skip to Main Content

1991 (El Corona KWPN x Goudsmid Sgldt)

 

 

Samenvatting

 

De vos hengst Koss KWPN (V. El Corona KWPN) was een imposante verschijning die een enorme impuls heeft gegeven aan de fokkerij van het Gelderse paard. In het stamboekblad “In de Strengen” wordt Koss terecht het boegbeeld van het Gelderse paard en de gekroonde koning van het Gelderse paard genoemd.

Koss is in 1992 geboren en is gefokt door Karel van Leijden uit Hengelo (Gld), één van de meest succesvolle fokkers van het moderne Gelderse paard.
Koss is tot en met 2015 ingezet voor de fokkerij. Hij bracht drie goedgekeurde zonen en vele dochters die successen hebben geboekt in de keuringsring. Zijn dochters Pam Tilde KWPN (1997) en Wilma DH KWPN (2003) zijn nationaal kampioen bij de Gelderse merries geweest.
Door zijn goede fokkerijprestaties is het predicaat preferent toegekend aan Koss.

Van zijn zonen Parcival KWPN (1997), Wilson KWPN (2003) en Alexandro P KWPN (2005) hebben zich vooral Parcival en Alexandro P waargemaakt in de fokkerij. Beide hengsten hebben twee goedgekeurde zonen en diverse succesvolle dochters gebracht en zijn beiden onderscheiden met het keurpredicaat.

 

 

 

Voorkomen en afstamming

 

Koss KWPN 528003199212546 Stb is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 16 juli 1992 geboren en is gefokt door Karel van Leijden uit Hengelo, dat tussen Zutphen en Doetinchem in de provincie Gelderland ligt.
Gerekend over acht generaties heeft Koss een afstamming met 27,3 % Gelders bloed, 25 % Holsteins bloed. 14,1 % Trakehner bloed, 11,7 % Selle Français bloed en 5,5 % Engels volbloed.

 


Vader

 

De vader van Koss is de bruine hengst El Corona KWPN, die in 1986 is geboren.

El Corona is de laatste goedgekeurde zoon van de stempelhengst Amor Holst (1959, V. Herrscher SWB). Amor is een legende in de Nederlandse fokkerij omdat zijn nakomelingen veel beweging, temperament en looplust hadden. Ook hadden ze aansprekende hoofden, goed gevormde halzen die fier worden gedragen en goed beenwerk. Wellicht het belangrijkste element dat speelde in de populariteit van Amor was dat de nakomelingen van nature het achterbeen eronder brengen en in de voorhand stijgen. Aan de andere kant had Amor ook een negatieve kant omdat diverse nakomelingen van hem een moeilijk karakter hebben.

De moeder van El Corona is de bruine merrie Torbertha KWPN keur prest (1977, V. Doruto Trak). Zij is ook de tweede moeder van de door het NRPS goedgekeurde hengst San Marino TK Oldbg (2009, V. Spielberg Westf).
De tweede moeder van El Corona is Fabbetha Sgldt kroon (1964,V. Adjudant Sgldt).

 

 

 

Moeder

 

De moeder van Koss is de vos merrie Erona KWPN keur preferent prestatie (1986, V. Goudsmid Sgldt).
Volgens een KWPN-rapport is Erona een grote, royale,  langgelijnde, rijtypische merrie met een stokmaat van 173 cm. Het hoofd is mooi gevormd. Er is sprake van veel nek. De hals is lang, goed gevormd en gespierd. De goed ontwikkelde schoft mocht even meer lengte hebben. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is best gespierd en gaat over in sterke lendenen. De goed gevormde croupe zou langer mogen zijn. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld. De koten zijn kort en de hoornvorming aan de voorvoeten enigszins onregelmatig. Het beenwerk is fors maar kon meer kwaliteit hebben. De stap heeft kracht en souplesse en voldoende ruimte. De draf is ruim en krachtig.
Erona was in 1989 UTV-kampioen bij de basis paarden.

Tweede moeder van Koss is de vos Nannie KWPN keur preferent (1972, Apollo Sgldt). Nannie was in 1982 nationaal kampioen van de basispaarden en ze is ook de moeder van de hengst Bonaire KWPN (1983, V. Commandant Sgldt), die is goedgekeurd door het KWPN.

 


Fokkerijcarrière

 

Koss is in 1995 op de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek voor Gelderse paarden deel te nemen.
Het KWPN heeft Koss daarbij beschreven als een goed ontwikkelde, voldoende langgelijnde hengst met ras en uitstraling. De hengst neigt naar het rijpaardtype.

In 1995 heeft Koss in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen voor Gelderse paarden.
Over zijn prestaties is gerapporteerd dat Koss eerlijk en betrouwbaar is. Hij heeft ruim voldoende bereidheid om te werken en laat zich goed rijden.
De stap zou ruimer moeten zijn en meer souplesse moeten hebben. De draf en galop zijn voldoende ruim en krachtig, maar zouden ook iets soepeler moeten zijn. Koss laat zich in de dressuur goed bewerken. Als dressuurpaard heeft hij voldoende aanleg. Hij geeft zijn ruiter een voldoende gevoel.

Bij het springen heeft Koss een goede voorbeentechniek, voldoende afdruk en vermogen. Hij zou meer moeten basculeren en meer souplesse moeten hebben. Als springpaard heeft hij voldoende tot ruim voldoende aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.

In het aangespannen werk heeft Koss een goede houding maar hij kan moeilijk verruimen. Als aangespannen paard heeft hij voldoende aanleg.

Het stalgedrag en gedrag in de omgang is normaal.

Koss is in het onderzoekcentrum aangeleverd met een ernstig beschadigde mond, die niet snel genas. Daarom heeft Koss in het begin een aangepaste training gehad.

De prestaties van Koss zijn gewaardeerd met een zes voor de stap, een 6,5 voor zowel de draf, de galop en de rijproef, een zeven voor het springen o/z, een zes voor de menproef  en achten voor het karakter, het stalgedrag en voor het trainingsrapport.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Koss goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

In augustus 1996 heeft het KWPN zes veulens van Koss beoordeeld.
Daarbij is vastgesteld dat uit Gelderse merries modern gelijnde Gelderse veulens met ras en een opvallende voorhand zijn geboren. Bij kruisingen met rijpaardmerries gaat te veel van het Gelderse type verloren. De veulens zijn ruim voldoende ontwikkeld. De hoofden zijn goed gevormd en sprekend. De veulens kijken helder en blij de wereld in. Nek en hals zijn goed van lengte. De halzen worden goed gedragen; ze zijn goed bespierd en hebben een vloeiend verloop naar de schoft. De schoft is voldoende ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en is goed bespierd, maar zou nog iets schuiner mogen liggen. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten. De croupe is goed van vorm, heeft voldoende lengte en is voldoende bespierd. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is goed gesteld, hoewel enkele veulens een iets steile stand vertoonden. Het achterbeen is steil en staat wat achter de massa. Het beenwerk is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.
De stap is voldoende ruim maar zou meer souplesse moeten hebben. In draf hebben de veulens een goede houding; ze hebben oprichting, voldoende souplesse en een goede schoudervrijheid. Het achterbeen wordt echter wat traag ondergebracht en zou meer tot dragen moeten komen. Alle in 1996 geboren veulens werden getoond. De moeders waren sterk verschillend van type.

Omdat in 1996 slechts zes veulens van Koss zijn geboren, is in 1997 opnieuw een beoordeling van veulens uitgevoerd. Daarover is gerapporteerd dat van Koss een (uniforme) groep ruim voldoende ontwikkelde veulens is getoond. Het zijn modern gelijnde Gelderse veulens, met veel front, ras en uitstraling. Enkele veulens zouden iets meer rek moeten hebben. In draf spreken de veulens aan door de verhevenheid in de voorhand en het zeer goede gebruik van het voorbeen.
Het hoofd is zeer aansprekend. De veulens hebben zonder uitzondering veel nek. De verheven hals is goed van lengte en heeft een mooie ronding in de bovenlijn. Soms is de hals iets breed aangezet. De schoft is wat weinig ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug-lendenpartij is goed gespierd, de veulens hebben een sterke bovenbouw. De croupe is goed gespierd en heeft een goede vorm. In enkele gevallen is de croupe nogal kort. De fors ontwikkelde broekspier moet soms wat verder doorlopen. Het voorbeen wordt gekenmerkt door een steile stand van de koot. Een enkele keer is het voorbeen wat ingesnoerd onder de voorknie. Het achterbeen is correct gesteld. De gewrichten zijn goed gevormd en goed ontwikkeld.
De stap is actief, maar de veulens moeten met meer souplesse stappen. De draf wordt met blijheid getoond. De veulens maken zich zonder uitzondering mooi in draf, met name door de verhevenheid van de voorhand. De veulens draven goed van de vloer, met een zeer goed gebruik van het voorbeen en een ruim voldoende gebruik van het achterbeen. De galop is kort. De veulens springen niet gemakkelijk aan en zijn wat gespannen.

