skip to Main Content

1917  (Dark Ronald xx x Ard Patrick xx)

Samenvatting

Herold xx had op jonge leeftijd veel last van kreupelheden aan de voorbenen. Hij is in dat verband aan beide voorbenen gebrand zodat hij de pijn van de blessuures niet meer voelde. Als renpaard heeft hij als driejarige alle belangrijke rennen in Duitsland gewonnen behalve, door een verkeerde inschatting van zijn jockey,  de derby. Toch was duidelijk dat hij in Duitsland de beste volbloed van zijn jaargang was.
Als vierjarige is hij op de staatsstoeterij Graditz ingezet voor de fokkerij waarbij hij de minder goede merries kreeg toebedeeld. Pas toen twee nakomelingen de Duitse derby wonnen kreeg hij de betere merries aangeboden>
Voor de rijpaardfokkerij heeft hij met Lupus xx (1925), Alchimist xx (1930), Arjaman xx (1930) en Bürgermeister xx (1944) belangrijke hengsten geleverd en via dochters is Herold xx de grootvader van de invloedrijke hengsten Abendfrieden xx (1934) en Der Löwe xx (1944).
Herold xx is in 1945 door oorlogsgeweld gedood.

Herold xx

Herold xx (V. Dark Ronald xx) is een donkerbruine hengst die in 1917 is geboren. Hij is gefokt door het Hauptgestüt Graditz, dat bij Torgau in de Duitse deelstaat Saksen ligt.

Hauptgestüt Graditz

De stoeterij Graditz is in 1722 door Frederik August I, keurvorst van Saksen, opgezet door een aantal reeds bestaande staatsstoeterijen samen te voegen en de reeds bestaande stoeterij in Graditz geheel nieuw op te bouwen.
Frederik August was van 1697 – 1704 en van 1709 – 1733 als August de Sterke ook koning van Polen.
De nieuw opgezette stoeterij had de taak om te voldoen aan de grote vraag naar paarden vanuit de koninklijke stallen en het leger.
De Zevenjarige Oorlog (1756 – 1763), waarbij Saksen werd verslagen door Pruisen en na afloop bij Pruisen werd gevoegd, en de Napoleontische oorlogen (1803 – 1815) hadden enorme verliezen in de paardenstapel tot gevolg.
Vanaf 1816 is Graditz als Koninklijk Pruisisch Hauptgestüt volop ingezet om legerpaarden te fokken. In 1866 heeft Landesstallmeister Georg Graf von Lehndorff alle Engels volbloedpaarden van de diverse stoeterijen in Pruisen in Graditz bij elkaar gebracht om met een omvangrijker paardenbestand te kunnen fokken. Met de import van de hengst Dark Ronald xx in 1913 is bovendien vers prestatiebloed in het bestand gebracht.
De volbloeds uit Graditz domineerden tientallen jaren de rennen op de Berlijnse renbaan Hoppegarten, waardoor op Hoppegarten rennen werden uitgeschreven waar fokproducten uit Graditz van waren uitgesloten om daarmee ook andere fokkers de gelegenheid te geven successen te boeken.
Tot 1945 hebben twaalf volbloeds uit Graditz de Duitse Derby gewonnen.
Na de Tweede Wereldoorlog was er weinig meer over van het paardenbestand omdat vrijwel alle paarden als oorlogsbuit naar Rusland waren overgebracht.

Afstamming

De vader van Herold xx is de donkerbruine hengst Dark Ronald xx (V. Bay Ronald xx) die een stokmaat heeft van 165 cm. Hij is in 1905 in Ierland geboren en is gefokt door Edward Kennedy, die later ook de hengst The Tetrarch xx (1911, V. Roi Herode xx) zou fokken.
Zijn moeder is de zwarte merrie Darkie xx (1889, V. Thurio xx), die op tweejarige leeftijd aan vijf rennen heeft deelgenomen. Vier van die rennen waren zogenaamde “selling races” waarbij de winnaar van de ren na afloop wordt geveild. Als de eigenaar het paard niet kwijt wil, moet hij het in de veiling terug kopen.
Darkie xx is in de rennen drie keer derde geworden.
Tweede moeder van Dark Ronald xx is de bruine merrie Insignia xx (1882, V. Blair Athol xx).

De moeder van Herold xx is de bruine merrie Hornisse xx (1908, V. Ard Patrick xx). Zij was een succesvol renpaard en heeft o.a. de Diana Prijs gewonnen. Ard Patrick xx heeft de Engelse Derby gewonnen.
Hornisse xx bracht ook een broer van Herold xx, maar deze Humbug xx (1915) heeft geen betekenis voor de fokkerij gehad.
Tweede moeder van Herold xx is de donkerbruine Hortensia xx (1891, V. Ayrshire xx).
De hengst Hampton xx is overgrootvader en betovergrootvader van Herold xx en heeft daardoor een inbreng van 18,75 % in het genenpalet van Herold xx.

Sportcarrière

Herold xx had van zijn vader Dark Ronald xx de gevoelige voorbenen geërfd. Als jaarling is hij aan een been gebrand, waarbij een zenuw die een pijnprikkel doorgaf is onderbroken. Na zijn eerste ren als tweejarige, die hij winnend afsloot, was hij opnieuw kreupel en is hij ook aan het andere voorbeen gebrand. Daardoor voelde Herold xx geen pijn meer van zijn kogel- of straalbeenblessure en werd de kreupelheid weliswaar verholpen, maar niet de kwaal.
Voor zover bekend wordt deze behandeling thans niet meer uitgevoerd.

In het voorjaar van 1920 was Herold xx al volledig hersteld van de ingreep en won hij de Flageolet rennen. In de aansluitende Henkel Rennen scheen Herold xx makkelijk te winnen waardoor zijn jockey de hengst al ver voor de finish liet uitlopen en hij op de finish nog met een hoofdlengte werd verslagen. Hierdoor was het behalen van de Duitse “triple crown” niet meer mogelijk, maar door achtereenvolgens de Duitse Derby, de Grote Prijs van Berlijn, de St. Leger en de toen hoog gewaardeerde Gladiatoren-Rennen te winnen, liet Herold xx zien echt de beste van zijn jaargang te zijn.
Waarschijnlijk onder druk van anderen bepaalde de Pruisische Oberlandstallmeister Groβcurth vervolgens dat Herold xx niet meer in rennen zou uitkomen.
Omdat het gebruikelijk was dat volbloeds tot en met hun vierde jaar in de rensport actief bleven, vond Siegfried Graf von Lehndorff, Landstallmeister van Neustadt/Dosse, Graditz en Trakehnen, de beslissing van zijn baas onbegrijpelijk, en kon daardoor Herold xx niet meer voor rennen inschrijven.
Herold xx heeft een winsom van 496.750 Mark, maar in een tijd waarin Duitsland een zeer hoge inflatie kende zegt dat bedrag hoegenaamd niets.

Fokkerijcarrière

In Graditz raakte Herold vervolgens besmet met een virus dat besmettelijke bloedarmoede veroorzaakt. Hij had twee jaar nodig om van de ziekte te herstellen. Omdat Graf von Lehndorff inmiddels naar het Hauptgestüt Trakehnen was vertrokken en de nieuwe leiding in Graditz niet veel vertrouwen in Herold xx had, werden de goede merries in Graditz gedekt door Dark Ronald xx (1905, V. Bay Ronald xx) en de uit Frankrijk afkomstige hengst Nuage xx (1907, V. Simonian xx). Herold xx kreeg de kwaliteitsarme merries van kleine fokkers uit de omgeving van Graditz aangeboden.
Toen zijn zonen Lupus xx (1925, MV. Hannibal xx) en Dionys xx (1928, MV, Nuage xx) in respectievelijk 1928 en 1931 de Duitse Derby wonnen, veranderde het fokbeleid en kreeg Herold xx de beste merries van het Hauptgestüt te dekken.

Eind dertiger jaren had het Hauptgestüt Graditz niet de financiële mogelijkheden om merries van buiten de stoeterij aan te kopen en hadden vrijwel alle merries een afstamming met bloed van Dark Ronald xx, Herold xx of van Herold’s zoon Alchimist xx, waardoor de stoeterij met een groot inteelt probleem te maken kreeg.
Toen in 1945 de Russische troepen richting Graditz trokken en de stoeterij werd ontruimd, moest de toen 27- jarige Herold xx worden achtergelaten en is hij door oorlogshandelingen omgekomen.

Zonen

Herold xx heeft een groot aantal hengsten gebracht die zijn ingezet voor de fokkerij, zoals Lupus xx (1925), Trebonius xx (1926), Dionys xx (1928), Diskus xx (1928), Viaduct xx (1928), Alchimist xx (1930), Arjaman xx (1930), Glockenschlag xx (1933), Panheros xx (1934), Per Asperum xx (1936), Effendi xx (1939), Panzerturm xx (1940), Agamemnon xx (1940), Dreikampf xx (1943) en Bürgermeister xx (1944).

Van genoemde hengsten zijn Dionys xx, Diskus xx, Viaduct xx, Glockenschlag xx, Panheros xx, Per Asperum xx, Effendi xx en Panzerturm xx van geringe invloed geweest.

Dionys xx is de moedersvader van de hengst Tiroler Hann (1938, V. Tilsit Hann), die is goedgekeurd door het Poolse Wielkopolska stamboek.

Diskus xx is in Westfalen gebruikt en is de vader van de tweede moeder van de hengst Allasch Westf (1958, V. Allerhand Westf).

Viaduct xx is alleen in de volbloedfokkerij gebruikt en is de moedersvader van de hengst Viareggio xx (1954, V. Good Bye xx).

Dreikampf xx is na de Tweede Wereldoorlog tot tenminste 1957 door de Hannoveraanse fokkers gebruikt, maar grote invloed op de rijpaardfokkerij heeft hij niet gehad.

Dochters

Diverse dochters van Herold xx zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Antonia xx, 1926, bruin, MV. Nuage xx, is de moeder van de hengsten Abendfrieden xx (1934, V. Ferro xx) en zijn broer Anblick xx (1938). Bovendien is Antonia xx de tweede moeder van de hengst Agamemnon xx (1941, V. Herold xx);

Electrola xx, 1926, bruin, MV. Dunamase xx, is de moeder van de hengsten Egmont xx (1933, V. Freibeuter xx) en zijn broer Elbgraf xx (1935);

Valladolid xx, 1926, bruin, MV. Talion xx, is de tweede moeder van de hengst Volturno xx (1938, V. Alchimist xx);

Citadelle xx, 1929, bruin, MV, Nuage xx, is de tweede moeder van de hengst Chronist xx (1942, V. Marcellus xx);

Ritterkrone xx, 1929, donkerbruin, MV. Anschluss xx, is de moeder van de hengsten Rexow xx (1937, V. Lampos xx);

Symmetrie xx, 1929, zwartbruin, MV. Symington xx, is de moeder van de door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurde bruine hengst Sickingen xx (1937, V. Ferro xx).

Dichtkunst xx, 1930, donkerbruin, MV. Nuage xx, is de tweede moeder van de hengst Daban xx (1956, V. Angeber xx), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Saksische stamboek;

Lehnsherrin xx, 1931, zwartbruin, MV. Fervor xx, is de moeder van de hengsten Lotos xx (1940, V. Wahnfried xx) en zijn broer Der Löwe xx (1944). Lehnsherrin xx is ook tweede moeder van de hengst Lions xx (1938, V. Orator xx). Der Löwe xx en Lions xx zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Gunda xx, 1932, bruin, MV. Hannibal xx, is de tweede moeder van de broers Kharkov xx (1950, V. Hrustal xx) en Gunib xx (1957);

Abendstimmung xx, 1933, zwartbruin, MV. Fervor xx, is de moeder van de hengst Abendruf xx (1942, V. Ferro xx);

Skuld xx, 1933, bruin, MV. Burne Jones xx, is de tweede moeder van de hengsten Sinus xx (1949, V. Ticino xx) en Shocking xx (1955, V. Naucide xx);

Aktinie xx, 1934, bruin, MV. Fervor xx, is de moeder van de hengst Angeber xx (1945, V. Elritzling xx) en tweede moeder van hengst Aufwind xx (1954, V. Magnat xx);

Duenja xx, 1934, bruin, MV. San Gennaro xx, is de moeder van de hengst Dushman xx (1942, V. Sturmvogel xx);

Ahnfrau xx, 1935, zwartbruin, MV. Fercor xx, is de moeder van de hengst Alabaster xx (1940, V. Ferro xx);

Rauhwacke xx, 1941, bruin, MV. Oberwinter xx, is de moeder van de hengst Ratsherr xx (1949, V. Blasius xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Edelwild xx, 1942, bruin. MV. Marmor xx, is de tweede moeder van de hengst Ernani xx (1965, V. Alarich xx en

Siegessonne xx, 1946, bruin, MV. Spion Kop xx, is de moeder van de hengst St Georg III xx (1951, V. Allgau xx).

Zonen in de fokkerij

1. Lupus xx DE 331310314325

Lupus xx (V. Herold xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 159 cm. Hij is in 1925 geboren en gefokt door stoeterij Leutstetten van L. en W. Sklarek.
Zijn moeder is de bruine merrie Lux xx (1915, V. Hannibal xx) en tweede moeder is de bruine Lanze xx (1907, V. Ard Patrick xx).
In de afstamming van Lupus xx komt de Engelse Derby winnaar Ard Patrick xx twee keer voor als overgrootvader, waardoor hij een bijdrage van 25 % levert aan de erfelijke eigenschappen van Lupus xx.

Lupus xx is in 1928 uitgebracht in de rensport en won de Union Rennen (2200 m) in Berlijn-Hoppegarten, de Duitse Derby (2400 m) in Hamburg-Horn, de Kartellrennen der Dreijährigen in Krefeld en de Duiste St Leger (2800 m) in Dortmund.

Na zijn rencarrière is Lupus xx spaarzaam gebruikt voor de fokkerij van volbloeds. In 1935 is hij goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en kreeg hij meer merries aangeboden. Vanaf 1939 is hij beschikbaar gesteld door het Landgestut in Celle tot dat hij in 1945 overleed.

Zijn zonen Ludenberg Oldbg (1936), Ludolf Oldbg (1936), Ludwart (1937) en Ludwin Oldbg (1937) zijn goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. Van hen heeft Ludwin weinig betekenis voor de fokkerij gehad.

Twee dochters van Lupus xx zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Schellendame Trak, MV. Paradox xx, is de moeder van de hengst Schellenbube Trak (1945, V. Volturno xx), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en

Schwarzrune Oldbg, staatspremiemerrie, 1936, MV. Germandus Oldbg, is de moeder van de hengst Burghard Oldbg (1942, V. Der Oldenburger Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Hessische stamboek.

1.1. Ludenberg DE 333330361336 Oldbg

Ludenberg Oldbg (V. Lupus xx) is een vos hengst die in 1936 is geboren. Zijn moeder is de vos merrie Tablena Oldbg (1932, V. Germanist Oldbg) en tweede moeder is de vos Tablette II Oldbg (1823, V. Eutus Oldbg).
Gerekend over acht generaties heeft Ludenberg een afstamming met 50 % Engels volbloed en 37,5 % Oldenburgs bloed. In de moederlijn komt ook Hannoveraans, Oostfries en Fries Bovenlander bloed voor.

Ludenberg is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is vanaf 1939 op het hengstenstation van Georg Vorwerk in Cappeln bij Cloppenburg beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Hij was de eerste halfbloedhengst in het fokgebied Oldenburg om een aanzet te geven tot de omvorming van het Oldenburgse paard van een landbouwpaard naar een rijpaard.
Van Ludenberg zijn de zonen Ludbert Oldbg (1941) en Ludwij Oldbg (1941) door het Oldenburgse stamboek goedgekeurd, maar zij hebben niet veel invloed gehad op de fokkerij.

