Fabricius KWPN

Dit overzicht vormt een onderdeel van het relaas over Cambridge Cole HBS/NHS.
De meest invloedrijke zoon van Cambridge Cole is de hengst Renovo KWPN en van de zonen van Renovo is Fabricius KWPN de belangrijkste hengst voor de omvorming van het Nederlandse tuigpaard. Zijn zoon Manno en kleinzoon Patijn zijn de meest invloedrijke hengsten van hun eigen generatie.

1.6. Fabricius 87.2469 Stb KWPN

De vos hengst Fabricius KWPN (V. Renovo KWPN) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 20 april 1987.

De moeder van Fabricius is de vos merrie Voratiena keur KWPN (1979, V. Proloog KWPN), die voorheen eigendom was van Ab Koetsier uit IJsselmuiden bij Kampen. Koetsier had als dank voor zijn medewerking aan de UTV-dagen van Henk van Tuyl, toenmalig eigenaar van Renovo, voor één van zijn merries een dekking door Renovo cadeau gekregen. Die “tegoedbon” was onderdeel van de verkoop van Voratiena aan H.J. Visscher uit Zwiggelte, dat in Midden Drenthe ligt.

Voratiena bracht in totaal tien veulens, waarvan, naast Fabricius, twee andere kinderen in tuigpaardwedstrijden zijn uitgebracht.

Tweede moeder is de vos stermerrie Oratiena KWPN (1973, V. Gloriant Sgldt).

Fabricius is opgefokt door Cor van de Maat en zijn zoon Kees uit Houten.

Op de nationale tuigpaardendag 1989 is Fabricius als tweejarige, samen met 71 andere tweejarige hengsten, voorgebracht en daar behaalde hij de eerste plaats.

Op de KWPN-hengstenkeuring 1990 in Utrecht is Fabricius reservekampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden en aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

Het KWPN beschrijft Fabricius als een zeer tuigtypisch langgelijnd model met ras en kwaliteit en een welhaast ideaal front. Het middenstuk zou sterker mogen zijn.

In het verrichtingsonderzoek toont Fabricius zich eerlijk en vriendelijk en in het werk elastisch en sterk. In draf toont hij veel souplesse. Bij het mennen en voor de showwagen heeft hij een moeilijke mond en moet hij nog leren zijn rug goed te gebruiken. Hij heeft voldoende aanleg als tuigpaard. Tijdens de eindbeoordeling kon Fabricius niet worden beoordeeld in de showwagenproef, waardoor hij dat onderdeel later heeft afgelegd.

Eigenaar Van de Maat beweert na het onderzoek dat Fabricius geen moeilijke mond heeft, maar dat de mondproblemen zijn veroorzaakt door een mondblessure.

Vijf tuigpaardhengsten zijn na afloop van het onderzoek opgenomen in het stamboek. De hengsten Fernando KWPN (V. Wouter KWPN) en Fortissimo KWPN (V. Allegro KWPN) behaalden de hoogste waardering van de jury, waarbij Fortissimo voor de voor tuigpaarden belangrijke showwagenproef een hogere beoordeling kreeg. Fabricius kreeg van de vijf opgenomen hengsten de laagste beoordeling, maar zou die later logenstraffen.

Fabricius is na het verrichtingsonderzoek voor de fokkerij beschikbaar gesteld op het dekstation van Van de Maat in Houten.

In 1992 heeft het KWPN dertig veulens van de hengst, die waren geboren uit 143 in 1991 gedekte merries, beoordeeld.

Volgens het rapport was het een collectie voldoende tot goed ontwikkelde veulens, Sommige van de door het KWPN aangewezen veulens waren tamelijk beknopt, terwijl de uitgezochte veulens langgelijnd waren en meer ras vertoonden. De veulens hebben opvallend hard en kwalitatief goed beenwerk. In draf vertonen de veulens tuigtypische allures. Ze draven in een mooie stelling, hebben een goede balans en een goed gebruik van het achterbeen.

Op basis van de beoordeling blijft Fabricius gehandhaafd voor de fokkerij en in december 1995 heeft het KWPN op grond van de rapportages over de driejarige nakomelingen Fabricius gehandhaafd voor de fokkerij.

In januari 2000 is op basis van de rapportages van zijn nakomelingen het keurpredicaat aan Fabricius toegekend. Daarbij heeft het KWPN aangegeven dat het predicaat is toegekend vanwege de positieve bijdrage die Fabricius levert aan de fokkerij en de tuigpaardensport. Hij heeft met de hengst Manno en de merrie Kelly twee meervoudige kampioenen geleverd en ook met zijn sportindex behoort Fabricius tot de top. Op het gebied van exterieurvererving valt Fabricius positief op door het vergroten van de stokmaat, het verbeteren van de houding, het zweefmoment, de knie-actie en het gebruik van het achterbeen.

In januari 2004 is Fabricius definitief goedgekeurd en is vanwege zijn sportindex en zijn exterieurvererving het preferentschap aan hem toegekend.

Fabricius is, gereden door Kees van de Maat, tijdens de UTV-dagen in Utrecht drie keer nationaal kampioen aangespannen dekhengsten geworden. Ook heeft Fabricius twee keer de competitie voor tuigpaardhengsten gewonnen.

In 2000 heeft Van de Maat Fabricius verkocht aan Tracy en Cole Burr uit Temecula, California, Verenigde Staten. Zij hebben Fabricius ondergebracht op het bedrijf van Erin en Gene LaCroix in La Grange, dat 40 km ten oosten van Louisville in Kentucky ligt. Daar was hij beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Fabricius is in 2004 tijdens een koliekoperatie overleden. Hij is begraven op het bedrijf van LaCroix in La Grange.

Het KWPN heeft 560 hengstveulens en 544 merrieveulens van Fabricius geregistreerd.

Achttien zonen van Fabricius zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

Dat heeft geleid tot opname in het stamboek van de hengsten Kowalski KWPN (1992), Larix KWPN (1993), Manno KWPN (1994), Saffraan KWPN (1999), Sander KWPN (1999) en Selleen (1999).

De zonen die wel zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar het niet tot opname in het stamboek hebben gebracht zijn: Jenk (1991, MV. Rex H KWPN), Kapsones (1992, MV. Unicum KWPN), Kaptein S (1992, MV Tamboerijn KWPN), Kelian (1992, MV. Proloog KWPN), Landroos B (1993, MV. Indiaan KWPN), Lincoln (1993, Statuur KWPN), Napoleon (1995, MV, Noran KWPN), Norbert (1995, MV. Renovo KWPN), Oostminster (1996, MV., Donau KWPN), Prinsminster (1997, MV. Donau KWPN), Rex (sportnaam Rijnberg) (1998, MV. Waterman KWPN) en Tygroh (2000, MV. Waterman KWPN).

Van de 544 geregistreerde merrieveulens zijn er 312 uitgegroeid tot een fokmerrie die in het stamboek is opgenomen. Van hen zijn er 175 stermerrie en 45 keurmerrie geworden.

Drie dochters van Fabricius zijn elite geworden; één dochter heeft het predicaat prestatie ontvangen en 36 merries zijn preferent geworden.

Fabricius heeft een sportindex van 125 met een betrouwbaarheid van 93%. Op exterieurgebied vergroot Fabricius de halslengte, de schofthoogte en het zweefmoment in draf. Bovendien verbetert hij het gebruik van het achterbeen aanzienlijk.

Nakomelingen van Fabricius die in de keuringsring of in de sport successen hebben behaald of moeder of grootmoeder zijn van een goedgekeurde hengst zijn:

a. Jonker ster vb KWPN, ruin, 1991, MV. Statuur KWPN, heeft 234 winstpunten behaald in de ereklasse tuigpaarden. Hij heeft een winsom van € 3.004;

b. Kasper (sportnaam Kosmos) hvb KWPN, ruin, 1992, MV. onbekend, eigenaar H. Grol uit Veendam, rijders Dick Mekkes en Lambert Huckriede, heeft 824 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald en heeft een winsom van circa € 17.500. In 2007 is hij uitgeroepen tot tuigpaard van het jaar;

c. Kelly keur sport KWPN, merrie, 1992, MV. Zakerno KWPN, eigenaar/rijder H.M. Boelens uit Bunne, is in 1995 tweede geworden bij de driejarige merries op de nationale merriekeuring. In 1998 en 1999 werd ze eerste bij de keur- / elitemerries op de nationale tuigpaardendag. In 1997 en 2001 werd Kelly, gereden door Tienke Elzinga, topsportmerrie van het jaar.
Kelly behaalde 495 winstpunten in de ereklasse tuigpaarden en heeft een winsom van € 7.766.
Als fokmerrie bracht ze tien veulens, waaronder Wiskelly KWPN (2003, V. Patijn KWPN), die de moeder is van de hengst Graaf Kelly KWPN (2011, V. Manno KWPN);

d. Kenderose keur preferent KWPN, merrie, 1992, MV. Wouter KWPN, is de moeder van Uderose keur preferent KWPN (2001, V. Manno KWPN) en dat is de moeder van de hengst Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN) en zijn voor deelname aan het verrichtingsonderzoek aangewezen broer Guderoos vb KWPN (2011);

e. Kojack vb KWPN, ruin, 1992, MV. Zakerno KWPN, eigenaar E.J.T.H. Mulder uit Lanaken, België, rijder Lambertus Huckriede, heeft 298 winstpunten in de ereklasse tuigpaarden en een winsom van ruim € 5.000;

f. Kunstenaar vb KWPN, ruin, 1992, MV. Prins Oregon KWPN, eigenaar/rijder H.J. van Essen uit Vaassen, heeft 303 winstpunten in de ereklasse tuigpaarden en een winsom van € 6.839;

g. Lordminster vb KWPN, ruin, 1993, MV. Indiaan KWPN, eigenaar/rijder B. Schaap uit Slagharen, heeft 124 winstpunten in tuigpaardwedstrijden en is daarna gekocht door de Australiër Boyd Excell om deel uit te maken van zijn vierspan dat deelneemt aan internationale vierspanwedstrijden. Lordminster maakte o.a. deel uit van het vierspan dat in 2008 in Beesd in de Betuwe derde is geworden in het wereldkampioenschap vierspannen, Volgens de gegevens van de Duitse Hippische Sportbond heeft Lordminster met Excell in Duitsland een winsom van € 3.525 behaald;

h. Manno KWPN, goedgekeurde hengst, 1994, MV. Zakerno KWPN, zie 1.6.3.;

i. Marco F (sportnaam Monorel) KWPN, ruin, 2004, MV. Renovo KWPN, eigenaar/rijder L. Vinke uit Nunspeet, heeft 285 winstpunten in de ereklasse tuigpaarden en heeft een winsom van ruim € 5.500;

j. Marika keur KWPN, merrie, 1994, MV. Tourist KWPN, eigenaar J.B. Wijmenga uit Garijp, is de moeder van de hengst Artiflex KWPN (2005, V. Patijn KWPN). Marika is ook nationaal kampioen bij de merries geweest op de UTV;

k. Nicole ster preferent KWPN, merrie, 1995, MV. Zakerno KWPN, eigenaar S.J. Verweij uit Geldermalsen, is de moeder van de hengst Dylano KWPN (2008, V. Plain’s Liberator NHS);

l. Ninova keur preferent KWPN, merrie, 1995, MV. Renovo KWPN, eigenaar H.G. Spronk, Oldebroek, is de grootmoeder van de hengst Baanbreker HBC KWPN (2006, V. Vaandrager KWPN);

m. Norwold vb KWPN, hengst, 1995, MV. Renovo KWPN, eigenaar M. Leusink, heeft 151 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald;

n. Odetzky vb KWPN, ruin, 1996, MV. Unitas KPN, eigenaar A. Möller eeft 402 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald;

o. Onno (sportnaam Laren) vb KWPN, ruin, 1996, MV. Hoogheid Sgldt, eigenaar/rijder W. Majoor, Veenhuizen, heeft 317 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald en is in 2008 kampioen eenspannen voor de boerenwagen geworden. Laren heeft een winsom van circa € 3.000;

p. Prinsminster vb KWPN, ruin, 1997, MV. Donau KWPN, eigenaar B. Schaap uit Slagharen, was aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Als tuigpaard heeft hij 406 winstpunten behaald. In 2008 was hij met Maria Schaap nationaal kampioen enkelspan tuigpaarden gereden door dames;

q. Rex (sportnaam Rijnberg) vb KWPN, 1998, ruin, MV. Waterman KWPN, eigenaar H.M. Boelens, Bunne, was aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar de spermakwaliteit was onvoldoende. Als tuigpaard heeft hij 276 winstpunten behaald;

r. Selleen KWPN, goedgekeurde hengst, 1999, MV. Exponent KWPN, eigenaar C.H.van de Maat uit Houten, is in april 2005 gecastreerd en verkocht aan de Australiër Excell Boyd, die Selleen gebruikt voor internationale vierspanwedstrijden. Zie ook 1.6.6.;

s. Siramon vb KWPN, ruin, 1999, MV. Renovo KWPN, eigenaar/rijder G. Hartlief, Veenhuizen, heeft 156 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald;

t. Theodora ster KWPN, merrie, 2000, MV. Wouter KWPN, eigenaar R. Tewis uit Westdorp, is de moeder van de hengst Zepplin KWPN (2004, V. Plain’s Liberator NHS);

u. Tiroon vb KWPN, ruin, 2000, MV. Farao KWPN, eigenaar/rijder A. van Dijk, Noordwolde, heeft 227 winstpunten behaald in tuigpaardenwedstrijden.

v. Uwandra ster KWPN, merrie, 2001, MV. Proloog KWPN, eigenaar gebroeders Den Otter uit Bruchem, is nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries op de nationale tuigpaardendag 2004 in Ermelo en

w. Whazup WH / W.H. Roux, ruin, 2003, MV. Fortissimo KWPN, eigenaar Victoria Rea (USA), is in de jaren 2008 – 2013 door de eigenaresse in de Verenigde Staten uitgebracht in Prix St. George en Intermediair I dressuurproeven.

Diverse nakomelingen van Fabricius zijn actief geweest in internationale vierspanwedstrijden. Volgens een artikel in het KWPN-blad In de Strengen hebben aan de wereldkampioenschappen vierspannen 2008 in Beesd elf nakomelingen van Fabricius deelgenomen.

In de database van de Duitse Hippische Sportbond (FN) zijn 29 nakomelingen van Fabricius opgenomen. Samen wonnen zij € 29.074.

De meest succesvolle nakomelingen in Duitsland zijn:

a. Meurer’s Waysider M vb KWPN, ruin, 1992, MV onbekend, fokker J. van de Velde, waarme de Duitse amazone Simone Kotwitz in het springen (150 cm) € 5.955 heeft gewonnen;

b. Reno vb KWPN, ruin, 1995, MV. Renovo KWPN, fokker W. de Waal, die deel heeft uitgemaakt van het vierspan waarmee de Duitser Klas Studier aan diverse wedstrijden in Duitsland heeft deelgenomen. Reno heeft een winsom van
€ 5.005;

c. Lordminster vb KWPN, ruin, 1993, MV. Indiaan KWPN, die deel uitmaakt van het internationale vierspan van de Australiër Boyd Excell en alleen in Duitsland een winsom heeft van € 3.525. Zie voor Lordminster ook het overzicht van de in Nederland succesvolle nakomelingen van Fabricius, onder g. en

d. Ulco vb KWPN, hengst, 2001, MV. Heineke KWPN, fokker H.H. en W.H. Voogd, maakt deel uit van het vierspan waarmee de Duitser Daniel Schneiders aan internationale vierspanwedstrijden deelneemt. Ulco heeft een winsom van
€ 2.687

In de officiële Franse fokkerijdatabase (SIRE) staan 37 nakomelingen van Fabricius, waaronder al zijn door het KWPN goedgekeurde zonen. Van de kinderen van Fabricius zijn 116 nakomelingen in Frankrijk geregistreerd. De hengst Manno verzorgt met 46 geregistreerde nakomelingen hiervan een groot deel.

In de Franse database FFEcompet staan 24 nakomelingen van Fabricius geregistreerd, maar van slechts drie wordt informatie over sportresultaten gemeld. Het meest succesvol is de ruin Zack vb KWPN, 2004, MV. Indurain KWPN, fokker M.R.G. van der Schaft, waarmee Joseph Cherel aan 38 menwedstrijden voor enkelspannen heeft deelgenomen en er daarvan 20 won. De winsom bedraagt € 384.

1.6.1. Kowalski 92.00085 Stb KWPN

Kowalski KWPN (V. Fabricius KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 21 februari 1992 geboren en is gefokt door B.G.C. Voorburg uit Bunschoten-Spakenburg.

De moeder van Kowalski is de ster preferente vos merrie Goldessa KWPN (1988, V. Wouter KWPN), die ook de moeder is van de voor deelname aan het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst Malando vb KWPN (1994, V. Imondrio KWPN).

Tweede moeder is de bruine keurmerrie Bodessa KWPN (1983, V. Unicum WPN), die ook het concourstuigpaard Mondriaan vb KWPN (1994, Fabricius KWPN) bracht.

De moeder van Bodessa is de uiterst befaamde sport- en concoursmerrie Odessa keur, preferent en prestatie KWPN (1973, V. Indiaan KWPN), waarmee Gerard Voorburg uit Hoogland destijds grote triomfen behaalde

Kowalski is op de KWPN-hengstenkeuring 1995 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

Ten aanzien van het exterieur van de hengst heeft het stamboek aangegeven dat Kowalski een voldoende tuigtypisch gebouwde hengst is die langer gelijnd zou mogen zijn. De hals komt diep uit de borst en de hengst heeft weinig nek.

In het verrichtingsonderzoek heeft de hengst het de eerste weken moeilijk. Hij is gespannen en doet zwaarmoedig aan. Ook is hij in die tijd nogal zuur. Daarna is hij meer ontspannen en vriendelijker geworden en heeft hij meer looplust gekregen.

De hengst brengt in draf zijn achterhand goed onder de massa, maar zou meer knie-actie mogen tonen. Zijn houding is goed. Wel zou hij in de rug losser mogen zijn. Zijn orenspel is niet erg vriendelijk. Ingeschat is dat Kowalski ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard heeft.

Het stalgedrag van Kowalski wordt beoordeeld met een negen en het karakter en het trainingsrapport met een acht.

Na afloop van het verrichtingsonderzoek 1995 heeft het KWPN een vierjarige hengst en vier driejarige hengsten in het stamboek ingeschreven. De vierjarige Jonker KWPN (V. Renovo KWPN) had de hoogste beoordeling en Kowalski was op basis van de gegeven punten de nummer vier.

In 1997 heeft het KWPN dertien veulens van Kowalski beoordeeld. De veulens zijn over het algemeen goed ontwikkeld en tuigtypisch. In draf maken de veulens zich deftig, maar het achterbeen zou meer tot dragen moeten komen. Op basis van de beoordeling wordt Kowalski gehandhaafd voor de fokkerij.

In januari 2001 had de hengst opnieuw beoordeeld moeten worden op zijn afstammelingen, maar omdat er minder dan tien nakomelingen van hem op keuringen waren beoordeeld, is die beslissing een jaar uitgesteld.

In januari 2002 is op grond van de rapportages over de nakomelingen van Kowalski besloten de hengst voor de fokkerij te handhaven.

In 2005 is Kowalski op grond van de rapportages over zijn nakomelingen definitief goedgekeurd.

Kowalski is tot en met 2008 in Nederland beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 83 hengstveulens en 92 merrieveulens van hem geregistreerd. Eén zoon van Kowalski, de hengst Powalski vb KWPN (1997, MV. Wilhelmus KWPN), is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar heeft niet aan dat onderzoek deelgenomen. Wel is hij onder de naam Grietman in het enkelspan en tweespan uitgebracht door Stal Schep.

Van de 92 merrieveulens zijn er 33 als stamboekmerrie bij het KWPN geregistreerd en van hen zijn er veertien stermerrie geworden. Twee van de stamboekmerries hebben het keurpredicaat behaald.

Kowalski is verschillende keren uitgebracht in tuigpaardenwedstrijden en heeft 83 winstpunten bij elkaar gelopen.

Op grond van de prestaties van zijn nakomelingen heeft de hengst een sportindex van 115. Uit de gegevens over de vererving van exterieurkenmerken valt op dat Kowalski vaak een smalle hoefvorm vererft.

Hij is in 1996 voor de fokkerij beschikbaar geweest op de dekstations van De Buck in Oostkapelle en Van Etten in Galder. Van 1997-2000 heeft hij op dekstation Kers in Beesd gestaan. In 2001 heeft de hengst in Twente op het dekstation Huckriede in Enschede gestaan en in de jaren 2002 – 2006 is hij beschikbaar geweest bij Brouwer in het Friese Rotsterhaule.

In oktober 1996 heeft Brouwer Kowalski verkocht aan Harm Jan Veenstra en die heeft de hengst doorverkocht aan de paardenhandelaar Nijland. Voor 1997 heeft Kowalski in Cornelis Mooiweer uit Doornspijk een nieuwe eigenaar gevonden. Uiteindelijk staan P. van Hal uit Haren en S. Ros uit Voorburg bij het KWPN te boek als de eigenaren.

1.6.2. Larix 93.02350 Stb KWPN (1993)

De vos hengst Larix KWPN (V. Fabricius KWPN) heeft een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 2 april 1993 en is gefokt door A. Meijerhof uit Opende, dat in het westen van het Westerkwartier in de provincie Groningen ligt.

De moeder van Larix is de vos keurmerrie Harola KWPN (1989, V. Wouter KWPN). Zij is een tuigtypische merrie die iets beknopt aan doet. De nek en croupe zijn tamelijk kort en de rug is week, maar de lendenen zijn sterk aangesloten. Ze heeft in draf veel ruimte en knieactie.

Tweede moeder is de keur, preferente vosmerrie Varola KWPN (1979, V. Mineraal KWPN), die ook de moeder is van de merrie Larola KWPN (1993. V. Fabricius KWPN), die in 1976 reservekampioen van de driejarige merries op de UTV was.

De hengst Proloog KWPN (1974, V. Hoogheid Sgldt) komt in de pedigree van Larix twee keer voor als overgrootvader en de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt elf keer in de vijfde of zesde generatie van de afstamming van Larix voor.

Larix is op een veulenveiling gekocht door Jan Poppen uit Zwartsluis en Jan Schep uit Schoonhoven. Als tweejarige hengst is hij gepresenteerd op de nationale tuigpaardendag in Ermelo en is daar reserve-kampioen bij de tweejarige hengsten geworden. Op de hengstenkeuring van het KWPN in 1996 is Larix aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten. In het verrichtingsonderzoek laat Larix zich zien als een eerlijke hengst die veel bereidheid heeft om te werken. Voor de showwagen rijst hij voldoende in de voorhand en komt hij terug in het front. Hij brengt de achterhand er zeer goed onder en presenteert zich blij. Larix heeft volgens de jury zeer veel aanleg als tuigpaard en krijgt een negen voor het gebruik van het achterbeen en een 8,5 voor het algemene beeld als tuigpaard. De andere te beoordelen onderdelen zijn met achten gewaardeerd.

Bij het verrichtingsonderzoek 1996 heeft de jury bij de tussenbeoordeling besloten dat het onderzoek alleen door Lorton KWPN (1993, V. Wouter KWPN) en Larix zou worden voortgezet. Bij de eindbeoordeling heeft Lorton een nog hogere waardering gekregen dan Larix, waardoor Larix in punten als tweede het onderzoek heeft beëindigd.

In 1997 heeft het KWPN 16 veulens beoordeeld, die waren voortgekomen uit 53 in 1996 gedekte merries. Het was volgens het gepubliceerde rapport een collectie goed ontwikkelde veulens, die goed in het tuigtype staan. Ze hebben front, ras en uitstraling en draven met een goed front, veel zweefmoment en een opvallend goed achterbeengebruik.

In 1997 heeft Larix met rijder Henk Hammers de hengstencompetitie gewonnen en is daarna niet veel meer uitgebracht in de sport. Larix heeft 65 winstpunten in de tuigpaardensport behaald.

In januari 2001 is op basis van de rapportages van de op de keuringen beoordeelde nakomelingen van Larix besloten om de hengst beschikbaar te houden voor de fokkerij.

In januari 2005 is Larix definitief goedgekeurd en is het keurpredicaat aan Larix verleend.

In de motivering van de toekenning van het keurschap wordt aangegeven dat meer dan de helft van de aangeboden merries het sterpredikaat behaalt en dat 75% van de aangeboden zonen wordt doorverwezen naar de tweede bezichtiging. Voorts heeft Larix al enkele goedgekeurde zonen en presteren bovendien diverse nakomelingen van hem goed in de tuigpaardensport.

In 2010 is Larix verkocht aan Jan Groenewold uit Neukamperfehn en Eiso Diddens uit Groothüsen. Beide plaatsen liggen in Ostfriesland in het noordwesten van Duitsland.

Het KWPN heeft van Larix 269 hengstveulens en 261 merrieveulens geregistreerd.

Van de hengstveulens zijn Reflex-M (1998), Roy-M (1998), Tendens HBC (2000) en Bakboord HBC (2006) goedgekeurd en opgenomen in het stamboek. Reflex-M is ook erkend door het Duitse stamboek Weser-Ems.

De zonen Parel vb KWPN (1997, MV. Renovo KWPN), Rocky vb KWPN (1998, MV. Waterman KWPN), Vasco vb KWPN (2002, V. Renovo KWPN), Vodin vb KWPN (2002, MV. Wilhelmus KWPN), Vulcano D vb KWPN (2002, MV. Gaston KWPN) en Baronet vb KWPN (2006, MV. Renovo KWPN) zijn wel aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar hebben het niet tot opname in het KWPN-stamboek gebracht.

De zoon Bentley VDL vb KWPN (2006, MV. Renovo KWPN) is voor de fokkerij goedgekeurd door het Anglo European Studbook (AES).

Van de 261 door het KWPN geregistreerde merrieveulens zijn er later 117 als fokmerrie opgenomen in het KWPN-stamboek. Van hen zijn er 55 stermerrie geworden en 14 zijn keurmerrie geworden. Voorts hebben twee merries het elite predicaat ontvangen en vier merries zijn op grond van hun fokprestaties preferent geworden.

Larix heeft een sportindex van 131 met een betrouwbaarheid van 88%. Uit het genetisch profiel blijkt voorts dat Larix aan zijn kinderen in het algemeen een lang kruis, hoge verzenen en een uitstekend gebruik van het achterbeen meegeeft. Een minpunt is dat af en toe een nakomeling een Franse stand vertoont.

De hengst heeft de fokkerij gediend op de dekstations van Henk Wilting, Lauw van Vliet en Marcel van Bruggen.

Nakomelingen die in de keuringsring of in de sport zijn opgevallen zijn:

a. Piantha KWPN, 1997, merrie, MV. Renovo KWPN, fokker H. Baks, is in 2002 en 2003 nationaal kampioen keur- en elitemerries geworden.

b. Platoon vb KWPN, 1997, ruin, MV. Cambridge Cole NHS, heeft met de rijder Etienne Raven uit Noorbeek in tuigpaardenwedstrijden 334 winstpunten behaald;

c. Radix vb KWPN, 1998, hengst, MV. Fabricius KWPN, is uitgebracht door Stal Jordans uit Landhorst en Stal Kleinsman uit Bentelo en heeft 140 winstpunten behaald;

d. Raymond M vb KWPN, 1998, hengst, MV. Fortissimo KWPN, is door Hennie Harink uit Ambt Delden uitgebracht in tuigpaardenwedstrijden en heeft 277 winstpunten behaald;

e. Reflex – M KWPN, 1998, hengst, MV. Fortissimo KWPN, fokker J.H. Mittendorf uit De Krim, is op de KWPN-hengstenkeuring 2001 kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden;

f. Tendens HBC KWPN, 2000, hengst, MV. Renovo KWPN, fokker H.J. & H.L.M. van Middelaar uit Hoogland, is op de KWPN-hengstenkeuring 2003 kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden. Bovendien heeft Tendens HBC 153 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald;

g. Vlam vb KWPN, 2002, hengst, MV. Renovo KWPN, is door Marcel Leusink uit Meddo uitgebracht in tuigpaardenwedstrijden en heeft 237 winstpunten behaald;

h. Ulysses R vb KWPN, 2005, hengst, MV. Renovo KWPN, is gefokt in de Verenigde Staten en heeft daar, gereden door Clark Vesty, jaarlijks de tuigpaardenwedstrijd van zijn leeftijdsgenoten gewonnen. Op de veiling in Harrodsburg, Kentucky is Ulysses R verkocht voor $ 15.900 en

i. Bakboord HBC KWPN, 2006, hengst, MV. Harald KWPN, is kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2009 geworden.

