Samenvatting:
Cantos is een laatrijpe, bruine zoon van de zeer invloedrijke Holsteinse hengst Contender (1984, V. Cor de la Bryère SF). Hij is eerst goedgekeurd door het NRPS en later ook door het KWPN. Als fokhengst is hij voor de springsport en de springpaardenfokkerij van grote betekenis geweest.
Ondanks dat Cantos al op vijftienjarige leeftijd bij een leveroperatie is overleden heeft hij meer dan 120 nakomelingen gebracht die in 1.40 m springconcoursen zijn uitgebracht en daarvan zijn er circa 20 in 1.60 m wedstrijden gestart.
De meest succesvolle nakomeling is de merrie Amelia elite KWPN die met de Egyptenaar Karim Elzoghby de Grand Prix’s van Franconville, Dinard en Al Ain heeft gewonnen en in verschillende andere Grand Prix’s een tweede plaats heeft behaald. De combinatie heeft in 2016 deelgenomen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en heeft een winsom van bijna € 500.000.
In de fokkerij heeft Cantos zeven zonen gebracht die zelf van invloed zijn geweest op de fokkerij terwijl inmiddels ook twee kleinzonen in de fokkerij actief zijn.
Op grond van zijn fokkerijprestaties heeft het NRPS het keurpredicaat aan Cantos toegekend en heeft het KWPN het predicaat preferent postuum aan Cantos verleend.
Cantos heeft zelf onder de naam H.B.C. Cantos in de jaren 2004 – 2006 een bescheiden internationale springcarrière opgebouwd. Met Julia Houtzager – Kayser (AUT) is hij tweede geworden in de Grand Prix’s van Linz en Zuidbroek.
Voorkomen en afstamming
Cantos 96035196 NRPS (V. Contender Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 11 april 1996 en is gefokt door Theo Peeters uit Nijmegen.
De moeder van Cantos is de bruine merrie Gabanta NRPS keur prestatie (1992, V. Goodtimes KWPN). Zij is ook de moeder van de door het NRPS goedgekeurde hengst Casandros I NRPS (2005, V. Casantos NRPS).
Tweede moeder van Cantos is Abanta NRPS keur preferent prestatie (1989, V. Abantos KWPN) en zij is ook de moeder van de hengst Dibantos NRPS (1994, V. Daimler KWPN), die door het NRPS is goedgekeurd.
Gerekend over acht generaties heeft Cantos een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 39,8 % Holsteins bloed.
Carrière in fokkerij en sport
Omdat Cantos een laat rijp paard was heeft zijn fokker er voor gekozen om de hengst in november 1998 voor goedkeuring aan te bieden bij het NRPS en niet bij het KWPN. Het NRPS heeft de hengst daarop begin januari 1999 goedgekeurd. In januari 2000 heeft Cantos met zeer goede cijfers voldaan aan de verrichtingseisen die het NRPS stelt aan voor de fokkerij goedgekeurde hengsten.
Later heeft het KWPN aangegeven dat tijdens het verrichtingsonderzoek van het NRPS is gebleken dat Cantos een goede stap heeft. De draf is ruim en vertoont veel souplesse. De galop is zeer goed met veel balans. Tijdens het vrij springen viel Cantos op door zijn goede techniek, mooie bascule en krachtige afzet. Hij heeft met zeer veel succes deelgenomen aan de hengstencompetitie en viel op door zijn galoppade. Op de sprong werd een prima techniek en veel vermogen getoond.
In 2001 is Cantos gepresenteerd op de hengstenkeuring van het KWPN en daar aangewezen voor deelname aan een verrichtingsonderzoek van drie weken.
Voorafgaand aan de keuring heeft het KWPN in het najaar van 2000 elf van de dertien door het NRPS geregistreerde veulens van Cantos beoordeeld. Daarover is in februari 2001 gepubliceerd dat het een collectie voldoende rijtypische, matig tot ruim voldoende ontwikkelde veulens was, die voldoende in het rechthoekmodel staan en af en toe kortbenig zijn.
Bij zijn goedkeuring heeft het KWPN aangegeven dat Cantos een voldoende ontwikkelde, rijtypische hengst is, die iets meer rek en formaat zou moeten hebben. Hij is fraai gebouwd en heeft een sprekend hoofd. De schoft is zeer goed ontwikkeld en het beenwerk is correct gesteld.
In maart 2001 heeft Cantos in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van drie weken. Volgens het KWPN is Cantos een eerlijke, betrouwbare hengst. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed bewerken.
De stap is zuiver en heeft voldoende ruimte. De draf heeft voldoende ruimte. Cantos heeft ruim voldoende afdruk, maar het achterbeen zou meer ondergebracht moeten worden. De galop heeft voldoende ruimte, veel afdruk en een goede balans. Hij kan goed schakelen. Cantos houdt in de basisgangen het voorbeen iets vlak. Als dressuurpaard heeft Cantos voldoende aanleg en hij geeft zijn ruiter een voldoende gevoel. Als springpaard heeft Cantos veel afdruk. Hij springt snel van de grond en heeft het hoogste punt iets achter de sprong. De hengst heeft ruim voldoende voorbeentechniek. Hij basculeert ruim voldoende en maakt de sprong goed af. Cantos is voorzichtig en toont over veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft Cantos veel tot zeer veel aanleg en hij geeft zijn ruiter een goed gevoel.
In september 2002 zijn zestien willekeurig aangewezen veulens van Cantos door het KWPN beoordeeld. Ze vormden een uniforme collectie rijtypische, goed ontwikkelde veulens, die goed in het rechthoekmodel staan en ras hebben. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte en vorm. De goed bespierde hals is goed van lengte, maar komt iets diep uit de borst. In beweging wordt de hals goed gedragen. De schoft is goed van lengte; zou echter in een aantal gevallen meer ontwikkeld moeten zijn. De schouder is goed van lengte en voldoende van ligging. De rug is goed gevormd en goed bespierd. De lendenen zijn goed gevormd, goed bespierd en goed aangesloten. De goed bespierde croupe is goed gevormd en heeft ruim voldoende lengte. De broekspier heeft voldoende lengte. Het voorbeen is van opzij correct gesteld. Meermalen is een franse stand vastgesteld. Het achterbeen is doorgaans correct gesteld. In enkele gevallen is sprake van een gehoekt achterbeen. Het fundament is doorgaans goed ontwikkeld en heeft kwaliteit. In enkele gevallen is het voorbeen ingesnoerd.
De stap is zuiver en heeft voldoende ruimte. De draf is goed van ruimte. In draf hebben de veulens veel afdruk, een goede souplesse en een goede houding. De galop is lichtvoetig. De veulens hebben in galop een goede ruimte, een goede souplesse en een goede balans.
In januari 2004 heeft het NRPS het prestatie-sport predicaat aan Cantos toegekend en in januari 2008 het prestatie-fok predicaat.
In 2006 heeft het KWPN op basis van de rapportages over en de keuringsresultaten van de driejarige nakomelingen van Cantus besloten de hengst te handhaven voor de fokkerij.
In januari 2010 hebben zowel het NRPS als het KWPN het keurpredicaat aan Cantos toegekend. Daarbij heeft het KWPN aangegeven dat Cantos succesvol is geweest op Grand Prix niveau en dat diverse nakomelingen goed presteren in de springsport. De hengst heeft een hoge springindex en ook de vererving van het exterieur en de bewegingen is bovengemiddeld.
In februari 2016 heeft het KWPN het predicaat preferent postuum aan Cantos toegekend. Daarbij heeft het KWPN verklaard dat Cantos zelf op Grand Prix-niveau is uitgekomen en dat 70% van zijn aangeboden dochters het sterpredicaat hebben behaald, waarvan bij 2/3 ook in aanmerking kwam voor een hoger predicaat. Ook in de sport weet Cantos duidelijk zijn stempel te drukken. Niet minder dan 20 kinderen van Cantos springen 1.50 m. of hoger. Ook in de mannelijke lijn weet Cantos te overtuigen met zes goedgekeurde zonen, Bosch Blue, Casantos, Dantos HBC, Farfan M, Freestyle en Gullit HBC.
In 2000 heeft Cantos de hengstencompetitie klasse M gewonnen en won hij de titel ‘Best Young Stallion’ in Zwolle. Op internationaal niveau presteerde hij succesvol met Julia Houtzager – Kayser (AUT) en werd hij tweede in de Grand Prix’s van Linz en Zuidbroek. Hij won de Derby in Bathmen en was meerdere keren hooggeplaatst in andere wedstrijden.
Cantos is eind oktober 2011 geopereerd aan een leveraandoening maar heeft de operatie niet overleefd.
Het NRPS heeft 58 nakomelingen van Cantos geregistreerd en het KWPN tot en met 2018 827 (404 hengsten en 423 merries).
Van de merries zijn er tot september 2018 178 als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daarvan hebben er 44 het elitepredicaat behaald, 23 het keurpredicaat en 57 zijn stermerrie geworden. Drie dochters zijn preferent geworden en één dochter is prestatiemerrie geworden.