Vier dochters zijn moeder of tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst:

Isiane Oldbg staatspremiemerrie, 1940, zwart, MV. Bell Oldbg, is de moeder van de zwarte hengst Flirt Oldbg (1956, V. Friedhelm Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Zeizette Oldbg, 1941, bruin, MV. Elsenus Oldbg, is de moeder van de donkerbruine hengst Goldberg Oldbg (1947, V. Goldengel Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Susine VIII Oldbg, 1944, MV. Siegmar Oldbg, is de tweede moeder van de hengst Advent Oldbg (1960, V. Adonis xx), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek;

Ehrdune Oldbg, 1948, MV. Guntmar Oldbg, is de tweede moeder van de bruine hengst Uranus Oldbg (1973, V. Ultimo xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

1.2. Ludolf DE 333330361536 Oldbg

Ludo Oldbg (V. Lupus xx) is een donkerbruine hengst die in 1936 is geboren.
Zijn moeder is de donkerbruine merrie Ebrola II Oldbg (1932, V. Gernold Oldbg). Zij is ook de tweede moeder van de vos hengst Hildebald Oldbg (1942, V. Hildegar Oldbg).
Tweede moeder van Ludolf is de vos Ebrola Oldbg (1926, V. Sigismund Oldbg).
Gerekend over acht generaties bestaat de afstamming van Ludolf voor 50 % uit Engels volbloed en 42,2 % uit Oldenburgs bloed.

Ludolf is door het Oldenburgs stamboek goedgekeurd voor de fokkerij en heeft van 1939 tot 1943 ter dekking gestaan.
Hij heeft de hengsten Ludin Oldbg (1940, MV. Reichmann Oldbg) en Herold Germaan Oldbg (1943, MV. Rittfried Oldbg) gebracht.
Ludin is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is moedersvader geworden van de hengst Olymp Oldbg (1954, V. Ortsherr Oldbg).
Herold Germaan is als “oorlogsschade-compensatie” met een aantal andere hengsten naar Nederland gegaan, waar hij is opgenomen in het Sgldt van het VLN. Een betekenisvolle bijdrage aan de fokkerij heeft hij echter niet geleverd.

1.3. Ludwart DE 333330363137 Oldbg

Ludwart Oldng (V. Lupus xx) is een zwartbruine hengst die in 1937 is geboren. Zijn moeder is de zwarte merrie Admiralin Oldbg (1933, V. Gernold Oldbg) en de tweede moeder heette eveneens Admiralin Oldbg.
Ludwart is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog actief geweest in de fokkerij.
In 1941 is zijn zoon Lutz Oldbg (MV. Rheinfeld Oldbg) geboren.

1.3.1. Lutz DE 333330374841 Oldbg

Lutz Oldbg (V. Ludwart Oldbg) is een donkerbruine hengst, die in 1941 is geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Goldbild Oldbg (1936, V. Rheinfels Oldbg) en tweede moeder is de bruine Goldbronze V Oldbg (1822, V. Eboli xx).
Gerekend over acht generaties voert Lutz 64,1 % Oldenburgs bloed en 25 % Engels volbloed.
Lutz is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is van 1944 tot en met 1956 actief geweest in de fokkerij.

Zijn zonen Lord Oldbg (1946) en Ludo Oldbg (1947) zijn goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.

Enkele dochters van Lutz zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Elfrieka Oldbg, MV Gruson Oldbg, is de tweede moeder van de hengsten Roemrijk NWP (1958, V. Rudiger Oldbg) en van Sandor NWP (1959, V. Saturnus Sgldt).
Roemrijk en Sandor zijn goedgekeurd door het NWP.

Fellchen Oldbg, 1945, MV. Guntbert Oldbg, is de moeder van de hengst Floto Oldbg (1950, V. Flieger Oldbg), die is goedgekeurd door het Oostfriese stamboek;

Aline Oldbg, 1950, MV. Undo Oldbg, is de tweede moeder van de hengsten Adrian Oldbg (1963, V. Adonis xx) en zijn broer Apart Oldbg (1964), die beide door het Oldenburgse stamboek zijn goedgekeurd.

1.3.1.1. Lord DE 333330396246 Oldbg

Lord Oldbg (V. Lutz Oldbg) is een zwarte hengst die in 1946 is geboren. Zijn moeder is de zwarte staatspremiemerrie Barbera III Oldbg (1940, V. Graf Oldbg) en tweede moeder is de zwarte Barbera Oldbg (1935, V. Reichsrat Oldbg).
De hengst Rheinfürst Oldbg (1924, V. Reinhard Oldbg) komt zowel aan vaderskant als aan moederskant in de afstamming voor als betovergrootvader, waardoor hij voor 12,5 % bijdraagt aan de erfelijke eigenschappen van Lord.
Gerekend over acht generaties heeft Lord eem afstamming met 79,7 % Oldenburgs bloed en 12,5 % Engels volbloed.

Lord is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is van 1949 tot en met 1960 actief geweest in de fokkerij.
Zijn zonen Randers Lutz Oldbg (1961, MV. Freigraf Oldbg) en Leander Oldbg (1954, MV. Ordensritter Old) zijn goedgekeurd voor de fokkerij, maar zijn van weinig invloed geweest.

1.3.1.2. Ludo DE 333330400447 Oldbg

Ludo Oldbg (V. Lutz Oldbg) is een bruine hengst die in 1947 is geboren. Zijn moeder is de bruine merrie Weissenrode Oldbg (1929, V. Granikus Oldbg) en tweede moeder is Weissbuche III Oldbg (1911, V. Robust Oldbg).
Weissbuche III is de tweede moeder van de hengst Gardole Oldbg (1923, V. Gardo Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek, en van de hengst
Kwaliteit Oldbg (1928, V. Elswin Oldbg), die is goedgekeurd door het Friese Paardenstamboek, het Drentse Paardenstamboek en door het VLN (Sgrt).
De hengst Rudolf Oldbg (1901, V. Ruthard Oldbg) komt acht keer voor in de afstamming van Ludo en levert een bijdrage van 16,6 % aan het genenpalet van Ludo.
Gerekend over acht generaties heeft Ludo een afstamming die voor 71,9 % bestaat uit Oldenburgs bloed en voor 12,5 % Engels volbloed.

Ludo is als hengst van 1951 tot en met 1962 actief geweest in de fokkerij.
Maar liefst tien zonen van hem zijn goedgekeurd voor de fokkerij: Bodo Oldbg (1952), Lorenz Oldbg (1952), Lothar Oldbg (1952), Ludomar Oldbg (1952), Ludberg Hess (1953), Lukas Oldbg (1953), Lutzow Oldbg (1954), Lindberg Oldbg (1955), Vorst Oldbg (1956) en Leopold Oldbg (1958).
Bodo en Ludomar die beide door het Hessische stamboek zijn goedgekeurd, Ludberg die door het Beierse stamboek is goedgekeurd, Lukas die door het Saksische stamboek is goedgekeurd, Lutzow die door het Oldenburgse stamboek is goedgekeurd en Leopold die door het NWP is goedgekeurd, hebben weinig of geen invloed op de fokkerij gehad.

Verschillende dochters van Ludo zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Eleka Sachs, MV Rheinwein Oldbg, is de moeder van de hengst Caruso S DOA (1964, V. Chronos Oldbg) is goedgekeurd door het Deense Oldenburger stamboek;

Elektra IV Oldbg staatspremiemerrie, 1955, bruin, MV. Godin Oldbg, is de tweede moeder van de schimmel hengst Mozart Oldbg (1967, V. More Magic xx), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Tettgine Oldbg staatspremiemerrie, 1956, zwart, MV. Folkert Oldbg, is de moeder van de hengst Coriolan Oldbg (1965, V. Chronos Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. Ze is ook de tweede moeder van de schimmel hengst Intendant Oldbg (1975, V. Inschallah x), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Erna NWP model preferent, 1957, MV. Der Oldenburger Oldbg, is de moeder van de bruine hengst Portorico NWP (1966, V. Polaris Holst). Ze is ook de tweede moeder van de zwarte hengst Klaroen KWPN (1969, V. First Trial xx), die is goedgekeurd door het KWPN en

Annegret Oldbg, 1959, MV. Fähnrich Oldbg, is de tweede moeder van de hengst Weltstar Oldbg (1977, V. Weltmeister Hann).

1.3.1.2.1. Lorenz DE 333330409652 Oldbg

Lorenz OIdbg (V. Ludo Oldbg) is een bruine hengst die in 1952 is geboren. Zijn moeder is de merrie Ernora II Oldbg staatspremiemerrie (1942, V, Der Oldenburger Oldbg). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Portorico NWP (1966, V. Polaris Holst).
Tweede moeder van Lorenz is de donkerbruine Ernora Oldbg (1938, V. Rechberg Oldbg).
Gerekend over acht generaties heeft Lorenz een afstamming die voor 87,5 % uit Oldenburgs bloed en 6,25 % uit Engels volbloed bestaat.

Lorenz is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is van 1955 tot en met 1963 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Zijn zonen Largo Oldbg (1956), Lateran Oldbg (1956), Lorbeer Hess (1956), Loretto Bavar (1956), Lotse Oldbg (1956), Lorenzo OF (1957), Lorbas Oldbg (1958) en Lortzing Oldbg (1957) zijn goedgekeurd voor de fokkerij, maar geen van deze hengsten heeft een bepalende bijdrage aan de fokkerij geleverd.

De Lorenz’dochter Junda III Oldbg, staatspremiemerrie (1959, MV. Focker Oldbg) is de moeder van de hengst Bomber Oldbg (1972, V. Ballyboy xx), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.

1.3.1.2.2. Lothar DE 333330409552 Oldbg

Lothar Oldbg (V. Ludo Oldbg) is een bruine hengst die in 1952 is geboren. Zijn moeder is de bruine staatspremiemerrie Feldstille Oldbg (1944, V. Elmer Oldbg). Tweede moeder is de bruine Feldgrenze III Oldbg (1939, V. Godin Oldbg). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Romeo Oldbg (1954, V. Robert Oldbg).
Gerekend over acht generaties heeft Lothar een afstamming die voor 85,2 % uit Oldenburgs bloed bestaat. Daarnaast voert hij 6,25 % Engels volbloed.
De hengst Gruson Old (1917, V. Gambo Oldbg) komt in zijn moederlijn twee keer voor als betovergrootvader en heeft daarmee een inbreng van 12,5 % op de erfelijke aanleg van Lothar.

Lothar is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is van 1955 tot en met 1960 actief geweest in de fokkerij.
Hij heeft met zijn zonen Loke Oldbg (1956), Vrijbuiter Oldbg (1956), en Landgraf Oldbg (1957) drie hengsten gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Loke en Landgraf zijn goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en Loke is de vader van de hengst Leo DOA, die is goedgekeurd door het Deense Oldenburger stamboek.
Vrijbuiter is gefokt door H. Schildt uit Bioherfelde, dat net ten westen van de stad Oldenburg in Nedersaksen ligt. De hengst is goedgekeurd door het VLN en opgenomen in het stamboek Groninger type. Volgens het VLN was het een goedsoortige, sterke hengst met beste bewegingen. Hij heeft van 1959 – 1962 ter dekking gestaan maar geen bepalende bijdrage aan de fokkerij geleverd.

Lothar’s dochter Waldpracht Oldbg (1959, MV. Format Oldbg) is de moeder van de schimmel hengst Cosmos Oldbg (1964, V. Chronos Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.

 

1.3.1.2.3. Lindberg DE 304040140955 Oldbg / 1409 NWP

Lindberg Oldbg (V. Ludo Oldbg) is een zwarte hengst met een stokmaat van 158 cm. Hij is in 1955 geboren en gefokt door D. Monnich uit Hollwarderwisch, dat circa 10 km van Nordenham aan de monding van de Weser in Nedersaksen ligt.
De moeder van Lindberg is de merrie Eisige V Oldbg (1944, V. Oleander Oldbg). Zij is ook de moeder van de door het NWP goedgekeurde hengst Favorit Oldbg (1948, V. Favorit Oldbg).
Tweede moeder van Lindberg is de bruine Eisige Oldbg (1925, V. Rolf Oldbg), die ook de moeder is van de hengst Grado Oldbg (1932, V. Graditz Oldbg), die door het Oldenburgse- en het Oostfriese stamboek is goedgekeurd.
Gerekend over acht generaties voert Lindberg tenminste 82,0 % Oldenburgs bloed en 6,25 % Engels volbloed.

Lindberg is in 1958 goedgekeurd door het NWP, waarbij is opgemerkt dat de hengst een best foktype heeft. Hij is een sterk gespierde, droge, even kleine hengst met beste benen. De stap is vlot en ruim en de draf is goed, met achter iets neiging tot buitenwaarts in de hielen.
In 1959 behaalt Lindberg een 1B beoordeling voor de bedrijfsproef. Bij de openbare verrichting waaraan negen hengsten deelnemen, wordt hij zesde voor de boerenwagen, vierde bij de zadelproef en tweede voor de concourswagen.
Lindberg is van 1958 tot en met 1962 actief geweest in de fokkerij.

Hij is de vader van de hengst Tango NWP (1960, MV. Lossberg III Holst), die door het NWP is goedgekeurd als veulenboekhengst en alleen in 1963 heeft gedekt en nauwelijks heeft bijgedragen aan de fokkerij.

Lindberg’s dochter Klaske ster NWP (1969, MV. Camillus NWP) is de tweede moeder van de preferente hengst Concorde KWPN (1984, V. Voltaire Hann), die is goedgekeurd door het KWPN, het Rijnlands stamboek, het Holsteins stamboek en het Selle Français.

1.3.1.2.4. Vorst Oldbg / 815 Sgrt VLN

Vorst Oldbg is een zwarte hengst met een stokmaat van 158 cm. Hij is op 15 april 1956 geboren en is gefokt door door H. Francksen uit Waddens, dat ten noorden van Nordenham aan de monding van de Weser in Nedersaksen ligt.
De moeder van Vorst is de merrie Elektra III Oldbg (1947, V. Rheinwein Oldbg). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Caruso S DOA (1964, V. Chronos Oldbg) die door het Deense Oldenburger stamboek is goedgekeurd.
Tweede moeder van Vorst is de bruine Elektra Oldbg (1940, V. Godin Oldbg).
Gerekend over acht generaties heeft Vorst een bloedopbouw die voor 89,1 % bestaat uit Oldenburgs bloed en voor 6,25 % uit Engels volbloed.
De hengst Ruthard Oldbg (1890, V. Rubico Oldbg) komt maar liefst 60 (!) keer voor in de afstamming van Vorst en heeft een inbreng van 14,3 % in het genenpalet van Vorst.

Vorst is in 1959 goedgekeurd door het VLN en ingeschreven in het stamboek Groninger type. Daarbij is aangegeven dat Voorst een mooie typische hengst is met een bijzonder fraaie hals. De bouw en de stand van de voorbenen zou sterker kunnen zijn.
In 1961 heeft hij voor de bedrijfsproef een 1B beoordeling gekregen en hij heeft het voorlopig certificaat landbouwrijpaard behaald.

Vorst is van 1959 tot en met 1962 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Hij heeft met zijn donkerbruine zoon Carlos Sgrt (1961, MV. Cambinus NWP) één goedgekeurde hengst gebracht, maar Carlos heeft als fokhengst geen indruk gemaakt.

Twee dochters van Vorst zijn tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst:

Cara Sgldt kroon, 1961, MV. Selmon GrPS, is de tweede moeder van de hengsten Kalief KWPN (1969, V. Uppercut xx) en Monaco KWPN (1971, V. Le Faquin xx). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het KWPN, maar hebben in de fokkerij weinig indruk gemaakt en

Dicara Sgrt ster preferent, 1962, MV. Selmon GrPS, is de tweede moeder van de hengst Elcaro KWPN (1986, V. Zeoliet KWPN). Elcaro is goedgekeurd door het KWPN en is veel gebruikt door de fokkers.

2. Trebonius xx DE 306060008226

Trebonius xx (V. Herold xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is in 1926 geboren.
Er is onduidelijkheid over de afstamming van Trebonius xx omdat sommige bronnen Herold xx als vader noemen en andere bronnen aangeven dat Trebonius xx een zoon is van Dark Ronald xx. Beide hengsten stonden in 1925 op het Hauptgestüt Graditz en bovendien is Herold xx een zoon van Dark Ronald xx. Trebonius xx heeft dus zeker genen van Dark Ronald xx.
Volgens de Duitse Hippische Sportbond, waar alle Duitse stamboekorganisaties bij zijn aangesloten, is Herold xx de vader van Trebonius.
De moeder is de donkerbruine merrie Tactique xx (1910, V. Rabelais xx) en tweede moeder is Taille xx (1898, V. Tanderagee xx).

Voor zover bekend heeft Trebonius xx op de renbaan weinig succes geboekt. Vanaf 1932 is hij actief in de Holsteinse warmbloedfokkerij, waar hij op enig moment is aangekocht door het Landgestüt Traventhal, dat een paar kilometer ten zuiden van Bad Segeberg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt. Hij is tot en met 1948 actief geweest in de fokkerij.

