1990 (Capitol I Holst x Caletto II Holst)
Samenvatting:
Indoctro Holst is een fokhengst die naam heeft gemaakt als producent van uitstekende springpaarden. Hij heeft ruim 6000 nakomelingen, waarvan er meer dan 700 zijn uitgekomen in internationale springwedstrijden.
Voorbeelden van succesvolle nakomelingen zijn Nassau KWPN (Jeroen Dubbeldam), Indigo KWPN (Margie Goldstein – Engle), Unique KWPN (Laura Kraut/Nick Skelton), Valentino Velvet KWPN (Simon Delestre/Oleksandr Onyschenko), VDL Groep Arera C KWPN (Maikel van der Vleuten), Baileys KWPN (Michel Hendrix), Hello M’Lady BWP (Scott Brash) en Cas 2 KWPN (Harry Smolders).
Nike, Orestus, Don Porfirio, Vedor en Amarillo hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen.
Door de successen in de sport heeft Indoctro in de jaren 2008 – 2017 een prominente plaats op de WBFSH-ranglijst voor springhengsten.
Indoctro is zelf door Ulrich Kirchhoff in internationale springwedstrijden uitgebracht, maar gezien de grote vraag naar zijn diensten als fokhengst is de sportcarrière van Indoctro maar kort geweest.
Hij heeft meer dan 70 dochters gebracht die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden. Daarnaast zijn tot en met 2019 961 dochters van hem bij het KWPN als fokmerrie in het stamboek opgenomen, waaronder maar liefst 179 elitemerries.
Van Indoctro zijn tot het voorjaar van 2020 106 zonen goedgekeurd voor de fokkerij. Circa 60 % van de zonen heeft echter geen of slechts enkele nakomelingen gekregen waardoor hun invloed op de fokkerij gering is.
Hoewel vele zonen nog relatief kort in de fokkerij actief zijn, lijkt het er op dat geen van zijn zonen de faam van hun vader als springpaardenleverancier kan benaderen. De zonen Nassau en Sheraton, die eind 2020 ieder drie nakomelingen hebben die als springpaard meer dan € 80.000 hebben gewonnen, presteren op dat gebied vooralsnog het best.
Dat Indoctro sportpaarden produceert blijkt ook uit de resultaten van zijn zonen in het KWPN-verrichtingsonderzoek. De zonen No Limit, Oramé, Wittinger VDL en Azteca VDL behaalden in puntenaantal de overwinning in het onderzoek waaraan zij deelnamen.
Tenslotte moet worden vastgesteld dat het er nog niet naar uitziet dat Indoctro een eigen hengstenlijn opbouwt. Van zijn zoon Oramé zijn weliswaar acht zonen goedgekeurd voor de fokkerij, maar geen van hen heeft zich tot dusver waargemaakt in de fokkerij.
Ook van de andere goedgekeurde Indoctro-hengsten zijn nog geen zonen goedgekeurd die succesvol zijn als fokhengst.
Voorkomen en afstamming
Indoctro DE 321210242990 Holst (reg. nr. KWPN 90.10488) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 7
juni 1990 geboren en is gefokt door Gerd Hansen uit Wiemerstedt, dat circa tien km ten noorden van Heide in het westen van Sleeswijk-Holstein ligt.
Indoctro is een broer van de hengst Indoctro II Holst (1994).
Vader
De vader van Indoctro is de schimmel hengst Capitol I Holst (1975, V. Capitano Holst).
Capitol I is eind 1977 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In 1978 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek, waar hij zeer matig presteerde en vooral in rijdbaarheid te kort schoot. Van de 30 deelnemende hengsten heeft Capitol I als 26e het onderzoek beëindigd.
Gezien de latere prestaties van zijn nakomelingen is het een geluk geweest dat het Holsteinse stamboek na het verrichtingsonderzoek niet heeft besloten Capitol I niet meer tot de fokkerij toe te laten.
Capitol I is tot zijn dood in 1999 actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn 54 zonen goedgekeurd voor de fokkerij, waaronder de invloedrijke schimmel hengsten Carthago Holst (1987, MV. Calando I Holst) en Cassini I Holst (1988, V. Caletto II Holst). Daarnaast zijn 70 dochers van Capitol I moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Capitol I is daarmee één van de belangrijkste stempelhengsten van de Holsteinse rijpaardfokkerij.
Hij heeft diverse succesvolle sportpaarden gebracht, waaronder de hengsten Visa Carthago Z Holst (Jos Lansink) en Dobels Cento Holst (Otto Becker) en de merrie Gitania Holst (Marcus Ehning).
Voor een uitgebreid overzicht van de prestaties van Capitol I en zijn nakomelingen in de fokkerij en in de sport wordt verwezen naar een apart bestand (nog niet gepubliceerd).
Moeder
De moeder van Indoctro is de donkerbruine merrie Vanessa VII Holst (1983, V. Caletto II Holst). Vanessa VII is ook de tweede moeder van de door het Holsteinse stamboek goedgekeurde hengst Cabrio Holst (1996, V. Cantus Holst).
Het KWPN heeft over Vanessa VII gepubliceerd dat zijn een voldoende ontwikkelde rijtypische merrie met ras en kwaliteit is. De stap is voldoende ruim maar de draf en de galop zouden ruimer en krachtiger moeten zijn.
De tweede moeder van Indoctro is de bruine Orgesch Holst (1977, V. Calypso I Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Corovaro BW Z Zang (2000. V. Calvaro Z Holst) en Winner BW KWPN (2003, V. Lennard KWPN). Corovaro BW Z is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek en Winner BW door het ZfdP.
Gerekend over acht generaties heeft Indoctro een afstamming met 47,7 % Engels- en Arabisch volbloed en 44,5 % Holsteins bloed.
Toen Indoctro zeven maanden oud was is hij gekocht door Wiepke van de Lageweg uit Bears. Indoctro is medio juni 2020 nog altijd in zijn bezit.
Fokkerijcarrière
Indoctro is op de KWPN-hengstenkeuring 1993 in ’s-Hertogenbosch aangewezen om aan het verrichtingsnderzoek van 70 dagen in Ermelo deel te nemen. Het KWPN heeft Indoctro daarbij omschreven als een rijtypisch en correct gebouwde hengst met ras en kwaliteit.
Uit de KWPN-rapportage komt naar voren dat Indoctro een eerlijke, betrouwbare hengst is die veel bereidheid heeft om te werken en zich goed laat bewerken. De stap en draf zijn voldoende ruim, maar zouden krachtiger moeten zijn. De galop is lichtvoetig, ruim en gedragen. Hij heeft ruim voldoende aanleg als dressuurpaard en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
Bij het springen laat Indoctro voldoende afdruk en een goede beentechniek zien. Hij heeft een goed ruggebruik en maakt achter de sprong mooi af. De hengst springt patent en toont veel vermogen. Als springpaard heeft hij zeer veel aanleg en geeft hij zijn ruiter een zeer goed gevoel.
Voor zijn prestaties heeft Indoctro negens ontvangen voor het vrij springen, het springen onder de man, het karakter, het stalrapport en voor zijn algemene presteren tijdens het onderzoek. De stap, draf en galop zijn gewaardeerd met respectievelijk een 6, een 7 en een 8 en voor de rijproef heeft hij een 6,5 gekregen. Met in totaal 72,6 punten is hij als beste geëindigd van de 58 rijpaardhengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen. Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Indoctro goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.
In december 1996 hebben het Holsteinse stamboek en het Brandenburgse stamboek Indoctro onder de naam C-Indoctro goedgekeurd en in december 2007 heeft het Hannoveraanse stamboek dat ook gedaan. Ook het Selle Français stamboek (sinds 1997), het Zweedse stamboek en het Selle Italia stamboek (beide sinds 1993) en het SBS (sinds 2001) hebben Indoctro toegelaten tot hun fokkerij
In het najaar van 1994 heeft het KWPN 30 veulens van Indoctro beoordeeld en daarover gerapporteerd dat het royaal ontwikkelde rijtypische veulens waren die met afdruk draven en een best gebruik van het voorbeen laten zien.
In 1998 en 2002 heeft het KWPN meegedeeld dat op basis van beoordelingen van en rapportages over de nakomelingen van Indoctro de hengst gehandhaafd wordt als fokhengst.
In januari 2002 heeft het KWPN het keurpredicaat aan Indoctro toegekend waarbij het volgende protocol is uitgegeven:
” De verrichtingstopper Indoctro, die Holsteiner tophengsten als Capitol I, Caletto II en Calypso I in zijn pedigree verenigd, presteerde op jonge leeftijd opvallend onder Ullrich Kirchhoff. De keuze om de hengst terug te halen uit de sport was een gelukkige want in de fokkerij lijken zijn sucessen zo mogelijk nog groter. Het eerste moment waarop een hengst in aanmerking kan komen voor het keurpredikaat is wanneer de oudste nakomelingen zeven jaar zijn. Van dat moment heeft de commissie gebruik willen maken door de bijzondere verervingskracht van deze hengst te onderstrepen. Bijzonder aan Indoctro is dat hij niet alleeen positief vererft in het exterieur en de bewegingsvorm, maar ook overduidelijk lijkt te stempelen in de fokkerij van springpaarden. In de wedstrijden voor jonge paarden (in Nederland èn België) domineert Indoctro en hij bracht inmiddels menig kampioen. Uit zijn eerste jaargang springen producten 1.30 m en meer; we noemen hier: Meatloaf, Maserati, Mindoctro, Mercedes en Martunez. En dat ook de N-jaargang zich niet onbetuigd laat hebben Nifenia, Nadironada, Nothing to Lose en de beide goedgekeurde hengsten No Limit en Nassau wel bewezen. Een derde goedgekeurde zoon is de hengst Oramé. Daarnaast grossiert de hengst in springnazaten in het M en Z. Ook op de keuringen bewijst Indoctro zijn meerwaarde. Van hem zijn inmiddels 267 stamboekmerries, 126 stermerries en 39 keurmerries geregistreerd.”.
In januari 2006 heeft het KWPN op basis van de beoordelingen van en rapportages over de nakomelingen van Indoctro besloten om hem definitief goed te keuren. Bovendien is het predicaat preferent aan Indoctro toegekend. Daarbij is aangegeven dat hij internationaal is doorgebroken als springpaardenvererver. In Duitsland staat hij op de 2e plaats van de index en in Amerika staat hij bovenaan de ranglijst van internationaal springende paarden. Bij het KWPN staan 55 internationale paarden en 7 goedgekeurde hengsten geregistreerd. Hoewel zijn springindex onder de norm van 140 ligt, namelijk 131 (btr 96%), en ten opzichte van voorgaande jaren iets is gedaald (2003: 137/94% en 2004: 134/94%) is de hengstenkeuringscommissie van mening dat juist het grote aantal internationaal presterende paarden en goedgekeurde KWPN hengsten het toekennen van het preferentschap rechtvaardigt.
In januari 2007 heeft de United States Equestrian Federation Indoctro uitgeroepen tot de beste leverancier van springpaarden.
Sportcarrière
Indoctro is in 1994 uitgebracht in de landelijke ruitersport en in 1996 is hij onder de naam VDL Indoctro door Ulrich Kirchhoff (GER) uitgebracht in M springwedstrijden in Duitsland, In 1998 is hij in de klasse S gestart en is hij ook in internationale wedstrijden uitgebracht. Kirchhoff heeft met Indoctro een S-wedstrijd in Münster gewonnen en heeft € 6.670 aan prijzengeld gewonnen.
Nakomelingen
Tot en met 2019 heeft het KWPN 2221 hengstveulens en 2204 merrieveulens van Indoctro geregistreerd.
Van de dochters heeft het KWPN er 961 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Onder hen zijn 179 elitemerries, 95 keurmerries en 296 stermerries. Daarnaast zijn 60 dochters preferent geworden en 125 merries hebben het prestatie predicaat behaald.
In de database van Hipomundo staan alle paarden die door het BWP en het Zangersheide stamboek zijn geregistreerd. Tot begin 2020 kon in de database worden geselecteerd op stamboek. In 2017 bleek dat het BWP 384 nakomelinegn van Indictro heeft geregistreerd en het Zangersheide stamboek 162. Begin 2020 is de mogelijkheid om op stamboek te selecteren vervallen. Nu zouden alle 2558 nakomelingen van Indoctro die in de database staan één voor één voor één moeten worden bekeken door welk stamboek het desbetreffende paard is geregistreerd en dat vergt wel heel veel tijd.
De database van Horsetelex bevat medio juni 2020 de gegevens van 4583 nakomelingen van Indoctro. Daarvan zijn er 3414 geregistreerd door het KWPN, 261 door het BWP, 132 dor het Italiaanse SI-Unire stamboek, 118 door het Selle Français stamboek, 96 door het Holsteinse stamboek, 96 soor het Zangersheide stamboek, 63 door het Zweedse stamboek, 37 door het Oldenburgse stamboek, 24 door het SBS, 22 door het Westfaalse stamboek 21 door het Oldenburg-International stamboek, 12 door het Anglo-Europese stamboek en 11 door het Hanniveraanse stamboek.
In Duitsland zijn 72 dochters van Indoctro als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en daarvan zijn drie merries staatspremiemerrie geworden.
In Italië zijn 273 in Italië geboren nakomelingen van Indoctro geregistreerd. Uit het databestand van het Franse IFCE blijkt dat in Frankrijk 451 merries met sperma van Indoctro zijn geïnsemineerd en dat daaruit 271 veulens zijn geboren. Los daarvan staan in de Franse databestanden 696 nakomelingen van Indoctro geregistreerd, maar voor een deel betreft dat paarden die ook elders zijn geregistreerd.
Duidelijk is wel dat Indoctro tot eind 2019 omstreeks 6000 nakomelingen heeft gebracht.
Dochters
Maar liefst 72 dochters van Indoctro zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:
Naciende KWPN preferent prestatie, 1995, vos, MV. Ahorn KWPN, is de moeder van de hengst Cartous KWPN (2007, V. Vainqueur Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;
Nancara KWPN ster preferent prestatie, 1995, bruin, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Massimo SMH KWPN (2017, V. Impressive VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Zangersheide stanboek;
Naomi-Joy KWPN ster prestatie, 1995, donkerbruin, MV. Burggraaf Holst, is de moeder van de hengst Huntsville Z KWPN (2004, V. Hold Up Premier SF), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;
Netrichta KWPN ster, 1995, bruin, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Swalland KWPN (1999, V. Corland Holst), die is goedgekeurd door het Luxemburgse stamboek;
Nevekka KWPN, 1995, donkerbruin, MV. Zevenster KWPN, is de moeder van de hengst Je m’en Fout BWP (2009, V. Winningmood BWP), die is goedgekeurd door het Deense stamboek;
Nikita KWPN prestatie, 1995, bruin, MV. Renville KWPN, is de moeder van de hengst Ecolano van Stal Romano KWPN (2009, V. Corland Holst), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Ninadoctro KWPN keur, 1996, bruin, MV. Flemmingh Holst, is de moeder van de hengst Uno F KWPN (2001, V. Ohorn KWPN), die is goedgekeurd door het Spaanse stamboek voor niet Spaanse paardenrassen CDE;
Nyna W KWPN, 1995, donkerbruin, MV. Joost Holst, is de moeder van de hengsten Special Graaf KWPN (1999, V. Burggraaf Holst) en Special K IV AES (2005, V. Kannan KWPN). Special Graaf is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en Special K IV door het Anglo Europese stamboek;
Oase R KWPN keur prestatie, 1996, zwart, MV. Jason KWPN, is de moeder van de hengst Whisper R KWPN (2003, V. Heartbreaker KWPN), die is goedgekeurd door het Selle Français- en het Anglo Europese stamboek;
Odette C KWPN prestatie, 1996, bruin, MV. Admiraal Z Hann, is de moeder van de hengsten Whitaker KWPN (2003, V. Clinton Holst) en Ceasar Z Zang (2011, V. Calvino Z Zang). Whitaker is goedgekeurd door het KWPN en Ceasar Z door het Anglo Europese stamboek;
Odile KWPN keur prestatie sport, 1996, zwart, MV. Grannus Hann, is de moeder van de hengst Levistoff Z Zang (2015, V. Levisto Z Holst), die is goedgekeurd door het BWP/NA;
Odinethal KWPN ster, 1996, vos, MV. Elmshorn Holst, is de moeder van de hengst Idextro KWPN (2013, V. Dextro R KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;
Oklahoma II V KWPN keur prestatie, 1996, donkerbruin, MV. Ronald Holst, is de moeder van de hengst Toronto V KWPN (2000, V. Concorde KWPN), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en het Anglo Europese stamboek;
Olle-Fomia KWPN, 1996, zwart, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengsten Aragorn KWPN (2005, V. Guidam SF) en Goldplay KWPN (2011, V. Zambesi TN KWPN). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Orterna M KWPN, 1996, bruin, MV. Lord Calando Holst, is de moeder van de hengst Zorterno KWPN (2004, V. Burggraaf Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en het Anglo-Europese stamboek;
Pia Rike KWPN ster, 1997, bruin, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Max Doctro NWB (2017, V. Globall Express VDL SF), die is goedgekeurd door het Noorse stamboek;
Retina H.H. KWPN elite prestatie sport, 1998, bruin, MV. Zeoliet KWPN, is de moeder van de hengst Watch Out H.H. KWPN (2003, V. Balou du Rouet Oldbg), die is goedgekeurd door het Canadese Sportpaarden stamboek;
Rilexy KWPN keur preferent prestatie, 1998, bruin, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Hampshire VDL (History-Rilexy) KWPN (2012, V. Arezzo VDL KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;
Romalithya KWPN preferent prestatie, 1998, schimmel, MV. Purioso Oldbg, is de moeder van de hengst Irish Coffee PR KWPN (2013, V. Emerald BWP), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;
Rykje KWPN keur sport, 1998, donkerbruin, MV. Emilion KWPN, is de moeder van de hengst Chef of Flanders Fileds Z Zang (2016, V. Cicero Z van Paemel Zang), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;
Venise BWP, 1998, zwartbruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst C’est la Vie BWP (2002, V. Billy du Lys SF), die is goedgekeurd door het BWP;
Selva KWPN keur, 1999, donkerbruin, MV. Sandro Holst, is de moeder van de hengst Guidam’s Willow the Second NEPS (2010, V. Willow KWPN), die is goedgekeurd door het NRPS;
Texas M KWPN prestatie, 2000, schimmel, MV. Lagos Holst, is de moeder van de hengsten Cointreau AES (2004, V. Contender Holst). Alicante HBC Holst (2005, V. Casall ASK Holst) en zijn broer Journey KWPN (2014). Cointreau is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek; Alicante HBC door het Selle Français stamboek en het KWPN en Journey door het SBS;
Tolinda KWPN ster sport, 2000, donkerbruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Olympic Fire KWPN (2005, V. Odermus R KWPN), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;
Tre Chique KWPN keur, 2000, donkerbruin, MV. Ahorn KWPN, is de moeder van de hengst J Bogegardens Zidane KWPN (2014, V. Zirocco Blue VDL SF), die is goedgekeurd door het Deense stamboek;
Ubersinaa KWPN keur, 2001, bruin, MV. Lucky Boy xx, is de moeder van de hengst Donagrandi KWPN (2008, V. Colman Holst), die is goedgekeurd door het ZfdP;
Ulydi KWPN ster prestatie, 2001, bruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Contant Q 1203 KWPN (2005, V. Contendro II Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;
Uzamieka VDL KWPN ster prestatie, 2001, donkere vos, MV. Silvano KWPN, is de moeder van de hengsten Bugatti VDL KWPN (2006, V. Silverstone Zang) en Bengtsson VDL (2011, V. Bubalu VDL KWPN). Bugatti VDL is goedgekeurd door het KWPN en Bengtsson VDL door het NRPS;
Venielrite KWPN ster, 2002, bruin, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengst Bon Jovi KWPN (2008, V. Concorde KWPN), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Very Special KWPN ster preferent prestatie, 2002, donkerbruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Extra Special KWPN (2009, V. Andiamo NRPS), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en het Anglo Europese stamboek;
Victory KWPN elite, 2002, vos, MV. Holland KWPN, is de moeder van de hengst Harmony KWPN (2006, V. Harley VDL KWPN), die is goedgekeurd door het NRPS;
Violette KWPN elite, preferent prestatie sport, 2002, bruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Chatham KWPN (2015, V. Connect Holst), die is goedgekeurd door het NRPS;
Vivonia KWPN, 2002, bruin, MV. Joost Holst, is de moeder van de hengst Adonus KWPN (2005, V. Sydney KWPN), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Voberlina KWPN, 2002, zwart, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Denver KWPN (2008, V. Berlin Holst), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Vodorette-W KWPN, 2002, vos, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Esaro-W KWPN (2009, V. Harley VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Zuid Afrikaanse stamboek;
Vorina KWPN elite sport, 2002, bruin, MV. Jus de Pomme BWP, is de moeder van de hengst Fiero KWPN (2010, V. Zirocco Blue VDL SF), die is goedgekeurd door het Ierse Warmbloedpaarden stamboek;
Isis N SWB, 2003, donkerbruin, MV. Le Mexico SF, is de moeder van de hengst Cormac N SWB (2007, V. Corlensky G Westf), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;
Rivercross Whisper CSHA, 2003, zwart, MV. Rombus Trak, is de moeder van de hengst Rivercross Lark CSHA (2007, V. Lingh KWPN), die is goedgekeurd door het Canadese Warmbloed Paardenstamboek CWHBA;
Wanola KWPN, 2003, bruin, MV. Wellington KWPN, is de moeder van de hengst Be Careful KWPN (2011, V. Baltic VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en het Zuidduitse stamboek;
Wersina KWPN ster preferent prestatie, 2003, donkerbruin, MV. Notaris KWPN, is de moeder van de hengst Idrigill KWPN (2013, V. Kannan KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;
Windoctro Ryal K KWPN keur, 2003, keur, MV. Amaretto D I Zw, is de moeder van de hengst Flying Dream KWPN (2010, V. Zapatero VDL KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;
Cinderella Oldbg, 2004, donkerbruin, MV. Rolando KWPN, is de moeder van de hengst Cavall ASK OS (2008, V. Calido I Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Oldenburg International- en Brandenburgse stamboek;
I Love You JH Z Zang, 2004, vos, MV. Aladin Z Hann, is de moeder van de hengst Louis 316 Zang (2008, V. Lord Z Holst), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Landora Oldbg, 2004, zwartbruin, MV. Landcapitol Holst, is de moeder van de hengsten Novum OS (2012, V. Numero Uno KWPN) en Coumario OS (2014, V. Coupie Westf). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek;
Zelly KWPN preferent, 2004, bruin, MV. Ahorn KWPN, is de moeder van de hengst Felton VDL KWPN (2010, V. Chello III Holst), die is goedgekeurd door het KWPN;
Adea KWPN elite sport, 2005, vos, MV. Nabuur KWPN, is de moeder van de hengst Everglade VDL KWPN (2009, V. Kashmir van Schuttershof SBS), die is goedgekeurd door het KWPN;
Andorra KWPN sport, 2005, donkerbruin, MV. Concorde KWPN, is de moeder van de hengst Andorlensky BWS (2016, V. Cornet Obolensky BWP), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;
Ariante KWPN, 2005, vos, MV. Corland Holst, is de moeder van de hengst Fetching des Mines KWPN (2010, V. Chello III Holst), die is goedgekeurd door het SBS;
Itaque de Hus Holst, 2005, bruin, MV. Concept Holst, is de moeder van de hengst Cataque du Haut Breil SF (2012, V. Conrad de Hus Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;
Rafale Savoi SF, 2005, vos, MV. Alcamera de Moyon SF, is de moeder van de hengst Hot Savoie SF (2017, V. GFE Candy de Nantuel SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;
Valentina IX Holst, 2005, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengsten Cornetino Holst (2009, V. Cornet Obolensky BWP) en Davenport Holst (2011, V. Diamant de Semilly SF). Cornetino is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Davenport is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en het Anglo Europese stamboek;
Bling Bling KWPN, 2006, zwart, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Blu Diamond Bling AES (2010, V. Zirocco Blue VDL SF), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Blue Girl KWPN keur, 2006, schimmel, MV. Mr. Blue KWPN, is de moeder van de hengst Hero Blue KWPN (2012, V. Douglas KWPN), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Insenza d’Ive Z Zang, 2006, vos, MV. Almé SF, is de moeder van de hengsten Hervé d’Ive VDL Zang (2012, V. Vigo d’Arsouilles BWP) en Mr. Jones d’Ives Z Zang (2013, V. Montender KWPN). Hervé d’Ive is goedgekeurd door het KWPN en het Zweedse stamboek en Mr. Jones d’Ives Z door het Anglo-Europese stamboek;
Io N SWB, 2006, bruin, MV. Le Mexico SF, is de moeder van de hengst Dylan N Oldbg (2010, V. Diarado Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;
Cella KWPN keur, 2007, bruin, MV. Lux Hann, is de moeder van de hengst JR V G KWPN (2014, V. Quasimodo van de Molendreef BWP), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Oilala’SI-Unire, 2007, vos, MV. Piradin x, is de moeder van de hengst Rubacuori Baio SI-Unire (2010, V. Doarado Holst), die is goedgekeurd door het SI-Unire stamboek;
California Westf, 2008, bruin, MV. Pilot Westf, is de moeder van de hengst Talis – G Westf (2013, V. Toulon BWP), die is goedgekeurd door het ZfdP;
Dersina KWPN elite, 2008, vos, MV. Emilion KWPN, is de moeder van de hengst Iowa KWPN (2013, V. Zavall VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;
Dirola KWPN elite, 2008, bruin, MV. Larome Holst, is de moeder van de hengst It’s a Dream (Ilon) KWPN (2013, V. Toulon BWP), die is goedgekeurd door het KWPN;
Donnalina KWPN ster, 2008, zwart, MV. Uniek NWP, is de moeder van de hengsten Incanto VDL KWPN (2013, V. Kannan KWPN) en Vagabond KWPN (2015, V. Vaganond de la Pomme SBS). Incanto VDL is goedgekeurd door het KWPN en het Zweedse stamboek en Vagabond door het Hannoveraanse- en het Oldenburg-International stamboek;
Duzella KWPN elite, 2008, zwartbruin, MV. Lux Hann, is de moeder van de hengsten Ikannan V G KWPN (2013, V. Kannan GFE KWPN) en zijn broer Jardonnay VDL KWPN (2014). Ikannan V G is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek en Jardonnay VDL door het KWPN;
Ricura SHM Oldbg elite, 2008, zwartbruin, MV. Landor S Oldbg, is de moeder van de hengst Stakkuro Gold RHP OS (2015, V. Stakkato Gold Hann), die is goedgekeurd door de Zuidduitse stamboeken en het Saksen-Thüringse stamboek;
Undoctra d’Helby SF, 2008, vos, MV. Quidam de Revel SF, is de moeder van de hengst Franc d’Helby SF (2015, V. Gerfaut d; Helby SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;
Ersina KWPN keur, 2009, bruin, MV. Emilion KWPN, is de moeder van de hengst Nottingham VDL KWPN (2018, V. Arezzo KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;
Evita-Grande KWPN, donkerbruin, 2009, MV. Grannus Hann, is de moeder van de hengst Channing Z Zang (2016, V. Cicero Z van Paemel Zang), die is goedgekeurd door het Englo-Europese stamboek;
Ezella KWPN voorl keur, 2009, donkerbruin, MV. Lux Z Hann, is de moeder van de hengst Lucky Star V G KWPN (2016, V. Cornet Obolensky BWP), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;
Ezucinda KWPN, 2009, vos, MV. Baloubet du Rouet SF, is de moeder van de hengst Condoctro KWPN (2016, V. Cornet Obolensky BWP), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Hannoveraanse stamboek;
I Love Picobelle Z Zang, 2009, bruin, MV. Major de la Cour SF, is de Moeder van de hengst Kamasutra II of Picobello Z Zang (2013, V. Kannan GFE KWP) , die is goedgekeurd door de Zuidduitse stamboeken en
Filandra JR KWPN elite, 2-1-, brui, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Kuala Lumpur KWPN (2015, V. Arezzo VDL KWPn), die is goedgekeurd door het KWPN;
Contendra I Holst, 2010, bruin, MV. Contender Holst, is de moeder van de hengst Chicago de Folie Holst (2016, V. Casall Holst), die is goedgekeurd door het SBS
‘Filandria KWPN, 2010, zwartbruin, MV. Quidam de Revel SF, is de moeder van de hengst Airwolf Z Zang (2017, V. Aganix du Seigneur SBS), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;
Harjolijn KWPN, voorl. keur, 2012, MV. Heartbreaker KWPN, is de moeder van de hengst Everton VDL KWPN (2016, V. Etoulon VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek.
