skip to Main Content

1968  Rantzau xx  x Lurioso SF

 

 

Samenvatting: 

Horses.nl kent de rubriek “Golden Oldies” waarin regelmatig een hengst wordt beschreven die zijn sporen in de fokkerij heeft verdiend. Op 9 december 2019 is in die rubriek van de hand van Savannah Pieters een portret van Cor de la Bryère gepubliceerd. Onderstaand wordt dat portret, voorzien van verschillende aanvullingen door stempelhengsten.eu, weergegeven als samenvatting van de grote betekenis die Cor de la Bryère heeft voor de hedendaagse sportpaardenfokkerij.

Cor de la Bryère SF zag op 23 april 1968 het levenslicht bij fokker Thérèse Essayan in Frankrijk. Hoewel de hengst uit zeer goede lijnen kwam, zag de Franse hengstenkeuringscommissie niets in Cor de la Bryère en gaf toenmalig eigenaar Xavier Ribard het advies mee hem te laten ruinen.

 

Van Frankrijk naar Holstein

Het Holsteiner Verband had opgemerkt dat het bloed van Franse hengsten het goed deed in Oldenburg. Toen Alwin Schockemöhle in Frankrijk was om Futuro SF (Furioso xx x Vert Galant SF) te kopen, liep hij de driejarige Cor de la Bryère tegen het lijf. De hengst werd gekocht en naar Schleswig-Holstein gehaald, waar hij door het Holsteinse stamboek werd goedgekeurd  en datzelfde jaar als winnaar van het 100-daagse verrichtingsonderzoek naar voren kwam. 

Fokkerijcarrière

Cor de la Bryère stond van 1971 tot 1984 in Siethwende ( 5 km ten noordwesten van Elmshorn) ter dekking en maakte in 1985 een uitstapje naar Zangersheide. Van 1986 tot 1988 bediende hij merries in Elmshorn en verhuisde daarna naar Sollwitt (in het noorden van Sleeswijk-Holstein), waar hij tot zijn dood in 2000 verbleef. Acuut hartfalen werd de hengst fataal.

Cor de la Bryère werd door fokkers omschreven als een geschenk uit de hemel. Zijn nakomelingen vielen op dankzij het vermogen om te basculeren en toonden in het werk veel werkwilligheid en rijdbaarheid. Tegenwoordig komt hij in de afstamming van meer dan zeventig procent van alle Holsteiners voor en heeft hij ook een grote impact op de fokkerij in Oldenburg. Zijn nakomelingen in Frankrijk vielen tegen, omdat ze kracht tekort kwamen.

Constant Holst

De betekenis van zijn zoon Constant Holst (MV. Colt Holst) bestaat vooral uit het feit dat hij de vader is van de hengst Chin Chin Holst (MV. Farnese Holst), die met Jaime Azxarraga twee keer deelnam aan de Olympische Spelen en in 1988 in Seoul de zesde plaats behaalde. Op latere leeftijd is hij een succesvolle fokhengst geworden, die 48 zonen bracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij, waaronder de keurhengsten Phin Phin BWP en Arezzo VDL KWPN. Ook is Chin Chin de vader van verschillende goede springpaarden.

 

Calypso Holst

Uit de combinatie Cor de la Bryere x Tabelle Holst (Heiβsporn Holst x Lorentin Holst) werden vijf goedgekeurde hengsten geboren.

Calypso I gaf zowel Grand Prix spring- als dressuurpaarden, waaronder Chacomo Holst (MV. Marmor Holst) van Alexandra Simons de Ridder. Hij is zeventien jaar actief geweest in de fokkerij en heeft 33 goedgekeurde zonen gebracht, waarvan Castro Holst (1981), Carprilli Holst (1983) en Casaretto Holst (1998) de belangrijkste zijn. 

Calypso II heeft 36 zonen gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij en van zijn dochters zijn er 89 moeder geworden van een goedgekeurde hengst. Zijn meest invloedrijke zoon is Contender Holst (1984, MV. Ramiro Z Holst), die op zijn beurt Olympiade-paard Montender KWPN (MV. Burggraaf Holst) bracht. Contender is ook vader van Contango Holst (MV. Kronprinz xx), Chellano Z Holst (MV. Cor de la Bryère SF) en Cantos NRPS (MV. Goodtimes KWPN).
Andere van belang zijnde zonen van Calypso II zijn Coriolan Holst (1978, MV. Capitano Holst) en Classiker Holst (1987, MV.  Nevado xx).
De Duitse Hippische Sportbond heeft 892 nakomelingen van Calypso II geregistreerd als wedstrijdpaard.. De nakomelingen van Calypso II hebben tot en met 2019 samen € 1.742.196 gewonnen
.

Calypso III Holst (1977), Calypso IV Holst (1978) en Calypso V Holst (1979) zijn van geringe betekenis geweest voor de fokkerij.

 

Calando Holst

In combinatie met de merrie Furgund Holst (Colombo Holst x Herwin Holst) gaf Cor de la Bryère in totaal zes goedgekeurde zonen die allen de naam Calando hebben gekregen.

Calando I Holst (1974) sprong onder Karsten Huck naar teambrons op de Olympische Spelen in 1984 en werd datzelfde jaar Duits kampioen. Calando I heeft naast zijn moeilijke karakter ook zijn uitstekende springaanleg, hardheid en een goede gezondheid doorgegeven aan zijn nakomelingen.

Calando II Holst (1974) is een invloedrijke hengst geweest in de Zwitserse fokkerij. Van Calando III Holst (1975) zijn geen nakomelingen geregistreerd. Calando IV Holst (1984) en Calando V Holst (1988) zijn in de Duitse fokkerij actief geweest meer hebben weinig toegevoegd en Calando VI Holst (1989) is met redelijk succes ingezet in de Portugese fokkerij.


Caletto Holst

Uit de combinatie Cor de la Bryère x Deka Holst (Consul Holst x Matador Holst) kwamen drie goedgekeurde zonen voort. Die alle drie Caletto zijn genoemd.

Caletto I Holst (1975) was in 1985 het meest succesvolle springpaard in de Nations Cup-serie en sprong in zijn carrière meer dan 100.000 Duitse mark bij elkaar. In 1999 stond hij dankzij zijn nafok vijfde op de WBFSH-lijst voor springhengsten. Daartoe behoorde onder andere Calvaro Z Holst (MV. Capitol I Holst), die in 1997 onder Jos Lansink deelnam aan het Europees kampioenschap en in 2000 voor Groot-Brittannië deel uitmaakte van het Britse team dat aan de Olympische Spelen in Sydney heeft deelgenomen. Ook de invloedrijke Cantus Holst (MV. Roman) en de hengst Cambridge Holst (MV. Marlon xx) zijn zonen van Caletto I. Cambridge is de vader van de hengst Catoki Holst (MV. Silvester Holst) en via de hengst Chambertin Holst (MV. Cor de la Bryère SF) de grootvader van springpaardenleverancier Chacco-Blue Meckl (MV. Contender Holst).

Caletto II Holst (1978) overleed al op zesjarige leeftijd, maar liet een aantal briljante nakomelingen na. Daartoe behoort onder andere Classic Touch Holst (mv. Landgraf I), die onder Ludger Beerbaum in 1992 individueel goud won op de Olympische Spelen in Barcelona. Haar halfbroer Caretino Holst (1983, MV. Metellus Holst) tekende onder andere voor het vaderschap van Caridor Z Holst (MV. Lantaan Holst), die onder Jos Lansink deelnam aan de WEG in Jerez de la Frontera, en het Intermédiaire I dressuurpaard Cheenook Holst  (MV. Romantiker Holst), die veel invloed had in de dressuurpaardenfokkerij. Caretino is ook de vader van de hengst Casall Holst (1999, MV. Lavall I Holst), die zo wel in de fokkerij als in de sport zeer succesvol is geweest Van hem zijn vier dochters en twee zonen in Holstein uitgeroepen tot kampioen van hun jaargang en met Rolf-Göran Bengtsson heeft Casall vele overwinningen in de springsport behaald en ruim € 3.350.000 gewonnen.

Caletto III Holst (1984) is een vrij anonieme fokhengst gebleven.

Cavalier Royale Holst

De in 1978 geboren Cavalier Royale (MV. Liguster Holst) is als fokhengst actief geweest in Ierland, waar 1565 veulens van hem zijn geregistreerd en 21 zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Circa 250 internationale sportpaarden hebben een dochter van Cavalier Royale als moeder en op de Olympische Spelen 2008 in Hong Kong was Cavalier Royale met vier nakomelingen vertegenwoordigd. Volgens de World Breeding Federation for Sport Horses was Cavalier Royale in 2008 het meest succesvolle vaderpaard in de samengestelde wedstrijdsport.


Corrado Holst

Uit de merrie Soleil Holst (Capitol I Holst x Maestoso Holst) zijn de zonen Corrado I Holst (1985) en Corrado II Holst (1992) goedgekeurd.

Corrado I Holst sprong zelf internationaal onder het zadel van Franke Sloothaak. Hij is vader van Clinton Holst  (mv. Masetto Holst), die op zijn beurt de briljant fokkende Cornet Obolensky BWP (MV. Heartbreaker KWPN) en de te vroeg overleden Ugano Sitte SBS (2004, MV. Avontuur KWPN) voortbracht.
Andere invloedrijke zonen van Corrado I zijn  Corofino Holst (1989, MV. Fernando I Holst), Coriano Holst (1990, MV, Lord Holst), Coronado Holst (1990, MV. Rebel I Z Hann), Indorado Holst (1990, V. Ahorn Z Hann).

Corrado II Holst (1992) heeft een aantal goede fokmerries gebracht.
 

Corland Holst

De onder Wout-Jan van der Schans succesvolle Corland Holst (mv. Landgraf I Holst) stond niet alleen zelf garant voor sportprestaties, maar zijn nakomelingen ook. Hij bracht bijna 300 internationale springpaarden, waarvan Silvana HDC KWPN (1999, MV. Widor KWPN) de meest succesvolle is geweest. Met Kevin Staut heeft de merrie € 1.700.000 gewonnen.

Nakomelingen in de sport

Cor de la Bryère heeft diverse nakomelingen gebracht die zeer succesvol zijn geweest in de sport. Voorbeelden daarvan zijn:

Corlandus Holst, ruin, 1976, MV. Landgraf I Holst, die met Margit Otto-Crepin (FRA) in 1987 in Goodwood Europees kampioen dressuur is geworden en in 1988 de zilveren medaille heeft gewonnen tijdens de Olympische Spelen van Seoul. In 1988 en 1989 is de Grand Prix dressuur van Aken gewonnen en in 1989 is bij het Europees kampioenschap in Mondorf-les-Bains de zilveren medaille behaald. In 1990 is in Göteborg  de overwinning behaald in de finale van de Wold Cup;

Corrado I Holst, goedgekeurde hengst, 1985, MV. Capitol I Holst, is januari 1993 tot juli 1997 door Franke Sloothaak (GER) in internationale wedstrijden uitgebracht. DE combinatie heeft verschillen Grand Prix’s en een Woreld Cup wedstrijd gewonnen. Corrado I heeft een winsom van € 286.125; 

Goldika Holst, merrie, 1992, MV. Lagos Holst, is in de jaren 1999 – 2003 door Toni Haβmann (GER) in internationale wedstrijden uitgebracht. In 2000 heeft de combinatie drie overwinningen behaald in World Cup wedstrijden en in 2002 zijn drie Grand Prix’s en een World Cup wedstrijd gewonnen. Goldika heeft een winsom van € 374.030 en

Cadett Holst, ruin, 1997, MV. Capitol I Holst, is in de jaren 2008 – 2013 door Ashlee Bond – Clarke (USA) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie heeft met het Amerikaanse team vier landenwedstrijden gewonnen. Individueel zijn vier World Cup wedstrijden gewonnen zijn zijn overwinningen behaald in diverse andere wedstrijden. Cadett heeft een winsom van ruim € 425.000. 

Met recht stempelhengst

Cor de la Bryère is vader van 569 fokmerries die zijn opgenomen in een Duits stamboek en maar liefst 106 dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden.

Daarnaast is hij de vader van 109 goedgekeurde hengsten, waarvan er 84 van belang zijn geweest voor de fokkerij.
De nakomelingen van Cor de la Bryère hebben zijn waardevolle genen verspreid over alle continenten.

 

Voorkomen en afstamming 

Cor de la Bryère 25000160011506B SF (V. Rantzau xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij heeft een klein kolletje en linksachter een half witbeen. Cor de la Bryère is op 23 april 1968 geboren en gefokt door mevrouw Therèse Essayan uit Yvre-le-Polin, dat circa 25 km ten zuiden van Le Mans in het Franse departement Sarthe ligt.


Vader

De vader van Cor de la Bryère is de Engels volbloed hengst Rantzau xx (V. Foxlight xx). Hij is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm, die in 1946 in Frankrijk is geboren en is gefokt door Henri Tambareau uit de merrie Rancune xx (1940, V. Cavaliere d’Arpino xx).
Tambareau had Rancune xx in 1943 gekocht om er een veulen bij te fokken en koos voor de hengst Foxlight xx omdat die opmerkelijk goed had gepresteerd in de rensport. Zo had hij de Prix de Bois Roussel en de Prix du Cadran gewonnen. Laatstgenoemde ren is open voor vierjarige en oudere volbloeds en heeft een lengte van 4.000 meter. De Prix du Cadran kan daarmee worden gezien als de Franse tegenhanger van de Engelse Ascot Gold Cup.

De tweede moeder van Rantzau xx is de vos Rockella xx (1936, V. Bishop’s Rock xx).

In de afstamming van Rantzau xx komt de hengst Saint-Simon xx negen keer voor. Saint Simon xx draagt daardoor voor 15,2 % bij aan de erfelijke aanleg van Rantzau xx.

Het exterieur van Rantzau xx was niet meteen het exterieur van een rijpaard. Zijn schouderligging was voor verbetering vatbaar en hij had een tamelijk recht achterbeen, dat hij later ook aan zijn nakomelingen bleek door te geven.

Rantzau xx heeft in Frankrijk een succesvolle rencarrière gehad. Als driejarige  startte hij in negen rennen over afstanden tussen de 2000 en 3000 meter.

Van de negen rennen won hij er twee en werd daarnaast vijf keer geplaatst. Als driejarige is hij in Frankrijk als derde van zijn jaargang gerangschikt.

Rantzau xx is daarna gekocht door Marcel Boussac, die hem voor 4 miljoen oude Franse francs (ongeveer € 6.100) doorverkocht aan de Franse staatsstoeterij in Saint-Lô. In januari 1951 is hij op de stoeterij aangekomen en is daar tot zijn dood in 1971 blijven staan. In de jaren 1951 –  1962 dekte hij 40 – 49 merries per jaar. In de jaren daarna bediende hij minder merries. In zijn hele fokkerijcarrière van 20 jaren heeft hij in totaal 772 merries gedekt.


Moeder

De moeder van Cor de la Bryère is de bruine merrie Quenotte SF (1960, V. Lurioso SF).
Cor de la Bryère was het eerste veulen van Quenotte. In de jaren 1971 – 1982 kreeg ze nog vier veulens.

Tweede moeder is de vos Vestale du Bois Margot SF (1942, V. Landau SF).
De moederlijn kent verder dochters van Clovis TF (1924, draver), Sauf Toi SF (1918) en Loto x (1894).

Gerekend over acht generaties heeft Cor de la Bryère een afstamming met 64,8 % Engels volbloed, 0,8 % Arabisch volbloed, 10,2 % Selle Français bloed en 10,2 % dravers bloed. De resterende 14 % is niet bekend.

 

Fokkerijcarrière

Cor de la Bryère is als veulen gekocht door opfokker en hengstenhouder Xavier Ribard. Hij heeft de hengst in 1970 aangeboden aan de hengstenaankoopcommissie van de Franse staatsstoeterij Le Pin. De commissie vond Cor de la Bryère te veel een sportpaard en geen fokpaard. Daarom hebben ze Ribard geadviseerd de hengst te castreren en als sportpaard te verkopen.
Ribard was teleurgesteld maar vond het nog te vroeg om het advies op te volgen. In dezelfde tijd had hij contacten met Alwin Schockemöhle (GER) over de verhuur van zijn hengst Urioso SF (1964, V. Furioso xx).
Daarbij moet bedacht worden dat in 1964 de Olympische springtitel in Tokio was gewonnen door Pierre Jonquèrs d’Oriola met de Furioso xx-zoon Lutteur B SF (1955) en dat dezelfde ruiter in 1966 in Buenos Aires het wereldkampioenschap springen won met de Furioso xx-dochter Pomone B (1959). Daardoor was in fokkerskringen grote belangstelling voor het Furioso xx-bloed.

Het Oldenburgs stamboek, waarvan Schockemöhle lid was, had daar al op ingespeeld en in 1968 de hengst Furioso II SF (1965, V. Furioso xx) goedgekeurd. De eerste fokresultaten van hem waren veelbelovend. Nu kan worden vastgesteld dat Furioso II zich heeft ontwikkeld tot een belangrijke stempelhengst in de Europese sportpaardenfokkerij.

Omdat in de Holsteinse fokkerij betere springgenen aanwezig zijn dan in de kleinere Oldenburgse populatie, had Schockemöhle het plan opgevat om Urioso aan te bieden op de hengstenkeuring van het Holsteinse stamboek. Daarom vroeg hij aan Maas Hell, die in 1971 fokleider van het Holsteinse stamboek zou worden, met hem mee te gaan om Urioso en mogelijk nog enkele andere hengsten bij Ribard in Normandië te bekijken. Het oog van beide Duitsers viel ogenblikkelijk op Cor de la Bryère en ze vroegen of hij te koop was. Daarop is Cor de la Bryère in de berm van de weg waar hij juist was getoond, door Schockemöhle en Hell gekocht voor een bedrag van omgerekend circa € 10.000. In februari 1971 is Cor de la Bryère samen met Urioso naar Holstein gegaan, waar de keuringscommissie van het stamboek graag bereid was om beide hengsten goed te keuren voor de Holsteinse fokkerij.

Gereden door Herbert Blöcker (GER) heeft Cor de la Bryère vervolgens in Elmshorn deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek en dat als winnaar beëindigd. In 1971 heeft hij vervolgens 70 merries gedekt.

Hoewel Cor de la Bryère een van oorsprong Franse hengst is heeft hij zijn gehele fokkerijcarrière gebruik gemaakt van zijn Holsteinse registratienummer 3981.68 Holst.

Cor de la Bryère is veel gebruikt door de Holsteinse fokkers waardoor zijn bloed wijd verbreid is in de paardenpopulatie. Zijn naam komt in circa 70% van de afstammingsgegevens van de Holsteinse paarden voor. Daarnaast hebben ook veel Oldenburgse fokkers graag van hem gebruik gemaakt.

Sterke punten van zijn nakomelingen zijn een geweldige bascule, een ruime galop en een goede springtechniek. Zijn kinderen hebben veel bereidheid om te werken en laten ze zich goed bewerken. Zelf had Cor de la Bryère niet een enorm springvermogen, maar in de Holsteinse merriestammen was dat volop aanwezig. Dat matige vermogen wordt wel gezien als een mogelijke oorzaak waarom Cor de la Bryère wel succesvol was in Holstein en niet in paringen met Franse merries.
Door verschillende Holsteinse fokkers is hij wel een “geschenk uit de hemel“ genoemd.

Cor de la Bryère is op 27 april 2000 op 32-jarige leeftijd gedood omdat hij acute hartproblemen had.
Na die tijd zijn nog enkele merries met diepvriessperma van hem geïnsemineerd.

In zijn fokkerijcarrière heeft hij van 1971 – 1984 op een dekstation in Siethwende bij Elmshorn gestaan. In 1985 is hij verhuurd aan stoeterij Zangersheide in Lanaken (België), waarna hij in de jaren 1986 – 1988 op het centrum van het Holsteinse stamboek in Elmshorn heeft gestaan. Daarna heeft hij tot zijn dood op een hengstenstation in Sollwittf, tussen Husum en Flensburg in het noorden van Sleeswijk-Holstein gestaan.

 

Dochters

Cor de la Bryère is de vader van 569 fokmerries die zijn opgenomen in een Duits stamboek en daarvan hebben er 84 het predicaat staatspremiemerrie behaald.

Maar liefst 106 dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Sommigen daarvan hebben twee of meer goedgekeurde zonen gebracht. De Holsteinse staatspremiemerries Vision III (1983) en Fayence (1991) en de Hannoveraanse merrie Calipa Z (1986) zijn zelfs moeder van vier goedgekeurde zonen.

Onderstaand wordt een overzicht gegeven van de 106 hengstenmoeders.

Imke I Holst, 1972, bruin, MV. Logenschliesser Holst, is de moeder van de hengsten Rantares Holst (1979, V. Ronald Holst) en Codex (1992, V. Carthago Holst). Rantares is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Codex door het Holsteinse stamboek en het BWP;

Judith Holst, 1972, bruin, MV. Fax I Holst, is de moeder van de hengst Sirius Son ZfdP (1986, V. Sirius Hann), die is goedgekeurd door het ZfdP en het Beierse stamboek;

Juliana Holst, 1972, donkerbruin, MV. Frivol xx, is de moeder van de hengst Catani Holst (1984, V. Capitol I Holst), die is goedgekeurd door het Hongaarse stamboek;

Junda Holst, 1972, bruin, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengsten Lavendel Holst (1981, V. Landgraf I Holst) en zijn broer Livingstone Holst (1982). Lavendel is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Livingstone door het Amerikaanse Holsteiner stamboek;

Costa Rica Holst, 1973, donkerbruin, MV. Dollarprinz xx, is de moeder van de hengst Rakett Bavar (1988, V. Ramé Z Hann), die is goedgekeurd door het Beierse-, Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Saksische stamboek en door het ZfdP;

Emily Holst, 1973, vos, MV. Colt Holst, is de moeder van de hengst Barrabadeen Warrigal ISSA (1991, V. Wildfeuer Holst), die is goedgekeurd door het Australisch Warmbloed Paardenstamboek en het Internationale Sportpaardenstamboek van Australië;

Kamera Holst, 1973, zwart, MV. Raimond Holst, is de moeder van de hengsten South Pacific Holst (1982, V. Silvester Holst), zijn broer Sydney Holst (1983) en van Lagerfield Holst. South Pacific is in de Verenigde Staten goedgekeurd en Sydney is goedgekeurd door het Holsteinse-, Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Beierse stamboek. Lagerfield is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Baden-Württembergse stamboek;

Kamille Holst staatspremiemerrie, 1973, donkerbruin, MV. Heilbutt Holst, is de moeder van de hengsten Capitaan Holst (1983, V. Capitano Holst) en Classic Jump Holst (1998, V. Catrick I Holst). Capitaan is goedgekeurd door het BWP en in de Verenigde Staten en Classic Jump is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Karla Holst, 1973, bruin, MV. Colt Holst, is de moeder van de hengsten My Lord Holst (1980, V. Masetto Holst) en Ladamo Holst (1984, V. Ladalco Holst). My Lord is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Ladamo door het Rijnland-Palts-Saar stamboek;

Konstanze Holst, 1973, donkerbruin, MV. Farnese Holst is de moeder van de hengst Risotto Holst (1977, V. Raimond Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Kortina Holst, 1973, bruin, MV. Roman Holst, is de moeder van de hengst Liviano Holst (1990, B. Landgraf I Host), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Baden-Württembergse stamboek;

La Jana Holst staatspremiemerrie, 1974, bruin, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengsten Castello Holst (1979, V. Capitano Holst) en Diable au Corps SF (1991, V. Jalisco B SF). Castello is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Mecklenburgse stamboek en Diable au Corps door het Selle Français stamboek;

Loanda Holst staatspremiemerrie, 1974, MV. Mandarin Holst, is de moeder van de hengst Burggraaf Holst ( 1983, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het KWPN, het Rijnlands-, het Selle Francais- en het Zweedse stamboek;

Silver Lining Holst, 1974, MV. Roman Holst, is de moeder van de hengst Special Event Holst (1991, V. Final Pool xx), die is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek;

Maika Holst, 1975, bruin, MV. Fax I Holst, is de moeder van de hengst Lino J Holst (1987, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Maja Holst, 1975, donkerbruin, MV. Heilbutt Holst, is de moeder van de hengst Lefevre Holst (1988, V. Lombard Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Westfaalse-, Rijnlandse- en het Saksen-Thüringse stamboek;

Mandelblüte Holst, 1975, bruin, MV. Anblick xx, is de moeder van de hengst Libero Holst (1985, V. Lord Holst), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

Chanel Holst, 1978, bruin, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengst Leon Cavallo Oldbg (1995, V. Landfriese I Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

P-Carina Holst, 1978,  donkerbruin, MV. Colombo Holst, is de moeder van de hengst Landtänzer Holst (1993, V. Loutano Holst), die is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek;

Peggy Holst, 1978, vos, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengst Roxett Holst (1988, V. Ramiro Z Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburg International – en het Rijnlands stamboek;

Corina Holst, 1979, bruin, MV. Meteor xx, is de moeder van de hengsten Racord M Bavar (1994, V. Rasso Westf) en Lique de Bryère Bavar (1996, V. Life is Life KWPN). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Beierse stamboek;

R. Cantara Holst, 1979, bruin, MV. Colombo Holst, is de moeder van de hengsten Welcorde CCDM (1985, V. Weltraum Oldbg) en Con-Corde DWB (1989, V. Coriolan Holst). Welcorde is goedgekeurd door het Mexicaanse stamboek en Con-Corde door het Deense stamboek;

Regala Holst, 1979, donkerbruin, MV. Mandarin Holst, is de moeder van de hengst Amantus Holst (1997, V. Acord II Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Westfaalse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek;

Schleife Holst, 1980, zwartbruin, MV. Fax I Holst, is de moeder van de hengst Cabrio Holst (1996, V. Cambridge Holst), die is goedgekeurd door het Letlandse stamboek;

Cortina Holst, 1981, bruin, MV. Eger I Hann, is de moeder van de hengsten Lezard Oldbg (1994, V. Landadel Holst) en Lando DP Oldbg (2000, V. Landino Holst). Lezard is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en Lando DP door het Canadese Sportpaarden stamboek;

Tanagra Holst, 1981, bruin, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengst Mill Reef VDL Oldbg (1997, V. Mity Wind xx), die is goedgekeurd door het KWPN, het Baden-Württembergse-, Brandenburgse- en Saksen-Thuringse stamboek;

Toscana Holst, 1981, vos, MV. Mandant Trak, is de moeder van de hengst Le Comte I Holst (1985, V. Leander Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en het ZfdP;

Bella Vista Holst, 1982, schimmel, MV. Magister Holst, is de moeder van de hengst Leeroy ZVCH (1993, V. Lombard Holst), die is goedgekeurd door het Beierse- en het Hessische stamboek;

Calcutta Holst, 1982, vos, MV. Leander Holst, is de moeder van de hengst Coeur de Lion USA (1988, V. Columbus Holst), die is goedgekeurd in de Verenigde Staten;

Ulla V Holst, 1982, donkerbruin, MV. Colt Holst, is de moeder van de hengsten Serrano Holst (1987, V. Sympatico Holst) en Quantum Holst (1994, V. Quidam de Revel SF). Serrano is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Quantum door het BWP en het Holsteinse- en Selle Français stamboek;

Undine Holst staatspremiemerrie, 1982, bruin, MV. Cobalt Holst, is de moeder van de hengsten Chromcorde Holst (1988, V. Chromatic xx) en Lusello Holst (1997, V. Lorentin I Holst), die beide zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Corda Bavar, 1983, bruin, MV. Kassius Trak, is de moeder van de hengst Nameless Bavar (1993, V. Nimrod B KWPN), die is goedgekeurd door het Beierse-, Mecklenburgse- en Oldenburgse stamboek;

Vamara Holst, 1983, MV. Liguster Holst, is de moeder van de hengst Courage II Holst (1990, V. Capitol I Holst), die is goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek en het Zwitserse stamboek;

Vera V Holst staatspremiemerrie, 1983, bruin, MV. Wildfeuer Holst, is de moeder van de hengst Joker Holst (1987, V. Joost Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en het ZfdP;

Vienna II Holst, 1983, bruin, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengst Locato Holst (1987, V. Lord Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Westfaalse- en Beierse stamboek;

Violine Holst, 1983, schimmel, MV. Rigoletto Holst, is de moeder van de hengst Argent Holst (1990, V. Alcatraz Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Westfaalse stamboek;

Vision III staatspremiemerrie Holst, 1983, bruin, MV. Fasolt Holst, is de moeder van de hengsten Baldini I Holst (1984, V. Bachus Holst) en zijn broer Baldini II Holst (1985), Lesotho Holst (1988, V. Landgraf I Holst) en Carano Holst (1991, V. Capitol I Holst),  Baldini I is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Baden-Württembergse stamboek en Baldini II door het Holsteinse-, Beierse- en Westfaaalse stamboek;
Lesotho is goedgekeurd door  het Holsteinse-, Beierse-, Baden-Württembergse- en Saksen Anhalt stamboek en Carano door het Holsteinse- en het Deense stamboek;

Vivian Holst, 1983, schimmel, M. Moltke I Holst, is de moeder van de hengst D’Olympic Oldbg (1994, V. Donnerhall Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Hannoveraanse-, Brandenburgse- en Mecklenburgse stamboek;

Vordula Holst, 1983, bruin, MV. Freeman Holst, is de moeder van de hengsten Lago Holst (1988, V. Landgraf I Holst) en Laurentz Holst (1989, V. Lord Holst). Lago is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en het ZfdP en Laurentz is goedgekeurd door het Holsteinse-, Deense- en Selle Français stamboek;

Corina Holst, 1984, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengsten Acordelli Badwu (2000, V. Acord II Holst) en Lordinio DSP (2004, V. Lordano Holst). Acordelli is goedgekeurd door de stamboeken Baden-Württemberg, Beieren, Hessen, Saksen Anhalt en Rijnland en Lordinio is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

W-Cherie Holst, 1984, bruin, MV. Romantiker Holst, is de moeder van de hengst Exxon Oldbg (1992, V. Ex Libris KWPN), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek en het ZfdP;

Watussi Holst, 1984, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Limborat Holst (1991, V. Literat Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Mecklenburgse stamboek;

Wienerin Holst staatspremiemerrie, 1984, bruin, MV. Fasolt Holst, is de moeder van de hengst L’Eperon Holst (1988, V. Lord Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Wünschtraum I Holst, 1984, bruin, MV. Rigoletto Holst, is de moeder van de hengst Ladinos I Holst (1989, V. Lord Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Beierse- en Baden-Württembergse stamboek;

Z. Calanda Holst, 1985, bruin, MV. Colombo Holst, is de moeder van de hengst Cap-Calando Holst (1991, V. Capitol I Holst), die is goedgekeurd door het ZfdP;