Trebonius is de vader van de goedgekeurde hengsten Martell Holst (1945, MV. Mirza Holst) en de van weinig betekenis zijnde Treuenfels Holst (1946, MV. Nordhäuser Holst).
Een aantal dochters van Trebonius xx is moeder of tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Primel Holst, 1934, MV. Nieter Holst, is de tweede moeder van de hengsten Markör Holst (1952, V. Markgraf Holst) en zijn broer Manfreid Holst (1953), die beide door het Holsteinse stamboek zijn goedgekeurd;

Brennerin Holst, 1942, MV. Mirza Holst, is de moeder van de zwartbruine hengst Waldjunker Holst (1951, V. Wanderfalk xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en als staatshengst (Landbeschäler) op het Landgestüt Traventhal heeft gestaan.

2.1. Martell DE 321219004145 Holst

Martell Holst (V. Trebonius xx) is een donkerbruine hengst die in 1945 is geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Marburg Holst (1937, V. Mirza Holst) en tweede moeder is de zwarte merrie Geheimratin Holst (1921, V. Rudolf Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Martell een afstamming die voor 51,6 % bestaat uit Engels volbloed en voor 32,0 % uit Holsteins bloed.

Martell is goedgekeurd door het Rijnlands stamboek en heeft als privé hengst in het Rijnland ter dekking gestaan. Hij is tot en met 1972 actief geweest in de fokkerij.
Zijn zoon Markant Rhein (1967, MV. Abendkerl Hann) is goedgekeurd door het Rijnlands stamboek, maar heeft geen bijdrage aan de fokkerij geleverd.

Enkele dochters van Martell zijn moeder of tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Alinda Oldbg, 1966, donkerbruin, MV. Abendglanz Hann, is de moeder van de hengsten Purioso Oldbg (1974, V. Furioso II SF) en Grundherr Oldbg (1983, V. Grunstein I Hann).
Purioso is goedgekeurd door het KWPN en Grundherr door het Oldenburgse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek.
Alinda is ook de tweede moeder van de hengst Abakarde Oldbg (1990, V. Akzent II Hann), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het ZfdP;

Dedy Holst, 1967, bruin, MV. Logarithmus Holst, is de moeder van de hengsten Romantiker Holst (1971, V. Ramiro Z Holst) en zijn broer Ramiro-47 Holst (1978), Consul Holst (1984, V. Caletto II Holst) en Cornell Holst (1988, V. Corleone Holst).
Romantiker is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Zweedse stamboek.
Ramiro-47 is goedgekeurd door het Tsjechische stamboek. Consul is goedgekeurd door het Berlijn-Brandenburg stamboek en Cornell is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Rijnlandse stamboek en

Monika Rhein, 1967, MV. Sahib x, is de tweede moeder van de hengst Rekord GL Rhein (1977, V. Romantiker Holst), die is goedgekeurd door het Rijnlands stamboek.

3. Alchimist xx DE 306060005630

Alchimist xx (V. Herold xx) is een bruine hengst die op 2 maart 1930 is geboren. Hij is gefokt door het Hauptgestüt Graditz.
De moeder van Alchimist xx is de donkerbruine Aversion xx (1914, V. Nuage xx) en tweede moeder is Antwort xx (1907, V. Ard Patrick xx).
Antwort xx is een uitstekende fokmerrie en is ook de moeder van de hengst Anschluss xx (1912, V. Nuage xx). Bovendien is ze de tweede moeder van de broers Axenstein xx (1918, V. Dark Ronald xx), Abenteuer xx (1919) en Altefeld xx (1922) en van de hengsten Aberglaube xx (1919, V. Pardon xx), Aditi xx (1922, V. Dark Ronald xx) en Amelung xx (1924, V. Fervor xx).

De hengst Ard Patrick xx komt in de afstamming van Alchimist xx twee keer voor als overgrootvader, waardoor hij 25 % inbreng heeft in de erfelijke eigenschappen van Alchimist xx.

Alchimist xx is tien keer gestart in een ren en won zes keer. In 1932 won hij de Zukunfts Rennen (1200 m) in Baden-Baden en werd hij tweede in de Prijs der Winterfavorieten (1400 m) in Keulen. In 1933 won hij de Duitse Derby (2400 m) in Hamburg, de Grote Prijs van Baden (2400 m) in Baden-Baden en de Grote Prijs van Berlijn (2600 m) in Berlijn en de Union Rennen (2200 m) in Keulen. In de Henkel-Rennen (de Duitse 2000 Guineas) in Keulen werd hij tweede.
Alchimist xx heeft een winsom van 130.140 mark, maar hoe dat bedrag moet worden ingeschat is door de hoge inflatie in Duitsland voorafgaand aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog onduidelijk.

Door een blessure is Alchimist xx als vierjarige niet meer uitgebracht in de rensport maar als fokhengst ingezet op de stoeterij in Graditz.
Omdat vrijwel alle merries van het Hauptgestüt van zijn vader Herold xx of grootvader Dark Ronald xx afkomstig waren, moest Alchimist xx het vooral hebben van merries van particuliere fokkers. Die waren echter huiverig om hem te gebruiken omdat hij drager was van het virus dat besmettelijke bloedarmoede veroorzaakt.
Toen zijn door stoeterij Schlenderhan gefokte dochter Schwarzgold xx in 1939 en 1940 de belangrijkste rennen in Duitsland domineerde, werd Alchimist xx populair als fokhengst.
Door de Tweede Wereldoorlog liep de omvang van de rensport en van de volbloedfokkerij in Duitsland snel terug en kwam in 1944 en 1945 vrijwel geheel stil te liggen. De invloed van Alchimist xx op de fokkerij is daardoor beperkt gebleven.
Toen in 1945 de Russische troepen Graditz naderden, zijn de beste fokmerries van het Hauptgestüt en Alchimist xx op weg gegaan naar een stoeterij in Harzburg bij Goslar in de deelstaat Nedersaksen. Op 15 april 1945 bereikte de stoet ergens ten noorden van Leipzig de rivier de Molde en daar stond het Amerikaanse leger niet toe dat de rivier werd overgestoken. Wat er daarna met Alchimist xx is gebeurd is niet bekend.

Alchimist xx bracht de goedgekeurde hengsten Volturno xx (1938), Rattenfanger xx (1939), Schwarzkünstler xx (1941), Gundomar xx (1942), Imperialist xx (1942), Wanderfalk xx (1942), Marius xx (1943) en Birkhahn xx (1945).
In 1946 en 1947 was Alchimist xx leidend vaderpaard in de Duitse rensport

Volturno xx is de vader van de hengst Schellenbube Trak (1945, MV. Lupus xx), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek. Ook is Volturno xx ingezet voor de Hannoveraanse fokkerij, maar veel invloed heeft hij niet gehad.

Rattenfanger xx en Schwarzkünstler xx zijn in de volbloedfokkerij in Duitsland gebruikt. Van Rattenfanger xx zijn geen goedgekeurde zonen bekend en Schwarzkünstler bracht de hengsten August xx (1950), Schwarzer Prinz xx (1952) en Chamisso xx (1953), maar hun invloed op de rijpaardenfokkerij is zeer gering.

Imperialist xx is in Rusland ingezet voor de volbloedfokkerij. Zijn zoon Figlars xx (1959) is voor de fokkerij gebruikt in Letland terwijl diverse dochters van Imperialist xx als fokmerrie zijn ingezet in Oekraïne.

Marius xx is de vader van de hengst Petrus Trak die door het Trakehner stamboek is goedgekeurd, maar van weinig importantie is.

De hengsten Gundomar xx, Wanderfalk xx en Birkhahn xx hebben wel invloed op de rijpaardfokkerij gehad en zullen hierna worden beschreven.

Alchimist xx heeft een aantal uitstekende dochters gebracht, waarvan sommigen moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden, zoals:

Cundry xx, 1936, donkerbruin, MV. Prunus xx, is de moeder van de hengst Cormoran xx (1942, V. Ferro xx);

Waffenart xx, 1936, bruin, MV. Kottingbrunn xx, is de tweede moeder van de broers Waldcanter xx (1956, V. Caran d’Ache xx) en Wicht xx (1957) en van de hengst Wouwerman xx (1963, V. Watteau xx);

Akazie xx, 1938, bruin, MV. Parmenio xx, is de moeder van de bruine hengst Adlerschild xx (1943, V. Ferro xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Aureole xx, 1938, MV. Oleander xx, is de tweede moeder van de donkerbruine hengst Adlon xx (1956, V. Magnat xx);

Alraune xx, 1939, MV. Oleander xx, is de moeder van de hengst Aquavit xx (1945, V. Magnat xx), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek;

Julika xx, 1940, MV. Beresford xx, is de moeder van de hengst Mistral xx (1948, V. Darbhanga xx), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Sidney xx, 1941, MV. Silvern xx, is de tweede moeder van de hengst Silver xx (1964), die is goedgekeurd door het Tsjechische stamboek;

Makrina xx, 1942, MV. Graf Ferry xx, is de moeder van de hengsten Mandarin xx (1947) en Makarit xx (1948). Ook is ze de tweede moeder van de hengsten Macbeth xx (1952, V. Nuvolari xx), Mato Grosso xx (1963, V. Orsini xx) en Mahagoni xx (1964, V. Fahnenträger xx);

Pfalzer Winzerin xx, 1942, MV. Oleander xx, is de tweede moeder van de hengst Pfalzwein xx (1965, V. Baal xx);

Vienenburg xx, 1942, zwartbruin, MV. Ferro xx, is de moeder van de hengst Velten xx (1954, V. Ticino xx);

Biologie xx, 1943, MV. Bleinheim xx, is de tweede moeder van de hengst Babant xx (1972, V. Luciano xx);

Waldrun xx, 1943, bruin, MV. Aurelius xx, is de moeder van de hengsten Windfang xx (1954, V. Nebelwerfer xx), Wilderer xx (1955, V. Neckar xx en zijn broer Waidman xx (1956), Waidmannsheil xx (1957, V. Asterios xx) en Waidmannsdank xx (1959, V. Neckar xx);

Grolle Doch xx, 1944, MV. Janus xx, is de tweede moeder van de zwartbruine hengst Grollus xx (1966, V. Carolus xx);

Pusta xx, 1944, bruin, MV. Oleander xx, is de moeder van de hengst Puck xx (1959, V. Angeber xx) en tweede moeder van de hengsten Pasteur xx (1963, V. Bürgermeister xx) en Dispens Meckl (1975, V. Disponent Meckl);

Stammesart xx, 1944, bruin, MV. Flamboyant xx, is de moeder van de hengst Stani xx (1949, V. Nuvolari xx) en tweede moeder van de hengsten Sawara xx (1963, V. Watteau xx), Steward xx (1967, V. Watteau xx) en Star Appeal xx (1970, V. Appiani xx) en

Aralia xx, 1945, MV. Oleander xx, is de moeder van de hengsten Agio xx (1955, V. Tantième xx) en Arato xx (1956, V. Madjar xx). ook is ze de tweede moeder van de donkerbruine hengst Arratos xx (1969, V. Kronzeuge xx).

3.1. Gundomar xx DE 306060112342

Gundomar xx (V. Alchimist xx) is een bruine hengst die in 1942 is geboren. Hij is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt-Niederrad.
Zijn moeder is de bruine merrie Grossularia xx (1933, V. Aurelius xx). Zij is ook de moeder van de bruine hengst Grande xx (1948, V. Ticino xx).
Tweede moeder van Gundomar xx is de bruine Grolle Nicht xx (1917, V. Fervor xx).
Grolle Nicht xx is ook de tweede moeder van de hengsten Gregor xx (1927, V.Pergolese xx) en Gradivo xx (1939, V. Ladro xx).

Gundomar xx had de pech dat in 1945 wegens de oorlog in Duitsland geen rennen werden verreden, waardoor hij geen kans heeft gekregen als volbloed klassieke roem te vergaren.
In 1946 won hij in München de Prüfungs Preis der Vierjährigen, die als een soort uitgestelde Derby kan worden gezien. Later kreeg hij gezondheidsproblemen zodat zijn erelijst kort is gebleven.

Vanaf 1947 is hij ingezet in de fokkerij totdat hij in de herfst van 1949 bij een ongeluk in een koppel paarden om het leven kwam.

Zonen van hem die van belang zijn geweest voor de rijpaardfokkerij zijn Maigraf xx (1948), Mangon xx (1949) en Maranon xx (1950).

Van belang zijnde dochters van Gundomar xx zijn:

Faustsage xx, 1948, donkerbruin, MV. Aurelius xx, is de moeder van de hengsten Fadinger xx (1955, V. Goody xx), die is goedgekeurd door het KWPN, en van Fidalgo xx (1963, MV. Masetto xx).
Faustsage xx is ook de tweede moeder van de bruine hengst Florino xx (1968, V. Espresso xx;

Alekto xx, 1949, MV. Indus xx, is de tweede moeder van de donkerbruine hengst Anwalt xx (1963, V. Goody xx), die is goedgekeurd door het toenmalige Oostduitse stamboek;

Blaudrossel xx, 1949, MV. Ladro xx, is de moeder van de hengsten Blauspecht xx (1959, V. Madjar xx) en Belos xx (1970, V, Masetto xx), die is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek;

Almara xx, 1950, MV. Indus xx, is de moeder van de hengst Almandin xx (1958, V. Niederländer xx), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek;

Fardo xx, 1950, MV. Aurelius xx, is de moeder van de hengst Fontanus xx (1961, V. Masetto xx);

Mainburg xx, 1950, bruin, MV. Janus xx, is de moeder van de hengsten Makuba xx (1956, V. Goody xx) en Marsilio xx (1963, V. Masetto xx);

Mako xx, 1950, MV. Graf Ferry xx, is de moeder van Marino xx (1957, V. Angeber xx) en zijn broer Meridian xx (1962) en van de door het Trakehner stamboek goedgekeurde hengst Mandant xx (1960, V. Steinadler xx) en

Rhea xx, 1950, MV. Indus xx, is de moeder van de hengst Regent xx (1956, V. Tamtième xx) en ze is de tweede moeder van de bruine hengsten Babillon xx (1968, V. Exbury xx) en Rheffic xx (1968, V. Traffic xx).

3.1.1. Maigraf xx DE306060056248

Maigraf xx is een bruine hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren in 1948 en is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt-Niederrad.
Maigraf xx is een broer van de hengst Mangon xx (1949, zie hfdst. 3.1.2.).
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Mainkur xx (1940, V. Janus xx). Zij is ook de moeder van de hengst Marcio xx (1947, V. Aventin xx).
Tweede moeder is de donkerbruine Makrone xx (1934, V. Graf Ferry xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Mandarin xx (1947, V. Aventin xx), Makarit xx (1948, V. Ticino xx), Menelaos xx (1952, V. Olymp xx), Menes xx (1954, V. Goody xx), Marino xx (1957, V. Angeber xx) en zijn broer Meridian xx (1962) en van Mandant xx (1960, V. Steinadler xx) en Marinus xx (1961, V. Masetto xx).

Maigraf xx is vanaf 1950 uitgebracht in de rensport. Hij won in 1953 de Westfalia Jagdrennen in Gelsenkirchen en in 1955 de Westdeutsches Haupthürdenrennen in Mülheim-Ruhr.

Maigraf xx is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en later door het Hannoveraanse stamboek. Van 1963 tot zijn dood in 1973 heeft hij als Landbeschäler deel uitgemaakt van het hengstenbestand van het Landgestüt in Celle.

Diverse zonen van Maigraf xx zijn goedgekeurd voor de fokkerij, zoals: Garbenbinder Trak (1961), Goldgraf Trak (1961), Marschal Hann (1965), Maikönig Hann (1966), Mozart Hann (1966), Madras I Hann (1967), Maistern Westf (1967), Merkur Hann (1967), Mylord Hann (1967), Martinez Rhein (1968), Madras II Hann (1969), Maikater I Hann (1969), Maifürst Hann (1970), Maikater II Hann (1970), Major Domus Hann (1971), Master Rhein (1971) en Maikönig Hann (1973).

Van deze hengsten is Garbenbinder xx de moedersvader van de door het Trakehner stamboek goedgekeurde hengst Pregelstrand Trak (1970, V. Morgenglanz Trak).

Goldgraf is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en is de moedersvader van de broers Tempelritter Trak (1974, V. Condus Trak) en Tarim Trak (1975). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Trakehner stamboek.

