skip to Main Content

2004 (Clinton Holst x Toulon BWP)

 

 

Samenvatting

 


Eldorado van  de Zeshoek BWP is een bruine hengst met een stokmaat van 176 cm. Hij is in 2004 in België geboren en gefokt door Paul Merckx.

Zijn vader is de succesvolle fokhengst Clinton Holst (1963, V. Corrado I Holst), die door vrijwel alle belangrijke Europese stamboeken is goedgekeurd of erkend en die sinds 2009 volgens de World Breeding Federation of Sport Horses tot de veertig best verervende springpaardhengsten behoort. Clinton is de vader van 86 voor de fokkerij goedgekeurde zonen en van meer dan 400 internationale springpaarden. Clinton was zelf ook een succesvol springpaard

Eldorado’s moeder is de bruine merrie Bijou Orai BWP (2001, V. Toulon BWP). Toulon heeft de in België zeer succesvolle Nimmerdor-zoon Heartbreaker KWPN als vader en de andere grootvader van Bijou Orai is de hengst Calypso II Holst.

Via Corrado I en Calypso II is het bloed van de Franse topvererver Cor de la Bruyere SF dubbel vastgelegd in de afstamming van Eldorado van de Zeshoek.

Eldorado van de Zeshoek is in 2007 goedgekeurd door het BWP en uitgeroepen tot  kampioen van zijn jaargang. Later hebben ook het NRPS, het KWPN en diverse andere springpaardenfokkerijen hem geaccepteerd voor de fokkerij.

Eldorado van de Zeshoek is in de jaren 2009 – 2016 door Hanno Ellermann (EST) en Willem Greve (NED) in de internationale springsport uitgebracht en heeft een winsom van circa € 57.000.

Tot en met 2022 zijn circa 2800 nakomelingen van Eldorado van de Zeshoek geregistreerd, waaronder 35 goedgekeurde hengsten en vijf dochters die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden.
Van de goedgekeurde zonen is de hengst Grandorado TN NOP KWPN tot dusver het meest succesvol.

Volgens gegevens van Horsetelex Results zijn tot februari 2023 392 nakomelingen van Eldorado van de Zeshoek uitgebracht in de internationale springsport. Zij hebben samen een winsom van € 8.087.148.
De meest succesvolle nakomelingen zijn Killer Queen VDM BWP (Daniel Deusser) en Elektric Blue P DSP (Max Kühner).

Eldorado van de Zeshoek is op basis van zijn fokkerijprestatie door het KWPN onderscheiden met het preferent predicaat en het BWP heeft hem benoemd tot Ambassadeur van het BWP.

 

 

 


Inhoud

Voorkomen en afstamming
Vader
Moeder
Fokkerijcarrière
Sportcarrière
Dochters
Goedgekeurde zonen
Zonen die weinig aan de fokkerij hebben toegevoegd.
Nakomelingen in de sport
Index en ranking
Zonen die aan de fokkerij hebben bijgedragen
1.       Grandorado TN N.O.P. KWPN 528003201101482 Stb
1.1.    Lucky Luck (Le Quirky Jr.) KWPN 528003201607709 Stb
2.       Grodino KWPN 528003201108062 Stb
3.       Heavy Metal KWPN 528003201201544
4.       Highway M TN  KWPN 528003201201422 Stb
5.       Korado de Baudignies SBS 056007000K57100
6.       Lianko KWPN 528003201603704
7.       El Morado KWPN 528003201703944

 

 

Voorkomen en afstamming

 

Eldorado van de Zeshoek BWP is een bruine hengst met een stokmaat van 176 cm. Hij is geboren op 22 juni 2004 en is gefokt door Paul Merckx uit Stekene, dat circa acht km ten noordwesten van Sint Niklaas in de Belgische provincie Oost Vlaanderen ligt.

Sinds Eldorado van de Zeshoek eigendom is van mts. Team Nijhof uit Geesteren (Gld) wordt hij als Eldorado van de Zeshoek TN gepresenteerd.

Gerekend over acht generaties heeft Eldorado van de Zeshoek een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 38,3 % Holsteins bloed en 10,2 % Selle Français bloed.

 

 

Vader

 

De vader van Eldorado van de Zeshoek is de schimmel hengst Clinton Holst. Hij is in 1993 geboren uit een paring van de hengst Corrado I Holst (1985, V. Cor de la Bruyere SF) met de bruine merrie Urte Holst (1982, V. Masetto Holst).

Clinton is in 1996 door het BWP goedgekeurd en is tot en met 2016 actief geweest in de fokkerij. Later hebben vrijwel alle belangrijke stamboeken in Europa Clinton ook goedgekeurd of erkend.
Van hem zijn circa 2500 nakomelingen geregistreerd, waaronder 86 voor de fokkerij goedgekeurde zonen. Van de goedgekeurde zonen hebben Utrillo van de Heffinck BWP, Eldorado van de Zeshoek BWP en Ugano Sitte SBS het meest aan de fokkerij bijgedragen.

Clinton is ook de vader van 46 dochters die moeder zijn geworden van een goedgekeurde hengst.

Clinton was een succesvol springpaard die met zijn ruiter Dirk Demeersman (BEL) in 2004 vierde is geworden bij de Olympische Spelen in Athene en in 2005 de tweede plaats heeft behaald in de Grand Prix van Aken.

Volgens gegevens van de World Breeding Federation for Sport Horses heeft Clinton in de jaren 2009  – 2022 tot de veertig best verervende springhengsten van de wereld behoord. Hij heeft meer dan 400 internationale springpaarden gebracht, die samen meer dan € 6.500.000 hebben gewonnen.

De meest succesvolle nakomelingen zijn: Coral Reef Via Volo BWP (Beezie Madden), Cornet Obolensky BWP (Marco Kutscher), Tic Tac SBS (Ben Maher), Suspens Floreval SF (Vladimir Tuganov) en Clinta OS (Mclain Ward).

 

 

 

Moeder

 

De moeder van Eldorado van de Zeshoek is de bruine merrie Bijou Orai BWP (2001, V. Toulon BWP). Volgens een KWPN-rapportage is zij een zeer royale merrie, die ruim voldoende in het rechthoekmodel staat. De romprichting is neerwaarts. De merrie is ruim voldoende rijtypisch en iets onderstandig. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte. De keeluitsnijding is normaal. De hals is iets kort en normaal van richting. De schoft is goed ontwikkeld en loopt ver door in de rug. De schouder is ruim voldoende van ligging en lengte. De rug is licht gezonken. De lendenen zijn licht gezonken en breed bespierd. De croupe is hellend en kort. De broekspier zou wat langer door kunnen lopen. Het voorbeen is hol. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn normaal van lengte en richting. De hoeven zijn goed van vorm met iets ondergeschoven verzenen. Het fundament is normaal ontwikkeld. De spronggewrichten zijn goed ontwikkeld. Het beenwerk is voos. De stap is rechtsvoor licht frans. De stap is ruim, zuiver en los door het lichaam. De draf is ruim voldoende van ruimte en afdruk. De draf heeft een goede souplesse. De galop is ruim, met veel afdruk en veel souplesse. De merrie kan goed schakelen.

Tweede moeder is de bruine Ramourai BWP (1994, V. Calypso III Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Hakim Ourai BWP (2007, V. Toulon BWP).

De verdere moederlijn van Eldorado van de Zeshoek is vorm gegeven door de Ladykiller xx -zonen Latano Holst (1985) en Lord Holst (1967) en vervolgens Fokus II Holst (1961) en Hector Holst (1957).

 

 


Fokkerijcarrière

 

Eldorado van de Zeshoek is in 2007 goedgekeurd door het BWP en uitgeroepen tot  kampioen van zijn jaargang. Volgens het BWP is hij een goed ontwikkelde, hoogbenige hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Hij kon wat meer front hebben. Het beenwerk heeft veel bot en is goed gesteld. Zijn stap is goed. In de draf heeft hij ruimte en afdruk, maar kon hierbij wat meer bergop lopen. Op de harde bodem stapt hij wat smal, zijn draf is correct. De galop is ruim. Hij toont bij het vrij springen goede reflexen op de sprong. Hij springt met goede techniek en vermogen. Onder het zadel is hij aangenaam te rijden en toont hij veel kwaliteit. Hij heeft een prima stap en draf en galoppeert met veel kracht. Bij het springen onder het zadel toont hij opnieuw techniek en vermogen, maar laat zich wat moeilijk aanrijden op de sprong.

In 2009 heeft het NRPS Eldorado van de Zeshoek voor één jaar goedgekeurd. Nadat hij begin januari 2010 in Ermelo uitstekend presteerde in het verrichtingsonderzoek, waarbij hij vrijwel uitsluitend de waardering ‘’zeer goed” voor de verschillende onderdelen heeft ontvangen, heeft het NRPS hem definitief goedgekeurd. Gepubliceerd is onder andere: ” De verrichtingsjury en hengstenkeuringscommissie waren erg te spreken over grote bruine hengst (1.75 m) en prezen zijn karakter, inzet en enorme vermogen. Voor algemene indruk kreeg hij een ZG, en die waardering is in de bijna dertigjarige geschiedenis van het NRPS nog maar heel zelden gegeven voor dat onderdeel. Verder kreeg Eldorado ook ZG voor parcoursspringen (en driemaal ZG voor de specifieke springonderdelen techniek, vermogen en afdruk), en voor karakter/werklust. Stap, draf en galop waren goed voor een G en alleen voor de dressuurproef kreeg hij een V, wat ook nog altijd een voldoende is.

