skip to Main Content

1987 (Renovo KWPN x Proloog KWPN)

Samenvatting

De vos hengst Fabricius KWPN is geboren op 20 april 1987. Zijn moeder is de vos merrie Voratiena keur KWPN (1979, V. Proloog KWPN) en tweede moeder is de vos stermerrie Oratiena KWPN (1973, V. Gloriant Sgldt).
Op de KWPN-hengstenkeuring 1990 in Utrecht is Fabricius reservekampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden en aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.
In het verrichtingsonderzoek heeft Fabricius mondproblemen, Na afloop van het onderzoek zijn vijf tuigpaardhengsten opgenomen in het stamboek. Fabricius kreeg van die vijf hengsten de laagste beoordeling, maar zou die later logenstraffen.
Fabricius is na het verrichtingsonderzoek voor de fokkerij beschikbaar gesteld op het dekstation van Van de Maat in Houten.
Fabricius is van 1990 tot van met 1999 beschikbaar geweest voor de fokkerij en is in 2000 verkocht naar de Verenigde Staten waar hij in 2004 tijdens een koliekoperatie is overleden
Het KWPN heeft 560 hengstveulens en 544 merrieveulens van Fabricius geregistreerd. Achttien zonen van Fabricius zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en dat heeft geleid tot opname van zes hengsten in het stamboek. Fabricius heeft vanwege zijn fokkerijprestaties het predicaat “preferent” ontvangen

 

Fabricius preferent 87.2469 Stb KWPN

Voorkomen en afstamming

De vos hengst Fabricius KWPN (V. Renovo KWPN) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 20 april 1987.

Vader

De vader van Fabricius is de hengst Renovo KWPN (1975). Hij komt voort uit een paring van de Hackney hengst Cambridge Cole HSB (1971, V. Walton Searchlight HSB) met de merrie Linda KWPN (1970, V. Humanist Sgldt). Zoals zijn naam als aangeeft is Renovo een vernieuwer binnen de tuigpaardenfokkerij. Hij voert via zijn vader 50% Hackneybloed en komt uit een moederlijn die vrij is van het in de tuigpaardfokkerij ruimschoots aanwezige Oregon-bloed.
Mede door zijn voortreffelijke prestaties in tuig en goede fokresultaten heeft Renovo een groot stempel gedrukt op de fokkerij van het Nederlandse tuigpaard.
Renovo is van 1978 tot en medio 2000 actief geweest als fokhengst. Het KWPN heeft 1320 veulens van hem geregistreerd. Hij heeft 17 goedgekeurde hengsten en 60 preferente merries gebracht.

Moeder

De moeder van Fabricius is de vos merrie Voratiena keur KWPN (1979, V. Proloog KWPN), die voorheen eigendom was van Ab Koetsier uit IJsselmuiden bij Kampen. Koetsier had als dank voor zijn medewerking aan de UTV-dagen van Henk van Tuyl, toenmalig eigenaar van Renovo, voor één van zijn merries een dekking door Renovo cadeau gekregen. Die “tegoedbon” was onderdeel van de verkoop van Voratiena aan H.J. Visscher uit Zwiggelte, dat in Midden Drenthe ligt.
Voratiena bracht in totaal tien veulens, waarvan, naast Fabricius, twee andere kinderen in tuigpaardwedstrijden zijn uitgebracht.
Tweede moeder is de vos stermerrie Oratiena KWPN (1973, V. Gloriant Sgldt).

Fokkerij- en sportcarrière

Fabricius is opgefokt door Cor van de Maat en zijn zoon Kees uit Houten. Op de nationale tuigpaardendag 1989 is Fabricius als tweejarige, samen met 71 andere tweejarige hengsten, voorgebracht en daar behaalde hij de eerste plaats.
Op de KWPN-hengstenkeuring 1990 in Utrecht is Fabricius reservekampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden en aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.
Het KWPN beschrijft Fabricius als een zeer tuigtypisch langgelijnd model met ras en kwaliteit en een welhaast ideaal front. Het middenstuk zou sterker mogen zijn.

In het verrichtingsonderzoek toont Fabricius zich eerlijk en vriendelijk en in het werk elastisch en sterk. In draf toont hij veel souplesse. Bij het mennen en voor de showwagen heeft hij een moeilijke mond en moet hij nog leren zijn rug goed te gebruiken. Hij heeft voldoende aanleg als tuigpaard. Tijdens de eindbeoordeling kon Fabricius niet worden beoordeeld in de showwagenproef, waardoor hij dat onderdeel later heeft afgelegd.

Eigenaar Van de Maat beweert na het onderzoek dat Fabricius geen moeilijke mond heeft, maar dat de mondproblemen zijn veroorzaakt door een mondblessure.

Vijf tuigpaardhengsten zijn na afloop van het onderzoek opgenomen in het stamboek. De hengsten Fernando KWPN (V. Wouter KWPN) en Fortissimo KWPN (V. Allegro KWPN) behaalden de hoogste waardering van de jury, waarbij Fortissimo voor de voor tuigpaarden belangrijke showwagenproef een hogere beoordeling kreeg. Fabricius kreeg van de vijf opgenomen hengsten de laagste beoordeling, maar zou die later logenstraffen.
Fabricius is na het verrichtingsonderzoek voor de fokkerij beschikbaar gesteld op het dekstation van Van de Maat in Houten.

In 1992 heeft het KWPN dertig veulens van de hengst, die waren geboren uit 143 in 1991 gedekte merries, beoordeeld.
Volgens het rapport was het een collectie voldoende tot goed ontwikkelde veulens, Sommige van de door het KWPN aangewezen veulens waren tamelijk beknopt, terwijl de uitgezochte veulens langgelijnd waren en meer ras vertoonden. De veulens hebben opvallend hard en kwalitatief goed beenwerk. In draf vertonen de veulens tuigtypische allures. Ze draven in een mooie stelling, hebben een goede balans en een goed gebruik van het achterbeen.
Op basis van de beoordeling blijft Fabricius gehandhaafd voor de fokkerij en in december 1995 heeft het KWPN op grond van de rapportages over de driejarige nakomelingen Fabricius gehandhaafd voor de fokkerij.

In januari 2000 is op basis van de rapportages van zijn nakomelingen het keurpredicaat aan Fabricius toegekend. Daarbij heeft het KWPN aangegeven dat het predicaat is toegekend vanwege de positieve bijdrage die Fabricius levert aan de fokkerij en de tuigpaardensport. Hij heeft met de hengst Manno en de merrie Kelly twee meervoudige kampioenen geleverd en ook met zijn sportindex behoort Fabricius tot de top. Op het gebied van exterieurvererving valt Fabricius positief op door het vergroten van de stokmaat, het verbeteren van de houding, het zweefmoment, de knie-actie en het gebruik van het achterbeen.
In januari 2004 is Fabricius definitief goedgekeurd en is vanwege zijn sportindex en zijn exterieurvererving het preferentschap aan hem toegekend.

Fabricius is, gereden door Kees van de Maat, tijdens de UTV-dagen in Utrecht drie keer nationaal kampioen aangespannen dekhengsten geworden. Ook heeft Fabricius twee keer de competitie voor tuigpaardhengsten gewonnen.

In 2000 heeft Van de Maat Fabricius verkocht aan Tracy en Cole Burr uit Temecula, California, Verenigde Staten. Zij hebben Fabricius ondergebracht op het bedrijf van Erin en Gene LaCroix in La Grange, dat 40 km ten oosten van Louisville in Kentucky ligt. Daar was hij beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Fabricius is in 2004 tijdens een koliekoperatie overleden. Hij is begraven op het bedrijf van LaCroix in La Grange.

Het KWPN heeft 560 hengstveulens en 545 merrieveulens van Fabricius geregistreerd.
Van de 545 geregistreerde merrieveulens zijn er 312 uitgegroeid tot een fokmerrie die in het stamboek is opgenomen. Van hen zijn er 177 stermerrie en 46 keurmerrie geworden.
Drie dochters van Fabricius zijn elite geworden; één dochter heeft het predicaat prestatie ontvangen en 46 merries zijn preferent geworden.

Drie dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden. Dat betreft:

Marika KWPN keur, 1994, MV. Tourist KWPN, is de moeder van de hengst Artiflex KWPN (2005, V. Patijn KWPN);

Nicole KWPN ster preferent, 1995, MV. Zakerno KWPN, is de moeder van de hengst Dylano KWPN (2008, V. Plain’s Liberator NHS) en

Theodora KWPN ster, 2000, MV. Wouter KWPN, is de moeder van de hengst Zepplin KWPN (2004, V. Plain’s Liberator NHS).

Achttien zonen van Fabricius zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
Dat heeft geleid tot opname in het stamboek van de hengsten Kowalski KWPN (1992), Larix KWPN (1993), Manno KWPN (1994), Saffraan KWPN (1999), Sander KWPN (1999) en Selleen (1999).