Dochters
Vier dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden, te weten:
Wilydi KWPN, 2003, bruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Dacantos KWPN (2013, V. Dallas BWP), die is goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek;
Elka BWP, 2004, bruin, MV. Coriolan Holst, is de moeder van de hengst Mac Donovan BWP, (2012, V. Sir Donovan Hann), die is goedgekeurd door het BWP;
Zolitaire KWPN elite, 2004, bruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Hong Kong C KWPN (2012, V. Charisma Zang), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en
Aurante DD KWPN ster, 2005, bruin, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengst Jenkins KWPN (2014, V. Charisma Zang), die is goedgekeurd door het KWPN.
Zonen
Van de zonen van Cantos zijn Casantos NRPS (2000), Cirobantos NRPS (2000), Velvet Rose KWPN (2002), Winston Jumper KWPN (2002), Bosch Blue KWPN (2006), Caca KWPN (2007), Dantos HBC KWPN (2008), Farfan M KWPN (2010), Freestyle KWPN (2010), Gullit HBC KWPN (2011) en Cantos VM KWPN (2015) goedgekeurd voor de fokkerij.
De cursief vermelde hengsten hebben (nog) weinig of geen invloed op de fokkerij gehad. Zij worden hieronder kort aangeduid. De zonen van Cantos die wel voor de fokkerij van belang zijn geweest, worden in aparte hoofdstukken behandeld.
Zonen die zich (nog) niet hebben waargemaakt als fokhengst
De hengst Cirobantos NRPS (MV. Ramiro Z Holst) is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek, maar dat heeft voor zover bekend geen nakomelingen van hem geregistreerd.
De hengst Velvet Rose KWPN (MV. Calypso SF) is in 2006 goedgekeurd door het Poolse Wielkopolska stamboek. In Polen zijn twee nakomelingen van de hengst geregistreerd.
De hengst Caca KWPN (MV. Calypso SF) is in 2012 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. De hengst heeft in 2012 in Zweden deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek waarin hij voor de stap, draf en galop respectievelijk een 7,5, een 7 en een 8 heeft gekregen en de springtechniek, de geschiktheid om te springen, het temperament en de aanleg als springpaard gewaardeerd zijn met negens. In 2012 zijn acht merries met sperma van Caca geïnsemineerd en dat heeft in 2013 geresulteerd in slechts één geregistreerde nakomeling.
De hengst Cantos VM KWPN (2015, MV. Cardento Holst) is in mei 2018 goedgekeurd door het NRPS. Zijn betekenis voor de fokkerij moet worden afgewacht.
Daarnaast zijn de hengsten Vagant KWPN (2002, MV. Iroko KWPN), Zacantos S KWPN (2004, MV. Epilot Westf) en Zuculli KWPN (2004, MV. Kigali KWPN) aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen zonder dat dat tot goedkeuring voor de fokkerij heeft geleid.
Nakomelingen in de sport
In “In de Strengen” nr. 2 van 22 januari 2016 is gepubliceerd dat Cantos destijds 758 geregistreerde nakomelingen van vier jaar en ouder had, waarvan er 318 (42,0 %) geregistreerd waren als wedstrijdpaard.
Tot september 2018 zijn volgens Horsetelex.nl 129 nakomelingen van Cantos uitgebracht in springconcoursen over 1.40 m of hoger, waarvan er 19 zijn gestart in wedstrijden over hindernissen van 1.60 m. of hoger.
Succesvolle nakomelingen van Cantos zijn:
Very Nice KWPN, ruin, 2002, bruin, MV. Candillo Holst, fokker P. van de Tillaart uit Veghel, is van mei 2009 tot juli 2016 door Timothy Hendrix (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie won in 2011 een wedstrijd in Asten en in 2012 de Grand Prix van Neeroeteren. In 2012 is ook een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Neuendorf. In 2013 zijn een wedstrijd in Maastricht en de Grand Prix’s van Opglabbeek en Roosendaal gewonnen. In 2015 is een wedstrijd in Maastricht gewonnen en is een derde plaats behaald in de Grand Prix van Samorin en in 2016 is een wedstrijd in Roosendaal gewonnen. Van mei 2017 tot maart 2018 is Philippe Houtackers (NED) met Very Nice gestart met een zevende plaats in de Grand Prix van Kronenburg als beste prestatie.
Very Nice heeft een winsom van € 94.700:
Vik II KWPN, hengst, 2002, MV. onbekend, fokker A. van de Broekuit Lierop, is vanaf juni 2013 door Lance Whitehouse (GBR) uitgebracht in internationale springwedstrijden. In 2013 heeft de combinatie een wedstrijd gewonnen in Keysoe en in 2014 is de Grand Prix van Keysoe gewonnen. In 2017 is een tweede plaats behaald in de Grand Prix van Oliva-Valencia en zijn derde plaatsen in de Grand Prix’s van Keysoe en Vejer de la Frontera behaald. In 2018 is een overwinning geboekt in een wedstrijd in Ciekocinko. Vik II heeft tot september 2018 een winsom van € 65.000;
Watch Me KWPN, merrie, 2003, bruin, MV. Wolfgang KWPN, fokker Stal Meursing uit Hazerswoude Dorp, is vanaf maart 2011 door Michael van den Bosch (BEL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2013 is de combinatie zevende geworden in het Europees kampioenschap voor Young Riders in Vejer de la Frontera en heeft daarnaast wedstrijden in Arezzo, Wierden, Beervelde en Genk gewonnen. In 2014 zijn de Grand Prix van Bonheiden en een wedstrijd in Opglabbeek gewonnen en in 2015 zijn overwinningen behaald in Arezzo, Antwerpen, Bonheiden en Brussel. Vanaf januari 2016 is Ines van den Bosch (BEL) met Watch Me gestart. De combinatie heeft in 2016 wedstrijden in Oliva-Valencia (2x), Antwerpen, St. Tropez, Knoikke (2x) en Lichtenvoorde gewonnen. De combinatie is in 2017 nauwelijks uitgekomen en heeft in 2018 een wedstrijd in Lichtenvoorde gewonnen.
Medio september 2018 heeft Watch Me een winsom van € 60.400;
Wollie Bollie KWPN, ruin, 2003, bruin, MV. Zuidhorn KWPN, fokker B.W. Vrieling uit Groningen, is van januari 2011 tot juli 2014 in de springsport uitgebracht door Albert Zoer (NED). In 2011 heeft de combinatie tweede plaatsen behaald in Zuidbroek, San Remo en De Steeg. In 2012 zijn een eerste en een tweede plaats behaald op het CHIO in Rotterdam en is in december de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Parijs. In 2013 is een overwinning geboekt in Arnhem en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Sint-Katelijne-Wever en de derde plaats in de Grand Prix van Mannheim.
Van juli 2014 tot juni 2018 is Charlotte Barbey (SUI) met Wollie Bollie uitgekomen. De combinatie won in 2015 een wedstrijd in Mijas, naar heeft verder weinig successen geboekt. Wollie Bollie heeft een winsom van € 77.000;
Zander KWPN, ruin, 2004, bruin, MV. Saygon BWP, fokker K. van Laer uit Kasterlee, is in augustus 2011 door Marc Bettinger (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht, waarbij overwinningen zijn geboekt in Leudelange, Hachenburg (2x) en St.-Lô. Van juni 2012 tot februari 2015 is Mclain Ward (USA) met Zander uitgekomen. In 2012 heeft de combinatie een wedstrijd in Valkenswaard gewonnen. In 2013 zijn wedstrijden in Wellington FL (2x), Calgary Spruce Meadows AB, Barcelona en Lexington KY gewonnen. In 2014 zijn overwinningen geboekt in Wellington FL, Calgary Spruce Meadows AB (3x) en Toronto ON.
Vanaf maart 2015 tot maart 2017 is Beat Mändli (SUI) met de ruin gestart. De combinatie heeft in 2015 een wedstrijd in Monte Carlo gewonnen en in 2016 zijn overwinningen behaald in Knokke en Ascona.
Zander heeft een winsom van € 245.200;
Zazou Szoumawa KWPN, ruin, 2004, donkerbruin, MV. Nairobi KWPN, fokker H.B.C. Stal in Boyl, is van juni 2012 tot juli 2013 in internationale springwedstrijden uitgebracht door Jaroslaw Skrzyczynski (POL). Daarna is Beate Szuminska (POL) tot november 2015 met de ruin gestart. In de periode december 2015 tot maart 2016 is Skrzynczynski weer met Zazou Szoumawa uitgekomen. De combinatie won een wedstrijd in Poznan. Vanaf april 2016 is Adam Grzegorzewski (POL) met de ruin uitgekomen. In november 2016 is de combinatie derde geworden in de Grand Prix van Michalowice.
Begin september 2018 heeft de Zazou Szoumawa een winsom van € 41.400;
Abache HL KWPN, ruin, 2005, bruin, MV. Luc Hann, fokker H.B.C. Stal in Boyl, is vanaf januari 2013 door Charlotte Verhagen (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft in 2014 een tweede plaats behaald in Arezzo. In 2015 is een wedstrijd in Roosendaal gewonnen en in 2016 zijn de Grand Prix van San Giovanni in Marignano en een wedstrijd in Parijs gewonnen. Ook is de vierde plaats bereikt in de Grand Prix van Verbier. In 2017 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Vilamoura. Medio september 2018 heeft Abache HL een winsom van € 83.200;
Amelia KWPN elite, merrie, 2005, bruin, MV. Numero Uno KWPN, fokker G.J. Bosman uit Heerde, is vanaf juli 2013 door Karim Elzoghby (EGY) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft in 2013 een wedstrijd in Ising am Chiemsee gewonnen en in 2014 zijn overwinningen behaald in de Grand Prix’s van Franconville en Dinard en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van La Coruña. Daarnaast is een wedstrijd in Bourg-en-Bresse gewonnen.