In februari 2010 heeft het KWPN Eldorado van de Zeshoek tijdens de hengstenkeuring n ’s-Hertogenbosch uitgenodigd om aan een verkort verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft de hengst omschreven als een zeer royaal ontwikkelde hengst die goed in het springpaardenmodel staat. Zijn hoofd is sprekend en de nek is ruim voldoende van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is zeer goed ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en bespiering, de lendenen zijn goed aangesloten. De croupe is goed van lengte en bespiering en licht hellend. De broekspier is lang. Het voorbeen is goed van lengte, iets onderstandig en hol. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is zeer goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn ruim voldoende van ontwikkeling en vorm.

Eldorado van de Zeshoek heeft in maart en april 2010 gedurende drie weken deel genomen aan het verrichtingsonderzoek in Stegeren. Daarover is gerapporteerd dat hij een eerlijke en betrouwbare hengst is, die veel bereidheid tot werken heeft en zich goed laat bewerken. De stap is zuiver en voldoende tot ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte en gedragen. De galop is goed van ruimte en krachtig. De hengst heeft een goede houding en balans. Eldorado van de Zeshoek springt met zeer goede reflexen en een goede techniek en maakt achter de sprong zeer goed af. Hij is zeer voorzichtig en toont zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Eldorado van de Zeshoek zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

De prestaties van Eldorado van de Zeshoek zijn gewaardeerd met  een 6,5 voor de stap, een zeven voor de draf en een acht voor zowel de galop als voor de houding en balans als voor de reflexen. De springtechniek, het vermogen en de rijdbaarheid zijn alle drie gewaardeerd met een 8,5 en voor de aanleg als springpaard is een negen gegeven.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Eldorado van de Zeshoek erkend voor de fokkerij. Daarbij is aangegeven dat verwacht wordt dat de hengst maat, formaat, springkwaliteit en vermogen kan toevoegen aan de Nederlandse springpaardenfokkerij. Merries moeten een correct gesteld voorbeen hebben en kwaliteit in het fundament.

In het najaar van 2010 heeft het KWPN een groep veulens van Eldorado van de Zeshoek beoordeeld. Meegedeeld is dat het een uniforme collectie ruim voldoende tot goed ontwikkelde veulens was, die ruim voldoende in het springpaardenmodel zijn gebouwd en een neerwaartse romprichting hebben. De draf is goed van ruimte en souplesse. Het achterbeen wordt actief gebogen maar zou meer moeten worden ondergebracht. De veulens galopperen opvallend goed.

Ook het Cheval Suisse stamboek en het Selle Italiano stamboek hebben Eldorado van de Zeshoek in 2010 goedgekeurd.

In februari 2012 heeft het Brandenburgse stamboek Eldorado van de Zeshoek goedgekeurd en heeft het Oldenburg-International stamboek hem erkend. In maart 2014 heeft het Hannoveraanse stamboek de hengst goedgekeurd.
Eldorado van de Zeshoek is in februari 2016 formeel goedgekeurd door het Selle Français stamboek, maar eerder geboren veulens zijn wel geregistreerd.

In 2014 heeft het Zweedse stamboek Eldorado van de Zeshoek goedgekeurd.

In februari 2019 heeft het KWPN Eldorado van de Zeshoek het keur predicaat toegekend en in 2020 is het predicaat preferent aan hem toegekend. Het BWP heeft Eldorado van de Zeshoek in 2020 benoemd tot ambassadeur van het BWP.

Volgens de BWP-database heeft het BWP tot en met 2022 353 nakomelingen van Eldorado van de Zeshoek geregistreerd.

Tot en met 2022 heeft het NRPS 29 nakomelingen vastgelegd en het SBS 38.
Het KWPN heeft 1420 nakomelingen (704 hengsten en 716 merries) geregistreerd. Van de merries zijn er tot en met 2022 116 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en daarvan hebben er 49 het sterpredicaat behaald, negen het keurpredicaat en 48 het elitepredicaat.

In Zweden zijn 64 nakomelingen vastgelegd en in Duitsland zijn 43 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en daarvan hebben er zes het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 253 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 2.926.551, waarbij moet worden opgemerkt dat prijzen die door niet-Duitse ruiters zijn behaald in buiten Duitsland gehouden wedstrijden, niet zijn meegeteld.

In Italië zijn 36 nakomelingen geregistreerd en in Frankrijk zijn tot en met 2022 485 merries geïnsemineerd met sperma van Eldorado van de Zeshoek en daaruit zijn 191 veulens geregistreerd. In 2022 zijn in Frankrijk 108 merries geïnsemineerd.

In de Ierse database IHR  worden 62 nakomelingen van Eldorado van de Zeshoek genoemd.

Volgens de Horsetelex database heeft het Zangersheide stamboek 237 nakomelingen van Eldorado van de zeshoek geregistreerd.

 


Sportcarrière

 

In 2009 heeft Hanno Ellermann (EST) met Eldorado van de Zeshoek deelgenomen aan het Wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden in Lanaken, waarbij de twaalfde plaats is behaald. Van mei 2013 tot eind 2014 is Ellerman met de hengst in internationale wedstrijden uitgekomen. In 2013 is de vierde plaats behaald in Pezinok en in 2014 is een derde plaats behaald in de Grand Prix van Zandhoven en zijn derde plaatsen behaald in Geesteren en Poznan.

Van maart 2015 tot december 2016 is Willem Greve (NED) met de hengst gestart. In 2015 heeft de combinatie een wedstrijd in Arnhem gewonnen en tweede plaatsen behaald in de Grand Prix van St.- Lô en in een wedstrijd in Ommen. In oktober 2016 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in St.- Lô.

Eldorado van de Zeshoek heeft een winsom van € 57.150.

 


Dochters

 

Vijf dochters van Eldorado van de Zeshoek zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Fucinda R KWPN, 2010, donkerbruin, MV. Voltaire Hann, is de moeder van de hengst Kalisto R KWPN (2015, V. Canabis Z Holst), die is goedgekeurd door de het Duitse Sportpaarden stamboek;

Heriana F KWPN, 2012, bruin, MV. Canturano I Holst, is de moeder van de hengst Kapatero-F KWPN (2015, V. Zapatero VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Hiberlina KWPN, 2012, donkerbruin, MV. Dageraad KWPN, is de moeder van de hengst Belizar von Seeder ESHB (2017, V. Bavarotti von Seeder ESHB), die is goedgekeurd door het Estlandse stamboek;

Odetta van de Barlebuis BWP, 2014, bruin, MV. Heartbreaker KWPN, is de moeder van de hengst Stavros van de Barlebuis BWP (2018, V. Tangelo van de Zuuthoeve BWP), die is goedgekeurd door het BWP en

Elionora DSP, 2016, bruin, MV. Cambridge Holst, is de moeder van de hengst Touch Down DSP (2020, V. Tangelo van de Zuuthoeve BWP), die is goedgekeurd door het Duitse Sportpaarden stamboek.

 

Goedgekeurde zonen

 

Vijfendertig zonen van Eldorado van de Zeshoek zijn goedgekeurd voor de fokkerij: Freedom KWPN (2010), Eldorenus  (2011), Geraldo T KWPN (2011), Gicarlo T KWPN (2011), Grandorado TN N.O.P KWPN (2011), Grodino KWPN (2011), Equador Z Zang (2012), Haran (Holleeder) KWPN (2012), Heavy Metal KWPN (2012), Highway M TN KWPN (2012), Morris v/h  Brouwershof BWP (2012), El Amigo Westf (2013), Eldorado Sunheup Z Zang (2013), Inspirado (Igor) KWPN (2013), Ivoor KWPN (2013), Jappaloep SA (Xander van de Zeshoek) KWPN (2014), Oberon van ’t Lohof BWP (2014), Kasper KWPN (2015), Enelzkey SR AES (2016), Korado de Baudignies SBS (2016), La Vie Est Belle KWPN (2016), Lianko AES (2016), El Morado KWPN (2017), KMS Rooney BWP (2017), Romeo van de Zeshoek BWP (2017), Elbalthago PS OS (2018), Emir de Toxandria Z AES (2018), Emperor DSP (2018), ESI Romeo ISH (2018), Nesquick TN KWPN (2018), Moon Jumper d’Aubry AES (2019), Nanook d’Ecaussinnes SBS (2019), NN DSP (2019), Elkato Hann (2020) en NN Westf (2020).

Hengsten die (nog) niet veel hebben betekend voor de fokkerij zijn cursief vermeld. Zij worden hieronder kort aangestipt. De resterende zeven hengsten worden in de hoofdstukken 1. tot en met 7. besproken.

 


Zonen die weinig aan de fokkerij hebben toegevoegd

 

De hengst Freedom  KWPN (2010, MV. Corland Holst) is goedgekeurd door het Estlandse stamboek. In mei 2013 heeft de hengst in Kurtna een verrichtingsproef afgelegd waarbij hij cijfers variërend van 7,5 tot 9,5 heeft gekregen.
Volgens de website Sukoposti zijn van de hengst in Estland vier nakomelingen geregistreerd en in Finland één.