De zonen die wel zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar het niet tot opname in het stamboek hebben gebracht zijn: Jenk (1991, MV. Rex H KWPN), Kapsones (1992, MV. Unicum KWPN), Kaptein S (1992, MV Tamboerijn KWPN), Kelian (1992, MV. Proloog KWPN), Landroos B (1993, MV. Indiaan KWPN), Lincoln (1993, Statuur KWPN), Napoleon (1995, MV, Noran KWPN), Norbert (1995, MV. Renovo KWPN), Oostminster (1996, MV., Donau KWPN), Prinsminster (1997, MV. Donau KWPN), Rex (sportnaam Rijnberg) (1998, MV. Waterman KWPN) en Tygroh (2000, MV. Waterman KWPN).

Fabricius heeft in 2020 een sportindex van 120 met een betrouwbaarheid van 93%. Op exterieurgebied vergroot Fabricius de halslengte, de schofthoogte en het zweefmoment in draf. Bovendien verbetert hij het gebruik van het achterbeen aanzienlijk.

Nakomelingen in de sport

Nakomelingen van Fabricius die in de keuringsring of in de sport successen hebben behaald of moeder of grootmoeder zijn van een goedgekeurde hengst zijn:

Jonker ster vb KWPN, ruin, 1991, MV. Statuur KWPN, heeft 234 winstpunten behaald in de ereklasse tuigpaarden. Hij heeft een winsom van € 3.004;

Kasper (sportnaam Kosmos) hvb KWPN, ruin, 1992, MV. onbekend, eigenaar H. Grol uit Veendam, rijders Dick Mekkes en Lambert Huckriede, heeft 824 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald en heeft een winsom van circa € 17.500. In 2007 is hij uitgeroepen tot tuigpaard van het jaar;

Kelly keur sport KWPN, merrie, 1992, MV. Zakerno KWPN, eigenaar/rijder H.M. Boelens uit Bunne, is in 1995 tweede geworden bij de driejarige merries op de nationale merriekeuring. In 1998 en 1999 werd ze eerste bij de keur- / elitemerries op de nationale tuigpaardendag. In 1997 en 2001 werd Kelly, gereden door Tienke Elzinga, topsportmerrie van het jaar.
Kelly behaalde 495 winstpunten in de ereklasse tuigpaarden en heeft een winsom van € 7.766.
Als fokmerrie bracht ze tien veulens, waaronder Wiskelly KWPN (2003, V. Patijn KWPN), die de moeder is van de hengst Graaf Kelly KWPN (2011, V. Manno KWPN);

Kojack vb KWPN, ruin, 1992, MV. Zakerno KWPN, eigenaar E.J.T.H. Mulder uit Lanaken, België, rijder Lambertus Huckriede, heeft 298 winstpunten in de ereklasse tuigpaarden en een winsom van ruim € 5.000;

Kunstenaar vb KWPN, ruin, 1992, MV. Prins Oregon KWPN, eigenaar/rijder H.J. van Essen uit Vaassen, heeft 303 winstpunten in de ereklasse tuigpaarden en een winsom van € 6.839;

Lordminster vb KWPN, ruin, 1993, MV. Indiaan KWPN, eigenaar/rijder B. Schaap uit Slagharen, heeft 124 winstpunten in tuigpaardwedstrijden en is daarna gekocht door de Australiër Boyd Excell om deel uit te maken van zijn vierspan dat deelneemt aan internationale vierspanwedstrijden. Lordminster maakte o.a. deel uit van het vierspan dat in 2008 in Beesd in de Betuwe derde is geworden in het wereldkampioenschap vierspannen, Volgens de gegevens van de Duitse Hippische Sportbond heeft Lordminster met Excell in Duitsland een winsom van € 3.525 behaald;

Manno KWPN, goedgekeurde hengst, 1994, MV. Zakerno KWPN, heeft in 1998 won hij de KNHS-competitie voor jonge tuigpaarden en de hengstencompetitie gewonnen. Bovendien werd hij voor het eerst nationaal kampioen aangespannen dekhengsten. Een titel die hij ook in 2000 en 2002 zou behalen. In 1999 won hij voor de tweede keer de hengstencompetitie.
In de jaren 1999, 2000 en 2001 won Manno de Oregon Trofee, een wedstrijd die tijdens de KWPN-hengstenkeuring wordt verreden en open staat voor alle KWPN goedgekeurde tuigpaardhengsten.
In 2002, 2004 en 2006 won Kees van der Maat met Manno het Nederlands kampioenschap ereklasse en in 2002 en 2003 won echtgenote Mieke van der Maat met hem het Nederlands kampioenschap tuigpaarden gereden door dames.
Daarnaast heeft Manno, gereden door nichtje Vivian van der Maat, in de jaren 2002, 2003, 2004 en 2005 het Kampioenschap tuigpaarden gereden door junioren gewonnen. In 2006 heeft Manno dit kampioenschap gewonnen terwijl hij werd gereden door Bart van der Maat.

Marco F (sportnaam Monorel) KWPN, ruin, 2004, MV. Renovo KWPN, eigenaar/rijder L. Vinke uit Nunspeet, heeft 285 winstpunten in de ereklasse tuigpaarden en heeft een winsom van ruim € 5.500;

Norwold vb KWPN, hengst, 1995, MV. Renovo KWPN, eigenaar M. Leusink, heeft 151 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald;

Odetzky vb KWPN, ruin, 1996, MV. Unitas KPN, eigenaar A. Möller heeft 402 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald;

Onno (sportnaam Laren) vb KWPN, ruin, 1996, MV. Hoogheid Sgldt, eigenaar/rijder W. Majoor, Veenhuizen, heeft 317 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald en is in 2008 kampioen eenspannen voor de boerenwagen geworden. Laren heeft een winsom van circa € 3.000;

Prinsminster vb KWPN, ruin, 1997, MV. Donau KWPN, eigenaar B. Schaap uit Slagharen, was aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Als tuigpaard heeft hij 406 winstpunten behaald. In 2008 was hij met Maria Schaap nationaal kampioen enkelspan tuigpaarden gereden door dames;

Rex (sportnaam Rijnberg) vb KWPN, 1998, ruin, MV. Waterman KWPN, eigenaar H.M. Boelens, Bunne, was aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar de spermakwaliteit was onvoldoende. Als tuigpaard heeft hij 276 winstpunten behaald;

Siramon vb KWPN, ruin, 1999, MV. Renovo KWPN, eigenaar/rijder G. Hartlief, Veenhuizen, heeft 156 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald;

Tiroon vb KWPN, ruin, 2000, MV. Farao KWPN, eigenaar/rijder A. van Dijk, Noordwolde, heeft 227 winstpunten behaald in tuigpaardenwedstrijden.

Uwandra ster KWPN, merrie, 2001, MV. Proloog KWPN, eigenaar gebroeders Den Otter uit Bruchem, is nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries op de nationale tuigpaardendag 2004 in Ermelo en

Whazup WH / W.H. Roux, ruin, 2003, MV. Fortissimo KWPN, eigenaar Victoria Rea (USA), is in de jaren 2008 – 2013 door de eigenaresse in de Verenigde Staten uitgebracht in Prix St. George en Intermediair I dressuurproeven.

Diverse nakomelingen van Fabricius zijn actief geweest in internationale vierspanwedstrijden. Volgens een artikel in het KWPN-blad In de Strengen hebben aan de wereldkampioenschappen vierspannen 2008 in Beesd elf nakomelingen van Fabricius deelgenomen.

In de database van de Duitse Hippische Sportbond (FN) zijn 30 nakomelingen van Fabricius opgenomen. Samen wonnen zij € 29.415.

De meest succesvolle nakomelingen in Duitsland zijn:

Meurer’s Waysider M vb KWPN, ruin, 1992, MV onbekend, fokker J. van de Velde, waarme de Duitse amazone Simone Kotwitz in het springen (150 cm) € 5.955 heeft gewonnen;

Reno vb KWPN, ruin, 1995, MV. Renovo KWPN, fokker W. de Waal, die deel heeft uitgemaakt van het vierspan waarmee de Duitser Klas Studier aan diverse wedstrijden in Duitsland heeft deelgenomen. Reno heeft een winsom van € 5.005;

Lordminster vb KWPN, ruin, 1993, MV. Indiaan KWPN, die deel uitmaakt van het internationale vierspan van de Australiër Boyd Excell en alleen in Duitsland een winsom heeft van € 3.525. Zie voor Lordminster ook het overzicht van de in Nederland succesvolle nakomelingen van Fabricius en

Ulco vb KWPN, hengst, 2001, MV. Heineke KWPN, fokker H.H. en W.H. Voogd, maakt deel uit van het vierspan waarmee de Duitser Daniel Schneiders aan internationale vierspanwedstrijden deelneemt. Ulco heeft een winsom van € 2.869.

