skip to Main Content

1967 (Absatz Hann x Wohlan Hann)

 

Samenvatting

 

De Hannoveraan Argentan is een bruine hengst die in 1967 is geboren en van 1971 tot en met 1996 vanuit het Landgestüt Celle actief is geweest in de fokkerij.
Hij geldt als de best fokkende zoon van de hengst Absatz Hann (1960, V. Abglanz Trak). Zijn moeder is de schimmelmerrie Worms Hann (1960,V. Wohlan Hann), die de hengst Fururist I Hann (1933, V. Flak Hann) twee keer in haar afstamming heeft staan.

Argentan heeft in zijn vruchtbare leven een grote stimulans gegeven aan de Hannoveraanse fokkerij. Hij heeft iets meer dan 2400 merries gedekt en drie dochters van hem zijn kampioen geworden op de jaarlijkse nationale merriekeuring tijdens de DLG-landbouwdagen. Maar liefst 119 dochters hebben het predicaat staatspremiemerrie ontvangen en 47 dochters zijn moeder geworden van een goedgekeurde hengst.

Eénentwintig zonen van Argentan zijn goedgekeurd voor de fokkerij, waarvan Argentinus Hann (1980), vaak in combinatie met Oldenburgse merries, veruit de meeste invloed op de fokkerij heeft (gehad). In de Westfaalse fokkerij heeft Artwig Hann (1974) een positieve bijdrage aan de fokkerij geleverd.

Argentan bracht zowel dressuur- als springpaarden. Het bekendste sportpaard is de hengst Aramis Hann (1977, MV. Einglas Hann) waar Mario Deslauriers (CAN) in 1984 de finale van de World Cup springen in Gothenburg heeft gewonnen. Later dat jaar heeft de combinatie deelgenomen aan de Olympische Spelen in Los Angeles, waar zowel individueel als met het Canadese team de vierde plaats is behaald.

Argentan was de betrouwbaarheid zelve. Hij is in zijn 29-jarige leven nooit ziek geweest en had geen gebreken. Hij is daarmee een schoolvoorbeeld van een gezond paard. Op hoge leeftijd brak hij zijn kaak, maar ook daarvan is hij snel hersteld. Buiten het dekseizoen hebben vele medewerkers van het Landgestut Celle op de rug van Argentan leren rijden.

Als fokhengst gaf hij eigenschappen als een uitstekend karakter, een ijzeren gestel, een functioneel exterieur, een grote bereidheid om te werken en  prestatievermogen door aan zijn nakomelingen.
Argentan mag met recht een stempelhengst worden genoemd.

 

 

Voorkomen en afstamming

 

Argentan  Hann DE331310415867  is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 14 mei 1967 geboren en is gefokt door Jürgen Clasen uit Blender, dat net ten westen van Verden in Nedersaksen ligt.
Argentan  is een broer van de hengst ArgentanI Hann (1975).

 

Vader

 

De vader van Argentan is de vos hengst Absatz Hann. Hij is op 16 mei 1960 geboren en is gefokt door Willi Brunckhorst uit Hollenstedt, dat tien km ten zuiden van Buxtehude in het noorden van Nedersaksen ligt.

De vader van Absatz is de door het Hauptgestüt Trakehnen gefokte hengst Abglanz (1943). De vaderlijn loopt verder via Termit Trak (1933) en Hyperion Trak (1926) naar de stempelhengst Dampfross Trak (1916).

De moeder van Absatz is de vos merrie Landmoor Hann (1947, V, Landeck Hann) en tweede moeder is de schimmel staatspremiemerrie Schlinka Hann (1941, V. Schlingel Hann).

Absatz is in november 1962 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en daarbij uitgeroepen tot kampioen van zijn jaargang.

Hij is één van de hengsten die na de Tweede Wereldoorlog een enorme invloed heeft gehad op de Hannoveraanse fokkerij. Zijn nakomelingen hadden lichtvoetige bewegingen met veel souplesse, een uitstekend exterieur en een zeldzaam goede instelling, waardoor ze heel gemakkelijk waren te trainen. Hoewel het al meer dan veertig jaar is geleden dat Absatz actief was in de fokkerij, is zijn inbreng in tweede en derde generatie nakomelingen nog altijd zichtbaar.

Absatz heeft 213 in Duitsland geregistreerde fokmerries gebracht, waarvan er 59 staatspremiemerrie zijn geworden. Tweeëndertig dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en 36 zonen van Absatz zijn goedgekeurd voor de fokkerij. In Duitsland zijn 605 nakomelingen van Absatz geregistreerd als wedstrijdpaard.

 

 

Moeder

 

De moeder van Argentans de schimmel staatspremiemerrie Worms Hann (1960, V. Wohlan Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Leibarzt Hann (1978, V. Leibwachter I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder is de schimmel Landschaft Hann (1950, V. Lateran Trak). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Marco Hann (1972, V. Marmor Hann), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek, en Western Star Hann (1981, V. Wenzel I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Via derde moeder Fuchslicht Hann staatspremiemerrie (1945, V. Futurist I Hann) is  de befaamde Hannoveraanse F-lijn dubbel vastgelegd in de moederlijn , want ook Wohlan is een zoon van Futurist I Hann.

Gerekend over acht generaties heeft Argentan een afstamming met 43,8 % Hannoveraans bloed, 28,9 % Trakehner bloed en 21,9 % Engels- en Arabisch bloed.Fokkerijcarrière

Argentan is in het najaar van 1969 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en daarbij uitgeroepen tot reserve-kampioen van de jaargang.
In 1970 heeft hij in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen, dat hij als vierde van de vijftien deelnemende hengsten heeft afgesloten.

Op de website www.sportpferdezucht-haygis.de staat een artikel over Argentan waar onderstaande informatie deels aan is ontleend.

Argentan is van 1971 tot zijn dood in 1996 door het Nedersaksische Landgestüt in Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij. In al die jaren heeft hij tijdens het dekseizoen op een dekstation in Bargstedt gestaan. Bargstedt ligtruim tien km ten zuiden van Stade in het noorden van Nedersaksen.

Argentan  was de betrouwbaarheid zelve. Hij is in zijn 29-jarige leven nooit ziek geweest en had geen gebreken. Hij is daarmee een schoolvoorbeeld van een gezond paard. Op hoge leeftijd brak hij zijn kaak, maar ook daarvan is hij snel hersteld.

Buiten het dekseizoen hebben vele medewerkers van het Landgestut Celle op de rug van Argentan leren rijden.
Als fokhengst gaf hij eigenschappen als een uitstekend karakter, een ijzeren gestel, een functioneel exterieur, een grote bereidheid om te werken en  prestatievermogen door aan zijn nakomelingen.

Argentan wordt tegenwoordig beschouwd als de beste zoon van Absatz en is binnen de Hannoveraanse fokkerij een echter stempelhengst.

Na het dekseizoen 1996 is Argentan in zijn box in het Landgestüt Celle overleden.

 

Dochters

Argentan heeft 2402 merries gedekt en gold als een echte “merriemaker”. Zijn dochters Aragonia Hann (1974, MV. Der Löwe xx), Ascona Hann (1977, MV. Seefischer Hann) en Arabella (1979, MV. Einglas Hann) behaalden alle drie het kampioenschap tijdens de DLG tentoonstellingen in respectievelijk 1978, 1980 en 1984, waar alle Duitse stamboeken aan deelnamen.

Bijzonder succesvol was de paring van Argentan met de merrie Elfenfee Hann (1960, V. Einglas Hann). Elfenfee heeft tien veulens van Argentan gebracht, waaronder:
– de hengst Aramis Hann (1977), waarmee Mario Deslauriers (CAN) in 1984 de finale van de World Cup springen in Gothenburg heeft gewonnen en later dat jaar heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen in Los Angeles;
– de hierboven reeds genoemde merrie Arabella Hann (1979), die in 1984 DLG-kampioen is geworden;
– de merries Adelane Hann (1981) en Anatevka Hann (1983), die beiden succesvol zijn geweest in 1.30 m springconcoursen en
– de hengst Amani Hann (1986, zie hfdst.12.), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-en Westfaalse stamboek en tenminste acht internationale springpaarden heeft gebracht. Amani was zelf ook een succesvol springpaard.