In januari 2005 zijn de fokkerijprestaties van Koss opnieuw  geëvalueerd en is besloten Koss te handhaven voor de fokkerij en het keurpredicaat aan Koss toe te kennen.
Daarbij heeft het KWPN gemeld dat Koss de veelzijdigheid van het Gelderse paard bewijst. Hij bereikte zowel in de dressuur als bij het springen de klasse Z.
Koss is gefokt uit een mooie Gelderse stam en geeft zijn kinderen veel snit en bewegingskwaliteit mee. In de dressuur doen zijn nakomelingen het goed. Met name zijn KWPN-goedgekeurde zoon Parcival heeft opvallende prestaties in het ZZ-zwaar behaald. De dressuurindex van Koss is met 144 (btr 46%) dan ook hoog te noemen. De keuringstopper Pamtilde is een van de bekende dochters van Koss.

Op de hengstenkeuring 2006 is het preferent predicaat Koss uitgereikt. In een  artikel over Koss in “In de Strengen” van 19 mei 2011 van auteur Gemma Jansen zegt Arie Hamoen, destijds voorzitter van de KWPN-hengstenkeurings-commissie, over het preferent verklaren van Koss: “Koss voldeed aan de voorwaarden om preferent te worden. Eerder al werd hij keur verklaard en hij onderscheidt zich binnen zijn populatie positief voor wat betreft de dressuur- en exterieurkenmerken van zijn nakomelingen. Zijn positieve verervingskracht komt niet alleen duidelijk naar voren in de  vrouwelijke lijn, maar met drie KWPN-goedgekeurde zonen dus ook in de mannelijke lijn. Het is in de loop der jaren voor iedereen zichtbaar geworden dat Koss aan zijn zonen en dochters de nodige charme, beweging en dressuuraanleg meegeeft.”.

Op 13 juli 2016 is Koss om gezondheidsredenen op 24-jarige leeftijd geëuthanaseerd.

Het KWPN heeft 196 hengstveulens en 189 merrieveulens van Koss geregistreerd.

 

Dochters

 

Van Koss zijn 93 dochters als fokmerrie ingeschreven in het stamboek, waaronder  10 elitemerries, elf keurmerries en 36 stermerries. Twee dochters hebben het predicaat preferent behaald.

Verschillende dochters van Koss hebben een rol gespeeld in de fokkerij.

Pam Tilde KWPN, 1997, bruin, MV. Satelliet KWPN, fokker J.H. & F.J. Peters, is de kampioen Gelders Paard van de Nationale Merrie Keuring 2002

Wilma DH KWPN, 2003, vos, MV. Cabochon KWPN, fokker, is de kampioen van de kampioen Gelders Paard van de Nationale Merrie keuring 2006.

Colinda KWPN ster, 2007, bruin, MV. Zichem KWPN, fokker J.A. Bruil, is de moeder van de hengst Mexpression KWPN (2017, V. Expression KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

 

Zonen

 

Van de zonen van Koss zijn Parcival KWPN (1997), Wilson KWPN (2003) en Alexandro P KWPN goedgekeurd voor de fokkerij. Zij worden hierna in afzonderlijke hoofdstukken besproken.

De hengsten Ulmus KWPN (2001, MV. Zichem KWPN) en Vasco KWPN (2002, MV. Cabochon KWPN) zijn uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen, maar dat heeft niet geresulteerd in een goedkeuring voor de fokkerij.

 

Sport

 

Koss is door Christa Laarakkers (NED) in ZZ dressuurwedstrijden uitgebracht en door Bart Bles (NED) in Z springwedstrijden.

De zonen Parcival KWPN en de broers Vasco KWPN (2002) en  Wilson KWPN (2003) zijn uitgebracht in Prix St. George en Intermediair I dressuurwedstrijden. Vier nakomelingen van Koss zijn uitgebracht in ZZ dressuurwedstrijden.

 

 

Indexen en diversen

 

Koss heeft een dressuurindex van 102 met een betrouwbaarheid van 90 % en een springindex van 71 met een betrouwbaarheid van 83 %.

Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel van Koss komt voren dat de nakomelingen van Koss veelal een strak verloop van de rug en lendenen hebben, terwijl ook een lang kruis vaak wordt gezien.

In juli 2006 is Koss op de Dag van het Gelders Paard uitgeroepen tot Gelders Paard van het Jaar.

In het blad “In de Strengen” van 19 november 2009 is een artikel “Koss, boegbeeld van het Gelderse paard”, geschreven door Gemma Jansen gepubliceerd en in “In de Strengen” van 19 mei 2011 staat een artikel “Koss, gekroonde koning van het Gelderse paard”, ook geschreven door Gemma Jansen. Beide artikelen zijn via de website van het KWPN te downloaden.

 


Goedgekeurde (klein)zonen

 

1.  Parcival  KWPN 528003199703655  Stb

 

Parcival KWPN (V. Koss KWPN) is een donkere vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 29 april 1997 en is gefokt door Johan Heijink uit Wezep, dat circa tien km ten zuidwesten van Zwolle in het noorden van de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Parcival is de vos merrie Erika KWPN keur preferent prestatie (1986, V. Unitas KWPN). Erika is ook de moeder van de hengst Laurentz KWPN (1993, V. Bazuin KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.
Volgens een KWPN-rapportage is zij een best ontwikkelde merrie die goed in het Gelderse type staat en veel front heeft. Het hoofd is goed gevormd en voldoende sprekend. De nek is goed van lengte. De hals wordt goed gedragen en is goed gespierd. De schoft is voldoende ontwikkeld maar iets kort. De schouder is goed van lengte maar zou iets schuiner kunnen liggen. De rug is goed bespierd maar iets strak op de lendenen. De croupe is voldoende van lengte en sterk bespierd. De voor- en achterbenen zijn goed gesteld. De koten zijn wat kort en de voeten zijn goed van vorm. Het beenwerk heeft voldoende omvang en is goed van kwaliteit. De stap is ruim en vlot maar iets toontredend. De draf heeft voldoende kracht maar zou ruimer mogen zijn.

Tweede moeder van Parcival is de donkere vos Tosca KWPN keur (1977, V. Folio Sgldt).
Gerekend over acht generaties heeft Parcival een afstamming met 47,7 % Gelders bloed, 12,5 % Holsteins bloed, 10,9 % Selle Français bloed en 2,3 % Engels volbloed.

Parcival is in februari 2000 op de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Tijdens de keuring is hij uitgeroepen tot kampioen van de Gelderse hengsten. Volgens het KWPN is hij een goed ontwikkelde hengst die zeer goed in het Gelders type en het rechthoekmodel staat. Hij heeft een goed gevormde, lange hals. De schoft en schouder zijn goed ontwikkeld en goed van ligging. De lendenen zijn wat strak. De voeten zijn smal en de verzenen hoog.

Parcival heeft in het voorjaar van 2000 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen.
Over zijn prestaties in Ermelo is gemeld dat Parcival eerlijk en betrouwbaar is. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed bewerken.
De stap is ruim, actief en zuiver. In draf heeft hij ruim voldoende ruimte. Hij heeft veel houding en ruim voldoende afdruk. Het voorbeengebruik is iets rollend. In galop heeft hij veel ruimte en zeer veel afdruk. Hij heeft een goed gebruik van het voorbeen en beschikt over veel balans. Als dressuurpaard heeft hij ruim voldoende tot veel aanleg en geeft hij zijn ruiter een goed gevoel.
Als springpaard heeft hij ruim voldoende afdruk. De voorbeentechniek is goed en hij basculeert ruim voldoende. Hij houdt zich vast in de achterhand. Hij lijkt voorzichtig en toont over voldoende vermogen te beschikken. Als springpaard heeft hij voldoende tot ruim voldoende aanleg en geeft hij zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
In het aangespannen werk beschikt hij over veel bereidheid om te werken en laat hij zich ruim voldoende bewerken. Hij heeft een betrouwbaar karakter en veel looplust. Hij heeft een ruime, krachtige en regelmatige stap. In draf heeft hij een goede houding en een goed voorbeengebruik. Het achterbeen vertoont ruim voldoende afdruk en wordt ruim voldoende onder de massa geplaatst. In galop beschikt hij over veel ruimte en zeer veel houding en afdruk. Hij heeft een goede oprichting en ruim voldoende wendbaarheid. In de trekproef heeft hij een goede houding. Hij is gewillig bij het aanzetten en toont een grote inzet. Als aangespannen paard heeft hij veel tot zeer veel aanleg. Op stal en in de omgang gedraagt hij zich normaal.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een acht voor de stap, een 7,5 voor de draf, een 8,5 voor de galop en een acht voor de aanleg als dressuurpaard. Bij het springen heeft Parcival een 7,5 voor de afdruk , rn zeven voor de techniek, een zes voor het vermogen en een zeven voor de aanleg als springpaard gekregen. In het aangespannen werk zijn de stap, de draf en de houding alle drie gewaardeerd met een 8.5, de wendbaarheid met een 7,5 en de trekproef en de aangespannen proef beide met een 8,5.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Parcival goedgekeurd als Gelders Paard en ingeschreven in het stamboek.