In de officiële Franse fokkerijdatabase (SIRE) staan 53 nakomelingen van Fabricius, waaronder al zijn door het KWPN goedgekeurde zonen.

In de Franse database FFEcompet staan 30 nakomelingen van Fabricius geregistreerd, maar van slechts drie wordt informatie over sportresultaten gemeld. Het meest succesvol is de ruin Zack vb KWPN, 2004, MV. Indurain KWPN, fokker M.R.G. van der Schaft, waarmee Joseph Cherel aan 57 menwedstrijden voor enkelspannen heeft deelgenomen en er daarvan 21 won. De winsom bedraagt € 384.

Zonen in de fokkerij

1. Kowalski 92.00085 Stb KWPN

Kowalski KWPN (V. Fabricius KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 21 februari 1992 geboren en is gefokt door B.G.C. Voorburg uit Bunschoten-Spakenburg.
De moeder van Kowalski is de ster preferente vos merrie Goldessa KWPN (1988, V. Wouter KWPN), die ook de moeder is van de voor deelname aan het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst Malando vb KWPN (1994, V. Imondrio KWPN).
Tweede moeder is de bruine keurmerrie Bodessa KWPN (1983, V. Unicum WPN), die ook het concourstuigpaard Mondriaan vb KWPN (1994, Fabricius KWPN) bracht.
De moeder van Bodessa is de uiterst befaamde sport- en concoursmerrie Odessa keur, preferent en prestatie KWPN (1973, V. Indiaan KWPN), waarmee Gerard Voorburg uit Hoogland destijds grote triomfen behaalde

Kowalski is op de KWPN-hengstenkeuring 1995 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.
Ten aanzien van het exterieur van de hengst heeft het stamboek aangegeven dat Kowalski een voldoende tuigtypisch gebouwde hengst is die langer gelijnd zou mogen zijn. De hals komt diep uit de borst en de hengst heeft weinig nek.

In het verrichtingsonderzoek heeft de hengst het de eerste weken moeilijk. Hij is gespannen en doet zwaarmoedig aan. Ook is hij in die tijd nogal zuur. Daarna is hij meer ontspannen en vriendelijker geworden en heeft hij meer looplust gekregen.
De hengst brengt in draf zijn achterhand goed onder de massa, maar zou meer knie-actie mogen tonen. Zijn houding is goed. Wel zou hij in de rug losser mogen zijn. Zijn orenspel is niet erg vriendelijk. Ingeschat is dat Kowalski ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard heeft.
Het stalgedrag van Kowalski wordt beoordeeld met een negen en het karakter en het trainingsrapport met een acht.

Na afloop van het verrichtingsonderzoek 1995 heeft het KWPN een vierjarige hengst en vier driejarige hengsten in het stamboek ingeschreven. De vierjarige Jonker KWPN (V. Renovo KWPN) had de hoogste beoordeling en Kowalski was op basis van de gegeven punten de nummer vier.

In 1997 heeft het KWPN dertien veulens van Kowalski beoordeeld. De veulens zijn over het algemeen goed ontwikkeld en tuigtypisch. In draf maken de veulens zich deftig, maar het achterbeen zou meer tot dragen moeten komen. Op basis van de beoordeling wordt Kowalski gehandhaafd voor de fokkerij.
In januari 2001 had de hengst opnieuw beoordeeld moeten worden op zijn afstammelingen, maar omdat er minder dan tien nakomelingen van hem op keuringen waren beoordeeld, is die beslissing een jaar uitgesteld.

In januari 2002 is op grond van de rapportages over de nakomelingen van Kowalski besloten de hengst voor de fokkerij te handhaven.

In 2005 is Kowalski op grond van de rapportages over zijn nakomelingen definitief goedgekeurd.
Kowalski is tot en met 2008 in Nederland beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 83 hengstveulens en 92 merrieveulens van hem geregistreerd. Eén zoon van Kowalski, de hengst Powalski vb KWPN (1997, MV. Wilhelmus KWPN), is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar heeft niet aan dat onderzoek deelgenomen. Wel is hij onder de naam Grietman in het enkelspan en tweespan uitgebracht door Stal Schep.

Van de 92 merrieveulens zijn er 33 als stamboekmerrie bij het KWPN geregistreerd en van hen zijn er veertien stermerrie geworden. Twee van de stamboekmerries hebben het keurpredicaat behaald. Eén dochter van Kowalski heeft het preferent predicaat ontvangen.

Kowalski is verschillende keren uitgebracht in tuigpaardenwedstrijden en heeft 83 winstpunten bij elkaar gelopen.

Op grond van de prestaties van zijn nakomelingen heeft de hengst een sportindex van 112. Uit de gegevens over de vererving van exterieurkenmerken valt op dat Kowalski vaak een smalle hoefvorm vererft.

Hij is in 1996 voor de fokkerij beschikbaar geweest op de dekstations van De Buck in Oostkapelle en Van Etten in Galder. Van 1997-2000 heeft hij op dekstation Kers in Beesd gestaan. In 2001 heeft de hengst in Twente op het dekstation Huckriede in Enschede gestaan en in de jaren 2002 – 2006 is hij beschikbaar geweest bij Brouwer in het Friese Rotsterhaule.

In oktober 1996 heeft Brouwer Kowalski verkocht aan Harm Jan Veenstra en die heeft de hengst doorverkocht aan de paardenhandelaar Nijland. Voor 1997 heeft Kowalski in Cornelis Mooiweer uit Doornspijk een nieuwe eigenaar gevonden. Uiteindelijk staan P. van Hal uit Haren en S. Ros uit Voorburg bij het KWPN te boek als de eigenaren.

2. Larix 93.02350 Stb KWPN (1993)

De vos hengst Larix KWPN (V. Fabricius KWPN) heeft een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 2 april 1993 en is gefokt door A. Meijerhof uit Opende, dat in het westen van het Westerkwartier in de provincie Groningen ligt.
De moeder van Larix is de vos keurmerrie Harola KWPN (1989, V. Wouter KWPN). Zij is een tuigtypische merrie die iets beknopt aan doet. De nek en croupe zijn tamelijk kort en de rug is week, maar de lendenen zijn sterk aangesloten. Ze heeft in draf veel ruimte en knieactie.
Tweede moeder is de keur, preferente vosmerrie Varola KWPN (1979, V. Mineraal KWPN), die ook de moeder is van de merrie Larola KWPN (1993. V. Fabricius KWPN), die in 1976 reservekampioen van de driejarige merries op de UTV was.

De hengst Proloog KWPN (1974, V. Hoogheid Sgldt) komt in de pedigree van Larix twee keer voor als overgrootvader en de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt elf keer in de vijfde of zesde generatie van de afstamming van Larix voor.

Larix is op een veulenveiling gekocht door Jan Poppen uit Zwartsluis en Jan Schep uit Schoonhoven. Als tweejarige hengst is hij gepresenteerd op de nationale tuigpaardendag in Ermelo en is daar reserve-kampioen bij de tweejarige hengsten geworden.

Op de hengstenkeuring van het KWPN in 1996 is Larix aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten. In het verrichtingsonderzoek laat Larix zich zien als een eerlijke hengst die veel bereidheid heeft om te werken. Voor de showwagen rijst hij voldoende in de voorhand en komt hij terug in het front. Hij brengt de achterhand er zeer goed onder en presenteert zich blij. Larix heeft volgens de jury zeer veel aanleg als tuigpaard en krijgt een negen voor het gebruik van het achterbeen en een 8,5 voor het algemene beeld als tuigpaard. De andere te beoordelen onderdelen zijn met achten gewaardeerd.

Bij het verrichtingsonderzoek 1996 heeft de jury bij de tussenbeoordeling besloten dat het onderzoek alleen door Lorton KWPN (1993, V. Wouter KWPN) en Larix zou worden voortgezet. Bij de eindbeoordeling heeft Lorton een nog hogere waardering gekregen dan Larix, waardoor Larix in punten als tweede het onderzoek heeft beëindigd.

In 1997 heeft het KWPN 16 veulens beoordeeld, die waren voortgekomen uit 53 in 1996 gedekte merries. Het was volgens het gepubliceerde rapport een collectie goed ontwikkelde veulens, die goed in het tuigtype staan. Ze hebben front, ras en uitstraling en draven met een goed front, veel zweefmoment en een opvallend goed achterbeengebruik.

In 1997 heeft Larix met rijder Henk Hammers de hengstencompetitie gewonnen en is daarna niet veel meer uitgebracht in de sport. Larix heeft 65 winstpunten in de tuigpaardensport behaald.
In januari 2001 is op basis van de rapportages van de op de keuringen beoordeelde nakomelingen van Larix besloten om de hengst beschikbaar te houden voor de fokkerij.