Zonen
Van Indoctro zijn 106 zonen goedgekeurd voor de fokkerij:
Harwest KWPN (1994), Maserati KWPN (1994), Montreal VDL KWPN (1994), Nassau KWPN (1995), New Balance KWPN (1995), Nirvana van de Zuuthoeve KWPN (1995), No Limit KWPN (1995), Nobody KWPN (1995), Nothing to Lose KWPN (1995), Odoctro VDL KWPN (1996), Olargo-B KWPN (1996), Orame KWPN (1996), Orestus KWPN (1996), Tenson van het Lindenhof BWP(1996), Palysander VDL KWPN (1997), Pan Am VDL KWPN (1997), Papilon VDL KWPN (1997), Pompidou KWPN (1997), Najed KWPN (1998), R.Dionisus Degli Asseri KWPN (1998), Radoctro W KWPN (1998), Rodrigoo VDL KWPN (1998), Roger More VDL KWPN (1998), Catargo AWHA (1999), Sheraton Oldbg (1999), Incello Oldbg (2000), Incolor Oldbg (2000), Indret del Masset CDE (2000), Tenessee KWPN (2000), Toepolev KWPN (2000), Troebadour S KWPN (2000), In the Lead KWPN (2001), Invasor Jmen BH (2001), Ultimate VDL KWPN (2001), Valentino Velvet KWPN (2002), Veneur KWPN (2002), Vhesmu KWPN (2002), Viceroy T KWPN (2002), Victor E KWPN (2002), Vivaldi K KWPN (2002), BF Rembrandt BH (2003), Chicago Rhein (2003), Colorado AHHA (2003), Imothep KWPN (2003), Inspector Westf (2003), MCIA Willen KWPN (2003), Pauldary’s Willem KWPN (2003), Playboy des Cresles SF (2003), VDL Windsor H CWHBA (2003), Why Indoctro VDL KWPN (2003), Wittinger VDL KWPN (2003), Wizzerd W KWPN (2003), Elliot van ter Hulst BWP (2004), Infinity Oldbg (2004), Pretty Boy AES (2004), Zalmeco KWPN (2004), Zavier KWPN (2004), Zenith KWPN (2004), Zuberlinus KWPN (2004), Adagio II KWPN (2005), Azteca VDL (2005), Contrast Holst (2005), Invento d’Ive Z Zang (2005), Quindoctro AWHA (2005), Radjah d’Eole SF (2005), Roi des Forêts SF (2005), Boss KWPN (2006), Bustique KWPN (2006), Cheyenne de la Nee Westf (2006), Gin Doctro MH BWP (2006), Gucci van het Roeselberghof BWP (2006), Indus AES (2006), Songe de Toscane SF 2006), Best of NEC M-G C Leuze SBS (2007), Chandras Holst (2007), Chapman KWPN (2007), Incredible van de Laarse Heide Zang (2007), Izmir PP Z Zang (2007), Chocolat Holst (2008), Daccardi V KWPN (2008), Dondoctro Ryal K KWPN (2008), Indigo van het Speienhof BWP (2008), Indoletto Holst (2008), Ugano de Coquerie SF (2008), VDL Groep Do Spiritivo KWPN (2008), Elan KWPN (2009), Fliantro O.L. KWPN (2010), Flintoff KWPN (2010), Fun Again KWPN (2010), Keops vd Begijnakker BWP (2010), Black Jack Ixe SF (2011), Conley C Westf (2011), Floyd van Schore SBS (2011), Gregor L.V. KWPN (2011), Bournedale (Hiniek) KWPN (2012), Houston VB KWPN (2012), Indiana AES (2012), Intermezzo d’Ive Z Zang (2012), Iowa VDL (2012), Marcus OBF BWP (2012), Hineada KWPN (2013), Inaico VDL BWP (2013), Never Alone van ’t Heike BWP (2013), Wind I CCDM (2014), Pistoia du Bois BWP (2015) en Mooiman KWPN (2017),
Zonen die zich (nog) niet hebben waargemaakt als fokhengst
Circa tweederde van bovenstaande hengsten heeft tot dusver geen of een zeer bescheiden rol in de fokkerij gespeeld. Zij worden hierna kort aangeduid en hun namen zijn in bovenstaand overzicht cursief weergegeven.
De overige goedgekeurde zonen worden verderop in aparte hoofdstukken besproken.
Een groot deel van de hengsten die (nog) geen rol hebben gespeeld in de fokkerij is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. In de meeste gevallen zijn van de betreffende hengsten geen nakomelingen geregistreerd, Indie van een hengst wel nakomelingen zijn geregistreerd is dat vermeld.
De 34 hengsten die alleen door het AES zijn goedgekeurd en in de meeste gevallen ook al weer zijn afgekeurd zijn:
Maserati KWPN (1994, MV. Ramiro Z Holst), Nirvana van de Zuuthoeve KWPN (1995, MV. Concorde KWPN; 2 nakomelingen), Odoctro VDL KWPN (1996, MV. Ahorn KWPN), Palysander VDL KWPN (1997, MV. Dreamstreet KWPN), Papilon KWPN (1997, MV. Ahorn KWPN), Pompidou KWPN (1997, MV. Jus de Pomme BWP), Najed KWPN (1998, MV. Jus de Pomme BWP; 8 nakomelingen), Radoctro W KWPN (1998, MV. Ahorn KWPN; 4 nakomelingen). Roger More VDL KWPN (1998, V. Major de la Cour SF), Toepolev KWPN (2000, V. Voltaire Hann), In the Lead KWPN (2001, MV. Cor de la Bryère SF), Vhesmu KWPN (2002, MV. Zalmeco KWPN), Pauldary’s Willem KWPN (2003, MV. Legaat KWPN, 12 nakomelingen), Pretty Boy KWPN (2004, MV. Lucky Boy xx), Zalmeco KWPN (2004, MV. Wolfgang KWPN), Zavier KWPN (2004, MV. Lucky Boy xx), Zenith KWPN (2004, MV. Consul KWPN), Zuberlinus KWPN (2004, MV. Corland Holst), Invento d’Ive Z Zang (2005, MV. Almé SF), Gin Doctro MH BWP (2006, MV. Caretano Holst), Gucci van het Roeselberghof BWP (2006, MV. Kannan KWPN), Indus AES (2006, MV. Cambridge Holst, 9 nakomelingen), Chapman KWPN (2007, MV. Corland Holst), Izmir PP Z Zang (2007, MV. Nimmerdor KWPN), Indigo van het Speienhof BWP )2008, MV. Cento Holst, 2 nakomelingen), Elan KWPN (2009, MV. Ahorn KWPN), Fliantro O.L. KWPN (2010, MV. Voltaire Hann). Flintoff KWPN (2010, MV. Odermus R KWPN), Gregor L.V. KWPN (2011, MV. Goodwill Holst), Houston VB KWPN (2012, MV. Libero H Holst), Indiana AES (2012, MV. Ahorn KWPN). Intermezzo d’Ive Zang (2012, MV. Darco BWP), Hineada KWPN (2013, MV. Corland Holst) en Mooiman KWPN (2017, MV. Karlstad KWPN).
Andere (nog) weinig van belang zijnde goedgekeurde hengsten zijn:
De hengst R. Dionisus Degli Asseri KWPN (MV. Emilion KWPN) is goedgekeurd door het Italiaanse stamboek SI-Unire, dat echter geen nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
De hengst Radoctro W KWPN (MV. Ahorn KWPN) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek. Het AES heeft uit twee merries in totaal zes nakomelingen van Radoctro W geregistreerd.
De hengst Catargo AWHA (MV. Grannus II Hann) is goedgekeurd door het Australisch Warmbloed Paardenstamboek, dat voor zover bekend, enkele nakomelingen van de hengst heeft geregistreerd.
De hengst Tenessee KWPN (MV. Purioso Oldbg) is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek. Voor zover bekend heeft het Braziliaanse stamboek geen nakomelingen van hem geregistreerd.
De hengst Troebadour S KWPN (MV. Hattrick VDL KWPN) is goedgekeurd door het Schotse Sportpaarden stamboek en is vervolgens verkocht naar Zuid Afrika, waar hij in internationale springwedstrijden is uitgebracht.
De hengst Invasor Jmen BH (MV. Calido I Holst) is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek. Het Braziliaanse stamboek heeft vijf nakomelingen van hem geregistreerd.
De hengst Valentino Velvet KWPN (MV. Burggraaf Holst) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek en het Selle Français stamboek, maar van hem zijn geen nakomelingen geregistreerd. De hengst is een succesvol springpaard geworden dat meer dat € 300.000 heeft gewonnen (zie onder).
De hengst Victor E KWPN (MV. Nimmerdor KWPN) is in 2005 gepresenteerd op de KWPN hengstenkeuring en heeft daar de derde bezichtiging gehaald. In september 2008 is de hengst goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. Het Zangersheide stamboek heeft in 2010 twee nakomelingen van Victor E geregistreerd en het KWPN heeft in de periode 2008 – 2013 zes veulens in register A geregistreerd.
De hengst BF Rembrandt BH (MV. Oldenburg Oldbg) is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek, dat acht nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
De hengst Chicago Rhein (MV. Landadel Holst) is in februari 2006 in Plaaz goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek. De hengst us aleen in 2006 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar van er zijn geen nakomelingen van hem geregistreerd.
De hengst Colorado AHHA (MV. Cavalier KWPN) is gefokt door de South Shore Farm in Mont-Saint-Hilaire, dat ten oosten van Montreal in Canada ligt en is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek. Voor zover bekend is zijn invloed in de fokkerij gering.
De hengst MCIA Willem KWPN (MV. Voltaire Hann) is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek, dat 24 nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
De hengst Playboy des Cresles SF (MV. Narcos II SF) is in de jaren 2008 – 2010 als hengst actief geweest in Frankrijk, waar twee nakomelingen van hem zijn geregistreerd.
De hengst VDL Windsor H CWHBA (MV. Ahorn KWPN) is in Canada geboren en goedgekeurd door het Canadese Warmbloed Paardenstamboek en het Canadese Sportpaarden stamboek. De hengst is in 2020 in Canada beschikbaar voor de fokkerij. Over zijn nakomelingen is geen informatie beschikbaar.
De hengst Why Indoctro KWPN (MV. Ramiro Holst) is goedgekeurd door het Selle Français stamboek, maar er zijn geen nakomelingen van hem geregistreerd. Hij is in 2008 en 2009 door Simon Delestre (FRA) uitgebracht in de Franse wedstrijdencyclus voor vijf- en zesjarige paarden en is in beide jaren gekwalificeerd voor de finaleweek in Fontainebleau. Hij heeft echter alleen in 2008 aan de finale deelgenomen. Daarna is de hengst tot juni 2012 door Audry Coudrin (FRA) uitgebracht en daarna heeft Hassan Jabri (MAR) Why Indoctro tot en met 2017 in internationale wedstrijden uitgebracht. In mei 2014 is een wedstrijd in Palaiseau gewonnen en in 2015 een wedstrijd in Jardy. Hij is in 2018 voor het laatst internationaal uitgebracht. Indoctro heeft een winsom van ruim € 26.000.
De hengst Infinity Oldbg (MV. Rio Grande Hann) is gefokt door de Millcreek stoeterij in Cambridge ON in Canada. De hengst is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het Canadese Warmbloed stamboek. In 2020 is de hengst niet meer beschikbaar voor de fokkerij. Over zijn fokkerijprestaties van Infinty is geen informatie beschikbaar.
De hengst Contrast Holst (MV. Coriander Holst) heeft in de herfst van 2008 in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Daarbij heeft hij 7,47 (7,75) punten voor de dressuur behaald, 8,18 (7,98) punten voor het springen en 7,93 (7.90) punten voor zijn totale prestatie heeft behaald. In juli 2011 heeft Contrast in Münster-Handorf deelgenomen aan een springconcours waarbij hij is beoordeeld en een score van 8.70 punten heeft behaald. In december 2011 heeft het Oldenburg-International stamboek de hengst goedgekeurd. Contrast in in de jaren 2012 – 2017 in de internationale springsport uitgebracht, maar veel succes is daarbij niet geboekt
De hengst Quindoctro AWHA (MV. Heartbreaker KWPN) is in 2005 in Australië geboren nadat zijn moeder, die drachtig van hem was, in Australie was geïmporteerd. Later is de hengst goedgekeurd door het Australisch Warmbloed stamboek. Over zijn fokkerijprestaties is weinig informatie beschikbaar, maar wel is bekend dat hij is gecastreerd.
De hengst Roi des Forêts SF (MV. Le Tot de Semilly SF) is goedgekeurd door het Selle Français stamboek, maar van hem zijn geen nakomelingen geregistreerd.
De hengst Best of NEC M-G C Leuze SBS (MV. Darco BWP) is goedgekeurd door het SBS, dat in de jaren 2014 – 2016 drie nakomelingen van de hengst heeft geregistreerd.
De hengst Chandras Holst (MV. Quebec Oldbg) is in deceber 2009 in Plaaz goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek en is alleen in 2010 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van Chandras is één dochter als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en zijn twee nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.
De hengst Incredible van de Laarse Heide Zang (MV. Carthago Holst) is in september 2010 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. In 2012 en 2013 heeft het Zangersheide stamboek vier nakomelingen van de hengst geregistreerd.
De hengst Chocolat Holst (MV. Caretino Holst) is in 2010 goedgekeurd door de Zuidduitse stamboeken en het Baden-Württembergse-, het Berlin-Brandenburgse-, het Brandenburg-Anhalt- en het Saksen-Anhalt stamboek. In 2011 is Chocolat erkend door het Oldenburg International-, het Mecklenburg-Vorpommern- en het Saksen-Thüringse stamboek.
In december 2011 heeft hij in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Hij behaalde 7,19 (7,63) punten voor de dressuur, 9,13 (7,85) punten voor het springen en 8,22 (7,82) punten voor de totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen van de 40 hengsten vermeld die aan de test hebben deelgenomen.
In het najaar van 2012 heeft hij in Schlieckau deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen, waar hij 7,33 (7,63) punten voor de dressuur behaalde, 8,13 (7,80) voor het springen en 7,66 (7,70) punten voor de totale verrichting. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen van de 34 hengsten vermeld die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
In de jaren 2016 – 2019 is Chocolat uitgebracht in L en M springwedstrijden.
Eind 2019 zijn van Chocolat nog geen fokmerries opgenomen in een Duits stamboek; wel zijn vier nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.
De hengst Daccardi V KWPN (MV. Glennridge KWPN) is in 2018 goedgekeurd door het Canadese Warmbloed Paardenstamboek en het Canadese Sportpaarden stamboek De hengst heeft in Canada een verrichtingsonderzoek afgelegd en daarbij 105,05 punten behaald, waar 100,0 punten gelden als het gemiddelde. Daccardi was daarbij de hoogst scorende hengst voor de dressuur en wordt uitgebracht in dreessuurwedstrijden. Zijn fokkerijresultaten moeten worden afgewacht.
De hengst Indoletto Holst (MV. Caletto I Holst) is in september 2018 in Lanaken goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en in april 2019 in Elmshoorn door het Holsteinse stamboek. Ook het Noorse stamboek heeft de hengst goedgekeurd.
Indolettto is vanaf februari 2015 door Erik Preben Strand (NOR) in internationale pringwedstrijden uitgebracht en heeft in juni 2020 een winsom van € 2.990.
Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.
De hengst Ugano de Coquerie SF (MV. Papillon Rouge SF) is goedgekeurd door het Selle Français stamboek, maar eind 2019 zijn nog geen nakomelingen van hem geregistreerd. Als vijfjarige heeft hij zich gekwalificeerd voor de finaleweek van de klassieke cyclus voor springpaarden in Fontainebleau. De eerste twee parcoursen heeft hij daar foutloos afgelegd, maar in de derde en vierde wedstrijd is hij in de achterhoede geëindigd. In 2014 heeft hij zich niet weten te kwalificeren voor de finaleweek. Vanaf juli 2014 is de hengst door Ferguson Burt (FRA) in internationale wedstrijden uitgebracht. In juli 2015 is Antonio Alfonso met Ugano de Coquerie gestart en vanaf oktober 2015 is Piergiorgio Bucci (ITA) met hem uitgekomen. In 2017 is de combinatie in Gijon tweede geworden in een 1.50 m wedstrijd. In februari 2018 heeft Anna-Julia Konto (FIN) de hengst uitgebracht in wedstrijden in Opglabbeek en Lier en daarna is Kevin Staut (FRA) tot april 2019 met de hengst gestart onder de naam Edesa’s Ugano de Coquerie. Ugano de Coquerie heeft een winsom van € 16.950.
De hengst Keops vd Begijnakker BWP (MV. Lux Hann) is in 2013 goedgekeurd door het BWP. En is tot 2017 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het BWP heeft vier nakomelingen van hem geregistreerd, waarvan twee in 2017. |De hengst is van september 2015 tot september 2018 door Yves Vanderhasselt (BEL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Bij het wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden 2015 in Lanaken zijn twee wedstrijden gewonnen en is in de finale de tweede plaats behaald. In 2017 is in Lier een 1.35 m wedstrijd voor jonge paarde gewonnen. Vanaf november 2019 is Christophe Vanderhasselt met de hengst gestart.
Medio juni 2020 heeft Keops vd Begijnakker een winsom van € 4.985.
De hengst Conley C Westf (MV. Gralshüter Hann) is in november 2013 in Redefin goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek, maar vermeodelijk is de hengst niet actief geweest in de fokkerij. In 2018 is Conley C door Andreas Knippling (GER) en Tonya Knüsting (CAN) in internationale 1.35 m springwedstrijden uitgebracht.
De hengst Floyd van Schore SBS (V. Indoctro Holst) is in september 2014 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. In 2016 heeft het Zangersheide stamboek twee nakomelingen van de hengst geregistreerd, het BWP één en het KWPN ook één.
Vanaf april 2016 is de hengst door Maxine de Pelsmaeker (BEL) uitgebracht in internationale springwedstrijden. Vanaf april 2017 is Floyd van Schore gereden door Rachel Steffen (BEL). Van april 2018 tot juni 2019 is Maxime Tips (BEL) me de hengst gestart en daara is Emilia Widmayer (GER) met hem uitgekomen.
Eind juni 2020 heeft Floyd van Schore een winsom van € 1.840.
De hengst Hiniek KWPN (MV. Ahorn KWPN) is in 2015 onder de naam Bournedale goedgekeurd door het NRPS en onderde naam Hiniek door het Anglo Europese stamboek. In januari 2016 heeft de hengst met succes het verrichtingsonderzoek van het NRPS in Ermelo afgelegd. Enige tijd daarna is Hiniek gecastreerd. Er zijn door het NRPS en het AES geen nakomelingen van hem geregistreerd.
De hengst Iowa KWPN (stamboeknaam Hebron)(MV. Chin Chin Holst) is in 2015 door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar dat heeft niet geleid tot een goedkeuring. In januari en februari 2016 heeft de hengst in Adelheidsdorf deelgenomen aan een 50 dagen durend verrichtingsonderzoek voor springhengsten. Hij behaalde een waardering van 8,55 punten en is in april 2016 in Neustadt/Dosse goedgekeurd door het stamboek Brandenburg-Anhalt. In de jaren 2016 – 2020 is Iowa tot op S-niveau uitgebracht in de springsport. De hengst heeft medio juni 2020 een winsom van € 2.741. Over zijn prestaties in de fokkerij zijn nog geen gegevens beschikbaar.
De hengst Marcus OBF BWP/NAD (MV. Clinton Holst) is in Canada geboren en daar door het Noord Amerika Departement van het BWP goedgekeurd voor de fokkerij. Tot en met 2019 zijn negen nakomelingen door het BWP geregistreerd.
De hengst Never Alone van ’t Heike BWP (MV. Grandeur Hann) is goedgekeurd door het BWP maar evan de hengst zijn geen nakomelingen van de hengt geregistreerd.
De hengst Wind I CCDM (MV. Toulon BWP) is goedgekeurd door het Maxicanse La illa stamboek. Over de fokkerijprestaties van de hengst is geen informatie beschikbaar.
De hengst Pistoia du Bois BWP (MV. Kashmir van Schuttershof SBS) is in 2019 in Lanaken goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.
Behalve de goedgekeurde hengsten zijn 23 andere zonen van Indoctro door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen zonder dat dat heeft geresulteerd in een goedkeuring door het KWPN. De reden daarvan kan zijn dat de hengst niet aan het onderzoek heeft deelgenomen, dat het onderzoek voortijdig is beëindigd of dat het onderzoekresultaat voor het KWPN onvoldoende was om de betreffende hengst tot de fokkerij toe te laten. In zeven gevallen (Maserati, Palysander, Tenessee, In the Lead, Ultimate VDL en Why Indoctro VDLen Iowa VDL) is een aangewezen hengst later door een andere stamboekorganisatie dan het KWPN wel goedgekeurd.
Nakomelingen in de sport
Volgens Horsetelex zijn tot medio juni 2020 259 nakomelingen van Indoctro uitgebracht in 1.50 m springwedstrijden.
Sinds november 2014 houdt Horsetelex alle uitslagen bij van de internationale concoursen. Uit die afministratie blijkt dat sinds november 2014 688 nakomelingen van Indoctro in internationale wedstrijden zijn uitgebracht. Samen hebben die sinds november 2014 een winsom van € 5.04300. Hierbij moet bedacht worden dat een groot aantal nakomelingen ook in de periode 2000 – november 2014 in internationale wedstrijden succesvol zijn geweest. De totale winsom van de nakomelingen van Indoctro zal daardoor omstreeks € 10 miljoen bedragen.
Onderstaand worden de meest opvallende sportpaarden van Indoctro benoemd, waarbij opvalt dat vooral nakomelingen met een Voltaire-dochter als moeder goed presteren.
Black Ice KWPN (stamboeknaam Montano B),
ruin, 1994, zwart, MV. Wolfgang KWPN, fokker H.F. van den Broek, is door Jill Henselwood (CAN) en Tiffany Fong (CAN) onder de naam Black Ice uitgebracht. Henselwood is in 2009 met Black Ice tweede geworden in de Mercedes Benz Classic in Spruce Meadows, Calgary en Fong won in 2012 met de ruin een 1.45 m wedstrijd in Calgary. Black Ice heeft een winsom van € 95.000;
Nassau KWPN,
hengst, 1995, vos, MV. Sovereign Bill XX, fokker R Hagedoorn, is door Jeroen Dubbeldam (NED) in 2005 uitgebracht op het Europees kampioenschap in San Patrignano. De combinatie won individueel de bronzen medaille en heeft met het Nederlandse team eveneens een bronzen medaille gewonnen door de derde plaats in de landenwedstrijd;
Nike KWPN,
ruin, 1995, bruin, MV. Octrooi KWPN, fokker M.J.H. Schothorst, is in 2004 door Yuka Watanabe (JPN) uitgebracht op de Olympische Spelen in Athene, waar individueel de 37e plaats is bereikt. In 2005 heeft Katharina Offel (UKR) Nike uitgebracht op het Europees kampioenschap in San Patrignano, waar de combinatie een 17e plaats heeft behaald. In 2006 heeft Doda de Miranda (BRA) Nike op het Wereldkampioenschap in Aken uitgebracht. De combinatie is individueel 63e geworden en heeft met het Braziliaanse team de tiende plaats in de landenwedstrijd gewonnen;
Orestus VDL KWPN,
hengst, 1969, donkerbruin, MV. Ramiro Z Holst, fokker Theo Maassen, is door Juan Andres Rodriguez Silva (GUA) uitgebracht op de Pan-Amerikaanse Spelen 2007 in Rio de Janeiro en op de Olympische Spelen 2008 in Hong Kong. In Rio de Janeiro is met het team van Guatemala de zesde plaats in de landenwedstrijd behaald en is de combinatie individueel 15e geworden. In Hong Kong is de 38e plaats behaald;
VDL Oramé KWPN,
hengst, 1996, donkerbruin, MV. Ramiro Z Holst, fokker Leo de Bruijn, is door Jur Vrieling (NED) uitgebracht. De combinatie won als lid van het Nederlandse team in 2005 de landenwedstrijd in Falsterbo, in 2009 de landenwedstrijd in Copenhagen en in 2010 een wedstrijd in Zuidlaren. Tweede plaatsen zijn behaald in Frankfurt en ’s-Hertogenbosch.
In 2008 heeft Chris Kappler (USA) met de hengst de Grand Prix van Culpeper VA gewonnen en als lid van het Amerikaanse team de landenwedstrijd in Buenos Aires.
AD Picolien Zeldenrust KWPN,
merrie, 1997, vos, MV. Concorde KWPN, fokker A. van Oversteeg, is in de jaren 2008 – 2010 uitgebracht door Doda de Miranda (BRA). In 2009 is in Wiesbaden de Schlosspark Preis gewonnen, is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Monte Carlo en is de derde plaats behaald in de met € 900.000 gedoteerde Grand Prix van Doha. AD Picolien Zeldenrust heeft een winsom van ruim € 280.000;
Don Porfirio KWPN,
hengst, 1997, donkerbruin, MV. Ekstein KWPN, fokker Th. Griffioen, is door Jose Antonio Chedraoui Eguia (MEX) in 2007 uitgebracht op de Pan-Amerikaanse Spelen in Rio de Janeiro, waar individueel de zevende plaats is behaald en met het Mexicaanse team in de landenwedstrijd de vierde plaats. In 2008 heeft de combinatie in Hong Kong deelgenomen aan de Olympische Spelen. Met het Mexicaanse team is de negende plaats behaald en individueel de 35e. In 2009 heeft de combinatie de Grand Prix van Balvanera gewonnen.
Don Porfirio heeft een winsom van circa € 30.000;
Kassandre Erger SF,
ruin, 1998, bruin, MV. Baladin du Manoit SF, fokker René Genser, is van 2004 tot 2013 door Alain Bourdon (FRA) uitgebracht, waarbij vanaf 2008 internationaal is uitgekomen. In 2004 heeft Kassandre Erger zich gekwalificeerd voor de finale week van de Franse cyclus voor zesjarige springpaarden in Fontainebleau. Internationaal is in 2012 in Comporta een 1.45 m wedstrijd gewonnen. In 2013 is de ruin gereden door Mathieu Bourdon (FRA) en van februari tot en met april 2014 door Fiona Versini (FRA). Volgens de gegevens van FFEcompet is Kassandre Erger in 560 wedstrijden gestart, waarvan hij er 51 heeft gewonnen. Hij heeft een winsom van € 160.000;
Indigo KWPN
hengst, 1999, schimmel, MV. Dutchman KWPN, is van 2010 tot en met 2017 door Margie Goldstein – Engle (USA) uitgebracht. De combinatie heeft in 2010 de World Cup wedstrijden in Tampa FL en Syracuse NY en de Grand Prix in Lake Placid NY gewonnen. In 2011 is met het Amerikaanse team de landenwedstrijd tijdens het CSIO in Wellington FL gewonnen en is deelgenomen aan de World Cup finale in Leipzig, waar de twaalfde plaats is behaald. In het najaar van 2011 zijn de World Cup wedstrijden in Harrisburg PA en Wellington FL gewonnen. In 2012 is een World Cup wedstrijd in Wellington FL gewonnen en is in de World Cup finale in ‘s-Hertogenbosch de 21e plaats bereikt. In januari 2017 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Wellington FL. Indigo heeft een winsom van € 430.000;
Premiere Xindoctro Metodo BH,
hengst, 2001, donkerbruin, MV. Papillon Rouge SF, fokker Haras Metodo, is van 2010 tot juni 2015 uitgebracht door Francisco José Mesquita Mousa (BRA). In 2012 is een tweede plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Sâo Paulo. In 2014 is met het Braziliaanse team de eerste plaats behaald in de landenwedstrijd tijdes het CSIO in Porto Alegre en is de Grand Prix van Rio de Janiero gewonnen en in 2015 is een wedstrijd in Sâo Paulo gewonnen. Premiere Xindoctro Metodo heeft een winsom van € 74.800;
Ubalia KWPN,
merrie, 2001, bruin, MV. Starsky de Brix SF, fokker Johan Heins, is in 2008 met Michael Greeve (NED) in Lanaken wereldkampioen van de zevenjarige springpaarden geworden en in 2011 heeft Lisa Nooren (NED) met de merrie in Comporta het Europees kampioenschap voor junioren gewonnen.