Marschal is goedgekeurd door het Hessische stamboek en is ruim tien jaar actief geweest in de fokkerij. Meer dan een aantal fokmerries heeft hij niet gebracht.

Maikönig is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in 1970 en 1971 gedekt. Hij heeft geen grote bijdrage aan de fokkerij geleverd.

Madras I is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1971 tot en met 1981 actief geweest in de fokkerij. Hij is de moedersvader van de bruine hengst Chaloc Westf (1993, V. Casaretto Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
Van Madras I zijn 171 nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd en die hebben samen € 33.964 gewonnen.

Merkur is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar heeft voor zover bekend niet gedekt.

Madras II is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft alleen in 1972 gedekt. Zijn bijdrage aan de fokkerij is gering.

Maikater II is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1974 tot en met 1977 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 39 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben samen € 6.571 gewonnen.

Major Domus is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1974 tot en met 1979 actief geweest als fokhengst. Van hem zijn 35 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard, die samen € 7.076 hebben gewonnen.

Maikönig is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Westfaalse stamboek en is van 1976 tot en met 1987 actief is geweest in de fokkerij. Hij is de moedersvader van de hengst Clinton Oldbg (1990, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek.
Ook is Maikönig de tweede moeder van de schimmel hengst Graf Genius Hann (1991, V. Graf Sponeck Hann).
Van Maikönig zijn 80 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben samen € 30.267 gewonnen.

De overige hengsten worden hieronder besproken.

Van de dochters van Maigraf xx zijn er een aantal moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Mandel Trak, 1960, zwart, MV. Schwarzer Kater Trak, is de moeder van de hengst Gospodin Trak, die is goedgekeurd door het Hessische stamboek;

Mirabel Trak, 1960, zwartbruine, MV. Altan Trak, is de moeder van de broers Mikado Trak (1964, V. Impuls Trak) en Marcellus Trak (1970) en ze is de tweede moeder van de hengsten Milan Trak (1970, V. Tannenberg Trak) en Mozart Trak (1973, V. Gunnar Trak). Alle genoemde hengsten zijn goedgekeurd door het Trakehner stamboek en Mozart is ook goedgekeurd door het KWPN;

Abisag xx, 1961, MV. Blasius xx, is de moeder van de zwartbruine hengst Abrastos xx (1980, V. Arratos xx) die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Trakehner- en Westfaalse stamboek en door het ZfdP;

Iskia Trak, 1961, donkerbruin, MV. Tyrann Trak, is de moeder van de hengsten Impuls Trak (1966, V. Pregel Trak) en Isotop Trak (1973), die beide zijn goedgekeurd door het Trakehner stamboek;

Märchenblute Trak, 1961, bruin, MV. Hansakapitän Trak, is de moeder van de hengsten Märchenstein Trak (1968, V. Hessenstein Trak), Marlo Trak (1971, V. Lothar Trak) en Merkur Trak (1975, V. Schwalbenflug Trak) en ze is de tweede moeder van de hengst Roland Trak (1975, V. Arminius Trak).
Alle genoemde hengsten zijn goedgekeurd door het Trakehner stamboek en Marlo is ook goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek;

Kabira Trak, 1962, bruin, MV. Altan Trak, is de moeder van de bruine hengst Karwendelstein Trak (1967, V. Hessenstein Trak);

Maigräfin Trak, 1962, zwart, MV. Hansakapitän Trak, is de tweede moeder van de hengsten Mainhar Trak (1970, V. Lothar xx), Madras Trak (1973, V. Gunnar Trak) en Maestro Trak (1987, V. Matador Trak);

Maifee xx, 1963, MV. Waldspecht xx, is de moeder van de bruine hengst Maitanz xx (1968, V. Thiudar xx);

Valona Trak, 1963, bruin, MV. Altan Trak, is de tweede moeder van de donkerbruine hengst Vatout Trak (1978, V. Wie Ibikus Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek;

Garbenreihe Trak, 1964, bruin, MV. Tropenwald Trak, is de tweede moeder van de schimmel hengst Magnus Trak (1972, V. Magnet Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek;

Komtessa Trak, 1964, zwart, MV. Altan Trak, is de tweede moeder van de hengsten Muschamp Korsakof Trak (1991, V. Muschamp Danube Trak) en Cerasus Karat Trak (1997, V. Naheed ox);

Maibrise Trak, 1965, bruin, MV. Sender Hann, is de moeder van de donkerbruine hengst Donar Hann (1970, V. Duft I Hann), die is goedgekeurd door het Rijnlandse- en het Luxemburgse stamboek;

Maiblume Hann, 1966, MV. Falk II Hann, is de tweede moeder van de hengst Gordios Hann (1986, V. Golfstrom II Hann)

Maifee Hann, 1966, MV. Drollig Hann, is de moeder van de zwarte hengst Don Juan Hann (1971, V. Don Carlos Hann) en ze is de tweede moeder van de hengst Gottlöwe Hann (1982, V. Goldlöwe Hann).
Don Juan is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Gottlöwe door het BWP;

Mairose Hann staatspremiemerrie, 1966, MV. Adlerhorst Hann, is de moeder van de bruine hengst Wangenheim Hann (1976, V. Wedekind Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Maiflagge Hann, 1967, donkerbruin, MV. Abendgold II Hann, is de moeder van de zwarte hengst Eisenbarth Hann (1974, V. Eisenherz I Hann) en ze is de tweede moeder van de zwarte hengst Eisprinz Hann (1978, V. Eisenherz I Hann). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Maigold Hann, 1967, MV. Antritt Hann, is de moeder van de bruine hengst Wettsport Hann (1973, V. Wedekind Hann), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd;

Madame Hann, 1968, MV. Adlerhorst Hann, is de tweede moeder van de broers Graf Rossini S Oldng (1989, V. Grannus Hann) en Geraldini Oldbg (1991).
Graf Rossini S is goedgekeurd door het ZfdP en het Oldenburgse- en het Beierse stamboek. Geraldini is goedgekeurd door het ZfdP en het Saksische- en het Zweedse stamboek;

Mädel Hann, 1968, bruin, MV. Sender Hann, is de moeder van de bruine hengst Efendi Hann (1974, V. Eisenherz I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Magnolie Hann, 1968, bruin, MV. Cid Hann, is de moeder van de bruine hengst Exakt Hann (1981, V. Eisenherz I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Maiperle Hann, 1969, bruin, MV. Sender Hann, is de moeder van de bruine hengst Eichendorff Hann (1980, V. Eisenherz I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Maibiene Hann staatspremiemerrie, 1972, bruin, MV. Duden I Hann, is de moeder van de vos hengst Gaugraf Hann (1977, V. Grande Hann), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Maifeuer Hann, 1972, bruin, MV. Aljeder Hann, is de moeder van de vos hengst Eistanz Hann (1977, V. Eisenherz I Hann), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd en

Mancha Hann, 1973, MV. Ester II Hann, is de moeder van de bruine hengst Egmont Hann (1980, V. Eisenherz I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een groot deel van de nakomelingen van Maigraf xx geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd.
Desondanks heeft de FN 169 nakomelingen van Maigraf xx als wedstrijdpaard geregistreerd. Samen hebben zij vanaf 1976 € 98.262 gewonnen.

3.1.1.1. Mozart DE 331310420066 Hann

Mozart Hann (V. Maigraf xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm.
Hij is in 1966 geboren en is gefokt door Klaus Witt uit Fredebeck, dat circa 10 km van Stade in het noorden van Nedersaksen ligt.
Mozart is een broer van de hengst Maistern Westf (zie hfdst 3.1.1.2.)
De moeder van beide hengsten is de vos Sendereiche Hann (1960, V. Sender Hann) en tweede moeder is de vos Allerklippe Hann (1953, V. Alljeder Hann).
Sendereiche is ook de tweede moeder van de hengst Donar Hann (1970, V. Duft I Hann), die is goedgekeurd door het Rijnlandse- en het Luxemburgse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Mozart een afstamming met 41,4 % Hannoveraans bloed en 50,8 % Engels volbloed.
In de moederlijn komt de hengst Alljeder Hann twee keer voor. Hij draagt 15,6 % bij aan de erfelijke aanleg van Mozart.

Mozart is in 1969 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft tot en met 1986 ter beschikking van de fokkerij gestaan.
Zijn zonen Moselfischer Hann (1979, MV. Seefischer Hann) en Marco Hann (1982, MV. Argentan I Hann) zijn door respectievelijk het Hannoveraanse stamboek en het ZfdP goedgekeurd.
Moselfscher is verkocht naar Australië en is daar goedgekeurd door het Australisch Warmbloed Paarden stamboek.
Marco heeft nauwelijks of niet gedekt.

Enkele dochters van Mozart Hann zijn moeder of tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Mona Lisa Hann, 1973, zwart, MV. Nerox ox is de tweede moeder van de zwarte hengst Everden Hann (1996, V. Eiger I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Tsjechische stamboek;

Moderne Hann, 1974, bruin, MV. Duft I Hann, is de tweede moeder van de bruine hengst Sir Archi Hann (1986, V. Steuben Trak), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek;

Melusine Hann, 1975, zwart, MV. Jurawind Hann, is de moeder van de vos hengst Giscard Hann (1980, V. Gutenberg Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Möwe Hann, 1977, bruin, MV. Steinbock Hann, is de moeder van de zwarte hengst Glockenklang Hann (1982, V. Gardeoffizier Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Melissa Hann staatspremiemerrie, 1978, bruin, MV. Abhang III Hann, is de moeder van de bruine hengst Almaden Hann (1985, V. Atatürk Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Melodie Hann, 1985, vos, MV. Don Juan Hann, is de tweede moeder van een anonieme donkerbruine hengst (2009, V. Dancier Hann), die in oktober 2011 in Verden door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd, maar kennelijk niet is ingezet in de fokkerij en

Monique Hann, 1986, zwart, MV. Absatz Hann, is de moeder van de zwarte hengst Dark Dream Hann (1994, V. Dream of Glory Oldbg), die is goedgekeurd door de stamboeken Hannover, Oldenburg, Baden-Württemberg, Beieren en Rijnland.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een deel van de nakomelingen van Mozart geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd. Eind 2016 zijn 406 nakomelingen van Mozart door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die vanaf 1976 een winsom van € 339.323 behaald.

Succesvolle nakomelingen van Mozart zijn:

Musikant Hann, ruin, 1971, MV. Wildschütz OF, is van 1980 – 1986 door Christian Engfer (GER) in nationale springwedstrijden in de klasse S is uitgebracht. De combinatie won twintig wedstrijden.
Musikant heeft € 23.907 aan prijzengeld gewonnen;

San Serai Mac Laren Hann, ruin, 1985, MV. Wohlklang Hann, is in de jaren 1989 – 2004 in Duitse springwedstrijden uitgebracht. In de periode 1992 – 1994 heeft Alfons Klöpper (GER) de ruin in de klasse S uitgebracht en vijf wedstrijden gewonnen. De ruin heeft een winsom van € 25.186 en

Mighty Quinn Hann, ruin, 1980, MV. Aberwitz I Hann, is door Nicole Aue (GER) in Prix St.Georg en Intermediair I dressuurwedstrijden uitgebracht. De ruin heeft een winsom van € 18.041.

 

3.1.1.2. Maistern DE 341410180067 Westf

Maistern Wesf (V. Maigraf xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 162 cm.
Hij is in 1967 geboren en is gefokt door Klaus Witt uit Fredebeck, dat circa 10 km van Stade in het noorden van Nedersaksen ligt.
Maistern is een broer van de hengst Mozart Hann (zie hfdst 3.1.1.1.)
De moeder van beide hengsten is de vos Sendereiche Hann (1960, V. Sender Hann) en tweede moeder is de vos Allerklippe Hann (1953, V. Alljeder Hann).
Sendereiche is ook de tweede moeder van de hengst Donar Hann (1970, V. Duft I Hann), die is goedgekeurd door het Rijnlandse- en het Luxemburgse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Maistern een afstamming met 41,4 % Hannoveraans bloed en 50,8 % Engels volbloed.
In de moederlijn komt de hengst Alljeder Hann twee keer voor. Hij draagt 15,6 % bij aan de erfelijke aanleg van Maistern.

Maistern is in het najaar van 1969 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
Hij heeft in 1971 deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek in Warendorf en is van 1970 tot en met 1980 actief geweest in de fokkerij.
Zijn bruine zoon Maikönig Hann (1973, MV. Ernö Hann) is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Zwitserse stamboek en is van 1978 tot en met 1981 in Zwitserland actief geweest in de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een deel van de nakomelingen van Maistern geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd. Eind 2016 zijn 136 nakomelingen van Maistern door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die vanaf 1976 een winsom van € 70.126.

 

3.1.1.3. Mylord DE 331313704167 Hann

Mylord Hann (V. Maugraf xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1967 geboren.
De moeder van Mylord is de vos merrie Sanftmut Hann (1958, V. Senator Hann), die ook de moeder is van de hengst Partisan Hann (1965, V. Poet xx).
Tweede moeder van Mylord is de vos staatspremiemerrie Abendkleid Hann (1941, V. Abendsport Hann). Zij is ook de moeder van de hengsten Dobeln Hann (1949, V. Dömitz Hann) en Sender Hann (1955, V. Senator Hann).
De hengst Abendsport Hann (1935, V. Alkoven Hann) komt twee keer voor in de moederlijn van Mylord en heeft een inbreng van 15,6 % in de erfelijke eigenschappen van Mylord.
Gerekend over acht generaties heeft Mylord een bloedopbouw die voor 54,7 % bestaat uit Engels volbloed en voor 34,4 % uit Hannoveraans bloed.

Mylord is goedgekeurd door het stamboek van Baden-Württemberg en is van 1970 tot en met 1984 actief geweest in de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een deel van de nakomelingen van Mylord geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd. Eind 2016 zijn 202 nakomelingen van Mylord door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die vanaf 1976 een winsom van € 104.314.

 

3.1.1.4. Martinez DE343430016768 Rhein

Martinez Rhein (V. Maigraf xx) is een zwarte hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1968 geboren.
Zijn moeder is de merrie Windröschen Hann (1962, V. Wohlauf Hann) .
Tweede moeder is de bruine Domecke Hann (1944, V. Dominant Hann) en zij is ook de moeder van de hengsten Absinth Westf (1951, V. Abendgold II Hann) en Fernzauber Westf (1955, V. Fernalp Hann), die beide door het Westfaalse stamboek zijn goedgekeurd.
Gerekend over acht generaties heeft Martinez een bloedopbouw die voor 54,7 % bestaat uit Engels volbloed en 43,0 % uit Hannoveraans bloed.

Martinez is eind 1970 goedgekeurd door het Rijnlands stamboek en is tot 1988 actief geweest in de fokkerij.
Vier dochters van hem zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Manzia Rhein, 1974, zwart, MV. Firnschnee Westf, is de moeder van de vos hengst Platons King Rhein (1982, V. Platon I Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Mademoiselle Rhein, 1979, bruin, MV. Dominikaner II Hann, is de tweede moeder van de zwarte hengst Shiraz Black Oldbg (2003, V. Sandro Hit Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Martinez Rhein, 1979, MV. Ernö Hann, is de tweede moeder van de hengsten Nationalelan Rhein (1991, V. Nationalstolz SF) en Fiderball Rhein (1999, V. Fidermark I Rhein), die beide door het Rijnlandse stamboek zijn goedgekeurd en

Messina Rhein, 1979, bruin, V. Archimedes Hann, is de moeder van de zwarte hengst Doberitz Rhein (1983, V. Dialekt Westf), die is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek;

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een deel van de nakomelingen van Martinez geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd. Eind 2016 zijn 208 nakomelingen van Martinez door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die vanaf 1976 een winsom van € 102.294.

De blauwschimmel ruin Marius Rhein (1974, V. Herold Holst) is door Hans en Susanne Rüben (GER) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden en heeft een winsom van € 21.007.

 

3.1.1.5. Maikater I DE331310420969 Hann

Maikater I Hann (V. Maigraf xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 162 cm.
Hij is in 1969 in Duitsland geboren. Maikater I is een broer van de hengst Maikater II Hann (1970).
De moeder van de beide hengsten is de vos merrie Wolgagöttin Hann (1960, V. Wohlauf Hann) en tweede moeder is de bruine merrie Asmolt Hann (1942, V. Ast Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Maikater I een afstamming die voor 53,9 % wordt gevormd door Engels volbloed en voor 42,2 % uit Hannoveraans bloed.