In januari 2005 is Larix definitief goedgekeurd en is het keurpredicaat aan Larix verleend.
In de motivering van de toekenning van het keurschap wordt aangegeven dat meer dan de helft van de aangeboden merries het sterpredikaat behaalt en dat 75% van de aangeboden zonen wordt doorverwezen naar de tweede bezichtiging. Voorts heeft Larix al enkele goedgekeurde zonen en presteren bovendien diverse nakomelingen van hem goed in de tuigpaardensport.

In 2010 is Larix verkocht aan Jan Groenewold uit Neukamperfehn en Eiso Diddens uit Groothüsen. Beide plaatsen liggen in Ostfriesland in het noordwesten van Duitsland. Larix is in Duitsland goedgekeurd door het Zuchtverband für Ostfriesische- en Alt-Oldenbuger Pferde.

Larix is op 23 jarige leeftijd aan ouderdomsverschijnselen gestorven

Het KWPN heeft van Larix 272 hengstveulens en 262 merrieveulens geregistreerd.
Van de 262 door het KWPN geregistreerde merrieveulens zijn er later 117 als fokmerrie opgenomen in het KWPN-stamboek. Van hen zijn er 53 stermerrie geworden en 15 zijn keurmerrie geworden. Voorts hebben drie merries het elite predicaat ontvangen en zeven merries zijn op grond van hun fokprestaties preferent geworden.

Zijn dochter Toos KWPN ster, 2000, vos, MV. Fabricius KWPN. is de moeder van de hengst Martin Moreno KWPN (2017, V. Atleet KWPN), die door het KWPN is goedgekeurd.

Van de zonen zijn Reflex-M (1998), Roy-M (1998), Tendens HBC (2000) en Bakboord HBC (2006) goedgekeurd en opgenomen in het stamboek. Reflex-M is ook erkend door het Duitse stamboek Weser-Ems.

De zonen Parel vb KWPN (1997, MV. Renovo KWPN), Rocky vb KWPN (1998, MV. Waterman KWPN), Vasco vb KWPN (2002, V. Renovo KWPN), Vodin vb KWPN (2002, MV. Wilhelmus KWPN), Vulcano D vb KWPN (2002, MV. Gaston KWPN) en Baronet vb KWPN (2006, MV. Renovo KWPN) zijn wel aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar hebben het niet tot opname in het KWPN-stamboek gebracht.

De zoon Bentley VDL vb KWPN (2006, MV. Renovo KWPN) is in 2012 voor de fokkerij goedgekeurd door het Anglo European Studbook (AES). Het AVS heeft één nakomeling van Bentley VDL geregistreerd.

Larix heeft in 2020 een sportindex van 124 met een betrouwbaarheid van 89%. Uit het genetisch profiel blijkt voorts dat Larix aan zijn kinderen in het algemeen een lang kruis, hoge verzenen en een uitstekend gebruik van het achterbeen meegeeft. Een minpunt is dat af en toe een nakomeling een Franse stand vertoont.

De hengst heeft de fokkerij gediend op de dekstations van Henk Wilting, Lauw van Vliet en Marcel van Bruggen.

Nakomelingen die in de keuringsring of in de sport zijn opgevallen zijn:

Piantha KWPN, merrie, 1997, MV. Renovo KWPN, fokker H. Baks, is in 2002 en 2003 nationaal kampioen keur- en elitemerries geworden.

Platoon vb KWPN, ruin, 1997, MV. Cambridge Cole NHS, heeft met de rijder Etienne Raven uit Noorbeek in tuigpaardenwedstrijden 334 winstpunten beha;ald;

Radix vb KWPN, 1998, hengst, MV. Fabricius KWPN, is uitgebracht door Stal Jordans uit Landhorst en Stal Kleinsman uit Bentelo en heeft 140 winstpunten behaald;

Raymond M vb KWPN, hengst, 1998, MV. Fortissimo KWPN, is door Hennie Harink uit Ambt Delden uitgebracht in tuigpaardenwedstrijden en1998, heeft 277 winstpunten behaald;

Reflex – M KWPN, 1998, hengst, MV. Fortissimo KWPN, fokker J.H. Mittendorf uit De Krim, is op de KWPN-hengstenkeuring 2001 kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden;

Tendens HBC KWPN, hengst, 2000, MV. Renovo KWPN, fokker H.J. & H.L.M. van Middelaar uit Hoogland, is op de KWPN-hengstenkeuring 2003 kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden. Bovendien heeft Tendens HBC 153 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald;

Vaya Condios (stamboeknaam Vlorata vb KWPN sport), merrie, 2002, heeft in 2019 het kampioenschap eenspan voor de boerenwagen geworden. De merrie heeft medio september 2020 145 plaatsingspunten.

Vlam vb KWPN, hengst, 2002, MV. Renovo KWPN, is door Marcel Leusink uit Meddo uitgebracht in tuigpaardenwedstrijden en heeft 237 winstpunten behaald;

Ulysses R vb KWPN, hengst, 2005, MV. Renovo KWPN, is gefokt in de Verenigde Staten en heeft daar, gereden door Clark Vesty, jaarlijks de tuigpaardenwedstrijd van zijn leeftijdsgenoten gewonnen. Op de veiling in Harrodsburg, Kentucky is Ulysses R verkocht voor $ 15.900 en

Bakboord HBC KWPN, hengst, 2006, MV. Harald KWPN, is kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2009 geworden.

Bentley VDL KWPN, hengst, 2006, MV. Renovo KWPN, is door stal Mekkes uit Doezum in tuigpaardwedstrijden uitgebracht en heeft 262 plaatsingspunten behaald. De hengst is in 2011 derde geworden in de KNHS competitie voor jonge tuigpaarden. In 2012 is o.a de Masterclass in Geesteren gewonnen.

Briljant W KWPN, ruin, 2006, MV. Manno KWPN, eigenaar J. van Wessel uit Zwartebroek,
is in 2019, gereden door Hanneke van Wessel, in Hellendoorn kampioen ereklasse geworden van de Regio Midden/Zuid/West en is ook Hippiade kampioen ereklasse 2019 geworden.
De ruin heeft tot september 2020 307 plaatsingspunten behaald.

In de registratie van de Duitse Hippische Sportbond worden enkele nakomelingen van Larix genoemd die succesvol zijn geweest in wedstrijden. Het gaat daarbij onder andere om:

Vorstverus HBC KWPN, 2002, MV. Renovo KWPN, fokker HBC-stal, die door de Hongaar József Dobrovitz in internationale vierspanwedstrijden is uitgebracht en in Duitsland een winsom heeft van € 1.236 heeft behaald en

Vulcan vb KWPN (sportnaam Scampolo), 2002, MV. Bravour KWPN, die is gefokt door A.A.M. van Iperen en door de Belg Glenn Geerts in vierspanwedstrijden is uitgebracht en € 5.673 heeft gewonnen.
In de officiële Franse fokkerijdatabase (SIRE) staan 24 nakomelingen van Larix geregistreerd, waaronder 21 met een KWPN-papier.

In de Franse database FFEcompet komen zeventien nakomelingen van Larix voor. Van hen is de ruin Wervelwind vb KWPN, 2003, fokker M.H. de Roover, succesvol geweest in menwedstrijden. Pascalle Rougette won € 900 met hem.

2.1. Reflex M 98.00091 Stb KWPN

Reflex M KWPN (V. Larix KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 14 februari 1998 en gefokt door J.H. Mittendorff uit De Krim, dat in het noordoosten van de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Reflex M is de bruine keurmerrie Korita sport KWPN (1992, V. Fortissimo KWPN), die een succesvol concourstuigpaard was en 130 winstpunten heeft behaald. Ze heeft een winsom van € 3.990 en is geëxporteerd naar de Verenigde Staten.
Tweede moeder is de bruine Florieta keur, preferent sport KWPN (1987, V. Renovo KWPN), die in de ereklasse tuigpaarden is gestart en 209 winstpunten heeft verworven. In de keuringsring heeft ze het tot reservekampioen bij de stermerries op de UTV in 1990 gebracht.
Reflex M heeft de hengst Renovo KWPN twee keer als overgrootvader en in de pedigree van Reflex M komt de hengst Oregon KWPN in de zevende en achtste generatie maar liefst 23 keer voor.

Reflex M is tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2001 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Bovendien werd hij tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten uitgeroepen.

Volgens de KWPN-rapportage heeft Reflex M de kwaliteit om zich in beweging veel groter te maken dan hij in werkelijkheid is. Met zeer veel front en een indrukwekkend bewegingsmechanisme heeft de hengst zich op de keuring laten zien.
Exterieurmatig is Reflex M een voldoende ontwikkelde tuigtypische hengst.
De hals is goed van lengte en staat er goed op. De hals komt diep uit de borst en zou beter gevormd moeten zijn. Het voorbeen is onderstandig en zou langer moeten zijn.

