zes nakomelingen van hem geregistreerd.

42.2. Erpa de Chenemont SBS E22069

Erpa de Chenemont SBS (V. Glarus Hann) is een vos hengst die op 6 mei 1988 in België is geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Lhasa Hann (1978, V. Lugano I Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Fliegerpost Hann (1959, V. Freischärler Hann).|
Fliegerpost is ook de moeder van de door het BWP goedgekeurde hengst Lavendel de Lauzelle Hann (9176, V. Lugano I Hann) en ze is de tweede moeder van de broers Grenadier II Hann (1980, V. Grenadier Hann.) en Grandos Hann (1981.).
Erpa de Chenemont is een hengst met een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, 25 % Engels volbloed in de bloedopbouw.

Erpa de Chenemont is vanaf 1993 tot en met 2010 in Italië gebruikt voor de fokkerij.
Het Italiaanse stamboek geeft 48 nakomelingen van hem geregistreerd.

42.3. Grandioso X 052676P SI

De vos hengst Grandioso x (V. Glarus Hann) heeft een stokmaat van 170 cm. De hengst is in 1994 geboren in Italië.
Zijn moeder is de schimmelmerrie Gazelle BWP (1983, V. Lord Gotthard Hann) en tweede moeder is de bruine merrie Odit BWP (1968, V. Codex Holst).
Grandioso X is afkomstig uit een Gelderse moederlijn, waar Oldenburgs-, Frans- en Holsteins bloed aan is toegevoegd. Bovendien voert Grandioso X, gerekend over acht generaties, 20,3 % Engels volbloed.

Grandioso X is goedgekeurd door het Italiaanse stamboek Selle Italia en heeft in de jaren 1999 – 2011 in Italië ter dekking gestaan.
Van hem zijn 27 nakomelingen geregistreerd.

43. Erno W-001409-HGT BWP

Erno BWP (V. Grande Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 20 maart 1981 geboren en is gefokt door Jaak Janssen uit Hamont Achel, dat ten zuiden van Valkenswaard in Belgisch Limburg ligt.
De moeder van Erno is de zwarte merrie Wilma BWP (1974, V. Waidmannsdank xx) n tweede moeder is de zwarte Fernanda Hann (1964, V. Ferdinand Hann).
Fernanda is de moeder van de hengst Waidmann Hann (1969, V. Waidmannsdank xx), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Bovendien is Fernanda de tweede moeder van de hengsten Akzent I Hann (1973, V. Absatz Hann), zijn broer Akzent II Hann (1974), Westwind AWÖ (1977, V. Wendepunkt Hann) en High Life Bavar (1985, V. Habicht Trak).
Erno is een hengst met een Hannoveraanse afstamming die, gerekend over acht generaties, een aandeel van 26,6 % Engels volbloed in zijn afstamming heeft. De Hannoveraanse hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt zeven keer voor in de afstamming van Erno.

Erno is op 12 november 1983 goedgekeurd door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek.
De hengst is alleen in 1984 ingezet in de fokkerij. Het BWP heeft twaalf nakomelingen van hem geregistreerd.

44. Graf Grande DE 331314408481 Hann

De donkerbruine hengst Graf Grande Hann (1981, V. Grande Hann) is op 13 maart 1981 geboren. Hij is gefokt door Klaus von der Decken uit Balje, dat vlak bij de monding van de Elbe in het noorden van de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de donkerbruine merrie Wenda Hann (1968, V. Waidmannsdank xx) en tweede moeder is de bruine Hansa Hann (1964, V. Hassan ox).
Graf Grande is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 26,6 % Engels volbloed em 12,5 % Arabisch volbloed.
De hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt zes keer voor in de afstamming van Graf Grande.

Graf Grande is op 20 januari 1984 door het Beierse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij. In het najaar van 1984 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 25 deelnemende hengsten is Graf Grande met 82,37 punten op de 23e plaats geëindigd.
In 1989 en 1990 is Graaf Grande voor de fokkerij ingezet in Finland, waar 15 nakomelingen van hem zijn geregistreerd.
De Duitse Hippische Sportbond heeft één in Duitsland geboren nakomeling van Graf Grande geregistreerd als wedstrijdpaard.

Graf Grande is in Duitsland in B- en L springwedstrijden uitgebracht en heeft € 206 gewonnen.
Na zijn fokkerijcarrière is hij in de internationale springsport uitgebracht door de Portugese amazone Luciana Diniz. De combinatie heeft o.a. deelgenomen aan de Wereldruiterspelen 1994 in Den Haag.

45. Grand Löwe 331314410481 Hann

Grand Löwe Hann (V. Grande Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1981 geboren en is gefokt door Regina Hermanns uit Höfer, dat ruim 10 km ten noordoosten van Celle in Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de merrie Die Löwin Hann (1974, V. Der Löwe xx) en tweede moeder is de bruine Dogma Hann (1958, V. Domfalk Hann).
Grand Löwe is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, een aandeel van 26,6 % Engels volbloed in de bloedvoering.