In 2015 zijn overwinningen behaald in Parijs en Madrid en zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Drachten, Amsterdam en Brussel. In 2016 is de Grand Prix van Al Ain gewonnen en is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de 40e plaats bereikt. In 2017 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Dinard. In augustus 2018 heeft Amelia een winsom van € 499.800.
Arakorn KWPN, ruin, 2005, bruin, MV. Damiro KWPN, fokker C. van Dijk uit Oudewater, is in 2012 door Lukasz Wasilewski (POL) uitgebracht in de internationale springsport. In 2013 is een wedstrijd in Sopot gewonnen en in 2014 is in Lublin een overwinning behaald. In 2014 zijn in Villach, Biblis en Leszno wedstrijden gewonnen.
In 2015 is Arakorn niet in internationaal verband uitgebracht. Van maart tot september 2016 is Jelmer Hoekstra (NED) met Arakorn gestart. De combinatie won in mei een wedstrijd in Tubbergen; is in juni tweede geworden in de Grand Prix van Wilków Jacubowice en in augsutus is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Opglabbeek. Van september 2016 tot juni 2018 is Geir Gulliksen (NOO) met de ruin uitgekomen. De combinatie heeft in 2016 een wedstrijd in Londen Olympia gewonnen en in 2017 de Grand Prix van Vestfold. In 2018 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Drammen. Vanaf juni 2018 heeft Johan-Sebastian Gulliksen (NOO) Arakorn gereden. De combinatie is tweede geworden in een puissancewedstrijd in Falsterbo. Medio september 2017 heeft Arakorn een winsom van € 72.800;
Ayrton IV KWPN, ruin, 2005, bruin, MV. Burggraaf Holst, fokker T. Kraan Muskens uit Hekendorp, is vanaf maart 2014 door Julie Andrews (GBR) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft in 2014 overwinningen geboekt in Chepstow, Ebreichsdorf en Londen. In 2015 heeft de combinatie een wedstrijd in Wettenhall gewonnen en een tweede plaats behaald in de Grand Prix van Wettenhall. In 2017 zijn twee Grand Prix’s en twee andere wedstrijden in Gorla Minore gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Kronenburg.
Begin september 2018 heeft Ayrton IV een winsom van € 92.400;
Bivaldi KWPN, ruin, 2006, bruin, MV. Lennard KWPN, fokker J.J. van Dijk, Ruinerwold, is vanaf februari 2013 door Alexandr Belekhov (RUS) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In december 2014 heeft de combinatie een puissancewedstrijd in Poznan gewonnen. In 2015 is een wedstrijd gewonnen in Tallinn en zijn tweede plaatsen behaald in de World Cup wedstrijden in Sint-Petersburg en Riga en is de derde plats behaald in de Grand Prix van Ciecocinko. In 2016 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Khanty Mansiysk. In 2017 is een World Cup wedstrijd in Tallinn gewonnen. Tot medio september 2018 heeft Bivaldi een winsom van € 91.900;
Clinton KWPN, ruin, 2007, bruin, MV. Voltaire KWPN, fokker Berend van Spijkeren, Epe, is in mei en juni 2013 door Ewa Mazurowska (POL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Van september 2014 tot april 2016 is Edwina Tops – Alexander (AUS) met de ruin uitgekomen. In 2014 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Bonheiden en in 2016 is een derde plaats behaald in een wedstrijd in Al Rayyan. Van mei 2016 tot de Kerstdagen 2016 is Clinton zonder veel succes gereden door Sheikh Khalifa Al Thani (QAT) en daarna is Hamad Ali M.A. Al Attiayah (QAT) met de ruin gestart. In november 2017 is de combinatie derde geworden in een wedstrijd in Doha. Tot medio september 2018 heeft Clinton € 59.200 aan prijzengeld gewonnen;
Djoost Again KWPN, ruin, 2008, bruin, MV. Joost Holst, fokker Greetje Folkerts, is in 2018 door Pim Mulder (NED) uitgebracht in internationale springwedstrijden. De combinatie heeft in augustus 2018 de Grand Prix van Ommen gewonnen. Na de wedstrijd in Ommen is Djoost Again verkocht.
Medio september heeft de ruin een winsom van € 33.644.
Indexen en rankings
Het KWPN heeft van Cantos een dressuurindex van 103 met een betrouwbaarheid van 79 % en een springindex van 145 met een betrouwbaarheid van 95 % gepubliceerd.
Uit het genetisch profiel blijkt dat veel nakomelingen van Cantos een verticale halsrichting, en/of een week verloop van de rug en/of lage verzenen hebben.
De nakomelingen hebben vrijwel altijd een krachtige en dragende galop en uitstekende springeigenschappen.
De World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) publiceert jaarlijks een ranglijst van de meest succesvolle dressuur-, spring- en eventing hengsten. Cantos heeft op de ranglijst voor springhengsten in de jaren 2013 – 2016 respectievelijk de 61e, 45e, 44e en 51e plaats ingenomen. In 2017 komt Cantos op de ranglijst van springhengsten niet meer bij de beste honderd hengsten voor. Op de ranglijst over 2018 neemt hij de 62e plaats in.
Zonen die invloed op de fokkerij hebben (gehad)
1. Casantos NRA 20074200 NRPS
Casantos NRPS (V. Cantos NRPS) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 7 juni 2000 en is gefokt door Th. Peeters uit Nijmegen.
De moeder van Casantos is de schimmelmerrie Cassima NRPS keur prestatie (1996, V. Cassini I Holst). Volgens een KWPN-rapportage is Casantos een ruim voldoende ontwikkelde en ruim voldoende rijtypische merrie. Het hoofd is goed gevormd en sprekend. De nek is goed van lengte en goed gevormd, De hals is goed van lengte, goed gevormd en mooi bespierd. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en loopt ruim voldoende lang door en de schouder is ruim voldoende van lengte en voldoende van ligging. De rug is goed gevormd en de lendenen zijn goed aangesloten. De croupe is ruim voldoende van lengte en voldoende van ligging en de staartinplant is wat hoog. De bespiering loop voldoende ver door. Voor- en achterbeen zijn correct gesteld. De voeten zijn goed gevormd. Het beenwerk is passend qua omvang en straalt kwaliteit uit. De stap is zuiver, goed van ruimte en kracht. De draf is voldoende van ruimte met ruim voldoende souplesse; er is sprake van voldoende kracht en de merrie heeft voldoende houding. Het achterbeen zou verder moeten worden ondergebracht.
Tweede moeder van Casantos is de vos Zarin IX Holst (1985, V. Ahorn Z Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Casantos een afstamming met 48,2 % Holsteins bloed, 36,7 % Engels- en Arabisch volbloed en 10.2 % Selle Français bloed.
Casantos is in januari 2003 goedgekeurd door het NRPS en daarbij uitgeroepen tot kampioen van de keuring. Daarbij is aangegeven dat Casantos een lang gelijnde hengst is met een fraaie hals en een iets klassiek aandoende croupe. De stap is ruim. De draf vertoont veel souplesse, balans en afdruk. Tijdens het vrij springen wist de hengst te overtuigen door zijn afdruk, techniek, ruggebruik en souplesse.
In februari 2003 heeft het KWPN Casantos aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Daarbij is vermeld dat Casantos een lang gelijnde, goed ontwikkelde hengst met een lange hals is. Hij staat goed in het rechthoekmodel, de croupe is iets recht en het achterbeen is lang en sterk gebogen.
In het najaar van 2003 heeft Casantos in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Het KWPN heeft daarover gerapporteerd dat Casantos een eerlijke hengst is met een goede inzet die zich goed laat bewerken.
De stap is ruim en zuiver. De draf heeft ruim voldoende ruimte. Het achterbeen zou meer onder moeten treden. De galop is ruim, heeft ruim voldoende afdruk en een goede balans. Casantos zou in zijn basisgangen meer kracht moeten tonen. De schimmel heeft als dressuurpaard matig tot voldoende aanleg en geeft zijn ruiter een voldoende gevoel.
Casantos springt met ruim voldoende afdruk. De hengst springt aanvankelijk moeilijk terug maar dat is gedurende het onderzoek verbeterd. De hengst basculeert wisselend en opent achter goed. De hengst toont veel vermogen. Casantos heeft als springpaard ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
De prestaties van Casantos zijn gewaardeerd met een zeven voor de stap, een 6,5 voor de draf en een acht voor de galop. Voor zijn geschiktheid als dressuurpaard is een zes gegeven. Bij het springen is voor de afdruk en voor het vermogen een zeven gegeven en voor de springtechniek en de geschiktheid als springpaard een acht.
Aan het onderzoek is deelgenomen door achttien hengsten waarvan Casantos als vierde is geëindigd.
In september 2004 heeft het KWPN twaalf aselect gekozen veulens beoordeeld. Volgens de rapportage daarover betrof het een uniforme groep goed ontwikkelde, rijtypische veulens met veel ras. De rug is soms iets gezonken. De veulens bewegen lichtvoetig met veel souplesse en balans.