In de registratie van de Duitse Hippische Sportbond worden enkele nakomelingen van Larix genoemd die succesvol zijn geweest in wedstrijden. Het gaat daarbij onder andere om:

a. Vorstverus HBC KWPN, 2002, MV. Renovo KWPN, fokker HBC-stal, die door de Hongaar József Dobrovitz in internationale vierspanwedstrijden is uitgebracht en in Duitsland een winsom heeft van € 1.236 heeft behaald en

b. Vulcan vb KWPN (sportnaam Scampolo), 2002, MV. Bravour KWPN, die is gefokt door A.A.M. van Iperen en door de Belg Glenn Geerts in vierspanwedstrijden is uitgebracht en € 1.247 heeft gewonnen.

In de officiële Franse fokkerijdatabase (SIRE) staan zeventien nakomelingen van Larix geregistreerd, waaronder zijn drie door het KWPN goedgekeurde zonen. Van deze zeventien Larix kinderen zijn 24 nakomelingen in Frankrijk geregistreerd.

In de Franse database FFEcompet komen tien nakomelingen van Larix voor. Van hen is de ruin Wervelwind vb KWPN, 2003, fokker M.H. de Roover, succesvol geweest in menwedstrijden. Pascalle Rougette won € 900 met hem.

1.6.2.1. Reflex M 98.00091 Stb KWPN

Reflex M KWPN (V. Larix KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 14 februari 1998 en gefokt door J.H. Mittendorff uit De Krim, dat in het noordoosten van de provincie Overijssel ligt.

De moeder van Reflex M is de bruine keurmerrie Korita sport KWPN (1992, V. Fortissimo KWPN), die een succesvol concourstuigpaard was en 130 winstpunten heeft behaald. Ze heeft een winsom van € 3.990 en is geëxporteerd naar de Verenigde Staten.

Tweede moeder is de bruine Florieta keur, preferent sport KWPN (1987, V. Renovo KWPN), die in de ereklasse tuigpaarden is gestart en 209 winstpunten heeft verworven. In de keuringsring heeft ze het tot reservekampioen bij de stermerries op de UTV in 1990 gebracht.

Reflex M heeft de hengst Renovo KWPN twee keer als overgrootvader en in de pedigree van Reflex M komt de hengst Oregon KWPN in de zevende en achtste generatie maar liefst 23 keer voor.

Reflex M is tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2001 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Bovendien werd hij tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten uitgeroepen. Volgens de KWPN-rapportage heeft Reflex M de kwaliteit om zich in beweging veel groter te maken dan hij in werkelijkheid is. Met zeer veel front en een indrukwekkend bewegingsmechanisme heeft de hengst zich op de keuring laten zien.

Exterieurmatig is Reflex M een voldoende ontwikkelde tuigtypische hengst.

De hals is goed van lengte en staat er goed op. De hals komt diep uit de borst en zou beter gevormd moeten zijn. Het voorbeen is onderstandig en zou langer moeten zijn.

In het voorjaar van 2001 kon Reflex M niet deelnemen aan het verrichtingsonderzoek vanwege de mond-en-klauwzeer problemen in Nederland. Als niet-goedgekeurde hengst dekte hij op verzoek van de betreffende eigenaren 4 merries en daaruit zijn in 2002 vier veulens geboren.

Het verrichtingsonderzoek heeft hij in oktober en november 2011 afgewerkt. In dat onderzoek heeft Reflex M zich goed laten rijden en heeft hij voldoende bereidheid tot werken getoond. Voor de showwagen toont hij ruim voldoende houding, maar zou hij meer terug moeten komen en drukt hij de onderhals er uit. Hij heeft voldoende knie-actie, maar zou het voorbeen verder weg moeten zetten. Zijn gebruik van het achterbeen is zeer goed. Reflex M heeft ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard.

Het zweefmoment en het gebruik van het achterbeen zijn gewaardeerd met een 8,5. De overige onderdelen zijn gewaardeerd met een 7 of een 7,5.

Voor het onderzoek waren dertien hengsten aangewezen, maar elf zijn aan het onderzoek begonnen. Na de tussenbeoordeling hebben zes hengsten het onderzoek voortgezet en uiteindelijk zijn maar drie hengsten in het stamboek ingeschreven. De hengst met de hoogste waardering was Roy M KWPN (1998, V. Larix KWPN) en Reflex M was in punten de derde van de ingeschreven hengsten.

In september 2003 heeft het KWPN zeventien veulens, die waren geboren uit 67 in 2002 gedekte merries, beoordeeld.

Het was een uniforme collectie, voldoende ontwikkelde tuigtypische veulens die iets langgelijnder zouden moeten zijn. De draf van de veulens heeft voldoende ruimte en veel zweefmoment. De actie in het voorbeen is vaak vlak. Het achterbeengebruik is matig en zou krachtiger moeten zijn.

Het KWPN heeft naar aanleiding van de beoordeling van de veulens laten weten dat na afloop van het verrichtingsonderzoek discussie is gevoerd of Reflex M wel in het stamboek zou moeten worden ingeschreven omdat zijn verrichting als tuigpaard niet heel overtuigend was. Toen is besloten de hengst wel in het stamboek op te nemen omdat het achterbeengebruik van Reflex M zo goed was. Bij de beoordeelde veulens is vastgesteld dat de veulens achter meer kracht zouden moeten hebben, Bovendien zijn enkele mindere aspecten van Reflex M wel in zijn veulens teruggezien. Daarom is besloten de hengst op wacht te zetten.

In januari 2007 is Reflex M weer tot de fokkerij toegelaten omdat inmiddels 14 nakomelingen in het stamboek zijn ingeschreven, waaronder zes dochters die stermerrie zijn geworden en één die keurmerrie is.

Drie zonen van Reflex M zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Van hen is Whiskey HBC KWPN (2003) tot de fokkerij toegelaten. De hengsten Walther vb KWPN (2003, MV. Waterman KWPN) en Zo Wat ! vb KWPN (2004, MV. Renovo KWPN) hebben het niet gered om de selectieprocedure met goed gevolg af te sluiten.
Zijn dochter Wunita ster pref KWPN (2003, MV. Cambridge Cole NHS) is de moeder van de goedgekeurde hengst Heliotroop VDM (2012, V. Colonist KWPN).

Begin 2010 is Reflex M verkocht aan Dirck Schipper uit Wielen, dat net over de grens bij Hardenberg in Duitsland ligt. In februari 2010 is Reflex M in Vechta in Oldenburg, Duitsland, erkend door het stamboek Weser Ems.

Tot en met 2014 heeft het KWPN 83 hengstveulens en 90 merrieveulens van Reflex M geregistreerd. Van de dochters zijn er 34 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Onder hen zijn 18 stermerries, 2 keurmerries, 2 elitemerries en één preferente merrie.

Kinderen van Reflex M die in de tuigpaardensport goed presteren zijn:

a. Vlo vb KWPN, hengst, 2002, MV. Koblenz KWPN, van U. Haarsma uit Tjerkwerd behaalde 124 winstpunten in de tuigpaardensport;

b. Zeolinde keur sport KWPN, merrie, 2004, MV. Fabricius KWPN, heeft met rijder J. van de Velde uit Siegerswoude 114 winstpunten behaald en

c. Zowat, vb KWPN, aangewezen hengst, 2004, MV. Renovo KWPN, heeft met rijder J. Witlox uit Nijbeets 103 winstpunten behaald.

In de Franse fokkerij database is Reflex M met vijf nakomelingen vertegenwoordigd. Van de nakomelingen zijn drie kinderen in Frankrijk geregistreerd.

1.6.2.1.1. Whiskey HBC 528003.03.05125 Stb KWPN

De donkere vos hengst Whiskey HBC (V. Reflex M KWPN) heeft een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren op 17 april 2003 en kreeg toen de naam Wapenheer. Pas tijdens het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN de naam Whiskey HBC aan hem toegekend. Zijn fokker is Sijmen Korevaar uit Wijngaarden, dat bij Sliedrecht in de Alblasserwaard ligt.

De moeder van Whiskey HBC is de 170 cm grote vosmerrie Silvalina ster KWPN (1999, V. Manno KWPN). Zij is een zuster van het concourstuigpaard Thorwald, dat 175 winstpunten heeft behaald.

Tweede moeder is de keur preferente vos Gradalina KWPN (1988, V. Renovo KWPN).

In de pedigree van Whiskey HBC komt de hengst Renovo KWPN één keer voor als overgrootvader en drie keer als betovergrootvader. Stempelhengst Oregon Sgldt komt twee keer voor in de zevende generatie (betbetbetovergrootvader) en zestien keer in de achtste generatie.

Whiskey HBC is opgefokt door de HBC-stal te Boijl en gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring 2006. Daar is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

In het onderzoek heeft Whiskey HBC zich eerlijk en betrouwbaar getoond. Voor de showwagen heeft de hengst moeite om steeds in een goede houding te lopen. Zijn knie-actie is goed, maar de draf zou ruimer moeten zijn, Het achterbeengebruik is goed en het zweefmoment is ruim voldoende tot goed. Als tuigpaard heeft Whiskey HBC ruim voldoende tot veel aanleg.

Zijn gebruik van het achterbeen, zijn looplust en het algemeen beeld als tuigpaard zijn door de jury gewaardeerd met een acht en de overige onderdelen zijn met een 7,5 gewaardeerd.

In totaal zijn in 2006 tien tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar slechts drie hengsten zijn na afloop van het onderzoek ingeschreven in het stamboek. De hengst met het hoogste puntenaantal was Waldemar KWPN (2003, V. Patijn KWPN). Whiskey HBC stond in puntenaantal op de derde plaats.

Whiskey HBC is maar twee jaar actief geweest in de fokkerij. In 2007 en 2008 heeft het KWPN elf hengstveulens en negen merrieveulens van Whiskey HBC geregistreerd. De zoon Diablo vb KWPN is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar is niet opgenomen in het stamboek.

Van de nakomelingen van Whiskey HBC heeft de donkere voshengst Cognac H vb KWPN (2007, MV. Opgenoort KWPN) van Nico Calis uit Zwaagdijk-Oost tot medio juni 2015 141 winstpunten behaald. Cognac heeft in 2012 de regionale competitie in West Nederland gewonnen en samen met Tidalburga KWPN (2000, V. Manno KWPN) heeft hij in 2013 het Nederlands kampioenschap tweespannen voor de oogstwagen gewonnen.

De hengst Fax vb KWPN (2008, MV. Ranno KWPN) maakt deel uit van het vierspan van de Duitser Georg von Stein, dat met het Duitse team tijdens het Europees kampioenschap 2015 in Aachen de tweede plaats behaalde.

1.6.2.2. Roy M 98.00018 Stb KWPN

Roy M KWPN (V. Larix KWPN) is een zwarte tuigpaardhengst die is geboren op 17 januari 1998. Hij heeft een stokmaat van 164 cm en is gefokt door Jan Mittendorff uit De Krim, dat in het noordoosten van de provincie Overijssel ligt.

De moeder van Roy M is de zwartbruine merrie Watinka keur sport KWPN (1980, V. Navigator KWPN), die in de jaren 1987 – 2004 elk jaar een veulen heeft gekregen.

Watinka is in 1984, samen de Alonso vb KWPN (V. Rocconi KWPN), door Jan Schep uit Schoonhoven uitgebracht in de KNHS-competitie voor tweespannen en won die competitie. Bovendien is de titel Sportmerrie van het Jaar in 1984 aan haar toegekend. Schep heeft de merrie daarna verkocht aan Jan Mittendorff, die er op regionale tuigpaardenwedstrijden vele successen mee heeft behaald. Watinka heeft een winsom in enkel- en tweespan van circa € 5.000.

Tweede moeder is de donkerbruine preferente hulpboekmerrie Katinka hb KWPN (1969, V. Grants Hornet NHS), die door Bart Möller uit Ambt Delden in tuigpaardenwedstrijden is uitgebracht.

In de eerste acht generaties van de pedigree van Roy M komt de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) dertien keer voor, maar meestal in de zevende of achtste generatie. De in de tuigpaardenfokkerij veel gebruikte Hackneyhengst Cambridge Cole NHS komt bij de voorouders van Roy M alleen een keer als betovergrootvader voor. De bloedopbouw van de hengst is daarom interessant voor de tuigpaardenfokkerij in het begin van de 21e eeuw.

Mittendorff heeft Roy M als jaarling verkocht aan de combinatie van vader Roelof Harm en zoon Harm Jan Veenstra en Albert Lueks uit Boijl. Zij presenteerden Roy M in 2000 op de Nationale Tuigpaardendag en daar werd de hengst tweede van 36 tweejarige hengsten. In november 2000 heeft het drietal de hengst verkocht aan Jan Schep uit Schoonhoven. Die heeft Roy M aangeboden op de KWPN-hengsten-keuring 2001, waar de hengst is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

In het verrichtingsonderzoek is Roy M eerlijk en betrouwbaar en laat hij zich goed rijden. Voor de showwagen loopt hij in een goede houding en toont hij veel knie-actie. Ook zet hij het voorbeen ruim weg. Het achterbeengebruik is eveneens goed met veel buiging en afdruk. Roy M heeft een lang zweefmoment en veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard. Voor het zweefmoment, het gebruik van het achterbeen en voor het algemene beeld als tuigpaard krijgt de hengst negens en voor de andere onderdelen een acht of een acht-en-een-half.

Door een uitbraak van mond- en klauwzeer is het verrichtingsonderzoek in 2001 in het najaar afgewerkt in plaats van in het voorjaar. Voor het onderzoek waren dertien hengsten aangewezen, maar elf zijn aan het onderzoek begonnen. Na de tussenbeoordeling hebben zes hengsten het onderzoek voortgezet en uiteindelijk zijn maar drie hengsten in het stamboek ingeschreven. Roy M heeft van de hengsten die het onderzoek hebben voltooid de hoogste waardering gekregen en was daarmee verrichtingskampioen van zijn jaargang.

Bij zijn stamboekopname na het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN bekendgemaakt dat Roy M een niet te grote hengst is, die bij de kampioenskeuring tijdens de hengstenkeuring op de vijfde plaats is geëindigd. Hij is een voldoende ontwikkelde tuigtypische hengst. De hals is voldoende van lengte en staat er ruim voldoende op. De croupe heeft voldoende lengte maar is iets recht en het achterbeen is iets lang. In beweging maakt hij zich vanaf de eerste pas groot. Hij klimt er opvallend goed in en toont veel afdruk, buiging, actie en ruimte.

Voordat het verrichtingsonderzoek begon heeft Roy M al een groot aantal merries gedekt en daarom kon van hem in 2002 al een groep veulens worden beoordeeld door het KWPN. Van hem zijn 14 veulens beoordeeld uit in totaal 45 in 2001 gedekte merries. Het betrof een uniforme groep tuigtypische veulens, die voldoende tot ruim voldoende ontwikkeld waren. Sommige veulens vertonen een Franse stand of hebben een krom achterbeen. Het fundament straalt kwaliteit uit. De stap is niet overtuigend, maar de draf heeft veel ruimte, souplesse en balans. De veulens kunnen schakelen en vertonen veel oprichting en houding.

Roy M is op de HBC-stal in Boijl beschikbaar gesteld voor de fokkerij en is in februari 2005 na een darmoperatie overleden. In 2013 is er nog diepvriessperma van hem beschikbaar.

Tot en met 2014 heeft het KWPN van hem uit 330 dekkingen 137 hengstveulens en 135 merrieveulens geregistreerd.

Van de zonen zijn Wodka HBC KWPN (2003) en Ditisem KWPN (2008) door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij. Voorts zijn de hengsten Vloiva vb KWPN (2002, MV. Renovo KWPN), Zimon vb KWPN (2004, MV. Renovo KWPN) en Authentic P vb KWPN (2005, MV. Fabricius KWPN) aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar de eerste twee zijn door veterinaire problemen niet aan het onderzoek begonnen en Authentic P heeft de eindbeoordeling niet gehaald.

Van de dochters van Roy M zijn er 50 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen hebben 22 merries het sterpredicaat behaald en vijf zijn keurmerrie geworden. Eén merrie heeft het elitepredicaat verworven en één is preferent geworden.

Roy M heeft een sportindex van 143 met een betrouwbaarheid van 80%. Ook scoort hij goed op het gebied van de beweging van zijn nakomelingen.

Op exterieurgebied fokt Roy voor sommige onderdelen positief en andere onderdelen negatief.

Een positieve invloed heeft hij op het model van zijn kinderen. Hij vererft strakke lendenen en hoge verzenen. Ook het verloop van de rug en de kruislengte zijn bij zijn nakomelingen beter dan bij het gemiddelde van de populatie. Anderzijds hebben veel van zijn kinderen een lage schoft en een recht kruis.

Verschillende van zijn nakomelingen hebben medio 2015 meer dan 100 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald, zoals:

a. Via HJ vb KWPN, hengst, 2002, MV. Wilhelmus KWPN, fokkers A. en A. Mulder, heeft met Fera Lueks-Muggen 306 winstpunten behaald;

b. Wodan vb KWPN (sportnaam Woudloper), hengst, 2003, MV. Fabricius KWPN, fokker G. Dijkstra Wynia, heeft met Alberd van Dijk medio 2015 255 winstpunten verzameld;

c. Zomooi vb KWPN, 2004, hengst, MV. Manno KWPN, fokker J. Muggen, heeft gereden door Jan Muggen 188 winstpunten in het enkelspan behaald;

d. Arno vb KWPN, hengst, 2005, MV. Handro KWPN, van Dicky Veerman – van Vuren heeft met zijn rijder Marcel van Bruggen 162 winstpunten;

e. Atlétieco-Leen vb KWPN (sportnaam Egberdina’s Armanie), hengst, 2005, MV. Immigrant KWPN, fokker O. van der Ploeg, eigendom van de combinatie Vogelzang/Bouwman is samen met Egberdina’s Unitas vb KWPN ( 2001, V. Nando KWPN) in 2011 het VTN Noord kampioenschap tweespannen voor de spider gewonnen. In het enkelspan heeft Egberdina’s Armani met haar rijder Susan Bouwman – Wind 261 winstpunten behaald en

f. Ditisem KWPN, goedgekeurde hengst, 2008, MV. Manno KWPN, fokker familie Muggen, heeft met rijder Jan Muggen tot juli 2015 188 plaatsings-punten behaald.

De hengst Zimon vb KWPN, hengst, 2004, MV. Renovo KWPN, fokker J.T. Seinen, Punthorst heeft deel uitgemaakt van het vierspan van Koos de Ronde dat bij het Wereldkampioenschap vierspannen 2016 in Breda individueel de derde plaats behaalde en met het Nederlandse team in de landenwedstrijd wereldkampioen is geworden.

In de database van de Duitse Hippische Sportbond is Roy M met zeven nakomelingen opgenomen. Tot en met 2014 hebben die in Duitsland gezamenlijk € 5.702 gewonnen. De meest succesvolle nakomeling is de hengst Waltstar, die in Nederland bekend is als de goedgekeurde hengst Wodka HBC KWPN. Voor zijn prestaties in de fokkerij en de sport wordt verwezen naar hoofdstuk 1.6.2.2.1.

1.6.2.2.1. Wodka HBC 528003 03 00215 Stb KWPN

De donkerbruine tuigpaardhengst Wodka HBC KWPN (V. Roy M KWPN) heeft een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 20 februari 2003 en is gefokt door J.G. Scholten uit Sønder Felding, dat ten zuiden van Herning in Jutland, Denemarken, ligt.

De moeder van de hengst is de 173 cm grote, bruine stermerrie Okawalda KWPN (1996, V. Jonker KWPN). Okawalda is volgens het gepubliceerde KWPN moederrapport een best ontwikkelde merrie die iets meer in het moderne tuigpaardtype kon staan. De draf is ruim en achter sterk, maar de merrie zou meer front kunnen maken en meer knie-actie kunnen tonen.

Tweede moeder is de bruine veulenboekmerrie Kawalda vb KWPN (1992, V. Exponent KWPN).

Kawalda is een kleindochter van de fokmerrie Nuwalda ster KWPN (1972, V. Acrobaat Sgldt/Ziezo NWP), waarmee Jan Schep in de jaren 1975 – 1985 vele successen in tuigpaardenwedstrijden heeft behaald. Nuwalda is in 1976, 1984 en 1985 nationaal kampioen aangespannen fokmerries geweest. Ook was Nuwalda in de fokkerij succesvol en bracht ze onder andere het open klasse paard Huwalda (1989, V. Baarzen’s Reveller NHS).

In de eerste acht generaties van de pedigree van Wodka HBC komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor. Wodka HBC voert over dezelfde acht generaties gerekend 17,2 % Hackneybloed.

Wodka HBC is op de KWPN hengstenkeuring 2006 door de HBC-stal uit Boijl voorgesteld en daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het onderzoek blijkt Wodka HBC een eerlijke, betrouwbare hengst, die meer bravoure zou mogen tonen. Voor de showwagen loopt Wodka HBC in een goede houding, zet hij zijn hals er goed op en komt ruim voldoende terug in het front. Hij heeft een ruime draf en een goede knie-actie. Hij brengt de achterhand goed onder de massa en toont daarbij veel buiging en veel kracht. Wodka HBC heeft een royaal zweefmoment en een zeer goede balans. Hij heeft veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingsjury heeft het zweefmoment en het gebruik van het achterbeen van de hengst met een acht-en-half gewaardeerd. De waarderingen voor de overige onderdelen van het onderzoek variëren van zeven tot en met acht.

In totaal zijn in 2006 tien tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar slechts drie hengsten zijn na afloop van het onderzoek ingeschreven in het stamboek. De hengst met het hoogste puntenaantal was Waldemar KWPN (2003, V. Patijn KWPN). Wodka HBC stond in puntenaantal op de tweede plaats.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Wodka HBC in 2006 op het dekstation van Van de Maat in Houten nog 25 merries gedekt. Uit de daaruit geboren veulens is in 2007 een groep van 13 veulens door het KWPN beoordeeld. Gerapporteerd is dat het een zeer uniforme, ruim voldoende tot goed ontwikkelde, tuigtypische collectie was. De actie van het voorbeen van de veulens is goed tot zeer goed en het achterbeen wordt met veel buiging goed ondergebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed op en draven met veel oprichting. Bij de doorgaans goede tuigpaardmoeders heeft Wodka HBC aansprekend werk verricht. Op zo’n rapport mag een borrel worden gedronken.

In oktober 2008 heeft de HBC-stal de hengst verkocht aan Mieke van Tergouw van Stal Riant in Beekbergen. Zij was van plan de hengst te castreren en daarna in te zetten in de samengestelde mensport . In 2009 heeft ze Wodka HBC echter verkocht aan de Hongaarse vierspanrijder József Dobrovitz, die de hengst onder de naam Waltstar in de jaren 2009 – 2014 heeft ingezet in internationale vierspanwedstrijden. In 2014 maakte Dobrovitz deel uit van het Hongaarse team dat bij het wereldkampioenschap in Caen (FRA) de bronzen medaille won. De vierspannen waar Waltstar deel van uitmaakte hebben volgens de database van de Duitse Hippische Sportbond een winsom van € 4.503.

Van Wodka HBC is in de jaren na 2008 diepvriessperma beschikbaar geweest.

Tot en met 2014 heeft het KWPN 37 merrieveulens en 43 hengstveulens van Wodka HBC geregistreerd. Van de hengstveulens is er één uitgegroeid tot de door het KWPN goedgekeurde hengst Crescendo HBC KWPN (2007). Van de merrieveulens zijn er dertien als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en van hen zijn er tien tot stermerrie bevorderd.

Wodka HBC heeft een sportindex van 129 met een betrouwbaarheid van 62%.

Uit het genetisch profiel blijkt dat Wodka HBC een rechte kruisligging, een weke kootstand en hoge verzenen vererft.

In de tuigpaardensport hebben de nakomelingen van Wodka HBC weinig indruk gemaakt.

Zijn zoon Curios vb KWPN (2007, MV. Majesteit KWPN) van A. van Tergouw heeft in 2013 en 2014 deel uit gemaakt van het internationale vierspan, waarmee de Australiër Boyd Exell in 2014 in Caen (FRA) wereldkampioen is geworden. Het vierspan waarvan Curios deel uit maakt heeft volgens de database van de Duitse Hippische Sportbond een winsom van € 7.164.

In de Franse database (SIRE) is Wodka HBC met vijf in Nederland geboren nakomelingen opgenomen.

1.6.2.2.1.1. Crescendo HBC 528003 0007 04941 Stb KWPN

Crescendo HBC KWPN (V. Wodka HBC KWPN) is een vos tuigpaardhengst met een stokmaat van 162 cm. De hengst is geboren op 10 mei 2007 en is gefokt door B.H. Buter en J. Heynen uit Nieuw Schoonebeek.

De moeder van de hengst is de ster preferente vos merrie Landini KWPN (1993, V. Fortissimo KWPN), die twaalf veulens heeft gebracht, waaronder het open klasse concourspaard Raymond M vb KWPN van stal Harink uit Delden.

Landini is een royaal ontwikkelde merrie die voldoende in het tuigpaardtype staat en een stokmaat heeft van 172 cm. Landini draaft met veel afdruk, met voldoende ruimte en met veel knie-actie. In de limietklasse heeft de merrie 22 winstpunten behaald.

Tweede moeder is de bruine merrie Heldrini keur preferent KWPN (1989, V. Renovo KWPN). Overgrootmoeder Zendrini keur preferent KWPN (1981, V. Proloog KWPN) was Sportmerrie van het jaar 1985.

In de eerste acht generaties van de pedigree van Crescendo HBC komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) twaalf keer voor. Crescendo HBC voert, gemeten over acht generaties, 14,8% Hackneybloed.

Crescendo HBC is in 2008 kampioen geworden van de nationale veulenkeuring tijdens de nationale tuigpaardendag en is in 2010 door de HBC-stal uit Boijl voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring. Daar heeft Crescendo HBC het kampioenschap van de driejarige tuigpaardhengsten behaald en is hij aangewezen voor het verrichtingsonderzoek in Stegerden.

In het verrichtingsonderzoek heeft Crescendo HBC veel bereidheid om te werken. Hij is eerlijk en betrouwbaar. Voor de showwagen beweegt hij zich in zijn lijf goed tot zeer goed opwaarts. Hij heeft een goede houding en zeer veel knie-actie. De achterbenen worden goed gebogen en ruim voldoende tot goed ondergebracht. Crescendo HBC heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De hengst heeft een waardering van 8,5 gekregen voor zijn houding, voor het zweefmoment, voor de actie van het voorbeen en voor het algemene beeld als tuigpaard. De overige onderdelen zijn gewaardeerd met een 7,5 of een 8.

Voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in 2010 zijn op de hengstenkeuring zes hengsten aangewezen. Later zijn daar via de herkansing nog twee hengsten aan toegevoegd. Zes van de acht hengsten zijn aan het verrichtingsonderzoek begonnen en na de tussenbeoordeling is het onderzoek door vier hengsten voortgezet. Na de eindbeoordeling zijn alleen Cizandro KWPN (2007, V. Waldemar KWPN) en Crescendo HBC in het stamboek ingeschreven. Cizandro was daarbij de verrichtingskampioen

Bij de inschrijving in het stamboek heeft het KWPN aangegeven dat Crescendo HBC een goed ontwikkelde en zeer tuigtypisch gebouwde hengst is. De hals staat er goed op, waarbij hoofd en hals iets edeler zouden mogen zijn. De voorstand is wat steil en de hoeven zijn smal. De achterbenen zijn goed gesteld.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Crescendo HBC in 2010 op het dekstation Wilting in Wachtum nog 39 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er, in het kader van een afstammelingenonderzoek, in 2011 tien beoordeeld.

Het was volgens de KWPN-rapportage een qua type en ontwikkeling voldoende uniforme en ruim voldoende tuigtypische collectie veulens. De veulens zouden meer ras kunnen uitstralen. De actie van het voorbeen in draf is beperkt bij voldoende ruimte. Het achterbeen heeft een goede buiging, ontwikkelt voldoende kracht, maar zou doorgaans actiever onder het lichaam mogen worden gebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed op en tonen daarbij een goede lichaamshouding.

Op grond van het resultaat van het afstammelingonderzoek is Crescendo HBC gehandhaafd voor de fokkerij.

Het KWPN heeft tot en met 2014 van Crescendo HBC 93 merrieveulens en 59 hengstveulens geregistreerd. Van de merrieveulens zijn er eind 2014 acht uitgegroeid tot fokmerries die in het stamboek zijn opgenomen. Van deze acht zijn er vier stermerrie geworden.

In 2015 staat Crescendo HBC nog altijd bij Wilting in Wachtum ter dekking.

Sinds 1 augustus 2011 is Crescendo HBC voor 50% eigendom van A.P. van Doorn uit Soest, eigenaar van de Detzkyhoeve in Soest.

Crescendo HBC wordt in tuigpaardwedstrijden gereden door Harry van Middelaar en heeft 24 winstpunten behaald.

Crescendo HBC heeft eind 2014 een sportindex van 130 met een betrouwbaarheid van 51%. Uit het genetisch profiel komt naar voren dat de hengst een rechte kruisligging vererft. Zijn nakomelingen hebben meer dan gemiddeld een draf met een lang zweefmoment, veel knie-actie en een krachtig gebruik van het achterbeen.

Van de sportprestaties van zijn nakomelingen is nog niets bekend.

1.6.2.2.2. Ditisem 528003 0008 07146 Stb KWPN

De zilverappel vos Ditisem KWPN (V. Roy M KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren op 1 juni 2008 en is gefokt door de familie Muggen uit Norg.

De moeder van Ditisem is de roan bruine merrie Roswitha elite preferent sport KWPN (1998, V . Manno KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, langgelijnde, tuigtypische merrie met een stokmaat van 165 cm. De merrie heeft een sterk achterbeengebruik. Zij is een succesvol concourstuigpaard en heeft 256 winstpunten behaald. In 2005 werd ze met Fera Muggen kampioen bij de dames Regio Noord en in 2013 werd zijn kampioen fokmerries regio Noord. Daarnaast was ze ook een succesvolle fokmerrie en bracht onder andere Ditisem’s broer, het open klasse concourstuigpaard Zomooi vb KWPN (2004, V. Roy M KWPN) dat 188 winstpunten heeft behaald.

Tweede moeder van Ditisem is de bruin geboren schimmel stermerrie Kamille KWPN (1992, V. Renovo KWPN), die vijftien veulens bracht.

In de eerste acht generaties van de pedigree van Ditisem komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor. Ditisem voert over de eerste acht generaties 18,8% Hackneybloed.

Ditisem is in 2008 tijdens de Nationale Tuigpaardendag kampioen bij de veulens geworden.

In 2011 heeft de familie Muggen de hengst gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch en ook daar werd het kampioenschap bij de driejarige tuigpaardhengsten gewonnen. De hengst is daar bovendien aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

Tijdens het verrichtingsonderzoek in Stegerden toont Ditisem zich een eerlijke en betrouwbare hengst met zeer veel looplust. In draf heeft de hengst veel lichaamsgebruik en souplesse. Het achterbeengebruik is sterk en het voorbeen toont een goede actie. Ditisem geeft zijn rijder een goed gevoel en heeft veel aanleg als tuigpaard.

De hengst heeft voor de onderdelen zweefmoment, gebruik van het achterbeen en looplust een 8,5 van de verrichtingsjury gekregen. De overige onderdelen zijn met een 7,5 of een 8 gewaardeerd.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2011 zijn zeven hengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Later is daar via de herkansing nog één hengst aan toegevoegd. Twee aangewezen hengsten zijn niet voor het onderzoek aangeleverd. Na de tussenbeoordeling hebben drie hengsten de deelname aan het onderzoek beëindigd en na de eindbeoordeling zijn alleen Colonist KWPN (2007, V. Vulcano KWPN) en Ditisem ingeschreven in het stamboek. Colonist heeft in het onderzoek een hogere waardering gekregen dan Ditisem.

Bij de inschrijving in het stamboek heeft het KWPN Ditisem omschreven als een goed ontwikkelde, langgelijnde hengst, die goed in het tuigpaardtype staat.

De hengst heeft een sprekend hoofd en een iets weke, maar goed bespierde bovenlijn. De croupe is iets plat maar normaal van lengte.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Ditisem in 2011 nog veertien merries gedekt. In 2012 zijn tien van de uit die dekkingen geboren veulens, in het kader van het afstammelingenonderzoek, beoordeeld.

In het onderzoekrapport wordt gesproken over een qua type en ontwikkeling uniforme en ruim voldoende tuigtypische collectie veulens. Exterieurmatig voldoen de veulens aan de te stellen eisen. In beweging zouden de veulens meer actie in het voorbeen moeten tonen. Het achterbeen heeft een goede buiging en ontwikkelt voldoende kracht, maar zou doorgaans actiever onder het lichaam gebracht kunnen worden. De draf van de veulens heeft een goed zweefmoment en de veulens draven met ruim voldoende balans en souplesse.

Op basis van het afstammelingenonderzoek is Ditisem gehandhaafd voor de fokkerij.

Ditisem is met succes door Henk Hammers uitgebracht in tuigpaardwedstrijden. De hengst heeft medio 2015 in totaal 168 winstpunten.

De hengst is in 2015 nog altijd eigendom van zijn fokker en staat ter dekking op hengstenstation De Nieuwe Heuvel in Lunteren.

Tot en met 2014 heeft het KWPN 38 hengstveulens en 36 merrieveulens van Ditisem geregistreerd.

Ditisem heeft een sportindex van 153 met een betrouwbaarheid van 54%.

Zijn zoon Image HBC KWPN (2013, MV. Manno KWPN) heeft in 2016 deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo en is na afloop van het onderzoek ingeschreven in het stamboek.


1.6.2.2.2.1. Image HBC 528003201301119 Stb KWPN

Image HBC KWPN (V. Ditisem KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 18 april 2013 geboren en is gefokt door de HBC-stal in Boijl, dat in de gemeente Weststellingwerf in het zuidoosten van de provincie Friesland ligt.
De moeder van Image HBC is de schimmel keurmerrie Cithilda H KWPN (2007, V. Victory KWPN), Zij was in 2010 reservekampioen op de nationale merriekeuring van het KWPN.
Tweede moeder is de vos Thilda H sport KWPN (2000, V. Harald KWPN).
De hengst Manno KWPN (1994, V. Fabricius KWPN) komt twee keer als overgrootvader voor in de afstamming van Image HBC en bepaalt daarmee 25 % van het genenpatroon van Image HBC. De grootvader van Manno, Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS) komt vijf keer voor in de afstamming van Image HBC en de hengst Hoogheid Sgldt (1966, V. Oregon Sgldt) komt zelfs veertien keer voor in de laatste acht generaties.

Image HBC is op de KWPN hengstenkeuring 2016 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo deel te nemen. In dat onderzoek toont Image HBC zicg als een eerlijke, betrouwbare hengst die snel is fageleid. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed op. Hij heeft veel knieactie en een ruime draf. Het achterbeengebruik is ruim voldoende. Image HBC heeft in draf ruim voldoende tot veel zweefmoment. Hij heeft ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard.
Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met cijfers variërend van 7 tot en met 8,5.
Na afloop van het onderzoek is de hengst door het KWPN toegelaten tot de fokkerij.

1.6.2.3. Tendens HBC 00.00577 Stb KWPN

Tendens HBC KWPN (V. Larix KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 10 maart 2000 en is gefokt door Harry en Henk van Middelaar uit Hoogland. Zijn fokkers hebben hem de naam Triomfator gegeven.

De moeder van de hengst is de 165 cm grote, donkerbruine stermerrie Ochtendroos KWPN (1996, V. Renovo KWPN), waarvan Triomfator (Tendens HBC) de enige geregistreerde nakomeling is.

Tweede moeder is de donkerbruine, keur preferente merrie Zeeroos (1981, V. Noran KWPN), die zeventien veulens bracht, waaronder de voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst Napoleon vb KWPN (1995, V. Fabricius KWPN).

In de eerste acht generaties van de pedigree van Tendens HBC komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) vijftien keer voor. Tendens HBC voert over de eerste acht generaties 22,7 % Oregon bloed en 18,8 % Hackney bloed.

Triomfator (Tendens HBC) heeft als tweejarige de rubriek voor tweejarige hengsten op de Nationale Tuigpaardendag gewonnen.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2003 is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van zijn jaargang.

Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN de hengst de naam Tendens HBC toebedeeld en is na enkele dagen vastgesteld dat hij een luchtzuiger is. Hij heeft daarop de deelname aan het onderzoek beëindigd en is in het najaar van 2003 aan dat stalgebrek geopereerd.

In 2004 is de hengst tijdens de Utrechtse Paarden Dagen kampioen geworden bij de vierjarige tuigpaarden.

In 2005 heeft hij opnieuw deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo. In het onderzoekrapport wordt gesproken over een wispelturige hengst die snel gespannen is. Hij laat zich moeilijk bewerken en stapt met weinig souplesse. Voor de showwagen heeft hij wel houding, maar zou meer terug moeten komen in het front. Hij zou meer knie-actie mogen hebben. Het gebruik van het achterbeen en het zweefmoment zijn ruim voldoende. Tendens heeft ruim voldoende aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een wisselend gevoel. Het eerder vastgestelde stalgebrek is niet meer geconstateerd.

De verrichtingsjury heeft de prestaties van de hengst gewaardeerd met drie keer een zeven, twee keer een zes en een half en een zes.

In 2005 zijn elf tuigpaardhengsten en een Hackneyhengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.Na afloop van het onderzoek zijn zeven tuigpaardhengsten ingeschreven in het stamboek. De Hackneyhengst is erkend voor de KWPN-fokkerij. Verrichtingskampioen van de jaargang is Vulcano KWPN (2002, V. Manno KWPN) geworden en de vijfjarige Tendens HBC had op afstand de laagste cijfers van de zeven in het stamboek opgenomen tuigpaardhengsten

Na het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN Tendens HBC beschreven als een voldoende ontwikkelde, langgelijnde, ruim voldoende tuigtypische hengst. De hals is lang en staat er op. Het voorbeen zou langer moeten zijn en is bokbenig. Het beenwerk heeft voldoende kwaliteit.

In 2006 heeft Tendens HBC 34 merries gedekt en van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 2007 dertien beoordeeld in het kader van het afstammelingenonderzoek.

Het was volgens de rapportage een weinig uniforme, qua ontwikkeling wisselende, tuigtypische groep veulens. In draf is de actie van het voorbeen matig. Het achterbeen vertoont weinig kracht en zou verder ondergebracht moeten worden. In draf zetten de veulens de hals er goed op en draven met voldoende oprichting in de voorhand.

Omdat de veulens in hun exterieur en hun manier van bewegen te kort schieten, de moeders van de veulens van goede kwaliteit waren en het bloed van vader Larix KWPN en grootvader Renovo KWPN ruimschoots beschikbaar is in de tuigpaardenfokkerij, wordt op basis van de veulenbeoordeling Tendens HBC op wacht gezet.

Omdat Tendens HBC zich op diverse concoursen had laten zien als een opvallend concourspaard met een superieur front en met zijn rijder Harry van Middelaar 153 winstpunten had behaald, leverde de beslissing van het KWPN om de hengst op wacht te zetten de nodige discussies op.

Eigenaar HBC-stal heeft Tendens HBC in het najaar van 2007 laten castreren en in november 2007 verkocht aan internationaal vierspanrijder IJsbrand Chardon uit Den Hoorn bij Delft. Enige tijd daarna is de ruin Tendens overleden.

Het KWPN heeft van Tendens HBC 28 hengstveulens geregistreerd, waarvan Clemens vb KWPN (2007, MV. Marvel KWPN) is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Na afloop van het verrichtingsonderzoek is hij echter niet in het stamboek ingeschreven. Clemens is daarna verkocht naar Duitsland, waar hij door Michael Freund met succes in internationale tweespan menwedstrijden is uitgebracht.

Daarnaast heeft het KWPN 41 merrieveulens geregistreerd. Dertien daarvan zijn als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Van hen zijn er vijf stermerrie, twee keurmerrie en twee elitemerrie geworden.

Tendens HBC heeft een sportindex van 150 met een betrouwbaarheid van 64 %.
Volgens het genetisch profiel vererft Tendens HBC bij veel nakomelingen een lange hals, strakke lendenen, een lang kruis, een steil achterbeen en hoge verzenen.

Enkele nakomelingen van Tendens HBC hebben goed gepresteerd in de tuigpaardensport, zoals:

a. Centerfold vb KWPN, hengst, 2007, MV. Manno KWPN, van P. Reitsma uit Ureterp, die 72 winstpunten in het enkelspan heeft en

b. Den Roos KWPN, merrie, 2008, MV. Renovo KWPN, waarmee Harry van Middelaar uit Hoogland 76 winstpunten heeft behaald.

1.6.2.4. Bakboord HBC 528003 06 04164 Stb KWPN

Bakboord HBC KWPN (V. Larix KWPN) is een vos tuigpaardhengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 10 mei 2006 en is gefokt door A. en B. Hidding uit Dalen, dat bij Coevorden in Drenthe ligt.

De moeder van Bakboord HBC is de vos stermerrie Nuwalda II KWPN (1995, V. Harald KWPN), die in 2014 haar tiende veulen bracht.

Zij is een royaal ontwikkelde merrie met een stokmaat van 173 cm. In draf heeft de merrie een goede oprichting en een goed voorbeengebruik, maar ze zou achter meer kracht moeten ontwikkelen.

Tweede moeder is de zwarte Guwalda KWPN (1988, V. Allegro KWPN), die ook de overgrootmoeder is van de hengst Wodka HBC KWPN (2003, V. Roy M KWPN, zie 1.6.2.2.1.).

Guwalda is een dochter van de fokmerrie Nuwalda ster KWPN (1972, V. Acrobaat Sgldt / Ziezo NWP), waarmee Jan Schep in de jaren 1975 – 1985 vele successen in tuigpaardenwedstrijden heeft behaald. Nuwalda is in 1976, 1984 en 1985 nationaal kampioen aangespannen fokmerries geweest. Ook was Nuwalda in de fokkerij succesvol en bracht ze onder andere het open klasse paard Huwalda (1989, V. Baarzen’s Reveller NHS).

Bakboord HBC is een klassiek gefokte tuigpaardhengst. In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) 24 keer voor.

Bakboord HBC voert, gerekend over acht generaties, 27,3% Oregon bloed en 6,25% Hackney-bloed.

Bakboord HBC is gekocht door de HBC-stal uit Boijl en J. Poppen uit Zwartsluis. Deze combinatie heeft de hengst aangeboden op de KWPN-hengstenkeuring 2009. Daar is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

In het verrichtingsonderzoek is vastgesteld dat Bakboord een eerlijke, maar tamelijk sensibele hengst is, die een gevoelige mond heeft en vaak moeite heeft met de balans. Voor de showwagen loopt hij in een goede houding. Hij toont veel knie-actie en zet het voorbeen ruim weg. De buiging van het achterbeen is goed en de achterhand wordt goed ondergebracht. Bakboord HBC toont een goed zweefmoment en heeft veel aanleg als tuigpaard. De houding, de actie van het voorbeen en de looplust van de hengst zijn gewaardeerd met een acht, het gebruik van de achterhand met een zeven en de andere onderdelen met een zeven en een half.

Aan het verrichtingsonderzoek 2009 in Ermelo is door negen hengsten deelgenomen. Tijdens het onderzoek zijn zes hengsten om uiteenlopende redenen afgevallen. De resterende deelnemers, Avontuur KWPN (2005, V. Uromast KWPN), Baanbreker HBC KWPN (2006, V. Vaandrager HBC) en Bakboord HBC zijn na afloop van het onderzoek door het KWPN ingeschreven in het stamboek. Baanbreker HBC was daarbij de verrichtingskampioen.

Bij de inschrijving in het stamboek heeft het KWPN Bakboord HBC omschreven als een goed ontwikkelde hengst die zeer goed in het tuigpaardtype staat. Bakboord HBC is correct gebouwd. Zijn beenwerk straalt kwaliteit uit en hij heeft best ontwikkelde voeten.

Verwacht wordt dat Bakboord HBC het type en de belijning kan verbeteren, waarbij vooral aan merries met veel Hackneybloed die een wat minder tuigtypische bouw hebben, kan worden gedacht.

Na het verrichtingsonderzoek is Bakboord HBC gestationeerd bij Stoeterij Embregts & Van der Gun in Rijswijk in de Nederbetuwe.

Omdat Bakboord HBC in 2009 nauwelijks merries heeft gedekt is de beoordeling van zijn nakomelingen een jaar uitgesteld. In 2010 heeft de hengst 41 merries gedekt en van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 2011 veertien beoordeeld in het kader van het afstammelingen-onderzoek.

Het was een uniforme collectie tuigtypische veulens met een enigszins klassieke opdruk. De actie van het voorbeen wisselt van voldoende tot goed. Het achterbeen vertoont wel buiging, is voldoende krachtig, maar zou verder ondergebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er goed op en tonen daarbij een goede houding.

In jaren 2010 – 2012 is Bakboord HBC door Cees Embregts verschillende keren uitgebracht in de limietklasse tuigpaarden en heeft daarbij 68 winstpunten behaald.

In maart 2013 is Bakboord HBC verkocht aan vierspanrijder Marek Koval in Senec, dat ruim 10 km ten oosten van Bratislava in Slowakije ligt.

Het KWPN heeft van Bakboord HBC 33 hengstveulens en 31 merrieveulens geregistreerd.

Van de hengstveulens is Havenmeester vb KWPN (2012, MV. Vaandrager HBC) aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Hij heeft in 2015 deelgenomen aan dat onderzoek, maar is, ook na een herkeuring, na afloop van het onderzoek niet ingeschreven in het stamboek.
Van de 31 merrieveulens zijn er zeven als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en van hen zijn er drie stermerrie geworden.

Bakboord HBC heeft een sportindex van 129 met een betrouwbaarheid van 53 %. Uit het genetisch profiel van de hengst blijkt dat Bakboord HBC een hol voorbeen en een krachtig gebruik van het achterbeen vererft.

Over de prestaties van de nakomelingen van Bakboord HBC valt medio 2015 nog weinig te zeggen.

Zijn zoon Franko vb KWPN (2010, V. Unieko KWPN) van W.L. Ruinemans uit Rhenen is uitgeroepen tot kampioen op de Nationale Veulenkeuring 2010 in Ermelo en heeft inmiddels, gereden door Cees Embregts, 24 winstpunten in de limietklasse behaald.

1.6.3. Manno 94.00813 preferent Stb KWPN

De donkere vos Manno KWPN (V. Fabricius KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 12 maart 1994 en is gefokt door Jopie Verweij uit Geldermalsen.

De moeder van Manno is de bruine, preferente stermerrie Gilvia KWPN (1988, V. Zakerno KWPN), die veertien veulens heeft gebracht, waaronder vier volle broers en drie volle zusters van Manno. Eén van de zusters is de elitemerrie Tilvia KWPN (2000), die als tuigpaard 67 winstpunten heeft behaald.

Tweede moeder is de bruine, keur preferente Zilvia KWPN (1981, V. Indiaan KWPN), die ook de moeder is van het concourstuigpaard Kelt vb KWPN (1992, V. Renovo KWPN), die met zijn rijder Gerrit Klaassen 111 winstpunten heeft behaald. Zilfia is in 1985 reserve kampioen geweest bij de keurmerries op de nationale merriekeuring UTV.

In de eerste acht generaties van de afstamming van Manno komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) negen keer voor. Oregon bepaalt, gerekend over acht generaties, voor 34,4% de bloedopbouw van Manno. Daarnaast voert Manno 12,5 % Hackney bloed. In de pedigree van de hengst komen naast Oregon en Kurassier de klassieke stempelhengsten L’Invasion SF, Domburg GPS en Gambo GrPS meerdere keren voor.

Hengstenhouder Van der Maat uit Houten heeft Manno als een veulentje van een paar dagen oud gekocht van Verweij en op een leeftijd van vier maanden is hij naar een stal bij Van der Maat in Houten gegaan.

Als tweejarige hengst is hij op de Nationale Tuigpaardendag in Ermelo gepresenteerd en daar is hij tweede geworden.

Op de hengstenkeuring van het KWPN in 1997 in ’s-Hertogenbosch is Manno aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en uitgeroepen tot kampioen van de 3-jarige tuigpaardhengsten.

In het verrichtingsonderzoek in Ermelo heeft Manno zich zeer goed laten rijden. Hij loopt in een zeer goede houding, zet de hals er goed op, rijst in de voorhand, komt terug in het front en maakt zich deftig. Wel zou hij het voorbeen ruimer weg mogen zetten. Zijn achterbeengebruik is zeer goed met een goede buiging in het spronggewricht. Ingeschat is dat de hengst zeer veel aanleg als tuigpaard heeft.

De verrichtingsjury heeft het gebruik van het achterbeen en het algemene beeld als tuigpaard gewaardeerd met een 9,5. Negens zijn gegeven voor de houding en voor het zweefmoment.

Voor het in 1997 gehouden verrichtingsonderzoek zijn elf tuigpaardhengsten aangewezen en daarvan zijn er na afloop van het onderzoek vijf ingeschreven in het stamboek. Van die vijf heeft Manno de hoogste waarderingen voor zijn prestaties tijdens het onderzoek gekregen en is hij als verrichtingskampioen aangemerkt.

Bij zijn inschrijving in het stamboek heeft het KWPN gepubliceerd dat Manno een royaal ontwikkelde, langgelijnde tuigtypische hengst is. De hals is wat zwaar maar wordt in beweging zeer goed gebruikt.

Na afloop van het verrichtingsonderzoek heeft Manno in 1997 79 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 1998 twintig in het kader van het afstammelingenonderzoek beoordeeld.

Volgens de gepubliceerde rapportage was het zowel qua type als in beweging een wisselende collectie veulens. In draf hadden meerdere veulens een goede halshouding, maar zouden meer moeten rijzen en bleven hoog in het kruis. Ze zouden het achterbeen meer moeten onderbrengen en het voorbeen verder moeten weg zetten. Daarentegen draafden andere veulens met veel front en rezen daarbij in de voorhand. Die veulens toonden een goed gebruik van zowel het voorbeen als het achterbeen en hadden bovendien een goed zweefmoment.
Omdat de verwachtingen wellicht te hoog waren, viel de kwaliteit van diverse veulens enigszins tegen.

Op basis van de beoordeling van de veulens is Manno gehandhaafd voor de fokkerij.

In januari 2002 en 2006 heeft het KWPN op basis van keuringsresultaten van de nakomelingen van Manno de goedkeuringstermijn van de hengst verlengd. Bij de beoordeling in 2006 is vastgesteld dat Manno een enorme positieve invloed op de tuigpaardenfokkerij heeft. Op dat moment zijn zeven zonen van hem goedgekeurd en heeft hij 99 stermerries, 40 keurmerries en een elitemerrie gebracht. Ook in de sport doen zijn nakomelingen het goed. Op basis van één en ander wordt aan Manno het keurpredicaat toegekend.

In januari 2010 is het preferentschap aan Manno toegekend. De voorzitter van de hengstenkeuringscommissie heeft daarbij meegedeeld dat alleen aan uitzonderlijke hengsten het preferentschap wordt verleend en Manno voldoet ruimschoots aan die typering. Zelf schreef hij vele nationale kampioenschappen op zijn naam, diverse zonen en dochters werden inmiddels gehuldigd, zowel op de concoursvelden als in de keuringsring. Dankzij hen realiseert hij al jaren een bovengemiddelde fokwaardeschatting en hij heeft deze lijst ook aangevoerd.

Tot en met 2014 heeft het KWPN 826 hengstveulens en 788 merrieveulens van Manno geregistreerd.

Elf zonen van Manno zijn goedgekeurd voor de KWPN-fokkerij. Dat zijn Ranno KWPN (1998), Talos KWPN (2000), Tempelier KWPN (2000), Ulandro KWPN (2001), Unieko KWPN (2001), Uromast KWPN (2001), Vaandrager HBC KWPN (2002), Victory KWPN (2002), Vulcano KWPN (2002), Emilano KWPN (2009) en Graaf Kelly KWPN (2011).

Twaalf andere zonen zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtings-onderzoek, maar hebben het door één of andere reden niet gered om ingeschreven te worden in het stamboek. Het gaat hierbij om Ronaldo vb KWPN (1998, MV. Renovo KWPN), Rudy B vb KWPN (1998, MV. Renovo KWPN), Sico vb KWPN (1999, MV. Wilhelmus KWPN), Sunlight vb KWPN (1999, MV. Unitas KWPN), Timanno vb KWPN (2000, MV. Immigrant KWPN), Ufo vb KWPN (2001, MV. Cambridge Cole NHS), Wannoy A vb KWPN (2003, MV. Waterman KWPN), Alex vb KWPN (2005, V. Cambridge Cole NHS), Alfred V vb KWPN, (2005, V. Renovo KWPN), Famous V vb KWPN (2010, V. Renovo KWPN) en Hendrik vb KWPN (2012, V. Plain’s Liberator NHS).

Van de dochters van Manno zijn er 378 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, Daaronder zijn 199 stermerries, 75 keurmerries en 15 elitemerries. Daarnaast hebben 16 dochters van Manno het preferentschap behaald.

Negen dochters van Manno zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

a. Roswitha elite preferent sport KWPN, 1998, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Ditisem KWPN (2008, V. Roy M KWPN, zie 1.6.2.2.2.);

b. Silvalina ster preferent KWPN, 1999, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Whiskey HBC KWPN (2003, V. Reflex M KWPN, zie 1.6.2.1.);

c. Uderose keur preferent KWPN, 2001, MV. Fabricius KWPN, is de moeder van de hengst Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN, zie 1.14.1.4.);

d. Uizandra ster preferent KWPN, 2001, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Cizandro KWPN (2007, V. Waldemar KWPN);

e. Veldine keur preferent KWPN, 2002, MV. Wilhelmus KWPN, is de moeder van de hengsten Eebert KWPN (2009, V. Atleet KWPN, zie 1.14.1.3.1.) en Hubert VDM KWPN (2012. V. Cizandro KWPN) ;

f. Wieke V keur KWPN, 2003, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Indiana KWPN (2013, V. Colonel KWPN);

g. Biantha V elite KWPN, 2006, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Hermanus KWPN (2012, V. Patijn KWPN, zie 1.14.1.5.);

h. Darona T ster KWPN, 2008, MV. Farao KWPN, is de moeder van de hengst Hiro T KWPN (2012, V. Cizandro KWPN zie 1.14.1.1.1.3.) en

i. E. Linda KWPN keur, 2009, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Kapitaal KWPN (2015, V. Atleet KWPN).