Zanessa Holst, 1985, bruin, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengst Slawe Holst (1989, V. Silvester Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Zelina Holst staatspremiemerrie, 1985, MV. Sacramento Song xx, is de moeder van de hengst Apricot sur Light Holst (1989, V. Alcatraz Holst), die is goedgekeurd door het SBS;

Ziranda Holst, 1985, bruin, MV. Montanus Holst, is de moeder van de hengst Livingstone Holst (1992, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek;

Akrebi Holst, 1986, bruin, MV. Grandioso Sprt, is de moeder van de hengst Champion de Cord Holst (2001, V. Champion du Lys SF), die is goedgekeurd door het Holsteins stamboek;

Calipa Z Hann, 1986, donkerbruin, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengsten  Rabiat Z Hann (1990, V. Rebel II Z Hann), Hans Anders Z Zang (1991, V. Acord II Holst), Chicago Z Zang (1999, V. Caretano Holst) en Sterrehof’s Cayetano Z Zang (2004, V. Caretano Holst). Rabiat Z en Sterrehof’s Cayetano Z zijn goedgekeurd door het Zangersheide stamboek; Hans Anders Z door het Zangersheide- en het Argentijnse stamboek en Chicago Z door het Zangersheide-, Holsteinse- en Selle Français stamboek;

Cassandra Z Oldbg, 1986, bruin, MV. Goldschläger Z Hann, is de moeder van de hengst Landcord KWPN (1990, V. Landadel Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Cealesta Z Hann, 1986, bruin, MV. Gotthard Hann, is de moeder van de hengst Atom Z Hann (1991, V. Atlantus Z Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Chalupa Hann staatspremiemerrie, 1986, MV. Gotthard Hann, is de moeder van de hengst Romancier Jmen Hann (1993, V. Ramiro Z Holst), die is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek;

Cleopatra Z Hann, 1986, vos, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder va de hengsten Carpe Diem Z Zang (1996, V. Calvin Holst) en Corner Z Zang (2000, V. Caretano Holst). Carpe Diem Z is goedgekeurd door het Zangersheide- en het Argentijnse stamboek en Corner Z door het Zangersheide stamboek;

Cyrina Z Hann, 1986, zwart, MV. Almé SF, is de moeder van de hengst Racordero Hann (1993, V. Ramiro Z Holst), die is goedgekeurd door het Rijnlands stamboek;

Elorrinne S KWPN keur preferent, 1986, donkerbruin, MV. Gondelier Sgldt, is de moeder van de hengst Jabdulla S KWPN (1991, V. Abdullah Trak), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Evelien KWPN ster preferent, 1986, bruin, MV. Safari KWPN, is de moeder van de hengst Lemato KWPN (1993, V. Voltaire Hann), die is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;

Baccara IV Holst, 1987, bruin, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengst Capito King Holst (1993, V. Capitol I Holst), die is goedgekeurd in Rusland;

Bandura Holst staatspremiemerrie, 1987, donkerbruin, MV. Ladalci Holst, is de moeder van de hengst Carpenter Holst (1997, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Facordette S KWPN ster preferent prestatie, 1987, bruin, MV. Gondelier Sgldt, is de moeder van de hengsten Pitcher S KWPN (1993, V. Pilot Westf) en Setpoint S KWPN (1999, V. Burggraaf Holst). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;

Carina III Holst, 1988, bruin, MV. Farnese Holst, is de moeder van de hengsten Pascavello Westf (1997, V. Potsdam Rhein), Foster Westf (2000, V. Ferragamo Rhein) en Prominels Westf (2002, V. Prominenz Westf).
Pascavello is goedgekeurd door Westfaalse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek; Foster door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek en Prominels door het Oldenburgs stamboek;

Caro Holst, 1988, vos, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengsten Urano M KWPN (2001, V. Quidam de Revel SF) en Acontender M KWPN (2005, V. Contender Holst). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek;

Catania III Holst, 1988, donkerbruin, MV. Marmor Holst, is de moeder van de hengst Dolany Holst (1997, V. Donnerhall Oldbg), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Cicera Holst staatspremiemerrie, 1988, bruin, MV. Liguster Holst, is de moeder van de hengst Cicera’s Icewater Holst (1998, V. Corofino I Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgs-, het Amerikaans Holsteiner- en het Rijnland-Palts-Saar International stamboek;

Cordelia Holst, 1988, MV. Ramiro Z Holst, is de moeder van de hengst Casco Holst (2005, V. Casall ASK Holst), die is goedgekeurd door het SBS;

Cordoba Hann, 1988, bruin, MV. Goodwill Hann, is de moeder van de hengsten Anaxagoras Hann (1984, V. Athletico Holst) en Geronimo Hann (1998, V. Graf Grannus Hann).
Anaxagoras is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en het ZfdP en Geronimo door het BWP;

Cordula Hann, 1988, donkerbruin, MV. Wendekreis Hann, is de moeder van de hengst Cotton Eye’s Acki Hann (1994, V. Athletico Holst), die is goedgekeurd door het ZfdP;

Corlanda II Holst staatspremiemerrie, 1988, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Lesiano Holst (1997, V. Levantos I Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Beierse stamboek;

Cornflake Holst, 1989, bruin, MV. Fasolt Holst, is de moeder van de hengst Lucky Mind ZW (1993, V. Lucky Luke Holst), die is goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en het Rijnlandse stamboek;

Dancing Queen Holst prestatie, 1989, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengsten Briscar Holst (1993, V. Bachus Holst) en Porter L.C.H. Holst (1997, V. Concorde KWPN). Briscar is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Porter L.C.H. door het Anglo Europese stamboek;

Desiree VII Holst staatspremiemerrie, 1989, donkerbruin, MV. Lord Holst, is de moeder van de hengst Chambertin Holst (1993, V. Cambridge Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Oldenburg International- en Baden-Württembergse stamboek;

Diana XXIII Holst staatspremiemerrie, 1989, donkerbruin, MV. Moltke I Holst, is de moeder van de hengst Love Affair USA, die is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek;

Era Holst, 1990, donkerbruin, MV. Lacapo Holst, is de moeder van de hengst Rheinsberg Holst (1994, V. Ramiro Z Holst), die is goedgekeurd door het Holsteins stamboek;

Erotika Holst, 1990, zwartbruin, MV. Rigoletto Holst, is de moeder van de hengst Acord’s Champion Holst (1997, V. Acord II Holst), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek en het ZfdP;

Espe II Holst, 1990, bruin, V. Silvester Holst, is de moeder van de hengst Lancelot Quainton Holst (2003, V. Lansing Holst), die is goedgekeurd door het Holsteins stamboek;

Chinchilla Holst, 1991, schimmel, MV. Masetto Holst, is de moeder van de hengst Chartbreaker OS (2003, V. Come On Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburg International stamboek;

F-Capella Holst, 1991, MV. Ronald Holst, is de moeder van de hengst Cassino Z Holst (1996, V. Cassini I Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

F-Cortina Holst, 1991, vos, MV. Latino Holst, is de moeder van de hengst Cassico Holst (1995, V. Cassini I  Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, het Hannoveraanse- en het Baden-Württembergse stamboek;

Famara Holst, 1991, schimmel, MV. Lagos, is de moeder van de hengst Velsen Chuquerie SF (2009, V. Quick Star SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Fayence Holst staatspremiemerrie, 1991, schimmel, MV. Capitol I Holst, is de moeder van de hengsten Chellano Z Holst (1995, V. Contender Holst), Avalon Holst (2002, V. Aloubé Z Hann), Chellano Alpha Z Zang (2008, V. Contender Holst) en zijn broer Chellano II Holst (2010).
Chellano Z is goedgekeurd door het Zangersheide-, Selle Français- en Rijnlandse stamboek;  Avalon door het Anglo Europese stamboek; Chellano Alpha Z door het Zangersheide stamboek en Chellano II door het SBS;

Franka I Holst staatspremiemerrie, 1991, MV. Rasputin Holst, is de moeder van de hengsten Campary H Holst (1995, V. Carthago Holst), die is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek ZVCH en het Zangersheide stamboek, en van een anonieme hengst (2013, V. Lyjanero Holst) die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek;

Gisela III Holst, 1992, bruin, MV. Silvester Holst, is de moeder van de hengst Lindos Holst (2000, V. Liatos Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Grace S Holst, 1992, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Claryère C Holst (2007, V. Clarence I Holst), die is goedgekeurd door het Spaanse stamboek voor buitenlandse rassen;

H-Cesseria Holst, 1993, bruin, MV. Silvester Holst, is de moeder van de hengst Lazio Westf (2000, V. Lancer II Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Oldenburg International- en Beierse stamboek;

H-Corlandi Holst, 1993, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Kazanova BWP (2004, V. Cassini I Holst), die is goedgekeurd door het Oekraïense rijpaarden stamboek;

Hawai III Holst, 1993, MV. Raimondo Holst, is de moeder van de hengst Chianti’s Dream Holst (2002, V. Cassini I Holst), die is goedgekeurd door het ZfdP;

Henies Holst, 1993, vos, MV. Landlord Holst, is de moeder van de hengst Causa Confido V.D.R. Holst (2004, V. Clearway Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Oldenburg International stamboek;

Indira XV Holst staatspremiemerrie, 1994, MV. Capitol I Holst, is de moeder van de hengsten Lizarazu Holst (2002, V. Lancer II Holst) en Calabryère Holst (2006, V. Calato Holst).
Lizarazu is goedgekeurd door het Oldenburgs- en het Oldenburg International stamboek en Calabryère door het Zangersheide stamboek;

Indra VII Holst, 1994, zwartbruin, MV. Leuthen Holst, is de moeder van de hengsten Fürst de Guldenboom BWP (2005, V. Floretto N Westf) en Cabo Frio DV Z Zang (2014, V. Cavalo Z Zang).
Fürst de Guldenboom is goedgekeurd door het Anglo Europese stamboek en Cabo Frio DV Z door het Zangersheide stamboek;

It’s Me I Holst
, 1994, schimmel, MV. Sacramento Song xx, is de moeder van de hengst Contino Holst (2002, V.  Cash and Carry Holst), die is goedgekeurd door het Holsteins stamboek;

Ivita III Holst, 1994, bruin, MV. Capitol I Holst, is de moeder van de hengst Aragorn Holst (1999, V. Acorado I Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Westfaalse- en Oldenburg International stamboek;

Jenny I Holst, 1994, bruin, MV. Landlord Holst, is de moeder van de hengst Marido Holst (2000, V. Mytens xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Corina Holst, 1995, MV. Corporal Holst, is de moeder van de hengst Ramsey Z Zang (2003, V. Ramiro Z Holst), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en het ZfdP;

Kantate III Holst, 1995, bruin, MV. Caretino Holst, is de moeder van de hengst Concordio Holst (2993, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek;

Karoline I Holst ster, 1995, MV. Lincoln Holst, is de moeder van de hengst Chicago Holst (1999, V. Cassini II Holst), die is goedgekeurd door het Deense-, Zweedse- en het Zangersheide stamboek;

Korrada S Holst, 1995, schimmel, MV. Capitol I Holst, is de moeder van de hengst Connor Holst (2006, V. Casall ASK Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Saksen-Thüringse stamboek;

Gabriella Holst, 1996, schimmel, MV. Antony’s Dream xx, is de moeder van de hengsten Grancino Oldbg (2001, Grosso Z Hann) en Quidam’s Corde Oldbg (2005, V. Quidam’s Rubin Holst).
Grancino is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en Quidam’s Corde door het Mecklenburgse stamboek;

Iberia II SF, 1996, MV. Galoubet A SF, is de moeder van de hengst Nabbuco SF (2001, V. Dollar du Murier SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

L-Cara Holst, 1996, MV. Lagos Holst, is de moeder van de hengst Cascor W Holst (2005, V. Cassini I Holst), die is goedgekeurd door het NRPS;

L-Chantal Holst, 1996, schimmel, MV. Fantus Holst, is de moeder van de hengst Lyon Flower del Sole Holst (2008, V. Caretino Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Laran Holst, 1996, MV. Lord Holst, is de moeder van de hengst Quilano Holst (2007, V. Quinar Holst), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek;

Latifah Holst, 1996, MV. Ladykiller xx, is de moeder van de hengst Cor de Canto Holst (2007, V. Canto Holst), die is goedgekeurd door het ZfdP;

Libelle XI Holst, 1996, MV. Capitol I Holst, is de moeder van de hengst Carnu van de Helle Holst (2001, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het SBS;

Loraine Holst, 1996, MV. Coriolan Holst, is de moeder van de hengst Luxus GD Westf (2005, V. Luxius Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Mona XI Holst, 1997, MV. Raimondo Holst, is de moeder van de hengst Carry Gold Holst (2000, V. Carry Holst), die is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek en

Montana IV Holst, 1997, MV. Silvester Holst, is de moeder van de hengst Chopin Holst (2004, V. Cash and Carry Holst), die is goedgekeurd door het Zuid Afrikaans stamboek.

 

Zonen

Volgens de Duitse Hippische Sportbond, die ook als overkoepelende organisatie van de Duitse paarden- en ponyfokkerij functioneert, zijn 58 zonen van Cor de la Bryère in Duitsland goedgekeurd voor de fokkerij. Andere bronnen melden dat het, inclusief de buiten Duitsland goedgekeurde zonen, om 85 goedgekeurde zonen gaat. Stempelhengsten.eu vond echter de volgende 109 goedgekeurde hengsten:

Caracas Holst (1972), Cardinal Holst (1972), Casanova Holst (1972), Constant Holst (1972), Convent Holst (1972), Calypso I Holst (1973), Calando I Holst (1974), Calvados I Holst (1974),  Calypso II Holst (1974), Carneval Holst (1974), Contact Holst (1974), Calando II Holst (1975), Caletto I Holst (1975), Cansas Holst (1975), Calando III Holst (1976), Cortino I Holst (1976), Corvado Holst (1976), Calvados II Holst (1977), Calypso III Holst (1977), Cantares Holst (1977), Caruso Holst (1977), Chablis Holst (1977), Cinzano Holst (1977), Cortino II Holst (1977), Caletto II Holst (1978), Calypso IV Holst (1978),  Capriccio Holst (1978), Casanova Holst (1978), Cavalier Royale Holst (1978), Calypso V Holst (1979),  Condino Holst (1979), Cabaret Holst (1980), Churchill Holst (1980), Coeur de Lion Holst (1981), Corde Holst (1981), Cortez I Holst (1981), Corvinius Holst (1981), Caligula Holst (1982), Cicero Holst (1982), Cortez II Holst (1982), Cosinus B Holst (1982),  Challenger Holst (1983), Cor de Angelo J Holst (1983), Cor de Brillant Bavar (1983), Cor d’Or Holst (1983), Calando IV Holst (1984), Caletto III Holst (1984), Carthago Holst (1984), Castor Holst (1984),  Cordeur Holst (1984), Corrado I Holst (1985),  Chairman Holst (1985), Cornetto Holst (1985), C’Est la Vie Hann (1986), Cadence Z Hann (1986), Cadet de la Bruyère Oldbg (1986), Cato Z Hann (1986),  Chiron Z Zang (1986), Colorado Hann (1986), Coq de Bruyère Oldbg (1986), Cor d’Almé Z Hann (1986),  Cordes Boy VZ Oldbg (1986), Cyrus Hann (1986), Mr. Cox Z Hann (1986), Carte d’Or Holst (1987), Cash Holst (1987), Concorde Westf (1987), Cor Noir Holst (1987), Corde Lamour Holst (1987), Coriall Holst (1987), Calando V Holst (1988), Candidus Holst (1988), Cannonball Holst (1988), Capital Holst (1988), Countdown Hann (1988), Calando VI Holst (1989), Candeur B Holst (1989), Cassone Holst (1989), Chaka Khan Holst (1989), Corland Holst (1989), Casir ASK Holst (1990), Challenger Holst (1990), Come Back I Holst (1990), Constantin Holst (1990), Claudino Holst (1991), Corea Holst (1991), Calimbo Holst (1992), Come Back II Holst (1992), Condor Holst (1992), Cordellino Holst (1992), Corrado II Holst (1992), Countryman Holst (1992), Hilltop Cordini Holst (1992), Chantre Holst (1993), Chaco Holst (1994), Chicago Holst (1994), Consor Holst (1994), Corgraf Holst (1994), Camerino Holst (1995), Cliff Holst (1995), Cor d’Almé Z Zang (1995), Crown Affair Holst (1995), Casanova Holst (1996), Ciacomo Holst (1996),  Capital Capriccio Holst (1997), Chapeau Claque Holst (1997), Kotrak Holst (1997), Caproni Holst (1999), Cointreau Holst (2005).

Verschillende hengsten hebben weinig of niets aan de fokkerij bijgedragen. Die hengsten zijn in bovenstaand overzicht cursief vermeld en worden hierna kort aangeduid. De overige hengsten worden in afzonderlijke hoofdstukken behandeld.

De hengst Casanova Holst (MV. Fax I Holst) is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en zeer waarschijnlijk op latere leeftijd ook door het ZfdP. De Duitse Hippische Sportbond heeft negen nakomelingen van de hengst geregistreerd als wedstrijdpaard, waarvan er zeven zijn geregistreerd door het ZfdP. De nakomelingen hebben samen €18.867 gewonnen.

De hengst Calando III Holst (MV. Colombo Holst) is een broer van Calando I Holst (zie hfdst. 6.), Calando II Holst (zie hfdst.11.), Calando IV Holst (1984, zie hfdst.37)  en Calando V (1988, zie hfdst. 57) en is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, maar van hem zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Cortino I Holst (MV. Fax I Holst) is een broer van Cortino II Holst (1977, zie hfdst. 21). Cortino I is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij is in Duitsland alleen in 1980 actief geweest in de fokkerij en is daarna verkocht naar Brazilië, waar hij is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek. In Duitsland zijn 13 nakomelingen van hem geregistreerd als wedstrijdpaard. In Brazilië zijn 48 nakomelingen van hem geregistreerd.

De hengst Casanova Holst (MV. Colonel Holst) is in het najaar van 1980 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en is alleen in 1981 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn veertien wedstrijdpaarden geregistreerd. Zij hebben samen een winsom van € 28.157.

De hengst Calypso V Holst (MV. Heissportn Holst) is een broer van de hengsten Calypso I Holst (1973, zie hfdst. 5.), Calypso II Holst (1974, zie hfdst. 8.), Calypso III Holst (1977, zie hfdst. 16.) en Calypso IV Holst (1978, zie hfdst. 23.).
Calypso V is in het najaar van 1981 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij is alleen in 1982 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 13 wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Churchill Holst (MV. Magister Holst) is in de Verenigde Staten ingezet voor de fokkerij. Sporthorsedata.com noemt vier nakomelingen die geboren zijn in de periode 1986 – 1997.

De hengst Corvinius Holst (MV. Amboss Holst) is in oktober 1983 goedgekeurd door het Beierse stamboek. De hengst zou in 1985 in München-Riem deelnemen aan een aanlegtest van 30 dagen, maar heeft dat niet gedaan. Na 1985 is Corvinius niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn vier nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Caligula Holst (MV. Grandioso Sprt) is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteinse stamboek. Van de hengst is één nakomeling bekend.

De hengst Cor d’Or Holst (MV. Landgraf I Holst) is in november 1986 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en heeft in de herfst va 1987 in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 69,03 punten (44e plaats)  voor de dressuur behaald, 89,24 punten (34e plaats) voor het springen en 73,64 punten voor zijn totale prestatie. Hij heeft het onderzoek als 43e van de 47 deelnemende hengsten afgesloten.
Cor d’Or is tot en met 1991 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Vier van zijn nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Carthago Holst (MV. Wiegand Holst) heeft in de herfst van 1988 in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij 97,47 punten behaald. Na afloop van de test is Carthago goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Ook het ZfdP heeft Carthago geaccepteerd voor de fokkerij. Van de hengst zijn drie dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek. Eén nakomeling is uitgebracht in de wedstrijdsport.

De hengst Cornetto Holst (MV. Malteser Holst) is goedgekeurd door het Chileense stamboek terwijl het Argentijnse stamboek in de jaren 1989 en 1990 tien nakomelingen van Cornetto heeft geregistreerd. Het Chileense stamboek heeft volgens Horsetelex één nakomeling geregistreerd.

De hengst C’Est la Vie Hann (MV. Gotthard Hann) is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek. Volgens de Duitse overkoepelende fokkerij- en sportorganisatie zijn twee dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek en zijn zes nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.
In de jaren 1990 -1996 heeft Hans Lugge (GER) C’Est la Vie uitgebracht in nationale springwedstrijden in Duitsland.  De hengst heeft een winsom van € 13.741.

De hengst Coq de Bruyère Oldbg (MV. Lowenstein Oldbg) is goedgekeurd door het Belgische SBS stamboek. Het SBS heeft in de jaren 1990 -1992  vijf nakomelingen van de hengst geregistreerd.

De hengst Candidus Holst (MV. Landgraf I Holst) is op jonge leeftijd verkocht naar de Verenigde Staten, waar hij is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek en is erkend door het Rijnland-Palts-Saar International stamboek en het Selle Français stamboek. Candidus is tot 2005 actief geweest in de fokkerij.

De hengst Candeur B Holst (MV. Rasputin Holst) is in 1999 goedgekeurd door het Beierse stamboek. De hengst is door Thomas Bachl (GER) van 1997 tot en met 2001 in 1.40 m. wedstrijden uitgebracht waarbij jaarlijks ook aan enkele buitenlandse wedstrijden is deelgenomen. De hengst heeft en winsom van € 22.328.
Candeur B is tot 2003 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Twee nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Challenger Holst (MV. :ord Holst) is goedgekeurd door het Zwitserse ZVCH stamboek, dat verschillende nakomelingen van hem heeft geregistreerd. Ook het Holsteinse stamboek, het Zangersheide stamboek en het Spaanse CDE stamboek hebben elk een nakomeling geregistreerd.

De hengst Constantin Holst (MV. Landmeister Holst) heeft in de herfst van 1993 in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 103,28 punten (9e plaats) voor de dressuur, 105,96 punten (9e plaats) voor het springen en 103,44 punten voor zijn totale prestatie behaald.
In mei 1995 heeft het Baden-Württembergse stamboek op een keuring in Stuttgart Constantin goedgekeurd voor de fokkerij.
Eén dochter van Constantin is als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en één nakomeling is geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Cordellino Holst ( MV. Lincoln Holst) is in januari 1995 in Neustadt/Dosse goedgekeurd door het Brandenburgse- en het Saksische stamboek. Cordellino is alleen in 1995 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn negen nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Countryman Holst (MV. Maestoso xx) is in 1995 goedgekeurd door het Hessische stamboek. De hengst heeft niet deelgenomen aan een aanlegtest of verrichtingsonderzoek en is slechts kort beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van Countryman zijn twee wedstrijdpaarden geregistreerd,

De hengst Hilltop Cordini Holst (MV. Lincoln Holst) is voor de fokkerij goedgekeurd door het Internationale Sportpaarden stamboek van het Oldenburgse stamboek in de Verenigde Staten. De hengst is beschikbaar gesteld door de Hilltop Farm in Colora in de staat Maryland in de Verengde Staten.
Hilltop Cordini  heeft in de fokkerij slechts een bescheiden rol gespeeld.

De hengst Chicago Holst (MV. Roberto Holst) is van 1999 tot en met 2012 tot op 1.40 m. niveau uitgebracht in Duitse springconcoursen. In 2003 heeft het Rijnlandse stamboek Chicago goedgekeurd voor de fokkerij. Hij is tot 2014 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Acht nakomelingen van hem zijn als wedstrijdpaard geregistreerd.
Chicago heeft een winsom van € 16,722 en zijn nakomelingen hebben samen een winsom van € 4.387.

De hengst Cliff Holst (MV. Lantaan Holst) is van 1999 tot 2009 door Marcus Wenz (GER) in nationale Duitse springconcoursen tot 1.40 m. niveau uitgebracht. Enkele keren is ook aan een internationale wedstrijden in Duitsland deelgenomen. Cliff heeft een winsom van € 20.655. Cliff is in 2006 goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en is tot 2009 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van Cliff zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Chapeau Claque Holst (MV. Ladykiller xx) is eind oktober 1999 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij heeft niet aan een aanlegtest of prestatieonderzoek deelgenomen en heeft in de fokkerij geen rol gespeeld.

De hengst Kotrak Holst (MV. Cantus Holst) is een broer van de hengst Caproni Holst (1999, zie hfdst. 84). Kotrak is goedgekeurd door het Bulgaarse stamboek. Van hem zijn enkele nakomelingen bekend.

De hengst Cointreau Holst (MV. Carolus I Holst) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft in de jaren 2009 en 2015-2017 elk jaar een veulen van Cointreau geregistreerd.

 

Nakomelingen in de sport

 

De Duitse Hippische Sportbond heeft 992 nakomelingen van Cor de la Bryère geregistreerd als wedstrijdpaard en tot en met 2019 hebben die samen € 3.273.474 aan prijzengeld gewonnen. Hierbij moet worden opgemerkt dat  sportprestaties van niet-Duitse ruiters in wedstrijden buiten Duitsland door de Duitse Hippische Sportbond niet worden geregistreerd.

Opvallend is dat Cor de la Bryère vooral bekend is als een stempelhengst die veel heeft bijgedragen aan de springpaarden fokkerij. Zijn uit sportief oogpunt gezien meest succesvolle nakomeling is echter de ruin Corlandus Holst (1976), die met Margit Otto-Crepin (FRA) bij de Olympische Spelen 1988 in Seoul de zilveren medaille in de dressuur heeft gewonnen en op achtereenvolgende Europese kampioenschappen dressuur respectievelijk de gouden, zilveren en bronzen medaille heeft gewonnen. Ook heeft Corlandus een keer de finale van de World Cup dressuur gewonnen.

In de springsport zijn vooral Goldika Holst (1992) met Toni Haβmann (GER) en Cadett Holst (1997) met Ashlee Bond – Clarke (USA) zeer succesvol geweest.

De meest succesvolle nakomelingen van Cor de la Bryère zijn:

Condino Holst,
ruin, 1973, bruin,. MV. Jaszcz (Sileziër),  fokker Walter Frers, is in de jaren 1980 – 1988 door Otto Becker (GER) uitgebracht in nationale Duitse wedstrijden, waarbij 13 overwinningen in de klasse S zijn behaald. De combinatie was vooral succesvol in puissancewedstrijden. Condino heeft € 52.976 gewonnen;

Calando Holst,
goedgekeurde hengst, 1974, bruin, MV. Colombo Holst, fokker Hermann Otto Voβ, is in 1984 en 1985 door Karsten Huck (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie maakte in 1984 deel uit van het Duitse team dat tijdens  de CSIO’s in Falsterbo en Calgary de landenwedstrijd won. In de jaren 1986 – 1989 is Calando uitgebracht door Edgar Henri Cuepper (BEL). Calando heeft een winsom van € 45.578;

Caletto Holst,
goedgekeurde hengst, 1975, bruin, MV. Consul Holst, fokker Klaus-Martin Both, is van 1982 tot en met 1986 door Michael Rüping (GER) uitgebracht in internationale springconcoursen. In 1983 is de Grand Prix van Berlijn gewonnen en in 1985 zijn wedstrijden in ’s-Hertogenbosch en Stuttgart gewonnen. Caletto heeft een winsom van € 51.946;

Corlandus Holst,
ruin, 1976, bruin, MV. Landgraf I Holst, fokker Hermann Kruse, is door Margit Otto-Crepin (FRA) in de internationale dressuursport uitgebracht. De combinatie heeft in 1987 de Grand Prix van Aken gewonnen en is in Goodwood Europees kampioen geworden. In 1988 is de zilveren medaille gewonnen tijdens de Olympische Spelen van Seoul. In 1989 heeft de combinatie de finale van de World Cup dressuur in Gothenburg gewonnen en is opnieuw de Grand Prix van Aken gewonnen. Ook is bij het Europees kampioenschap in Mondorf-les-Bains de zilveren medaille gewonnen. In 1990 is bij het wereldkampioenschap dressuur in Stockholm de vierde plaats behaald. In 1991 is bij het Europees kampioenschap in Donaueschingen de bronzen medaille behaald. Bij wedstrijden in Duitsland heeft Corlandus ruim € 65.000 gewonnen.

Op de website Nederlandsepaardenblog staat over Corlandus het volgende:
“Als veulen had Corlandus zulke lange benen dat hij niet zonder menselijke hulp overeind kon komen. Dat beviel hem eigenlijk maar niets want hij had een sterk karakter en wilde zichzelf redden. Als jaarling verkocht zijn fokker hem aan Maas Hell. Margit Otto-Crépin zag Corlandus voor het eerst in 1981, net nadat hij zich onder Peter Mohr had geselecteerd voor het Bundeschampionat. Ze was direct onder de indruk van de grote Cor de la Bryère-zoon maar hij bleek vooralsnog niet te koop. Hij ging naar Amerika om daar de Holsteiner fokkerij te promoten en kwam pas als zevenjarige terug in Europa. Hij had al een behoorlijke reputatie opgebouwd vanwege zijn enorme aanleg en intelligentie. Toen kon Otto-Crépin hem wel kopen en ze startte hem in de Lichte Tour. Hij had een dominant karakter en liet zich niets afdwingen. Ze sloten hun compromissen en dat bleek een uitstekende keuze. Na een succesvolle carrière werd Corlandus in 1992 teruggetrokken uit de sport en in 2001, op 25-jarige leeftijd, kwam er een einde aan het leven van het veelwinnende dressuurpaard.”.