Maar liefst 119 dochters van Argentan hebben het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.
Zevenenveertig dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Arita Hann, 1972, vos, MV. Duden I Hann, is de moeder van de hengsten Marco Hann (1982, V. Mozart Hann) en Pinatubo Oldbg (1992, V. Placido Oldbg).
Marco is goedgekeurd door het ZfdP en Pinatubo door het Mecklenburgse stamboek;

Ambition Hann, 1973, bruin, MV. Julius Caesar xx, is de moeder van de hengst Libertiner Rhein (1991, V. Liberty Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek;

Arnika Hann staatspremiemerrie, 1973, zwart, MV. Ehrenschild Hann, is de moeder van de hengsten Graditz Hann (1979, V. Gardehusar Hann), Graphitan Hann (1983, V. Graphit Hann) en Latent Hann (1985, V. Lanthan Hann).
Graditz is goedgekeurd door het Hessische stamboek; Graphitan door het ZfdP en Latent door het Hannoveraanse- en Oldenburgse stamboek;

Autorin Hann, 1973, vos, MV. Abend Hann, is de moeder van de hengst  Narvik Hann (1979, V. Novize Hann), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek;

Amalinda Hann, 1974,  MV. Duden II Hann, is de moeder van de hengst Wildgraf Hann (1981, V. Wilhelm Tell I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Avus Hann staatspremiemerrie, 1974, schimmel, MV. Aberwitz I Hann, is de moeder van de hengsten Calderon Hann (1982, V.  Cardinal xx) en zijn broer Cardinar Hann (1986). Calderon is goedgekeurd door het Saksische stamboek en Cardinar door het Hannoveraanse stamboek;

Agentin Hann staatspremiemerrie, 1975, bruin, MV. Dominikaner III Hann, is de moeder van de hengst Lonsdale Hann (1990, V. Lemon Tree Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Alsterschöne Hann, 1975, bruin, MV. Aumund Hann, is de moeder van de hengsten Wittgenstein I Hann (1982, V. Wittenberg Hann) en zijn broers Wittgenstein II Hann (1985) en Wittensee Hann (1986), die alle drie zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Amateurin Hann, 1975, vos, MV. Lugano II Hann, is de moeder van de hengst Graz Hann (1980, V.  Garibaldi I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Anmut Hann, 1975, bruin, MV. Einglas Hann, is de moeder van de hengst Last Liberty Oldbg (1993, V.  Lord Liberty Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Hannoveraanse-,  Rijnlandse-, Mecklenburgse- en Zweedse stamboek;

Akonda Hann staatspremiemerrie, 1976, donkerbruin, MV. Lugano I Hann is de moeder van de hengsten Gladstone Hann (1981, V. Götz Hann) en Waidglanz Hann (1983, V. Waidmannsheil Hann). Gladstone is goedgekeurd door het BWP en Waidglanz door het Hannoveraanse- en Oldenburgse stamboek;

Arabella Hann, 1976, bruin, MV. Sender Hann, is de moeder van de hengst Worldchamp Hann (1985, V. World Cup I Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en Rijnlandse stamboek;

Akelei Hann, 1977, bruin, MV. Wicht Hann, is de moeder van de hengst Donavan Hann (1985, V. Derwisch Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Arabel Hann staatspremiemerrie, 1977, zwart, MV. Widerhall Hann, is de moeder van de hengsten Woronow Hann (1995, V. Weltruhm Hann) en zijn broer Wind Dancer Hann (1997). Woronow is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Wind Dancer door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Westfaalse-, Rijnlandse-, Saksische-, Mecklenburgse- en Berlin-Brandenburgse stamboek;

Argentina Hann, 1977, vos, MV. Dominikaner III Hann, is de moeder van de hengst Geronimo Hann (1990, V. Glorieux Oldbg), die is goedgekeurd door het Canadese Sportpaarden stamboek;

Altländerin Hann, 1979, bruin, MV. Lugano II Hann, is de moeder van de hengst More and More Hann (1996, V. Mont du Cantal x), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Argentina Hann, 1979, bruin, MV. Wicht Hann, is de moeder van de hengst Cashman Hann (1989, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Rijnlandse stamboek;

Anisette Hann, 1981, bruin, MV Marmor Hann, is de moeder van de hengst Wesby Hann (1989, V. Wenzel II Hann), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek;

Any Way Hann, 1981,  bruin, MV. Eisenherz I Hann, is de moeder van een niet benoemde hengst (1999, V. Sherwood Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Anna Paola Hann
, 1982, donkerbruin, MV. Perser xx, is de moeder van de hengst Salvanto Hann (1993, V. Salvano Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Annasette KWPN ster preferent prestatie, 1982, schimmel, MV. Wicht Hann, is de moeder van de hengst Neptune KWPN-NA (1995, V. Roemer Westf), die is goedgekeurd door het KWPN/Noord-Amerika en het Europees Arabisch Stamboek voor Shaqya-paarden en Sportpaarden met Arabisch bloed.

Argunda Hann staatspremiemerrie, 1982, zwart, MV. Duden II Hann, is de moeder van de hengst Entertainer Hann (1987, V. Eklatant Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Westfaalse stamboek;

Avanka Hann, 1982, zwart, MV. Lugano II Hann, is de moeder van de hengst Rytm Hann (1994, V. Rio Branco Hann), die is goedgekeurd door het Wielkopolska stamboek;

Ayleen Hann, 1982, vos, MV. Winnetou Hann, is de moeder van de hengst Royal Ascot Hann (1998, V. Raphaël Westf), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Ariette Hann, 1983, zwartbruin, MV. Dagobert Hann, is de moeder van de hengst Rosenass Hann (1999, V. Rosentau Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Annette Hann, 1984, donkerbruin, MV. Duft I Hann, is de moeder van de hengst Buenos Aires Hann (1988, V. Bolero Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Argentana Bavar, 1984, bruin, MV. Donar Bavar, is de moeder van de hengst Cor de Bavaria Bavar (1988, V. Cor de Brillant Bavar), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Agneta Hann, 1985, bruin, MV. Graphit Hann, is de moeder van de hengst Robinson Crusoe Hann (1992, V. Rubinstein I Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek;

Archipelia Hann staatspremiemerrie,
1986, donkerbruin, MV Wicht Hann, is de moeder van de hengst Savant Hann (1994, V. Sandro Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Astoria Hann, 1986, bruin, MV. Adlerflügel Hann, is de moeder van de hengst Eklat Hann (1990, V. Eklatant Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Brandenburgse- en Saksische stamboek;

Athene Hann, 1987, vos, MV. Wedekind Hann, is de moeder van de hengst Parsons Rasputin Hann (1997, V. Raphaël Westf), die is goedgekeurd door het Britse Warmbloed stamboek;

Attache Hann, 1987, bruin, MV. Dynamo Hann, is de moeder van de hengsten Montezuma Hann (1993, V. Mont du Cantal x) en San Cristobal Hann (1994, V. Singular Joter Holst). Montezuma is goedgekeurd door het Saksische stamboek en San Cristobal door het Hannoveraanse stamboek;

Akira Hann, 1988, bruin, MV. Furioso II SF, is de moeder van de hengst Pik Larimar Westf (1998, V. Pik Labionics Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Annett Hann, 1988, bruin, MV. Eisenherz I Hann, is de moeder van de hengst Guiness Oldbg (2005, V. Grand Coeur Oldbg), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

Aurelia Hann staatspremiemerrie, 1988, vos, MV. Novize Hann, is de moeder van de hengst Gran Geste Hann (1995, V. Gran Cru Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraansé stamboek;

Akazie Hann staatspremiemerrie, 1989, vos, MV. Eisenherz I Hann, is de moeder van de hengst Dornkaat Badwu (1996, V. Dornenkönig Badwu), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse-, Berlin-Brandenburgse- en Saksische stamboek;

Alonka Hann, 1989, bruin,  MV. Wolfsburg Hann, is de moeder van de hengsten Monticello Hann (1993, V. Mont du Cantal x) en zijn broer Monte Argentano Hann (1999), die beiden zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Ameise Hann staatspremiemerrie, 1989, bruin, MV. Wienerwald Hann, is de moeder van de hengst Levistan Hann (2004, V. Levisto Z Holst) , die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Zangersheide- en Selle Français stamboek;

Area Hann staatspremiemerrie, 1989, vos, MV. Pik Trumpf Hann, is de moeder van de hengst Campbel Czech Hann (2003, V. Contendro I Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Tsjechische stamboek;

Amina Hann, 1990, vos, MV. Novize Hann, is de moeder van de hengst Souvenir Hann (1999, V. Santorini Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Westfaalse- en Rijnlandse stamboek;

Arabesque Hann, 1990, zwartbruin, MV. Einglas Hann, is de moeder van de hengst Antaeus Hann (1994, V. Acord II Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Saksische-, Beierse- en Zweedse stamboek;

Angelique Hann, 1991, bruin, MV. Adlerflugel Hann, is de moeder van de hengst Rossignol Oldbg (1998, V. Regazzoni Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Antalia Hann staatspremiemerrie, 1991, bruin, MV. Pik Bube I Hann, is de moeder van de hengst Rotspon Hann (1995, V. Rubinstein I Westf), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Rijnlandse-, Beierse- en Selle Français stamboek;

Alea Hann staatspremiemerrie, 1992, donkerbruin, MV. Duft II Hann, is de moeder van de hengsten Lumos Hann (2005, V. Lacantus Holst) en Haydn Opus Hann (2006, V. Hochadel Hann). Lumos is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Westfaalse-, Rijnlandse- en Mecklenburgse stamboek en Haydn Opus door het Mecklenburgse stamboek;

Appoline Hann, 1992, donkerbruin, MV. Dynamo Hann, is de moeder van de hengst Quintus Raa Hann (2008, V. Quidam’s Rubin Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Argentina Hann, 1992. MV. Akzent II Hann, is de moeder van de hengst Graf Argentan Hann (1998, V. Graf Top I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Alabama Hann, 1995, vos, MV.  Dominikaner III Hann, is de moeder van de hengst Londonbeat Hann (2001, V. Lauries Crusador xx), die door het Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Mecklenburgse stamboek is goedgekeurd.