De hengst Eldorenus Z Zang (2011, MV. Carthago Holst) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, dat twee nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengst Geraldo T KWPM (2011, MV. Quidam de Revel SF) is in februari 2015 in Prussendorf goedgekeurd door het Brandenburg-Anhalt stamboek. Hij heeft in Duitsland niet deelgenomen aan een prestatietoets en is alleen in 2015 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van de hengst zijn twee nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard,

De hengst Gicarlo T KWPN (2011, MV. Notaris KWPN) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Equador Z Zang (2012, MV. Quaprice Bois Margot Holst) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Haran KWPN (2012, MV. Celano Holst) is onder de naam Holleeder goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek.
In 2017 heeft Aniek Diks (NED) de hengst in Valkenswaard uitgebracht in enkele internationale springwedstrijden met een zesde plaats als beste resultaat. In de jaren  2019 – 2021 is Enrico van Manen  (NED) met Haran internationaal gestart, waarbij in 2021 een wedstrijd in Wierden is gewonnen.

De hengst Morris v/h Brouwershof BWP (2012, MV. Saros van ’t Gestelhof BWP) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft in de jaren 2017 – 2022 acht nakomelingen van hem geregistreerd.

De hengst El Amigo Westf (2013, MV. Cassini I Holst) is in november 2015 in Neustadt/Dosse goedgekeurd door het Brandenburgse stamboek. In april 2016 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een aanlegtest van veertien dagen. Daarbij heeft hij een waardering ontvangen van 7,39 (7,47) punten  voor de dressuur, 8,28 (7,89) punten voor het springen en 7,93 (7,79) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 32 hengsten die aan de test hebben meegedaan. El Amigo heeft de test als tiende afgesloten. In maart 2017 heeft El Amigo in Verden deelgenomen aan een driedaagse sporttest, waarbij hij 7,77 punten heeft gescoord en dat leverde met 13 deelnemende hengsten de negende plaats op. Na afloop van de test heeft het Hannoveraanse stamboek El Amigo goedgekeurd terwijl het Oldenburg-International stamboek hem heeft erkend. In maart 2018 heeft El Amigo in Verden aan een tweede driedaagse sporttest deelgenomen. Hij heeft daarbij 9,08 punten behaald, waarmee hij vierde is geworden van de negen deelnemende hengsten.
Tot eind 2022 zijn drie dochters van de hengst als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek en zijn vijf nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Eldorado Sunheup Z Zang (2013, MV. Quartz du Chanu SF) is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek, dat in 2021 en 2022 een aantal nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengst Inspirado (stamboeknaam Igor) KWPN (2013, MV. Padinus KWPN) is goedgekeurd door het Noord-Amerikaanse stamboek, dat in 2021 twee nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengst Ivoor KWPN (2013, MV. Verdi TN KWPN), is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd.

De hengst Jappaloep SA (Xander van de Zeshoek) KWPN (2014, MV. Coriano Holst) is in 2017 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. In 2019 heeft het Zangersheide stamboek drie nakomelingen van de hengst geregistreerd en het KWPN één.

De hengst Oberon van ’t Lohof BWP (2014, MV. Winningmood BWP) is in 2018 goedgekeurd door het Ierse Warmbloedpaardenstamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De hengst Kasper KWPN (2015, MV. Spartacus TN Hann) is goedgekeurd door het Estlandse stamboek. De database Sukuposti noemt tien geregistreerde nakomelingen, die in 2019 of 2020 zijn geboren.

De hengst Enelzkey SR AES (2016, MV. Papillon Rouge SF) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, dat in 2020 vijf nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengst La Vie Est Belle KWPN (2016, MV. Verdi TN KWPN) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek, dat in 2020 twee nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengst KMS Rooney BWP/NAD (stamboeknaam Ricardo van de Veldbalie BWP) is goedgekeurd door het BWP stamboek in Noord Amerika. Van hem is één nakomeling bekend.

De hengst Romeo van de Zeshoek BWP (2017, MV. Vigo d’Arsouilles BWP)  is in 2020 goedgekeurd door het BWP en is alleen in 2020 actief geweest in de fokkerij. Het BWP heeft negen veulens van hem geregistreerd.

De hengst Elbalthago PS OS (2018, V. Stakkatol OS) is in december 2021 in Neustadt-Glewe goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek en in januari 2022 erkend door het Oldenburg-International stamboek. In de herfst van 2022 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 50 dagen voor springpaarden. Daarbij is hij gewaardeerd met 8,25 punten.
Zijn prestaties in de fokkerij moeten worden afgewacht.

De hengst Emir de Toxandria Z Zang (2018, MV. Cento Lano Badwu) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De hengst Emperor DSP (2018, MV. Diarado Holst) is in januari 2021 goedgekeurd door het Brandenburg-Anhalt- en het Duitse Sportpaarden stamboek. In februari hebben het Oldenburg-International- en het Westfaalse stamboek Emperor erkend en in maart 2022 heeft het Hannoveraanse stamboek hem goedgekeurd. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De hengst ESI Romeo ISH (2018, MV. Colman Holst) is goedgekeurd door het Ierse Warmbloedpaardenstamboek. Van de hengst zijn twee nakomelingen bekend.

De hengst Nesquick TN KWPN ( 2018, MV. Quantum Holst) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De hengst Moon Jumper d’Aubry AES (2018, MV. Richebourg BWP) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De hengst Nanook d’Ecaussinnes SBS (MV. Darco BWP) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De anonieme DSP hengst (2019, MV. Cinsey Hann) is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Hij heeft in de herfst van 2022 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 50 dagen voor springhengsten, waar zijn prestaties zijn gewaardeerd met 7,86 punten. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De hengst Elkato Hann (2020, MV. Stakkato Hann) is in december 2022 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De anonieme Westfaalse hengst (2020, MV. Clarimo Holst) is in december 2022 in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

 

 

Nakomelingen in de sport

 

Horsetelex houdt sinds november 2014 alle uitslagen van de internationale paardensportwedstrijden bij. Volgens die gegevens zijn tot februari 2023 392 nakomelingen van Eldorado van de Zeshoek uitgebracht in de internationale springsport. Zij hebben samen een winsom van € 8.087.148.

Dertien nakomelingen hebben tot eind 2022 meer dan € 100.000 gewonnen:

Japatero VDM BWP, ruin, 2009, bruin, MV. For Pleasure Hann, fokkers Dirk en Ann Bruggeman – Carpenter.
Japatero VDM is een broer van de merrie Killer Queen VDM (zie onder). Japatero VDM is vanaf februari 2014 door Jos Verlooy (BEL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft in 2015 overwinningen behaald in Hasselt en Beervelde (2x). In 2017 zijn wedstrijden in Zandhoven en Lier gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Lier. In 2018 zijn wedstrijden in Lier, Hamburg, Knokke en Maastricht gewonnen en in 2019 is een wedstrijd in Bonheiden gewonnen.
Vanaf augustus 2019 is Emma Stoker (GBR) met Japatero VDM uitgekomen en zijn in 2019 tweede plaatsen behaald in wedstrijden in Lier en Salzburg. In 2020 zijn zowel in St.Tropez-Grimaud als in Opglabbeek een eerste en een tweede plaats behaald. In 2021 zijn twee wedstrijden in Lier gewonnen en is in twee wedstrijden in Knokke de tweede plaats behaald. Japatero VDM heeft een winsom van € 103.856;

Jeunesse BWP, merrie, 2009, bruin, MV.  Quasimodo vd Molendreef BWP, fokker C.V.B.A. De Manekam.
Jeunesse is van september 2014 tot juli 2022 door Yves Vanderhasselt (BEL) in de internationale springsport uitgebracht. In 2017 heeft de combinatie een wedstrijd gewonnen in Bonheiden en een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Brussel. In 2018 is in januari een overwinning behaald in de Grand Prix van Lier en is in mei met het Belgische team de landenwedstrijd tijdens het CSIO in Linz-Ebelsberg gewonnen, waarbij Jeunesse twee keer foutloos was. Ook is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Linz-Ebelsberg en is in december de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Lier. In 2019 is in april de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Lanaken en zijn met het Belgische team de landenwedstrijden tijdens het CSIO Sopot (juni) en het CSIO Calgary-Spruce Meadows (september) gewonnen. In de hoog gedoteerde Grand Prix van Calgary is de elfde plaats behaald. Ook is in september de vierde plaats behaald in de Grand Prix van Waregem. In 2020 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Lier en de derde plaats in een wedstrijd in Lanaken. Met het Belgische team is de derde plaats behaald  in een landenwedstrijd in La Baule. Jeunesse heeft een winsom van € 227.572;

Freedom KWPN, hengst, 2010, bruin, MV. Corland Holst, fokker M. Raaben.
Freedom is van juli 2016 tot november 2019 door Hanno Ellermann (EST) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2018 zijn tweede plaatsen behaald in de World Cup wedstrijden in Riga, Tallinn en Siauliai. Van augustus 2020 tot augustus 2022 is Freedom gereden door Paul-Richard Argus (EST). De combinatie is in 2020 tweede geworden in wedstrijden in Riga en Michalowice. In 2021 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Poznan en in 2021 is de Grand Prix van Pärnu gewonnen. In 2022 zijn derde plaatsen behaald in wedstrijden in Sopot Arena en Lier. Vanaf september 2022 is Saad Alajmi (KSA) met de hengst gestart. De combinatie heeft de overwinning behaald in de Grand Prix van Riyadh en is een maand later tweede geworden in een tweede Grand Prix in Riyadh. Ook is de tweede plaats behaald in een andere wedstrijd in Riyadh.
Begin februari 2023 heeft Freedom een winsom van € 102.949.