In augustus 2002 heeft het KWPN vijftien veulens van Parcival beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat Parcival een uniforme collectie, voldoende ontwikkelde veulens toonde, die voldoende tot ruim voldoende in het rechthoekmodel staan. De veulens staan goed in het Gelders type en hebben veel uitstraling.
Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte en goed gevormd. De hals is voldoende tot goed van lengte, goed gevormd en goed bespierd. De halzen staan er goed op. De schoft heeft voldoende lengte; de ontwikkeling van de schoft is echter matig tot voldoende. De schouder is voldoende tot ruim voldoende van lengte en voldoende tot ruim voldoende van ligging. De rug is goed gevormd en goed bespierd. De lendenen zijn goed gevormd, goed bespierd en sterk aangesloten. De croupe is goed van vorm en ruim voldoende van lengte. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is voldoende ontwikkeld en heeft veel kwaliteit. In enkele gevallen is het voorbeen teer en zouden de gewrichten royaler ontwikkeld moeten zijn. De hoeven zijn normaal gevormd.
De stap is zuiver, maar heeft matig tot voldoende ruimte en zou iets meer souplesse moeten hebben. De draf heeft voldoende ruimte en een goede houding. Het achterbeen wordt actief gebruikt en ruim voldoende ondergebracht. Het gebruik van het voorbeen is wisselend. Het voorbeengebruik van veulens uit Gelderse merries is doorgaans goed. De veulens uit rijpaardmerries zijn iets vlak in het voorbeen. De veulens toonden weinig galop. De galop heeft voldoende ruimte.
De kwaliteit van de moeders, zowel van de rijpaardmerries als van de Gelderse merries, was goed.

In 2005 waren bij de Nationale Merrie Keuring voor Gelderse paarden in de rubriek driejarige merries de eerste drie plaatsen voor dochters van Parcival.

In januari 2005 zijn de nakomelingen, waarvan de oudsten drie jaar oud zijn, geëvalueerd en is besloten Parcival te handhaven in de fokkerij.
In januari 2009 is de fokkerij van Parcival opnieuw geëvalueerd, waarbij is besloten de hengst te handhaven voor de fokkerij.

In januari 2011 heeft het KWPN het keurpredicaat aan Parcival toegekend. Als motivatie voor dat besluit is meegedeeld dat Parcival in 2000 met glans slaagde voor zijn verrichtingsexamen met goede cijfers voor dressuur, springen en aangespannen werk. Momenteel loopt hij succesvol in de dressuursport op lichte tour niveau. Op de merriekeuringen behaalden o.a. de volgende merries van Parcival successen : Celena, Udolein, Victoria, Vidieni, Vorstin-Mirna, Vostella, Wendie, Wivina en Zyrona. De zonen van Parcival, Vitens en Zethar, behaalden de stamboekinschrijving. Parcival heeft 8 stermerries, 14 keurmerries en 4 elite merries gebracht. De fokwaarde dressuur van Parcival is 134 met een betrouwbaarheid van 75%, De fokwaarde springen is 91 met een betrouwbaarheid van 67%. Met zijn fokwaarde exterieur van 109  (betr. 82%) en fokwaarde beweging van 109 (betr. 82%) scoort Parcival bovengemiddeld in de Gelderse populatie. In de vererving van exterieur- en bewegingskenmerken van Parcival vallen de volgende punten op: lange verticale halzen met een lichte hoofd-halsverbinding, smalle voeten met hoge verzenen, strakke rug- en lendenpartij. De draf en galop zijn krachtig en gedragen.

In juli 2013 is Parcival aan koliek overleden.

Het KWPN heeft tot medio juli 2021 177 hengstveulens en 179 merrieveulens van Parcival geregistreerd.
Van de dochters zijn er 82 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek, waaronder zes elitemerries, zestien keurmerries en zeventienstermerries.
Eén dochter heeft het preferentschap behaald en twee dochters zijn prestatiemerrie geworden.

Drie dochters van Parcival zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Vidieni KWPN elite preferent prestatie, 2002, vos, MV. Hendo KWPN, is de moeder van de hengst Kardieno Oldbg (2015, V. Dante Weltino Old Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse- en Deense stamboek en door het KWPN;

Widieni KWPN keur sport, 2003, MV. Laurentz KWPN, is de moeder van de hengst Mandienio WL KWPN (2017, V. Glamourdale KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN en

Zouflaika KWPN, 2004, vos, MV. Akteur NWP, is de moeder van de hengst Meindert Groninger Paard (2013, V, Meinhold Groninger Paard), die is goedgekeurd door het Internationale Zware Warmbloed stamboek, het Groninger Paard stamboek en het Anglo-Europese stamboek.

Van de zonen van Parcival zijn Vitens KWPN (2002) en Zethar KWPN (2004) goedgekeurd voor de fokkerij. Zij worden verderop in de tekst besproken.

Vijf nakomelingen van Parcival zijn uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden

Vienna C KWPN, merrie, 2002, vos, MV. Bazuin KWPN, fokker K. Christiaanse;

Zander KWPN, hengst, 2004, donkere vos, MV. Disconto Sgldt, fokker A. Golsteijn-Van Berk, ruiter Mellanie Welles (NED);

Zarcita KWPN, merrie, 2004, donkerbruin, MV. Ahoy KWPN, fokker R. Otten, ruiter Debbie Hill (USA);

Zethar KWPN, hengst, 2004, vos, MV. Cabochon KWPN, fokker H. van de Wetering, ruiters Emma van den Hooven (NED) en Stephanie de Frel (NED) en

Air FK KWPN, ruin, 2005, vos, MV. Olivi KWPN, fokker P.J.F.A. Gijsbers, ruiter Litta Soheila Sohi (IRI). De combinatie is in 2018 zesde geworden bij de Asian Games in Jakarta.

Drie andere nakomelingen zijn uitgebracht in Prix St. George of Intermediair I dressuurwedstrijden

Parcival heeft een dressuurindex van 136 met een betrouwbaarheid van 89 % en een springindex van 85 met een betrouwbaarheid van 78 %.
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen op exterieurgebied meer dan gemiddeld een zware halsbespiering en/of een strak verloop van de rug en/of de lendenen en/of een rechte kruisligging en/of een steil achterbeen hebben.

in het blad “In de Strengen” van 14 september 2018 is een artikel over Parcival, geschreven door Carmen Peters en getiteld “Parcival, definitie van een Gelders paard” gepubliceerd.
Het artikel is op de website van het KWPN  (wwwl.kwpn.nl) via Mijn KWPN en vervolgens Artikelenoverzicht te downloaden.

1.1.  Vitens  KWPN 528003200204393  Stb

 

Vitens KWPN (V. Parcival KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 23 april 2002 geboren en is gefokt door G.H. Hofs uit Westendorp, dat tussen Doetinchem en Varsseveld in de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Vitens is de vos merrie Nadien KWPN keur preferent (1995, V. Zep KWPN). Het KWPN heeft gerapporteerd dat Nadien een ruim voldoende ontwikkelde merrie is die goed in het rechthoekmodel staat. Ze staat ook goed in het Gelderse type. Het hoofd is iets lang en sprekend. De keeluitsnijding is voldoende licht. De nek zou meer lengte mogen hebben. De hals is goed van lengte en bespiering en komt diep uit de borst. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder heeft voldoende lengte en is schuin gelegen. De rug is week. De lendenen zijn sterk bespierd. De croupe is goed gevormd, goed bespierd en heeft een goede lengte. Het voorbeen is van terzijde goed gesteld, maar zou meer lengte moeten hebben. Het achterbeen is lang en licht gebogen. De voeten zijn wat smal en de verzenen zijn voldoende ontwikkeld. De kootstand is steil. Het beenwerk is goed ontwikkeld en straalt kwaliteit uit. De stap is correct. De merrie stapt ruim met ruim voldoende kracht. De draf is goed van ruimte en kracht. De merrie blijft in draf te hoog in de croupe. De galop is krachtig, maar zou ruimer kunnen zijn en de merrie zou hierin even meer souplesse kunnen tonen.

Tweede moeder is de vos Variante KWPN keur preferent prestatie (1979, V. Natuur KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Vitens een afstamming met 55,5 % Gelders bloed, 12,5 % Holsteins bloed, 11,7 % Trakehner bloed en 2,3 % Engels volbloed.

Vitens is in februari 2005 tijdens de hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Vitens is daarbij beschreven als een goed ontwikkelde, langgelijnde, goed in het Gelders type staande hengst. Het front is aansprekend. De lendenpartij is strak. Het achterbeen is lang, arm bespierd en klein gehoekt. Het voorbeen is correct gesteld. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld.