Unique KWPN,
ruin, 2001, bruin, MV. Voltaire Hann, fokker W. Luyten, is in 2009 door Laura Kraut (USA) uitgebracht. Van januari tot en met juli 2010 is Nick Skelton (GBR) met de ruin gestart. De combinatie won 1.50 m wedstrijden in Maubeuge en Hamburg. In de maanden augustus, september en oktober 2010 is Laura Kraut weer met Unique uitgekomen en daarna is Skelton weer met hem gestart. Kraut heeft met Unique een 1.50 m wedstrijd in Valkenswaard gewonnen en Skelton won wedstrijden in Rome, Birmingham, Washington DC (2x), Toronto ON, Wellington FL en La Baule. In 2013 is Cian O’Connor (IRL) met Unique gestart. De combinatie won twee wedstrijden in Ebreichsdorf, een wedstrijd in Norten-Hardenberg, de Grand Prix va Sommerstorf en wedstrijden in Aken en Dublin. In 2014 en 2015 is Unique uitgebracht door Abdullah Al Sharbatly (KSA). De combinatie heeft wedstrijden in Ebreichsdorf, Sjanghai, Riyadh (3x) en Ciecocinko gewonnen. In 2016 is Unique gereden door Keith Shore (GBR). Unique heeft een winsom van € 358.000;
Indiana 127 KWPN,
ruin, 2002, vos, MV. Voltaire Hann, fokker J. Coremans, is in 2010 door Peter Lutz (USA) uitgebracht. Vanaf 2013 heeft Angel Guillermo Karolyi (VEN) de ruin gereden. De combinatie heeft in juli 2014 een wedstrijd op Spruce Meadows, Calgary gewonnen en is in november 2014 tweede geworden op de Centraal Amerikaanse- en Caraïbische Spelen. In 2016 is een wedstrijd in Tryon NC gewonnen. Indiana 127 heeft een winsom van € 107.500;
Interline H SWB,
ruin, 2002, donkerbruin, MV. Elmshorn Holst, fokker Heliotrop AB, van januari tot december 2013 door Annet Willems (NED) uitgebracht. In december 2013 is Robert Vos de ruin gaan rijden. De combinatie won in 2014 de Grand Prix van Humlikon en een 1.50 m wedstrijd in Leszno. In 2015 is een wedstrijd in Wilków Jakubowice gewonnen. Van april 2016 tot juli 2017 zijn Annet Willems en Robert Vos afwisselend met Interline H uitgekomen. In november 2017 heeft Carlos Mollinedo (ESP) de ruin uitgebracht en in 2018 en 2019 is Katlin Campbell (USA) met Interline H gestart.
Interline H heeft een winsom van € 88.250;
Matador KWPN,
hengst, 2002, vos, MV. Corland Holst, fokker E. ’t Hooft, is vanaf 2011 door Jaime Azcarraga (MEX) uitgebracht. In 2014 won de combinatie een 1.50 m wedstrijd op Spruce Meadows, Calgary. In 2015 zijn in Coapexpan de Grand Prix en twee andere wedstrijden gewonnen en is ook in Verbier een 1.45 m wedstrijd gewonnen. In 2016 is in San Miguel de Allende gewonnen en in 2017 is opnieuw een wedstrijd in Coapexpan gewonnen. Tot medio november 2017 heeft Matador ruim € 166.900 gewonnen.
Valentino Velvet KWPN,
hengst, 2002, donkerbruin, MV. Burggraaf Holst, fokker R. Henze – Mode, is in 2011 door Simon Delestre (FRA) uitgebracht. De combinatie heeft in 2013 de Grand Prix’s van Antwerpen en Paderborn gewonnen. Van juni 2014 tot februari 2019 is Oleksandr Onyschenko (UKR) de hengst gaan rijden. De combinatie heeft in 2014 deelgenomen aan het wereldkampioenschap in Caen, waar het individueel de 54e plaats bereikte en met het Oekraïense team in de landenwedstrijd de negende plaats veroverde. In 2018 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van St. Tropez
Valentino Velvet heeft medio november 2017 een winsom van € 304.500;
Vedor KWPN,
ruin, 2002, donkerbruin, MV. Fedor BWP, fokker Johan Heins, heeft in 2008 in Lanaken met Maaike Bijlsma (NED) het wereldkampioenschap voor zesjarige springpaarden gewonnen. Van 2010 tot juli 2012 is Julia Lynch (AUS) met Vedor uitgekomen. De combinatie won in 2011 een wedstrijd in Sydney en heeft in 2012 deelgenomen aan de Olympische Spelen in Londen, waar individueel de 35e plaats en met het Australische team de tiende plaats is behaald. Na de Spelen is Denis Lynch (IRL) de ruin gaan rijden. De combinatie won in 2012 een wedstrijd in Genéve. Van maart 2013 tot oktober 2016 is Julia Lynch (AUS) met Vedor uitgekomen en daarna is hij uitgebracht door Georgina Harvey (AUS). Medio november 2017 heeft Vedor een winsom van € 37.000;
Vivaldi K KWPN,
hengst, 2002, vos, MV. Nimmerdor KWPN, fokker P.G. Kruizenga, is in 2009 door Jannike West (SWE) uitgebracht. In 2010 is de Grand Prix van Leszno gewonnen. In 2013 is de hengst door Andreas Schou (DEN) gereden en is de combinatie bij het Europees kampioenschap in Herning als 15e geëindigd. Van oktober 2013 tot september 2014 is Salman Muhammed A S Al Emadi (QAT) zonder veel succes met Vivaldi K uitgekomen en daarna is Mubarak Yusuf A S Al Rumahi (QAT) met de hengst gestart. In 2015 zijn twee wedstrijden in Doha gewonnen. In 2018 zijn een World Cup wedstrijd in Al Rayyan en twee andere wedstrijden in Al Rayyan gewonnen en is een tweede plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Doha behaald.
Vivaldi K heeft een winsom van €105.700;
Imothep KWPN,
hengst, 2003, bruin, MV. Calvados SF, fokker A.H.A. Hassing, is in 2011 uitgebracht door Candice S. King (USA).Vanzijn in de World Cup wedstrijden in San Juan Capistrano CA en Del Mar CA. In de tweede helft van 2013 is Imothep gereden door Matt Williams (AUS). Vanaf februari 2014 is de hengst uitgebracht door Darragh Kenny (IRL). De combinatie heeft in 2014 in Caen deelgenomen aan het wereldkampioenschap, waar individueel de twaalfde plaats is behaald en met het Ierse team in de landenwedstrijd de zevende plaats is bereikt. Vanaf juli 2015 is Imothep uitgebracht door Taizo Sugitani (JPN). De combinatie heeft in 2016 de zesde plaats in de Grand Prix van Lexington KY behaald. Imothep heeft een winsom van ruim € 101.000;
Whitney KWPN,
merrie, 2003, bruin, MV. Concorde KWPN, fokker A.J. van Kuyk, is in 2010 door Bart de Bruijn (NED) uitgebracht. Vanaf januari 2013 heeft Ramiro Quintana (ERG) de merrie gereden. De combinatie is in 2014 vierde geworden in de World Cup wedstrijd in Bridgehampton NY en heeft in 2015 een wedstrijd in Lexington KY gewonnen. Vanaf april 2017 is Laura Kraut (USA) met Whitney gestart. De combinatie heeft in 2017 een wedstrijden in Windsor, Villach-Treffen en Lexington gewonnen. In 2018 is een overwinning behaald in Vejer de la Frontera en zijn twede plaatsen behaald in Vejer de la Frontera (2x) en Wiesbaden (2x). Whitney heeft een winsom van ruim € 178.325;
Zaïre KWPN,
ruin, 2004, bruin, MV. Marlon KWPN, fokker L.M.L. Ubachs, is in 2013 door Giy Williams (GBR) uitgebracht en heeft in 2014 twee wedstrijden, waaronder de Grand Prix, gewonnen in Bordeaux, één in Vejer de la Frontera en één in St. Gallen. In 2015 is de Grand Prix van Lummen en een 1.40 m wedstrijd in Béthune gewonnen. Vanaf februari 2016 is de ruin gereden door Derek McCoppin (IRL). De nieuwe combinatie heeft wedstrijden in St.-Lô en Lummen gewonnen.Van februari tgot juni 2018 is Faye Adams (GBR) met Zaïre uitgekomen, waarbij een vierde plaats is behaald in Vejer de la Frontera. Zaïre heeft een winsom van € 125.850;
Zydoctro vd Kapel KWPN,
merrie, 2004, vos, MV. Landwind Holst, fokker R. Socquet, is in 2012 door Marc Bettinger (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2013 zijn een 1.45 m wedstrijd in Drachten en twee wedstrijden in Gorla Minore, waaronder de Grand Prix, gewonnen. Van juni tot november 2013 is Laura Mathy (BEL) met de merrie gestart en daarna is Diego Perez Bilbao (ESP) met Zydoctro vd Kapel uitgekomen. De combinatie won in december 2014 de Grand Prix van Lier en in april 2015 een 1.50 m wedstrijd in Antwerpen. Van augustus 2015 tot oktober 2017 is de merrie uitgebracht door Lisa Ulven (NOR). De combinatie won in oktober 2016 in Odense en in juni 2017 in Uggerhalne. Zydoctro vd Kapel heeft € 111.346 aan prijzengeld gewonnen;
Always There KWPN,
ruin, 2005, donkerbruin, MV. Voltaire Hann, fokker T. en L Collins, is in 2010 met Camilla Mazza Smit (BRA) in Lanaken wereldkampioen van de vijfjarige springpaarden geworden.
Galan S BWP,
ruin, 2005, vos, MV. Calypso d’Herbiers SF, fokker Sylvain de Wreede, is vanaf april 2013 door Giulia Martinendo Marquet (ITA) 9in de internationale springsport uitgebracht. In 2014 zijn wedstrijden in Arezzo en Villach-Treffen gewonnen en is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Manerbio. Van juli 2014 tot april 2017 is Katherine A. Dinan (USA) zonder veel succes met de ruin uitgekomen en vanaf begin 2018 heef Beat Mändli (SUI) Galan S uitgebracht
In 2018 is de derde laats behaald in de Grand Prix van Ocala FL In 2019 is een wedstrijd gewonnen in Harrisburg PA en is de tweede plaats behaald inde Grand Prix van Harrisburg PA. Daarnaast zijn een derde plaats behaald in een wedstrijd in Arezzo; een vierde in een jachtwedstrijd in New York NY en vijfde plaatsen in de Grand Prix’s van Wellington FL en Valence.
Medio juni 2020 heeft Galan S een winsom van € 132.965.
VDL Groep Arera C KWPN,
merrie, 2005, MV. Voltaire Hann, fokker J.J.A.C. Coppelmans, is in 2013 uitgebracht door Maikel van der Vleuten (NED). De combinatie won in 2014 de Grand Prix van Roosendaal en een 1.50 m wedstrijd in Londen Olympia. In Londen is ook de tweede plaats behaald in de Grand Prix. In 2015 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Rome en de vierde plaats in de Grand Prix van Cannes. In 2016 is de Grand Prix van Amsterdam gewonnen, is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Rome en de vierde plaats in de Grand Prix van Wenen. In 2017 is een wedstrijd in Londen-Olympia gewonnen en zijn de tweede plaats in de Grand Prix van Cascais en derde plaatsen in de Grand Prix’s van Mexico City en van La Baule behaald
In 2018 zijn overwinningen behaald in wedstrijden in ’s-Hertogenbosch, Miami FL en Oslo. Daarnaast zijn tweede plaatsen behaald in ’s-Hertogenbosch, Parijs, Waregem en Praag. Met het Nederlandse team is de derde plaats behaald in de landenwedstrjd tijdens het CHIO Aken.
In 2019 zijn wedstrijden in Doha, Berlijn en Kronenburg.gewonnen.
Medio juni 2020 heeft VDL Groep Arera C een winsom van € 846.874;
Baileys KWPN,
ruin, 2006, MV. Come On Holst, fokker J. Uittenbosch, is in het voorjaar van 2014 uitgebracht door Jessica Nijssen (NED). Van november 2014 tot eind 2018 iheeft Michel Hendrix (NED) de ruin gereden. In 2015 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Zandhoven en is een World Cup wedstrijd in Boedapest gewonnen. In 2016 zijn de Grand Prix van Harthill-Bolesworth en in Arnhem de Grote Prijs van Gelderland gewonnen. In 2017 zijn met het Nederlandse team de landenwedstrijd tijdens het CSIO Falsterbo en de finale van de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona gewonnen.
In 2018 is een tweede plats behaald in een wedstrijd tijdens Jumping Amsterdam en in juli is met het Bederandse team de landenwedstrijd in Falsterbo gewonnen zonder dat Baileys daar een bijdrage aan heeft geleverd.
Baileys heeft een winsom van € 374.416;
Hello M’Lady BWP,
merrie, 2006, MV. Baloubet du Rouet SF, fokker Jan Aegten, is in 2011 door Guillaume Ruant (BEL) uitgebracht. De combinatie heeft in 2011 in Lanaken een wedstrijd voor jonge paarden gewonnen en in 2012 in Chantilly twee soortgelijke wedstrijden. Vanaf begin 2013 is Scott Brash (GBR) met de merrie uitgekomen. In december 2014 heeft de combinatie een wedstrijd in Londen Olympia gewonnen. In 2015 is de Grand Prix van Monte Carlo gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Los Angeles CA. In 2016 is de World Cup wedstrijd in Londen Olympia gewonnen en in 2017 is een 1.60 m wedstrijd in Mexico City gewonnen. In 2019 is de World Cup wedstrijd in Verona gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van St. Tropez.
Medio juni 2020 heeft Hello M’Lady een winsom van € 720.200;
Cas 2 KWPN,
ruin, 2007, bruin, MV. Numero Uno KWPN, fokker Th. Tax, is vanaf 2004 door Cameron Hanley (IRL) internationaal uitgebracht. In 2014 heeft de combinatie een wedstrijd voor jonge springpaarden in Norten-Hardenberg gewonnen. In 2016 zijn de Grand Prix van Lier en een 1.50 m wedstrijd in Allersehl gewonnen. In de eerste maanden van 2017 is Audrey Coulter (USA) met de ruin gestart. Vanaf juli 2017 heeft Harry Smolders (NED) Cas 2 uitgebracht en is een wedstrijd in Birmingham gewonnen en is in Londen-Olympia een tweede plaats behaald. In 2018 zijn overwinningen geboekt in de Grand Prix van Lanaken en in wedstrijden in New York-Uniondale NY en Rome. Ook zijn een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Zürich en een vierde in de Grand Prix van Monte Carlo. In 2019 zijn wedstrijden in New Tork-Uniondale NT, Hamburg, Londen en Valkenswaard gewonnen.
Toto medio juni 2020 heeft Cas 2 circa € 326.500 aan prijzengeld gewonnen.
MTM Flutterby KWPN,
merrie 2007, vos, MV. onbekend, fokker MTM farm, is in juli 2016 door Brian Moggre (USA) in internationale springconcoursen uitgebracht, In 2018 zijn wedstrijden in Tryon NC en Washington DC gewonnen en in 2019 zijn overwinningen behaald in Wellington FL, Miami FL, Lexington KY, Calgary-Spruce Meadows AB (2x), Saugerties NY en Toronto ON.
Medio juni 2020 heeft MTM Flutterby een winsom van € 102.455;
Christy Jnr KWPN,
ruin, 2009, donkere vos, MV. Clinton Holst, fokker Veerle Vrijdag, is in de zomer van 2015 door Frida Lindgren (SWE) in internationae springwedstrijden uitgebracht. Van september 2015 tot september 2016 zijn Jack Dodd (IRL) en Bertram Allen (IRL) alwisselend met de ruin gestart. Allen heeft daarbij wedstrijden in Vejer-de-la-Frontera, Cagnes-sur-Mer, Valkenswaard, Chantilly en Villach-Treffen gewonnen en Dodd zegevierde in een wedstrijd in Cagnes-sur-Mer. Vanaf oktober 2016 tot juni 2019 is alleen Allen met Christy Jnr uitgekomen waarbij in 2016 nog overwinningen zijn behaald in Barbizon, Opglabbeek (3x) en München. In 2017 zijn wedstrijden in Eschweiler en Valkenswaard en de Derby van Falsterbo gewpnnen. In 2018 zijn zeges behaald in Parijs, Valkenswaard en Kronenberg In 2019 is een jachtwedstrijd in Hongkong gewonnen. Vanaf augustus 2018 is Chandler Meadows (USA) met de ruin gestart. Medio juni 2020 heeft Christy Jnr een winsom van € 142.100;
Indexen en ranglijsten
Vanaf 2003 heeft Indoctro bij het KWPN een springindex die varieert van 132 in 2003 via een maximum van 143 in 2008 tot 127 begin 2020. De betrouwbaarheid beloopt 99 %. Begin 2020 heeft Indoctro een dressuurindex van 87 met een betrouwbaarheid van 94 %.
Volgens de Franse organisatie IFCE heeft Indoctro in 2020 een dressuurindex van 102 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 116 met een betrouwbaarheid van 98 %, Bovendien is een samengestelde wedstrijd index van 122 met een betrouwbaarheid van 65 % gepubliceerd.
De Duitse springindex bedroeg in 2008 158 met een betrouwbaarheid van 83 % en bedraagt in 2020 146 met een betrouwbaarheid van 98 %.
In de ranglijst van springhengsten die jaarlijks door de World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) wordt gepubliceerd neemt Indoctro al jaren een vooraanstaande plaats in. Onderstaand wordt daarvan een overzicht gegeven (jaar, plaats op de ranglijst, gescoorde punten):
Jaar | Plaats | Punten |
2008 | 9 | 3547 |
2009 | 15 | 3679 |
2010 | 16 | 3954 |
2011 | 26 | 2912 |
2012 | 18 | 3970 |
2013 | 13 | 4804 |
2014 | 9 | 6542 |
2015 | 12 | 7184 |
2016 | 18 | 6190 |
2017 | 20 | 5529 |
2018 | 23 | 5197 |
2019 | 44 | 3403 |
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetische profiel van Indoctro komt naar voren dat vrijwel al zijn nakomelingen in het rechthoeksmodel staan en in stap een franse bewegingsvorm hebben. Bij het springen hebben de nakomelingen een vlugge afzet.
Zonen die hebben bijgedragen aan de fokkerij
1. Harwest 528003199411690 KWPN
Harwest KWPN (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren op 23 juni 1994.
De moeder van Harwest is de bruine keurmerrie Havanna KWPN (1989, V. Julio Mariner xx) en tweede moeder is de bruine Tivoli KWPN ster preferent prestatie (1977, V. Amor Holst).
Tivoli is ook de moeder van de hengst Electro KWPN (1986, V. Voltaire Hann), die in 1989 heeft deelgenomen aan het KWPN-verrichtingsonderzoek. Hij is door het KWPN bij de tussenbeordeling afgewezen, maar heeft op kosten van de eigenaren het onderzoek afgemaakt. Met cijfers die varieerden van 6,5 – 7,5 voor de basisgangen, de rijproef, de springonderdelen en de terreinproef is hij na afloop va het onderzoek niet door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij. Wel is hij later goedgekeurd door het Zweedse stamboek (1992) en door het BWP (2002). In beide landen is hij een succesvolle hengst geworden met in Zweden 449 geregistreerde veulens en in Belgie 100 geregistreerde nakomelingen.
Gerekend over acht generaties heeft Harwest een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 33,6 % Holsteins bloed.
Harwest is verkocht naar Polen, waar hij van 1997 tot en met zijn dood op 21 juni 2012 is ingezet voor de fokkerij. In Polen zijn 83 nakomelingen van hem geregistreerd in het Wielkopolska stamboek of het Poolse sportpaardenstamboek.
Zijn zonen Benitol SP (1999) en Feniks SP (2001) zijn ingezet in de Poolse fokkerij en beide hengsten hebben zeven geregistreerde nakomelingen.
2. Montreal 528003199412057 KWPN
Montreal KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 174 cm. Hij is geboren op 19 juli 1994 en is gefokt door de VDL Stud in Bears, dat circa vijf km ten zuidwesten van Leeuwarden in de provincie Friesland ligt.
De moeder van Montreal is de bruine merrie Zancara KWPN keur preferent prestatie sport (1981, V. Nimmerdor KWPN). Het KWPN heeft gepubliceerd dat Zancara een rijtypisch gebouwde merrie is met een goede schouderligging, een sterke rug- en lendenpartij en een mooie croupe. Zancara heeft een goede stap en draf en toont veel souplesse.
Zij is ook de moeder van de hengsten Great Pleasure KWPN (1992, V. Grannus Holst), Pessoa VDL (1997, V. Animo KWPN) en Bubalu VDL KWPN (2000, V. Baloubet du Rouet SF) en ze is de tweede moeder van de hengsten Highline KWPN (1989, V. Sit This One Out xx), Sunlight van de Zuuthoeve BWP (1995, V. Lux Hann) en Caballero van de Dwarse Hagen Z (2006, V. Cento Lano Badwü).
Great Pleasure is goedgekeurd door het KWPN en het Westfaalse stamboek, Pessoa VDL door het Zweedse-, Brandenburgse-, Saksische- en het Anglo Europese stamboek en Bubalu VDL door het KWPN, het BWP en het Hannoveraanse-, Holsteinse- en Italiaanse stamboek.
Highline is goedgekeurd door het KWPN, Sunlight van de Zuuthoeve door het BWP en Caballero van de Dwarse Hagen Z door het Canadese Warmbloed stamboek.
Tweede moeder van Montreal is de bruine Shoraya Holst keur preferent prestatie (1976, V. Ladykiller xx). Zij is ook de moeder van de hengsten N-Aldato KWPN (1982, V. Nimmerdor KWPN) en Salerno H KWPN (1999, V. Corland Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Nimrod B KWPN (1987, V. Nimmerdor KWPN), Ishan KWPN (1990, V. Wellington KWPN), Edminton Z KWPN (1993, V. Emilion KWPN) en Quality Boy Oldbg (1993, V. Quito de Baussy SF).
N-Aldato is goedgekeurd door het NRPS, Salerno door het Spaanse Sportpaarden stamboek, Nimrod B door het Beierse- en het Saksische stamboek, Ishan door het Zwitserse stamboek ZVCH, Edminton Z door het Zangersheide stamboek en Quality Boy door het Oldenburgse-, Beierse-, Mecklenburgse- en Saksen-Thüringse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Montreal een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 42,2 % Holsteins bloed.
Montreal is in 1997 gepresenteerd op de hengstenkeuring van het KWPN, waar hij de tweede bezichtiging heeft gehaald. In maart 1998 is hij in Flyinge goedgekeurd door het Zweedse stamboek. In 1998 zijn in Zweden 18 merries met zijn sperma geïnsemineerd, waaruit veertien veulens zijn geregistreerd. Kennelijk viel de kwaliteit van de veulens tegen want in 2000 is Montreal door het Zweedse stamboek van foklasse A gedegradeerd naar fokklasse B. In 2000 zijn in Zweden nog zes merries met zijn zaad geïnsemineerd.
In 2003 is Montreal opnieuw gepresenteerd op de hengstenkeuring van het KWPN en weer is hij niet verder gekomen dan de tweede bezichtiging.
Montreal is in 2002 in Lanaken door Angeliqie Hoorn (NED) uitgebracht in de Sires of the World wedstrijd. In de jaren 2003 – 2006 is Jur Vrieling (NED) internationaal met VDL Montreal uitgekomen, zonder tot echt aansprekende successen te komen.
In 2004 is Montreal door het KWPN via de herkansing aangewezen om aan een verkort verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Tijdens dat onderzoek heeft het KWPN vastgelegd dat Montreal een royaal ontwikkelde, ruim voldoende rijtypische hengst is. De schoft en schouder zijn goed ontwikkeld, de hals komt diep uit de borst. Het achterbeen is steil. Montreal zou meer ras moeten vertonen en mist kwaliteit in het fundament.
Uit de KWPN-rapportage van het verrichtingsonderzoek blijkt dat Montreal een eerlijke, betrouwbare hengst is die in alle bewegingen souplesse te kort komt. De stap en draf hebben weinig ruimte maar de galop heeft voldoende tuimte.
Als dressuurpaard heeft Montreal onvoldoende aanleg. Bij het springen heeft hij een goede voorbeentechniek en voldoende bascule. Hij beschikt over veel vermogen en heeft als springpaard ruim voldoende aanleg.
De stap en draf van Montreal zijn gewaardeerd met een vijf en de galop met een zeven. Voor de springonderdelen is hij gewaardeerd met cijfers van 7 – 8,5. In de “officieuze” eindstand nam Montreal de twaalfde plaats in van de achttien deelnemende hengsten.
Na afloop van het onderzoek heeft de KWPN keuringscommissie Montreal niet goedgekeurd voor de fokkerij, maar een week later heeft de KWPN herkeuringscommissie Montreal alsnog goedgekeurd.
In 2004 heeft het Zangersheide stamboek Montreal goedgekeurd en in 2006 is hij ook als hengst actief geweest in de Franse fokkerij.
In september 2005 heeft het KWPN zestien veulens van Montreal beoordeeld. Het bleken goed ontwikkelde maar in type wisselende veulens te zijn met een goede schoft- en schouderpartij. Ze bewegen met voldoende ruimte, blijven hoog in de croupe en het achterbeen zou daarbij actiever onder moeten treden.
Montreal lijkt geschikt voor merries die rijtypisch zijn en een sterke bovenbouw hebben. De merries moeten een correct gesteld en afgewerkt fundament hebben.
Op basis van het afstammelingenonderzoek is Montreal door het KWPN gehandhaafd voor de fokkerij.
In 2007 is Montreal verkocht naar Italie, waar hij is goedgekeurd door het Italiaanse stamboek en nog twee jaar actief is geweest in de fokkerij.
Het KWPN heeft 70 hengstveulens en 73 merrieveulens van Montreal geregistreerd. Van de dochters zijn er 22 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder één elitemerrie, drie keurmerries en negen stermerries.
Het Zangersheide stamboek heeft in de jaren 2005 – 2016 in totaal 17 nakomelingen geregistreerd, het Anglo Europese stamboek heeft zes nakomelingen geregistreerd en het BWP vijf. In Italië zijn van Montreal twaalf nakomelingen geregistreerd en in Frankrijk vijf.
Dochter Ageunerin VDL KWPN, 2005, MV. Caletto I Holst, is de moeder van de hengst CC Stud’s Fidelity SWB (2010, V. Monte Bellini Westf), die is goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek.
Zijn zoon Bart C KWPN, ruin, 2006, MV. Ramiro Z Holst, is met Erynn Ballard (CAN) in 2015 tweede geworden in de Grand Prix van Lexington KY. Bart C heeft een winsom van € 34.000.
Montreal heeft een dressuurindex van 94 met een betrouwbaarheid van 57 % en een springindex van 117 met een betrouwbaarheid van 82 %.
Volgens het door het KWPN gepubliceerde genetische profiel hebben veel nakomelingen een hoge schoft en een strakke rug. Vaak komen ook een horizontale halsrichting, een schuine schouder, een lang kruis en lage verzenen voor. Veel nakomelingen vertonen in stap een franse bewegingsafloop. Bij het springen hebben de nakomelingen een vlugge afsprong en ze springen vaak met een ronde rug.
3. Nassau 528003199504615 KWPN
Nassau KWPN (V. Indoctro Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 2 mei 1995 geboren en is gefokt door Roel Hagedoorn uit Wierden, dat enkele kilometers ten westen van Almelo in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Nassau is de vos merrie Gazelle KWPN preferent prestatie (1988, V. Sovereign Bill xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Hagedoorn KWPN (2002, V. Hold up Premier SF), die door het NRPS is goedgekeurd.
Tweede moeder van Nassau is de zwartbruine Jolanda KWPN keur preferent prestatie (1968, V. Darwin Sgrt). Zij is ook de moeder van de hengst Vasco KWPN (1979, V. Gag xx) en de tweede moeder van de hengsten Hamar KWPN (1989, V. Mytens xx), D’Accord II SF (1991, V. Olisco SF) en Parcival KWPN (1997, V. Lancelot KWPN).
Vasco en Hamar zijn goedgekeurd door het KWPN, D’Accord II door het Selle Français stamboek en Parcival door het Oldenburgse stamboek, het Rijnland-Palts-Saar International stamboek en het Amerikaanse Internationale Sportpaarden Register.
Gerekend over acht generaties heeft Nassau een afstamming met 48,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 22,7 % Holsteins bloed, 10,2 % Oldenburgs bloed en 8,6 % Selle Français bloed.
Nassau is op de KWPN hengstenkeuring 1998 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Het KWPN heeft de aanwijzing gemotiveerd door aan te geven dat Nassau de toen nog jonge vererver Indoctro combineert met een prima moederstam, waarin met name de unieke prestatiemerrie Jolanda opvalt. Voorts beschikt Nassau over een galop met afdruk en balans en springt hij met een goede beentechniek.
Uit het door het KWPN gepubliceerde verslag van het verrichtingsonderzoek blijkt dat Nassau veel bereidheid heeft om te werken en zich goed laat bewerken. De stap en draf hebben voldoende ruimte maar hij zou het achterbeen actiever moeten onderbrengen. De galop heeft ruim voldoende souplesse en balans.
Als dressuurpaard heeft Nassau voldoende tot ruim voldoende aanleg. Als springpaard heeft hij een goede afdruk. Hij springt daarbij goed naar boven en naar voren, heeft een goede voorbeentechniek en gebruikt het lichaam goed. Af en toe houdt hij zich wat vast in de achterhand. Hij lijkt voorzichtig en toont over veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft hij zeer veel aanleg.
De verrichtingen van Nassau zijn gewaardeerd met een 6,5 voor de stap en voor de geschiktheid als dressuurpaard, een zeven voor de draf, een 7,5 voor de galop en voor de afdruk bij het springen, een acht voor de springtechniek en een 8,5 voor het springvermogen en de geschiktheid als springpaard.
In de eindstand is Nassau van de dertien deelnemende hengsten op de derde plaats geëindigd. Na afloop van het onderzoek is Nassau goedgekeurd voor de fokkerij en door het KWPN ingeschreven in het stamboek.