Maikater I is in 1981 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1972 heeft hij in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek waarbij hij zesde is geworden van de 19 deelnemende hengsten.
Hij heeft in de jaren 1973 – 1977 als Landbeschäler deel uitgemaakt van het hengstenbestand van het Landgestüt Celle. Daarna is hij nog enkele jaren als privé hengst actief geweest in de fokkerij.

Zijn zoon Thake Hann (1980, V. Astor Westf) is goedgekeurd door het ZfdP en heeft in 1986 de hengst Tello gebracht, die is goedgekeurd door het Internationale Zware Warmbloedpaardenstamboek. Thake en Tello hebben verder weinig bijgedragen aan de fokkerij.

Verschillende dochters van Maikater I zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Donau Hann, 1974, MV. Davos Hann, is de tweede moeder van de bruine hengst Pilon J Bavar (1992, V. Pilot Westf), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Maienfee Hann, 1974, vos, MV. Einglas Hann, is de tweede moeder van de donkerbruine hengst Lancier Hann (1991, V. Lauries Crusador xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Maigräfin Hann, 1974, bruin, MV Winnetou Hann, is de tweede moeder van de bruine hengst Dynamite Deluxe Hann (2003, V. Don Larino Oldbg), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Mandola Hann, 1976, MV. Söldner Hann, is de tweede moeder van de donkerbruine Liberty Son Oldbg (1989, V. Lord Liberty Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, het Hannoveraanse-, Westfaalse-, Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek en

Melanie Hann, 1977, vos, MV. Wendekreis Hann, is de tweede moeder van de hengst Polypur Rhein (1992, V. Palisandergrund Westf), die is goedgekeurd door het Rijnlandse- en het Westfaalse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nalomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een deel van de nakomelingen van Maikater I geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd. Eind 2016 zijn 72 nakomelingen van Maikater I door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die vanaf 1976 € 32.176 aan prijzengeld gewonnen.

 

3.1.1.6. Maifürst DE331310070970 Hann

Maifurst Hann (V. Maigraf xx) is een bruine hengst die in 1970 in Duitsland is geboren.
Zijn moeder is de vos merrie Dammeiche Hann (1954, V. Damm Hann) en tweede moeder is de vos Alltagskraft Hann (1944, V. Alljeder Hann).
In de moederlijn van Maifürst komt de hengst Dolman Hann (1933, V. Detektiv Hann) twee keer als betovergrootvader voor, waardoor Dolman een inbreng van 12,5 % heeft in de erfelijke eigenschappen van Maifürst.
Gerekend over acht generaties is de afstamming van Maifürst voor 51,6 % bepaald door Engels volbloed en voor 44,5 % door Hannoveraans bloed.

Maifürst is eind 1972 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is in de fokkerij actief geweest tot 1986, maar is niet heel veel gebruikt.

Dochter Mona Badwu (1989, MV. Arzt Badwu) is de tweede moeder van de vos hengst Lucky the Man Badwu (1999, V. Le Champion Holst). De hengst is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek en is door Katja en Ekaterina Rybolovleva (RUS) in internationale springwedstrijden is uitgebracht.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een deel van de nakomelingen van Maifürst geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd. Eind 2016 zijn 44 nakomelingen van Maifürst door de Duitse Hippische Sportbond geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die vanaf 1976 € 9.251 aan prijzengeld gewonnen.

3.1.1.7. Master DE 343430079271 Rhein / 221 Stb KWPN

Master Rheinl (V. Maigraf xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 27 maart 1971 geboren en is gefokt door H. von Allworden uit Theisbrugge, dat vijftien km ten noorden van Stade in het noorden van Nedersaksen op de linkeroever van de Elbe ligt.
De moeder van Master is de donkerbruine staatspemiemerrie Wolgamaid Hann (1961, V. Wohlauf Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Sekt Hann (1966, V. Sender Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder is de donkerbruine staatspremiemerrie Golftaube Hann (1955, V. Gong Hann), die ook de moeder is van de hengst Salut Hann (1966, V. Sender Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
De hengst Fervor xx (1906, V. Galtee More xx) komt vier keer voor in de afstamming van Master.
Gerekend over acht generaties heeft Master een afstamming die voor 56,25 % is opgebouwd uit Engels volbloed en voor 35,9 % uit Hannoveraans bloed.

Master is in 1974 goedgekeurd door het Rijnlands stamboek en is tot en met 1977 actief geweest in de Rijnlandse fokkerij.

Hij heeft in 1975 in Sonsbeck bij Wesel in Noordrijn-Westfalen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Hij behaalde 103,32 punten waarmee hij 25e van de 65 deelnemende hengsten is geworden.

Master is in 1978 door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij. Daarbij is aangegeven dat het type, de ontwikkeling en de kwaliteit van de hengst goed zijn. Het middenstuk en de lendenen zouden iets sterker kunnen zijn en de bewegingen van de hengst zijn ruim voldoende.
Master is tot en met 1993 beschikbaar geweest voor de fokkerij, waarbij hij in zestien jaar tijd op tien verschillende hengstenstations heeft gestaan.

In 1979 heeft het KWPN een groep veulens van de hengst beoordeeld. De veulens bleken voldoende rijtypisch gebouwd en voldoende ontwikkeld. Ze hadden een goede schouderligging. Sommige veulens hadden een teer voorbeen. De stap was royaal voldoende en de draf was ruim. Volgens het KWPN kan de bewegingsvorm die Master vererfd een waardevolle bijdrage leveren aan de fokkerij, die extra beweging best kan gebriuiken.
Tot en met 1993 heeft het KWPN uit 512 dekkingen 362 veulens van Master geregistreerd.

Zijn zonen Musketier Rhein (1975, MV. Hartung Trak) en Kadans KWPN (1992, MV. rentheer KWPN) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.
Musketier is in 1978 goedgekeurd door het Rijnlands stamboek en heeft daar enkele jaren gedekt. In het begin van de jaren tachtig is hij verkocht naar Zwitserland, waar hij is goedgekeurd en ingezet voor de fokkerij.
De palomino kleurige Kadans is goedgekeurd door het Anglo-European stamboek. Het AES heeft echter geen nakomelingen van hem geregistreerd. Wel zijn twee in 2011 geboren nakomelingen door het KWPN geregistreerd in register B.

Master’s dochter Myrthe Westf, 1978, bruin, MV. Frühwein Westf, is de moeder van de bruine hengst Rush Westf (1988, V. Renoir I Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Deense stamboek.

Uit de periode dat Master in Duitsland voor de fokkerij is gebruikt heeft de Duitse Hippische Sportbond 75 nakomelingen van Master als wedstrijdpaard geregistreerd. Samen hebben die € 74.682 gewonnen.

In de sport is de vos ruin Manhattan Rhein (1975, M198V. Grünspecht Westf) door Franke Sloothaak (GER) uitgebracht in internationale springwedstrijden.
Ook de vos Allmaster KWPN (1982, MV. Exact KWPN) is in 1.60 m springwedstrijden uitgebracht.

Master heeft een dressuurindex van 65 met een betrouwbaarheid van 78 % en een springindex van 92 met een betrouwbaarheid van 63 %.
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel is op te maken dat de nakomelingen van Master vaak een korte, weinig krachtige en meer duwende dan dragende draf hebben. Ook de galop is kort en onvoldoende krachtig.

Master is in december 1993 aan koliek overleden.

 

3.1.2. Mangon xx DE 306060063149

Mangon xx (V. Gundomar xx) is een donkerbruine hengst. Hij is geboren in 1949 en is gefokt door stoeterij Waldfried uit Frankfurt.
Mangon xx is een broer van de hengst Maigraf xx (1948, zie hfdst. 3.1.1.).
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Mainkur xx (1940, V. Janus xx). Zij is ook de moeder van de hengst Marcio xx (1947, V. Aventin xx).
Tweede moeder is de donkerbruine Makrone xx (1934, V. Graf Ferry xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Mandarin xx (1947, V. Aventin xx), Makarit xx (1948, V. Ticino xx), Menelaos xx (1952, V. Olymp xx), Menes xx (1954, V. Goody xx), Marino xx (1957, V. Angeber xx) en zijn broer Meridian xx (1962) en van Mandant xx (1960, V. Steinadler xx) en Marinus xx (1961, V. Masetto xx).
De hengst Fervor xx (1906, V. Galtee More xx) komt drie keer voor in de afstamming van Mangon xx en heeft een inbreng van 15,6 % in het genenpalet van Mangon xx.

Mangon xx is in de jaren 1951 – 1954 uitgebracht in de rensport. In 1951 behaalde hij drie derde plaatsen. In 1952 won hij de Henkel Rennen (1600 m) in Gelsenkirchen, de Duitse Derby (2400 m) in Hamburg, de Grote Prijs van Nordrhein-Westfalen (2600 m) in Düsseldorf en de Grote Prijs van Baden (2400 m) in Baden-Baden.
In 1954 heeft hij de Grote Prijs van Düsseldorf (2400 m) in Düsseldorf en voor de tweede keer de Grote Prijs van Nordrhein-Westfalen (2600 m) in Düsseldorf gewonnen.
In totaal is Mangon xx in veertien rennen gestart en heeft hij circa DM 170.000 gewonnen.

Na zijn rencarrière is Mangon xx ingezet in de fokkerij, waar hij maar drie seizoenen (1955 – 1957) actief is geweest. Uit die drie jaren zijn met Alarich xx en Baalim xx twee winnaars van de Duitse Derby voortgekomen.
Mangon heeft drie zonen gebracht die als volbloed zijn goedgekeurd voor de fokkerij: Alarich xx (1957), Windbruch xx (1957) en Baalim xx (1958).

Alarich xx (MV. Ticino xx) is de vader van de hengst Lektor xx (1968, MV. Birkhahn xx, die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar nauwelijks heeft bijgedragen aan de rijpaardfokkerij.
Ook heeft Alarich xx de driekwart volbloedhengst Adjudant Hess gebracht, die is goedgekeurd door het Hessische stamboek, maar in de fokkerij niet is opgevallen.

Windbruch xx was een goed renpaard, maar is als fokpaard onder de maat gebleven.

Baalim xx is de vader van de bruine merrie Manua xx (1964, MV. Ticino xx) en zij is de moeder van de door het KWPN goedgekeurde hengst Mamori xx (1971, V. Sanctus xx).

Verschillende dochters van Mangon xx zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Ascona xx, 1956, MV. Ticino xx, is de tweede moeder van de hengst Affido xx (1978, V. Kronzeuge xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en erkend is door het Baden-Württembergse stamboek;

Liebeslust xx, 1956, MV. Tiicono xx, is de moeder van de hengst Lohengrin xx (1963, V. Orsini xx), die in de Duitse volbloedfokkerij is gebruikt;

Agatha xx, 1957, MV. Janus xx, is de moeder van de hengsten Agami xx (1963, V. Masetto xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, en van Agatho xx (1966, V. Masetto xx), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Tannhalde xx, 1957, MV. Wildling xx, is de tweede moeder van de hengsten Tannenzweig xx (1970, V, Kaiseradler xx), Tiroler xx (1979, V. Exbury xx) en Tannenhain xx (1982, V. Athenagoras xx)
Tannenzweig is goedgekeurd door het Trakehner-, het Hessische en het Baden-Württembergse stamboek. Tiroler xx en Tannenhain xx zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Bellina II xx, 1958, MV. Magnat xx, is de moeder van de hengst Boris xx (1969, V. Sigebert xx), die in Duitsland is ingezet voor de volbloedfokkerij en

Wildmaus xx, 1958, MV. Whirlaway xx, is de tweede moeder van de hengst Woschod xx (1982, V. Frontal xx), die is goedgekeurd door het Beierse en het Hannoveraanse stamboek.

3.1.3. Maranon xx DE 306060049050

Maranon xx (V. Gundomar xx) is een bruine hengst die in 1960 is geboren. Hij is gefokt door stoeterij Waldfried uit Frankfurt.
De moeder van Maranon xx is de bruine merrie Marjana xx (1938, V. Janus xx) en tweede moeder is de bruine Marie Louise xx (1928, V. Pergolese xx).
Pergolese xx komt twee keer voor in de afstamming van Maranon xx en levert 18,8 % van de erfelijke aanleg van Maranon xx.

Maranon xx is van 1952 tot en met 1955 uitgebracht in de rensport. In 1953 is hij derde geworden in de Duitse St Leger (2800 m) in Krefeld en in 1954 won hij de Iduna Germaina Rennen (2200 m) in Hamburg, de Grote Prijs van Mülheim (2400 m) en de Prijs van de Düsseldorfer Industrie und Wirtschaft (2800 m) in Düsseldorf.
Eind 1954 is Maranon naar het toenmalige Oost Duitsland gegaan, waar hij in 1955 succesvol was in de Grote Prijs van de DDR (2400 m) in Berlijn-Hoppegarten. Maranon xx heeft een winsom van circa DM 50.000.

Maranon xx is de vader van de in Polen geboren hengst Taurow xx (1961, MV. Pilade xx).
Taurow xx is de moedersvader van de in Polen geboren zwartbruine hengst Stravinsky xx (1988, V. Revlon Boy xx). Stravinsky xx is goedgekeurd door het KWPN en het Zweedse-, het Beierse-, het Trakehner-, het Brandenburgse-, het Mecklenburgse- en het Oldenburgse stamboek.
Stravinsky xx heeft in Nederland maar twee jaar gedekt en is toen vanwege de kwaliteit van zijn eerste jaargang nakomelingen op wacht gezet.

3.2. Wanderfalk xx DE 306060002642

Wanderfalk xx (V. Alchimst xx) is een donkerbruine hengst die is geboren in 1942. Hij is gefokt door het Landgestüt Bad Harzburg, dat bij Goslar in het zuidoosten van de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Wanderfalk xx is de bruine merrie Wildrose xx (1929, V. Prunus xx) en tweede moeder is de bruine Wünschelrute xx (1916, V. Nuage xx).
Wünschelrute xx is ook de tweede moeder van de hengsten Widerhall xx (1929, V. Prunus xx), Wunderhorn xx (1935, V. Oleander xx) en Wehr Dich xx (1936, V. Wallenstein xx).
Zowel de vader als de moeder van Wanderfalk xx is een product van de kruising Dark Ronald xx x Nuage xx, waardoor beide hengsten ieder een bijdrage van 25 % aan de erfelijke aanleg van Wanderfalk xx leveren.

Wanderfalk xx heeft in verband met de Tweede Wereldoorlog geen kans gehad om als twee- of driejarige aan rennen deel te nemen. Wel is hij na de oorlog in enkele rennen uitgebracht. In 1948 heeft hij een tweede en een derde plaats behaald.

Twee zonen van Wanderfalk xx zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Dat zijn Waldjunker Holst (1951) en Hanselmann Holst (1954).

Waldjunker Holst (MV. Trebonius xx) is de vader van de bruine merrie Okaweintraube Holst (1955) en die is de tweede moeder van de schimmel broers Landjunker I Holst (1983, V. Landgraf I Holst) en Landjunker II Holst (1986).
Landjunker I is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Zuid Afrikaanse stamboek en Landjunker II is goedgekeurd door het Holsteinse- en Saksische stamboek.

Hanselmann Holst wordt hieronder behandeld (zie hfdst.. 3.2.1.).

Enkele dochters van Wanderfalk xx zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Karina Holst, 1951, MV. Mirza Holst, is de moeder van de bruine hengst Domino Holst (1955, V. Gorilas Hann), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Isabella Trak, 1957, donkerbruin, MV. Helm Trak, is de moeder van de hengsten Schönborn Trak (1963, V. Schöner Abend Trak) en Isenstein Trak (1964, V. Hessenstein Trak). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Trakeher stamboek en Schönborn ook door het Hannoveraanse stamboek;

Roulette Trak, 1957, bruin, MV. Cherusker Trak, is de moeder van de bruine hengst Rotenstein Trak (1964, V. Hessenstein Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek;

Ambra Trak, 1959, donkerbruin, MV. Aquavit Trak, is de moeder van de vos hengst Amethyst Trak (1968, V. Kampfgeist Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek;

Kanzel Trak, 1959, schimmel, MV. Totilas Trak, is de moeder van de bruine hengst Kandidat Trak (1965, V. Islander Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Deense stamboek;

Blume Trak, 1960, donkerbruin, MV. Apfelkern Trak, is de tweede moeder van de bruine hengst Belmont Trak (1978, V. Ith Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Beierse stamboek;

Vulgata Holst, 1961, bruin, MV. Heidekrug Holst, is de moeder van de bruine hengst Lancelot Holst (1982, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Zanzara Holst, 1963, bruin, MV. Gessler Holst, is de tweede moeder van de bruine hengst Landfalk Holst (1984, Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse- en het Saksische stamboek.
Landfalk is in 1987 door het KWPN aangewezen door deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo. Onder de naam Claus heeft hij daar het volledige onderzoek volbracht. Voor de stap en de drag kreeg hij een 5,5, voor de galop een 7, voor de rijproef een 5,3, voor het vrij springen en het springen onder de man een 6, voor de terreinproef een 5,5, voor het karakter een 7, het stalgedrag een 8 en voor het trainingsrapport een 6. Volgens de niet gepubliceerde ranglijst van de verrichtingsjury is Claus met die beoordeling als 28e geëindigd van de 33 hengsten die het onderzoek hebben afgerond. Op grond van zijn prestaties heeft de hengstenkeuringscommissie van het KWPN de hengst niet toegelaten tot de fokkerij en

Bagida Holst, 1965, bruin, MV. Fangball Holst, is de moeder van de bruine hengst Lago Maggiore Holst (1975, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door Holsteinse- en het Rijnland-Palts-Saar stamboek.