In 2010 is Casantos verkocht naar Duitsland, waar het Rijnlandse stamboek hem heeft goedgekeurd en waar hij tot en met 2012 beschikbaar is geweest voor de fokkerij.
Het NRPS heeft 19 nakomelingen van Casantos geregistreerd. Het KWPN heeft 135 merrieveulens en 119 hengstveulens van Casantos geregistreerd.
Van de merries zijn er 45 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder vier elite merries, vier keurmerries en dertien stermerries.
Twee dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:
Zanzilla KWPN elite, 2004, bruin, MV. Lord Liberty Holst, is de moeder van de hengst Vuvuzela Z Zang (2010, V. Vagabond de la Pomme SBS), die is goedgekeurd door het BWP in Noord Amerika en
Anna Bella KWPN, 2005, donkerbruin, MV. Manhattan KWPN, is de moeder van de hengst Zeppe Blue KWPN (2011, V. Zirocco Blue VDL), die is goedgekeurd het NRPS en het Anglo Europese stamboek.
Van de zonen van Casantos zijn Cees NRPS (2004), Zjohn G KWPN (2004), Astrello KWPN (2005) en Casandros I NRPS (2005) goedgekeurd voor de fokkerij.
Van deze hengsten heeft alleen Astrello betekenis voor de fokkerij (zie hfdst. 1.1.). De andere drie hengsten worden hieronder kort aangeduid.
De hengst Cees NRPS (MV. Livingston Holst) is in 2007 door het NRPS goedgekeurd. In 2008 is de hengst als rijpaard naar de Verenigde Staten verkocht. Van Cees zijn geen nakomelingen geregistreerd.
De hengst Zjohn G KWPN (MV. Ramiro Z Holst) is in 2007 door het Zangersheide stamboek goedgekeurd en is vanaf 2008 door Fieke en Kristian Houwen (NED) in de springsport uitgebracht. In 2014 is de hengst verkocht naar Griekenland waarna Andreas Vardinogiannis (GRE) zonder veel succes internationaal met hem is gestart.
De hengst Casandros I NRPS (MV. Goodtimes KWPN) is in januari 2008 goedgekeurd door het NRPS en daarbij tot kampioen van de nieuw goedgekeurde hengsten uitgeroepen. Wegens een zakbreuk is de hengst kort na zijn goedkeuring gecastreerd. Er zijn geen nakomelingen van hem geregistreerd.
Tot medio september zijn volgens Hippomedia.com 20 nakomelingen van Casantos in springconcoursen over 1.40 m of hoger uitgebracht, waarvan er zes in 1.60 m wedstrijden zijn gestart. Eén nakomeling is gestart in Grand Prix dressuurwedstrijden en één nakomeling is uitgekomen in een vier sterren samengestelde wedstrijd.
Succesvolle nakomelingen van Casantos zijn:
Bayro N.O.P. KWPN, ruin, 2006, schimmel, MV. Corland Holst, fokker H.W.J. van den Bosch uit Best, is vanaf augustus 2012 door Tim Lips (NED) uitgebracht in internationale samengestelde wedstrijden. In 2013 heeft de combinatie een CIC* wedstrijd in Maarsbergen gewonnen en in 2014 is een soortgelijke wedstrijd in Fontainebleau gewonnen. In 2015 is de zevende plaats behaald in het CCI**** Luhmühlen; in 2017 is een tweede plaats behaald in het CCI*** Boekelo en in 2018 is de combinatie vierde geworden in het CIC*** Wiesbaden. Medio september 2018 heeft Bayro N.O.P. een winsom van € 35.200 en
Indra van de Oude Heihoef BWP, merrie, 2008, schimmel, MV. Action-Breaker BWP, fokker stal De Oude Heihoef, Kalmthout, is in september 2013 door Tom Dhaeyere (BEL) in Lanaken uitgebracht is het wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden, waar na twee foutloze parcoursen in de finale de 38e plaats is behaald. In 2014 heeft de combinatie in Lanaken de achtste plaats behaald in het wereldkampioenschap voor zesjarige springpaarden. Vanaf januari 2017 is Shane Sweetnam (IRL) de merrie gaan rijden. De combinatie is in het voorjaar van 2017 vijfde in de Grand Prix van Tryon NC en tweede in de Derby van Falsterbo geworden. In september is een vierde plaats behaald in de Grand Prix van Bridgehampton NY en is een wedstrijd in North Salem NY gewonnen en in november is een tweede plaats behaald in Toronto ON. In augustus 2018 zijn een wedstrijd in Dublin en twee wedstrijden in Bridgehampton NY gewonnen. Medio september 2018
heeft Indra van de Oude Heihoef een winsom van € 182.200.
Het KWPN heeft van Casantos een dressuurindex gepubliceerd van 109 met een betrouwbaarheid van 67 % en een springindex van 120 met een betrouwbaarheid van 89 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat veel nakomelingen van de hengst een sabelbenig achterbeen en/of lage verzenen hebben, Bij het vrij springen springen veel nakomelingen bij de afzet goed naar boven en tonen ze veel voorzichtigheid.
1.1. Astrello 528003200502055 Stb KWPN
Astrello KWPN (V. Casantos NRPS) is een bruinschimmel hengst met een stokmaat van 173 cm. Hij is geboren op 4 april 2005 en is gefokt door Dave Maarse uit Wellerlooi, dat circa tien km ten oosten van Venraij in het noorden van de provincie Limburg ligt.
De moeder van Astrello is de donkerbruine merrie Estrelle KWPN ster preferent prestatie (1986, V. Ramiro Z Holst). Het KWPN heeft in 2008 gerapporteerd dat Estrella een rijtypische merrie is, die goed in het rechthoekmodel staat. Haar hoofd is sprekend. De nek heeft veel lengte en de hoofd-hals verbinding is licht. De hals is lang en iets verticaal. De schoft is zeer goed ontwikkeld en de schouder is lang en voldoende schuin gelegen. De rug is (ondanks de leeftijd) goed van vorm en de lendenen zijn voldoende ontwikkeld. De croupe is hellend en lang. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is sabelbenig. De kootstand is correct. De hoeven zijn correct van vorm. Het fundament is hard en droog. De stap is actief en voldoende ruim. De draf is correct met een actief gebruik van het achterbeen. De galop is voldoende ruim met veel afdruk.
Tweede moeder van Astrello is de schimmel Askara KWPN prestatie (1982, V. Fürst Ferdinand Hann).
De moederlijn van Astrello heeft een Gelderse basis waar de hengsten Artilleur SF (1959, V. Kami de l’Ile SF), Wodan Sgldt (1957, V. L’Invasion SF), Graaf van Wittenstein Sgldt (1942, V. Baronet Sgldt) en Caesar Sgrt (1938, V, Gambo Oldbg) aan hebben bijgedragen.
Gerekend over acht generaties heeft Astrello een afstamming met 39,1 % Holsteins bloed, 34,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 12,5 % Hannoveraans bloed en 9,4 % Selle Français bloed.
Astrello is in augustus 2008 via een herkansing onder het zadel door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Daarbij is over het exterieur van de hengst gemeld dat hij een goed ontwikkelde hengst is die goed in het rechthoekmodel staat met een iets neerwaartse romprichting. Het hoofd is sprekend. De nek is kort. De hals is goed van lengte en vorm. De schouder is lang en is goed van ligging. De schoft is goed ontwikkeld. De rug is goed van lengte en licht gezonken en de lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is hellend en voldoende van lengte maar de broekspier zou iets langer moeten doorlopen. Het voorbeen is voldoende van lengte en hol. Het achterbeen is lang en sabelbenig. De koten zijn lang en week. Het fundament is voldoende van ontwikkeling en kwaliteit. De hoeven zijn voldoende ontwikkeld met lage verzenen.
In oktober en november 2008 heeft Astrello in Ermelo aan een verrichtingsonderzoek van zeven weken deelgenomen. Volgens het KWPN rapport is vastgesteld dat Astrello een eerlijke, betrouwbare, speelse hengst is met een goede instelling. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich gedurende het onderzoek steeds beter bewerken. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is voldoende van ruimte en ruim voldoende gedragen. De galop is goed van ruimte, is krachtig en zeer goed gedragen. De hengst heeft in beweging ruim voldoende houding en met name in galop zeer veel balans en souplesse. Astrello springt met goede reflexen en ruim voldoende techniek. De hengst toont veel tot zeer veel vermogen en lijkt voorzichtig. Astrello toont veel tot zeer veel aanleg als springpaard en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
Een week voor het einde van het onderzoek is Astrello kreupel geworden door een irritatie van de linkerknie en de oppervlakkige buigpees linksachter, waardoor de hengst niet aan de eind presentatie heeft kunnen deelnemen.
Zijn prestaties tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met een 6,5 voor zowel de stap als de draf en een negen voor de galop. Voor de houding en de balans heeft hij een 7,5 gekregen. Bij de springonderdelen is voor de reflexen een acht gegeven, voor de techniek een zeven, voor de rijdbaarheid en de instelling een 7,5 en zowel het vermogen als de geschiktheid als springpaard zijn gewaardeerd met een 8,5.
Van de tien hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen is Astrello in puntenaantallen op de vierde plaats terecht gekomen.