In september 2000 heeft het KWPN vijftien veulens van Nassau beoordeeld.
Het betrof een uniforme collectie voldoende ontwikkelde, rijtypische veulens, die over veel bloeduitdrukking beschikken. Opvallend is de zeer goed ontwikkeld schoft die ver door loopt. De rug valt meermalen weg achter de schoft. De stap heeft net voldoende ruimte en zou meer tact moeten hebben. De draf heeft een goede ruimte, waarbij het voorbeen goed wordt gebruikt. Het achterbeen vertoont veel buiging, maar het achterbeen zou meer ondergebracht moeten worden. In een aantal gevallen wordt de regelmaat achter gemist. De veulens springen gemakkelijk in galop aan. De galop heeft een goede ruimte en afdruk.
In januari 2004 en januari 2008 heeft het KWPN op basis van keuringsresultaten van en rapportages over nakomelingen van Nassau besloten de hengst te handhaven voor de fokkerij.
Het KWPN heeft 237 merrieveulens en 222 hengstveulens van Nassau geregistreerd.
Van de dochters zijn er 98 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder 15 elite merries, zes keurmerries en 30 stermerries. Eén merrie heeft het predicaat preferent behaald en drie merries zijn prestatiemerrie geworden.
Twee dochters van Nassau zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:
Ulrieke KWPN , 2001, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Lintoc Oldbg (2007, V. Lazio Westf), die is goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek, het Rijnlandse- en het Westfaalse stamboek en
Zjuliana Fairy V KWPN elite prestatie sport, 2004, vos, MV. Burggraaf Holst, is de moeder van de hengst Hunter Fairy KWPN (2012, V. Nabab de Reve BWP), die in 2016 is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek.
In juli 2005 heeft Jeroen Dubbeldam (NED) Nassau onder de naam BMC Nassau uitgebracht op de Europese kampioenschappen springen in San Patrignano. De combinatie heeft daar individueel de bronzen medaille gewonnen en heeft met het Nederlandse team eveneens een bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd.
Mede door de prestatie tijdens de Europese kampioenschappen is Nassau uitgeroepen tot KWPN Paard van het Jaar 2005.
De zoon Thunderbolt KWPN (2000) is door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij (zie hfdst 3.1).
Zestien nakomelingen zijn volgens Horsetelex uitgebracht in internationale springwedstrijden over 1.50 m of hoger. De meest succesvolle zijn:
Tubana KWPN,
merrie, 2000, vos, MV. Amaretto G I Zw, fokker L.J.G.M. van den Dries, is in de jaren 2010 – 2015 uitgebracht door George Whitaker (GBR). De combinatie won in 2011 de Grand Prix van Salzburg en in 2012 de Grand Prix’s van Comporta en Maubeuge en een 1.60 m wedstrijd in Leszno. Tubana heeft een winsom van ruim € 82.000;
Zafira KWPN,
merrie, 2004, vos, MV. Cappucino van Berckenbroeck Oldbg, fokker G. Ruisbroek, is in 2012 en 2013 door Kent Farrington (USA) uitgebracht. De combinatie won in 2013 een 1.60 m wedstrijd op Spruce Meadows, Calgary en een World Cup wedstrijd in Bridgehampton NY. Van januari 2014 tot halverwege mei 2016 is Zafira gereden door Alexandra Crown (USA) en daarna tot eind 2016 weer door Kent Farrington. Farrington won met de merrie een 1.45 m wedstrijd in Valkenswaard.
Zafira heeft een winsom van € 142.500 en
Aris CMS KWPN,
hengst, 2005, vos, MV. Amethyst KWPN, fokker C.N. Smidt en G. Dekkers, is vanaf 2011 door Janika Sprunger (SUI) uitgebracht. De combinatie won in 2013 een 1.50 m wedstrijd in Parma en werd tweede in de Grand Prix van San Giovanni in Marignano. In 2015 is de Grand Prix van Vejer de la Frontera gewonnen en in 2016 de Grand Prix van Arezzo.
Vanaf februari 2018 is Mariel Vixtoria Aguirre (MEX) met de hengst uitgekomen. In 2018 is een vierde plaats behaald in een wedstrijd in Samorin en in 2000 is een vijfde plaats behaald bij wedstrijden in Valencia-Oliva,
Medio juni 2020 heeft Aris CMS een winsom van € 246.300.
Nassau heeft eind 2019 een dressuurindex van 92 met een betrouwbaarheid van 77 % en een springindex van 125 met een betrouwbaarheid van 92 %.
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetische profiel van Nassau blijkt dat veel nakomelingen een schuine schouderligging vertonen en dat bij vrijwel alle nakomelingen het verloop van rug en lendenen week is. Ook hebben bijna alle nakomelingen hard beenwerk en een ruime stap. Nassau’s kinderen presteren goed in het vrij springen. In 2013 zijn een 1.50 m wedstrijd op Spruce Meadows, Calgary en een Wolrd Cup wedstrijd in Bridgehampton NY gewonnen.
3.1. Thunderbolt 528003200002084 KWPN
Thunderbolt KWPN (V. Nassau KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 30 maart 2000 en is gefokt door Jan Wensink uit Hall, dat ruim 10 km ten zuidoosten van Apeldoorn in de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Thunderbolt is de bruine merrie Nelonia KWPN keur preferent sport (1995, V. Hinault).
Volgens het KWPN is Nelonia een voldoende ontwikkelde, rijtypische merrie, die een langere nek zou mogen hebben. De bovenlijn van de merrie zou meer bespierd moeten zijn. Ze heeft licht beenwerk dat veel kwaliteit uitstraalt. De stap is zuiver en Nelonia zou in draf mee ruimte, souplesse en houding moeten hebben. De galop heeft een goede balans.
Tweede moeder van Thunderbolt is de bruine Felonia KWPN (1987, V. Wolfgang KWPN).
Thunderbolt komt uit een oorspronkelijk Groningse moederlijn waar via de hengsten Florian NWP (1954, V. Folkert Oldbg), Voorman GrPS (1940, V. Ilfons GrPS), Ledazoon DPS (1935, V. Gambo GrPS) en Kwaliteit Oldbg (1928, V. Elswin Oldbg) veel Oldenburgs bloed aan is toegevoegd.
Gerekend over acht generaties heeft Thunderbolt een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 26,6 % Holsteins bloed en 14,1 % Selle Francais bloed.
Thunderbolt is in januari 2003 gepresenteerd op de hengstenkeuring van het KWPN en heeft daar de tweede bezichtiging gehaald. In augustus 2003 is hij via de herkansing door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en heeft in het najaar van 2003 deelgenomen aan een onderzoek van 70 dagen in Ermelo.
Tijdens het onderzoek heeft het KWPN Thunderbolt omschreven als een voldoende rijtypische hengst met een zware hals. Zijn achterbeen is lang en sabelbenig en de hengst zou meer ras moeten vertonen.
Uit de KWPN-rapportage over het verrichtingsonderzoek blijkt dat Thunderbolt een betrouwbare hengst is die voldoende bereidheid heeft om te werken. De stap is zuiver en heeft voldoende ruimte, maar zou actiever mogen zijn. De draf heeft voldoende ruimte en voldoende souplesse. Het achterbeen zou verder onder het lichaam gebracht moeten worden. De galop heeft ruim voldoende ruimte, is ruim voldoende gedragen en heeft ruim voldoende afdruk. Thunderbolt zou in beweging de rug meer moeten aanspannen. Als dressuurpaard heeft de hengst matig tot voldoende aanleg en geeft zijn ruiter een matig gevoel.
Thunderbolt toont bij het springen meer inzet dan tijdens de dressuurarbeid. De hengst heeft ruim voldoende afdruk, maar zou daarbij soms patenter kunnen zijn. Hij heeft een goed voorbeengebruik en toont ruim voldoende bascule. Thunderbolt opent achter wisselend. Hij toont veel vermogen en lijkt voorzichtig. Thunderbolt heeft ruim voldoende tot veel aanleg als springpaard en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
De verrichtingen van Thunderbolt zijn gewaardeerd met een zes voor zijn aanleg als dressuurpaard, een 6,5 voor de draf, een zeven voor de stap, een 7,5 voor de galop, voor de afdruk bij het springe en voor de springtrechniek. Voor de aanleg als springpaard heeft hij een acht gekregen en voor het vermogen een 8,5.
Met de ontvangen waardering is Thunderbolt derde van de achttien hengsten geworden die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
Na afloop van het onderzoek is Thunderbolt door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.
In september 2005 heeft het KWPN dertien veulens van Thunderbolt beoordeeld
Het was een groep goed ontwikkelde langgelijnde veulens met een vaak gezonken rug. De stap is voldoende en de draf is voldoende ruim. Het achterbeen zou meer moeten ondertreden. De veulens galopperen gemakkelijk aan.
Volgens het KWPN lijkt Thunderbolt geschikt voor merries die te weinig in het rechthoeksmodel staan. De merries moeten wel een sterke bovenbouw en een correct gesteld achterbeen hebben.
In maart 2007 is Thunderbolt geëxporteerd naar China.
Het KWPN heeft van hem 37 merrieveulens en 31 hengstveulens geregistreerd. Zes dochters zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daarvan is er één elitemerrie en zijn er twee stermerrie geworden.
4. New Balance 52800319959568 KWPN
New Balance KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 6 juni 1995 en is gefokt door A. van Ittersum uit Winsum, dat circa vijftien km ten noorden van de stad Groningen in de provincie Groningen ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Irusa KWPN ster preferent (1990, V. Sit This One Out xx). Tweede moeder is de bruine Darusa KWPN keur preferent (1985, V. Nimmerdor KWPN). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Crusador Ice SWB (2011, V. Cabachon Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse- en het Anglo Europese stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft New Balance aan afstamming met 59,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 30,5 % Holsteins bloed.
New Balance is in 1999 door het Zweedse stamboek toegelaten tot de Zweedse fokkerij. In de periode 1999 tot en met 2016 zijn 292 merries met zijn sperma geïnsemineerd. In Zweden heeft dat geresulteerd in 196 geregistreerde nakomelingen, waarvan er 95 in Zweden in wedstrijden zijn uitgekomen.
Zijn dochter Claire SWB (2002, MV. Cortez I Holst) is de moeder van de hengst Toronto SWN (2012, V. Tornesch KWPN), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek.
5 No Limit 528003199501805 KWPN
No Limit KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 25 maart 1995 geboren en is gefokt door C.J.P. Helderman uit Wijchen, dat enkele kilometers ten westen van Nijmegen in de provincie Gelderland ligt.
De moeder van No Limit is de bruine merrie Jante KWPN keur preferent prestatie (1991, V. Purioso Oldbg) en tweede moeder is de donkerbruine Dante KWPN ster preferent prestatie (1985, V. Legaat KWPN).
No Limit is afkomstig uit een Gelderse merrielijn waar hengsten als Odin van Wittenstein Sgldt (1950, V. L’Invasion SF) en Baronet Sgldt (1937, V. Domburg NSTg) aan hebben bijgedragen. Later is daar het bloed ingebracht van Lucky Boy xx (1966, V. Compromise xx), Garant Holst (1965, V. Farn Holst) en Legaat KWPN (1970, V. Marco Polo Trak).
Gerekend over acht generaties heeft No Limit een afstamming met 39,8 % Engels- en Arabisch volbloed, 34,4 % Holsteins bloed en 9,4 % Selle Français bloed.
No Limit is in februari 1998 door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Daarbij is aangegeven dat hij een voldoende ontwikkelde, rijtypische hengst is met een goedgevormde, lange hals. De schouder ligt er steil in en het achterbeen is iets lang en steil. Op de sprong toont No Limit ruim voldoende vermogen, zeer goede manieren en bascule.
In het voorjaar van 1998 heeft hij in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Uit het gepubliceerde rapport komt naar voren dat No Limit een eerlijke, betrouwbare hengst is. Zijn stap is ruim en voldoende krachtig. De draf is voldoende ruim, maar op de voorhand en het achterbeen zou actiever ondergebracht moeten worden. In galop heeft de hengst een goede balans en ruim voldoende afdruk en kracht. Als dressuurpaard heeft No Limit voldoende aanleg.
Als springpaard heeft hij veel afdruk. Hij springt snel van de grond, maar iets teveel naar voren. Hij houdt het achterbeen iets lang, maar laat verder een goede techniek zien. Als springpaard heeft hij veel aanleg.
No Limit heeft een zeven voor de stap, een 6,5 voor de draf en een acht voor de galop gekregen. Zijn aanleg als dressuurpaard is gewaardeerd met een 6,5 en zijn aanleg als springpaard met een 8,5. Ook voor de onderdelen springtechniek en springvermogen heeft hij een 8,5 ontvangen, terwijl voor de afdruk een negen is toegekend. No Limit heeft in totaal 62,5 punten behaald en daarmee was hij de beste van de dertien hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
In het najaar van 1996 heeft het KWPN zestien veulens van No Limit beoordeeld. Daarover is door het KWPN gerapporteerd dat de ontwikkeling van de veulens varieerde van amper voldoende tot voldoende. De veulens zijn wat overbouwd maar zijn voldoende rijtypisch en hebben ras. Het hoofd is in doorsnee goed gevormd. Nek en hals hebben ruim voldoende lengte. De hals is wat aangestoken en de bovenlijn zou beter bespierd moeten zijn. De schoft loopt lang door en is voldoende ontwikkeld. De schouder is wat wisselend van lengte en ligging. De rug is soms wat gezonken en de lendenen zouden beter aangesloten moeten zijn. De croupe heeft ruim voldoende lengte en is hellend. De schenkel is vaak arm bespierd. Het voorbeen is teer en wat strak. De koot van het voorbeen is steil. Het achterbeen is lang en recht en staat wat achter de massa. De stap is wat vlug en soms onzuiver. De draf heeft voldoende ruimte, maar zou krachtiger moeten zijn. De veulens hebben in draf ruim voldoende houding. De galop heeft voldoende ruimte, maar weinig souplesse en balans.
Op basis van de beoordeling van de veulens is No Limit gehandhaafd voor de fokkerij.
In januari 2003 heeft het KWPN op basis van de keuringsresultaten van en rapportages over zijn nakomelingen besloten No Limit te handhaven voor de fokkerij. Daarbij is aangegeven dat No Limit als fokhengst nog niet echt overtuigt. Daar tegenover staat dat de hengst zich als springpaard zeer goed heeft ontwikkeld, waardoor besloten is hem de kans te geven zich in de fokkerij waar te maken.
In januari 2007 zijn de fokkerijresultaten van No Limit opnieuw geëvalueerd en is besloten de hengst te handhaven.
No Limit is in de jaren 2004 – 2006 door Matthijs van Asten (NED) tot op Grand Prix niveau uitgebracht in internationale springconcoursen, maar grote successen zijjn niet geboekt.
Volgens het blad De Hoefsag is No Limit in 2009 naar Engeland gegaan, waar hij op de Whorridge stoeterij van de familie Beekmans in Cullompton, dat 25 km ten noorden van Exeter in het graafschap Devon ligt, beschikbaar was voor de fokkerij. Hij is in 2015 gevallen in de stapmolen waarbij hij een heupbreuk heeft opgelopen en aan inwendige bloedingen is overleden.
Het KWPN heeft 391 hengstveulens en 380 merrieveulens van No Limit geregistreerd.
Zijn zoon Unlimited KWPN (2001, MV. Goodrimes KWPN) is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar dat heeft niet geleid tot een goedkeuring voor de fokkerij.
Van de dochters zijn er 127 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder negen elitemerries, negen keurmerries en 41 stermerries. Drie dochters hebben het preferent predicaat behaald en zeven dochters zijn verrijkt met het prestatiepredicaat.
Vijf dochters zijn de moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Dat zijn:
Invicta KWPN keur sport, 2000, bruin, MV. Topas KWPN, is de moeder van de hengst Crush Second Life Z Zang (2012, V. Chellano Z Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;
Wevalda KWPN, 2003, bruin, MV. Lux Hann, is de moeder van de hengst Chicago KWPN (2007, V. Unaniem KWPN), die is goedgekeurd door het Australische Warmbloed stamboek;
Amara KWPN voorl. keur, 2005, bruin, MV. Ekstein KWPN, is de moeder van de hengsten Fernando H KWPN (2010, V. Calvino Z Zang) en zijn broer Hanassi-H KWPN (2012) en van de hengst Vigo Heywood HZ Zang (2014, V. Vigo d’Arsouilles BWP). Fernando H en Hanassi H zijn beide goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en Vigo Hetwood HZ is goedgekeurd door het Poolse Sportpaarden stamboek;
Katy Perry R DSP, 2006, bruin, MV. Kolibri Meckl, is de moeder van de hengst Colestros DSP (2010, V. Colestus Westf), die is goedgekeurd door het Zuidduitse stamboek DSP en
Diva KWPN ster sport, 2008, bruin, MV. Ticallux Verte KWPN, is de moeder van de hengst Inspector KWPN (2013, V. Gentleman KWPN) en de hengst Kaziva KWPN (2015, V. Don’t Toch It M KWPN), die beide zijn goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.
Eind 2019 heeft No Limit volgens het KWPN een dressuurindex van 87 met een betrouwbaarheid van 83 % en een springindex van 125 met een betrouwbaarheid van 95 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat veel nakomelingen een week verloop van rug en lendenen hebben. Bij het vrij springen presteren de nakomelingen over het algemeen goed, hoewel de voorbeentechniek vaak voor verbetering vatbaar is.
Volgens Horsetelex zijn 28 nakomelingen van No Limit uitgebracht in 1.50 m springconcoursen.
Horsetelex registreert sinds november 2014 alle uitslagen van de internationale concoursen. In de peridoe noveber 2014 – juni 2020 zijn 45 nakomelingen van No Limit in internationale wedsrijden uitgebracht . Zij hebben samen € 479.853 gewonnen.
Succesvolle nakomelingen van No Limit zijn:
Anyway II KWPN
ruin, 2005, bruin, MV. Farmer KWPN, fokker G. Peeters, is in oktober 2012 door Robert Whitaker (GBR) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Van maart – juli 2013 is Denis Lynch (GBR) met de ruin gestart, waarbij een wedstrijd in Wiesbaden is gewonnen. In de maanden juli en augustus 2013 is Samule Hutton (GBR) met Anyway II uitgekomen. De combinatie is tweede geworden in de Grand Prix van San Remo en derde in een wedstrijd in Valkenswaard.
In oktober 2013 is Anyway II verkocht aan de Qatarese Hippische Sportorganisatie en is Bassem Mohammed (QAT) de ruin gaan rijden, waarbij in 2013 de Grand Pris van Ryadh en een tweede wedstrijd in Ryadh zijn gewonnen.
In 2014 zijn overwinningen behaald in Doha-Al Shaqab (2x) en Valkenswaard en is de wteede plaats behaald in de Grand Prix van Doha. Bij de Asian Games in Incheon is met het Qatarese team de gouden emdaille in de andenwedstrijd gewonnen,.Van medio oktober 2014 tot april 2017 is Sheikh Ali Al Thani (QAT) met Anyway II uitgekomen. De combinatie heeft in 2014 de Grand Prix van Ryadh gewonnen en in bij wedstrijden in Ryadh ook twee keer tweede geworden. In 2015 zijn overwinningen geboekt in wedstrijden in Doha, Sharjah (2x) en Valkenswaard en is een tweede plaats behaald in Doha, Sharjah en St. Tropez.
In 2016 is een wedstrijd in Al Rayyan gewonnen en is de vierde plaats behaald in de Grand Prix van Al Rayyan.
Van mei 2018 tot juli 2019 is Anyway II uitgebracht door Rashid Towaim Ali Al Marri (QAT), waarbij in 2018 een wedstrijd in Doha is gewonnen en in Al Rayyan een tweede plaats is behaald. Anyway II heeft een winsom van € 245.600 en
Diva KWPN ster sport,
merrie, 2008, bruin, MV.Ticallux Vert KWPN, fokker P. Knijnenburg, is in het najaar van 2014 door Johan Klein Zeverink (NED) in de internationale springsport uitgebracht, waarbij in juni 2015 een wedstrijd in Asten is gewonnen. Van juli 2015 tot januari 2020 is Emma Augier de Moussac (CZE) met de merrie uitgekomen. De combinatie heeft in 2015 twee wedstrijden in Valencia-Oliva gewonnen. In 2016 is en overwinning behaald in een wedstrijd in Brussel. In 2017 zijn overwinningen behaald in Vejer-de-la-Frontera, en Eindhoven en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Vejer-de-la-Frontera
In 2018 is de Grand Prix van Poznan gewonnen en is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Mannheim. In de Grand Prix van Salzburg is de derde plaats behaald en in de Grand Prix van Eschweiler de vierde. In 2019 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Vejer-de-la-Frontera.
In 2020 is Diva uitgebracht door Vincent Voorn (NED), waarbij de Grand Prix van Vejer-de-la-Frontera is gewonnen.
Medio juni 2020 heeft Duva een winsom van € 164.830.
6. Nobody 52800319957536 KWPN / 56 G Kt
Nobody KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 17 mei 1995 en is gefokt door G.H. Morsink uit Wierden en H. Morsink uit Rijssen. Wierden en Rijssen liggen ten westen van Almelo in de provincie Overijssel.
De moeder van Nobody is de bruine merrie Zinda KWPN keur preferent prestatie (1981, V. Lucky Boy xx). Zij is ook de moeder van de hengst Haydn KWPN (1989, V. Mytens xx) en ze is de tweede moeder van de hengst Dilano KWPN (2008, V. Lord Z Holst). Haydn is goedgekeurd door het KWPN en Dilano door het Anglo Europese stamboek.
Tweede moeder van Nobody is de bruine Linda KWPN (1970, V. Artilleur SF).
Nobody stamt uit een oude Gelderse moederlijn die terug loopt naar 1879. en waar vanaf 1970 door het gebruik van Artilleur SF (1959, V. Kami de l’Île SF) en de volbloed Lucky Boy xx (1966, V. Compromise xx) sportpaardenbloed aan is toegevoegd.
Gerekend over acht generaties heeft Nobody een afstamming met 53,9 % Engels- en Arabisch volbloed, 22,7 % Holsteins bloed en 10,2 % Selle Français bloed.
Nobody is op jonge leeftijd verkocht naar Polen, waar hij in 1998 is goedgekeurd door het Wielkopolska stamboek. Tot en met 2019 zijn van Nobody 47 nakomelingen geregistreerd. Van de nakomelingen zijn er 45 geregistreerd als Pools sportpaard en twee als Wielkopolska paard. Zijn zoon Winston SP (2000) is goedgekeurd voor de fokkerij (zie hfdst. 6.1.).
6.1. Winston 135 G Kt SP
Winston SP (V. Nobody KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm.
Hij is in 2000 geboren en is gefokt door de Poolse staatsstoeterij Prudnik in Prudnik, dat circa 50 km ten zuiden van Opole tegen de grens met Tsjechië aan ligt.
Zijn moeder is de vos merrie Wideta SP (1993, V. Despota MLPK) en tweede moeder is de vos Wróżba MLPK (V. Harfiarz WLPK).
Winston is in 2004 toegelaten tot de Poolse fokkerij en is beschikbaar op stoeterij Starogard Gdanski, dat circa 50 km ten zuiden van Gdansk ligt.
Tot en met 2019 zijn 37 nakomelingen van hem geregistreerd. Zes nakomelingen zijn als Wiekopolska geregistreerd en 31 als Pools sportpaard.
7. Nothing to Lose 528003199510405 KWPN
Nothing to Lose KWPN (V. Indoctro Holst) is een stekelharige vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 9 juni 1995 geboren en is gefokt door W.J.J. Goesten uit Berkel-Enschot, dat een paar kilometer ten noordoosten van Tilburg in de provincie Noord-Brabant ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Donna KWPN keur preferent (1985, V. Amor Holst) en tweede moeder is de zwarte Parabel KWPN keur preferent (1974, V. Farn Holst).
Nothing to Lose komt voort uit een Gelderse merriestam die terug loopt tot 1918 en waar hengsten als Nubert NSTg (1926, V. Ebert GrPS), Diamant Sgldt (1939, V. Ot van Wittenstein GPS) en Zwingli Sgldt (1958, V. Odin van Wittenstein Sgldt) aan hebben bijgedragen. In 1970 is met de inbreng van de volbloedhengst Courville xx begonnen met de omvorming naar een meer op de sport gerichte fokkerij.
Gerekend over acht generaties heeft Nothing to Lose een afstamming met 44,5 % Holsteins bloed en 34,4 % Engels- en Arabisch volbloed.
Nothing to Lose is in 2000 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, dat vier nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
Het KWPN heeft 19 nakomelingen van Nothing to Lose in Register A of register B geregistreerd. Daarvan zijn er vijftien geboren in de jaren 2001 – 2003, drie zijn geboren in 2011 en één is geboren in 2017.
Zijn zoon Vengeance KWPN (2002, MV. Jackson KWPN)) is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek, maar van hem zijn, voor zover bekend, geen nakomelingen geregistreerd.
8. Olargo-B 528003199607721 KWPN
Olargo-B KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren op 16 mei 1996 en is gefokt door C. Bruers uit Alphen, dat ten zuidwesten van Tilburg in de provincie Noord-Brabant ligt.
De moeder van Olargo-B is de bruine merrie Calve KWPN keur (1994, V. Ramiro Z Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Coltaire Z Zang (1997, V. Carthago Holst) en Premiere Carthoes BZ (2003, V. Carthago Holst)
Coltaire Z is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en het Oldenburg International stamboek en Premiere Carthoes BZ is goedgekeurd door het Argentijnse- en het Braziliaanse stamboek.
Tweede moeder van Olargo-B is de bruine Walve KWPN keur preferent (1980, V. Almé SF). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Kansas KWPN (1992, V. Ramiro Z Holst), Magister KWPN (2004, V. Jus de Pomme BWP), Caranco Z *Alia Zang (2000, V. Carthago Holst) en Irocco KWPN (2013, V. Zirocco Blue VDL SF)
Kansas is goedgekeurd door het NRPS, het Britse warmbloedstamboek en het Finse stamboek; Magister is door het Portugese APCRS goedgekeurd; Caranco Z*Alia door het Selle Français stamboek en Irocco door het Anglo Europese stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Olargo-B een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 38,3 % Holsteins bloed en 10,9 % Selle Français bloed.
Olargo-B is in 1999 gepresenteerd op de hengstenkeuring van het KWPN en heeft daar de derde bezichtiging gehaald.
De hengst is daarna verkocht naar Spanje, waar hij door het Spaanse stamboek voor import paardenrassen CDE is goedgekeurd. Hij is van 2000 – 2002 in Spanje gebruikt voor de fokkerij.
Olargo B is van 2000 – 2002 door Pascal Levy (ESP) in Spanje uitgebracht in wedstrijden voor jonge paarden. In 2003 is Levy met de hengst in Franse springwedstrijden voor zevenjarige paarden gestart en in 2004 is in Franse 1.40 – 1,45 m wedstrijden gestart, waarbij de combinatie tweede is geworden in de Grand Prix van Boulogne Billancourt. Ook is de hengst in verschillende internationale wedstrijden uitgebracht, waarin hij enkele ereplaatsen heeft behaald, maar geen overwinningen.
Olargo B is tot en met 2009 uitgebracht in de sport, maar in 2008 en 2009 heeft hij niets meer gepresteerd. Slechst twee keer haalde hij in die jaren de finish van een wedstrijd en negen keer is hij geëlimineerd of werd hij teruggetrokken. In totaal heeft de hengst in Frankrijk zes overwinningen behaald en € 8.356 aan prijzengeld gewonnen.
Hij is van 2004 tot en met 2014 actief geweest in de Franse fokkerij en is op basis van zijn eigen sportprestaties vanaf 2006 officieel erkend door het Selle Français stamboek. In Frankrijk zijn 128 merries geïnsemineerd met zijn sperma en daaruit zijn 64 veulens geregistreerd.
Olargo B heeft in Frankrijk een springindex van 107 met een betrouwbaarheid van 87 %.
In december 2014 is Olargo B in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse stamboek, maar medio 2020 zijn in Duitsland nog geen wedstrijdpaarden van hem zijngeregistreerd. In 2016 en 2017 heeft het Zangersheide stamboek vijf nakomelingen van Olargo B geregistreerd.
9. Oramé 528003199605112 KWPN
Oramé KWPN (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 9 mei 1996 en is gefokt door Leo de Bruijn uit Liessel, dat circa 25 km ten oosten van Eindhoven in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant ligt.
De moeder van Oramé is de bruine merrie Iramee KWPN elite preferent (1990, V. Ramiro Z Holst). Volgens de rapportage van het KWPN is zij een goede rijtypische merrie met beenwerk dat kwaliteit uitstraalt. Haar stap is ruim en actief en in draf laat ze een goed gebruik van het achterbeen zien.
Tweede moeder van Oramé is de bruine Alouette Hann (1977, V. Almé SF).