In het voorjaar van 2005 heeft Vitens in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Over zijn prestaties is gemeld dat Vitens een eerlijke, betrouwbare en werklustige hengst is. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken.
De stap is zuiver, ruim voldoende van ruimte met veel souplesse. De draf is goed van ruimte waarbij het gebruik van het voorbeen positief opvalt. Het achterbeen moet krachtiger ondergebracht worden. De galop is actief, gedragen en heeft balans en souplesse.
Vitens heeft als Gelders paard ruim voldoende tot veel aanleg voor dressuur en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
Vitens springt met voldoende tot ruim voldoende afdruk. Het voorbeen wordt goed gevouwen. De hengst basculeert voldoende. De achterhand wordt voldoende geopend. Vitens lijkt voorzichtig te zijn en toont ruim voldoende vermogen te hebben.
Als springpaard heeft Vitens voldoende tot ruim voldoende aanleg en geeft zijn ruiter een voldoende gevoel.
In het aangespannen werk beschikt Vitens over veel bereidheid tot werken. Hij heeft een evenwichtig en betrouwbaar karakter met veel looplust. De stap is zuiver, ruim maar zou krachtiger moeten zijn. De draf is goed van ruimte met een goede houding. In galop beschikt hij over een goede ruimte. In alle gangen zou het achterbeen actiever en verder ondergebracht moeten worden. Vitens heeft ruim voldoende houding en is voldoende wendbaar. Het algehele beeld als aangespannen paard is ruim voldoende.
Op stal gedraagt de hengst zich rustig en verder is hij makkelijk in de omgang.

De prestaties van Vitens zijn gewaardeerd met een 7,5 voor zowel de stap als de draf, een acht voor de galop en een 7,5 voor de aanleg voor de dressuur; een 6,5 voor de afdruk bij het springen, een 6,5 voor de techniek, een zeven voor het vermogen en een 6,5 voor de aanleg voor het springen; in het aangespannen werk  is de stap gewaardeerd met een zeven, de draf en galop beiden met een 6,5, de houding  met een zeven en de werkwilligheid en looplust ook met een zeven. Voor de wendbaarheid en de aangespannen proef is twee keer een 6,5 gegeven.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Vitens goedgekeurd als Gelders Paard en ingeschreven in het stamboek.

In augustus 2006 heeft het KWPN tien door het stamboek a-select aangewezen veulens en vier door de eigenaar van Vitens geselecteerde veulens beoordeeld.
Daarover is gerapporteerd dat Vitens een uniforme collectie royaal ontwikkelde Gelderse veulens toonde, die goed in het rechthoekmodel staan en veel uitstraling hebben.
Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van vorm en lengte met een goede bespiering in de bovenlijn. De schoft is voldoende van lengte. De schouder is goed van ligging, maar kort. De rug is goed van lengte en bespiering, een enkele maal gezonken. De lendenpartij is breed en goed bespierd. De croupe is goed van lengte en ligging met een voldoende lang doorlopende broekspier. Het voorbeen is goed van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is lang. Het fundament is goed ontwikkeld en heeft kwaliteit.
De stap is voldoende van ruimte. In draf hebben de veulens een goede houding met een goed gebruik van het voorbeen. Het achterbeen wordt actief gebogen, maar zou resoluter moeten ondertreden. De galop is lichtvoetig met een goede balans. In beweging hebben de veulens van Vitens veel souplesse.
Kort samengevat: Uniforme collectie royaal ontwikkelde Gelderse veulens, die goed in het rechthoekmodel staan en veel uitstraling hebben. In beweging hebben de veulens veel houding en veel souplesse.
De door de eigenaar geselecteerde veulens wijken in model en beweging in positieve zin af van de rapportage.

Vitens is uitgebracht in ZZ dressuurwedstrijden.

In januari 2019 is Vitens verkocht naar Italië.

Tot en met 2020 heeft het KWPN 74 hengstveulens en 93 merrieveulens van Vitens geregistreerd. Van de dochters van Vitens zijn er 26 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek, waarvan vier merries het elitepredicaat hebben behaald, vijf het keurpredicaat en twaalf merries stermerrie zijn geworden.
Eén dochter heeft het preferent predicaat behaald.

Dochter Honey KWPN voorl. keur, 2012, vos, MV. Sirius KWPN, is de moeder van de hengst Matiz KWPN (2017, V. Eebert KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

Vitens heeft een dressuurindex van 111 met een betrouwbaarheid van 78 en een springindex van 96 met een betrouwbaarheid van 67.

 

1.2.  Zethar  KWPN 528003200403282 Stb

 

Zethar KWPN (V. Parcival KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 22 april 2004 en is gefokt door H. van de Wetering uit Nijkerkerveen, dat tussen Nijkerk en Amersfoort in het westen van de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Zethar is de vos merrie Panakeia KWPN keur prestatie sport (1997, V. Cabochon KWPN).
Volgens een KWPN rapportage is zij een royaal ontwikkelde merrie die goed in het rechthoekmodel en in het Gelderse type staat.
Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte. De hals is goed van lengte met een lichte onderhals. In beweging wordt de hals goed gebruikt. De schoft is hoog en loopt ver door. De schouder is lang en ligt schuin. De rug is goed van lengte en wat gezonken. De lendenen zijn strak. De croupe is goed van lengte en vorm. Zowel het voorbeen als het achterbeen zijn correct gesteld. De kootstand is normaal. De hoeven zijn breed en de verzenen laag. Het fundament is goed ontwikkeld. De stap is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende krachtig. De draf is ruim en krachtig met veel buiging in de gewrichten en een goede houding. De galop is ruim voldoende van ruimte met een actief gebruik van het achterbeen en ruim voldoende houding.

Tweede moeder van Zethar is de vos Carina KWPN keur prestatie (1984, V. Vosmaer KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Zethar een afstamming met 49,2 % Gelders bloed, 16,4 % Selle Français bloed, 10,9 % Holsteins bloed en  7,8 % Engels volbloed.

Zethar is in februari 2007 tijdens de hengstenkeuring in s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Het KWPN heeft daarbij vastgesteld dat Zethar een goed ontwikkelde hengst is die goed in het rechthoekmodel en in het Gelders type staat. Hij heeft een sprekend hoofd en een rijk front. De bovenlijn is goed bespierd, de lendenen zijn strak. De stand van het voorbeen en achterbeen is correct. Het fundament is goed ontwikkeld en hard met goede hoeven.

In het voorjaar van 2007 heeft Zethar in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Over zijn prestaties is gemeld dat Zethar een eerlijke, betrouwbare en werklustige hengst is. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken.
De stap is zuiver, goed van ruimte met veel souplesse. De draf is goed van ruimte. Het achterbeen moet een fractie resoluter ondergebracht worden. De galop is actief, gedragen en heeft balans en souplesse. Zethar heeft als Gelders paard veel aanleg voor dressuur en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
Zethar springt met ruim voldoende afdruk. Het voorbeen wordt goed gevouwen. De hengst basculeert voldoende. De achterhand wordt voldoende geopend. Zethar lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende vermogen. Zethar heeft als Gelders paard ruim voldoende aanleg voor springen en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
In het aangespannen werk beschikt Zethar over ruim voldoende bereidheid tot werken. Hij heeft een evenwichtig en betrouwbaar karakter met ruim voldoende looplust. De stap is zuiver, actief en goed van ruimte. De draf is goed van ruimte en voldoende krachtig. In galop beschikt de hengst over een goede ruimte en is ruim voldoende krachtig. In beweging is de hengst ruim voldoende wendbaar maar moet meer bergop gaan en meer front maken. Het algehele beeld als aangespannen paard is ruim voldoende.
Op stal is Zethar een eerlijke, betrouwbare en rustige hengst, die makkelijk is in de omgang.

De prestaties van Zethar in het onderzoek zijn gewaardeerd met een acht voor de stap, een zeven voor de draf, een 8,5 voor de galop en een acht voor de aanleg voor de dressuur. Bij het springen zijn de afdruk en het vermogen beiden gewaardeerd met een zeven, de techniek met een 6,5 en de aanleg voor het springen met een zeven.
In het aangespannen werk is de stap gewaardeerd met een acht, de draf met een zeven en de galop met een 7,5. Voor de houding is een zeven gegeven, voor de werkwilligheid een 7.5, voor de wendbaarheid een zeven en voor de algehele beeld eveneens een zeven.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Zethar goedgekeurd als Gelders Paard en ingeschreven in het stamboek.

Het KWPN heeft aangegeven dat Zethar allround kwaliteiten en maat kan toevoegen aan de Gelderse fokkerij, waarbij vooral de stap en de galoppade opvallen. De merries dienen een voldoende actief achterbeengebruik te hebben en géén gezonken bovenbouw.