Eind 2014 heeft Manno een sportindex van 157 met een betrouwbaarheid van 94%. Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Manno een langere en meer opgerichte hals hebben dan het gemiddelde van de tuigpaardenpopulatie, Bovendien beschikken zijn nakomelingen over het algemeen over een draf met veel houding, veel knie-actie, een goed gebruik van het achterbeen en een lang zweefmoment. Een negatief punt is dat de nakomelingen veelal een recht kruis hebben.

Hoewel er, vooral door Amerikanen, veel geld is geboden voor Manno heeft Van der Maat de hengst nooit willen verkopen. In 2015 is Manno via k.i. voor de fokkerij beschikbaar bij de Zilvia Hoeve van Van der Maat in Houten.

De successen van Manno voor de concourswagen zijn legio.

Hij heeft zijn debuut in de tuigpaardensport gemaakt in de Nieuwelingenrubriek tijdens de UTV 1997 in Utrecht, waarbij hij met Kees van der Maat als rijder, meteen de overwinning behaalde.

In 1998 won hij de KNHS-competitie voor jonge tuigpaarden en de hengstencompetitie. Bovendien werd hij voor het eerst nationaal kampioen aangespannen dekhengsten. Een titel die hij ook in 2000 en 2002 zou behalen. In 1999 won hij voor de tweede keer de hengstencompetitie.
In de jaren 1999, 2000 en 2001 won Manno de Oregon Trofee, een wedstrijd die tijdens de KWPN-hengstenkeuring wordt verreden en open staat voor alle KWPN goedgekeurde tuigpaardhengsten.
In 2002, 2004 en 2006 won Kees van der Maat met Manno het Nederlands kampioenschap ereklasse en in 2002 en 2003 won echtgenote Mieke van der Maat met hem het Nederlands kampioenschap tuigpaarden gereden door dames.

Daarnaast heeft Manno, gereden door nichtje Vivian van der Maat, in de jaren 2002, 2003, 2004 en 2005 het Kampioenschap tuigpaarden gereden door junioren gewonnen. In 2006 heeft Manno dit kampioenschap gewonnen terwijl hij werd gereden door Bart van der Maat.

In 2002 is Manno gekozen tot Tuigpaard van het Jaar en in 2005 tot KWPN Paard van het Jaar.

Omdat alle kampioenschappen al meerdere keren waren gewonnen heeft Van der Maat in 2007 besloten om niet meer met Manno aan kampioenschappen deel te nemen.

In juli 2011 heeft de hengst afscheid genomen van de wedstrijdsport. Hij heeft maar liefst 439 winstpunten behaald en heeft een winsom van ruim € 11.000.

Nakomelingen van Manno die op keuringen of in tuigpaardwedstrijden goed hebben gepresteerd zijn:

a. Ranno KWPN, goedgekeurde hengst, 1998, MV. Waterman KWPN, fokker H.B. Kleyne Snuverink uit Haaksbergen, is in 2002 tijdens de Utrechtse Paardendagen kampioen aangespannen vierjarige tuigpaarden gewonnen;

b. Sabella keur KWPN, merrie, 1999, MV. Waterman KWPN, fokker H.B. Kleyne Snuverink uit Haaksbergen, is in 2002 op de Nationale Tuigpaardendag kampioene bij de driejarige merries geworden;

c. Senator vb KWPN (sportnaam Söndral), ruin, 1999, MV. Wilhelmus KWPN, fokker P. Verweij en eigenaar C. Klinkhamer uit Graft, heeft in het enkelspan 586 winstpunten behaald;

d. Sunlight vb KWPN, hengst, 1999, MV. Unitas KWPN, eigenaar J. Schep uit Schoonhoven, is tijdens de Utrechtse Paardendagen in 2003 kampioen aangespannen vierjarige tuigpaarden en in 2005 kampioen aangespannen vijfjarige tuigpaarden geworden. In 2006 is Sunlight achter zijn vader Manno tweede geworden in het nationaal kampioenschap ereklasse en in 2007 heeft hij dat kampioenschap in de ereklasse gewonnen. In 2006 is met rijdster M. Hammers – Schep het nationaal kampioenschap enkelspan tuigpaarden gereden door dames gewonnen. Sunlight heeft 593 winstpunten behaald.

e. T-Roos keur KWPN, merrie, 2000, MV. Renovo KWPN, eigendom van de HBC-stal in Boijl, is in 2004 nationaal kampioen van de aangespannen fokmerries geworden. Ze heeft in wedstrijden 75 winstpunten behaald;

f. Taunita elite KWPN, merrie, 2000, MV. Renovo KWPN, fokker J.W. van Wessel uit Zwartebroek, is in 2003 Nederlands kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries geworden en was in 2004 en 2005 nationaal kampioen van de keur- en elitemerries. Taunita was bovendien vijf keer algemeen kampioen van de centrale keuring van Gelderland en heeft in tuigpaardwedstrijden 198 winstpunten behaald;

g. Tidalburga keur KWPN, 2000, MV. Renovo KWPN, fokker C. van Dijk in Bunnik en eigenaar N. Calis uit Huizen, is in 2003 Nederlands kampioen tweespan voor de oogstwagen geweest en in 2013 Nederlands kampioen vierspan tuigpaarden geworden. De merrie heeft 253 winstpunten behaald;

h. Timanno vb KWPN, hengst, 2000, MV. Immigrant KWPN, fokker Harry Michiels en later eigendom van de gebroeders Wagemans uit Hegelsom, is tijdens de Utrechtse Paardendagen kampioen van de aangespannen vijfjarige tuigpaarden geworden. In het enkelspan heeft Timanno 174 winstpunten behaald;

i. Trea ster KWPN, merrie, 2000, MV. Waterman KWPN, eigenaren B.J. en O.W. Pander uit Gorredijk, is in 2004 tot Topsportmerrie van het Jaar uitgeroepen. De merrie heeft 23 winstpunten behaald;

j. Tygonda keur KWPN, merrie, 2000, MV. Fortissimo KWPN, eigenaar Frans Meeuwisse uit Berkel en Rodenrijs, is in 2006 nationaal kampioen aangespannen fokmerries geworden. De merrie heeft 107 winstpunten behaald;

k. Udalburga keur preferent sport KWPN, merrie, 2001, MV. Renovo KWPN, fokker C.H. van Dijk uit Bunnik, is in 2007 Nederlands kampioen geworden bij de keur- en elitemerries geworden. Als concourstuigpaard is ze nationaal kampioen aangespannen fokmerries geworden. In totaal heeft ze 192 winstpunten behaald. In 2006 en 2007 is Udalburga op de Nationale Tuigpaardendag uitgeroepen tot Topsportmerrie van het Jaar;

l. Uniek B vb KWPN (sportnaam Only the Lonely), ruin, 2001, MV. Zilverster KWPN, eigenaar Evelien Corbeek uit Hengelo (Ov) is in 2015 nationaal kampioen tuigpaarden onder het zadel geworden. In 2015 is hij tijdens de Nationale Tuigpaarden Dag uitgeroepen tot Tuigpaard van het Jaar. De ruin heeft tot en met augustus 2015 440 winstpunten behaald;

m. Unique KWPN (sportnaam Into Temptation), merrie, 2001, MV. Immigrant KWPN, fokker S.A. Korevaar, Wijngaarden is op de Utrechtse Paardendagen in 2005 kampioen bij de aangespannen vierjarige tuigpaarden geworden. Met rijder Lambertus Huckriede uit Enschede heeft Into Temptation 142 winstpunten behaald;

n. Uromast KWPN, goedgekeurde hengst, 2001, MV. Indiaan KWPN, fokker A. Witlox uit Helvoirt, is in 2007 met rijder Thomas van der Weiden uit Echteld nationaal kampioen aangespannen dekhengsten geworden en heeft in hetzelfde jaar de Oregon trofee gewonnen. Uromast heeft 52 plaatsings-punten behaald;

o. Vythras vb KWPN (sportnaam Celebration), hengst, 2002, MV. Cambridge Cole NHS van Uilke Haarsma in Tjerkwerd is in 2007 kampioen van de aangespannen vijfjarige tuigpaarden geworden. Daarnaast heeft de hengst 256 winstpunten in het enkelspan behaald;

p. Wendelrose elite KWPN, merrie, 2003, MV. Renovo KWPN, fokker C, Mooiweer uit Doornspijk en eigendom van Black Horse BV uit Papendrecht is in 2007 tijdens de Utrechtse Paardendagen kampioen aangespannen vierjarige tuigpaarden geworden. In 2010 is met rijder Mark de Groot het nationaal kampioenschap aangespannen fokmerries gewonnen en in 2015 is ze op de Nationale Tuigpaardendag Topsportmerrie 2015 geworden. Wendelrose heeft tot en met augustus 2015 147 winstpunten behaald;

q. Wild Rose F ster KWPN, hengst, 2003, MV. Renovo KWPN, eigenaar H. Fikse uit Doornspijk is in 2014 KNHS kampioen enkelspan geworden en heeft 422 winstpunten in het enkelspan gewonnen;

r. NN vb KWPN (sportnaam Walskoning), ruin, 2004, MV. Larix KWPN, fokker H. Meijering uit Oosterhesselen en eigenaar H. Schuit uit Spanbroek heeft 235 winstpunten in het enkelspan behaald. In de regio Midden heeft hij diverse kampioenschappen behaald;

s. Zeldine elite KWPN, merrie, 2004, MV. Wilhelmus KWPN, fokker R. Kouwenhoven uit Oldemarkt was in 2007 nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries;

t. Zembla vb KWPN, hengst, 2004, MV. Renovo KWPN, van Wim Theunissen uit Escharen, heeft 193 winstpunten behaald en

u. Zidalburga keur KWPN, merrie, 2004, MV. Renovo KWPN, fokker C.H. van Dijk uit Bunnik en eigendom van H. van de Langenberg uit Sint Michielsgestel is op de Nationale Tuigpaardendag in 2006 kampioen van de tweejarige merries geworden. Samen met de ruin Appie van Dam vb KWPN (2005, V. Selleen KWPN) is Zidalburga in 2012 nationaal kampioen bij de tweespannen geworden. In het enkelspan heeft ze 81 winstpunten behaald

v. Emerson KWPN, hengst, 2009. MV. Marvel KWPN, fokker Martin en Mark de Groot uit Giessenburg is op de Nationale Tuigpaardendag 2019 uitgeroepen tot Tuigpaard van het Jaar. Emerson won de vanaf 2017 titels in het tandem, klavertje drie, randem, de damesklasse en onder het zadel.

Behalve in de tuigpaardensport zijn diverse nakomelingen van Manno ook actief in de vierspan mensport geweest. Bij de wereldkampioenschappen 2010 in Kentucky, Verenigde Staten hebben zes nakomelingen van Manno aan de wedstrijden deelgenomen en bij de wereldkampioenschappen 2014 in Caen, Frankrijk zijn acht nakomelingen van Manno actief geweest.

Op de wereldkampioenschappen zijn medailles gewonnen door:

a. Sico vb KWPN (Scicco), ruin, 1999, MV. Wilhelmus KWPN, fokker P.J.M. Lelieveld uit Leidschendam, die op de WEG 2010 in Lexington (USA) deel uit maakte van het vierspan van Christoph Sandmann, dat met de Duitse équipe de derde plaats behaalde. Het span werd individueel vierde en won in 2014 het CAI Lähden. In 2015 maakte het vierspan deel uit van het Duitse team dat bij het Europees kampioenschap in Aachen de zilveren medaille won;

b. Tamboerist vb KWPN (sportnaam Boy W), hengst, 2000, MV. Wilhelmus KWPN, fokker S. Daniëls, Wageningen, maakte op de WEG 2014 deel uit van het vierspan van Chester Weber (USA), die in de individuele wedstrijd de zilveren medaille won. Boy W won voorts het CAI Ocala 2012, het CAI Caen 2013, het CAI Windsor 2013, het CAI Saumur 2014, het CAI Aachen 2014 en het CAI Windsor 2015;

c. Tilardo ster vb KWPN, ruin, 2000, MV. Cambridge Cole NHS, fokker J.J.M. Jansen, Hoge Mierde, die op de WEG 2010 in Lexington (USA) deel uit maakte van het vierspan van Georg Von Stein dat met de Duitse team de derde plaats behaalde;

d. Ulano vb KWPN, ruin, 2001, MV. Balmoral KWPN, fokker L. Kwarten, Houten, maakte op de WEG 2014 in Caen (FRA) deel uit van het vierspan van Koos de Ronde, dat met het Nederlandse team het wereldkampioenschap in de landenwedstrijd won. Het vierspan werd individueel zesde. Op het Europees kampioenschap 2015 in Aachen en het Wereldkampioenschap 2016 in Breda heeft De Ronde met Ulano in het vierspan met het Nederlandse team de titel in de landenwedstrijd gewonnen en individueel de derde plaats behaald;

e. Variant vb KWPN, hengst, 2002, MV. Exponent KWPN, fokker A. Krooymans, Valkenswaard, maakte op de WEG 2010 in Lexington (USA) deel uit van het vierspan van Christoph Sandmann, dat met het Duitse team de derde plaats bereikte, Het span werd in Lexington individueel vierde en won in 2014 het CAI Lähden. In 2015 maakte het vierspan deel uit van het Duitse team dat bij het Europees kampioenschap in Aachen de zilveren medaille won;;

f. Vivaldo vb KWPN, hengst, 2002, MV. Renovo KWPN, fokker C. Mooiweer, Doornspijk, maakte op de WEG 2014 in Caen (FRA) deel uit van het vierspan van Jószef Dobrovitz jr. dat met het Hongaarse team de bronzen medaille won. Individueel werd het vierspan 14e. Het vierspan won het CAI Fabiansebestyen 2013 en het CAI Vecsés 2013;

g. Alino vb KWPN, hengst, 2005, MV. Koblenz KWPN, fokker W. Uyttewaal uit Schalkwijk, maakte tijdens de wereldkampioenschappen 2016 in Breda deel uit van het vierspan van Koos de Ronde (NED) dat individueel de bronzen medaille won en met de Nederlandse equipe in de landenwedstrijd wereldkampioen werd;

h. Arjan vb KWPN (sportnaam Asztor), hengst, 2005, MV. Renovo KWPN, fokker H.J.C. Visser uit Aarlanderveen, maakte op de WEG 2014 in Caen (FRA) deel uit van het vierspan van Christoph Sandmann, dat met de Duitse équipe de zilveren medaille won en in de individuele wedstrijd vijfde werd. Het vierspan won voorts het CAI Lähden 2014. In 2015 maakte het vierspan deel uit van het Duitse team dat bij het Europees kampioenschap in Aachen de zilveren medaille won;

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond zijn 48 nakomelingen van Manno opgenomen, die samen
€ 100.527 hebben gewonnen,

Grootverdieners zijn de hiervoor genoemde Variant vb KWPN, die een winsom heeft van € 25.825, Sico (sportnaam Scicco) vb KWPN, die € 23.531 heeft gewonnen, Arjan (sportnaam Asztor) vb KWPN met een winsom van € 7.425 en Ulano vb KWPN met een winsom van € 7.162.

Een andere nakomeling van Manno is Superstar vb KWPN, ruin, 1999, MV. Natuur KWPN, fokker T. van Zessen uit Meerkerk, maakte in 2009 deel uit heeft van het vierspan van Christoph Sandmann en vanaf 2010 door de Duitse Carola Slater – Diener is ingezet in haar tweespan. Dat tweespan is in 2011 in Conty (FRA) wereldkampioen geworden. Superstar heeft een winsom van € 5.305.

In het Franse databestand van SIRE is Manno met 47 kinderen opgenomen. Van de geregistreerde kinderen zijn 75 nakomelingen in het bestand opgenomen.

In de zomer van 2016 is Manno aan een hartstilstand overleden. In “In de Strengen” werd naar aanleiding daarvan geschreven dat met de dood van de bij leven al legendarische hengst een icoon aan de tuigpaardenfokkerij is ontvallen.

Manno is in augustus 2016 overleden. Zijn invloed op de tuigpaardenfokkerij is enorm en zijn prestaties in wedstrijdverband zijn uitstekend. Dat eigenaar Van der Maat stelt dat Manno het beste tuigpaard is dat ooit is geboren is begrijpelijk, maar het is moeilijk objectief vast te stellen of die stelling waar is. Elke periode heeft immers zijn eigen kampioenen.

1.6.3.1. Ranno 98.05383 Stb KWPN

Ranno KWPN (V. Manno preferent KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 21 mei 1998 geboren en is gefokt door H.B. Kleyne Snuverink uit Haaksbergen.

De moeder van Ranno is de zwartbruine preferente keurmerrie Mabella KWPN (1994, V. Waterman KWPN), die in 2015 haar zestiende veulen heeft gebracht, waarvan er vijftien Manno KWPN als vader hebben.

Mabella is een 163 cm grote, voldoende ontwikkelde, zeer tuigtypische merrie. Ze heeft een ruime, actieve stap en in draf heeft ze voldoende ruimte, veel zweefmoment en een krachtige achterhand.

Tweede moeder van Ranno is de zwartbruine keurmerrie Isabella KWPN (1990, V. Batello KPN).

In de eerste acht generaties van de pedigree van Ranno komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) 17 keer voor. Ranno voert, gerekend over acht generaties, 24,2 % Oregon bloed en 9,3 % Hackneybloed.

Ranno heeft op de Nationale Tuigpaardendag 2000 de derde plaats behaald bij de keuring van de tweejarige hengsten.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2001 is hij niet aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek maar via de herkansing is hij een maand later toch toegelaten tot het verrichtingsonderzoek.

In het verrichtingsonderzoek is Ranno snel gespannen. Hij heeft zeer veel bereidheid om te werken en laat zich zeer goed rijden. Voor de showwagen heeft Ranno veel houding en zet hij de hals er goed op. Hij komt goed terug in het front en rijst goed in de voorhand. Ranno heeft veel knie-actie en zijn draf is voldoende ruim. Hij heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingsjury heeft de onderdelen houding, gebruik van het achterbeen, looplust en het algehele beeld als tuigpaard gewaardeerd met een 8,5.

Door een uitbraak van mond-en-klauwzeer in het voorjaar van 2001 is het verrichtingsonderzoek in 2001 pas in het najaar uitgevoerd. Voor het onderzoek waren dertien hengsten aangewezen, maar elf hengsten zijn aan het onderzoek begonnen. Na de tussenbeoordeling hebben zes hengsten het onderzoek voortgezet en uiteindelijk zijn maar drie hengsten in het stamboek ingeschreven. De hengst met de hoogste waardering was Roy M KWPN (1998, V. Larix KWPN, zie 1.6.2.2.) en Ranno was in punten de tweede van de ingeschreven hengsten.

Bij zijn inschrijving in het stamboek heeft het KWPN Ranno beschreven als een ruim voldoende ontwikkelde, correcte, tuigtypische hengst. De hals is goed van lengte en staat er goed op. De hengst heeft een sterke bovenlijn. Het voorbeen zou iets langer moeten zijn. Ranno zou wat langer gelijnd mogen zijn waarbij met name het iets korte voorbeen opvalt.

In 2002 heeft Ranno op het station van Van der Maat in Houten gestaan en 38 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulen heeft het KWPN in 2003 dertien veulens beoordeeld uit in doorsnee moeders van matige kwaliteit

Het betrof een collectie voldoende tot ruim voldoende ontwikkelde en voldoende tuigtypische veulens die veelal ras missen. De veulens hebben over het algemeen een rechte croupe en in stap missen ze kracht en buiging vanuit het achterbeen. De draf heeft voldoende ruimte en zweefmoment. De actie van het voorbeen is wisselend en het achterbeen mist kracht en zou meer ondergebracht moeten worden.

Naar aanleiding van deze bevindingen is Ranno op wacht gezet. Vastgesteld is dat hij zijn eigen sterke eigenschappen onvoldoende aan zijn nakomelingen doorgeeft. De door hem gedekte merries vormden geen sterke groep, maar hij heeft geen kans gezien verbeterend te werken. Ook heeft meegespeeld dat meerdere zonen van Manno KWPN als hengst waren goedgekeurd en het bleod van Ranno niet specifiek is.

In totaal heeft het KWPN 29 hengstveulens en 23 merrieveulens van Ranno geregistreerd. Uit de merrieveulens zijn acht stamboekmerries gegroeid, waarvan er drie stermerrie zijn geworden en één keurmerrie is geworden.

Ranno heeft een sportindex van 153 met een betrouwbaarheid van 67 %. Zijn nakomelingen hebben de hals er goed op staan en hebben een schuine schouder. Vaak is de stand van de voorbenen bokbenig en is er sprake van een rechte kruisligging.

In 2002 heeft Ranno goed gepresteerd in de hengstencompetitie en is hij tijdens de Utrechtse Paardendagen kampioen van de aangespannen vierjarige tuigpaarden geworden. Hij heeft in wedstrijden 69 winstpunten behaald.

In 2005 is hij gecastreerd en verkocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Twee nakomelingen van Ranno zijn succesvol in de tuigpaardensport. Dat zijn:

a. Warn vb KWPN (sportnaam Plus Vital Wild Romance), hengst, 2003, MV. Brown’s Replica Boy NHS, eigenaar Pieter Bas van Huygevoort uit Voorhout, die 63 winstpunten heeft behaald en

b. Zandman vb KWPN (sportnaam Zilver), hengst, 2004, MV. Donau KWPN, eigenaar Lambertus Huckriede uit Enschede, is in 2014 samen met Business vb KWPN (2006, V. Vlasco vb KWPN) van G. Egberink uit Enschede nationaal kampioen tandem geworden. Zilver heeft in het enkelspan 82 winstpunten behaald.

1.6.3.2. Talos 00.10000 Stb KWPN

De bruine tuigpaardhengst Talos KWPN (V. Manno KWPN) heeft een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 17 juni 2000 en is gefokt door Piet Lelieveld uit Leidschendam.

De moeder van Talos is de bruine, keur preferente merrie Jeldine KWPN (1991, V. Wilhelmus KWPN). In het KWPN- moederrapport wordt ze omschreven als een voldoende ontwikkelde tuigtypische merrie. Ze heeft een zeer goed ontwikkelde schoft maar haar schouder zou schuiner mogen liggen. Haar draf heeft veel ruimte en zweefmoment en het achterbeen is zeer krachtig. Voor heeft Jeldine veel knie-actie en ze heeft zeer veel houding. Tweede moeder is de ster preferente Faldine KWPN (1987, V. Waarborg KWPN).

In de eerste acht generaties van de afstamming van Talos komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) veertien keer voor. Oregon heeft de bloedopbouw van Talos voor 31,25 % bepaald. Daarnaast voert Talos 12,5 % Hackney bloed.

Talos is op de KWPN-hengstenkeuring 2003 in ’s-Hertogenbosch aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In de strijd om het kampioenschap van de driejarige tuigpaardhengsten behaalde hij de vierde plaats.

In het verrichtingsonderzoek toont Talos zeer veel bereidheid om te werken en laat hij zich goed rijden. Voor de showwagen heeft hij veel houding, zet de hals er goed op en komt hij goed terug in het front. Hij heeft veel actie in het voorbeen en zet dat zeer ruim weg. Hij brengt het achterbeen goed onder en heeft veel buiging en afdruk. Talos heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

Zijn prestaties tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met vijf keer een 8,5 en één keer een acht. Daarmee was Talos de hoogst gewaardeerde hengst van zijn jaargang.

In 2003 heeft Talos na het verrichtingsonderzoek 37 merries gedekt en in september 2004 heeft het KWPN elf van de daaruit geboren veulens in het kader van het afstammelingenonderzoek beoordeeld.

Het betrof volgens het KWPN-rapport een uniforme collectie wisselend ontwikkelde, zeer tuigtypische veulens die over veel uitstraling beschikken. Ze draven met zeer veel souplesse en balans en tonen daarbij veel houding en oprichting. De veulens hebben een goede draf met een goede buiging in het achterbeen.

Talos heeft bij de Zilfia Hoeve van Van der Maat in Houten ter dekking gestaan. In 2004 heeft hij 41 merries gedekt, in 2005 23 en in 2006 nog 6

De hengst is in mei 2006 gecastreerd en in het voorjaar van 2007 verkocht aan Mieke van Tergouw van Stal Riant in Beekbergen, die Talos wil gebruiken voor de mensport.

Het KWPN heeft van Talos 36 hengstveulens en 45 merrieveulens geregistreerd. Van de zonen zijn er vier aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, te weten Zandor vb KWPN (2004, MV. Cambridge Cole NHS), Zerlos vb KWPN (2004, MV. Renovo KWPN), Action Woodbridge vb KWPN (2005, MV. Plain’s Superstition NHS) en Alfred vb KWPN (2005, MV. Fabricius KWPN). Geen van die hengsten heeft echter het verrichtingsonderzoek met succes afgelegd.

Van de dochters van Talos zijn er 29 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen zijn er 19 stermerrie en 4 keurmerrie geworden.

Zijn dochter Zidane Woodbridge keur KWPN (2004, MV. Plain’s Superstition NHS) is de moeder van de hengst Hertog Jan KWPN (2012, V. Cizandro KWPN).

Medio 2015 heeft Talos een sportindex van 146 met een betrouwbaarheid van 71 %.

Volgens het genetisch profiel hebben zijn nakomelingen een lange hals, die er recht op staat en zwaar bespierd is. Ze hebben een schuine schouderligging en strakke lendenen. Negatief is het steile achterbeen dat Talos vaak vererft. De draf van de nakomelingen is daarentegen weer zeer goed.

Talos heeft in 2004 en 2005 deelgenomen aan de competitie voor aangespannen dekhengsten maar in 2004 is hij niet opgenomen in het eindresultaat en in 2005 heeft hij de zesde plaats behaald.

Daarnaast is hij verschillende keren in wedstrijden uitgebracht en heeft hij 48 winstpunten behaald.

In 2008 heeft Talos deel uitgemaakt van het tweespan waarmee Mieke van Tergouw heeft deelgenomen aan het wereldkampioenschap voor tweespannen in Kecskemet (HUN). Het Nederlandse team, waarvan het span van Van Tergouw deel uitmaakte, is daar wereldkampioen geworden.

Enkele van zijn nakomelingen hebben goed gepresteerd in de tuigpaardensport, zoals:

a. Zorro vb KWPN (sportnaam Zidane), hengst, 2004, MV. Waterman KWPN, eigendom van Ben Strampraad, heeft 142 winstpunten behaald en

b. Atillos D vb KWPN, hengst, 2005, MV. Kolonel KWPN, fokker A. Doornbos uit Beilen en eigenaar J. van der Vegt uit Nijeveen. Atillos D is in 2011 kampioen van de zes- en zevenjarige tuigpaarden geworden en heeft 194 winstpunten vergaard.

In het bestand van de Duitse Hippische Sportbond zijn tien nakomelingen van Talos geregistreerd. Medio 2015 hebben die samen € 26.911 gewonnen.

Hiervan is € 13.427 gewonnen door de bruine ruin Amico vb KWPN, 2005, MV. Bayard KWPN, fokker W. Vierhouten uit Nunspeet, die in 2014 en 2015 deel uitmaakt van het vierspan van de Duitser Christoph Sandmann. In 2014 won het vierspan de terreinrit tijdens het wereldkampioenschap vierspannen in Caen (FRA), behaalde individueel de vijfde plaats en won met het Duitse team de zilveren medaille. In 2015 won het vierspan met het Duitse team de zilveren medaille tijdens het Europees kampioenschap in Aachen.