Na afloop van het onderzoek is Astrello goedgekeurd voor de fokkerij.
Het KWPN verwacht dat de hengst de galop en de souplesse in de springpaardenfokkerij kan verbeteren. Merries moeten over een sterke bovenlijn beschikken.
In het najaar van 2010 heeft het KWPN achttien willekeurig aangewezen veulens van Astrello beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat het een uniforme collectie ruim voldoende ontwikkelde veulens was, die ruim voldoende tot goed in het springpaardenmodel zijn gebouwd en veel uitstraling hebben. Op stand is de romprichting neerwaarts hetgeen in beweging niet terug is te zien. De draf is ruim voldoende van ruimte. De veulens galopperen makkelijk aan. De galop is ruim voldoende van ruimte. De veulens bewegen in draf en galop met een goed gebruik van het achterbeen en kunnen goed schakelen.
In 2012 en 2013 is Astrello door Dave Maarse enkele keren uitgebracht in de internationale springsport
In december 2013 is de hengst als springpaard verkocht naar Rusland, maar daarna is in Nederland nog diepvriessperma beschikbaar geweest.
In 2014 is Astrello door Vadim Cherevan (BLR) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In februari is in Moskou een tweede plaats behaald. Daarna is Astrello gecastreerd.
In 2017 en 2018 is Astrello door Yahor Morotski (BLR) opnieuw in internationaal verband gestart. De combinatie heeft in 2017 een wedstrijd in de omgeving van Moskou gewonnen en in 2018 is een wedstrijd in Tiblisi gewonnen.
Het KWPN heeft tot en met 2018 64 hengstveulens en 99 merrieveulens van Astrello geregistreerd. Van de merries zijn er tot en met 2018 21 door het KWPN als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Daarvan hebben vier merries het elitepredicaat ontvangen, vijf zijn keurmerrie geworden en vijf zijn stermerrie geworden.
Van de geregistreerde hengsten is Estrello KWPN (2009, MV. Lupicor KWPN) in 2014 goedgekeurd door het NRPS. Het NRPS heeft twee nakomelingen van hem geregistreerd.
Astrello heeft een springindex van 137 met een betrouwbaarheid van 81 %.
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel komt naar voren dat veel nakomelingen een kort kruis, een hol voorbeen en/of een sabelbenig achterbeen hebben. Ook nakomelingen die week gekoot zijn en/of lage verzenen hebben komen veel voor. Bij het springen presteren vrijwel alle nakomelingen goed, waarbij vooral de voorzichtigheid opvalt.
2. Winston Jumper R 528003200307649 vb KWPN
Winston Jumper R KWPN (V. Cantos NRPS) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren op 23 mei 2003 en is gefokt door S.P.M. Roefs uit Loosbroek, dat circa vijftien km ten oosten van ’s-Hertogenbosch in de provincie Noord-Brabant ligt.
De moeder van de hengst is de bruine keurmerrie Jumper H KWPN (1991, V. Concorde KWPN) en tweede moeder is de schimmel Verarouge KWPN ster, (1979, V. Le Mexico SF).
Gerekend over acht generaties heeft Winston Jumper TR een afstamming met 43,8 % Engels- en Arabisch volbloed, 21,9% Holsteins bloed en 14,8 % Selle Français bloed.
Winston Jumper is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek (AES). In 2008 en 2009 is hij voor de fokkerij ingezet door stoeterij Hazelberg van M.P.J. Vulders uit Heeswijk-Dinther en in 2013 heeft de heer Roefs een aantal merries door zijn zelf gefokte hengst laten dekken. Vulders heeft zes fokproducten van Winston Jumper laten registreren bij het NRPS en Roefs heeft zes nakomelingen laten registreren bij het AES.
3. Bosch Blue 528003200605025 Stb KWPN
Bosch Blue KWPN (V. Cantos NRPS) is een schimmel hengst met een stokmaat van 167 cm. De hengst is op 9 mei 2006 geboren en is gefokt door A van de Broek uit Lierop, dat circa vijf kilometer ten zuiden van Helmond in de provincie Noord Brabant ligt.
De moeder van Bosch Blue is de schimmel merrie Pavona KWPN ster preferent (1997, V. Mr. Blue KWPN). Volgens een in 2012 door het KWPN opgemaakt rapport is Pavona een goed ontwikkelde merrie die goed in het rechthoekmodel staat. Haar hoofd is goed gevormd. De hals heeft voldoende lengte en is voldoende gespierd. De schoft is goed ontwikkeld en de schouder is voldoende van lengte en goed gelegen. De rug is iets gezonken en de lendenen zijn goed gespierd. De croupe is hellend en voldoende lang. Het voor- en achterbeen zijn goed gesteld. De kootstand is goed. De hoeven zijn goed ontwikkeld. Het fundament is goed van kwaliteit. De stap is actief en voldoende ruim. De draf is goed van ruimte en goed gedragen en de galop is voldoende ruim en goed gedragen.
Tweede moeder is de bruine Divona KWPN (1985, V. Ramiro Z Holst). De hengsten Ramiro Z Holst (1965, V. Raimond Holst) en Nimmerdor KWPN (1972, V. Farn Holst) komen zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Bosch Blue en hebben een inbreng van respectievelijk 18,75 % en 12,5 % in de erfelijke aanleg van Bosch Blue.
Gerekend over acht generaties heeft Bosch Blue een afstamming met 43,0 % Engels- en Arabisch volbloed en 34,4 % Holsteins bloed.
Bosch Blue is in februari 2009 in ’s-Hertogenbosch door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. De hengst is in 2009 geëxporteerd naar de Bosch Farms, in Red Deer, dat tussen Calgary en Edmonton in de staat Alberta in Canada ligt. Daar hij is goedgekeurd door het Canadese Warmbloed Paarden stamboek.
Bosch Blue heeft in september 2012 in Dewinton, Canada, een verrichtings-onderzoek van drie weken afgelegd. Bij die gelegenheid heeft het KWPN vastgelegd dat Bosch Blue een ruim voldoende tot goed ontwikkelde hengst is die ruim voldoende in het springpaardenmodel is gebouwd maar weinig flankdiepte heeft. Het hoofd is sprekend. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed van lengte en ontwikkeling. De schouder is steil en goed van lengte. De rug is goed van lengte en de lendenen zijn voldoende aangesloten en arm bespierd. De croupe is kort en hellend. Het voorbeen is onderstandig en het achterbeen is licht sabelbenig. Het beenwerk is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De hoeven zijn goed van vorm en ontwikkeling met iets lage verzenen.
Over de prestaties tijdens het verrichtingsonderzoek is gemeld dat Bosch Blue een eerlijke en betrouwbare, iets sensibele hengst is die in het parcours snel spanning opbouwt. De hengst heeft ruim voldoende instelling, ruim voldoende bereidheid tot werken en laat zich voldoende bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende tot goed van ruimte. De galop is lichtvoetig en goed van ruimte. De hengst heeft een goede houding en een goede balans. Bosch Blue springt met goede reflexen, een ruim voldoende techniek, maar zou meer lichaamsgebruik moeten hebben. Bosch Blue lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende tot veel vermogen. Als springpaard heeft Bosch Blue ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
Zijn prestaties in het onderzoek zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en draf, een 8,5 voor de galop en een acht voor de houding en balans. Bij het springen kreeg hij zevens voor de techniek en de rijdbaarheid en instelling. Voor het springvermogen en de aanleg als springpaard is een 7,5 gegeven en de reflexen zijn gewaardeerd met een acht.
Het KWPN verwacht dat Bosch Blue het model, de reflexen en de galoppade kan verbeteren bij merries die over voldoende lichaamsgebruik beschikken.
Bosch Blue is in de jaren 2010 – 2014 voor de fokkerij beschikbaar geweest in Canada. Over zijn fokkerijprestaties in genoemde jaren is niet veel bekend. Het KWPN-Noord Amerika heeft ten minste vier nakomelingen geregistreerd en het Canadese Sportpaarden stamboek ten minste één. In 2015 is Bosch Blue beschikbaar geweest in Nederland. Dat heeft er in geresulteerd dat het KWPN in 2016 negen nakomelingen van hem heeft geregistreerd en het Zangersheide stamboek twee.
In 2018 is Bosch Blue voor de fokkerij weer beschikbaar op de Bosch Farms in Red Deer AB, Canada.
Bosch Blue is in 2014 door Femke Courchane (CAN) in Calgary in twee internationale wedstrijden uitgebracht. In 2015 en het voorjaar van 2016 is de hengst door Kristian Houwen (NED) gestart. De combinatie heeft een wedstrijd in Opglabbeek gewonnen en heeft tweede plaatsen behaald in Zuidwolde (2x) en Opglabbeek. In augustus 2016 is Maureen Bonder (NED) met de hengst uitgekomen en in 2017 is de hengst uitgebracht door Nick van den Broeck (NED). De combinatie heeft een wedstrijd in Zuidwolde gewonnen en heeft in Wierden een tweede plaats behaald. Eind 2017 heeft Bosch Blue een winsom van € 3.330.
4. Dantos HBC 528003200804403 Stb KWPN
Dantos HBC KWPN (V. Cantos NRPS) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 14 april 2008 geboren en is gefokt door G.R. Turksema uit Roden, dat circa 10 km ten zuiden van de stad Groningen in het noorden van de provincie Drenthe ligt.