Chica W Holst,
merrie, 1980, bruin, MV. Credo Holst, fokker Joachim Tietz, is van 1987 tot en met 1992 door Heinrich Hermann Engemann (GER) uitgebracht in 1.40 m springwedstrijden of hoger, waarbij diverse keren internationaal is gestart. Chica W heeft een winsom van € 79.120;

Borbet Charmonie Oldbg, merrie, 1984, bruin, MV. Marlon xx, fokker Christian Denker uit Wesenberg, is van 1989 tot en met 2000 door Frank Plock (GER) uitgebracht in nationale Duitse springwedstrijden. De combinatie is 182 keer geplaatst in een wedstrijd in de klasse M, waaronder 113 overwinningen, en is 75 keer geplaatst in een S-wedstrijd, waaronder 18 overwinningen. Borbet Charmonie heeft een winsom van € 51.214;

Corrado I Holst,
goedgekeurde hengst, 1985, schimmel, MV. Capitol I Holst, fokker Eduard Struve, is in 1992 door Bo Kristoffersen (DEN) in nationale wedstrijden uitgebracht en daarna van januari 1993 tot juli 1997 door Franke Sloothaak (GER) in internationale wedstrijden. In 1993 zijn een wedstrijd in Aken en de Grand Prix van Leeuwarden gewonnen en zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Zuidlaren en Frankfurt. Ook is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Arnhem. In 1994 zijn een World Cupwedstrijd in Dortmund en twee wedstrijden in Mannheim gewonnen en is met het Duitse team de landenwedstrijd in Luxemburg gewonnen. In 1995 zijn de Grand Prix van Neumünster en de World Cupwedstrijd in Dortmund gewonnen. In 1996 zijn een wedstrijd in Aarhus en de Grand Prix van Kiel gewonnen en in 1997 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Hannover. Corrado I heeft een winsom van € 286.125;

Böckmann’s Cordalmé Z Oldbg,
goedgekeurde hengst, 1986, vos, MV. Almé SF, fokker Anton Böckmann sr., is vanaf 1993 tot met 1996 door Gilbert Böckmann in internationale springconcoursen uitgebracht. In 1994 is met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO Falsterbo gewonnen en is individueel de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Bremen. In 1995 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Frankfurt en zijn wedstrijden in Münster en Cottbus gewonnen. In 1996 is een tweede plaats behaald in de Grand Prix van Kiel en een derde plaats in de Grand Prix van La Baule. Böckmann’s Cordalmé Z heeft een winsom van € 128.997;

Cash Holst,
goedgekeurde hengst, 1987, MV. Ladykiller xx, fokker Lothar Steuer, is van juli 1994 tot juli 1997 door Hugo Simon (AUT) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 1995 is een wedstrijd in Mannheim gewonnen en in 1996 zijn overwinningen geboekt in Munster, Neumünster en Kiel. In 1997 is een wedstrijd in Nörten-Hardenberg gewonnen. Cash heeft een winsom van € 72.644;

Cera Holst,
merrie, 1987, schimmel, MV. Capitano Holst, fokker Harm Thormählen, is in 1994 door Karsten Huck (GER) in internationale springconcoursen uitgebracht en vanaf 1995 tot 1997 door Paul Darragh (IRE). Darragh won met Cera in 1996 een wedstrijd in Donaueschingen. In 1998 is Otto Becker met de merrie uitgekomen. De combinatie won een wedstrijd in Mannheim en heeft in Gera het kampioenschap van Duitsland gewonnen. Ook maakte de combinatie deel uit van het Duitse team dat de landenwedstrijd tijdens het CHIO in Aken won. Cera heeft een winsom van € 69.870;

Campesino Holst,
hengst, 1989, MV. Moltke I Holst, fokker Peter-Reimer Janβen, is door Thomas Voβ (GER) in de jaren juli 1997 – oktober 2000 in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 1998 zijn wedstrijden gewonnen in Aarhus, Helsingborg en Mannheim. In 2001 heeft Björn Nagel (GER) de hengst enige tijd gereden en daarna is Campesino tot mei 2003 weer door Voβ uitgebracht.
Campesino heeft een winsom van € 60.802.

Chronos Holst,
hengst, 1992, donkerbruin, MV. Silvester Holst, fokker Johann Köpke, is van juli 2000 tot mei 2002 door Uli Collee (GER) in springwedstrijden uitgebracht. Vanaf 2001 is Chronos ook internationaal gestart. In juli 2001 is een wedstrijd in Calgary gewonnen. Chronos heeft een winsom van € 41.600;

Goldika Holst,
merrie, 1992, bruin, MV. Lagos Holst, fokker Andreas Christiansen, is in de jaren 1999 – 2003 door Toni Haβmann (GER) in internationale wedstrijden uitgebracht. In 2000 is een wedstrijd in Stuttgart gewonnen. In 2001 zijn wedstrijden in Pforzheim en Helsinki en de World Cup wedstrijden in Helsinki, Aarhus en Berlijn gewonnen. Ook is in 2001 de derde plaats behaald in de Grand Prix van Gijon. In 2002 zijn de Grand Prix’s van Göteborg, Aach en Londen-Olympia en de World Cup wedstrijd in Helsinki gewonnen en is met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO Hickstead gewonnen. Daarnaast zijn de derde plaats in de Grand Prix van Parijs en de zesde plaats in de finale van de World Cup in Leipzig behaald. In 2003 is in Las Vegas de 14e plaats behaald in de finale van de World Cup.  Goldika heeft een winsom van € 374.030;

Cadett Holst,
ruin, 1997, vos, MV. Capitol I Holst, fokker Hans-Werner Trost, is in de jaren 2008 – 2013 door Ashlee Bond – Clarke (USA) in internationale springconcoursen uitgebracht. In 2008 heeft de combinatie met het Amerikaanse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO in Buenos Aires gewonnen. In 2009 zijn met het Amerikaanse team de landenwedstrijden tijdens het CHIO in Rome en het CSIO in St. Gallen gewonnen. Individueel heeft de combinatie vier wedstrijden in Thermal CA, de Warsteiner Prijs in Aken en de World Cup wedstrijden in Del Mar CA en Burbank CA gewonnen. Bij de finale van de World Cup in Las Vegas is de 26e plaats bereikt.
In 2010 is met het Amerikaanse team de landenwedstrijd tijdens het CSIO Calgary gewonnen en zijn individueel de World Cup wedstrijd in Burbank CA en wedstrijden in Calgary Spruce Meadows, Langley BC en Las Vegas NV gewonnen.
In 2011 is bij de World Cup finale in Leipzig de 27e plaats bereikt en is een wedstrijd gewonnen in La Baule.
In 2012 zijn een World Cupwedstrijd in Calgary Spruce Meadows en wedstrijden in Lexington KY en Langley BC gewonnen en in 2013 zijn zeges geboekt in Thermal CA en Calgary Spruce Meadows. Cadett heeft in 2013 afscheid van de sport genomen en heeft een winsom van ruim € 425.000.

 

 


De zonen in de fokkerij

 

1.      Caracas Holst  DE321210098072

 

Caracas Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een schimmel hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 21 mei 1972 geboren en is gefokt door Paul Bahlmann uit Herzhorn, dat 15 km ten westen van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.
De hengst staat ook bekend onder de naam Cornett en de overkoepelende Duitse fokkerij-organisatie gebruikt de naam Carracas.

De moeder van Caracas is de schimmel merrie Eroïca Holst (1968, V. Consul Holst) en tweede moeder is de schimmel Folter Holst (1947, V. Inczydent x).

Folter is ook de moeder van de hengsten Mars Holst (1957, V. Marder Holst),  Herodes Holst (1962, V. Heilbutt Holst) en Coran Holst (1969, V. Colt Holst,) en ze is de tweede moeder van de hengsten Nabob Holst (1964, V. Nautilus xx) en Funke Holst (1972, V. Follywise xx).
Mars en Nabob zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, Herodes door het Zwitserse stamboek ZVCH, Coran door het Deense stamboek en Funke door het BWP.
Gerekend over acht generaties heeft Caracas een afstamming met 57,8 % Engels- en Arabisch volbloed, 25 % Holsteins bloed en 8,6 % Selle Français bloed.

Caracas is in het najaar van 1975 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en heeft vervolgens deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen.
De hengst is in 1976 en 1977 actief geweest in de Duitse fokkerij.
Caracas is ook goedgekeurd door het Deense stamboek.

In 1989 is hij door Brent en Karen Cudmore van de Heartland Farms in Omaha, Nebraska geïmporteerd in de Verenigde Staten. Caracas is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek en is eind negentiger jaren voor de fokkerij beschikbaar gesteld door Kitt Slusser van de Cranwell Farms in Christiansburg, Virginia. Caracas is daar in 2000 overleden.

In zijn “Hengstbuch der Holsteiner Warmblutzucht” noemt dr. Dietrich Rossow Caracas “een werkelijk goed uitziende hengst met een “Arabisch” aandoend uiterlijk en goede lijnen. Hij is een goed springpaard met een uitstekend bascule en een goede voorbeentechniek. Zijn nakomelingen zijn bovengemiddeld van kwaliteit. Hij heeft veel goede fokmerries gebracht en enkele mooie rijpaarden met aanleg voor de dressuur”.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 12 wedstrijdpaarden van Caracas geregistreerd, die samen € 21.129 hebben gewonnen.
Over de fokkerijresultaten van Caracas in Denemarken en de Verenigde Staten is geen informatie beschikbaar.

 


2.      Cardinal  Holst  DE321210061072 

 

Cardinal Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een zwarte hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1972 geboren en is gefokt door Carl Adolf Jessen uit Goldelund, dat circa 30 km ten zuidwesten van Flensburg in het noorden van Sleeswijk-Holstein ligt.

De moeder van de hengst is de schimmel merrie Bettina Holst (1965, V. Raimond Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten South Pacific Holst (1982, V. Silvester Holst) en zijn broer Sidney Holst (1983), Sandro Holst (1983, V. Silvester Holst), Lagerfield Holst (1986, V. Lantaan Holst) en Centurion Montfort Holst (1990, V. Capitol I Holst).

Tweede moeder is de zwarte Rhea Holst (1957, V. Marder Holst). Zij is de moeder van de hengsten Merlin Holst (1968, V. Marlon xx) en President Holst (1974, V. Tumbled xx) en ze is de tweede moeder van de hengst Roubin Holst (1985, V. Rebel I Z Hann).
South Pacific is goedgekeurd in de Verenigde Staten en Sidney is goedgekeurd door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Beierse-, Hannoveraanse- en Deense stamboek.
Sandro en Merlin zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek; Lagerfield door het Holsteinse- en het Baden-Württembergse stamboek. Centurion Montfort is in 1993 en 1994 aangeboden op de hengstenkeuring van het KWPN maar is later goedgekeurd door het ZfdP. President is goedgekeurd door het KWPN en Roubin is door het ZfdP goedgekeurd.
Gerekend over acht generaties heeft Cardinal een afstamming met 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 36,7 % Holsteins bloed en 8,6 % Selle Français bloed.

Cardinal is in oktober 1974 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en is tot en met 1978 actief geweest in de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 42 nakomelingen van hem geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 32.271 gewonnen.

 


3.      Constant   Holst  DE321210047072 

 

Constant Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1972 geboren en is gefokt door Claus J.H. Thormählen uit Neuendorf, dat vijftien km ten westen van Itzehoe in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Constant is de bruine merrie Ella Holst (1968, V. Colt Holst). Zij is ook de moeder van de hengsten Tarento Holst (1975, V. Tumbled xx), Randers Holst (1979, V. Ronald Holst) en Le Sauvage Holst (1989, V. Le Grand I Holst) en ze is de tweede moeder van de hengsten Serrano Holst (1987, V. Sympatico ), Barribadeen Warrigal ISSA (1991, V. Wildfeuer Holst), Cagliostro Holst (1992, V. Calando I Holst), Quantum Holst (1994, V. Quidam de Revel SF) en Waldes Holst (1996, V. Waldus).

Tweede moeder is de zwarte Dorette Holst (1945, V. Monarch Holst), die ook de moeder is van de hengsten Farn Holst (1959, V. Fax I Holst) en Roman Holst (1960, V. Ramzes x).

Bovendien is ze de tweede moeder van de hengsten Flax Holst (1959, V. Fax I Holst) Marquis Holst (1966, V. Marlon xx), Ronald Holst (1970, V. Ramiro Z Holst) en  Logan Holst (1975, V. Lorenz Holst).

Tarento is goedgekeurd door het Hongaarse stamboek, Randers door het Holsteinse- en het Hessische stamboek en Le Sauvage door het Zangersheide- en het Canadese Warmbloedpaardenstamboek.
Serrano is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, Barribadeen Warrigal door de Australische stamboeken ISSA en AWHA, Cagliostro door het Holsteinse-, Zweedse- en Finse stamboek, Quantum door het Holsteinse-, het BWP en het Selle Francais stamboek en Waldes door het Rijnlands-Palts-Saar stamboek, het ZfdP, Het Deense- en het Hongaarse stamboek.

Farn is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en het NWP en Roman, Marquis  en Logan door het Holsteinse stamboek. Flax is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek en Ronald door het Holsteinse stamboek en het KWPN.

Gerekend over acht generaties heeft Constant een afstamming met 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 36,7 % Holsteins bloed en 8,6 % Selle Français bloed.

In zijn “Hengstbuch der Holsteiner Warmblutzucht” beschrijft dr. Dietrich Rossow Constant als een forse hengst met veel uitstraling, goede lijnen en een goede bespiering. Hij heeft ruime bewegingen, een goed temperament en veel bereidheid om te werken. Hij heeft veel aanleg als springpaard en een uitstekende voorbeentechniek.

Constant is in februari 1975 in Elmshorn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Later dat jaar heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij 112,22 punten behaalde. Van de 65 deelnemende hengsten is hij als 14e geëindigd.

Costant is van 1980 – 1984 als sportpaard in Zwitserland gebruikt en is daarna terug gekomen naar Duitsland, waar hij tot en met 1993 actief is geweest in de fokkerij.

Constant is in 1978 door Hans-Günther Winkler (GER) in springconcoursen uitgebracht en in 1979 en 1980 is dr. Michael Rüping (GER) internationaal met hem uitgekomen. Constant heeft een winsom van € 1.206.

Zijn zonen Constantin Holst (1977), Chin Chin Holst (1978), Corner Holst (1986) en Constantino Holst (1991) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Van deze hengsten heeft Constantin (MV. Fokus II Holst) maar één actieve nakomeling gebracht.
De hengst Chin Chin wordt in hoofdstuk 3.1. besproken.

De hengst Corner (MV. Capitol I Holst) is in oktober 1988 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en heeft in 1989 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij presteerde zeer matig en is met 68,00 punten 60e van de 68 deelnemende hengsten geworden. Corner heeft in de fokkerij verder geen rol gespeeld. Eén dochter is als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.

De hengst Constantino Holst (MV. Lakai Holst) heeft in het najaar van 1994 in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde 101,68 punten voor de dressuur, 85,75 punten voor het springen en 92,47 punten voor de totale verrichting en is als 29e van de 53 deelnemende hengsten geëindigd.

In februari 1997 is Constantino goedgekeurd door het ZfdP en is tot en met 2002 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van de hengst zijn drie nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.
Constantino is van 1995 tot en met 2008 tot op M-niveau uitgebracht in de springsport en heeft € 5.891 gewonnen.

Tien dochters van Constant zijn moeder geworden van een goedgekeurde hengst, zoals:

Primadonna Holst, 1978, schimmel, MV. Fantus Holst, is de moeder van de hengst Coriander Holst (1992, V. Coriolan Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Beierse- en Rijnlandse stamboek;

Arita Holst, 1986, bruin, MV. Fridericus Holst, is de moeder van de hengst Cascavello Holst (1990, V. Carolus I Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en het ZfdP,  en van zijn broer Castor Badwu (1991), die in goedgekeurd door het Italiaanse Sportpaarden stamboek;

Badendörferin Holst staatspremiemerrie, 1987, bruin, MV. Coriolan Holst, is de moeder van de hengsten Libertino I Holst (1992, V. Landgraf I Holst), zijn broer Libertino II Holst (1996) en van Contre Attaque Holst (2003, V. Contender Holst).
Libertino I en Libertino II zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Contre Attaque door het Oldenburg International stamboek;

Cayenne Holst, 1988, vos, MV. Sorgenbrechter xx, is de moeder van de hengst Aconto Holst (2001, V. Acord II Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Celine HSH, schimmel, MV. Capitol I Holst, is de moeder van de hengst Baltimore HSH (V. Baldini I Holst), die is goedgekeurd door het Hongaarse stamboek;

D-Chinchinette staatspremiemerrie Holst, 1989, bruin, MV. Farnese Holst, is de moeder van de hengst Lord Chin Holst (1993, V. Lord Holst), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Dijana II Holst, 1989, MV. Farnese Holst, is de moeder van de hengst Confusion M Holst (2001, V. Contender Holst), die is goedgekeurd in de Verenigde Staten;

Dolce Vita Holst, 1989, zwartbruin, MV. Marmor Holst, is de moeder van de hengst Ramirado Holst (1995, V. Ramiro Z Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Eva Maria Holst, 1990, donkerbruin, MV. Farnese Holst, is de moeder van de hengst Chacon Holst (2000, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Saksische stamboek en

Galante IV Holst, 1992, MV. Merano Holst, is de moeder van de hengst Candor Holst (2002, V. Caretino Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 179 nakomelingen van Constant geregistreerd. Zij hebben samen €  278.545 gewonnen.

De meest succesvolle nakomelingen van Constant zijn:

Chin Chin Holst,
goedgekeurde hengst, 1978, bruin, MV. Farnese Holst, fokker Hans-Jürgen Köhnke, is in 1985 en 1986 door Thomas Mohr (GER) tot op 1.50 m niveau uitgebracht in springwedstrijden in Duitsland. In het voorjaar van 1987 heeft Jaime Azcarraga (MEX) de hengst gekocht en is er internationaal mee gestart.
In 1988 heeft de combinatie in Noord Amerika vijf opeenvolgende World Cup wedstrijden gewonnen. Op de Olympische Spelen 1988 in Seoul is individueel de zesde plaats bereikt en met het Mexicaanse team is in de landenwedstrijd de 14e plaats bereikt.
In de finale van de World Cup is in 1989  Tampa de 28e plaats behaald en in 1990 in Dortmund de 19e plaats. In 1990 is bij World Equestrian Games in Stockholm de  52e plaats bereikt en op de Olympische Spelen 1992 in Barcelona is de combinatie ook als 52e geëindigd, terwijl met het Mexicaanse team de 17e plaats in de landenwedstrijd is behaald en

 

Deichgräfin Holst,
merrie,  1989, bruin, MV. Ladykiller xx, fokker Lothar Steuer, is in de jaren 1995 – 1998 door Inke Steuer (GER) aangereden tot 1.40 m niveau. In de jaren 1999 en 2000 is Carsten-Otto Nagel (GER) met de merrie internationaal gestart. In 1999 is een wedstrijd in Helsinki gewonnen.
In 2000 is de overwinning behaald in een wedstrijd in Göteborg en is in Helsinki de World Cup wedstrijd gewonnen. In de finale van de World Cup in Las Vegas is de 26e plaats bereikt. In de jaren 2001 – 2005 is Inke Steuer weer met de merrie in nationale wedstrijden gestart. Deichgräfin heeft een winsom va €  85.513.

 

 

3.1.  Chin Chin  Holst  DE321210016878 

 

Chin Chin Holst (V. Constant Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is óp 28 maart 1978 geboren en is gefokt door Hans-Jürgen Köhnke uit Badendorf, dat enkele kilometers ten westen van Lübeck in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Chin Chin is de bruine staatspremiemerrie Larese Holst (1974, V. Farnese Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Lordano Holst (1992, V. Lord Holst) en Lord Chin Holst (1993, V. Lord Holst). Lordano is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, het Rijnland-Palts-Saar stamboek en het Rijnland-Palts0-Saar International stamboek en Lord Chin is goedgekeurd door het Beierse stamboek.

Tweede moeder is de bruine Cesta Holst (1966, V. Sorgenbrecher xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Aconto Holst (2001, V. Acord II Holst)

Can Ya Makan Holst (2006, V. Canturo Holst), die beide zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Chin Chin een afstamming met 56,3 % Holsteins bloed en 34,4 % Engels- en Arabisch volbloed.

Chin Chin is in november 1980 gepresenteerd op de hengstenkeuring van het Holsteinse stamboek, maar niet goedgekeurd voor de fokkerij. Op de veiling die aansluit op de keuring is de hengst voor DM 10.000 verkocht.

Chin Chin is in 1985 en 1986 door Thomas Mohr (GER) tot op 1.50 m niveau uitgebracht in springwedstrijden in Duitsland. In het voorjaar van 1987 heeft Jaime Azcarraga (MEX) de hengst gekocht en is er internationaal mee gestart.
In 1988 heeft de combinatie in Noord Amerika vijf opeenvolgende World Cup wedstrijden gewonnen. Op de Olympische Spelen 1988 in Seoul is individueel de zesde plaats bereikt en met het Mexicaanse team is in de landenwedstrijd de 14e plaats bereikt.
In de finale van de World Cup is in 1989 Tampa de 28e plaats behaald en in 1990 in Dortmund de 19e plaats. In 1990 is bij World Equestrian Games in Stockholm de  52e plaats bereikt en op de Olympische Spelen 1992 in Barcelona is de combinatie ook als 52e geëindigd, terwijl met het Mexicaanse team de 17e plaats in de landenwedstrijd is behaald.

Chin Chin is in Mexico ook ingezet in de fokkerij, maar goede informatie daarover is niet beschikbaar.

In april 2002 heeft het Anglo-Europese stamboek Chin Chin goedgekeurd en in juni 2002 heeft het Holsteinse stamboek hem op een extra keuring in Neumünster ook goedgekeurd.  Fokleider dr. Thomas Nissen sprak bij de goedkeuring van Chin Chin over “een enorm prestatietype dat zich ook op hoge leeftijd nog met veel uitdrukking, met veel kaliber en hardheid presenteert. Zijn mooie oogopslag, front en belijning zijn onmiskenbare Holsteiner kwaliteitskenmerken, die we ook bij zijn nafok dominant kunnen zien terugkomen. De sympathieke hengst is correct gebouwd en voor zijn leeftijd en de geleverde buitengewone prestaties nog enorm fris en vlot ter been.”.

Ook het BWP en het Selle Français hebben Chin Chin goedgekeurd.

In 2002 is Chin Chin gekocht door Wiepke van de Lageweg uit het ten zuiden van Leeuwarden gelegen Bears. In maart 2003 heeft het KWPN de hengst als “bewezen prestatiehengst” vervolgens erkend.
In 2007 is Chin Chin wegens zijn leeftijd niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Op 12 september 2007 is hij geëuthanaseerd.

Het KWPN heeft 279 hengstveulens en 308 merrieveulens van Chin Chin geregistreerd. Van de merries zijn er 99 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder 22 elitemerries, 15 keurmerries en  47 stermerries. Zeven dochters hebben het preferentschap behaald en zeven dochters zijn prestatiemerrie geworden.
Volgens Hippomundo heeft het BWP 320 nakomelingen van Chin Chin geregistreerd, het Zangersheide stamboek 101, het SBS 46 en het Holsteins stamboek 27.

In Frankrijk zijn 53 veulens van Chin Chin geregistreerd. Daarnaast hebben diverse andere stamboeken enkele nakomelingen geregistreerd.

Het totaal aantal geregistreerde nakomelingen van Chin Chin zal meer dan 1150 bedragen.

Chin Chin heeft 35 dochters gebracht die tot en met maart 2018 moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden en 48 van zijn zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Chin Chin heeft vele goede sportpaarden geleverd.

Voor nadere informatie over de nafok van Chin Chin wordt verwezen naar de pagina Chin Chin Holst op deze website www.stempelhengsten.eu.

 

 

4.   Convent   Holst  DE321210140472  

 

Convent Holst (V. Corde la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1972 geboren en is gefokt door Gustav Weber uit  Osterhorn, dat ruim tien km ten zuidoosten van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Convent is de bruine merrie Astoria Holst (1964, V. Consul Holst). De moeder van Astoria is de bruine Isolde Holst (1950, V. Gabriël Holst), Zij is tevens de moeder van de hengst Consul waardoor ze zowel de moeder als de grootmoeder van Astoria is.
Gerekend over acht generaties heeft Convent een afstamming met 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 36,7 % Holsteins bloed.

Convent is in het najaar van 1974 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en is alleen in 1975 actief geweest in de fokkerij.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 15 nakomelingen van hem geregistreerd als wedstrijdpaard.
Zij hebben samen € 2.881 gewonnen.

 

 

5.      Calypso I  Holst  DE321210603473

 

Calypso I Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 4 maart 1973 geboren en is gefokt door Ernst-Otto Lill uit Barmstedt, dat circa tien km ten oosten van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.
Calypso I is een broer van de hengsten Calypso II Holst (1974, zie hfdst, 8.), Calypso III Holst (1977, zie hfdst. 16.), Calypso IV Holst (1978, zie hfdst.23.) en Calypso V Holst (1979).

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Tabelle Holst (1959, V. Heissporn Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Congress Holst (1966, V. Consul Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Tweede moeder van de Calypso-broers is de donkerbruine Hyazinthe Holst (1949, V. Lorentin Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Flamberg Holst (1968, V. Fanfar Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Argentijnse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Calypso I een afstamming met 47,7 % Holsteins bloed en 33,6 % Engels- en Arabisch volbloed.

Calypso I is eind 1975 door het Holsteinse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij. Hij heeft in 1976 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek en behaalde daar 103,05 punten, waarmee hij als 20e van de 66 deelnemende hengsten het onderzoek heeft beëindigd.

Calypso I is van 1976 tot en met 1992 actief geweest in de fokkerij.

Van zijn dochters zijn er 48 moeder van een goedgekeurde hengst geworden en hij heeft 33 zonen gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij:

De Duitse Hippische Sportbond heeft 565 nakomelingen van Calypso I geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 1.187.484 gewonnen.

Voor nadere informatie over de nafok van Calypso I wordt verwezen naar de pagina Calypso I Holst op deze website www. stempelhengsten.eu.

 

 

6.  Calando I Holst  DE 321210617974 

 

Calando I Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1974 geboren en is gefokt door Herman Otto Voβ uit Beringstedt, dat circa 25 km ten noorden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.
Calando I is een broer van de hengsten Calando II Holst (1975, zie hfdst.11.), Calando III Holst (1976), Calando IV Holst (1984, zie hfdst. 37), Calando V Holst (1988) en Calando VI Holst (1989, zie hfdst 62.).
De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Forgund Holst (1969, V. Colombo Holst). Naast genoemde zes Calando’s heeft Forgund tussen 1973 en 1991 nog tien andere veulens gebracht.
Forgund is ook de tweede moeder van de hengsten Welcorde CCDM (1985, V. Weltraum Oldbg), Con-Corde DWB (1989, V. Coriolan Holst) en Cap-Calando Holst (1991, V. Capitol I Holst).
Welcorde is goedgekeurd door het Mexicaanse stamboek CCDM, Con-Corde door het Deense stamboek en Cap-Calando door het ZfdP.

Tweede moeder van de Calando broers is de maar 158 cm grote merrie Asaka Holst (1964, V. Herwin Holst). De moederlijn is Holsteins en is tot omstreeks 1920 terug te traceren.

Gerekend over acht generaties heeft Calando I een afstamming met 56,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 25 % Holsteins bloed.

Calando I is een middelgrote hengst met een mooi hoofd, een forse onderkaak en goedgevormde schouder, schoft en rug; een kort, sterk hellend kruis en een correct gebouwd fundament.

Calando I is begin 1977 in Elmshorn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.  Later dat jaar heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij 90,67 punten heeft behaald, waarmee hij een 20e plaats heeft behaald.

Calando I is in de jaren 1978 – 1980 in Holstein beschikbaar geweest voor de fokkerij en daarna is hij verkocht om uitgebracht te worden in de sport.
Als springpaard toonde Calando I een enorm vermogen, een prachtige beentechniek en een goede bascule. Door zijn moeilijke, heetgebakerde en ontembare temperament was hij voor zijn ruiters echter zeer moeilijk te rijden. Desondanks hebben Karsten Huck (GER) en Edgar-Henri Cuepper (BEL) de nodige successen met hem geboekt.

In de jaren 1981 – 1983 is Werner Girrulat (GER) met de hengst tot op S-niveau in Duitse wedstrijden gestart. Daarna heeft Karsten Huck de hengst in 1984 en 1985 in internationale wedstrijden uitgebracht. In 1984 is een wedstrijd in Hamburg gewonnen en bij het Duitse kampioenschap in Balve zijn twee wedstrijden en het kampioenschap gewonnen. Tweede plaatsen zijn behaald in Wiesbaden, Aken en Münster en met het Duitse team zijn de landenwedstrijden in Falsterbo en Calgary gewonnen. In het najaar van 1985 heeft Calando I te maken gekregen met een faillissement van zijn eigenaar en was het onduidelijk wat er met hem zou gebeuren. Uiteindelijk is Calando I in 1986 in het bezit gekomen van en in wedstrijden uitgebracht door Edgar-Henri Cuepper. In 1986 zijn de Grand Prix van Leeuwarden en een wedstrijd in Simmerath gewonnen en zijn tweede plaatsen behaald in Donaueschingen en Berlijn. In 1987 is een tweede plaatsen behaald in Aken en in 1989 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Walldorf.

In 1989 is Calando I terug naar Holstein gegaan waar hij nog tot 2001 actief is geweest in de fokkerij. Hij is in 2004 overleden.

Calando I heeft naast zijn moeilijke karakter ook zijn uitstekende springaanleg, hardheid en een goede gezondheid doorgegeven aan zijn nakomelingen.

Van Calando I zijn 178 dochters als fokmerrie geregistreerd en daarvan zijn er dertig moeder van een goedgekeurde hengst geworden.

Calando I heeft 24 zonen die zijn goedgekeurd voor de fokkerij, waarvan er 15 van betekenis zijn geweest voor de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 394 nakomelingen van Calando I geregistreerd als wedstrijdpaard. Circa een kwart daarvan is uitgebracht in de de klasse S springen.
De nakomelingen hebben tot en met 2017, voor zover ze in Duitsland zijn uitgebracht of door Duitse ruiters in het buitenland zijn gestart, samen € 1.186.950 gewonnen.

Succesvolle nakomelingen van Calando I zijn  Careful Holst (Ulrich Kirchhoff), Coolman V Holst (Pius Schwizer), Conejo Holst (Karen Cudmore), Carissimo Holst (Molly Ashe) en Calado Holst (Jörg Näve).

Voor uitgebreide informatie over Calando I en zijn betekenis voor de fokkerij en de sport wordt verwezen naar de pagina Calando I Holst op deze website www.stempelhengsten.eu.

 

7.  Calvados I DE 321210609574 Holst

 

Calvados I Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1974 geboren en is gefokt door Uwe Bahlmann uit Herzhorn, dat circa tien km ten noordwesten van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.

Calvados I is een broer van de hengsten Calvados II Holst (1977, zie hfdst. xxx) en Corde Holst (1982, zie hfdst. xxx).
Hun moeder is de schimmel merrie Biserta Holst (1965, V. Raimond Holst), die ook de moeder is van de hengst Crack Holst (1990, V.  Corrado I Holst). Crack is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en het Canadese Sportpaarden stamboek.

Bovendien is Biserta de tweede moeder van de hengst Elfenkönig Holst (1999, V. Exorbitant xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Tweede moeder van Calvados I is de schimmel Lanzette Holst (1952, V. Mahdi I Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Calvados I een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed en  30,5 % Holsteins bloed.

Calvados I is in de herfst van 1976 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij is van 1977 tot en met 1989 actief geweest in de fokkerij.
Zijn zoon Calvados Junior Holst (1982, MV. Nevado xx) is in 1985 goedgekeurd door het ZfdP en heeft zes geregistreerde wedstrijdpaarden gebracht.