 

 

Goedgekeurde zonen

 

Eénentwintig zonen van Argentan zijn goedgekeurd voor de fokkerij:
Atheïst Hann (1972), Artwig Hann (1972), Amigo AWÖ (1976), Aspekt Hann (1977),
Acaro Z Hann (1978), Artos AWÖ (1979), Aspirant Hann (1979), Ansas Hann (1980), Argentinus Hann (1980), Airport Hann (1982), Argentano Hann  (1982),  A Bromont Hann (1983), Aranjuez Hann (1983), Agent Hann (1984), Aircraft Hann (1984), Advocat Hann (1985), Al Capone Hann (1985), Archipel Hann (1985), Amani Hann (1986), Argrand I Hann (1987) en Argrand II Hann (1988).

De cursief vermelde zonen hebben weinig invloed op de fokkerij gehad en worden hieronder kort aangeduid. De overige goedgekeurde zonen worden verderop in de tekst in de afzonderlijke hoofdstukken 1. – 12. besproken.

Goedgekeurde zonen die van weinig belang zijn geweest voor de fokkerij

De hengst Atheïst Hann (MV. Duden II Hann) is in het najaar van 1974 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is in 1976 en 1977 beschikbaar geweest voor de fokkerij. In Duitsland zijn van Atheïst twaalf nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 7.541 gewonnen.

De hengst Amigo AWÖ (MV. Lachs I Hann) is omstreeks 1979 goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek. De databank van Horsetelex vermeldt zeven nakomelingen van hem, waaronder zijn door het Oostenrijkse stamboek goedgekeurde zoon Animo AWÖ (1987, MV. Cicero AWÖ). Van Animo zijn twee nakomelingen bekend.

De hengst Aspekt Hann (MV. Dominikaner III Hann) is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar van de hengst zijn geen nakomelingen bekend.

De hengst Acaro  Z Hann (MV. Seedischer Hann) is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar de hem zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Artos AWÖ (MV. Darwin Hann) is goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek. De database van Rimondo noemt zeven nakomelingen van de hengst.

De hengst A Bromont Hann (MV. Don Carlos Hann) is goedgekeurd door het Canadese Sportpaarden stamboek. Over zijn fokkerijprestaties is geen informatie beschikbaar.

De hengst Aranjuez Hann (MV. Wörmann Hann) is in het najaar van 1985 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in de herfst van 1986 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 76,71 punten (47e plaats) voor de dressuur behaald, 94,09 punten (37e plaats) voor het springen en 80,63 punten (45e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 53 hengsten deelgenomen. Na het onderzoek is Aranjuez niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van de hengst zijn drie fokmerries en twee wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Argrand I Hann (MV. Grande Hann) is in december 1989 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in de herfst van 1990 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen.
Daarbij heeft hij 107,26 punten (24e plaats) behaald voor de dressuur, 104,30 punten (27e plaats) voor het springen en 105,42 punten (29e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 70 hengsten deelgenomen.
Argrand I is tot 1992 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar van hem zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Argrand II Hann (MV. Grande Hann ) is in november 1990 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In het najaar van 1991 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 70.09 punten (38e plaats) behaald voor de dressuur, 133,28 punten (3e plaats) voor het springen en 90,07 punten (26e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 40 hengsten deelgenomen.
Voor zover bekend is Argrand II niet beschikbaar geweest voor de fokkerij.

 

Nakomelingen in de sport

 

Van Argentan zijn 903 nakomelingen in Duitsland geregistreerd als wedstrijdpaard, waaronder 41 paarden die zijn uitgekomen in Z dressuurwedstrijden of hoger en 54 nakomelingen die zijn uitgekomen in Z springwedstrijden of hoger.
De gezamenlijke nakomelingen hebben samen een winsom van € 983.963.

Succesvolle nakomelingen van Argentan zijn:

Miss Globo (stamboeknaam Alpenrose), merrie, 1972, bruin, MV. Duden II Hann, fokker Johann-Heinrich Rathjens, is van 1982 tot november1984 door Achaz von Buchwald (GER) in internationale springconcoursen uitgebracht. In 1982 zijn wedstrijden in Wiesbaden en Rotterdam gewonnen en in 1983 zijn overwinningen behaald in Mannheim (2x), Hamburg-Flottbek en Berlijn. In november 1984 is de merrie verkocht aan de Brazilaanse hippische sportbond en is Luiz Felipe de Azevedo (BRA) de merrie onder de naam Itschutschuna gaan rijden. De combinatie heeft in 1985 een wedstrijd in Wiesbaden gewonnen. Miss Globo heeft een winsom van circa € 40.000.

Amarillo Hann, ruin, 1974, zwart, MV. Efendi Hann, fokker Hans0 Heinrich Siems,
is van mei 1979 tot oktober 1986 door  Gabriele Gundel (GER) in dressuurwedstrijden uitgebracht. Vanaf 1982 is in Prix St. Georges en Intermediair I wedstrijden gestart. In 1983 is bij de Europese kampioenschappen voor junioren in München-Riem individueel de vijfde plaats behaald en is met het Duitse team de landenwedstrijd gewonnen.
Amarillo heeft een winsom van € 15.900.

Aramis Hann, hengst, 1977, bruin, MV. Einglas Hann, fokker Walter Borstelmann,
heeft met Mario Deslauriers (CAN) in 1984 de finale van de World Cup springen in Gothenburg gewonnen. De combinatie heeft later dat jaar deelgenomen aan de Olympische Spelen in Los Angeles, waar individueel de vierde plaats is behaald en met het Canadese team de vierde plaats is behaald in de landenwedstrijd.

Adelane Hann, merrie, 1981, bruin, MV. Einglas, fokker  Walter Borstelmann,
is van 1989 tot juli 1992 door Dietmar Gugler (GER) in 1.30 m – 1.40m springconcoursen uitgebracht, waarbij af en toe in internationale wedstrijden is gestart. In 1991 is een wedstrijd in Vichy gewonnen en in 1992 is een overwinning behaald in Citta di Caserta.
Van juli 1992 tot het voorjaar van 1996 is de merrie door verschillende ruiters met wisselend succes uitgebracht. Adelane heeft een winsom van € 33.448.

Amani Hann, hengst, 1986, zwart, MV. Einglas Hann,fokker Walter Borstelmann,
is van 1995 tot juni 1999 door Hans-Joachim Giebel (GER) in 1.30 en 1.40 m. springconcoursen in Duitsland uitgebracht. Amani heeft een winsom van € 18.350.

Aramis, Adelane en Amani zijn broers en zuster van elkaar.


Onderscheidingen en Indexen

In 1994 is Argentan wegens zijn grote verdiensten als fokhengst door het Hannoveraanse stamboek uitgeroepen tot “Hengst van het Jaar”.

In 2020 heeft Argentan een dressuurindex van 104 met een betrouwbaarheid van 94 % en een springindex van 76 met een betrouwbaarheid van 97 %.

 


Zonen die van belang zijn (geweest) voor de fokkerij

 

1. Artwig Hann DE33131330027

 

Artwig Hann (V. Argentan Hann) is een zwartbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 2 februari 1974 geboren en is gefokt door Martin Schliecker uit Neuenkirchen, dat halverwege Stade en Buxtehude in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Artwig is de vos merrie Luneboot Hann (1967, V.Lugano II Hann) en tweede moeder is de vos Ahnenfürstin Hann (1956, V. Abglanz Trak).