De moeder van Dantos HBC is de bruine stermerrie Varaya KWPN. Volgens een KWPN-rapport is zij een ruim voldoende ontwikkelde merrie met lengte. Haar hoofd is sprekend en iets zwaar. De nek is voldoende lang met een goede aansluiting. De hals heeft lengte en is iets horizontaal. De schoft is normaal ontwikkeld met lengte en de schouder is voldoende lang en ligt iets steil. De rug heeft sterke verbindingen en de lendenen zijn sterk tot iets strak. De croupe is voldoende hellend, iets kort met voldoende bespiering. Het voorbeen is correct, maar onderstandig. Het achterbeen is zeer goed gehoekt. De kootstand is normaal. De hoeven zijn breed met licht ondergeschoven verzenen. De stand voor is licht toontredend. Het fundament is hard. De stap is ruim met voldoende afdruk. De draf is normaal van ruimte met een goed achterbeengebruik en de galop is iets zwaarmoedig en voldoende ruim.
Tweede moeder van Dantos HBC is de bruine Rosaya KWPN (1998, V. Animo KWPN). De moederlijn loopt terug naar de in 1915 geboren merrie Poolster DPS en is twaalf generaties lang in Drenthe geboren en getogen.
Gerekend over acht generaties heeft Dantos HBC een afstamming met 40,6 % Holsteins bloed en 37,5 % Engels- en Arabisch volbloed.
Dantos HBC is in februari 2011 door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Het KWPN heeft de hengst omschreven als een ruim voldoende ontwikkelde hengst die ruim voldoende in het springpaardenmodel is gebouwd. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte. De hals is lang, verticaal gesteld en ruim voldoende van bespiering. De schouder is goed van ligging en ruim voldoende van lengte. De schoft is voldoende van ontwikkeling en goed van lengte. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende aangesloten en ruim voldoende bespierd. De croupe is hellend, voldoende van lengte met een korte broekspier. De schenkel is arm bespierd. Het voorbeen is ruim voldoende van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is lang en sabelbenig. Het fundament is goed van ontwikkeling en kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm met lage verzenen.
Dantos HBC heeft in het voorjaar van 2011 in Stegerden deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Het KWPN heeft daarover gerapporteerd dat Dantos HBC een eerlijke, kijkerige en snel gespannen hengst is. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende bewerken en heeft een goede mond. De stap is voldoende tot ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en gedragen. De galop is krachtig, lichtvoetig en goed van ruimte. De hengst heeft een goede balans, ruim voldoende lichaamshouding maar blijft vaak te verticaal in de hals. Dantos HBC springt met ruim voldoende tot goede reflexen, een ruim voldoende tot goede voorbeentechniek maar moet doorgaans meer doorbasculeren. Dantos HBC lijkt voorzichtig en toont veel vermogen. Als springpaard heeft Dantos HBC ruim voldoende tot veel aanleg en hij geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 6,5 voor de stap, een 7,5 voor de draf en een acht voor de galop. Voor de houding en balans heeft de jury een 7,5 gegeven. Ook de reflexen, de springtechniek en de aanleg als springpaard zijn gewaardeerd met een 7,5. De rijdbaarheid en instelling heeft een zeven opgeleverd en voor het springvermogen is een acht gegeven. In puntenaantal is Dantos HBC als zesde van de zeven deelnemende hengsten geëindigd.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN de hengst goedgekeurd voor de fokkerij. Verwacht wordt dat Dantos HBC de houding kan verbeteren bij neerwaarts gebouwde merries. Tevens kan hij lichtvoetigheid en balans in galop én springtechniek toevoegen.
In augustus 2012 heeft het KWPN tien aselect aangewezen veulens van Dantos HBC beoordeeld. Volgens het uitgebrachte rapport was het een uniforme collectie, voldoende tot ruim voldoende ontwikkelde veulens met uitstraling, die ruim voldoende in het springpaardenmodel staan. De halzen zijn goed van lengte en op stand vaak verticaal gesteld. In beweging worden de halzen goed gebruikt. De croupe is meermalen kort. De stap is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte. De galop is ruim voldoende van ruimte. De veulens bewegen lichtvoetig met een goed ondertredend achterbeen en een iets vlak voorbeen. De kwaliteit van de moeders was gemiddeld.
In 2018 is Dantos HBC nog voor de fokkerij beschikbaar.
Het KWPN heeft tot medio september 2018 43 hengsten en 49 merries van Dantos HBC geregistreerd. Vier merries zijn inmiddels als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daarvan zijn er drie stermerrie geworden.
De zonen Deep Impact Westf (2013, MV. Tangelo van de Zuuthoeve BWP), Deville Westf (2014, MV. Veron KWPN) en een nog anonieme zoon (2015, MV. Damiro KWPN) zijn in respectievelijk 2015, 2016 en 2017 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
De hengst Deep Impact is op de keuring van het Westfaalse stamboek bovendien uitgeroepen tot reserve kampioen van de springhengsten. Hij heeft in april 2016 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen en heeft daarvoor een beoordeling van 8,15 punten ontvangen. In het najaar van 2016 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 50 dagen waarvoor hij een beoordeling van 8,01 gekregen. Deep Impact is tot 2017 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Over zijn prestaties als fokhengst is nog geen informatie bekend.
De hengst Delville heeft in 2017 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een aanlegtest van ceertien dagen waar zijn verrichtingen in de dressuur gewaardeerd zijn met 6,49 punten en de prestaties in het springen met 8,13 punten. Voor zijn totale prestatie zijn 7,50 punten gegeven. In 2018 is de hengst voor de fokkerij beschikbaar bij het Landgestüt in Warendorf.
Over de fokkerijprestaties van zowel de hengst Delville als van de hiervoor genoemde anonieme hengst is nog geen informatie beschikbaar.
Dantos HBC heeft een springindex van 148 met een betrouwbaarheid van 69 %. Uit het genetisch profiel van de hengst blijkt dat veel nakomelingen een lange en verticaal gerichte hals hebben. Ook hebben veel nakomelingen een recht liggend kruis. De stap en draf van de meeste nakomelingen zijn goed gedragen en krachtig. Bij het vrij springen hebben ze een goede afzet en tonen veel souplesse en voorzichtigheid.
Dantos HBC is in september 2015 door Patrick Lemmen (NED) in Lanaken uitgebracht in het wereldkampioenschap voor zevenjarige springpaarden, waar in de finale de veertiende plaats is bereikt. Van november 2015 tot mei 2016 is Willem Greve (NED) met de hengst gestart in internationale springwedstrijden. De combinatie heeft een overwinning geboekt in een wedstrijd voor jonge paarden in Drachten. In 2017 en 2018 is de hengst uitgebracht door Monique van den Broek (NED). De combinatie heeft in 2018 een wedstrijd in Kronenburg gewonnen. Medio september 2018 heeft Dantos HBC een winsom van circa € 5.000.
5. Farfan M 528003201004266 Stb KWPN
Farfan M KWPN (V. Cantos NRPS) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 27 april 2010 en is gefokt door J.C. Mailly uit Boijl, dat circa 15 km ten oosten van Wolvega in het zuidoosten van de provincie Friesland ligt. De moeder van Farfan M is de donkerbruine merrie Nikita KWPN ster preferent prestatie (1995, V. Lux Hann). Volgens het door het KWPN gepubliceerde rapport is zij een voldoende ontwikkelde merrie die goed in het rechthoekmodel is gebouwd en bloed uitstraalt. Haar hoofd is sprekend. De hoofd-hals verbinding is licht en de hals is goed van lengte en iets verticaal gesteld. De schoft is voldoende ontwikkeld en de schouder is wat steil gelegen. De rug is een fractie strak; de lendenen zijn iets strak en de croupe is goed van ligging maar zou meer lengte kunnen hebben.
Het voorbeen is licht hol en rechtsvoor frans gesteld en het achterbeen is wat recht gesteld. De koten zijn goed van lengte en stand en de voeten zijn goed ontwikkeld en goed van vorm en kwaliteit. Het fundament heeft kwaliteit, maar is iets fijn. De stap is actief en ruim voldoende van ruimte en de draf heeft een actief achterbeen gebruik, is goed van ruimte en heeft souplesse. De galop heeft ruim voldoende ruimte, een goede afdruk en een goede souplesse.
Tweede moeder van Farfan M is de donkerbruine Juweel KWPN ster preferent prestatie (1991, V. Nimmerdor KWPN).
De moederlijn is voornamelijk Gelders, maar heeft haar basis in de Drentse merrie Pluto DPS (1898). Hengsten die een bijdrage aan de moederlijn hebben gegeven zijn o.a. Koster NSTg (1923, V. Faribo NSTg), Edelman OF (1918, V. Egir OF), Amburg Sgldt (1936, V. Domburg NSTg) en Avenir Sgldt (1959, V. Karolus van Wittenstein Sgldt).
De hengst Nimmerdor KWPN (1972, V. Farn Holst) komt zowel aan vaders- al aan moederskant voor in de afstamming van Farfan M en heeft een inbreng van 18,75 % in die zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Farfan M een afstamming met 43,0 % Engels- en Arabisch volbloed en 39,1 % Holsteins bloed.