In de zomer van 2009 heeft het KWPN tien a-select aangewezen veulens en één door de eigenaar van Zethar uitgekozen veulen beoordeeld.
Over de beoordeling is gemeld dat een uniforme collectie voldoende tot goed ontwikkelde veulens is getoond, die ruim voldoende in het rechthoekmodel zijn gebouwd en ruim voldoende in het Gelderse type staan. Het hoofd is weinig sprekend, soms lang. De nek is kort. De hals is voldoende van lengte, staat er doorgaans goed op met enkele keren een onderhals. De schoft is voldoende van lengte. De schouder is ruim voldoende van ligging en lengte. De rug is ruim voldoende van lengte en gezonken. De lendenpartij is breed en goed bespierd. De croupe is wisselend van lengte en ligging. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is voldoende van lengte, enkele malen steil en toontredend en meerdere malen hol. Het achterbeen is lang, enkele keren sabelbenig met een spronggewricht dat beter afgewerkt moet zijn. Het fundament is voldoende ontwikkeld en voldoende van kwaliteit. De stap is kort en heeft weinig souplesse. In draf hebben de veulens voldoende houding maar moeten tactmatiger draven. Het achterbeen wordt matig gebogen en zou resoluter moeten ondertreden. De galop is kort. In beweging hebben de veulens van Zethar weinig lichaamsgebruik.

Mede op basis van de beoordeling van de nakomelingen heeft het KWPN besloten Zethar niet langer toe te laten tot de fokkerij. Daarover is gerapporteerd dat de Gelderse hengst Zethar in 2007 17 merries heeft gedekt. Hieruit zijn in 2008 twaalf veulens bij het KWPN geregistreerd. De kwaliteit en genetische achtergrond van de moeders van deze veulens was zeer divers. Om een goed beeld van de verervingskwaliteit van Zethar in de Gelderse fokkerij te krijgen heeft de hengstenkeuringscommissie vorig jaar besloten dat er dit jaar opnieuw een collectie veulens beoordeeld moest worden uit merries die zoveel als mogelijk geregistreerd zijn in de fokrichting Gelders paard. In 2008 heeft Zethar 25 merries gedekt waaronder 14 merries vallend in de fokrichting Gelders paard. Hieruit zijn nu negen veulens getoond waarvan de meeste moeders geregistreerd zijn de fokrichting Gelders paard. De hengstenkeuringscommissie Gelders Paard is  “gezien het hoge percentage Koss-bloed in de huidige Gelderse populatie en de twee getoonde collecties nakomelingen, waarbij vooral de bewegingen onvoldoende zijn, van mening dat Zethar onvoldoende bijdraagt aan de Gelderse fokkerij.”

Het KWPN heeft 25 hengstveulens en dertien merrieveulens van Zethar geregistreerd.
Van de dochters  zijn er tot medio juli 2021 vijf als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder één elitemerrie en twee stermerries.

In 2013 is Zethar door Emma van den Hooven (NED) in Grand Prix dressuurwedstrijden in Rossendaal uitgebracht. In 2015 en 2016 is Stephanie de Frel (NED) met de hengst in verschillende Grand Prix wedstrijden gestart. In 2020 is Cheolyeong Hwang (KOR) met Zethar in een internationale young riders competitie in Hongarije uitgekomen.

Zethar heeft een dressuurindex van 127 met een betrouwbaarheid van 64 %.

 

2.  Wilson  KWPN 528003200310794  Stb

 

Wilson KWPN (V. Koss KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 28 juni 2003 en is gefokt door Karel van Leijden uit Hengelo, dat tussen Zutphen en Doetinchem in de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Wilson is de vos merrie Metha KWPN keur preferent prestatie (1994, V. Cabochon KWPN).
Metha is volgens een rapportage van het KWPN een goed in het Gelderse type staande en goed ontwikkelde, langgelijnde merrie. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is goed bespierd, ruim voldoende van lengte en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder ligt er iets steil in. De rug is goed van lengte. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is goed van ligging. De staartinplant is hoog. Het voor- en achterbeen zijn correct gesteld. De kootstand is week. De hoeven zijn goed ontwikkeld met goede verzenen. Het fundament is voldoende van kwaliteit en omvang. De stap is actief, zuiver en ruim.
Metha is in 1997 uitgeroepen als kampioen op de Nationale dag van het Gelders Paard. Op de UTV was ze reservekampioen bij de driejarige Gelderse merries.

Tweede moeder van Wilson is de vos Zinta  KWPN keur preferent (1981, V. Heemraad Sgldt).
Gerekend over acht generaties heeft Wilson een afstamming met 41,4 % Gelders bloed, 18,8 % Selle Français bloed, 14,1 % Holsteins bloed en 8,6 % Engels volbloed.

Wilson is in februari 2010 tijdens de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek voor Gelderse hengsten deel te nemen.
Het KWPN heeft daarbij aangegeven dar Wilson een zeer royaal ontwikkelde hengst is, die goed in het Gelderse type staat. Het hoofd is sprekend en de nek is voldoende van lengte. De hals is goed van vorm, voldoende van lengte en goed bespierd. De schoft is voldoende ontwikkeld. De schouder is goed van lengte, maar is wat steil gelegen. De rug is voldoende van lengte en goed van bespiering, de lendenen zijn goed aangesloten. De croupe is goed van lengte en bespiering en licht hellend. De broekspier is lang en goed van bespiering. Het voorbeen is goed van lengte en iets hol. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is ruim voldoende van ontwikkeling en kwaliteit. De voeten zijn smal.

Wilson heeft in het voorjaar van 2010 in Stegeren deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van vier weken. Over zijn prestaties is gerapporteerd dat Wilson een eerlijke, betrouwbare en voldoende werklustige hengst is. Hij heeft voldoende bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken.
De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende krachtig en goed van ruimte met een goed gebruik van het voorbeen en veel lichaamshouding. De galop is actief, gedragen en heeft voldoende ruimte en een goede balans. De hengst is gedurende het onderzoek verbeterd wat betreft de souplesse. Wilson heeft als Gelders paard veel tot zeer veel aanleg voor dressuur en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
Wilson springt met veel afdruk en een ruim voldoende tot goede techniek. Hij houdt zich achter soms wat vast. Wilson lijkt voorzichtig en toont veel vermogen. Wilson heeft als Gelders paard veel aanleg voor springen en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
In het aangespannen werk beschikt Wilson over een goede bereidheid tot werken. Hij heeft een evenwichtig en betrouwbaar karakter met ruim voldoende looplust. De stap is zuiver, ruim voldoende actief en voldoende van ruimte en souplesse. De draf is goed van ruimte en krachtig. De galop is ruim voldoende van ruimte en krachtig. De hengst is ruim voldoende tot goed wendbaar met een zeer goede houding. Het algehele beeld als aangespannen paard is ruim voldoende tot goed.
Op stal is hij een eerlijke, betrouwbare en rustige hengst, die makkelijk in de omgang is.

Wilson voldoet niet aan de röntgenologische eisen met betrekking tot het rechterspronggewricht. Hiervan is de indeling voor osteochondrose in klasse C. De hengstenkeuringscommissie heeft gebruik gemaakt van de reglementaire mogelijkheid om een hengst met klasse C voor osteochondrose te accepteren.

De prestaties van Wilson zijn gewaardeerd met een zeven voor de stap, een 8,5 voor de draf; achten voor de houding en de galop en een 8.5 voor de aanleg voor de dressuur. Bij het springen heeft Wilson een acht gekregen voor zijn reflexen, een zeven voor de techniek en achten voor het vermogen en voor de aanleg voor het springen. In het aangespannen werk is de stap gewaardeerd met een zeven, de draf met een 8,5, de galop met een 7.5, de houding met een 8.5 en een zeven voor de werkwilligheid en de looplust. De wendbaarheid en het algehele beeld als aangespannen paard is in beide gevallen met een 7,5 gewaardeerd.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Wilson als Gelders paard goedgekeurd voor de fokkerij. Aangegeven is dat Wilson naast het model en de beweging, de springkwaliteit kan verbeteren en houding kan toevoegen aan de Gelderse fokkerij. Hij lijkt het beste te passen op merries die geen strakke bovenlijn hebben en met souplesse bewegen. De merries dienen goed ontwikkelde voeten te hebben.

In september 2011 heeft het KWPN acht veulens van Wilson beoordeeld. Omdat nog niet aan het minimum van tien beoordeelde veulens kon worden voldaan, wordt de volledige rapportage uitgesteld tot dit minimum is behaald. De eerste indruk van de hengstenkeuringscommissie Gelders paard over de getoonde veulens was dat de veulens ruim voldoende tot goed ontwikkeld zijn; goed in het rechthoekmodel zijn gebouwd en goed in het Gelderse type staan. De stap is actief en voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en souplesse. Het achterbeen zou resoluter moeten ondertreden. De veulens bewegen met een goed gebruik van het voorbeen met een lichte heffing vanuit de voorknie. De galop is voldoende van ruimte en souplesse. In beweging hebben de veulens van Wilson een goede houding. Opmerkelijk is het goede karakter van de beoordeelde veulens.