Gerekend over acht generaties heeft Oramé een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,2 % Holsteins bloed, 11,7 % Hannoveraans bloed en 10,9 % Selle Français bloed.
Op de hengstenkeuring in februari 1999 is Oramé door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van zijn jaargang. Daarbij heeft het KWPN aangegeven dat Oramé de sterke indruk die vader Indoctro dat jaar achterliet, bevestigt. Moeder Iramee presteerde uitstekend in de merrietest. De stapeling van prestatiegenen van ondermeer Capitol I, Caletto II, Ramiro-Z en Almé-Z combineren hier opvallend goed met het zo gewenste model en de nodige hengstenuitstraling.
In maart 1999 is Oramé in Ermelo aan het verrichtingsonderzoek begonnen, maar tijdens het onderzoek zijn beide spronggewrichten overvuld geraakt, waardoor hij is doorverwezen naar het in de herfst te houden verrichtingsonderzoek.
In het najaar van 1999 heeft hij het 70 dagen durende verrichtingsonderzoek volbracht. Ook nu waren beide spronggewrichten tijdens het onderzoek overvuld zonder dat de hengst daar last van bleek te hebben.
In de rapportage staat onder andere dat Oramé een eerlijke en betrouwbaare hengst is. De stap is ruim, goed door het lichaam en actief. De draf heeft veel ruimte en veel souplesse. Hij heeft een goed gebruik van het voorbeen. Het achterbeen zou sterker ondergebracht moeten worden. In galop is sprake van veel ruimte en ruim voldoende kracht. Hij heeft een goede balans. Als dressuurpaard heeft hij ruim voldoende aanleg.
Als springpaard beschikt hij over veel afdruk. Hij springt goed terug en heeft doorgaans een goede voorbeentechniek. Hij heeft een goede bascule en maakt de sprong achter ruim voldoende af. Hij lijkt voorzichtig en toont over zeer veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft hij veel aanleg.
Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met zevens voor de draf en de aanleg als dressuurpaard, een 7,5 voor de stap, achten voor de galop, de afdruk en de springtechniek, een 8,5 voor de aanleg als springpaard en een negen voor het springvermogen. Oramé heeft 83 punten behaald en was daarmee de best presterende hengst van de dertien hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
Oramé behaalde daarmee een uniek succes door eerst op de hengstenkeuring kampioen van de driejarige rijpaardhengsten te worden en daarna het verrichtingsonderzoek als hoogst gewaardeerde hengst af te sluiten.
Na afloop van het onderzoek is Oramé door het KWPN goedgekeurd en opgenomen in het stamboek.
In september 2001 heeft het KWPN 25 veulens van Oramé beoordeeld. Ze vormden volgens de rapportage een uniforme collectie, ruim voldoende tot goed ontwikkelde, rijtypische veulens, die over uitstraling beschikken.
Het exterieur van de veulens is goed maar de broekspier moet in enkele gevallen meer lengte hebben. Het voorbeen is correct gesteld. Het voorbeen is meermalen iets teer en frans gesteld. Het achterbeen is soms iets lang. Het fundament is voldoende ontwikkeld en heeft kwaliteit. De hoeven zijn meermalen smal.
De stap is zuiver en heeft voldoende ruimte. De draf heeft een goede ruimte. Het voorbeen wordt doorgaans goed gebruikt. De veulens hebben voldoende souplesse. Het achterbeen zou meer ondergebracht moeten worden. De veulens houden de croupe iets hoog en zouden meer balans moeten tonen. De veulens springen niet gemakkelijk in galop aan. In galop komen de veulens matig tot dragen en zou het achterbeen meer gebogen moeten worden.
Op basis van de beoordeling is Oramé gehandhaafd als fokhengst.
In januari 2005 zijn de fokkerijprestaties van Oramé opnieuw geëvalueerd. Daarbij is op basis van keuringsresultaten en beoordelingsrapporten besloten Oramé te handhaven voor de fokkerij.
In 2005 heeft Jur Vrieling (NED) Orame tot op Grand Prix niveau in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie maakte deel uit van het Nederlandse team dat in 2005 de landenwedstrijd tijdens het CSIO in Falsterbo won en is in 2005 ook vierde geworden in de Grand Prix van Den Haag. In maart 2006 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Zwolle.
In april 2006 is Oramé door eigenaar VDL stoeterij in Bears voor een deel verkocht aan een Amerikaans syndicaat dat de ruiter Chris Kappler (USA) ondersteunt met de bedoeling dat Kappler de hengst in de belangrijke wedstrijden zal uitbrengen.
Eind september 2006 won Kappler met VDL Oramé de USGPL finals in Culpeper VA en in november 2006 maakte de combinatie deel uit van het Amerikaanse team dat de landenwedstrijd tijdens het CSIO in Buenos Aires heeft gewonnen.
Van september 2008 tot april 2010 heeft Jur Vrieling Oramé weer internationaal uitgebracht. In 2009 is de combinatie derde geworden in de Grand Prix van Amsterdam; is als lid van het Nederlandse team de landenwedstrijd in Copenhagen gewonnen en is de tweede plaats behaald in een 1.50 m wedstrijd in Stuttgart. In 2010 is een 1.50 m wedstrijd in Zuidlaren gewonnen en is in ’s-Hertogenbosch de tweede plaats behaald in een 1.50 m wedstrijd.
In mei 2010 is VDL Oramé verkocht naar Italie. In 2010 en 2011 is de hengst door Luca Calabro (ITA) in de internationale springsport uitgebracht. In 2012 is Oramé uitgebracht door Giuseppe de Luca (ITA) en in 2013 door Roberto Turchetto (ITA).
In zijn Italiaanse jaren is een 18e plaats de beste prestatie geweest.
Het KWPN heeft 508 hengstveulens en 564 merrieveulens van Oramé geregistreerd. Van de dochters zijn er 224 als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daaronder zijn 18 elitemerrie, zeven keurmerries en 67 stermerries. Tot eind 2019 hebben drie dochters het preferentschap behaald en is één dochter prestatiemerrie geworden.
In Italië zijn tussen 2001 en 2012 90 nakomelingen van Oramé geregistreerd. Het BWP heeft 30 nakomelingen geregistreerd, het Zangersheide stamboek acht en het Braziliaanse stamboek 51.
Zes dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:
Olinda Jmen BH, 2001 , schimmel, MV. Capitol I Holst, is de moeder van de hengst Cassilano Jmen I BH (2006, V. Calisco Jmen Holst), die is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek;
Ursela KWPN, 2001, bruin, MV. Nimerdor KWPN, is de moeder van de hengst Super Gold van de Fruitkorf Z Zang (2017, V. Stakkato Gold Hann), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek;
Valentino KWPN elite, 2002, donkerbruin, MV. Holland KWPN, is de moeder van de hengst Kastilio BWP (2010, V. Castelino van de Helle Holst), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;
Vera Mona KWPN keur, 2002, bruin, MV. Cocktail KWPN, is de moeder van de hengst Coutageux KWPN (2007, V. Indorado KWPN), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;
Wish Dymara KWPN ster, 2003, zwartbruin, MV. Daimler KWPN, is de moeder van de hengst Clever Dymara VDL KWPN (2007, V. Tenerife VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Mexicaanse stamboek CCDM en
Afarim KWPN, 2005, donkerbruin, MV. Tolbert KWPN, is de moeder van de hengst G-Force KWPN (2011, V. Vleut KWPN), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek.
Elf zonen van Oramé zijn goedgekeurd voor de fokkerij, maar hebben als fokhengst weinig invloed op de fokkerij gehad. De goedgekeurde zonen zijn:
Optimo KWPN (2001), Ultime KWPN (2001), Unique R KWPN (2001), Urame KWPN (2001), Temple Valentino KWPN (2002), Valdez KWPN (2002), Vitaal G KWPN (2002), Vlando KWPN (2002), Whisper H KWPN (2003), Worame KWPN (2003) en Rivercross Onyx CWHBA (2004).
De hengst Optimo KWPN (MV. Burggraaf Holst) is in 2004 onder de naam Ultimo door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen, maar dat heeft niet tot goedkeuring voor de fokkerij geleid. In 2005 is de hengst onder de naam Optimo goedgekeurd door het NRPS, dat drie nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
De hengst Ultime KWPN (MV. Ahorn KWPN) is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek, maar van hem zijn geen nakomelingen geregistreerd.
De hengst Unique R KWPN (MV. Emilion KWPN) is volgens Horsetelex goedgekeurd door het Anglo European stamboek (AES). In de database van het AES komt Unique R echter niet voor als goedgekeurde hengst; wel zijn vier nakomelingen van Unique R door het AES geregistreerd.
De hengst Urame KWPN (MV. Nimmerdor KWPN) is goedgekeurd door het Anglo-Europese staboek en later door het Canadese Sportpaarden stamboek. Het AES heeft geen nakomelingen van de hengst geregistreerd en voor zover bekend zijn in Canada maar enkele nakomelingen geregistreerd. In 2009 en 2010 is hij door Mieke Bosma (CAN) in internationale springconcoursen uitgebracht. In 2012 en 2014 is Abigail Weese (USA) met hem gestart.
De hengst Temple Valentino KWPN wordt besproken in hfdst.9.1.
De hengst Valdez KWPN (MV. Jimtown KWPN) is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek, maar over zijn fokkerijprestaties is weinig informatie beschikbaar. Er zijn twee nakomelingen van hem geregistreerd.
De hengst Vitaal G KWPN wordt besproken in hfdst. 9.2.
De hengst Vlando KWPN (MV. Silvio II Oldbg) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft gen nakomelingen van Vlando geregistreerd.
De hengst Whisper H KWPN (MV. Damiro KWPN) is goedgekeurd door het Britse Sportpaarden stamboek. In hoeverrise hij actief is geweest in de fokkerij is niet bekend. Wel is bekend dat het Anglo Europese stamboek vier nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
De hengst Worame KWPN (MV. Concorde KWPN) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft geen nakomelingen van Worame geregistreerd.
De hengst Rivercross Onyx CWHBA (MV. Gelria Trak) is goedgekeurd door het Canadese Warmbloed Paardenstamboek en het Canadese Sportpaarden stamboek. Hij heeft verschillende nakomelingen en is later gecastreerd. Daarna is hij als sportpaard uitgebracht in hunterwedstrijden.
De zoon Up to Date KWPN (2001, MV. Nimmerdor KWPN) heeft in 2004 aan het KWPN-verrichtingsonderzoek deelgenomen, maar dat heeft niet geresulteerd in een goedkeuring voor de fokkerij.
Volgens gegevens van Horsetelex zijn 18 nakomelingen van Oramé in 1.50 m wedstrijden uitgebracht.
Horsetelex registreert sinds november 2014 alle uitslagen van de internationale concoursen. In de periode november 2014 – juni 2020 zijn 44 nakomelingen van Orame in internationale wedsrijden uitgebracht . Zij hebben samen € 123.187 gewonnen.
De meest succesvolle nakomeling van Orame is:
Vadetta van het Mettenhof KWPN, merrie, 2002, vos, MV. Ahorn KWPN. Hij is in 2010 door Ludo Philippaerts (BEL) internationaal uitgebracht. De combinatie won in 2011 twee 1.45 m wedstrijden in Arezzo. In juli 2011 heeft Nicola Philippaerts (BEL) de merrie overgenomen en in 2012 heeft de combinatie een 1.45 m wedstrijd in San Patrignano gewonnen. Af en toe heeft ook Olivier Philippaerts (BEL) Vadetta van het Mettenhof gereden. In 2013 won Nicola met de merrie 1.50 m wedstrijden in Al Ain, Copenhagen en Falsterbo en een 1.45 m wedstrijd in Herning.|
Vanaf januari 2014 is Vadetta van het Mettenhof uitgebracht door Emanuele Massimiliano Bianchi (ITA). In 2014 maakte de combinatie deel uit van het Italiaanse junioren team dat een landenwedstrijd in Arezzo heeft gewonnen. In juli 2015 is de tweede plaats behaald in een 1.55 m wedstrijd in Londen en in 2017 is een 1.45 m wedstrijd in Moorsele gewonnen. Medio juni 2020 heeft Vadetta van het Mettenhof een winsom van € 186.225.
Eind 2019 heeft Oramé volgens het KWPN een dressuurindex van 732 met een betrouwbaarheid van 87 % en een springindex van 112 met een betrouwbaarheid van 95 %.
Volgens het genetisch profiel hebben veel nakomelingen van Oramé smalle voeten en vrijwel alle nakomelingen hebben hoge verzenen.
9.1. Temple Valentino KWPN 5280031902014717
Temple Valentino KWPN (V. Orame KWPN) is een bruine hengst, Hij is geboren op 24 april 2002 en is gefokt door A.J.M. Hest uit Haghorst, dat tussen Tilburg en Eindhoven in de provincie Noord-Brabant ligt.
De moeder van Temple Valentino is de bruine merrie Olympia B KWPN keur (1996, V. Wolfgang KWPN). Zij is ook de moeder van de door het Anglo-Europese atmboek goedgekeurde hengsten Temple Tamability KWPN (2000, V. Heartbreaker KWPN) en Zalmeco KWPN (2004, V. Indoctro KWPN).
Tweede moeder van Temple Valentino is de schimmel Kavaljana KWPN (1992, V. Cavalier KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Temple Valentino een afstamming met 38,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,3 % Holsteins bloed en 18,0 % Nederlands bloed.
Temple Valentino is in 2007 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft in de jaren 2008 – 2015 37 nakomelingen van de hengst geregistreerd.
9.2. Vitaal G KWPN 528003200212265
Vitaal G KWPN (V. Orame KWPN) is een schimmel hengst. Hij is geboren op 12 ,ei 20002 en is gefokt door Th. Griifioen uit Nieuw Roden, dat in het noordwesten van de provincie Drenthe ligt.
De moeder van Vitaal G is de schimmel merrie H. Distel Holst ster (1989, V. Corrado I Holst) en tweede moeder is de bruine Zara VIII Holst (1985, V. Ahorn Z Hann).
Zara VIII is ook de moeder van de hengst Lancianos Holst (1991, V. Lord Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Aviano Holst (1998, V. Avero Holst) en Caesare Holst (2002, V. Charisma Holst).
Lancianos en Caesare zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Aviano is goedgekeurd door het Poolse Wielkopolska stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Vitaal G een afstamming met 39,1 % Holsteins bloed en 37,5 % Holsteins bloed.
Vitaal G is in 2007 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Enkele jaren later is de goedkeuring weer ingetrokken. In de jaren 2008 – 2012 heeft het AES 22 nakomelingen van Vitaal G geregistreerd.
10. Orestus 528003199610903 KWPN
Orestus KWPN (V. Indoctro KWPN) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 16 mei 1996 geboren en is gefokt door Theo Maessen uit Maasbree, dat circa tien km ten westen van Venlo in de provincie Limburg ligt.
De moeder van Orestus is de bruine merrie Celrite KWPN keur preferent prestatie (1984, V. Ramiro Z Holst). Celrite is ook de moeder van de hengst Maserati KWPN (1994), die een broer is van Orestus en door het KWPN is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar niet is goedgekeurd voor de fokkerij en ze is de tweede moeder van de hengst Donnerstern KWPN (1993, V. Donnerhall Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het NRPS.
Tweede moeder van Orstus is de donkerbruine Velrite KWPN (1979, V. Erdball XX).
Gerekend over acht generaties heeft Orestus een afstamming met 48,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 39,8 % Holsteins bloed.
Orestus is in 1999 gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring en heeft daarbij de tweede bezichtiging gehaald.
In 2001 en 2002 is Orestus in Nederland uitgebracht in de springsport. In 2003 heeft Peter Eriksson (SWE) de hengst in Zweden in 1.45 m wedstrijden uitgebracht.
In 2004 is de hengst goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij heeft het aangegeven dat Orestus een grote hengst is die goed in het rechthoeksmodel staat. Hij heeft een tamelijk brede hals en een hoge schoft. De schouderligging is tamelijk steil. De stap is ruim, regelmatig en ontspannen. De draf is ruim en soepel maar weinig actief.
Bij het springen laat de hengst zich zeer goed rijden. Hij is atletisch en heeft een goed temperament. Hij heeft veel vermogen en zowel voor als achter een goede springtechniek.
Orestus is alleen in 2004 in Zweden ingezet voor de fokkerij waarbij 17 merries met zijn sperma zijn geïnsemineerd. Daaruit zijn veertien veulens geboren.
In 2004 is Orestus verkocht aan Gerd Hainz-Sator uit Guatemala.
In 2007 heeft Juan Andres Rodriguez Silva (GUA) Orestus uitgebracht op de Pan-Amerikaanse Spelen in Rio de Janeiro. Daar is met het Guatemalaanse team de zesde plaats in de landenwedstrijd behaald en is individueel de 15e plaats behaald.
In 2008 heeft de combinatie in Hong Kong aan de Olympische Spelen deelgenomen en daar is individueel de 38e plaats behaald.
In 2010 is Orestus goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek en sindsdien is hij actief in de Ierse fokkerij.
Van Orestus zijn in Ierland in de jaren 2011 – juni 2020 271 nakomelingen geregistreerd. Het Anglo-Europese stamboek heeft in 2015 één veulen van Orestus geregistreerd.
11. Tenson van het Lindenhof 056002W00163403 BWP
Tenson van het Lindenhof BWP (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is op 20 juni 1996 geboren en is gefokt door Jean Marie Ameloot uit Gullegem, dat een paar kilometer ten westen van Kortrijk in de Belgische provincie West Vlaanderen ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Passe-Partout van het Lindenhof BWP (1992, V. Nimmerdor KWPN) en tweede moeder is de vos Kuriose van de Kleine Berg BWP (1987, V. Furioso II SF).
Gerekend over acht generaties heeft Tenson van het Lindenhof een afstamming met 40,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 34,4 % Holsteins bloed, 9,4 % Selle Français bloed en 8,6 % Hannoveraans bloed.
Tenson van het Lindenhof is op 21 december 2002 goedgekeurd door het Selle Français stamboek.
In de periode 2003 – 2017 zijn 154 merries met zijn sperma geïnsemineerd en daaruit zijn 69 veulens geregistreerd.
In 2002 is Tenson van het Lindenhof door Frederic Lagrange (FRA) uitgebracht in de Franse wedstrijden voor zesjarige springpaarden en heeft de combinatie zich gekwalificeerd voor de finaleweek in Fontainebleau. Daar is het eerste parcours foutloos afgelegd, maar is niet meer gestart in de derde en de vierde wedstrijd.
Ook als zevenjarige heeft Tenson van het Lindenhof de finaleweek in Fontainebleau gehaald, waar een 8e en een 9e plaats zijn behaald.
De hengst is tot mei 2005 uitgebracht in Frankrijk en heeft een winsom van € 3.965.
Eind 2019 heeft Tenson van het Lindenhof in Frankrijk een springindex van 108 met een betrouwbaarheid van 88 %
12. Pan Am VDL 9709920/04974077 KWPN
Pan Am VDL KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 18 juli 1997 geboren en is gefokt door de VDL-stoeterij in Bears, dat enkele kilometers ten zuiden van Leeuwarden in de provincie Friesland ligt.
De moeder van Pan Am VDL is de bruine merrie Helena KWPN keur preferent prestatie (1989, V. Ahorn KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Detroit VDL KWPN (2008, V. Douglas KWPN) en ze is de tweede moeder van de hengst Versailles VDL KWPN (2011, V. Vigo d’Arsouilles BWP). Detroit VDL en Versailles VDL zijn beide goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek.
Tweede moeder van Pan Am VDL is de vos Aziemieka KWPN preferent prestatie
(1982, V. Silvano KWPN). Zij is ook de moeder van de hengsten Everest VDL KWPN (1986, V. Nimmerdor KWPN), Glennridge KWPN (1988, V. Wellington KWPN) en Arkansas VDL KWPN (1996, V. Acobat II Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Bugatti VDL KWPN (2006, V. Silverstone Zang) en Bengtsson VDL KWPN (2011, V. Bubalu VDL KWPN).
Everest VDL is goedgekeurd door het Zweedse stamboek, Glennridge door het KWPN en het Zwitserse stamboek ZVCH, Arkansas VDL door het Anglo Europese stamboek en het Ierse Sportpaarden stamboek, Bugatti VDL door het KWPN en Bengtsson VDL door het NRPS.
Gerekend over acht generaties heeft Pan Am VDL een afstamming met 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,9 % Holsteins bloed en 10,2 % Selle Français bloed.
In 2008 is de hengst onder de naam VDL Pan Am door Dennis van Tilburg (NED) op het internationale concours in Zuidlaren uitgebracht.
Pan Am VDL Is goedgekeurd door het Oekraïense stamboek. In de jaren 2011 – 2014 heeft het KWPN elf nakomelingen van de hengst in Register B ingeschreven.
Over de fokkerijresultaten van Pan Am VDL in Oekraïne is geen informatie beschikbaar.
13. Rodrigoo VDL KWPN 528003201406849
Rodrigoo VDL (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 16 maart 2998 en is gefokt door de VDL-stoeterij in Bears, dat circa 5 km ten zuidwesten van Leeuwarden in de provincie Friesland ligt.
De moeder van Rodrigoo VDL is de schimmel merrei Jamaica Holst keur (1991, V. Lord Holst) en tweede moeder is de schimmel Schicke Holst (1980, V. Calvados I Holst). Schicke is ook de moeder van de hengst White Jumper Holst (1986, V. landgraf I Holst) en ze is de tweede moeder van de hengst Tamerino KWPN ( 2000, V. Voltaire Hann), White Jumper is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en Tamerino is goedgekeurd door het BWP in Noord Amerika.
Gerekend over acht generaties heeft Rdrijgoo VDL een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 43,0 % Holsteins bloed.
Rodrigoo VDL is actief geweest in de Noord Amerikaanse fokkerij, waar zowel het KWPN/NA als het BW{/NA tenminste één nankomeling hebben geregistreerd.
Later is Rodrigoo VDL teruggekomen naar Nederland en is hij goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.
Het AES heeft twee nakomelingen van Rodrigoo VDL geregistreerd, het KWPN acht en het Zangersheide stamboek zes.
Rodrigoo VDL is in december 2015 in Schleiz goedgekeurd door het Saksen-Thüringse stamboek, maar voor zpver bekend is hij niet actief geweest in de Duitse fokkerij.
14. Sheraton DE333331206799 Oldbg
Sheraton Oldbg (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 10 maart 1999 geboren en is gefokt door Georg Dierker uit Lindern, dat vijftien km ten westen van Cloppenburg in Nedersaksen ligt.
De moeder van Sheraton is de donkerbruine staatspremiemerrie Ginella Oldbg (1995, V. Calypso II Holst). Volgens het KWPN is zij een merrie met een opvallend exterieur en excelleerde ze in haar aanlegtoets voor het springen.
Tweede moeder van Sheraton is de donkerbruine elite staatspremiemerrie Gina Oldbg (1990, V. Grannus Hann). Gina is ook de moeder van de hengst Congerino Oldbg (2000, V. Contender Holst) en ze is de tweede moeder van de hengst Lacan 2 Oldbg (2003, V. Lando DWB).
Congerino is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en Lacan 2 door het Oldenburgse- en het Hannoveraanse stamboek.
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Sheraton en levert een bijdrage van 21,9 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Sheraton een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,2 % Holsteins bloed en 14,1 % Hannoveraans bloed.
Sheraton is in 2002 door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Daarbij heeft het stamboek aangegeven dat Sheraton een goed ontwikkelde, rijtypische hengst is. Zijn hals is zwaar en diep aangezet. De rug is iets lang en gezonken. De croupe heeft voldoende lengte. Het fundament is goed ontwikkeld en heeft kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld.
Sheraton heeft in het voorjaar van 2002 in Ermelo aan het verrichtingsonderzoek van 70 dagen deelgenomen.
Uit het door het KWPN gepubliceerde onderzoekrapport komt naar voren dat Sheraton een eerlijke, betrouwbare hengst is die veel bereidheid heeft om te werken.
De basisgangen hebben ruim voldoende ruimte. De stap is zuiver en de draf heeft voldoende souplesse hoewel het achterbeen iets meer gebogen zou moeten worden. In galop heeft Sheraton een goede balans en kan hij goed schakelen. Als dressuurpaard heeft Sheraton voldoende tot ruim voldoende aanleg
Als springpaard heeft Sheraton zeer veel afdruk. Hij springt snel van de grond en heeft een goede voorbeentechniek en een zeer goede bascule. Hij lijkt zeer voorzichtig en toont over veel tot zeer veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft Sheraton veel tot zeer veel aanleg.
Zijn prestaties als dressuurpaard zijn gewaardeerd met een 6,5 voor de draf en voor de geschiktheid als dressuurpaard, een zeven voor de stap en een 8,5 voor de galop.
Bij het springen heeft hij voor het vermogen, de techniek en de geschiktheid als springpaard een 8,5 gekregen en voor de afdruk een negen.
Met 63 punten is Sheraton als tweede geëindigd van de zestien hengsten die het gehele onderzoek hebben afgemaakt.
Sheraton is na afloop van het onderzoek door het KWPN opgenomen in het stamboek en goedgekeurd voor de fokkerij.
In september 2003 heeft het KWPN 22 veulens van Sheraton beoordeeld. De veulens vormden een net voldoende ontwikkelde collectie uniforme, gespierde veulens die voldoende rijtypisch zijn. De veulens gebruiken de hals goed en het fundament is wisselend van kwaliteit.
De stap is zuiver, heeft voldoende ruimte en ruim voldoende souplesse. In draf hebben de veulens een goede houding, een goed voorbeengebruik, veel schoudervrijheid, maar het achterbeen zou meer moeten buigen en meer ondergebracht moeten worden. De galop is wisselend van afdruk en ruimte. Enkele veulens galopperen zeer goed met goede ruimte en buiging.
In januari 2007 heeft het KWPN op basis van keuringsresultaten en beoordelingsrapporten de fokkerijrestaties van Sheraton geëvalueerd en op grond daarvan besloten de hengst te handhaven voor de fokkerij.
Sheraton is ook goedgekeurd voor het Selle Français stamboek..
In 2007 is Sheraton onder de naam VDL Sheraton goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Het stamboek heeft aangegeven dat VDL Sheraton een gespierde, langgelijnde hengst is met een goedgevormde brede hals, een lange schoft en rug en een tamelijk kort kruis. De stap is regelmatig en voldoende ruim en de draf is licht en soepel.
Sheraton is van 2007 tot en met 2009 en in 2013 en 2014 actief geweest in Zweden. In de perioden 2002 – 2006 en 2010 – 2012 is Sheraton actief geweest in Nederland.
Het KWPN heeft 270 hengstveulens en 260 merrieveulens van Sheraton geregistreerd.
Van de dochters zijn er 72 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder elf elitemerries, vijf keurmerries en 27 stermerries. Eén dochter is prestatiemerrie geworden.
In Zweden zijn 139 merries met sperma van Sheraton geïnsemineerd en daaruit zijn 89 veulens geregistreerd. In de jaren 2002 – 2007 zijn in Frankrijk acht merries met zijn sperma geïnsemineerd en dat heeft geleid tot 7 geregistreerde veulens.
Dochter Aranebel KWPN ster, 2005, bruin, MV. Hinault KWPN, is de moeder van de hengst Jasper KWPN (2014, V. Etoulon VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
De zwarte zoon Action P KWPN (2005, MV. Lester KWPN) is voor de fokkerij goedgekeurd geweest door het Anglo Europese stamboek, maar dat heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd.
In 2009 is Sheraton onder de naam VDL Sheraton door Niklas Arvidsson (SWE) in de internationale springsport uitgebracht. In 2010 en 2011 is Suzanne Tepper (NED) met de hengst uitgekomen. De combinatie is in 2011 derde geworden in een 1.45 m wedstrijd in Zuidbroek. In de jaren 2013 en 2014 heeft Arvidsson de hengst weer gereden. De combinatie won in 2014 een 1.40 m wedstrijd in Göteborg.
Volgens Horsetelex zijn vijftien nakomelingen van Sheraton uitgebracht in 1.50 m springconcoursen.
Horsetelex registreert sinds november 2014 alle uitslagen van de internationale concoursen. In de periode november 2014 – juni 2020 zijn 56 nakomelingen van Sheraton in internationale wedsrijden uitgebracht . Zij hebben samen € 543.978 gewonnen.
De meest succesvolle sportpaarden van Sheraton zijn:
Well Done KWPN (stamboeknaam Weraton),
ruin, 2003, donkere vos, MV. Zeus SF, fokker R. Beuving, is vanaf de zomer van 2012 door Nadja Peter Steiner (SUI) in internationale springconcoursen uitgebracht.