De stempelhengst Abglanz Trak (1943, V. Termit Trak) komt zowel aan vaderszijde- als aan moederszijde als overgrootvader voor in de afstamming van Artwig en heeft daarmee een inbreng van 25 % in zijn erfelijke eigenschappen.
Gerekend over acht generaties heeft Artwig een afstamming met 45,3 % Hannoveraans bloed, 27,3 % Engels-en Arabisch volbloed en 27,3 % Trakehner bloed.

Artwig is in het najaar van 1976 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en later ook door het Westfaalse stamboek. Hij is van 1977 tot en met 2001 voor de fokkerij beschikbaar gesteld door het Noordrijn-Westfaalse Landgestüt in Warendorf.

Acht dochters van Artwig zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Atlanta Westf staatspremiemerrie, 1976, MV. Fernzauber Westf, is de moeder van de hengst Detektor Westf (1997, V. Der Clou Hann), die is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek;

Ariane Westf staatspremiemerrie, 1982, bruin, MV.Weinhang Westf, is de moeder van de hengst Lucido Westf (2000, V. Laurentianer Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse-en het Mecklenburgse stamboek;

Amarena Westf, 1984, bruin, MV. Dorn Westf, is de moeder van de hengsten Ferguson Westf (1988, V. Frühlingsrausch Westf) en Filipo Westf (1994, Ferragamo Rhein).  Ferguson is goedgekeurd door het  Rijnlandse stamboek en Filipo door het Westfaalse- en het Saksische stamboek;

Accade Westf, 1986, vos,  MV. Diplomat Hann, is de moeder van de hengst Prinz Wilhelm Westf (1994, V. Prinz Segelhorst Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek;

Arabella Westf,1986, bruin, MV. Octavo xx, is de moeder van de hengst Felin Westf  (1996, V. Florestan I Rhein), die is goedgekeurd door het Westfaalse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek;

Annouschka Westf, 1987,  vos, MV. Dacapo Westf, is de moeder van de hengst Prinz Artwig Westf (1993, V. Prinz Segelhorst Westf), die is goedgekeurd door het Berlin-Brandenburgse- en het Saksische stamboek;

Angelique Westf, 1989, donkerbruin, MV. Perlkönig Westf, is de moeder van de hengst Monterey Westf (1996, V. Montmartre Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en

Atlanta Westf, 1993, bruin, MV. Admiral I Hann, is de moeder van de hengst Liebeszauber Westf (1998, V. Laurentianer Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek.

Tien zonen van Artwig zijn goedgekeurd voor de fokkerij:
Aragon Westf (1978), Attache Westf (1979), Agronom Westf (1980), Akrobat Westf (1980), Artenstolz Westf (1980), Aladin Westf (1982), Armani Westf (1983), Anbajo Westf (1984), Agatenango Westf (1988) en Arlinus Westf (1989).

De cursief vermelde zonen hebben weinig invloed op de fokkerij gehad en worden hieronder kort aangeduid. De overige goedgekeurde zonen worden verderop in de tekst in afzonderlijke hoofdstukken besproken.

De hengst Aragon Westf (MV. Massud xx) is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek, maar is voor zover bekend niet actief geweest in de fokkerij. Aragon is door Stefanie Held (GER) tot op M2-niveau in dressuurwedstrijden uitgebracht.

De hengst Agronom Westf (MV. Hirschberg Westf) is in oktober 1982 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Hij is alleen in 1983 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn twee nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Akrobat  Westf (MV. Ducker Westf) is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek ZVCH, maar voor zover bekend heeft de hengst geen rol van betekenis gespeeld in de fokkerij.

De hengst Artenstolz Westf (MV. Wohlklang Hann) is in 1982 goedgekeurd door het Rijnlandse-en het Westfaalse stamboek. In het najaar van 1983 heeft hij in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 102,08 punten heeft behaald. Met dat resultaat is hij zesde geworden van de twaalf deelnemende hengsten. Artenstolz is in Duitsland alleen in 1983 en 1984 ingezet in de fokkerij. Van hem zijn veertien nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 3.266 gewonnen. Later is hij geëxporteerd naar Canada, waar hij is goedgekeurd door het Canadese Warmbloed stamboek. Tot en met 2005 had het stamboek zestien veulens van hem geregistreerd.

De hengst Aladin Westf (MV. Frühlingsrausch Westf) is in oktober 1984 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. In het najaar van 1985 heeft hij in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij de hoge score van 131,67 punten behaald. Aladin is maar kort actief geweest in de fokkerij. Twee dochters zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek en één nakomeling is geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Anbajo Westf (MV. Weinhang Westf) is in oktober 1986 in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse stamboek, maar hij heeft in de fokkerij geen rol van betekenis gespeeld.

In Duitsland zijn 484 nakomelingen van Artwig geregistreerd als wedstrijdpaard. Vijftien nakomelingen zijn gestart in Z dressuurwedstrijden of hoger en 22 nakomelingen zijn in 1,30 m springwedstrijden of hoger gestart.
Alle nakomelingen hebben samen € 555.254 gewonnen.

De meest succesvolle nakomelingen zijn:

Avantgarde Westf, ruin, 1983, bruin, MV. Dorn Westf, fokker Franz Pinnekämper,
is van 1992 tot 2002 door Wiljo Klein (GER) in nationale Grand Prix dressuurwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft een winsom van € 38.873 en

Aquarell Westf, ruin,1989, bruin, MV. Frühlingstraum Westf, fokker Manfred Tebbe,
is van juni 1996 tot september 1998 door Hubertus Schmidt (GER)  in dressuurwedstrijden uitgebracht, waarbij vanaf juli 1997 in Grand Prix wedstrijden is gestart. Aquarell heeft een winsom van € 20.766.

Artwig heeft in 2020 een dressuurindex van 97 met een betrouwbaarheid va 94 %
en een springindex van 66 met een betrouwbaarheid van 95 %.

 

 

1.1.   Attaché Hann DE331310129079

 

Attaché Hann (V. Artwig Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 25 januari 1979 geboren en is gefokt door Wilhelm Rethemeyer uit Legerich, dat circa vijftien km ten zuidwesten van Osnabrück in het noorden van Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Attaché is de vos staatspremiemerrie Diplomatin Hann (1972, V. Diplomat Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Prinz Wilhelm Westf (1994, V. Prinz Segelhof Westf), die is goedgekeurd door  het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek.
Tweede moeder van Attaché is de vos Polonaise Hann (1957, V. Poet xx).
Gerekend over acht generaties heeft Attaché een afstamming met 58,6 % Hannoveraans bloed, 23,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 18,0 % Trakehner bloed.

Attaché is in het najaar van 1981 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Later heeft ook het Westfaalse stamboek de hengst goedgekeurd.
Hij is van 1982 tot en met 1987 in Noordrijn-Westfalen beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zijn zoon Attraktiv Westf (1986) is goedgekeurd voor de fokkerij en wordt verderop in de tekst besproken.

In Duitsland zijn 51 nakomelingen van Attache geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 162.895.

De meest succesvolle nakomeling is
Aurigeno Westf, ruin, 1987, bruin, MV. Angelo xx, fokker Paul Groβe-Scharmann.
De ruin is van 1992 tot  2006 door Nicole Gläser – Käppeler (GER) in dressuurwedstrijden uitgebracht. De combinatie is vanaf 1995 in Prix St. George wedstrijden gestart en vanaf 1999 in internationale Grand Prix wedstrijden. In 2000 zijn overwinningen geboekt in de Grand Prix en de Kür in Hickstead, In 2001 is met het Duitse team de landenwedstrijd dressuur tijdens het CDIO Hickstead gewonnen. In 2002 is de tweede plaats behaald in de GP Special tijdens het CDI München-Riem. In 2004 zijn tweede plaatsen behaald in de GP Special bij het CDI Saumur en in de Grand Prix bij het CDI Frankfurt. In 2006 zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix en de GP Special bij het CDI Bern. De combinatie heeft € 86.849 gewonnen.

 

 

1.1.1.  Attraktiv  Westf  DE341410794686

 

Attraktiv Westf (V. Attaché Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1986 geboren en is gefokt door Rudolf Lange uit Goch, dat op circa vijftien km van de Nederlandse plaats Boxmeer in Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Attraktiv is de bruine merrie Ramona Westf (1975, V. Romadour II Westf). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Coeur d’Amour ZVCH (1993, V. Coeur de Nuit Holst), die is goedgekeurd door het Zwitserse ZVCH stamboek.
Tweede moeder van Attraktiv is de vos Letzte Sekunde Westf (1967, V. Lucius xx).
Gerekend over acht generaties heeft Attraktiv een afstamming met 44,5 % Hannoveraans bloed, 24,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 13,3 % Trakehner bloed.