Killer Queen VDM BWP,
merrie, 2010, bruin, MV. For Pleasure Hann, fokker Dirk en An Bruggeman – Carpenter.
Killer Queen VDM is een zuster van de ruin Japatero VDM (zie boven). Killer Queen VDM is in 2016 door Walter Lelie (BEL) in Valkenswaard uitgebracht in enkele internationale springwedstrijden. Vanaf mei 2017 is Daniel Deusser (GER) met de merrie uitgekomen. De combinatie heeft in 2017 wedstrijden voor jonge springpaarden gewonnen in Valkenswaard (2x), Villach-Treffen (2x) en Knokke (2x), In 2018 zijn overwinningen behaald in de Grand Prix van Bonheiden en in wedstrijden in Knokke en Aken. Ook zijn tweede plaatsen behaald in wedstrijden in Bonheiden en Aken.
In 2019 zijn zeges geboekt in wedstrijden in Hamburg, Aken, Brussel en in de World Cup wedstrijd in Mechelen.
In 2020 zijn zowel in februari als in maart overwinningen behaald in een Grand Prix van Doha-Al Shaqab. In juni is de tweede plaats behaald in een Grand Prix in St.Tropez-Grimaud.
In 2021 zijn in twee Grand Prix’s in Wellington FL een eerste en een tweede plaats behaald. Later in het jaar zijn op de Olympische Spelen in Tokyo twee kwalificatie wedstrijden foutloos afgelegd, maar is in de finale de achttiende plaats bereikt. In de landenwedstrijd heeft het Duitse team zich teruggetrokken.
Daarna is in Brussel een wedstrijd gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix (€ 100.000). Bij het CHIO Aken zijn in de landenwedstrijd twee foutloze parcoursen afgelegd (het Duitse team is vijfde geworden) en is de ROLEX Grand Prix gewonnen (€ 330.000). Bij de finale van de Nations Cup in Barcelona is met het Duitse team de zesde plaats behaald. In de finale van de Global Champions League in Praag is de vijfde plaats behaald.
In 2022 is in Aken de vierde plaats behaald in de ROLEX Grand Prix en is een wedstrijd in Calgary-Spruce Meadows gewonnen. Bij de finale van de Global Champions League in Praag is met het St. Tropez Pirates team de achtste plaats behaald en in Londen is de tweede plaats behaald in een World Cup wedstrijd.
Eind 2022 heeft Killer Queen een winsom van € 2.468.984.

Elektric Blue P DSP, ruin, 2011, bruin, MV. For Pleasure Hann, fokker landbouwbedrijf Pfitzmann GbR.
Elektric Blue P is van maart 2016 tot en met maart 2018 door Helmut Schönstetter (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie heeft in San Giovanni in Marignano en Wiener Neustadt diverse wedstrijden, die alleen op strafpunten werden verreden, gewonnen.
Vanaf april 2018 is Max Kühner (AUT) met de ruin uitgekomen. In 2018 is een wedstrijd in Boedapest gewonnen en is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in München. In 2019 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Dortmund en zijn tweede plaatsen behaald in de World Cup wedstrijd in Londen-Olympia en in een wedstrijd in Villach-Treffen. Ook is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Waregem.
In 2020 zijn in Doha-Al Shaqab tweede plaatsen behaald in de Grand Prix en in een andere wedstrijd.
In 2021 heeft de combinatie de Grand Prix van ‘s-Hertogenbosch (€ 231.000) gewonnen. Ook zijn een wedstrijd in Londen en de Preis von Europa tijdens het CHIO Aken gewonnen. Verder zijn derde plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Knokke en Genève; de derde plaats in een World Cup wedstrijd in Lyon en de vierde plaats in de Grand Prix van Valkenswaard.
Bij de finale van de Global Champions League in Praag is met het team Sjanghai Swans de zesde plaats behaald.
In 2022 is bij het Wereldkampioenschap in Herning de zesde plaats behaald en in de finale van de World Cup in Leipzig is de negende plaats behaald.
Daarnaast is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Windsor (€ 100.000) en de vijfde in de Grand Prix van Stockholm.
Bij de finale van de Global Champions League in Praag is met het team Sjanghai Swans de derde plaats behaald (€ 267.000).
Begin februari 2023 heeft Elektric Blue P een winsom van € 1.536.618.

Geneve R KWPN,
ruin, 2011, bruin, MV. Berlin Holst, fokker M. Rietberg.
Geneve R is in november 2016 door Amy Ovens (GBR) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Vanaf september 2018 is Matthew Sampson (GBR) met hem uitgekomen. De combinatie heeft in 2018 wedstrijden gewonnen in Canteleu en Valencia-Oliva. In 2019 zijn overwinningen behaald in de Grand  Prix van Londen en in wedstrijden in Vejer de la Frontera (2x), Hamburg en Londen. Tweede plaatsen zijn behaald in Opglabbeek, Harthill-Bolesworth, Valencia-Oliva en Parijs-Villepinte (2x) en een derde plaats is behaald in de Grand Prix van Valencia-Oliva.
In 2020 is een wedstrijd in Valencia-Oliva gewonnen en is een tweede plaats behaald in Vejer de la Frontera.
In 2021 is een overwinning behaald in de Grand Prix van Valencia-Oliva en zijn tweede plaatsen behaald in wedstrijden in Kronenberg en Valencia-Oliva.
In 2022 is de tweede plaats behaald in een wedstrijd in Calgary-Spruce Meadows.
Begin februari 2023 heeft Geneve R een winsom van €  139.448.

Goodbye KWPN, merrie, 2011, bruin, MV. Amulet KWPN, fokker familie Weenink.
De merrie is in de maanden februari en maart 2017 door Emmelie Melssen (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Vanaf april 2017 is de merrie met een korte onderbreking gereden door Bliss Heers (USA). In 2017 en 2018 zijn zeven zeges geboekt in wedstrijden die alleen op strafpunten zijn verreden.
In juni en juli 2018 is Yves Houtackers (NED) met Goodbye in acht wedstrijden gestart waarbij overwinningen zijn behaald in Lier en Knokke.
In 2021 heeft Heers tweede plaatsen behaald in wedstrijden in Lexington KY, Sopot, Traverse Ciry MI, Rockwood ON en Calgary-Spruce Meadows AB.
In 2022 is in Vancouver-Langley BC een teamwedstrijd gewonnen en is individueel een tweede plaats behaald. Eind 2022 heeft Goodbye  een winsom van € 121.593.

Grandorado TN N.O.P.  KWPN, hengst, 2011, bruin, MV. Carolus II Holst, fokker mts. Rietberg en D.J. Verhoeven.
Grandorado TN N.O.P. is vanaf september 2016 door Willem Greeve (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2016 is deelgenomen aan het Wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden in Lanaken, waar twee foutloze kwalificatiewedstrijden zijn afgelegd. In de finale is de 47e plaats behaald.
In 2018 is in Lanaken de tweede plaats behaald in de finale van het Wereldkampioenschap voor zevenjarige springpaarden.
In 2019 is een wedstrijd voor jonge springpaarden gewonnen in Neumünster en in 2020 is de Grand Prix van Kronenberg gewonnen. Ook is in Kronenberg een derde plaats behaald. In 2021 is opnieuw een Grand Prix in Kronenberg gewonnen, zijn in wedstrijden in Exloo en Valencia-Oliva tweede plaatsen behaald en is de derde plaats behaald in een Grand Prix in Valencia-Oliva.
In 2022 is de Grand Prix van Leeuwarden gewonnen en is de tweede plaats behaald in een andere wedstrijd in Leeuwarden. Daarnaast is de derde plaats behaald in de ROLEX Grand Prix in ’s-Hertogenbosch (€ 105.000). Met het Nederlandse team is de derde plaats behaald in de landenwedstrijd in Rome en de vierde in de landenwedstrijd in Knokke.
Begin februari 2023 heeft Grandorado TN N.O.P. een winsom van € 247.588

Elwikke AES, merrie, 2012, bruin, MV. Quick Star SF, fokker C.A.M. van de Oetelaar en E. van der Vleuten.
De merrie is in 2017 door Erik van der Vleuten (NED) uitgebracht in de internationale springsport. Vanaf maart 2018 heeft Michael van der Vleuten (NED) de merrie gereden. De combinatie heeft in 2019 een wedstrijd in Kronenberg gewonnen en tweede plaatsen behaald in wedstrijden in Lier en Tubbergen.
In 2020 zijn in Opglabbeek de Grand Prix en een tweede wedstrijd gewonnen. In 2021 zijn in Ommen de Grand Prix en een tweede wedstrijd gewonnen. In wedstrijden in Opglabbeek en St. Tropez zijn een tweede, respectievelijk derde plaats behaald. In 2022 zijn in Kronenberg (2x) en Maastricht een Grand Prix gewonnen en verder zijn overwinningen behaald in wedstrijden in Monte Carlo, Londen en Maastricht. Tweede plaatsen zijn behaald in de Grand Prix van La Coruña en een wedstrijd in Cannes. Ook is de vierde plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Londen.
Begin februari 2023 heeft Elwikke een winsom van € 252.081.

Halita O KWPN, merrie, 2012, bruin, MV. Heartbreaker KWPN, fokker P. Oosterbos.
De merrie is in 2019 door Alain Collette (BEL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Van januari 2020 tot augustus 2022 is Petronella Andersson (SWE) met haar uitgekomen. In 2021 is een wedstrijd in Brussel gewonnen en is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Wellington FL.
In 2022 is de vierde plaats behaald in een Grand Prix in Wellington FL. Met het Zweedse team is de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd in Knokke en de vierde plaats in de landenwedstrijd in La Baule. Vanaf november 2022 is de merrie gereden door Mimi Gochman (USA) en is de Grand Prix van Monterrey gewonnen.
Begin februari 2023 heeft Halita O een winsom € 113.855.