In 2014 zijn wedstrijden in Oliva (3 x), Canteleu, Mâcon-Laizé, Vilamoura en Tetouan gewonnen. Van januari 2015 tot eind 2018 is Julien Conin (FRA) met de ruin uitgekomen. De combinatie won in 2015 in Vilamoura (2 x), Maubeuge, Mégève (2 x), Arnas- Champburcy (2 x), Valence en El Jadida. In 2016 heeft de combinatie wedstrijden in Mâcon-Chaintré, Mégève (2 x), Arnas- Champburcy en Canteleu gewonnen en in 2017 zijn overwinningen geboekt in Vilamoura, Mégève (2 x), Arnas- Champburcy en Montpellier. In 2018 zijn wedstrijden gewonnen in Bordeaux, Vilamoura (2x), Maubeuge, Lons-le-Saunier, Vichy, Megève, Dinard (Grand Prix) en Chazey-sur-Ain. Well Done heeft € 222.000 aan prijzengeld gewonnen:
Wisconsin KWPN,
ruin, 2003, vos, MV. Jus de Pomme BWP, fokker H. Tepperik, is in 2014 door Jean Luc Mourier (FRA) internationaal uitgebracht. De combinatie won in het eerste jaar de Grand Prix van Arnas Champburcy. In 2015 is een 1.45 m wedstrijd in Lons-le-Saunier gewonnen en in 2016 is de eerste plaats behaald in wedstrijden in Cagnes-sur-Mer en Valence. Wisconsin heeft een winsom van € 90.250 en
Woklahoma KWPN sport,
merrie, 2003, zwartbruin, MV. Calvados SF, fokker D. Noordhuis, is in 2011 door Albert Zoer (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie won in 2011 een 1.35 m wedstrijd in Zuidbroek en een 1.50 m wedstrijd in Bremen. In januari 2012 zijn twee overwinningen geboekt in Zuidbroek, waaronder de Grand Prix van Zuidbroek.
Vanaf 2013 is Woklahoma uitgebracht door Roberta Teran Tafur (COL). De combinatie heeft in augustus 2014 een 1.50 m wedstrijd in Royan gewonnen en is in september 2014 75e geworden bij het Wereldkampioenschap springen in Caen. In november 2014 is de combinatie tijdens de Centraal Amerikaanse- en Caraïbische Spelen in Veracruz individueel derde geworden en is met het Columbiaanse team de landenwedstrijd gewonnen. In juli 2015 is bij de Pan Amerikaanse Spelen in Toronto de eerste individuele wedstrijd gewonnen. In oktober 2015 heeft de combinatie een 1.50 m wedstrijd in Lexington KY gewonnen en in maart 2016 is in Wellington FL de tweede plaats behaald in de Grand Prix. Woklahoma heeft een winsom van € 228.750.
Eind 2019 heeft Sheraton een dressuurindex van 93 met een betrouwbaarheid van 73 % en een springindex van 119 met een betrouwbaarheid van 93 %.
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel van Sheraton blijkt dat veel nakomelingen een zware halsbespiering, een steil achterbeen en hoge verzenen hebben. Bij het springen hebben de meeste nakomelingen een vlugge afzet en een goede voorbeentechniek.
15. Incello DE433331240200 Oldbg
Incello Oldbg (V. Indoctro Holst) is een zwarte hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 1 maart 2000 geboren en is gefokt door Gerd Sosath uit Lemwerder, dat circa 25 km ten noordoosten van Bremen op de zuidoever van de Weser in Nedersaksen ligt.
De moeder van Incello is de schimmel staatspremiemerrie Heideglück Oldbg (1996, V. Landadel Holst) en tweede moeder is de schimmel staatspremiemerrie Fureida II Oldbg (1985, V. Godehard Hann).
Fureida II is ook de moeder van de broers Landwerder S Oldbg (1990, V. Landadel Holst), Landor S Oldbg (1991) en Lagoheidor G Oldbg (1992) en van de hengst Coulthard Oldbg (1998, V. Corofino I Holst). Bovendien is Fureida II de tweede moeder van de hengsten Cesaro Oldbg (2001, V. Celano Holst), Kumano Oldbg (2004, V. Kannan KWPN), Ludwigs Concept OS (2007, V. Ludwigs As Oldbg) en van Livestream Oldbg (2010, V. Lordanos Holst).
Landwerder S is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het BWP; Landor S is goedgekeurd door het Oldenburg International-, het Saksische-, het Hannoveraanse-, het Beierse-, het Rijnlandse- en het Zweedse stamboek; Lagoheidor G is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Hannoveraanse-, Beierse- en Baden-Württembergse stamboek en Coulthard is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. Cesaro is goedgekeurd door de stamboeken Berlin-Brandenburg en Saksen Anhalt; Kumano door het Canadese Sportpaarden stamboek; Ludwigs Concept door het Deense stamboek en Livestream door het Oldenburgse- en het Oldenburg International stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Incello een afstamming met 43,0 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,2 % Holsteins bloed en 10,2 % Hannoveraans bloed.
Incello heeft in het najaar van 2004 in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Daar heeft hij 114,93 punten (9) voor de dressuur gekregen, 139,31 punten (2) voor het springen en 131,12 punten (2) voor de totale prestatie. Aan het onderzoek is deelgenomen door 48 hengsten en tussen haakjes is de plaatsing van Incello voor elk van de onderdelen weergegeven. Na afloop van het onderzoek is Incello via een extra keuring goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek en is hij in november 2005 erkend door het Oldenburgse stamboek.
Incello is vanaf 2004 in springpaardproeven uitgebracht. In 2008 is hij door eigenaar Gerd Sosath (GER) in springconcoursen klasse S gestart en in 2010 heeft Thomas Heinekring (GER) de hengst in de klasse M uitgebracht.
In 2011 heeft Gabór Szabó jr (HUN) met de hengst deelgenomen aan het Europees kampioenschap voor Young Riders in Comporta. De combinatie heeft de 46e plaats bereikt. Incello heeft een winsom van € 3.003.
Incello is tot en met 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Vier dochters van hem zijn als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek.
Zijn zoon Internet Oldbg (2006, MV. Acord II Holst) is in 2008 door het Oldenburg International stamboek goedgekeurd voor de fokkerij en door het Oldenburgse stamboek erkend.
In 2009 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde 110.67 punten (8) voor de dressuur, 127,58 punten (3) voor het springen en 128,97 punten (2) voor de totale verrichting. Tussen haakjes is weergegeven op welke plaats van de 28 deelnemende hengsten Internet bij de verschillende onderdelen is geëindigd.
Internet is alleen in 2009 in Duitsland beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar er zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden van hem geregistreerd
In 2010 is Internet goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Bij de goedkeuring is vastgelegd dat Internet een hoogbenige hengst is die adel uitstraalt. Zijn hoofd heeft veel expressie, de nek is tamelijk kort, de schoft is goed gevormd, de schouderligging is schuin en de hengst heeft een hellende croupe. De stap is gespannen en niet altijd regelmatig. De draf is eenvoudig maar heeft wel veel souplesse. Internet is alleen in 2010 ingezet voor de fokkerij. Van hem zijn in Zweden drie nakomelingen geregistreerd.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 33 nakomelingen van Incello geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2019 samen € 16.969 gewonnen.
16. Incolor DE433330522000 Oldbg
Incolor Oldbg (V. Indoctro Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 19 april 2000 geboren en is gefokt door Karl-Heinz Öltjen uit Wardenburg, dat enkele kilometers ten zuiden van Oldenburg in Nedersaksen ligt.
De moeder van Incolor is de bruine elite merrie Whizz Kid Oldbg (1989, V. Argentinus Hann), die ook de moeder is van de door het Oldenburgse stamboek goedgekeurde hengst Fortinbras Oldbg (1995, V. For Pleasure Hann).
Tweede moeder van Incolor is de bruine Wallita Oldbg (1972, V. Ballyboy xx).
Gerekend over acht generaties heeft Incolor een afstamming met 40,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 22,7 % Holsteins bloed en 18,75 % Hannoveraans bloed.
Incolor is in januari 2003 in Vechta goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek en het Brandenburg-Anhalt stamboek.
In april 2003 heeft hij in Vechta deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij voor de dressuur een beoordeling van 7,30 punten kreeg, voor het springen 8,30 punten en voor de totale prestatie 7,80 punten.
In januari 2005 is Incolor erkend door het Oldenburgse stamboek en in 2009 door het Mecklenburgse stamboek.
Incolor is tot en met 2011 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar is in de laatste paar jaren nauwelijks gebruikt.
Zes dochters van Incolor zijn als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.
Twee dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:
Ina OS, 2009, MV. Levantos I Holst, is de moeder van een nog anonieme Oldenburgse hengst (2016, V. Special Effect OS), die is goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek en
Incia Oldbg, 2010, MV. Clintino Bayer, is de moeder van de hengst Casino In BSH (2014, V. Casino Royal OS), die is goedgekeurd door het Britse Sportpaarden stamboek.
Incolor’s zoon Indianer Jones Oldbg (2006, MV. Sion KWPN) is voor de fokkerij goedgekeurd door het ZfdP. Van hem zijn echter geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.
Een succesvol sportpaard van Incolor is Inferno OS, ruin, 2007, vos, MV. Italic des Salines SF, die vanaf november 2013 in de internationale springsport is uitgebracht door Jaroslaw Skrzyczynski (POL). In 2014 zijn 1.40 m wedstrijden in Ciekocinko en Leszno gewonnen. In 2016 is de combinatie niet in internationaal verband gestart en in 2017 is een wedstrijden in Ciekocinko gewonnen. Vanaf juli 2017 is Inferno uitgebracht door Yuri Mansur (BRA). De combinatie heeft in 2017 wedstrijden gewonnen tijdens het CSIO in Hickstead en tijdens de finale van de FEI Nations Cup in Barcelona. In 2018 is met het Braziliaanse team de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd tijdens het CSIO Ocala FL.
Inferno heeft een winsom van circa € 103.000.
De Duitse Hippische Sportbond heeft van Incolor 56 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben samen tot eind 2019 € 74,523 gewonnen.
Incolor heeft een springindex van 137 met een betrouwbaarheid van 85 %.
.
17. Indret del Masset 22967 CDE
Indret del Masset CDE (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst die is geboren op 5 mei 2000. Hij is gefokt door de Spaanse stoeterij Del Maset uit Malla, dat enkele kilometers ten zuiden van Vic in de Spaanse autonome deelstaat Catalonië ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Quoreta Holst (1996, V.. Cassini I Holst) en tweede moeder is Aranga Holst (1986, V. Leandro Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Indret del Masset een afstamming met 46,9 %
Holsteins bloed en 45,3 % Engels- en Arabisch volbloed.
Indret del Masset is goedgekeurd door het Caballo Deporte Espanol (CDE) stamboek en is van 2003 tot en met 2015 in de fokkerij actief geweest. Het CDE heeft 117 nakomelingen van hem geregistreerd.
Indret del Masset is in 2008, 2009 en 2013 door Imma Roquet Antonell (ESP) in internationale springconcoursen uitgebracht. In december 2009 heeft de combinatie de Grand Prix van Barcelona gewonnen.
18. Ultimate VDL 528003200111839 KWPN
De hengst Ultimate VDL KWPN (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 24 juni 2001 en is gefokt door de VDL stoeterij in Bears, dat enkele kilometers ten zuiden van Leeuwarden in de provincie Friesland ligt.
De moeder van Ultimate VDL is de zwartbruine merrie Jasmina Holst keur preferent prestatie (1991, V. Landgraf I Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Quite Magic KWPN (2002, V. Quidam de Revel SF) en Original VDL KWPN (2003, V. Oberon du Moulin SF). Quite Magic is goedgekeurd door het ZfdP en het Oldenburg International-, het Rijnland-Palts-Saar International- en het Oldenburgse stamboek en Original VDL is goedgekeurd door het NRPS.
Tweede moeder van Ultimate VDL is Ulm Holst (1982, V. Cantares Holst).
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Ultimate VDL en heeft een inbreng van 15,6 % in zijn erfelijke aanleg.
Ultimate VDL is door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar dat heeft niet geleid tot een goedkeuring voor de fokkerij. Op 20 september 2006 heeft het Zangersheide stamboek Ultimate VDL wel goedgekeurd.
Volgens Hippomundo heeft het Zangersheide stamboek in 2007 en 2008 in totaal drie nakomelingen van Ultimate VDL geregistreerd. Het KWPN heeft in de jaren 2005 – 2008 twaalf nakomelingen in register A of B geregistreerd.
Ultimate VDL is in 2010 en 2011 door Kalvin Dobbs (USA) uitgebracht in het Noord Amerikaans kampioenschap springen voor junioren in Lexington KY, waar respectievelijk een 13e en een 14e plaats is behaald.
19. Veneur 528003200208125 KWPN
Veneur KWPN (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 5 juni 2002 geboren en is gefokt door M. Munnik uit Lelystad.
De moeder van de hengst is de vos hengst Fyra C KWPN keur preferent. Zij is volgens het KWPN een ruim voldoende ontwikkelde en ruim voldoende rijtypische merrie. Ze heeft een voldoende ruime, zuivere stap. De draf heeft net voldoende ruimte en Fyra C draaft met voldoende afdruk maar zou meer schoudervrijheid en lichaamsgebruik moeten tonen.
Tweede moeder van Veneur is de vos Myra KWPN (1971, V. Willow Cratic xx).
Veneur is afkomstig uit een oude NWP-merriestam waar de hengsten Sportman NWP (1961, V. Sinaeda NWP), Cobalt NWP (1953, V. Camillus NWP), Edelvorst NWP (1951, V. Edelsteen NWP) en Voorman NWP (1940, V. Ilfons GrPS) aan hebben bijgedragen
Gerekend over acht generaties heeft Veneur een afstamming met 49,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 27,3 % Holsteins bloed en 9,4 % oorspronkelijk Nederlands bloed.
Veneur is tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2005 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Hij heeft daarop in het najaar van 2005 in Ermelo aan een verrichtingsonderzoek van 68 dagen deelgenomen. Het KWPN heeft Veneur daarbij omschreven als een voldoende ontwikkelde en voldoende rijtypische hengst die langer gelijnd zou kunnen zijn. Zijn hoofd is sprekend. De hals is goed van vorm en voldoende van lengte. De hengst heeft een goed bespierde en goed aangesloten bovenlijn. Het voorbeen is onderstandig en het achterbeen is correct gesteld.
In het onderzoekrapport wordt Veneur een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling genoemd. Zijn stap is matig van ruimte en souplesse en zou tactvoller moeten zijn. De draf is voldoende van ruimte maar weinig gedragen. De galop is ruim voldoende van ruimte, krachtig en gedragen. Als dressuurpaard heeft Veneur een matige aanleg.
Hij springt met veel afdruk en goed met de schoft omhoog. Het voorbeen wordt goed gevouwen. De hengst heeft een goed lichaamsgebruik op de sprong. De achterhand wordt goed geopend. Veneur lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende tot veel vermogen te hebben. Als springpaard heeft hij veel aanleg.
De prestaties van Veneur zijn gewaardeerd met vijven voor de stap en voor de geschiktheid als dressuurpaard, een zes voor de draf en een 7,5 voor de galop. Voor de springonderdelen heeft hij een 7,5 voor het springvermogen, achten voor de afdruk en de geschiktheid als springpaard en een 8,5 voor de springtechniek gekregen. Veneur is met die punten van de 19 hengsten, die aan het onderzoek hebben deelgenomen, op de gedeelde elfde plaats uitgekomen. Als alleen de springonderdelen worden bezien is hij derde geworden.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN besloten om Veneur toe te laten tot de fokkerij en op te nemen in het stamboek.
In het najaar van 2007 heeft het KWPN vijftien aangewezen en zes door de eigenaar van Veneur uitgezochte veulens beoordeeld. Over de beoordeling is gerapporteerd dat het een wisselende collectie ruim voldoende ontwikkelde rijtypische veulens was. De romprichting is neerwaarts. De veulens bewegen met voldoende ruimte maar zouden meer lichaamsgebruik moeten hebben.
Het KWPN verwacht dat Veneur de springkwaliteiten van de KWPN populatie kan verbeteren. Merries die worden gepaard met Veneur moeten goed in het rechthoeksmodel zijn gebouwd en over ruimte en souplesse in de basisgangen beschikken.
Veneur is in de zomer van 2009 als springpaard verkocht naar Mexico.
Het KWPN heeft 63 hengstveulens en 69 merrieveulens van hem geregistreerd. Van de dochters zijn er tot en met 2016 tien als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daarvan hebben drie merries het sterpredicaat behaald.
Eind 2016 heeft Veneur een dressuurindex van 72 met een betrouwbaarheid van 51 % en een springindex van 111 met een betrouwbaarheid van 77 %. Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Veneur bij het springen over het algemeen een vlugge afzet hebben.
20. Viceroy T 528003200208689 KWPN
Viceroy T KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 10 mei 2002 geboren en is gefokt door Stal van den Top B.V. in Kootwijkerbroek, dat circa vijf km ten oosten van Barneveld in de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Viceroy T is de donkerbruine merrie Janneke KWPN ster prestatie (1991, V. Nimmerdor KWPN). Zij is een ruim voldoende rijtypische merrie die iets naar voren is gebouwd.
Janneke is ook de tweede moeder van de hengst Hamilton B KWPN (2012, V. Campbell VDL Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek.
Tweede moeder van Viceroy T is de bruine Anke KWPN keur prestatie (1982, V. Lucky Boy xx). Zij was in 1984 UTV-kampioene.
Gerekend over acht generaties heeft Viceroy T een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 35,2 % Holsteins bloed.
Viceroy T is in 2005 door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In het najaar van 2005 heeft hij daarop in Ermelo aan een verrichtingsonderzoek van 68 dagen deelgenomen.
Volgens het KWPN is Viceroy T een goed ontwikkelde, langgelijnde, rijtypische hengst met veel bloeduitdrukking. De hals is goed van lengte en vorm maar komt diep uit de borst. De croupe is kort en de hengst heeft weinig flankdiepte. De broekspier zou langer moeten doorlopen. Het beenwerk is correct gesteld.
In het door het KWPN gepubliceerde onderzoekrapport wordt Viceroy T een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling genoemd.
Zijn stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte en souplesse. Ook de draf is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De galop is ruim, krachtig met een zeer goed onderspringend achterbeen. In galop moet de hengst zich meer loslaten in de bovenlijn. Als dressuurpaard heeft Viceroy-T ruim voldoende aanleg.
Viceroy-T springt met een goede afdruk en goed met de schoft omhoog. Het voorbeen is op de sprong vaak ongelijk. De achterhand wordt goed geopend. Op de sprong zou de hengst meer moeten doorbasculeren. Viceroy-T lijkt voorzichtig en toont veel vermogen te hebben. Als springpaard heeft Viceroy-T veel aanleg.
De verrichtingen van de hengst zijn gewaardeerd met een zeven voor de draf, een 7,5 voor de stap en een 8,5 voor de galop. Voor de geschiktheid als dressuurpaard is een 6,5 toegekend. Viceroy T heeft een zeven gekregen voor de springtechniek en achten voor de afzet, het vermogen en de geschiktheid als springpaard. Met 60,5 punten is Viceroy als derde van de negentien aan het onderzoek deelnemende hengsten geëindigd. Na afloop is hij door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.
In het najaar van 2007 zijn tien veulens van Viceroy T door het KWPN beoordeeld. Volgens de uitgebrachte rapportage was het een uniforme collectie goed ontwikkelde hoogbenige en rijtypische veulens. De veulens hebben een verticale halsaanzet. In beweging hebben de veulens voldoende ruimte. De galop is krachtig.
Viceroy T is tot en met het jaar 2010 actief geweest in de fokkerij. Het KWPN heeft 67 hengstveulens en 68 merrieveulens van hem geregistreerd. Twaalf dochters zijn als fokmerrie opgenomen in het KWPN stamboek, waaronder één eleitemerrie en vier stermerries.
Viceroy T is in de jaren 2010 – 2012 door Kevin Olsmeyer (NED), Linn Olsson (SWE), Gregory Wathelet (BEL), Karim Elzoghby (EGY) en Alexander Liefsoens (BEL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In maart 2012 heeft Wathelet met Viceroy T een wedstrijd in Vejer de la Frontera gewonnen.
21. Vivaldi K 528003200201542 KWPN
Vivaldi K KWPN (V. Indoctro KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 1 april 2002 geboren en is gefokt door P.G. Kruizinga uit Rasquert, dat 20 km ten noorden van de stad Groningen ligt.
De moeder van Vivaldi K is de bruine merrie Kirsinaa KWPN ster preferent prestatie (1992, V. Nimmerdor KWPN) en tweede moeder is de schimmel Wilhelmina KWPN preferent prestatie (1980, V. Abgar xx).
Vivaldi K is afkomstig uit een NWP merriestam, die aan de oorsprong een Gelderse basis heeft waar vervolgens twee keer Oostfries bloed aan is toegevoegd.
Gerekend over acht generaties heeft Vivaldi K een afstamming met 48,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 35,2 % Holsteins bloed.
Vivaldi K is in 2010 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij is Vivaldi K omschreven als een aansprekende, hoogbenige hengst. Hij heeft een tamelijk laag aangezette hals, een hoge schoft en een lang, goed bespierd kruis. De hengst beschikt over correcte bewegingen. De stap is zuiver maar niet erg ruim en de draf is regelmatig maar komt in souplesse te kort. Bij het springen toont Vivaldi K inzet. Hij springt makkelijk en heeft een goede beentechniek maar houdt zich vast in de bovenlijn. De hengst laat zich zeer goed rijden, heeft snelle reflexen en veel vermogen.
Vivaldi K is in de jaren 2010 – 2012 actief geweest in de fokkerij. In die jaren zijn in Zweden 149 merries met zijn sperma geïnsemineerd. Nadien zijn nog zes merries met dieprvriessperma geinsemineerd. In Zweden zijn 91 nakomelingen van Vivaldi K geregistreerd.
In 2011 heeft ook het Deense stamboek Vivaldi K goedgekeurd. Het Deense stamboek heeft in de jaren 2011 – 2015 vijf veulens van hem geregistreerd.
In 2009 heeft Jannike West (SWE) Vivaldi K in Lanaken uitgebracht in het wereldkampioenschap voor zevenjarige paarden, waar de dertiende plaats is behaald. Daarna is de combinatie tot en met 2012 in internationale wedstrijden gestart. In november 2010 is de Grand Prix van Leszno gewonnen. In 2013 is de hengst door Andreas Schou (DEN) gereden en is de combinatie bij het Europees kampioenschap in Herning als 15e geëindigd. Van oktober 2013 tot september 2014 is Salman Muhammed A S Al Emadi (QAT) zonder veel succes met Vivaldi K uitgekomen en daarna is Mubarak Yusuf A S Al Rumahi (QAT) met de hengst gestart. In 2015 zijn twee wedstrijden in Doha gewonnen. In november 2018 heeft de combinatie een World Cup-wedstrijd en twee andere wedstrijden in Al Rayyan gewonnen. Ook is de tweede plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Doha.
Na 2018 is Vivaldi K niet meer uitgebracht. Hij heeft een winsom van € 108.725.
22. Imothep 528003200306638 KWPN
Imothep KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 174 cm. Hij is op 22 mei 2003 geboren en is gefokt door A.H.A. Hassing uit Steggerda, dat bij Wolvega in het zuidoosten van de provincie Friesland ligt. Bij zijn geboorte heeft de hengst de naam Werner H gekregen.
De moeder van de hengst is de vos merrie Serena H KWPN (1999, V. Calvados SF) en tweede moeder is de vos Diemena H KWPN keur (1994, V. Dominard Oldbg).
Imothep komt uit een oude Gelderse (NSTg) merriestam, waarvoor de hengsten Usurpator NSTg (1907, V. Utz OF) en Dadonus NSTg (1916, V. Xenophon OF) de basis hebben gelegd.
Gerekend over acht generaties heeft Imothep een afstamming met 40,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 24,2 % Holsteins bloed en 18,75 % Selle Français bloed.
Imothep is in december 2005 goedgekeurd door het ZfdP. In november 2007 heeft hij in Zweibrücken deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 7,63 (7,32) punten voor de dressuur, 8,56 (8,03) punten voor het springen en 8,12 (7,78) punten voor zijn totale verrichting heeft gekregen. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen van de 21 hengsten vermeld die aan de test hebben deelgenomen.
In december 2007 en januari 2008 is Imothep erkend door het Oldenburgse stamboek, het Rijnland-Palts-Saar stamboek en het Oldenburg International stamboek.
In 2010 heeft het BWP Imothep onder de naam Werner H goedgekeurd en in september 2014 heeft het KWPN de hengst erkend.
In 2007 is Imothep door Andres Mauricio Quintero Palomar (COL) in de omgeving van Frankfurt am Main uitgebracht in proeven voor springpaarden. In 2008 is de hengst uitgebracht door Jochen Bender (GER) en in 2009 zijn Mathilda Kulkas (GER) en Dirk Hauser (GER) met hem gestart in wedstrijden in de klasse M.
Vervolgens is Imothep verkocht naar de Verenigde Staten, waar hij in 2011 door Candice S. King (USA) is uitgebracht in internationale springwedstrijden. Vanaf augustus 2012 is Nicole Shahinian-Simpson (USA) met de hengst gestart. De combinatie is tweede geworden in de World Cup wedstrijden in San Juan Capistrano CA en Del Mar CA. In de tweede helft van 2013 is Imothep gereden door Matt Williams (AUS) en vanaf februari 2014 is de hengst uitgebracht door Darragh Kenny (IRL). De combinatie heeft in 2014 in Caen deelgenomen aan het wereldkampioenschap, waar individueel de twaalfde plaats is behaald en met het Ierse team in de landenwedstrijd de zevende plaats is bereikt. Vanaf juli 2015 is Imothep uitgebracht door Taizo Sugitani (JPN). De combinatie heeft in 2016 de zesde plaats in de Grand Prix van Lexington KY behaald.
Imothep heeft een winsom van ruim € 101.000.
In Duitsland zijn twee dochters van Imothep als fokmerrie opgenomen in een stamboek en het BWP heeft in de jaren 2011 tot en met 2019 elf nakomelingen geregistreerd en het Zangersheide stamboek drie. Het KWPN heeft in 2016 vijf veulens van Imothep geregistreerd.
23. Inspector DE441412015903 Westf
Inspector Westf (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren in 2003 en is gefokt door Norbert Nowak uit Haren, dat tien km ten noorden van Meppen en tien km van de Nederlands-Duitse grens in Nedersaksen ligt.
De moeder van Inspector is de donkerbruine merrie Cairo Hann (1999, V. Contender Holst) en tweede moeder is de donkerbruine staatspremiemerrie Farina Hann (1995, V. For Pleasure Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Inspector een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 38,3 % Holsteins bloed en 10,9 % Selle Français bloed.
Inspector is in november 2005 in Vechta goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is alleen in 2006 in Duitsland actief geweest in de fokkerij. Daarna is hij onder de naam Tinaranas Inspector goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek, waar hij tot en met 2011 als hengst actief is geweest.
In Duitsland zijn zeven nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd. Zij hebben tot eind 2019 samen € 11.093 gewonnen.
In Ierland zijn 62 nakomelingen van Tinaranas Inspector geregistreerd.
24. MCIA Willen KWPN 528003200302160
MCIA Willen KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren op 11 april 2003 en is gefot door G.M. ten Hool uit Holsloot, dat tussen Emmen en Coevorden in het zuidoosten van de provincie Drenthe ligt.
De moeder van NCIA Willen is de bruine merrie Orlanda KWPN prestatie (1996, V. Voltaite Hann) en tweede moeder is de donkere vos Alma KWPN ster preferent (1982, V. Le Mexico SF).
Alma is ook de moeder van de hengsten Palmar KWPN (1997, V. Voltaire Hann) en Barros KWPN (2005, V. Riverman KWPN). Palmar is goedgekeurd door het Canadese Sportpaarden stamboek en Barros door het Poolse Sportaarden stamboek en het Wielkoopolska stamboek.
De moederlijn van MCIA Willen is van oorspring Gelders en loopt terug naar de zwarte merrie Nellie hb GPS (1934, V. President DPS).
Gerekend over acht generaties heeft MCIA Willen een afstamming met 40.6 % Engels- en Arabisch bloed, 22,7 % Holsteins bloed en 15,6 % Selle Français bloed.
De hengst is onder de naam Willem goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek, In de jaren 2009 – 2018 heeft het stamboek 24 nakomelingen van Willem geregistreerd.
25. Wittinger VDL 528003200305496 KWPN
Wittinger VDL KWPN (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 29 maart 2003 geboren en is gefokt door A.J. Hazenberg uit Opende.
De moeder van de hengst is de vos merrie Irusa KWPN keur preferent prestatie (1990, V. Nimmerdor KWPN). Zij heeft een bijzonder goede merrietest gedaan en galoppeert fantastisch. Voor het springen scoorde ze in de test een acht. Ze is ook de moeder van de hengst Tyruso H KWPN (2000, V. Baloubet du Rouet SF), die is goedgekeurd door het Argentijnse stamboek.
Tweede moeder is de bruine Carusa KWPN keur preferent prestatie (1984, V. Nabuur KWPN). Zij is een zuster van de in de Verenigde Staten goedgekeurde hengst Grand Star, die ook op het hoogste niveau heeft gesprongen, en zij is de grootmoeder van het internationale springpaard Kimber (1993, v Highline).