In het voorjaar van 2001 kon Reflex M niet deelnemen aan het verrichtingsonderzoek vanwege de mond-en-klauwzeer problemen in Nederland. Als niet-goedgekeurde hengst dekte hij op verzoek van de betreffende eigenaren 4 merries en daaruit zijn in 2002 vier veulens geboren.

Het verrichtingsonderzoek heeft hij in oktober en november 2011 afgewerkt. In dat onderzoek heeft Reflex M zich goed laten rijden en heeft hij voldoende bereidheid tot werken getoond. Voor de showwagen toont hij ruim voldoende houding, maar zou hij meer terug moeten komen en drukt hij de onderhals er uit. Hij heeft voldoende knie-actie, maar zou het voorbeen verder weg moeten zetten. Zijn gebruik van het achterbeen is zeer goed. Reflex M heeft ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard.
Het zweefmoment en het gebruik van het achterbeen zijn gewaardeerd met een 8,5.
De overige onderdelen zijn gewaardeerd met een 7 of een 7,5.

Voor het onderzoek waren dertien hengsten aangewezen, maar elf zijn aan het onderzoek begonnen. Na de tussenbeoordeling hebben zes hengsten het onderzoek voortgezet en uiteindelijk zijn maar drie hengsten in het stamboek ingeschreven. De hengst met de hoogste waardering was Roy M KWPN (1998, V. Larix KWPN) en Reflex M was in punten de derde van de ingeschreven hengsten.

In september 2003 heeft het KWPN zeventien veulens, die waren geboren uit 67 in 2002 gedekte merries, beoordeeld.
Het was een uniforme collectie, voldoende ontwikkelde tuigtypische veulens die iets langgelijnder zouden moeten zijn.
De draf van de veulens heeft voldoende ruimte en veel zweefmoment. De actie in het voorbeen is vaak vlak. Het achterbeengebruik is matig en zou krachtiger moeten zijn.
Het KWPN heeft naar aanleiding van de beoordeling van de veulens laten weten dat na afloop van het verrichtingsonderzoek discussie is gevoerd of Reflex M wel in het stamboek zou moeten worden ingeschreven omdat zijn verrichting als tuigpaard niet heel overtuigend was. Toen is besloten de hengst wel in het stamboek op te nemen omdat het achterbeengebruik van Reflex M zo goed was. Bij de beoordeelde veulens is vastgesteld dat de veulens achter meer kracht zouden moeten hebben, Bovendien zijn enkele mindere aspecten van Reflex M wel in zijn veulens teruggezien. Daarom is besloten de hengst op wacht te zetten.

In januari 2007 is Reflex M weer tot de fokkerij toegelaten omdat inmiddels 14 nakomelingen in het stamboek waren ingeschreven, waaronder zes dochters die stermerrie zijn geworden en één die keurmerrie is.

Drie zonen van Reflex M zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Van hen is Whiskey HBC KWPN (2003) tot de fokkerij toegelaten. De hengsten Walther vb KWPN (2003, MV. Waterman KWPN) en Zo Wat ! vb KWPN (2004, MV. Renovo KWPN) hebben het niet gered om de selectieprocedure met goed gevolg af te sluiten.

Zijn dochter Wunita ster pref KWPN (2003, MV. Cambridge Cole NHS) is de moeder van de goedgekeurde hengst Heliotroop VDM (2012, V. Colonist KWPN).

Begin 2010 is Reflex M verkocht aan Dirck Schipper uit Wielen, dat net over de grens bij Hardenberg in Duitsland ligt. In februari 2010 is Reflex M in Vechta in Oldenburg, Duitsland, erkend door het stamboek Weser Ems.

Het KWPN heeft 83 hengstveulens en 90 merrieveulens van Reflex M geregistreerd. Van de dochters zijn er 34 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Onder hen zijn 18 stermerries, twee keurmerries, twee elitemerries en twee preferente merries.

Kinderen van Reflex M die in de tuigpaardensport goed presteren zijn:

Vlo vb KWPN, hengst, 2002, MV. Koblenz KWPN, van U. Haarsma uit Tjerkwerd behaalde 124 winstpunten in de tuigpaardensport;

Wapenaar vb KWPN, hengst, 2003, MV. Fabricius KWPN, is in 2018 in Dwingeloo met Gentenaar kampioen tweespannen van de Regio Noord geworden. De hengst heeft in tuigpaardwedstrijden 240 plaatsingspunten behaald.

Zeolinde keur sport KWPN, merrie, 2004, MV. Fabricius KWPN, heeft met rijder J. van de Velde uit Siegerswoude 114 winstpunten behaald en

Zowat, vb KWPN, aangewezen hengst, 2004, MV. Renovo KWPN, heeft met rijder J. Witlox uit Nijbeets 103 winstpunten behaald.

In de Franse fokkerij database is Reflex M met vijf nakomelingen vertegenwoordigd. Van de nakomelingen zijn drie kinderen in Frankrijk geregistreerd.

In 2020 heeft Reflex M een aangespannen sportindex van 131 met een betrouwbaarheid van 78 %.

2.1.1. Whiskey HBC 528003.03.05125 Stb KWPN

De donkere vos hengst Whiskey HBC (V. Reflex M KWPN) heeft een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren op 17 april 2003 en kreeg toen de naam Wapenheer.
Pas tijdens het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN de naam Whiskey HBC aan hem toegekend. Zijn fokker is Sijmen Korevaar uit Wijngaarden, dat bij Sliedrecht in de Alblasserwaard ligt.
De moeder van Whiskey HBC is de 170 cm grote vosmerrie Silvalina ster KWPN (1999, V. Manno KWPN). Zij is een zuster van het concourstuigpaard Thorwald, dat 175 winstpunten heeft behaald.
Tweede moeder is de keur preferente vos Gradalina KWPN (1988, V. Renovo KWPN).
In de pedigree van Whiskey HBC komt de hengst Renovo KWPN één keer voor als overgrootvader en drie keer als betovergrootvader. Stempelhengst Oregon Sgldt komt twee keer voor in de zevende generatie (betbetbetovergrootvader) en zestien keer in de achtste generatie.

Whiskey HBC is opgefokt door de HBC-stal te Boijl en gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring 2006. Daar is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

In het onderzoek heeft Whiskey HBC zich eerlijk en betrouwbaar getoond. Voor de showwagen heeft de hengst moeite om steeds in een goede houding te lopen. Zijn knie-actie is goed, maar de draf zou ruimer moeten zijn, Het achterbeengebruik is goed en het zweefmoment is ruim voldoende tot goed. Als tuigpaard heeft Whiskey HBC ruim voldoende tot veel aanleg.
Zijn gebruik van het achterbeen, zijn looplust en het algemeen beeld als tuigpaard zijn door de jury gewaardeerd met een acht en de overige onderdelen zijn met een 7,5 gewaardeerd.

In totaal zijn in 2006 tien tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar slechts drie hengsten zijn na afloop van het onderzoek ingeschreven in het stamboek. De hengst met het hoogste puntenaantal was Waldemar KWPN (2003, V. Patijn KWPN). Whiskey HBC stond in puntenaantal op de derde plaats.

Whiskey HBC is maar twee jaar actief geweest in de fokkerij.
In 2007 en 2008 heeft het KWPN elf hengstveulens en negen merrieveulens van Whiskey HBC geregistreerd.
De zoon Diablo vb KWPN is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar is niet opgenomen in het stamboek.

Van de nakomelingen van Whiskey HBC heeft de donkere voshengst Cognac H vb KWPN (2007, MV. Opgenoort KWPN) van Nico Calis uit Zwaagdijk-Oost tot eind 2019 265 winstpunten behaald. Cognac heeft in 2012 de regionale competitie in West Nederland gewonnen en samen met Tidalburga KWPN (2000, V. Manno KWPN) heeft hij in 2013 het Nederlands kampioenschap tweespannen voor de oogstwagen gewonnen.

De hengst Fax vb KWPN (2008, MV. Ranno KWPN) maakt deel uit van het vierspan van de Duitser Georg von Stein, dat met het Duitse team tijdens het Europees kampioenschap 2015 in Aachen de tweede plaats behaalde. In 2016 is het vierspan kampioen van Duitsland geworden. en is met het Duitse team derde geworden in de landenwedstrijd tijdens het Wereldkampioenschap Vierspannen in Breda.
In 2017 is bij het Europees kampioenschap Vierspannen met het Duitse team de zilveren medaille in de landenwedstrijd gewonnen en is individueel de vijfde plaats behaald. Bij het Wereldkampioenschap 2018 in Tryon is individueel de achtste plaats behaald en is met het Duitse team de vijfde plaats behaald. In 2018 is bij het Europees kampioenschap in Donaueschingen met het Duitse team het kampioenschap behaald en is het vierspan van Von Stein vierde geworden.