Highway M TN KWPN, hengst, 2012, bruin, MV. Chellano Z Holst, fokker P. Verdellen.
De hengst is van juli 2018 tot augustus 2019 door Zoï Snels (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht, waarbij in 2019 een tweede plaats is behaald in een wedstrijd in Eschweiler. Vanaf augustus 2019 is Willem Greve (NED) met de hengst in wedstrijden uitgekomen, waarbij in 2019 een wedstrijd in Wierden is gewonnen. In 2020 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Neumünster en is de tweede plaats behaald in Braunschweig. In 2021 zijn twee wedstrijden in Opglabbeek gewonnen, twee in Valencia-Oliva en één in Kronenberg. Tweede plaatsen zijn behaald in Valkenswaard en Brussel. In 2022 zijn overwinningen behaald in de Grand Prix van Mechelen en wedstrijden in Vejer de la Frontera en Rotterdam. Tweede plaatsen zijn behaald in de Grand Prix van Riesenbeck en wedstrijden in Lier, ’s-Hertogenbosch, Kronenberg en Knokke.
Begin februari 2023 heeft Highway M TN een winsom van € 154.809.

Morris Horta BWP, hengst, 2012, schimmel, MV. Vigo d’Arsouilles BWP, fokker Wim van Rossum.
De hengst is in september 2019 door Walter Lelie (BEL) in Lanaken zonder succes uitgebracht in het Wereldkampioenschap voor zevenjarige springpaarden. In 2020 is Kevin Mealiff (USA) in een aantal Amerikaanse wedstrijden gestart.
Vanaf 2021 is de hengst uitgebracht door Martien van der Hoeven (USA), waarbij vier tweede plaatsen zijn behaald wedstrijden in Katy TX en een tweede en een derde plaats in wedstrijden in Traverse City MI. In 2022 is een overwinning, een tweede en een derde plaats behaald in wedstrijden in Katy TX. Daarnaast zijn twee derde plaatsen behaald in Ocala FL. In twee Grand Prix wedstrijden in Tryon NC zijn een tweede en een vijfde plaats behaald en in Lexington KY zijn twee vierde plaatsen behaald. Begin februari 2023 heeft Morris Horta een winsom van € 160.650.

Yogo Santa Rosa CCDM, merrie, 2012, zwart, MV. Fergar Mail SF, fokker NN
De merrie is van november 2019 tot eind 2021 door Patricio Pasquel (MEX) uitgebracht in internationale springwedstrijden. In 2020 zijn overwinningen behaald in wedstrijden in Guadalajara, Balvanera en Coapexpan en tweede plaatsen zijn behaald in Balvanera (2x), Leon (2x) en San Miguel de Allende.
In 2021 zijn wedstrijden in Coapexpan (3x) en San Miguel de Allende gewonnen en zijn tweede plaatsen behaald in wedstrijden in Coapexpan, Kronenberg en San Miguel de Allende.
In 2022 is Ana Sofia Legorreta Hernandez (MEX) met de merrie uitgekomen, waarbij een wedstrijd in Guadalajara is gewonnen. Met het Mexicaanse team is de landenwedstrijd in Vancouver-Langley gewonnen. In San Miguel de Allende is een tweede plaats behaald en daarnaast in de derde plaats behaald in de Grand Prix van Vancouver-Langley.
Eind 2022 heeft Yogo Santa Rosa een winsom € 104.334.

 


Index en ranking

 

Eldorado van de Zeshoek heeft bij het KWPN een springindex van 135 met een betrouwbaarheid van 95 %. Volgens het genetisch protocol wordt bij zijn nakomelingen vaker dan normaal een week verloop van de lendenen, een hol voorbeen, een weke kootstand, en hoge verzenen vastgesteld. De stap van de nakomelingen is nog wel eens frans, terwijl veel nakomelingen een goede dragende galop hebben. Bij het springen valt de uitstekende voorbeentechniek op.

De World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) publiceert sinds 2009 jaarlijks ranglijsten met de 100 best verervende hengsten voor de disciplines dressuur-, spring- en samengestelde wedstrijdsport. Eldorado van de Zeshoek staat sinds 2019 in deze lijst. Onderstaand wordt daarvan een overzicht gegeven.

Jaar Plaats Punten
2019 onbekend onbekend
2020 17 3.533
2021 12 7.572
2022 9 13.002

 

 

Zonen die aan de fokkerij hebben bijgedragen

 

 

1.   Grandorado TN N.O.P. KWPN 528003201101482 Stb.

Grandorado TN N.O.P. KWPN (V. Eldorado van de Zeshoek BWP) is een bruine hengst met een stokmaat van 173 cm. Hij is op 10 april 2011 geboren en is gefokt door Dick Verhoeven en Marius Rietberg uit Holten, dat circa 20 km ten oosten van Deventer in het zuiden van de provincie Overijssel ligt. De moeder van Grandorado TN N.O.P. is de bruine merrie Mom’s Charmieque KWPN ster sport (2007, V. Carolus II Holst). Volgens een KWPN-rapportage is zij een voldoende ontwikkelde merrie met een stokmaat van 162 cm, die goed in het rechtshoekmodel staat en een neerwaartse romprichting heeft. Haar hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is ruim voldoende van lengte en bespiering. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is iets kort en steil. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn voldoende ontwikkeld. De croupe is ruim voldoende van lengte en ligging. De broekspier is goed van lengte. De voor- en achterbenen zijn correct gesteld. De koten zijn goed gesteld en goed van lengte. De hoeven ruim voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit. Het fundament is hard. De stap is zuiver en goed van ruimte. De draf is krachtig, voldoende van ruimte en goed gedragen. De galop is goed van ruimte, voldoende krachtig met veel balans.

Tweede moeder van Grandorado TN N.O.P. is de bruine Termieque KWPN elite prest (2000, V. Baloubet du Rouet SF).
Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Pikeur Global Champion KWPN (2015, V. Global Express VDL) en Emeron Westf (2019, V. Emerald van ’t Ruytershof BWP)
Pikeur Global Champion is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en Emeron door het Westfaalse- en het Oldenburg-International stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Grandorado TN een afstamming met 38,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 37,5 % Holsteins bloed en 13,3 % Selle Français bloed.

Grandorado TN is in februari 2014 op de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Grandorado TN omschreven als een royaal ontwikkelde hengst die goed in het rechthoekmodel staat met een neerwaartse romprichting. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van vorm en lengte en voldoende van bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en is goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug valt achter de schoft weg, is goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De lendenen zijn voldoende van bespiering en ruim voldoende aangesloten. De croupe is licht hellend, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is van voren gezien rechtsvoor frans gesteld en van terzijde gezien correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn correct gesteld en goed van lengte. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit.

In het najaar van 2014 heeft Grandorado TN in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 50 (47) dagen. Over zijn verrichtingen is gerapporteerd dat hij een eerlijke en iets gevoelige hengst is met een ruim voldoende tot goede instelling. Hij heeft veel bereidheid tot werken, laat zich ruim voldoende bewerken en heeft een goede mond. De stap is voldoende tot ruim voldoende van ruimte. De draf is matig krachtig en voldoende van ruimte. De galop heeft ruim voldoende afdruk, is gedragen en goed van ruimte. In beweging heeft de hengst een ruim voldoende houding en balans maar zou meer souplesse moeten hebben. Grandorado TN springt met zeer goede reflexen en een zeer goed lichaamsgebruik. De hengst springt met een zeer goede techniek en maakt de sprong achter zeer goed af. Grandorado TN lijkt voorzichtig en toont zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Grandorado TN veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 6,5 voor de stap, een zes voor de draf en een zeven voor de houding en balans. De galop is gewaardeerd met een acht, de reflexen, de techniek en het vermogen alle drie met een negen, de rijdbaarheid en instelling met een zeven en de aanleg als springpaard met een 8,5.
Twaalf springpaardhengsten, waaronder Grandorado TN, zijn na afloop van het onderzoek door het KWPN goedgekeurd en ingeschreven in het stamboek. Grandorado TN was daarvan de hoogst gewaardeerde hengst.

In augustus 2016 heeft het KWPN ruim twintig veulens van Grandorado TN beoordeeld, Daarover is gemeld dat het goed ontwikkelde veulens waren, die goed in het rechthoekmodel staan met verschillende keren een neerwaartse romprichting. De rug is meermalen gezonken. De croupe is regelmatig hellend maar heeft wel genoeg lengte. Het achterbeen is wisselend gesteld, doorgaans correct, maar ook een steil en sabelbenig gesteld achterbeen is geconstateerd.  De stap is goed van ruimte maar meermalen frans. De draf is ruim voldoende van ruimte en vertoont voldoende souplesse met een wat duwend achterbeengebruik. De galop is ruim voldoende van ruimte met voldoende balans.

Grandorado TN is in 2015 erkend, c.q. goedgekeurd door het Oldenburg-International- en het  Anglo-Europese stamboek; in 2016 door het Zangersheide stamboek; in 2017 door het Hannoveraanse stamboek en in 2019 door het Holsteinse- en het Selle Français stamboek.