Zeven dochters van Calvados I zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Cancan Holst, 1979, schimmel, MV. Aldato Holst, is de moeder van de hengst Der Löwenherz Oldbg (1996, V. Landadel Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Schantal Holst, 1980, schimmel, MV. Fantus Holst, is de moeder van de hengst Sir Henry Holst (1991, V. Silbersee Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Schicke Holst, 1980, schimmel, MV. Fantus Holst, is de moeder van de hengst White Jumper Holst (1986, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Sitoria Holst, 1980, MV. Rhadames Holst, is de moeder van de hengst Laco Holst (1988, V. Lacapo Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en het ZfdP;

Teerose Holst staatspremiemerrie, 1981, schimmel,  MV. Fantus Holst, is de moeder van de hengsten Landsberg Holst (1985, V. Landgraf I Holst) en zijn broer Lados Holst (1989). Landsberg is goedgekeurd door het Beierse-, Saksische- en Rijnlandse stamboek en Lados door het Holsteinse-, Westfaalse-, Rijnlandse- en Finse stamboek;

Elyse VII Holst, 1990, schimmel, MV. Montevideo Holst, is de moeder van de hengst Raffaello di San Giovanni SI-Unire (2004, V. Cento Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek en

Tossa Holst, 1981, schimmel, MV. Karwendelstein Trak, is de moeder van de hengst Laramee Holst (1989, V. Lacapo Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

In de Nederlandse fokkerij komt het bloed van Calvados I voor in de hengst L’Esprit KWPN (2003, V. Lupicor KWPN). De tweede moeder van L’Esprit is een dochter van Calvados I.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 113 nakomelingen van Calvados I geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 239.792 gewonnen.

De meest winnende nakomeling is de schimmel ruin Casanova Holst (1979, MV. Fantus Holst), fokker Christa Loose – Stolten, die van 1984 tot en met 1998 door diverse ruiters in de springsport is uitgebracht. In 1992 is Uwe Carstensen (GER) enkele keren met Casanova in Frankrijk en Oostenrijk gestart, maar verder is de ruin alleen in Duitse wedstrijden uitgebracht. Hij heeft een winsom van € 41.352.

 

 

8.   Calypso II DE 321210610574  Holst

 

Calypso II Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 175 cm. Hij is in 1974 geboren en is gefokt door Ernst-Otto Lill uit Barmstedt, dat circa tien km ten oosten van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.

Calypso II is een broer van de hengsten Calypso I Holst (1973, zie hfdst. 3), Calypso III Holst (1977, zie hfdst. 16.), Calypso IV Holst (1978, zie hfdst. 23.) en Calypso V Holst (1979).

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Tabelle Holst (1959, V. Heissporn Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Congress Holst (1966, V. Consul Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Tweede moeder van de Calypso-broers is de donkerbruine Hyazinthe Holst (1949, V. Lorentin Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Flamberg Holst (1968, V. Fanfar Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Argentijnse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Calypso II een afstamming met 47,7 % Holsteins bloed en 33,6 % Engels- en Arabisch volbloed.

Calypso II is in het najaar van 1976 in Neumünster door het Holsteinse stamboek goedgekeurd en heeft in 1997 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Voor zijn prestaties heeft hij 120,12 punten behaald en daarmee is hij derde geworden van de 63 hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
Calypso II was eigendom van het Holsteinse stamboek en heeft in Holstein op dekstations in Rabenkirchen (1977 rn 1978), Elmshorn (1979 en 1980), Langenhangen (1982 – 1984) en Pageroe (1985 en 1986) gestaan. In 1981 is hij uitsluitend in de sport ingezet.

In de jaren 1987 – 1989 heeft het Holsteinse stamboek Calypso II verhuurd aan het Nedersaksische Landgestüt Celle dat hem in 1987 en 1988 op het station in Hänigsen heeft geplaatst en in 1989 op het dekstation in Schillerslage.

Vanaf 1990 tot zijn dood stond hij op de stoeterij Amselhof Walle van Joachim Kemner in Winsen, dat 20 km van Celle ligt. Daar is hij in 1995 gestorven ten gevolge van koliek.

Calypso II was de eerste hengst in Hannover met Cor de la Bryère-bloed. De meeste fokkers in Hannover vonden Calypso II echter veel te zwaar gebouwd, waardoor de toenmalige Landesstallmeister van Celle, Burchhard Bade, heel veel overredingskracht nodig heeft gehad om de Hannoveraanse fokkers over te halen om Calypso II als hengst te gebruiken. Inmiddels komt het Calypso II-bloed voor in heel veel Hannoveraanse merriestammen en zijn 49 Hannoveraanse dochters van Calypso II moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Gesteld kan worden dat met de introductie van Calypso II in Hannover, na de Gotthard- en Grannus periode, een nieuwe fase in de Hannoveraanse springpaardenfokkerij is aangebroken.

Calypso II is in 1979 door Herbert Blöcker (GER) voor het eerst uitgebracht in springwedstrijden. Vanaf september 1980 is dr. Michael Ruping (GER) de hengst gaan rijden. In augustus 1981 is Calypso II voor het laatst in de sport uitgebracht. Hij heeft een winsom van € 2.183.

Calypso II heeft 36 zonen gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij en van zijn dochters zijn er 89 moeder geworden van een goedgekeurde hengst.

De Duitse Hippische Sporbond heeft 892 nakomelingen van Calypso II geregistreerd als wedstrijdpaard. Van hen zijn er 139 gestart in 1.30 m springwedstrijden. De nakomelingen van Calypso II hebben tot en met 2017 samen € 1.734.162 gewonnen.

Voor informatie over de nakomelingen van Calypso II wordt verwezen naar de pagina Caypso II Holst op deze website www. stempelhengsten.eu.

 

 

9.  Carneval DE321210614574  Holst  / W-1348-HGT.BWP

 

Carneval Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een zwarte hengst met een stokmaat van 170 cm.  Hij is op 4 april 1974 geboren en is gefokt door Michel Magens uit Kollmar, dat in Sleeswijk-Holstein ten westen van Elmshorn aan de Elbe ligt.

De moeder van Carneval is de vos merrie Assa Holst (1964, V. Farnese Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Lonely Boy Holst (9187, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek. Ook is Assa de tweede moeder van de hengsten Medoc Holst (1985, V. Marmor Holsy) en Lorcan Holst (1986, V. Lorenz Holst). Medoc is goedgekeurd door door het ZfdP en Lorcan door het Rijnland-Palts-Saar stamboek.

De tweede moeder van Carneval is de vos Gentina Holst (1948, V. Lokstedt Holst).

Carneval is eind 1976 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en daarbij uitgeroepen tot kampioen van de jaargang. Hij is tot en met 1980 door het Holsteinse stamboek beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Bij het verrichtingsonderzoek heeft Carneval 89 punten voor de dressuur en 123 punten voor het springen behaald.

Eind 1980 heeft Jos Suls uit Meerhout, dat bij Geel in de provincie Antwerpen ligt, Carneval gekocht en naar België gehaald.
In 1981 heeft het BWP Carneval goedgekeurd, waarna hij tot en met zijn dood in 1985 in België heeft gedekt.

In 1980 en 1982 is Carneval uitgebracht in 1.30 m wedstrijden, waarna hij wegens een ernstige vorm van maandagziekte niet meer in wedstrijden is uitgebracht. In 1985 is Carneval door een hartprobleem op het bedrijf van Suls overleden.

In zijn boek over de Holsteinse hengsten noemt dr. Dietrich Rossow Carneval een invloedrijke, fors gebouwde fokhengst met goede rijpaardeigenschappen. Hij heeft een mooi hoofd en een elegante voorhand. De bovenlijn is niet ideaal. De verbinding tussen het spronggewricht en het pijpbeen is niet fraai. De hengst heeft geweldige, krachtige bewegingen. Zijn nakomelingen vallen op door hun royale ontwikkeling en energieke bewegingen, waarbij opmerkingen kunnen worden geplaatst bij het ruggebruik. Ook zou in beweging meer ontspanning moeten worden getoond. Het enorme springvermogen compenseert echter alles. Omdat in Duitsland geen zonen van Carneval actief zijn geweest in de fokkerij, constateert Rossow dat de kwaliteiten van Carneval via zijn dochters in de fokkerij moeten worden vastgelegd.

Het BWP heeft in de jaren 1982 – 1986 241 nakomelingen van Carneval geregistreerd.|
Volgens Hippomedia.com zijn 283 nakomelingen van Carneval geregistreerd, waarvan 54 door het Holsteinse stamboek.   Het KWPN heeft drie nakomelingen van Carneval geregistreerd en het NRPS één.

Zeventien dochters van Carneval zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Phantasie Holst, 1978, bruin, MV. Wildfeuer Holst, is de moeder van de hengst Fargo Holst (1983, V. Fantus Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Beierse- en he ZfdP stamboek;

Pracht Holst staatspremiemerrie, 1978, bruin, MV. Flax Rhein, is de moeder van de hengst Lionell Holst (1992, V. Leonid Holst), die is goedgekeurd door het Deense stamboek;

Carmen Holst, 1979, bruin, MV. Flax Rhein, is de moeder van de hengst Placido van Paemel BWP (1992, V. Feinschnitt I van de Richter Hann)  die is goedgekeurd door het BWP;

Retarde Holst, 1979, donkerbruin, MV. Lord Holst, is de moeder van de hengst Lucarlo Holst (1986, V. Luxus Holst), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Richmond Holst, 1979, bruin, MV. Lorenz Holst, is de moeder van de hengst Saceur Holst (1983, V. Silvester Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Riwa Holst, 1979, bruin, MV. Lorenz Holst, is de moeder van de hengst Concord Holst (1987, V. Caretino Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek;

Rosana Holst, 1979, donkerbruin, MV. Ladykiller xx, is de moeder van de hengst Corlandus 3 Holst (1984, V. Caribo GL Holst), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek;

Sigrid IV Holst, 1980, bruin, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengst Lacoochee Holst (1996, V. Loutano Holst), die is goedgekeurd door het Saksische stamboek;

Solina Holst, 1980, bruin, MV. Format Holst, is de moeder van de hengsten Corlandus Holst (1987, V. Corleone Holst) en Fangio B Holst (2001, V. Favvory x). Corlandus is goedgekeurd door het ZfdP en Fangio B door het Beierse stamboek;

Tatra Holst, 1981, schimmel, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengsten en Cascani Holst (1997, V. Cassini I Holst) en Askano Holst (2000, V. Alcatraz Holst).  Cascani is goedgekeurd door de Zuidduitse stamboeken, het SBS, het Rijnland-Palts-Saar- International stamboek en het Amerikaans Holsteinse stamboek en Askano is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en de Middenduitse stamboeken;

Texas Holst, 1981, bruin, MV. Lorenz Holst, is de moeder van de hengsten Flemmingh Holst (1987, V. Lacapo Holst), Gaspari I Holst (1988, V. Grundyman xx), zijn broer Gaspari II Holst (1991) en van Littorio Holst (1993, V. Lord Holst).
Flemmingh is goedgekeurd door het KWPN, het Oldenburgse-, het Rijnlandse- en het Selle Français stamboek; Gaspari I door het Holsteinse stamboek; Gaspari II door het Brandenburgse- en het Saksische stamboek en Littorio door het Holsteinse-, Oldenburgse-, BWP- en het Nieuw Zeelandse stamboek;

Theila Holst, 1981, bruin, MV. Urioso SF, is de moeder van de hengsten Lone Star I Holst (1987, V. Landlord Holst) en zijn broer Lone Star II Holst (1988).  Lone Star I is goedgekeurd door het Hessische-, her Rijnlandse- en het Oldenburg-International stamboek en Lone Star II door het Hessische stamboek en het ZfdP;

Timmendorf Holst, 1981, bruin, MV. Windsor II Holst, is de moeder van de hengst Quival Holst (1998, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het BWP;

Tompa Holst staatspremiemerrie, 1981, bruin, MV. Wildfeuer Holst, is de moeder van Garamont Holst (1988, V. Grundyman xx), die is goedgekeurd door het ZfdP;

Trivia Holst staatspremiemerrie, 1981, bruin, MV. Narciss Holst, is de moeder van de hengsten Liberal Holst (1985, V. Lacapo Holst) en Casino Holst (1990, V. Caretino Holst). Liberal is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek en Casino door het Holsteinse stamboek;

Glorca van het Schuttershof BWP, 1983, bruin, MV. Lord Holst, is de moeder van de hengst Nonstop BWP (1989, V. Darco BWP). Nonstop is goedgekeurd door het Holsteinse-, Rijnlandse-, BWP- en Selle Français stamboek en

Jordi van het Rampelhof BWP, 1986, donkerbruin, MV. Raffaël Holst, is de moeder van de hengst Piaster van de Mespel BWP (1992, V. Latano I Holst), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en het Zwitserse ZVCH stamboek.

Van de zonen van Carneval zijn Champion’s Shadow Holst (1980), Fokus BWP (1982), Godwin van ten Bosch BWP (1983), Gonzales BWP (1983), Hillflute de Trichon BWP (1984) en Junior Carneval BWP (1986) goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Champion’s Shadow Holst (MV. Follywise xx) is goedgekeurd door het Zwitserse stamboek en heeft daar enkele nakomelingen gebracht.

De hengsten Fokus BWP (MV. Lord Holst) en zijn broer Gonzales BWP zijn volgens Horsetlex.nl goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, maar op de website van de Duitse koepelorganisatie voor paardenfokkerij en paardensport komen de hengsten niet voor. Het is daarom onduidelijk of ze ooit zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Wel is duidelijk dat ze geen invloed op de fokkerij heeft gehad.

De hengsten Godwin van ten Bosch, Hillflute de Trichon en Junior Carneval worden in hfdst. 9.1. – 9.3. beschreven.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 154 nakomelingen van Carneval geregistreerd als wedstrijdpaard, waarvan er 19 in 1.30 m parcoursen zijn uitgebracht. De Duitse nakomelingen hebben samen een winsom van € 266.914.
Over de sportprestaties van de in België geboren nakomelingen is geen goede informatie beschikbaar
De meest succesvolle nakomelingen van Carneval zijn:

Clarence Holst,
ruin, 1979, donkerbruin, MV. Narciss Holst, fokker Carsten Haar, is door Norbert Koof (GER) in de jaren 1986 – 1988 in internationale springconcoursen uitgebracht. In 1986 zijn overwinningen geboekt in Wenen en Londen. In de jaren 1989 – 1991 is Franke Sloothaak (GER) met de ruin uitgekomen. In 1989 won de combinatie twee wedstrijden bij het CHIO Rotterdam en twee bij het CHI Münster. Clarence heeft een winsom van € 34.488 en

Classicer Holst,
ruin, 1980, schimmel, MV. Corsar Holst, fokker Karl-Heinz Andresen, is van 1988 – februari 1990 door Karsten Huck (GER) in internationale springconcoursen uitgebracht. In 1989 zijn wedstrijden in Dortmund en Frankfurt gewonnen. Daarna hebben Huck en Heinrich Bormann (GER) de ruin in nationale Duitse wedstrijden uitgebracht, waarbij vooral in puissancewedstrijden successen zijn geboekt. Classicer heeft een winsom van € 44.992.

 

 

9.1.  Godwin van ten Bosch   BWP 056002W00001460 Stb.

 

De hengst Godwin van ten Bosch BWP (V. Carneval Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 3 april 1983 geboren en is gefokt door Pierre Degeest uit Glabbeek, dat circa 25 km ten oosten van Leuven in de provincie Vlaams-Brabant ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Vorina BWP (1975, V. Batifol SF) en tweede moeder is de bruine Quo Vadis BWP (1970, V. Lutteur L SF).
Gerekend over acht generaties heeft Godwin van ten Bosch een afstamming met 36,7 % Engels volbloed, 25 % Holsteins bloed en 25 % Selle Français bloed.

De moederlijn loopt terug naar de in 1938 geboren Gelderse merrie Atoppie (V. Domburg NSTg).

Godwin van ten Bosch is in 1986 goedgekeurd door het BWP en is tot en met 2002 actief geweest in de fokkerij. Hij is beschikbaar geweest op het hengstenstation van Wim Schoukens in Kaggevinne, dat bij Diest in Vlaams-Brabant ligt.
Van hem zijn 262 nakomelingen door het BWP geregistreerd en acht door het SBS.

Van de nakomelingen is de donkerbruine ruin Nachim van de Gravenhoeve BWP, 1990, MV. Buenaventura xx, fokker Tony en Ria Huyvaert- Geeraerts, in 2007 en 2008 door Stefanie Blevi – Vantieghem (BEL) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. De combinatie is in 2007 derde geworden in de Kür tijdens het CDI Saumur.

 

 

9.2.   Hillflute de Trichon BWP 056002W00081939 VB

 

Hillflute de Trichon BWP (V. Carneval Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 18 november 1984 en is gefokt door Catharina Cartiaux uit Melle, dat bij Gent in Oost Vlaanderen ligt.
De moeder van Hillflute de Trichon is de bruine merrie Ria BWP (1971, V. Vayrac BWP) en tweede moeder is Une Jolie Madame (1964, V. Radom II). De moederlijn loopt terug naar de in 1943 geboren Trakehner merrie Veronika.

Hillflute de Trichon is goedgekeurd door het Italiaanse stamboek Van de hengst zijn in de jaren 1988 – 2003 in Italië 64 nakomelingen geregistreerd.

 

 

9.3.  Junior Carneval  056002W00084149 BWP

 

Junior Carneval BWP (V. Carneval Holst) is een schimmel hengst die op 27 maart 1986 is geboren. De hengst is gefokt door Alfons de Bolle uit Liedekerke, dat circa 20 km ten westen van Brussel in de provincie Vlaams Brabant ligt.
De moeder van Junior Carneval is de schimmel merrie Fernanda Holst (1982, V. Fernando I Holst) en tweede moeder is de schimmel Liliane Holst (1974, V. Cor de la Bryère SF).
De hengsten Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) en Farnese Holst (1960, V. Fähnrich Holst) komen zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Junior Carneval en hebben een inbreng van respectievelijk 37,5 % en 25 % in zijn erfelijke eigenschappen.
Gerekend over acht generaties heeft Junior Carneval een afstamming met 53,1 % Holsteins bloed, 32,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 12,5 % Selle Français bloed.

Junior Carneval is in 1990 goedgekeurd door het SBS, dat in de jaren 1991 en 1992 tien nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
in 1996 en 1998 heeft het Zangersheide stamboek zeven nakomelingen geregistreerd.

 

 

10.   Contact   DE304989254374  Holst

 

Contact Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1974 geboren en is waarschijnlijk gefokt door Erich Jung uit Wedel, dat ten westen van Hamburg op de noordelijke oever van de Elbe ligt.
De moeder van Contact is de bruine merrie Sektion Holst (1958, V. Grant II Holst) en tweede moeder is de bruine Imsel Holst (1950, V. Lotos Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Contact een afstamming met 41,4 % Holsteins bloed en 32,8 % Engels- en Arabisch volbloed

Contact is op driejarige leeftijd verkocht naar Australië en daar goedgekeurd door het Australische Warmbloed Paardenstamboek. Contact is circa tien jaar actief geweest in de Australische fokkerij en heeft met Warrawong Encounter (1979, MV. Flaneur Holst), Northern Congress (1980, MV. Flaneur Holst), Connoisseur (1981, MV. Final Court xx) en Karinole Close Encounters (1985, MV. Carioca xx) vier goedgekeurde zonen gebracht. Geen van deze hengsten heeft in Australië een goedgekeurde zoon gekregen.

Het aantal nakomelingen van Contact is onbekend. De database Allbreedpedigrees vermeldt 49 nakomelingen, maar verwacht mag worden dat dit geen volledig overzicht is

 

 

11.  Calando II  DE321210617175  Holst

 

Calando II Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren  op 20 mei 1975 en is gefokt door Herman Otto Voss uit Beringstedt, dat circa 25 km ten noorden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt
Calando II is een broer van de hengst Calando I (1974, zie hfdst. 6.), Calando III Holst (1976), Calando IV Holst (1984, zie hfdst. 37.), Calando V Holst (1988) en Calando VI Holst (1989, zie hfdst. 62.).

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Forgund Holst (1969, V. Colombo Holst). Naast genoemde zes Calando’s heeft Forgund tussen 1973 en 1991 nog tien andere veulens gebracht.

Forgund is ook de tweede moeder van de hengsten Welcorde CCDM (1985, V. Weltraum Oldbg), Con-Corde DWB (1989, V. Coriolan Holst) en Cap-Calando Holst (1991, V. Capitol I Holst). Welcorde is goedgekeurd door het Mexicaanse stamboek CCDM, Con-Corde door het Deense stamboek en Cap-Calando door het ZfdP.

Tweede moeder van de Calando broers is de maar 158 cm grote merrie Asaka Holst (1964, V. Herwin Holst). De moederlijn is Holsteins en is tot omstreeks 1920 terug te traceren.

Gerekend over acht generaties heeft Calando II een afstamming met 56,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 25 % Holsteins bloed.

Calando II is in 1979 goedgekeurd door het Zwitserse ZVCH stamboek en is tot 2003 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Het ZVCH heeft 817 nakomelingen van Calando II geregistreerd, waarvan er tot 2009 572 in Zwitserland in wedstrijden zijn uitgebracht. In springconcoursen zijn 478 nakomelingen uitgekomen en  202 paarden zijn in dressuurwedstrijden gestart.
Tot en met 2009 hebben de nakomelingen van Calando II samen CHF 1.502.272 gewonnen. Dit bedrag komt overeen met € 1.318.380.
Bij het tweede Zwitserse stamboek, Cheval Suisse, zijn 69 nakomelingen van Calando II geregistreerd.

Acht dochters van Calando II zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Finette ZVCH, 1980, bruin, MV. Rince l’Oeil SF, is de moeder van de hengst Inca ZVCH (1988, V. Indigene de Corday ZVCH), die is goedgekeurd door het ZVCH;

Calinda ZVCH, 1982, MV. Santos Hann, is de moeder van de hengst Lyno d’Or ZVCH (1997, V. Lysan d’Or  ZVCH), die is goedgekeurd door het ZVCH;

Carelia vom Schlosslhof ZVCH, 1988, bruin, MV. Nevado xx, is de moeder van de hengst Davidoff von Schlosslhof CH ZVCH (2002, V. Karondo von Schlosslhof ZVCH), die is goedgekeurd door het ZVCH;

Cindy ZVCH, 1988, MV. Ulin SF, is de moeder van de hengst Igano du Champ ZVCH (1992, V. Ingo ZVCH), die is goedgekeurd door het ZVCH;

Cleata von Hof ZVCH, 1993, vos, MV. Irco Polo KWPN, is de moeder van de hengst Ladirio von Hof ZVCH (1997, V. Larome Holst), die is goedgekeurd door het ZVCH;

Cortina ZVCH, 1994, bruin, MV. Marlon xx, is de moeder van de hengst Akropolis KWG ZVCH (2001, V. Akribori Holst), die is goedgekeurd door het ZVCH;

Shaila ZVCH, 1994, donkerbruin, MV. Santos Hann, is de moeder van de hengst Raccato KWG Oldbg (2006, V. Royal GZ ZVCH), die is goedgekeurd door het ZVCH, het Oldenburgse- en het Oldenburg-International stamboek;

Caressa ZVCH
, 2003, bruin, MV. Lord Holst, is de moeder van de hengst Lascano ZVCH (2012, V. Loxy de la Reselle CH ZVCH), die door het ZVCH is goedgekeurd;

Van Calando II zijn zes zonen goedgekeurd voor de fokkerij: Comet ZVCH (1986), Flying Shark CH ZVCH (1988), Chang Hai ZVCH (1989), Chiron ZVCH (1991), Cernunnus von Hof ZVCH (1996) en Colombardo ZVCH (2001).

De hengst Comet ZVCH (MV. Darling Hann) is in 1990 goedgekeurd door het ZVCH en is korte tijd beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem is een klein aantal nakomelingen bekend.

De hengst Flying Shark ZVCH (MV. Furioso II SF) is goedgekeurd door het ZVCH, dat in de jaren 1998 – 2002 tenminste zeven nakomelingen van hem heeft geregistreerd.  In 2004 heeft het Zangersheide stamboek nog twee nakomelingen van hem geregistreerd.

De hengst Chang Hai ZVCH (MV. Marlon xx) is goedgekeurd door het ZVCH, dat in de jaren 1999 – 2004 tenminste zeven nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengsten Chiron, Cernunnus von Hof en Colombardo worden in de hoofdstukken 11.1, 11.2. en 11.3.  behandeld.

 

 

11.1.  Chiron ZVCH

 

Chiron ZVCH (V. Calando II Holst) is een zwartbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 24 februari 1991 geboren en is gefokt door W. en Th. Heiniger.

De moeder van Chiron is Nobilissa ZVCH (1982, V. Santos Hann) en tweede moeder is Nera ZVCH (1969).
Gerekend over acht generaties heeft Chiron eeen afstamming met  35,9 % Engels volbloed, 14,8 % Hannoveraans bloed, 13,3 % Selle Français bloed en 12,5 % Holsteins bloed.

Chiron is goedgekeurd door het ZVCH dat tussen 1999 en 2005 tenminste zeven nakomelingen van hem heeft geregistreerd. Het Cheval Suisse stamboek heeft drie nakomelingen van Chiron vastgelegd.

 


11.2. Cernunnus von Hof  14167196 ZVCH

 

Cernunnus von Hof ZVCH (V. Calando II Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is op 6 mei 1996 geboren en is gefokt door Josef Hellmüller uit Oberkirch, dat bij Sursee in het Zwitserse kanton Luzern ligt.
De moeder van Cernunnus von Hof is de vos Palmira von Hof ZVCH (1992, V. Palestro II SF).
Tweede moeder is de vos Cleopatra ZVCH (1983, V. Irco Polo KWPN). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Ladirio von Hof ZVCH (1997, V. Larome Holst), die is goedgekeurd door het ZVCH-stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Cernunnus von Hof een afstamming met 45,3 % Engels volbloed, 19,5 % Holsteins bloed en 17,2 % Selle Français bloed.

Cernunnus von Hof is in 1999 goedgekeurd door het ZVCH en het Cheval Suisse stamboek. Het Cheval Suisse heeft in de jaren 2000 – 2018 49 nakomelingen geregistreerd. Horsetelex meldt 34 nakomelingen die door het ZVCH zijn geregistreerd, maar zeer waarschijnlijk is het werkelijke aantal geregistreerde nakomelingen groter.
De meest succesvolle nakomeling van Cernunnus von Hof is:

Cerano von Hof CH ZVCH,
ruin, 2000, bruin, MV. Irco Polo KWPN, fokker Josef Hellmüller, is in 2008 door Dehlia Oeuvray – Smits (SUI) in de internationale springsport uitgebracht. De combinatie heeft in 2010 de derde plaats behaald in de Grand Prix van Ascona. Vanaf begin 2011 is Maria Ortega – Perez (ESP) de ruin gaan rijden. In 2013 is de combinatie tweede geworden in de Grand Prix van La Coruña. In november 2016 heeft Eric van der Vleuten (NED) Cerano von Hof zonder succes uitgebracht in het CSI Maastricht. Cerano von Hof heeft een winsom van € 37.400.

 

11.3.  Colombardo   04AA793   ZVCH

 

Colombardo ZVCH (V. Calando II Holst) is een donkerbruine hengst  met een stokmaat van 174 cm. Hij is geboren op 14 mei 2001 en is gefokt door Hans-Rudolf Herzog uit Remetschwil, dat in het oosten van het Zwitserse kanton Aargau ligt.
De moeder van Colombardo is de bruine merrie B-Legende Holst (1987, V. Lombard Holst) en tweede moeder is de bruine Tafina Rhein (1981, V. Caletto I Holst). Tafina is ook de tweede moeder van de hengst Locarno GZ Holst (1992, V. Lord Holst), die door het ZVCH is goedgekeurd.
Gerekend over acht generaties heeft Colombardo een afstamming met 46,8 % Engels- en Arabisch volbloed,  35,9 % Holsteinse stamboek en 9,4 % Selle Français stamboek.

Colombardo is in 2005 goedgekeurd door het Cheval Suisse stamboek en ook het ZVCH heeft hem goedgekeurd. Het Cheval Suisse stamboek heeft tot en met 2018 58 nakomelingen van Colombardo geregistreerd, Volgens Horsetelex heeft het ZVCH zes nakomelingen geregistreerd.

 

 

12.   Caletto I   Holst 276321210604175

 

Caletto I Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 174 cm. Hij is in 1975 geboren en is gefokt door Klaus-Martin Both uit Herzhorn, dat circa 15 km ten noordwesten van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.
Caletto I is een broer van de hengsten Caletto II Holst (1978, zie hfdst. 22) en Caletto III Holst (1984, zie hfdst. 38.)
De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Deka Holst (1967, V. Consul Holst). Zij is daarnaast ook de moeder van de hengst Gonzales Holst (1973, V. Grandioso Sprt) en Lysander Holst (1979, V. Landgraf I Holst). Gonzales is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Rijnland-Palts-Saar stamboek en Lysander is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek en het ZVCH.
Deka is ook de tweede moeder van de hengsten Telstar KWPN (1977, V. Nimmerdor KWPN) en Lambadero Holst (1987. V. Lenz Holst). Telstar is goedgekeurd door het KWPN en Lambadero is goedgekeurd door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Mecklenburgse- en Beierse stamboek.

Tweede moeder van Caletto II is de bruine Oekonomie Holst (1955, V. Matador Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Caletto I een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 31,25 % Holsteins bloed.

Caletto I is in 1975 als veulen gekocht door het Holsteinse stamboek. Het stamboek heeft hem in 1977 goedgekeurd voor de fokkerij, waarbij moet worden opgemerkt dat veel fokkers het niet eens waren met die goedkeuring.

Vanwege zijn springaanleg had het stamboek de hengst al voor de keuring verhuurd aan Clemens Baron von Nagel, die hem voor de fokkerij beschikbaar stelde op zijn stoeterij Vornholz in Ostenfelde. Ostenfelde ligt ruim 10 km ten zuiden van Warendorf in Westfalen.

Baron von Nagel heeft een zeer belangrijke rol in de na-oorlogse paardenfokkerij in Duitsland gespeeld. Hij heeft in 1948 de legendarische Anglo-arabische schimmel hengst Ramzes x naar Vornholz gehaald en die heeft een grote bijdrage geleverd aan de fokkerij van sportpaarden. Ramzes is onder andere de vader van de stempelhengsten Radetzky Westf (1951), Rigoletto NWP (1960) en Raimond Holst (1960) en Raimond is op zijn beurt de vader van de zeer invloedrijke hengst Ramiro Holst (1965).

In 1978 heeft Caletto I in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, dat hij als 17e van de 30 deelnemende hengsten heeft afgesloten.