Attraktiv is in november in 1988 in Aken goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek. Ook het Westfaalse stamboek heeft Attraktiv toegelaten tot de fokkerij.
In het najaar van 1989 heeft Attraktiv in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 100,01 punten (10e plaats) behaald voor de dressuur, 99,05 punten (10e plaats) voor het springen en 98.89 punten voor zijn totale prestatie.

Attraktiv is tot en met 1998 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van hem zijn  83 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek; acht van hen hebben het predicaat staatspremiemerrie behaald.

Twee dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Abendsonne Westf, 1990, MV. Sioux Westf, is de moeder van de hengst Corotino Westf (2002, V. Coromino Oldbg), die is goedgekeurd door het Europees Arabisch stamboek voor Shagya paarden;

Aensley GFF Westf, 1993, bruin, MV. Martini Westf, is de moeder van de hengsten Merci GFF Westf (1999, V. Mon Cheri Hann) en Rocco GFF Westf (2000, V. Rapallo Westf), die beiden zijn goedgekeurd door het RBF Coloured Warmblood stamboek;

Zijn zoon Amigo Westf (1990, MV. Fantast Westf) is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek, maar heeft in de fokkerij geen rol van betekenis gespeeld.

In Duitsland zijn 117 nakomelingen van Attraktiv geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van  € 41.106.

Attraktiv heeft in 2020 een dressuurindex van 89 met een betrouwbaarheid van 79 % en een springindex van 62 met een betrouwbaarheid van 76 %.

 

 

1.2. Armani  Westf  DE341410731483

 

Armani Westf (V. Artwig Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1983 geboren en is gefokt door Leo Deitert uit Schöppingen, dat tien km ten zuidwesten van Burgsteinfurt in het noordwesten van Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Armani is de bruine merrie Lagune Hann (1973, V. Lakai Hann) en tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Durina Hann (1968, V Duft II Hann). Gerekend over acht generaties heeft Armani een afstamming met 59,4 % Hannoveraans bloed,  23,4 % Trakehner bloed en 15,6 % Engels- en Arabisch volbloed.

Armani is in oktober 1985 in München-Riem goedgekeurd door het Beierse stamboek.
In de herfst van 1986 heeft hij in München-Riem deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, dat hij als verrichtingskampioen heeft afgesloten. Aan de test hebben 30 hengsten deelgenomen.
In april 1987 heeft het Oldenburgse stamboek Armani op een keuring in Vechta erkend.

Armani is tot en met 1989 actief geweest in de fokkerij.

Zijn dochter staatspremiemerrie Revanche P Bavar (1988, MV. Report II Westf) is de moeder van de hengst Pacelli W Bavar (1995, V. Piaster Bavar), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.

Van Armani zijn 27 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 13.671 gewonnen.

 

 

1.3.  Agatenango Westf  DE341410612988

 

Agatenango Westf (V. Artwig Hann) is een vos hengst met een stokmaat 168 cm.
Hij is in 1988 geboren en is gefokt door Laurenz Engbert uit Tecklenburg, dat 15 km ten westen van Osnabrück in het noorden van Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Agatenango is de donkerbruine merrie Paschina Westf (1983, V. Pandur Hann) en tweede moeder is de donkerbruine Petite Hann (1974, V. Pik Junge Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Agatenango een afstamming met 46,1 % Hannoveraans bloed, 32,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 14,8 % Trakehner bloed.

Agatenango is in oktober 1990 in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. In de zomer van 1981 heeft hij in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen.  Daarbij heeft hij 131,25 punten (4e plaats) voor de dressuur behaald, 108,28 punten (18e plaats) voor het springen en 125,64 punten (6e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 60 hengsten deelgenomen.

Agatenango is tot 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn twaalf dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek.

In Duitsland zijn 25 nakomelingen van Agatenango geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 20.453 gewonnen.

In 2020 heeft Agatenango een dressuurindex van 93 met een betrouwbaarheid van 72 %.

 

 

1.4.  Arlinus  Westf   DE341410639889

 

Arlinus Westf (V. Artwig Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1989 geboren en is gefokt door Wilhelm Gunnewyck uit Gronau, dat enkele kilometers ten oosten van Enschede in Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Arlinus is de donkerbruine merrie Obhut Rhein (1972, V. Obermaat xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Rapolino Westf (2000, V. Rockwell Rhein), die is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek.
Tweede moeder van Arlinus  is Attika Rhein (1964, V. Aarstein Westf).
Gerekend over acht generaties heeft Arlinus een afstamming met 38,3 % Hannoveraans bloed, 35,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 17,2 % Trakehner bloed.

Arlinus is in oktober 1991 in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. In het najaar van 1992 heeft hij in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waar hij 86,77 punten (12e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 91,44 punten (12e plaats) voor het springen en 88,85 punten (12e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben zestien hengsten deelgenomen.

Arlinus is tot en met 1998 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn tien dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek. Daarnaast zijn 36 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 26.503.

In 2020 heeft Arlinus een dressuurindex van 72 met een betrouwbaarheid van 70 %.

 

 

2.  Aspirant  Hann DE331313302479 / DVE 302

 

Aspirant Hann (V. Argentan Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 28 februari 1979 geboren en is gefokt door Heinz Sonneborn uit Barsinghausen, dat circa vijftien km ten westen van Hannover in Nedersaksen ligt.
De moeder van Aspirant is de bruine merrie Patricia Hann (1971, V. Perser xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Salvanto Hann (1993, V. Salvano Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder van Aspirant is de bruine Susette Hann (1965, V. Sioux Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Aspirant een afstamming met 40,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 40,6 % Hannoveraans bloed en 15,6 % Trakehner bloed.

Aspirant is in 1981 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en voor één jaar ook door het Deense stamboek. Op 6 maart 1993 heeft het Deense stamboek Aspirant definitief goedgekeurd.
Het Deense stamboek heeft gemeld dat Aspirant een voldoende grote hengst is met een goed type. Hij heeft een mooi hoofd en een goede hals. De schouderligging is goed en de schoft is goed gemarkeerd. De lendenen zijn enigszins strak en de voor- en achterbenen zijn goed gesteld. De bewegingen zijn goed, maar zouden meer souplesse moeten hebben.

In november 1995 heeft het Deense stamboek het predicaat elite  toegekend aan Aspirant.

Aspirant is van 1982 tot en met 1998 in Denemarken beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het Deense stamboek heeft 274 nakomelingen van hem geregistreerd.

Zijn zoon Aspari DWB (1985) is goedgekeurd voor de fokkerij, maar hij heeft geen rol gespeeld in de fokkerij.

Van Aspirant zijn 62 nakomelingen in sportwedstrijden (34 dressuur en 34 springen) uitgebracht.
In 2020 heeft Aspirant in Denemarken een dressuurindex  van 68 en een springindex van 76.

 

 

3.  Ansas Hann DE331313319780

 

Ansas Hann (V. Argentan Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 4 mei 1980 geboren en is gefokt door Hans Burfeindt uit Farven, dat circa vijftien km ten zuidwesten van Stade in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Ansas is de bruine staatspremiemerrie Ebilla Hann (1971, V. Endflug Hann) en tweede moeder is bruine Anna Hann (1965, V. Aberwitz I Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Ansas een afstamming met 60,1 % Hannoveraans bloed, 21,1 % Engels- en Arabisch bloed en 18,8 % Trakehner bloed.

Ansas is in oktober 1982 in Oldenburg goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Hannoveraanse stamboek.
In het najaar van 1983 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij 111,32 punten behaald en daarmee is hij 17e geworden van de 54 deelnemende hengsten.

Ansas is tot 1990 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 17 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek, waarbij twee dochters het predicaat staatspremiemerrie hebben ontvangen.

In Duitsland zijn 24 nakomelingen van Ansas geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 19.817 gewonnen.

 

 

4.  Argentinus Hann DE331313302680

 

Argentinus Hann (V. Argentan Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 15 februari 1980 geboren en is gefokt door Jacob Büther uit Hollern, dat bij Stade in het noorden van Nedersaksen, vlak aan de Elbe ligt.
De moeder van Argentinus is de vos staatspremiemerrie Dorle Hann (1965, V. Duden II Hann) en tweede moeder is de vos Winterrose Hann (1958, V. Wirbel II Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Argentinus een afstamming met 65,6 % Hannoveraans bloed, 16,4 % Trakehner bloed en 14,8 % Engels- en Arabisch volbloed.