Grandorado TN heeft in 2015 de Nederlandse hengstencompetitie klasse L gewonnen. Hij is vanaf september 2016 door Willem Greeve (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2016 is deelgenomen aan het Wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden in Lanaken, waar twee foutloze kwalificatiewedstrijden zijn afgelegd. In de finale is de 47e plaats behaald.
In 2018 is in Lanaken de tweede plaats behaald in de finale van het Wereldkampioenschap voor zevenjarige springpaarden. In 2019 is een wedstrijd voor jonge springpaarden gewonnen in Neumünster en in 2020 is de Grand Prix van Kronenberg gewonnen. Ook is in Kronenberg een derde plaats behaald. In 2021 is opnieuw een Grand Prix in Kronenberg gewonnen, zijn in wedstrijden in Exloo en Valencia-Oliva tweede plaatsen behaald en is de derde plaats behaald in een Grand Prix in Valencia-Oliva. In 2022 is de Grand Prix van Leeuwarden gewonnen en is de tweede plaats behaald in een andere wedstrijd in Leeuwarden. Daarnaast is de derde plaats behaald in de ROLEX Grand Prix in ’s-Hertogenbosch (€ 105.000). Met het Nederlandse team is de derde plaats behaald in de landenwedstrijd in Rome en de vierde in de landenwedstrijd in Knokke.
Begin februari 2023 heeft Grandorado TN N.O.P. een winsom van € 247.588.

Tot en met 2022 heeft het KWPN 508 hengstveulens en 576 merrieveulens van Grandorado TN geregistreerd. Tot eind 2022 zijn 58 dochters als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waarbij zestien dochters het elitepredicaat hebben ontvangen, zes het keurpredicaat en 31 het sterpredicaat. Dat betekent dat 95 % (!) van de geregistreerde fokmerries een predicaat heeft ontvangen.
Het NRPS heeft vier nakomelingen geregistreerd.

In Duitsland is één dochter van Grandorado TN geregistreerd als fokmerrie en zijn 37 nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd.
Het SBS heeft 17 nakomelingen van Grandorado vastgelegd.
In de jaren 2019 – 2022 zijn in Frankrijk 502 merries geïnsemineerd met sperma van Grandorado TN. Daaruit zijn 218 veulens geregistreerd en daarvan heeft het Selle Français er 197 in het veulenboek ingeschreven.

Het Anglo-Europese stamboek heeft 132 nakomelingen van Grandorado TN geregistreerd, waarvan een aantal ook door een ander stamboek is geregistreerd.

Volgens de Horsetelex database heeft het Zangersheide stamboek 103 nakomelingen van Grandorado geregistreerd en het BWP 20

Dochter Quincy van de Noordheuvel BWP, 2016, bruin, MV. Heartbreaker KWPN, is de moeder van de hengst Twister van de Noordheuvel BWP (2019, V. Cantona TN Zang), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek.

Tot en met 2022 zijn elf zonen van Grandorado TN goedgekeurd voor de fokkerij:
George Washington KWPN (2016), Gran-Nabab Z Zang (2016), Ladalco-Z KWPN (2016), Lamaze TN KWPN (2016), Landorado A J KWPN (2016), Lucky Luck KWPN (Le Quirky Jr.) (2016), Gillis van de Vosberg Zang (2017), More Special KWPN (2017), Gentleman d’Aubry AES (2018), Casanova NW SP (2019) en Onassis KWPN (2019).

De hengst Lucky Luck (Le Quicky Jr.) KWPN wordt besproken in hoofdstuk 1.1. De overige goedgekeurde zonen hebben eind 2022 (nog) minder dan vijftien geregistreerde nakomelingen en worden hieronder kort aangeduid.

De hengst George Washington KWPN (MV. Up to Date KWPN) is goedgekeurd door het NRPS, maar van hem zijn nog geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Gran-Nabab Z Zang (MV. Nabab de Reve BWP) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, dat vijf nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengst Ladalco-Z KWPN (MV. Orame KWPN) is goedgekeurd door het Litouwse stamboek, dat zeven nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De hengst Lamaze TN KWPN (MV. Carthago Holst) is goedgekeurd door het Zangersheide-, het Anglo-Europese- en het Tsjechische stamboek. Van de hengst zijn nog geen nakomelingen bekend,
Lamaze TN is in 2021 en 2022 door Lars Bonhof (NED) in internationale 1.20 – 1.25 m. springwedstrijden uitgebracht.

De hengst Landorado A J KWPN (MV. Zirocco Blue VDL SF) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Gillis van de Vosberg Zang (2017, MV. Concorde KWPN) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen bekend.

De hengst More Special KWPN (MV. I’m Special de Muze BWP) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Gentleman d’Aubry AES (MV. Verdi TN KWPN) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Casanova NW SP (MV. Carrigo Holst) is goedgekeurd door het Poolse Sportpaarden stamboek, maar van hem zijn nog geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Onassis TN KWPN (MV. Quasimodo van de Molendreef BWP) is in 2022 door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Nadat hij het verrichtingsonderzoek in 2022 in Ermelo heeft afgewerkt en daarbij is gewaardeerd met cijfers van 7.0 – 8,5, is hij goedgekeurd voor de fokkerij. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

Grandorado TN heeft bij het KWPN een springindex van 124 met een betrouwbaarheid van 88 %. Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel blijkt dat bij de nakomelingen vaker dan normaal een week verloop van de lendenen en smalle hoeven worden vastgesteld. Ook een Franse stand komt relatief vaak voor. Bij het vrij springen presteren de nakomelingen over het algemeen uitstekend.

Op basis van zijn fokkerijprestatie heeft Grandorado TN tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2023 het keurpredicaat ontvangen.

Door het KWPN is Grandorado TN uitgeroepen tot Springpaard van het jaar 2022.

 

 

1.1.  Lucky Luck (Le Quirky Jr.) KWPN 528003201607709 Stb

 

Lucky Luck KWPN (V. Grandorado TN) is een bruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is op 9 mei 2016 geboren en is gefokt door Johan Jonker uit Hattem, dat in het uiterste noorden van de provincie Gelderland aan de rivier de IJssel ligt.

De moeder van Lucky Luck is de bruine merrie Cannie Z Zang (2002, V. Canabis Z Holst). Volgens een KWPN-rapportage is zij een goed ontwikkelde, aansprekende merrie met een stokmaat van 1.70 m, die ruim voldoende in het rechthoekmodel staat. Haar hoofd is sprekend met een mooi groot oog. De nek is voldoende van lengte met een ruim voldoende lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en ruim voldoende van ligging. De rug is ruim voldoend van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is hellend van ligging, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld en het achterbeen is een fractie steil gesteld. De koten zijn ruim voldoende van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goed ontwikkelde verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De stap is ruim voldoende  van ruimte en voldoende van souplesse.

Tweede moeder van Lucky Luck is de vos Kim KWPN (1992, V. Dreamstreet Holst).

Gerekend over acht generaties heeft Lucky Luck een afstamming met 43,8 % Holsteins bloed, 28,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 16,4 % Selle Français bloed.

Lucky Luck is in januari 2019 op de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Lucky Luck omschreven als een royale, aansprekende hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd hals verbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schouder is goed van lengte en ligging. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn goed aangesloten en ruim voldoende bespierd. De croupe is goed van ligging, ruim voldoende tot goed van lengte en goed van bespiering. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is van terzijde gezien een fractie bokbenig en van voren gezien licht toontredend. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is ruim voldoende en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en ruim voldoende van kwaliteit. De rechter voorvoet is iets smaller. De verzenen zijn ruim voldoende ontwikkeld.

Tijdens de hengstenkeuring is Lucky Luck uitgenodigd voor de kampioenskeuring en is daarin al zevende geplaatst.
Naar aanleiding daarvan is een discussie ontstaan in hoeverre de ongelijke voorvoeten invloed zouden moeten hebben op de kampioenskeuring of zelfs goedkeuring voor de fokkerij in de weg zou moeten staan.

Na de keuring is Lucky Luck verkocht aan de Ier Paddy Quirke en is de naam van de hengst gewijzigd in Le Quirky Jr.

Van 16 april tot en met 1 juni 2019 heeft Le Quirky Jr. in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Over zijn prestaties tijdens het onderzoek is door het KWPN gerapporteerd dat Le Quirky Jr. een eerlijke, betrouwbare, fijn te rijden hengst met een goede instelling is. Hij heeft zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is voldoende van ruimte en souplesse. De draf is lichtvoetig, gedragen en ruim voldoende van ruimte. In beweging heeft de hengst een goede houding en een goede balans. De galop is lichtvoetig, actief met een goede ruimte en zeer veel balans. Le Quirky Jr. springt zeer goed met het lichaam naar boven met zeer goede reflexen, zeer veel lichaamsgebruik en een goede voorbeentechniek waarbij de sprong achter zeer goed wordt afgemaakt. Le Quirky Jr. lijkt voorzichtig en toont zeer veel atletisch vermogen. Als springpaard heeft Le Quirky Jr. zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

De prestaties van Le Quirky Jr. zijn gewaardeerd met een zes voor de stap, een zeven voor de draf en achten voor de houding en balans, de rijdbaarheid en de instelling. Verder zijn de galop, de reflexen, de techniek, het vermogen en de aanleg als springpaard allen met een negen gewaardeerd.
Na het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN negen hengsten goedgekeurd  waaronder Le Quirky Jr., die de hoogst gewaardeerde hengst van de groep was.

