Bay Ronald xxBay Ronald xx is een bruine hengst die op 3 mei 1893 op de Leyborne Grange stoeterij in Maidstone is geboren. Maidstone ligt ten zuidoosten van Londen in het graafschap Kent. De fokker van Bay Ronald xx is de boer Thomas Phillips, die hop verbouwde en sinds 1886 geregistreerd was als fokker van volbloeds.

Op de internetpagina “Thoroughbred Heritage” is een portret van Bay Ronald, geschreven door Liz Martiniak, gepubliceerd. Delen daarvan zijn in dit overzicht verwerkt.

Bay Ronald’s vader Hampton xx (1872, V. Lord Clifden xx) is een kleine, bruine hengst met een stokmaat van slechts 155 cm. Hij was een laat rijp paard dat pas op vier- en vijfjarige leeftijd tot goede renprestaties kwam en toen onder andere de Northumberland Plate, de Goodwood Cup en de Doncaster Cup won.
Hampton xx was een succesvolle fokhengst. Hij was al 21 jaar oud toen Bay Ronald xx werd geboren en drie van zijn nakomelingen hadden toen al een klassieke ren gewonnen.

De moeder van Bay Ronald xx is de donkerbruine merrie Black Duchess xx (1886, V. Galliard xx). Haar vader Galliard heeft de Two Thousand Guineas gewonnen en was een zoon van Galopin xx, die ook de vader is de legendarische hengst St. Simon xx.
Black Duchess xx bracht ook de merrie Black Cherry xx (1892, V. Bendigo xx), die de tweede moeder is van de belangrijke stempelhengst Blandford xx (1919, V. Swynford xx). Hij is in de dertiger jaren van de vorige eeuw drie keer leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk geweest en is de vader van vier winnaars van de Engelse Derby. Blandford xx was een uitstekende fokhengst en is terug te vinden in de afstamming van onder andere Cobblers Thread xx (1955), Marlon Holst (1958), Duc de Normandie SF (1962), Frontal xx (1964), Paradox I Westf (1964), Tumbled xx (1964), Almé Z SF (1966), Gag xx (1966), Le Val Blanc xx (1969), Marinier SF (1971), Grand Veneur SF (1972) en Clavecimbel KWPN (1984).

Tweede moeder van Bay Ronald xx is de zwarte Black Corrie xx (1879, V. Sterling xx). Zij kreeg acht veulens, die allemaal tenminste één ren hebben gewonnen.

Bay Ronald is in mei geboren en in volbloedkringen is er dan sprake van een laat veulen dat als jaarling nog een groeiachterstand heeft op jaargenoten die in januari of februari zijn geboren. Toen hij in augustus 1894 werd ingebracht in de jaarlingen veiling in Doncaster was hij in vergelijking met andere jaarlingen klein van stuk. Dat zijn vader een stokmaat had van slechts 155 cm zal daar ook in hebben meegespeeld. In de veiling haalde hij daarom niet de minimumprijs van 500 guineas (₤ 525). Na de veiling is hij daarop voor ₤ 500 door Tom Jennings jr. in commissie gekocht voor sir Leonard Brassey (1870 – 1958), een Engels parlementslid die in 1938 in de Engelse adelstand zou worden verheven als de 1e Baron Brassey of Apethorpe.

Sir Brassey was ervan overtuigd dat Bay Ronald xx zou uitgroeien tot een prachtige hengst met veel bloeduitdrukking en met een perfect hoofd en nek. Hij verwachtte veel van zijn hengst en aarzelde dan ook niet om hem voor de belangrijkste rennen in te schrijven.

Bay Ronald xx heeft vier jaar lang aan de beter bezette rennen deelgenomen zonder ergens een uitschieter te maken. Hij startte in totaal in 26 rennen en behaalde vijf overwinningen. In de door Persimmon xx gewonnen Derby bleef hij ongeplaatst, maar in het najaar van 1896 behaalde hij in Newmarket zijn eerste twee overwinningen.
Als vierjarige deed hij aan zes rennen mee en won één keer. Op vijfjarige leeftijd ging hij zeven keer van start en werd daarbij twee keer de winnaar. Zijn belangrijkste overwinning was de zege in 1898 in de Epsom Gold Cup, waarbij hij het zware gewicht van 60 kg droeg. Zijn eigenaar en zijn trainer putten daar moed uit dat hij ook een kans zou maken in de daarna te houden Ascot Gold Cup over 4.000 meter, maar ondanks een speciaal trainingsprogramma kon hij in die ren de afstand niet aan.

Vastgesteld kan worden dat Bay Ronald xx wel een redelijk goed renpaard was, maar geen topklasse. Hij kon geen afstanden verder dan 2400 meter aan, terwijl zijn vader Hampton xx juist een stayer was die op langere afstanden tot 4000 meter uitblonk.
Aan het einde van 1898 is hij teruggetrokken uit de rensport. Hij heeft volgens de ene bron ₤ 6.443 gewonnen en volgens een andere bron ₤ 7.827. Voor die tijd zijn dat zeer behoorlijke bedragen.

Gezien zijn prestaties op de baan en zijn weinig robuuste bouw mocht niet verwacht worden dat hij een populaire fokhengst zou worden.
Hij werd op de Preston stoeterij in Aylesford, dat dicht bij zijn geboorteplaats Maidstone in Kent ligt, ter dekking gesteld. Zijn dekgeld bedroeg 25 guineas maar voor merries met een nakomeling die een ren had gewonnen met een prijsgeld van tenminste ₤ 500, hoefde geen dekgeld te worden betaald.
Hij dekte in Engeland nooit meer dan twintig merries per jaar en velen daarvan waren van twijfelachtige kwaliteit.
Toch bracht Bay Ronald xx een aantal zeer getalenteerde, goed ontwikkelde nakomelingen.

Uit zijn eerste jaargang (1900) hebben vijf nakomelingen als tweejarige een ren gewonnen. Drie van hen waren eigendom van Sir Brassey.
De tweede jaargang (1901) kende zeven winnaars, waaronder de in Frankrijk geboren Macdonald II xx, die de Prix Royal Oak won.
Uit zijn derde jaargang (1902) kwamen zes winnaars van rennen van weinig betekenis.
In latere jaren won Dark Ronald xx (1905) een aantal goede rennen en uit de zevende jaargang viel het zeer goede renpaard Bayardo xx (1906) op.

Het is nog belangrijker dat Bay Ronald xx de best fokkende zoon van Hampton xx was en de waardevolle genen van Hampton xx veilig stelde voor de toekomstige generaties.
In 1905 is zijn dekgeld verhoogd tot 100 guineas (₤ 105).
Aan het einde van het dekseizoen 1905 is Bay Ronald xx voor ₤ 5.000 verkocht aan een syndicaat van fokkers in Frankrijk, waardoor hij in de stoeterij van de Franse ingenieur, paardenfokkerijdeskundige en publicist Chérie Halbronn (1864 – 1919) kwam te staan.

Daar is hij in 1907 op veertien jarige leeftijd overleden. Op dat moment had niemand in de gaten dat de volbloedfokkerij een groot verlies had geleden. Dat besef kwam pas toen zijn wellicht beste zoon Bayardo xx (1906) ook op jonge leeftijd overleed. Wat er gebeurd zou zijn als vader en zoon langer geleefd zouden hebben en op een meer normaal geachte leeftijd zouden zijn overleden, is een niet te beantwoorden vraag, maar zeker is dat Bay Ronald xx een mooie erfenis in de vorm van zijn zonen Macdonald II xx (1901), Dark Ronald xx (1905) en Bayardo xx (1906) heeft achter gelaten en dat elk van die drie zonen het voortbestaan van de door Hampton xx opgezette hengstenlijn hebben verzekerd.

Na zijn dood bleek dat hij in zijn Franse jaren een aantal uitstekende stayers had gebracht. Zo won Combroux xx (1908) de Prix Royal Oak, dat de Franse uitgave van de St. Leger is, en de Prix du Cadran,

Behalve de hiervoor reeds genoemde zonen Macdonald II xx, (1901), Dark Ronald xx (1905) en Bayardo (1906) is zijn bruine dochter Rondeau xx (1900, MV. Bend Or xx) voor rijpaardfokkerij van groot belang geweest omdat ze de moeder is van de stempelhengst Teddy xx (1913, V. Ajax xx).

Teddy xx is via zijn zoon Sir Gallahad III xx in rechtstreekse mannelijke lijn een voorvader van de hengsten Apalatin Sprt (1959), Uppercut xx (1960) en Uriël SF (1964).
Via zijn zoon Aethelstan xx is hij in mannelijke lijn verwant aan de hengst Tantième xx (1947).
Via zijn zoon Asterus xx is hij een rechtstreekse mannelijke voorvader van de hengst Nithard x (1948) en via zijn zoon Aventin xx (1929) is hij een rechtstreekse mannelijke voorvader van de hengsten Marcio xx (1947) en Wagner NWP (1957).

1. Macdonald II xx

In 1900 zocht de Franse fokker Prince Pierre d’Arenberg in Engeland een hengst die zijn Barcaldine-dochter Myrtledine xx (1893) zou kunnen dekken. Op voorstel van Sir Brassey, de eigenaar van Bay Ronald xx, besloot de prins om zijn merrie te laten dekken door Bay Ronald xx. Het hengstveulen dat in 1901 in Frankrijk uit die dekking werd geboren is Macdonald II xx genoemd en groeide uit tot een uitstekend renpaard. Hij won in Frankrijk de Prix de Sablonville, de Prix du Conseil Municipal, de Prix Royal Oak (Franse St. Leger), twee keer de Prix Boiard en in Duitsland de Fürstenberg Rennen.
Macdonald II eindigde bovendien als tweede in de Prix du Jockey Club.

De successen van Macdonald II xx hadden tot gevolg dat een Frans fokkerijsyndicaat besloot Bay Ronald xx te kopen en in Frankrijk beschikbaar te stellen voor de fokkerij. In Frankrijk heeft hij verschillende goede renpaarden gebracht, waaronder een aantal goede stayers.

Macdonald II xx heeft ter dekking gestaan op het Haras de Lessard-le-Chêne, dat ten zuidwesten van Lisieux in het departement Calvados ligt. Hij is van 1906 tot en met 1924 actief geweest in de fokkerij en bracht met Gavarnie III xx ( 1908), Le Merlerault I xx (1908), Pendragon xx (1910), Le Brochet xx (1914) en Scirpe xx (1916) vijf hengsten die door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar zijn gesteld voor de fokkerij. Daarnaast zijn zeven zonen van Macdonald II xx door privéfokkers beschikbaar gesteld voor de fokkerij, waaronder de hengst Ukko xx (1914).

Macdonald II xx heeft de dochter La Rille xx (1908, V. Boudoir xx) gebracht en La Rille xx is de tweede moeder van de hengsten Chateau Bouscaut xx (1927, V, Kircubbin xx) en Raeburn xx (1928, V. Kircubbin xx).

Chateau Bouscaut xx is in mannelijke lijn een rechtstreekse voorvader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Nurprimus Hann (1972, V. Pinturischio xx) en daarmee ook van de hengsten Zirkoon KWPN (1981, V. Nurprimus Hann) en Jetset D KWPN (1991, V. Zirkoon KWPN).

Chateau Bouscaut xx is ook de grootvader van de hengst African Drum xx (1960, V. Chanteur II xx).

Raeburn xx is de moedersvader van de hengst Diadeem Sprt (1962, V. Empérador xx).

Ukko xx is in mannelijke lijn via de hengsten Dictateur III xx (1924) en Looc Mô xx (1936) de overgrootvader van de hengst First Trial xx (1956).
Binnen de KWPN-fokkerij heeft First Trial xx zijn zoon Klaroen KWPN (1969) gebracht. Voorts is hij moeders vader van de hengst Ulrich KWPN (1978, V. Farn Holst) en moedersmoedersvader van de hengsten Zeno KWPN (1981, V. Oldenburg Oldbg) en Zodion KWPN (1981, V. Heidelberg Holst).
Ukko xx is ook de moedersmoedersvader van de hengst Le Moutard xx (1939, V. Le Gosse xx) en die is de grootvader van de door het KWPN goedgekeurde hengst L’Espoir SF (1970, V. Le Mioche xx).

2. Dark Ronald xx

Dark Ronald xx (V. Bay Ronald xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1905 in Ierland geboren en is gefokt door Edward Kennedy, die later ook de hengst The Tetrarch xx (1911, V. Roi Herode xx) zou fokken.

Zijn moeder is de zwarte merrie Darkie xx (1889, V. Thurio xx), die op tweejarige leeftijd aan vijf rennen heeft deelgenomen. Vier van die rennen waren zogenaamde “selling races” waarbij de winnaar van de ren na afloop wordt geveild. Als de eigenaar het paard niet kwijt wil, moet hij het in de veiling terug kopen.

Darkie xx is in de rennen drie keer derde geworden.

Tweede moeder van Dark Ronald xx is de bruine merrie Insignia xx (1882, V. Blair Athol xx).

In 1906 is Dark Ronald xx op de veiling voor jaarlingen in Doncaster voor het mooie bedrag van 1300 guineas (₤1.365) geveild. De nieuwe eigenaar was de vooraanstaande paardeneigenaar en –fokker Sir Abe Bailey (1864 – 1940), die grote belangen had in de diamantindustrie en een rijke en zeer invloedrijke man in Zuid Afrika was.

Als tweejarige heeft Dark Ronald xx aan twee rennen deelgenomen. Zijn eerste ren won hij en in de tweede ren liep hij aan beide voorbenen een peesblessure op. Om te herstellen van de blessures is hij naar de stoeterij van zijn eigenaar in Zuid Afrika gegaan en heeft hij bijna twee jaar niet aan wedstrijden deelgenomen.
In 1909 is hij terug gebracht naar Engeland om opnieuw aan wedstrijden deel te nemen. In zijn eerste ren bleef hij ongeplaatst en zijn tweede ren, de Durham Plate over 2.000 meter in Leicester, won hij met groot verschil. Vervolgens won hij op Ascot de Royal Hunt Cup over 1575 meter en in Newmarket de Princess of Wales’s Stakes over 2400 meter. Daarna werd hij in de Doncaster Cup opnieuw kreupel, waarna hij uit de sport is terug getrokken.
Zijn eigenaar won overigens ₤ 100.000 (!) met een weddenschap op de winst van Dark Ronald xx in de ren om de Royal Hunt Cup.

In totaal is Dark Ronald xx zeven keer gestart en heeft hij vier rennen gewonnen. Zijn winsom bedraagt ₤ 8.239.

Zijn fokkerijcarrière is hij in 1910 begonnen op de Tickford Park stoeterij in Newport Pagnell, dat bij Milton Keynes in Buckinghamshire ligt. Zijn eerste dekgeld bedroeg ₤ 98.

Bekende hengsten uit zijn eerste jaargang (1911) zijn Son in Law xx en Ambassador IV xx, die later naar de Verenigde Staten is gegaan en daar veel invloed op de fokkerij heeft gehad.
De veulens uit zijn tweede jaargang waren niet erg veelbelovend en toen Burkhard von Ottingen namens het toenmalige Pruisische Hauptgestüt Graditz ₤ 25.000 bood voor Dark Ronald xx was Sir Bailey blij om hem te kunnen verkopen. Dark Ronald xx is daarop in juni 1913 naar de staatsstoeterij Graditz in Duitsland verscheept.

De hengsten Dark Legend xx en de later naar Australië verkochte Magpie xx maakten deel uit van de laatste Engelse jaargang van Dark Ronald xx.
De Engelse nakomelingen van Dark Ronald xx wonnen samen meer dan 70 rennen en ₤ 30.000.

Nakomelingen van Dark Ronald xx die belangrijke rennen hebben gewonnen zijn: Ambasador IV xx (1911), Son-in-Law xx (1911), Vaucluse xx (1912), Browne Prince xx (1914), Magpie xx (1914), Einsiedler xx (1915), Perle xx (1915), Prunus xx (1915), Reichenau xx (1915), Eckstein xx (1916) en Tulipan xx (1916).

Hij was in de jaren 1918 – 1922 onafgebroken leidend vaderpaard in de Duitse volbloedfokkerij

De fokleiders van de stoeterij Graditz waren echter niet alleen in de volbloedfokkerij geïnteresseerd, maar ook in de warmbloedfokkerij, waarbij tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog de vraag van het leger naar goede paarden voor de artillerie en cavalerie zeker meespeelde.

Dark Ronald xx is via zijn zonen Ambassador IV xx (1911), Son in Law xx (1911), Dark Legend xx (1914), Prunus xx (1915), Herold xx (1917) en Wallenstein xx (1917) van grote betekenis geweest voor de hedendaagse sportpaardenfokkerij. Daarnaast hebben de volgende nakomelingen van Dark Ronald xx bijgedragen aan de ontwikkeling van de rijpaardenfokkerij:

Mime xx, hengst, 1913, bruin, MV. Teufel xx, is de moedersvader van de hengst Transtévère xx (1936, V. Bubbles xx) en die is de vader van de hengst Talisman xx (1955). Van Talisman xx heeft het KWPN zes zonen goedgekeurd;

Abbazia xx, merrie, 1919, bruin, MV. Cyllene xx, is de moeder van de hengst Aventin xx (1929, V. Teddy xx), die in rechtstreekse mannelijke lijn een voorvader is van de in Nederland goedgekeurde hengsten Wagner Holst (1957, V. Sterndeuter Trak) en Rosenberg Trak (1962, V. Sterndeuter Trak). Aventin xx is ook de vader van de hengst Marcio xx (1947), die in Hannover de M-lijn heeft gevormd. Uit die lijn is in Nederland de hengst Narco KWPN (1972, V. Milan Westf) goedgekeurd;

Hazareh xx, hengst, 1921, donkerbruin, MV. Nuage xx was eerst bekend onder de naam General Höfer en heeft bij zijn verkoop naar Frankrijk de naam Hazareh ontvangen. Hij is de vader van de hengst Quadrantal xx (1936) en die is de vader van de tweede moeder van de in Nederland goedgekeurde hengst Joris xx (1971, V. Trenaldis xx);

Aditi xx, hengst, 1922, donkerbruin, M. Nuage xx, is de moedersvader van de hengst Ticino xx (1939, V. Athanasius xx). Ticino is in mannelijke lijn een rechtstreekse voorvader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Resident Hann (1975, V. Vollkorn xx). Ticino’s zoon Neckar xx (1948) is de moedersvader van de in Nederland goedgekeurde hengst Wiesenklee xx (1961, V. Chief xx). Van Wiesenklee xx zijn in Nederland vijf zonen goedgekeurd;

Freia III xx, merrie, 1922, bruin, MV. St. Maclou xx, is de tweede moeder van de hengst Fra Diavolo xx (1938, V. Black Devil xx). Fra Diavolo xx is de vader van de hengst Apalatin SF (1959), waarvan het KWPN dertien zonen heeft goedgekeurd. Met uitzondering van de hengst Grandioso Sprt (1965) hebben die zonen weinig aan de fokkerij bijgedragen.
In mannelijke lijn is Fra Diavolo xx ook de overgrootvader van de door het KWPN goedgekeurde hengsten Troubadour SF (1977, V. Beau Manoir SF) en Calvados SF (1984, V. Uriël SF);

Dark Ronald xx is in het voorjaar van 1928 in de stoeterij Titerfeld gestorven.

2.1. Ambassador IV xx

Ambassador IV xx (V. Dark Ronald xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is in 1911 in Engeland geboren en is gefokt door mr. D. Fraser. De moeder van Ambassador IV xx is de bruine Excellenza xx (1897, V. Haut Brion xx) en tweede moeder is de vos Gulbeyaz xx (1886, V. Bend Or xx).
Ambassador IV won als tweejarige de July Stakes in Newmarket en als driejarige de Chippenham Plate in Newmarket en de Autumn Stakes in Lingfield.

In zijn eerste jaargang als fokhengst bracht hij de merrie Constancy xx (1917) die in 1919 het beste tweejarige renpaard was.

In september 1919 is Ambassador IV xx naar de Verenigde Staten verkocht, waar hij een succesvolle fokhengst is geworden. Vooral zijn zoon St. James xx (1921) heeft op de renbaan goed gepresteerd.

Genoemde St. James xx is de grootvader van de hengst Johnstown xx (1936, V. Jamestown xx) en die is de moedersvader van de hengst Nashua xx (1952, V. Nasrullah xx). Nashua xx is in mannelijke lijn de grootvader van de hengst Katell xx (1979, V. Guillaume Tell xx) die in Nederland is goedgekeurd.

Ambassador IV xx is ook de moedersvader van de hengst Black Devil xx (1931, V. Sir Galahad III xx), die de vader is van Fra Diavolo xx. Die is de vader van de hengst Apalatin SF (1959), waarvan het KWPN dertien zonen heeft goedgekeurd. In mannelijke lijn is Fra Diavolo xx ook de overgrootvader van de door het KWPN goedgekeurde hengsten Troubadour SF (1977, V. Beau Manoir SF) en Calvados SF (1984, V. Uriël SF).
Ambassador IV is tot en met 1923 actief geweest in de fokkerij.

2.2. Son in Law xx

Son-in-Law xx (V. Dark Ronald xx) is een zwartbruine hengst met rechtsachter een sok. Hij is op 22 april 1911 op de Tickford Park stoeterij in Newport Pagnell, dat bij Milton Keynes in Buckinghamshire ligt, geboren. Zijn fokker is de Zuid-Afrikaanse diamantindustrieel en paardeneigenaar Sir Abe Bailey, die bij de geboorte van Son-in Law xx ook de eigenaar was van zijn vader Dark Ronald xx.
Son-in-Law xx maakt deel uit van de eerste jaargang van Dark Ronald xx en is ook het eerste veulen van zijn bruine moeder Mother-in-Law xx (1906, V. Matchmaker xx). Zij was als tweejarige een goed renpaard en won in 1908 vijf rennen en ₤ 2.025.
Tweede moeder van Son-in-Law xx is de vos merrie Be Cannie xx (1891, V. Jock of Oran xx). Zij is in 1901 met haar veulen voor 30 guineas gekocht door een vriend van Sir Bailey.

Son-in-Law xx is een mooie, sterke, goed gespierde hengst met een korte rug die zo typerend is voor stayers. Hij heeft een lang, elegant hoofd met een attent en vriendelijk oog. Zijn schouder is goed gespierd en goed van ligging. Hij heeft weinig schoft. Zijn achterhand is krachtig met een sterk hellend kruis. Zijn voorbenen vertonen een steile kootstand.
Hij is een zeer gezond paard en is nooit een dag ziek of geblesseerd geweest.

Hoewel zijn moeder als tweejarige uitstekend presteerde is Son-in-Law xx als tweejarige alleen tegen het einde van 1913 in drie rennen gestart. Hij werd een keer tweede en bleef twee keer ongeplaatst.

Als driejarige won hij zes rennen waaronder de in het najaar gehouden Goodwood Cup in Goodwood over 4200 meter en de Jockey Club Cup in Newmarket over 3600 meter.
Omdat Son-in-Law xx zowel in 1913 als in 1914 zijn beste prestaties tegen het einde van het jaar liet zien, ontstond het verhaal dat hij onvoldoende zou worden voorbereid op het renseizoen, maar in 1915 won hij met de Cesarewitch Stakes (3600 meter) en voor de tweede keer de Jockey Club Cup (3600 meter) opnieuw twee rennen voor stayers. Daarmee toonde zijn trainer Reginald Day aan dat hij heel goed wist hoe hij Son-in-Law xx op een ren moest voorbereiden.

Als vijfjarige startte Son-in-Law xx alleen in de Warren Hill Handicap over 3242 meter en won die ren.

Daarna is Son-in-Law xx terug getrokken uit de rensport.

In totaal is hij in achttien rennen gestart en heeft er daar acht van gewonnen. Zijn gewonnen prijzengeld bedraagt ₤ 5.546.
Gezien zijn stayerskwaliteiten had zijn erelijst nog mooier kunnen zijn als hij had kunnen deelnemen aan de Ascot Gold Cup, die wordt beschouwd als de belangrijkste ren voor stayers. Deze ren is echter in de jaren 1915 – 1918 in verband met de Eerste Wereldoorlog niet gehouden. De nakomelingen van Son-in-Law xx hebben later de Ascot Gold Cup jarenlang gedomineerd.

Hij is van 1917 tot en met 1935 actief geweest in de fokkerij.
Eerst stond hij op de Tickford Park stoeterij ter dekking voor een dekgeld van ₤ 98. Vanaf 1923 is hij beschikbaar op de stoeterij Terrace House in Newmarket voor een dekgeld van 200 guineas en vanaf 1924 300 guineas.
Son-in-Law xx is in 1924 en 1930 beste vaderpaard van Groot Brittannië geweest.

Zijn dochter Straitlace xx (1921) won in 1924 de Oaks. Andere succesvolle nakomelingen van Son-in-Law xx zijn Foxlaw xx (1922), Bosworth xx (1926), Trimdon xx (1926), Parenthesis xx (1927), Rustom Pasha xx (1927) en Epigram xx (1933).

Volgens Equiline.com zijn van Son-in-Law xx 182 veulens geregistreerd waarvan er 24 in rennen zijn gestart en daarvan hebben er veertien een ren gewonnen. Samen hebben de nakomelingen ₤ 190.396 gewonnen.

Over het algemeen kan worden gesteld dat Son-in-Law xx en zijn nakomelingen op oudere leeftijd beter presteerden dan als twee- of driejarigen en dat ze beter waren in rennen over meer dan 2400 meter.
Verschillende deskundigen hebben Son-in-Law xx naderhand omschreven als één van de belangrijkste bronnen voor uithoudingsvermogen in de volbloedfokkerij.

Son-in-Law xx is op 15 mei 1941 overleden.

Zijn zonen Apron xx (1920), Winalot xx (1921), Foxlaw xx (1922), Bosworth xx (1926), Rustom Pasha xx (1927), Young Lover xx (1930) en Epigram xx (1933) hebben een belangrijke rol vervuld bij de ontwikkeling van de moderne sportpaardenfokkerij.

Voorts dienen de volgende nakomelingen van Son-in-Law xx te worden genoemd:

The Winter King xx, hengst, 1918, bruin, MV. Chaleureux xx, is de vader van de hengst Barneveldt xx (1928). Barneveldt xx is de vader van Pont l’Éveque xx (1937) en die is de vader van de tweede moeder van de hengst Luciano xx (1964, V. Henry the Seventh xx). Luciano xx is de vader van de hengst Kaiserstern xx (1978) en de grootvader van de hengst Kreator xx (1992, V. Babant xx).
Barneveldt xx is voorts de moedersvader van de hengst Millerole xx (1956, V. Cobalt xx);

Lady Judor xx, merrie, 1919, bruin, MV. Sundridge xx, is de moeder van de hengst Fair Trial xx (1932, V. Fairway xx) en de tweede moeder van Tudor Minstrel xx (1944, V. Owen Tudor xx).
Fair Trial xx is onder andere de vader van Court Martial xx (1942), Palenstine xx (1947) en Courville xx.
Tudor Minstrel xx is in mannelijke lijn rechtstreeks verwant aan Kaiserstern xx (1978), Kafu xx (1980) en Kreator xx (1992);

Knight of the Garter xx, hengst, 1921, bruin, MV. Cyllene xx, is de vader van de tweede moeder van de hengst Marlon xx (1958, V. Tamerlane xx). Marlon xx is binnen de Holsteinse fokkerij een succesvolle hengst geweest. Zijn zoon Kommandeur Holst (1969) is door het KWPN goedgekeurd;

Trimdon xx, hengst, 1926, bruin, MV. William the Third xx, is de vader van de tweede moeder van Gulf Pearl xx (1962, V. Persian Gulf xx). Gulf Pearl xx is moedersvader van de hengst Apollonios xx (1981, V.Lombard xx);

Beau Père xx, hengst, 1927, bruin, MV. Polymelus xx, is de vader van de hengst Doctrine xx (1946) en Doctrine is de moedersvader van de in de Verenigde Staten gefokte hengst Mity Wind xx (1983, V. Lasting Wind xx). Mity Wind xx is in Nederland goedgekeurd en heeft de hengst Mill Reef VDL (1997) gebracht.
Beau Père xx is ook de vader van de tweede moeder van de hengst Graustark xx (1963, V. Ribot xx). Graustark xx is de vader van de hengst Key in the Mint xx (1969) en die is de vader van de tweede moeder van de hengst Wilawander xx (1993, V. Nashwan xx). Wilawander xx is door het Hannoveraanse stamboek en het KWPN goedgekeurd.
Graustark xx is ook de moedersvader van de in Nederland goedgekeurde hengst All Wins xx (1982, V. Plum Bold xx);

Maureen xx, merrie, 1931, donkerbruin, MV. Friar Marcus xx, is de moeder van de hengst Furioso xx (1939. V. Precipitation xx). Furioso xx is de vader van de hengst Furioso II SF (1965) en de grootvader van de hengsten Artilleur SF (1959, V. Kami de l’Ile SF), Le Mexico SF (1970, V. Mexico SF) en via zijn dochter Tanagra SF van de hengst Jalisco SF (1975, v. Almé Z SF);

2.2.1. Apron xx

Apron xx (V. Son-in-Law xx) is een bruine hengst die in 1920 is geboren. Hij is gefokt door de Zuid-Afrikaan Sir Abe Bailey die grote belangen had in de diamantindustrie en in Engeland een stoeterij had. Hij was ook de fokker en eigenaar van Apron’s vader Son-in-Law xx.
De moeder van Apron xx is de donkerbruine Aprille xx (1909, V. Chaucer xx) en tweede moeder is de bruine Japonica xx (1896, V. Lord Lorne xx).

Apron xx is in de jaren 1923 - 1925 uitgebracht in de rensport en won de Great Yorkshire Stakes in York. Hij heeft een winsom van ₤ 4.738.
Van 1926 -1942 is hij in Ierland ingezet voor de fokkerij.

Nakomelingen van Apron xx die van belang zijn geweest voor de sportpaardenfokkerij zijn:

Ballyferis xx, hengst, 1927, bruin, MV. Corcyra xx, is de moedersvader van de hengst Solferino xx (1940, V. Fairway xx), die voorkomt in de afstamming van de hengsten Solaris xx (1959, V. Solonaway xx), Willowcratic xx (1960, V. Democratic xx) en Apple King xx (1970, V. Birdbrook xx).
Ballyferis xx is ook de vader van de tweede moeder van de hengsten Montaval xx (1953, V. Norseman xx) en Mourne xx (1954, V. Vieux Manoir xx).
Montaval xx is de vader van de hengst Sherry Netherland xx (1959) en die is de vader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Parmentier Holst (1974).
Mourne xx is de vader van de in Nederland goedgekeurde hengst Gag xx (1966) en de grootvader van de in Frankrijk goedgekeurde hengst Laudanum xx (1967, V. Boran xx). Laudanum xx is de vader van de in Nederland goedgekeurde (Jonggor’s) Ajonc SF (1988) en de grootvader van Tangelo van de Zuuthoeve BWP (1966, V. Narcos II SF);

Alife xx, merrie, 1930, donkerbruin, MV. Junior xx, is de tweede moeder van de hengst Willowcratic xx (1960, V. Democratic xx);

Overmantle xx, merrie, 1931, bruin, MV. Buchan xx, is de tweede moeder van de hengst The Cobbler xx (1945, V. Windsor Slipper xx) en de derde moeder van de hengst Supreme Court xx (1948, V. Precipitation xx).
The Cobbler xx is de vader van de hengst Cobblers Thread xx (1955), waarvan het VLN en het KWPN samen vijf zonen hebben goedgekeurd.
Supreme Court xx is de vader van de hengst Cadmus xx (1963), die is goedgekeurd door het KWPN;

Fartuch xx, merrie, 1932, bruin, V. Viceroy xx, is de tweede moeder van de stempelhengst Ladykiller xx (1961, V. Sailing Light xx), die door het Holsteinse stamboek is goedgekeurd en veel invloed op de rijpaardenfokkerij heeft gehad. Van hem zijn tenminste 38 zonen goedgekeurd. Bekende zonen zijn Heidelberg Holst (1966), Landgraf I Holst (1966) en Lord Holst (1967) en

King’s Caprice xx, hengst, 1936, bruin, MV. Cygnus xx, is de vader van de merrie Kings Folley xx (1946) en die is de tweede moeder van de hengst Tumbled xx (1964, V. Pandofell xx). Het KWPN heeft van Tumbled xx de zonen Orlandi KWPN (1973), Pionier Holst (1974) en President Holst (1974) goedgekeurd.

2.2.2. Winalot xx

Winalot xx (V. Son-in-Law xx) is een voshengst die in 1921 is geboren. Hij is gefokt door de Griekse koopman Marcel Varipati, die met zijn handel rijk is geworden. Met zijn echtgenote heeft hij de Nunnery stoeterij in Thetford, dat 35 km ten noordoosten van Newmarket in Norfolk ligt, gekocht. Hij bracht zijn paarden onder de kleuren van zijn in 1920 verongelukte echtgenote uit in rennen.

De moeder van Winalot xx is de bruine merrie Gallenza xx (1905, V. Gallinule xx). Zij was een goede fokmerrie en bracht zeven winnaars.
Tweede moeder van Winalot xx is de bruine Excellenza xx (1897, V. Haut Brion xx).
De hengst Stockwell xx (1849, V. The Baron xx) komt zeven keer voor in de afstamming van Winalot xx.