Wittinger VDL komt uit een oorspronkelijk Groningse merriestam waaraan door destijds vooraanstaande hengsten als Grusus Oldbg (1937, V. Grusus Oldbg), Caesar GrPS (1938, V. Gambo GrPS) en Hendrik GrPS (1944, V. Gambo GrPS) is bijgedragen. Via Le Val Blanc xx (1969, V. Val de Loir xx) en Nabuur KWPN (1972, V. Uppercut xx) is sportbloed aan de merriestam toegevoegd.
Gerekend over acht generaties heeft Wittinger VDL een afstamming met 45,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,2 % Holsteins bloed en 9,4 % NWP-bloed.
Wittinger VDL is in het voorjaar van 2006 door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Daarop heeft hij in de periode maart – mei 2006 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek voor springpaarden van 70 dagen.
Tijdens dat onderzoek heeft het KWPN de hengst omschreven als een goed ontwikkelde hengst met een weinig sprekend hoofd met een bolle profiellijn. De hals is breed aangezet en is goed bespierd. Het voorbeen is correct. Het achterbeen is lang en klein gehoekt. Het fundament is correct en heeft voldoende kwaliteit.
In het KWPN-onderzoekrapport wordt Wittinger VDL omschreven als een eerlijke, soms wat eigenzinnige hengst met een goede instelling. Zijn stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is goed van ruimte en gedragen. De galop is goed van ruimte, heeft veel balans en souplesse en is krachtig. In beweging heeft Wittinger-VDL een goede houding en balans. De hengst springt met zeer goede reflexen en heeft een zeer goede techniek. Hij lijkt voorzichtig en toont zeer veel vermogen.
Als springpaard heeft Wittinger-VDL zeer veel aanleg.
De prestaties van Wittinger VDL zijn gewaardeerd met een zeven voor de stap, een 7,5 voor de draf en voor de rijdbaarheid, achten voor de houding en balans en voor zijn instelling, 8,5 voor de refelxen en de springtechniek en negens voor de galop, het springvermogen en voor de aanleg als springpaard.
In totaal behaalde hij 85,5 punten en daarmee is hij de hoogst gewaardeerde hengst van de tien hengsten die aan het onderzoek deelnamen.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Wittinger VDL goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.
In de herfst van 2007 heeft het KWPN dertig veulens van Wittinger VDL beoordeeld. Gerapporteerd is dat het een uniforme collectie ruim voldoende ontwikkelde, degelijke veulens betrof, die uitstraling missen. De galop is krachtig, ruim voldoende van ruimte en souplesse en heeft een goede balans.
Op grond van de bevindingen is besloten Wittinger VDL te handhaven voor de fokkerij.
Óok heeft het KWPN meegedeeld dat Wittinger-VDL de galoppade en de springkwaliteiten van de KWPN populatie kan verbeteren. De aangeboden merries moeten rijtypisch en langgelijnd zijn.
Eind 2012 is Wittinger VDL verkocht aan de Amerikaanse Grand Prix-amazone Callan Solem.
Het KWPN heeft 191 hengstveulens en 186 merrieveulens van Wittinger VDL geregistreerd.
Van de zonen is Chapeau Valière KWPN (2007) goedgekeurd voor de fokkerij (zie hfdst. 23.1.). Van de dochters zijn er 38 als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daaronder zijn vier elitemerries, twee keurmerries en 15 stermerries.
Wittinger VDL is in 2010 door Jur Vrieling (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2011 heeft de combinatie een wedstrijd in Leszno gewonnen en in 2012 één in Braunschweig. In 2012 is ook de tweede plaats behaald in de Grand Prix van De Steeg en in een 1.45 m wedstrijd in Verbier.
In 2016 en 2017 is Amanda Flint (USA) met de hengst gestart. Zij behaalde in 2016 een vijfde plaats in een 1.50 m wedstrijd in Tryon NC. In 2019 is een derde plaats behaald in een wedstrijd in Tryon NC.
Wittinger VDL heeft een winsom van € 32.000.
Van Wittinger VDL zijn tot juni 2020 59 nakomelingen uitgebracht de internationale springsport. Tot juni 2020 heeft geen van hen een winsom van meer dan € 25.000.
25.1. Chapeau Valière 528003000703595 KWPN
Chapeau Valière KWPN (V. Wittinger VDL KWPN) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 30 april 2007 en is gefokt door Jan Honcoop uit Chaam, dat tien km ten zuiden van Breda in de provincie Noord-Brabant ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Silvana KWPN keur prestatie (1999, V. Marlon KWPN). Zij is volgens het KWPN een royaal ontwikkelde, voldoende rijtypische, sterk gebouwde keurmerrie. Haar stap is licht toontredend, actief, zuiver en heeft voldoende ruimte. De draf is ruim met een goed achterbeengebruik. De draf is krachtig en bergop. De galop is goed van ruimte en balans, met een goed achterbeengebruik.
Tweede moeder van Chapeau Valière is de bruine Moritz KWPN (1994, V. Goodwill Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Chapeau Valière een afstamming met 48,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 34,4 % Holsteins bloed en 10,9 % Gronings- en NWP bloed.
Chapeau Valière is in 2010 door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Hij heeft daarop in het voorjaar van 2010 in Stegerden deelgenomen aan een onderzoek van 70 dagen.
Het KWPN heeft Chapeau Valière omschreven als een ruim voldoende ontwikkelde hengst. Zijn hals is goed van lengte en bespiering maar komt diep uit de borst. Het voorbeen is een fractie hol en het achterbeen is iets sabelbenig.
Uit het KWPN onderzoekrapport blijkt dat Chapeau Valière een eerlijke en betrouwbare hengst is die ruim voldoende bereidheid tot werken heeft. Hij heeft een goede mond. De stap is zuiver en ruim. De draf is ruim voldoende van ruimte en krachtig. De galop is krachtig, ruim en gedragen. De hengst heeft ruim voldoende houding en een goede balans. Chapeau Valière springt met goede tot zeer goede reflexen en een goed lichaamsgebruik en maakt de sprong achter goed af. Hij lijkt voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Chapeau Valière veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
De hengst heeft een zeven voor de draf gekregen en een 7,5 voor de stap. Voor alle andere onderdelen is een acht of een 8,5 toegekend. Chapeau Valière heeft in totaal 84 punten behaald en daarmee was hij de beste van de vijf springhengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
Na afloop van het onderzoek is de hengst goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.
Het KWPN verwacht dat Chapeau Valière de springkwaliteit kan verbeteren, maar de te bedienen merries moeten wel over voldoende “bloed” beschikken.
Chapeau Valière is nauwelijks actief geweest in de fokkerij. Het KWPN heeft één dochter van hem geregistreerd,
Chapeau Valière is vanaf 2013 door Dominique Hendrickx (BEL) in de internationale springsport uitgebracht. De combinatie heeft in 2013 en 2014 in Bonheiden (2x) en Sint-Katalijne-Waver drie 1.35 m wedstrijden, die alleen op strafpunten werden beslist, ex auquo gewonnen. Eind 2014 is in Lier nog een 1.35 m wedstrijd gewonnen. Eind 2015 heeft Elmar Vinkelau (GER) de hengst overgenomen. In 2016 en 2017 is Chapeau Valière voornamelijk in Duitse nationale wedstrijden in de klasse M uitgebracht. Hij heeft een winsom van circa € 3.700.
26. Wizzerd WV 528003200313501 KWPN
Wizzerd WV is een schimmel hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 4 juni 2003 geboren en is gefokt door de combinatie Wessels / Vetker uit Wierden, dat ten westen van Almelo in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Wizzerd WV is de schimmel merrie S-Maywies KWPN keur prestatie sport (1999, V. Corland Holst). Zij is een goed ontwikkelde, langgelijnde, ruim voldoende rijtypische merrie.
Tweede moeder is de bruine Maywies KWPN ster prestatie (1994, V. Glennridge KWPN).
Wizzerd WV komt uit een oorspronkelijk Holsteinse merriestam, die met de import van de merrie Shoraya Holst keur preferent prestatie (1976, V. Ladykiller xx) eind jaren zeventig naar Nederland is gekomen. Shoraya is de grootmoeder van de eerder genoemde Maywies.
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van
Wizzerd WV en heeft een inbreng van 21,9 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Wizzerd WV een afstamming met 47,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 38,3 % Holsteins bloed en 9,4 % Selle Français bloed.
Wizzerd WV is in 2006 op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch in de kampioenskeuring voor springhengsten op de derde plaats geëindigd en is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek .
Wizzerd-WV is een goed ontwikkelde, langgelijnde hengst met een aansprekend hoofd. De bovenlijn zou meer bespiering moeten hebben. Het voorbeen is licht frans gesteld. Het achterbeen is lang en klein gehoekt.
De hengst heeft in het voorjaar van 2006 in Ermelo aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen deelgenomen.
In het KWPN-onderzoekverslag wordt Wizzerd WV een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling genoemd. Hij heeft ruim voldoende bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende bewerken.
De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende gedragen. De galop is krachtig en ruim. In beweging heeft Wizzerd WV voldoende houding en ruim voldoende balans. De hengst springt met goede reflexen en heeft een goede techniek. Wizzerd WV lijkt voorzichtig en toont veel vermogen. Als springpaard heeft hij veel aanleg.
Zijn prestaties zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en de galop en een 7,5 voor de draf en voor de rijdbaarheid, achten voor de springtechniek en voor de instelling en een 8,5 voor de galop, voor de reflexen, het vermogen en voor de aanleg als springpaard.
Wizzerd WV heeft 82,5 punten behaald en daarmee is hij als derde geëindigd van de tien hengsten die het onderzoek hebben afgemaakt.
Na afloop van het onderzoek is Wizzerd WV goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.
In de herfst van 2007 heeft het KWPN tien veulens van Wizzerd WV beoordeeld. Volgens de rapportage was het een uniforme collectie ruim voldoende ontwikkelde hoogbenige veulens met een neerwaartse romprichting. In beweging hebben de veulens veel souplesse, maar moet het achterbeen meer ondertreden.
Het KWPN verwacht dat Wizzerd WV souplesse kan toevoegen en de springkwaliteiten en het model kan verbeteren. De te bedienen merries moeten in beweging niet op de voorhand lopen en moeten over een correct gesteld achterbeen beschikken.
Wizzerd WV is in februari 2012 door zijn toenmalige eigenaren, de combinatie Wessels / Vetker en Henk Nijhof, verkocht aan Margret Lütgenau uit Herdecke. Daarna is van Wizzerd WV alleen nog diepvriessperma beschikbaar.
Het KWPN heeft tot en met 2019 120 hengstveulens en 120 merrieveulens geregistreerd. Van de dochters zijn er inmiddels 24 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder negen elitemerries, één keurmerrie en negen stermerries.
Van de zonen zijn Espana KWPN (2009), Genoa Els KWPN (2011) en Hascal KWPN (2012) goedgekeurd voor de fokkerij.
De hengst Espana KWPN wordt besproken in hfdst. 26.1.
De hengst Genoa Els KWPN (MV. Padinus KWPN) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek. Het AES heeft in 2015 twee veulens van Genoa Els geregistreerd. Ook het KWPN heeft twee veulens van de hengst geregistreerd.
De hengst Hascal KWPN (MV. Colandro Holst) is in de herfst van 2015 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. Van de hengst zijn nog geen nakomelingen geregistreerd.
Wizzerd is in 2010 door Hanno Ellermann (EST) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2011 is Jeroen Dubbeldam (NED) met de hengst gestart. Eind 2011 en in januari 2012 is Sjaak Sleiderink (NED) met Wizzerd uitgekomen. De combinatie heeft een vierde plaats behaald in de Grand Prix van Odense. Van april 2012 tot en met maart 2017 is Wizzerd gereden door Marie Lütgenau (GER). De combinatie heeft in mei 2014 een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Nörten-Hardenberg.
Wizzerd is tot april 2017 uitgebracht en heeft een winsom van circa € 27.000.
Tot juni 2020 zijn 37 nakomelingen van Wizzerd uitgebracht in internationale springwedstrijden. Zij hebben samen € 55.773 gewonnen.
26.1. Espana KWPN 528003200906106
Espana KWPN (V. Wizzerd WV KWPN) is een schimmel hengst. Hij is geboren op 21 april 2009 en is gefokt door J. Busschers uit Markelo, dat tussen Deventer en Hengelo in het zuiden van de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Espana is de bruine merrie Nilana H KWPN prestatie sport (1995, V. Iroko Westf) en tweede moeder is Ilana KWPN sport (1990, V. Nimmerdor KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Espana een afstammng met 37,5 % Engels- en Arabisch volbloed en 26,6 % Holsteins bloed.
Espana is in 2012 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. In de jaren 2013 – 2019 heeft het AES 17 veulens van Espana geregostreerd.
27. Elliot van ter Hulst 056002W00230292 BWP
Elliot van ter Hulst BWP (V. Indoctro Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 160 cm. Hij is in 2004 geboren en is gefokt door Bernard Duvillier uit Westouter, dat circa tien km ten zuidwesten van Ieper in de Belgische provincie West Vlaanderen tegen de Belgisch-Franse grens aan ligt.
De moeder van de hengst is de schimmel merrie Aranka BWP (2000, V. Cruising ISH) en tweede moeder is de schimmel Sirouette BWP (1995, V. Cantus Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Elliot van ter Hulst een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 28,1 % Holsteins bloed.
Elliot van ter Hulst is in december 2006 goedgekeurd door het ZfdP en erkend door het Oldenburgse stamboek. In maart 2008 heeft hij in Schlieckau aan een aanlegtest van 30 dagen deelgenomen. Daar behaalde hij 6,81 (7,69) punten voor de dressuur, 8,38 (8,31) punten voor het springen en 7,48 (8,03) voor de totale verrichting. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 26 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.
Elliot van ter Hulst is tot en met 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Eind 2019 zijn zes dochters van de hengst als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek.
Zijn zoon Quick Sirette Oldbg (2010) is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek. De hengst is aangekocht door de Old Lodge stoeterij in Uckfield in East Sussex, Engeland. Voor zover bekend zijn van hem geen nakomelingen geregistreerd.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 45 nakomelingen van Elliot van ter Hulst als wedstrijdpaard geregistreerd. Zij hebben tot eind 2019 samen € 28.283 gewonnen.
Elliot van ter Horst is vanaf januari 2008 in springwedstrijden uitgebracht. In maart 2011 is hij door Leo König (GER) voor het eerst in de klasse S uitgebracht en hij is van januari tot augustus 2012 door Jörg Oppermann (GER) internationaal uitgebracht. Een vierde plaats in een 1.50 m wedstrijd in Pforzheim is de beste prestatie van de combinatie. Daarna heeft Leo König de hengst tot eind 2016 weer in nationale Duitse wedstrijden uitgebracht, waarbij Marc Behringer (FRA) in mei 2013 met de hengst in vier Franse wedstrijden is gestart. In 2017 is Niclas Baule (GER) met Elliot van ter Horst uitgekomen en in 2018 is Leo König (GER) met de hengst gestart. In augustus 2019 heeft Sophie Meyer zu Lösebeck (FER) de hengst uitgebracht. De hengst heeft eind 2019 een winsom van € 19.200.
28. Adagio 28003200508097 KWPN5
Adagio KWPN (V. Indoctro Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 8 juni 2005 geboren en is gefokt door Horse Service International B.V, in Meterik, dat 10 km ten zuiden van Venraij in het noorden van de provincie Limburg ligt.
De moeder van Adagio is de vos merrie Mea KWPN sport (1994, V. Horatio KWPN) en tweede moeder is de vos Trea KWPN prestatie (1977, V. Joost Holst). De merriestam van Adagio is erg kort en loop niet verder terug dan de in 1968 geboren KWPN- hulpstamboekmerrie Jargriet.
Gerekend over acht generaties heeft Adagio een afstamming met 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 37,5 % Holsteins bloed.
Adagio is in 2010 goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek, dat in de jaren 2011 – 2019 35 nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
Adagio is onder de naam Adagio II vanaf 2014 door Amy Duncan (GBR) in de internationale springsport uitgebracht. In oktober 2018 is de twedde plaats behaald in de Grand Prix van Kronenburg.
In juni 2020 heeft de hengst een winsom van rum € 3.860.
29. Azteca VDL 5280030510566 KWPN
Azteca VDL KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 29 mei 2005 en is gefokt door de VDL stoeterij in Bears, dat circa 5 km ten zuiden van Leeuwarden in de provincie Friesland ligt.
De moeder van Azteca VDL is de donkerbruine Siancara VDL KWPN keur (1999, V. Marlon KWPN). Volgens het KWPN is zij een ruim voldoende ontwikkelde, lang gelijnde merrie met een sterke lendenpartij. De merrie heeft hard beenwerk. De stap is zuiver en ruim en de draf kent een actief gebruik van het achterbeen.
Tweede moeder van Azteca VDL is de schimmel Liancara KWPN (1993, V. Cantus Holst).
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Azteca VDL en heeft een inbreng van 12,5 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generatie heeft Azteca VDL een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 36,7 % Holsteins bloed.
De hengst is in 2008 in Ermelo onder de naam Illinois VDL goedgekeurd door het NRPS, dat in totaal twee nakomelingen van hem heeft geregistreerd, te weten de goedgekeurde hengsten Ibiza KWPN en Gabriël SMH/SVN KWPN.
Bij het KWPN is Azteca VDL in 2008 via een attestkeuring in Ermelo aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
Hij heeft daarop in de herfst van 2008 in Ermelo aan een 49 dagen durend verrichtingsonderzoek voor springhengsten deelgenomen.
Het KWPN heeft Azteca omschreven als een ruim voldoende ontwikkelde rijtypische hengst met een iets neerwaartse romprichting. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is goed van lengte en komt diep uit de borst. De schouder is ruim voldoende van lengte en ligging. De schoft is goed ontwikkeld. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende ontwikkeld en bespierd. De croupe is een fractie hellend en goed van lengte en bespiering. Het voorbeen is voldoende van lengte en rechtsvoor licht frans gesteld. Het achterbeen is lang. Het fundament is fijn en goed van kwaliteit. De hoeven zijn voldoende ontwikkeld met goede verzenen.
In het onderzoekrapport wordt Azteca VDL een eerlijke betrouwbare hengst met een zeer goede instelling genoemd. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is voldoende van ruimte en is ruim voldoende krachtig. De galop is goed van ruimte, krachtig en goed gedragen. De hengst heeft ruim voldoende houding en een goede balans. Azteca VDL springt met zeer goede reflexen en een goede techniek. De hengst lijkt voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Azteca VDL veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.
De prestaties van Azteca VDL zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en de draf, achten voor de houding en de balans, voor de springtechniek en voor de rijdbaarheid. De galop, het springvermogen en de aanleg als springpaard zijn gewaardeerd met een achteneenhalf en voor de reflexen is een negen gegeven.
In totaal heeft Azteca VDL daarmee 84,5 punten behaald, waarmee hij de beste was van de tien hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
In het najaar van 2010 heeft het KWPN 21 veulens van Azteca VDL beoordeeld.
Volgens de rapportage was het een zeer uniforme collectie ruim voldoende ontwikkelde, goed bespierde veulens die ruim voldoende tot goed in het springpaardenmodel staan. De draf is ruim voldoende van ruimte. De galop is krachtig, lichtvoetig en goed van ruimte. Door een goed lichaamsgebruik waarderen de veulens zich op in beweging.
Het KWPN verwacht dat Azteca VDL bij springmerries die over formaat beschikken het model en de souplesse kan verbeteren en reflexen en springtechniek kan toevoegen.
In 2012 is Azteca VDL goedgekeurd door het Noorse stamboek. Volgens gegevens van de VDL stoeterij was het Noorse stamboek onder de indruk van de hengst en
heeft Azteca VDL voor zijn exterieur een gemiddelde score van 8,5 gekregen, waaronder een 9 voor het onderdeel type. Voor zijn verrichtingen ontving hij een gemiddelde score van 8,4.
In 2013 is een veulen van Azteca VDL kampioen in Noorwegen geworden. Over de verdere prestaties van Azteca VDL in Noorwegen is geen informatie beschikbaar.
Het KWPN heeft tot eind 2016 in totaal 94 hengstveulens en 89 merrieveulens geregistreerd. Van de dochters zijn er 27 als fokmerrie in het stamboek ingeschreven. Vier van hen zijn elitemerrie geworden, vier zijn keurmerrie geworden en twaalf hebben het sterpredicaat behaald.
Van de zonen zijn Ibiza KWPN (2010), Fevivo KWPN (2010) en Gabriel SMH/SVN KWPN (2011) goedgekeurd voor de fokkerij.
De hengst Ibiza KWPN wordt in hfdst. 27.1 beschreven.
De hengst Fevivo KWPN (MV. Con Air Holst) is goedgekeurd door het Belgische stamboek SBS, dat in 2016 één nakomeling heeft geregistreerd.
De hengst Gabriel SMH/SVN KWPN (MV. Burggraaf Holst) is in april 2016 door het NRPS goedgekeurd en is in oktober 2018 als sportpaard verkocht naar de Verenigde Staten.
In 2014 is Azteca VDL door Tormod Bakke Johnson (NOR) in Noorwegen uitgebracht in internationale 1.10 – 1.20 m springwedstrijden.
Tot juni 2020 zijn 42 nakomelingen van Azteca VDL in internationale 1.45 m springwedstrijden uitgebracht.
Zij hebben samen € 87.183 gewonnen.
27.1. Ibiza VDL 528003 05.10566 KWPN
Ibiza KWPN (V. Azteca VDL KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. De hengst is op 3 februari 2010 geboren en is gefokt door stal De Hameren uit Vrouwenparochie, dat ruim tien km ten noorden van Leeuwarden in de provincie Friesland ligt. De hengst is bij zijn geboorte Floris genoemd en pas later heeft hij de naam Ibiza gekregen.
De moeder van Ibiza is de schimmel merrie Barones KWPN ster (2006, V. Indorado KWPN) en tweede moeder is de bruine merrie Jonkvrouw KWPN keur preferent prestatie (1991, V. Nimmerdor KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Ibiza een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,9 % Holsteins bloed en 10,2 % Selle Français bloed.
Ibiza is in januari 2013 door het NRPS goedgekeurd voor de fokkerij en heeft in het najaar van 2013 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. In januari 2015 is Ibiza op de hengstenkeuring van het NRPS uitgeroepen tot kampioen van de jonge hengsten.
Eind 2017 heeft het NRPS acht nakomelingen van Ibiza geregistreerd.
30. Radjah d’Eole 25000105710433G SF
Radjah d’Eole SF (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren op 8 april 2005 en is gefokt door Wulfran Dewulf en Claude Dewulf – Malraux uit Coudekerque-Branche, dat bij Duinkerken in het noordwesten van Frankrijk ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Ixia des Carmes SF (1996, V. Major de la Cour SF) en tweede moeder is de vos Coline Star SF (1990, V. Paladin des Ifs SF). De merriestam is verder gevormd door de hengsten Tanaël SF (1963, V. Ibrahim SF), Enfant Terrible xx (1957, V. Precipitation xx) en Trianon du Bois SF (1941, V. Neroli SF).
Gerekend over acht generaties heeft Radjah d’Eole een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 33,6 % Selle Français bloed en 22,7 % Holsteins bloed.
Radjah d’Eole is in oktober 2010 goedgekeurd door het Selle Français stamboek. In de jaren 2011 – 2014 zijn 26 merries met sperma van de hengst geïnsemineerd. Daaruit zijn 19 veulens geregistreerd.
Radjah d’Eole is vanaf 2009 uitgebracht in springwedstrijden. Zowel in 2009, 2010 als in 2011 heeft de hengst zich gekwalificeerd voor de finaleweek van de Franse klassieke cycli voor vier-, vijf- en zesjarige springpaarden in Fontainebleau. In 2009 is met de ruiter Eric Dewulf (FRA) in Fontainebleau de kleine finale gewonnen. In 2010 is de hengst gereden door Guillaume Dewulf (FRA) en zijn tijdens de finaleweek drie wedstrijden gewonnen, waaronder het Grande Criterium voor vijjfjarige springpaarden. In 2011 zijn in de finaleweek geen successen geboekt. Daarna is Radjah d’Eole afwisselend door Guillaune en Eric Dewulf in nationale Franse wedstrijden uitgebracht en vanaf 2013 is ook in internationale concoursen gestart. In 2017 heeft Jean Charles Courtois (FRA) de hengst uitgebracht.
Eind 2017 heeft Radjah d’Eole een winsom van € 10.592.
31 Boss 528003200612418 KWPN
Boss KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 26 maart 2006 en is gefokt door Willem Abbring uit Onnen, dat net ten zuiden van Haren in de provincie Groningen ligt.
De moeder van Boss is de bruine merrie Nisolde KWPN keur preferent prestatie (1995, V. Nimmerdor KWP). Zij is een goed ontwikkelde merrie met een actieve, zuivere stap. Haar draf heeft voldoende ruimte en kracht en in galop maakt ze een goed gebruik van het achterbeen.
Nisolde is ook de moeder van de hengst Dakar VDL KWPN (2008, V. Cardento Holst), die is goedgekeurd door het KWPN en het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder van Boss is de bruine Isolde KWPN keur preferent prestatie (1990, V. Silbersee SF). Zij is ook de moeder van de hengst Toyboy KWPN (2000, V. Voltaire Hann), die is goedgekeurd door het Schotse Sportpaarden stamboek.
De moederlijn is verder Holsteins, met onder andere bijdragen van de hengsten Calypso II Holst (1974, V. Cor de la Bryère SF) en Marlon xx (1958, V. Tamerlane xx).
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Boss en heeft een inbreng van 12,5 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Boss een afstamming met 44,5 % Engels- en Arabisch volbloed, 39,8 % Holsteins bloed en 10,9 % Selle Français bloed.
Boss is tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2009 in ‘s-Hertogenbosch uitgeroepen tot kampioen va de driejarige springhengsten en aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
Het KWPN heeft Boss omschreven als een goed ontwikkelde rijtypische hengst. Hij heeft een sprekend hoofd en zijn hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schouder is goed van lengte en ligging. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende van bespiering en ruim voldoende aangesloten. De croupe is licht hellend, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. Het voorbeen is goed van lengte en correct gesteld en ook het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit en de voeten zijn voldoende ontwikkeld.
In het voorjaar van 2009 heeft Boss in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Volgens de rapportage daarover is Boss een eerlijke en betrouwbare hengst, die veel bereidheid heeft tot werken en zich goed laat bewerken. Hij is iets stug in de mond. De stap is zuiver en goed van ruimte en heeft veel souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte en kracht. De galop is goed van ruimte met veel afdruk. Boss springt met goede reflexen en een goede techniek. Hij lijkt voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Boss veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
Zijn prestaties tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met een zeven voor de draf en achten voor de stap, de houding en balans en voor de springtechniek. Alle andere onderdelen zijn gewaardeerd met een 8,5 waardoor hij in totaal 84 punten heeft behaald. Van de vijf hengsten die het volledige onderzoek hebben afgemaakt is hij met dat puntenaantal op de tweede plaats gekomen.
Na het onderzoek is Boss goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.
In het najaar van 2010 heeft het KWPN 21 veulens van Boss beoordeeld. De veulens vormden een zeer uniforme collectie goed ontwikkelde hoogbenige veulens. Ze zijn goed in het springpaardenmodel gebouwd en hebben veel uitstraling. De draf is ruim voldoende van ruimte en souplesse met doorgaans een vlak voorbeen. De galop is ruim voldoende van ruimte en wordt met voldoende souplesse getoond. In beweging zijn de veulens lichtvoetig en hebben een goede houding.
Op basis van de opgedane indruk is Boss door het KWPN gehandhaafd voor de fokkerij.
Verwacht wordt dat Boss de springtechniek en het model kan verbeteren. Hij lijkt het beste te passen bij royaal gebouwde merries die bloed nodig hebben.
Boss is in Nederland tot en met 2011 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
In 2012 is Boss verhuurd aan stoeterij Gransbo in Zweden en goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij is de hengst omschreven als een goed geproportioneerde, harmonieuze hengst met een expressief hoofd en een breed aangezette mooi gevormde, lange hals. Hij heeft een goed gevormde schoft en een goed gespierd, iets hellend kruis. De stap is energiek en de draf is ruim en regelmatig.
Boss is in 2012 en 2013 in de Zweedse fokkerij actief geweest, waarin 121 merries met zijn sperma zijn geïnsemineerd. Van hem zijn in Zweden 73 nakomelingen geboren.
Het KWPN heeft tot en met 2012 112 hengstveulens en 132 merrieveulens van Boss geregistreerd. Van de dochters zijn er 33 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder zeven elitemerries, drie keurmerries en zes stermerries.
Enkele nakomelingen van de hengst zijn in 2017 in internationale 1.40 m springwedstrijden uitgebracht.
Eind 2016 heeft Boss in Nederland een springindex van 128 met een betrouwbaarheid van 85 %. Uit het genetisch profiel dat het KWPN heeft gepubliceerd blijkt dat nakomelingen van Boss vaak een kort en hellend kruis hebben. Bij het vrij springen laten de meeste nakomelingen een vlugge afzet en een goede voorbeentechniek zien.