In de nazomer van 2013 is een volledige collectie veulens van Wilson beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat Wilson een uniforme collectie ruim voldoende tot goed ontwikkelde veulens toonde, die goed in het rechthoekmodel zijn gebouwd en goed in het Gelders type staan. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is ruim voldoende van lengte en bespiering. De schoft is voldoende ontwikkeld. De schouder is goed van lengte, vaak iets steil van ligging. De rug is goed van ligging en lengte. De lendenen zijn goed aangesloten, goed bespierd en soms iets strak. De croupe is goed van lengte en ligging. De broekspier zou iets langer door mogen lopen. Het voorbeen is goed gesteld. Het achterbeen is iets lang. Het fundament is goed van ontwikkeling en kwaliteit. De stap is actief en ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en souplesse. Het achterbeen zou resoluter moeten ondertreden. De veulens bewegen met een goed gebruik van het voorbeen met een lichte heffing vanuit de voorknie. De galop is voldoende van ruimte en souplesse. In beweging hebben de veulens van Wilson een goede houding. Opmerkelijk is het goede karakter van de beoordeelde veulens.

Wilson is uitgebracht in Prix St. George- en Intermediair I dressuurwedstrijden.
In december 2017 is Wilson verkocht naar Japan.

Het KWPN heeft van Wilson 24 hengstveulens en 27 merrieveulens geregistreerd.

Van de zonen is Markant BK KWPN (2017) goedgekeurd voor de fokkerij. Hij wordt besproken in hoofdstuk 2.1.

Zes dochters van Wilson zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder één elitemerrie en drie keurmerries.

Wilson heeft een dressuurindex van 119 met een betrouwbaarheid van 62 % en een springindex van 54 met een betrouwbaarheid van 61 %.

 

2.1.  Markant BK KWPN 528003201701415 Stb

 

Markant BK KWPN (V. Wilson KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 176 (!) cm. Hij is op 11 april  2017 geboren en is gefokt door L.W.M. Kollenburg uit Best, dat een paar kilometers ten noorden van Eindhoven in de provincie Noord-Brabant ligt.
De moeder van Markant BK is de vos merrie Wiezelma KWPN voorl. keur preferent (2003, V. Sirius KWPN).
Volgens een KWPN-rapport is zij een goed ontwikkelde, iets kortbenige merrie die goed in het rechthoekmodel staat met een duidelijke Gelderse opdruk.
Het hoofd is voldoende sprekend met een vriendelijk oog. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en zou langer door moeten lopen. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug valt achter de schoft wat weg, is gezonken, goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De lendenen zijn wat strak en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, ruim voldoende van lengte en voldoende van bespiering. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien hol. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn kort en correct gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit maar ongelijk van vorm. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De stap is actief, ruim voldoende van ruimte met ruim voldoende souplesse. De draf is goed van ruimte en wordt getoond met een goede houding en een goed ondertredend achterbeen. Het voorbeen wordt goed vanuit de schouder weggezet met een lichte heffing vanuit de voorknie. De galop is krachtig, voldoende van ruimte, voldoende gedragen maar zou meer souplesse en lichaamsgebruik moeten hebben.

Tweede moeder van Markant BK is de donkere vos Ezelma KWPN keur preferent (1986, V. Ubis SF).

Gerekend over acht generaties heeft Markant BK een afstamming met 41.4 % Gelders bloed, 18,0 % Engels- en Arabisch volbloed, 17,2 % Selle Français bloed en 11,7 % Holsteins bloed.

Markant BK is begin oktober 2020 in Ermelo na een herkansing onder het zadel uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek voor Gelderse paarden deel te nemen.

Het KWPN heeft Markant BK beschreven als een zeer royaal ontwikkelde hengst die goed in het rechthoekmodel staat met een goede Gelderse opdruk. Het hoofd is wat lang met een vriendelijk en groot oog. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm en ruim voldoende tot goed van lengte en zou wat meer bespiering in de bovenlijn moeten hebben. De schouder is goed van ligging en lengte. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is correct van ligging, een fractie kort met voldoende bespiering en een wat hoge staartimplant. De broekspier zou langer moeten doorlopen. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien licht Frans. Het achterbeen is correct gesteld, lang en staat wat achter de massa. De koten zijn zowel voor als achter goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm met correct ontwikkelde verzenen.

In de herfst van 2020 heeft Markant BK in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek voor Gelderse paarden van vier weken lengte. Over zijn prestaties is gerapporteerd dat Markant BK een eerlijke, betrouwbare, fijn te rijden hengst is met veel werklust en een zeer goede instelling. Hij is ongecompliceerd, heeft zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed tot zeer goed bewerken. De stap is bij ontspanning ruim voldoende tot goed van ruimte en souplesse. De draf is functioneel, heeft een goede afdruk en is ruim voldoende tot goed van ruimte waarbij het achterbeen nog meer tot dragen zou moeten komen. De hengst is zeer groot en de verwachting is dat dit naarmate de hengst ouder wordt zich verder zal ontwikkelen. De galop is actief, krachtig, zeker voor zijn leeftijd en stokmaat, zeer goed gedragen, goed van ruimte waarbij de hengst opvallend makkelijk changeert. In beweging zou de hengst een fractie meer met de schoft naar boven moeten lopen. Markant BK is eerlijk met het springen, toont ook hierbij een goede werklust en een ruim voldoende tot goede techniek en lijkt voorzichtig en toont voor het springen veel aanleg te hebben. In het terrein is de hengst volgens de ruiters een genot om te rijden, ongecompliceerd, geconcentreerd op de ruiter, een prima werklust en braaf in vreemde situaties. Markant geeft zijn ruiter zowel in de binnenpiste als op het buitenterrein een betrouwbaar en zeer goed gevoel.
Aangespannen beschikt Markant BK over veel tot zeer veel bereidheid tot werken. Hij heeft een zeer goede looplust. Markant BK zou in stap wat meer ruimte en lichaamsgebruik moeten hebben. De draf is goed van ruimte, krachtig met een zeer goede souplesse en balans. De galop is zeer goed van ruimte, kracht en balans. De hengst is aangespannen zeer wendbaar en heeft een zeer goede houding. Het algeheel beeld als aangespannen paard is goed tot zeer goed.
Markant BK is een eerlijke betrouwbare hengst, die makkelijk in de omgang en rustig op stal is.

De prestaties van Markant BK zijn gewaardeerd met een 7,5 voor zowel de stap als de draf, een negen voor de galop, een 7,5 voor de houding en een acht voor de aanleg voor de dressuur. Bij het springen heeft de hengst een 7,5 gekregen voor de techniek, een acht voor de voorzichtigheid, een negen voor de instelling en een acht voor de aanleg als springpaard. Bij het aangespannen werk is de stap gewaardeerd met een zeven en de draf met een 8,5. De galop, de houding, de werkwilligheid en de wendbaarheid zijn allemaal met een negen gewaardeerd en de aanleg als aangespannen paard is gewaardeerd met een 8,5.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Markant BK goedgekeurd voor de fokkerij en als Gelderse hengst ingeschreven in het stamboek.
Daarbij ia aangegeven dat Markant BK maat en formaat kan toevoegen en de instelling en rijdbaarheid kan verbeteren binnen de Gelderse populatie. De hengst kan eveneens een positieve bijdrage leveren bij het fokken van Gelderse paarden voor de aangespannen sport.

Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

 

 

3.  Alexandro P KWPN 528003200506327 Stb

 

Alexandro P KWPN (V. Koss KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 22 mei 2005 en is gefokt door Herman en Ferdinand Peters uit Stokkum, dat circa tien km ten zuiden van Doetinchem, aan de grens met Duitsland, in de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Alexandro P is de vos merrie Itilde KWPN keur pref (1990, V. Satelliet KWPN). Itilde was kampioen bij de Gelderse merries tijdens de UTV en is in 2009 gekozen tot Gelders Paard van het Jaar.
Volgens een KWPN-rapportage is ze een goed in het Gelders type staande en goed ontwikkelde, langgelijnde merrie. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is goed bespierd, ruim voldoende van lengte en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder is schuin gelegen. De rug is goed van lengte. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is goed van ligging. De staartinplant is hoog. Het voorbeen is correct gesteld en kort. Het achterbeen is correct gesteld. De kootstand is normaal. De hoeven zijn goed ontwikkeld met goede verzenen. Het fundament is goed van kwaliteit en omvang.
De stap is actief, zuiver en ruim. De draf is ruim en krachtig en wordt met veel houding getoond.

Tweede moeder van Alexandro P is de vos Fitilde KWPN ster preferent (1987, V. Uriant KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Alexandro P een afstamming met 58,6 % Gelders bloed en 12.5 % Holsteins bloed.

Alexandro P is in februari 2008 tijdens de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek voor Gelderse hengsten deel te nemen. Tevens is de hengst gekozen tot kampioen van de jaargang Gelderse hengsten.

Het KWPN beschrijft Alexandro P als een hengst die goed in het Gelders type staat en veel uitstraling heeft. Hij is goed ontwikkeld en staat goed in het rechthoekmodel.
De nek is voldoende van lengte, de halslengte is ruim voldoende, de halsrichting is verticaal. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder is schuin gelegen. Alexandro-P beschikt over een sterke bovenlijn, de lendenen zijn sterk en breed bespierd en wat strak. De croupe is goed van lengte en ligging. De stand van het voorbeen is correct, het achterbeen is licht gebogen. De voeten zijn goed ontwikkeld met goede verzenen. De kootstand is normaal. Het beenwerk straalt kwaliteit uit en is goed van omvang. Alexandro P was in 20005 nationaal kampioen bij de Gelderse veulens.