Winalot xx was een aardige, eerlijke hengst met hangoren. Hij is getraind door George Frederick Leader,
De hengst won in de jaren 1924 – 1926 in handicaprennen zeven wedstrijden. Hij won de Craven Handicap, de Newmarket Handicap, de Manchester Cup, de Old Newton Cup, de Liverpool Summer Cup en de Duke of York Handicap. Zijn winsom bedraagt ₤ 43.267 won.

Winalot is van 1927 tot en met 1944 ingezet in de fokkerij, en ondanks dat hij niet aan de klassieke rennen heeft deelgenomen, heeft hij het ook in de fokkerij goed gedaan.

In 1935 bereikte hij op de lijst met meest winnende vaderpaarden de derde plaats.

Omdat hij last had van verschillende ouderdomskwalen is hij op 8 juli 1944 op 23-jarige leeftijd gedood.

Enkele nakomelingen van Winalot xx zijn van belang voor de moderne fokkerij van rijpaarden:

Serena xx, merrie, 1929, bruin, MV. Captivation xx, is de moeder van de hengst Arctic Star xx (1942, V . Nearco xx).
Arctic Star xx is onder andere de vader van de hengst Sable Skinflint xx (1958), die de vader is van de hengsten Komeet KWPN (1969), Kompas KWPN (1969), Makelaar KWPN (1970) en Nassau KWPN (1971).

Coup de Lyon xx, hengst, 1930, vos, MV. Sunstar xx, zie hfdst. 2.2.2.1.

Miss Moya xx, merrie, 1930, zwartbruin, MV. Friar Marcus xx, is de tweede moeder van de hengst Xebec xx (1947, V. Flamingo xx) die in 1959 in Nederland voor de warmbloedfokkerij is goedgekeurd en tot en met 1966 ter dekking heeft gestaan. Hij bracht goede sportpaarden, verschillende fokmerries en de hengst Icarus KWPN (1967);

Windrush xx, merrie, 1933, bruin, MV. Hainault xx, is de tweede moeder van de hengst Rushing Waters xx (1960, V. Whistler xx). Rushing Waters xx is onder andere de vader van de hengsten Lancier Holst (1970) en Mannerheim Holst (1971) en de moedersvader van de hengsten Record KWPN (1975, V. Komeet Holst) en Landlord Holst (1983, V. Landgraf I Holst) en

Path of Peace xx, merrie, 1934, bruin, MV. Grand Parade xx, is de tweede moeder van de hengst Sovereign Path xx (1956, V. Grey Sovereign xx).
Sovereign Path xx is de vader van de hengsten Maestoso xx (1962), Persian Path S xx (1966) en Royal Wash xx (1968).
Maestoso xx komt voor in de afstamming van de hengst Corrado I Holst (1985, V. Cor de la Bryere SF).
Persian Path S is de vader van de hengst Rivaal KWPN (1975) en Royal Wash xx is door het BWP goedgekeurd en komt voor in de afstamming van de hengst Clinton I Holst (1990, V. Carolus I Holst).

2.2.2.1. Coup de Lyon xx

Coup de Lyon xx (V. Winalot xx) is een vos hengst die in 1930 is geboren. Hij is gefokt door Thomas Evelyn Scott-Ellis, 8e Baron Howard de Walden (1880–1946).
De moeder van de hengst is de vos merrie Sundry xx (1924, V. Sunstar xx) en tweede moeder is de vos Queen’s Company xx (1917, V. Polymelus xx).

Coup de Lyon xx won in 1933 de Standard Stakes in Manchester en heeft een winsom van £ 3.727.
Na zijn rencarrière is hij van 1937 tot en met 1951 ingezet voor de fokkerij, waarbij hij afwisselend in Engeland en in Ierland stond. Hij is in augustus 1952 overleden.

Voor de rijpaardfokkerij zijn onderstaande nakomelingen van Coup de Lyon xx van belang:

Castle Maid xx, merrie, 1940, vos, Argosy xx, is de moeder van de hengst First Trial xx (1956, V. Looc Mô xx). First Trial xx is de vader van de hengst Klaroen kWPN (1969) en de moedersvader van de hengst Ulrich KWPN (1978, V. Farn Holst);

Coup de Myth xx, hengst, 1942, vos, MV. Diophon xx, is de moedersvader van de hengst Principaal KWPN (1974, V. Formateur Holst). Principaal is de moedersvader van de hengst Juventus KWPN (1991, V. Dublin KWPN);

Oatflake xx, merrie, 1942, bruin, MV. Blandford xx, is de moeder van de hengst Milesian xx (1953, V. My Babu xx).

Milesian xx is de vader van Saint Brendan xx (1962) en van de hengst Stranger xx (1963). Saint Brendan xx is de vader van de hengst Opportuun SF (1973).

Fair Comet xx, merrie, 1943, bruin, MV. Dastur xx, is de moeder van de hengst Solaris xx (1959). Het KWPN heeft dertien zonen van Solaris xx goedgekeurd, maar vrijwel geen van hen heeft de verwachtingen kunnen waar maken en

Ceresara xx, merrie, 1947, vos, MV. Papyrus xx, is de tweede moeder van de hengst Pastrocio xx (1966, V. Almoro xx). Het KWPN heeft van Pastrocio xx zeven zonen goedgekeurd voor de fokkerij. Van hen is alleen Papillon KWPN (1974) van enige betekenis voor de fokkerij. Producent KWPN (1974), Partner KWPN (1974) en Realist KWPN (1975) hebben geen bijdrage aan de fokkerij geleverd, Rogier KWPN (1975) vererfde zeer matige karakters en Rolaf KWPN (1975) was een telganger.

2.2.3. Foxlaw xx

Foxlaw xx (V. Son-in-Law xx) is een donkerbruine hengst die in 1922 is geboren op de Thickford Park stoeterij in Newport Pagnell, dat bij Milton Keynes in Buckinghamshire ligt. De fokker van Foxlaw xx is Donald Fraser en die verkocht Foxlaw xx als veulen aan zijn partner Sir Abe Bailey. Bailey was geboren in Zuid Afrika en verwierf, mede door zijn contacten met Cecil Rhodes, veel bezittingen in het toenmalige Rhodesië en in Zuid Afrika die betrekking hadden op het winnen van diamant. Daardoor werd hij in de eerste helft van de 20e eeuw één van de rijkste mensen ter wereld.

De moeder van Foxlaw xx is de vos merrie Alope xx (1909, V. Gallinule xx). Zij startte in 16 rennen en won er op tweejarige leeftijd vier van. Haar winsom bedraagt ₤ 9.168.
Ze kreeg zes veulens en is op 21-jarige leeftijd op een veiling verkocht voor 30 guineas ( ₤ 31,50).
Tweede moeder is de bruine Altoviscar xx (1902, V. Donovan xx). De hengst Donovan xx (1996, V. Galopin xx) komt ook in de afstamming van Son-in-Law xx voor en heeft een inbreng van 18,6 % op het genenpalet van Foxlaw xx.
De hengst Sterling xx (1868, V. Osford xx) komt zeven keer voor in de afstamming van Foxlaw xx.

Foxlaw xx was op vier- en vijfjarige leeftijd een uitstekende stayer. In 1926 won hij de Newmarket Jockey Club Stakes (2414 meter) en in 1927 de Ascot Gold Cup (4.023 meter). De Ascot Gold Cup is in het Verenigd Koninkrijk de meeste prestigieuze ren voor stayers.

Vanaf 1928 is Foxlaw xx beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Zijn stayerskwaliteiten gaf hij ook door aan zijn nakomelingen. Zo hebben zijn zonen Foxhunter xx (1929) en Tiberius xx (1931) de Ascot Gold Cup gewonnen en hebben Cecil xx (1931) en Fearless Fox xx (1933) de Goodwood Cup (3.219 meter) gewonnen. Zijn zoon Foxbridge xx was gedurende elf achtereenvolgende jaren leidend vaderpaard in Nieuw Zeeland.

Foxlaw xx heeft in 1935 een been gebroken en is daarop gedood. Zijn zoon Foxhunter xx (1929) is van groot belang voor de moderne rijpaardenfokkerij.

2.2.3.1. Foxhunter xx

Foxhunter xx (V. Foxlaw xx) is een vos hengst die in 1929 is geboren. Zijn moeder is de bruine merrie Trimestral xx (1914, V. William the Third xx) en tweede moeder is de bruine merrie Mistrella xx (1907, V. Cyllene xx).
Trimestral xx is ook de tweede moeder van de hengst Young Lover xx (1930, V. Son-in-Law xx, zie hfdst. 2.2.6.)
De hengst Gallopin xx (1872, V. Vedette xx) komt vijf keer voor in de afstamming van Foxhunter xx.

Als renpaard was Foxhunter xx een zeer goede stayer, die in 1932 de Doncaster Cup (3.621 meter) won en in 1933 de Ascot Gold Cup (4.023 meter).

Foxhunter xx is van 1934 tot en met 1952 actief geweest in de fokkerij. Hij is eerst in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar geweest en in de eerste maanden van 1945 is hij verkocht naar Argentinië, waar hij op Haras La Pomme ter dekking is gesteld.

Enkele nakomelingen van Foxhunter xx hebben een rol gespeeld in de ontwikkeling van de rijpaardenfokkerij, zoals:

Foxlight xx, hengst, 1935, vos, MV. Saint Just xx, is de vader van de hengst Rantzau xx (1946) (zie hfdst. 2.2.3.1.1.);

Foxcraft xx, merrie, 1940, bruin, MV. Phalaris xx, is de moeder van de hengst Fast Fox xx (1947, V. Fastnet xx). Fast Fox xx is de moedersvader van de hengst Stuyvesant xx (1973, V. Priamos xx), die in 1979 door het KWPN is goedgekeurd. Hij heeft met Winckenburgh KWPN (1980) één goedgekeurde zoon gebracht;

Cob Hunt xx, merrie, 1945, bruin, MV. Sir Cosmo xx, is de tweede moeder van de hengst Cadmus xx (1963, V. Supreme Court xx). Cadmus xx is in 1976 goedgekeurd door het KWPN en is tot en met 1979 actief geweest in de fokkerij. Er zijn 254 nakomelingen van hem geregistreerd, waaronder de goedgekeurde hengst Troongraaf KWPN (1977).


2.2.3.1.1. Rantzau xx

Rantzau xx (V. Foxlight xx) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1946 in Frankrijk geboren en is gefokt door Henri Tambareau uit de merrie Rancune xx (1940, V, Cavaliere d’Arpino xx). Tambareau had Rancune xx in 1943 gekocht om er een veulen bij te fokken en koos voor de hengst Foxlight xx omdat die opmerkelijk goed had gepresteerd in de rensport. Zo had hij de Prix de Bois Roussel en de Prix du Cadran gewonnen. Laatstgenoemde ren is open voor vierjarige en oudere volbloeds en heeft een lengte van 4.000 meter. De Prix du Cadran kan daarmee worden gezien als de Franse tegenhanger van de Engelse Ascot Gold Cup.
De tweede moeder van Rantzau xx is de vos Rockella xx (1936, V. Bishop’s Rock xx).
In de afstamming van Rantzau xx komt de hengst Saint-Simon xx negen keer voor. Saint Simon xx draagt daardoor voor 15,2 % bij aan de erfelijke aanleg van Rantzau xx.

Het exterieur van Rantzau xx was niet meteen het exterieur van een rijpaard. Zijn schouderligging was voor verbetering vatbaar en hij had een tamelijk recht achterbeen, dat hij later ook aan zijn nakomelingen bleek door te geven.

Rantzau xx heeft in Frankrijk een succesvolle rencarrière gehad. Als driejarige startte hij in negen rennen over afstanden tussen de 2000 en 3000 meter.

Van de negen rennen won hij er twee en werd daarnaast vijf keer geplaatst. Als driejarige is hij in Frankrijk als derde van zijn jaargang gerangschikt.
Rantzau xx is daarna gekocht door Marcel Boussac, die hem voor 4 miljoen oude Franse francs (ongeveer € 6.100) doorverkocht aan de Franse staatsstoeterij in Saint-Lô. In januari 1951 is hij op de stoeterij aangekomen en is daar tot zijn dood in 1971 blijven staan. In de jaren 1951 - 1962 dekte hij 40 – 49 merries per jaar. In de jaren daarna bediende hij minder merries maar in zijn fokkerijcarrière van 20 jaren heeft hij in totaal 772 merries gedekt.

Rantzau xx is via de successen van zijn nakomelingen één van de belangrijkste hengsten in de Europese springpaardenfokkerij geworden, waarbij zijn beroemde zoon Cor de la Bryère SF (1968) een belangrijke rol heeft gespeeld.

Van zijn nakomelingen zijn er in Frankrijk 76 geregistreerd als springpaard en negentien daarvan hebben een springindex van > 140. Als dressuurpaard zijn 17 nakomelingen geregistreerd en zestien nakomelinge zijn gestart in samengestelde wedstrijden.

In 1958 stond hij op een Franse ranglijst van beste springpaardenleveranciers op de 17e plaats; in 1962 klom hij op naar de 11e plaats en een jaar later naar de 5e plaats. In 1964 bereikte hij de tweede plaats op de ranglijst achter de hengst Furioso xx (1939, V. Precipitation xx).

Op een in 1970 gepubliceerde lijst van best verervende springpaardenleveranciers staat Rantzau xx achter Ibrahim SF (1952, V. The Last Orange SF) en Furioso xx op de derde plaats. In 1971, het jaar waarin hij overleed, heeft Rantzau xx de eerste plaats op de ranglijst overgenomen. In 1973 was Ibrahim SF weer de leidende springpaardenhengst in Frankrijk, maar Rantzau xx heeft nog jaren een hoge plaats op de ranglijst ingenomen en stond in 1981 zelfs weer een jaar boven aan.

De nakomelingen van Rantzau xx zijn over het algemeen gevoelig en zeer atletisch. Ze zijn vaak niet makkelijk te rijden en vergen een goede ruiter. Ondanks deze eigenschappen zijn de nakomelingen van hem veel gevraagde springpaarden.

Dochters van Rantzau xx die van belang zijn voor de rijpaardenfokkerij zijn:

Italienne SF, 1952, vos, MV. Nagaro SF, is de tweede moeder van de hengst Opportuun SF (1973, Saint Brendan xx), die in 1978 en 1979 op basis van de toenmalige Paardenwet 1939 in Nederland is goedgekeurd. In 1978 is hij na afloop van het verrichtingsonderzoek niet in het stamboek opgenomen en in 1979 heeft hij het verrichtingsonderzoek niet afgemaakt. De in 1978, 1979 en 1980 geboren nakomelingen konden op basis van een besluit van het KWPN wel worden geregistreerd door het KWPN;

Olympiade SF, 1958, schimmel, MV. Maritime Law xx, is de tweede moeder van de hengst Troubadour SF (1977, V. Beau Manoir xx), die in 1980 door het KWPN is goedgekeurd. Van hem zijn 317 nakomelingen geregistreerd;

Perle de Norval SF, 1959, vos, MV. Bouton d’Or SF, is de derde moeder van de hengst Baloubet du Rouet SF (1989, V. Galoubtet A SF). Baloubet du Rouet SF is meervouding winnaar van de wereldbeker springen en is goedgekeurd door het Selle Français, het BWP, het SBS en het Hannoveraanse-, Holsteinse- en Zweedse stamboek en

Univers SF, 1964, vos, MV. Atour SF, is de derde moeder van de hengst Nabab de Rêve BWP (1990, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het BWP, het SBS, het Selle Français en het Selle Italiana.

De Franse staatstoeterijen hebben zeventien zonen van hem ter dekking gesteld:

Joli Coeur SF (1953), Kalmiste SF (1954), Macip du Mesnil SF (1956), Nez de Cuir SF (Diamant) (1957), Oeil Bleu SF (1958), Phoenix SF (1959), Prince SF (1959), Quelqu’un SF (1960), Roi du Tilleul SF (1961), Starter SF (1962), Benzau SF (1967), Calmar du Poncel SF (1968), Dirham Utopique SF (1969), Duc de Cavron SF (1969), Duc de Thurin SF (1969) en Esabel du Vivier SF (1970).

Andere zonen van Rantzau xx die voor de fokkerij zijn ingezet zijn: Nenuphar SF (1957), Oh Rantzau Pie V SF (1958), Rase-Motte SF (1959), Rince l’Oeil SF (1961), Sauteul van Wynendaele SF (1962), As du Bourg SF (1966), Calmiste SF (1968), Cor de la Bryère SF (1968), Erioso SF (1970), Fier de Lui SF (1971) en Grand Duc SF (1972).

Internationaal succesvolle sportpaarden van Rantzau xx zijn:

Labrador C SF, ruin, 1955, MV. Mon Beguin DS, is uitgebracht door Michel Pelisser (FRA) en Gilles Bertrand de Balanda (FRA));

Luxeuse B SF , merrie, 1955, MV. Jersey DS;

Medrano SF, 1956, is uitgebracht door Lance Huet (NED) en Tineke Zwolsman (NED);

Nageur SF ,1957, won een CSI in Lissabon

Osiris C SF ,ruin, 1958, MV. Mon Beguin DS;

Pascha du Bourg SF, 1959, won voor Spanje een CSI in Italië;

Prince Royal SF, ruin, 1959, MV Misti DS;

Qualibet Z, 1960, is door Jean-Luc Cornille (FRA) uitgebracht in eventing wedstrijden. De combinatie nam deel aan het wereldkampioenschap 1970 in Punchetown en behaalde met het Franse team de zilveren medaille in de landenwedstrijd;

Radar II SF, 1961, is uitgebracht door Piero d’Inzeo (ITA)),

Roi du Manoir SF, ruin, 1961, MV. Valet Maitre DS;

Sire du Logis SF, ruin, 1962, MV Roscof B TF ;

Unic F SF, ruin, 1964, MV. Mon Beguin DS;

Amour de Juilley SF, ruin, 1966, MV. Fulminant DS;

Beau Fixe SF ,1967;

Echo de Cavron SF,ruin, 1970, MV. Ibrahim DS, is door Barney Ward (USA) uitgebracht.

Fier de Lui SF, ruin, 1971, MV. Fulmonant DS, is door Patrick Caron (FRA) uitgebracht en

Graine d’Oria SF, merrie, 1972, MV. Fakir DS, is in wedstrijden uitgebracht door Eric Lavallois (FRA).

2.2.3.1.1.1. Joli Coeur SF

Joli Coeur SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1953 geboren en is gefokt door Louis Lemaitre.
Joli Coeur SF is een broer van de hengst Kalmiste SF (1954, zie hfdst. 2.2.3.1.1.2.)
De moeder van beide hengsten is de vos merrie Enchantee SF (1948, V. Mon Beguin SF) en tweede moeder is Tolosa SF (1941, V. Omnium SF).
Tolosa SF is ook de moeder van de hengsten Gamin SF (1950, V. Bouton d’Or SF) en Medaillon SF (1956, V. Ultimate xx).

Gerekend over acht generaties voert hij 54,7 % Engels volbloed en tenminste 5,5 % draver bloed. Van zijn afstamming is 22,6 % onbekend.

Joli Coeur SF is van 1957 – 1969 actief geweest in de fokkerij.
SIRE, de organisatie die in Frankrijk de burgerlijke stad van paarden bijhoudt, heeft 102 nakomelingen van Joli Coeur SF geregistreerd, maar de Franse website webpedigrees.com bevat de gegevens van 181 nakomelingen.

De Franse staatstoeterijen hebben de zonen Ourvari SF (1958) en Princier SF (1959) beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Daarnaast is de zoon Quarteron SF (1960) als privéhengst beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Nakomelingen van Joli Coeur SF die voor de ontwikkeling van de fokkerij van belang zijn geweest zijn:

Ourvari SF, hengst, 1958, vos, MV. Jus de Pomme SF, is de vader van de hengsten Un Rêve SF (1964) en Arrivist Peirdemeesterije SF (1966).
Un Rêve SF is de vader van de tweede moeder van de hengst Champion de Lys SF (1990, V. Laeken SF). Champion de Lys SF is de vader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Silverstone Zang (1999) en die is de vader van de hengst Bugatti VDL KWPN (2006).
Arrivist Peirdemeesterije SF is goedgekeurd door het BWP en is van 1969 tot 1985 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 187 nakomelingen geregistreerd.

Olive SF, merrie, 1958, vos, MV. Ultimate xx, is de moeder van de hengst Vesuve SF (1965, V. Bel Avenir SF).
Vesuve SF is de vader van de hengst Liguster SF, die in 1974 is goedgekeurd door het KWPN en in 1984 afgekeurd omdat zijn nakomelingen op een te laag niveau presteren. Van Liguster SF zijn door het KWPN 579 nakomelingen geregistreerd;

Ondee SF, merrie, 1958, vos, MV. Kif Kif SF is de moeder van de hengst USA SF (1964, V. Birthday Greetings xx), die door het Zwitserse stamboek ZVCH is goedgekeurd;

Patience SF, merrie, 1959, vos, MV. Martin de Re SF, is de derde moeder van de hengst Calypso SF (1984, V. Hadj A x). Calypso is in 1988 door het KWPN goedgekeurd. Hij is tot maart 1995 in Nederland actief geweest in de fokkerij. Het KWPN heeft 329 nakomelingen van hem geregistreerd en

Quinoleine SF, merrie, 1960, vos, MV. Bel Avenir SF, is de moeder van de hengst Astrakan SF (1970, V. Ibrahim SF).2.2.3.1.1.2. Kalmiste SF

De vos hengst Kalmiste SF (V. Rantzau xx) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1954 geboren en is gefokt door Louis Lemaitre. Kalmiste SF is een broer van de hengst Joli Coeur SF (1953, zie hfdst. 2.2.3.1.1.1.)

Zijn moeder is de vos merrie Enchantee SF (1948, V. Mon Beguin SF) en tweede moeder is Tolosa SF (1941, V. Omnium SF). Tolosa SF is ook de moeder van de hengsten Gamin SF (1950, V. Bouton d’Or SF) en Medaillon SF (1956, V. Ultimate xx).

Gerekend over acht generaties voert hij 54,7 % Engels volbloed en tenminste 5,5 % draver bloed. Van zijn afstamming is 22,6 % onbekend

Kalmiste SF is van 1958 tot 1977 als hengst actief geweest in de Franse fokkerij.

SIRE heeft 197 nakomelingen van hem geregistreerd en op www. webpedigrees.com staan de gegevens van 213 nakomelingen.
Van de nakomelinge zijn er 98 geregistreerd als springpaard, 27 zijn gestart in samengestelde wedstrijden en twaalf in de dressuursport.

De Franse staatsstoeterijen hebben de zonen Arpege SF (1966), Echo de Champroy SG (1970) en Espoir du Berry SF (1970) goedgekeurd voor de fokkerij.
Daarnaast is de hengst Goenland de Normandie SF (1972) goedgekeurd door het Belgische fvSBS en het Zweedse stamboek en is Isoard SF (1970) tot de fokkerij toegelaten.

Nakomelingen van Kalmiste SF die voor de ontwikkeling van de fokkerij van belang zijn geweest zijn:

Brune est d’Or SF, merrie, 1967, bruin, MV. Verdi xx, is de moeder van de hengsten Samourai des Isles SF (1984, V. Foudre de Guerre SF) en Ulior des Isles SF (1986, V. Uriël SF). Samourai des Isles SF is goedgekeurd door het Belgische stamboek SBS en Ulior des Isles SF door het Selle Français;

Carmine SF, merrie, 1968, vos, MV. Sweet Home xx, is de moeder van de hengst Qyou de Longvaut SF (1982, V. I Love You SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Floralie SF, merrie, 1971, vos, MV. Maroc x is de moeder van de vos merrie Loripierre SF (1976, V. Foudre de Guerre SF). Loripierre SF is in 1983, gereden door Bertrand de Balanda, Frans kampioen bij de zevenjarigen geworden en ze is de moeder van de hengst Dollar de la Pierre SF (1991, V. Quidam de Revel SF). Dollar de la Pierre SF nam onder de naam Taloc M voor Mexico deel aan de Olympische Spelen 2000 in Sydney en is in 2001 in Lanaken wereldkampioen bij de hengsten geworden en hij is de moedersvader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Heathrow KWPN (2012, V. Der Senaat BWP) en

Ida SF, merrie, 1974, vos, MV. Joue Tes Atouts SF, is de moeder van de hengst Virus de la Pierre SF (1987, V. Almé SF), die is goedgekeurd door het Selle Français.

2.2.3.1.1.3. Macip du Mesnil SF

Macip du Mesnil SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 160 cm. Hij is geboren in 1956.
Zijn moeder is de vos merrie Dame d’Espoir SF (1947, V. Quaker SF) en tweede moeder is de vos Urania SF (1942, V. Nagaro SF).
De afstamming van moeder Dame d’Espoir is voor een deel onbekend. Naast Franse halfbloedpaarden komen ook enkele volbloeds (Vieux Chouan xx en Ajax xx) in haar afstamming voor en er is enige invloed van dravers.

Gerekend over acht generaties voert Macip du Mesnil SF 55,9 % volbloed.
De hengst is van 1960 tot en met 1972 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 91 nakomelingen geregistreerd.


2.2.3.1.1.4. Nenuphar SF

Nenuphar SF (V. Rantzau xx) is een hengst die in 1957 is geboren. Zijn moeder is de vos merrie Fleur de Beaumanoir SF (1949, V. Relleville SF) en tweede moeder is de vos Sirene SF (1942, V. Jersey SF).
Fleur de Beaumanoir SF is ook te tweede moeder van de hengsten As du Beaumanoir SF (1966, V. Ibrahim SF) en Calin du Manoir SF (1968, V. Nostradamus SF).
Nenuphar is goedgekeurd door het Argentijnse stamboek. Over zijn prestaties in de fokkerij is geen informatie bekend.

2.2.3.1.1.5. Nez de Cuir SF / Diamant W0001053

Nez de Cuir SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 160 cm. Hij is op 14 april 1957 geboren.
Nez de Cuir SF is een broer van de hengsten Prince SF (1959) en Quelq’un SF (1960).
De moeder van deze hengsten is de vos merrie Falaise SF (1949, V. Mon Beguin SF) en tweede moeder is Aiglonne SF (1944, V. Il Va SF).
Aiglonne SF is ook de moeder van de vos hengst Enfacon SF (1948, V. Mon Beguin SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.
Ne de Cuir SF voert 55,6 % Engels volbloed.

De hengst is eind 1960 onder de naam Diamant goedgekeurd door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek en heeft in 1961 in België ter dekking gestaan. Vanaf 1962 tot en met 1968 is hij in Frankrijk beschikbaar geweest.
Het BWP heeft 5 nakomelingen van hem geregistreerd en in Frankrijk zijn 21 nakomelingen van hem geregistreerd.

2.2.3.1.1.6. Oeil Bleu SF

Oeil Bleu SF is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren in 1958 en is gefokt door P. Debesne.
Zijn moeder is de vos merrie Etna SF (1948, V. Vautour SF) en tweede moeder is Venise SF (1943, V. Mon Beguin SF).

Gerekend over acht generaties bestaat de afstamming van Oeil Bleu SF voor 55,4 % uit Engels volbloed.
Oeil Bleu SF is van 1962 tot en met 1972 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 61 nakomelingen geregistreerd, waaronder de hengsten Ultime d’Herclat SF (Frappant Sprt) (1954, zie hfdst. 2.2.3..1.1.6.1.) en zijn broers Valet d’Herclat SF (1965, zie hfdst. 2.2.3.1.1.6.2.) en Atout d’Herclat SF (1966, zie hfdst. 2.2.3.1.1.6.3.).

2.2.3.1.1.6.1. Ultime d’Herclat SF / Frappant 2571 Sprt

Ultime d’Herclat SF is een vos hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 12 april 1964 geboren en is gefokt door Clovis Pottier uit Néville-sur-Mer, dat ten oosten van Cherbourg in het noorden van het departement Manche in Normandie ligt.

Ultime d’Herclat SF is een broer van Valet d’Herclat SF (1965) en Atout d’Herclat SF (1966).

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Jezabel SF (1953, V. Fra Diavolo xx) en tweede moeder is de bruine Tulipe SF (1944, V. Opera SF).
Ultime d’Herclat SF voert, gerekend over acht generaties, 53,1 % Engels volbloed. Verder is zijn afstamming Frans, inclusief tenminste 7,0 % draverbloed.

De hengst is in 1968 goedgekeurd door het KWPN en is toen met nummer 2571 in het sportregister ingeschreven onder de naam Frappant.

Hij is van 1968 tot en met 1977 voor de fokkerij beschikbaar geweest op het dekstation van Van den Brand in Haarsteeg bij Vlijmen in Noord Brabant.
In 1969 heeft Frappant in Sleen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 42 dagen. In de rapportage wordt gesproken over een zeer sterk paard dat in stap en draf ruimte te kort komt. In de terreinproef is hij zeer snel. Hij beëindigt het onderzoek met 151,29 punten, waarmee hij het beste scoort van de vier rijpaardhengsten die dat jaar in Sleen een verrichtingsonderzoek afleggen.
In 1971 is een groep veulens, enters en twenters van hem beoordeeld. Gerapporteerd is dat het beeld van de nakomelingen eenvoudig is en dat de nakomelingen dichter bij het veelzijdigheidstype staan dan bij het rijpaardtype. De nakomelingen hebben voldoende hoogte en diepte. De hengst heeft merries nodig met adel en klasse.

Frappant is in maart 1978 overleden.

Het KWPN heeft 532 nakomelingen van hem geregistreerd.

Zijn dochter Nicole KWPN (1972) is de tweede moeder van de hengst Candyboy KWPN (1984, V. Lucky Boy xx).

2.2.3.1.1.6.2. Valet d’Herclat SF

Valet d’Herclat SF (V. Oeil Bleu SF) is een bruine hengst die op 5 mei 1965 is geboren. Hij is gefokt door Clovis Pottier uit Néville-sur-Mer, dat ten oosten van Cherbourg in het noorden van het departement Manche in Normandie ligt.

Valet d’Herclat SF is een broer van Ultime d’Herclat SF (1964) en Atout d’Herclat SF (1966).

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Jezabel SF (1953, V. Fra Diavolo xx) en tweede moeder is de bruine Tulipe SF (1944, V. Opera SF).

Valet d’Herclat SF voert, gerekend over acht generaties, 53,1 % Engels volbloed. Verder is zijn afstamming Frans, inclusief tenminste 7,0 % draverbloed.

Valet d’Herclat SF is goedgekeurd door de Selle Français en is van 1969 tot zijn dood op 21 juli 1979 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Van de hengst zijn 68 nakomelingen geregistreerd. Van hen zijn er 18 uitgebracht in de springsport, drie in de dressuursport en negen in de samengestelde wedstrijdsport.

2.2.3.1.1.6.3. Atout d’Herclat SF


Atout d’Herclat SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 25 april 1966 geboren en is gefokt door Clovis Pottier uit Néville-sur-Mer, dat ten oosten van Cherbourg in het noorden van het departement Manche in Normandie ligt.

Atout d’Herclat SF is een broer van Ultime d’Herclat SF (1964) en Valet d’Herclat SF (1966).

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Jezabel SF (1953, V. Fra Diavolo xx) en tweede moeder is de bruine Tulipe SF (1944, V. Opera SF).

Atout d’Herclat SF voert, gerekend over acht generaties, 53,1 % Engels volbloed. Verder is zijn afstamming Frans, inclusief tenminste 7,0 % draverbloed.

Atout d’Herclat SF is goedgekeurd door het Selle Français. De Franse staatsstoeterijen hebben hem van 1971 tot en met 1982 beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 124 nakomelingen geregistreerd. Van de nakomelingen zijn er 17 in de springsport uitgebracht, vijf zijn in dressuurwedstrijden in Frankrijk gestart en zes in samengestelde wedstrijden.

2.2.3.1.1.7. Oh Rantzau Pie V SF

Oh Rantzau Pie V SF (V. Rantzau xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is op 25 april 1958 geboren en is gefokt door Victor Marquet.

Zijn moeder is de merrie Utopie III SF (1942, V. Feb xx) en tweede moeder is Gagne ta Croute SF (1928, V. Jarnac xx).
Gerekend over acht generaties voert Oh Rantzau Pie V SF 87,5 % Engels volbloed. In zijn afstamming komt de hengst Bend Or xx (1877, V. Doncaster xx) acht keer voor.

Oh Rantzau Pie V SF is goedgekeurd door het Selle Français en is van 1967 tot en met 1974 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 43 nakomelingen geregistreerd.
Hij heeft met zijn bruine zoon Fakir du Linon SF (1971, MV. Ultimate xx, zie 2.2.3.1.1.7.1.) één goedgekeurde hengst gebracht.

Zijn dochter Diane VIII SF, 1969, vos, MV. Sisyphe xx is de moeder van de hengsten Nostra du Serein SF (1979, V. Artichaut SF) en Tanaël de Serein SF (1985, V. Narcos II SF). Tanaël de Serein SF is onder Hubert Bourdy (FRA) uitgekomen in internationale springwedstrijden.

Nostra du Serein SF is goedgekeurd door het Selle Français en Tanaël de Serein SF is goedgekeurd door het Selle Français en het Zwitserse stamboek.