2.2. Roy M 98.00018 Stb KWPN

Roy M KWPN (V. Larix KWPN) is een zwarte tuigpaardhengst die is geboren op 17 januari 1998. Hij heeft een stokmaat van 164 cm en is gefokt door Jan Mittendorff uit De Krim, dat in het noordoosten van de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Roy M is de zwartbruine merrie Watinka keur sport KWPN (1980, V. Navigator KWPN), die in de jaren 1987 – 2004 elk jaar een veulen heeft gekregen.
Watinka is in 1984, samen de Alonso vb KWPN (V. Rocconi KWPN), door Jan Schep uit Schoonhoven uitgebracht in de KNHS-competitie voor tweespannen en won die competitie. Bovendien is de titel Sportmerrie van het Jaar in 1984 aan haar toegekend. Schep heeft de merrie daarna verkocht aan Jan Mittendorff, die er op regionale tuigpaardenwedstrijden vele successen mee heeft behaald. Watinka heeft een winsom in enkel- en tweespan van circa € 5.000.
Tweede moeder is de donkerbruine preferente hulpboekmerrie Katinka hb KWPN (1969, V. Grants Hornet NHS), die door Bart Möller uit Ambt Delden in tuigpaardenwedstrijden is uitgebracht.

In de eerste acht generaties van de pedigree van Roy M komt de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) dertien keer voor, maar meestal in de zevende of achtste generatie. De in de tuigpaardenfokkerij veel gebruikte Hackneyhengst Cambridge Cole NHS komt bij de voorouders van Roy M alleen een keer als betovergrootvader voor. De bloedopbouw van de hengst is daarom interessant voor de tuigpaardenfokkerij in het begin van de 21e eeuw.

Mittendorff heeft Roy M als jaarling verkocht aan de combinatie van vader Roelof Harm en zoon Harm Jan Veenstra en Albert Lueks uit Boijl. Zij presenteerden Roy M in 2000 op de Nationale Tuigpaardendag en daar werd de hengst tweede van 36 tweejarige hengsten. In november 2000 heeft het drietal de hengst verkocht aan Jan Schep uit Schoonhoven. Die heeft Roy M aangeboden op de KWPN-hengsten-keuring 2001, waar de hengst is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

In het verrichtingsonderzoek is Roy M eerlijk en betrouwbaar en laat hij zich goed rijden. Voor de showwagen loopt hij in een goede houding en toont hij veel knie-actie. Ook zet hij het voorbeen ruim weg. Het achterbeengebruik is eveneens goed met veel buiging en afdruk. Roy M heeft een lang zweefmoment en veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard. Voor het zweefmoment, het gebruik van het achterbeen en voor het algemene beeld als tuigpaard krijgt de hengst negens en voor de andere onderdelen een acht of een acht-en-een-half.

Door een uitbraak van mond- en klauwzeer is het verrichtingsonderzoek in 2001 in het najaar afgewerkt in plaats van in het voorjaar. Voor het onderzoek waren dertien hengsten aangewezen, maar elf zijn aan het onderzoek begonnen. Na de tussenbeoordeling hebben zes hengsten het onderzoek voortgezet en uiteindelijk zijn maar drie hengsten in het stamboek ingeschreven. Roy M heeft van de hengsten die het onderzoek hebben voltooid de hoogste waardering gekregen en was daarmee verrichtingskampioen van zijn jaargang.

Bij zijn stamboekopname na het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN bekendgemaakt dat Roy M een niet te grote hengst is, die bij de kampioenskeuring tijdens de hengstenkeuring op de vijfde plaats is geëindigd. Hij is een voldoende ontwikkelde tuigtypische hengst. De hals is voldoende van lengte en staat er ruim voldoende op. De croupe heeft voldoende lengte maar is iets recht en het achterbeen is iets lang. In beweging maakt hij zich vanaf de eerste pas groot. Hij klimt er opvallend goed in en toont veel afdruk, buiging, actie en ruimte.

Voordat het verrichtingsonderzoek begon heeft Roy M al een groot aantal merries gedekt en daarom kon van hem in 2002 al een groep veulens worden beoordeeld door het KWPN. Van hem zijn 14 veulens beoordeeld uit in totaal 45 in 2001 gedekte merries. Het betrof een uniforme groep tuigtypische veulens, die voldoende tot ruim voldoende ontwikkeld waren. Sommige veulens vertonen een Franse stand of hebben een krom achterbeen. Het fundament straalt kwaliteit uit. De stap is niet overtuigend, maar de draf heeft veel ruimte, souplesse en balans. De veulens kunnen schakelen en vertonen veel oprichting en houding.

Roy M is op de HBC-stal in Boijl beschikbaar gesteld voor de fokkerij en is in februari 2005 na een darmoperatie overleden. In 2013 is er nog diepvriessperma van hem beschikbaar.
Tot en met 2020 heeft het KWPN van hem uit 330 dekkingen 139 hengstveulens en 136 merrieveulens geregistreerd.

Van de zonen zijn Wodka HBC KWPN (2003) en Ditisem KWPN (2008) door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij. Voorts zijn de hengsten Vloiva vb KWPN (2002, MV. Renovo KWPN), Zimon vb KWPN (2004, MV. Renovo KWPN) en Authentic P vb KWPN (2005, MV. Fabricius KWPN) aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar de eerste twee zijn door veterinaire problemen niet aan het onderzoek begonnen en Authentic P heeft de eindbeoordeling niet gehaald.

Van de dochters van Roy M zijn er 52 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen hebben 24 merries het sterpredicaat behaald en vijf zijn keurmerrie geworden. Eén merrie heeft het elitepredicaat verworven en twee zijn preferent geworden.

Roy M heeft in 2020 een sportindex van 137 met een betrouwbaarheid van 81%. Ook scoort hij goed op het gebied van de beweging van zijn nakomelingen.
Op exterieurgebied fokt Roy voor sommige onderdelen positief en andere onderdelen negatief.
Een positieve invloed heeft hij op het model van zijn kinderen. Hij vererft strakke lendenen en hoge verzenen. Ook het verloop van de rug en de kruislengte zijn bij zijn nakomelingen beter dan bij het gemiddelde van de populatie.
Anderzijds hebben veel van zijn kinderen een hol voorbeen en een recht kruis.

Verschillende van zijn nakomelingen hebben medio 2015 meer dan 100 winstpunten in tuigpaardenwedstrijden behaald, zoals:

Via HJ vb KWPN, hengst, 2002, MV. Wilhelmus KWPN, fokkers A. en A. Mulder, heeft met Fera Lueks-Muggen 306 winstpunten behaald;

Wodan Lux vb KWPN (sportnaam Woudloper), hengst, 2003, MV. Fabricius KWPN, fokker G. Dijkstra Wynia, heeft met Alberd van Dijk medio 2015 255 winstpunten verzameld;

Zomooi vb KWPN, 2004, hengst, MV. Manno KWPN, fokker J. Muggen, heeft gereden door Jan Muggen 188 winstpunten in het enkelspan behaald;

Arno vb KWPN, hengst, 2005, MV. Handro KWPN, van Dicky Veerman – van Vuren heeft met zijn rijder Marcel van Bruggen 175 winstpunten;

Atlétieco-Leen vb KWPN (sportnaam Egberdina’s Armanie), hengst, 2005, MV. Immigrant KWPN, fokker O. van der Ploeg, eigendom van de combinatie Vogelzang/Bouwman is samen met Egberdina’s Unitas vb KWPN ( 2001, V. Nando KWPN) in 2011 het VTN Noord kampioenschap tweespannen voor de spider gewonnen. In het enkelspan heeft Egberdina’s Armani met zijn rijder Susan Bouwman – Wind 353 winstpunten behaald en

Ditisem KWPN, goedgekeurde hengst, 2008, MV. Manno KWPN, fokker familie Muggen, heeft met rijder Jan Muggen tot medio september 2020 313 plaatsingspunten behaald.