3.2.1. Hanselmann DE 321210378154 Holst

Hanselmann Holst (V. Wanderfalk xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 160 cm. Hij is in 1954 geboren en is gefokt door dr. G.F. Horn uit Hamburg.
De moeder van Hanselmann is de bruine merrie Buzau Holst (1943, V. Meiler Holst) en tweede moeder is de bruine Nennung Holst (1936, V. Heizelmann Holst).
Gerekend over acht generaties voert Hanselmann 50 % Engels volbloed en 43,75 % Holsteins bloed in zijn afstamming.

Hanselmann heeft één goedgekeurde zoon gebracht en deze Hanseat Holst (1962, MV. Fronvogt Hann) is goedgekeurd door het Hessische stamboek. Hij behoorde als Landbeschäler tot het hengstenbestand van het Landgestüt Dillenburg.

Hanselmann’s dochter Briese Holst, 1965, schimmel, MV. Fax I Holst, is de moeder van de schimmel hengst Orlandi Holst (1973, V. Tumbled xx), die is goedgekeurd door het KWPN. Briese is ook de tweede moeder van de schimmel hengst Marengo Holst (1981, V. Masetto Holst) die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Amerikaanse Holsteiner stamboek.

3.3. Birkhahn xx DE 306060051945

Birkhahn xx is een bruine hengst die op 14 maart 1945 is geboren. Hij is gefokt door Magda von Heynitz en geboren op een boerderij in Dröschkau, dat tussen Dresden en Torgau op de westelijke oever van de Elbe in de deelstaat Saksen ligt. Een paar weken later is Magda Von Heynitz voor het naderbij komende Russische leger naar het westen getrokken, waar ze in Kirchberg bij Seesen in Nedersaksen een veiliger onderkomen vond.

De moeder van Birkhahn xx is de in Frankrijk geboren merrie Bramouse xx (1936, V. Cappiello xx). Tweede moeder is de donkerbruine Peregrine xx (1926, V. Phalaris xx).
De grote vererver St. Simon xx (1881, V. Galopin xx) komt acht keer voor in de afstamming van Birkhahn xx.

In het voorjaar van 1947 is Birkhahn xx in training genomen en bleek hij een zeer veel belovend renpaard. Zijn trainer droomde al van een succes in de Derby, maar een week later is Birkhahn xx voor 280.000 Reichsmark verkocht aan een antiekhandelaar uit Leipzig. Birkhahn xx ging van West Duitsland naar Oost Duitsland en is daarbij in het Harz gebergte aan de hand illegaal de grens overgebracht. De Thüringse overheid kwam daar achter en heeftn Birkhahn xx in beslag genomen en hem tijdelijk ondergebracht in een kippenhok. Toen aan alle formaliteiten was voldaan kon de training van de hengst weer worden opgepakt.
Hij heeft op 6 juli 1947 in Leipzig in een ren over 1000 meter zijn debuut gemaakt en won daarbij met zes lengten voorsprong. Ook de volgende vier rennen als tweejarige won hij, waardoor hij in 1947 een winsom had van 103.000 Reichsmark.
In 1948 begint hij met winst in een ren op de renbaan Hoppegarten bij Berlijn over 1600 meter, vervolgens wint hij de klassieke Henckel Rennen en daarna de Grote Prijs der Driejarigen, die ook wel de Derby van de DDR werd genoemd.
Met de nodige moeite wordt toestemming gekregen om met Birkhahn xx en een kleine groep begeleiders vanuit de DDR naar Hamburg te gaan om daar aan de Duitse Derby deel te nemen. De reis van Leipzig naar Hamburg neemt veertien uur in beslag, inclusief een twee uur durende grenscontrole door het Engelse leger. Hij wint de Duitse Derby in Hamburg met een lengte en vervolgens ook de Arthur von Weinberg-Gedächtnis-Rennen in Frankfurt. Terug in de DDR wint hij in september 1948 op Hoppegarten de Lehndorff Rennen over 2600 meter, waarmee Birkhahn xx ook als driejarige ongeslagen blijft.
In het voorjaar van 1949 maakte Birkhahn xx een vermoeide indruk. Zijn eerste optreden was in de Gerling Prijs (2400 m) in Keulen, waar hij met een ongunstig gewicht en onder miserabele omstandigheden voor het eerst werd verslagen.
Ook de rest van het jaar was hij geen schim meer van het excellente renpaard dat hij in voorgaande jaren was geweest.
In augustus 1950 wint hij in Berlijn-Hoppegarten de Grote Prijs der DDR over 2400 m, waarna hij op stoeterij Graditz wordt ingezet in de fokkerij.

In 1959 is hij geruild tegen de hengst Asterios xx (1947, V. Oleander xx) en is hij in het bezit gekomen van de toonaangevende Duitse stoeterij Schlenderhan in Quadrath-Ichendorf, dat 20 km ten westen van Keulen ligt.
Daar is hij nog tot 1965 als fokhengst actief geweest.
Birkhahn xx is aan hartfalen overleden.

Voor informatie over de prestaties van Birkhahn en zijn nakomelingen in de fokkerij wordt verwezen naar het bestand Birkhahn xx.

4. Arjaman xx DE 306060006630

Arjaman xx (V. Herold xx) is een bruine hengst die in 1930 is geboren. Hij is gefokt door het Hauptgestüt Graditz, dat bij Torgau in de Duitse deelstaat Saksen ligt.
Zijn moeder is de zwarte merrie Aditja xx (1925, V. Fervor xx) en tweede moeder is de donkerbruine Aversion xx (1914, V. Nuage xx).
Aversion xx is ook de moeder van de hengsten Aberglaube xx (1919, V. Dark Ronald xx), Aditi xx (1922, V. Dark Ronald xx), Amelung xx (1923) en Alchimist xx (1930, V. Herold xx).

Arjaman xx heeft in 1933 en 1934 aan 22 rennen deelgenomen. In 1933 won hij de Grote Prijs van Hamburg (2200 m) in Hamburg, de Duitse St Leger (2800 m) in Berlijn-Grunewald en de Hongaarse St Leger (2800 m) in Budapest.

Van 1935 tot en met 1949 is hij ingezet in de fokkerij en bracht o.a. de hengsten Organdy xx (1936), Wildling xx (1937), Olymp xx (1942), Prater xx (1942), Abendrot xx (1945), Astral xx (1945), Lysander xx (1946) en Naras xx (1950).
Van hen zijn Prater xx, Abendrot xx, Astral xx, Lysander xx en Naras xx niet van belang geweest voor de rijpaardfokkerij.

In 1949 was Arjaman xx leidend vaderpaard in de Duitse volbloedfokkerij.

Dochters van Arjaman xx die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden zijn:

Newa xx, 1937, donkerbruin, MV. Aldford xx, is de moeder van de bruine hengst Nebelwerfer xx (1944, V. Magnat xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Nixe xx, 1941, bruin, MV. Graf Isolani xx, is de moeder van de zwarte hengst Neckar xx (1948, V. Ticino xx) en van zijn bruine broers Nostradamus xx (1951) en Nisos xx (1954), die alle drie zijn goedgekeurd voor de volbloedfokkerij. Ook is Nixe de moeder van de bruine hengst Nautilus xx (1956, V. Alizier xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Hannoveraanse stamboek;

Malve xx, 1943, MV. Aldford xx, is de moeder van de hengst Mamertus xx (1949, V. Meertaucher xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Adriana xx, 1944, zwart, MV. Janitor xx, is de moeder van de zwartbruine Atatürk xx (1951, V. Ticino xx) en van de schimmelhengst Anatol xx (1960, V. Abernant xx). Beide hengsten zijn goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Margot xx, 1945, MV. Cassius xx, is de moeder van de hengst Marlin xx (1959, V. Filou xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Bijouterie xx, 1946, bruin, MV. Athanasius xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Baas xx (1960, V. Goody xx), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek;

Sorgfalt xx, 1948, bruin, MV. Oleander xx, is de moeder van de vos hengst Sorgenbrecher xx (1952, V. Nebelwerfer xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, en de donkerbruine hengst Sudan xx (1959, V. Nizam xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Thilde xx, 1948, bruin, MV. Avanti xx, is de moeder van de hengsten Thiudar xx (1955, V. Orator xx) en Thiggo xx (1957, V. Magnat xx), die beide zijn goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Goldlocke xx, 1950, MV. Banstar xx, is de moeder van de hengst Granado xx (1962, V. Honved xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij, en van de bruine hengst Glarus xx (1968, V. Waidmannsheil xx), die is goedgekeurd door het KWPN.

4.1. Organdy xx DE 306060024836

Organdy xx (V. Arjaman xx) is een donkerbruine hengst die in 1936 is geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Osterfreude xx (1928, V. Pazman xx) en tweede moeder is de bruine Sachertorte xx (1922, V. Percy xx).
Osterfreude xx is ook de tweede moeder van de hengst Olymp xx (1942, V. Arjaman xx, zie hfdst 4.4.)
De stempelhengst Galopin xx (1872, V. Vedette xx) komt veertien keer voor in de afstamming van Organdy xx em heeft een inbreng van 13,5 % op de erfelijke aanleg van Organdy xx.

Organdy xx heeft aan negentien rennen deelgenomen en won zeven keer. Winst was er o.a. in 1938 in het Horster Criterium (1000 m) in Gelsenkirchen en in de Leipziger Stichtingsprijs (1400 m). In 1939 is de Union Rennen (2200 m) in Berlijn-Hoppegarten gewonnen en een jaar later won hij in Hoppegarten de Jubileumprijs (2200 m). In 1941 won Organdy xx de Gerling Prijs (2000 m) in Keulen.

Na de Tweede Wereldoorlog is Orlandy als fokhengst ingezet en is hij tot en met 1958 actief geweest.
Hij heeft geen zonen gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij, maar heeft wel enkele dochters gebracht die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden, zoals:

Bona Organda xx, 1947, MV. Abgott xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Buchara xx (1960, V. Bewitched III xx), die is goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek;

Serenade xx, 1949, MV. Aventin xx, is de moeder van de hengst Sonnenkönig xx (1959, V. Zuccarello xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Mayflower xx, 1950, MV. Octavianus xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Manitou xx (1956, V. Bürgemeister xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Getreue xx, 1954, MV. Aventin xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Geometer xx (1961, V. Steinadler xx), die is goedgekeurd door het Saksische stamboek en

Mayfair xx, 1956, MV. Octavianus xx, is de moeder van de hengst Main xx (1964, V. Baal xx), die door het DDR-stamboek is goedgekeurd.

4.2. Wildling xx DE 306060023737

Wildling xx (V. Arjaman xx) is een zwartbruine hengst die in 1937 is geboren. Hij is gefokt door stoeterij Isarland in Starnberg, dat ten zuiden van München in de deelstaat Beieren ligt.
Zijn moeder is de bruine merrie Willa xx (1923, V. Pergolese xx) en tweede moeder is de vos merrie Wilhelmine xx (1910, V. William The Third xx).
De stempelhengst St. Simon xx (1881, V. Galopin xx) komt zeven keer voor in de afstamming van Wildling xx en bepaalt voor 19,5 % zijn erfelijke aanleg.
Wildling xx is in de jaren 1940 – 1942 uitgebracht in de rensport. Hij won in 1941 de Braunes Band von Deutschland (2400 m) in München en in 1942 de Hochland Prijs (2400 m) eveneens in München.

Van 1943 tot en met 1948 is hij ingezet voor de fokkerij. Hij bracht o.a. de hengsten Singlspieler xx (1944), Xantos xx (1944) en Manjara xx (1949).
Van hen is alleen Manjara van enig belang geweest voor de rijpaardenfokkerij. Manjara xx is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en is de vader van de hengst Mangon Trak (1960).

4.3. Olymp xx DE 306060007442

Olymp xx (V. Arjaman xx) is een bruine hengst die in 1942 is geboren. Hij is gefokt door stoeterij Zoppenbroich in Mönchengladbach.
Bij zijn geboorte is de hengst Offensivgeist genoemd, maar later is de naam gewijzigd in Olymp.
De moeder is de bruine merrie Olympiade xx (1937, V. Oleander xx) en tweede moeder is Osterfreude xx (1928, V. Pazman xx). Osterfreude xx is ook de moeder van de hengst Organdy xx (1936, V. Arjaman xx, zie hfdst. 4.1.) en tweede moeder van de hengst Orlon xx (1951, V. Nebelwerfer xx), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek.
Olymp xx is ingeteeld op de hengst Dark Ronald xx (1905, V. Bay Ronald xx), die een inbreng van 18,8 % heeft in de erfelijke aanleg van Olymp xx.

Als renpaard heeft Olymp xx de pech gehad dat er in 1945 wegens de Tweede Wereldoorlog geen Derby in Duitsland is gehouden en in 1945 en 1946 alleen enkele laag gedoteerde rennen zijn uitgeschreven.
Olymp xx heeft aan twaalf rennen deelgenomen en won elf keer.
In 1946 heeft hij de Grote Prijs van München (2400 m) in München en de Grote Prijs van Frankfurt in Frankfurt gewonnen. In 1947 won hij vier belangrijke rennen: de Rheingold Pokal (1600 m) in Düsseldorf, de Wäldchens-Rennen (3000 m) in Frankfurt, de Grote Prijs van München (2600 m) in München en de Grote Prijs van Düsseldorf in Düsseldorf. Hij heeft een winsom van 350.250 Reichsmark. In 1976 is bij een internationaal overleg over de rensport vastgelegd dat de winsom van Olymp xx
$ 103.230 (omgerekend € 94.750) bedraagt.

Van 1948 tot en met 1958 is Olymp xx beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Zijn zonen Blumenprinz xx (1951), Masetto xx (1952) en Menelaos xx (1952) zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Van hen is alleen Masetto xx voor de fokkerij van belang geweest.
Enkele dochters zijn moeder of tweede moeder van een geodgekeurde hengst geworden, zoals:

Flavia xx, 1953, bruin, MV. Athanasius xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Felipe xx (1960, V. Magnat xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Capriole xx, 1954, MV. Ansitz xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Cavalier xx (1962, V. Niederländer xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Krönung xx, 1957, MV. Nebelwerfer xx, is de tweede moeder van de hengsten
Königsstuhl xx (1976, V. Dschingis Khan xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij, en Kaiserstern xx (1978, V. Luciano xx), die is goedgekeurd door het KWPN.

4.3.1. Masetto xx DE306060100452

Masetto xx (V. Olymp xx) is een bruine hengst die is geboren in 1952. Hij is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt.
De moeder van Masetto xx is de donkerbruine Mimosa xx (1945, V. Indus xx) en tweede moeder is de bruine Marliese xx (1934, V. Graf Ferry xx).
De hengst Fervor xx (1906, V. Galtee More xx) komt drie keer voor in de afstamming van Masetto xx en heeft een inbreng van 18,8 % in het genenpalet van Masetto xx.