Oh Rantzau Pie V SF is op 4 december 1974 overleden.2.2.3.1.1.7.1. Fakir du Linon SF


Fakir du Linon SF (V. Oh Rantzau Pie V SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is op 1 maart 1971 geboren en is gefokt door Gravin Regis de Lorgeril.
De moeder van de hengst is de donkerbruine merrie Kulminente SF (1954, V. Ultimate xx) en tweede moeder is de vos Girandole SF (1950, V. Quaker SF). Girandole SF is ook de moeder van de hengst Quarto SF (1960, V. Ultimate xx).
Gerekend over acht generaties voert Fakir de Linon SF 71,2 % Engels volbloed.

Fakir du Linon SF is goedgekeurd door het Selle Français en is door de Franse staatsstoeterijen van 1975 tot en met 1988 beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Van hem zijn 236 nakomelingen geregistreerd. Daarvan zijn er in Frankrijk 76 in springwedstrijden uitgebracht, 19 in dressuurwedstrijden en 16 in samengestelde wedstrijden.
De hengst is in 1989 overleden.


2.2.3.1.1.8. Phoenix SF


Phoenix SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 25 maart 1959 geboren en is gefokt door Henri Ozenne.
De moeder van Phoenix SF is de vos merrie Java SF (1953, V. Atour SF) en tweede moeder is de vos Alerte SF (1949, v. Mon Beguin SF).
Gerekend over acht generaties heeft Phoenix SF een afstamming met een inbreng van 58,7 % Engels volbloed.

Phoenix SF is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1963 tot en met 1980 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Van hem zijn 213 nakomelingen geregistreerd, waaronder de goedgekeurde hengst Don Juan SF (1969, zie hfdst. 2.2.3.1.1.8.1.).
Twee dochters van Phoenix SF zijn moeder van goedgekeurde hengst geworden. Het betreft:

Illiade SF, 1974, schimmel, MV. Nithard x, is de moeder van de hengst Onyx IV SF (1980, V. Jalisco B SF), die is goedgekeurd door het Selle Français en

Kysra d’Auzey SF, 1976, vos, MV. Beau Fixe xx, is de moeder van de hengsten Arra d’Auzey SF (1988, V. Double Espoir SF) en Hybsra d’Auzey SF (1995, V. Libero H Holst). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français.

Van de nakomelingen zijn er 93 uitgekomen in de springsport, negen in de dressuursport en 15 in de samengestelde wedstrijdsport.

Kysra d’Auzey SF is in de internationale springsport uitgebracht door Hervé Godignon (FRA) en Patrick Blanckaert (FRA). De merrie won Grand Prix wedstrijden in Biarritz, New York en Washington en behaalde daarnaast overwinningen in Londen en Parijs-Bercy.

2.2.3.1.1.8.1. Don Juan SF

Don Juan SF (V. Phoenix SF) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 13 april 1969 geboren en is gefokt door Etienne Rupp.
De moeder van Don Juan SF is de merrie Venise SF (1965, V. Sweet Home xx) en tweede moeder is de vos Lola de Cizières SF (1955, V. Flux Cake SF).
Gerekend over acht generaties bedraagt het aandeel Engels volbloed in de afstamming van Don Juan SF 62,1 %.

Don Juan SF is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1973 – 1984 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Van hem zijn 215 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 57 zijn uitgekomen in de springsport, elf in de dressuursport en elf in de samengestelde wedstrijdsport.

Don Juan is op 13 oktober 1984 overleden.2.2.3.1.1.9. Prince SF


Prince SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm.
Hij is op 13 maart 1959 geboren en is gefokt door Auguste Janot.

Prince SF is een broer van de hengsten Nez de Cuir (1957) en Quelq’un SF (1960). De moeder van deze hengsten is de vos merrie Falaise SF (1949, V. Mon Beguin SF) en tweede moeder is Aiglonne SF (1944, V. Il Va SF).

Aiglonne SF is ook de moeder van de vos hengst Enfacon SF (1948, V. Mon Beguin SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.

Prince SF voert 55,6 % Engels volbloed.

Prince SF is goedgekeurd door het Selle Français en is van 1963 tot en met 1978 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hen zijn 223 nakomelingen geregistreerd. Van hen zijn er81 in Frankrijk uitgebracht in de springsport, 26 in samengestelde wedstrijden en veertien in dressuurwedstrijden.
Prince is op 20 augustus 1978 overleden.
2.2.3.1.1.10. Pandour SF / Rase - Motte ZVCH

Pandour SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst die is geboren in 1959.
Zijn moeder is de vos merrie Kerbie SF (1954, V. Fulminant SF) en tweede moeder is Une Amie SF (1942, V. Ocelot SF).
Gerekend over acht generaties voert Pandour 59,8 % Engels volbloed.
Pandour is verkocht naar Zwitserland en daar door het Zwitserse stamboek ZVCH goedgekeurd onder de naam Rase-Motte.
Ook is zijn zoon Ramdan (1964) door het ZVCH goedgekeurd.
Over hun prestaties in de fokkerij is weinig bekend.

2.2.3.1.1.11. Quelqu’un SF


Quelqu’un SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 1 maart 1960 en is gefokt door Auguste Janot.

Quelqu’un SF is een broer van de hengsten Nez de Cuir (1957) en Prince SF (1959).

De moeder van deze hengsten is de vos merrie Falaise SF (1949, V. Mon Beguin SF) en tweede moeder is Aiglonne SF (1944, V. Il Va SF).

Aiglonne SF is ook de moeder van de vos hengst Enfacon SF (1948, V. Mon Beguin SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.

Quelqu’un SF voert 55,6 % Engels volbloed.
Hij is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1964 tot en met 1981 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn

283 nakomelingen geregistreerd, waaronder de goedgekeurde zonen De Quelqu’un SF (1969), Ferrum BWP (1971, zie2.2.3.1.1.11.1. ), Geai de la Cense SF (1972, zie hfdst. 2.2.3.1.1.11.2.) en Jeny de la Cense SF (1975, zie hfdst. 2.2.3.1.1.11.3.).
Van hen heeft De Quelqu’un SF, met slechts twee geregistreerde nakomelingen, in de fokkerij geen rol van betekenis gespeeld.

Daarnaast zijn enkele dochters de moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Caly de la Cense SF, 1968, vos, MV. Ultimate xx, is de moeder van de vos hengst J. de la Vesquerie SF (1975, V. Quastor SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Deesse VI SF, 1969, MV. Menetrier xx, is de moeder van de vos hengst Ouraz III SF (1980, V. Dynamique SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Faribole SF, 1971, vos, MV. Oleiri xx, is de moeder van de vos hengst Sans Souci des Hayettes SF / Abakan la Silla (1980. V. Almé SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en het Belgische SBS;

Heva de la Cense SF, 1973, MV. Ultimate xx, is de moeder van de vos hengst Odin de la Cense SF (1980, V. Hidalgo de Riou SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en

Java de Malroy SF, 1975, vos, MV. Floreal II x, is de moeder van de vos hengst Umour du Fenaud SF (1986, V. Double Espoir SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.

Van de nakomelingen van Quelqu’un zijn er 133 uitgebracht in de springsport, 24 in de samengestelde wedstrijdsport en 20 in de dressuursport.

2.2.3.1.1.11.1. Ferrum W 00001199 BWP

Ferrum BWP (V. Qelqu’un SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 25 maart 1971 geboren en is gefokt door J. Brunaud.

Zijn moeder is de bruine merrie Sardanne SF (1962, V. Mexico SF) en tweede moeder is de schimmel Hesione SF (1951, V. Flambard xx).
Gerekend over acht generaties heeft Ferrum BWP een afstamming met een aandeel van 55,8 % Engels volbloed. Daarnaast bestaat 39,5 % uit Frans SF bloed en de rest is onbekend.

Ferrum BWP is op 7 december 1974 goedgekeurd door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek. Hij is in de jaren 1975 tot en met 1980 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 98 nakomelingen geregistreerd.

Zijn zoon Baltimore BWP (1978) is door Barbara Bancroft (USA) uitgebracht in de internationale springsport (1.60m.).

2.2.3.1.1.11.2. Geai de la Cense SF

Geai de la Cense SF (V. Quelqu’un SF) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 11 maart 1972 geboren en is gefokt door Jacky Misteli uit Rochefort-en-Yvelines, dat bij Rambouillet ten zuidwesten van Parijs ligt.
Geai de la Cense SF is een broer van Jeni de la Cense SF (1975, zie hfdst. 2.2.3.1.1.11.3.)
Hun moeder is de vos merrie Tulipe SF (1963, V. Notable SF) en tweede moeder is de bekende vos fokmerrie Bagatelle SF (1945, V. Belleville SF).
Bagatelle SF is voorts de moeder van de hengsten Galant de Sartilly SF (1950, V. Vert Galant SF) en Lustucru SF (1955, V. Ultimate xx) en ze is de tweede moeder van de hengsten Khereddine SF (1954, V. Babouino xx) en zijn broer Lamarfa SF (1955), van Cor de Chasse SF (1968, V. Ibrahim SF) en zijn broer Goeland SF (1972), en van Joli Coeur SF (1975, V. Pot d’Or xx) en Pellican d’Or SF (1981, V. Imam d’Or SF).
Gerekend over acht generaties voert Geai de la Cense SF 42,5 % Engels volbloed in de afstamming en 57,5 % Frans bloed.

De hengst is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1976 tot en met 1986 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Van Geai de la Cense SF zijn 184 nakomelingen geregistreerd. Van hen zijn er 93 in springwedstrijden uitgebracht, 36 in dressuurwedstrijden en 33 in samengestelde wedstrijden.
Hij is op 17 oktober 1986 overleden.

2.2.3.1.1.11.3. Jeny de la Cense SF


Jeny de la Cense SF (V. Quelqu’un SF) is een hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 17 mei 1975 geboren en is gefokt door Jacques Mistelli uit Rochefort-en-Yvelines, dat bij Rambouillet ten zuidwesten van Parijs ligt.
Hij is een broer van de hengst Geai de la Cense SF (1972, zie hfdst. 2.2.3.1.1.11.2.)

Hun moeder is de vos merrie Tulipe SF (1963, V. Notable SF) en tweede moeder is de vos Bagatelle SF (1945, V. Belleville SF).

Bagatelle SF is voorts de moeder van de hengsten Galant de Sartilly SF (1950, V. Vert Galant SF) en Lustucru SF (1955, V. Ultimate xx) en ze is de tweede moeder van de hengsten Khereddine SF (1954, V. Babouino xx) en zijn broer Lamarfa SF (1955), van Cor de Chasse SF (1968, V. Ibrahim SF) en zijn broer Goeland SF (1972), en van Joli Coeur SF (1975, V. Pot d’Or xx) en Pellican d’Or SF (1981, V. Imam d’Or SF).

Gerekend over acht generaties voert Geai de la Cense SF 42,5 % Engels volbloed in de afstamming en 57,5 % Frans bloed.

Jeny de la Cense SF is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en van 1979 tot en met 1982 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld.
Van hem zijn 47 nakomelingen geregistreerd. Twaalf nakomelinge zijn in de springsport uitgebracht, twee in de dressuursport en twee in de endurancesport.

2.2.3.1.1.12. Roi du Tilleul SF

Roi du Tilleul SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 2 april 1961 geboren en is gefokt door Emile Esnault uit Courtonne la Meurdrac dat net ten oosten van Lisieux in het Franse departement Calvados ligt.

Zijn moeder is de vos merrie Anisette SF (1944, V. Relleville SF). Zij is ook de tweede moeder van de vos hengst Kaid de Bratand SF (1976, V. Nankin SF)
Tweede moeder van Roi du Tilleul SF is Elegante SF (1926, V. Qui Va La SF).
Gerekend over acht generaties heeft hij een afstamming met 51,5 % Engels volbloed.

Roi du Tilleul SF is door de Franse staatsstoeterijen van 1966 tot en met 1985 in het noordoosten van Frankrijk beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Hij heeft daar een allegaartje van merries aangevoerd gekregen, waarbij veel merries van onbekende herkomst waren. Er zijn van hem 301 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 73 in de springsport zijn uitgebracht, 19 in de dressuursport en 18 in de samengestelde wedstrijdsport.

Roi du Tilleul SF is op 11 november 1986 overleden.

2.2.3.1.1.13. Sauteul van Wynendaele 621212SF / W00001088

Sauteuil van Wynendaele SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst. Hij is op 4 juni 1962 geboren.

Zijn moeder is de vos merrie Kalmouki SF (1954, V. Fulminant SF) en tweede moeder is Vanite SF (1943, V. Merry Chesnut SF).
Gerekend over acht generaties voert Sauteul van Wynendaele 63,5 % Engels volbloed in zijn afstamming.

Sauteul van Wynendaele is op 14 maart 1966 goedgekeurd door het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek en heeft tot en met 1982 ter dekking gestaan. Het BWP heeft 152 nakomelingen van hem geregistreerd.

2.2.3.1.1.14. Starter SF


Starter SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 10 februari 1962 en is gefokt door Emile Hallais uit Saint-Aubin-des-Preaux, dat bij Granville in het Franse departement Manche ligt.
De moeder van Starter SF is de vos merrie Kaironnaise SF (1954, V. Jus de Pomme SF) en tweede moeder is de vos Tamise SF (1941, V. Jicky SF).
Gerekend over acht generaties bedraagt het percentage Engels volbloed in zijn afstamming 63,8 %.

Starter SF is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1966 tot en met 1989 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 530 nakomelingen geregistreerd.

Zijn zonen Kissovo (1976), Pastis du Mesnil SF (1981), Perle de Plantro SF (1981), Quarter III SF (1982), Star de France SF (1984), Tamaris III SF (1985), Valet de Coquerie SF (1987), Venu du Theil SF (1987), Alto de B’neville SF (1988), Apache du Plant SF (1988), As de Bray SF (1988), Camee d’Or SF (1990), Cap de B’neville SF (1990) en Cristal Platière SF (1990) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Ruim veertig dochters van Starter SF is moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Bohemienne IV SF, 1967, vos, MV. Fracasse SF, is de moeder van de hengst Malindi della Quartarella SI (1987, V. Joyau d’Or A SF), die is goedgekeurd door het Italiaanse stamboek;

Corolys SF, 1968, vos, MV. Fra Diavolo xx, is de moeder van de hengsten Prelude de Cheux SF (1981, V. Benroy xx) en Tresor de Cheux SF (1985, V. Grand Veneur SF), die beiden zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Danae SF, 1969, vos, MV. Fra Diavolo xx, is de moeder van de vos hengst Jabad SF (1975, V. Surioso de Ver SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Dans le Vent SF, 1969, bruin, MV. Furioso xx, is de moeder van de hengst Veneur du Prelet SF (1987, V. Grand Veneur SF), die is goedgekeurd door het Selle Français.
Dans le Vent SF is ook de tweede moeder van de hengst Fuego du Prelet SF (1993, V. Jalisco B SF), die de grootvader is van de hengst Homerun KWPN (2012, V. Vivant van de Heffinck BWP) en de moedersvader van de hengst First Verdi KWPN (2010, V. Verdi KWPN);

Ebosia SF, 1970, vos, MV. Urus SF, is de moeder van de hengsten Tu Viens d’Orval SF (1985, V. Uriël SF) en zijn broer Uriël d’Orval SF (1986). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français;

Eglantine SF, 1970, vos, MV. Diable Rouge SF, is de moeder van de vos hengst Obelisque Normand SF (1980, V. Fend l’Air SF), die is goedgekeurd door het BWP;

Epopee SF, 1970, donkerbruin, MV. Haut de Chaussee SF, is de moeder van de vos hengst Persan II SF (1981, V. Grand Veneur SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Gentillesse SF, 1972, vos, MV. Quetieville SF, is de moeder van de vos hengst Dragon du Valon SF (1991, V. Scherif d’Elle SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Godwin SF, 1972, bruin, MV. Ibrahim SF is de moeder van de hengsten Bonjour SF (1976, V. Bibelot SF), Pascha des Sevres SF (1981, V. Uriël SF) en Etna Paluelle SF (1992, V. Rosire SF). Alle drie hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français en Bonjour SF is ook goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Janita SF, 1975, vos, MV. Debuché SF, is de moeder van de bruine hengst Talisman II SF (1985, V. Kayak SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Kaironaise III SF, 1976, vos, V. Tigre Rouge SF, is de moeder van de bruine hengst Almayack SF (1988, V. Kayack SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Kaline du Palis SF, 1976, vos, MV. Vin d’Honneur SF, is de moeder van de door het Selle Français stamboek goedgekeurde hengsten Adadgio du Hil SF (1988, V. Kayack SF) en Dandy de Surcy SF (1991, V. Type d’Elle SF);

Katel SF, 1976, bruin, MV. Ibrahim SF, is de moeder van de bruine hengst Upstairs SF (1986, V. Benroy xx), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Kavale SF, 1976, vos, MV. Sunny Boy de Mesnil SF, is de moeder van de vos hengst Plein d’Espoirs IV SF (1981, V. Tanaël SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

La Belle Blonde SF, 1977, vos, MV. Uranus de l’Ere SF, is de moeder van de vos hengst Fringant de la Fage SF (1993, V. Socrate de Chivre SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Lady de la Cour SF, 1977, vos, MV. Ascot SF, is de moeder van de vos hengsten Tenor de la Cour SF (1985, V. Grand Veneur SF) en Eden de la Cour SF (1992, Le Tot de Semilly SF). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek en Tenor de la Cour SF is ook goedgekeurd door het Italiaanse stamboek;

Linotte de Livoye SF, 1977, vos, MV. Ukase SF, is de moeder van de vos hengst Pole Nord SF (1981, V. Florissant SF), die is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek;

Mesange du Rouet SF, 1978, vos, MV. Bel Avenir SF, is de moeder van de vos hengst Baloubet du Rouet SF (1989, V. Galoubet A SF), die is goedgekeurd door het Selle Français, het BWP, het SBS, het Hannoveraanse-, het Holsteinse en het Zweedse stamboek.
Baloubet du Rouet SF is door Rodrigo Pessoa (BRA) uitgebracht in internationale springwedstrijden. De combinatie won in 1998,1999 en 2000 de finale van de Wereldbeker springen;

Olga de la Hurie SF, 1980, vos, MV. Un Prince xx, is de moeder van de bruine hengst Cyr de Montmain SF (1990, V. Galoubet A SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Olivia de Brecey SF, 1980, bruin, MV. Pont Douve SF, is de moeder van de vos hengst Vaillant de Brecey SF (1987, V. Le Tot de Semilly SF) en van zijn bruine broer Bolero de Brecey SF (1989). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français.
Bolero de Brecey SF is door Nicolas Delmotte (FRA) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie is in 1997 en 1998 Europees kampioen bij de jeugdruiters geworden;

Re Elle Star SF, 1983, vos, MV. Tigre Rouge SF, is de moeder van de hengst Grandtest du Theil SF (1994, V. Papillon Rouge SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Renata V SF, 1983, vos, MV. Vin d’Honneur SF, is de moeder van de bruine hengst Epsom Gesmeray SF (1992, V. Jalisco B SF) en van de vos hengst Hermes Gesmeray SF (1995, V. Rosire SF).

Epsom Gesmeray SF is goedgekeurd door het Selle Français, het BWP, het Oldenburgse-, het Oldenburg International- en het Westfaalse stamboek.
Hermes Gesmeray SF is goedgekeurd door het Selle Français en is door Aurelia Pollet (FRA) uitgebracht in internationale springwedstrijden;

Rosa de la Guerie SF, 1983, bruin, MV. Ibrahim SF, is de moeder van de vos hengst Flash de Prissey SF (1993, V. Double Espoir SF) en van de bruine hengst Kash de Prissey SF (1998, V. Le Tot de Semilly SF).
Flash de Prissey SF is goedgekeurd door het Selle Français en het Hongaarse stamboek en Kash de Prissey SF is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar Internationaal stamboek, het Oldenburg Internationaal stamboek en het Holsteinse stamboek;

Sici du Meslier SF, 1984, MV. Estafette SF, is de moeder van de vos hengst Almé du Theil SF (1988, V. Almé SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Sirene des Mielles SF, 1984, bruin, MV. Flying Flag xx, is de moeder van de bruine hengsten Ilvien des Mielles SF (1996, V. Beau Rêve Platière SF) en Quelfrivol des Mielles SF (2004, V. Pamphile SF), Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Star des Tourelles SF, 1984, vos, MV. Fulminant SF, is de moeder van de hengst Loulou de Villiers SF (1999, V. Concorde KWPN), die door het Selle Français en het Anglo European Stamboek is goedgekeurd;

Uranie du Meslier SF, 1986, MV. Estafette SF, is de moeder van de vos hengst Gigant van den Bisschop BWP (2006, V. Vigo d’Arsouilles BWP), die is goedgekeurd door het BWP;

Vallee de la Haye SF,1987, bruin, MV. Pot d’Or xx, is de moeder van de hengst Jexel de Aubuis SF (1997, V. Caucalis SF), die is goedgekeurd door het Selle Français;

Vanille de Thurin SF, 1987, vos, MV. Vamba xx, is de moeder van de bruine hengst Lempereur de Thurin SF (1999, V. Cacao Courcelle SF), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Violetta Rouge SF, 1987, bruin, MV. Grand Veneur SF, is de moeder van de bruine hengst Duc Rouge II SF (1991, V. Papillon Rouge SF) en de schimmel hengst Monaco d’Auvrey SF (2000, V. Mr. Blue KWPN). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek.
Monaco d’Auvrey SF is in de internationale springsport uitgebracht door Nicolas Deseuzes (FRA), Stephane Antoniotti (FRA) en Olivier Guillon (FRA);

Volga de la Lande SF, 1987, MV. Tanaël SF, is de moeder van de bruine hengst El Charro de Loup SF (1992, V. Qredo de Paulstra SF) en van de vos hengst Jaloubet de Loup SF (1997, V. Galoubet A SF).
El Charro de Loup SF is goedgekeurd door het SBS en Jaloubet de Loup SF door het Selle Français;

Abeille Landaise SF, 1988, bruin, MV. Saint Brendan xx, is de moeder van de bruine hengst Pepito Landais SF (2003, V. Grenat de Grez SF), die is goedgekeurd door het Selle Français.
Pepito Landais is door Mathilde Montginoux (FRA) in internationale springconcoursen uitgebracht;

Alaya du Carel SF, 1988, vos, MV. Tanaël SF, is de moeder van de vos hengst Harlequin de Carel SF (1995, V. Rosire SF), die door het Ierse Sportpaarden stamboek is goedgekeurd;

Altesse de Beny SF, 1988, MV. Quastor SF, is de moeder van de vos hengst Mozart de Beny SF (2000, V. Timorrak des Isles SF), die door het Selle Français is goedgekeurd.
Mozart de Beny SF is door Stephane Benaud (FRA) en Caroline Nicolas (FRA) in internationale springwedstrijden uitgebracht;

Athena de la Lande II SF, 1988, vos, MV. Fend l’Air SF, is de moeder van de bruine hengst Norway de la Lande SF (2001, V. Narcos II SF) en van de schimmel hengst Valmy de la Lande SF (2009, V. Mylord Carthago SF). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek.
Norway de la Lande SF is door Axelle Lagoubie (FRA), Adelaïde Lautie (FRA) en Franck Schillewaert (FRA) uitgebracht in de internationale springsport en Valmy de la Lande SF door Michael Whitaker (GBR);

Aurore de Coquerie SF, 1988, MV. Quastor SF, is de moeder van de bruine hengst Harlem de Coquerie SF (1995, V. Papillon Rouge SF), die door het Italiaanse stamboek is goedgekeurd;

Belle de la Lande SF, 1989, donkerbruin, MV. Pot d’Or xx, is de moeder van de hengst Fakir de la Lande SF (1993, V. Laeken SF) en van de vos hengst Hugo de la Lande SF (1995, V. Verdi SF). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Belle Histoire SF, 1989, vos, MV. Quastor SF, is de moeder van de vos hengst Quelisto SF (2004, V. J’Ai l’Espoir d’Elle SF), die door het Selle Français stamboek is goedgekeurd. Quelisto SF is door Jemma Kirk (GBR) in internationale springwedstrijden uitgebracht;

Biche de Thurin SF, 1989, MV. Nankin SF, is de moeder van de vos hengst Velvet BWP (1998, V. Major de la Coeur SF), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Chryseis SF, 1990, MV. Kayack SF, is de moeder van de bruine hengst Orion Heutiere SF (2002, V. Diamant de Semilly SF), die is goedgekeurd door het Selle Français en

Cybele de la Lande II SF, 1990, MV. Le Plantero SF, is de moeder van de donkerbruine hengst Marquis de la Lande SF (2000, V. Quito de Baussy SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.
Marquis de la Lande SF is door Franck Schillewaert (FRA) in internationale springwedstrijden uitgebracht.

Van Starter SF is zijn dochter Keldona Landaise SF (1976, MV. Tanavar xx) onder de naam Miss Carlsberg in internationale springwedstrijden gereden door Eric Wauters (BEL).

Zijn zoon Mesieur de la Hurie SF (1978) is onder naam My Mesieur in internationale wedstrijden uitgebracht door Michael Whitaker (GBR).

In Frankrijk zijn 313 nakomelingen van Starter uitgebracht in springwedstrijden en 23 van hen hebben een springindex > 140. In de dressuursport zijn 31 nakomelingen gestart en ook in samengestelde wedstrijden zijn 31 nakomelingen uitgebracht.

Starter SF is op 14 september 1990 op 28-jarige leeftijd overleden.


2.2.3.1.1.14.1. Kissovo SF

Kissovo SF (V. Starter SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 1 mei 1976 geboren en is gefokt door Pascal Clement uit Nogent le Rotrou, dat tussen Chartres en Le Mans in het Franse departement Eure-et-Loir ligt.
Kissovo is afkomstig uit een zeer goede moederlijn.

Zijn moeder is de uitstekend fokkende, donkerbruine merrie Geisha N SF (1972, V. Night and Day xx).
Zij is ook de moeder van de hengsten Urous SF (1986, V. Elf III SF), Veneur du Defey SF (1987, V. Grand Veneur SF) en Ephebe for Ever SF (1992, V. Galoubet A SF). Urous SF is goedgekeurd door het Selle Français; Veneur du Defey SF door het Selle Français en het Zwitserse stamboek en Ephebe for Ever SF is goedgekeurd door het Selle Français, het Holsteinse- en het Rijnlandse stamboek en door het Selle Italiana. Ephebe for Ever SF is door Christian Hermon (FRA) in de internationale springsport uitgebracht.
Daarnaast is Geisha N SF de tweede moeder van de goedgekeurde hengsten Iskander de Petra SF (1996, V. Calvados SF), Ildanse au Defey SF ( 1996, V. Ramiro Z Holst) en zijn broer Jaleo du Defey SF (1997).

Tweede moeder van Kissovo SF is de bruine Tanagra SF (1963, V. Furioso xx), die bekend is als de moeder van de hengsten Jalisco B SF (1975, V. Almé SF), Kioto II SF (1976, V. Nykio SF), zijn broer Nykias SF (1979) en van Ruyblas SF (1983, V. Night and Day xx)
Gerekend over acht generaties voert Kissovo SF 73,4 % Engels volbloed in zijn afstamming.

Kissovo SF stelt de nodige eisen aan zijn ruiter maar is niet echt een moeilijk paard. Wel komt hij uit een moederlijn waar vaak tamelijk hete paarden uit voort komen. Van 1981 tot en met 1999 is hij beschikbaar geweest voor de fokkerij. Kissovo SF is op 18 juni 2001 overleden. Na die tijd zijn nog enkele nakomelingen na een inseminatie met diepvriessperma geboren.
Van Kissovo SF zijn in totaal 328 nakomelingen geregistreerd. Daarvan is zijn zoon Sir Kissovo SF door de Pool Kamil Grzelczyk in internationale springwedstrijden uitgebracht.

Van de nakomelingen zijn er 196 uitgebracht in de springsport, 25 in de dressuursport en 27 in de samengestelde wedstrijdsport.


2.2.3.1.1.14.2. Pastis du Mesnil SF

Pastis du Mesnil SF (V. Starter SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 4 mei 1981 geboren en is gefokt door Paul Lesoimier uit Amigny, dat bij Saint-Lô in het Franse departement Manche in Normandië ligt.
Pastis du Mesnil SF is een broer van de hengst Quarter du Mesnil SF (1982, zie hfdst. 2.2.3.1.1.14.5.).
De moeder van beide hengsten is de donkerbruine Fee du Mesnil SF (1971, V. Vesuve SF) en tweede moeder is de bruine Tulipe SF (1963, V. L’Oudon SF).
Pastis du Mesnil SF voert 50 % Engels volbloed in zijn afstamming.

In 1985, 1986 en 1987 is de hengst gekwalificeerd voor de finale van de klassieke cycli voor 4-, 5- en 6-jarige springpaarden in Frankrijk.

Gereden door Ines de Balanda (FRA) is de hengst in 1989 derde geworden bij het Europese Kampioenschap voor Young Riders en in 1991 maakte Pastis du Mesnil SF deel uit van het team dat op het CHIO in Rome de landenwedstrijd won.
Pastis de Mesnil SF is van 1986 tot en met 1997 actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn 36 nakomelingen geregistreerd. Van hen zijn er 29 in Frankrijk uitgebracht in springwedstrijden, vijf in samengestelde wedstrijden en één in dressuurwedstrijden.

Van de nakomelingen is de vos hengst Helraiser Clemence SF (1995) door Tani Zeidler (CAN) in internationale springwedstrijden uitgebracht en de bruine hengst Overnight (2002) is door Roberta Mottin (BRA) in 1.40 m. uitgebracht.


2.2.3.1.1.14.3. Perle de Plantro SF

Perle de Plantro SF (V. Starter SF) is een vos hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 27 april 1981 geboren en is gefokt door Jules Mesnildrey uit La Barre De Semilly, dat bij Saint-Lô in het Franse departement Manche in Normandië ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Geole SF (1972, V. Nankin SF). Tweede moeder is de vos Venue de Tot SF (1965, V. Juriste SF) en zij is ook de moeder van de hengst Le Tot de Semilly SF (1977, V. Grand Veneur SF).
Perle de Plantro SF heeft een afstamming met een aandeel van 58,9 % Engels volbloed.

Perle de Plantro SF is van 1985 tot en met 1996 door de Franse staatstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 115 nakomelingen geregistreerd, die noch in de fokkerij, noch in de sport zijn opgevallen.
Van de nakomelingen zijn er 51 uitgebracht in de springsport, maar slechts 13 hebben een springindex > 100. Achttien zijn in dressuurwedstrijden gestart en acht in samengestelde wedstrijden.
De hengst is op 15 november 2005 overleden.


2.2.3.1.1.14.4. Quarter III SF

Quarter III SF (V. Starter SF) is een vos hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 16 april 1982 geboren en is gefokt door Joseph Clerot uit La Feuillie, dat circa 25 km ten noorden van Coutances in het Franse departement Manche in Normandie ligt.
De moeder van Quarter III SF is Veniboise SF (1965, V. Debuché SF) en tweede moeder is Quinine SF (1960, V. Ideologue SF).
De afstamming van Quarter III SF is voor 45,7 % bepaald door Engels volbloed.

Quarter III SF heeft zich in 1986, 1987 en 1988 gekwalificeerd voor de finale van de klassieke cycli voor 4-, 5- en 6-jarige springpaarden in Frankrijk.
Hij is in de perioden 1987 – 1988 en 1997 - 1998 ingezet voor de fokkerij. Van hem zijn zeven nakomelingen geregistreerd.
Quarter III SF is op 15 mei 2002 overleden.


2.2.3.1.1.14.5. Quarter du Mesnil SF (Star de France SF)

Quarter de Mesnil SF (V. Starter SF) is een bruine hengst die is geboren op 23 april 1982. Hij is gefokt door Paul Lesoimier uit Amigny, dat bij Saint-Lô in het Franse departement Manche in Normandië ligt.

Quarter du Mesnil SF is een broer van de hengst Pastis du Mesnil SF (1981, zie hfdst. 2.2.3.1.1.14.2.).

De moeder van beide hengsten is de donkerbruine Fee du Mesnil SF (1971, V. Vesuve SF) en tweede moeder is de bruine Tulipe SF (1963, V. L’Oudon SF).

Quarter du Mesnil SF voert 50 % Engels volbloed in zijn afstamming.

De hengst is verkocht naar Duitsland en is op 7 november 1985 onder de naam Star de France in Marbach goedgekeurd door het stamboek van Baden-Württemberg.
In 1986 heeft hij in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek dat hij met 116,0 punten als zesde van de 21 deelnemende hengsten heeft afgesloten.
Hij is tot en met 1991 in Baden-Württemberg actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 35 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek en één dochter is staatspremiemerrie geworden. Zijn zoon Staufer Badwu (1987) is goedgekeurd voor de fokkerij.

Van Star de France zijn 79 nakomlingen in Duitsland geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die € 22.547 gewonnen.

Eind 2015 heeft Star de France in Duitsland een dressuurindex van 55 (!) met een betrouwbaarheid van 75 %.


2.2.3.1.1.14.5.1. Staufer Badwu DE 373732019887

Staufer Badwu (V. Star de France SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren op 10 maart 1987 en is gefokt door Sigmar Baumgärtner uit Bad Saulgau, dat circa 30 km ten noorden van Ravensburg in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg ligt.