Argentinus is in oktober 1982 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en erkend door het Rijnlandse stamboek.
In het najaar van 1983 heeft Argentinus in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 126,00 punten behaald. Hij heeft het onderzoek als  derde van de 54 deelnemende hengsten afgesloten.
Na het onderzoek heeft het Hannoveraanse stamboek Argentinus goedgekeurd  en later hebben alle Duitse stamboeken met uitzondering van het Holsteinse stamboek Argentinus goedgekeurd, c.q. erkend. Ook het SBS-, het Selle Français- en het SI Unire stamboek hebben Augustinus erkend.

Argentinus is door verschillende ruiters in de periode 1984 – 1991 tot op M-niveau in de springsport uitgebracht.

Hij is tot zijn dood in 2007 actief geweest in de fokkerij en ook na zijn dood zijn met gebruik van diepvriessperma nog diverse nakomelingen geboren.
Argentinus is op 24 augustus 2007 aan een darmverstopping overleden.
Hij is de meest invloedrijke zoon van Argentan Hann.

Van Argentinus zijn 1349 dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en daarvan zijn 106 dochters bekroond tot staatspremiemerrie.
Niet alleen het Oldenburgse stamboek, maar ook het Hannoveraanse- en het Westfaalse stamboek hebben elk meer dan 100 nakomelingen geregistreerd.

Het KWPN heeft 164 nakomelingen van Argentinus geregistreerd.
Volgens de database van Horsetelex heeft het BWP 164 nakomelingen geregistreerd en het Zangersheide stamboek 61.

Het SBS heeft 27 nakomelingen van Argentinus geregistreerd en het NRPS drie. In de database van het Anglo-Europese stamboek staan 45 nakomelingen van Argentinus, maar verschillende nakomelingen zijn ook bij andere stamboeken geregistreerd.
In Frankrijk zijn 192 merries geïnsemineerd met zaad van Argentinus. Daaruit heeft het Selle Français 89 nakomelingen geregistreerd.

Van Argentinus zijn 96 dochters moeder van één of meer goedgekeurde hengst(en) geworden en 97 zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) heeft 1984 nakomelingen van Argentinus geregistreerd als wedstrijdpaard. Tot en met 2020 hebben zij samen € 5.752.122 gewonnen.
Hierbij moet bedacht worden dat de FN alle resultaten registreert die worden behaald door Duitse ruiters. Daarnaast worden ook de prijsgelden meegeteld die in Duitse wedstrijden zijn gewonnen door niet-Duitse ruiters.

Van de nakomelingen zijn er 229 uitgebracht in 1,30 m. springwedstrijden of hoger en 54 in Z dressuurwedstrijden of hoger.

Eind 2020 heeft Argentinus een dressuurindex van 105 met een betrouwbaarheid van 98 % en een springindex van 112 met een betrouwbaarheid van 99 %.

Voor uitgebreide informatie over Argentinus en zijn nakomelingen wordt verwezen naar de pagina Argentinus Hann op deze website www.stempelhengsten.eu.

 

5.  Airport Hann  DE331313302182

 

Airport Hann (V. Argentan Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 15 februari 1982 geboren en is gefokt door Christian Gerdes uit Bargstedt, dat ruim tien km ten zuiden van Stade in het noordwesten van Nedersaksen ligt.
De moeder van Airport is de donkerbruine merrie Liduna Hann (1973, V. Lukas Hann) en tweede moeder is de schimmel Weinbrise Hann (1967, V. Wicht Hann).

Weinbrise is ook de moeder van de hengsten Agent Hann (1984, V. Argentan Hann, zie hfdst 7. ) en zijn broer Archipel Hann (1985) en ze is de tweede moeder van de hengsten Donavan Hann (1985, V. Derwisch Hann), Cashman Hann (1989, V. Contender Holst), Savant Hann (1994, V. Sandro Holst), Neptune KWPN-NA (1995. V. Roemer Westf) en van de fokmerrie Sissi Hann (1992, V. Sandro Holst), die de moeder is van vier goedgekeurde  “van Paemel” hengsten.
Agent is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Deense stamboek; Donavan, Archipel en Savant zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek; Cashman is goedgekeurd door het Hannoveraanse-en het Rijnlandse stamboek en Neptune is goedgekeurd door het KWPN-Noord Amerika en het Europees-Arabische stamboek voor Shagyapaarden.
Gerekend over acht generaties heeft Airport een afstamming met 62,5 % Hannoveraans bloed, 21,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 15,6 % Trakehner bloed.

Airport is in februari 1985 in Adelheidsdorf goedgekeurd door het Hannoveraaanse stamboek. Hij heeft in het najaar van 1985 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 114,44 punten (5e plaats) heeft behaald voor de dressuur, 116,45 punten (8e plaats) voor het springen en 110,52 punten (10e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 34 hengsten deelgenomen.

Airport is tot en met 2007 door het Landgestüt Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 189 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek en dertig dochters zijn benoemd tot staatspremiemerrie.

Acht dochters van Airport zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Abendfee Hann, 1987, zwart, MV. Mozart Hann, is de moeder van de hengst Everden Hann (1996, V. Eiger I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Tsjechische stamboek;

Airline Hann, 1987, donkerbruin, MV. Aperitif Hann, is de moeder van de hengst Woody Allen May Hann (1996, V. Wolkentanz I Hann), die is goedgekeurd door het ZfdP;

Angelina Hann, 1987, vos, MV. Glander Hann, is de moeder van de hengst Schow Men Hann (1993, V. Sao Paulo Oldbg), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Aerobic Hann, 1988, vos, MV. Aperitif Hann, is de moeder van de hengst Levator Hann (2000, V. Londonderry Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Argentina Hann staatspremiemerrie, 1988, zwart, MV. Aperitif Hann, is de moeder van de hengst Royal Senna Hann (1994, V. Rubinstein I Westf), die is goedgekeurd door het Canadese Warmbloed Paardenstamboek;

Aerobic Hann staatspremiemerrie, 1989, zwart, MV. Aderlass Hann, is de moeder van de hengst McLaren Badwu (1993, V. Matcho Son Hann), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

Attention Hann. 1990, donkerbruin, MV. Aperitif Hann, is de moeder van de hengst Conti Hann (1998, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Zuid-Afrikaanse Warmbloed Paardenstamboek;

Aischa Hann, 1997, vos, MV. Wildfang Hann, is de moeder van de hengst Mirambeau Hann (1999, V. Metternich Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

De zoon Arizona Hann (1993, MV. Denberg Westf) is goedgekeurd door het Poolse Sportpaarden stamboek, maar van hem zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 391 nakomelingen van Airport geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 209.991.

Airport heeft een dressuurindex van 97 met een betrouwbaarheid van 94 % en een springindex van 78 met een betrouwbaarheid van 95 %.

 

 

6.   Argentano Hann DE331313320782   

 

Argentano Hann (V. Argentan Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 26 april 1982 en is gefokt door Wilhelm Albrecht uit Bremervörde, dat circa 20 km ten zuidwesten van Stade in het noordwesten van Nedersaksen ligt.
De moeder van Argentano is de zwarte merrie Waldfee Hann (1974, V. Wohlstand Hann) en tweede moeder is de donkerbruine Monade Hann (1956, V. Monitor xx).
Gerekend over acht generaties heeft Argentano een afstamming met 60,2 % Hannoveraans bloed, 23,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 16,4 % Trakehner bloed.

Argentano is in oktober 1984 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en een maand later ook door het Hannoveraanse stamboek.
In het najaar van 1985 heeft de hengst in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 125,57 punten (7e plaats) voor de dressuur heeft gekregen, 133,68 punten (4e plaats) voor het springen en 131,27 punten (3e plaats) voor zijn totale prestatie.
In april 1996 heeft het Rijnland-Palts-Saar stamboek Argentano goedgekeurd.
De hengst is tot 2009 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van hem zijn 26 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek en 74 nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 70.376.

Argentano is van 1989 tot en met 2002 tot op 1.30 m-niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft € 15.819 gewonnen.

Argentano heeft een springindex van 97 met een betrouwbaarheid van 83 %.

 

 

7.  (Blue Hors) Agent Hann DE331313307084 / DH355

Agent Hann (V. Argentan Hann) is een bruine hengst net een stokmaat van 165 cm.  Hij is geboren op 15 maart 1984 en is gefokt door  Christian Gerdes uit Bargstedt, dat ruim tien km ten zuiden van Stade in het noordwesten van Nedersaksen ligt.
Agent is een broer van de hengst Archipel Hann (1985, zie hfdst. 11.)
De moeder van Agent is de schimmel merrie Weinbrise Hann  (1967, V. Wicht Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Airport Hann (1982, V. Argentan Hann, zie hfdst. 5.), Donavan Hann (1985, V. Derwisch Hann), Cashman Hann (1989, V. Contender Holst), Savant Hann (1994, V. Sandro Holst) en Neptune KWPN-NA (1995. V. Roemer Westf) en van de fokmerrie Sissi Hann (1992, V. Sandro Holst), die de moeder is van vier goedgekeurde “van Paemel” hengsten.
Tweede moeder is de schimmel staatspremiemerrie Schützinsel Hann (1958, V. Schützherr Hann).