Action Woodbridge vb KWPN (Sportnaam Amadeus), ruin, 2005, MV. Plain’s Superstition NHS, fokker P. Beck, Woubrugge, maakte bij het Europees Kampioenschap 2015 in Aachen deel uit van het vierspan van de Hongaar Jószef Dobrovitz, dat met het Hongaarse team de derde plaats behaalde in de landenwedstrijd mennen.

1.6.3.3. Tempelier 00.05865 Stb KWPN

De donkere vos Tempelier KWPN (V. Manno KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 3 mei 2000 en is gefokt door Sijmen Korevaar uit Wijngaarden.

Tempelier is een goed ontwikkelde, tuigtypische hengst. Zijn hals is goed van lengte en staat er ruim voldoende op. Het middenstuk is iets week en de verzenen zijn iets ondergeschoven. De hengst heeft veel ras.

De moeder van Tempelier is de vos stermerrie Mistralina KWPN (1994, V. Immigrant KWPN), die ook het concourspaard Into Temptation KWPN (2001), dat een volle broer is van Tempelier, bracht.

Het KWPN beschrijft de 168 cm grote Mistralina als een zeer goed ontwikkelde, tuigtypische, langgelijnde merrie. Haar draf heeft voldoende ruimte en zweefmoment en het achterbeen is krachtig met veel buiging. Het voorbeen mist wat knie-actie. De merrie heeft zeer veel houding.

Tweede moeder is de keur preferente Freulalina KWPN (1987, V. Wilhelmus KWPN).

Voor de bloedspreiding is Tempelier interessant gefokt, omdat hij via zijn moeder 25 % American Saddlebred bloed voert.

In de eerste acht generaties van Tempeliers stamboom komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) tien keer voor. Oregon’s bijdrage aan de bloedopbouw van Tempelier bedraagt, gerekend op de eerste acht generaties, 18%. Tempelier voert voorts 9,4 % Hackney bloed.

De hengst is op de KWPN-hengstenkeuring 2003 in ’s-Hertogenbosch aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

Daar is gebleken dat Tempelier een eerlijke, betrouwbare hengst is die voldoende bereidheid om te werken heeft. Voor de showwagen heeft Tempelier veel houding en komt hij goed terug in het front. Hij heeft ruim voldoende tot veel knie-actie en zet het voorbeen ruim voldoende tot goed weg. De hengst brengt het achterbeen voldoende onder en heeft veel buiging en afdruk. Tempelier heeft ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard.

Aan de eindbeoordeling van het verrichtingsonderzoek in 2003 is door vier hengsten deelgenomen, waarvan er drie in het stamboek zijn opgenomen. Tempelier heeft het onderzoek met een waardering van een 8,5 voor zijn houding, drie achten en twee keer een 7,5 als tweede afgesloten. Verrichtingskampioen was Tempeliers halfbroer Talos KWPN (2000, V. Manno KWPN, zie 1.6.3.2.).

Tempelier heeft na het verrichtingsonderzoek in 2003 op het dekstation van Van der Maat in Houten nog 37 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN in september 2004 er 12 beoordeeld in het kader van het afstammelingenonderzoek. Volgens de rapportage betrof het een groep matig ontwikkelde tuigtypische veulens die over ras beschikken.

De rug en de lendenen van de veulens zijn vaak arm bespierd en de croupe mist lengte. De broekspier heeft voldoende lengte. De stand van het achterbeen varieert van recht tot gebogen. De stap mist ruimte en kracht. Het beeld van de draf van de veulens is wisselend en overtuigt over het algemeen niet.

Naar aanleiding van het afstammelingenonderzoek is Tempelier op wacht gezet.

In het najaar van 2004 is Tempelier verkocht aan Van de Wiel uit Achel in Belgisch Limburg, die van plan was de hengst te castreren en in te zetten als sportpaard.

Het KWPN heeft 26 hengstveulens en 21 merrieveulens van Tempelier geregistreerd. Van de dochters zijn er negen als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Daarvan zijn er vijf stermerrie geworden en één heeft het keurpredicaat behaald.

Medio 2015 heeft Tempelier een sportindex van 154 met een betrouwbaarheid van 60%.

Volgens het genetisch profiel verbetert Tempelier het exterieur van zijn nakomelingen. Hij vererft lichte hoofd-halsverbindingen en een tamelijk arm bespierde, lange hals. Zijn nakomelingen hebben doorgaans een hoge schoft, een weke kootstand, lage verzenen en hard beenwerk.

Tempelier heeft in 2004 aan drie van de zes wedstrijden van de hengstencompetitie deelgenomen. Dat resulteerde in een derde, een vierde en een zesde plaats. De hengst heeft in tuigpaardwedstrijden 16 winstpunten behaald.

De meest succesvolle nakomeling van Tempelier in de tuigpaardensport is de schimmelmerrie Zinnia keur sport KWPN (2004, MV. Alpinist KWPN) van J.R. Bosch uit Hellendoorn, die 184 winstpunten heeft behaald.

1.6.3.4. Ulandro 01.00103 Stb KWPN

Ulandro KWPN (V. Manno KWPN) is een zwarte tuigpaardhengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 14 februari 2001 en is gefokt door gebroeders Den Otter uit Bruchem.

Het KWPN heeft over Ulandro gemeld dat het een tuigtypische hengst is met een lange en ronde, maar iets zware hals. De bovenlijn is goed bespierd maar iets week. Het beenwerk heeft veel kwaliteit. Het achterbeen is iets gebogen.

De moeder van Ulandro is de zwarte ster preferente merrie Landra KWPN, die zestien veulens heeft gebracht.

Volgens het door het KWPN gepubliceerde moederrapport is Landra een normaal ontwikkelde, goed tuigtypische merrie met veel ras en hard, droog beenwerk. In draf heeft Landra een zeer goede oprichting en een hoge actie. De draf is matig ruim, maar wel krachtig en actief.

Tweede moeder van Ulandro is de zwarte keur preferente Sandra KWPN (1976,V. Kroonprins KWPN), die veertien veulens bracht, waaronder vier preferente merries en een voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst. Sandra is ook de grootmoeder van de hengsten Handro KWPN (1989, V. Waterman KWPN) en Kentucky Boy KWPN (1992, V. Hollands Golden Boy ASB).

In de eerste acht generaties van de afstamming van Ulandro komt de stempelhengst Orgeon Sgldt (1950, V. Kurassier) twaalf keer voor. Oregon bepaalt 25 % van de bloedopbouw van Ulandro, die ook 12,5 % Hackneybloed voert.

Ulandro is in 2004 door de gebroeders Van Manen uit Ede en A. Zekveld uit Almere voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch, waar hij is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.
Dat verrichtingsonderzoek heeft Ulandro door een blessure niet kunnen afmaken.

In het voorjaar van 2005 heeft Ulandro opnieuw aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen. Hij is een eerlijke, betrouwbare hengst die ruim voldoende tot veel bereidheid om te werken heeft.

Voor de showwagen heeft hij meestal veel houding. Hij zet de hals er goed op en komt goed terug in het front, maar zou meer met het lichaam moeten rijzen. Hij heeft een goede knie-actie en zet het voorbeen zeer ruim weg. Ulandro heeft achter voldoende buiging maar zou het achterbeen iets krachtiger mogen onderbrengen. Hij heeft een goed zweefmoment en veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

In 2005 heeft het KWPN elf tuigpaardhengsten en een Hackney hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Aan de eindbeoordeling is door zeven hengsten deelgenomen, waarvan Ulandro op puntentotaal de derde plaats behaalde. Ulandro kreeg van de verrichtingsjury een negen voor de actie van het voorbeen en een 8,5 voor het zweefmoment en voor het algemene beeld als tuigpaard.
Verrichtingskampioen in 2005 is de hengst Vulcano KWPN (2002, V. Manno KWPN, zie 1.6.3.9.) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Ulandro in 2005 op het dekstation van de gebroeders Van Manen in Ede 81 merries gedekt. Van de veulens die daaruit zijn geboren heeft het KWPN er in oktober 2006 twintig in het kader van het afstammelingenonderzoek beoordeeld.

De groep nakomelingen was een wisselende collectie goed ontwikkelde, tuigtypische veulens, die met meer oprichting in de voorhand zouden moeten draven. De knie-actie van het voorbeen is wisselend en in de achterhand wordt onvoldoende kracht ontwikkeld.

Naar aanleiding van het onderzoekresultaat is Ulandro op wacht gezet

In maart 2007 is Ulandro via Chantal en Robbie van Dijk naar de Verenigde Staten geëxporteerd, waar Jim Raber en Dennis Fry van JD’s Dutch Harness Horses de nieuwe eigenaren zijn geworden.

In 2013 heeft het KWPN de nakomelingen van Ulandro opnieuw beoordeeld en op grond daarvan is de hengst weer geaccepteerd voor de tuigpaardenfokkerij.

Eind 2014 heeft het KWPN van Ulandro 139 hengstveulens en 88 merrieveulens geregistreerd.
Twintig van de merrieveulens zij uitgegroeid tot in het stamboek opgenomen fokmerries. Daarvan zijn er elf stermerrie geworden en één is keurmerrie geworden.

Ulandro heeft in 2015 een sportindex van 145 met een betrouwbaarheid van 58 %. Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Ulandro over het algemeen de hals er goed op hebben staan. Hij vererft smalle hoeven en zijn nakomelingen hebben in draf veel houding.

In het seizoen 2005/2006 heeft Ulandro aan één wedstrijd van de hengsten-competitie deelgenomen en dat leverde een vierde plaats op. In tuigpaardwedstrijden heeft Ulandro 21 winstpunten behaald.

Van zijn nakomelingen is de hengst Cees vb KWPN (sportnaam Cilardo), 2007, MV. Wouter KWPN, fokker R. Jansen-Michels uit Hooge Mierde, eigenaar Etienne Raeven uit Noorbeek het succesvolst. Hij behaalde 186 winstpunten. In 2015 is Cilardo gepromoveerd naar de ereklasse en is hij kampioen ereklasse van Regio Zuid geworden.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond staat Ulandro met vier nakomelingen geregistreerd. Samen hebben die € 9.090 gewonnen.

Van de vier nakomelingen heeft Carola KWPN, 2007, merrie, MV. Farao KWPN, fokker W.A. Toonen, de nodige successen geboekt als één van de paarden in het vierspan van de Duitser Michael Brauchle dat negende is geworden in het wereldkampioenschap vierspannen 2014 in Caen (FRA) en met het Duitse team de tweede plaats behaalde. Het vierspan is met Carola in 2015 in Aachen individueel Europees kampioen geworden en heeft daar met het Duitse team de tweede plaats in de landenwedstrijd behaald.

In het Franse databestand van SIRE staan 17 in Nederland geboren nakomelingen van Ulandro geregistreerd. Enkelen van hen zijn in de dressuursport of de springsport uitgebracht, maar de meesten van hen zijn gebruikt voor de mensport.

De zwarte ruin Colin vb KWPN, 2007, MV. Droomwals KWPN, fokker H.M. Lubberink, maakt deel uit van het vierspan van de Fransman Benjamin Aillaud dat goed heeft gepresteerd in het CAI Saumur 2014 en CAI Aachen 2014. Het vierspan heeft een winsom van € 3.176.

1.6.3.5. Unieko 01.04273 Stb KWPN

Unieko KWPN (V. Manno KWPN) is een vos tuigpaardhengst met een stokmaat van 163 cm. Zijn exterieur is zeer tuigtypisch en hij heeft veel kwaliteit en uitstraling. De hals staat er goed op, de croupe is hellend en het achterbeen is lang.

Unieko is geboren op 2 mei 2001 en is gefokt door H.A. Velderman uit Mariënheem, dat bij Raalte ligt.

De moeder van Unieko is de vos keurmerrie Colinda KWPN (1984, V. Cambridge Cole NHS). Volgens het door het KWPN gepubliceerde moederrapport is zij een 163 cm grote, voldoende goed ontwikkelde merrie met een mooie belijning. Ze heeft een sprekend hoofd en hard en droog beenwerk. De schenkel is wat arm bespierd en het achterbeen is sabelbenig. De draf is goed met veel kracht vanuit de achterhand.
Colinda heeft dertien veulens gebracht.

Tweede moeder is de keur preferente vos Osina KWPN (1973, V. Indiaan KWPN), die ook de moeder is van de hengst Harmonie KWPN (1989, V. Wilhelmus KWPN, zie 1.2.3.). Osina heeft dertien tuigpaardveulens gebracht. In 1987 is ze gepaard met de Engels volbloed Kaiserstern xx en daar is het Z-dressuurpaard Giovanni uit voortgekomen.

In de pedigree van Unieko komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) in de eerste acht generaties negen keer voor. Unieko voert 18 % Oregon bloed en 31,25 % Hackney bloed. Ook bloed van de stempelhengst L’Invasion SF is ruim in de afstamming van Unieko vertegenwoordigd.

Unieko is als veulen gekocht door Kees van der Maat. In 2003 is de hengst bij de keuring van de tweejarige hengsten tijdens de Nationale Tuigpaardendag als eerste geplaatst.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2004 in ’s-Hertogenbosch is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

In het verrichtingsonderzoek heeft Unieko zich laten zien als een ijverige, betrouwbare hengst. Hij is snel gespannen en heeft een gevoelige mond. Voor de showwagen heeft hij veel houding en komt hij goed terug in het front. Hij maakt zich groot en heeft een hoge knie-actie met veel ruimte. Het achterbeengebruik is goed met veel buiging en afdruk. Het zweefmoment is tijdens het onderzoek sterk verbeterd. Unieko heeft zeer veel looplust en veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingen van de hengst zijn gewaardeerd met een 8,5 voor de houding, voor het zweefmoment, voor het gebruik van het achterbeen en voor het algehele beeld als tuigpaard. De overige onderdelen zijn gewaardeerd met een acht.

In 2004 zijn acht tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en daarvan hebben er vier deelgenomen aan de eindbeoordeling. Drie hengsten zijn na afloop van het onderzoek opgenomen in het stamboek. Van die drie heeft Unieko de hoogste waardering gekregen, zodat hij als verrichtingskampioen 2004 kan worden aangemerkt.

In 2004 heeft Unieko na het verrichtingsonderzoek op het dekstation van Van der Maat in Houten 44 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 2005 in het kader van het afstammelingenonderzoek veertien veulens beoordeeld.

Volgens de KWPN-rapportage was het een uniforme collectie matig tot voldoende ontwikkelde, zeer tuigtypische veulens die over veel uitstraling beschikken. De draf van de veulens heeft ruimte en zweefmoment en de actie van het voorbeen is goed. het achterbeen heeft een goede buiging maar het krachtig onderbrengen van het achterbeen ontbrak bij een aantal veulens. Wel hebben ze veel souplesse en balans en tonen daarbij veel houding en oprichting.

Op basis van het onderzoekresultaat is Unieko gehandhaafd voor de fokkerij.

In januari 2018 heeft het KWPN het keurpredicaat aan Unieko toegekend. Reden voor de toekenning van het keurschap is de stabiele, hoge sportfokwaarde en zijn hoge exterieurindex.

Eind 2017 heeft het KWPN 169 hengstveulens en 148 merrieveulens van Unieko geregistreerd.

De zonen Aquarel KWPN (2005) en Fabuleus KWPN (2010) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Van de dochters zijn er 60 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Onder hen bevinden zich 29 stermerrie, tien keurmerries en vier elitemerries.

Enkele dochters hebben succes in de keuringsring geboekt zoals:

a. Anca ster KWPN, 2005, MV. Waterman KWPN, fokker W.L. Ruinemans uit Rhenen, is in 2008 nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries geworden;

b. Dareda elite KWPN, 2008, MV. Hilbert KWPN, fokker Sander Daniëls uit Wageningen, is in 2010 nationaal kampioen van de tweejarige tuigpaard-merries geworden. In 2011 werd ze kampioen van Gelderland bij de driejarige tuigpaardmerries en enkele weken later nationaal reservekampioen bij de driejarige merries. In 2012 is ze algemeen tuigpaardkampioen van de provincie Gelderland geworden;

c. Dirose ster KWPN, 2008, MV. Ganges KWPN, fokker Postma – De Haan uit Kollumerpomp, is in 2011 nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaard-merries geworden;

d. Edaperty KWPN, 2009, MV. Perfection KWPN, fokker G.J. Frasa uit Hagestein, is in 2011 nationaal kampioen bij de tweejarige tuigpaardmerries geworden en

e. Farianna KWPN, 2010, MV. Patijn KWPN, fokker J. Meijers, Orvelte, is in 2012 nationaal kampioen bij de tweejarige merries geworden.

Medio 2015 heeft Unieko een sportindex van 152 met een betrouwbaarheid van 80%.

Uit het genetisch profiel blijkt dat Unieko aan zijn nakomelingen doorgaans een lichte hoofd-halsverbinding, een hoge schoft, een lang hellend kruis, hoge verzenen en hard beenwerk doorgeeft. Veel nakomelingen hebben een steile kootstand. De kinderen van Unieko draven met veel houding en hebben een goed gebruik van de achterhand.

Unieko is eerst enkele jaren voor de fokkerij beschikbaar geweest bij de Zilfia Hoeve van Kees van der Maat in Houten en later bij hengstenhouderij Landzicht van Mark en Martin de Groot in Giessenburg.

Zelf is de hengst enkele keren uitgebracht in tuigpaardwedstrijden. Hij heeft 53 winstpunten verzameld.

Verschillende nakomelingen hebben goed gepresteerd in de limietklasse tuigpaarden, zoals:

a. Albertho B vb KWPN, hengst, 2005, MV. Renovo KWPN, eigenaar B. ten Berge, heeft 76 winstpunten behaald;

b. Dieni II keur KWPN, merrie, 2008, MV. Reflex M KWPN, eigenaar A. Plaisier, heeft 74 winstpunten behaald en

c. Ellis keur KWPN, merrie, 2009, MV. Marvel KWPN, eigenaren M. de Groot en A.J. Wouters, heeft 86 winstpunten behaald.

Cupido (stamboeknaam Carpe Diem) vb KWPN, ruin, 2007, MV. Fabricius KWPN, fokker D.R.C. Jilissen, Sint Agatha, maakte onderdeel uit van het vierspan van Koos de Ronde (NED) dat tijdens de wereldkampioenschappen vierspannen 2016 in Breda individueel de derde plaats behaalde en met het Nederlandse team in de landenwedstrijd wereldkampioen is geworden.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond zijn 16 nakomelingen van Unieko opgenomen. Medio 2015 hebben die samen € 6.934 gewonnen.

Succesvolle nakomelingen van Unieko in Duitsland zijn:

a. Anesco vb KWPN, hengst, 2005, MV. Fabricius KWPN, fokker J. van de Velde, die onderdeel uitmaakte van het vierspan waarmee de Duitser Daniel Schneiders heeft deelgenomen aan internationale menwedstrijden. Schneiders heeft zijn vierspan in januari 2014 verkocht aan de Amerikaanse menster Lisa Stroud.
In 2015 heeft Anesco onder de naam Wierd meegelopen in het vierspan van de Duitser Christoph Sandmann, die bij de Europese kampioenschappen in Aachen met het Duitse team de tweede plaats in de landenwedstrijd heeft behaald. Anesco/Wierd heeft een winsom van € 2.167 en

b. Cassander T vb KWPN, ruin, 2007, MV. Koblenz KWPN, fokker H.H.J. Tonnaer, Ysselsteyn, maakt deel uit van het vierspan van Jószef Dobrovitz dat tijdens de Europese Kampioenschappen 2015 in Aachen deel uit maakte van het Hongaarse team dat de bronzen medaille won. Sassander T heeft een winsom van € 1.630.

In de Franse databank is Unieko met acht nakomelingen opgenomen. Twee van hen hebben enige successen behaald:

a. Didaperty vb KWPN, merrie, 2008, MV. Perfection KWPN, fokker G.J. Frasa, heeft met Julie Harismendy € 753 gewonnen in springconcoursen (120 cm) in Frankrijk en

b. Endetsky vb KWPN, ruin, 2009, MV. Roy M, fokker A.P. van Doorn, heeft met Marion Vignaud € 1.103 gewonnen in enkelspan menwedstrijden in Frankrijk.

1.6.3.5.1. Aquarel 528003 03 03320 Stb KWPN

De donkere vos Aquarel KWPN (V. Unieko KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 30 april 2005 en is gefokt door Harry Tonnaer uit IJsselsteyn in de provincie Limburg.

Het KWPN heeft over Aquarel gemeld dat hij veel ras en kwaliteit heeft, maar meer lengte in het lichaam zou kunnen hebben. Het hoofd is edel en de hals is goed gevormd en staat er goed op. De schoft-/schouderpartij is goed ontwikkeld. Het middenstuk is iets gezonken en de croupe is goed van lengte maar hellend. Het voorbeen is goed van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is iets klein gehoekt en de hoeven zouden royaler ontwikkeld kunnen zijn.

De moeder van Aquarel is de bruine, ster preferente merrie Petra KWPN (1997, V. Koblenz KWPN), die vanaf 2001 elk jaar een veulen heeft gebracht en in 2015 het leven heeft geschonken aan een tweeling. Haar tweede veulen is het tuigpaard Victorie KWPN (2002, V. Cinovo KWPN) dat 67 winstpunten heeft behaald.

Volgens het KWPN-moederrapport is Petra een normaal ontwikkelde, voldoende goed in het tuigpaardtype staande merrie. Evenals bij haar zoon Aquarel is haar middenstuk iets gezonken en is haar croupe goed van lengte en hellend. In draf heeft Petra een goede oprichting en ruim voldoende actie. Het zweefmoment zou langer kunnen zijn.

Tweede moeder is de bruine stermerrie Katinka KWPN (1992, V. Waterman KWPN).

In de eerste acht generaties van de afstamming van Aquarel komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) dertien keer voor.

Gerekend over acht generaties bedraagt het Oregon aandeel in de bloedopbouw van Aquarel 14 % en daarnaast voert Aquarel 26,6 % Hackney bloed.

Als tweejarige was Aquarel kampioen van de tweejarige hengsten op de Nationale Tuigpaardendag.

In februari 2008 is Aquarel door Martin de Groot uit Giessenburg voorgesteld op de KWPN-hengstenkeuring en daar aangewezen voor het 50 dagen durende verrichtingsonderzoek in Ermelo.

Tijdens het verrichtingsonderzoek blijkt Aquarel een eerlijke, betrouwbare hengst. Voor de showwagen beweegt hij zich goed maar blijft hij in de croupe te hoog. Hij heeft veel knie-actie en een ruime draf. Zijn gebruik van het achterbeen en zijn zweefmoment zijn goed. Ingeschat wordt dat hij veel aanleg als tuigpaard heeft.

Aan het verrichtingsonderzoek 2008 is deelgenomen door acht tuigpaardhengsten, waarvan er zeven aan de eindbeoordeling hebben deelgenomen. Aquarel heeft als waardering vier achten en twee keer een 7.5 gekregen en kwam daarmee, wat betreft puntentotaal, van de zeven deelnemers op de zesde plaats. Het resultaat was voor Aquarel voldoende om toegelaten te worden tot de fokkerij. Verrichtingskampioen 2008 is de hengst Atleet KWPN (2003, V. Patijn KWPN, zie 1.14.1.3.) geworden.

Na het onderzoek is Aquarel voor de fokkerij op de dekstations Ritsma in Kornhorn en Landzicht in Giessenburg beschikbaar gesteld.

In 2009 heeft de hengst 16 merries gedekt en van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in het kader van het afstammelingenonderzoek in 2010 tien beoordeeld.

Daarbij is gebleken dat de veulens beknopt aan doen en meer in het tuigpaardtype zouden moeten staan. De veulens hebben een matige actie van het voorbeen en de draf mist ruimte. Gemiddeld laten ze achter weinig kracht zien en zouden ze het achterbeen beter moeten onderbrengen. Ook zouden de veulens een betere lichaamshouding moeten hebben.

De KWPN-hengstenkeuringscommissie heeft geconstateerd dat Aquarel onvoldoende kans heeft gezien om de gewenste tuigpaardeigenschappen door te geven. Daarnaast voert de hengst bloed dat volop aanwezig is. Op basis hiervan is Aquarel afgekeurd.

Het KWPN heeft van Aquarel 16 hengstveulens en elf merrieveulens geregistreerd. Vijf merries zijn als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en vier van hen zijn stermerrie geworden.

In juli 2015 heeft Aquarel een sportindex van 127 met een betrouwbaarheid van 48%.

Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Aquarel vaak een zware halsbespiering en een hellend kruis hebben. De kootstand is vaak steil.

Aquarel is enkele keren in tuigpaardwedstrijden uitgebracht en heeft elf winstpunten behaald.

Enkele van zijn nakomelingen zijn uitgekomen in de sport, maar tot opvallende prestaties zijn zij (nog) niet gekomen.

1.6.3.5.2. Fabuleus 528003 2010 08742 Stb KWPN

De tuigpaardhengst Fabuleus KWPN (V. Unieko KWPN) is een donkere vos met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 1 juli 2010 en gefokt door G. Hermanussen uit Beers, dat in het noordoosten van de provincie Noord-Brabant ligt.

Volgens een beschrijving van het KWPN is Fabuleus een royaal ontwikkelde, tuigtypische hengst die iets langer gelijnd zou kunnen zijn. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is goed van lengte en de hoofd/halsaanzet is licht. De hals staat er goed op en heeft voldoende lengte. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder heeft voldoende lengte maar zou schuiner kunnen liggen. De rug, lendenen en croupe hebben voldoende lengte en bespiering, maar de lendenpartij zou mooier aangesloten kunnen zijn. Het voorbeen is iets hol en het achterbeen is iets lang. De hoeven zijn royaal ontwikkeld met iets ondergeschoven verzenen. Het beenwerk is hard en droog.

De moeder van Fabuleus is de vos stermerrie Tatjana KWPN (2000, V. Marvel KWPN). Tweede moeder is de vos Cemoortje keur preferent KWPN (1982, V. Video KWPN), die zeventien veulens heeft gekregen.

De afstamming van Fabuleus is interessant vanwege de inbreng van de hengst Marvel KWPN, die een American Saddlebred hengst als vader heeft.

In de eerste acht generaties van de afstamming van Fabuleus komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) veertien keer voor.

De bijdrage van Oregon aan de bloedopbouw van Fabuleus bedraagt 18%. Fabuleus voert verder 21,9 % Hackney bloed.

De gebroeders Van Manen uit Ede en V.C.J. van Beest uit Tiel hebben Fabuleus gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring voor tuigpaarden 2013 in Hardenberg, Daar is het sterpredicaat aan de hengst toegekend, maar is hij niet aangewezen voor de tweede bezichtiging.

Op de drie maanden later gehouden herkansing in Ermelo is Fabuleus voor de showwagen gepresenteerd en is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

De voorzitter van de hengstenkeuringscommissie verklaarde na afloop dat Fabuleus veel zweefmoment en veel buiging in het achterbeen toonde, maar qua voorbeen-actie meer zou kunnen overtuigen. De jury heeft Fabuleus het voordeel van de twijfel gegeven.

Tijdens het verrichtingsonderzoek blijkt Fabuleus veel bereidheid om te werken en veel looplust te hebben. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op, maar blijft hij vaak te hoog in de croupe. Hij zou meer knie-actie en ruimte in het voorbeen mogen tonen. De achterbenen worden goed gebogen en ook ruim voldoende tot goed ondergebracht. De hengst heeft een goed zweefmoment en ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard.

De jury heeft de verrichtingen van Fabuleus gewaardeerd met een acht voor het front, het zweefmoment, het gebruik van het achterbeen en de looplust. Voorts is twee keer een 7,5 en een zeven toegekend.

Aan het verrichtingsonderzoek 2013 is deelgenomen door vier op de hengstenkeuring aangewezen hengsten en vier hengsten die via de herkansing zijn ingestroomd. Later is ook de vijfjarige hengst Delviro HBC aan het onderzoek gaan deelnemen.