De moeder van Staufer is de staatspremiemerrie Lady Badwu (1968, V. Lothar Trak) en tweede moeder is Hadriane Badwu (1963, V. Hadrian Badwu).
De moederlijn van Staufer is tamelijk kort en is slechts bekend tot 1950. Gerekend over acht generaties bestaat de afstamming van Staufer voor 32 % uit Engels-, Angloarabisch en Arabisch volbloed en voor 24 % uit Selle Français bloed. Daarnaast is er een aandeel van 20 % Trakehner- en Oost-Pruisisch bloed.

Staufer heeft in de zomer van 1990 in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde voor de op de dressuur gerichte onderdelen 119,51 punten, waarmee hij vierde werd van de 37 deelnemende hengsten. Voor de op het springen gerichte onderdelen is hij met 112,48 punten elfde geworden. In de eindstand is hij als vierde opgenomen.
Na afloop van het onderzoek is de hengst door de stamboeken van Baden-Württemberg en van Rijnland goedgekeurd voor de fokkerij.
Staufer is van 1991 tot en met 1993 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn zes dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en twaalf nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 4.876 gewonnen.


2.2.3.1.1.14.6. Tamaris III SF

Tamaris III SF (V. Starter SF) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 12 april 1985 en is gefokt door Jean-Claude Chouraki uit Saint-Pierre-de- Coutance, dat vlak bij Coutances in het departement Manche in Normandië ligt.
De moeder van Tamaris III is de vos merrie Faramina SF (1971, V. Un Prince xx) en tweede moeder is de vos merrie Natte SF (1957, V. Diable Rouge SF).
De afstamming van Tamaris III heeft een aandeel Engels volbloed van 63,46 %.

Tamaris III heeft zich in 1990 en 1991 gekwalificeerd voor de finale van de klassieke cycli voor vijf-, respectievelijk zesjarige springpaarden. In 1992 heeft hij een ISO (springindex) van 132 bereikt.
Tamaris III is van 1990 tot en met 2005 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 215 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 106 zijn gestart in springwedstrijden, 16 in dressuurwedstrijden en elf in samengestelde wedstrijden.

De invloed van Tamaris III op de fokkerij beperkt zich tot zijn 101dochters, waarvan overigens geen enkele moeder of grootmoeder van een goedgekeurde hengst is geworden.

2.2.3.1.1.14.7. Valet de Coquerie SF

Valet de Coquerie SF (V. Starter SF) is een vos hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 22 februari 1987 geboren en is gefokt door Roger Perrey uit Nicorps, dat bij Coutances in het Franse departement Manche ligt.
De moeder van Valet de Coquerie is de bruine merrie Lutteuse II SF (1977, V. Quastor SF). Zij is ook de moeder van de vos hengst Be Bop de Coquerie SF (1989, V. Quiniou SF).

Tweede moeder van Valet de Coquerie is de bruine Flambee I SF (1971, V. Tout Feu SF). Zij is ook de moeder van de hengsten Oran V SF (1980, V. Quastor SF) en Reel Star DF (1983, V. Uriël SF).
Valet de Coquerie heeft een afstamming die voor 50,0 % uit Engels volbloed bestaat.
Hij is in 1991, 1992 en 1993 gekwalificeerd voor de finale van de Franse wedstrijden voor 4-, 5- en 6-jarige paarden. In 1993 heeft hij een ISO waarde van 138 bereikt.
Valet de Coquerie is van 1994 tot en met 1999 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn dertig nakomelingen geregistreerd. Van hen zijn er zestien uitgebracht in de springsport.
Van de nakomelingen is de ruin Indien du Perron SF (1996) door Pietro Borgia (ITA) in internationale springwedstrijden uitgebracht.
Valet de Coquerie is op 3 juli 2007 overleden.


2.2.3.1.1.14.8. Venu du Theil SF / W00001555 BWP

Venu du Theil SF (V. Starter SF) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 17 juni 1987 geboren en is gefokt door Gustave Rivière uit Saint-Georges-de-Livoye, dat bij Avranches, in het zuiden van het Franse departement Manche, ligt.

De moeder van Venu du Theil is de bruine merrie Nuit de la Comtee SF (1979, V. Surioso SF) en tweede moeder is de vos Helianthe SF (1973, V. Alcamo SF).
De afstamming van Venu du Theil is voor 57 % bepaald door Engels volbloed.

Venu du Theil is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is verkocht naar België. Daar is hij op 4 mei 1991 goedgekeurd door het BWP. Volgens gegevens van Hippomundo.com zijn in België 47 nakomelingen van hem geregistreerd.
In 1994 heeft hij deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij de hoge score van 138,73 punten heeft behaald.
Op 10 februari 1995 is de hengst goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek.
In de jaren 1995 tot en met 2004 is Venu du Theil als fokhengst actief geweest in Mecklenburg en bij het Zangersheide stamboek.
In Duitsland zijn 19 dochters van de hengst als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Twee merries zijn staatspremiemerrie geworden. Van de nakomelingen zijn er in Duitsland 34 geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben samen

€ 13.908 gewonnen.
Op basis van zijn Duitse nakomelingen heeft Venu du Theil een dressuurindex van 74 met een betrouwbaarheid van 76 % en een springindex van 106 met een betrouwbaarheid van 73 %.

2.2.3.1.1.14.9. Alto de B’neville SF

Alto de B’neville SF (V. Starter SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 24 februari 1988 geboren en is gefokt door Jean-Baptiste Thiebot uit Benoitville, dat circa 20 km ten zuidwesten van Cherbourg in het Franse departement Manche ligt.
De moeder van Alto de B’neville is de bruine merrie Mitaine II SF (1978, V. Hamilcar SF) en tweede moeder is de bruine Operette D II SF (1958, V. Herquemoulin SF).
Van de afstamming van Alto de B’neville bedraagt het aandeel Engels volbloed 51 %.
De hengst is in 1992 en 1994 gekwalificeerd voor de finale van de klassieke cycli voor 4-jarige, respectievelijk 6-jarige springpaarden.
Alto de B’neville is goedgekeurd door het Selle Français en is van 1993 tot en met 2012 actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn 99 nakomelingen geregistreerd, waaronder de hengst Ricardo du Gast SF (2005), die door Ruben Gomez (ESP) is uitgebracht in internationale springwedstrijden.
Van de nakomelingen van Alto de B’neville zijn er 61 uitgebracht in de springsport, 8 in de dressuursport en 12 in de samengestelde wedstrijdsport.

2.2.3.1.1.14.10. Apache du Plant SF

Apache du Plant SF (V. Starter SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 11 maart 1988 geboren en is gefokt door Claude Sauve uit Sartilly, dat tussen Granville en Avranches in het westen van het Franse departement Manche ligt.
De moeder van Apache du Plant is de bruine merrie Quinola du Plant SF (1982, V. Elf III SF) en tweede moeder is de bruine Daphnie SF (1969, V. Monseigneur SF).

Apache du Plant heeft een afstamming met een aandeel Engels volbloed van 47 %.
De hengst is in 1992 en 1993 gekwalificeerd voor de finale van de klassieke cycli voor 4-jarige, respectievelijk 5-jarige springpaarden. in 1993 had hij een ISO (springindex) van 125.
Hij is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1993 tot en met 2000 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Van hem zijn 117 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 35 zijn uitgebracht in de springsport, twee in samengestelde wedstrijden en één in dressuurwedstrijden.


2.2.3.1.1.14.11. As de Bray SF

As de Bray SF (V. Starter SF) is een vos hengst die op 29 mei 1988 is geboren, Hij is gefokt door Pascal Villard uit Saint-Gervais-sur-Seves, dat 35 km ten westen van Saint-Lô in het departement Manche ligt.
De moeder van As de Bray is de vos Quetty de Bray SF (1982, V. Fend l’Air SF) en tweede moeder is de vos Etoile de Bray SF (1970, V. Un Prince xx).
As de Bray heeft een afstamming waarin het Engels volbloed met 58 % de overhand heeft.
As de Bray is goedgekeurd door het Italiaanse Sella Italiana stamboek en is van 1993 tot en met 2005 in Italië actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 37 nakomelingen geregistreerd.


2.2.3.1.1.14.12. Camee d’Or SF

Camee d’Or SF (V. Starter SF) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 13 mei 1990 is geboren en is gefokt door Albert Lebrun uit Saint-Meloir-des- Ondes, dat tien kilometer ten oosten van Saint Malo in het Franse departement Ille-et-Vilaine ligt.
De moeder van Camee d’Or is de bruine Mane d’Or SF (1978, V. Quastor SF) en tweede moeder is de bruine Fabulation SF (1971, V. Vin d’Honneur SF).

Fabulation SF is ook de moeder van de hengst Joyau d’Or A SF (1975, V. Almé SF).
Het aandeel Engels volbloed in de afstamming van Camee d’Or bedraagt 59,5 %.

Camee d’Or is door Bruno Selva (FRA) uitgebracht in internationale springconcoursen en heeft een springindex (ISO) behaald van 137. Hij is goedgekeurd door het Selle Francais stamboek en is van 1995 tot en met 1998 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Van de hengst zijn 50 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 31 in de springsport zijn uitgebracht, 5 in de dressuursport en 4 in de samengestelde wedstrijdsport.
Eén van de nakomelinge is de vos merrie Iriane l’Amandour SF door Felicie Bertrand uitgebracht in internationale springwedstrijden. De merrie heeft een winsom van € 17.622.

2.2.3.1.1.14.13. Cap de B’neville SF


Cap de B’neville SF (V. Starter SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren op 22 maart 1990 en is gefokt door Jean-Baptiste Thiebot uit Benoitville, dat circa 20 km ten zuidwesten van Cherbourg in het Franse departement Manche in Normandië ligt.

Zijn moeder is de bruine merrie Prima Dona II SF (1982, V. Quastor SF). Zij is ook de moeder van de hengsten Felin de B’neville SF (1993, V. Papillon Rouge SF) en Idem de B’neville SF (1997, V. Apache d’Adriers SF) en ze is de tweede moeder van de hengst King de B’neville SF (1998, V. Royal Feu SF).

Tweede moeder is de vos Emeraude SF (1970, V. Herquemoulin SF). Zij is ook de moeder van de hengst Roi Veneur SF (1983, V. Grand Veneur SF) en de tweede moeder van de hengsten Arpège de Montois SF (1988, V. Double Espoirs SF), zijn broer Concerto Montois SF (1990), Clair de B’neville SF ( 1990, V. Gaverdi x) en van Efle de B’neville SF ( 1992) en Eroticblus Montois SF (1992, V. Abdullah Trak).
De afstamming van Cap de B’neville is voor 47 % bepaald door Engels volbloed.

Cap de B’neville is in 1995 en 1996 gekwalificeerd voor de finale van de klassieke cycli voor 5-jarige, respectievelijk 6-jarige springpaarden. Later is hij door Jerôme Gachignard (FRA) uitgebracht in internationale springwedstrijden. In 1999 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Jerez de la Frontera en in 2001 is de Grand Prix in Royan gewonnen. De hengst heeft een winsom van € 204.288 en een springindex (ISO) van 174.

Cap de B’neville is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1996 tot heden (2016) beschikbaar voor de fokkerij. In 2016 is de hengst beschikbaar bij mevrouw Laetitia Zancanaro in Fleuret sur Ouche, dat in de omgeving van Dijon ligt.

Tot en met 2016 zijn van de hengst 365 nakomelingen geregistreerd en daarvan zijn er tot en met 2016 234 uitgebracht in springwedstrijden, 30 in dressuurwedstrijden en 36 in samengestelde wedstrijden.

Enkele nakomelingen van Cap de B’neville hebben een rol gespeeld in de voortgang van de fokkerij.
Zijn zoon Rahan d’Hurl’Vent PFS is een in 2005 geboren ponyhengst met een stokmaat van 149 cm. Hij is door de Franse staatsstoeterijen voor de fokkerij beschikbaar gesteld. Van hem zijn tot en met 2016 74 nakomelingen geregistreerd.

Cap de B’neville’s dochter Kassie d’Aguzon SF (1998, V. Artichaut SF) is de moeder van de vos hengst Tenere d’Ag SF (2007, V. Opium de Talma SF).

Succesvolle nakomelingen in de sport zijn:

Oser Jurassien SF, 2002, vox, MV. Ping Pong Royal ZVCH, is door Céline Stauffer (SUI) en Damien de Chambord (FRA) uitgebracht in de internationale springsport en

Piaf de B’neville SF, 2003, bruin, MV. Rêve d’Elle SF, is door Astier Nicolas (FRA) uitgebracht in internationale eventing wedstrijden. De combinatie heeft in 2013 het CCI*** in Bramham gewonnen en is met het Franse team de bronzen medaille bij het Europese kampioenschap eventing in Malmö gewonnen. In 2015 is de tweede plaats behaald in het CCI*** Saumur en zijn het CCI**** Pau en het CCI*** Chatsworth gewonnen. In 2016 is bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met het Franse team de landenwedstrijd eventing gewonnen en is individueel de zilveren medaille gewonnen.
Tot en met 2016 heeft Piaf de B’neville een winsom van € 83.490.2.2.3.1.1.14.14. Cristal Platière SF

Cristal Platière SF (V. Starter SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 6 maart 1990 en is gefokt door mevrouw Leforrestier uit Periers, dat ongeveer 30 km ten westen van Saint-Lô in het Franse departement Manche in Normandië ligt.
De moeder van Cristal Platière is de bruine merrie Opaline Platière SF (1980, V. Quastor SF). Zij is ook de moeder van de hengst Necker Platière SF (2001, . Gentleman Platière SF) en ze is de tweede moeder van de bruine hengst Jeff Platière SF (1997, V. Papillon Rouge SF).
Tweede moeder van Cristal Platière is de vos Dany de l’Ere SF (1969, V. Uranus de l’Ere SF).
De hengst voert 47 % Engels volbloed in zijn afstamming.

Cristal Platière is in 1994 en 1995 gekwalificeerd voor de finale van de klassieke cycli voor 4-jarige, respectievelijk 5-jarige springpaarden. Hij heeft een springindex (ISO) van 122.

Cristal Platière is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1995 tot en met 2005 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 134 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 56 zijn uitgebracht in de springsport, 18 in de dressuursport en 18 in de samengestelde wedstrijdsport.

2.2.3.1.1.15. Rince l’Oeil SF

Rince l’Oeil SF (V. Rantzau xx) is een in 1963 geboren hengst.

Zijn moeder is de merrie Vibrante SF (V. Orleans SF) en tweede moeder is Florence ZVCH.

Rince l’Oeil SF is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek ZVCH en is van 1963 tot en met 1972 in Zwitserland beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zijn zonen Ris Toujours SF (1967) en Rialto ZVCH (1967) zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Ris Toujours SF is maar korte tijd ingezet voor de fokkerij en Rialto ZVCH is van 1974 tot en met 1980 in Zwitserland actief geweest in de fokkerij.

2.2.3.1.1.16. As du Bourg SF

As du Bourg SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 20 maart 1966 geboren en is gefokt door Victor Martin.
De moeder van de hengst is de vos merrie Gernière SF (1950, V. Beaumont-Hague SF). Zij is ook de tweede moeder van de zwartbruine hengst Villandry SF (1965, V. Numidor SF).

Tweede moeder van As du Bourg is Volante SF (1943, V. Libertin SF).
Gerekend over acht generaties kent de afstamming van As du Bourg een aandeel van 57,8 % Engels volbloed. Hij heeft een eigen springindex (ISO) van 125, maar is op basis van verschillende genetische factoren afgeraden voor het fokken van springpaarden.

As du Bourg is van 1970 tot en met 1990 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 173 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 74 zijn uitgebracht in de springsport, acht in de dressuursport en zeven in de samengestelde wedstrijdsport.

Zijn dochter Isis du Chatelard SF (1974, MV. Cousins Pons xx) is de moeder van de bruine hengst Ulrick d’Andilly SF (1986, V, Senneterre xx).


2.2.3.1.1.17. Benzau SF

Benzau SF (V. Rantzau xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 23 februari 1967 geboren en is gefokt door Remy Theault uit Sartilly, dat net ten noorden van Avranches in het zuiden van het Franse departement Manche ligt.

Benzau is een broer van de hengst Calmar de Poncel SF (1968, zie hfdst. 2.2.3.1.1.18.)

De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Philomene B SF (1959, V. Obelisque xx) en tweede moeder is de bruine Jouvencelle SF (1953, V. Avranchin SF).
Jouvencelle is ook de tweede moeder van de hengsten Jumbo du Poncel SF (1975, V. Ujase SF), Roi du Poncel SF (1983, V. Elf III SF), Dameur du Poncel SF (1991, V. Type d’Elle SF) en Enzau du Poncel SF (1992, V. Rosire SF).
Gerekend over acht generaties voert Benzau 75 % Engels volbloed in zijn afstamming.

Benzau is van 1972 tot en met 1987 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 310 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 99 in springwedstrijden, 23 in dressuurwedstrijden en 21 in samengestelde wedstrijden zijn uitgebracht.

Op grond van de prestaties van zijn nakomelingen heeft Benzau een negatieve fokwaardeschatting voor springen en samengestelde wedstrijden.

Zijn zonen Hernani SF (1973) en Jupiter SF (1975) zijn goedgekeurd voor de fokkerij, maar van Jupiter zijn slechts twee nakomelingen geregistreerd.
Een paar dochters van Benzau zijn de moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Havannaise SF, 1973, bruin, MV. Maroc x, is de moeder van de hengsten Ponpon Rouge SF (1981, Goeland SF) en Coolboy SF (1990, V. Stew Boy xx);

Ines de Volardière SF, 1974, vos, MV. Odon SF, is de moeder van de broers Prestige de Moens SF (1981, V. Uriël SF) en Rembrandt de Moens SF (1983) en van Self de Moens SF (1984, V. Elf III SF) en

Jeune France SF, 1975, vos, MV. Gagne si Peu SF, is de moeder van de vos hengst Val de Saone II SF (1987, V. Origant SF).

2.2.3.1.1.17.1. Hernani SF

Hernani SF (V. Benzau SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 2 juni 1973 geboren en is gefokt door Armand Gavillet uit Divonne les Bains, dat in het noordoosten van het Franse departement Ain, vrijwel op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland, ligt.
De moeder van Hernani is de vos merrie Herbette SF (1951, V. Sans Souci SF) en tweede moeder is de vos merrie Patience SF (1937, V. Klepper SF).
De moederlijn van Hernani is tamelijk kort omdat van de derde moeder al niet meer bekend is dan dat die merrie Lutine heette. Een belangrijk deel van de afstamming van Hernani is daardoor onbekend. Wel is bekend dat gerekend over acht generaties Hernani tenminste 45 % Engels volbloed in zijn afstamming heeft.

De hengst is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1977 tot zijn dood op 20 juli 1987 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Hij heeft een negatieve fokwaarde voor het fokken van spring- en samengestelde wedstrijdpaarden.

Van hem zijn 99 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 31 in springwedstrijden, acht in dressuurwedstrijden en vijf in samengestelde wedstrijden zijn uitgebracht.

2.2.3.1.1.18. Calmar du Poncel SF

Calmar du Poncel SF (V. Rantzau xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 7 februari 1968 en is gefokt door Remy Theault uit Sartilly, dat net ten noorden van Avranches in het zuiden van het Franse departement Manche ligt.

Calmar de Poncel is een broer van de hengst Benzau SF (1968, zie hfdst. 2.2.3.1.1.17.)

De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Philomene B SF (1959, V. Obelisque xx) en tweede moeder is de bruine Jouvencelle SF (1953, V. Avranchin SF).

Jouvencelle is ook de tweede moeder van de hengsten Jumbo du Poncel SF (1975, V. Ujase SF), Roi du Poncel SF (1983, V. Elf III SF), Dameur du Poncel SF (1991, V. Type d’Elle SF) en Enzau du Poncel SF (1992, V. Rosire SF).

Gerekend over acht generaties voert Calmar du Poncel 75 % Engels volbloed in zijn afstamming.


Calmar du Poncel is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is door de Franse staatsstoeterijen van 1972 tot en met 1985 beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 233 nakomelingen geregistreerd. Van de nakomelingen zijn er 107 uitgebracht in de springsport, twaalf in de dressuursport en vijftien in de samengestelde wedstrijdsport.
De nakomelingen schoten vaak tekort in het type, ondanks de goede kwaliteit van de moeders.

Zijn dochter Ida de Semilly SF (1974, MV. Ecossais SF) is de moeder van de hengst Quignon du Moulin SF (1982, V. Hadj A x).

2.2.3.1.1.19. Calmiste SF

Calmiste SF (V. Rantzau xx) is vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1968 geboren.
Zijn moeder is de vos merrie Uranie SF (1964, V. Ibrahim SF) en tweede moeder is de vos Noisette SF (1957, V. Ultimate xx).

Gerekend over acht generaties voert Calmiste 75,8 % Engels volbloed.

Calmiste is verkocht naar Zwitserland en daar goedgekeurd door het ZVCH. Hij heeft in de jaren 1972 - `1977 ter dekking gestaan. Van hem zijn tenminste acht nakomelingen geregistreerd.


2.2.3.1.1.20. Cor de la Bryère SF

Cor de la Bryère SF (V. Rantzau xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 23 april 1968 geboren en gefokt door mevrouw Therèse Essayan uit Yvre-le-Polin, dat circa 25 km ten zuiden van Le Mans ligt.

Cor de la Bryère is verkocht naar Duitsland en heeft daar een eigen hengstenlijn opgebouwd en heeft zeer veel invloed op de Europese fokkerij van rijpaarden gekregen. Voor een beschrijving van zijn fokkerijprestaties wordt verwezen naar het bestand Cor de la Bryère SF (is in bewerking).


2.2.3.1.1.21. Dirham Utopique SF

Dirham Utopique SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 2 mei 1969 en is gefokt door Bernard Lebreton.
De moeder van Dirham Utopique is de vos merrie Utopie SF (1964, V. Oriënt SF). Zij is ook de tweede moeder van de in Zwitserland goedgekeurde hengst Joli Vent SF (1975, V. Rakosi xx).
Tweede moeder van Dirham Utopique is de vos Quinne SF (1960, V. Gamin SF).
Gerekend over acht generaties voert Dirham Utopique 63,3 % Engels volbloed.

Dirham Utopique had goede basisgangen en was één van de mooiste zonen van Rantzau xx. Hij is door gezondheidsproblemen op een te vroeg tijdstip overleden.

De hengst is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is door de Franse staatsstoeterijen van 1973 tot en met 1977 beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 89 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 31 in springwedstrijden zijn uitgebracht. Daarnaast zijn 15 nakomelingen in samengestelde wedstrijden gestart en acht nakomelingen in dressuurwedstrijden.
Zijn dochter Juzaula SF (1975, MV. Jus de Pomme SF) is de moeder van de hengsten Teck de Rochefort SF (1985, V. Olvic x), United Rochefort SF (1986, V. Nera IV SF) en Epsom de Rochefort SF (1992, V. Rosire SF).

2.2.3.1.1.22. Duc de Cavron SF

Duc de Cavron SF (V. Rantzau xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 26 maart 1969 en is gefokt door Armand Lemaitre.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Tolbiac de Cavron SF (1963, V. Ibrahim SF), die ook de moeder is van de bruine hengst Heros de Cavron SF (1973, V. Largny xx). Tweede moeder is de bruine Eglantine SF (1948, V. Ultimate xx). Zij is ook de moeder van de hengst Naudin SF (1957, V. Ibrahim SF).

Gerekend over acht generaties heeft Duc de Cavron een afstamming met een aandeel Engels volbloed van 72,7 %.

Duc de Cavron is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1973 tot zijn dood op 5 juli 1993 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Van hem zijn 311 nakomelingen geregistreerd. Van de nakomelingen zijn er 122 uitgekomen in de springsport, 23 in de dressuursport en 23 in de samengestelde wedstrijdsport
De hengst heeft een dressuurindex van -3 en een springindex van -5, waarmee hij een gemiddeld fokkende hengst is.2.2.3.1.1.23. Duc de Thurin SF

Duc de Thurin SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 163 cm.
Hij is op 1 april 1969 geboren en is gefokt door Jean Pottier.

De moeder van de hengst is de vos merrie Kavala SF (1954, V. Ecossais SF). Zij is een bekende fokmerrie die de moeder is van drie goedgekeurde hengsten en ook tweede moeder is van zes hengsten
Naast Duc de Thurin is Kavala ook de moeder van de vos hengst Theo II SF (1963, V. Sisyphe xx) en van zijn broer Amour Cache SF (1966). Theo II is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek en Amour Cache door het BWP.
Tweede moeder is ze van de hengsten Echo de Thurin SF (1970, V. Tigre Rouge SF), Gloum SF (1972, V. Ibrahim SF), Jeton de Thurin SF (1975, V. Quastor SF), Leprince de Thurin SF (1977, V. Uriël SF), Ocelot de Thurin SF (1980, V. Ukase SF) en Ut de Thurin SF (1986, V. Natif de Corday SF).

Tweede moeder van Duc de Thurin is de vos Son Altesse SF (1940, V. Vas Y Donc SF).
Gerekend over acht generaties heeft Duc de Thurin een aandeel Engels volbloed in zijn afstamming van .51,6 %

Duc de Thurin is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is door de Franse staatsstoeterijen van 1973 tot zijn dood op 21 augustus 1978 beschikbaar gesteld voor de fokkerij. De hengst heeft licht negatieve fokwaarden voor dressuur, springen en eventing. Er zijn 117 nakomelingen van hem geregistreerd. Van hen zijn er 49 uitgebracht in de springsport, elf in de dressuursport en twaalf in de samengestelde wedstrijdsport.

2.2.3.1.1.24. Erioso SF

Erioso SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 27 maart 1970 geboren en is gefokt door Pierre Chaignon.
De moeder van Erioso is de vos merrie Uriose SF (1964, V. Furioso xx). Tweede moeder is de vos Fabienne SF (1949, V. Vert Galant SF). Zij is ook de moeder van de hengst Futuro SF (1966, V. Furioso xx), die onder de naam Furioso II is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en geweldig heeft gepresteerd in de fokkerij.
Gerekend over acht generaties voert Erioso 78,1 % Engels volbloed in zijn afstamming.

Erioso heeft zelf in 1974 een springindex van 114 behaald.
Hij is van 1975 tot zijn dood op 1 december 1994 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Daarna is nog diepvriessperma van hem gebruikt. Van de nakomelingen zijn er 99 uitgebracht in springwedstrijden, 16 in dressuurwedstrijden en 19 in samengestelde wedstrijden.
Voor de dressuur heeft Erioso een positieve fokwaarde en voor het springen en de samengestelde wedstrijdsport heeft hij een negatieve fokwaarde.

Zijn zonen Kiss Me d’Fontaine SF (1976), My Lord Fontaine SF (1998) en Athos St. Simeon SF (1988) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.


2.2.3.1.1.24.1. Kiss Me d’Fontaine SF

Kiss Me d’Fontaine SF (V. Erioso SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 13 februari 1976 geboren en is gefokt door Michel Pelissier uit Gemages, dat tussen Chartres en Le Mans in het zuidoosten van het Franse departement Orne ligt.
Kiss Me d’Fontaine is een broer van My Lord Fontaine SF (1978, zie hfdst. 2.2.3.1.1.24.2.).

De moeder van beide hengsten is de donkerbruine merrie Elyria SF (1970, V. Nykio SF). Zij is ook de moeder van de hengsten I Love You SF (1974, V. Almé SF), Uptolove Fontaine SF (1986, V. Le Tot de Semilly SF) en Velcome Fontaine SF (1987, V. Almé SF).
Tweede moeder van Kiss Me d’Fontaine is L’Echappee xx (1956, V. Tresor xx).
Gerekend over acht generaties heeft hij in zijn afstamming een aandeel van 76,7 % Engels volbloed.

Kiss Me d’Fontaine is van 1980 tot en met 1989 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 174 nakomelingen geregistreerd. Van hen zijn er 106 uitgebracht in springwedstrijden, 22 in samengestelde wedstrijden en 23 in dressuurwedstrijden.
Kiss Me d’Fontaine heeft een neutrale fokwaarde voor dressuur en een nagtieve fokwaarde voor het springen en de samengestelde wedstrijdsport.
Hij is op 5 mei 1989 op dertienjarige leeftijd overleden.


2.2.3.1.1.24.2. My Lord Fontaine SF

My Lord Fontaine SF (V. Erioso SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 26 februari 1978 en is gefokt door Michel Pelissier uit Gemages, dat tussen Chartres en Le Mans in het zuidoosten van het Franse departement Orne ligt.

My Lord Fontaine is een broer van Kiss Me d’Fontaine SF (1976, zie hfdst. 2.2.3.1.1.24.1.).

De moeder van beide hengsten is de donkerbruine merrie Elyria SF (1970, V. Nykio SF). Zij is ook de moeder van de hengsten I Love You SF (1974, V. Almé SF), Uptolove Fontaine SF (1986, V. Le Tot de Semilly SF) en Velcome Fontaine SF (1987, V. Almé SF).

Tweede moeder van My Lord Fontaine is L’Echappee xx (1956, V. Tresor xx).

Gerekend over acht generaties heeft hij in zijn afstamming een aandeel van 76,7 % Engels volbloed.

My Lord Fontaine heeft in 1982 een springindex van 114 behaald.
Hij is van 1983 tot en met 1998 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 299 nakomelingen geregistreerd en daarvan zijn er 157 uitgebracht in springwedstrijden, 40 in dressuurwedstrijden en 36 in samengestelde wedstrijden.
Zijn fokwaarde voor het springen en de samengestelde wedstrijdsport zijn negatief en zijn fokwaarde voor dressuur is neutraal.

Hij is op 1 februari 2000 overleden.


2.2.3.1.1.24.3. Athos St. Simeon SF

Athos St. Simeon SF (V. Erioso SF) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 10 maart 1988 en is gefokt door Jean-Noël Pottier uit Saonnet, dat vijftien km ten westen van Bayeux in de Franse departement Calvados in Normandië ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Daphne de Riou SF (1969, V. Uriël SF).
Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Quel Elu St. Simeon SF (2004, V.Papillon Rouge SF), Quicksilver St. Simeon SF (2004, V. Quick Star SF), Vinci de St. Simeon SF (2009, V. Lauterbach Oldbg) en zijn broer Vittorio St. Simeon SF (2009).
Tweede moeder van Athos St. Simeon is de bruine Venus de Launay SF (1965, V. Herquemoulin SF). Zij is ook de moeder van de hengst Hidalgo de Riou SF (1973, V. Uriël SF) en ze is de tweede moeder van de hengst Saphir du Riou SF (1984, V. Nantoung SF).
Gerekend over acht generaties voert Athos St. Simeon 71,9 % Engels volbloed in zijn afstamming.

Athos St. Simeon heeft in 1993 een eigen springindex van 121 behaald. Hij is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en is van 1994 tot en met 2015 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 97 nakomelingen geregistreerd. Van de nakomelingen zijn er 23 in springwedstrijden gestart, drie in samengestelde wedstrijden en twee in dressuurwedstrijden. Van zijn 43 dochters zijn er 17 als fokmerrie ingezet. Zijn zoon Van Gogh Faux Miroir OC (2009) toegelaten tot de fokkerij.
De fokwaarden van Athos St. Simeon zijn voor dressuur en springen licht negatief en zijn fokwaarde voor samengestelde wedstrijden is negatief.

2.2.3.1.1.24.3.1. Van Gogh Faux Miroir OC

Van Gogh Faux Miroir OC (V. Athos St. Simeon SF) is een platenbonte hengst die is geboren op 5 mei 2009 en is gefokt door Alain Francart uit Contrisson, dat vijftien kilometer van Bar-le-Duc in het Franse departement Meuse ligt.
De moeder van de hengst is Cheyenne, een in 2005 geboren merrie van onbekende afstamming.
De hengst is vanaf 2011 ingezet voor de fokkerij. Tot en met 2016 zijn 25 nakomelingen van hem geregistreerd.

2.2.3.1.1.25. Esabel du Vivier SF

Esabel du Vivier SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 8 april 1970 geboren en is gefokt door Raymond Renault.
De moeder van Esabel du Vivier is de vos merrie Violette SF (1965, V. Notable SF) en tweede moeder is de vos Normande SF (1957, V. Ibrahim SF).
Van de afstamming aan moederskant is een deel onbekend. Gerekend over acht generaties heeft hij tenminste 68,0 % Engels volbloed in zijn afstamming.

Esabel du Vivier is in 1974 gekwalificeerd voor de finale van de klassieke cyclus voor vierjarige rijpaarden en heeft dat jaar een springindex van 107 behaald.
Hij is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en van 1975 tot en met 1982 door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 81 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 17 zijn uitgekomen in springwedstrijden, drie in samengestelde wedstrijden en drie in dressuurwedstrijden. Van de dochters zijn er 23 ingezet in de fokkerij.

Esabel du Vivier heeft een negatieve fokwaarde voor springen, een licht negatieve fokwaarde voor dressuur en een neutrale fokwaarde voor samengestelde wedstrijden.


2.2.3.1.1.26. Fier de Lui SF / W 00001187 BWP / DE 304041955071

Fier de Lui SF (V. Rantzau xx) is een grote vos hengst met een stokmaat van 175 cm. Hij is op 20 mei 1971 geboren en is gefokt door Raymond Gauquelin uit Braffais, dat circa 20 km ten noordoosten van Avranches in het Franse departement Manche ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Violette SF (1965, V. Fulminant SF) en tweede moeder is Oisive SF (1958, V. Fakir SF).