Het KWPN verwacht dat Le Quirky Jr. het model en de rijdbaarheid kan verbeteren en springkwaliteit, en met name atletisch vermogen, kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Volgens het internetmedium Horses is Le Quirky Jr. na het verrichtingsonderzoek naar Ierland gegaan, waar zijn eigenaar hem op zijn stoeterij Ballymureen Stud in Littleton, dat circa 40 km ten noordoosten van Tipperary ligt, in 2020 beschikbaar heeft gesteld voor de fokkerij.
Het Irish Horse Register heeft in 2021 87 nakomelingen van hem geregistreerd. Opvallend daarbij is dat het Irish Horse Register de oorspronkelijke naam Lucky Luck gebruikt.
In 2021 is Lucky Luck naar Chloe Breen in Hickstead in Engeland gegaan. Het Anglo-Europese stamboek heeft in 2022 negen in Engeland geboren veulens van de hengst geregistreerd.

 

 

 

2.   Grodino KWPN 528003201108062 Stb.

 

Grodino KWPN (V. Eldorado van de Zeshoek BWP) is een blauwschimmel hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 18 april 2011 en is gefokt door J. van Loon uit Valkenswaard.
Grodino is een broer van de door het Anglo-Europese stamboek goedgekeurde hengst Haran KWPN (2012) en van de door het NRPS goedgekeurde hengst El Morado KWPN (2017, zie hfdst. 7.)

De moeder van genoemde hengsten is de schimmel merrie Sorina KWPN prestatie (1999, V. Celano Holst).
Volgens een KWPN-rapportage is zij is een goed ontwikkelde en ruim voldoende langgelijnde merrie met een stokmaat van 166 cm. De romprichting is iets neerwaarts. Het hoofd is aansprekend met een mooi oog. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte en bespiering. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en is voldoende van lengte. De schouder is voldoende van lengte en goed van ligging. De rug is voldoende van lengte, iets week en zou meer bespiering mogen hebben. De lendenen zijn wat arm bespierd. De croupe is goed van ligging en goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien iets onderstandig en van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is een fractie steil. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn goed van vorm en kwaliteit. Het fundament is hard en droog. De stap is ruim, zuiver en voldoende krachtig. De draf heeft veel ruimte, een goede buiging in de gewrichten en is daarbij krachtig.

Tweede moeder is de bruine Morina KWPN (1994, V. Concorde KWPN).
De moederlijn is van oorsprong Gronings en loopt terug naar de merrie Mollie GrPS (1899, V. Martin Oldbg).

Gerekend over acht generaties heeft Grodino een afstamming met 36,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,9 % Holsteins bloed en 10,2 % Nederlands bloed.

Grodino is in februari 2014 op de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Grodino beschreven als een royaal ontwikkelde hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte en vorm en voldoende bespierd. De schoft is goed van lengte en ruim voldoende ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en ruim voldoende  aangesloten. De croupe is ruim voldoende van lengte, goed van ligging en goed van bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld maar iets lang. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed van vorm en kwaliteit.

Grodino heeft in het voorjaar van 2014 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Over zijn prestaties is meegedeeld dat Grodino een iets kijkerige hengst is met een ruim voldoende instelling. De hengst heeft ruim voldoende bereidheid tot werken, laat zich goed bewerken en heeft een goede mond. De stap is weinig tactmatig en voldoende van ruimte. De draf is voldoende tot ruim voldoende van ruimte. De galop is krachtig, goed gedragen en goed van ruimte. In beweging heeft de hengst een goede houding en ruim voldoende balans. Grodino springt met goede tot zeer goede reflexen. Hij springt met een goede tot zeer goede beentechniek maar zou meer moeten basculeren. Hij maakt de sprong achter goed af. Grodino lijkt voorzichtig en toont zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Grodino veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

De prestaties van Grodino zijn gewaardeerd met een zes voor de stap, een 6,5 voor de draf, een 7,5 voor de houding en balans en een 8,5 voor de galop. Ook de reflexen en de techniek zijn gewaardeerd met een 8,5; het vermogen met een negen en de rijdbaarheid en instelling met een zeven. Voor de aanleg als springpaard is een acht gegeven. Tien hengsten hebben het volledige onderzoek afgewerkt en daarvan is Grodino als derde geëindigd.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Grodino goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek. Verwacht wordt dat Grodino maat en vermogen kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

In augustus 2015 heeft het KWPN een groep veulens van Grodino beoordeeld en gerapporteerd dat Grodino een uniforme collectie, voldoende ontwikkelde veulens heeft getoond. De veulens staan ruim voldoende in het rechthoekmodel en hebben  een neerwaartse romprichting. De hals is goed van lengte, verticaal gesteld met vaak een onderhals. De rug is goed van lengte en doorgaans gezonken. De croupe is hellend en kort waarbij de broekspier langer door moeten lopen. Het voorbeen is iets frans gesteld. Het achterbeen is correct gesteld, soms iets lang en staat dan achter de massa. Het beenwerk is hard en passend van omvang. De stap is goed van ruimte en souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte en heeft een ruim voldoende souplesse. De veulens galopperen lichtvoetig met een ruim voldoende ruimte en balans.

Grodino is tot en met 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het KWPN heeft 42 merrieveulens en 16 hengstveulens van hem geregistreerd.
Van de merries zijn er tot 2023 acht als fokmerrie opgenomen in het stamboek; twee van hen hebben het sterpredicaat ontvangen, twee zijn keurmerrie geworden en drie zijn elitemerrie geworden.

Grodino is van juni 2017 tot oktober 2020 door Ben Schröder (NED) in internationale springconcoursen uitgebracht. Daarna heeft Gerco Schröder (NED) de hengst op twee concoursen uitgebracht en in 2021 is Senna Everse (NED) met de hengst gestart. Zij is met Grodino tweede geworden in een wedstrijd in Wierden en derde in Hagen am Teutoburger Wald. Grodino heeft een winsom van € 3.161.

Grodino heeft een springindex van 129 met een betrouwbaarheid van 71 %. Uit het genetisch profiel dat het KWPN van Grodino heeft gepubliceerd komt naar voren dat bij nakomelingen van Grodino vaker dan gemiddeld een korte kruislengte wordt geconstateerd. Bij het vrij springen van de nakomelingen valt de goede voorbeentechniek op.

 


3.   Heavy Metal KWPN 528003201201544

 

Heavy Metal KWPN (V. Eldorado van de Zeshoek BWP) is een bruine hengst met een stokmaat van 174 cm. Hij is op 12 april 2012 geboren en is gefokt door G. Lindeboom en E.J. Meijer uit Dalfsen, dat  circa 15 km ten oosten van Zwolle in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Heavy Metal is de bruine merrie Whisper Queen KWPN (2003, V. Numero Uno KWPN) en tweede moeder is de bruine Kickyqueen KWPN elite prestatie sport (1992, V. Voltaire Hann).
Kickyqueen is ook de moeder van de hengst Tyson KWPN (2000, V. Numero Uno KWPN), die door het Zangersheide- en het Ierse Warmbloed stamboek is goedgekeurd.

Gerekend over acht generaties heeft Heavy Metal een afstamming met 38,3 % Holsteins bloed,  32,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 11,7 % Selle Français bloed.

Heavy Metal is in 2015 goedgekeurd door het BWP, het SBS en het Anglo-Europese stamboek. Bij het SBS heeft Heavy Metal een AA notering voor type, beweging en springen en was daarmee de beste van zijn jaargang
Het BWP heeft gepubliceerd dat Heavy Metal een sportieve hengst met veel formaat is, die goed in het rechthoekmodel staat. Zijn front is mooi met een sprekend hoofd en een goedgevormde hals. De schoft-schouderpartij is goed. De lengte en het verloop van de rug is goed. De helling van het kruis is goed en de broekspier is lang. Het fundament is goed ontwikkeld en droog. De hoefvorm is goed. De verzenen zijn wat laag. Het beenwerk is correct gesteld en heeft lengte. De stap is voldoende ruim. De draf is goed met goede ruimte, afdruk en balans. De galop is ruim en soepel. Op de harde bodem is de stap goed en draaft hij met veel ruimte en kracht. Bij het vrij springen toont hij veel inzet. Hij springt met een goede beentechniek en goed lichaamsgebruik. Hij toont voldoende vermogen. Onder het zadel is de looplust en Rittigkeit goed. Zijn stap en draf zijn goed met voldoende ruimte en afdruk. Hij heeft een zeer goede galop met ruimte en evenwicht. Onder het zadel springt hij met goede reflexen en een goed voorbeengebruik. Hij is soms wat kijkerig, waardoor hij zijn sprong minder mooi afwerkt. Hij toont voldoende vermogen. Heavy Metal is een aansprekende ruim gelijnde hengst waarvan verwacht wordt dat hij moderne springpaarden zal leveren.

Heavy Metal is tot 2019 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het BWP heeft 22 nakomelingen geregistreerd, het SBS 28 en het AES zes.