In de database van de Duitse Hippische Sportbond is Roy M met tien nakomelingen opgenomen. Tot en met 2094 hebben die in Duitsland gezamenlijk € 30.819 gewonnen. De meest succesvolle nakomelingen zijn:

Wodka HBC KWPN (sportnaam Waltstar), goedgekeurde hengst, 2003, MV. Jonker KWPN, fokker J.G. Scholten uit Sønder Felding in Denemarken. Waltstar is door József Dobrovitz (HUN) in de jaren 2009 – 2019 t ingezet in internationale vierspanwedstrijden.
In 2011 maakte het vierspan deel uit van het Hongaarse team dat bij de Europese kampioenschappen in Breda de zilveren medaille in de landenwedstrijd heeft gewonnen. In 2013 is met het Hongaarse team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd bij het Europese kampioenschap in Izsak. In 2014 maakte het vierspan van Dobrovitz deel uit van het Hongaarse team dat bij het wereldkampioenschap in Caen de bronzen medaille won. In 2015 heeft Dobrovitz met het Hongaarse team de derde plaats behaald in de landenwedstrijd bij het Europese kampioenschap in Aken en in 2016 is bij het Wereldkampioenschap in Breda de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd.
De vierspannen waar Waltstar deel van uitmaakte hebben volgens de database van de Duitse Hippische Sportbond bij in Duitsland gehouden vierspanwedstrijden een winsom van € 8.157 behaald en

Zimon vb KWPN, aangewezen hengst, 2004. MV. Renovo KWPN, heeft in 2008 met Henk Hammers het nationaal kampioenschap voor vierjarige tuigpaarden. Hij heeft 76 plaatsingspunten behaald. Eind 2009 is Zimon verkocht aan Herman ter Harmsel uit Rijssen die hem in de jaren 2010 – 2012 heeft ingezet in zijn vierspan. In 2010 is in Riesenbeck de derde plaats behaald in de Duitse Fahrderby. In de jaren 2013 – 2019 maakt Zimon deel uit van het verspan van Koos de Ronde (NED).
In 2013 is met het Nederlandse team de landenwedstrijd tijdens het Europese kampioenschap in Izsak gewonnen en in 2014 is de landenwedstrijd gewonnen bij het Wereldkampioenschap in Caen. In 2015 is bij het Europees kampioenschap in Aken individueel de bronzen medaille gewonnen en is met het Nederlandse team in de landenwedstrijd het kampioenschap behaald. Ook tijdens het Wereldkampioenschap 2016 in Breda is individueel een derde plaats behaald en met het team het kampioenschap. In 2017 is bij het Europese kampioenschap in Goteborg met het Nederlandse team opnieuw de landenwedstrijd gewonnen en in 2018 is bij het Wereldkampioenschap in Tyron met het team de zilveren medaille behaald in de landenwedstrijd. In 2019 is de tweede plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Aken.
De vierspannen waar Zimon deel van uitmaakte hebben volgens de database van de Duitse Hippische Sportbond bij in Duitsland gehouden vierspanwedstrijden een winsom van € 20.698 behaald.

2.2.1. Wodka HBC 528003 03 00215 Stb KWPN

De donkerbruine tuigpaardhengst Wodka HBC KWPN (V. Roy M KWPN) heeft een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 20 februari 2003 en is gefokt door J.G. Scholten uit Sønder Felding, dat ten zuiden van Herning in Jutland, Denemarken, ligt.
De moeder van de hengst is de 173 cm grote, bruine stermerrie Okawalda KWPN (1996, V. Jonker KWPN). Okawalda is volgens het gepubliceerde KWPN moederrapport een best ontwikkelde merrie die iets meer in het moderne tuigpaardtype kon staan. De draf is ruim en achter sterk, maar de merrie zou meer front kunnen maken en meer knie-actie kunnen tonen.
Tweede moeder is de bruine veulenboekmerrie Kawalda vb KWPN (1992, V. Exponent KWPN).
Kawalda is een kleindochter van de fokmerrie Nuwalda ster KWPN (1972, V. Acrobaat Sgldt/Ziezo NWP), waarmee Jan Schep in de jaren 1975 – 1985 vele successen in tuigpaardenwedstrijden heeft behaald. Nuwalda is in 1976, 1984 en 1985 nationaal kampioen aangespannen fokmerries geweest. Ook was Nuwalda in de fokkerij succesvol en bracht ze onder andere het open klasse paard Huwalda (1989, V. Baarzen’s Reveller NHS).
In de eerste acht generaties van de pedigree van Wodka HBC komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor. Wodka HBC voert over dezelfde acht generaties gerekend 17,2 % Hackneybloed.

Wodka HBC is op de KWPN hengstenkeuring 2006 door de HBC-stal uit Boijl voorgesteld en daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het onderzoek blijkt Wodka HBC een eerlijke, betrouwbare hengst, die meer bravoure zou mogen tonen. Voor de showwagen loopt Wodka HBC in een goede houding, zet hij zijn hals er goed op en komt ruim voldoende terug in het front. Hij heeft een ruime draf en een goede knie-actie. Hij brengt de achterhand goed onder de massa en toont daarbij veel buiging en veel kracht. Wodka HBC heeft een royaal zweefmoment en een zeer goede balans. Hij heeft veel aanleg als tuigpaard.
De verrichtingsjury heeft het zweefmoment en het gebruik van het achterbeen van de hengst met een acht-en-half gewaardeerd. De waarderingen voor de overige onderdelen van het onderzoek variëren van zeven tot en met acht.

In totaal zijn in 2006 tien tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar slechts drie hengsten zijn na afloop van het onderzoek ingeschreven in het stamboek. De hengst met het hoogste puntenaantal was Waldemar KWPN (2003, V. Patijn KWPN). Wodka HBC stond in puntenaantal op de tweede plaats.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Wodka HBC in 2006 op het dekstation van Van de Maat in Houten nog 25 merries gedekt. Uit de daaruit geboren veulens is in 2007 een groep van 13 veulens door het KWPN beoordeeld. Gerapporteerd is dat het een zeer uniforme, ruim voldoende tot goed ontwikkelde, tuigtypische collectie was. De actie van het voorbeen van de veulens is goed tot zeer goed en het achterbeen wordt met veel buiging goed ondergebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed op en draven met veel oprichting. Bij de doorgaans goede tuigpaardmoeders heeft Wodka HBC aansprekend werk verricht.
Op zo’n rapport mag een borrel worden gedronken.

In oktober 2008 heeft de HBC-stal de hengst verkocht aan Mieke van Tergouw van Stal Riant in Beekbergen. Zij was van plan de hengst te castreren en daarna in te zetten in de samengestelde mensport .
In 2009 heeft ze Wodka HBC echter verkocht aan de Hongaarse vierspanrijder József Dobrovitz,
Dobrovitz heeft de hengst omgedoopt in Waltstar en heeft hem in de jaren 2011 – 2019 ingezet in zijn vierspan. In 2011 maakte het vierspan deel uit van het Hongaarse team dat bij de Europese kampioenschappen in Breda de zilveren medaille in de landenwedstrijd heeft gewonnen. In 2013 is met het Hongaarse team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd bij het Europese kampioenschap in Izsak. In 2014 maakte het vierspan van Dobrovitz deel uit van het Hongaarse team dat bij het wereldkampioenschap in Caen de bronzen medaille won. In 2015 heeft Dobrovitz met het Hongaarse team de derde plaats behaald in de landenwedstrijd bij het Europese kampioenschap in Aken en in 2016 is bij het Wereldkampioenschap in Breda de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd. In 2018 zijn World Cup wedstrijden in Donaueschingen en Izsák gewonnen en in 2019 zijn overwinningen behaald in de World Cup wedstrijden in Mezohegyes en Izsák.
De vierspannen waar Waltstar deel van uitmaakte hebben volgens de database van de Duitse Hippische Sportbond bij in Duitsland gehouden vierspanwedstrijden een winsom van € 8.157 behaald.

Van Wodka HBC is in de jaren na 2008 diepvriessperma beschikbaar geweest.

Tot en met 2014 heeft het KWPN 37 merrieveulens en 43 hengstveulens van Wodka HBC geregistreerd.
Van de hengstveulens is er één uitgegroeid tot de door het KWPN goedgekeurde hengst Crescendo HBC KWPN (2007).
Van de merrieveulens zijn er veertien als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en van hen zijn er tien tot stermerrie bevorderd.

Wodka HBC heeft in 2020 een sportindex van 125 met een betrouwbaarheid van 64%.
Uit het genetisch profiel blijkt dat Wodka HBC een schuine schouder, een rechte kruisligging en hoge verzenen vererft.

In de tuigpaardensport hebben de nakomelingen van Wodka HBC weinig indruk gemaakt.

Zijn zoon Curios vb KWPN (2007, MV. Majesteit KWPN) van A. van Tergouw heeft in 2013 en 2014 deel uit gemaakt van het internationale vierspan, waarmee de Australiër Boyd Exell in 2014 in Caen (FRA) wereldkampioen is geworden. In de jaren 2015 – 2019 heeft Curios deel uitgemaakt van het vierspan van Ernesto Colman Mena (URU).Het vierspan waarvan Curios deel uit maakt heeft volgens de database van de Duitse Hippische Sportbond een winsom van € 7.768.

In de Franse database (SIRE) is Wodka HBC met negen in Nederland geboren nakomelingen opgenomen.

2.2.1.1. Crescendo HBC 528003 0007 04941 Stb KWPN

Crescendo HBC KWPN (V. Wodka HBC KWPN) is een vos tuigpaardhengst met een stokmaat van 162 cm. De hengst is geboren op 10 mei 2007 en is gefokt door B.H. Buter en J. Heynen uit Nieuw Schoonebeek.
De moeder van de hengst is de ster preferente vos merrie Landini KWPN (1993, V. Fortissimo KWPN), die twaalf veulens heeft gebracht, waaronder het open klasse concourspaard Raymond M vb KWPN van stal Harink uit Delden.