Gerekend over acht generaties heeft Fier de Lui een afstamming met een aandeel van 64,1 % Engels volbloed en 3,1 % Arabisch volbloed.

Op 15 maart 1974 heeft het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek de hengst goedgekeurd voor de fokkerij. Vanuit stoeterij Zangersheide is Fier de Lui in de jaren 1974 tot en met 1978 als BWP-hengst actief geweest in de fokkerij. Daarna is hij ingezet in de springsport, waarbij hij is uitgebracht in internationale 1.60 m springwedstrijden.
In 1984 is hij geaccepteerd door het Hannoveraanse stamboek en in 1985 is hij een jaar verhuurd naar Holstein. Het is opvallend dat het ene jaar dat Fier de Lui in Holstein actief is geweest voor de fokkerij meer heeft opgeleverd dan alle andere jaren dat hij elders actief is geweest. Gezien het grote succes dat zijn halfbroer Cor de la Bryère SF in Holstein heeft gehad, lijkt het er op dat het Rantzau-bloed goed accordeerde met de Holsteinse moederstammen.

Het BWP heeft 172 nakomelingen van hem geregistreerd. In Duitsland zijn 49 nakomelingen van hem als wedstrijdpaard geregistreerd.

De zonen Vico BWP (1975), Federsee Holst (1986) en Fighter Holst (1986) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.
Meer dan tien dochters zijn moeder of tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Vanessa BWP, 1975, vos, MV. Uppercut xx is de tweede moeder van de hengsten Pasquinel BWP (1982, V. Feinschitt I van de Richter BWP), die is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek, en van U.S. BWP (1997, V. Voltaire Hann), die is goedgekeurd door het Anglo European stamboek;

Vanessa van het Sparrenhof BWP, 1975, bruin, MV. Aberqueri SF, is de moeder van de bruine hengst Laureatus SBS (1992, V. Laudanum xx), die is goedgekeurd door het Selle Français-, het Rijnlandse- en het Oldenburgse stamboek;

Alaska BWP ,1977, MV. Aberqueri SF, is de moeder van de vos hengst Gonzo Landelijke Rijhoeve BWP (1982, V. Lys de Darmen SF), die is goedgekeurd door het BWP;

Annemie van Lobos BWP ,1977, MV. Ut Fata SF, is de tweede moeder van de donkerbruine hengst Telstar BWP (1996, V. Heartbreaker KWPN), die is goedgekeurd door het BWP;

Annet van Lobos BWP ,1977, MV. Batifol SF, is de tweede moeder van de vos hengsten Quito van de Heydehoek BWP (1993, V. Boy de la Barre II SF), die in Polen is goedgekeurd, en van de schimmel Messi van de Molendree BWP( 2012, V. Ugano Sitte SBS), die door het Anglo European stamboek is goedgekeurd;

Duel KWPN ,1985, V. Graphit Hann, is de moeder van de broers Apple Juice BWP (2000, V. Tresor d’Opaline BWP), die is goedgekeurd door het BWP, en Ice Tea BWP (2008), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Adelige Holst ,1986, MV. Ramiro Z Holst, is de tweede moeder van de bruine hengst Carlsberg Holst (1999, V. Caretino Holst), die is goedgekeurd door het Belgische stamboek SBS;

Alexis H Holst ,1986, MV. Chicago Holst, is de tweede moeder van de hengsten Quirado Holst (2003, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, en Do Spiritivo KWPN (2008. V. Indoctro KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Alice I Holst ,1986, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengst Limbus Holst (1991, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, het Baden-Württembergse stamboek en het Zangersheide stamboek;

Anke Holst ,1986, MV. Ladykiller xx, is de moeder van de bruine hengst Content de Lui Holst (2001, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek en het stamboek Sachsen-Thüringen;

Ann-Christina Holst,1986, MV. Mephisto Holst, is de moeder van de bruine hengst Carfilio Holst (1995, V. Carthago Holst), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek;

Annabell Holst, 1986, MV. Calypso I Holst, is de moeder van de bruine hengst Schampain Holst (1990, V. Schampus xx), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Beierse stamboek;

Aroma Holst, 1986, V. Sorgenbrecher xx, is de moeder van de bruine hengst Can Ya Makan Holst (2006, V. Canturo Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Athleta Holst, 1986, MV. Lord Holst, is de moeder van de hengsten Caledo Holst (1992, V. Calando I Holst), die is goedgekeurd door het Slowaakse stamboek, en Amadehus Holst (2004, V. Askari Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en

E.Aktionärin Holst, 1986, MV. Fax I Holst, is de tweede moeder van de hengsten Acros Holst (1996, V. Acord II Holst), zijn broer Acorland Holst (2001) en Loro Piana Andretti Holst (2002, V. Acorado I Holst).
Acros is goedgekeurd door het Amerikaanse Holstein stamboek; Acorland is goedgekeurd door het Italiaanse stamboek en Loro Piana Andretti is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

In 1980 heeft Fier de Lui een eigen springindex van 155 behaald.
Nakomelingen die internationaal op 1.60m niveau zijn uitgebracht zijn:

Falco Z Hann, 1985, MV. Almé SF,
is onder de naam Loro Piana Falco Z uitgebracht door Jerry Smit (ITA). De combinatie heeft als lid van het Italiaanse team deelgenomen aan het Europees Kampioenschap 1997 in Mannheim en de wereldruiterspelen 1998 in Den Haag;

Flavius Z Hann, 1985, MV. Almé SF,
is door Eddy Dermody (IRL) uitgebracht in verschillende Grand Prix springconcoursen en

Fossbury Holst, 1986, MV. onbekend,
is onder de naam El Capricho Fossbury door Patrick Koch (GER) uitgebracht in enkele Grand Prix springwedstrijden.2.2.3.1.1.26.1. Vico W 1263 BPW

Vico BWP (V. Fier de Lui SF) is een vos hengst die op 6 april 1975 is geboren. Hij is gefokt door Etienne Cerpentier uit Moerbeke Waas, dat tussen Axel en Lokeren net ten zuiden van de grens tussen Nederland en België in de provincie Oost Vlaanderen ligt.
De moeder van Vico is de vosmerrie Rinda van Kemzeke BWP (1971, V. Aberqueri SF). Zij is ook de tweede moeder van de vos hengst Gondo Landelijke Rijhoeve BWP (1983, V. Lys de Darmen SF), die is goedgekeurd door het BWP.

Tweede moeder van Vico is de vos Christiane Sgldt (1961, V. Tamboer Sgldt).

Vico is op 3 december 1977 goedgekeurd door het BWP. Hij heeft in 1978 ter dekking gestaan maar er zijn geen nakomelingen van hem geregistreerd.


2.2.3.1.1.26.2. Federsee DE 321210108486 Holst

Federsee Holst (V. Fier de Lui SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1986 geboren en is gefokt door Leni Ramcke uit Pinneberg-Waldenau, dat circa vijftien km ten noordwesten van Hamburg in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Federsee is de bruine merrie Solide Holst (1980, V. Ronald Holst) en tweede moeder is de bruine Karoline Holst (1973, V. Fontan Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Federsee een afstamming die voor 50 % uit Engels- en Arabisch volbloed, 32,0 % uit Holsteins bloed en 16,4 % uit Frans bloed bestaat.

Federsee is in oktober 1988 in München-Riem goedgekeurd door het Beierse stamboek. In 1989 heeft hij in München-Riem deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. In de op de dressuur gerichte onderdelen heeft hij 84,94 punten behaald, waarmee hij 17e werd van de 19 aan het onderzoek deelnemende hengsten. Bij het springen behaalde hij met 120,00 punten de derde plaats. In de eindstand is hij tiende geworden met 95,92 punten.

Federsee is tot en met 2006 actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn 32 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en één dochter is staatspremiemerrie geworden.
Van zijn zonen is Feldsee Holst goedgekeurd voor de fokkerij.

In de sport zijn 97 nakomelingen geregistreerd en zij hebben tot eind 2015 samen
€ 65.398 gewonnen.
Federsee heeft een dressuurindex van 60 met een betrouwbaarheid van 77 %
en een springindex van 91 met een betrouwbaarheid van 76 %.

Federsee is van 1998 tot en met 2002 door Benjamin Honold (GER) tot op S niveau uitgebracht in springconcoursen. Daarvoor en daarna is hij door andere ruiters op een lager niveau uitgebracht. Federsee heeft een winsom van € 12.924.

2.2.3.1.1.26.2.1. Feldsee DE 381814002190 Bavar

Feldsee Bavar (V. Federsee Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van168 cm. Hij is in 1990 geboren en is gefokt door het Beierse Haupt- en Landgestüt in Schwaiganger.
Zijn moeder is de bruine merrie Lataster Bavar (1978, V. Laterit Bavar) en tweede moeder is de donkerbruine Donaster Bavar (1978, V. Bavar). Donaster is ook de moeder van de hengsten Goldadler Bavar (1981, V. Goldglanz Bavar) en Dumas Bavar (1983, V. Duero Bavar).
Feldsee heeft een zeer gemengde afstamming. Gerekend over acht generaties bestaat zijn afstamming voor 25,8 % uit Engels volbloed, 21,9 % Hannoveraans bloed, 16,4 % Holsteins bloed en 15,6 % Trakehner bloed en lagere percentages Frans- en Arabisch bloed.

Feldsee heeft in de zomer van 1993 in München-Riem deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen.
Voor de op de dressuur gerichte onderdelen heeft hij 114,97 punten behaald, waarmee hij zevende is geworden van de 31 aan het onderzoek deelnemende hengsten. Zijn prestaties bij de op het sprongen gerichte onderdelen zijn gewaardeerd met 85,16 punten en dat was goed voor plaats 23. In de eindstand is hij met 103,46 punten vijftiende geworden.

Na afloop van het onderzoek is hij goedgekeurd door het Beierse stamboek.

Feldsee is van 1994 tot en met 1997 actief geweest in de fokkerij. Acht van zijn nakomelingen zijn als wedstrijdpaard geregistreerd en zij hebben samen € 5.637 gewonnen.
Hij heeft een dressuurindex van 83 met een betrouwbaarheid van 76 %. Een springindex is niet gepubliceerd.


2.2.3.1.1.26.3. Fighter DE 321210112086 Holst

Fighter Holst (V. Fier de Lui SF) is een schimmel hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 4 april 1986 geboren en is gefokt door Ilse Hell uit Klein Offenseth, dat enkele kilometers ten noorden van Elmshorn in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Fighter is de schimmel staatspremiemerrie Rieca Holst (1979, V. Calypso I Holst). Zij is ook de moeder van de schimmel hengst Asterix Bavaria Holst (2010, V. Ahorn Z Hann), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Beierse- en Sachsen-Thüringse stamboek.

Tweede moeder van Fighter is de schimmel Huberta Holst (1971, V. Tin Rod xx), die ook de moeder is van de schimmel hengst Lambadero Holst (1987, V. Lenz Holst). Lambadero is goedgekeurd door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Mecklenburgse- en Beierse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Fighter een afstamming met een aandeel Engels volbloed van 55,5 %. Daarnaast voert hij 21,9 % Holsteins bloed en 21,1 % Frans bloed in zijn pedigree.

Fighter is in januari 1989 goedgekeurd door de stamboeken van Baden-Württemberg, Hessen en Rijnland. In ht najaar van 1989 heeft hij in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft dat onderzoek afgesloten met een beoordeling van 114,20 punten, waarmee hij van de 36 deelnemende hengsten de tiende plaats heeft bereikt.

Fighter is van 1989 tot en met 1991 actief geweest in de fokkerij. Elf dochters van hem zijn als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en twee van hen hebben het predicaat staatspremiemerrie behaald.
Van zijn nakomelingen zijn er 29 geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die een winsom van € 28.959.
Eind 2015 heeft Fighter een dressuurindex van 85 met een betrouwbaarheid van 81 % en een springindex van 114 met een betrouwbaarheid van 76 %

Na zijn fokkerijcarrière is hij enkele jaren uitgebracht in springwedstrijden in de klasse M. Hij heeft een winsom van € 1.184.

2.2.3.1.1.27. Grand Duc 99919727262 SF

Grand Duc SF (V. Rantzau xx) is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1972 in Frankrijk geboren en is gefokt door Eugène Changé.
De moeder van de hengst is de vos merrie Rapt SF (1961, V. Mikado SF) en tweede moeder is de bruine Expression SF (1948, V. Nicanor SF).
Gerekend over acht generaties voert Grand Duc tenminste 64,1 % Engels volbloed in zijn afstamming.

Grand Duc is verkocht aan de Zwitserse staatstsoeterij in Avenches en is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek. Hij heeft van 1975 tot en met 1984 in Zwitserland ter dekking gestaan.

2.2.4. Bosworth xx

Bosworth xx (V. Son in Law xx) is een donker bruine hengst die in 1926 in Engeland is geboren. Hij is gefokt door Edward George Villiers Stanley, de 17e Graaf van Derby (1865–1948).

De moeder van Bosworth xx is de bruine merrie Serenissima xx (1913, V. Minoru xx) en tweede moeder is de bruine Gondolette xx (1902, V. Loved One xx).
Serenissima xx is ook de moeder van de hengst Schiavone xx (1922, V. Swynford xx), die onder andere voorkomt in de afstamming van de in Nederland goedgekeurde hengst Ronco xx (1969, V. Salvo xx).

Gondolette xx is ook de moeder van de hengst Sansovino xx (1921, V. Swynford xx), die onder andere voorkomt in de afstamming van de hengsten Tudor Minstrel xx (1944, V. Owen Tudor xx), Tamerlane xx (1962, V. Persian Gulf xx ) en Pantheon xx (1958, V. Borealis xx).

De stempelhengst Stockwell xx (1849, V. The Baron xx) komt acht keer voor in de afstamming van Bosworth xx.

Bosworth xx is in 1929 tweede geworden in de Engelse St Leger en in 1930 won hij de prestigieuze Ascot Gold Cup over 4023 meter. Ook werd hij in 1930 tweede in de Jockey Club Stakes.
Van 1931 tot 1943 is hij ingezet in de fokkerij.

Van zijn nakomelingen is zijn zoon Plassy xx (1932) van belang voor de moderne rijpaardfokkerij.
Zijn zoon Boswell xx (1933) heeft de St Leger gewonnen, zijn dochter Superbe xx (1936) heeft de Ierse Oaks gewonnen en zijn dochter Gainsworth xx heeft de Ierse 1000 Guineas gewonnen.


2.2.4.1. Plassy xx

Plassy xx (V. Bosworth xx) is een bruine hengst die in 1932 is geboren.
Hij is gefokt door Edward George Villiers Stanley, de 17e Graaf van Derby (1865–1948).
De moeder van Plassy xx is de bruine merrie Pladda xx (1926, V. Phalaris xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Lake Placid xx (1945, V. Bobsleigh xx).
Tweede moeder van Plassy xx is de bruine Rothesay Bay xx (1916, V. Bayardo xx) en zij is ook de tweede moeder van de hengsten Miracle xx (1929, V. Manna xx) en Phaleron Bay xx (1931, V. Phalaris xx).
De stempelhengst Galopin xx (1872, V. Vedette xx) komt acht keer voor in de afstamming van Plassy xx.

Plassy xx is als drie- en vierjarige zeven keer in een ren gestart en daarvan heeft hij er zes gewonnen. Hij won in 1935 onder andere de Jockey Club Stakes (2414 meter) in Newmarket en in 1936 de Coronation Cup (2423 meter) in Epsom.
Na zijn rencarrière is hij eind 1936 naar Frankrijk gegaan en daar tot en met 1943 ingezet voor de fokkerij.
Hij heeft zes zonen gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij: Nepenthe xx (1938), L’Emir xx (1939), Booby Trap xx (1940), Vandale xx (1943), Lavandier xx (1944) en Tharsis xx (1944).
Voor de rijpaardfokkerij zijn alleen Nepenthe xx en Vandale xx van belang geweest.

Dochters van Plassy xx die van belang zijn geweest, zijn:

Ann’s Twin xx, 1939, MV. Alcantara II xx, is de moeder van de bruine hengsten Elseneur xx (1943, V. Nino xx) en O’Grady xx (1953, V. Relic xx). Ze is ook de derde moeder van de hengst Lucky Boy xx (1966, V. Compromise xx) en

Balaclava xx, 1941, MV. Monarch xx, is de derde moeder van de hengst Tarbes xx (1968, V. Tarquin xx). Tarbes xx is de vader van de in Nederland goedgekeurde hengst Ariban xx (1973).

2.2.4.1.1. Nepenthe xx

Nepenthe xx (V. Plassy xx) is een schimmel hengst die in 1938 in Frankrijk is geboren. Hij is gefokt door de 17e Graaf van Derby.
Zijn moeder is de schimmel merrie Frisky xx (1919, V. Isard xx), die ook de moeder is van de hengst St. Elmo xx (1932, V. Pharos xx).
Tweede moeder is de vos Vierge Blonde xx (1910, V. Gardefeu xx) en zij is ook de moeder van de door het Selle Français goedgekeurde hengst Nattier xx (1928, V. Nouvel An xx).

Nepenthe xx heeft aan vijftien rennen deelgenomen en er daarvan vier gewonnen, waaronder de Prix du Cadran, de Prix Noailles en de Prix du Lys. Tweede plaatsen behaalde hij in de Grand Prix de Paris, de Prix Royal Oak en de Prix de l’Arc de Triomphe.

Na zijn rencarrière is Nepenthe xx van 1943 – 1957 beschikbaar gesteld voor de fokkerij, waarbij hij in 1946 door Lord Derby naar Engeland is verplaatst.

Nepenthe xx heeft de hengst Hornet xx (1946, MV. Town Guard xx) gebracht, die de vader is van de tweede moeder van de door het KWPN goedgekeurde hengst Calvados (1984, V. Uriël SF).


2.2.4.1.2. Vandale xx

Vandale xx (V. Plassy xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1943 in Frankrijk geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Vanille xx (1929, V. La Farina xx) en tweede moeder is de bruine Vaya xx (1909, V. Beppo xx).

Vaya xx is ook de tweede moeder van de hengsten Vatout xx (1939, V. Prince Chimay xx) en de broers Verso II xx (1940, V. Pinceaux xx) en Vermeil xx (1941).

Vandale xx heeft als drie- en vierjarige aan zeven rennen deelgenomen en won er daar vijf van, waaronder de Prix du Conseil Municipal in Fontainebleau. Hij heeft een winsom van ruim € 16.000.
Vervolgens is hij van 1948 tot 1969 ingezet voor de fokkerij.
In 1959 was Vandale xx het meest winnende vaderpaard binnen de volbloedfokkerij in Frankrijk.

In Frankrijk zijn van hem 118 nakomelingen geregistreerd, waaronder de in de fokkerij ingezette zonen Amendal xx (1950), Fric xx (1952), Tapioca xx (1953), Vacarme xx (1954), Speedway xx (1955), Herbager xx (1956), Kalabaka xx (1957), London Bridge xx (1957), Taine xx (1957), Whipping Boy xx (1958), Braccio da Montone xx (1960), Tournevent xx (1960), Clerval xx (1961), Vamba xx (1961), Accrale xx (1962), Agrippa xx (1963) en Vent du Nord xx (1965).
Van hen zijn van Fric xx, Tapioca xx, Herbager xx, Kalabaka xx, Taine xx en Vamba xx meer dan 100 nakomelingen geregistreerd.
Vacarme xx, Kalabaka xx, Whipping Boy xx en Vamba xx zijn aangekocht door de Franse staatsstoeterijen.
Voor de hedendaagse rijpaardfokkerij zijn vooral Herbager xx en Kalabaka xx van belang geweest.

Enkele dochters van Vandale xx zijn eveneens ven belang geweest, zoals:

Velocity xx, 1954, bruin, MV. Sky High xx, is de tweede moeder van de in Nederland goedgekeurde hengst Cavalcadour xx (1972, V. Carvin xx);

Elisabeth xx, 1861, MV. Hyperion xx, is de moeder van de hengst Elan xx (1973, V. Wiesenklee xx), die door het KWPN, het Trakehner stamboek en het Baden-Württembergse stamboek is goedgekeurd en

Valya xx, 1965, MV. Clarion xx, is de tweede moeder van de hengst Bold Indian xx (1981, V. Bold Lad xx), die door door het Hannoveraanse-, Holsteinse- en Trakehner stamboek is goedgekeurd.

2.2.4.1.2.1. Herbager xx

Herbager xx is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 18 april 1956 in Frankrijk geboren en is gefokt door Leopold Bara.
Zijn moeder is de vos merrie Flagette xx (1961, V. Escamillo xx), die ook de moeder is van de hengst Herbier xx (1960, V. Silnet xx).
Tweede moeder van Herbager xx is de vos Fidgette xx (1939, V. Firdaussi xx).

Herbager xx heeft als tweejarige aan twee rennen deelgenomen. Hij won daarvan de Prix Seraphine en werd in de andere ren tweede.
Als driejarige is hij zes keer gestart en won hij vijf keer. Hij won onder andere de Grand Prix de Saint Cloud (2500 m) in Saint Cloud en de Prix du Jockey Club (de Franse Derby) over 2100 meter in Chantilly. In de Prix de l”Arc de Triomphe brak hij een kroonbeen, waardoor hij zijn rencarrière moest beëindigen. Herbager xx heeft een winsom van ruim € 125.000.
Vanaf 1960 is hij beschikbaar gesteld voor de fokkerij. In december 1964 is hij voor $ 700.000 verkocht aan Bull Hancock, een volbloedfokker uit Paris, Kentucky, Verenigde Staten. In de Verenigde Staten heeft Hancock Herbager xx ondergebracht in een syndicaat.

In 1966 stond hij tweede op de lijst van meest winnende vaderpaarden in Frankrijk en in 1971, 1972 en 1973 stond hij in de Verenigde Staten respectievelijk op de 5e, 3e en 5e plaats van de lijst met meest succesvolle hengsten.
In zijn fokkerijcarrière heeft hij 64 winnaars gebracht.

Herbager xx is op 25 maart 1976 overleden. Hij is op de Claiborne Farm, het bedrijf van Hancock in Paris, begraven.

Een groot aantal zonen van Herbager xx is actief geweest in de fokkerij, zoals Grey Dawn xx (1962), Paris Jours xx (1962), Secumderabad xx (1962), Appiani xx (1963), Eclat xx (1963), François Saubaber xx (1963), Lionel xx (1963), Sea Hawk xx (1963), Dike xx (1966), Makor xx (1966), Millet xx (1966), Fields of Eton xx (1967), Topiary xx (1967), Gleaming xx (1968), List xx (1968), Big Spruce xx (1969), Gerabher xx (`1969), Meadow Mint xx (1969), Galvion xx (1971), Alluvium xx (1972), Landscaper xx (1972), French Friend xx (1973), L’Heureux xx (1973), Fluorescent Light xx (1974), Dream Cycle xx (1975), Motrill xx (1975), Sea of Grass xx (1975), Halyudh xx (1976) en Good Thyne xx ( 1977).

De hengsten Paris Jours xx, Secumderabad xx, Eclat xx, François Saubaber xx en Lionel xx zijn aangekocht door de Franse staatsstoeterijen.

Voor de fokkerij van rijpaarden zijn de volgende nakomelingen van belang:

Eclat xx, hengst 1963, vos, MV. Free Man xx, is de vader van de hengsten Feu Follet SF, die is goegekeurd door het SF en het BWP, en van de hengst Gitan de la Haye SF, die is goedgekeurd door het SBS.
Eclat is ook de moedersvader van de hengst Superieur SF (1976, V. Surioso SF), die door het KWPN is goedgekeurd;

Sea Hawk xx, hengst, 1963, schimmel, MV. Free Man xx, is de vader van de hengst Hill Hawk xx (1972), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek (zie hfdst. 2.2.4.1.2.1.1.);

La Salina xx, merrie, 1964, MV. Hyperion xx, is de moeder van de hengst Tamersale xx (1970, V. Tamerlane xx). Tamersale xx is de vader van de hengst Statuar SF (1976) en daarmee de grootvader van de hengst Clavecimbel KWPN (1984);

Meadow Mint xx, hengst, 1969, MV. Ambiorix xx, is de vader van Funny Hobby xx (1974) en die is de vader van de tweede moeder van de donkerbruine hengst Leprince les Bois SF (1999, V. Yarlands Summer Song SHBGB), die is goedgekeurd door het Selle Français, het Oldenburg International stamboek en het KWPN.

2.2.4.1.2.1.1. Hill Hawk xx DE 306062263172

Hill Hawk xx (V. Sea Hawk xx) is een schimmel hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is gefokt door de Kilcarn stud in Navan, dat circa 50 km ten noorden van Dublin in de county Meath in Ierland ligt.
De moeder van Hill Hawk xx is de bruine merrie Sally of the Hills xx (1963, V. Sallymount xx) en tweede moeder is Mount Blue xx (1942, V. Montrose xx).
Hill Hawk xx heeft in de jaren 1974 – 1976 in Frankrijk aan 16 rennen deelgenomen. Hij won als driejarige twee rennen (Saint-Cloud, 2100 m en Longchamp, 2600 m) en als vierjarige ook twee (Cagnes-sur-Mer, 2400 m en Fontainebleau, 3000 m).
Hill Hawk heeft € 38.153 gewonnen.
In 1977 is hij goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en het VZAP (Arabische Paardenstamboek in Duitsland). Hij is van 1977 – 1995 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Eerst vanaf het dekstation Gestüt Schmidt in Ankum en later vanuit het Landgestüt in Celle.

Van Hill Hawk xx zijn 21 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Tenminste vier merries zijn staatspremiemerrie geworden. Zes zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Dat zijn: Hill-Anwar x (1981) en zijn broer Hill Arslan x (1982), Hitchcock Hann (1983), Hopkins Hann (1987), High Classics Hann (1988) en Hilton Oldbg (1988). Van deze hengsten hebben Hill Arslan x en Hopkins Hann nauwelijks of geen invloed op de fokkerij gehad.

Verschillende dochters zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Hennesy Hann, 1979, donkerbruin, MV. Furioso II SF, is de tweede moeder van de hengst Manhattan Oldbg (1991, V. Finesse Oldbg). Manhattan is goedgekeurd door het BWP, het Anglo European stamboek en het North American stamboek;

Hilly Hann, 1979, vos, MV. Abhang I Hann, is de moeder van de vos hengst Argentille Grenadier Hann (1991, V. Gletscher Hann), die door het Australische Warmbloed Paardenstamboek is goedgekeurd;

Cileste Hann, elite, 1986, donkerbruin, MV. Harald OF, is de moeder van de broers Welt Hit I Oldbg (1991, V. Weltmeyer Hann), Welt Hit II Oldbg (1992), Welt Hit III Oldbg (1993), Welt Hit IV Oldbg (1994), Welt Hit V Oldbg (1996) en Welt Hit VI Oldbg (1997), alsmede van de hengst Donner Hit Oldbg (2001, V. Donnerhall Oldbg).
Welt Hit I is goedgekeurd door het Oldenburgse- Hannoveraanse-, Beierse-, Mecklenburgse- en Rijnlandse stamboek.
Welt Hit II is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Hannoveraanse-, Beierse-, Mecklenburgse- en Rijnlandse stamboek en door het KWPN, het Selle Français en het Zweedse stamboek.
Welt Hit III is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Westfaalse stamboek en Welt Hit IV, V en VI en de hengst Donner Hit zijn goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Dulderin Hann, 1988, vos, MV. Duden I Hann, is de moeder van de vos hengst Winnetou Hann (1994, V. Weltmeyer Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Deense stamboek;

Hazienda Hann, 1988, schimmel, MV. Absatz Hann, is de tweede moeder van de zwarte hengst Smetana Oldbg (2001, V. Sunny-Boy Oldbg) en de vos hengst Diadem Oldbg (2003, V. Diamond Hit Oldbg).
Smetana is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en Diadem door het NRPS;

Hilla Hann, 1988, schimmel, MV. Lavendel Hann, is de moeder van de donkerbruine hengst Marani Hann (1998, V. Metternich Hann). Marani is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Hillary Hann, staatspremiemerrie, 1988, vos, MV. Lockruf Hann, is de moeder van de vos hengst Weltbild Hann (1999, V. Weltmeyer Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Lady Harmonie Hann, 1988, schimmel, MV. Endflug Hann, is de moeder van de door het Deense stamboek goedgekeurde schimmel hengst Kermo’s White Talisman DWB (1995, V. Weltmeyer Hann);

Haifa Westf, 1989, schimmel, MV. Consul Trak, is de tweede moeder van de bruine hengst Lord Paul OS, die is goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek;

Olimpia WLKP, 1989, schimmel, MV. Aspirant Trak, is de moeder van de schimmel hengst Olimp SP (1994, V. Akcept xx), die is goedgekeurd door de Poolse stamboeken WLKP en SP;

Halma Hann, 1990, MV. Argentan I Hann, is de tweede moeder van de vos hengst Bertani SP Oldbg (2005, V. Breitling W Hann), die is goedgekeurd door de samenwerkende Zuidduitse stamboeken;

Hella Hann, 1990, donkerbruin, MV. Bik Bube II Hann, is de moeder van de vos hengst Don Hil Hann (1998, V. Don Gregory Hann) en van de donkerbruine hengst Demirel Hann (2005, V. Dimaggio Hann).
Don Hill is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Demirel is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek;

Hillary Hann, 1990, donkere vos, MV. Weingau Hann, is de moeder van de donkerbruine hengst Aqua Minerale KZI ZVCH (1997, V. Argentinus Hann). De hengst is goedgekeurd door het Zwitsere-, het Baden-Württembergse- en het Brandenburgse stamboek en door het ZfdP;

Hilary Hann, 1991, schimmel, MV. Spitzweg Hann, is de moeder van de zwartbruine hengst Highlander Hann (2002, V. Hohenstein Trak), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Zweedse stamboek;

Hill Honey Hann, 1991, MV. Pikant Hann, is de tweede moeder van de bruine hengst Jester van de Doelvelden BWP (2009, V. Balou du Rouet Oldbg), die is goedgekeurd door het Anglo European stamboek;

Hillery Hann, staatspremiemerrie, 1991, bruin, MV. Futuro SF, is de moeder van de zwartbruine hengst Riverdance Hann (1998, V. Wolkentanz I Hann), die is goedgekeurd door het Anglo European stamboek.
Hillery is ook de tweede moeder van de bruine hengst Real Diamond Hann (2001, V. Rohdiamant Oldbg) en van de vos hengst Brenner Hann (2005, V. Brentano II Hann). Real Diamond is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Westfaalse- en Rijnlandse stamboek en Brenner door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 400 nakomelingen van Hill Hawk xx geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die € 252.460 gewonnen.

Van de nakomelingen is de vos hengst High Classics Hann door Christina Jeromin (GER) met succes uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. De hengst heeft een winsom van € 17.426.

Eind 2015 heeft Hill Hawk xx een dressuurindex van 109 met een betrouwbaarheid van 92 % en een springindex van 56 met een betrouwbaarheid van 91 %,


2.2.4.1.2.1.1.1. Hill Anwar x DE 308083001081

Hill Anwar x (V. Hill Hawk xx) is een Anglo-arabische vos hengst met een stokmaat van 173 cm. Hij is in 1981 geboren en is gefokt door Edith Haskamp uit Velen, dat tussen Borken en Coesfeld in Nedersaksen ligt. Hill Anwar x is een broer van Hill Arslan x
De moeder van beide hengsten is de Arabische volbloed schimmelmerrie Ambra ox (1975, V. Amor/Gazal XII ox) en tweede moeder is Gazelle II ox (`970, V. Gazal I ox).

Hill Anwar x is in oktober 1984 goedgekeurd door het VZAP en het Trakehner stamboek. In 1989 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Voor de op de dressuur gerichte onderdelen behaalde hij met 129,21 punten de eerste plaats van de 20 deelnemende hengsten en bij de op het springen gerichte onderdelen is hij met 85,75 punten 16e geworden. In de eindstand nam hij de tweede plaats in met 123,32 punten.
Hill Anwar x is in 1991 goedgekeurd door het Hessische stamboek.
Hij is tot en met 1999 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zijn zonen Hill Silent x (1987) en Diamantino x (1988) zijn door het VZAP goedgekeurd voor de fokkerij, maar hebben niet veel invloed gehad.
Achttien dochters van Hill Anwar x zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek.

Van de nakomelingen zijn er 31 geregistreerd als wedstrijdpaard en samen hebben ze € 4.068 gewonnen.
Eind 2015 heeft Hill Anwar x een dressuurindex van 69 met een betrouwbaarheid van 70 %.

2.2.4.1.2.1.1.2. Hitchcock DE 331310905283 Hann

Hitchcock Hann (V. Hill Hawk xx) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1983 geboren en is gefokt door Heinrich Behrmann uit Dörverden, dat ongeveer tien kilometer ten zuiden van Verden in Nedersaksen ligt.
De moeder van Hitchcock is de vos staatspremiemerrie Agave Hann (1976, V. Absatz Hann) en tweede moeder is de vos Baronesse Hann (1970, V. Bleep xx).
Baronesse is ook de moeder van de vos hengsten Bolero Hann (1975, V. Black Sky xx) en Winner Hann (1984, V. Wenzel I Hann).
Gerekend over acht generaties voert Hitchcock 66,4 % Engels volbloed, 18,0 % Hannoveraans bloed en 10,9 % Trakehner bloed.