Grand Löwe is in de Verenigde Staten gebruikt voor de fokkerij.

46. Galvano DE 331314402982 Hann

De vos hengst Galvano Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren in 1982 en is gefokt door Karl-Heinz Meyer uit Pattensen, dat circa tien km ten zuiden van Hannover in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Galvano is de vos staatspremiemerrie Loreley Hann 91973, V. Lugano II Hann). Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Dascha Hann (1963, V. Domänenrat I Hann), die ook de moeder is van de hengst Landrat Hann (1966, V. Lasso Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Zweedse stamboek.
Galvano heeft een Hannoveraanse afstamming waar in de laatste acht generaties, 14,1 % Engels volbloed aan is toegevoegd.

Galvano is in februari 1985 in Adelheidsdorf door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij.
In het najaar van 1985 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, Van de 34 deelnemende hengsten is Galvano bij zowel de dressuurgerichte onderdelen als bij de springengerichte onderdelen eerste geworden. Hij heeft het onderzoek afgesloten op de eerste plaats met het hoge puntenaantal van 141,63.

Vervolgens is Galvano door het Landgestüt Celle tot en met 2008 op een dekstation in Mandelsloh, dat tussen Celle en Nienburg ligt, beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Van Galvano is zijn zoon Götterfunke Hann (2007) goedgekeurd voor de fokkerij, Van de dochters van Galvano zijn er 121 als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en daarvan hebben er zestien het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.

Van de nakomelingen zijn er 197 door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard en tot en met 2020 hebben die samen € 135.782 aan prijzengeld gewonnen.

Eind 2020 heeft Galvano een dressuurindex van 106 met een betrouwbaarheid van 86 % en een springindex van 80 met een betrouwbaarheid van 90 %.

46.1. Götterfunke DE 431311327907 Hann

Götterfunke Hann (V. Galvano Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 2007 geboren en is gefokt door Uwe Bünger uit Hemmingen, dat net ten zuiden van Hannover ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Wisua B Hann (1998, V. Wanderbursch II Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Weipa Hann (1993, V. Werther Hann).
Götterfunke is een Hannoveraans gefokte hengst met, gerekend over acht generaties, 18,75 % Engels volbloed. De hengst Feiner Kerl Hann (1919, V. Fling Hann) komt acht keer voor in de afstamming van Götterfunke.

Götterfunke is in oktober 2009 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In het najaar van 2010 heeft de hengst in Zweibrücken deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Zijn verrichtingen daar zijn in de dressuur beoordeeld met 7,11 en in het springen met 7,54.
In maart 2012 heeft het Oldenburgse stamboek Götterfunke erkend. De hengst is tot en met 2012 in Duitsland beschikbaar geweest voor de fokkerij en is daarna verkocht naar Engeland, waar hij in Sulby in het graafschap Northamptonshire beschikbaar is gesteld voor de fokkerij.

In Duitsland is tot en met eind 2015 één dochter van Götterfunke als fokmerrie ingeschreven in een stamboek.
Vier nakomelingen van de hengst zijn geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben tot eind 2020 samen een winsom van € 326.

47. Grandenstern DE 331314404586 Hann

De bruine hengst Grandenstern Hann (V. Grande Hann) heeft een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1986 geboren en is gefokt door Helmuth Nagel uit Balje, dat in het noorden ban Nedersaksen aan de Elbe ligt.
De moeder van Grandenstern is de bruine merrie Goldika Hann (1981, V. Gardestern I Hann) en tweede moeder is de bruine merrie Feldarbeit Hann (1967, V. Ferdinand Hann).
Grandenstern heeft een Hannoveraanse afstamming met, gerekend over acht generaties, slechts 1,6 % Engels volbloed. De hengst Fling Hann (1911, V. Flingarth Hann) komt elf keer voor in de afstamming van Grandenstern.

Grandenstern heeft in 1989 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen. Van de 38 deelnemers aan het onderzoek is hij bij de dressuurgerichte onderdelen 21e geworden en bij de springengerichte onderdelen achtste. In de totaalstand is hij met 104,78 punten 15e geworden.

Grandenstern is tot en met 1996 door het Landgestüt Celle op een dekstation in Wittingen, dat ten oosten van Celle ligt, beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Van hem zijn 21 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en vier van hen hebben het predicaat staatspremiemerrie behaald.

Voorts zijn 54 nakomelingen geregistreerd als sportpaard. Tot eind 2020 hebben zij gezamenlijk € 48.823 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is de ruin Galliano P Hann (1982, MV. Wachmann I Hann), die een winsom heeft van € 12 995 en dat geld vooral in puissancewedstrijden heeft gewonnen.

Eind 2020 heeft Grandenstern  een springindex van 105 met een betrouwbaarheid van 81 %.

Grandenstern is zelf in de jaren 1993 – 1998 uitgebracht in de springsport, waarbij hij tot op S niveau heeft gesprongen. De hengst heeft een winsom van € 3.781.

Back To Top