Masetto xx is in de jaren 1954 – 1956 in 24 rennen uitgebracht, waarbij hij elf keer de winnaar is geworden.
In 1954 won hij de Schwarzwald Rennen (1200 m) in Baden-Baden en in 1955 de Paul Döring-Rennen (1650 m) in Krefeld, de Bayerisches Zuchtrennen (2400 m) in München, de Grote Prijs van Nordrhein-Westfalen (2600m) in Düsseldorf, de Fürstenberg-Rennen (2100 m) in Baden-Baden en de Duitse St. Leger (2800 m) in Dortmund. In 1956 is hij de snelste in de Jubiläums-Preis zu Köln (2200 m) in Keulen, de Grote Prijs van Düsseldorf (2400 m) in Düsseldorf, de Grote Hansa Prijs (2200 m) in Hamburg-Horn en de Grote Prijs van Baden (2400 m) in Baden-Baden.

Hoewel Masetto xx tijdens zijn rencarrière al enkele merries heeft gedekt is hij na de rencarrière van 1957 tot en met 1970 volledig ingezet in de fokkerij.
Veertien zonen van hem zijn goedgekeurd voor de fokkerij: Little Lord xx (1958), Belos xx (1960), Fontanus xx (1961), Marinus xx (1961), Agami xx (1963), Bandit xx (1963), Fidalgo xx (1963), Little Lion xx (1963), Marsilio xx (1963), Norfolk xx (1964), Beatle xx (1965), Agatho xx (1966), Fabulist xx (1966) en Schiwago xx (1969).

Belos xx is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek maar heeft in de fokkerij geen rol van betekenis gespeeld.
Marinus xx, Bandit xx, Norfolk xx en Beatle xx zijn gebruikt in de Duitse volbloedfokkerij maar hebben weinig invloed gehad.

Enkele dochters van Masetto xx zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Altsteierin xx, 1963, MV. Magnat xx, is de moeder van de schimmel hengst Albhart xx (1976, V. Pentathlon xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Kronstadt xx, 1963, MV. Nebelwerfer xx, is de moeder van de bruine hengst Kreuzritter xx (1968, V. Cher xx), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en

Gwendy xx, 1964, MV. Orator xx, is de moeder van de bruine hengst Griseldo xx (1969, V. Herero xx), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.

4.3.1.1. Little Lord xx DE 306060045358

Little Lord xx (V. Masetto xx) is een bruine hengst die in 1958 is geboren. Hij is een broer van de hengst Little Lion xx (1963, zie hfdst. 4.3.1.5.). De moeder van beide hengsten is de vos merrie Fanar Light xx (1953, V. Marsysas II xx) en tweede moeder is de vos Flying Carpet xx (1943, V. Felicitation xx).
Little Lord xx heeft een onbeduidende rencarrière gehad en is vanaf 1964 ingezet voor de fokkerij.
Hij is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek, maar is tot en met 1975 als fokhengst voornamelijk in Hessen gebruikt.

De Duitse Hippische Sportbond FN registreert vanaf 1976 de sportresultaten van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurde hengsten. Daardoor zal een deel van de nakomelingen van Little Lord xx niet zijn geregistreerd of zal slechts een deel van hun sportresultaten zijn geregistreerd.
Desondanks heeft de FN 149 nakomelingen van de hengst als wedstrijdpaard vastgelegd en die hebben samen vanaf 1976 € 21.617 aan prijzengeld gewonnen.

4.3.1.2. Fontanus xx DE 306060055861

Fontanus xx (V. Masetto xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1961 is geboren en is gefokt stoeterij Waldfried in Frankfurt.
De moeder is de donkerbruine merrie Fargo xx (1950, V. Gundomar xx) en tweede moeder is de bruine Faustitas xx (1935, V. Aurelius xx).
Faustitas xx is ook de tweede moeder van de hengsten Fadinger xx (1955, V. Goody xx), die door het KWPN is goedgekeurd, en Fidalgo xx (1963, V. Masetto xx, zie hfdst. 4.3.1.4).

Fontanus xx heeft als renpaard in 1965 en in 1966 de Langer Hamburger Ausgleich (3200 m) in Hamburg-Horn gewonnen. In 1966 won hij ook de Aral-Pokal (2400 m) in Gelsenkirchen-Horst en de Spreti-Rennen (2400 m) in Baden-Baden.

Fontanus xx is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en is van 1968 tot en met 1980 actief geweest in de fokkerij.

Zijn dochter Fontane Westf (1971, MV. Aar xx) is de moeder van de donkerbruine hengst Fürstenberg Westf (1976, V. Frühling Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond FN registreert vanaf 1976 de sportresultaten van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurde hengsten. Daardoor zal een deel van de nakomelingen van Fontanus xx niet zijn geregistreerd of zal slechts een deel van hun sportresultaten zijn geregistreerd.
Toch heeft de FN 77 nakomelingen van Fontanus xx als wedstrijdpaard geregistreerd en samen hebben zij vanaf 1976 € 69.194 aan prijzengeld gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is de bruine ruin Förster Westf (1971, MV. Feuerborn Westf), die door Michael Fassbender (GER) in internationale Grand Prix dressuurwedstrijden is uitgebracht. De combinatie behaalde 34 overwinningen in klasse S dressuurwedstrijden en Förster heeft een winsom van € 35.847.

4.3.1.3. Agami xx DE 306060060563

Agami xx (V. Masetto xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1963 geboren en is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt.
Agami xx is een broer van de hengst Agatho xx (1966, zie hfdst. 4.3.1.7)
Hun moeder is de bruine merrie Agatha xx (1957, V. Mangon xx) en tweede moeder is de bruine Alexia xx (1942, V. Janus xx).
De hengst Janus xx (1929, V. Buchan xx) komt in de miederlijn als overgrootvader en als betovergrootvader voor en heeft daarmee een inbreng van 18,8 % op de erfelijke aanleg van Agami xx.

Agami xx is uitgebracht in de rensport en heeft in 1967 in Hamburg de Grote Hansa-Prijs (2200 m) en de Hamburger Ausgleich (3200 m) gewonnen.

Agami xx is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1970 tot en met 1979 actief geweest in de fokkerij.
Hij heeft geen goedgekeurde zonen gebracht, maar verschillende dochters van hem zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Allerufer Hann staatspremiemerrie, 1971, MV. Frustra II Hann, is de moeder van de bruine hengst Donani Hann (1979, V. Duft II Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Atlanta Hann, 1971, MV. Eindruck II Hann, is de moeder van de vos hengst Duftglas Hann (1976, V. Duft I Hann), die is goedgekeurd door het BWP;

Austria Hann, 1971, MV. Eindruck II Hann, is de moeder van de hengst Lumumba Hann (1975, V. Lugano I Hann), die is goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek;

Arabella Hann, 1973, MV. Senator Hann, is de moeder van de zwartbruine hengst Saboteur Westf (1981, V.Schwangau Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Arnika Hann, 1973, MV. Eindruck II Hann, is de moeder van de bruine hengst Rauherr Bavar (1989, V. Raueck I Bavar), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Arabel Hann, 1975, MV. Florentiner II Hann, is de moeder van de bruine hengst Galapagos Hann (1981, V. Grenadier Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Anka Hann, 1978, MV. Lugano I Hann, is de moeder van de vos hengst Adonis Hann (1992, V. Aalborg Hann), die is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar International stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond FN registreert vanaf 1976 de sportresultaten van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurde hengsten. Daardoor zal een deel van de nakomelingen van Agami xx niet zijn geregistreerd of zal slechts een deel van hun sportresultaten zijn geregistreerd.
Van Agami xx zijn 149 nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd.Zij hebben vanaf 1976 samen € 82.583 aan prijzengeld gewonnen.

De meest winnende nakomeling is de bruine merrie Akazie Hann (1972, MV. Durban Hann), die door Klaus Husenbeth (GER) is uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden, Daarna is Heike Kemmer (GER) met de merrie internationaal in de klein tour rubrieken gestart. Akazie heeft een winsom van € 15.118.

4.3.1.4. Fidalgo xx DE 306060061563

Fidalgo xx (V. Masetto xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren in 1963 en is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt.
De moeder is de donkerbruine merrie Faustsage xx (1948, V.Gundomar xx) en tweede moeder is de bruine Faustitas xx (1935, V. Aurelius xx).
Faustitas xx is ook de tweede moeder van de hengsten Fadinger xx (1955, V. Goody xx), die door het KWPN is goedgekeurd, en Fontanus xx (1961, V. Masetto xx, zie hfdst. 4.4.1.2).

Fidalgo xx is uitgebracht in de rensport en heeft in 1968 de Union-Club-Pokal (3200 m) in Baden-Baden gewonnen.

Fidalgo is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en is van 1970 tot en met 1977 door het Landgestüt in Warendorf beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Hij is in 1978 gedood.

Fidalgo xx heeft geen zonen gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Wel zijn een paar dochters moeder van een goedgekeurde hengst geworden zoals:

Lovea xx, 1967, MV. Borealis xx, is de moeder van de hengst Caramel xx (1975, V. Randal xx), die is gebruikt voor de volbloedfokkerij in Duitsland en

Fiesta Westf, 1973, MV. Don Carlos Hann, is de moeder van de bruine hengst Fernblick Westf (1981, V. Frühlingsball Westf) en de vos hengst Champion Westf (1987, V. Cacir x). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert vanaf 1976 de sportresultaten van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurde hengsten. Daardoor zal een deel van de nakomelingen van Fidalgo xx niet zijn geregistreerd of zal slechts een deel van hun sportresultaten zijn geregistreerd.
De FN heeft 72 nakomelingen van Fidalgo xx als wedstrijdpaard geregistreerd. Samen hebben zij vanaf 1976 € 58.601 gewonnen.

4.3.1.5. Little Lion xx DE 306060061763

Little Lion xx (V. Masetto xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is een broer van de hengst Little Lord xx (1958, zie hfdst..4.3.1.1.). Little Lion xx is in 1963 geboren en is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt.
De moeder van beide hengsten is de vos merrie Fanar Light xx (1953, V. Marsyas II xx) en tweede moeder is de vos Flying Carpet xx (1943, V. Felicitation xx).

Little Lion xx is uitgebracht in de rensport en heeft in 1968 de Grote Karstadt-Prijs (2200 m) in Hamburg-Horn gewonnen.

Vanaf 1970 is Little Lion xx beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Eerst heeft hij twee jaar in Holstein gedekt, daarna vier jaar in Oldenburg en vervolgens is hij verkocht naar Zwitserland.

Twee dochters van Little Lion xx zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Jenni Holst, 1961, MV. Fangball Holst, is de moeder van de vos hengst Alcatraz Son Holst (1990, V. Alcatraz Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en

Hanka Holst, 1971, MV. Galapeter II Holst, is de moeder van de schimmel hengst Capan Holst (1986, V. Capitol I Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en Rijnlandse stamboek en door het ZfdP.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert vanaf 1976 de sportresultaten van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurde hengsten. Daardoor zal een deel van de nakomelingen van Little Lion xx niet zijn geregistreerd of zal slechts een deel van hun sportresultaten zijn geregistreerd.
Van Little Lion xx zijn 52 nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd en vanaf 1976 hebben zij samen € 65.608 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling van Little Lion xx is de blauwschimmel ruin Chrysler Solo Oldbg, 1974, MV. Tannhäuser OF, die door Klaus Reinacher (GER) in 1982 en 1983 is uitgebracht in internationale springwedstrijden. De ruin heeft een winsom van € 25.378.

4.3.1.6. Marsilio xx DE 306060061863

Marsilio xx (V. Masetto xx) is een donkerbruine hengst die is geboren in 1963. Hij is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt.
De moeder van Marsilio xx is de bruine merrie Mainburg xx (1950, V. Gundomar xx), die ook de moeder is van de hengst Makuba xx (1956, V. Goody xx).
Tweede moeder van Marsilio xx is de bruine Mainkur xx (1940, V. Janus xx) en zij is ook de moeder van de hengsten Marcio xx (1947, V. Aventin xx), Maigraf xx (1948, V. Gundomar xx, zie hfdst 3.1.1.) en zijn broer Mangon xx (1949, V. Gundomar xx, zie hfdst 3.1.2.).

Marsilio xx is uitgebracht in de rensport waarbij tweede plaatsen in de Beierse Zuchtrennen (2400 m) in München en in de Fürstenberg Rennen (2200 m) in Baden-Baden zijn beste prestaties waren.
Na zijn rencarrière is hij van 1971 tot en met 1978 ingezet voor de fokkerij, waarbij
hij vooral binnen het Beierse- en het Trakehner stamboek actief is geweest.

Hij heeft geen voor de fokkerij goedgekeurde zonen gebracht, maar enkele dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Cecile Trak, 1975, MV. Gunnar Trak, is de moeder van de vos hengst Cembalo Trak (1979, V. Catarakt Trak), die is goedgekeurd door het Takehner stamboek, en van de donkerbruine hengst Chopard Trak (1991, V. Rockefeller Trak), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Saksische- en Saksen-Thüringse stamboek;

Guranda Trak, 1975, MV. Trautmann Trak, is de moeder van de zwartbruine hengst Gideon Trak (1983, V. Mahon Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en

Melissa x, 1979, MV. Adribitus x, is de moeder van de donkerbruine hengst Goodman Hann (1994, V. Graf Grannus Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Beierse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 57 nakomelingen van Marsilio xx geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 23.159 aan prijzengeld gewonnen.

4.3.1.7. Agatho xx DE 306060074166

Agatho xx (V. Masetto xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 167 cm.
Hij is in 1966 geboren en is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt. Hij is een broer van de hengst Agami xx (1963, zie hfdst. 4.3.1.3.).
Hun moeder is de bruine merrie Agatha xx (1957, V. Mangon xx) en tweede moeder is de bruine Alexia xx (1942, V. Janus xx).
De hengst Janus xx (1929, V. Buchan xx) komt in de moederlijn als overgrootvader en als betovergrootvader voor en heeft daarmee een inbreng van 18,8 % op de erfelijke aanleg van Agatho xx.

In hoeverre Agatho xx is uitgebracht in de rensport is niet bekend. Grote successen heeft hij in elk geval niet behaald.
Hij is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij in Duitsland en door het Oldenburgse stamboek, maar is van 1973 tot 1989 vooral door de fokkers uit Rijnland en Westfalen gebruikt voor hun fokkerij. In 1989 is hij aan een hartstilstand overleden.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 37 nakomelingen van hem geregistreerd als wedstrijdpaard en zij hebben samen een winsom van € 36.654. Zijn meest succesvolle nakomeling is de bruine ruin Acambaro Rhein (1979, MV. Lukas Hann), die door Marcel Vincent (GER) in S springwedstrijden is uitgebracht en € 16.226 heeft gewonnen.

4.3.1.8. Fabulist xx DE 306060074766

Fabulist xx (V. Masetto xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is in 1966 geboren en is gefokt door stoeterij Waldfried in Frankfurt.
Zijn moeder is de zwartbruine merrie Fabularis xx (1960, V. Braque xx). Tweede moeder is de donkerbruine Faustsage xx (1948, V. Gundomar xx), die ook de moeder is van de hengsten Fadinger xx (1955, V. Goody xx), die door het KWPN is goedgekeurd, en Fidalgo xx (1963, V. Masetto xx, zie hfdst 4.3.1.4.).

Fabulist xx is gedurende enkele jaren uitgebracht in de rensport. In 1970 en 1973 won hij de Grosser Hamburger Ausgleich (3200 m) in Hamburg-Horn.

Fabulist xx is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij, maar is van 1975 tot en met 1979 vooral gebruikt door Westfaalse fokkers.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 19 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 2.558 aan prijzengeld verdiend.

4.3.1.9. Schiwago xx DE 306060081269

Schiwago xx (V. Masetto xx) is een zwartbruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is in 1969 geboren en gefokt door stoeterij Schlenderhan in Quadrath-Ichendorf, dat 20 km ten westen van Keulen ligt.
De moeder van de hengst is de zwartbruine merrie Shura xx (1962, V. Birkhahn xx), die ook de moeder is van de hengst Samun xx (1967, V. Espresso xx), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.
Tweede moeder van Schiwago xx is de donkerbruine Sabrina xx (1955, V. Ticinno xx).

Schiwago xx is in de jaren 1971 – 1974 in dertien rennen in Duitsland, België en Zweden gestart.
In 1971 won hij de Berberis-Rennen (1400 m) in Mülheim-Ruhr en de Junioren-Preis (1400 m) in Düsseldorf.
In 1972 was hij de snelste in de Preis von Hoppegarten (2000 m) in Dortmund en de Rudolf-Rose Rennen (2000 m) in Gelsenkirchen-Horst.
In 1973 is hij de winnaar geworden van de Moormann-Rennen (2000 m) in Dortmund, de Spreti-Rennen (2400 m) in Baden-Baden en de Großer Preis der Düsseldorfer Industrie und Wirtschaft (2400 m) in Düsseldorf.