Alexandro P heeft in het voorjaar van 2008 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van Gelderse hengsten van 70 dagen. Over zijn prestaties ie gemeld dat Alexandro P een eerlijke, betrouwbare en werklustige hengst is. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken.
De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is krachtig en goed van ruimte met een zeer goed gebruik van het voorbeen en zeer veel lichaamshouding. De galop is actief, gedragen en heeft een goede ruimte en goede balans. De hengst is gedurende het onderzoek verbeterd wat betreft de souplesse. Alexandro P heeft als Gelders paard veel tot zeer veel aanleg voor dressuur en geeft zijn ruiter een goed tot zeer goed gevoel.
Alexandro P springt met een ruim voldoende tot goede afdruk en een ruim voldoende techniek. Hij zou met meer lichaamsgebruik moeten springen. Alexandro-P lijkt voorzichtig en toont veel vermogen. Alexandro P heeft als Gelders paard ruim voldoende tot veel aanleg voor springen en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
In het aangespannen werk beschikt Alexandro P over veel bereidheid tot werken. Hij heeft een evenwichtig en betrouwbaar karakter met veel looplust.
De stap is zuiver, actief en ruim voldoende van ruimte en voldoende van souplesse. De draf is goed van ruimte en krachtig. De galop is goed van ruimte en krachtig. In beweging is de hengst ruim voldoende wendbaar met een zeer goede houding. Het algehele beeld als aangespannen paard is goed.
Op stal os Alexandro P een eerlijke betrouwbare hengst. Hij is makkelijk in de omgang en rustig op stal.

De prestaties zijn gewaardeerd met een zeven voor de stap, negens voor de draf en de galop en een 8,5 voor de aanleg als dressuurpaard.
Bij het springen is voor de afdruk een 7,5 gescoord, voor de techniek een zeven, voor het vermogen een acht en voor de aanleg als springpaard een 7,5.
Bij het aangespannen werk is de stap gewaardeerd met een zeven, de draf en galop beide met een 8,5 en de houding met een acht. Voor de werkwilligheid, de wendbaarheid en het algehele beeld als aangespannen paard is drie keer een zeven gegeven.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Alexandro P als Gelderse hengst goedgekeurd voor de fokkerij.

In de nazomer van 2009 heeft het KWPN tien a-select door het stamboek aangewezen veulens en twee door de eigenaar van Alexandro P geselecteerde veulens beoordeeld.
Daarover is gerapporteerd dat van Alexandro P een uniforme collectie ruim voldoende tot goed ontwikkelde Gelderse veulens is getoond. De veulens staan ruim voldoende in het rechthoekmodel en hebben met veel ras en uitstraling. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is voldoende van vorm en lengte, staat er doorgaans goed op met veel bespiering in de bovenlijn. Op stand enkele keren een onderhals. De schoft is voldoende van lengte en ontwikkeling. De schouder is ruim voldoende van ligging en lengte. De rug is voldoende van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is voldoende van lengte en wisselend van ligging, soms rond. Het voorbeen is goed van lengte, meermalen frans en een enkele keer hol. Het achterbeen is doorgaans correct gesteld. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit, een enkele keer is een gebroken voetas geconstateerd. De stap is voldoende van ruimte en souplesse. De draf wordt met veel houding. souplesse en balans getoond met een zeer goede beentechniek en een goede schoudervrijheid. De veulens galopperen doorgaans makkelijk aan. De galop is krachtig met ruim voldoende ruimte en souplesse.

Op basis van de beoordeling is besloten Alexandro P te handhaven voor de fokkerij. Aangegeven is dat Alexandro P naast het model de beweging kan verbeteren en houding kan toevoegen aan de Gelderse fokkerij. Hij lijkt het beste te passen op merries die geen strakke bovenlijn hebben.

In 2014 is Alexandro P gekozen tot Gelders Paard van het Jaar

Tijdens de hengstenkeuring van het KWPN in februari 2017 is het keurpredicaat toegekend aan Alexandro P.

Tot medio juli 2021 heeft het KWPN 195 hengstveulens en 204 merrieveulens van Alexandro P geregistreerd.
Van de zonen zijn Henkie KWPN (2012), Kas (2015) en McKenzie JHL KWPN (2017) goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Kas KWPN (MV. Cabochon KWPN) is in april 2019 in Luhmühlen goedgekeurd door het ZfdP. Zijn fokkerij prestaties moeten worden afgewacht.

De hengsten Henkie en Mckenzy JHL worden verderop in de tekst in afzonderlijke hoofdstukken besproken.

De hengst Garino KWPN (2011, MV. Fabricius KWPN) is in 2014 tijdens de hengstenkeuring  uitgeroepen tot kampioen van de jaargang Gelderse hengsten en is uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Hij heeft in 2015 aan een kort verrichtingsonderzoek voor vierjarige hengsten deelgenomen, maar na enkele weken heeft hij op aangeven van de hengstenkeuringscommissie het onderzoek beëindigd.

Van de dochters van Alexandro P zijn er tot medio juli 2021 64 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Elf merries hebben aan de eisen van het elitepredicaat voldaan, acht zijn keurmerrie geworden en 32 zijn stermerrie geworden.

Alexandro P is uitgebracht in ZZ dressuurwedstrijden.

De hengst heeft een dressuurindex van 126 met een betrouwbaarheid van 85 % en een springindex van 94 met een betrouwbaarheid van 73 %.
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel van Alexandro P komt naar voren dat een strak verloop van de lendenen, een rechte kruisligging, een rechte kootstand en hoge verzenen exterieureigenschappen zijn die vaker dan normaal bij nakomelingen van Alexandro P worden gezien. Ook een krachtige, dragende draf komt vaker dan normaal voor bij nakomelingen van Alexandro P.

In het blad “In de Strengen” van 19 oktober 2012 staat van de hand van Gemma Jansen een artikel over Alexandro P met de titel: “ Alexandro P, blikvanger met bravoure”.

 

3.1.  Henkie KWPN 528003201202423  Stb

 

Henkie KWPN (V. Alexandro P KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij si geboren op 1 mei 2012 en is gefokt door Gait Hekkert uit Wijhe, dat tussen Zwolle en Deventer op de oostelijke oever van de IJsel in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Henkie is de vos merrie Beaujamanda KWPN voorl.keur (2006, V. Upperville KWPN),
Volgens een KWPN-rapportage is zij een goed ontwikkelde merrie die goed in het in het rechthoekmodel en het Gelders type staat. Haar hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte met een zware hoofd-halsverbinding. De hals is ruim voldoende van lengte, komt diep uit de borst en zou verticaler geplaatst mogen zijn. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van ligging. De lendenen zijn goed bespierd en wat strak. De croupe is goed van lengte en ligging. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn normaal gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en de verzenen zijn ruim voldoende ontwikkeld. Het fundament is hard en passend qua omvang. De stap is zuiver en goed van ruimte. De draf is goed van ruimte en kracht met ruim voldoende lichaamshouding. De galop is ruim voldoende van ruimte en souplesse.

Tweede moeder van Henkie is de vos Jamanda KWPN keur sport (1991, V. Zep KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Henkie een afstamming met 54,7 % Gelders bloed, 11,7 % Holsteins bloed en 6.25 % Engels volbloed.

Henkie is op de hengstenkeuring in februari 2015 door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Henkie beschreven als een hengst die goed in het Gelders type en goed in het rechthoekmodel staat. Hij is goed ontwikkeld. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte en de keeluitsnijding is zwaar. De hals is ruim voldoende van lengte en bespiering en is verticaal gesteld. De schoft is voldoende ontwikkeld en loopt voldoende ver door. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van ligging en bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is goed van lengte en iets hellend. De broekspier loopt goed door. De stand van het voorbeen is van terzijde gezien correct en iets ingesnoerd. De voorstand is frans. De stand van het achterbeen correct en wat lang. De koten zijn goed van lengte en stand. De voeten zijn smal en de verzenen zijn hoog. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit.
Henkie is in 2012 nationaal kampioen bij de Gelderse veulens geworden.