Hitchcock is in oktober 1985 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In het najaar van 1986 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde 118,88 punten voor de op de dressuur gerichte onderdelen, waarmee hij zesde is geworden van de 32 deelnemende hengsten. Bij de op het springen gerichte onderdelen is hij met 114,98 zesde geworden. In de eindstand nam hij de vijfde plaats in met 120,07 punten.

Hitchcock is van 1986 tot en met 1998 actief geweest in de fokkerij. In februari 1994 heeft het stamboek van Sachsen-Anhalt Hitchcock goedgekeurd.
Van hem zijn 162 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en daarvan zijn er 25 staatspremiemerrie geworden.
De zonen High Society Hann (1988), Hermelin Hann (1989) en Hydriot Hann (1990) zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Van hen heeft Hermelin weinig invloed op de fokkerij gehad.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 260 nakomelingen van Hitchcock geregistreerd als wedstrijdpaard, waarvan er tien zijn gestart in de klasse S dressuur. De nakomelingen hebben samen € 107.337 gewonnen.
Eind 2015 heeft Hitchcock een dressuurindex van 94 met een betrouwbaarheid van 97 % en een springindex van 40 (!) met een betrouwbaarheid van 92 %.

2.2.4.1.2.1.1.2.1. High Society DE 331314304588 Hann

High Society Hann (V. Hitchcock Hann) is een zwarte hengst die in 1988 is geboren.
Hij is gefokt door Otto Rudolf Fuchs uit Meinerzhagen, dat circa 50 km ten zuiden van Dortmund in de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van de hengst is de donkerbruine merrie Lissi Hann (1979, V. Lombard Hann) en tweede moeder is de bruine Philippa Hann (1973, V. Pinturischio xx).
Gerekend over acht generaties heeft High Society een afstamming met een aandeel van 53,9 % Engels volbloed en 35,2 % Hannoveraans bloed.

Hij is in november 1990 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en het stamboek van Saksen-Anhalt. In 1991 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 34 deelnemende hengsten is High Society bij de op de dressuur gerichte onderdelen 18e geworden met 100,18 punten. Bij de op het springen gerichte onderdelen is hij met 116,85 punten zevende geworden. In de eindstand nam hij met 109,78 punten de elfde plaats in.

Hij is van 1991 tot en met 1995 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 28 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek en van hen zijn er zeven staatspremiemerrie geworden.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 45 nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd en samen hebben die € 21.397 gewonnen.
Eind 2015 heeft High Society een dressuurindex van 89 met een betrouwbaarheid van 86 % en een springindex van 72 met een betrouwbaarheid van 75 %.


2.2.4.1.2.1.1.2.2. Hydriot DE 331314305590 Hann

Hydriot Hann (V. Hitchcock Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1990 geboren en gefokt door Mariechen Günnemann uit Loxstedt, dat bij Bremerhaven in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van de hengst is de vos staatspremiemerrie Wörena Hann (1981, V. Wörmann Hann) en tweede moeder is de vos Arena Hann (1975, V. Absatz Hann).
Hydriot heeft een afstamming die, gerekend over acht generaties, voor 43,0 % uit Engels volbloed, 41,4 % uit Hannoveraans- en 12,5 % uit Trakehner bloed bestaat.

Hydriot is eind 1992 door het Hannoveraanse-, het Berlin-Brandenburgse- en het Brandenburg-Anhalt stamboek goedgekeurd voor de fokkerij.

In het najaar van 1993 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Voor de op de dressuurgerichte onderdelen behaalde hij 121,57 punten, waarmee hij zevende van de 40 deelnemende hengsten is geworden. Voor de op het springen gerichte onderdelen is hij 20e geworden met 101,86 punten en in de eindstand is hij met 113,02 punten op de tiende plaats terecht gekomen.
Hydriot is van 1993 tot en met 2004 in Brandenburg actief geweest in de fokkerij.

Zijn zoon Happy Day Brandbg (1998) is goedgekeurd voor de fokkerij, maar in het verrichtingsonderzoek heeft hij onvoldoende gepresteerd en heeft daardoor in de fokkerij geen rol van betekenis gespeeld.

Van Hydriot zijn 36 dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Vier dochters zijn staatspremiemerrie geworden.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 47 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en die hebben samen € 13.449 gewonnen.

Eind 2015 heeft Hydriot een dressuurindex van 96 met een betrouwbaarheid van 83 % en een springindex van 68 met een betrouwbaarheid van 76 %.


2.2.4.1.2.1.1.3. High Classic’s DE 331310906788 Hann

High Classic’s Hann (V. Hill Hawk xx) is een vos hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1988 geboren en is gefokt door Gerhard Wassink uit Nordhorn, dat vlak aan de Nederlands-Duitse grens ter hoogte van Denekamp in Nedersaksen ligt.
De moeder van High Classic’s is de vos staatspremiemerrie Salve Hann (1981, V. Salut Hann) en tweede moeder is de schimmel Rommy Hann (1964, V. Ramzes x).
Gerekend over acht generaties voert High Classic’s 65,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 26,6 % Hannoveraans bloed.

De hengst is in oktober 1990 goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek en heeft in 1993 in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen.
Voor de dressuurgerichte onderdelen behaalde hij 125,22 punten, waarmee hij derde is geworden van de achttien hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen. Zijn prestaties bij de op het springen gerichte onderdelen zijn gewaardeerd met 112,55 punten en dat leverde de vijfde plaats op. In de eindstand nam High Classics de derde plaats in met 122,36 punten.

High Classic’s is van 1991 tot en met 1994 in Westfalen actief geweest in de fokkerij. Daarna is hij uitgebracht door verschillende ruiters in de dressuursport, waarbij hij vanaf 1997 is uitgekomen in de klasse S.
Eind 1997 heeft het Oldenburgse stamboek de hengst goedgekeurd en een jaar later heeft ook het Hannoveraanse stamboek hem goedgekeurd.

In de jaren 1998 – 2000 is High Classic’s in het Rijnland als hengst actief geweest, waarbij hij in 1999 zijn zoon High Moon Rhein heeft gebracht. High Moon is in december 2001 goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek en heeft in 2002 in Münster-Handorf deelgenomen aan een aanlegtest, maar is niet actief geweest in de fokkerij. De hengst is onder de naam Prima Vista in de lichte tour dressuur uitgebracht.

Volgens gegevens van de Duitse Hippische Sportbond zijn drie dochters van hem als fokmerrie opgenomen in een stamboek en zijn achttien nakomelingen van hem geregistreerd als wedstrijdpaard. Zijn nakomelingen hebben samen € 6.057 gewonnen.
Eind 2015 heeft hij een dressuurindex van 102 met een betrouwbaarheid van 77 %.

Hij is in 1999 en 2000 door Christian-Oliver Kosche (GER) en in de jaren 2002 – 2006 door Christina Jeromin (GER) in Grand Prix dressuurwedstrijden uitgebracht. De hengst heeft een winsom van € 17.426.
In 2004 nam hij positie 326 in op de WBFSH ranking voor dressuurpaarden.2.2.4.1.2.1.1.4. Hilton DE 333330906888 Oldbg

Hilton Oldbg (V. Hill Hawk xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1988 geboren en is gefokt door Hans Witten uit Ahrensburg, dat ten noordoosten van Hamburg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Hilton is de staatspremiemerrie Nyon Holst (1976, V. Wiegand Holst) en tweede moeder is de bruine Harmonica Holst (1971, V. Moltke I Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Hilton een afstamming die voor 65,6 % uit Engels volbloed en 34,4 % uit Holsteins bloed bestaat.

Hilton is in november 1990 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek. In het najaar van 1992 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij voor de op de dressuur gerichte onderdelen 90,21 punten behaalde en voor de op het springen gerichte onderdelen 97,27 punten. Van de 55 deelnemende hengsten kwam hij daarmee op de 34e, respectevelijk 36e plaats. In de eindstand is hij 35e geworden met 90,91 punten.
Van Hilton is één dochter als fokmerrie ingeschreven in een stamboek.

Hilton is van 1993 tot en met 2002, tot op M-niveau, uitgebracht in dressuur-wedstrijden en heeft een winsom van € 3.910.


2.2.4.1.2.2. Kalabaka xx

Kalabaka xx (V. Vandale xx) is een goudvos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 13 mei 1957 in Frankrijk geboren en is gefokt door Mathieu Goudchaux uit Parijs.

De moeder van Kalabaka xx is de vos Lamia xx (1951, V. Escamillo xx) en tweede moeder is de bruine Thessalie xx (1932, V. Teddy xx).

Kalabaka xx is aangekocht door de Franse staatsstoeterijen en vanaf 1962 tot zijn dood op 29 augustus 1978 voor de fokkerij beschikbaar gesteld op Haras St. Lô.
Hij heeft veertien zonen gebracht die in de fokkerij actief zijn geweest, waaronder Turenno SF (1963), Tyrolien SF (1963), Uccello SF (1964), Venutard SF (1965), Vigoureux SF (1965), Aigle Royal SF (1966), Filon d’Or SF (1971) en Hibou xx (1973).
Van zijn zonen zijn in totaal meer dan 900 nakomelingen geregistreerd.

Venutard is de vader van de vos merrie Fougère SF (1971, MV. Said Pascha SF) en zij is de moeder van de hengst Guidam SF (1968, V. Quidam de Revel SF). Guidam is goedgekeurd door het KWPN.

Van Kalabaka’s dochters is Danseuse SF (1969, MV. Atour SF) de moeder van de door het SBS goedgekeurde hengst Bijou de Larrivaux SF (1989, V. Almé SF) en de tweede moeder van de hengst Ilmeo SF (1990, V. Almé SF), die in 1993 is goedgekeurd door het KWPN en waarvan het KWPN 1031 nakomelingen heeft geregistreerd.

2.2.5. Rustom Pasha xx


Rustom Pasha xx (V. Son-in-Law xx) is een bruine hengst die op 6 mei 1927 in Engeland is geboren. Hij is gefokt door Zijne Hoogheid Aga Khan III (1877 – 1957), de 48e imam van de Nizan-tak van het ismaïlisme

De moeder van Rustom Pasha xx is de bruine merrie Cos xx (1920, V. Flying Orb xx) en tweede moeder is de donkerbruine Renaissance xx (1902, V. St. Serf xx).

Rustom Pasha xx is in de jaren 1929 – 1931 in 29 rennen gestart, waarvan hij er vier heeft gewonnen. In 1929 won hij de Cresham Stakes (1408 m) op Ascot, en in 1930 heeft hij de Nonsuch Stakes (2412 m) op Epsom Down, de Eclipse Stakes (2018 m) op Sandown Park in het zuidwesten van Londen en de Champion Stakes (2012 m) op Ascot gewonnen. Ook werd hij derde in de St Leger in Doncaster.
In 1931 is hij tweede geworden in de Rous Memorial Stakes.

Na zijn rencarrière is hij in 1931 naar Frankrijk gegaan, waar hij vanaf 1932 is ingezet voor de fokkerij.

Zijn dochter Isolda xx (1933) is de tweede moeder van de hengst I Say xx (1962, V. Sayajirao xx), die de vader is van de hengst Wahtamin xx (1969).

Zijn schimmel dochter Rustom Mahal xx (1934) is de moeder van de hengst Abernant xx (1946, V. Owen Tudor xx). Abernant xx is de vader van de hengsten Abgar xx (1958) en Acer xx (1961) en de grootvader van de hengsten Cadmus xx (1963, V. Supreme Court xx) en Able Albert xx (1980, V. Anwah xx).

In 1937 is Rustom Pasha xx naar Argentinië gegaan, waar hij een zeer succesvolle hengst is geworden in de volbloedfokkerij. Hij bracht daar de hengsten Black Out xx en Moslem xx en stond in 1944 3e op de lijst van meest winnende vaderpaarden in Argentinië. Zijn nakomelingen stonden er om bekend goed te presteren op een zachte, c.q. modderige ondergrond.
2.2.6. Young Lover xx


Young Lover xx (V. Son-in-Law xx) is een bruine hengst die in 1930 is geboren. Hij is gefokt door de Waltham Lodge Stud.
De moeder van Young Lover xx is de bruine merrie Tryst xx (1921, V. Rochester xx) en tweede moeder is de bruine Trimestral xx (1914, V. William the Third xx). Trimestral is ook de moeder van de hengst Foxhunter xx (1929, V. Foxlaw, zie hfdst. 2.2.3.1.).
Young Lover xx heeft in 1932 de Gimcrack Stakes (1207 m) in York gewonnen en in 1933 de Newmarket Stakes (2011 m) en de Newmarket St Leger (2816 m), die beide in Newmarket zijn gehouden.

Van 1935 tot 1939 heeft Young Lover xx als fokhengst op de Fort Union Stud in Adare ten zuidwesten van Limerick in Ierland gestaan. Daarna heeft hij in de jaren 1940 – 1942 op de Longhalls Stud in Engeland gestaan en in de jaren 1943 en 1944 op de Ashley Heath Stud in Newmarket. Tenslotte heeft de hengst van 1944 tot zijn dood in januari 1951 op Stockwood stud in Retditch, dat ten zuiden van Birmingham ligt, gestaan.

Young Lover xx heeft met zijn zoon Cottage Son xx (1944) een hengst gebracht die van groot belang is geweest voor de rijpaardfokkerij in West Europa.


2.2.6.1. Cottage Son xx DE 306064000244

Cottage Son xx (V. Young Lover xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 164cm. Hij is op 8 januari 1944 in Ierland geboren en is gefokt door M.H. Moxon.

De moeder van de hengst is de bruine merrie Wait Not xx (1925, V. Cottage xx) en tweede moeder is de bruine Wait xx (1915, V. Speed xx).

Voor een beschrijving van Cottage Son, zijn nakomelingen en zijn betekenis voor de fokkerij wordt verwezen naar het bestand “Cottage Son xx”.


2.2.7. Epigram xx

Epigram xx (V. Son-in-Law xx) is een bruine hengst die in 1933 in Engeland is geboren.
Zijn moeder is de Ierse merrie Flying Sally xx (1919, V. Flying Orb xx) en tweede moeder is de donkerbruine Salamandra xx (1913, V. St. Frusquin xx).

Epigram xx heeft in 1938 de Goodwood Cup (4225 m) en de Doncaster Cup (3621 m) gewonnen.

Na zijn rencarrière is hij van 1940 tot en met 1953 in Engeland actief geweest in de fokkerij. In januari 1954 is hij verkocht naar Denemarken, waar hij nog tot en met 1958 een aantal merries heeft gedekt.

Zijn dochter Glacis xx (1958, MV. His Grace xx) is de moeder van de in Zweden goedgekeurde hengst Glacial xx (1966, V. Pardal xx). Glacial is de moedersvader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Hopalong Cassidy xx (1993, V. Strong Statement xx).2.3. Dark Legend xx


Dark Legend xx (V. Dark Ronald xx) is een donkerbruine hengst die in 1914 is geboren. Hij is gefokt door sir W. Cooke.
Zijn moeder is de bruine merrie Golden Legend xx (1907, V. Amphion xx) en en tweede moeder is bruine St. Lucre xx (1901, V. St. Serf xx).
De 154 cm grote hengst Newminster xx (1848, V. Touchstone xx) komt vier keer voor in de afstamming van Dark Legend xx en heeft daarmee een inbreng van 10,2 % op het genenpalet van Dark Legend xx.

In 1917 is Dark Legend xx naar India overgebracht waar hij de Aga Khan’s Cup, de Viceroy Cup en de King Emperor’s Cup won. In 1920 is Dark Legend terug gegaan naar Engeland en vervolgens naar Frankrijk.
In totaal heeft Dark Legend xx acht rennen gewonnen. Zijn winsom bedraagt ₤ 4.104.

Vanaf 1921 tot zijn dood in 1939 is Dark Legend xx in Frankrijk ingezet in de fokkerij.
Hij bracht onder andere de hengsten Dark Diamond xx (1922), Dark Japan xx (1923), Dark Guy xx (1924), Dark Lantern xx (1925), Piffero xx (1925), Dark Times xx (1926), Kephte xx (1930), Duplex xx (1931), Easton xx (1931), Night Patrol xx (1932), Legend of France xx (1935), Pou du Ciel xx (1935) en King Legend xx (1936).

Van deze hengsten is Dark Times xx aangekocht door de Franse staatsstoeterijen en Duplex xx heeft de Prix du Jockey Club, die gezien kan worden als de Franse Derby, gewonnen.

Voor de moderne rijpaardfokkerij zijn de volgende nakomelingen van Dark Legend xx van belang:

Kiss in the Dark xx, merrie, 1928, MV. Chouberski xx, is de tweede moeder van de hengst Karamont xx (1939, V. Beumont xx). Karamont xx is de vader van de hengst Koridon xx (1946), die in Nederland is goedgekeurd en onder andere de moedersvader is van de hengst Nimmerdor KWPN (1972, V. Farn Holst);

Easton xx, hengst, 1931, MV. Phalaris xx, heeft een aantal dochters gebracht die de tweede moeder zijn geworden van een van belang zijnde volbloedhengst, te weten:

Rocklyn xx, 1937, MV. Rock Flint xx, is de tweede moeder van de hengsten Buisson d’Or xx (1950, V. Coastel Traffic xx) en Buisson Ardent xx (1953, V. Relic xx).
Buisson d’Or xx is de vader van de hengst Pot d’Or xx en die is o.a. vader van de door het KWPN goedgekeurde hengsten Rechter SF (1975) en Ursus SF (1978);

Easter Day xx, 1940, MV. Sir Gallahad III xx, is de tweede moeder van de hengst Sacramento Song xx (1967, V. Sicambre xx). Sacramento Song is de vader van de Holsteinse hengst Sandro (1972);

La Rochelle xx, 1945, MV. Sind xx, is de tweede moeder van de hengst Le Fabuleux xx (1961, V. Wild Risk xx). Le Fabuleux is de moedersvader van de in Nedeland goedgekeurde hengst Blanc Rivage xx (1974, V. Riverman xx). Blanc Rivage xx is de vader van de hengst Barbados KWPN (1983).

Rosy Legend xx, merrie, 1931, MV. Saint Just xx, is de moeder van de hengsten Dante xx (1942, V. Nearco xx) en zijn broer Sayojirao xx (1944).
Dante xx is onder andere de grootvader van de hengsten Pantheon xx (1958, V. Borealis xx), Darling Boy xx (1958, V. Darius xx) en Priamos xx (1964, V. Birkhahn xx).
Sayojirao xx is o.a. de grootvader van de hengsten Sacramento Song xx (1967, V. Sicambre xx), Wahtamin xx (1969, V. I Say xx) en Exkurs xx (1972, V. Frontal xx).

Love’s Legend xx, merrie, 1935, MV. Gainsborough xx, is de moeder van de hengst Neron xx (1948, V. Nearco xx), die de moedersvader is van de in Nederland goedgekeurde hengst Wahtamin xx (1969, V. I Say xx). Wahtamin xx is de vader van de hengst Uniform KWPN (1978) en

Galatea xx, merrie, 1936, MV. Sir Galahad III xx, is de tweede moeder van de hengst Darling Boy xx (1958, V. Darius xx). Darling Boy xx is o.a. de vader van de hengst Rinaldo KWPN (1975).

2.4. Prunus xx DE 306060013415

Prunus xx (V. Dark Ronald xx) is een bruine hengst die in 1915 is geboren. Hij is gefokt door stoeterij Schlenderhan in Quadrath-Ichendorf, dat 20 km ten westen van Keulen ligt.
De moeder van Prunus xx is de bruine merrie Pomegranate xx (1901, V. Persimmon xx) en tweede moeder is de bruine Briar Root xx (1885, V. Springfield xx).
Prunus xx stamt uit de eerste jaargang nakomelingen van Dark Ronald xx in Duitsland en is zowel in de sport als in de fokkerij zeer succesvol geweest.

Prunus xx won in 1918 in Düsseldorf de Henkel Rennen, die beschouwd kan worden als de Duitse versie van de 2000 Guineas, en in Berlijn-Charlottenburg de Duitse St Leger. Ook was hij winnaar van de Gladiatoren Rennen (2800 m) in Krefeld.
In de fokkerij werd hij vijf keer het best presterende vaderpaard van het jaar.

Zijn zonen Mah Jong (1915), Palastpage (1932) en Orgelton (1938) wonnen de Derby in Duitsland. Zijn in de fokkerij best presterende nakomeling was ongetwijfeld Oleander xx (1924).

Voor de volbloedfokkerij in Duitsland bracht Prunus xx meer dan tien hengsten, waaronder Weissdorn xx (1922), Impressionist xx (1923), Mah Jong xx (1924), Oleander xx (1924), Walzertraum xx (1926), Palastpage xx (1929), Widerhall xx (1929), Blinzen xx (1931), Ehrenpreis xx (1931), Orgelton xx (1935) en Werber xx (1938).

Van genoemde hengsten is Impressionist xx goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is van 1933 tot zijn dood in 1939 door het Landgestüt in Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij, maar heeft geen grote inbreng in de fokkerij gehad.

Van Mah Jong xx is zijn zoon Baczyn xx (1932) door het Hannoveraanse stamboek gebruikt voor de halfbloedfokkerij. Hij bracht de hengst Bandow Hann (1944), die na de Tweede Wereldoorlog in Brandenburg en Mecklenburg is gebruikt, maar weinig heeft achtergelaten.

Oleander xx heeft grote invloed gehad op de volbloedfokkerij in Duitsland, maar is ook van belang geweest voor de omvorming van het landbouwpaard naar het rijpaard.

Widerhall xx bracht de bruine merrie Vogelweide xx (1941, MV. Graf Ferry xx) en zij is de moeder van de hengst Vierzehnender xx (1956, V. Neckar xx). Vierzehnender xx komt o.a. voor in de moederlijn van de hengsten Oklund KWPN (1996, V. Holland KWPN) en Plot Blue KPN (1997, V. Mr. Blue KWPN).
Vogelweide xx is ook de tweede moeder van de hengst Vollkorn xx, die de vader is van de Oldenburgse hengst Volturno (1968) en van de door het KWPN goedgekeurde hengst Resident Hann (1975).

Ehrenpreis xx is de moedersvader van de volbloedhengst Orbis xx (1959, V. Magnat xx), die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd en de vader is van de hengsten Orlando Hann (1968), Ortwin Hann (1969) en Odysseus Hann (1970).

Van de dochters van Prunus xx is de bruine merrie An der Wien xx (1928) van belang. Zij is de tweede moeder van de zwarte hengst Berggeist xx ( 1940, V. Aventin xx) en Berggeist xx is de vader van de hengst Stern xx (1949). Stern xx is de grootvader van de hengsten Wagner Hol (1957) en Rosenberg Trak (1962).

2.4.1. Oleander xx DE306060005924

Oleander xx (V. Prunus xx) is een bruine hengst die in 1924 is geboren. Hij is gefokt door de zeer succesvolle Duitse volbloedstoeterij Schlenderhan van Baron von Oppenheim in Quadrath-Ichendorf, dat 20 km ten westen van Keulen ligt.
Zijn moeder is de vos merrie Orchidee xx (1910, V. Galtee More xx) en tweede moeder is de donkerbruine Orseis xx (1897, V. St. Serf xx).

Oleander xx was een bijzonder goed renpaard. Hij startte in 23 rennen en won er daar 19 van. Als tweejarige won hij de Adresse-Rennen en in Hamburg de Sierstorpff Rennen. Daarna liep hij in zijn stal een bekkenblessure op en kon hij nauwelijks nog op zijn benen staan. Veterinairen adviseerden om de hengst te doden naar zijn trainer Georg Arnull slaagde er met intensieve zorg in om hem weer wedstrijdfit te krijgen.
In het voorjaar van 1927 kon hij weer licht worden gereden, maar de klassieke rennen kwamen te vroeg voor hem. In mei 1927 startte hij in de Hardenberg-Rennen en won die gemakkelijk. Kort daarop won hij de Nickel Rennen met vier lengten. In de Grote Prijs van de Hanzestad in Hamburg verloor hij nipt van gerenommerde tegenstanders. Hij werd derde maar kwam kreupel van de baan af.
In augustus 1927 won hij met vier lengten voorspong de Grote Prijs van Keulen. Eind augustus won hij in Baden Baden met tien lengten de Fürstenberg Rennen en een week later voor de eerste keer de Grote Prijs van Baden. Tenslotte won hij dat jaar nog met overmacht de Gladiatoren Rennen op de renbaan Hoppegarten bij Berlijn.

In 1928 begon Oleander xx het renseizoen met een nederlaag in de Chamant Rennen in Berlijn. Daarna won hij de Jubileum Rennen in Hoppegarten en de St. Simon Rennen in Baden Baden. In Wenen werd de overwinning behaald in de Grote Prijs van Oostenrijk en vervolgens won hij voor de tweede keer de Grote Prijs van Baden.

Zijn eigenaar Baron von Oppenheim en zijn trainer Georg Arnull vonden dat Oleander xx klaar was om in de Prix de l ‘Arc de Triompf in Parijs, Europa’s belangrijkste ren, te starten. Daar werd als innovatie voor het eerst gebruik gemaakt van startboxen. Bij het binnengaan van de startbox liep Oleander xx een snijwond aan de hals op. Desondanks einidigde hij de ren als vijfde. Het jaar werd weer afgesloten met de Gladiatoren rennen in Berlijn-Hoppegarten. In die ren lag hij op enig moment vijf lengten achter, maar won toch nog met een hoofdlengte verschil.

In het jaar 1929 was Oleander xx op zijn best. Hij begon in mei met winst in de Chamant Rennen in Berlijn en won vervolgens met acht lengten de Grote Prijs van Berlijn. Ook de Grote Prijs van Oostenrijk en de Grote Prijs van Baden werden opnieuw gewonnen.
Omdat zijn vaste jockey een been had gebroken werd Oleander xx in de Prix de l’Arc de Triompf gereden door de zeer ervaren Engelse jockey Joe Childs, maar die deed in de ren vrijwel alles fout. Oleander kwam veel te vroeg op kop en werd uiteindelijk derde. Het was meteeen ook de laatste ren van Oleander xx, die vervolgens op stoeterij Schlenderhan beschikbaar werd gesteld voor de fokkerij.

Als renpaard heeft hij een winsom van DM 580.950. Het is onduidelijk hoe dit bedrag moet worden geïnterpreteerd, omdat Duitsland vanaf augutus 1924 de Reichsmark kende als betaalmiddel. Na de Tweede Wereldoorlog is in juni 1948 de Deutsche Mark geïntroduceerd. De in omloop zijnde Reichsmarken werden daarbij één op één omgewisseld, maar voor bank- en spaartegoeden werd voor één Reichsmark maar 0,1 Deutsche Mark gegeven.

Als fokhengst had hij negen jaren (1935 en 1937 – 1944) de best presterende nakomelingen in de Duitse volbloedfokkerij.
Van zijn zonen zijn Ebro xx (1931), Ausonius xx (1932), Sturmvogel xx (1932), Amaranthus xx (1933), Periander xx (1933), Trollius xx (1934), Marschall Vorwärts xx (1935), Wunderhorn xx (1935), Marabou xx (1936), Sonnenorden xx (1936), Samurai xx (1937), Figaro xx (1938), Nuvolari xx (1938), Ernö xx (1940), Orsenigo xx (1940), Pink Flower xx (1940), Raufbold xx (1940), Nordlicht xx (1941), Filiberto xx (1944), Honved (1944), Espace Vital xx (1945) en Asterios xx (1947) ingezet in de Duitse volbloedfokkerij.

Van hen is Ebro xx (MV. Landgraf xx) de moedervader van de hengst Stern xx (1949, V. Berggeist xx), die de grootvader is van de in Nederland goedgekeurde hengsten Wagner Holst (1957, V. Sterndeuter Trak) en Rosenberg Trak (1962, V. Sterndeuter Trak).

Periander xx (MV. Fervor xx) is de moedersvader van de door het Trakehner stamboek goedgekeurde Pindar xx, die de hengst Loretto Trak (1957) bracht, maar ook moedersvader is van de door het KWPN goedgekeurde hengst Doruto Trak (1962, V. Komet Trak).

Marabou xx (MV. Sunstar xx) behoorde tot de hengsten van het Hauptgestüt Trakehnen die in 1944 de winterse tocht te voet naar het westen van Duitsland hebben meegemaakt om uit handen van het oprukkende Russische leger te blijven.
Van 1945 – 1951 heeft hij op het Landgestüt Osnabrück gestaan en van 1952 – 1955 in het Landgestüt Celle.
Hij is de moedersvader van de hengst Tassilo Trak (1958, V. Lateran Trak), die door het Trakehner- en het Baden-Württembergse stamboek is goedgekeurd.
Ook is Marabou de moedersvader van de hengsten Damhirsch Hann (1962, V. Duft I Hann) en Wörmann Hann (1971, V. Wöhler Hann).
Damhirsch is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar is vooral gebruikt in de Westfaalse fokkerij. In Hannover bracht hij de hengst Damenstolz Hann (1979).
Wörmann is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft meer dan 20 goedgekeurde zonen gebracht, waaronder Wenzel I Hann (1976) en World Cup Hann (1977).

Orsenigo xx (MV. Havresac II xx) was in Italië een succesvol renpaard. Hij won de Grote Prijs Emanuele Filibert, de Italiaanse derby, de Grote Prijs van Milaan en de Grote Prijs van Italië. In 1952 en 1954 was hij de volbloedhengst met de best presterende nakomelingen in Italië. In 1957 is hij verkocht naar Brazilië.
In de fokkerij is hij de moedersvader geworden van de hengsten Pinturischio xx (1957, V. Pinza xx), Chio xx (1963, V. Alipio xx) en tweede moeder van de hengst Salvo xx (1963
Pinturischio xx is de vader van de in België goedgekeurde hengst Buenaventura xx (1963) en van de door het KWPN goedgekeurde hengst Nurprimus Hann (1972).

Chio xx is de moedersvader van de door het KWPN en het Hannoveraanse stamboek erkende hengst Pharaon xx (1983, V. Columbanos xx) en Salvo xx is de vader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Ronco xx (1969).

Raufbold xx (MV. Ariel xx) is een succesvolle fokhengst geworden in Rusland.

Nordlicht xx (MV. Graf Isolani xx) is een volle broer van Nuvolari xx. In 1943 en 1944 is hij ongeslagen gebleven en won zowel de Duitse als de Oostenrijkse Derby. Volgens de geruchten is de hengst eigendom geweest van Adolf Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog is hij door het Amerikaanse leger meegenomen naar de Verenigde Staten en daar ingezet voor de fokkerij. Later is hij terug gekomen naar Europa en heeft hij in Frankrijk gedekt.

2.4.1.1. Nuvolari xx DE 306060004538

De bruine hengst Nuvolari xx (V. Oleander xx) is in 1938 geboren.
Hij is een broer van de hengst Nordlicht xx (1941). De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Nereide xx (1933, V. Graf Isolani xx). De tweede moeder is de vos Nella de Gubbio xx (1924, V. Grand Parade xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Niederländer xx (1947, V. Ticino xx), Nektar xx (1950, V. Ticino xx) en Nizam xx (1950, V. Ticino xx).
In de afstamming van Nuvolari xx komt de legendarische hengst St. Simon xx (1881, V. Galopin xx) vijf keer voor.

Nuvolari xx heeft alleen in 1941 aan rennen deelgenomen. Hij won de Hansa Preis en de Fürstenberg Rennen en werd tweede in de Union Rennen en de Henkel Rennen.

In de fokkerij bracht hij de goedgekeurde hengsten Stani xx (1949), Grillpartzer xx (1950), Salut xx (1950), Valentino xx (1950), Macbeth xx (1952) en Score xx (1955).

Salut xx is goedgekeurd door het Trakehner stamboek maar heeft niet veel invloed gehad.
Valentino xx is veel gebruikt in de Hannoveraanse fokkerij en bracht de hengsten Vasall Hann (1965), Vakant Hann (1969) en Valentinus Hann (1969). Daarnaast is Valentino xx de moedersvader van de hengst Western Star Hann (1981, Wenzel I Hann).

Nuvolari’s dochter Oranien xx is de moeder van de hengst Orsini xx (1954, V. Ticino xx). Orsini xx is de vader van de hengst Golfstrom xx (1967) en de grootvader van Stornello xx (1978, V. Cortez xx).


2.4.1.2. Pink Flower xx

Pink Flower xx (V. Oleander xx) is een bruiine hengst die in 1940 in Engeland is geboren. Hij is gefokt door de Cliveden stud in Taplow, dat bij Maidenhead ten westen van Londen ligt.
De moeder van Pink Flower xx is de bruine merrie Plymstock xx (1918, V. Polymelus xx) en tweede moeder is de bruine Winkipop xx (1907, V. William the Third xx).
De hengst St. Simon xx (1881, V. Galopin xx) komt drie keer voor in de afstamming van Pink Flower xx en heeft een inbreng van 12,5 % op zijn erfelijke eigenschappen.
De hengst Stockwell xx (1849, V. The Baron xx) komt zelfs twaalf keer voor in de afstamming van Pink Flower.