Airport, Donavan en Savant zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek; Cashman is goedgekeurd door het Hannoveraanse-en het Rijnlandse stamboek en Neptune is goedgekeurd door het KWPN-Noord Amerika en het Europees-Arabische stamboek voor Shagyapaarden.
Gerekend over acht generaties heeft Agent een afstamming met 62,5 % Hannoveraans bloed, 21,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 15,6 % Trakehner bloed.

Agent is in november 1986 in Oldenburg goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en in het voorjaar van 1987 in Herning door het Deense stamboek. Daarbij heeft de hengst de naam Blue Hors Agent gekregen.
Blue Hors Agent is tot en met 1997 in Denemarken beschikbaar geweest voor de fokkerij. In het op internet beschikbare Deense hengstenboek komt Blue Hors Agent niet meer voor, maar de Finse database van sukoposti.net vermeld 160 nakomelingen van de hengst, die zijn geboren in de periode 1988 -1998.

Zijn dochter Cranswick’s Simonne DWB, 1991, bruin, MV. Weltstar Hann, is de moeder van de hengst Arius AES (2001, V. Arko III Oldbg), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

Zijn zoon Dialekt DWB (1990, MV. Donauwind Trak) is in maart 1993 in Herning goedgekeurd door het Deense stamboek. Hij is alleen in 1993 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Volgens sukoposti.net zijn van hem zeven nakomelingen geregistreerd.

 

 

8.  Aircraft Hann DE331313301384

 

Aircraft Hann (V. Argentan Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 3 februari 1984 geboren en is gefokt door Heinrich Eckhoff jr. uit Beckdorf, dat circa  20 km ten zuiden van Stade in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Aircraft is de bruine merrie Laetizia Hann (1977, V. Lachs I Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Anatolia (1974, V. Argentan Hann).
De hengst Argentan Hann (1967) is daarmee zowel vader als overgrootvader van Aircraft en heeft een inbreng van 62,5 % in zijn erfelijke eigenschappen. Ook de Trakehner hengst Lateran (1942) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Aircraft en heeft een inbreng van 18,75 % in de genen van Aircraft.
Gerekend over acht generaties heeft Aircraft een afstamming met 50 % Hannoveraans bloed, 28.9 % Trakehner bloed en 18,8 % Engels- en Arabisch volbloed.

Aircraft is in oktober 1986 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, terwijl ook het Oldenburgse- en het Rijnlandse stamboek Aircraft hebben toegelaten tot hun fokkerijen.
In 1987 heeft Aircraft in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen. Daarbij heeft hij 103,60 punten (19e plaats) voor de dressuur behaald, 101,44 punten (16e plaats) voor het springen en 101,89 punten (19e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 40 hengsten meegedaan.
Voor het Hannoveraanse- en Oldenburgse stamboek is Aircraft tot en met 2001 beschikbaar geweest voor de fokkerij en voor het Rijnlandse stamboek tot en met 2012.

Van Aircraft zijn 99 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek. Drie dochters hebben het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.

In Duitsland zijn 174 nakomelingen van Aircraft geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 105.304 behaald.

Aircraft heeft een dressuurindex van 96 met een betrouwbaarheid van 87 % en een springindex van 68 met een betrouwbaarheid van 87 %.

 

9. Advocat Hann DE331313319485

 

Advocat Hann (V. Argentan Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren op 21 mei 1985 en is gefokt door Hans – Heinrich Köneke uit Henstedt – Ulzburg, dat circa 25 km ten noorden van Hamburg in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Advocat is de schimmel merrie Donau Hann (1981, V. Don Carlos Hann). Zij is ook de moeder van de hengst For Joy Hann (1991, V. For Pleasure Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Westfaalse-, Rijnlandse-, Beierse- en Zuid-Afrikaanse stamboek.
Tweede moeder van Advocat is de schimmel Antigone Hann (1977, V. Antrieb Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Advocat een afstamming met 60,2 % Hannoveraans bloed, 21,8 % Trakehner bloed en 18,0 % Engels- en Arabisch volbloed.

Advocat is in november 1987 in Oldenburg goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.
Hij heeft in het najaar van 1988 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 117,06 punten (13e plaats) voor de
dressuur heeft behaald, 197,19 punten (19e plaats) voor het springen en 116,00 punten (12e plaats) voor zijn totale prestatie.
In december 1989 heeft het Hannoveraanse stamboek Advocat in Verden goedgekeurd.

Advocat is tot 2006 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van hem zijn 27 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 159 nakomelingen van Advocat geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 79.296 gewonnen.

Advocat is van 1989 tot en met 2003 tot op M-niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft een winsom van € 1.850.

 

 

10. Al Capone Hann  DE331313305385

 

Al Capone Hann (V. Argentan Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 15 april 1985 geboren en is gefokt door Manfred Drews uit Häuslingen, dat circa vijftien km ten zuidoosten van Verden in Nedersaksen ligt.
De moeder van Al Capone is de bruine merrie Perlenfee Hann (1978, Pik König Hann) en tweede moeder is de vos Wakuba Hann (1973, V. Wendekreis Hann).
Wakuba is ook de tweede moeder van de hengsten Donnerklang Hann(1986, V. Donnerhall Oldbg), Pik Labionics Hann (1989, V. Pik Bube I Hann) en Decarpentry Oldg (1995, V. Don Primero Oldbg).
Donnerklang is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek, Pik Labionics door het Oldenburgse-, Westfaalse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek en Decarpentry is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Beierse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Al Capone een afstamming met 55,5 % Hannoveraans bloed, 25,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 18,7 % Trakehner bloed.

Al Capone heeft in 1988 met 37 andere hengsten in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen, waarbij hij 114,96 punten (8e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 103,28 punten (17e plaats) voor het springen en 111,97 punten (12e plaats) voor zijn totale prestatie.
Meteen na afloop van het onderzoek heeft het Hannoveraanse stamboek Al Capone goedgekeurd voor de fokkerij. De hengst is tot 2011 voor de fokkerij beschikbaar gesteld door het Landgestüt in Celle.

Veertig dochters van Al Capone, waaronder drie staatspremiemerries, zijn als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek,

Dochter Annabelle Hann, 1993, vos, MV. Trapper Hann, is de moeder van de hengst Contal Meckl (2003, V. Conteros Hann), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek.

Zoon Arrian Hann (1992, MV. Orbis xx) is in oktober 1994 in Verden door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd. Hij wordt besproken in hoofdstuk 1.10.1.

In Duitsland zijn 98 nakomelingen van Al Capone geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 73.124.

Al Capone heeft een dressuurindex van 107 met een betrouwbaarheid van 83 % en een springindex van 66 met een betrouwbaarheid van 83 %.

 


10.1.  Arrian Hann  DE331314510092

 

Arrian Hann (V. Al Capone Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 2 april 1992 geboren en is gefokt door Ernst Tamke uit Driftsethe, dat tien km ten zuiden van Bremerhaven in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Arrian is de bruine merrie Olala Hann (1977, V. Orbis xx) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Wildheim Hann (1968, V. Weiler Hann).
Wildheim is ook de moeder van de hengst Varus Hann (1975, V. Vollkorn xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Beierse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Arrian een afstamming met 49,2 % Hannoveraans bloed, 39,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 10,2 % Trakehner bloed.

Arrian is in oktober 1994 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Daarna is hij geëxporteerd naar de Marefield Meadows Farm in Warrenton, Virginia, Verenigde Staten. Hij heeft in 1995 in de Verenigde Staten deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft Arrian 91,52 punten behaald waarmee hij van de negen deelnemende hengsten de achtste plaats heeft behaald. Arrian is ook goedgekeurd door het Amerikaanse Paardenstamboek en de Amerikaanse afdelingen van de Hannoveraanse- en Oldenburgse stamboeken.

De All Breed Pedigree database noemt dertig nakomelingen van Arrian, die in de periode 1998 – 2012 zijn geboren. In 2020 is nog sperma van de hengst beschikbaar gesteld.