In 1979 is Caletto I op de thuisbasis van het Holsteinse stamboek in Elmshorn beschikbaar geweest en in 1980 heeft hij in Wöhrden in het noordwesten van Sleeswijk-Holstein op een dekstation gestaan. Tegen het einde van het dekseizoen 1980 heeft Caletto I een trap van een merrie tegen zijn testikels gekregen waardoor hij, ondanks de beste medische verzorging, maanden lang onvruchtbaar was.
Het Holsteinse stamboek heeft Caletto I daarop verkocht aan de springruiter dr. Michaël Rüping, die van 1981 tot en met 1985 met Caletto I aan springwedstrijden heeft deelgenomen.

In 1983 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Genève en zijn wedstrijden in Berlijn en München gewonnen. Ook is de derde plaats behaald bij het Kampioenschap van Duitsland in Aken. Bij het Europees kampioenschap in Hickstead is met het Duitse team de bronzen medaille in de landenwedstrijd gewonnen. Het team bestond uit Paul Schockemöhle/Deister, Michaël Rüping/Caletto, Achatz von Buchwaldt/Wendy en Gerd Wiltfang/Goldika.
In 1985 heeft de combinatie in ’s-Hertogenbosch en Stuttgart gewonnen.
Eind 1985 was Caletto I met een winsom van (omgerekend) € 51.946 het meest succesvolle springpaard van Duitsland en leek een terugkeer naar de fokkerij ver weg.

Maar toen verongelukte zijn broer Caletto II en kon het bestuur van het Holsteinse stamboek Rüping ervan overtuigen om het sperma van Caletto I vijf jaar na het ontstaan van zijn vruchtbaarheidsprobleem opnieuw te laten onderzoeken.
Het sperma bleek van goede kwaliteit en daarop heeft Rüping, op verzoek van het stamboek, Caletto I vanaf 1986 weer beschikbaar gesteld voor de fokkerij. In oktober 1986 heeft Rüping nog met de hengst deelgenomen aan het concours in Helsinki en daarna is hij niet meer in wedstrijden uitgebracht.

Caletto I heeft in 1986 op een dekstation in Langenhagen in het noordoosten van Sleeswijk-Holstein gestaan. In de jaren 1987, 1988 en van 1990 -1999 heeft hij op het dekstation Schönwalde, dat vlak bij Langenhagen ligt, gestaan. In 1989 is hij op het dekstation van Michaël Rüping in Breitenburg, dat bij Itzehoe ligt, beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Behalve door het Holsteinse stamboek is Caletto I ook door het Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Rijnlandse stamboek goedgekeurd voor de fokkerij.

In januari 2001 is de hengst overleden.

In zijn “Hengstenboek van het Holsteinse Warmbloedpaard” noemt dr. Dietrich Rossow Caletto I een grote en belangrijke hengst met een bovenlijn zoals een modern rijpaard behoort te hebben. Hij heeft een aansprekend hoofd, een nogal zware hoofd-halsverbinding en een tamelijk zwaar bespierde hals. Caletto I heeft een hoge schoft, een strak verloop van de lendenen en een hellend kruis waarbij de broekspier verder zou moeten doorlopen. Hij heeft een sterk fundament waarbij op het achterbeen wel bemerkingen kunnen worden gemaakt en de stand is nogal na uw. De hengst heeft een goede draf en een voortreffelijke galop. Zijn springpaardeigenschappen zijn buitengewoon goed.

Het is niet exact duidelijk hoeveel nakomelingen van Caletto I zijn geregistreerd. De Duitse database Rimondo vermeldt 708 nakomelingen, maar de Duitse Hiippische Sportbond (FN) geeft aan dat 760 nakomelingen in Duitsland zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Het KWPN heeft 23 nakomelingen van Caletto I geregistreerd; in de database van het NRPS staan 30 nakomelingen. Volgens Horsetelex zijn vijf nakomelingen in Denemarken geregistreerd. Het BWP en het Zangersheide stamboek hebben volgens Hippomundo ieder twee nakomelingen geregistreerd.  Het Anglo-Europese stamboek heeft vier zonen van Caletto I vastgelegd. In Frankrijk, Italië, Polen en Zweden zijn geen veulens van Caletto I geregistreerd.

Bekend is wel dat 173 dochters van Caletto I als fokmerrie zijn ingeschreven in een Duits stamboek. Van hen hebben er slechts vier het predicaat staatspremiemerrie ontvangen. Daarentegen zijn maar liefst 59 dochters moeder van een goedgekeurde hengst geworden en dat betekent dat circa 30 % van de geregistreerde fokmerries een goedgekeurde zoon heeft gebracht.

Van de zonen van Caletto I zijn er 38 goedgekeurd voor de fokkerij:

De Duitse Hippische Sportbond heeft 761 nakomelingen van Caletto I geregistreerd als wedstrijdpaard, waarvan er 131 (14,8 %)  zijn uitgebracht in 1.30 m. springconcoursen of hoger en 17 in S-dressuur of hoger.

De nakomelingen hebben  samen € 2.751.215 gewonnen. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit bedrag exclusief de bedragen is die niet-Duitse ruiters in wedstrijden buiten Duitsland met nakomelingen van Caletto I hebben gewonnen.
De Federation Equestre International (FEI) heeft 64 nakomelingen van Caletto I als internationaal sportpaard geregistreerd en volgens Horsetelex zijn 25 nakomelingen uitgebracht in 1.,60 m wedstrijden.

Voor nadere informatie over Caletto I en zijn nakomelingen en hun betekenis voor de fokkerij en de sport wordt verwezen naar de pagina Caletto I Holst op deze website www.stempelhengsten.eu.

 

 

13.   Cansas  Holst  DE321210903675 

 

Cansas Holst (V. Cor de la Bryére SF) is een schimmel hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1975 geboren en is gefokt door Werner Thomsen uit Krempe, dat circa 10 km ten zuiden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Cansas is de schimmel merrie Babolna Holst (1965, V. Raimond Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Lord Bavaria Bavar (1987, V. Lord Incipit Bavar), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.

Tweede moeder van Cansas is de schimmel Klarissa Holst (1951, V. Makart Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Cansas een afstamming met 48,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 34,4 % Holsteins bloed.

Cansas is eind 1977 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en is tot en met 1988 actief geweest in de fokkerij.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 29 nakomelingen van hem als wedstrijdpaard geregistreerd.
Zij hebben samen € 29.455 gewonnen.

 

 

14.  Corvado   Holst  DE321210637276 

 

Corvado Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 3 april 1976 en is gefokt door Jurgen Schlüter uit Herzhorn, dat enkele kilometers ten oosten van Glückstadt in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Corvado is de zwartbruine merrie Gessy Holst (1970, V. Ramiro Z Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Lombard Holst (1978, V. Landgraf I Holst) en tweede moeder van de hengsten Rosso Holst (1985, V. Rebel I Z Holst) en  L’Ombre Holst (1986, V. Lorenz Holst). Lombard en Rosso zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en L’Ombre door het Holsteinse-, Beierse- en ZfdP-stamboek.

Tweede moeder van Corvado is de schimmel Laterna Holst (1952, V. Gabriël Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Corvado een afstamming met 45,3 % Engels- en Arabisch volbloed en 37,5 % Holsteins bloed.

Corvado is in het najaar van 1978 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij heeft in 1979 in Adelheidsdorf deelgenomen aan verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij 120,49 punten heeft behaald. Van de 60 deelnemende hengsten is hij daarmee als derde geëindigd.
Corvado is tot en met 1985 in Duitsland beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zes Duitse dochters van Corvado zijn moeder geworden van een goedgekeurde hengst:

Santa Strings Holst, 1980, MV. Korenbleem xx, is de moeder van de hengst Elmshorn Holst (1986, V. Lord Holst), die is goedgekeurd door het KWPN en het Zweedse stamboek;

Sarolin Holst, 1980, schimmel, MV, Raimond Holst, is de moeder van de hengst Conquistador Holst (1993, V. Corrado I Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Tendenz Holst, 1981, schimmel, MV. Locarno Holst, is de moeder van de hengst Canvado Z Holst (1993, V. Cantus Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse- en het Rijnlandse stamboek;

Ulme XVI Holst, 1982, bruin, MV. Duellant Hann, is de moeder van de hengst L’Ami Holst (1987, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het ZfdP stamboek;

Unika II Holst, 1982, schimmel, MV. Nocturn Holst, is de moeder van de hengst Loxgraf Go Holst (1989, V. Landgraf I Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en

Volte Holst, 1983, schimmel, V. Rogoletto Holst, is de moeder van de hengst Lacado Holst (1990, V. Lacapo Holst), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.

In Duitsland zijn 142 nakomelingen van Corvado als wedstrijdpaard geregistreerd. Zij hebben samen € 127.722 gewonnen.

Na zijn fokkerijcarrière in Duitsland is hij verkocht naar Argentinië, waar hij is goedgekeurd door het Argentijnse stamboek en van 1987 tot 1995 actief is geweest in de fokkerij. Het Argentijnse stamboek heeft 68 nakomelingen van hem geregistreerd.
Zijn zoon Colina Jacinto AAFE (1989) is goedgekeurd door het Argentijnse stamboek en zijn dochter Colina Jaqueca AAFE (1989, MV, Gulliver AAFE) is de moeder van de hengst Ramiro BH (2003, V. Rival Z Hann), die is goedgekeurd door het Argentijnse stamboek.

 

 

15.  Calvados II  Holst  DE321210023877

 

Calvados II Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een schimmel hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Uwe Bahlmann uit Herzhorn, dat dat enkele kilometers ten oosten van Glückstadt in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.
Calvados II is een broer van de hengsten Calvados I Holst (1974, zie hfdst. 7.) en Corde Holst (1981, zie hfdst. 29.).

Hun moeder is de schimmel merrie Biserta Holst (1965, V. Raimond Holst), die ook de moeder is van de hengst Crack Holst (1990, V.  Corrado I Holst). Crack is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en het Canadese Sportpaarden stamboek. Bovendien is Biserta de tweede moeder van de hengst Elfenkönig Holst (1999, V. Exorbitant xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Tweede moeder van Calvados II is de schimmel Lanzette Holst (1952, V. Mahdi I Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Calvados II een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed en  30,5 % Holsteins bloed.

Calvados II is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij heeft in 1980 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij met 130,19 punten de vierde plaats heeft bereikt van de 67 deelnemende hengsten.

Calvados II is van 1980 tot 2001 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zijn zonen  Copperfield Holst(1982) en Corelli Holst (1986) zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Copperfield is goedgekeurd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek. Van hem zijn enkele nakomelingen bekend. Corelli wordt in hfdst. 15.1. besproken.

Elf dochters van Calvados II zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Capella Holst, 1981, schimmel, MV. Fantus Holst, is de moeder van de hengst Mister Nobelman Holst (1995, V. Maracaibo Holst), die is goedgekeurd door het Beierse-, Baden-Württembergse- en Rijnland-Palts-Saar stamboek;

Uletta I Holst, 1982, vos, MV. Montevideo Holst, is de moeder van de hengst Arzberg Holst (1994, V. Acord II Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Undra II Holst, 1982, schimmel, MV. Metellus Holst, is de moeder 2an de hengst Cavallo Holst (1997, V. Corrado I Holst), die is goedgekeurd door het Poolse Wielkopolska stamboek;

Up to Date Holst, 1982, bruin, MV. Farnese Holst, is de moeder van de hengsten Landioso Holst (1987, V. Landgraf I Holst) en Le Coeur Holst (1989, V. Lord Holst). Landioso is goedgekeurd door het Beierse- en het Baden-Württembergse stamboek en Le Coeur door het Holsteinse-, Oldenburgse-. Hannoveraanse-, Mecklenburgse- en Rijnlandse stamboek;

Anga Holst, 1986, schimmel, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Connection Holst (2000, V. Caretino Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Oldenburgse stamboek;

Anna Holst,
 1986, schimmel, MV. Tumbled xx, is de moeder van de hengsten Lavados Holst (1990, V. Lavall I Holst) en zijn broer L. King Arthur Holst (1995). Lavados is goedgekeurd door het Holsteinse-, Hannoveraanse- en Berlin-Brandenburgse stamboek en L. King Arthur door het Amerikaanse Holsteiner stamboek;

Caprice VI Holst, 1988, schimmel, MV. Sacramento Song xx, is de moeder van de hengst Secano Holst (2004, V. Sevillano xx), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Casti Holst, 1988, schimmel, MV. Locarno Holst, is de moeder van de hengst Copito Holst (2000, V. Carthago Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek;

Elise VII Holst, 1990, schimmel, MV. Montevideo Holst, is de moeder van de hengst Raffaello di San Giovanni SI-Unire (2004, V. Cento Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Flavia Holst, 1991, vos, MV. Montevideo Holst, is de moeder van de hengsten Centurio Holst (1999, V. Cassini II Holst) en zijn broer Caruso 398 Holst (2003). Centurio is goedgekeurd door het Oldenburg-Internstional- en het Zangersheide stamboek en Caruso 398 is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Galaxy Holst
, 1992, bruin, MV. Carneval Holst, is de moeder van de hengsten Coreggio Holst (1996, V. Coriano Holst), Camerad ZfdP (1999, V. Consens Holst) en Commander van de Helle Holst (2007, V. Con Air Holst). Coreggio en Camerad zijn goedgekeurd door het ZfdP en Commander van de Helle door het Zangersheide stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 228 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 292.106 gewonnen.

 

 

15.1.  Corelli  Holst  DE321210147486

 

Corelli Holst (V. Calvados II Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 26 juni 1986 geboren en is gefokt door Hans Jürgen Schacht uit Kollmar, dat circa 10 km ten westen van Elmshorn in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Corelli is de zwartbruine merrie Saran Holst (1980, V. Lepanto Holst) en tweede moeder is de donkerbruine staatspremiemerrie Desiree Holst (11967, V. Aldato Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Corelli een afstamming met 53,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 36,7 % Holsteins bloed.

Corelli is in oktober 1988 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse- en het ZfdP stamboek. In december 1988 heeft ook het Hessische stamboek Corelli goedgekeurd en ook het Hannoveraanse stamboek heeft Corelli goedgekeurd.

In het najaar van 1989 heeft Corelli in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij 86,95 punten voor de dressuur behaald, 85,18 punten voor het springen en 85,21 punten voor de totale prestatie.

Corelli is tot en met 2008 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 30 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.

Zijn zoon Corelli’s Son Hess (2003, MV. Wendel Hann) is in mei 2003 goedgekeurd door het Hessische stamboek, maar hij heeft in de fokkerij geen rol gespeeld.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 103 nakomelingen van Corelli geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 45.237 gewonnen.

Corelli is in 1990 en 1991 tot op M-niveau uitgebracht in gestandaardiseerde springconcoursen.

16.  Calypso III  Holst  DE321210048277

 

Calypso III Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Ernst-Otto Lill uit Barmstedt, dat circa tien km ten oosten van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.

Calypso III is een broer van de hengsten Calypso I Holst (1973, zie hfdst. 3), Calypso II Holst (1974, zie hfdst. 8.), Calypso IV Holst (1978, zie hfdst. 23.) en Calypso V Holst (1979).

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Tabelle Holst (1959, V. Heissporn Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Congress Holst (1966, V. Consul Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Tweede moeder van de Calypso-broers is de donkerbruine Hyazinthe Holst (1949, V. Lorentin Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Flamberg Holst (1968, V. Fanfar Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Argentijnse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Calypso III een afstamming met 47,7 % Holsteins bloed en 33,6 % Engels- en Arabisch volbloed.

Calypso III is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Hij is tot en met 1996 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van hem zijn 68 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 166.961.

De meest succesvolle nakomeling is Conny Holst, ruin, 1981, MV.  Marlon xx, fokker Gestüt Schierensee, die van maart 1989 tot mei 1992 in internationale springwedstrijden is uitgebracht door Evelyn Blaton (BEL) en in de jaren 1994 – 1996 door Walter Gabathuler (SUI).
Volgens de Duitse Hippische Sportbond heeft Conny een winsom van € 54.433. maar geldprijzen die door genoemde ruiters buiten Duitsland zijn gewonnen zijn in genoend bedrag niet meegenomen, waardoor de werkelijke winsom van Conny aanzienlijk hoger zal zijn.

Calypso III is van 1983 – 1986 door Michaël Rüping (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Daarna is Thomas Schönig  in de jaren 1987 – 1990 met hem in nationale Duitse wedstrijden en enkel wedstrijden in Denemarken uitgebracht. Calypso III heeft een winsom van € 34.863.

 

 


17.  Cantares  Holst  DE321210019577 

 

Cantares Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Friedrich-Wilhelm Maack uit Glückstadt, dat in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein op de oostelijke oever van de Elbe ligt.
De moeder van Cantares is de bruine staatspremiemerrie Germanistin Holst (1970, V.  Ramiro Z Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Camerino Holst (1995, V. Cor de la Bruyère SF, zie hfdst. 78.), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Tweede moeder van Cantares is de bruine Omara Holst (1955, V. Logenschliesser Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Rantares Holst (1979, V. Ronald Holst) en Codex Holst (1992, V. Carthago Holst).
Rantares is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Codex is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en het BWP.

Gerekend over acht generaties heeft Cantares een afstamming met 45,3 % Engels- en Arabisch volbloed en 36,7 % Holsteins bloed.

Cantares is in november 1979 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In 1980 heeft hij in Adelheidsdorf meegedaan aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 94,02 heeft behaald. Van de 67 deelnemende hengsten is hij op de 43e plaats geëindigd.

Cantares is tot en met 1982 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Zijn zoon Chamisso  Holst (1981, MV. Wahnfried Holst) is goedgekeurd voor de fokkerij en wordt in hoofdstuk 17.1 besproken.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 63 nakomelingen van Cantares geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 176.316 gewonnen.

 

17.1.  Chamisso  Holst DE321210110781

 

Chamisso Holst (V. Cantares Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1981 geboren en is gefokt door Carl August Wiemann uit Tating, dat in het westen van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Chamisso is de bruine merrie Kilima Holst (1973, V. Wahnfried Holst) en tweede moeder is de bruine Davos Holst (1967, V. Cromwell Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Chamisso 55,5 %  Holsteins bloed en 40,6 % Engels- en Arabisch volbloed.

Chamisso is in oktober 1983 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In 1984 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij 105,0 punten heeft behaald. Van de 70 deelnemende hengsten is hij als 33e geëindigd.

Chamisso is tot en met 1991 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Zijn zoon Chamor  DWB (MV. Rasant Holst) is goedgekeurd door het Deense stamboek en  het ZfdP, maar heeft geen rol gespeeld in de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 63 nakomelingen van Chamisso geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 50.797 gewonnen.

 

18.  Caruso Holst  DE321210020577

 

Caruso Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een zwarte hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Eggert Lüders uit Kollmar, dat ten westen van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein aan de oever van de rivier de Elbe ligt.
De moeder van Caruso is de bruine merrie Enzie Holst (1968, V. Marlon xx). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Lavendel Holst (1981, V. Landgraf I Holst) en zijn broer Livingston Holst (1982). Lavendel is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en Livingston door het Amerikaanse Holsteiner stamboek.
Tweede moeder van Caruso is de bruine merrie Umgegend Holst (1960, V. Helios Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Caruso een afstamming met 58,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 25 % Holsteins bloed.

Caruso is in februari 1980 door het KWPN aangewezen voor deelname aan het 100 dagen durende verrichtingsonderzoek in Ermelo. Daar heeft hij onder de naam Tornado deelgenomen en behaalde hij 5,8 punten voor de rijproef,  7,0 punten voor het vrij springen, 6.5 punt voor het springen onder de man, 6 punten voor de aangespannen proef en voor de terreinproef, een 10 voor het karakter en een 8 voor het trainingsrapport. Zijn totaal puntenaantal kwam daarmee op 145,90, waarmee hij twaalfde is geworden van de 33 hengsten die het volledige onderzoek hebben afgemaakt. De hengstenkeuringscommissie van het KWPN vond zijn prestatie echter onvoldoende om hem goed te keuren voor de fokkerij. Acht hengsten met een lager puntentotaal zijn door het KWPN wel goedgekeurd voor de fokkerij.Caruso is in Duitsland goedgekeurd door het Holsteinse- en het Hessische  stamboek en is van 1981 tot en met 2003 beschikbaar geweest voor de  fokkerij.

Zijn zonen Calander Hess (1988), Catiro Hess (1990) en Caruso Gut LHBA (1998) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Calander Hess (MV. Leander Holst) is in oktober 1990 in Darmstadt goedgekeurd door het Hessische stamboek. Hij heeft in de zomer van 1991 in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij 82,24 punten (48e plaats) voor de dressuur, 104,09 punten (27e plaats)  voor het springen en 87,40 punten (41e plaats) voor zijn totale prestatie heeft behaald. Aan het onderzoek is deelgenomen door 60 hengsten.
Calander is tot omstreeks 1995 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn twee dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en elf nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard.
Calander is uitgebracht in nationale Duitse springconcoursen tot 1.40 m. en is één keer internationaal gestart, Hij heeft een winsom van € 7.495.

De hengst Catiro is in maart 1993 in Darmstadt-Kranichstein door het Hessische stamboek goedgekeurd. Hij heeft in de zomer van 1994 in Münster-Handorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 79,80 punten (47e plaats) voor de dressuur behaald, 100,39 punten (24e plaats) voor het springen en 87,34 punten (42e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 52 hengsten deelgenomen. Na het matige onderzoekresultaat is Catiro niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem is één fokmerrie geregistreerd en zijn vier nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd.

De hengst Caruso Gut LHBA wordt besproken in hoofdstuk 18.1.

Vier dochters van Caruso zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Caramba Hess, 1987, MV. Tannwald Hess, is de moeder van de hengst Leabcoco Hess (1991, V. Leancon Holst), die is goedgekeurd door het Hessische- en het Rijnland-Palts-Saar stamboek;

Channel Hess, 1988, MV. Hagedorn II Trak, is de moeder van de hengst Rhetor Hess (1995, V. Rebell III Z Hann), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek; 

Cim Hess, 1988, MV. Waidmann Hann, is de moeder van de hengst Chrysanthus Oldbg (1995, V. Carte d’Or Oldbg), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en

Chantal ISH, 1993, MV. Mamiro Oldbg, is de moeder van de hengst Captain Caruso ISH (2006, V. Captain Clover ISH), die is goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 285 nakomelingen van Caruso geregistreerd  als wedstrijdpaard.
Zij hebben samen € 231.756 gewonnen.

Caruso is in de jaren 1983 – 1985 tot op M-niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft € 2.312 gewonnen.

Caruso heeft dressuurindex van 77 met een betrouwbaarheid van 90 % en een springindex van 88 met een betrouwbaarheid van 94 %.

 

18.1.  Caruso Gut  LTU 005970060598 LHBA

 

Caruso Gut LHBA (V. Caruso Holst) is een hengst die is geboren op 3 juni 1998. Hij is gefokt door Gisela Meneghini uit Schlitz, dat 20 km ten noorden van Fulda in Hessen ligt.

Zijn moeder is de zwarte merrie Romanze Hess (1986, V. Ramiro’s Son I Holst) en tweede moeder is de donkerbruine Lektra Badwu (1981, V. Leonardo Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Caruso Gut een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,9 % Holsteins bloed en 10,9 % Selle Français bloed.

Caruso Gut is in 2001 goedgekeurd door het Litouwse stamboek en is tot en met 2015 actief geweest in de fokkerij.
Volgens Sukupusti heeft het Litouwse stamboek 22 nakomelingen van Caruso Gut geregistreerd.

 

19.  Chablis  Holst  DE321210023777

 

Chablis Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm.  Hij is op 13 juni 1977 geboren en is gefokt door Uwe Bahlmann uit Herzhorn, dat bij Glückstadt in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Chablis is de donkerbruine staatspremiemerrie Galina Holst (1970, V. Ramiro Z Holst). Zij is ook de moeder van de hengsten Louis J Holst (1986, V. Lord Holst) en zijn broer Louis Holst (1988). Louis J is goedgekeurd door het Beierse-, het Westfaalse- en het Rijnland-Palts-Saar stamboek en Louis J is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek.

Tweede moeder is de maar 158 cm grote de schimmel Colonia Holst (1966, V. Colonel Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Chablis een afstamming met 57,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 25 % Holsteins bloed.

Chablis is in 1987 verkocht naar Finland en is daar in 1994 in Ypäjä goedgekeurd door het Finse stamboek. In 2004 is Chablis op 21-jarige leeftijd gedood.
Het Finse stamboek heeft 118 nakomelingen van hem geregistreerd.

 

20.   Cinzano Holst  DE321210012877

 

Cinzano Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Hinrich Möller uit Kaisborstel, dat circa 10 km ten noorden van Itzehoe ligt.
De moeder van Cinzano is de bruine merrie Elms Holst (1968, V.  Cobalt Holst) en tweede moeder is de bruine Wielen Holst (1962, V. Mandarin Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Cinzano een afstamming met 45,3 % Engels- en Arabisch volbloed en 35,9 % Holsteins bloed.

Cinzano is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij is in 1980 en 1981 voor de fokkerij beschikbaar geweest in Duitsland. In 1983 is Cinzano voor de fokkerij ingezet in Zwitserland.

In Duitsland heeft Cinzano de hengsten Campino en Condor gebracht.

De hengst Campino Holst (1981, MV. Marengo Holst) is van 1981 tot 1998 door Achaz von Buchwaldt tot 1.40 m -niveau in de springsport uitgebracht. Hij heeft een winsom van € 45.104.

Na zijn sportcarrière is Campino in juni 1999 goedgekeurd door het ZfdP en is tot 2007 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van Campino zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Condor Holst (1982, MV. Nocturn Holst) is verkocht naar Chili en daar goedgekeurd door het Chileense stamboek. Van zijn fokkerijprestaties is weinig bekend.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 28 nakomelingen van Cinzano geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van €  185.888.

De meest succesvolle nakomeling van Cinzano is Ring-Galopp Caesar Holst, ruin, 1981, bruin, MV. Fontan Holst, fokker Karl-Heinz Hansen. De ruin is door Jürgen Kurz (GER) van 1988 tot 1998 in de klasse S springen in Duitsland uitgebracht. Ring-Galopp Caesar heeft een winsom van € 112.164.

In Zwitserland zijn, voor zover bekend, zes nakomelingen van Cinzano geregistreerd.

 

21.  Cortino II Holst  DE321210023477

 

Cortino II Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een zwartbruine hengst met een stokmaat vsn 167 cm. Hij is in 1977 geboren en is gefokt door Claus J.H. Thormählen uit Neuendorf, dat  enkele kilometers ten westen van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.
Cortino II is een broer van Cortino I Holst, die in Brazilië in de fokkerij actief is geweest. De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Aktie Holst (1964, V. Fax I Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Cabrio Holst (1986, V. Cambridge Holst) en Sirius Son ZfdP (1986, V. Sirius Hann).
Cabrio is goedgekeurd door het Letse stamboek en Sirius Sonis door het Beierse- en het ZfdP stamboek.

Tweede moeder van Cortino II is de bruine staatspremiemerrie Irmtrud Holst (1950, V. Faber Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Marius Holst (1970, V. Marlon xx) en tweede moeder van de hengsten Rocco Holst (1972, V. Rigoletto Holst) en  Toledo Holst (1973, V. Tumbled xx). Marius, Rocco en Toledo zijn alle drie goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Cortino II een afstamming met 44,5 % Engels- en Arabisch volbloed en 36,7 % Holsteins bloed.

Cortino II is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij is tot 1996 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 58 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 23.894 gewonnen.

Cortino II heeft een springindex van 75 met een betrouwbaarheid van 71 %.

 

22. Caletto II   Holst  DE321210093778

 

Caletto II Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 28 april 1978 en is gefokt door Klaus-Martin Both uit Herzhorn, dat circa 15 km ten noordwesten van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.

Caletto II is een broer van de hengsten Caletto I Holst (1975, zie hfdst. 12) en Caletto III Holst (1984, zie hfdst. 38.)

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Deka Holst (1967, V. Consul Holst). Zij is daarnaast ook de moeder van de hengsten Gonzales Holst (1973, V. Grandioso Sprt) en Lysander Holst (1979, V. Landgraf I Holst). Gonzales is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Rijnland-Palts-Saar stamboek en Lysander is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek en door het ZVCH.
Deka is ook de tweede moeder van de hengsten Telstar KWPN (1977, V. Nimmerdor KWPN) en Lambadero Holst (1987. V. Lenz Holst). Telstar is goedgekeurd door het KWPN en Lambadero is goedgekeurd door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Mecklenburgse- en Beierse stamboek.

Tweede moeder van Caletto II is de bruine Oekonomie Holst (1955, V. Matador Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Caletto II een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 31,25 % Holsteins bloed.

Caletto II is in het najaar van 1980 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en tijdens de hengstenkeuring in Neumünster uitgeroepen tot kampioen. Hij werd beschouwd als een hengst met het perfecte Holsteinse type en hij had een bijzonder mooie springtechniek.

Ìn 1981 heeft Caletto II in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 114,35 punten behaalde. Van de 64 deelnemende hengsten heeft hij het onderzoek als 15e afgesloten.

In zijn Hengstenboek van het Holsteinse Warmbloed Paard beschrijft dr. Dietrich Rossow Caletto II als een betekenisvolle hengst met een volbloedachtig prestatietype. Hij heeft een harmonieus gebouwd lichaam, een diepe romp, een fijne bovenlijn en een licht hellend kruis. De broekspier is tamelijk kort en het beenwerk is hard en correct. Stap en draf zijn goed en de galop is uitstekend. Caletto II is een zeer goed springpaard met een prachtige voorbeentechniek. Hij heeft bovendien een goed temperament.
In de fokkerij vererft hij zijn eigen type, waarbij veel nakomelingen de achterhand van Cor de la Bryère hebben. Caletto II levert vooral prestatiepaarden.

Thomas Nissen, voormalig fokleider van het Holsteinse stamboek, heeft aangegeven dat Caletto II lichter en eleganter was dan zijn broer Caletto I. Zelfs uit tamelijk zwaar gebouwde merries gaf hij dat luxe exterieur ook door aan zijn nakomelingen.
Die eigenschap onderscheidde hem van zijn broer Caletto I, omdat die vooral in combinatie met hoog in het bloed staande merries de beste nakomelingen gaf.
Ook als Caletto II in de derde of vierde generatie voorkomt in de afstamming van een paard, staat dat borg voor kwaliteit en een zekere deftigheid.

In september 1994 zou Caletto II optreden op een regionale keuring en net voor dat de ring in zou gaan steigerde hij waarbij hij achterover viel en zijn nek brak.

Van Caletto II zijn 112 dochters als fokmerrie geregistreerd door het Holsteinse stamboek.

Tenminste 29 dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en vijftien zonen van Caletto II zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 148 nakomelingen van Caletto II geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 901.260 gewonnen. In dit bedrag zijn de geldprijzen die niet-Duitse ruiters hebben gewonnen in wedstrijden die buiten Duitsland zijn gehouden niet meegeteld. De werkelijke totale winsom van de Caletto II-nakomelingen zal daarom hoger zijn dan € 901.260.