Pink Flower xx was een redelijk succesvol renpaard. Hij won de Shelford Stakes en de Melbourne Handicap en werd in 1943 tweede in de 2000 Guineas. Zijn winsom bedraagt ₤ 4.317.
Van 1945 tot en met 1957 is hij in Engeland actief geweest in de fokkerij en
bracht o.a. de hengsten Wilwyn xx (1948) en zijn broer Schapiro xx (1954).

Wilwyn xx is de vader van de hengst Cher xx (1960) en Schapiro xx is overgrootvader van de door het NRPS goedgekeurde hengst Abel x (1977, V. Pobeditel ox).

2.4.1.2.1. Wilwyn xx

Wilwyn xx (V. Pink Flower xx) is een bruine hengst die in 1948 is geboren. Hij is gefokt door de fruitteler Robert Boucher uit het Engelse graafschap Kent.
De moeder van Wilwyn xx is de bruine Saracen xx (1943, V. Donatello II xx) en tweede moeder is de bruine Lovely Rosa xx (1933, V. Tolgus xx).

Wilwyn xx nam deel aan 35 rennen en won er daarvan 21. Hij heeft een winsom van $ 71.582.
Als driejarige was een derde plaats in de Knights Royal Stakes (1609 meter) op Ascot zijn beste prestatie.
In oktober 1952 is Wilwyn xx naar de Verenigde Staten gegaan, waar hij in Laurel, Maryland, meteen de Washington D.C. International Stakes won. Een Amerikaans syndicaat bood daarna $ 100.000 voor hem, maar eigenaar Boucher wees dat bod af.
In 1953 is Wilwyn xx terug gegaan naar Engeland, waar hij o.a. de Limekiln Stakes in Newmarket won. Later dat jaar heeft hij in de Verenigde Staten opnieuw aan de Washington D.C. International Stakes deelgenomen, maar nu zonder succes.

In 1954 is Wilwyn xx in Engeland ingezet voor de fokkerij, waar hij o.a. de hengst Cher xx (1960) bracht.
Eind 1959 is Wilwyn xx naar Zuid Afrika gegaan, waar hij in 1964 leidend vaderpaard is geworden. Hij is tot en met 1971 actief geweest in de fokkerij.

2.4.1.2.1.1. Cher xx DE 306060054560

Cher xx (V. Wilwyn xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is in 1960 in Duitsland is geboren en is gefokt door stoeterij Zoppenbroich in Mönchengladbach.
De moeder van Cher xx is de bruine merrie Ciel de Plui xx (1954, V. Nimbus xx) en tweede moeder is de bruine Kerima xx (1946, V. Bois Roussel xx).
De hengst St. Simon xx (1881, V. Galopin xx) komt 27 keer voor in de afstamming van Cher xx en heeft een inbreng van 13,6 % in de erfelijke aanleg van Cher xx.

Cher xx is in 24 rennen gestart en won twee keer, waaronder in 1964 de Spreti Rennen (2400 m) in Baden-Baden.
Hij werd in 1963 tweede in de Union Rennen (2200 m) in Keulen en derde in de Duitse derby (2400 m) in Hamburg en in de Aral Pokal (2400 m) in Gelsenkirchen.

Cher xx is van 1966 tot en met 1975 actief geweest in de Duitse fokkerij. In 1976 blijkt Cher xx onvruchtbaar te zijn geworden en wordt hij gedood.
Hij heeft vijf goedgekeurde hengsten gebracht: Kreuzritter xx (1968), Marcel xx (1970), Cherbourg Hann (1974), Planeet KWPN (1974) en Grandezzo Trak (1975).

Kreuzritter is in de jaren 1976 – 1981 gebruikt voor de Trakehner fokkerij. De Duitse Hippische Sportbond heeft 25 nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd en die hebben samen € 11.827 gewonnen.

Marcel xx is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en heeft in de jaren 1976 – 1978 een aantal Holsteinse merries gedekt. De Duitse Hippische Sportbond heeft negen nakomelingen van Marcel xx als wedstrijdpaard geregistreerd. Hun gezamenlijke winsom bedraagt € 8.060.

Cherbourg Hann is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is in de jaren 1978 – 1981 actief geweest in de fokkerij. De Duitse Hippische Sportbond heeft 33 nakomelingen van Cherbourg geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die een winsom van € 17.687.

Een aantal dochters van Cher xx is moeder of tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Katja xx, 1968, bruin, MV. Orsini xx, is de moeder van de bruine hengst Kaiserjager xx (1988, V. Windwurf xx), die is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek;

Traumliebe xx, 1968, bruin, MV. Aventin xx, is de tweede moeder van de donkerbruine hengst Tempeltanz xx (1986, V. Surumu xx), die is goedgekeurd door het Beierse- en het Trakehner stamboek;

Syra xx, 1972, bruin, MV. Watteau xx, is de tweede moeder van de vos hengst Dekandro Oldbg (1991, V. Donnerschlag Oldbg), die is goedgekeurd door het stamboek Saksen Anhalt en

Giaconda Trak, 1973, MV. Ernest Trak, is de tweede moeder van de hengsten Glanzlicht Trak (1982, V. Ordensglanz Trak) en de broers Gutsherr Trak (1999, V. Oxford Trak) en Gutsherr II Trak (2000)
Glanzicht is goedgekeurd door het Trakehner-, Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Saksen-Anhaltse- en Westfaalse stamboek en de Gutsherr broers zijn goedgekeurd door het Trakehner stamboek.

2.4.1.2.1.1.1. Planeet 209 Stb KWPN

Planeet KWPN (V. Cher xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 7 februari 1974 en is gefokt door Klaus Hagen uit Bispingen, dat 45 km ten zuidwesten van Lüneburg in de Duitse deelstaat Niedersaksen ligt.
Planeet is een broer van de hengst Grandezzo Trak (1975), die door het Trakehner stamboek is goedgekeurd.
De moeder van beide hengsten is de vos merrie Gina Trak (1963, V. Ernest Trak). Zij is ook de moeder van de door het Trakehner stamboek goedgekeurde hengst Giscard Trak (1981, V. Nevado xx).

Tweede moeder is de vos Golding Trak (1956, V. Abendstern Trak), die ook de tweede moeder is van de hengst Gitano Trak (1978, V. Shogun xx).
Gerekend over acht generaties heeft Planeet een bloedvoering die voor 62,5 % bestaat uit Engels volbloed en voor 37,5 % uit Trakehner- en Oostpruisisch bloed.

Planeet is in 1977 door het KWPN op de hengstenkeuring in Utrecht goedgekeurd. Bij de goedkeuring is aangegeven dat Planeet veel klasse en beste bewegingen heeft.
In het najaar van 1977 heeft Planeet deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek in Sleen.
In het onderzoekrapport wordt gesteld dat de bewegingen achter sterker zouden kunnen zijn. In de rijproef toont Planeet onregelmatige bewegingen en weinig stuwing vanuit de achterhand is. Bij het springen is hij terughoudend en toont hij weinig souplesse. De aangespannen proef is best en de terreinproef matig. Hij heeft een goed en eerlijk karakter en veel bereidheid om te werken.
Hij sluit het onderzoek af met een 6,43 voor de rijproef, een zes en een 6,5 voor de springonderdelen, een 6,5 voor de terreinproef en een negen voor de aangespannen proef. Zijn karakter is gewaardeerd met een negen en het stal- en trainingsgedrag met een zeven. Met deze cijfers scoort hij 140,29 punten, waarmee hij op de 21e plaats terecht is gekomen van de 31 hengsten die het onderzoek hebben volbracht.

In 1980 heeft het KWPN een groep veulens, enters en twenters beoordeeld. In de rapportage is te lezen dat Planeet zijn veredelende rol naar behoren heeft vervult en dat de nakomelingen veel ras vertonen. Het type, de hardheid en de ontwikkeling zijn voldoende. Vooral de schouderligging is sterk verbeterd. Bij de enters is sprake van een sterke bovenbouw met goed aangesloten, gespierde lendenen. Aan verbetering van de bewegingen heeft Planeet weinig bijgedragen. De bewegingen zijn weinig krachtig en vaak tamelijk kort. Ook zouden de nakomelingen meer buiging van het achterbeen moeten tonen.
Op basis van de beoordeling wordt Planeet gehandhaafd voor de fokkerij.

Planeet heeft in Nederland tot en met 1988 ter dekking gestaan. Daarna is hij verhuurd naar Duitsland, maar voor zover bekend zijn daar geen veulens van hem geregistreerd.
Het KWPN heeft uit 758 dekkingen 548 veulens van Planeet geregistreerd.

Zijn bruine zoon Wembley KWPN (1980, MV. Maykel KWPN) is door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo. Hij heeft de deelname aan het onderzoek aan het einde van de toelatingsperiode moeten beëindigen.

Twee dochters van Planeet zijn tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst, te weten:

Cinosa KWPN, 1984, vos, MV. Eros Sgldt, is de tweede moeder van de vos hengst Bohemium Business AES (2004, V. It’s the Business KWPN), die door het Anglo-European stamboek is goedgekeurd en

Franka KWPN, 1987, bruin, MV. Doruto Trak, is de tweede moeder van de zwarte hengst Vince KWPN (2002, V. Gribaldi Trak), die is goedgekeurd door het Anglo-European stamboek.

Planeet heeft geen geweldig presterende paarden gebracht. Zijn dressuurindex bedraagt 66 met een betrouwbaarheid van 84 % en hij heeft een springindex van 47 (!) met een betrouwbaarheid van 69 %.
Uit het gepubliceerde genetische profiel blijkt dat de nakomelingen vaak weke lendenen en een korte kruislengte hebben. De kootstand is vaak steil; de hoeven zijn smal en het beenwerk is vaak teer.

2.4.1.2.1.1.2. Grandezzo DE 309090008975 Trak

Grandezzo Trak (V. Cher xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren op 19 februari 1975 en is gefokt door Klaus Hagen uit Bispingen, dat 45 km ten zuidwesten van Lüneburg in de Duitse deelstaat Niedersaksen ligt.

Grandezzo is een broer van de hengst Planeet KWPN (1974), die door het KWPN is goedgekeurd.

De moeder van beide hengsten is de vos merrie Gina Trak (1963, V. Ernest Trak). Zij is ook de moeder van de door het Trakehner stamboek goedgekeurde hengst Giscard Trak (1981, V. Nevado xx).

Tweede moeder is de vos Golding Trak (1956, V. Abendstern Trak), die ook de tweede moeder is van de hengst Gitano Trak (1978, V. Shogun xx).

Gerekend over acht generaties heeft Grandezzo een bloedvoering die voor 62,5 % bestaat uit Engels volbloed en voor 37,5 % uit Trakehner- en Oostpruisisch bloed.

Grandezzo is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en is van 1978 tot en met 1982 actief geweest in de fokkerij.
Hij heeft in 1978 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde 121,52 punten en daarmee was hij de beste van alle 57 deelnemende hengsten.

Grandezzo heeft met zijn zonen Graf Hess (1980) en Fahnenträger II Trak (1982) twee goedgekeurde zonen gebracht.

Zijn donkerbruine dochter Osternacht Trak (1980, MV. Gunnar Trak) is de tweede moeder van de hengsten Oberon Trak (2000, V. Angard Trak), Occacio Trak (2003, V. Cadeau Trak) en zijn broer Olympus Trak (2007).
Alle drie hengsten zijn goedgekeurd door het Trahekner stamboek.2.4.1.2.1.1.2.1. Graf (Sagamore Grand Seigneur) DE 361610135980 Hess


Graf Hess (V. Grandezo Trak xx) is een vos hengst die in 1980 is geboren. Hij is gefokt door Karl Willer uit Schwalmstadt, dat circa 40 km ten oosten van Marburg in de Duitse deelstaat Hessen ligt.
De moeder van Graf is de blauwschimmel staatspremiemerrie Paloma Hess (1966, V. Ratsherr Hess). Paloma is ook de moeder van de hengsten Artus Hess (1972, V. Angelo xx) en Dodge Hess (1977, V. Dozent Hann).
Tweede moeder van Graf is de schimmel Prinzessin Hess (V. Makart Holst).Zij is ook de moeder van de hengst Consul Hess (1961, V. Comet xx).

De moederlijn van Graf is van ooorsprong Holsteins. Gerekend over acht generaties heeft Graf 35,2 % Engels- en Arabisch volbloed in zijn afstamming, 25,8 Trakehner- en Oost Pruisisch bloed en 25 % Holsteins bloed.

Graf is in oktober 1982 in Dillenburg door het Hessische stamboek goedgekeurd. In het najaar van 1983 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek waarin hij zeer matig presteerde. Hij behaalde 76,58 punten waarmee hij 49e werd van de 54 deelnemende hengsten.

Met het resultaat voldeed hij niet aan de in Duitsland wettelijk vastgelegde minimum eisen voor dekhengsten, waardoor hij na het onderzoek niet langer beschikbaar is gesteld voor de fokkerij.
De Duitse Hippische Sportbond heeft van Graf twee nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 999 gewonnen.
Graf staat ook bekend onder de naam Sagamore Grand Seigneur.2.4.1.2.1.1.2.2. Fahnenträger II DE 309090184782 Trak

Fahnenträger II Trak (V. Grandezzo ) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 13 november 1981 geboren en is gefokt door Georg August Neff uit Gedern, dat tussen de steden Fulda en Friedberg in de deelstaat Hessen ligt.
De moeder van Fahnenträger II is de zwarte merrie Fiona V Trak (1977, V. Siegbert Trak) en tweede moeder is de zwarte Floria Trak (1964, V. Flugsand Trak).
De hengst is afkomstig uit een Trakehner moederstam. Gerekend over acht generaties voert Fahnenträger II 39,8 % Engels volbloed en 60,2 % Trakehner bloed.

De Trakehner stempelhengst Dampfross komt acht keer voor in de afstamming van Fahnenträger.

Fahnenträger II is in januari 1985 in Neumünster goedgekeurd door het Trakehner stamboek en veertien dagen later in Vechta door het Oldenburgse stamboek. Hij is van 1985 tot en met 1991 actief geweest in de fokkerij, waarbij hij steeds op een hengstenstation in de regio Oldenburg heeft gestaan.
In 1995 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daar behaalde hij in totaal 115,73 punten en kwam daarmee op de negende plaats van de 37 deelnemende hengsten.
In oktober 1991 is Fahnenträger II overleden aan een bloedziekte.

Fahnenträger heeft met zijn zoon Fandeur Hess één goedgekeurde hengst gebracht.
Negentien dochters van hem zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en twee van hen zijn staatspremiemerrie geworden.
De schimmel staatspremiemerrie Habsburg Trak, 1990, MV. Fabian Trak, is de moeder van de hengsten Herzog von Nassau Trak (2003, V. Distelzar Trak) en zijn broer Hamilton Trak (2005), die beiden door het Trakehner stamboek zijn goedgekeurd. Ook is Habsburg de tweede moeder van de hengst Häwelmann Trak (2009, V. Hofrat Trak) en zijn broer Hopkins Trak (2011), die eveneens door het Trakehner stamboek zijn goedgekeurd.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 42 nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd en die hebben samen € 33.987 gewonnen.

2.4.1.2.1.1.2.2.1. Fandeur DE 361610023789 Hess

Fandeur Hess (V. Fahnenträger II Trak) is een voshengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 27 maart 1989 geboren en is gefokt door Gunther Stroh uit Willingshausen, dat circa 25 km ten oosten van Marburg in de deelstaat Hessen ligt.
De moeder van Fandeur is de vos merrie Antonie Hess (1976, V. Furioso’s Sohn Hess). Zij is ook de moeder van de bruine hengst Alfuro Hess (1982, V. Almspatz Hann), die is goedgekeurd door het Hessische- en het Hannoveraanse stamboek. Tweede moeder van Fandeur is de staatspremiemerrie Angela Hess (1964, V. Lotse Hess).
De moederstam van Fandeur is van oorsprong Westfaals, maar zijn afstamming is een combinatie van vooral Trakehner-, Hannoveraans- en Engels volbloed.

Gerekend over acht generaties wordt zijn afstamming voor 31,25 % gevormd door Trakehner bloed, voor 30,5 % door Hannoveraans bloed en voor 28,9 % door Engels volbloed.

In oktober 1991 heeft het Hessische stamboek Fandeur goedgekeurd voor de fokkerij. In het najaar van 1992 heeft de hengst deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf. Voor de op de dressuur gerichte onderdelen behaalde hij 123,61 punten, waarmee hij zesde werd van de 55 deelnemende hengsten. De op het springen gerichte onderdelen leverden met 87,55 punten een 45e plaats op. In de eindstand behaalde Fandeur de 14e plaats met 116,47 punten.

In januari 1993 heeft het Oldenburgse hem erkend.
Fandeur is alleen in 1993 en 1994 beschikbaar geweest in de fokkerij.

In de jaren 1992 – 1998 is hij onder de naam Hofgut Albführen’s Fandeur uitgebracht in rijpaardproeven en dressuurproeven tot op M niveau. Hij heeft in 1992 in Wiesbaden het Championat für Reitpferde van de deelstaat Hessen gewonnen.

Tot en met 2016 zijn vier dochters van Fandeur als fokmerrie opgenomen in een stamboek en zijn twaalf nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2016 € 6.639 gewonnen.

2.4.1.3. Asterios xx DE3060600407

Asterios xx (V. Oleander xx) is een donkerbruine hengst die in 1947 is geboren. Hij is gefokt door Gestut Schlenderhan van Baron von Oppenheim in Quadrath-Ichendorf, dat 20 km ten westen van Keulen ligt.
De moeder van Asterios xx is de donkerbruine merrie Astarte xx (1938, V. Janitir xx). Zij is ook de moeder van de hengsten Astrall xx (1945, V. Arjaman xx) en Allasch xx (1950, V. Magnat xx).

Tweede moeder van Asterios xx is Arabeske xx (1929, V. Wallenstein xx).

Asterios xx is in 22 rennen gestart en heeft daarvan negen rennen gewonnen. Winst was er onder andere in de Grote Prijs der Winterfavorieten (1600 m) in Keulen, de Duitse St Leger (2800 m) in Dortmund, Gladiatoren Rennen (2800 m ) in Krefeld en de Grote Hansa Prijs (2400 m) in Hamburg-Horn. In de Duitse Derby werd hij achter de hengst Niederlander xx (1947, V. Ticino xx) tweede.

Van 1953 tot en met 1967 is Asterios xx ingezet voor de fokkerij. Hij is o..a. de vader van de hengsten Manolete xx (1955), Waidmannsheil xx (1957) en Friese xx (1963).
Van hen hebben Manolete xx en Waidmannsheil xx invloed gehad op de moderne rijpaardfokkerij. Friese is ingezet in de warmbloedfokkerij in voormalig Oost Duitsland, maar zijn invloed is beperkt.

Enkele dochters van Asterios xx zijn moeder of tweede moeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Jezebel xx, 1957, bruin, MV. Magnat xx, is de tweede moeder van de hengst Jet Stream xx (1972, V. Nelcius xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Nebelkrähe xx, 1957, bruin, MV. Arjaman xx, is de moeder van de hengst Nachtflug xx (1962, V. Orsini xx), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Arona xx, 1958, bruin, MV. Lampos xx, is de moeder van de hengst Askari xx (1966, V. Birkhahn xx), die de vader is van de door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurde hengst Amerigo Vespucci xx (1982);

Freiin xx, 1959, bruin, MV. Alchimist xx, is de tweede moeder van de schimmel hengst Genever Hann (1976, V. Gotthard Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Tauspur xx, 1960, donkerbruin, MV. Arjaman xx, is de moeder van de hengst Tauchsport xx (1972, V. Tuny xx) en de tweede moeder van de donkerbruine hengst Niron Berl-Brand (1997, V. Nitendo KWPN), die is goedgekeurd door het stamboek Berlin-Brandenburg;

Reseda xx, 1964, zwartbruin, MV. Harlekin xx, is de tweede moeder van de hengst Remolus xx (1983, V. Tiron xx), die is goedgekeurd door het Saksische stamboek en

Zigeunerart xx, 1968, bruin, MV. Grande xx, is de moeder van de hengsten Zigeunerheld xx (1980, V. Antrieb xx) en Zingaro xx (1982, V. Parole Board xx).

Zigeunerheld is goedgekeurd door het Mecklenburgse- en het Trakehner stamboek en Zingaro xx is goedgekeurd door het stamboek Berlin-Brandenburg.

2.4.1.3.1. Manolete xx DE 306060039355

Manolete xx (V. Asterios xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1955 geboren en is gefokt door Gestut Schlenderhan van Baron von Oppenheim in Quadrath-Ichendorf, dat 20 km ten westen van Keulen ligt.
De moeder van Manolete xx is de bruine merrie Malta xx (1949, V. Allgau xx), die ook de moeder is van de hengst Miracolo xx (1958, V. Tantième xx). Miracolo xx is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.

Tweede moeder is de bruine Marguerite xx (1940, V. Oleander xx). Zij is ook de tweede moeder is van de hengst Massabarro xx (1961, V. Birkhahn xx), die is goedgekeurd door het Trakehner- en het Oldenburgse stamboek.

De hengst Oleander xx is zowel een grootvader als een overgrootvader van Manolete xx en draagt daarmee voor 37,5 % bij aan zijn erfelijke aanleg.

Manolete xx is gestart in twintig rennen, maar heeft daarbij geen eerste of tweede plaatsen behaald.
Hij is in 1962 in Oldenburg beschikbaar gesteld voor de fokkerij. In de jaren 1966 - 1968 heeft hij in Denemarken ter dekking gestaan en daarna is hij terug gekomen naar Oldenburg. In 1977 is hij gedood.

Manolete xx heeft de hengsten Manfred Oldbg (1963), Mangold DWB (1963), Marius Oldbg (1963), Markus Oldbg (1963), Markant Oldbg (1965), Mawerick DWB (1967) en Marinus (1975) gebracht.

Van hen hebben Manfred, Mangold, Marius en Markant weinig invloed op de fokkerij gehad.

Enkele van zijn dochters zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengsten geworden, zoals:

Bastia Oldbg, 1963, MV. Freischütz Oldbg, is de tweede moeder van de bruine hengst Goldglanz Oldbg (1981, V. Goldlöwe Hann), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Kateja Oldbg staatspremiemerrie, 1963, MV. Erbe Oldbg, is de moeder van de bruine hengst Volturno Oldbg (1968, V. Volkorn xx), die is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Hannoveraanse stamboek.
Kateja is ook de tweede moeder van de bruine hengst Titus (1978, V. Tiro SF), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Hannoveraanse- en Rijnlandse stamboek;

Manuela Bavar, MV. onbekend, is de moeder van de hengst Mahatma (1972, V. Maharadscha Trak), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Troika Oldbg, 1963, MV. Folkert Oldbg, is de tweede moeder van de hengst Magistrat Oldbg (1984, V. Manstein Hann), die door het Oldenburgse stamboek is goedgekeurd;

Chika Oldbg, 1964, MV. Feldherr Oldbg, is de tweede moeder van de bruine hengst Merian Oldng (1986, V. Manstein Hann), die door het Oldenburgse stamboek is goedgekeurd;

Piretta Trak, 1964, MV. Haladin ox, is de moeder van de hengsten Pralat Trak (1970, V. Herzbube Trak) en Picasso Oldbg (1972, V. Padparadscha Trak)
Pralat is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en Picasso door het Oldenburgse stamboek;

Grittisa Oldbg staatspremiemerrie, 1965, bruin, MV. Lord Oldbg, is de tweede moeder van de bruine hengst Frühling Oldbg (V. Landadel Holst).
Frühling is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Beierse-, Hannoveraanse-, Rijnlandse en Rijnland-Palts-Saar stamboek. Ook het KWPN heeft Frühling goedgekeurd;

Sanne DOA, 1966, MV. Orlando S Oldbg, is de tweede moeder van de hengsten Innsbrück DWB (1994, V. Allegro Hann) en zijn broer Arlberg DWB (1985). Beide hengsten zijn goedgekeurd door de samenwerkende Zuidduitse stamboeken.

Madonna DWB, 1968, MV. Adonis Vendsyssel Oldbg, is de tweede moeder van de zwartbruine hengst Landos Af Hvarre DOA (1997, V. Lord Gruson Af Hvarre DWB), die is goedgekeurd door het Internationale stamboek voor Zware Warmbloedpaarden en

Gentana Oldbg, 1977, MV. Chronos Oldbg, is de tweede moeder van de broers Gervantus I Oldbg (1986, V. Grannus Hann) en Gervantus II (1987).
Gervantus I is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Baden-Württembergse-, Beierse-, Rijnlandse- en Westfaalse stamboek en door het KWPN.
Gervantus II is goedgekeurd door het Oldenburgse- en Westfaalse stamboek en ook door het Selle Français stamboek, het Zwitserse stamboek en het Canadese Warmbloed Paardenstamboek.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een deel van de nakomelingen van Manolete xx geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd.

Van Manolete xx heeft de FN 137 nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd en die hebben samen in of na 1976 € 130.870 gewonnen.
De meest succesvolle nakomelingen zijn:

Mario, ruin, 1963, MV. Folkert Oldbg,
is in de jaren 1976 – 1982 door Hans-Dietmar Wolff (GER) uitgebracht in internationale Grand Prix wedstrijden. De combinatie heeft een winsom van € 23.218 en

The Gambler, ruin, 1976, MV. Elmer Oldbg,
is in de jaren 1989 – 1995 door verschillende ruiters waaronder Rene Tebbel (GER) en Alwin Penning (GER) uitgebracht in klasse S springconcoursen. The Gambler heeft een winsom van € 21.588.

2.4.1.3.1.1. Markus DE 333330429863 Oldbg

Markus Oldbg (V. Manolete xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1963 geboren en is gefokt door Friedrich Brengelmann sr. uit Wildeshausen, dat tussen Bremen en Cloppenburg in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Markus is de bruine merrie Harine Oldbg (1956, V. Forscher Oldbg) en tweede moeder is de zwarte Hartherzige V Oldbg (1944, V. Der Oldenburger Oldbg). Hartherzige is ook de moeder van de hengst Orlow Oldbg (1954, V. Ordensherr Oldbg) die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het NWP. De moederlijn van Markus is gerekend over acht generaties, zuiver Oldenburgs, waardoor zijn afstamming voor 50 % bestaat uit Engels volbloed en voor 50 % uit Oldenburgs bloed. De hengst Gruson Oldbg (1917, V. Gambo Oldbg) komt vijf keer voor in de moederlijn.

Markus is eind 1965 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is van 1966 tot en met 1979 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Twee dochters van hem zijn moeder of tweede moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Fida II Oldbg, 1973, zwart, MV. Cicero Oldbg, is de tweede moeder van de hengst Donnerkiel Oldbg (1983, V. Donnerwetter Hann), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Ninette Oldbg, 1976, zwart, MV. Carnot Oldbg, is de moeder van de hengsten Donnnerhall Oldbg (1981, V. Donnerwetter Hann) en zijn broer Disco Dernier Oldbg (1990). Ook is Ninette de tweede moeder van de hengst Certus Oldbg (1982, V. Caprilli Holst).
Donnerhall is een Grand Prix dressuurpaard dat als hengst is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Hannoveraanse-, Holsteinse-, Westfaalse-, Berlijn-Brandenburgse- en Beierse stamboek en door het KWPN.
Disco Dernier is een Grand Prix dressuurpaard dat als hengst is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.
Certus is een Grand Prix dressuurpaard dat als hengst is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Beierse-, Hannoveraanse- en Rijnlandse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) registreert van af 1976 de sportprestaties van de nakomelingen van de in Duitsland goedgekeurd hengsten. Dat houdt in dat van een deel van de nakomelingen van Markus geen gegevens beschikbaar zijn of dat ze slechts gedeeltelijk zijn geregistreerd.
De FN heeft van Markus 58 nakomelingen geregistreerd die in 1976 of daarna aan wedstrijden hebben deelgenomen. Samen hebben zij vanaf 1976 € 45.945 gewonnen.
Van dit bedrag is € 32.619 gewonnen door de schimmel ruin Meilach (1978, MV. onbekend) die met Wolfgang Behnke (GER) succesvol is geweest in M en S springconcoursen in Duitsland. Meilach won 12 S wedstrijden en 77 M wedstrijden.


2.4.1.3.1.2. Mawerick DLH 530

Mawerick DLH (V. Manolete xx) is een bruine hengst die door het Deense stamboek als zwaar warmbloedpaard is geregistreerd en later door het Deense Oldenburgse stamboek (DOA) is goedgekeurd.
Hij is in 1967 in Denemarken geboren en is gefokt door Kr. Meller Nielsen.
De moeder van Mawerick is de merrie Gitte Sandager DOA (1961, V. Oberst Oldbg) en tweede moeder is Bitten Lundgaard DOA (1949, V. Grundberg Oldbg).

Mawerick is de vader van de donkerbruine hengst Dux DOA (1974, MV. Oberst Oldbg), die is goedgekeurd door het Deense Oldenburgse stamboek.
Hij is ook de moedersvader van de door het DOA goedgekeurde hengst Mar-Ki DOA (1990, V. Mago xx) en zijn bruine dochter Mabell DWB (1977, MV. onbekend) is de tweede moeder van de hengst Alive DWB (22006, V. Romanov Oldbg), die is goedgekeurd door het Deense stamboek.

2.4.1.3.1.3. Marinus DE 333330073575 Oldbg

Marinus Oldbg (V. Manolete xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1975 geboren en is gefokt door Arnold Staufenbier uit Edewecht, dat circa 15 km ten westen van Oldenburg in de deelstaat Nedersaksen ligt.
De moeder van Marinus is de zwarte merrie Polda Oldbg (1967, V. Makuba xx) en tweede moeder is de bruine Poldelke V Oldbbg (1955, V. Fronvogt Oldbg).
Marinus heeft een afstamming die voor 75 % vorm wordt gegeven door Engels volbloed en voor 25 % door Oldenburgs bloed.
De volbloed Dark Ronald xx komt zes keer voor in de afstamming van Marinus.

Marinus is eind 1977 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is in de jaren 1978 – 1982 actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn 61 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Samen hebben die
€ 36.983 gewonnen.

2.4.1.3.2. Waidmannsheil xx DE 306060031557

Waidmannsheil xx (V. Asterios xx) is een bruine hengst die in 1957 is geboren. Hij is gefokt door volbloedstoeterij Ravensberg in Gütersloh, dat ten zuidwesten van Bielefeld in de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Waidmannsheil xx is de bruine merrie Waldrun xx (1943, V. Alchimist xx). Zij is ook de moeder van de hengsten Windfang xx (1954, V. Nebelwerfer xx), en de broers Wilderer xx (1955, V. Neckar xx), Waidmann xx (1956) en Waidmannsdank xx (1959). Bovendien is ze tweede moeder van de hengsten Wildwechsel xx (1957, V. Neckar xx), Windbruch xx (1957, V. Mangon xx), Windspeil xx (1961, V. Neckar xx) en zijn broer Waidwerk xx (1962).
Tweede moeder van Waidmannsheil xx is de bruine Walburga xx (1936, V. Aurelius xx).
In de afstamming van Waidmannsheil xx komt de stempelhengst Dark Ronald xx (1905, V. Bay Ronald xx) drie keer voor. Hij draagt voor 15,6 % bij aan de genen van Waidmannsheil xx.
De beroemde hengst St. Simon xx (1881, V. Galopin xx) komt 17 keer voor in de afstamming.

Waidmannsheil xx heeft een tamelijk lange rencarrière gehad en is in 41 rennen gestart. Daarvan heeft hij zeven rennen gewonnen, waaronder in 1960 de Aral Pokal (2400 m) in Gelsenkirchen en de Grote Prijs van de Industrie en Economie (2000 m) in Dortmund.

Na zijn rencarrière is hij in de jaren 1964 – 1973 op stoeterij Fohlenhof in Haβloch bij Neustadt an der Weinstraβe beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Waidmannsheil xx heeft met Alim xx (1966), Glarus xx (1968) en Rasant xx (1968) drie hengsten gebracht die een rol in de halfbloedfokkerij hebben gespeeld.

Zijn dochter Honora xx (1965, MV. Neckar xx) is de moeder van de bruine hengst Hohenstein xx (1979, V. Madruzzo xx), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.

2.4.1.3.2.1. Alim xx DE 306065022966

Alim xx (V. Waidmannsheil xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 26 maart 1966 geboren en is gefokt door Gestüt Fohlenhof in Haβloch bij Neustadt an der Weinstraβe in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.
De moeder van Alim xx is de bruine merrie Alke xx (1949, V. Ticino xx) en tweede moeder is Alkmene xx (1939, V. Graf Isolani xx).

Alim xx is in veertien rennen gestart, maar heeft daarin geen succes behaald.
De hengst is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en het ZfdP en is van 1972 tot en met 1982 actief geweest in de fokkerij.
Hij is de vader van de hengst Aragon x (1983, MV. Dargin xx) die door het ZfdP is goedgekeurd.

De Duiste Hippische Sportbond heeft 85 nakomelingen van Alim xx als wedstrijdpaard geregistreerd. Samen hebben die € 20.787 gewonnen.

2.4.1.3.2.2. Glarus xx BB 2657

Glarus xx (V. Waidmannsheil xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1968 geboren en gefokt door door stoeterij Fohlenhof in Haβloch bij Neustadt an der Weinstraβe in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.
Zijn moeder is de merrie Goldlocke xx (1950, V. Arjaman xx) en tweede moeder is Golden Hind xx (1936, V. Banstar xx).