 

 

11.  Archipel Hann DE331313313285

Archipel Hann (V. Argentan Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 9 april 1985 geboren en is gefokt door Christan Gerdes uit Bargstedt, dat ruim tien km ten zuiden van Stade in het noordwesten van Nedersaksen ligt.

Archipel is een broer van de hengst (Blue Hors) Agent Hann (1984, zie hfdst. 7.).
De moeder van beide hengsten is de schimmel merrie Weinbrise Hann  (1967, V. Wicht Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Airport Hann (1982, V. Argentan Hann, zie hfdst. 5.), Donavan Hann (1985, V. Derwisch Hann), Cashman Hann (1989, V. Contender Holst), Savant Hann (1994, V. Sandro Holst) en Neptune KWPN-NA (1995. V. Roemer Westf) en van de fokmerrie Sissi Hann (1992, V. Sandro Holst), die de moeder is van vier goedgekeurde “van Paemel” hengsten.

Tweede moeder is de schimmel staatspremiemerrie Schützinsel Hann (1958, V. Schützherr Hann).

Airport, Donavan en Savant zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek; Cashman is goedgekeurd door het Hannoveraanse-en het Rijnlandse stamboek en Neptune is goedgekeurd door het KWPN-Noord Amerika en het Europees-Arabische stamboek voor Shagyapaarden.

Gerekend over acht generaties heeft Archipel een afstamming met 62,5 % Hannoveraans bloed, 21,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 15,6 % Trakehner bloed.

Archipel heeft in 1988 in Adelheidforf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen, waarbij hij 121,38 punten (5e plaats) voor de dressuur heeft behaald,115,00 punten (9e plaats) voor het springen en 119,34 punten (5e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 38 hengsten meegedaan.
Na afloop van het onderzoek heeft het Hannoveraanse stamboek Archipel in Adelheidsdorf goedgekeurd.
Archipel is tot en met 1997 door het Landgestut Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Van Archipel zijn 158 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek, waarvan er 24 het predicaat staatspremiemerrie hebben ontvangen.

Drie dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Arielle Hann, 1991, zwart, MV. Aperitf Hann, is de moeder van de hengst Diamond’s Peppi Hann (2008, V. Diamond Hit Oldbg), die is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en het Rijnland-Palts-Saar-International stamboek;

Arkadia Hann, 1995, bruin, MV. Diplomat Hann, is de moeder van de hengst Wojatel Hann (2001, V. Waldensee Hann), die voor de fokkerij is ingezet in Rusland en

Aberdeen Hann, 1998, zwartbruin, MV. Lauries Crusador xx, is de moeder van een anonieme Hannoveraanse hengst (2006, V. Brentano II Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

De zonen Ammersee Hann (1990), Angard Hann (1991) en Archipel Hann (1991) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Ammersee Hann (MV. Glander Hann) is in november 1992 in München-Riem goedgekeurd door het Beierse stamboek. In 1994 heeft hij in Schwaiganger deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 105,31 punten (6e plaats) behaald voor de dressuur, 82,80 punten (14e plaats) voor het springen en 96,87 punten (10e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben zestien hengsten deelgenomen.
Ammersee is tot en met 2006 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn geen dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek. Wel zijn elf nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 855 gewonnen.

De hengsten Angard Hann en Archipel Hann (1991) worden besproken in de hfdst. 11.1. en 11.2.

Van Archipel (1985) zijn in Duitsland 303 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 216.656. De hengst Angard is de meest succesvolle van de nakomelingen (zie hfdst.11.1.).

Archipel heeft een dressuurindex van 130 met een betrouwbaarheid van 92 en een springindex van 84 met een betrouwbaarheid van 92 %.

 

 

11.1.  Angard  Hann DE331317315991 / 912 SWB

Angard Hann (V. Archipel Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 26 april 1991 geboren en is gefokt door mts. Heiner en Renate Hormann uit Landesbergen, dat circa tien km ten zuiden van Nienburg in Nedersaksen ligt.
De moeder van Angard is de schimmel staatspremiemerrie Gelinotte Hann (1984, V. Gardeulan II Hann) en tweede moeder is de donkerbruine staatspremiemerrie Armenie Hann (1976, V. Abseits Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Angard een afstamming van 68,8 % Hannoveraans bloed, 18,0 % Engels- en Arabisch volbloed en 19,2 % Trakehner bloed.

Angard is in 1995 verkocht naar Zweden en daar in 1996 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij is gemeld dat Angard een goed ontwikkelde hengst is. Hij heeft veel hengstuitdrukking en staat enigszins in het vierkantmodel. Hij heeft een breed aangezette hals en een goede rompdiepte. De stap is regelmatig en de uitstekende draf  heeft ruimte en regelmaat.
In 1999 is Angard naar Finland gegaan, waar hij in september 1999 in Ypäjä is goedgekeurd door het Finse stamboek. In 2005 is hij teruggegaan naar Zweden, maar is toen niet meer voor de fokkerij ingezet.  Angard is in 2012 gedood.

In Zweden zijn 112 merries met zijn sperma geïnsemineerd en daaruit zijn 83 veulens geregistreerd. In Finland zijn 40 nakomelingen van hem geregistreerd en in Estland één.

Angard is in 2001 door Hubertus Schmidt (GER)  uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. In 2002 is de hengst afwisselend door Schmidt en Elisabeth Ehrnrooth (FIN) gereden in Grand Prix dressuurwedstrijden en in 2003 in Ehrnrooth met de hengst uitgekomen.
In 2002 is Schmidt als tweede geëindigd in de Duitse dressuurcompetitie. Ehrnrooth is in 2002 64e geworden bij het Wereldkampioenschap in Jerez de la Frontera en in 2003 is de 55e plaats behaald bij de Europese kampioenschappen in Hickstead.
Angard heeft een winsom van ruim € 20.000.

 

 

11.2.  Archipel Hann DE 331317309591


Archipel Hann (V. Archipel Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is in 1991 geboren en is gefokt door Wilhelm Heyer uit Steimbke, dat circa tien km ten oosten van Nienburg in Nedersaksen ligt.
De moeder van Archipel is de vos staatspremiemerrie Castra Hann (1976, V. Cavalier Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Atout Hann (1997, V. Acapulco Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Mecklenburgse stamboek.
Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Wildbiene Hann (1968, V. Wirbel II Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Archipel een afstamming met 70,3 % Hannoveraans bloed , 21,1 % Engels- en Arabisch volbloed  en 8,6 % Trakehner bloed.

Archipel is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek ZVCH, dat 22 nakomelingen van de hengst heeft geregistreerd. Elf nakomelingen zijn uitgebracht in de wedstrijdsport en die hebben samen CHF 10.138 (€ 9.200) gewonnen.

 

12.  Amani Hann DE331313302386

 

Amani Hann (V. Argentan Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 168 cm.  Hij is op 29 maart 1986 geboren en is gefokt door Walter Borstelmann uit Buxtehude, dat ten zuidoosten van Hamburg in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Amani is de bruine merrie Elfenfee Hann (1970, V. Einglas Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Last Liberty Oldbg (1993, V. Lord Liberty Holst) en Antaeus Hann (1994, V. Acord II Holst).
Last Libery is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Mecklenburgse-, Rijnlandse- en Zweedse stamboek en Antaeus door het Hannoveraanse-, Saksische-, Beierse- en Zweedse stamboek.
Tweede moeder van Amani is de bruine Patina Hann (1964, V. Pik As xx).
Gerekend over acht generaties heeft Amani een afstamming met 56,3 % Hannoveraans bloed, 25,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 15,6 % Trakehner bloed.

Amani heeft in het najaar van 1989 in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 128,27 punten (5e plaats) voor de dressuur heeft ontvangen, 125,46 punten (6e plaats) voor het springen en 125,40 punten (7e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 68 hengsten deelgenomen.
In januari 1991 is Amani in in Vechta erkend door het Oldenburgse stamboek en in december 1991 hebben het Westfaalse- en het Hannoveraanse stamboek Amani goedgekeurd.
Amani is tot en met 2009 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Van hem zijn 66 dochters, waaronder vijf staatspremiemerries, als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.

Dochter Arabella Hann, 1991, zwart, MV. Pik Royal Hann, is de moeder van de hengst Poltergeist Oldbg (1998, V. Pinatubo Oldbg), die is goedgekeurd door het ZfdP.

In Duitsland zijn 131 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2020 samen een winsom van € 164.138.

Amani is van 1991 tot 1999 door Hans-Joachim Giebel (GER) tot op 1.30 m-niveau uitgebracht in de springsport. Amani heeft een winsom van € 18.350.

Amani heeft een dressuurindex van 81 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 111 met een betrouwbaarheid van 92 %.

 

Afgesloten op 5 mei 2021

Back To Top