Vanaf december 2013 tot eind 2014 is Boss door Kirsten Rikkert (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 40 starts heeft de combinatie twee keer een derde prijs behaald en verder zijn er geen klasseringen bij de beste tien genoteerd. In 2015 is Britt Wieferink (NED) met de hengst internationaal gestart met en vijfde en een zesde plaats als beste prestaties. Boss heeft een winsom van € 272.
32. Bustique 528003200603745 KWPN
Bustique KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 8 april 2006 en is gefokt door H. van de Wijngaart uit Prinsenbeek en J.A. Schipper uit Breda. Prinsenbeek en Breda liggen vlak bij elkaar in het westen van de provincie Noord-Brabant.
De moeder van Bustique is de bruine merrie Jutha Oldbg preferent prestatie (1991, V. Grannus Hann). Zij is volgens het KWPN een royaal ontwikkelde merrie die ruim voldoende ras uitstraalt. De stap is linksvoor toontredend en voldoende van ruimte. De draf en galop zijn ruim voldoende van ruimte. Het voorbeen blijft iets vlak; het achterbeengebruik is goed en het lichaamsgebruik is ruim voldoende.
De merrie maakt zich in beweging mooier.
Tweede moeder van Bustique is Utopie Oldbg (1985, V. Argentinus Hann).
Bustique komt voort uit een oude Oldenburgse merriestam, die terug loopt tot 1891. De hengst Matfried Old (1888) is de vader van de merrie Ulrike Oldbg (1891), die de oudst bekende merrie van de stam is. Diezefde Matfried is ook de overgrootvader van de hengst Ebert NSTg (1917, V. Monocraat GrPS), die in Nederland als overgrootvader van de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) één van de grondleggers is van de Nederlandse tuigpaardenfokkerij.
Gerekend over acht generaties heeft Bustique een afstamming met 31,25 % Hannoveraans bloed, 28,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 22,7 % Holsteins bloed.
Bustique is op de KWPN-hengstenkeuring 2009 is ’s-Hertogenbosch achter zijn halfbroer Boss KWPN (zie hfdst. 30.29) uitgeroepen tot reservekampioen bij de driejarige springhengsten en is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
Bustique heeft in het voorjaar van 2009 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek voor springhengsten van 70 dagen.
Het KWPN heeft Bustique beschreven als een goed ontwikkelde rijtypische hengst. Zijn hoofd is sprekend en de hoofd-hals aanzet is zwaar. De hals is ruim voldoende van lengte, goed van bespiering en komt diep uit de borst. De schouder is goed van lengte en ruim voldoende van ligging. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De rug is ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en ruim voldoende aangesloten. De croupe is hellend en ruim voldoende van lengte en bespiering. Het voorbeen is goed van lengte en een fractie hol. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld.
In het KWPN–rapport over het verrichtingsonderzoek staat dat Bustique een eerlijke en betrouwbare hengst is die veel bereidheid heeft tot werken, zich goed laat bewerken en een moeilijke mond heeft. De stap is ruim voldoende van ruimte en zou meer souplesse moeten hebben. De draf is voldoende van ruimte en weinig tactmatig. De galop is goed van ruimte met veel afdruk. Bustique springt met goede reflexen en een goede techniek. Bustique lijkt voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Bustique veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel
Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een zes voor de draf, een 6,5 voor de stap en een 7.5 voor de houding en balans. Voor het springvermogen is een 8,5 gegeven en voor alle andere onderdelen is een acht gegeven.
Bustique heeft 81 punten behaald en daarmee is hij vijfde geworden van de vijf hengsten die het gehele onderzoek hebben afgemaakt.
Na afloop van het onderzoek is Bustique goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.
In het najaar van 2016 heeft het KWPN twintig veulens van Bustique beoordeeld. Vastgesteld is dat het een weinig uniforme collectie, van matig tot goed ontwikkelde veulens was, die met een neerwaartse romprichting.voldoende in het springpaardenmodel staan De draf is voldoende van ruimte met een vlak voorbeen. De galop is voldoende van ruimte. In beweging moeten de veulens meer lichaamsgebruik hebben
Op basis van de beoordeling van de veulens is Bustique gehandhaafd voor de fokkerij.
Het KWPN verwacht dat Bustique springtechniek en vermogen kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij.
Tot en met juni 2020 heeft het KWPN 158 hengstveulens en 168 merrieveulens van Bustique geregistreerd.
De zonen Fantasy KWPN (2010, MV. Cornet Obolensky BWP), Balto Z Zang (2011, MV. Argentinus Hann), Best off Uniek Z Zang (2011, MV. Ultimate VDL KWPN), Giamo-Musterd KWPN (2011, MV. Animo KWPN), Humberto KWPN (2012, MV. Casco Holst, één geregistreerde nakomeling) en Jeffery Jarden KWPN (2014, MV. Warrant KWPN) zijn allen voor de fokkerij goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.
De hengst Best off Uniek Z wordt in hoofdstuk 32.1. besproken.
Tot en met 2019 zijn van Bustique 32 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Zeven fokmerries hebben het predicaat elite behaald, vier merries zijn keurmerrie geworden en zestien zijn stermerrie geworden.
Dochter Bella Donna van de Laarse Heide Zang keur sport (2011, MV. Quidam de Revel SF) is de moeder van de hengst Maestro Gusto van de Laarse Heide KWPN (2017, V. Comme Il Faut Westf), die is goedgekeurd door het KWPN.
Volgens gegevens van Horsetelex zijn tot en met juni 2020 54 nakomelingen van Bustique uitgebracht in de internationale springesport. Zij hebben samen € 591.536 gewonnen.
De meest succesvolle nakomeling is
Beauville Z Zang,
ruin. 2010, bruin, MV. Jumpy des Fontaines SF, fokker Pascal Habets, is in 2016 door Maxime Rius (FRA) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Van januari 2017 tot maart 2018 is Gabriela Roger Ibars (ESP) met de ruin uitgekomen met enkele zesde plaatsen als beste prestatie.
Vanaf maart 2018 is Maikel van der Vleuten met Beauville Z gestart. De combinatie is in 2018 tweede geworden in wedstrijden in Barcelona en Madrid.
In 2019 zijn overwinningen behaald in de Grand Prix’s van Monte Carlo (€ 99.000), Kronenburg en Ommen; in de World Cup wedstrijd in La Coruña (€ 99.000) en in een wedstrijd in ’s-Hertogenbosch. Ook is de tweede plaats behaald in een wedstrijd in Eindhoven en derde plaatsen in de Grand Prix’s van Lier en Maastricht.
In 2020 zijn de Grand Prix van Lier, een tweede wedstrijd in Lier en de Allianz Prize in Aken gewonnen en is een derde plaats behaald in een wedstrijd in Leipzig.
In 2021 is in mei de derde plaats behaald in de Grand Prix van Valkenswaard en is in juni in Valkenswaard de tweede plaats behaald in een Grand Prix wedstrijd. Op4 augustus is in Tokyo de bronzen medaille gewonnen in de individuele wedstrijd tijdens de Olympische Spelen.
Eind juli 2021 heeft Beauville Z een winsom van € 522.784.
Eind 2019 heeft Bustique een springindex van 136 met een betrouwbaarheid 88 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat veel nakomelingen van Bustique een strakke rug en hoge verzenen hebben. Diverse nakomelingen zijn toontredend en bij het vrij springen valt de goede voorbeentechniek en het springvermogen positief op.
Bustique is in 2012 in Lanaken door Michel Hendrix (NED) in Lanaken zonder succes uitgebracht in het Wereldkampioenschap voor zesjarige springpaarden. Van 2013 tot en met 2015 heeft Hendrix de hengst uitgebracht in internationale springconcoursen. In 2014 is een derde plaats behaald in een wedstrijd in Rossendaal en in 2015 is een derde plaats behaald in een wedstrijd in Eindhoven. Bustique heeft een winsom van € 1.775.
32.1. Best off Uniek Z Zang 056015Z55832411
Best off Uniek Z Zang (V. Bustique KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 18 maart 2011 en is gefokt door Jan Kemps van de Beemdhoeve in Helvoirt, dat tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg in de provincie Noord-Brabant ligt.
De moeder van Best off Uniek Z is de donkerbruine merrie Uniek Z Zang (2007, V. Ultimate VDL) en tweede moeder is de Havanna Rose Z Zang (2001, V. Kornet Rosze SF).
Gerekend over acht generaties heeft Best iff Uniek Z een afstamming met 31,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 25 % Holsteins bloed, 18,0 % Selle Français bloed en 16,4 % Hannoveraans bloed.
Best off Uniek Z is in 2014 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft in de jaren 2015 – 2019 vijftien nakomelingen van de hengst geregistreerd. Het Zangersheide stamboek heeft twee nakomelingen geregisreerd.
33. Cheyenne de la Nee Westf 276441411506106
De hengst Cheyenne de la Nee Westf (V. Indoctro Holst) is een zwartbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 10 mei 2006 en is gefokt door Oleksandr Onishchenko uit Herzlake, dat circa 25 km ten oosten van Meppen in Nedersaksen ligt.
De moeder van Cheyenne de la Nee is de donkerbruine merrie Giselle Hann (2001, V. Graf Grannus Hann) en tweede moeder is de donkerbruine Cinderella Oldbg (1997, V. Contender Holst). Cinderella is ook de moeder van de hengst Godolphin Hann (2002, V. Graf Grannus Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Cheyenne de la Nee een afstamming met 36,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 28,9 % Holsteins bloed en 15,6 % Hannoveraans bloed.
Cheyenne de la Nee heeft in oktober 2009 in Münster-Handorf deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waarbij hij 7,20 (7,48) punten voor de dressuur heeft behaald, 7,91 (7,63) punten voor het springen en 7,68 (7,87) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde punten vermeld van de 36 hengsten die aan de tets hebben deelgenomen
Na afloop van de tets is Cheyenne de la Nee goedgekeurd door het Westfaase stamboek en erkend door het Rijnland-Palts-Saar stamboek.
In het najaar van 200 heeft Cheyenne de la Nee in Schlieckau deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Daarbij heeft hij 84,20 punten (39e plaats) gescoord voor de dressuur, 110,12 punten (15e plaats) voor het springen en 94,74 punten (30e plaats) voor zijn totale prestatie.
Cheyenne de la Nee is tot en met 2017 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
De Duitse Hippische Sporbomg heeft tot eind 2019 tien nakomelingen van Cheyenne de la Nee geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 662.
In de jaren 2013 – 2016 is Cheyenne de la Nee ook actief geweest in de Franse fokkerij. Van hem zijn drie merries geïnsemineerd en dat heeft geleid tot twee geregistreerde veulens.
34. Songe de Toscane 25000106204333J SF
Songe de Toscane is een bruine hengst met stokmaat van 165 cm. Hij is op 26 mei 2006 geboren en is gefokt door S.C.E.A. Du Vieux Noyer in Chalons-en-Champagne in het Franse departement Marne.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Ombre de Toscane SF (2002, V. Quick Star SF). Zij is ook de moeder van de hengsten Tchouck de Toscane SF (2007, V. Montender KWPN) en Cullinan du Borget B SF (2012, V. Diamant de Semilly SF)
Tchouck de Toscane is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en Cullinan du Borget B door het Zuidduitse stamboek.
Tweede moeder van Songe de Toscane is de schimmel Fanny du Murier SF (1993, V. Laudanum xx). Zij is ook de moeder van de hengsten Jadis de Toscane SF (1997, V. Quidam de Revel SF), Querio de Toscane SF (2004, V. Diamant de Semilly SF), Rahotep de Toscane SF (2005, V Quidam de Revel SF) en Ucello de Toscane SF (2008, V. Jeff d’Or SF), die alle vier door het Selle Français stamboek zijn goedgekeurd. Bovendien is Fanny du Murier de tweede moeder van de door het Selle Français stamboek goedgekeurde hengsten Broadway de Mormoulin SF (2011, V. Kannan KWPN), Docker de Toscane SF (2013, V. Canturo Holst) en Easy Star de Talma SF (2014, V. Quick Star SF).
De moederlijn gaat verder met dochters van Uriël SF (1964, V. Nankin SF) en Ibrahim SF (1952, V. The Last Orange SF).
Gerekend over acht generaties heeft Songe de Toscane een afstamming met 54.7 % Engels- en Arabisch volbloed, 22,7 % Holsteins bloed en 16,4 % Selle Français bloed.
Songe de Toscane is goedgekeurd door het Selle Français stamboek. In 2011 en 2012 zijn 34 merries geïnsemineerd met zijn sperma en daaruit zijn 19 nakomelingen geregistreerd.
Songe de Toscane is in 2010 door Gilles Botton uitgebracht in de klassieke Franse wedstrijden voor vierjarige springpaarden. De combinatie heeft zich gekwalificeerd voor de finaleweek in Fontainebleau en daarin de eerste twee wedstrijden foutloos afgelegd. In de kampioenswedstrijd is de 44e plaats behaald. In 2011 heeft de combinatie opnieuw de finaleweek voor vijfjarige springpaarden in Fontainebleau gehaald en in 2012 is in nationale Franse wedstrijden gestart. Songe de Toscane heeft een winsom van € 3.239.
Songe de Toscane heeft in Frankrijk een springindex van 119 met een betrouwbaarheid van 74 %.
35. Do Spiritivo 528003200810226 KWPN
Do Spiritivo KWPN (V. Indoctro Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 14 juni 2008 en is gefokt door stoeterij Duysel’s Hof in Hoogeloon, dat vijftien km ten westen van Eindhoven in Noord-Brabant ligt.
De moeder van de hengst is de schimmel merrie Think Twice Holst (1992, V. Corrado I Holst). Zij is volgens het KWPN is een goed ontwikkelde, aansprekende merrie met een goed gevormd en sprekend hoofd met een groot oog. Haar stap is zuiver, voldoende ruim en krachtig en de draf is voldoende ruim en krachtig. Het voorbeengebruik is vlak. De galop is lichtvoetig met goede ruimte en balans. De merrie is door Leopold van Asten (NED) tot op Grand Prix niveau uitgebracht in de springsport en de combinatie was in 2003 Nederlands kampioen springen.
Think Twice heeft zich na haar sportcarrière zeer goed bewaard.
Tweede moeder van Do Spiritivo is Alexis H Holst (1986, V. Fier de Lui SF). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Quirado Holst (2003, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.
De Holsteinse moederlijn gaat verder met bijdragen van de hengsten Chicago Holst (1978, V. Calypso I Holst), Ramiro Z Holst (1965, V. Raimond Holst) en Ladykiller xx (1961, V. Sailing Light xx).
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant twee keer voor in de afstamming van Do Spiritivo en heeft een inbreng van 23,4 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Do Spiritivo een afstamming met 50,8 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,2 % Holsteins bloed en 13,3 % Selle Francais bloed.
Volgens de KWPN-rapportage is Do Spiritivo een royaal ontwikkelde hengst met een neerwaartse romprichting. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte, voldoende van vorm en komt diep uit de borst. De schouder is steil en voldoende van lengte. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en voldoende van bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en aangesloten. De croupe is iets hellend en ruim voldoende van lengte en bespiering. Het voorbeen is onderstandig en rechtsvoor frans gesteld. Het achterbeen is lang en iets sabelbenig. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld.
Do Spiritivo is op basis van zijn prestaties in de VION-cup in augustus 2012 in Ermelo aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek voor springhengsten.
Hij heeft daarop in de maanden september en oktober 2012 in Stegerden deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 42 dagen.
Volgens het onderzoekrapport is Do Spiritivo een eerlijke en betrouwbare hengst met een zeer goede instelling. Hij heeft veel bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een goede mond. De stap is voldoende tot ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en voldoende krachtig met een achterbeen dat meer moet ondertreden. De galop is krachtig en goed van ruimte. In beweging toont de hengst een ruim voldoende houding en een goede balans maar zou meer souplesse moeten hebben. Do Spiritivo springt met goede reflexen en een wisselende voorbeentechniek en zou op de sprong meer moeten doorbasculeren. Op de sprong zou de hengst meer souplesse moeten hebben. Do Spiritivo lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende tot veel vermogen. Als springpaard heeft Do Spiritivo ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 6,5 voor zowel de stap als de draf, een zeven voor de springtechniek een 7,5 voor de houding en balans, voor het springvermogen en voor de aanleg als springpaard. De overige onderdelen (galop, reflexen en rijdbaarheid) zijn gewaardeerd met een acht. In totaal heeft Do Spiritivo 76,5 punten behaald en daarmee is hij zevende geworden van de acht hengsten die het volledige onderzoek hebben afgemaakt.
Na afloop van het onderzoek is de hengst goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.
In het najaar van 2015 heeft het KWPN de veulens van Do Spiritivo beoordeeld. Daarbij zijn vijftien thuis gescoorde veulens en zes bij elkaar gebrachte veulens meegenomen.
Gerapporteerd is dat van Do Spiritivo een uniforme collectie, ruim voldoende tot goed ontwikkelde veulens met een aansprekende voorhand is gepresenteerd.
De hals is goed van lengte maar verticaal gesteld. De rug is doorgaans gezonken en ook de lendenpartij moet meer bespiering hebben. Het voorbeen is frans gesteld. Het achterbeen is lang. Het beenwerk is hard en passend. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte, kracht en gedragenheid. De galop is lichtvoetig, ruim voldoende van ruimte en heeft een ruim voldoende balans.
Op basis van de getoonde collectie is besloten Do Spiritivo te handhaven voor de fokkerij.
Het KWPN verwacht dat de hengst de reflexen kan verbeteren en het beste lijkt te passen op springmerries die niet neerwaarts zijn gebouwd.
Do Spiritivo is vanaf 2014 onder de naam VDL Groep Spiritivo in de internationale springsport uitgebracht. In 2014 is Niclas Parmler (SWE) met de hengst in wedstrijden voor jonge paarden gestart en in 2015 en 2016 is Leopold van Asten (NED) met de hengst uitgekomen. De combinatie won in 2015 wedstrijden voor jonge paarden (1.25 – 1.35 m) in Lier, Luik, Opglabbeek (2 x), Neeroeteren en Roosendaal. In 2016 is een wedstrijd in Oliva (Valencia) gewonnen en in 2018 is een overwinning behaald in Lier. Eind 2019 heeft VDL Groep Spiritivo een winsom van circa € 6.060.
Do Sporivo is van 2013 tot en met 2016 beschikbaar eweest voor de fokkerij.
Tot en met 2019 heeft het KWPN elf hengstveulens en twaalf merrieveulens van Do Spiritivo geregistreerd.
De hengst heeft een springindex van 126 met een betrouwbaarheid van 61 %.
36. Dondoctro Ryal K KWPN 528003200809255
Dondoctro Ryal K KWPN (V, INdoctro Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 18 juni 2008 en is gefokt door J. Kazemier uit Oldekerk, dat tussen Grootegast en Zuidhorn in het westen van de provincie Groningen ligt.
De moeder van Dondoctro Ryal K is de schimmel merrie Toverfee S KWPN ster (2000, V. Ahorn KWPN) en tweede moeder is de schimmel N-Caprilfee Z Zang (1995, V. 1995, V. Capitol II Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Di=ondoctro Ryal K een afstamming met 42,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 42,2 % Holsteins bloed.
Dondoctro Ryal K is in 2011 goedgekeurd door het Ierse Warmbloedstamboek. In de jaren 2012 – 2015 zijn in Ierland 56 nakomelingen van de hengst geregistreerd.
Vanaf mei 2015 is de hengst door Gerard O’Neill (IRL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2018 zijn een overwinning en twee derde plaatsen behaald in een serie wedstrijden in Opglabbeek. Ook is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Vejer-de-la-Frontera.
Dondoctro Ryal K heeft een winsom van € 2.340.
37. L.B. Fun Again KWPN 528003201011500
Fun Again KWPN (V. Indoctro Holst) is een bruine hengst et een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 1 mei 2010 en is gefokt door G.A. Folkerts uit Ter Aard, dat bij Assen in de provincie Drenthe ligt.
De moeder van Fun Again is de donkerbruine merrie Natosca KWPN keur prestatie (1995, V. Burggraaf Holst) en tweede moeder is de schimmel Tosca KWPN keur preferent prestatie (1977, V. Abgar xx).
Tosca is ook de moeder van de hengst Donau KWPN (1990, V. Dreamstreet KWPN) en ze is de tweede moeder van Jörn KWPN (1991, V. Ahorn KWPN), Ocordo KWPN (1996, V. Concorde Holst) en Carusso LS La Silla SLS (2002, V. Montebello La Silla Westf).
Donau is goedgekeurd door het NPRS; Jörn door het KWPN, Ocorde is goedgekeurd in de Verenigde Staten en Carusso LS La Sillla is goedgekeurd door het La Silla- en het Selle Français stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Fun Again een afstamming met 47,7 % Engels- en Arabisch volbloed en 33,6 % Holsteins bloed.
Fun Again is in ‘2013 goedgekeurd door het Anglo=Europese stamboek en in 2017 door het Zangersheide stamboek.
Het AES heeft in de jaren 2014 en 2015 drie nakomelingen van Fun Again geregistreerd en het Zangersheide stamboek heeft in de jaren 2016 – 2018 twaalf nakomelingen geregistreerd.
De hengst is vanaf augustus 2015 door Guy Janssens (BEL) uitgebracht in de internationale springsport. In 2016 zijn overwinningen geboekt in Lummen (4 x), Bonheiden (4 x ) en Opglabbeek. In 2017 is een wedstrijd in Valkenswaard gewonnen. Vanaf maart 2018 is Christina Liebherr )SUI) de hengst gaan rijden onder de naam C.L. Fun Again. In juni 2020 heeft Fun Again een winsom van circa € 9,285.
38. Black Jack Ixe 25000111751191Q SF
Black Jack Ixe SF (V. Indoctro Holst) is een zwarte hengst die op 7 mei 2011 is geboren. Hij is gefokt door Frederic Lefebvre uit Signy-L’Abbaye dat op circa 20 km afstand van Charleville-Mézieres in de Franse Ardennen ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Tradition Ixe SF (2007, V. Diamant de Semilly SF). Tweede moeder is de donkerbruine Ixelle Ixe SF (1996, V. Nidor Platière SF) en zij is ook de moeder van de hengsten Onasixe SF (2002, V. Royal Feu SF), Par Ixe SF (2003, V. Fergar Mail SF) en Von Chacco Ixe SF (2009, V. Chacco-Blue Meckl), die alle drie zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek. Bovendien is ze de tweede moeder van de hengst Brillanturo Ixe SF (2011, V. Canturo Holst), die eveneens door het Selle Français stamboek is goedgekeurd.
Gerekend over acht generaties heeft Black Jack Ixe een afstamming met 43,75 % Engels- en Arabisch volbloed, 30,5 % Selle Français bloed en 22,7 % Holsteins bloed.
Black Jack Ixe is op 23 oktober 2014 door het Selle Français stamboek tot 2021 goedgekeurdvoor de fokkerij. In de jaren 2016 – 2019 zijn 56 merries met diepvriessperma van de hengst geïnsemineerd en eind 2019 zijn van de hengst 30 nakomelingen geregistreerd.
Black Jack Ixe is vanaf mei 2015 door Berenger Oudin (FRA) uitgebracht in de springsport. De combinatie heeft zich in 2015, 2016 en 2017 gekwalificeerd voor de finale week van de klassieke Franse wedstrijdencyclus voor vier-, vijf- en zesjarige springpaarden in Fontainebleau.
In 2015 is de eerste finalewedstrijd foutloos afgelegd en is in de kampioenswedstrijd de 26e plaats behaald. In 2016 is in de finaleweek niet meer in de tweede wedstrijd gestart en in 2017 zijn in de beslissenden finalewedstrijden een 19e en een 21e plaats behaald. In 2018 is de combinatie in ienkele nternationale wedstrijden uitgebracht. Black Jack Ixe heeft een winsom van € 5.628.
39 Inaico VDL 056002W00304435 BWP
Inaico VDL BWP (V. Indoctro Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm.
Hij is geboren op 26 juni 2013 en is gefokt door Jan Aegten uit Bocholt, dat tien km ten zuiden van Weert in Belgisch Limburg ligt.
De moeder van Inaico VDL is de vos merrie Beach Quella BWP (2001, V. Baloubet du Rouet SF). Zij is volgens het KWPN een zeer goed ontwikkelde, aansprekende merrie met een iets neerwaartse romprichting. Ze heeft een stokmaat van 172 cm. Ze stapt zuiver met voldoende ruimte en souplesse en draaft in een wat horizontale houding met een vlak voorbeen en een voldoende ondertredend/dragend achterbeen. De galop is ruim voldoende krachtig, ruim en goed gedragen.
Tweede moeder van Inaico VDL is de bruine Quelle BWP (1993, V. Hercos KWPN).
De moederlijn van Inaico VDL heeft een Hannoveraanse oorsprong.
Gerekend over acht generaties heeft Inaico VDL een afstamming met 47,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 28,1 % Holsteins bloed en 11,7 % Hannoveraans bloed.
Inaico VDL is op de hengstenkeuring 2016 in ‘s-Hertogenbosch door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Hij is volgens de KWPN rapportage een ruim voldoende tot goed ontwikkelde hengst. Zijn hoofd is sprekend met een mooi oog. De nek is voldoende van lengte met een zware hoofd-hals verbinding. De hals is goed van vorm, ruim voldoende tot goed van lengte en goed bespierd. De schoft is ruim voldoende tot goed ontwikkeld en voldoende van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en ligging. De rug is ruim voldoende tot goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is een fractie recht, ruim voldoende tot goed van lengte en voldoende bespierd. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm, goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De verzenen goed ontwikkeld.
De hengst heeft in het voorjaar van 2016 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 69 dagen. In het uitgebrachte rapport wordt Inaico VDL beschreven als een eerlijke en betrouwbare, scherpe hengst met een goede instelling. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed tot zeer goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf heeft ruim voldoende ruimte en souplesse. De galop is lichtvoetig, ruim en heeft een zeer goede balans. Inaico VDL springt met zeer veel afdruk en goed met het lichaam naar boven, kan op de sprong goed naar voren doorschakelen. Hij heeft soms het hoogste punt achter de sprong en is wisselend in de achterhandtechniek. Inaico VDL lijkt zeer voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Inaico VDL veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
De stap en draf zijn gewaardeerd met zevens. Voor de houding en balans, voor de springtechniek en voor de instelling zijn achten gegeven en de resterende onderdelen (galop, reflexen, vermogen, rijdbaarheid en aanleg als springpaard) zijn elk gewaardeerd met een 8,5.
Inaico VDL behaalde in totaal 83,5 punten en daarmee is hij tweede geworden van de 16 hengsten die het onderzoek volledig hebben afgemaakt.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Inaico VDL goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.
Het KWPN verwacht dat Inaico VDL reflexen, techniek en vermogen kan toevoegen.
Tot en met 2020 heeft het KWPN 63 hengstveulens en 84 merrieveulens van Inaico VDL geregistreerd.
In 2021 is zijn zoon McAllister VDL (2017, MV. Emilion KWPN) door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtungsonderzoek dee te nemen.
De hengst is door het KWPN beschreven als een royaal ontwikkelde hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, goed van lengte en goed van bespiering. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn goed van lengte en goed van bespierd. De croupe is goed van ligging, ruim voldoende van lengte en ruim voldoende van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn goed ontwikkeld.
McAllister VDL heeft in het voorjaar van 2021 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek voor springhengsten. Elf hengsten hebben dat onderzoek volledig afgewerkt en daarvan is McAllister VDL als derde geëindigd.
Over zijn prestaties tijdens het onderzoek heeft het KWPN gerapporteerd dat McAllister VDL een betrouwbare en comfortabel te rijden hengst met een goede tot zeer goede instelling is. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich zeer goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende krachtig. In beweging heeft de hengst een goede houding en balans. De galop is actief met een goede ruimte en lichtvoetig, een goede balans waarbij de hengst goed changeert. McAllister VDL springt zeer goed met het lichaam naar boven met zeer goede reflexen en veel tot zeer veel lichaamsgebruik. McAllister VDL springt met een zeer goede beentechniek. McAllister lijkt heel voorzichtig en toont veel tot zeer veel atletisch vermogen en overzicht. Als springpaard heeft McAllister veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.
De prestaties van McAllister zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en de draf en achten voor de galop en voor de houding en balans. Voor zijn refexen, techniek en vermogenheeft de hengst drie keer een 8,5 ontvangen. De rijdbaarheid heeft een negen opgeleverd en voor de instelling en de aanleg als springpaard is een 8,5 gescoord.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Mc Allester VDL goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.
Verwacht wordt dat de hengst springkwaliteiten en met name atletisch vermogen, rijdbaarheid en instelling kan toevoegen aan de springpaarden fokkerij.
Zijn prestaties in de fokkerij moeten worden afgewacht.
In 2019 is Inaico VDL door Alex David Gill (GBR) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft een derde plaats behaald in een wedstrijd in Zuidwolde.