Aan de eindbeoordeling is deelgenomen door twee driejarige- en een vierjarige hengst en door Delviro HBC, waarbij alle vier hengsten zijn ingeschreven in het stamboek. Verrichtingskampioen is Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN, zie 1.14.1.4.) geworden. Fabuleus was in punten de derde hengst van de vier.

De hengst is voor de fokkerij beschikbaar op het dekstation van de gebroeders Van Manen in Ede.

In 2014 heeft Fabuleus 22 merries gedekt. Van de daaruit voortgekomen veulens heeft het KWPN er tien uitgenodigd voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaar van de hengst heeft daar nog één ander veulen aan toegevoegd.

Over de beoordeling van de veulens heeft het KWPN gerapporteerd dat het een qua type en ontwikkeling zeer uniforme collectie, goed ontwikkelde, tuigtypische veulens was. Fabuleus geeft langgelijnde veulens met front en allure. Het gebruik van het voorbeen is wisselend van actie en ruimte maar zou doorgaans ruimer weggezet moeten worden. Het achterbeen heeft ruim voldoende buiging en wordt ruim voldoende ondergebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op, draven met voldoende oprichting en komen ruim voldoende terug in het front.

Op grond van het afstammelingenonderzoek is Fabuleus gehandhaafd voor de fokkerij.

Het KWPN merkt op dat Fabuleus als fokhengst vooral geschikt is voor merries met een sterk voorbeengebruik. Ook met het oog op de bloedspreiding is de hengst interessant.

Tot en met 2014 heeft het KWPN negentien veulens van Fabuleus geregistreerd.

In 2014 heeft Fabuleus een uitstekend debuut gemaakt in de sport. Hij is winnaar geworden van de zuidelijke enkelspan competitie en heeft alle wedstrijden van die competitie, voor zover hij daar aan heeft deelgenomen, gewonnen.

1.6.3.5.3. Jesse James 528003201403071 Stb KWPN

Jesse James KWPN (V. Unieko KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is op 26 april 2014 geboren en is gefokt door Hengstenhouderij Landzicht uit Giessenburg, dat in de Alblasserwaard in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland ligt.
De moeder van de hengst is de vosmerrie Wyomi Landzicht KWPN ster preferent (2003, V. Marvel KWPN). Tweede moeder is de vos Kendini KWPN keur preferent (1992, V. Factor KWPN), die ook de moeder is van de door het KWPN goedgekeurde hengst Stuurboord KWPN (1999, V. Jonker KWPN) .
Gerekend over acht generaties heeft Jesse James een afstamming met 17,2 % Hackney bloed.

Jesse James is in 2017 op de hengstenkeuring van het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen en uitgeroepen tot kampioen van de tuigpaardhengsten. Hij heeft daarop in april 2017 in Ermelo aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen, maar is na enkele weken door het KWPN-hengstenkeuringscommissie doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek 2018.
Op de KWPN-hengstenkeuring 2018 is hij opnieuw aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Jesse James omschreven als een goed ontwikkelde hengst. Zijn hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, voldoende van lengte en zwaar van bespiering en staat er ruim voldoende op. De schoft is zeer goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De lendenen zijn voldoende bespierd en ruim voldoende aangesloten. De croupe is goed van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van voren en van terzijde gezien correct gesteld en heeft een goede lengte. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit maar wat smal, de verzenen zijn goed ontwikkeld. Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit.

Over de verrichtingen van Jesse James tijdens het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN gerapporteerd dat Jesse James een eerlijke en betrouwbare hengst is. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich ruim voldoende rijden. De stap is voldoende ruim en ruim voldoende krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed tot zeer goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Jesse James heeft veel tot zeer veel knieactie en heeft veel tot zeer veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt ruim voldoende gebogen en ruim voldoende ondergebracht. In de draf heeft Jesse James ruim voldoende tot veel zweefmoment. De hengst heeft veel looplust en heeft veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een ruim voldoende gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst een constante verrichting laten zien.
De prestaties van Jesse James tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het front, een 7,5 voor de houding en voor het zweefmoment en een 8,5 voor de actie van het voorbeen. Voor het gebruik van het achterbeen is een 7 gegeven en Jesse James heeft achten gescoord voor zijn looplust en voor het algemene beeld als tuigpaard.

Na afloop van het onderzoek is Jesse James goedgekeurd en opgenomen in het stamboek.

Het KWPN verwacht dat Jesse James de looplust en het front binnen de tuigpaardfokkerij kan verbeteren en een bijdrage kan leveren in het kader van de bloedspreiding. Merries dienen bij voorkeur over voldoende maat te beschikken.

1.6.3.6. Uromast 01.03894 Stb KWPN

De donkere vos Uromast KWPN (V. Manno KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 29 april 2001 en gefokt door A. Witlox uit Helvoirt.

Uromast is een lang gelijnde, zeer tuigtypische hengst met veel uitstraling. Zijn fundament heeft veel kwaliteit.

De moeder van Uromast is de bruine, keur preferente merrie Zarelmoer KWPN (1981, V. Indiaan KWPN). Zij is een goed ontwikkelde merrie met een stokmaat van 166 cm. Haar schouder heeft voldoende lengte maar is iets steil. De rug en lendenen zijn goed gevormd en de croupe is goed bespierd maar iets plat en kort.

Tweede moeder is de bruine ster preferente Parlemoer KWPN (1974, V. Kroonprins KWPN). Parlemoer is ook de grootmoeder van de hengst Vikking KWPN (2002, V. Cinovo KWPN, zie 1.5.3.).

Uromast is heel klassiek gefokt. In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) twaalf keer voor.
Uromast voert voor 32 % het bloed van Oregon en hij voert 6,25 % Hackney bloed.

Driekus Vonk uit Eck en Wiel en mevrouw Reesink – Brouwer uit Eibergen hebben Uromast op de KWPN-hengstenkeuring 2004 in ’s-Hertogenbosch voorgebracht. Daar is de hengst aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.

In het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek heeft Uromast zich leren kennen als een vlijtige hengst die snel is afgeleid. Voor de showwagen heeft hij veel tot zeer veel houding en komt hij goed terug in het front. Hij heeft veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed gebogen en ver ondergebracht, maar zou meer afdruk moeten hebben. De hengst heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingen van Uromast zijn gewaardeerd met een negen voor de houding en een 8,5 voor de looplust en het algehele beeld als tuigpaard. Voor de andere onderdelen heeft hij twee achten en een 7,5 gekregen.

In 2004 zijn acht tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en daarvan hebben er vier deelgenomen aan de eindbeoordeling. Drie hengsten zijn na afloop van het onderzoek opgenomen in het stamboek. Van die drie heeft Uromast in punten de tweede plaats behaald. Verrichtingskampioen in 2004 is Unieko KWPN (V. Manno KWPN, zie 1.6.3.5.) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Uromast in 2004 op de dekstations van Wim Cazemier in Nuis en van de gebroeders Van Manen in Ede 109 merries gedekt.

In 2005 heeft het KWPN 17 veulens voor het afstammelingenonderzoek aangewezen en de eigenaar van Uromast heeft daarnaast nog acht extra veulens getoond.

Uit de KWPN-rapportage blijkt dat het een uniforme collectie, zeer goed ontwikkelde, tuigtypische veulens betrof. De veulens draven met voldoende zweefmoment en een goede ruimte. De actie van het voorbeen varieert van voldoende tot goed. Het achterbeen wordt goed ondergebracht maar komt soms kracht te kort. De veulens zetten in draf de hals er goed op en komen terug in het front.

Op basis van de bevindingen van het onderzoek wordt Uromast gehandhaafd voor de fokkerij.

Uromast is via bemiddeling van Robbie en Chantal van Dijk in 2008 verkocht aan JD’s Equine Center in Goshen, dat in het noorden van de staat Indiana in de Verenigde Staten ligt. In de jaren daarna is in Nederland diepvriessperma van hem beschikbaar geweest.

Begin oktober 2014 is de hengst dood in zijn stal aangetroffen.

Eind 2014 heeft het KWPN 149 hengstveulens en 159 merrieveulens van Uromast geregistreerd.

Van de zonen is Avontuur KWPN (2005) goedgekeurd voor de fokkerij en twee andere zonen, Atent vb KWPN, 2005, MV. Balmoral KWPN en Atent vb KWPN, 2005, MV. Harald KWPN, zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
Alleen laatstgenoemde Atent heeft aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen, maar hij heeft zijn deelname op aangeven van de jury bij de tussenbeoordeling beëindigd.

Van de dochters zijn er 43 als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daarvan is aan 23 het sterpredicaat toegekend en 3 merries zijn keurmerrie geworden.

Uromast heeft in de jaren 2004 – 2007 met zijn rijder Thomas van der Weiden in de tuigpaardensport diverse successen geboekt. In 2006 heeft hij de Mitsubishi hengstencompetitie gewonnen. In 2007 heeft Uromast tijdens de KWPN hengstenkeuring de Oregon trofee gewonnen en tijdens de Utrechtse Paarden Dagen het Nederlands kampioenschap aangespannen dekhengsten.
Uromast heeft 52 winstpunten behaald.

Succesvolle nakomelingen van Uromast zijn:

a. Bretina W keur BWP, merrie, MV. Majesteit KWPN, fokker/eigenaar Jozef van Assche uit Oppuurs (Bel), die in 2012 algemeen kampioen is geworden op de nationale tuigpaardenkeuring van het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek. Ook behaalde ze derde plaats in het kampioenschap aangespannen fokmerries 2012 in Hoogland;

b. Brandy KWPN, hengst, 2006, MV. Waterman KWPN, fokker N.W.C. Augustinus uit Ingen, eigenaar Brandy Consortium, is in 2012 in Buitenpost nationaal kampioen zes- en zevenjarige tuigpaarden geworden. Brandy heeft daarnaast met zijn rijder Harry van de Middelaar diverse successen geboekt in de ereklasse tuigpaarden. Brandy heeft tot en met augustus 2015 288 winstpunten behaald.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond staan Uromast en negen van zijn nakomelingen geregistreerd. Samen hebben de nakomelingen eind juli 2015 € 2.566 gewonnen.
De ruin Arthos vb KWPN, 2005, MV . Renovo KWPN, fokker A.D.A. Augustinus, is met een winsom van € 931 het meest succesvol. Arthos maakt deel uit van het vierspan waarmee de Duitser Rene Pönsgen internationaal aan menwedstrijden deelneemt.

1.6.3.6.1. Avontuur 528003 05 09449 Stb KWPN

De bruine tuigpaardhengst Avontuur KWPN (V. Uromast KWPN) heeft een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 12 mei 2005 en is gefokt door A. van Veenedaal uit Kapel Avezaath.

Avontuur is volgens de beschrijving van het KWPN een zeer goed ontwikkelde hengst, die zeer goed in het tuigpaardtype staat. Het hoofd is sprekend. De hals is lang, goed gevormd en staat er goed op. De goed ontwikkelde schoft- en schouderpartij is goed van lengte en ligging. De bovenlijn is week, de lendenen zijn goed bespierd. De croupe is goed qua lengte en ligging. Het voorbeen is lang, de stand is licht bokbenig. Het achterbeen is correct gesteld maar iets lang. Het beenwerk straalt veel kwaliteit uit. De hoeven zijn goed qua omvang maar er is sprake van iets ondergeschoven verzenen.

De moeder van Avontuur is de bruine Hackney merrie Inge Beauty NHS (1992, V. John’s Firstling NHS). Volgens het moederrapport van het KWPN is zij een goed ontwikkelde Hackneymerrie met een stokmaat van 160 cm. Het voorbeen heeft voldoende lengte maar is onderstandig en het achterbeen is klein gehoekt. De stap van de merrie is zeer goed en de draf is wat haastig.

Tweede moeder is Hadwich Ruth NHS (1983, V. Wentworth Sylvester NHS).

Avontuur voert 51,3 % Hachney bloed.
In de eerste acht generaties van zijn afstammingstabel komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) negen keer voor. Oregon is verantwoordelijk voor 11,6 % van de bloedopbouw van Avontuur.

In 2008 hebben Driekus Vonk uit Lienden en H.J. van Oort uit Eck en Wiel Avontuur voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

Halverwege het verrichtingsonderzoek heeft de jury besloten het onderzoek van Avontuur te beëindigen, waarna eigenaar Vonk heeft besloten het onderzoek op eigen kosten voort te zetten. Enkele dagen voor de eindbeoordeling heeft de eigenaar besloten Avontuur niet langer aan het onderzoek te laten deelnemen.

In maart 2009 is Avontuur via de herkansing voor de tweede keer toegelaten tot het verrichtingsonderzoek.

In het onderzoek is gebleken dat Avontuur betrouwbaar is en veel bereidheid heeft om te werken. Voor de showwagen beweegt hij zich in zijn lijf goed opwaarts en zet de hals er erg goed op. Hij heeft zeer veel knie-actie en zet de voorbenen ruim voldoende tot goed weg. Het achterbeengebruik is goed. Het zweefmoment van Avontuur is ruim voldoende. De hengst heeft als tuigpaard veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel.

Aan het verrichtingsonderzoek in 2009 hebben acht tuigpaardhengsten deelgenomen, waarvan er maar drie aan de eindbeoordeling hebben deelgenomen.

De jury heeft aan Avontuur negens gegeven voor het front, de actie van het voorbeen en voor zijn looplust. Verder heeft de hengst waarderingen gekregen van een 8,5, twee achten en een zeven. Dat is in totaal een half punt minder dan de waardering die aan Baanbreker KWPN (2006, V. Vaandrager KWPN) is gegeven.

Na afloop van het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN Avontuur geaccepteerd voor de fokkerij.

In 2009 heeft Avontuur na afloop van het verrichtingsonderzoek 22 merries gedekt. Van de veulens die daaruit zijn geboren heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek en daar heeft de eigenaar van Avontuur nog twee veulens aan toegevoegd.

De veulens vormden een uniforme collectie, goed ontwikkelde tuigtypische veulens. De actie van het voorbeen in draf is ruim voldoende tot goed. Het achterbeen heeft ruim voldoende kracht en zou doorgaans verder onder het lichaam gebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op maar zouden meer lichaamshouding moeten tonen.

Na afloop van het afstammelingenonderzoek heeft het KWPN aangegeven dat Avontuur, mede gezien zijn afstamming een zeer bruikbare hengst is. Voorts is aangegeven dat de te dekken merries een goed zweefmoment moeten hebben.

In juli 2010 heeft Toon van Doorn van de Detzkyhoeve in Soest de hengst gekocht en na het dekseizoen gecastreerd. Avontuur is vervolgens als manegepaard gebruikt bij Hippisch Centrum Nieuw Eldorado in Soest.

Het KWPN heeft tien hengstveulens en 17 merrieveulens van Avontuur geregistreerd. Tot en met 2014 is één van de dochters als fokmerrie opgenomen in het stamboek.

Medio 2014 heeft Avontuur een sportindex van 133. Uit het genetisch profiel van Avontuur blijkt dat zijn nakomelingen vaak een armbespierde hals hebben.

1.6.3.7. Vaandrager HBC 02.09018 Stb KWPN

Vaandrager HBC KWPN (V. Manno KWPN) is een zwarte tuigpaardhengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 14 juni 2002 en is gefokt door Krijn Polinder uit Nunspeet.

Vaandrager is een tuigtypisch gebouwde, hoog edele hengst met een lang voorbeen en een wat gebogen achterbeen. Hij heeft de hals er goed op staan en beschikt over een royale schouderpartij. Zijn beenwerk heeft kwaliteit.

De moeder van de hengst is de donkerbruine keur preferente merrie Himone KWPN (1989, V. Renovo KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische merrie met een stokmaat van 167 cm. Ze heeft een zeer goed ontwikkelde schoft en een wat weke rug. Het voorbeen is onderstandig en mist wat lengte en het achterbeen is steil gesteld. De draf heeft voldoende ruimte en stuwing. De merrie beweegt achter sterk en maakt zich mooi in het front.
Himone is ook de moeder van de voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst Pronkheer vb KWPN (1997, V. Harald KWPN).

Tweede moeder is de bruine keur preferente merrie Bimone KWPN (1983, V. Ureterp KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Seinman KWPN (1999, V. Renovo KWPN).

In de eerste acht generaties van de afstammingstabel van Vaandrager HBC komt de stempelhengst Cambridge Cole NHS (1971, V. Walton Searchlight HSB) twee keer voor en de stempelhengst Oregon Sgldt (1960, V. Kurassier Sgldt) dertien keer. Vaandrager HBC voert zowel 18,75 % Cambridge Cole-bloed als ook 18,75 % Oregon-bloed.

De HBC-stal uit Boijl heeft Vaandrager HBC voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2005 in ‘s-Hertogenbosch. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

In het verrichtingsonderzoek blijkt Vaandrager HBC een eerlijke, betrouwbare hengst te zijn die soms nog gespannen is. Hij heeft een zeer actieve stap. Voor de showwagen komt hij goed terug in het front, maar zou de hals er soms meer op moeten zetten. Hij heeft veel actie in het voorbeen en zet het been zeer ruim weg. Zijn achterbeengebruik is zeer goed. Vaandrager HBC heeft veel tot zeer veel zweefmoment en veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingen van Vaandrager HBC zijn gewaardeerd met een 8,5 voor de actie van het voorbeen en voor de andere onderdelen vijf achten. Hij behaalde daarmee in puntentotaal de vierde plaats van de zeven hengsten die na het verrichtingsonderzoek zijn opgenomen in het stamboek.

Verrichtingskampioen 2005 is Vulcano KWPN (2002, V. Manno KWPN, zie 1.6.3.9.) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Vaandrager HBC in 2005 nog 76 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er vijftien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek en de eigenaar van Vaandrager HBC heeft daar nog vijf veulens aan toegevoegd.

De groep beoordeelde veulens bleek een uniforme groep voldoende tot goed ontwikkelde tuigtypische veulens, die met oprichting draven. De actie van het voorbeen is wisselend en de veulens zouden achter meer kracht moeten ontwikkelen. Vastgesteld is dat Vaandrager verbeterend lijkt te werken op de hoofdvorm, de lengte van de nek en de kwaliteit van het beenwerk en is op basis van het afstammelingenonderzoek gehandhaafd voor de fokkerij.

In 2008 heeft Vaandrager HBC de competitie voor aangespannen jonge tuigpaardhengsten gewonnen. De hengst heeft 22 winstpunten verzameld.

In februari 2012 is de hengst verkocht aan David Beachy uit Goshen, dat in het noorden van de staat Indiana in de Verenigde Staten ligt. In de jaren daarna is in Nederland diepvriessperma van Vaandrager HBC beschikbaar.

Eind 2014 heeft het KWPN 190 hengstveulens en 238 merrieveulens van Vaandrager HBC geregistreerd.

Van zijn zonen is de hengst Baanbreker HBC KWPN (2006) goedgekeurd voor de fokkerij. Van de dochters zijn er 72 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Onder hen zijn 32 stermerries, 8 keurmerries en één elitemerrie.

Medio 2015 heeft Vaandrager HBC een sportindex van 150 met een betrouwbaarheid van 77%. Volgens het genetisch profiel hebben zijn nakomelingen de hals er goed op staan. De achterbenen zijn vaak sabelbenig en diverse kinderen hebben een recht kruis. Ze hebben een ruime stap en in draf een hoge actie in het voorbeen.

Succesvolle nakomelingen van Vaandrager HBC zijn:

a. Balero vb KWPN, 2006, hengst, MV. Jonker KWPN, fokker J. Hulst uit Punthorst, heeft deel uitgemaakt van het vierspan van Theo Timmermans dat tijdens de Wereldkampioenschappen vierspannen 2016 in Breda met het Nederlandse team in de landenwedstrijd wereldkampioen is geworden.

b. Constantijn vb KWPN (sportnaam Buurman Baasje), 2007, hengst, MV. Waterman KWPN, eigenaar Bea Dijk uit Nietap, heeft 81 winstpunten behaald en

c. Das’n Dieker vb KWPN (sportnaam Drukwerk), 2008, hengst, MV. Nando KWPN, eigenaren Piet Lijfijt en Egbert Kruiswijk uit De Bilt heeft 95 winstpunten gewonnen.

In het paardenbestand van de Duitse Hippische Sportbond staat Vaandrager HBC met 17 nakomelingen geregistreerd. Medio juli 2015 hebben die samen € 2.542 gewonnen.

In de database van het Franse SIRE staat Vaandrager geregistreerd met tien in Nederland geboren nakomelingen. Enkelen daarvan zijn in Frankrijk uitgebracht in men- of springwedstrijden. De zwarte ruin Celebration HBC vb KWPN (2007, MV. Perfection KWPN), fokker HBC-stal in Boijl, is door Daniël Defez in de jaren 2013 – 2015 in Frankrijk uitgebracht in enkelspan menwedstrijden en heeft € 943 gewonnen.

1.6.3.7.1. Baanbreker HBC 06.02170 Stb KWPN

De zwarte tuigpaardhengst Baanbreker HBC KWPN (V. Vaandrager HBC KWPN) heeft een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 15 april 2006 en is gefokt door Krijn Polinder uit Nunspeet, die ook Baanbreker’s vader Vaandrager HBC heeft gefokt.

Baanbreker HBC is een goed ontwikkelde hengst, die goed in het tuigpaardtype staat. Het hoofd is sprekend. De hals staat er goed op en de goed ontwikkelde schoft- en schouderpartij is goed van lengte en ligging. Het voorbeen is normaal van lengte, de stand is enigszins hol. Het achterbeen is klein gehoekt. Het beenwerk straalt kwaliteit uit.

De moeder van de hengst is de bruine stermerrie Trinova KWPN (2000, V. Nando KWPN). Zij is volgens het KWPN moederrapport een zeer goed ontwikkelde, iets klassiek aandoende, goed in het tuigpaardtype staande merrie met een stokmaat van 172 cm. In draf heeft de merrie veel houding en een goede ruimte en actie in het voorbeen.

Tweede moeder is de bruine keur preferente Ninova KWPN (1995, V. Fabricius KWPN).

Baanbreker voert, gerekend over acht generaties, 15,6 % Hackney bloed. Hoewel in de eerste acht generaties van de afstamming van Baanbreker HBC de stempelhengst Oregon Sgldt (V. Kurassier Sgldt) vijftien keer voorkomt, bedraagt het aandeel van Oregon in de bloedopbouw van Baanbreker HBC slechts 9,1 %.

De hengst is door de HBC-stal voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2009 en daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Tevens is Baanbreker HBC reservekampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden.

Tijdens het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek toont Baanbreker HBC zeer veel bereidheid om te werken. Voor de showwagen beweegt hij zich in zijn lijf ruim voldoende tot goed opwaarts en zet hij de hals er ruim voldoende tot goed op. Ook de knie-actie is ruim voldoende tot goed. Het achterbeengebruik is zeer goed en het zweefmoment is goed tot zeer goed. De hengst heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel.

Aan het verrichtingsonderzoek 2009 in Ermelo is door negen hengsten deelgenomen. Tijdens het onderzoek zijn zes hengsten om uiteenlopende redenen afgevallen. De resterende deelnemers, Avontuur KWPN (2005, V. Uromast KWPN), Baanbreker HBC KWPN en Bakboord HBC (2006, V. Larix KWPN) zijn na afloop van het onderzoek door het KWPN ingeschreven in het stamboek.
Baanbreker HBC was daarbij de verrichtingskampioen.

Naar aanleiding van het onderzoekresultaat is Baanbreker HBC als hengst toegelaten tot de KWPN-fokkerij. Het stamboek heeft daarbij opgemerkt dat verwacht mag worden dat Baanbreker HBC het formaat, de looplust en de kracht vanuit de achterhand kan verbeteren.

Na het verrichtingsonderzoek heeft de hengst in 2009 op het dekstation van Ritsma Show Horses in Wijnjewoude nog 64 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er twaalf aangewezen voor het afstammelingenonderzoek. De HBC-stal heeft daar nog vier zelf uitgekozen veulens aan toegevoegd.

Uit de KWPN-rapportage blijkt dat het een uniforme collectie, wisselend ontwikkelde, tuigtypische veulens was. De ruimte in draf is goed, maar de draf zou met meer actie getoond moeten worden. Het achterbeen vertoont wel kracht, maar zou in een aantal gevallen verder ondergebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er zeer goed op. De lichaamshouding is wisselend.

Door het onderzoekresultaat blijft Baanbreker HBC gehandhaafd voor de fokkerij.

In november 2010 is Baanbreker HBC verkocht aan stal Wijdewormer in Kwadijk en in augustus 2011 is hij gekocht door David Beachy van de Amish-gemeenschap in Goshen in het noorden van de staat Indiana in de Verenigde Staten.

In september 2013 is Baanbreker HBC, in een door het KWPN georganiseerde veiling in Sullivan, Ohio, voor $ 140.000 gekocht door Aquilla King van de Starlite Farm in Hagerstown, dat 60 km ten oosten van de stad Indianapolis in de Amerikaanse staat Indiana ligt.

Eind 2014 heeft het KWPN 45 hengstveulens en 47 merrieveulens van Baanbreker HBC geregistreerd.

Zijn zoon Floran vb KWPN (2010, MV. Roughfield Fantasy NHS) is via de herkansing op driejarige leeftijd aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar na twee-en-halve week is vastgesteld dat hij zich moeilijk laat bewerken en snel is afgeleid. Na overleg tussen de jury en de eigenaar heeft Floran de deelname aan het onderzoek beëindigd.

Van de dochters zijn er elf als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Zeven daarvan zijn stermerrie geworden.

Medio 2015 heeft Baanbreker HBC een sportindex van 137 met een betrouwbaarheid van 49 %.

Uit het genetisch profiel blijkt dat de meeste van zijn nakomelingen de hals er goed hebben opstaan en een schuine schouder en een hoge voorbeen actie hebben. Ook hebben ze een rechte kruisligging en smalle hoeven.

De nakomelingen van Baanbreker HBC zijn medio 2015 nog te jong om al veel te kunnen zeggen over hun prestaties.

1.6.3.8. Victory 02.00678 Stb KWPN

Victory KWPN (V. Manno KWPN) is een schimmel, zwart geboren, tuigpaardhengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 16 maart 2002 geboren en is gefokt W.M. Veneklaas Slots uit Zeijerveld.

Victory is een tuigtypisch gebouwde hengst, die de wat zware, maar voldoende lange hals er goed op heeft staan. De belijning is goed. Victory heeft een lang voorbeen en kwaliteitsvol beenwerk.

De moeder van Victory is de schimmel stermerrie Rinova KWPN (1998, V. Handro KWPN).

Volgens het KWPN-moederrapport is Rinova een goed ontwikkelde, voldoende tuigtypische merrie die wat klassiek aandoet. Ze heeft een stokmaat van 164 cm. In draf heeft de merrie voldoende oprichting, voldoende knie-actie en een goed zweefmoment. Achter heeft Rinova voldoende buiging en ze brengt het achterbeen voldoende onder de massa.

Tweede moeder is de keur preferente schimmelmerrie Hinova KWPN (1989, V. Batello KWPN). Zij is ook de grootmoeder van het concourstuigpaard Rijnberg vb KWPN (stamboeknaam Rex) (1998, V. Fabricius KWPN), die 276 winstpunten heeft behaald.

In de eerste acht generaties van de afstammingstabel van Victory komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) maar liefst 23 keer voor, maar meestal in de achtste generatie. Oregon heeft een aandeel van 28,1 % in de bloedopbouw van Victory. De hengst voert voorts 10,9 % Hackney bloed.

In 2004 is Victory op de Nationale Tuigpaarden Dag kampioen van de tweejarige hengsten geworden.