Succesvolle nakomelingen van Caletto II zijn onder andere Jewel’s Classic Touch Holst (Ludger Beerbaum / Ralf Schneider; € 302.500), Operette La Silla Holst (Jan Tops: + € 300.000 ?) en Campari Holst (Carsten-Otto Nagel; € 63.400).

Caletto II is zelf enkele keren in een gestandaardiseerd springconcours uitgebracht en in diverse rijpaardrubrieken.
Op basis van de prestaties van zijn nakomelingen heeft hij een dressuurindex van 94 met een betrouwbaarheid van 83 % en een springindex van 137 met een betrouwbaarheid van 93 %.

Voor meer informatie over Caletto II en zijn nakomelingen en hun betekenis voor de fokkerij en de sport wordt verwezen naar het bestand van Caletto II Holst.

 

23.  Calypso IV  Holst DE321210071678

 

Calypso IV Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een zwarte hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1978 geboren en is gefokt door Ernst-Otto Lill uit Barmstedt, , dat circa tien km ten oosten van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.

Calypso IV is een broer van de hengsten Calypso I Holst (1973, zie hfdst. 3), Calypso II Holst (1974, zie hfdst. 8.), Calypso III Holst (1978, zie hfdst. 16) en Calypso V Holst (1979).

De moeder van deze hengsten is de bruine merrie Tabelle Holst (1959, V. Heissporn Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Congress Holst (1966, V. Consul Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Tweede moeder van de Calypso-broers is de donkerbruine Hyazinthe Holst (1949, V. Lorentin Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Flamberg Holst (1968, V. Fanfar Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Argentijnse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Calypso IV een afstamming met 47,7 % Holsteins bloed en 33,6 % Engels- en Arabisch volbloed.

Calypso IV is in het najaar van 1980 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Hij heeft in 1981 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek en heeft dat afgesloten met 98 punten.

Calypso IV heeft drie dochters die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden:

Veracruz Holst, 1983, bruin, MV. Macbeth I Holst, is de moeder van de hengst Casander Holst (1990, V. Caretino Holst), die is goedgekeurd door het stamboek Saksen-Thüringen;

Viktoria Holst staatspremiemerrie, 1983, bruin, MV. Wahnfried Golst, is de moeder van de hengst Caretello B Holst (1988, V. Caretino Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Beierse stamboek en

Capa Negra Holst, 1989, bruin, MV. Sherry Netherland xx, is de moeder van de hengst Estoban S Bavar (1993, V. Etalon Bavar), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.

Hij is tot op 1.40 m – niveau uitgebracht in de springsport en heeft € 3.227 gewonnen.

Calypso IV is van 1981 tot en met 2002 ingezet in de fokkerij. De Duitse Hippische Sportbond heeft 122 nakomelingen van hem geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 195.720.

De meest succesvolle nakomeling is de bruine ruin Carlton Cablis Holst, 1982, MV. Roberto Holst, fokker Heinrich Schiffer, die  door Andreas Krieg (GER) in de jaren 1990 – 1992 in nationale Duitse 1.30 m en 1.40 m springconcoursen is uitgebracht. Ook is verschillende keren gestart in Oostenrijk en Italië. Carlton Chablis heeft een winsom van €  33.613.

Calypso IV heeft een springindex van 105 met een betrouwbaarheid van 89 %.

 

24.  Capriccio Holst DE321210220778

 

Capriccio Holst (V. Cor de la BRyère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 173 cm. Hij is in 1978 geboren en is gefokt door Marga Reissner uit Sindelfingen, dat circa vijftien km ten zuidwesten van Stuttgart in Baden-Württemberg ligt.

De moeder van Capriccio is de bruine merrie Adola Holst (194, V. Consul Holst) en tweede moeder is de vos Marjell Holst (1953, V. Nordlicht Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Capriccio een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 16,6 % Holsteins bloed.

Capriccio is in het najaar van 1980 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en heeft in 1981 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 78,10 punten heeft behaald.

Capriccio is van 1981 tot en met 2001 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zijn zonen Camelot Holst (1983) en Careful (1986) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Careful (MV. Marlon xx) is in de Verenigde Staten goedgekeurd. Van zijn fokkerijprestaties is weinig bekend. All Breed Pedigrees noemt één nakomeling.

Careful Holst (MV. Roman Holst) is in november 1989 in Kiel goedgekeurd door het ZfdP. Careful heeft in het najaar van 1990 in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 96,87 punten (42e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 107,37 punten (30e plaats) voor het springen en 102,26 punten (37e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek is door 83 hengsten meegedaan. Van Careful zijn geen fokmerries wedstrijdpaarden geregistreerd, maar wel drie wedstrijdpaarden.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 141 nakomelingen van Capriccio geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 147.890 gewonnen.

Capriccio heeft een dressuurindex van 67 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 93 met een betrouwbaarheid van 87 %.

 

25. Cavalier Royale  Holst DE321210298678

 

Cavalier Royale Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een zwarte hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 3 januari 1978 geboren en is gefokt door Anke Johannsen uit Tornesch, dat vijf km ten zuiden van Elmshorn in Sleeswijk-Holstein ligt.
Cavalier Royale is een broer van de hengst Cicero Holst (1982, zie hfdst. 31.)
De moeder van beide hengsten is de bruine staatspremiemerrie Ligustra Holst (1974, V. Liguster Holst). Zij is bovendien de moeder van de hengst  Caprivi Holst (1979, V. Capitano Holst) en tweede moeder van de hengsten Courage II Holst (1990, V. Capitol I Holst) en Ciceras Icewater (1998, V. Corofino I Holst).
Cicero is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Beierse stamboek; Caprivi door het Holsteinse stamboek, Courage II door het Zwitserse ZVCH-stamboek en het Ierse Sportpaarden stamboek en Ciceras Icewater door het Rijnland-Palts-Saar-International stamboek, het Amerikaanse Holsteiner stamboek en het Oldenburgse stamboek.
Tweede moeder van Cavalier Royale is de donkerbruine Damira Holst (1967, V. Colombo Holst).
In de afstamming van Cavalier Royale komen de volbloedhensten Ladykiller xx, Cottage Son xx, Anblick xx, Rantzau xx en de Anglo-arabier Ramzes x voor.
Gerekend over acht generaties heeft Cavalier Royale een afstamming met 52,3 % Engels- en Arabisch volbloed en 27,3 % Holsteins bloed.

Cavalier Royale is in Zwitserland door Hansueli Sprunger (SUI) uitgebracht in de springsport. De combinatie heeft enkele Grand Prix wedstrijden gewonnen. In 1986 heeft hij in puissancewedstrijd in Donaueschingen na een sprong over 2.15 m. de derde plaats behaald.
In 1987 is de hengst via de Zwitserse paardenhandelaar Max Hauri verkocht aan de Ier Seamus Hughes en is hij door de Irish Horse Board in Ierland onder voorbehoud als een “supplementary stallion” goedgekeurd voor de fokkerij.
Toen de eerste jaargang nakomelingen van Cavalier Royale op driejarige leeftijd op een keuring in Millstreet een verpletterende indruk maakte, was zijn succes als fokhengst verzekerd. Van hem zijn 1565 veulens geregistreerd.
In 1999 is Cavalier Royale na een gevecht met een andere hengst op het bedrijf van Hughes verongelukt.

Volgens “The Horse Magazine” heeft de Ierse paarden-journalist Nicholas O’Hare  Cavalier Royale de meest succesvolle hengst genoemd die van het Europese continent in Ierland is ingezet voor de fokkerij.

Drie dochters van Cavalier Royale zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Cavalier Fergie ISH, 1991, bruin, MV. onbekend, is de moeder van de hengst  Cavalier Clover Lad ISH (1998, V. Temple Clover ISH), die door het Ierse Sportpaarden stamboek is goedgekeurd;

Royal Girl ISH, 1996, zwartbruin, MV. Manado xx, is de moeder van de hengst Gawtcha K ISH (2006, V. Guidam SF), die is goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek en

Leskinfere Lady ISH, 1997, bruin, MV. Love Tale xx, is de moeder van de hengst Snipe ISH (2003, V. The Wren Boy ISH), die is goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek.

Van Cavalier Royale zijn 21 zonen goedgekeurd voor de fokkerij:
He’s Royalty WNTR (1991), Cavy’s Boy ISH (1993), Chippison ISH (1993), Cavalier Two For Joy ISH (1994), Lucky Valier ISH (1994), High Roller ISH (1995), Royale Touch ISH (1995), Draiocht Dubh ISH (1997), Garrison Royal ISH (1997), Guy Cavalier ISH (1997), Mohill Cavalier Clover ISH (1997), Shannon Dale Y2K ISH (1997), King Cotton Gold ISH (1998), Mister Bond ISH (1998),  Cavalier Land ISH (1999), HHS BR Charlton ISH (1999), Shannondale Macalla ISH (1999), Gallant Cavalier (2000), Mullentine Cavalier ISH (2000), Shannondale Delta ISH (2001) en Cavalier King (2002).

De cursief vermelde hengsten hebben, voor zover bekend, minder dan vijftien geregistreerde nakomelingen. Zij worden hieronder kort aangestipt. De overige hengsten worden behandeld in de hoofdstukken 25.1 – 25.14.

De hengst He’s Royalty WNTR (MV. Prefairy xx) is in 2007 goedgekeurd door het Ierse Warmbloed stamboek. In de jaren 2008 – 2015 zijn elf nakomelingen van hem geregistreerd.

De hengst Cavy’s Boy ISH (MV. Awkward Brief xx) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft in de jaren 2010 – 2016 zes nakomelingen van Cavy’s Boy geregistreerd.

De hengst Shannon Dale Y2K ISH (MV. Clover Hill ISH) is goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. Van de hengst zijn vier nakomelingen geregistreerd. Shannon Dale Y2K is in 2002 tot op 1.20 m niveau uitgebracht in de springsport.

De hengst King Cotton Gold ISH (MV. Samiel xx) is in 2001 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek en later ook door het Schotse Sportpaarden stamboek. In Ierland is één nakomeling van hem geregistreerd. Volgens Sporthorsedata zijn van hem in de jaren 2002 – 2012 in het Verenigd Koninkrijk negen nakomelingen geregistreerd.
King Cotton Gold is in 2010 en 2011 door Sonya Cunningham (GBR) in internationale *- en **- eventing wedstrijden uitgebracht.

De hengst Shannondale Macalla ISH (MV. Clover Hill ISH) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, maar dat heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd. Shannondale Macalla is niet goedgekeurd door het Ierse Sportpaardenstamboek, maar Paul Clarke uit Dublin heeft in de periode 2010 – 2116 zes veulens van hem gefokt.
Shannindal Macalla is in de jaren 2008 en 2009 door Paul O’Shea (IRL) uitgebracht in internationale springconcoursen. De combinatie is in 2008 tweede geworden in een wedstrijd in Pinerolo en derde in de Grand Prix van Pinerolo. In 2009 is een wedstrijd in Vejer de la Frontera gewonnen.

De hengst Shannondale Delta ISH (MV. Diamond Lad RID) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek en het Elite stamboek voor Ierse- en Europese sportpaarden. Nakomelingen van de hengst zijn voor zover bekend niet geregistreerd.

De hengst Cavalier King ISH (MV. Ballinvella xx) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, dat in 2010 één nakomeling van hem heeft geregistreerd.

Volgens Horsetelex heeft Cavalier Royale 83 nakomelingen gegeven die in 1.40 springconcoursen zijn uitgebracht. Van hen zijn 57 nakomelingen in 1.60 m wedstrijden gestart. Daarnaast zijn 37 nakomelingen gestart in een 3- of vier sterren eventing wedstrijden.

Tot begin december 2019 hebben volgens Horsetelex maar liefst 248 internationale sportpaarden een dochter van Cavalier Royale als moeder.

Bij de Olympische Spelen 2008 in Hong Kong was Cavalier Royale vertegenwoordigd met vier nakomelingen:

Call Again Cavalier ISH  (1992, MV. Aristocracy xx) die met Mary King (GBR) elfde is geworden in de eventing wedstrijd en met het Britse team de bronzen medaille heeft gewonnen in de landenwedstrijd eventing;

Ben Along Time ISH, (1995, MV. Campaigner xx), die met Clayton Fredericks (AUS) met het Australische team de zilveren medaille heeft gewonnen in de landenwedstrijd eventing en individueel de zevende plaats heeft behaald;

Calibra II ISH, (1995, MV. Penistone xx), die met Lotta Sjoberg (SWE) en het Zweedse team zesde is geworden in de landenwedstrijd springen. Individueel is de 18e plaats behaald en

Kilkishen ISH (Shannondales Legend) (1996, MV. onbekend), die met Geoff Curran (IRL) 32e is geworden in de eventing wedstrijd en met het Ierse team achtste in de landenwedstrijd.

Succesvolle springpaarden van Cavalier Royale zijn:

Casino ISH,
ruin, 1995, bruin, MV. onbekend, fokker onbekend, is vanaf september 2008 tot februari 2012 afwisselend door John en Robert Whitaker (GBR) in internationale springwedstrijden uitgebracht.
In 2008 heeft John tweede plaatsen behaald in Arezzo (2x) en in een World Cup wedstrijd in Londen Olympia. In februari 2009 heeft Robert een jachtwedstrijd in Göteborg gewonnen en in mei 2009 is een wedstrijd in Lissabon gewonnen. In juni 2009 heeft John met Casino een tweede plaats behaald in Cannes en een vierde plaats in de Grand Prix van Monte Carlo. In juli 2009 is Robert met Casino in La Coruña derde geworden in de Grand Prix en tweede in een andere wedstrijd. In september 2009 heeft John een tweede plaats behaald in de Grand Prix van Chantilly. In 2010 heeft Robert met Casino wedstrijden in Braunschweig, Birmingham en De Steeg gewonnen en is de combinatie tweede geworden in de Grand Prix van Braunschweig en in twee wedstrijden in Chester. John heeft in november 2010 met de ruin een tweede plaats behaald in Toronto, in december 2010 de vierde plaats in een World Cup wedstrijd in Londen Olympia en in april 2011 de tweede plaats in de Grand Prix van Maubeuge. In november 201112 heeft John met Casino de Grand Prix van Stockholm gewonnen. In 42 maanden heeft Casino aan 148 wedstrijden meegedaan en daarbij €  217.300 gewonnen.
Van mei tot en met juli 2014 zijn Kayleigh Watts (GBR) en Bobby Kraut (USA) met Casino gestart in internationale 1.20 m wedstrijden, waarbij drie eerste plaatsen en vijf tweede plaatsen zijn behaald. Casino heeft een winsom van € 219.600.

Mc Guinness ISH,
ruin, 1995, bruin, MV. onbekend, fokker Josephine Jordan, is van 2008 tot en met 2012 door Richard Fellers (USA) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2009 zijn wedstrijden in Calgary en Burbank gewonnen. In 2010 is in Vancouver BC de tweede plaats behaald in de Summer Classic en is in Calgary AB  de BP-cup gewonnen. In Burbank CA is een jachtwedstrijd gewonnen en in Sacramento een welkomstwedstrijd. In 2011 zijn in Calgary AB de Cargill Cup en de Suncast Cup gewonnen en zijn tweede plaatsen behaald in jachtwedstrijden in St. Gallen en Calgary AB en in een wedstrijd in Sacramento CA.
In 2012 zijn de Grand Prix van Vancouver BC en de Telus Cup in Calgary AB gewonnen en zijn tweede plaatsen behaald in Burbank CA (2x) en Wellington FL
Mc Guinness heeft een winsom van € 193.500.

Call Over ISH,
ruin, 1987, donkerbruin, MV. Clover Hill ISH, fokker James J. Ryan, is vanaf september 2008 tot en met juni 2011 door Roelof Bril (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft in 2008 een wedstrijd in Katowice gewonnen. Ook zijn tweede plaatsen behaald in  de Grand Prix van Katowice en in wedstrijden in Porto en Salzburg en een derde plaats in de Grand Prix van Belfast. In 2009 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Portimao en in 2010 een derde plaats in een wedstrijd in Eindhoven. In 2011 zijn tweede plaatsen behaald in Vejer de la Frontera en Lamprechtshausen.
Calover heeft een winsom van € 100.200.

Succesvolle eventingpaarden zijn:

Call Again Cavalier ISH,
ruin, 1992, bruin, MV. Aristocracy xx, fokker Noel Walsh, is in  2002 door Vicky Brake (GBR) in internationale eventingwedstrijden uitgebracht en behaalde een tweede plaats in het CIC** Lummen. Van 2005 tot en met 2008 is Maaty Ling (GBR) met de ruin gestart. In 2007 zijn overwinningen behaald in de CIC*** wedstrijden in Chatsworth en Gatcombe Park en is de tweede plaats behaald bij het Europees kampioenschap eventing in Pratoni del Vivaro.  In 2008 is de derde plaats behaald in het CIC*** Burnham Market. Bij de Olympische Spelen in Hong Kong is individueel de elfde plaats behaald en is met het Britse team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd.

Ben Along Time ISH,
ruin, 1995, bruin, MV. Campaigner xx, fokker Ann Marie Jameson is van 2002 tot en met 2012 door Clayton Fredericks (AUS) in internationale eventingwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft in 2006 in Malmö de finale van de World Cup eventing gewonnen. In 2006 zijn het CIC***Chatsworth en het CCI***Saumur gewonnen. Bij de World Equestrian Games 2006 in Aken is de combinatie individueel tweede geworden in het Wereldkampioenschap eventing en is met het Australische team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd. In 2007 is het CCI****Lexington KY gewonnen en is de tweede plaats behaald in het  CIC***Deauville. In 2008 zin overwinningen behaald in het CIC***Chatsworth en in de finale van de World Cup eventing in Deauville. Bij de Olympische Spelen in Hong Kong is met het Australische team de zilveren medaille gewonnen in de landenwedstrijd eventing en is individueel de zevende plaats behaald;

Kilkishen ISH (Shannondales Legend),
ruin, 1996, zwartbruin,  MV. onbekend, fokker onbekend, is in de jaren 2004 tot en met 2009 door Geoff Curran (IRL) uitgebracht in internationale eventingwedstrijden.
In 2006 is de tweede plaats behaald in de CIC*** Ballindenis. In 2008 is de derde plaats behaald in het CIC***Tyrella en is het CIC*** Raroath, Tattersalls gewonnen.
Bij de Olympische Spelen 2008 is de combinatie individueel 32e is geworden in de eventingwedstrijd en is met het Ierse team in de landenwedstrijd de achtste plaats behaald;

Fleeceworks Starlight ISH (Athea Cavalier Lady),
merrie, 1997, zwartbruin, MV. Rhett Butler xx, fokker Martina McSweeny, is in de jaren 2003 – 2007  door Stuart Ian Black (CAN) in internationale eventingwedstrijden uitgebracht. In 2003 en 2004 heeft de combinatie het CCI*Lexington KY, het CCI**Parker CO en het CCI**Malvern PA gewonnen. In 2006 is de overwinning behaald in het CIC***Norwood NC.

Imperial Cavalier ISH,
ruin, 1997, zwartbruin, MV. Imperius xx, fokker John Brennan, is van mei 2005 tot augustus 2007 door Vicky Brake (GBR) uitgebracht in internationale eventingwedstrijden. Van oktober 2007 tot juni 2014 is de ruin gereden door Mary King (GBR). De combinatie is in 2007 tweede geworden in het CCI****Pau. In 2008 zijn de tweede plaats behaald in het CIC***Belton en de derde plaats bij het CCI****Burghley. In 2009 is bij het CIC***Raroath, Tattersalls de derde plaats bereikt. Bij het CCI****Badminton is in 2010 de vierde plaats behaald en in 2011 de derde. Ook bij het CCI****Pau is in 2011 de vierde plaats behaald. In 2014 is het CIC***Belton als derde afgesloten.
In 2014 en 2015 is de ruin gereden door de jeugdruiter Yasmin Ingham (GBR). De combinatie heeft overwinningen behaald in de CIC*’s in Somerford Park,  Weston Park en Brand Hall.

The Jump Jet ISH,
ruin, 1998, bruin, MV, Triggerero xx, fokker Andrew Thornton, is van augustus 2005 tot en met juli 2013 door Geoff Durran (IRL) uitgebracht in internationale eventingwedstrijden. In 2008 is de tweede plaats behaald in het CCI** Raroath, Tattersalls en de derde plaats in het CIC**Ballygraffan. In 2011 is de overwinning behaald in het CIC***Ballindenisk en in 2012 is de derde plaats behaald in het CIC*** Raroath, Tattersalls. In de jaren 2011, 2012 en 2013 is ook elk jaar een vierde plaats behaald in een CIC*** (Carmen Novara en Ballindenisk (2x)).

De World Breeding Federatiion of Sport Horses (WBFSH) publiceert sinds 2008 jaarlijks een ranglijst met de best verervende hengsten voor dressuur, springen en eventing.

Bij de springhengsten heeft Cavalier Royale in 2010 de 46e plaats bereikt en in 2011 de 67e plaats en bij de eventinghengsten was hij in 2008 volgens WBFSH de meest succesvolle hengst  en heeft hij in de jaren 2008 – 2013 een plaats bij de beste 100 hengsten behaald.

Jaar Plaats Punten
2008 1 1037
2009 6 549
2010 4 599
2011 4 683
2012 5 692
2013 56 186

 

25.1.   Chippison  ISH 72414009564102

 

Chippison ISH (V, Cavalier Royale Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1993 geboren en gefokt door John en Marie Burke uit Ennis, Ierland.
De moeder van  Chippison is de schimmel Chipmount ISH (1981, V. Flagmount Boy RID) en tweede moeder is Little Chip ISH (V. Hill Tarquin xx).
Bezien over acht generaties is 25 % van de afstamming van Chippison onbekend. Hiermee rekening houdend heeft Chippison een afstamming met tenminste 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 8,6  – 34,3 % oorspronkelijk Iers bloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Chippison is goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek en door het Anglo Europese stamboek.
Het Ierse Sportpaarden stamboek heeft in de jaren 2003 – 2012 345 nakomelingen van Chippison geregistreerd. Het Anglo-Europese stamboek heeft in 2008 één veulen van Chippison geregistreerd.

Chippison is in de jaren  2007 – 2009  door Mary Burke (IRL) uitgebracht in internationale springwedstrijden, waarbij de combinatie in 2007 met het Ierse team tweede is geworden in de landenwedstrijd tijdens het CSIO Lissabon en individueel  in Hickstead een wedstrijd heeft gewonnen.
In 2008 is bij de World Equestrian Games in Aken individueel de 24e plaats behaald in het Wereldkampioenschap springen en is met het Ierse team de zesde plaats behaald in de landenwedstrijd. Bij het CSIO Lissabon is de tweede plaats behaald in de Grand Prix en bij het CSIO Dublin is in de Grand Prix de derde plaats behaald.

 

25.2.  Cavalier Two For Joy ISH

 

Cavalier Two For Joy ISH is een platenbonte hengst met een stokmaat van 162 cm.
Hij is in 1994 in Ierland geboren en is gefokt door Raymond McArdle uit Monaghan.
De moeder van Cavalier Two For Joy is Drumhowan Bits’n Pieces ISH (1989). De tweede moeder is onbekend.

Cavalier Two For Joy is goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek en later ook door het Britse sportpaarden stamboek SHBGB.
Het Ierse Paarden Register noemt 412 nakomelingen van de hengst, die in de jaren 2000  – 2011 zijn geboren.

 

25.3.  Lucky Valier  iSH 37241400256296

 

Lucky Valier ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1994 geboren en is gefokt door Colette Hughes uit Kilkenny.
De moeder van Lucky Valier is de vos merrie Lucky Diamond ISH (1979, V. King of Diamonds RID) en tweede moeder is de vos Highland Lady ISH (169, V. Highland Flight xx).

Gerekend over acht generaties heeft Lucky Valier een afstamming met tenminste 42,2 % Engels- en Arabisch volbloed, 9,4 – 31,3 % oorspronkelijk Iers bloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Lucky Valier is in 2013 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. Bij zijn goedkeuring is door het stamboek aangegeven dat Lucky Valier een mooie, grote hengst is die goed in het rechthoekmodel staat. Hij heeft veel bot en massa. De schouderligging is iets recht en het achterbeen is klein gehoekt. De stap en draf zijn actief en de galop heeft veel balans en is voldoende ruim.

Tot en met 2011 zijn van Lucky Valier 73 nakomelingen geregistreerd.

 

25.4.  High Roller  ISH

 

High Roller ISH (V, Cavalier Royale Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1995 geboren en is gefokt door Martin Cowley uit Sligo, dat aan de westelijke kust van Ierland ligt.

Zijn moeder is de bruine volbloed merrie Hey Majesty xx (1982, V. Majestic Light xx) en tweede moeder is Hay Patcher xx (1973, V. Hoist the Flag xx).
Hay Patcher xx is ook de moeder van de hengsten Broad Brush xx (1983, V. Ack Ack xx) en Hay Halo xx (1984, V. Halo xx), die beide zijn ingezet in de volbloedfokkerij.
Gerekend over acht generaties heeft High Roller een afstamming met 73,4 % Engels- em Arabisch volbloed en 14,1 % Holsteins bloed.

High Roller is in 2003 overleden. Van de hengst zijn 192 nakomelingen geregistreerd, waaronder de hengst Diamond Roller xx (2003, MV. Flagmount Diamond RID, zie hfdst.25.4.1.).

 

25.4.1.  Diamond Roller  ISH 37241404144820

 

Diamond Roller ISH (V. High Roller ISH) is een zwartbruine hengst die in 2003 is geboren. Hij is gefokt door John Kearney uit Louth, dat 10 km ten zuidwesten van Dundalk in het noordoosten van Ierland ligt.

De moeder van Diamond Roller is de zwartbruine merrie Joe’s Lurgan Lady ISH (1993, V. Flagmount Diamond RID) en tweede moeder is de schimmel Strandfield Girl ISH (1984, V. Peacock xx). De verdere moederlijn is onbekend.
Gerekend over acht generaties heeft Diamond Roller een afstamming met  53,1 – 78,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 8,6 – 34,4 % oorspronkelijk Iers bloed.

Diamond Roller is in 2006 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. Tot december 2018 zijn 150 nakomelingen van Diamond Roller geregistreerd.
De meest succesvolle nakomeling is:

Cooley Cross Border ISH,
ruin, 2007, donkerbruin, MV. Osilvis KWPN, fokker Johnny Duffy, is van 2013 tot en met 2018 door Kimberley Seversen (USA) in internationale eventing wedstrijden uitgebracht.
In 2013 is een CCI* Lexington KY gewonnen; in 2014 is de tweede plaats behaald in het CCI**Elkton MD. In 2015 is de overwinning behaald in het CIC** Lexington KY en zijn derde plaatsen behaald in het CIC*** Leesburg VA en het CCI***Elkton MD. In 2016 is het CIC***Leesburg VA gewonnen. In 2017 is een overwinning behaald in het CCI*** Blenhem en is de tweede plaats behaald in het CIC***Millstreet. Ook zijn derde plaatsen behaald in het CIC***Tryon NC en het CIC**Mallow. In 2018 is een tweede plaats behaald in het CIC***Tryon NC.
Cooley Cross Border is door de World Breeding Federation for Sport Horses uitgeroepen tot het succesvolste eventingpaard van 2017.

 

25.5.  Royale Touch  ISH   37241402595356

 

Royale Touch ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een platenbonte hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren in 1995 en is gefokt door Michael Murphy.
De moeder van Royale Touch is de bonte Murphys Mist ISH (1990, V. Touch Stone ISH). De tweede moeder is onbekend.

Royale Touch is in 2000 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek, dat  tot en met 2014 66 nakomelingen van Royale Touch heeft geregistreerd.

 

25.6.  Draiocht Dubh ISH  372414002528036

 

Draocht Dubh ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1997 geboren en is gefokt door Edward McKeon. De moeder van Draiocht Dubh is de bruine merrie The Squires Daughter ISH (1992, V. The Squire RID) en tweede moeder is de bruine Kearney Bay xx (1979, V. Gala Performance xx).
Gerekend over acht generaties heeft Draiocht Dubh een afstamming met 48,4 – 64,1 % Engels volbloed, 9,4 – 25,9 % oorspronkelijk Iers bloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Draiocht Dubh is in 2010 door Ronan Carrigan IRL) zonder succes gestart in de Grand Prix van Tattersalls.

Van Draiocht Dubh zijn in de jaren 2000 –  2915 35 nakomelingen geregistreerd.
 

25.7. Garrison Royal  ISH 372414002540368

 

Garrison Royal ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1997 geboren en is gefokt door Charles Patterson uit Laois, dat circa 100 km ten zuidwesten van Dublin ligt.
De moeder van Farrison Royal is de bruine merrie Garrison Queen ISH (1991, V. Clover Hill ISH) en tweede moeder is Garrison Lady ISH (1971, V. Milan xx).
Gerekend over acht generaties heeft Garrison Royal een afstamming met tenminste 54,7 % Engels- en Arabisch volbloed. 5,4 – 18,8 % origineel Iers bloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Garrison Royal ISH is in 2000 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. Bij zijn goedkeuring is door het stamboek meegedeeld dat Garrison Royal een grote hengst is met een correct fundament en een zwakke bovenlijn. De stap is voldoende maar zou krachtiger moeten zijn. De draf is matig ruim en zou meer souplesse moeten hebben. De galop heeft veel balans maar is niet erg ruim.
Garrison Royal is in 2012 plotseling in zijn stal overleden.
Van Garrison Royal zijn in de jaren  2000 – 2012 405 nakomelingen geregistreerd.

Zijn succesvolste nakomeling is:

Bango ISH,
ruin, 2006, vos, MV. Don Tristan xx, fokker James Foley. Bango is vanaf 2012 door Tim Price (NZL) in internationale eventing wedstrijden uitgebracht. In 2014 is de combinatie tweede geworden in het CIC**Rockingham en in 2015 is de tweede plaats behaald in het CIC***MIllstreet. In 2016 is de vijfde plaats behaald in het CIC***Bramham. In juli 2019 is de tweede plaats behaald in het CIO****Cappoquin, waarbij met het Nieuw Zeelandse team de landenwedstrijd is gewonnen. In september 2019 is de vijfde plaats behaald in het CCI*****Burgley. Begin december 2019 heeft Bango een winsom van € 35.500.

 

25.8.   Guy Cavalier ISH 372414002683684

 

Buy Cavalier ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een bruine hengst. Hij is in 1997 geboren en hij is gefokt door Tony O’Reilly uit Cavan, dat circa 100 km ten noordwesten van Dublin dichtbij de grens met Noord Ierland ligt.
De moeder van Guy Cavalier is de vos merrie Lady Katherine ISH (1982, V. Regular Guy xx). De tweede moeder is niet bekend.