Farfan M is in februari 2013 door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Het KWPN heeft Farfan M omschreven als een voldoende ontwikkelde hengst met uitstraling, die ruim voldoende in het springpaardenmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte en de hals is goed van lengte en komt iets diep uit de borst. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van ligging en lengte. De rug is goed van lengte en bespiering en de lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is hellend en ruim voldoende van lengte, maar de broekspier zou langer moeten doorlopen. Zowel het voor- als achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed van ontwikkeling en goed van kwaliteit. De voeten zijn een fractie breed met wat lage verzenen.
Farfan M heeft in het voorjaar van 2013 in Ermelo aan een verrichtingsonderzoek van tien weken deelgenomen. Vastgesteld is dat Farfan M een eerlijke en sensibele hengst met een goede instelling is. Hij heeft veel bereidheid tot werken, laat zich ruim voldoende bewerken en heeft een gevoelige mond. Zijn stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf is actief en ruim voldoende van ruimte. De galop is krachtig en voldoende van ruimte. De hengst beweegt met een goede houding en een goede balans. Farfan M springt met goede tot zeer goede reflexen, een goede voorbeentechniek, een goed ruggebruik. Hij maakt de sprong achter wisselend af. Farfan M lijkt voorzichtig en toont atletisch vermogen. Als springpaard heeft Farfan M ruim voldoende tot veel aanleg en hij geeft zijn ruiter een ruim voldoende tot goed gevoel.
De prestaties van de hengst zijn gewaardeerd met een acht voor de stap, een 7,5 voor de draf, een acht voor de galop en voor de houding en balans. Voor de springonderdelen is een 8,5 voor de reflexen gegeven, een 7,5 voor de techniek en voor het vermogen, een acht voor de rijdbaarheid en de instelling en een 7,5 voor de aanleg als springpaard.
Van de negen deelnemende hengsten heeft Farfan M in puntenaantal het onderzoek als vierde beëindigd.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Farfan M goedgekeurd voor de fokkerij. Verwacht wordt dat de hengst bloed en ras aan de springpaardenpopulatie kan toevoegen en de basisgangen en reflexen kan verbeteren. Farfan M lijkt het beste te passen bij merries die over maat en formaat beschikken.
In augustus 2015 heeft het KWPN zes veulens van Farfan M beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat het een uniforme collectie voldoende ontwikkelde veulens met ruim voldoende uitstraling betrof, die meer in het rechthoekmodel zouden moeten staan. De rug is voldoende van lengte en bespiering, maar meerdere malen gezonken. De croupe is hellend en de broekspier zou langer door moeten lopen. Het beenwerk is correct en hard. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is voldoende van ruimte. De galop is lichtvoetig, voldoende van ruimte maar zou meer souplesse moeten tonen.
In het voorjaar van 2018 is Farfan M door de Iraanse ruiter Adel Keshavarz in Arezzo uitgebracht in twaalf internationale wedstrijden, waarbij een twaalfde plaats de beste klassering was.
In 2018 is Farfan M voor de fokkerij beschikbaar bij stal Van Vliet b.v. in IJsselsteyn.
Tot medio september 2018 heeft het KWPN 30 hengstveulens en 46 merrieveulens van Farfan M geregistreerd.
Zijn zoon Jargon KWPN (2014) is goedgekeurd door het KWPN (zie hfdst. 5.1.).
Farfan M heeft een springindex van 139 met een betrouwbaarheid van 62 %. Uit het genetisch profiel komt naar voren dat diverse nakomelingen meer in het vierkantmodel dan in het rechthoekmodel. Ook nakomelingen met een week verloop van de rug en/of lage verzenen komen regelmatig voor.
5.1. Jargon 528003201403360 Stb KWPN
Jargon KWPN (V. Farfan M KWPN) is een zwartbruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren op 19 mei 2014 en is gefokt door H.J.M. Span uit Zevenaar, dat circa tien km ten zuidoosten van Arnhem in de provincie Gelderland ligt.
De hengst heeft bij zijn geboorte de naam Jonkheer de Span gekregen en is na zijn goedkeuring door het KWPN omgedoopt tot Jargon.
De moeder van Jargon is de bruine merrie Celebration Z Zang (1998, V. Calvin Holst). Volgens het door het KWPN gepubliceerde moederrapport is zij een goed ontwikkelde, voldoende rassige merrie die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd heeft een wat grove kaak, maar is voldoende sprekend met een mooi oog. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en voldoende van lengte en de schouder is goed van lengte en ligging. De rug is iets gezonken en goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is iets recht van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering en de broekspier is lang. Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien iets hol. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn voldoende van lengte en normaal gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met correct ontwikkelde verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De stap is zuiver en goed van ruimte en souplesse. De draf is goed van ruimte met een goede houding en een ruim voldoende ondertredend achterbeen. Het voorbeengebruik is goed. Wegens een bevroren bodem is de galop van de merrie niet beoordeeld.
Tweede moeder van Jargon is de schimmel Gräfin XI Holst (1992, V. Landgraf I Holst). Gräfin XI is ook de moeder van de hengst Charlatan Z Zang (1996, V. Corofino I Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Jargon een afstamming met 45,3 % Holsteins bloed, 35,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 9,4 % Selle Français bloed.
Jargon is in februari 2017 tijdens de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Op de keuring is de hengst uitgeroepen tot reserve-kampioen van de driejarige springhengsten.
Op de veiling aansluitend aan de keuring is Jargon voor € 62.000 verkocht.
Jargon heeft in maart 2017 in Ermelo deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek maar is om veterinaire redenen doorverwezen naar het najaarsonderzoek. In oktober 2017 is hij in Ermelo gepresenteerd om aan het najaarsonderzoek deel te nemen, maar is toen om veterinaire redenen door de jury niet geaccepteerd. Via de, een week later gehouden, veterinaire herkansing heeft Jargon toch aan het vijftig dagen durende onderzoek kunnen deelnemen.
Het KWPN heeft Jargon omschreven als een royaal ontwikkelde hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Zijn hoofd is lang maar wel aansprekend. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schouder is goed van lengte en ligging en de schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De rug is goed van lengte en ruim voldoende tot goed bespierd en de lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is hellend en ruim voldoende van lengte en bespiering. Ook de broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien licht frans gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is wat teer en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm met iets lage verzenen.
Over de prestaties van Jargon tijdens het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN gerapporteerd dat hij een eerlijke en iets brutale hengst met een ruim voldoende instelling is. Hij heeft ruim voldoende bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is iets traag en ruim voldoende van ruimte. De galop heeft ruim voldoende afdruk en is goed van ruimte maar iets zwaarmoedig. In beweging heeft de hengst een goede houding en balans. Jargon is een fractie traag in de afzet maar springt goed met de schoft naar boven met ruim voldoende lichaamsgebruik. Het voorbeen is iets open. De sprong wordt achter ruim voldoende tot goed afgemaakt. Jargon lijkt voldoende voorzichtig en toont ruim voldoende tot veel vermogen. Als springpaard heeft Jargon ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
De verrichtingen zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en de draf en achten voor de galop en voor de houding en balans. Voor zijn reflexen heeft Jargon een zeven gekregen en voor zowel de springtechniek als het vermogen is een 7,5 gegeven. De rijdbaarheid is met een acht gewaardeerd, de instelling met een zeven en de aanleg als springpaard met een 7,5.
Aan het onderzoek is deelgenomen door tien hengsten en in puntenaantal is Jargon daarvan op de tiende plaats geëindigd.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Jargon goedgekeurd voor de fokkerij. Verwacht wordt dat hij het formaat en de rijdbaarheid van de populatie kan verbeteren.
Jargon is in 2018 voor de fokkerij beschikbaar bij hengstenhouderij Brinkman in Twello.
6. Freestyle 528003201001865 Stb KWPN
Freestyle KWPN (V. Cantos NRPS) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 4 april 2010 geboren en is gefokt door E.M.J.Jaspers – Faassen uit Swalmen, dat enkele kilometers ten noorden van Roermond in het midden van de provincie Limburg ligt.
De moeder van Freestyle is de bruine merrie Verena KWPN (2001, V. Andiamo NRPS). Volgens een door het KWPN gepubliceerd rapport is zij een aansprekende, zeer royaal ontwikkelde merrie die goed in het rechthoekmodel staat. Haar hoofd is iets lang maar met voldoende uitdrukking met een groot oog. De nek is goed van lengte, de hoofd-halsverbinding is voldoende licht en de hals is goed van lengte en voldoende bespierd. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte en de schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en bespiering, Verena beschikt over een sterke bovenlijn. De lendenen zijn goed bespierd en de croupe is iets recht, maar goed van lengte.
Van opzij gezien is het voorbeen iets hol en onderstandig. Van voren gezien is het voorbeen correct. Het achterbeen is correct gesteld en de kootstand is normaal. De kwaliteit en de vorm van de voeten zijn goed. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De stap is correct, ruim voldoende van ruimte en krachtig. De draf is zuiver, krachtig en goed gedragen en de galop is ruim, krachtig en zeer goed gedragen. Verena heeft een goed ondertredend achterbeen gebruik.