In 2005 is hij door de combinatie HBC-stal uit Boijl, Martin de Groot uit Giessenburg en Wout Liezen uit Wanneperveen gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

Bij het verrichtingsonderzoek in Ermelo blijkt dat Victory een eerlijke, ongecompliceerde hengst is, die veel bereidheid om te werken heeft. Hij heeft veel houding voor de showwagen, zet de hals er goed op en komt goed terug in het front. Hij heeft veel tot zeer veel actie in het voorbeen. Achter zou hij meer buiging en afdruk moeten tonen. De hengst heeft een goed zweefmoment en veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingen van Victory zijn gewaardeerd met een 8,5 voor de actie van het voorbeen en voor de andere onderdelen heeft de jury drie keer een acht, een 7,5 en een zeven gegeven. Victory behaalde daarmee in puntentotaal de zevende plaats van de zeven hengsten die na het verrichtingsonderzoek zijn opgenomen in het stamboek.
Verrichtingskampioen 2005 is Vulcano KWPN (2002, V. Manno KWPN, zie 1.3.6.9.) geworden.

In 2005 heeft Victory na afloop van het verrichtingsonderzoek 45 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingen onderzoek en de eigenaren hebben daar nog vier zelf uitgekozen veulens aan toegevoegd.

Volgens de KWPN-rapportage waren de beoordeelde veulens voldoende uniform, voldoende tot goed ontwikkeld en zeer tuigtypisch. In draf zetten de veulens de hals er zeer goed op. De actie van het voorbeen is wisselend en het achterbeen zou flitsender moeten worden ondergebracht.

Op basis van het afstammelingenonderzoek is Victory gehandhaafd voor de fokkerij. Het stamboek heeft daarbij aangegeven dat de hengst de tuigtypische eigenschappen lijkt te verbeteren. De te dekken merries dienen achter wel over kracht en buiging te beschikken.

In 2008 is Victory volledig eigendom geworden van de HBC-stal en enkele jaren later is hij naar het buitenland verkocht. Wel is er in Nederland nog een aantal jaren diepvriessperma van hem beschikbaar.

Eind 2014 heeft het KWPN 203 hengstveulen en 193 merrieveulens van Victory geregistreerd.

Van zijn zonen zijn Dancer vb KWPN (2008, MV. Patijn KWPN) en Diederik vb KWPN (2008, MV. Patijn KWPN) in 2011 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Van hen heeft alleen Dancer aan het onderzoek deelgenomen, maar door kreupelheid heeft hij dat onderzoek niet kunnen afmaken.

Van de dochters van Victory zijn er 39 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Onder hen zijn 18 stermerries, twee keurmerries en een elitemerrie.
Zijn dochter Cithilda H KWPN (2007, MV. Harald KWPN) is de moeder van de hengst Image HBC (2013, V. Ditisem KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

Medio 2015 heeft Victory een sportindex van 132 met een betrouwbaarheid van 68 %.

Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Victory de hals er doorgaans recht op hebben staan en strakke lendenen hebben. De kootstand is vaak week. Ook hebben ze vaak weinig schoft en een rechte kruisligging.

Nakomelingen die op keuringen of in de sport succesvol zijn geweest zijn:

a. Beat Me Okydo vb KWPN, hengst, 2006, MV. Harmonie KWPN, fokker A. Hilverda uit Westerbeek, is in 2008 eerste geworden bij de tweejarige tuigpaardhengsten tijdens de Nationale Tuigpaarden Dag. De hengst is in 2015 door de Duitser Sebastian Warneck gebruikt voor zijn tweespan waarmee hij deelneemt aan menwedstrijden. De winsom van de hengst bedraagt € 4.281;

b. Cithilda H ster KWPN, merrie, 2007, MV. Harald KWPN, fokker R. Habing uit Elm, is in 2010 algemeen tuigpaardkampioen geworden op de centrale keuring van Overijssel en is reservekampioen driejarige tuigpaardmerries geworden op de nationale merriekeuring in Ermelo.

c. Dancer vb KWPN, hengst, 2008, MV. Patijn KWPN, fokker R.H.A. & A, Meems uit Assen, is op de hengstenkeuring 2011 uitgeroepen tot reservekampioen bij de driejarige tuigpaardhengsten;

d. Di Sarrono ster KWPN (sportnaam Disaronno), merrie, 2008, MV. Waterman KWPN, van N. Calis uit Zwaagdijk, won in 2013 de nieuwelingencompetitie van de regio west en behaalde 42 winstpunten.

Victory staat met vier nakomelingen in het databestand van de Duitse Hippische Sportbond. De vier nakomelingen hebben samen een winsom van € 6.234. De meest succesvol nakomeling is Beat Me Okydo vb KWPN (zie onder a.).

In de Franse database staat Victory met 5 nakomelingen. Twee van de nakomelingen zijn in springwedstrijden gestart.

1.6.3.9. Vulcano 02.00215 Stb KWPN

Vulcano KWPN (V. Manno KWPN) is een donkerbruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 25 februari 2002 en is gefokt door de gebroeders Den Otter uit Bruchem.

Vulcano is een zeer tuigtypische hengst met een fraaie hals, die er goed op staat. De schouder heeft lengte en de belijning is goed. Het voorbeen heeft veel lengte en het beenwerk is hard en droog.

De moeder van de hengst is de donkerbruine, keur preferente merrie Izandra KWPN (1990, V. Renovo KWPN). Zij is een goed ontwikkelde en tuigtypische merrie, die in draf veel houding en oprichting heeft. Ze heeft een goede actie en ruimte in het voorbeen. Achter toont ze een goede buiging en voldoende kracht.
Izandra was in 1992 reserve kampioen bij de tweejarige merries op de Nationale Tuigpaarden Dag.

Tweede moeder is de bruine, keur preferente Zandra KWPN (1981, V. Proloog KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Handro (1989, V. Waterman KWPN), die na zijn korte fokkerijcarrière een succesvol ereklasse tuigpaard is geworden.
Zandra’s moeder is de bruine keur preferentie merrie Sandra KWPN (1976, V. Kroonprins KWPN), die ook de grootmoeder is van de hengsten Kentucky Boy KWPN (1992, V. Hollands Golden Boy ASB/KWPN) en Ulandro KWPN (2001, V. Manno KWPN, zie 1.6.3.4.).

In de eerste acht generaties van de afstammingstabel van Vulcano komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) dertien keer voor. De bloedopbouw van Vulcano is voor 21,1 % bepaald door Oregon-bloed. Daarnaast voert Vulcano 18,75 % Hackney bloed.

Vulcano is door Stal Kwarten uit Houten voorgebracht op de KWPN hengstenkeuring 2005. Daar is Vulcano aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Bovendien is hij uitgeroepen tot reservekampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

Bij het verrichtingsonderzoek 2005 is Vulcano in het begin snel gespannen. Hij heeft veel tot zeer veel bereidheid om te werken. Voor de showwagen heeft hij veel houding, maar zou hij meer terug moeten komen in het front. Hij heeft een ruime draf en een goede knie-actie. Het gebruik van het achterbeen is zeer goed, met veel buiging en afdruk. Het zweefmoment van Vulcano is ruim voldoende tot goed. De hengst heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

Voor zijn verrichtingen heeft Vulcano een negen gekregen voor zijn houding en een acht voor het zweefmoment. Alle andere onderdelen zijn gewaardeerd met een 8,5. Vulcano behaalde daarmee het hoogste puntentotaal van de zeven hengsten die na het verrichtingsonderzoek zijn opgenomen in het stamboek en is daarmee de verrichtingskampioen 2005 geworden.

In 2006 heeft Vulcano op het dekstation van Lambertus Kwarten in Houten 52 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaar van Vulcano heeft daar nog vier veulens aan toegevoegd.

Volgens de rapportage van het KWPN was het een uniforme collectie matig tot voldoende ontwikkelde en voldoende tuigtypische veulens. De veulens hadden doorgaans onvoldoende actie in het voorbeen en weinig kracht in het achterbeen. In draf zetten de veulens de hals er wel goed op, maar hebben weinig oprichting.

Op grond van de getoonde veulens en het gegeven dat het bloed van Vulcano ruim voldoende in de fokkerij aanwezig is, heeft de hengstenkeuringscommissie eind 2007 besloten Vulcano op wacht te zetten.

Vulcano is daarna ingezet in de mensport en via Mieke van Tergouw terecht gekomen bij de Hongaar Vilmos Jámbor jr., die in de jaren 2010 tot en met 2014 internationaal met hem is gestart in enkelspan menwedstrijden en in training is voor het wereldkampioenschap enkelspan in 2016.

Eind 2014 heeft het KWPN 45 hengstveulens en 39 merrieveulens van Vulcano geregistreerd. Van zijn zonen zijn Colonist KWPN (2007) en Delviro KWPN (2008) goedgekeurd voor de fokkerij.

Tien dochters van Vulcano zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek, Zes van hen zijn stermerrie geworden en twee zijn keurmerrie geworden.

In het voorjaar van 2015 heeft de hengstenkeuringscommissie vastgesteld dat de veulens van Vulcano zeer positief zijn uitgegroeid. Van de in het stamboek opgenomen dochters heeft 80 % het sterpredicaat behaald en twee zonen van Vulcano zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Op basis hiervan is besloten de wachtstatus op te heffen.

Medio 2015 heeft Vulcano een sportindex van 154 met een betrouwbaarheid van 67 %.

Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Vulcano een beter exterieur en betere bewegingen hebben dat het gemiddelde van de populatie. De nakomelingen hebben vooral een rechtopstaande hals en strakke lendenen. Ook hebben ze een enigszins weke kootstand en hard beenwerk.
De stap is nog wel eens toontredend. In draf hebben de nakomelingen veel houding met een krachtig gebruik van het achterbeen.

Succesvolle nakomelingen van Vulcano zijn:

a. Celviro vb KWPN, hengst, 2007, MV. Waterman KWPN, fokker H. Meijering uit oosterhesselen, maakte deel uit van het vierspan van Boyd Exell dat bij het Wereldkampioenschap vierspannen 2016 in Breda individueel wereldkampioen is geworden;

b. Cetrienes vb KWPN, hengst, 2007, MV. Patijn KWPN, van Ronny Beuving uit Hijken heeft 136 winstpunten behaald;

c. Dea KWPN, merrie, 2008, MV. Droomwals KWPN, fokkers H. en W. Veenstra, maakt deel uit van het vierspan waarmee de Duitser Sebastian Heβ aan menwedstrijden in Duitsland deelneemt. Dea heeft een winsom van € 1.531 en

d. Delviro HBC KWPN, goedgekeurde hengst, 2008, MV. Waterman KWPN van de HBC-stal in Boijl, won de hengstencompetitie in 2012 en werd dat jaar ook nationaal kampioen van de aangespannen vierjarige tuigpaarden. In 2013 werd hij tweede in het kampioenschap voor aangespannen dekhengsten. In 2014 is hij tweede bij de strijd om de Oregon Trofee geworden. Delviro HBC heeft 138 winstpunten behaald.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond staat Vulcano met drie nakomelingen geregistreerd. Meest succesvolle nakomeling is Dea vb KWPN (zie onder b.).

In de Franse database van SIRE is Vulcano opgenomen met twee nakomelingen, maar informatie over prestaties van de nakomelingen wordt niet gegeven.

1.6.3.9.1. Colonist 528003 0007 09999 Stb KWPN

De bruine tuigpaardhengst Colonist KWPN (V. Vulcano KWPN) heeft een stokmaat van 165 cm. Hij is op 7 juli 2007 geboren en gefokt door Wim Cazemier uit Nuis, dat tussen Marum en Leek in het Westerkwartier in de provincie Groningen ligt.

De moeder van Colonist is de bruine stermerrie Velony II KWPN (2002, V. Patijn KWPN). Velony II is een 165 cm grote, goed ontwikkelde merrie die voldoende langgelijnd en voldoende tuigtypisch is. In draf maakt zij zich mooi. Ze toont voldoende lichaamshouding en ruim voldoende actie en ruimte. Haar achterbeen- gebruik is zeer goed.

Tweede moeder is de vos stermerrie Lony KWPN (1993, V. Renovo KWPN).
De moeder van Lony is de keur preferente Velony KWPN (1979, V. Indiaan KWPN). Zij bracht het succesvolle concourstuigpaard Gelony KWPN (1985, V. Renovo KWPN) en ze is ook de grootmoeder van de hengst Patijn KWPN (1997, V. Kolonel KWPN).

Colonist voert 25 % Hackney-bloed. In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor. In de bloedopbouw van Colonist levert Oregon een bijdrage van 18%. De hengst Renovo komt in de eerste vijf generaties vijf keer voor en heeft een aandeel van 37,5 % in de bloedopbouw van Colonist.

Cazemier heeft Colonist in 2010 voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring, maar daar bleef het bij het toekennen van het sterpredicaat. Colonist heeft daarop in 2011 deelgenomen aan het Fokkerij Stimulerings Plan en werd daarin reservekampioen.

In 2011 is Colonist opnieuw op de hengstenkeuring voorgebracht en nu werd hij wel aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het in Stegeren gehouden verrichtingsonderzoek blijkt Colonist een eerlijke hengst die heel veel looplust heeft. Hij heeft moeite om zijn looplust te doseren en wordt dan brutaal op de hand. Colonist heeft voor een goede actie en maakt een goed gebruik van zijn achterbeen. Voor de showwagen beweegt hij zeer goed opwaarts en zet de hals er goed op. Hij heeft soms moeite met het terugkomen in het front. Colonist heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met een negen voor de actie van het voorbeen en voor alle andere onderdelen van het onderzoek is een 8,5 gegeven.

Aan het verrichtingsonderzoek 2011 hebben vier driejarige- en twee vierjarige hengsten deelgenomen. Van hen hebben alleen de driejarige Ditisem KWPN (2008, V. Roy M KWPN, zie 1.6.2.2.2.) en Colonist het volledige onderzoek afgerond.

Op basis van het onderzoekresultaat is Colonist toegelaten tot de KWPN-fokkerij. Daarbij is aangegeven dat verwacht wordt dat hij statuur, formaat en ras zal kunnen doorgeven

Na het onderzoek is Colonist voor de fokkerij beschikbaar gesteld op de stations van zijn eigenaren, de gebroeders Van Manen in Ede en Wim Cazemier in Nuis.

In 2011 heeft hij na het verrichtingsonderzoek nog 49 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er negen aangewezen voor het afstammelingenonderzoek en de eigenaren hebben daar nog drie andere veulens aan toegevoegd.

De beoordeelde veulens vormden qua type en ontwikkeling een uniforme groep zeer tuigtypische veulens. Ze hebben maat, formaat en ras. In draf presenteren zij zich met veel allure. Ze hebben een goede actie in het voorbeen en het achterbeen heeft voldoende buiging en ontwikkelt voldoende kracht. Wel zou het achterbeen verder ondergebracht moeten worden. Het halsgebruik en het zweefmoment van de veulens is goed.
Vastgesteld is dat Colonist zijn nakomelingen veel allure en een royaal voorbeengebruik meegeeft. Mede daardoor blijft hij voor de fokkerij beschikbaar.

in april 2013 is Colonist verkocht naar de Verenigde Staten, waar hij zal worden ingezet voor de fokkerij. Voor de Nederlandse fokkerij blijft diepvriessperma beschikbaar.

Eind 2014 heeft het KWPN 48 hengstveulens en 46 merrieveulens van Colonist geregistreerd.

Van de zonen is Hielke vb KWPN (2012, MV. Manno KWPN) via de herkansing aangewezen voor het verrichtingsonderzoek 2015, maar halverwege het onderzoek heeft hij de deelname beëindigd omdat zijn ruggebruik, achterbeengebruik en balans te kort schoten.
In 2016 hebben de zonen Heliotroop VDM KWPN (2012, MV. Reflex M KWPN), Indiana KWPN (2013, MV. Manno KWPN) en Iowa KWPN (2013, MV. Waterman KWPN) aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen. Iowa is daarbij doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek in 2017 en Heliotroop VDM en Indiana zijn na afloop van het onderzoek goedgekeurd voor de fokkerij.

Twaalf dochters van Colonist zijn aangeboden voor opname in het stamboek, maar van hen zijn er slechts zes als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Twee van hen hebben het sterpredicaat behaald.

Colonist is verschillende keren in wedstrijdverband uitgebracht en heeft 36 winstpunten behaald.

Zijn nakomelingen zijn medio 2015 nog te jong om melding te maken van successen bij keuringen of in de sport.

1.6.3.9.2.1. Heliotroop VDM 528003201206737 KWPN

Heliotroop VDM KWPN (V. Colonel KWPN) is een donkere vos hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is op 24 april 2012 geboren en is gefokt door J.W. van Wessel uit Zwartebroek, dat in het noordwesten van de gemeente Barneveld ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Wunita ster preferent KWPN (2003, V. Reflex M KWPN) en tweede moeder is de donkere vos stermerrie Ounita KWPN (1996, V. Cambridge Cole NHS).

De hengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS) komt zeven keer voor in de afstamming van Heliotroop VDM en bepaalt voor 28,1 % het genenpatroon van Heliotroop VDM. De hengst Hoogheid Sgldt (1966, V. Oregon Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de afstamming van Heliotroop VDM elf keer voor.

Heliotroop VDM heeft een aansprekend hoofd, De hals is goed gespierd en staat er goed op. De hengst heeft een schuine schouder die voldoende lang is. De rug, lendenen zijn goed bespierd en de croupe is hellend. Het beenwerk is hard.
De hengst is op de KWPN hengstenkeuring 2016 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. In het in Ermelo uitgevoerde onderzoek toont hij zich als een eerlijke, betrouwbare hengst die snel gespannen raakt. De hengst heeft voor de showwagen veel knieactie en een mooi zweefmoment. Hij buigt het achterbeen goed en brengt het zeer goed onder.
De hengst heeft zeer veel bereidheid om te werken en heeft veel aanleg als tuigpaard. Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met een 7,5 voor zijn front en voor de andere onderdelen een acht of hoger.

Na afloop van het onderzoek is Heliotroop VDM opgenomen in het stamboek. Het KWPN heeft daarbij aangegeven dat de hengst een sterk achterbeengebruik kan doorgeven, maar dat merries dienen te beschikken over veel front.


1.6.3.9.2. Delviro HBC 528003 0008 05794 Stb KWPN

Delviro HBC KWPN (V. Vulcano KWPN) is een zwarte tuigpaardhengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 26 februari 2008 en is gefokt door Hilbert Meyering uit Oosterhesselen, dat tussen Hoogeveen en Emmen in de provincie Drenthe ligt. Meyering is in 2008 uitgeroepen tot tuigpaardenfokker van het jaar.

Delviro HBC is een normaal ontwikkelde zeer tuigtypische hengst met een correct exterieur.

De moeder van de hengst is de bruine Kelvira keur preferent sport KWPN (1992, V. Waterman KWPN). Ze is een normaal ontwikkelde tuigtypische merrie met een stokmaat van 162 cm. Ze heeft een vlotte draf met veel balans. Als concourstuigpaard behaalde ze 155 winstpunten In 2014 bracht ze haar achttiende veulen. Haar dochter Truus keur sport KWPN (2000, V. Renovo KWPN) heeft als concourstuigpaard 204 winstpunten behaald.

Tweede moeder is de schimmel Helvira keur preferent KWPN (1989, V. Batello KWPN). Zij is ook moeder van het concourstuigpaard Melviro vb KWPN (1994, V. Waterman KWPN) die 288 winstpunten heeft behaald.

Gerekend over de eerste acht generaties van zijn afstamming voert Delviro HBC 18,75 % Hackney-bloed. In de eerste acht generaties komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) twintig keer voor. Oregon levert een bijdrage van 22,7 % aan de bloedopbouw van Delviro HBC.

Delviro HBC is in 2011 gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch en aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Stegerden. Tijdens het onderzoek is de hengst achter onregelmatig geworden. Bovendien was in een veterinair rapport sprake van een afwijkend achterbeengebruik. Delviro HBC heeft daardoor het onderzoek niet kunnen afmaken.

In hetzelfde jaar won hij de finale van het Fokkerij Stimulerings Plan.

In 2012 won Delviro HBC de KNHS-competitie eenspannen en werd hij nationaal kampioen van de vierjarige aangespannen tuigpaarden.

In 2013 heeft het KWPN, voorafgaand aan het verrichtingsonderzoek, een groep veulens van Delviro HBC beoordeeld. Het betrof veulens uit dekkingen in 2012, toen de hengst nog niet was goedgekeurd door het KWPN. Het was een qua type en ontwikkeling wisselende groep voldoende tuigtypische veulens. Verschillende veulens zouden de hals er meer op moeten hebben staan en de halzen zijn vaak arm bespierd. De stap heeft weinig souplesse en veel veulens hebben een beperkte actie in het voorbeen. Het achterbeen heeft voldoende buiging, maar zou meer ondergebracht moeten worden.

Op voorstel van de hengstenkeuringscommissie heeft het KWPN-bestuur besloten dat, in het geval Delviro HBC na het verrichtingsonderzoek wordt opgenomen in het stamboek, er in het kader van het afstammelingenonderzoek opnieuw een groep veulens van hem zal worden beoordeeld.

In mei 2013 is Delviro HBC via de herkansing opnieuw toegelaten tot het verrichtingsonderzoek en omdat de hengst al goed heeft gepresteerd in de sport kon hij volstaan met een onderzoek van 21 dagen.

Tijdens het onderzoek blijkt dat Delviro HBC veel tot zeer veel bereidheid om te werken heeft en zich zeer goed laat rijden. Voor de showwagen klimt hij er in en zet hij de hals er goed op. Hij heeft veel tot zeer veel knie-actie. Het achterbeen wordt ruim voldoende gebogen en ondergebracht. Delviro HBC heeft als tuigpaard zeer veel aanleg.

De hengst heeft van de jury voor zijn front een negen gekregen. De houding, de actie van het voorbeen, de looplust en het algemene beeld als tuigpaard zijn gewaardeerd met een 8,5, het zweefmoment met een acht en het gebruik van het achterbeen met een zeven.

Aan het verrichtingsonderzoek 2013 is door zes driejarige- en twee vierjarige hengsten en de vijfjarige Delviro HBC deelgenomen. Aan de eindbeoordeling is deelgenomen door twee driejarige hengsten, één vierjarige hengst en door Delviro HBC.Delviro HBC scoorde van deze vier hengsten de hoogste punten. De beste driejarige hengst was Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN, zie 1.14.1.4.).
Op basis van het onderzoekresultaat is Delviro HBC toegelaten tot de KWPN-fokkerij.

In 2014 is Delviro HBC regelmatig door zijn rijder Harry van Middelaar uitgebracht in tuigpaardenwedstrijden. Tijdens de KWPN-hengstenkeuring is hij tweede geworden in de Oregon Trofee en in het buitenseizoen heeft hij op zes concoursen de kleine limietklasse gewonnen. Op de KWPN-hengstenkeuring 2016 heeft Delviro de Oregon Trofee gewonnen. Delviro HBC heeft 164 winstpunten behaald.

Eind 2015 heeft het KWPN 113 hengstveulens en 110 merrieveulens van Delviro HBC geregistreerd. Van de dochters zijn er inmiddels vijf als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daaronder bevinden zich vier stermerries.

Medio 2015 heeft Delviro HBC een sportindex van 156 met een betrouwbaarheid van 53 %.

Op de Nationale Merrie Keuring 2016 van het KWPN is de Delviro HBC zoon Jägermeister (MV. Larix keur KWPN) kampioen bij de tweejarige tuigpaardhengsten geworden.
In 2016 is vers sperma van Delviro HBC beschikbaar op de HBC-stal in Boijl.

1.6.3.10. Emilano 528003 2009 03901 Stb KWPN

De donkere vos Emilano KWPN (V. Manno KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 29 maart 2009 en is gefokt door E.J.H. & A.J.E. Vernooy uit Schalkwijk.

Emilano is een royaal ontwikkelde, langgelijnde, zeer tuigtypische hengst met een goed exterieur.

Zijn moeder is de vos stermerrie Top Secret KWPN (2000, V. Milano KWPN). Zij heeft een stokmaat van 164 cm en is, na zes veulens te hebben gebracht, overleden.

Tweede moeder is de merrie Ginette KWPN (1988, V. Cambridge Cole NHS).

Gerekend over de eerste acht generaties van zijn afstammingstabel voert Emilano 27,3 % Hackney-bloed. De stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de pedigree van Emilano veertien keer voor. De bijdrage van Oregon aan de bloedopbouw van Emilano bedraagt 18,75 %.

Dat Emilano een stokmaat van 171 cm heeft en als enige tuigpaardhengst het bloed van de veelbelovende, maar vroeg gestorven hengst Milano KWPN (1994, V. Renovo KWPN, zie 1.15.) voert, maakt hem voor de fokkerij interessant.

In 2012 heeft Stefan Rozendaal uit Kootwijk Emilano gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In de kampioenskeuring bereikte hij de derde plaats. Drie weken later heeft Emilano rechtsvoor een peesblessure opgelopen, waardoor hij het hele jaar 2012 was uitgeschakeld.

Om die reden heeft hij pas een jaar later aan het verrichtingsonderzoek kunnen deelnemen.

In het verrichtingsonderzoek heeft Emilano veel bereidheid om te werken getoond en heeft hij zich voldoende laten rijden. Voor de showwagen maakt hij goed gebruik van zijn lichaam en zet hij de hals er goed op. Hij zou meer souplesse moeten hebben. Zijn draf is ruim en hij heeft ruim voldoende tot veel knie-actie. De buiging van het achterbeen en het zweefmoment zijn ruim voldoende tot goed. Emilano heeft veel aanleg als tuigpaard.

Aan het verrichtingsonderzoek 2013 is door zes driejarige-, twee vierjarige- en een vijfjarige hengst deelgenomen. Aan de eindbeoordeling is deelgenomen door twee driejarige hengsten, de vierjarige Emilano en een vijfjarige hengst.

De verrichtingen van Emilano zijn gewaardeerd met een negen voor zijn front, achten voor zijn looplust en voor het algemene beeld als tuigpaard en voor de andere onderdelen heeft hij een 7,5 gekregen.
Daarmee heeft Emilano hetzelfde puntentotaal als Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN), die van de driejarige hengsten het hoogste puntenaantal had. De vijflarige hengst Delviro HBC KWPN (2008, V. Vulcano KWPN, zie 1.6.3.9.2.) had van alle deelnemende hengsten het hoogste puntenaantal.

Op basis van het onderzoekresultaat is Emilano toegelaten tot de KWPN-fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

De eerste jaren van zijn fokkerijcarrière is Emilano beschikbaar geweest op de dekstations van Jan Boeve in Heerde en Reinie Tewis in Westdorp, dat bij Borger in Drenthe ligt.

Emilano heeft in 2014 43 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 2015 tien uitgenodigd voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaar van Emilano heeft daar nog drie veulens aan toegevoegd.

Het KWPN heeft gerapporteerd dat de beoordeelde nakomelingen een qua type en ontwikkeling wisselende collectie voldoende tuigtypische veulens vormden. Het gebruik van het voorbeen is ruim voldoende van ruimte maar zou doorgaans met meer actie getoond moeten worden. Het achterbeen heeft voldoende buiging maar zou meer en krachtiger ondergebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er voldoende op maar zouden doorgaans meer terug moeten komen in het front en er in draf meer in moeten klimmen.

Op basis van het afstammelingenonderzoek is vastgesteld dat Emilano onvoldoende bijdraagt aan de fokkerij. Omdat het bloed van vader Manno en grootvader Renovo volop in de tuigpaardenpopulatie aanwezig is, levert Emilano ook geen bijdrage aan de gewenste bloedspreiding. Daarom is besloten Emilano op wacht te zetten.

Eind 2014 zijn bij het KWPN 21 hengstveulens en 15 merrieveulens van Emilano geregistreerd.

Medio 2015 heeft Emilano een sportindex van 147 met een betrouwbaarheid van 27 %.