Glarus xx heeft aan acht rennen deelgenomen maar heeft daarin geen succes geboekt.
In 1975 heeft het KWPN Glarus xx goedgekeurd en in 1976 is een groep veulens van hem beoordeeld.
Uit de rapportage blijkt dat de veulens rijtypischer hadden moeten zijn. Ook de bouw en stand van het achterbeen kreeg kritiek. In beweging werden onregelmatigheden geconstaeerd in combinatie met afwijkende kniegewrichten.
Op basis van de beoordeling is Glarus xx afgekeurd voor de fokkerij.

Het KWPN heeft uit 157 dekkingen 107 veulens van hem geregistreerd.

2.4.1.3.2.3. Rasant xx

Rasant xx (V. Waidmannsheil xx) is een bruine hengst die in 1968 is geboren.
Zijn moeder is de bruine merrie Ramac xx (1959, V. Wirbelwind xx) en tweede moeder is de vos Ramona xx (1944, V. Pessimist xx).
Rassant is in acht rennen gestart maar heeft daarbij geen succes geboekt.
Hij is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek maar zijn bijdrage aan de toenmalige Oost Duitse fokkerij is onbekend.

2.5. Herold xx DE306060006217

Herold xx (V. Dark Ronald xx) is een donkerbruine hengst die in 1917 is geboren. Hij is gefokt door het Hauptgestüt Graditz, dat bij Torgau in de Duitse deelstaat Saksen ligt.

De moeder van Herold xx is de bruine merre Hornisse xx (1908, V. Ard Patrick xx). Zij was een succesvol renpaard en heeft o.a. de Diana Prijs gewonnen. Ard Patrick xx heeft de Engelse Derby gewonnen.
Hornisse xx bracht ook een broer van Herold xx, maar deze Humbug xx (1915) heeft geen betekenis voor de fokkerij gehad.
Tweede moeder van Herold xx is de donkerbruine Hortensia xx (1891, V. Ayrshire xx).
De hengst Hampton xx is overgrootvader en betovergrootvader van Herold xx en heeft daardoor een inbreng van 18,75 % in het genenpalet van Herold xx.

Herold xx had van zijn vader de gevoelige voorbenen geërfd. Als jaarling is hij aan een been gebrand, waarbij een zenuw die een pijnprikkel doorgaf is onderbroken. Na zijn eerste ren als tweejarige, die hij winnend afsloot, was hij opnieuw kreupel en is hij aan het andere voorbeen gebrand. Daardoor voelde Herold xx geen pijn meer van zijn kogel- of straalbeenblessure en werd de kreupelheid weliswaar verholpen, maar niet de kwaal.
Voor zover bekend wordt deze behandeling thans niet meer uitgevoerd.

In het voorjaar van 1920 was Herold xx al volledig hersteld van de ingreep en won hij de Flageolet rennen. In de aansluitende Henkel Rennen scheen Herold xx makkelijk te winnen waardoor zijn jockey de hengst al ver voor de finish liet uitlopen en hij op de finish nog met een hoofdlengte werd verslagen. Hierdoor was het behalen van de Duitse “triple crown” niet meer mogelijk, maar door achtereenvolgens de Duitse Derby, de Grote Prijs van Berlijn, de St. Leger en de toen hoog gewaardeerde Gladiatoren-Rennen te winnen, liet Herold xx zien echt de beste van zijn jaargang te zijn.
Waarschijnlijk onder druk van anderen bepaalde de Pruisische Oberlandstallmeister Groβcurth vervolgens dat Herold xx niet meer in rennen zou uitkomen.
Omdat het gebruikelijk was dat volbloeds tot en met hun vierde jaar in de rensport actief bleven, vond Siegfried Graf von Lehndorff, Landstallmeister van Neustadt/Dosse, Graditz en Trakehnen, de beslissing van zijn baas onbegrijpelijk, maar kon hij Herold xx niet meer voor rennen inschrijven.
Herold xx heeft een winsom van 496.750 Mark, maar in een tijd waarin Duitsland een zeer hoge inflatie kende zegt dat bedrag hoegenaamd niets.

In Graditz raakte Herold vervolgens besmet met een virus dat besmettelijke bloedarmoede veroorzaakt. Hij had twee jaar nodig om van de ziekte te herstellen. Omdat Graf von Lehndorff inmiddels naar het Hauptgestüt Trakehnen was vertrokken en de nieuwe leiding in Graditz niet veel vertrouwen in Herold xx had, werden de goede merries in Graditz gedekt door Dark Ronald xx (1905, V. Bay Ronald xx) en de uit Frankrijk afkomstige hengst Nuage xx (1907, V. Simonian xx. Herold xx kreeg de kwaliteitsarme merries van kleine fokkers uit de omgeving van Graditz aangeboden.
Toen zijn zonen Lupus xx (1925, MV. Hannibal xx) en Dionys xx (1928, MV, Nuage xx) in respectievelijk 1928 en 1931 de Duitse Derby wonnen, veranderde het fokbeleid en kreeg Herold xx de beste merries van het Hauptgestüt te dekken.
Eind dertiger jaren had het Hauptgestüt Graditz niet de financiële mogelijkheden om merries van buiten de stoeterij aan te kopen en hadden vrijwel alle merries een afstamming met bloed van Dark Ronald xx, Herold xx of van Herold’s zoon Alchimist xx, waardoor de stoeterij met een groot inteelt probleem te maken kreeg.
Toen in 1945 de Russische troepen richting Graditz trokken en de stoeterij werd ontruimd, moest de toen 27- jarige Herold xx worden achtergelaten en is hij door oorlogshandelingen omgekomen.

Herold xx heeft een groot aantal hengsten gebracht die zijn ingezet voor de fokkerij, zoals Lupus xx (1925), Trebonius xx (1926), Dionys xx (1928), Diskus xx (1928), Viaduct xx (1928), Alchimist xx (1930), Arjaman xx (1930), Glockenschlag xx (1933),
Panheros xx (1934), Per Asperum xx (1936), Effendi xx (1939), Panzerturm xx (1940), Agamemnon xx (1940), Dreikampf xx (1943) en Bürgemeister xx (1944).

Voor een beschrijving van de prestaties van zijn nakomelingenin de fokkerij wordt verwezen naar het bestand “Herold xx”.

2.6. Wallenstein xx DE 306060007717

Wallenstein xx (V. Dark Ronald xx) is een bruine hengst die in 1917 is geboren. Hij is gefokt door Simon Alfred Baron von Oppenheim, eigenaar van stoeterij Schlenderhan in Quadrath-Ichendorf, dat circa 20 km ten westen van Keulen ligt.
De moeder van Wallenstein xx is de bruine merrie Wiener Mädel xx (1911, V. William the Third xx) en tweede moeder is de bruine Danubia xx (1902, V. Saphir xx).
De hengst Hampton xx (1872, V. Lord Clifden xx) komt zowel aan vaderszijde als aan moederszijde voor in de afstamming van Wallenstein xx en heeft een inbrengt van 15,6 % in de erfelijke aanleg van Wallenstein xx.

Wallenstein xx is van 1919 tot en met 1922 uitgebracht in de rensport. Hij nam deel aan 37 rennen en behaalde 19 overwinningen, waaronder in 1919 de Ratibor Rennen (1200 m) in Berlijn-Grünewald.
In 1920 was er winst in de Preis von Westfalen (1800 m) in Dortmund.

In 1921 won hij de Kölner Frühjahrs Ausgleich (1600 m), de Goldene Peitsche (1200 m) in Berlijn-Grünewald, de Preis von Westfalen (1800 m) in Dortmund, de Hoppegartener Ehrepreis (1600 m) in Berlijn-Grünewald en de Gladiatoren Rennen (2800 m) in Berlijn-Grünewald.

Als vijfjarige won hij in 1922 de Hoppegartener Jubiläums Preis (2400 m) in Berlijn-Grünewald en de Gladiatoren Rennen (280m) in Berlijn-Grünewald.

Wallenstein heeft een winsom van (omgerekend) € 102.258.

Wallenstein is van 1923 tot en met 1940 door stoeterij Schlemderha in gezet voor de fokkerij.
Hij bracht onder andere de hengsten Savonarola xx (1927), Octavianus xx (1936) en Wehr Dich xx (1936).

Savonarola xx is in 1932 verkocht naar Zweden en daar gebruikt voor de volbloed- en de halfbloedfokkerij.

Octavianus xx is de vader van de merrie Blauer Grotte xx (1944) en die is de moeder van de bruine hengst Blauer Reiter xx (1961, V. Birkhahn xx).

Wehr Dich xx is van 1942 tot en met 1953 actief geweest in de volbloedfokkerij.

Een aantal dochters van Wallenstein xx is moeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Arabella xx, 1926, MV. Ard Patrick xx, is de moeder van de vos hengst Allgau xx (1940, V. Ortello xx), die is ingezet in de volbloedfokkerij;

Mafalda xx, 1927, MV. Sunstar xx, is de moeder van de hengsten Marschall Vorwärts xx (1935, V. Oleander xx) en Magnat xx (1938, V. Asteris xx). Beide hengsten zijn ingezet in de volbloedfokkerij.

Marschall Vorwärts bracht de hengst Liebeswalzer xx (1949) en Magnat xx is onder andere de vader van de hengsten Nebelwerfer xx (1944), Jonkheer xx (1948), Adonis xx (1952) en Felipe xx (1960);

Mitternacht xx, 1931, MV. Prunus xx, is de moeder van de hengst Mio xx (1951, V. Orator xx), die is goedgekeurd door het Saksen-Thüringse stamboek en meer dan vijftien jaar in de voormalige DDR actief is geweest in de fokkerij;

Worbzig xx, 1932, MV. Nuage xx, is de moeder van de hengst Werber xx (1938, V. Prunus xx), die is ingezet in de volbloedfokkerij;

Meerestille xx, 1933, MV. Swynford xx, is de moeder van de hengst Meertaucher xx (1938, V. Athanasius xx) ), die is ingezet in de volbloedfokkerij;

Weltdame xx, 1934, MV. Eastern xx, is de moeder van de hengst Wüstensohn xx (1941, V. Periander xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stanboek.

Wallenstein bracht daarnaast met de hengsten Alba xx (1927) en Wolkenflug xx (1928) twee winnaars van de Duitse Derby. Met name Alba xx was met elf overwinningen in twaalf starts een zeer succesvol renpaard. Hij heeft een winsom van (omgerekend) € 712.891.

3. Bayardo xx

Bayardo xx (V. Bay Ronald xx) is een bruine hengst die in 1906 is geboren. Hij is gefokt door Alfred W. Cox.
Op de website Thoroughbred Heritage staat een uitgebreid portret van Bayardo xx dat is geschreven door Elizabeth Martiniak. Onderstaande beschrijving van de carrière van Bayardo xx is voor een deel ontleend aan dat portret.

Alfred Cox was een Engelsman die op jonge leeftijd was vertrokken naar Australië. Op de boot naar Australië won hij met pokeren een braakliggend voormalig schapenbedrijf in Australië. Naderhand bleek dat in de grond die aan het bedrijf toehoorde veel zilver zat. Door de exploitatie van de Broken Hill zilvermijn op te pakken en zijn eigendom daarna te verkopen, is Cox schatrijk geworden. Cox keerde terug naar Engeland om een rustig leven te leiden en zich te wijden aan zijn liefhebberij, het fokken van renpaarden. Bayardo xx was een product van die hobby.

De moeder van Bayardo xx is de goed fokkende bruine merrie Galicia xx (1898, V. Galopin xx) . Zij is ook de moeder van de hengsten Eastern xx (1904, V. Eager xx), Carpathian xx (1905, V. Isinglass xx), Lemberg xx (1907, V. Cyllene xx) en Kwang-Su xx (1913, V. Cicero xx).

Galicia xx won als tweejarige de Biennial Stakes op Ascot, maar door een kootbeenblessure kon ze dat jaar niet meer in rennen uitkomen. Als driejarige is ze nog wel gestart maar ze was niet meer zo overtuigend als een jaar daarvoor en nadat ze in de Derby kreupel werd is ze niet meer gestart.
Haar zoon Lemberg xx won als tweejarige twee rennen en als driejarige de Derby, de Eclipse Stakes,de St. James Palace Stakes, de the Jockey Club Stakes en de Coronation Cup. In de 2000 Guineas werd hij tweede en in de St. Leger derde.

Haar zoon Kwang-Su xx werd tweede in de 2000 Guineas en de Derby. Van de kinderen van Galicia xx was Bayardo xx zonder meer de meest succcesvolle.

Tweede moeder van Bayardo xx is de bruine Isoletta xx (1891, V. Isonomy xx) en zij is ook de tweede moeder van de hengst Aleppo xx (1909, V. Beppo xx).

De moederlijn van Bayardo xx herbergde veel kwaliteit met in de zesde generatie de fameuze merrie Blink Bonny xx (1854, V. Melbourne xx). Uit de stam zijn diverse winnaars van klassieke rennen voortgekomen en ook de stempelhengst Hampton xx (1872, V. Lord Clifden xx).

Bayardo xx was een veelzijdig renpaard dat zowel een grote snelheid paarde aan een groot uithoudingsvermogen, waardoor hij zowel sprintwedstrijden over 1200 m als stayerwedstrijden over 4000 meter kon winnen.
Hij wordt wel beschouwd als één van de beste renpaarden die ooit in Engeland zijn gefokt, hoewel hij maar één klassieke ren won en in de twee andere klassiekers niet werd geplaatst.

Door zijn vroege dood op elfjarige leeftijd heeft hij geen gelegenheid gehad om zijn fokkerijcarrière uit te bouwen. Desondanks was hij twee keer leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk. Via zijn zoon Gainsborough xx leeft de door Bayardo xx opgezette hengstenlijn nog altijd voort.

Bayardo xx had enkele aparte eigenschappen. Zo kon hij zijn oren niet stilhouden. Ze bewogen op het ritme van zijn galop naar voren en naar achteren.

Hij kon ook geheel in zijn eigen gedachten verzinken. Dan stond hij een poos stil en tuurde in de verte. Dat deed hij soms ook voor het begin van de rennen die hij in Newmarket liep.
Een andere eigenaardigheid was zijn gewoonte om met zijn onderkaak op de voerbak te slaan. Zijn verzorgers noemden dat “Bayardo’s drum”.

Cox zond Bayardo xx op tweejarige leeftijd naar de oudere trainer Alec Taylor in Manton bij Marlborough in Wiltshire. Daar liet hij al snel zien dat hij een apart renpaard was door in een trainingsren een aantal leeftijdsgenoten en een drfiejarig renpaard makkelijk te verslaan.

Zijn eerste wedstrijd op Ascot, de New Stakes, won hij met jockey Bernard Dillon met groot gemak en dat was de opmaat voor een ongeslagen record waarbij hij als tweejarige zeven overwinningen boekte. Gereden door Danny Maher, die zijn vaste jockey zou worden, won hij daarna de National Breeders Produce Stakes, de Richmond Stakes, the Buckenham Stakes, the Rous Memorial Stakes, the Middle Park Plate en de Dewhurst Plate.

Bayardo xx was daardoor de grote favoriet voor de klassiekers in 1909, maar de winter 1908/1909 was zeer streng waardoor de voorbereidingstijd voor het renseizoen maar kort was. Bovendien werd Bayardo xx kreupel doordat hij was uitgegleden. Trainer Taylor probeerde Cox ervan te overtuigen om Bayardo xx niet in de 2000 Guineas van start te laten gaan, maar Cox wilde daar niet van weten. Het resultaat was dat Bayardo xx werd verslagen door Minuru xx (1906, V. Cyllene xx) en als vierde eindigde.

Tegen de tijd dat de Derby zou worden gehouden had Bayardo xx zijn oude vorm hervonden en leek hij kansrijk voor de Derby. In de ren viel echter één van de favorieten waarbij die enkele andere paarden waaronder Bayardo xx, hinderde. Daardoor drong jockey Maher niet verder aan. Minuru xx won de Derby en Bayardo xx kwam als vijfde over de finish.
Duidelijk was wel geworden dat Bayardo xx in een geweldige vorm verkeerde en veruit de beste van zijn jaargang was.

Na de Derby won Bayardo xx de Prince of Wales Stakes op Ascot en de Sandringham Foal Stakes op Sandown Park. Vervolgens won hij in een select veld op Sandow Park gemakkelijk met twee lengten de Eclipse Stakes. Als laatste test voor de St Leger won hij op Hurst Park zonder problemen de Duchess of York Plate over 2000 meter.

Hoewel Minoru xx zowel de 2000 Guineas als de Derby had gewonnen en Bayardo xx in beide klassiekers ongeplaatst was gebleven, was Bayardo xx de favoriet voor de St Leger. In die ren bleek ook dat Minoru xx niet meer de vorm had van eerder in het seizoen terwijl Bayardo xx met overmacht won. Twee dagen later won hij ook onbedreigd de Doncaster Stakes.
De resterende rennen in 1909 waren peulenschilletjes voor Bayardo xx. In Newmarket won hij met groot gemak de Champion Stakes, de Lowther Stakes en de Limekiln Stakes. Vervolgens was hij de snelste in de Sandown Park Foal Stakes en in de Liverpool St Leger.

In 1910 was de Ascot Gold Cup, een ren over 4000 meter tegen de beste volbloeds uit heel Europa, het grote doel.
Twee voorbereidingsrennen, de Biennial Stakes in Newmarket en de Chester Vase in Chester werden door Bayardo gewonnen. Daarbij zorgde jockey Danny Maher er voor met Bayardo xx gedurende het grootste deel van de ren niet op kop te komen maar met een geweldige eindsprint de ren met een hoofdlengte te winnen.

In de Ascot Gold Cup was de Franse hengst Sea Sick II xx, die in 1909 de Prix du Jockey Club had gewonnen, de belangrijkste tegenstander. Sea Sick II xx had in de Gold Cup de leiding tot halverwege de race, maar met nog 1200 meter te gaan begon Bayardo xx aan zijn eindsprint en won met vier lengten voorsprong.

Algemeen werd deze overwinning van Bayardo xx gezien als zijn beste prestatie.

Nadat hij de Dullingham Plate had gewonnen was de ren om de Goodwood Cup het laatste optreden va Bayardo xx op de renbaan, maar dat werd een reuze teleurstelling.
Het tempo in de ren was dermate traag dat de onbekende driejarige hengst Magic xx, die maar liefst 36 pound (16,3 kg) minder gewicht droeg dan Bayardo xx, in een trainingsgalop een voorsprong van 200 meter kon nemen. Jockey Maher zette Bayardo xx te laat aan om de achterstand in te halen waardoor Magic xx de ren won met een halslengte voorsprong.

In drie jaar tijd startte Bayardo xx in 25 rennen en won er daarvan 22 over afstanden die varieerden van 1000 – 4000 meter. Hij won in totaal £44.535.

Vanaf 1911 is Bayardo xx op de stoeterij van Alec Taylor in Manton. Op basis van zijn rencarrière was hij was direct een populaire fokhengst, waarbij zijn dekgeld opliep tot 300 guineas.

In 1917 en 1918 was hij leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk en in 1925 stonden zijn dochters bovenaan de lijst van meest winnende fokmerries.

Zijn zonen Gay Crusader xx (1914) en Gainsborouigh xx (1915) wonnen beiden de “triple crown” (2000 Guineas, Derby en St Leger) en zijn dochter Bayuda xx (1916) won de klassieke Oaks.

In 1917 werd Bayardo xx ziek waarbij trombose zijn achterhand verlamde en hij na korte tijd stierf.

Voor de fokkerij bracht hij de zonen Sir Dyghton xx (1913), Bay d’Or xx (1913), Gay Crusader xx (1914), Gainsborough xx (1915), Parsifal xx (1915), Lord Basil xx (1916), Manton xx (1917), Allenby xx (1917) en The Ace xx (1918).

Van hen zijn vooral Gay Crusader xx en Gainsborough xx van belang geweest voor de moderne rijpaardenfokkerij.

Zijn bruine dochter Rothesay Bay xx (1916, MV. Love Wisely xx) is de tweede moeder van de hengst Plassy xx (1932, V. Bosworth xx, zie hfdst. 2.2.4.1.).
3.1. Gay Crusader xx


Gay Crusader xx (V. Bayardo xx) is een bruine hengst die in 1914 is geboren. Hij is gefokt door Alfred Cox, die ook de fokker en eigenaar is van zijn vader Bayardo xx.
De moeder van Gay Crusader xx is Gay Laura xx (1909, V. Beppo xx) , die ook de moeder is van de hengst Convoy xx (1928, V. Chivalrous xx).

Tweede moeder is Galeottia xx (1892, V. Galopin xx), die ook de moeder is van de broers Comus xx (1904, V. Cyllene xx) en Cyllius xx (1908).

Gay Crusader xx is een teer gebouwde hengst met een twijfelachtig temperament, dat met de jaren steeds beroerder werd.
Als tweejarige startte hij in twee rennen. In de Clearwell Stakes bleef hij ongeplaatst en de Criterion Stakes won hij.

Nadat Gay Crusader xx in het voorjaar van 1917 de 2000 Guineas had gewonnen ontstond in Engeland een publieke discussie of het vanwege de door de Eerste Wereldoorlog veroorzaakte voedseltekorten wel verantwoord was om rennen te houden. De Britse regering had daarbij het voornemen om de rennen te verbieden met als argument dat de renpaarden veel voer nodig hadden, terwijl het beter zou zijn ze te slachten zodat ze zouden kunnen bijdragen aan de voedselvoorziening.
De Engelse volbloedwereld was het niet met de regering eens en wees er op dat in een tijd van oorlog de burgers ook een vorm van vermaak nodig hadden en dat de rensport noodzakelijk was om de beste paarden de kunnen selecteren met het oog op toekomst van de fokkerij.
Een compromis werd gevonden met de overeenkomst dat nog maar een beperkt aantal rennen zou worden gehouden en dan nog alleen in Newmarket.

Het gevolg was dat de Derby niet in juni in Epsom werd gehouden, maar in juli in Newmarket. De ren werd gewonnen door Gay Crusader xx.
De St Leger, die normaal in Doncaster werd gelopen, werd nu onder de naam September Stakes in Newmarket gehouden. Ook deze ren werd gewonnen door Gay Crusader xx, die vervolgens ook de Newmarket Gold Cup, de Champion Stakes, de Lowther Stakes en de Limekiln Stakes, allen gehouden in Newmarket, won.

Als vierjarige is Gay Crusader xx wel in training gehouden, maar door een peesblessure is hij niet meer gestart.

Cox hoopte dat Gay Crusader xx als fokhengst de plek van de een jaar eerder overleden Bayardo xx zou kunnen innemen, maar in de fokkerij heeft hij de verwachtingen niet kunnen waarmaken.

Gay Crusader xx is op 18 jarige leeftijd in 1932 overleden.

Zijn zoon Caissot xx is voor de huidige rijpaardfokkerij van belang geweest en ook enkele dochters van Gay Crusader xx moeten worden genoemd, zoals:

Indolence xx, 1920, zwartbruin, MV. Grey Leg xx, is de moeder van de hengst Prince Rose xx (1928, V. Rose Prince xx), die de vader is geworden van de belangrijke fokhengsten Princequillo xx (1940), Prince Bio xx (1941) en Prince Chevalier xx (1943).
Prince quillo xx komt onder adere voor in de afstamming van Ishan xx (1958, V. Nantallah xx) en Mytens xx (1983, V. Spectacular Bid xx).
Prince Bio xx is de grootvader van de hengst Sacramento Song xx (1967, V. Sicambre xx) en komt voor in de afstamming van Blanc Rivage xx (1974, V. Riverman xx) en Mon Ami KWPN (1978, V. Pepin le Bref xx).
Prince Chevalier xx is in rechtstreekse mannelijke lijn de overgrootvader van de door het KWPN goedgekeurde hengst Saros xx (1974 V. Charlottown xx) en is daarmee ook een rechtstreekse voorvader van de hengsten Belisar KWPN, Houston KWPN en Kroonjuweel KWPN.

Gay Gamp xx, 1923, bruin, MV. Sunstar xx, is de moeder van de hengst El Greco xx (1934, V. Pharos xx). El Greco xx is o.a. de grootvader van de hengst Ribot xx (1952, V. Tenerani xx) en van de in Nederland goedgekeurde hengst Gag xx (1966, V. Mourne xx) en

Loika xx, 1926, vos, MV. Teddy xx, is de moeder van de hengst Djebel xx (1937, V. Tourbillon xx). Djebel xx is in rechtstreekse mannelijke lijn een voorvader van de hengsten Kandahar xx (1953, V. Alaric xx), Belfalas xx (1973, V. Blakeney xx), Bolero Hann (1975, V. Black Sky xx) en Julio Mariner xx (1975, V. Blakeney xx).

3.1.1. Caissot xx

Caissot xx (V. Gay Crusader xx) is een vos hengst die in 1923 is geboren.
Hij is gefokt door Edward George Villiers Stanley, 17e Graaf van Derby (1865–1948).

Edward Stanley was een conservatieve politicus die twee keer Brits Minister van Oorlog en ook Brits Amassadeur in Frankrijk is geweest.
Hij was een vooraanstaand fokker van volbloeds, die onder andere de zeer invloedrijke hengst Phalaris xx (1913, V. Polymelus xx) heeft gefokt.

De moeder van Caissot xx is de bruine merrie Keysoe xx (1916, V. Swynford xx) en tweede moeder is de bruine Keystone xx (1903, V. Persimmon xx).
Keystone xx is ook de moeder van de vos hengst Archaïc xx (1917, V. Polymelus xx).

Caissot xx is in 1926 uitgebracht in de rensport en won de Prince of Wales's Stakes, de Newmarket St. Leger en de Liverpool St. Leger. In de klassieke St Leger in Doncaster werd hij tweede.
In 1928 is hij verkocht naar Hongarije, waar hij tot en met 1944 in de fokkerij actief is geweest. Hij bracht twee winnaars van de Hongaarse Derby en is in Hongarije vijf keer leidend vaderpaard geworden.

Caissot xx heeft meerdere zonen gebracht die actief zijn geweest in de fokkerij, waaronder Intermezzo II xx (1944).

Van zijn dochters moet de in Oostenrijk gefokte Fricassee xx, 1944, bruin, MV. Felstead xx, worden genoemd. Zij is de moeder van de eveneens in Oosternrijk gefokte hengst Talisman xx (1955, V. Transtevere xx). Talisman xx is in Nederland in 1964 door het VLN goedgekeurd voor de fokkerij. Het KWPN heeft 530 nakomelingen van hem geregistreerd, waaronder de goedgekeurde hengsten Imago KWPN (1967), Interim KWPN (1967), Jason KWPN (1968), Landman KWPN (1970), Lotto KWPN (1970), Mont Blanc KWPN (1971), Nipo KWPN (1972) en Obelisk KWPN (1973). De nakomelingen van Talisman xx hebben de verwachtingen niet kunnen waarmaken.


3.1.1.1. Intermezzo II xx

Intermezzo II xx (V. Caissot xx) is een vos hengst die in 1944 in Hongarije is geboren. Hij is gefokt door Erdõmajori Ménes.

De moeder van Intermezzo II xx is de vos merrie Alcyone xx (1934, V. Artist’s Proof xx) en tweede moeder is de vos Kingfischer xx (1928, V. Ksar xx).

Intermezzo II xx heeft aan 29 rennen in Hongarije en Oostenrijk deelgenomen en won zeven keer.

Winst was er in 1947 onder andere in de Oostenrijkse Derby en de Hongaarse St Leger. De resterende vijf zeges zijn behaald in rennen in Hongarije. Hij heeft 48.475 Hongaarse forint en 50.000 Oostenrijkse schilling gewonnen.

Intermezzo II xx bracht zijn bruine zoon Imi xx (1953) en die is de vader van de bruine hengst Igloi Diak xx (1964).
Igloi Diak xx is via zijn dochter Borka xx (1974) en kleindochter Boldogito xx (1980, V. Our xx) de overgrootvader van de vos hengst Bennfentes xx (1992, V. Notorius xx). Bennfentes xx is in 1996 goedgekeurd door het KWPN en is uitgebracht in CCI*** eventing wedstrijden. Later heeft ook het NRPS Bennfentes goedgekeurd.
3.2. Gainsborough xx

Gaisnborough xx (V. Bayardo xx) is een bruine hengst die is geboren op 24 januari 1915. De hengst is gefokt door Lady James Douglas en is geboren op de haar Harwood stoeterij in Woolton Hill, dat ten zuiden van Newbury in Hampshire, Engeland ligt.

De moeder van Gainsborough xx is de vos merrei Rosedrop xx (1907, V. St. Frusquin xx), die de Oaks heeft gewonnen.
Rosedrop xx is ook de moeder van de hengst Mere Play xx (1925, V. Fair Play xx) en tweede moeder van de hengst Sunglow xx (1947, V. Sun Again xx).

Gainsborough xx was een mooi veulen dat op een aantal onderdelen mooier was dan zijn moeder. Zo had hij een langere hals en een eleganter type.
Gainsborough xx was met een stokmaat van 155 cm geen groot paard maar zag er goed uit. Hij was bijzonder mak en buitengewoon atletisch.
Lady Douglas zag iets in de hengst dat haar deed aarzelen om hem als jaarling te verkopen. Voor de jaarlingenveiling in 1916 in Newmarket noemde ze daarom de hoge laatprijs van 2000 guineas.

Daarbij moet bedacht worden dat de nakomelingen van Bayardo xx nog weinig hadden gepresteerd. De oudere halfbroer Gay Crusader xx excelleerde als renpaard pas in 1917 en bovendien was de vraag naar renpaarden door de Eerste Wereldoorlog beperkt.
In de veiling werd niet meer dan 1.800 guineas voor Gainsborough xx en ging de hengst onverkocht terug naar de Harwood stoeterij.

Enkele Amerikaanse handelaren boden naderhand tot 2.500 guineas voor de hengs, maar Lady Douglas besloot, na overleg met de trainer van Bayardo xx, Gainsborough xx niet meer te verkopen.

Gainsborough xx werd naar trainer Colledge Leader in Newmarket, die meerdere paarden van Lady Douglas trainde, gezonden. Toen Leader besloot het leger in te gaan, is de hengst vervolgens naar Alec Taylor’s entrainement in Manton in Wiltshire gezonden. Daar stond op dat monet zijn vader Bayardo xx nog ter dekking en was zijn halfbroer Gay Crusader xx in training.
Gainsborough xx overtuigde de medewerkers van Taylor door zijn intelligentie en zijn buitengewoon goede temperament, waardoor elke vergelijking met zijn vader en zijn halfbroer in zijn voordeel uitviel

Gainsborough xx was nog een jeugdige hengst toen hij op 31 juli 1917 in Newmarket in zijn eerste ren startte en die in een veld van 21 tweejarigen als vierde eindigde. In Augustus werd hij derde in zijn tweede ren en op 12 september 1917 won hij in Newmarket de Autumn Stakes met twee lengten.

Evenals in 1917 was er in 1918 in Engeland wegens de Eerste Wereldoorlog een beperkte renkalender waarbij alleen in Newmarket rennen werden gehouden.

Gainsborough xx begin in 1918 in een ren over 1000 meter tegen oudere paarden waarin hij op een zware baan prima presteerde en tweede werd.
Twee weken later won hij met anderhalve lengte voorsprong de 2000 Guineas, waarmee Gainsborough xx de eerste klassieke winnaar was die was gefokt door en eigendom was van een vrouw.

Daarna volgden overwinningen in de in Newmarket gelopen alternatieven voor de Epsom Derby, de Ascot Gold Cup en de St Leger.
Met de overwinning in de St Leger was hij de dertiende volbloed die ooit de “triple crown” had gewonnen. Hij volgde daarmee zijn halfbroer en trainingsgenoot Gay Crusader xx op, waarbij de deskundigen Gay Crusader xx het betere renpaard van de twee vinden, maar Gainsborough xx voor de fokkerrij veel belangrijker is geweest.
Na de winst inde St Leger startte Gainsborough xx nog in de Jockey Club Stakes, waarin hij werd verslagen door zijn trainingsgenoot Prince Chimay xx (1915, V. Chaucer xx).
Als vierjarige heeft Gainsborough xx niet aan rennen deelgenomen en is ook nog niet ingezet als fokhengst. De reden van dit jaar van inactiviteit is onduidelijk.

Vanaf 1920 is Gainsborough xx voor de fokkerij beschikbaar gesteld op de stoeterij van Alec Taylor in Manton bij Marlborough in Wiltshire, waar hij stalgenoor was van zijn halfbroer Gay Crusader xx.
In 1921 heeft hij een jaar op de Old Dalby Hall stoeterij in Melton Mowbray in Leicestershire gestaan en daarna is hij teruggegaan naar Harwood Stud in Manton, waar hij op 5 juni 1945 is overleden.

In dse fokkerij is hij van groot belang geweest. Zijn bekendste zonen zijn Solario xx (1922) en Hyperion xx (1930), maar ook verschillende andere zonen en diverse dochters hebben hun sporen in de fokkerij verdiend.
Voor een beschrijving van de betekenis van de nakomelingen van Gainsborough xx voor de fokkerij wordt verwezen naar het bestand “Gainsborough xx” (is nog in bewerking).