Guy Cavalier is van 2002 – 2009 en in 2013 en 2014 door Elisabeth Burcher (IRE) uitgebracht in de springsport. In de jaren 2008 en 2009 is gestart in 1.40 m. wedstrijden.

Guy Cavalier is in 2003 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. In de jaren 2004 – 2013 zijn van hem 61 nakomelingen geregistreerd.

 

25.9.  Mohill Cavalier Clover ISH  372414002554195

 

Mohill Cavalier Clover ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1997 geboren en is gefokt door Michael O’Reilly uit Leitrim dat bij Carrick-on-Shannon ligt op circa 170 km ten noordwesten van Dublin.
De moeder van Mohill Cavalier Clover is de vos merrie Kiltoghert Beaty RID (1987, V. Clover Hill ISH) en tweede moeder is de vos Prospect Beauty RID (1979, V. Legaun Prince RID).
Prospect Beauty is ook de moeder van de hengst Kiltoghert Casey RID (1985, V. Lahinch RID).

 

Gerekend over acht generaties heeft Mohill Cavalier Clover een afstamming met 42,2 – 60,2 % Engels- en Arabisch bloed,  13,3 – 31,3 % Iers bloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Mohill Cavalier Clover is in 2013 tot op 1.30 m niveau uitgebracht in de springsport.

Mohill Cavalier Clover is in 2001 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. Tot en met 2019 zijn van de hengst 259 nakomelingen geregistreerd. 

 

25.10.  Mister Bond ISH  372414002609644

 

Mister Bond ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1998 geboren en is gefokt door dr. Fiorella Dolfi uit Navan, dat circa 45 km ten noordwesten van Dublin ligt.
De moeder van Mister Bond is de bruine merrie Double O 6 ISH (1990, V. Clover Hill ISH) en tweede moeder is de bruine Craven A ISH (1977, V. King of Diamonds RID).

Craven is ook de tweede moeder van de door het Ierse Sportpaarden stamboek goedgekeurde hengst Yeats ISH (2005, V. Cruising ISH).

Gerekend over acht generaties heeft Mister Bond een afstamming met 48,3 – 61,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 11.7 – 28,1 % Iers bloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Mister Bond is in de jaren 2009 – 2013 door Anna Hilton – Herman (SWE) in internationale eventing wedstrijden uitgebracht. In 2011 is de combinatie zevende geworden in het CCI**Ballindenisk.

Mister Bond is in 2001 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. In de periode 2002 – 2011 zijn 34 nakomelingen van hem geregistreerd.

 

25.11.   Cavalier Land ISH  372414002666363

 

Cavalier Land ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 4 mei 1999 geboren en is gefokt door Patrick Dermody
De moeder van Cavalier Land  is de bruine merrie Miss Highland ISH (1988, V. Imperius xx) en tweede moeder is de bruine Lady Highland ISH ( 1975, V. Highland Flight xx).

Gerekend over acht generaties heeft Cavalier Land  een afstamming met tenminste 60,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Cavalier Land is in 2005 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. Het Ierse Sportpaarden stamboek heeft tot en met 2019 191 nakomelingen van de hengst geregistreerd.

De meest succesvolle nakomeling van Cavalier Land is Cooley Lands ISH.

Cooley Lands ISH,
hengst, 2008, donkerbruin, MV. Clover Hill ISH, fokker Peter Rice, is vanaf mei 2014 door Kate Walls (GBR) in internationale eventing wedstrijden uitgebracht, waarbij de hengst ook regelmatig is gereden door Christopher Burton (AUS). In 2014 heeft Walls met Cooley Lands de derde plaats behaald in het CCI*Weston Park. In 2015 zijn Burton en de hengst vijfde geworden in het CIC**Rockingham, tweede in het CCI**Cappoquin en vierde in het Wereldkampioenschap voor Jonge Paarden (CCI**) in Le Lion d’Angers.
In 2017 hebben Burton en Cooley Lands de overwinning behaald in het CIC*** Blenheim en in 2019 is de derde plaats behaald in het CCI*****Badminton.
Begin december 2019 heeft Cooley Lands een winsom van € 61.700.


25.12.  HHS BR Charlton ISH
 372414002680555

 

HHS BR Charlton ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een bruine hengst die is geboren op 5 mei 1999.  De hengst is gefokt door Ann Hughes uit Kilkenny, dat circa 100 km ten zuidwesten van Dublin ligt.
De moeder van HHS BR Charlton is de vos merrie Kilkenny Diamond ISH (1983, V. King of Diamonds RID). De tweede moeder is onbekend.

Voor zover bekend is HHS BR Charlton niet in sportwedstrijden uitgebracht.

HHS BR Charlton is in 2003 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. Het Ierse Sportpaarden stamboek heeft in de jaren 2004 – 2013 133  nakomelingen van hem geregistreerd.

 

25.13.  Gallant Cavalier ISH  372414002709442

 

Gallant Cavalier ISH (V. Cavalier Royale Holst) is een  zwartbruine hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is op 1 mei 2000 geboren en is gefokt door Patrick Murphy.
De moeder van Gallant Cavalier is de zwartbruine merrie Ballyward Norah ISH (1989, V, Dawn Review xx) en tweede moeder is de vos Cherubino 11 ISH (1976, V. Franco Celt xx).

Gerekend over acht generaties heeft Gallant Cavalier een afstamming met tenminste 67,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Gallant Cavalier is in 2007 en 2008 door Trevor Smith (IRL) en Colin Halliday (IRL) in vier CCI*-wedstrijden uitgebracht, met een 25e plaats als beste prestatie.

Gallant Cavalier is in 2009 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek.
Tot en met november 2019 zijn 166 nakomelingen van hem geregistreerd.

 

25.14. Mullentine Cavalier  ISH  372414002715773

 

Mullentine Cavalier ISH (V. Cavalier Royale ISH) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm.
Hij is op 5 april 2000 geboren en is gefokt door Barbara McGreal uit Longford, dat circa 120 km ten westen van Dublin ligt.

De moeder van Mullentine Cavalier is de schimmel merrie Corbeagh Vella ISH (1996, V. Ballinvella xx) en tweede moeder is de schimmel Kilfarrisey Cherry ISH (1984, V. Carnival Night xx).

Gerekend over acht generaties heeft Mullentine Cavalier een afstamming met 67,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 14,1 % Holsteins bloed.

Mullentine Cavalier is in 2004 en 2005  tot op 1.10 m -niveau uitgebracht in de springsport.

De hengst is in 2003 goedgekeurd door het Ierse Sportpaarden stamboek. Un de jaren 2004 – 2019 zijn van de hengst 131 nakomelingen geregistreerd.

 

26.  Condino Holst   DE321210041779  

 

Condino Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1979 geboren en is gefokt door Paul Wilhelm Thamling uit Kollmar, dat in Sleeswijk-Holstein ten westen van Elmshorn aan de oever van de Elbe ligt.
De moeder van Condino is de schimmel merrie Idee Holst (1972, V. Rigoletto Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Lonzo Holst (1977, V. Lord Holst) en de tweede moeder van de hengsten Ladinos I (1989, V. Lord Holst) en Argent Holst (1990, V. Alcatraz Holst). Lonzo is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, Ladinos I door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Baden-Württembergse- en het Beierse stamboek en Argent door het Holsteinse- em het Westfaalse stamboek.

Tweede moeder van Condino is de bruine Alpenrose Holst (1964, V. Farnese Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Condino een afstamming met 48,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 34,4 % Holsteins bloed.

Condino is in 1982 goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Later is hij naar de Verenigde Staten verkocht, waar hij in 1991 door het Amerikaanse Holsteiner stamboek is goedgekeurd  en daarbij tot kampioen van zijn jaargang is uitgeroepen.

Vanaf 2011 ontvangt de fokker van de kampioen van de hengstenkeuring van het Amerikaane Holsteiner stamboek de naar de hengst vernoemde Condino Award.

In de jaren 1983 – 1993 zijn volgens Hippomundo 124 nakomelingen van Condino geregistreerd.

 

27.  Cabaret  Holst DE321210073180

 

Cabaret Holst (V. Cor de la Bruyère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1980 geboren en is gefokt door Herman Kruse uit Heede, dat bij Barmstedt in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Cabaret is de bruine merrie Gustia Holst (1970, V. Landgraf I Holst) en tweede moeder is de bruine Austria Holst (1964, V. Consul Holst).
Austria is ook de tweede moeder van de hengsten Saluut Holst (1976, V. Ronald Holst) en Lenz Holst (1982, V. Lagos Holst).
Saluut is goedgekeurd door het KWPN en het Britse Sportpaarden stamboek en Lenz door het Holsteinse- en het Beierse stamboek.
Cabaret is een broer van de ruin Corlandus Holst (1986), waarmee Margit Otto-Crepin (FRA) in1987 Europees kampioen dressuur is geworden en bij de Olympische Spelen 1988 in Seoul de zilveren medaille heeft gewonnen in de Grand Prix dressuur.

Gerekend over acht generaties heeft Cabaret een afstamming met 54,7 % Engels- en Arabisch volbloed en 28,1 % Holsteins bloed.

Cabaret is op jonge leeftijd gekocht door de Hilltop Farm van Jane Macelree  in Colora, dat tussen Philadelphia en Washington in de Amerikaanse staat Maryland ligt. Hij is door Scott Hassler (USA) in lichte samengestelde wedstrijden en springconcoursen uitgebracht en is daarna tot op Grand Prix niveau in de dressuursport uitgekomen. Cabaret heeft dertien nationale titels en diverse Grand Prix overwinningen behaald.
Hij is op 28 oktober 1999 ten gevolge van complicaties na een overigens succesvolle gewrichtspunctie van zijn kogelgewricht rechtsvoor overleden.

Volgens Hippomundo zijn van Cabaret in de periode 1985 – 2017 55 nakomelingen geregistreerd, waaronder zijn zonen Coriano Holst (1993) en de door het Amerikaanse Appaloosa stamboek goedgekeurde Locksley Redskin (1986). Over de fokkerijprestaties van deze hengsten is geen informatie beschikbaar.
In Frankrijk zijn in de jaren 1998 – 2000 tien nakomelingen van Cabaret geregistreerd door het Selle Français stamboek.

 

28.  Coeur de Lion  Holst  DE321210060281

 

Coeur de Lion Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een zwartbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. De hengst is in 1981 geboren en is gefokt door Rolf Magens uit Krempe, dat ruim 10 km ten zuiden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Coeur de Lion is de bruine staatspremiemerrie Falke Holst (1969, V. Farnese Holst). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Firestar Holst (1999, V. Franklin Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.

Tweede  moeder van Coeur de Lion is de bruine Bajanga Holst (1968, V. Nautilus xx).

Gerekend over acht generaties heeft Coeur de Lion een afstamming met  45,3 % Engels- en Arabisch volbloed en 37,5 % Holsteins bloed.

Coeur de Lion is goedgekeurd door het Canadese Sportpaarden stamboek De database Allbreedpedigree noemt achttien nakomelingen van hem.

Coeur de Lion is in 2007 overleden.

 

29.  Corde  Holst  DE321210066281 / 14 G Kt SP

 

Corde Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een schimmel hengst  met een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren op 29 april 1981 en is gefokt door Uwe Bahlmann uit Herzhorn, dat vlak bij Glückstadt in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.
Corde is een broer van de hengsten Calvados I Holst (1974, zie hfdst. 7.) en Calvados II Holst (1977, zie hfdst.15.).  De moeder van deze hengsten is de schimmel merrie Biserta Holst (1965, V. Raimond Holst). Zij is daarnaast ook de moeder van de hengst Crack Holst (1990, V. Corrado I Holst en ze is de tweede moeder van de hengsten Elfenkönig Holst (1999, V. Exorbitant xx)  en Livello Holst (1999, V. Limbus Holst).

Tweede moeder van Corde is de schimmel Lanzette Holst (1962, V. Mahdi I Holst).

Calvados I, Calvados II en Elfenkönig zijn goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. Crack is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en het Canadese Sportpaarden stamboek en Lanzette is goedgekeurd door het Holsteinse-, Hannoveraanse-, Berlijn-Brandenburgse- en het Saksische stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Corde een afstamming met 51.6 % Engels- en Arabisch volbloed en 31,3 % Holsteins bloed.

Corde is in 1985 goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek en is in 1994 goedgekeurd door het Poolse Sportpaarden stamboek. In Polen is hij alleen in de jaren 1994, 1995, 2003 en 2004 actief geweest in de fokkerij.
In Oostenrijk zijn tenminste zes  nakomelingen van Corde geregistreerd, waaronder zijn zoon Cordego AWÖ (1990, MV. Gebhard Bavar). In de fokkerij is Cordego van weinig betekenis geweest.

Het Poolse Sportpaarden stamboek heeft in totaal 65 nakomelingen van Corde  geregistreerd.
Drie zonen van Corde zijn in Polen ingezet voor de fokkerij: Cavalliero AWÖ (1991), Walor SP (1995) en Vector SP (1996).

De hengst Cavalliero AWÖ (MV. Cavalier Holst) is in 1994 door het Poolse Sportpaarden stamboek goedgekeurd. Hij is in 1994 door de Poolse staatsstoeterij Nowielice ingezet in de fokkerij. Nowielice ligt aan de Oostzeekust op circa 100 km van Szczecin. Van Cavalliero zijn dertien nakomelingen geregistreerd.

De hengst Walor  SP (MV. Isador Trak) is goedgekeurd door het Poolse Sportpaarden stamboek. Hij is van 1999 tot en met 2006 ingezet voor de fokkerij. Van hem zijn elf nakomelingen geregistreerd.

De hengst Vector wordt in hoofdstuk 29.1. besproken.

 

29.1.  Vector   SP  73 G Kt

 

Vector SF (V. Corde Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 174 cm. Hij is op 2 maart 1996 geboren en is gefokt door de staatsstoeterij Moszna, dat in Polen tussen de stad Opole en de grens met Tsjechië ligt.
De moeder van Vector is de donkerbruine merrie Vespa SP (1978, V. Isador Trak) en tweede moeder is Venus x (1966, V. Arlet  x).

Gerekend over acht generaties heeft Vector een afstamming met 32,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 22,7 % Hannoveraans bloed en 15,6 % Holsteins bloed.

Vector heeft in het najaar van 1998 in Kwidzyn, dat 65 km ten zuiden van Gdansk ligt, deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Van de 60 deelnemende hengsten heeft hij met 136 punten het onderzoek als best gewaardeerde hengst afgesloten.
In 1999 heeft hij in Kwidzyn deelgenomen aan  een onderzoek van acht maanden, waar 36 hengsten aan hebben deelgenomen. Vector was daarvan met 91,28 punten opnieuw de best presterende hengst.

Vector is goedgekeurd door het Poolse Sportpaarden stamboek en is van 2000 tot 2014 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 23 nakomelingen geregistreerd.

 

30.   Cortez   Holst DE321210051881  /  SWB 679

 

Cortez Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een  bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is  geboren in 1981 en is gefokt door Gerd Magens uit Ottenbüttel, dat een paar kilometer ten noorden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.
Cortez is een broer van de hengst Cortez II Holst (1982, zie hfdst. 32.), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Braziliaanse stamboek.
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Ohlala Holst (1977, V. Ronald Holst) en tweede moeder is de donkerbruine Inis II Holst (1972, V. Roman Holst).
Inis II is ook de tweede moeder van de hengsten Cannonball Holst (1988, V. Cor de la Bryère SF, zie hfdst. 59.) en Salahudine Holst (1992, V. Sir Shostakovich xx).
Cannonball is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Hongaarse stamboek en Salahudine door het Holsteinse- en het Westfaalse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Cortez een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 33,6 % Holsteins bloed.

Cortez is in oktober 1983 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In het voorjaar van 1984 is hij goedgekeurd door het Zweedse stamboek.
Daarbij is meegedeeld dat Cortez een grote, elegante hengst is met een uitstekend gebruikstype. Hij heeft een lange, goed gebouwde hals met een natuurlijke boog. De schoft en het kruis zijn goed gevormd, maar de lendenen zijn matig bespierd, De voorbenen zijn goed gesteld en in stap is de hengst achter onregelmatig.
Cortez is van 1984 tot 2003 actief geweest in de Zweedse fokkerij.

Hij is op 19 januari 2003 ten gevolge van een ongeluk in zijn paddock overleden. Na zijn dood zijn nog diverse merries bevrucht met diepvriessperma van hem.

Het Zweedse stamboek heeft 1476 nakomelingen van Cortez geregistreerd, waarvan er 920 in Zweden zijn uitgebracht in sportwedstrijden (860 in de springsport, 179 in de dressuursport en 23 in de samengestelde wedstrijdsport).

Vier dochters van Cortez zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Paskitt SWB, 1994, bruin, MV. Mix SWB, is de moeder van de hengst Avon SWB (2004, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Olympia SWB, 1997, bruin, MV. Indus SWB, is de moeder van de hengst Diero Lux N OS (2011, V. Diarado Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Coritza N SWB, 1999, bruin, MV. Utrillo SWB, is de moeder van de hengst Fletcher N SWB (2003, V. Feliciano SWB), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Cashmere Plus SWB, 2001, bruin, MV. Leuthen I Holst, is de moeder van de hengst Canvas Plus SWB (2008, V. Cardento Holst), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek;

Negen zonen van Cortez zijn goedgekeurd voor de fokkerij:
Charlie Drum SWB (1985), Chess SWB (1988), Cairo SWB (1989), Corrado WL SWB (1992), Aerline H SWB (1993), Galliano SWB (1993), Jackaroo SWB (1997), Corton SWB (2000) en Tobajo Picez NWB (2001).

De cursief vermelde hengsten zijn van weinig of geen belang voor de fokkerij. Zij worden onderstaand kort aangestipt. De andere goedgekeurde zonen worden besproken in de hoofdstukken 30.1 – 30.5.

De hengst Charly Drum SWB (MV. Ouvertyr SWB) is in 1993 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. In 1997 zijn drie veulens van de hengst geregistreerd.

De hengst Galliano SWB (MV. Limelight Holst) is in 1997 goedgekeurd door het Zweedse stamboek en is alleen in 1997 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 18 merries geïnsemineerd en daaruit zijn vier nakomelingen geregistreerd.

De hengst Jackaroo SWB (MV. Martini SWB) is in 2005 goedgekeurd door het Zweedse stamboek, maar hij is niet actief geweest in de fokkerij.

De hengst Corton SWB (MV. Maraton SWB) is in het voorjaar van  2003 goedgekeurd door het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek en is erkend door de stamboeken Saksen-Anhalt en Berlin-Brandenburg. In april 2003 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen waar hij 7,42 punten voor de dressuur heeft gescoord,  7,48 punten voor het springen en 7,63 punten voor de totale prestatie.
Corton is tot en met 2005 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn in Duitsland acht nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.

De meest succesvolle nakomeling van Cortez in de sport is:

Madick SWB,
merrie, 1996, bruin, MV. Ceylon SWB, fokker Ann-Louise Karlsson, is vanaf augustus 2005 door Helena Lundbäck (SWE) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie heeft in 2006 de vierde plaats behaald in de Grand Prix van Frankfurt. in 2008 zijn derde plaatsen behaald in de World Cup wedstrijden in Helsinki en Londen Olympia. In 2009 is een derde plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Vigo. Bij de finale van de World Cup in Las Vegas is de 21e plaats behaald. Later in het jaar is met het Zweedse team de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd tijdens het CSIO Falsterbo. Tijdens het Europees kampioenschap 2009 in Windsor is de Grand Prix gewonnen en is in de eindstand van het kampioenschap de 27e plaats bereikt.
In 2010 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Parijs en zijn de Grand Prix’s van Piotello en Ranshofen gewonnen.
In 2011 en 2012 is Madick uitgebracht door Derin Demirsoy (TUR). De combinatie is tweede geworden bij het Europees kampioenschap voor Junioren in Comporta.
Madick heeft een winsom van € 175.100.

Cortez heeft een dressuurindex van 107 en een springindex van 134.

 

30.1.   Chess   SWB 752004048803171  / SWB 880

Chess SWB (V. Cortez Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren in 1988 en is gefokt door Per Ullman uit Lammhult, dat circa 50 km ten noorden van Växjö in het zuiden van Zweden ligt.
De moeder van Chess is de bruine merrie Felicia SWB (1966, V. Utrillo SWB). Zij is ook de moeder van de hengst Feliciano SWB (1986, V. Irco Marco KWPN).

Tweede moeder van Chess is Valencia SWB (1954, V. Vallon xx).
Gerekend over acht generaties heeft Chess een afstamming met 40.6 % Engels- en Arabisch volbloed,  23,4 % Hannoveraans bloed en 17,2 % Holsteins bloed.

Chess is in 1994 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij is meegedeeld dat hij een lang gelijnde hengst is met veel hengstuitdrukking. De hals is lang en goed gebouwd, de schouderligging is steil en de hengst heeft een lange rug en een lang kruis. De voor- en achterbenen zijn correct gesteld en zijn van goede kwaliteit. De stap van de hengst is regelmatig maar kort. De draf is regelmatig en heeft voldoende ruimte.

Chess is van 1994 tot zijn dood in 2009 actief geweest in de Zweedse fokkerij. waarbij 503 merries met zijn zaad zijn geïnsemineerd.  Het Zweedse stamboek heeft 351 veulens van Chess geregistreerd.

De hengst heeft een dressuurindex van 87 en een springindex van 103.

 

30.2.  Cairo  SWB 752004048902294 / SWB 869

Cairo SWB (V. Cortez Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1989 geboren en is gefokt door Carin Leuhusen van de Östnora stoeterij in Västerhaninge, dat circa tien km ten zuiden van Stockholm in Zweden ligt.
De moeder van Cairo is de donkerbruine merrie Nairobi SWB (1975, V. Utrillo SWB) en tweede moeder is de donkerbruine Minethe SWB (1956, V. Iliad SWB).

Gerekend over acht generaties heeft Cairo een afstamming met 36,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 30,5 % Hannoveraans bloed en 17,2 % Holsteins bloed.

Cairo is in 1993 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij zijn het type en het lichaam (hoofd, hals en romp)  gewaardeerd met een acht, de benen met een negen en de stap en draf beide met een zeven. Aangegeven is dat Cairo een hengst is met een goed model. De hals komt diep uit de borst. Het kruis is lang en goed gevormd. Het fundament is van zeer goede kwaliteit en de bewegingen zijn gewoon.

Cairo is van 1993 – 1997, in 2001 en van 2008 – 2011 ingezet in de Zweedse fokkerij, waarbij Cairo in de jaren 1993 – 1995 en vanaf 2008 natuurlijk heeft gedekt. In de tussenliggende jaren is gebruik gemaakt van k.i.  In totaal zijn 136 merries bediend en daaruit zijn  91 veulens geregistreerd.
Cairo is in mei 2012 overleden.

Cairo heeft een dressuurindex van 107 en ook een springindex van 107.


30.3.   Corrado WL  SWB 752004049203744 / SWB 919

 

Corrado WL SWB (V. Cortez Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1992 geboren en is gefokt door Walltorp Lantbruk AB uit Väderstad, dat circa 30 km ten westen van Linköping in het midden van Zweden ligt.
De moeder van Corrado WL is de vos merrie Yaki Lee SWB  (1976, V. Dragon SWB). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Vallon SWB (1993, V. Voltaire Hann), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek.
Tweede moeder van Corrado WL is de vos Jungfrubar SWB (1963, V. Jovial SWB).

Gerekend over acht generaties heeft Corrado WL een afstamming met 38,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 17,2 % Holsteins bloed en 10,9 % Trakehner bloed.

Corrado WL is in het voorjaar van 1996 goedgekeurd door het Zweedse stamboek.
Daarbij heeft het stamboek opgemerkt dat Corrado WL een lang gelijnde, harmonieus gebouwde hengst met veel hengstuitdrukking is. Hij heeft een lange, goed gevormde hals met een natuurlijke boog. De romp is correct gebouwd. De stap is ruim en regelmatig en de draf is goed gedragen en goed voorwaarts.

Corrado WL is in de jaren 1997 – 2003 actief geweest in de fokkerij, waarbij 236 merries zijn geïnsemineerd met zijn sperma. Het Zweedse stamboek heeft 177 nakomelingen van Corrado WL geregistreerd.
Zestig nakomelingen zijn in de sport uitgebracht, waarbij 25 nakomelingen  in de springsport zijn gestart,  44 in de dressuursport en één in de samengestelde wedstrijdsport.

Corrado WL is in 2003 door Helena Larson (SWE) twee keer in een internationaal dressuurconcours uitgebracht. Bij het Europese kampioenschap in Hickstead is de 53e plaats bereikt.

In de jaren 2007 – 2009 is de hengst uitgebracht door Toshihiko Kiso (JPN). De combinatie heeft in 2008 een Kür in Tokyo gewonnen en tijdens hetzelfde concours is de derde plaats behaald in de Grand Prix dressuur.Corrado WL heeft een dressuurindex van 111 en een springindex van 100.


30.4. Aerline H   SWB 752098100217053  / SWB 949

 

Aerline H SWB (V. Cortez Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1993 geboren en is gefokt door Margareta Hugoson uit Helsingborg, dat in het zuidoosten van Zweden ligt.
De moeder van Aerline H is de schimmel merrie Alona KWPN (1982, V. Nimmerdor KWPN) en tweede moeder is de schimmel Ukarla KWPN ster prestatie (1978, V. Abgar xx).
De merrie Dorette Holst (1945, V. Monarch Holst) komt met drie verschillende nakomelingen voor in de afstamming van Aerline H.

Gerekend over acht generaties heeft Aerline H een afstamming met 51,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 28,1 % Holsteins bloed.

Aerline H is in het voorjaar van 1998 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Bij de keuring zijn het type van de hengst en de draf gewaardeerd met een negen. Het  lichaam (hoofd, hals en romp), het fundament en de stap zijn gewaardeerd met  achten. Daarbij is meegedeeld dat Aerline H een lang gelijnde hengst is met een zeer goed model. Hij heeft een brede hals-aanzet, een korte schoft en een normaal kruis. De voor- en achterbenen zijn goed gesteld. De stap is ruim en ontspannen. In draf heeft de hengst veel schoudervrijheid en maakt hij een goed gebruik van het achterbeen.

Aerline H is van 1998 tot en met 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Met zijn sperma zijn 592 merries geïnsemineerd en daaruit zijn 409 veulens geregistreerd.
Zijn zoon Aer SWB (1999) is goedgekeurd voor de fokkerij ( zie hfdst. 30.4.1.).

Van de nakomelingen zijn er 208 uitgebracht in de sport. Daarvan zijn 199 nakomelingen uitgekomen in de springsport, 44 in de dressuursport en zes in de samengestelde wedstrijdsport.

Aerline H heeft een dressuurindex van 101 en een springindex van 135.

 


30.4.1.  Aer   SWB 752004049002489 / SWB 1014

 

Aer SWB (V. Aerline H SWB) is een schimmel hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1993 geboren en is gefokt door Eva Malmqvist-Andersson en Gunnar Andersson uit Vikingstad, dat bij Linköping in het midden van Zweden ligt.
De moeder van Aer is de bruine merrie Lambada SWB (1990, V. Pascal SWB). Zij is ook de moeder van de hengst Lambourgini SWB (1998, V. Bellini SWB), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek.
Tweede moeder van Aer is de vos Lucci Crown SWB (1971, V. Crown Point xx).

Gerekend over acht generaties heeft Aer een afstamming met  45,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 13,3 % Zweeds bloed, 12,5 % Holsteins bloed en 10,9
Hannoveraans bloed.

Aer is in 2002 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij is opgemerkt dat Aer een stoere, lang gelijnde, maar tamelijk zware hengst is met een mooi hoofd. Hij heeft een brede hals-aanzet, weinig schoft en een diepe borst. Hij heeft een lang, goed bespierd, hellend kruis. De stap is krachtig maar kort en de draf is krachtig en regelmatig en heeft een goede balans.
Aer heeft een goede aanleg als springpaard. Hij taxeert de sprong goed en heeft een mooie achterbeen techniek,  Het ruggebruik en de reflexen  zijn voor verbetering vatbaar. Hij is moedig en attent.

Aer is alleen in 2002 beschikbaar geweest voor de fokkerij.  Van hem zijn uit 55 geïnsemineerde merries 25 veulens geregistreerd.

Aer heeft een dressuurindex van 103 en een springindex van 116.

 


30.5.   Tobajo Picez  NWB 578011020014579

 

Tobajo Picez NWB (V. Cortez Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 1 juli 2001 geboren en is gefokt door Tormod Bakke Johnsen uit Halden, dat circa 80 km ten zuiden van Oslo in  Noorwegen vlak aan de grens met Zweden ligt.
De moeder van Tobajo Picez is de bruine merrie Picina SWB (1990, V. Pik Trumpf Hann) en tweede moeder is de bruine Alexine SWB (1986, V. Alpen Fürst SWB).

Gerekend over acht generaties heeft Tobajo Picez een afstamming met 36,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 17,2 % Holsteins bloed, 17,2 % Hannoveraans bloed en 10,2 % Trakehner bloed.

Tobajo Picez is in 2004 goedgekeurd door het Noorse stamboek en is tot en met 2019 voor de fokkerij beschikbaar geweest.
In 2013 heeft ook het Deense stamboek de hengst goedgekeurd.
Volgens Horsetelex zijn in Noorwegen tenminste 21 nakomelingen van de hengst geregistreerd. Het Deense stamboek heeft in de jaren 2005 – 2018 zestien nakomelingen van Tobajo Picez vastgelegd en het Zweedse stamboek heeft twaalf nakomelingen geregistreerd.

De zonen Royal Butterfly NWB (2007, MV. Jimtown KWPN) en Tobajo Pik Disney II NWB (2009, MV. Walt Disney I Hann) zijn goedgekeurd voor de fokkerij, maar hebben geen bijdrage geleverd aan de fokkerij.

Tobajo Picez is in 2010 door Bernt Pontus Johansson (SWE) in internationale Grand Prix dressuurwedstrijden uitgebracht.

Vanaf 2014 is Helena Liholt Gulli (NOR) met de hengst in internationale dressuurwedstrijden gestart.
In 2015 heeft de combinatie in Vestfold een kür voor young riders gewonnen en is bij het Europees kampioenschap dressuur voor young riders in Vidauban de 43e plaats bereikt. Daarna zijn bij young riders wedstrijden in Oslo twee overwinningen geboekt.
In 2016 zijn in Vestfold drie overwinningen behaald in dressuurwedstrijden voor young riders. In 2017 is in Vestfold opnieuw drie keer gewonnen. Daarnaast zijn twee zeges geboekt in wedstrijden voor young riders in Hammarö.
In 2018 is Gulli geen young rider meer en zijn in Vestfold de Prix St. George, de Intermediair I en de Kür gewonnen.
In 2019 is in Kristiansand de tweede plaats behaald in een Intermediair I wedstrijd.
Eind 2019 heeft Tobajo Picez een winsom van € 5,910.