 


4. Highway M TN  KWPN 528003201201422 Stb.

 

Highway M TN KWPN (V. Eldorado van de Zeshoek BWP) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is geboren op 8 maart 2012 en is gefokt door P. Verdellen uit Horst, dat circa 10 km ten noordwesten van Venlo in de provincie Limburg ligt.
De moeder van Highway M TN is de schimmel merrie Zelana V KWPN (2004, V. Chellano Z Holst) .
Het KWPN heeft gerapporteerd dat Zelana V een ruim voldoende ontwikkelde aansprekende merrie is, die ruim voldoende in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is sprekend met een helder oog. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is voldoende van vorm, goed van lengte en voldoende van bespiering. De schoft is voldoende ontwikkeld en voldoende van lengte. De schouder is steil en goed van lengte. De rug is iets gezonken en voldoende van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is iets hellend, iets kort en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is een fractie recht. De koten zijn passend van lengte en achter correct en vóór wat week gesteld. De hoeven zijn normaal ontwikkeld en goed van kwaliteit met lage verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en voldoende van kwaliteit. De stap is zuiver en goed van ruimte en goed van souplesse. De draf is goed van ruimte met een goede houding en een goed ondertredend achterbeen. De galop is krachtig, ruim voldoende van ruimte, gedragen met een goede houding.

Tweede moeder van Highway M TN is de bruine Uvita V KWPN (2001, V. Darco BWP).

Gerekend over acht generaties heeft Highway M TN een afstamming met 39,1 % Holsteins bloed,  33,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 10,9 % Selle Français stamboek.

Highway M TN is in februari 2015 door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het stamboek heeft daarbij Highway M TN omschreven als een ruim voldoende tot goed ontwikkelde hengst met uitstraling, die ruim voldoende in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een correcte hoofd-hals verbinding. De hals is goed van vorm, iets horizontaal aangezet, ruim voldoende tot goed van lengte en ruim voldoende bespierd. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en iets steil. De rug is ruim voldoende van lengte en voldoende van bespiering. De lendenen zijn arm bespierd en zouden beter moeten aansluiten. De croupe is goed van ligging, ruim voldoende van lengte en voldoende bespierd. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is iets steil. De koten zijn lang en iets week gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn voldoende van vorm, goed ontwikkeld en voldoende van kwaliteit. De verzenen linksvoor zijn iets hoger dan rechtsvoor.

Highway M TN heeft in de herfst van 2015 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 50 dagen. Daarover heeft het KWPN gerapporteerd dat Highway M TN een eerlijke en betrouwbare hengst met een zeer goede instelling is. Hij heeft veel tot zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is voldoende tot ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is matig krachtig en voldoende van ruimte en souplesse. Het gebruik van het voorbeen in draf is vlak. De galop is goed van ruimte en balans maar moet nog krachtiger worden. In beweging heeft de hengst een ruim voldoende houding en balans. Highway M TN springt met zeer veel afdruk en goed met het lichaam omhoog met goede tot zeer goede reflexen. De hengst springt met veel lichaamsgebruik en een goede techniek op een oxer. Op een steilsprong is het voorbeen soms grijpend. De sprong wordt achter goed afgemaakt. Highway M TN lijkt voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Highway M TN veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

De prestaties van Highway M TN zijn gewaardeerd met een 6,5 voor de stap, een zes voor de draf, een zeven voor de houding en balans en een acht voor de galop. De springtechniek is gewaardeerd met een acht en voor de reflexen, het vermogen, de rijdbaarheid en de aanleg als springpaard is vier keer een 8,5 gegeven.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Highway M NT goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek. Daarbij is aangegeven dat van Highway M TN  wordt verwacht dat hij instelling, lichtvoetigheid en reflexen kan  toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

In augustus 2018 heeft het KWPN een groep veulens van Highway M TN beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat Highway M TN een uniforme collectie doorgaans goed ontwikkelde, rijtypische veulens toonde, die ruim voldoende in het rechthoekmodel staan. De halzen zijn lang, goed gevormd, soms iets horizontaal aangezet met ruim voldoende bespiering. De rug en lendenen zijn goed van lengte en bespiering en goed aangesloten. De croupe is in veel gevallen hellend en zou ook wat meer lengte kunnen hebben. Het voorbeen is overwegend correct gesteld. Het achterbeen is wisselend gesteld, overwegend correct maar ook enkele malen werd een steil of sabelbenig achterbeen vastgesteld. De stap is goed van ruimte en verschillende keren wordt het voorbeen dan frans gesteld. De draf is ruim voldoende tot goed van ruimte, souplesse en afdruk. De veulens van Highway M TN galopperen lichtvoetig, ruim met veel souplesse en afdruk en een goede balans. De veulens waarderen zich doorgaans in beweging op.

Tot en met 2022 heeft het KWPN van Highway M TN 93 hengstveulens en 104 merrieveulens geregistreerd. Van de dochters zijn er tot eind 2022 negen als fokmerrie ingeschreven in het stamboek, waaronder twee elitemerries, één keurmerrie en zes stermerries. Dat houdt in dat alle (!) ingeschreven fokmerries een predicaat hebben ontvangen.

Volgens gegevens van het KWPN heeft Highway M TN een springindex van 139 met een betrouwbaarheid van 67 %.
Bij de nakomelingen van Highway M TN wordt vaker dan normaal een week verloop van de lendenen vastgesteld.

 


5. Korado de Baudignies SBS 056007000K57100

 

Korado de Baudignies SBS (V. Eldorado van de Zeshoek BWP) is een zwarte hengst. Hij is op 5 mei 2016 geboren en is gefokt door Philippe de Donder uit Mourcourt, dat circa vijf km ten noorden van Tournai (Doornik) is de Belgische provincie Henegouwen ligt.
De moeder van Korado de Baudignies is de schimmel merrie Fedra les Hauts BWP (2005, V. Darco BWP) en tweede moeder is de schimmel Insurance D KWPN prestatie sport (1990, V. Cavalier KWPN).
Insurance D is ook de tweede moeder van de hengsten Elios de l’Epinette SBS (2010, V. Ogano Sitte SBS) en Jule de l’Epinette SBS (2015, V.  Dayton Sitte SBS), die beiden zijn goedgekeurd door het SBS.

Gerekend over acht generaties heeft Korado de Baudignies een afstamming met 30,5 % Engels- en Arabisch volbloed, 25,8 % Holsteins bloed, 18.75 % Nederlands (Sgldt, NSTg, Sgrt en NWP) bloed, 10,9 % Hannoveraans bloed en 10,2 % Selle Français bloed.

Korado de Baudignies is in 2019 goedgekeurd door het SBS. Tot eind 2022 heeft het SBS 31 veulens van de hengst geregistreerd.

 

 

6.   Lianko KWPN 528003201603704

 

Lianko KWPN (V. Eldorado van de Zeshoek BWP) is een bruine hengst die op 22 mei 2016 is geboren. Hij is gefokt door C. Schaafsma uit Vries en N. Eggink uit Onnen. Beide plaatsen liggen circa tien km van elkaar ten zuiden van de stad Groningen. De moeder van Lianko is de donkerbruine elitemerrie Cumarna KWPN (2007, V. Grafiet KWPN) en tweede moeder is de donkerbruine stermerrie Sumarna KWPN (1999, V. Lancelot KWPN).

Gerekend over acht generaties heeft Lianko een afstamming met 35,9 % Holsteins bloed, 33,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 13,3 % Nederlands (Sgldt en NWP) bloed.

Lianko is in 2020 in Engeland goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, dat in de jaren 2021 en 2022 negentien veulens van hem heeft geregistreerd.

Lianko is in 2021 door Adam Ellery (GBR) en Bert Lips (NED) in internationale 1.10 – 1,15 m. springwedstrijden voor jonge paarden uitgebracht.

 

 

7.   El Morado KWPN 528003201703944

 

El Morado KWPN (V. Eldorado van de Zeshoek BWP) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 26 mei 2017 en is gefokt door J. van Loon uit Valkenswaard, dat circa tien km ten zuiden van Eindhoven in de provincie Noord-Brabant ligt.
El Morado is een broer van de hengsten Grodino KWPN (2011, zie hfdst. 2.) en de door het Anglo-Europese stamboek goedgekeurde hengst Haran KWPN (2012).

De moeder van genoemde hengsten is de schimmel merrie Sorina KWPN prestatie (1999, V. Celano Holst).

Volgens een KWPN-rapportage is is een goed ontwikkelde en ruim voldoende langgelijnde merrie met een stokmaat van 166 cm. De romprichting is iets neerwaarts. Het hoofd is aansprekend met een mooi oog. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte en bespiering. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en is voldoende van lengte. De schouder is voldoende van lengte en goed van ligging. De rug is voldoende van lengte, iets week en zou meer bespiering mogen hebben. De lendenen zijn wat arm bespierd. De croupe is goed van ligging en goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien iets onderstandig en van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is een fractie steil. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn goed van vorm en kwaliteit. Het fundament is hard en droog. De stap is ruim, zuiver en voldoende krachtig. De draf heeft veel ruimte, een goede buiging in de gewrichten en is daarbij krachtig.

Tweede moeder van El Morado is de bruine Morina KWPN (1994, V. Concorde KWPN).
De moederlijn is van oorsprong Gronings en loopt terug naar de merrie Mollie GrPS (1899, V. Martin Oldbg).

Gerekend over acht generaties heeft El Morado een afstamming met 36,7 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,9 % Holsteins bloed en 10,2 % Nederlands bloed.

El Morado KWPN heeft in 2020 op de hengstenkeuring van het KWPN de tweede bezichtiging behaald. In maart 2020 is hij goedgekeurd door het NRPS en uitgeroepen tot  kampioen van de jaargang. Het NRPS heeft in 2021 en 2022 zestien nakomelingen van hem geregistreerd en het Zangersheide stamboek heeft één nakomeling vastgelegd.

 

 

Geactualiseerd op 15 februari 2023

Back To Top