Schiwago is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij en door het Hannoveraanse stamboek. In de jaren 1976 – 1992 is hij beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Twee dochters van hem zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Dat zijn:

Polartraum II Trak, 1978, MV. Komet Trak, is de moeder van de vos hengst Polarjager Trak (1987, V. Shannon Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner-, Rijnlandse- en Saksische stamboek en

Sabrina Rhein, 1983, MV. Goldlack I Westf, is de moeder van de zwarte hengst Prince Balou Rhein (1998, V. Pasternak Rhein), die is goedgekeurd door het Rijnlandse-, Westfaalse en Franse SF stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 68 nakomelingen van Schiwago xx geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 8.504 gewonnen.

5. Agamemnon xx DE 306060011541

Agamemnon xx (V. Herold xx) is een bruine hengst die in 1941 is geboren. Hij is gefokt door het Pruisische Hauptgestüt in Graditz, dat bij Torgau in de deelstaat Saksen ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Astrologie xx (1935, V. Ferro xx) en tweede moeder is de bruine Antonia xx (1926, V. Herold xx).
Omdat Herold xx zowel vader als overgrootvader van Agememnon xx is, heeft die een inbreng van 62,5 % in de erfelijke aanleg van Agamemnon xx.

Agamemnon xx is in acht rennen uitgebracht. In 1944 is hij tweede geworden in de Oostenrijkse Derby in Wenen.
Na de Tweede Wereldoorlog is hij tot 1954 ingezet voor de fokkerij. Drie dochters van hem zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Königsalm xx, 1954, MV. Wahnfried xx, is de moeder van de hengst Krawall xx (1963, V. Waldcanter xx), die is goedgekeurd door het KWPN;

Hanna Trak, 1955, MV. Absalon Trak is de moeder van de donkerbruine hengst Hyllos Trak (1975, V. Halali Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Rijnlandse stamboek en

Princess Addi xx, 1955, MV. Indus xx, is de moeder van de bruine hengst Prince Ippi xx (1969, V. Imperial xx), die is goedgekeurd voor de Duitse volbloedfokkerij.

6. Bürgemeister xx DE 306060053744

Bürgermeister xx (V. Herold xx) is een donkerbruine hengst die in 1944 is geboren. Hij is gefokt door mevr. Madlene von Heynitz uit Hannover.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Bramouse xx, die ook de moeder is van de hengst Birkhahn xx (1945, V. Alchimist xx, zie hfdst 3.3.) is.
Tweede moeder is de donkerbruine Peregrine xx (1926, V. Phalaris xx), die ook de moeder is van de hengst Principor xx (1942, V. Prince Rose xx).

Bürgermeister xx is in de jaren 1946 – 1950 uitgebracht in 39 rennen.
Hij won in 1946 de Leipziger Stiftungspreis (1400 m) in Leipzig en de Triumph (1400 m) in Dresden. In 1947 is hij tweede geworden in de Derby van de DDR (2400 m) in Berlijn-Hoppegarten. In 1948 werd hij winnaar van de Großer Preis der Sowjetischen Besatzungszone (2400 m) in Berlijn-Hoppegarten. In 1949 was hij de snelste in de Chamant-Rennen (2000 m) in Berlijn-Hoppegarten, de Großer Preis der Buchmacher (2400 m) in Hamburg-Horn, de Großer Preis der Sovjetischen Besatzungszone (2400 m) in Berlijn-Hoppegarten en de Germanen-Preis (1400 m) in Düsseldorf.

Bürgermeister xx is van 1951 tot en met 1968 beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Zes zonen van hem zijn goedgekeurd voor de fokkerij: Manitu xx (1956), Orlog xx (1958), Seelöwe xx (1962), Pasteur xx (1963), Sarastro xx (1965) en Blaubart xx (1966).

Seelöwe xx is als fokhengst goedgekeurd door het Zwitserse stamboek, maar zijn invloed op de rijpaardenfokkerij is tamelijk beperkt.

Zes dochters van Bürgermeister xx zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Orseniga xx, 1952, MV. Oleander xx, is de moeder van de zwartbruine hengst Ojo xx (1962, V. Caran d’Ache xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Harmonie xx, 1953, MV. Accord Parfait xx, is de moeder van de hengsten Harmisch xx (1962, V. Niederländer xx) en Hartwig xx (1967, V. Pace xx), die beide zijn goedgekeurd voor de volbloedfokkerij;

Mona xx, 1954, MV. Mirza II xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Modus xx (1960, V. Bernardus xx), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Mecklenburgse stamboek;

Osmina xx, 1955, MV. Oleander xx, is de moeder van de bruine hengst Nagyvezer xx (1969, V. Nostradamus xx), die is goedgekeurd door het Tsjechische stamboek;

Soltau xx, 1960, MV. Reinald xx, is de moeder van de donkerbruine hengst Soldo xx (1966, V. Prodomo xx), die is goedgekeurd voor de Duitse volbloedfokkerij en

Wolga xx, 1965, MV. Prodomo xx, is de moeder van de schimmel hengst Royal Westf (1980, V. Roderich Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse-, Baden-Württembergse- en Beierse stamboek.

6.1. Manitu xx DE 306060039456

Manitu xx (V. Bürgermeister xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1956 in Duitsland geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Mayflower xx (1950, V. Organdy xx) en tweede moeder is de bruine Messina xx (1944, V. Octavianus xx). Messina xx is ook de tweede moeder van de in de voormalige DDR goedgekeurde hengst Main xx (1964, V. Baal xx).

Manitu xx is in de jaren 1959 – 1964 uitgebracht in de rensport. Zijn beste prestatie was de 3e plaats in de Henckel Rennen (1600 m) in 1959 in Gelsenkirchen.
Na zijn rencarrière is hij in de jaren 1967 – 1970 in Holstein ingezet voor de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert vanaf 1976 de sportresultaten van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurde hengsten. Daardoor zal een deel van de nakomelingen van Manitu xx niet zijn geregistreerd of zal slechts een deel van hun sportresultaten zijn geregistreerd.
De FN heeft 23 nakomelingen van Manitu xx geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 32.777 gewonnen. Het grootste deel hiervan is gewonnen door de bruine ruin Manhattan Holst (1969, V. Michael Holst). Die is door Klaus Brieler in de jaren 1978 – 1988 in klasse S dressuurwedstrijden uitgebracht en heeft een winsom van € 20.555.

6.2. Orlog xx DE 306060041858

Orlog xx (V. Bürgermeister xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1958 in Duitsland geboren.
Zijn moeder is de bruine Orakel xx (1950, V. Magnat xx) en tweede moeder is de bruine merrie Osterzeit xx (1938, V. Arjaman xx).

Orlog xx is in de jaren 1960 – 1966 uitgebracht in de rensport.
In 1960 heeft hij de Ratibor Rennen (1400 m) in Krefeld gewonnen.
In 1961 was Orlog xx de snelste in de Dr. Busch-Memorial (1650 m) in Krefeld, de klassieke Henckel-Rennen (1600 m) in Gelsenkirchen-Horst en de Großer Preis von Krefeld (2000 m) in Krefeld. In 1962 won hij de Pulchra-Nussia-Rennen (2500 m) in Neuss en in 1963 de Kölner Frühjahrsausgleich (1600 m) in Keulen.

Van 1968 tot 1975 is Orlog xx beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Daarbij is Orlog xx de eerste jaren in Oldenburg gebruikt en vanaf 1973 in Hannover.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert vanaf 1976 de sportresultaten van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurde hengsten. Daardoor zal een deel van de nakomelingen van Orlog xx niet zijn geregistreerd of zal slechts een deel van hun sportresultaten zijn geregistreerd.
Van Orlog xx zijn 37 nakomelingen door de FN als wedstrijdpaard geregistreerd en zij hebben samen vanaf 1976 € 47.784 aan prijzengeld gewonnen.

6.3. Pasteur xx DE 306060063463

Pasteur xx (V. Bürgermeister xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1963 geboren en is gefokt door professor Watermann uit Hamburg.
De moeder van Pasteur xx is de donkerbruine merrie Praline xx (1954, V. Ticino xx) en tweede moeder is de bruine Pusta xx (1944, V. Alchimist xx).
Pusta xx is ook de moeder van de hengst Puck xx (1959, V. Angeber xx) en ze is de tweede moeder van de hengst Dispens Meckl (1975, V. Disponent Meckl).

De stempelhengst Herold xx (1917, V. Dark Ronald xx) is zowel grootvader als betovergrootvader van Pasteur xx en heeft daardoor een inbreng van 31,25 % in de erfelijke aanleg van Pasteur xx.

Pasteur xx is in de jaren 1965 – 1967 uitgebracht in de rensport. In 1966 is hij tweede geworden in de klassieke Henckel Rennen (1600 m) in Gelsenkirchen en een paar weken later won hij de B. A. T. Preis (1600 m) in Hamburg-Horn.
In 1967 heeft hij de Badener Meile (1600 m) in Baden-Baden en de Preis der privaten Banken und Bankiers in Düsseldorf (1600 m) in Düsseldorf gewonnen. Pasteur heeft in tenminste tien rennen een tweede plaats behaald.

Pasteur xx is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en is van 1971 tot en met 1984 actief geweest in de fokkerij.

Voor een beschrijving van de fokkerijprestaties van Pasteur xx en van zijn vele en succesvolle nakomelingen wordt verwezen naar het bestand Pasteur xx.

6.4. Sarastro xx DE 306060014165

Sarastro xx (V. Bürgermeister xx) is een bruine hengst die in 1965 is geboren.
Zijn moeder is de merrie Sheilagh xx (1952, V. Tenerani xx) en tweede moeder is de vos Sansovina xx (1947, V. Niccolo dell’Arca xx). Sansovina xx is ook de tweede moeder van de hengst Samos III xx (1964, V. Sheshoon xx).

Sarastro xx is in de jaren 1968 – 1971 uitgebracht in de rensport. In 1968 won hij de Preis der Frankfurter Messe en in 1969 de Preis der Landeshauptstadt München. In 1970 won hij de Spreti-Memorial in München en de Hessen Pokal in Frankfurt.

Sarastro xx goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1973 tot en met 1977 door het Landgestüt Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Van hem zijn 78 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben samen € 34.645 gewonnen.

6.5. Blaubart xx DE 306060029766

Blaubart xx (V. Bürgermeister xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 9 februari 1967 geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Blaue Stunde xx (1953, V. Goody xx) en tweede moeder is de bruine Blaue Adria xx (1939, V. Ladro xx).
Blaue Adria xx is ook de moeder van de hengsten Baal xx (1950, V. Gundemar xx) en Baalim xx (1958, V. Mangon xx) en ze is de tweede moeder van de hengsten Blauspecht xx (1955, V. Madjar xx), Belos xx (1960, V. Masetto xx), Bajazz xx (1962, V. Magnat xx) en Meteoor Trak (1971, V. Herbststurm Trak).

Blaubart xx is in 1969 uitgebracht in de rensport en behaalde een tweede plaats in de Oostenrijkse Derby in Wenen.

De hengst is van 1972 tot en met 1990 voor de fokkerij beschikbaar gesteld door het Hauptgestüt Graditz en het Landgestut Redefin.
De hengst is goedgekeurd door het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek.
Blaubart is in 1991 op 25-jarige leeftijd gedood

Zijn zonen Grossist Trak (1979), Osterbote Trak (1984) en Boy SA (1991) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Enkele dochters van Blaubart xx zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Blauzura II Meckl, 1975, MV. Azur Meckl, is de moeder van de bruine hengst Kobar Meckl. (1979, V. Kobold I Berl.-Brandenb), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek;

Antwort Trak, 1978, MV. Tarneol Trak, is de moeder van de vos hengst Antritt Trak (1983, V. Opal Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Berlin-Brandenburgse stamboek en

Lorett DDR, 1984, MV. Infant Meckl, is de moeder van de bruine hengst Lady-Like Bavar (1982, V. Landprinz I Holst), die is goedgekeurd door het Saksische stamboek.

Van Blaubart xx zijn 129 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben vooral in de voormalige Duitse Democratische Republiek aan wedstrijden deelgenomen en samen (omgerekend) € 73.499 gewonnen.

Blaubart xx heeft een dressuurindex van 65 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 70 met een betrouwbaarheid van 81 %.

6.5.1. Grossist DE 309090139379 Trak

Grossist xx (V. Blaubart xx) is een bruine elite hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 11 november 1979.
De moeder van Grossist is de bruine staatspremiemerrie Grotte Trak (1970, V. Ralf Trak) en tweede moeder is de donkerbruine Grandel Trak (1956, V. Klingsor Trak).
Grandel is ook de moeder van de vos hengst Granat Trak (1956, V. Klingsor Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Saksische stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Grossist een afstamming die bestaat uit 54,7 % Engels volbloed en 34,4 % Trakehner bloed. De resterende 10,9 % bestaat hoofdzakelijk uit Pruisisch bloed.

Grossist is goedgekeurd door het Trakehner- en het Saksische stamboek.
Zijn zonen Accapella Trak (1991) en FeldjägerTrak (1994) zijn goedgekeurd voor de fokkerij, maar voor zover bekend zijn ze niet actief geweest in de fokkerij.

Zijn dochter Luanda Sachs (1983, MV. Neujahr Trak) is de moeder van de bruine hengst Indian Chief Sachs (1992, V. Inster Graditz Trak), die is goedgekeurd door het Saksische stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 195 nakomelingen van Grossist als wedstrijdpaard geregistreerd en die hebben tot en met 2016 samen € 111.344 gewonnen, waarvan € 65.202 in springwedstrijden.

Eind 2016 heeft Grossist een dressuurindex van 66 met een betrouwbaarheid van 89 % en een springindex van 70 met een betrouwbaarheid van 86 %.

6.5.2. Osterbote Trak DE 309090146284

Osterbote xx (V. Blaubart xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 29 februari 1984 en is gefokt door Veg (Z) Tierzucht Kölsa in Falkenberg, dat 90 km ten zuiden van Berlijn in het zuiden van de deelstaat Brandenburg ligt.
De moeder van Osterbote is de vos staatspremiemerrie Osterwunder Trak (1972, V. Ralf Trak).
Tweede moeder is de vos elite staatspremiemerrie Osterblume Trak (1965, V. Almanach Trak) en zij is tevens de moeder van de vos hengst Othello Trak (1969, V. Polarkreis Trak).
Gerekend over acht generaties heeft Osterbote een afstamming met 52,3 % Engels volbloed, 36,7 % Trakehner bloed en 11,0 % Pruisisch bloed.

Osterbote heeft begin 1987 in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde daarbij 110,80 punten, waarmee hij negende van de 29 deelnemende hengsten is geworden.

Hij is in september 1987 in Neustadt/Dosse en Moritzburg goedgekeurd door het Trakehner-, het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek en is tot en met 2000
in Saksen en Thüringen actief geweest in de fokkerij.

Van hem zijn 160 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en daarvan zijn er acht staatspremiemerrie geworden.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 104 nakomelingen van Osterbote geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 32.884 gewonnen.

Osterbote heeft een dressuurindex van 81 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 70 met een betrouwbaarheid van 75 %.

6.5.3. Boy Sachs DE 387871041491

Boy Sachs (V. Blaubart xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1991 geboren en is gefokt door Lpg Neues Deutschland Strehla, dat in het noorden van de deelstaat Saksen bij Meissen aan de rivier de Elbe ligt.
De moeder van Boy is de merrie Magela Sachs (1980, V. Junior SA) en tweede moeder is Melissa Sachs (1974, V. Geometer xx).
Gerekend over acht generaties heeft Boy een afstamming met 71,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 18,75 % Hannoveraans bloed.

Boy is in november 1993 in Moritzburg voor de fokkerij goedgekeurd door het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek. In het najaar van 1994 heeft hij in Redefin deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde voor de dressuuronderdelen 95,82 punten en een 13e plaats onder de 26 deelnemende hengsten. Bij het springen is hij met 102,04 punten eveneens 13e geworden en in de eindstand heeft hij ook de 13e plaats bezet. Zijn puntentotaal bedroeg 99,94.
Boy is tot en met 2008 actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn elf nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en tot en met 2016 hebben die samen € 470 aan prijzengeld gewonnen.
Boy is zelf in de jaren 2002 – 2005 in klasse B- en L dressuur-en springwedstrijden gestart en heeft een winsom van € 384.

Back To Top