 

 

31.  Cicero Holst DE321210094682

 

Cicero Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 1982 geboren en is gefokt door Anke Johanssen uit Tornesch, dat tussen Elmshorn en Pinneberg in Sleeswijk-Holstein ligt.
Cicero is een broer van de hengst Cavalier Royale Holst (1978, zie hfdst. 25.).

Moeder van beide hengsten is de bruine staatspremiemerrie Ligustra Holst (1974, V. Liguster Holst). Zij is daarnaast ook de moeder van de hengst Caprivi Holst (1979, V. Capitano Holst) en tweede moeder van de hengsten Courage II Holst (1990, V. Capitol I Holst) en Ciceras Icewater Holst (1998, V. Corofino I Holst).
Caprivi is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek, Courage II door het Zwitserse ZVCH stamboek en het Ierse Sportpaarden stamboek en Ciceras Icewater door het Oldenburgse stamboek, het Amerikaanse Holsteiner stamboek en het Rijnland-Palts-Saar International stamboek.

Tweede moeder is de donkerbruine Damira Holst (1967, V. Colombo Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Cicero een afstamming met 52,3 % Engels- en Arabisch volbloed en 27,3 % Holsteins bloed.

Cicero is in november 1984 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.
Hij heeft in het najaar van 1985 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij is gewaardeerd met 91,86 punten (30e plaats) voor de dressuur, 105,36 punten (21e plaats) voor het springen en 91,64 punten (32e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 56 hengsten deelgenomen.Cicero is tot en met 1992 in Duitsland beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Daarna is hij door de Amerikaanse Karen Reid gekocht en op haar Fox Fire Farm op Fox Island, dat bij Tacoma in het noordwesten van de staat Washington ligt, beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Cicero is in de Verenigde Staten geaccepteerd door het Amerikaanse Holsteiner stamboek en in juli 1996 erkend door het Oldenburgse stamboek.

In Duitsland zijn 81 dochters van Cicero als fokmerrie ingeschreven in een stamboek.
Drie dochters hebben het predicaat staatspremiemerrie ontvangen en zeven dochters van Cicero zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden, zoals:

Bali II Holst, 1987, zwartbruin, MV. Nocturn Holst, is de moeder van de hengst Pomerol BWP (1992, V. Latano I Holst), die is goedgekeurd door het BWP;

Beauty Holst, 1987, bruin, MV. Cabinett I Holst, is de moeder van de hengst Leonid’s Jumper Holst (1992, V. Leonis Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Hannoveraanse stamboek;

Blüte II Holst, 1987, bruin, MV. Flamingo Holst, is de moeder van de hengst Grand de la Cour Hann (1999, V. Graf Grannus Hann), die is goedgekeurd door het Wielkopolska stamboek;

Cambrina Holst
, 1988, bruin, MV. Calypso I Holst, is de moeder van de hengst Chris Holst (2006, V. Cristo Holst), die is goedgekeurd door het Holsteinse-, Oldenburgse-, Oldenburg-International- en het Deense stamboek;

Cleopatra I Holst, 1988, bruin, MV. Landgraf I Holst, is de moeder van de hengst Sancerre Holst (1994, V. Sandro Holst), die is goedgekeurd door het Deense stamboek;

Derni Holst, 1989, vos, MV. Wahnfried Holst, is de moeder van de hengst Levan Holst (2000, V. Lavakk II Holst), die is goedgekeurd in de Verenigde Staten;

E-Leika Holst, 1990, bruin, MV. Latino Holst, is de moeder van de hengst Colibri Holst (1998, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Letse stamboek;

Tien zomen van Cicero zijn goedgekeurd voor de fokkerij:
Charmeur Holst (1986), Carpus Holst (1987), Cavaliere Holst (1988), Chablis Holst (1988), Camparis Holst (1989), Churchill Holst (1989), Cincinatti Holst (1989), Comero Holst (1989), Cicero’s Orion Holst (1992) en Cahuna Oldbg (1996).

Sommige hengsten hebben weinig of niets aan de fokkerij bijgedragen. Die hengsten zijn in het overzicht cursief vermeld en worden hierna kort aangeduid. De overige hengsten worden in afzonderlijke hoofdstukken behandeld.

De hengst Charmeur Holst (MV. Sables Skinflint xx) is in oktober 1989 in Naestved goedgekeurd door het Deense stamboek en dat is in februari 1990 in Herning bevestigd. Charmeur is tot en met 1993 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Sukoposti.net noemt veertien nakomelingen van hem. Hij heeft met Opstalan’s Chanel SWB (1990) en Monique DWB (1993) twee internationale springpaarden gebracht.

De hengst Camparis Holst (MV. Fasolt Holst) is in april 1992 goedgekeurd door het ZfdP. Hij heeft in de zomer van 1993 in Münster-Handorf meegedaan aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij 64,24 (!) punten (59e plaats) behaald voor de dressuur, 98,25 punten (25e plaats) voor het springen en 73,56 punten (56e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek is deelgenomen door 75 hengsten.

De hengst Comero Holst (MV. Rebel I Z Hann) is goedgekeurd door het Tsjechische stamboek. Van hem zijn twaalf nakomelingen bekend, waaronder zijn zoon Blakoro-K CZEWB (1994, MV. Blatec I CZEWB). Blakoro-K is goedgekeurd door het Tsjechische stamboek, maar heeft in de fokkerij geen rol van betekenis gespeeld.

De hengst Cicero’s Orion Holst (MV. Romino Holst) is in februari 1995 in Lentföhrden goedgekeurd door het ZfdP. In het najaar van 1996 geeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waar hij 73,27 punten (27e plaats) voor de dressuur, 102,42 punten (14e plaats) voor het springen en 84,55 punten (23e plaats) voor zijn totale prestatie heeft behaald. Aan het onderzoek is deelgenomen door 34 hengsten.
Cicero’s Orion is tot 2007 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn twee dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en twee nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Cahuna Oldbg (MV. Armin Hann) is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek in Noord Amerika. Van de hengst zijn twee nakomelingen bekend.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 123 nakomelingen van Cicero geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 155.296 gewonnen.

 

 

31.1. Carpus Holst DE321210007187

 

Carpus Holst (V. Cicero Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 1 februari 1987 en is gefokt door  Heinz Bartel uit Albersdorf, dat circa 20 km ten oosten van Heide in het westen van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Carpus is de merrie Saar Holst (1980, V. Rocco Holst) en tweede moeder is de schimmel Leine Holst (1964, V. Roman Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Carpus een afstamming met 43,8 % Engels- en Arabisch volbloed, 30.5 % Holsteins bloed en 21,9 % Selle Français bloed.

Carpus is in 1991 goedgekeurd door het Argentijnse stamboek en is van 1991 tot en met 2000 actief geweest in de fokkerij. Het Argentijnse stamboek heeft 38 nakomelingen van hem geregistreerd.

 

31.2.  Cavaliere  Holst DE321210173088

 

Cavaliere Holst (V. Cicero Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 14 juni 1988 en is gefokt door Johann Peter Mahlstedt uit Wilster, dat 10 km ten westen van Itzehoe ligt.
De moeder van Cavaliere is de vos merrie Terrasse Holst (1981, V. Lepanto Holst) en  tweede moeder is de bruine Narde Holst (1976, V. Fra Diavolo xx). Gerekend over acht generaties heeft Cavaliere een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed, 26,6 % Holsteins bloed en 21,9 % Selle Français bloed.

Cavaliere is in november 1990 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek.  Begin 1991 is de hengst goedgekeurd door het Baden-Württembergse- en het Rijnlandse stamboek.
In de herfst van 1991 heeft hij in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, dat hij met 124,18 punten als vijfde van de 42 deelnemende hengsten heeft afgesloten.
In april 1994 heeft het Rijnland-Palts-Saar stamboek Cavaliere goedgekeurd en in januari 1996 hebben het Berlin-Brandenburg en het Brandenburg-Anhalt stamboek de hengst goedgekeurd.
Cavaliere is tot en met 1997 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Van Cavaliere zijn 15 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek, waarbij twee dochters het predicaat staatspremiemerrie hebben ontvangen.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 58 nakomelingen van Cavaliere geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 11.756 gewonnen.

Cavaliere heeft een dressuurindex van 62 met een betrouwbaarheid van 79 % en een springindex van 76 met een betrouwbaarheid van 76 %.

 

31.3.  Chablis  Holst  DE321210040288

 

Chablis Holst (V. Cicero Holst) is een bruine hengst. Hij is geboren op 5 mei 1988 en is gefokt door Peter-Reimer Janssen uit Neufeld, dat bij de monding van de Elbe in Sleeswijk-Holstein ligt.
Chablis is een broer van de hengst Camparis Holst (1989), die weinig aan de fokkerij heeft toegevoegd.
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Karona Holst (1973, V. Fasolt Holst) en tweede moeder is Traudi Holst (1969, V. Thuswin xx).

Gerekend over acht generaties heeft Chablis een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed,  33,6 % Holsteins bloed en 21,9 % Selle Français bloed.

Chablis is  in mei 1991 in Vechta goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek terwijl ook het Baden-Württemberse stamboek en het ZfdP de hengst hebben goedgekeurd.
In het najaar van 1991 heeft Chablis in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 89,31 punten (47e plaats) voor de dressuur behaald, 111.45 punten (20e plaats) voor het springen en 96,92 punten (37e plaats) voor de totale prestatie. Aan het onderzoek is meegedaan door 72 hengsten.

In 1994 en 1995 is Chablis tot op 1.30 m niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft € 875 gewonnen.
Chablis is tot 2013 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Vier dochters van Chablis zijn als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek. De Duitse Hippische Sportbond heeft 21 nakomelingen van Chablis geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 29.308 gewonnen.

Chablis heeft een dressuurindex van 72 met een betrouwbaarheid van 70 % en een springindex van 103 met een betrouwbaarheid van 70 %.

 

31.4. Churchill  Holst DE321210043389 Elite / DVE 475

 

Churchill Holst (oorspronkelijke naam Chianti Holst) (V. Cicero Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 28 mei 1989 en is gefokt door Ernst-Walter Grothusen uit Marne dat in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.

De moeder van Churchill is de bruine merrie Ziska Holst (1985, V. Romino Holst). Zij is ook de moeder van de broers Lummerland Zw (1884, V. Lucky Luke Holst) en Lumino Zw (1997). Lummerland is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek en Lumino door het Rijnland-Palts-Saar stamboek.

Tweede moeder van Churchill is de bruine Ohio Holst (1977, V. Landgraf I Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Rolando Holst (1983, V. Romino Holst), die door het Rijnland-Palts-Saar stamboek is goedgekeurd en ze is de tweede moeder van de hengst Life is Easy Bavar (1995, V. Life is Life KWPN), die door het Beierse stamboek is goedgekeurd.

Gerekend over acht generaties heeft Churchill een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed, 26,6 % Holsteins bloed en 21,9 % Selle Français bloed.

Churchill is onder de naam Chianti in november 1991 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse- en het Saksen-Thüringse stamboek.
In februari 1992 is hij in Herning onder de naam Churchill goedgekeurd door het Deense stamboek. Daarbij heeft het stamboek Churchill omschreven als een aantrekkelijke grote hengst met een goed type. Hij heeft een mooi hoofd en beschikt over een goede hals. De schouderligging is wat steil en de schoft, de rug en het kruis zijn goed gevormd. Het fundament heeft voldoende kwaliteit. De bewegingen van de hengst zijn zeer goed.

In oktober 1982 heeft Churchill in Vilhelmsborg een ééndaagse test afgelegd waarbij het temperament/karakter gewaardeerd is met een negen, het vrij springen met een negen, de stap met een 7, de draf met 7,2, de galop met 7,5 en de rijdbaarheid met een 7,5. In 2000 heeft Churchill het elitepredicaat ontvangen.

Churchill is in Denemarken van 1993 tot en met 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van Churchill zijn 468 nakomelingen geregistreerd.  In Duitsland zijn drie dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek.

Dochter Volstrups Corona DWB, 2004, schimmel, MV. Calato Holst, is de moeder van de hengst Volstrups Cash DWB (2008, V. Volstrups Casillas DWB), die is goedgekeurd door het Deense- en het Oldenburg-International stamboek.

Churchill’s zonen Consul DWB (1993: zie hfdst. 31.4.1.) en Chopin Dane DWB (1994, zie hfdst. 31.4.2.) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Van de nakomelingen zijn er 53 uitgebracht in de dressuursport, 112 in de springsport en zes in de samengestelde wedstrijdsport.
Churchill heeft twee nakomelingen die in Grand Prix dressuurwedstrijden zijn uitgebracht, drie nakomelingen die in 1.60 m springconcoursen zijn gestart en een nakomeling die in CCI**** wedstrijden is uitgekomen.

 


31.4.1.   Consul  DWB 208333199300109 / DVH 807

 

Consul DWB (V. Churchill Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 176 cm. Hij is geboren op 15 februari 1993 en is gefokt door Nicolaj Hansen.

De moeder van Consul is de bruine merrie Linka DWB (1985, V. Lagano Holst) en tweede moeder is Sirona DWB (1975, V. Meteor xx).
Gerekend over acht generaties heeft Consul een afstamming met 47,7 % Engels- en Arabisch volbloed en 35,2 % Holsteins bloed.

In 1997 heeft Consul in Hostrup een prestatie test afgelegd. Daarbij heeft hij een zes behaald voor de stap, een zeven voor de draf en een negen voor de galop. Voor de rijdbaarheid heeft hij een acht gekregen en voor de souplesse een zeven. Bij het vrij springen heeft hij negens ontvangen voor zijn taxatievermogen en zijn beentechniek en zevens voor zijn ruggebruik, zijn manier van springen en voor de galop. Bij het springen onder het zadel is het ruggebruik gewaardeerd met een zes, de beentechniek met een zeven. De rijdbaarheid, de handigheid en souplesse en het springvermogen zijn gewaardeerd met achten.

Consul is van 1998 tot en met 2007 onder de naam Viegaard’s Consul in dressuurwedstrijden uitgebracht. Vanaf 2004 is Eevamaria Porthan – Broddell (FIN) met Viegaard’s Consul in Grand Prix wedstrijden uitgekomen. Op de FEI-wereldranglijst 2006 neemt Viegaard’s Consul plaats 178 in.

In maart 2003 heeft het Deense stamboek Consul in Herning goedgekeurd voor de fokkerij. Daarbij is aangegeven dat Consul een te grote hengst is met een goed type. Hij heeft een mooi hoofd, een goed gevormde, goed functionerende, zwaar bespierde hals. De schouder en schoft zijn goed van ligging en bouw. De bovenlijn is lang maar bijzonder soepel. Het kruis is normaal van lengte. Het voor- en achterbeen zijn goed gesteld. Linksachter heeft de hengst o.c.d. (los stukje kraakbeen) in het kniegewricht. De hoeven zijn goed van vorm.
De stap van de hengst is goed; de draf is zeer goed en heeft veel regelmaat. De galop is goed gedragen.

Consul is van 2003 tot en met 2011 actief geweest in de Deense fokkerij. Het Deense stamboek heeft 88 nakomelingen van hem geregistreerd. Daarvan zijn maar zes nakomelingen in sportwedstrijden uitgebracht.

 

 

31.4.2.   Chopin Dane DWB 208333199406956 / DVH 639

 

Chopin Dane DWB (V. Churchill Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 173 cm. Hij is op 24 juni 1994 geboren en is gefokt door Agnete Thomsen.
De moeder van Chopin Dane is de merrie La – Bionda DWB (1988, V. Lagano Holst) en tweede moeder is Richza DWB (1978, V. Kür Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Chopin Dane een afstamming met 37,5 % Engels- en Arabisch volbloed, 34,4 % Holsteins bloed en 11,7 % Hannoveraans bloed.

Chopin Dane is op 2 maart 1997 in Herning goedgekeurd door het Deense stamboek voor maximaal 30 merries.
Bij zijn goedkeuring is vermeld dat Chopin Dane een geschikte hengst is met een goed type. Hij heeft een mooi hoofd, een korte nek en goed gevormde hals. De schouderligging is goed en de schoft is goed gemarkeerd. De bovenlijn is goed bespierd en het kruis is goed van vorm en bespiering. Het voor- en achterbeen zijn correct gesteld en de hoeven zijn goed van vorm.

In september 1997 heeft Chopin Dane in Vilhelmsborg deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Daarover is gerapporteerd dat Chopin Dane een zeer goed temperament heeft maar nog wat stug en onstuimig is. Hij heeft drie goede basisgangen waaronder een zeer goed gedragen galop. Bij het springen toont hij veel vertrouwen. De beentechniek en het ruggebruik zijn nog wat wisselvallig. Tijdens het onderzoek heeft Chopin Dane zich goed ontwikkeld. Als wedstrijdpaard heeft hij veel aanleg.
De stap is gewaardeerd met 6,95, de draf met 7,6 en de galop met 8,6. Bij het vrij springen is de beentechniek gewaardeerd met een 7,5 en het ruggebruik met een 8,0. Bij het springen onder het zadel zijn zowel de beentechniek als het ruggebruik gewaardeerd met 7,0 punten. Voor de rijdbaarheid is een 6.65 gegeven en voor het springvermogen een 7,0.

In maart 1998 is Chopin Dane door het Deense stamboek definitief goedgekeurd voor de fokkerij.
In het najaar van 2002 is een collectie nakomelingen van Chopin Dane beoordeeld.  Gerapporteerd is daarover dat de nakomelingen voldoende zijn ontwikkeld maar niet allemaal uniform van bouw zijn en dat het type varieert van tamelijk goed tot goed. Verschillende nakomelingen ontbreekt het aan persoonlijkheid, terwijl sommige nakomelingen een korte hals hebben. Veel nakomelingen hebben een goede bovenlijn en een goed gevormd en goed bespierd kruis. De voor- en achterbenen zijn goed gesteld. De nakomelingen hebben een goede stap en een zeer goede galop. In draf komen ze soms behendigheid te kort.

Choping Dane is tot 2008 beschikbaar geweest voor de fokkerij, Het Deense stamboek heeft 102 nakomelingen van hem geregistreerd.

Van de nakomelingen zijn er 24 uitgebracht als wedstrijdpaard.

Chopin Dane is in de periode 2002 – 2008 tot op Prix St. George niveau uitgebracht in de dressuursport.

 

 

31.5.  Cincinatti  Holst DE321210039989

 

Cincinatti Holst (V. Cicero Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1989 geboren en is gefokt door Karl Heinrich Stegemann uit Elpersbüttel, dat bij Meldorf in het westen van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Cincinatti is de schimmel merrie Rabila Holst (1979, V. Nocturn Holst) en tweede moeder is de schimmel Lobelia Holst (1974, V. Sacramento Song xx).
Gerekend over acht generaties heeft Cincinatti een afstamming met 57,8 % Engels- en Arabisch volbloed, 21,9 % Selle Français bloed en 16,4 % Holsteins bloed.

Cincinatti is in oktober 1991 in Salzwedel goedgekeurd door de stamboeken Berlin-Brandenburg, Brandenburg-Anhalt en Saksen-Anhalt.
In het najaar van 1992 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij 107,68 punten behaald waarmee hij elfde van de 39 deelnemende hengsten is geworden.

Hij is van 1993 tot 1998 door Siegmar Stroehmer (GER) tot op 1.30 m niveau uitgebracht in de springsport en heeft een winsom € 6.972.

Cincinatti is tot en met 2007 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 62 dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek. Vijf dochters zijn staatspremiemerrie geworden.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 158 nakomelingen van Cincinatti geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2019 samen € 94.044 gewonnen.

 

 

32.   Cortez II  Holst DE321210057682

 

Cortez II Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 168 cm.  Hij is geboren op 13 maart 1982 en gefokt door Gerd Magens uit  Ottenbüttel, dat een paar kilometer ten noorden van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein ligt.

Cortez II is een broer van de hengst Cortez Holst (1981, zie hfdst 30.), die is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Zweedse stamboek.

De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Ohlala Holst (1977, V. Ronald Holst) en tweede moeder is de donkerbruine Inis II Holst (1972, V. Roman Holst).

Inis II is ook de tweede moeder van de hengsten Cannonball Holst (1988, V. Cor de la Bryère SF, zie hfdst. 59) en Salahudine Holst (1992, V. Sir Shostakovich xx).

Cannonball is goedgekeurd door het Holsteinse- en het Hongaarse stamboek en Salahudine door het Holsteinse- en het Westfaalse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Cortez een afstamming met 49,2 % Engels- en Arabisch volbloed en 33,6 % Holsteins bloed.

Cortez II is in november 1984 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en is vervolgens verkocht naar Brazilië.
Hij is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek. Dat heeft in de jaren 1987 – 1997 197 nakomelingen van hem geregistreerd. In 2013 zijn nog twee nakomelingen geregistreerd.
Zijn zoon Jmen Baron T BH (1986) is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek.

 

32. 1. Jmen Baron T BH 0003658BH

 

Jmen Baron T BH (V. Cortez II Holst) is een bruine hengst die op 21 december 1986 is geboren in Brazilië. Hij is gefokt door Haras Agromen in Orlandia, dat circa 400 km ten  noorden van São Paulo in Brazilië ligt.
De moeder van Jmen Baron T is de vos Jmen Graminea BH (1980, V. Mister Cristian xx) en tweede moeder is Melissa AAFE.

Gerekend over acht generaties heeft Jmen Baron T een afstamming met 60,9 % Engels- en Arabisch volbloed en 17,2 % Holsteins bloed.

Jmen Baron T is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek. Van hem zijn in de jaren 1992 – 2008 48 nakomelingen geregistreerd, waarvan 39 nakomelingen in de jaren 2003 en 2004 zijn geboren.

 

 

33.  Cosinus B  Holst DE321210100482

 

Cosinus B Holst (V. Cor de la Bryère SF) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 5 januari 1982 geboren en is gefokt door Hans Jürgen Schuldt uit Haseldorf, dat in Sleeswijk-Holstein circa 15 km ten zuidwesten van Elmshorn dicht tegen de Elbe aan ligt.
De moeder van Cosinus B is de vos staatspremiemerrie Elki Holst (1968, V. Ladykiller xx) en tweede moeder is de bruine  PIave Holst (1956, V. Heidelberg Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Cosinus B een afstamming met 57,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 25 % Holsteins bloed.

Cosinus B is in november 1984 in Neumünster goedgekeurd door het Holsteinse stamboek. In het najaar van 1984 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij behaalde daarbij 114,12 punten (10e plaats) voor de dressuur, 139,68 punten (1e plaats) voor het springen en 124,60 punten (4e plaats) voor zijn totale prestatie.
Aan het onderzoek is deelgenomen door 37 hengsten.

In augustus 1987 heeft het Oldenburgse stamboek Cosinus B erkend en in december 1993 heeft het Baden-Württembergse stamboek hem goedgekeurd.

Cosinus B is van 1986 tot en met 1992 door Josef Bachl (GER) tot op 1,20 m niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft een winsom van € 4.959.

Cosinus B is tot 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 23 dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en twee dochters zijn de moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Landgräfin AWÖ, 1988, MV. Trommler Hann, is de moeder van de hengst Jasper’s Boy CZEWB (1999, V. Jaspis KWPN), die is goedgekeurd door het Tsjechische stamboek en

Philadelphia Holst Bavar, 1997, MV. Lord Extra Bavar, is de moeder van de hengst Gran Paradiso DSP (2005, V. Glenfiddich  Hann), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.

Vijf zonen van Cosinus B zijn goedgekeurd voor de fokkerij: Cossino Bavar (1986), Conus B Holst (1989), Caesar Bavar (1992), Cosiograf B Bavar (1992) en Cosino B Bavar (1998),Van deze hengsten hebben Conus B en Cosiograf B weinig invloed op de fokkerij gehad. Zij worden hieronder kort aangestipt. De andere goedgekeurde zonen worden behandeld in de hoofdstukken 1. – 33.3.

De hengst Conus B heeft in de zomer van 1992 in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij 107,97 punten (14e plaats) voor de dressuur behaald, 100,76 punten (19e plaats) voor het springen en 108,16 punten (14e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 36 hengsten meegedaan. Conus B is in oktober 1992 in München-Riem goedgekeurd door het Beierse stamboek. Ook het Rijnlandse stamboek heeft hem toegelaten tot de fokkerij. Hij is tot en met 2012 beschikbaar geweest, maar is niet veel gebruikt. Van Conus B zijn vijf nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd. Zij hebben samen € 1.487 gewonnen.

De hengst Cosiograf B heeft in de herfst van 1995 in Oostenrijk deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij 127,64 punten behaald voor de dressuur (1e plaats), 120,40 punten (3e plaats) voor het springen en 125,08 punten (2e plaats) voor zijn totale prestatie.  In het voorjaar van 1996 is Cosiograf B goedgekeurd door het Beierse- en het Baden-Württembergse stamboek.
Cosiograf B is in de jaren1996 – 2009 in de dressuursport uitgebracht tot op M-niveau en in B- en L-springwedstrijden.
Van Cosiograf zijn in Duitsland twee nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 250 nakomelingen van Cosinus B geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen tot eind 2019 € 345.827 gewonnen.

De meest succesrijke nakomeling is de bruine merrie Cosima Oldbg, MV Furino Oldbg, fokker H.E. Emslander, die in de jaren 1998 – 2005 door Monika Haas (GER) in het zuiden van Duitsland in nationale 1.30 – 1.40 m springconcoursen is uitgebracht. Cosima heeft een winsom van € 32.572.

Cosinus B heeft een dressuurindex van 69 met een betrouwbaarheid van 83 % en een springindex van 101 met een betrouwbaarheid van 95 %.

 

33.1. Cossino Bavar DE381810311386

 

Cossino Bavar (V. Cosinus B Holst) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 29 april 1986 en is gefokt door Josef Burgstaller uit Altheim, dat circa 15 km ten oosten van Braunau am Inn in Oostenrijk ligt.
De moeder van Cossino is de zwarte merrie Gepard’s Girl Oldbg (1982, V. Gepard Hann) en tweede moeder is de zwarte Pepita Oldbg (1973, V.  Panther x).

Gerekend over acht generaties heeft Cossino een afstamming met 47,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 22,7 % Hannoveraans bloed en 12,5 % Holsteins bloed.

Cossino is in oktober 1988 in München-Riem goedgekeurd door het Beierse stamboek. Hij heeft in het najaar van 1989 in Medingen meegedaan aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 82,06 punten (56e plaats) voor de dressuur heeft gekregen, 97,46 punten (41e plaats) voor het springen en 89,96 punten (47e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek is door 68 hengsten deelgenomen.
In de zomer van 1990 heeft Cossino in München-Riem opnieuw aan een 100-dagen durend verrichtingsonderzoek deelgenomen. Nu behaalde hij 140,15 punten (1e plaats) voor de dressuur, 134,22 punten (3e plaats) voor het springen en  141,63 punten voor zijn totale prestatie. Hij heeft het onderzoek als winnaar van de 20 deelnemende hengsten afgesloten.
Na het dekseizoen 2002 is Cossino verkocht naar de Verenigde Staten en daar ingezet voor de fokkerij.

In de jaren 1990 – 1994 is Cossino tot op M-niveau uitgebracht in dressuurwedstrijden. Hij heeft een winsom van € 2.081.

In Duitsland zijn 43 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 19.698 gewonnen.

Cossino heeft een dressuurindex van 69 met een betrouwbaarheid van 80 % en een springindex van 77 met een betrouwbaarheid van 75 %.

 

33.2.   Caesar  Bavar DE381815025392 / 382 CZEWB

 

Casar Bavar (V. Cosinus B Holst) is een vos hengst met een stokmaat van 171 cm.  Hij is op 19 april 1992 geboren en is gefokt door Josef  Graf uit Söchtenau, dat tussen Ebersberg en Rosenheim in het zuidoosten van Beieren ligt.
De moeder van Caesar is de vos merrie Furina Bavar (1984, V. Periander Westf). Zij is ook de moeder van de hengst Regent Bavar (1994, V. Rock’n Roll Bavar), die is goedgekeurd door het Tsjechische stamboek.

Tweede moeder is de merrie Fesche Bavar (1979, V. Absinth Hann).

Gerekend over acht generaties heeft Caesar een afstamming met 35,2 % Engels volbloed, 20,3 % Hannoveraans bloed, 12,5 % Holsteins bloed en 10,9 % Westfaals bloed.

Caesar is in 1996 goedgekeurd door het Tsjechische stamboek en is tot en met 2011 actief geweest in de Tsjechische fokkerij. Van hem zijn 97 nakomelingen geregistreerd.

 

33.3. Cosino B Bavar DE381816047098

 

Cosino B Bavar (V. Cosinus B Holst) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 168 cm.  Hij is in 1998 geboren en is gefokt door Rudolf Aigner uit Neuburg, dat 5 km ten zuiden van Passau in Beieren ligt.

De moeder van Cosino B is de bruine merrie Graziella Hann (1975, V. Graphit Hann). Tweede moefest Hann (1968, V. Gotthard Hann) en zij is ook de moeder van de hengst Greg Hann (1984, V. Graphit Hann), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Cosimo B een afstamming met 43,75 % Hannoveraans bloed, 30,5 % Engels volbloed en 12,5 % Holsteins bloed.

Cosino B is in maart 2001 goedgekeurd door het Beierse stamboek. In april 2001 heeft Cosino B in München-Riem deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Hij behaalde 8,39 punten (3e plaats) voor de dressuur en 8,59 punten (2e plaats) voor het springen.  Aan de test hebben 14 hengsten meegedaan.

Cosino B is in de jaren 2008 en 2009 door Tobias Bachl (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht en heeft een winsom van € 11.677.

Cosino B is tot 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem is één dochter als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 70 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2018 samen € 63.952 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling van Cosino B is de zwartbruine merrie  Coco Chanel Bavar (2005, MV. Lavall II Holst), die vanaf maart 2013  door Maximilian Schmidt (GER). De combinatie heeft in 2013 een overwinning behaald in een wedstrijd in Salzburg en heeft tweede plaatsen behaald in  Wiener Neustadt en Babenhausen. In 2014 is een overwinning geboekt in Olomouc en in 2015 zijn tweede plaatsen behaald in Donaueschingen en Wilkòw Jakobowice. In 2016 is een tweede plaats behaald in Olomouc. Coco Chanel heeft een winsom van € 37.174.

Voor de gegevens over de zonen van Cor de la Bryère SF die na 1982 zijn geboren en hun nakomelingen wordt verwezen naar pagina Cor de la Bryère SF B

Back To Top