Henkie heeft in het voorjaar van 2015 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek voor Gelderse hengsten van 70 dagen. Over zijn prestaties is gerapporteerd dat Henkie een eerlijke, betrouwbare hengst is met een goede instelling. Hij heeft een goede bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken.
De stap is zuiver, actief en zeer goed van ruimte. De draf heeft een goede ruimte, is ruim voldoende gedragen waarbij het achterbeen iets sneller zou mogen zijn. De galop is zeer goed van ruimte met een goede balans en goede afdruk. Henkie beweegt met een goede souplesse. Henkie heeft als Gelders paard zeer veel aanleg voor dressuur en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
Henkie springt met ruim voldoende tot goede reflexen, ruim voldoende techniek en maakt achter de sprong ruim voldoende tot goed af. De hengst lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende vermogen en ruim voldoende inzet. Henkie heeft als Gelders paard ruim voldoende tot een goede aanleg voor springen en geeft zijn ruiter een ruim voldoende tot goed gevoel.
In het aangespannen werk beschikt Henkie over ruim voldoende bereidheid tot werken. Hij heeft ruim voldoende looplust. Henkie was in het begin van het onderzoek snel gespannen. Gedurende het onderzoek is dit verbeterd. De stap is zuiver, actief en zeer goed van ruimte. De draf is zeer goed van ruimte, kracht en souplesse. De galop is goed van ruimte, kracht, balans en souplesse. De hengst is goed wendbaar met een goede houding. Het algeheel beeld als aangespannen paard is goed.
Op stal is Henkie een eerlijke betrouwbare hengst, die makkelijk in de omgang en rustig op sta is.

De prestaties van Henkie zijn gewaardeerd met een negen voor de stap, een 8,5 voor de draf, een negen voor de galop, een acht voor de houding en een 8,5 voor de aanleg als dressuurpaard. Bij het springen zijn de reflexen gewaardeerd met een 7,5, de techniek met een zeven en het vermogen en de aanleg als springpaard beide met een 7,5.
Bij het aangespannen werk zijn de stap en de draf beide gewaardeerd met een acht en de galop met een 8,5, de houding met een acht, de werkwilligheid met een zeven, de wendbaarheid en de aangespannen proef beide met een acht.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Henkie als Gelderse hengst goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

In augustus 2016 heeft het KWPN tien veulens van Henkie beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat van Henkie een uniforme collectie voldoende tot goed ontwikkelde Gelderse veulens is getoond. De veulens hebben uitstraling en staan voldoende tot goed in het rechthoekmodel. De romp is voldoende opwaarts. Het hoofd is sprekend.  De nek is voldoende van lengte. De hals is voldoende van lengte, goed van vorm en bespiering en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van ligging en lengte. De rug is voldoende van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is voldoende van lengte en ligging. De broekspier loopt voldoende lang door. Het voorbeen is goed van lengte. Het achterbeen is correct gesteld en meerdere malen wat lang. Het fundament zou meer ontwikkeld kunnen zijn en is goed van kwaliteit. De stap is zuiver, goed van ruimte en souplesse. De draf wordt met een goede houding, souplesse en balans getoond met een goede voorbeentechniek en goede schoudervrijheid. De galop is ruim voldoende tot goed van kracht, ruimte en souplesse.

Op basis van de veulenbeoordeling heeft het KWPN besloten Henkie te handhaven voor de fokkerij. Verwacht wordt dat Henkie houding, voorbeentechniek en schoudervrijheid in de beweging kan toevoegen aan de Gelderse fokkerij. Henkie lijkt het beste te passen bij merries die goed in het rechthoekmodel staan.

Tot en met medio juli 2021 heeft het KWPN 149 hengstveulens en 139 merrieveulens van Henkie geregistreerd.
Van de dochters zijn er achttien als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder twee elitemerries, twee keurmerries en negen stermerries.

Henkie is in 2017, 2018 en 2019 door Adelinde Cornelissen in Ermelo bij de Europese kampioenschappen voor jonge paarden uitgebracht in internationale dressuurwedstrijden, waarbij de combinatie een tweede en drie zesde plaatsen heeft behaald.

Henkie heeft een dressuurindex van 131 met een betrouwbaarheid van 64 % en een springindex van 89 met een betrouwbaarheid van 62 %.
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel van Henkie blijkt dat een strak verloop van de rug, een recht kruis en/of een lang kruis bij nakomelingen vaker dan normaal worden gezien.

 

3.2.  McKenzy JHL  KWPN 528003201705286 Stb

 

McKenzy JHL KWPN. (V. Alexandro P KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren op 29 mei 2017 en is gefokt door L. Roerdink uit Groenlo, dat in het zuidoosten van de provincie Gelderland, op vijf km van de grens met Duitsland, ligt.
Oorspronkelijk heette de hengst  MC Dreamy maar dat is later gewijzigd in McKenzy JHL.
De moeder van McKenzy JHL is de donkere vosmerrie Happines KWPN elite (2012, W V Saron KWPN). Volgens een KWPN-rapportage is zij een voldoende ontwikkelde, iets kortbenige merrie met een neerwaartse romprichting die ruim voldoende in het Gelders type staat. Het hoofd is wat lang met een iets bolle profiellijn. De nek is voldoende van lengte met een iets zware hoofd-halsverbinding. De hals is verticaal gesteld en goed van lengte. Happines heeft een onderhals en zou meer bespiering in de bovenhals moeten hebben. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is steil en goed van lengte. De rug is goed van lengte en voldoende van bespiering, maar valt achter de schoft wat weg. De lendenen zijn een fractie strak en goed aangesloten. De croupe is een fractie recht van ligging, goed van lengte en voldoende van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien onderstandig. Het achterbeen is iets steil gesteld. De koten vóór zijn ruim voldoende van lengte en correct gesteld. De koten achter zijn ruim voldoende van lengte en een fractie week gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit met lage verzenen. Het fundament is passend qua omvang en goed van kwaliteit. De stap is zuiver en goed van ruimte en souplesse. De draf is krachtig, goed van ruimte en wordt met een goede houding en buiging in de gewrichten getoond. De merrie heeft een goede schoudervrijheid met een goede heffing vanuit de voorknie. De galop is krachtig, ruim voldoende van ruimte maar zou meer lichaamsgebruik moeten hebben.

Tweede moeder vam McKenzy JHL is de vos Obamara KWPN (1996, V. Zep KWPN).

De hengsten Goudsmid Sgldt (1965, V. Normann Holst) en Uriant KWPN (1978, V. Oriant KWPN) komen zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van McKenzy JHL en dragen beide 12,5 % bij aan zijn erfelijke eigenschappen. Ook de hengsten Amor Holst (1959, V. Hersscher SWB)  en Marconi KWPN (1971, V. Indiaan KWPN) komen zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van McKenzy JHL en leveren beide een bijdrage van 9,375 % aan zijn erfelijke eigenschappen.
Gerekend over acht generaties heeft McKenzy JHL een afstamming met 54,7 % Gelders bloed, 13,3 % Holstens bloed en 6,25 % Engels volbloed.

McKenzy JHL is in februari 2020 tijdens de hengstenkeuring uitgenodigd voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

Zijn exterieur is beschreven als een royaal ontwikkelde, langgelijnde hengst die goed in het Gelders type staat met een aansprekend front. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schouder is zeer goed van lengte en goed van ligging. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en zou meer lengte mogen hebben. De rug is goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed van lengte en bespiering en zijn goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, goed van lengte en is goed bespierd. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is zowel van terzijde als van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is een fractie steil gesteld. De koten vóór en achter zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn correct ontwikkeld.

In verband met de coronapandemie heeft McKenzy JHL pas in maand en april 2021 deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van vier weken. De eigenaar kon daarbij kiezen of de hengst onder het zadel of aangespannen zou worden onderzocht, waarbij de eigenaar van McKenzy JHL koos voor een onderzoek onder het zadel.

Over zijn prestaties is gemeld  McKenzy JHL een eerlijke, betrouwbare  hengst is met een goede tot zeer goede instelling en zeer veel looplust. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is actief, goed van ruimte en heeft bij ontspanning een goede souplesse. De draf is actief, heeft een goede afdruk en is goed van ruimte waarbij het achterbeen goed ondertreedt en ruim voldoende tot dragen komt. De galop is actief, krachtig, bergop, zeer gedragen en goed van ruimte. In beweging heeft McKenzy JHL veel houding en een goede balans.

McKenzy JHL is eerlijk met het springen, toont ook hierbij een goede instelling en zeer veel werklust en heeft een voldoende tot ruim voldoende techniek en lijkt daarbij voorzichtig. De hengst lijkt voor het springen een goede aanleg te hebben. Ook in het terrein heeft McKenzy JHL veel looplust en een goede instelling en is alert maar wel braaf in vreemde situaties.
McKenzy JHL geeft zijn ruiter zowel in de binnenpiste als op het buitenterrein een betrouwbaar en goed gevoel.
Op stal is McHenzy JHL een eerlijke, betrouwbare hengst die makkelijk in de omgang en rustig op stal is.

De prestaties van McKenzy zijn gewaardeerd met achten voor de stap en de draf en negens voor de galop en de houding. De aanleg als dressuurpaard is gewaardeerd met een 8,5. Bij het springen is voor de techniek een 7.5 gescoord, voor de voorzichtigheid een acht, voor de instelling een 8,5 en voor de geschiktheid als springpaard een acht.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN McKenzy JHL goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

Het KWPN verwacht dat de hengst maat en formaat kan toevoegen en de instelling en de bewegingstechniek kan verbeteren binnen de Gelderse populatie.

Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

 

Afgesloten op 27 juli 2021

Back To Top