1.6.3.11. Graaf Kelly 528003 2011 10194 Stb KWPN

Graaf Kelly KWPN (V. Manno KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 160 cm. Hij is geboren op 4 april 2011 en gefokt door L.U. Rovers uit Daarle, dat in het noordwesten van Twente ligt.

Graaf Kelly is een voldoende ontwikkelde tuigtypische hengst, die even meer persoon zou moeten zijn.

De moeder van de hengst is de donkerbruine stermerrie Wiskelly KWPN (2003, V. Patijn KWPN). Zij is een 163 cm grote, voldoende ontwikkelde merrie met ras. In stap gaat ze achter enigszins wijd. In draf heeft ze een goede oprichting en wordt het voorbeen met voldoende actie weggezet. De merrie toont een goed gebruik van het achterbeen.

De tweede moeder is de vosmerrie Kelly keur sport KWPN (1992, V. Fabricius KWPN), die in 1998 en 1999 tijdens de nationale merriekeuring van het KWPN nationaal kampioen was bij de keur- en elitemerries. Ze is een succesvol concourstuigpaard en heeft 494 winstpunten behaald. In 1997 en 2001 is ze op de Nationale Tuigpaarden Dag uitgeroepen tot Topsportmerrie van het Jaar.

Gerekend over de eerste acht generaties van zijn pedigree voert Graaf Kelly 21,9 % Hackney-bloed. In de genoemde acht generaties komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) vijftien keer voor. Oregon draagt voor 18 % bij aan de bloedopbouw van Graaf Kelly.

Graaf Kelly is door Robbie en Chantal van Dijk uit Odiliapeel voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2014 in ’s-Hertogenbosch. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

Bij het in 2014 in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek blijkt Graaf Kelly eerlijk en betrouwbaar, maar enigszins sensibel te zijn. Hij beschikt over snelle reflexen. Hij is zeer werkwillig en heeft er nog moeite mee zijn looplust te doseren. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op en heeft hij veel knie-actie. Hij zet het voorbeen voldoende ruim weg. De buiging en onderbrenging van het achterbeen is ruim voldoende tot goed. Graaf Kelly heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De jury heeft het front van de hengst en het algemene beeld als tuigpaard gewaardeerd met een 8,5. Voor de houding, de actie van het voorbeen en de looplust is een acht gegeven en voor de overige onderdelen een 7,5.

Aan het in 2014 gehouden verrichtingsonderzoek hebben zeven tuigpaardhengsten deelgenomen, Drie van hen hebben aan de eindbeoordeling deelgenomen.

De zesjarige Dylano KWPN (2008, V. Plain’s Liberator NHS) behaalde de hoogste cijfers. In volgorde van puntenaantal kwam Graaf Kelly op de derde plaats.

Op basis van het onderzoekresultaat is Graaf Kelly goedgekeurd voor de KWPN-fokkerij en ingeschreven in het stamboek. Aangegeven is dat de stamboekleiding verwacht dat de hengst ras en actievolle bewegingen aan zijn nakomelingen zal doorgeven. De voorkeur wordt gegeven om de hengst te paren met merries die maat en formaat hebben.

Graaf Kelly is voor de fokkerij beschikbaar op het station van gebroeders Van Manen in Ede.

1.6.4. Saffraan KWPN 99.02149 Stb KWPN

De vos tuigpaardhengst Saffraan KWPN (V. Fabricius KWPN) heeft een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 5 april 1999 en is gefokt door S. Ausma uit Zevenhuizen, dat in de gemeente Leek in de provincie Groningen ligt.

Saffraan is een voldoende ontwikkelde, tuigtypische hengst met zeer veel ras.

De moeder van de hengst is de keur en preferente vosmerrie Joburga KWPN (1991, V. Renovo KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, langgelijnde, tuigtypische merrie met een opvallend goed ontwikkelde schoft. Haar stokmaat bedraagt 176 cm. Haar draf heeft voldoende actie en ruimte, maar het zweefmoment zou langer moeten zijn. Het achterbeengebruik is krachtig.

Tweede moeder is de keur preferente vos Elburga KWPN (1986, V. Waarborg KWPN), die zeventien veulens bracht, waaronder de voor deelname aan het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst Titan (2000, V. Cambridge Cole NHS), die later als concourstuigpaard 76 winstpunten heeft behaald.

De moeder van Elburga is de nationaal kampioen aangespannen fokmerries Valburga keur preferent KWPN (1979, V. Prins Oregon KWPN). Zij is ook de moeder van de concourstuigpaarden Kunstenaar vb KWPN (1992, V. Fabricius KWPN) en Neptunus vb KWPN ( sportnaam Nobel) (1994, V. Indurain KWPN).

Saffraan is ingeteeld op de hengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS), die zowel via de vader als via de moeder van Saffraan de grootvader van Saffraan is. Saffraan voert daardoor 25 % Hackney-bloed. In de eerste acht generaties van zijn afstammingstabel komt de tuigpaardenstempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) acht keer voor. Saffraan voert, gerekend over acht generaties, 14 % Oregon bloed.

Saffraan is in 2002 door Marcel Ritsma uit Wijnjewoude, dat tussen Drachten en Oosterwolde in de provincie Friesland ligt, voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring en daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek blijkt dat Saffraan eerlijk en betrouwbaar, maar snel gespannen is. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op en komt hij goed terug in het front. Hij heeft veel houding. Saffraan heeft een ruime draf en zeer veel actie in het voorbeen. Hij heeft veel buiging in het achterbeen en brengt het achterbeen goed onder. De hengst heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard

De verrichtingen van Saffier zijn gewaardeerd met een negen voor de actie van het voorbeen en een 8,5 voor de looplust en het algemene beeld als tuigpaard. De overige onderdelen zijn met achten gewaardeerd.

Op basis van het onderzoekresultaat is Saffraan na het verrichtingsonderzoek opgenomen in het stamboek en toegelaten tot de KWPN-fokkerij.

Aan het verrichtingsonderzoek 2002 is door acht tuigpaardhengsten deelgenomen, waarvan er zes het gehele onderzoek hebben afgemaakt. Saffraan heeft van die zes hengsten de hoogste punten behaald en kan daardoor worden aangemerkt als de verrichtingskampioen van 2002.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Saffraan in 2002 op het dekstation van zijn eigenaar in Kornhorn nog 20 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek en de eigenaar heeft daar nog twee zelf uitgezochte veulens aan toegevoegd.

Het was een uniforme collectie, wisselend ontwikkelde, tuigtypische veulens, die over veel ras beschikken. De veulens hebben een korte krachtige stap en de draf heeft voldoende ruimte en zweefmoment. het gebruik van het voorbeen is voldoende tot goed en het achterbeen is krachtig, heeft veel buiging en wordt goed ondergebracht. De veulens draven met zeer veel souplesse en balans. Ze kunnen goed schakelen en tonen veel oprichting en houding.

Na het afstammelingenonderzoek is Saffraan gehandhaafd als fokhengst.

De beoordeling van de driejarige nakomelingen, die op basis van keuringsrapporten in januari 2007 zou worden uitgevoerd, is een jaar uitgesteld omdat er minder dan tien driejarige nakomelingen op keuringen waren beoordeeld. In januari 2008 is de beoordeling wel uitgevoerd en is Saffraan gehandhaafd voor de fokkerij. Daarbij heeft het KWPN gepubliceerd dat de kwaliteit van de dochters van Saffraan beter is dan die van de zonen. Er zijn 17 dochters van drie of vier jaar beoordeeld en aan veertien is het sterpredicaat toegekend.

In februari 2016 is Saffraan verkocht aan de Elite Equine Investment Group in Mattoon, Illinois, Verenigde Staten.

Eind 2015 heeft het KWPN 277 hengstveulens en 265 merrieveulens van Saffraan geregistreerd..

Van de zonen zijn Aureool vb KWPN (2005, MV. Larix KWPN), Barno vb KWPN (2006, MV. Patijn KWPN) en zijn broer Cavanerno vb KWPN (2007) aangewezen hengst voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Ze zijn alle drie wel gestart met het verrichtingsonderzoek, maar hebben hun deelname halverwege het onderzoek beëindigd. Aureool en Barno zijn later geëxporteerd naar de Verenigde Staten. In 2013 heeft het KWPN Barno een licentie gegeven.

Van de dochters van Saffraan zijn er 82 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen zijn er 51 stermerrie geworden, acht hebben het keurpredicaat behaald en één is elitemerrie geworden.

Medio 2015 heeft Saffraan een sportindex van 146 met een betrouwbaarheid van 83 %.

Uit het genetisch profiel van Saffraan blijkt dat zijn nakomelingen vrijwel allemaal een schuine schouderligging, een hellend kruis, hoge verzenen en hard beenwerk hebben. Ook is er vaak sprake van een steil achterbeen en smalle hoeven. De nakomelingen maken een krachtig gebruik van het achterbeen.

In 2015 is Saffraan voor de fokkerij beschikbaar bij Ritsma Show Horses in Kornhorn.

Saffraan is zelf diverse keren in tuigpaardwedstrijden uitgebracht en heeft 55 winstpunten behaald. Hij won de KNHS-hengstencompetities 2004 en 2005. In 2005 en 2007 is hij nationaal kampioen van de aangespannen dekhengsten geworden, terwijl hij in 2004 en 2009 de tweede plaats in dit kampioenschap bereikte. Bovendien heeft Saffraan in 2006 en 2009 tijdens de KWPN-hengstenkeuring de Oregon Cup gewonnen en in 2008 en 2009 op de Nationale Tuigpaardendag de Manno Trofee.

Succesvolle nakomelingen van Saffraan zijn:

a. Wilhelmin KWPN, merrie, 2004, MV. Imondro KWPN, is in 2006 op de Nationale Tuigpaardendag kampioen van de tweejarige tuigpaardmerries geworden. Later heeft ze de hengst Geraut vb KWPN (2011, V. Atleet KWPN) gebracht, die aangewezen is voor deelname aan het verrichtingsonderzoek maar dat onderzoek voortijdig heeft geëindigd;

b. Zuwalda keur KWPN, merrie, 2005, MV. Manno KWPN, heeft als concourstuigpaard van C. Dekker uit Kortenhoef en gereden door Nico Calis uit Opperdoes 88 winstpunten behaald;

c. Amadeus vb KWPN (sportnaam Besterly Amadeus ), hengst, 2005, MV. Manno KWPN, eigenaar Leendert Veerman, is in 2009 nationaal kampioen van de aangespannen vierjarige tuigpaarden en een jaar later van de vijfjarige tuigpaarden geworden. Ook is hij twee keer nationaal kampioen tandems geworden, twee keer nationaal kampioen tweespan en twee keer nationaal kampioen gereden door junioren. Bovendien is Besterly Amadeus twee keer tweede geworden in het nationaal kampioenschap ereklasse en twee keer tweede in het kampioenschap tuigpaarden gereden door dames. Besterly Amadeus heeft 408 winstpunten behaald;

d. Aronica keur sport KWPN, merrie, 2005, MV. Droomwals KWPN, eigenaar Harry Claassen, is in 2008 kampioen van de driejarige tuigpaardmerries op de CK Veghel geworden en heeft in 2009, 2009 en 2010 deelgenomen aan de Nationale Merrie Keuring. Als tuigpaard heeft ze 74 winstpunten behaald en

e. Bastiaan vb KWPN, hengst, 2006, MV. Gaston KWPN, fokker B. van der Veen, is in de regio noord twee keer kampioen gereden onder de zadel. In het enkelspan behaalde Bastiaan 143 winstpunten.

1.6.5. Sander 99.02709 Stb KWPN

Sander KWPN (V. Fabricius KWPN) is een lichte vos tuigpaardhengst met een stokmaat 165 cm. Hij is geboren op 20 april 1999 en is gefokt door de gebroeders Van Dolder uit Stolwijk, dat in de Krimpenerwaard in Zuid Holland ligt.

Sander is een goed ontwikkelde, tuigtypische hengst. De nek is goed gevormd. De hals is goed van lengte en staat er goed op. De rug en lendenen zijn iets week. Het achterbeen is iets sabelbenig.

De moeder van Sander is de ster preferente vos merrie Lilonka KWPN (1993, V. Harald KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, tuigtypische merrie met een stokmaat van 165 cm. De merrie draaft met veel houding en heeft ruim voldoende actie in het voorbeen. De draf is ruim en heeft een goed zweefmoment, maar zou krachtiger moeten zijn. Lilonka is als driejarige kampioen van de centrale keuring in Zuid Holland geweest. Ze is ook de moeder van de tweede bezichtigingshengst Raoel vb KWPN (1998, V. Fabricius KWPN), die als tuigpaard 114 winstpunten behaalde en van de goedgekeurde hengst Globetrotter KWPN (2011, V. Cizandro KWPN, zie 1.14.1.1.1.1.).

Tweede moeder is de zilverappel-vos Bilonka keur preferent KWPN (1983, V. Unitas KWPN), die ook de moeder is van de goedgekeurde hengst Goya KWPN (1988, V. Wilhelmus KWPN, zie 1.2.2.).

Sander voert, gerekend over acht generaties, 12,5 % Hackney bloed. De stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de afstamming van Sander vijftien keer voor. Oregon draagt voor 24,2 % bij aan de bloedopbouw van Sander.

Sander is in 2002 door C. van der Maat uit Houten voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch en is daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In de kampioenskeuring voor driejarige tuigpaardhengsten bereikte hij de derde plaats.

In het verrichtingsonderzoek laat Sander veel bereidheid om te werken zien. Voor de showwagen heeft hij veel houding, zet hij de hals er goed op en komt hij goed terug in het front. Hij heeft ruim voldoende tot veel actie in het voorbeen en heeft een ruime draf. Sander brengt het achterbeen ruim voldoende onder met ruim voldoende buiging en afdruk, maar het achterbeen blijft iets traag. Hij heeft veel aanleg als tuigpaard.

De prestaties van Sander zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het zweefmoment en een 7,5 voor het gebruik van het achterbeen. Voor de overige te waarderen onderdelen heeft hij een acht gekregen.
Op basis van het onderzoekresultaat is Sander na het verrichtingsonderzoek opgenomen in het stamboek en toegelaten tot de KWPN-fokkerij.
Aan het verrichtingsonderzoek 2002 is door acht tuigpaardhengsten deelgenomen, waarvan er zes het gehele onderzoek hebben afgemaakt. Sander heeft van die zes hengsten in puntenaantal de vierde plaats behaald.
Verrichtingskampioen is zijn halfbroer Saffraan KWPN (1999, V. Fabricius KWPN, zie 1.6.4.) geworden.

In 2003 heeft Sander op de dekstations van Van der Maat in Houten en Veenstra in Boijl in totaal elf merries gedekt en dat heeft ook elf veulens opgeleverd. Het KWPN heeft er daarvan tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek dat in 2004 is uitgevoerd. De eigenaar heeft ook het elfde veulen voor het onderzoek aangeboden. Ze vormden een wisselende collectie, voldoende ontwikkelde, in doorsnede tuigtypische veulens, die met oprichting draven en goed terugkomen in het front. De actie van het voorbeen varieert van vlak tot zeer veel actie. Ook het gebruik van het achterbeen is wisselend, van zeer matig tot goed.

Hoewel de nakomelingen van Sander bij het afstammelingenonderzoek niet bijzonder overtuigden is de hengst gehandhaafd voor de fokkerij. In 2004 heeft hij op het station van Harm Jan Veenstra in Boijl gestaan en in de jaren daarna op het station van Bea en Dicky Schilder in Kampen.

In 2008 zou op basis van keuringsrapporten van de driejarige nakomelingen worden beoordeeld of Sander voor de fokkerij kan worden gehandhaafd, maar dat onderzoek is een jaar uitgesteld omdat er te weinig driejarigen op keuringen waren beoordeeld. In 2009 is Sander gehandhaafd voor de fokkerij en enkele jaren later, toen de oudste nakomelingen zeven jaar waren, is Sander definitief goedgekeurd voor de fokkerij.

Eind 2014 heeft het KWPN 143 hengstveulens en 109 merrieveulens van Sander geregistreerd.

Van de zonen is Danser KWPN (2008) goedgekeurd voor de fokkerij. De zonen Zandro vb KWPN (2004, MV. Imondro KWPN) en Alert vb KWPN (2005, V. Ahoy KWPN) zijn wel aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar hebben daar niet aan deelgenomen.
Van de dochters van Sander zijn er 21 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Onder hen zijn zeven stermerries, een keurmerrie en een elitemerrie.

Medio 2015 heeft Sander een sportindex van 133 met een betrouwbaarheid van 64 %.

De nakomelingen van Sander hebben over het algemeen een hellend kruis, hoge verzenen en smalle hoeven. Diverse nakomelingen zijn bokbenig. In draf valt vooral het goede zweefmoment op.

Sander is in 2003 door Kees van der Maat uitgebracht in de KNHS- hengsten-competitie. Van de zes wedstrijden uit de competitie won Sander er vier en in de twee andere wedstrijden is hij tweede geworden. Daarmee heeft hij ook de competitie gewonnen.

In 2004 heeft Bea Schilder Sander in drie wedstrijden uit de competitie gestart. Dat leverde een eerste, een derde en een vijfde plaats op. In 2010 heeft de hengst in Zwolle de wedstrijd om de Gouden Klomp gewonnen.
Sander heeft in het enkelspan 135 winstpunten behaald.

In de fokkerij heeft hij geen paarden gebracht die op keuringen of in de sport aansprekende nationale successen hebben geboekt.

In het paardenbestand van de Duitse Hippische Sportbond is Sander opgenomen met vier nakomelingen. Samen hebben de nakomelingen tot augustus 2015 € 667 gewonnen.

In het Franse bestand van SIRE is Sander met 7 nakomelingen opgenomen, maar van hen zijn geen nakomelingen en ook geen sportprestaties geregistreerd.

1.6.5.1. Danser 528003 0008 03724 Stb KWPN

De vos Danser KWPN (V. Sander KWPN) is een Gelderse hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 23 april 2008 en is gefokt door de familie Schilder uit Kampen.

Danser is een voldoende ontwikkelde hengst die goed in het Gelders type staat. Hij heeft een lichte onderhals. De nek, de hals en de rug hebben een goede lengte. De hals en lendenen zijn voldoende bespierd. De schouderligging en de stand van het achterbeen zijn steil. Danser heeft kwalitatief goed beenwerk.

De moeder van de hengst is de zilverappel vos Sharon voorlopig keur KWPN (1999, V. Ahoy KWPN). Zij is een goed ontwikkelde merrie met een stokmaat van 169 cm, die goed in het Gelders type staat. In de exterieurbeschrijving is sprake van een mooi groot oog, een arm bespierde hals die goed van lengte is en een hol voorbeen. Het fundament is goed van kwaliteit.

Tweede moeder is de zilverappel bruine stermerrie Jytane KWPN (1991, V. Statuur KWPN).

Danser heeft een grotendeels Gelderse afstamming en voert slechts 7 % Hackney bloed. In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor. De inbreng van Oregon is goed voor een bijdrage van 22,7 % aan de bloedopbouw van Danser. Andere stempelhengsten die hebben bijgedragen aan de bloedopbouw van Danser zijn L’Invasion SF, Graaf van Wittenstein Sgldt, Hertog van Gelre Sgldt en Caesar Sgrt.

De familie Schilder heeft Danser voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2011 in ’s-Hertogenbosch. Daar is hij voor de fokrichting Gelders paard aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het in Stegeren gehouden verrichtingsonderzoek heeft Danser een goede bereidheid om te werken laten zien. In de dressuur heeft de hengst laten zien dat hij over een stap, draf en galop beschikt die voldoende ruimte hebben en ook voldoende krachtig zijn. Bij het springen heeft hij ruim voldoende reflexen en techniek. Hij lijkt voorzichtig en heeft voldoende vermogen. Bij het mennen komen zijn ruime basisgangen goed tot uiting. Hij is goed wendbaar en loopt in een goede houding.
De draf van Danser is gewaardeerd met een acht, de stap en de aanleg als dressuurpaard met een 7,5 en de overige onderdelen met een zeven.

Na afloop van het onderzoek is Danser goedgekeurd voor de KWPN-fokkerij en als Gelderse hengst opgenomen in het stamboek. Verwacht wordt dat hij de werkwilligheid en de galop van de populatie Gelderse paarden kan verbeteren.

Bij het op 31 augustus 2013 in Ermelo uitgevoerde afstammelingenonderzoek wordt van Danser een uniforme collectie ruim voldoende ontwikkelde en goed in het Gelders type staande veulens getoond. De veulens hebben uitstraling en bewegen met veel houding en een goede beentechniek, waarbij het achterbeen iets meer zou mogen onder treden.

Op basis van het onderzoekresultaat is Danser gehandhaafd voor de fokkerij.

Eind 2014 heeft het KWPN 23 hengstveulens en 31 merrieveulens van Danser geregistreerd. Twee dochters zijn inmiddels als fokmerrie opgenomen in het stamboek en zijn beide stermerrie geworden.

Danser is voor de fokkerij beschikbaar bij de familie Schilder in Kampen.

1.6.6. Selleen 99.01400 Stb KWPN

e vos Selleen KWPN (V. Fabricius KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 30 maart 1999 en gefokt door G. van Selm uit Nieuwersluis, dat bij Loenen in de provincie Utrecht ligt.

Selleen is een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische hengst. Zijn hals is goed van lengte en staat er zeer goed op.

De moeder van Selleen is de donkere vos stermerrie Ieleen KWPN (1990, V. Exponent KWPN). Ze heeft in 2000 nog een veulen gebracht, maar het is niet bekend waar ze daarna is gebleven.

Tweede moeder is de voorlopige keurmerrie Dereda KWPN (1985, V. Rentmeester KWPN) en haar moeder is de keur preferente bruine Sereda KWPN (1976, V. Iregon KWPN), die ook de grootmoeder is van de goedgekeurde hengst Sire KWPN (1999, V. Jonker KWPN, zie 1.13.2.).

In de eerste acht generaties van de pedigree van Selleen komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) dertien keer voor. Door Oregon is 22,6 % van de bloedopbouw van Selleen bepaald. Voorts voert Selleen, gerekend over acht generaties, 15,6 % Hackney-bloed.

Selleen is in 2002 door Cor van der Maat uit Houten gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch en daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In de kampioenskeuring voor drie jarige tuigpaardhengsten is daarbij de vijfde plaats behaald.

In het verrichtingsonderzoek dat in Ermelo is uitgevoerd toont Selleen zich een eerlijke, betrouwbare hengst die veel bereidheid heeft om te werken. De hengst heeft een krachtige, ruime stap. Voor de showwagen loopt Selleen met zeer veel houding. Hij zet de hals er goed op, komt goed terug in het front en rijst in de voorhand. Hij heeft veel actie in het voorbeen en een ruime draf. Het achterbeengebruik is ruim voldoende tot goed met ruim voldoende buiging en afdruk. Hij heeft veel zweefmoment en looplust. Selleen heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met 8,5 voor zijn houding, voor de actie van het voorbeen en voor het algehele beeld als tuigpaard. Verder heeft Selleen twee achten en een 7,5 gekregen.

Op basis van het onderzoekresultaat is Selleen na het verrichtingsonderzoek opgenomen in het stamboek en toegelaten tot de KWPN-fokkerij.
Aan het verrichtingsonderzoek 2002 is door acht tuigpaardhengsten deelgenomen, waarvan er zes het gehele onderzoek hebben afgemaakt. Selleen heeft van die zes hengsten in puntenaantal de tweede plaats behaald.
Verrichtingskampioen is zijn halfbroer Saffraan KWPN (1999, V. Fabricius KWPN) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Selleen in 2002 op het dekstation Van der Maat in Houten nog 46 merries gedekt.

Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN voor het in 2003 uitgevoerde afstammelingenonderzoek er tien aangewezen en Van der Maat heeft er daar nog twee aan toegevoegd.
In de KWPN-rapportage over het afstammelingenonderzoek is sprake van een uniforme collectie, voldoende ontwikkelde, tuigtypische veulens. De stap van de veulens mist ruimte en kracht. De draf heeft veel ruimte en zweefmoment en de actie van het voorbeen is goed. Het achterbeen heeft voldoende buiging en kracht, maar zou sneller ondergebracht moeten worden. De veulens draven met veel souplesse en balans.

Op basis van het resultaat van het onderzoek is Selleen gehandhaafd als tuigpaardhengst.

Omdat de Australische vierspanrijder Boyd Exell al meerdere keren zijn interesse om Selleen te kopen kenbaar had gemaakt en Van der Maat voldoende andere hengsten had met Fabricius bloed, is in april 2005 besloten in te gaan op het bod van Exell en is Selleen verkocht. De hengst is daarop gecastreerd en naar Engeland gegaan, waar Exell sinds 1993 woont.

Met Selleen in het vierspan won Exell menwedstrijden in Windsor (2006 en 2008), Beekbergen (2007 en 2008), Donaueschingen (2007), Deauville (2007), Hannover (2007) en Stockholm (2007). Op het wereldkampioenschap 2008 in Beesd is de bronzen medaille gewonnen.

In 2010 heeft de Nederlandse vierspanrijder Koos de Ronde Selleen ingepast in zijn vierspan. De Ronde en Selleen maakten deel uit van het Nederlandse team dat in 2010 de landenwedstrijd in Aachen heeft gewonnen.

Het KWPN heeft 65 hengstveulens en 53 merrieveulens van Selleen geregistreerd. Zijn zoon Welleen vb KWPN (2003, MV. Jonker KWPN) is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar heeft dat onderzoek niet succesvol kunnen afsluiten.

Van de dochters zijn er 18 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen hebben elf het sterpredicaat behaald.

Medio 2015 heeft Selleen een sportindex van 118 met een betrouwbaarheid van 53 %.

Uit het genetisch profiel van Selleen blijkt dat de nakomelingen vaak een rechtopstaande hals, een schuine schouder en hoge verzenen hebben. Ze beschikken doorgaans over een ruime stap en hebben in draf veel houding.

In de sport succesvolle nakomelingen van Selleen zijn:

a. Zikoon vb KWPN (sportnaam De Bree), hengst, 2004, MV. Larix KWPN, eigenaar W. Jansen, Olst, heeft in het enkelspan 363 winstpunten behaald en is regionaal kampioen tweespannen geworden en

b. Appievandam vb KWPN, hengst, 2005, MV. Edelman KWPN, fokker familie Ilbrink uit Barchem, eigenaar Harry van de Langenberg uit St. Michielsgestel, vervolgens Etienne Raeven uit Noorbeek en daarna Peter Hoksbergen uit Heerde, heeft in het enkelspan 206 winstpunten behaald. In 2012 heeft hij samen met de keurmerrie Zidalburga KWPN (2004, V. Manno KWPN) met rijder Harry van de Langenberg het KNHS-kampioenschap tweespannen gewonnen.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond is Selleen met drie nakomelingen geregistreerd.

Selleen heeft zelf een winsom voor de in Duitsland gereden wedstrijden van € 4.923 en zijn drie nakomelingen hebben samen € 2.944 gewonnen.
Zijn zoon Zandgraaf vb KWPN (2004, MV. Waterman, fokker M.C. Vonk), die sinds 2014 deel uitmaakt van het vierspan van de Duitser René Pönsgen, heeft een winsom van € 2.667.

In de Franse database van SIRE zijn twee nakomelingen van Selleen opgenomen. De ruin Zwart vb KWPN (2004, MV. Waterman, fokker R.W. van de Put) wordt sinds 2012 door Eva Cadi Verna uitgebracht in menwedstrijden voor tweespannen in Frankrijk. In 2013 en 2014 werd ze nationaal Frans kampioen en in 2014 is een derde plaats behaald in de internationale wedstrijd in Saumur. De winsom van Zwart bedraagt medio 2015 € 3.979.