Tweede moeder van Freestyle is de bruine Bonjorna KWPN keur preferent prestatie (1993, V. Ramiro Z Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Marlon KWPN (1994, V. Zeus SF), die is goedgekeurd door het KWPN en het Oldenburgse stamboek. Ook is Bonjorna de tweede moeder van de hengst Ufo KWPN (2001, V. Darco BWP), die is goedgekeurd door het Ierse Warmbloedstamboek en het Anglo Europese stamboek.
De moederlijn van Freestyle heeft een Oldenburgse herkomst en loopt terug naar de merrie Sardelle Oldbg (1896, V. Marion Oldbg). Sinds 1913 is de moederlijn in Groningen verder uitgebouwd.
De hengst Ramiro Z Holst (1965, V. Raimond Holst) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Freestyle en heeft een inbreng van 18,75 % in die zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Freestyle een afstamming met 48,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 29,7 % Holsteins bloed.
Freestyle is in januari 2013 tijdens de KWPN-hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch niet verder gekomen dan de tweede bezichtiging. In februari 2013 is hij tijdens de herkansing onder het zadel in Ermelo alsnog aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Het KWPN heeft Freestyle beschreven als een ruim voldoende ontwikkelde hengst die goed in het rechthoekmodel is gebouwd met een neerwaartse romprichting. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte en vorm en ruim voldoende van bespiering. De schoft is ruim voldoende van ontwikkeling en zou langer door moeten lopen. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug valt achter de schoft wat weg en is goed van lengte. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten en de croupe is hellend en ruim voldoende van lengte en bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld en het achterbeen is een fractie recht gesteld. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en voos. De voeten zijn goed van vorm met iets ondergeschoven verzenen.
De hengst heeft in oktober en november 2013 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van zeven weken. Volgens de uitgebrachte rapportage is Freestyle een dominante en kijkerige hengst met een voldoende instelling. Hij heeft veel bereidheid tot werken, laat zich ruim voldoende bewerken en heeft een goede mond. De stap is zuiver en voldoende van ruimte. De draf heeft een goede beentechniek en is ruim voldoende van ruimte. De galop is krachtig, gedragen en goed van ruimte. In beweging heeft de hengst een goede houding en een goede balans. Freestyle springt met goede reflexen en goed met het lichaam omhoog. De hengst springt met een iets open voorbeen en houdt zich nog vast, waardoor hij de sprong achter minder goed afmaakt. Freestyle lijkt voorzichtig en toont veel vermogen. Als springpaard heeft Freestyle ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
De prestaties van de hengst zijn gewaardeerd met een zeven voor de stap, een 7,5 voor de draf, een 8,5 voor de galop en een acht voor de houding en balans. Bij de springonderdelen heeft de hengst zevens gekregen voor de techniek en voor de rijdbaarheid en de instelling en achten voor de reflexen en voor het vermogen. Voor de aanleg als springpaard is een 7,5 gegeven. Van de acht hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen is Freestyle in puntenaantallen op de zesde plaats geëindigd.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN de hengst goedgekeurd voor de fokkerij. Verwacht wordt dat Freestyle het model en de basisgangen in de springpaardenpopulatie kan verbeteren en afdruk en voorzichtigheid kan toevoegen.
Freestyle is door Aniek Diks (NED) in 2015 in Lanaken uitgebracht in het wereldkampioenschap voor vijfjarige paarden. In 2016 en 2017 heeft de combinatie aan verschillende internationale wedstrijden deelgenomen. In 2017 is een wedstrijd in Zuidbroek gewonnen. Een dag later is in Zuidbroek een tweede plaats behaald. In 2018 is de hengst uitgebracht door Doron Kuipers (NED), waarbij in Eindhoven een vierde plaats is behaald.
Tot medio september 2018 heeft het KWPN vier hengstveulens en drie merrieveulens van Freestyle geregistreerd.
In 2017 en 2018 is de hengst niet beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
7. Gullit HBC 528003201107888 Stb KWPN
Gullit HBC KWPN (V. Cantos NRPS) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 26 mei 2011 geboren en is gefokt door H. de Roover uit Strijbeek, dat in de provincie Noord-Brabant ten zuiden van Breda op de grens met België ligt.
De moeder van Gullit HBC is de zwarte merrie C’est la Vie KWPN keur sport (2007, V. Namelus R KWPN). Volgens een door het KWPN uitgebrachte rapportage is zij een goed ontwikkelde merrie die goed in het rechthoekmodel staat. Haar hoofd is voldoende sprekend. De nek is goed gevormd met een lichte hoofd-halsverbinding en de hals is lang, ruim voldoende bespierd en horizontaal van richting. De schoft is goed ontwikkeld en is goed van lengte en de schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en bespiering en de lendenen zijn goed bespierd. De croupe is iets hellend en goed van lengte en ook de broekspier is goed van lengte. De voor- en achterbenen zijn correct gesteld en de kootstand is correct. De hoeven zijn goed gevormd en goed ontwikkeld. Het fundament is hard en straalt veel kwaliteit uit. De stap is zuiver en goed van ruimte. De draf is voldoende van ruimte en heeft voldoende afdruk en balans en de galop is goed van ruimte en heeft daarbij een goede balans.
Tweede moeder van Gullit HBC is de vos merrie Jolaris KWPN elite preferent prestatie (1991, V. Nimmerdor KWPN).
De hengst Nimmerdor KWPN (1972, V. Farn Holst) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Gullit HBC en heeft een inbreng van 18,75 % in die zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generatie heeft Gullit HBC een afstamming met 42,2 % Engels- en Arabisch volbloed, 31,3 % Holsteind bloed en 9,4 % NWP-bloed.
Gullit HBC is in februari 2014 door het KWPN aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Daarbij is Gullit HBC omschreven als een ruim voldoende ontwikkelde hengst met een neerwaartse romprichting, die ruim voldoende in het rechthoekmodel staat. Zijn hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte en de hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en is goed van lengte en de schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en bespiering en de lendenen zijn strak. De croupe is een fractie hellend, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering en de broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien hol. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn correct gesteld en goed van lengte. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en voldoende van kwaliteit. De voeten zijn voldoende van vorm en kwaliteit.
De hengst heeft in oktober en november 2014 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 47 dagen. Het KWPN heeft gepubliceerd dat Gullit HBC een kijkerige, snel afgeleide hengst met een ruim voldoende instelling is. Hij heeft veel bereidheid tot werken, laat zich voldoende bewerken en heeft een goede mond. De stap en draf zijn ruim voldoende van ruimte. De galop is lichtvoetig, gedragen en goed van ruimte. In beweging heeft de hengst een ruim voldoende tot goede houding en balans. Gullit HBC springt met een goede afdruk en snel van de grond maar heeft vaak het hoogste punt achter de sprong. De hengst heeft een goede voorbeentechniek maar de sprong wordt achter wisselend afgemaakt. Gullit HBC lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende tot veel vermogen. Als springpaard heeft Gullit HBC ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende tot goed gevoel.
De prestaties van Gullit HBC zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en de draf, een 7,5 voor de galop en een 7,5 voor de houding en balans. Voor zijn reflexen heeft Gullit HBC een acht gekregen en de techniek, het vermogen en de aanlag als springpaard zijn allen met een 7,5 beoordeeld. De rijdbaarheid en instelling heeft een zeven opgeleverd. Met genoemde punten heeft Gullit HBC als elfde van de twaalf deelnemende hengsten het onderzoek beëindigd.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Gullit HBC goedgekeurd voor de fokkerij. Verwacht wordt dat hij het model en de reflexen in de springpaardenfokkerij kan verbeteren.
In augustus 2016 heeft het KWPN de veulens van Gullit HBC beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat de getoonde veulens een collectie ruim voldoende tot goed ontwikkelde, aansprekende springveulens vormden. De hoofden zijn sprekend. De halzen zijn goed gevormd en goed bespierd, soms een fractie verticaal gesteld en komen dan diep uit de borst. Het achterbeen is wisselend gesteld, doorgaans correct, maar ook een steil en sabelbenig gesteld achterbeen is geconstateerd. De stap is ruim voldoende tot goed van ruimte maar diverse keren frans. De draf is krachtig, ruim voldoende van ruimte met een goede souplesse en balans. De veulens galopperen met veel ruimte, afdruk, souplesse en balans.
Tot medio september 2018 heeft het KWPN 12 hengstveulens en 17 merrieveulens van Gullit HBC geregistreerd. Hun prestaties in de fokkerij en de sport moeten worden afgewacht,
Uit het genetisch profiel valt op dat de nakomelingen van Gullit HBC vaak een schuine schouder hebben en/of een hol voorbeen. Ook hebben veel nakomelingen fijn beenwerk. Bij het vrij bewegen valt de dragende galop op.
Gullit HBC heeft een berekende springindex van 141 met een betrouwbaarheid van 61 %.
In 2016 heeft Kristian Houwen (NED) Gullit HBC uitgebracht in internationale springwedstrijden voor jonge paarden.
In 2018 is de hengst uitgebracht door Monique van den Broek (NED). De combinatie won de finalewedstrijd van de KNHS-KWPN hengstencompetitie in de klasse Z en heeft een tweede plaats behaald in een wedstrijd voor jonge paarden in Zuidwolde. In augustus 2018 is zonder veel succes deelgenomen aan het Wereldkampioenschap voor zevenjarige paarden in Lanaken.
In 2018 is van Gullit HBC diepvriessperma beschikbaar bij de HBC stal .
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.