Landini is een royaal ontwikkelde merrie die voldoende in het tuigpaardtype staat en een stokmaat heeft van 172 cm. Landini draaft met veel afdruk, met voldoende ruimte en met veel knie-actie. In de limietklasse heeft de merrie 22 winstpunten behaald.
Tweede moeder is de bruine merrie Heldrini keur preferent KWPN (1989, V. Renovo KWPN). Overgrootmoeder Zendrini keur preferent KWPN (1981, V. Proloog KWPN) was Sportmerrie van het jaar 1985.
In de eerste acht generaties van de pedigree van Crescendo HBC komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) twaalf keer voor. Crescendo HBC voert, gemeten over acht generaties, 14,8% Hackneybloed.

Crescendo HBC is in 2008 kampioen geworden van de nationale veulenkeuring tijdens de nationale tuigpaardendag en is in 2010 door de HBC-stal uit Boijl voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring. Daar heeft Crescendo HBC het kampioenschap van de driejarige tuigpaardhengsten behaald en is hij aangewezen voor het verrichtingsonderzoek in Stegerden.

In het verrichtingsonderzoek heeft Crescendo HBC veel bereidheid om te werken. Hij is eerlijk en betrouwbaar. Voor de showwagen beweegt hij zich in zijn lijf goed tot zeer goed opwaarts. Hij heeft een goede houding en zeer veel knie-actie. De achterbenen worden goed gebogen en ruim voldoende tot goed ondergebracht. Crescendo HBC heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.
De hengst heeft een waardering van 8,5 gekregen voor zijn houding, voor het zweefmoment, voor de actie van het voorbeen en voor het algemene beeld als tuigpaard. De overige onderdelen zijn gewaardeerd met een 7,5 of een 8.

Voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in 2010 zijn op de hengstenkeuring zes hengsten aangewezen. Later zijn daar via de herkansing nog twee hengsten aan toegevoegd. Zes van de acht hengsten zijn aan het verrichtingsonderzoek begonnen en na de tussenbeoordeling is het onderzoek door vier hengsten voortgezet. Na de eindbeoordeling zijn alleen Cizandro KWPN (2007, V. Waldemar KWPN) en Crescendo HBC in het stamboek ingeschreven. Cizandro was daarbij de verrichtingskampioen

Bij de inschrijving in het stamboek heeft het KWPN aangegeven dat Crescendo HBC een goed ontwikkelde en zeer tuigtypisch gebouwde hengst is. De hals staat er goed op, waarbij hoofd en hals iets edeler zouden mogen zijn. De voorstand is wat steil en de hoeven zijn smal. De achterbenen zijn goed gesteld.
Na het verrichtingsonderzoek heeft Crescendo HBC in 2010 op het dekstation Wilting in Wachtum nog 39 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er, in het kader van een afstammelingenonderzoek, in 2011 tien beoordeeld.
Het was volgens de KWPN-rapportage een qua type en ontwikkeling voldoende uniforme en ruim voldoende tuigtypische collectie veulens. De veulens zouden meer ras kunnen uitstralen. De actie van het voorbeen in draf is beperkt bij voldoende ruimte. Het achterbeen heeft een goede buiging, ontwikkelt voldoende kracht, maar zou doorgaans actiever onder het lichaam mogen worden gebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed op en tonen daarbij een goede lichaamshouding.
Op grond van het resultaat van het afstammelingonderzoek is Crescendo HBC gehandhaafd voor de fokkerij.

Crescendo was vanaf 1 augustus 2011 voor 50% eigendom van de HBC-stal in Boijl en voor 50 % van Toon van Doorn uit Soest. In november 2015 is Crescendo volledig eigendom geworden van Van Doorn.
Crescendo is tot en met 2015 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Het KWPN heeft van Crescendo HBC 100 merrieveulens en 70 hengstveulens geregistreerd. Van de merrieveulens zijn er 22 uitgegroeid tot fokmerries die in het stamboek zijn opgenomen. Van deze 22 zijn er negen stermerrie geworden; vijf hebben het keurpredicaat ontvangen en één dochter is elitemerrie geworden.

Crescendo HBC is in tuigpaardwedstrijden gereden door Harry van Middelaar en heeft 35 plaatsingspunten behaald.

Crescendo HBC heeft in 2019 een sportindex van 131 met een betrouwbaarheid van 68 %.
Uit het genetisch profiel komt naar voren dat de hengst een strak verloop van de lendenen vererft, maar ook een recht kruis, een hol voorbeen en smalle hoeven. Zijn nakomelingen hebben meer dan gemiddeld een draf met een lang zweefmoment, veel knie-actie en een krachtig gebruik van het achterbeen. De bewegingsvorm in stap is vrijwel altijd frans

De nakomelingen van Crescendo blinken niet uit in de sport.  In de database van de Vereniging van Eigenaren en Rijders van Tuigpaarden (VERT) wordt slechts één dochter van Crescendo genoemd en die heeft 68 plaatsingspunten.

2.2.2. Ditisem 528003 0008 07146 Stb KWPNa

De zilverappel vos Ditisem KWPN (V. Roy M KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren op 1 juni 2008 en is gefokt door de familie Muggen uit Norg.
De moeder van Ditisem is de roan bruine merrie Roswitha elite preferent sport KWPN (1998, V . Manno KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, langgelijnde, tuigtypische merrie met een stokmaat van 165 cm. De merrie heeft een sterk achterbeengebruik. Zij is een succesvol concourstuigpaard en heeft 256 winstpunten behaald. In 2005 werd ze met Fera Muggen kampioen bij de dames Regio Noord en in 2013 werd zijn kampioen fokmerries regio Noord. Daarnaast was ze ook een succesvolle fokmerrie en bracht onder andere Ditisem’s broer, het open klasse concourstuigpaard Zomooi vb KWPN (2004, V. Roy M KWPN) dat 188 winstpunten heeft behaald.
Tweede moeder van Ditisem is de bruin geboren schimmel stermerrie Kamille KWPN (1992, V. Renovo KWPN), die vijftien veulens bracht.
In de eerste acht generaties van de pedigree van Ditisem komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor. Ditisem voert over de eerste acht generaties 18,8% Hackneybloed.
Ditisem is in 2008 tijdens de Nationale Tuigpaardendag kampioen bij de veulens geworden.

In 2011 heeft de familie Muggen de hengst gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch en ook daar werd het kampioenschap bij de driejarige tuigpaardhengsten gewonnen. De hengst is daar bovendien aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

Tijdens het verrichtingsonderzoek in Stegerden toont Ditisem zich een eerlijke en betrouwbare hengst met zeer veel looplust.
In draf heeft de hengst veel lichaamsgebruik en souplesse. Het achterbeengebruik is sterk en het voorbeen toont een goede actie.
Ditisem geeft zijn rijder een goed gevoel en heeft veel aanleg als tuigpaard.
De hengst heeft voor de onderdelen zweefmoment, gebruik van het achterbeen en looplust een 8,5 van de verrichtingsjury gekregen. De overige onderdelen zijn met een 7,5 of een 8 gewaardeerd.
Op de KWPN-hengstenkeuring 2011 zijn zeven hengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Later is daar via de herkansing nog één hengst aan toegevoegd. Twee aangewezen hengsten zijn niet voor het onderzoek aangeleverd. Na de tussenbeoordeling hebben drie hengsten de deelname aan het onderzoek beëindigd en na de eindbeoordeling zijn alleen Colonist KWPN (2007, V. Vulcano KWPN) en Ditisem ingeschreven in het stamboek. Colonist heeft in het onderzoek een hogere waardering gekregen dan Ditisem.

Bij de inschrijving in het stamboek heeft het KWPN Ditisem omschreven als een goed ontwikkelde, langgelijnde hengst, die goed in het tuigpaardtype staat.
De hengst heeft een sprekend hoofd en een iets weke, maar goed bespierde bovenlijn. De croupe is iets plat maar normaal van lengte.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Ditisem in 2011 nog veertien merries gedekt. In 2012 zijn tien van de uit die dekkingen geboren veulens, in het kader van het afstammelingenonderzoek, beoordeeld.

In het onderzoekrapport wordt gesproken over een qua type en ontwikkeling uniforme en ruim voldoende tuigtypische collectie veulens. Exterieurmatig voldoen de veulens aan de te stellen eisen. In beweging zouden de veulens meer actie in het voorbeen moeten tonen. Het achterbeen heeft een goede buiging en ontwikkelt voldoende kracht, maar zou doorgaans actiever onder het lichaam gebracht kunnen worden. De draf van de veulens heeft een goed zweefmoment en de veulens draven met ruim voldoende balans en souplesse.
Op basis van het afstammelingenonderzoek is Ditisem gehandhaafd voor de fokkerij.

Ditisem is met succes door Henk Hammers uitgebracht in tuigpaardwedstrijden. In 2015 is hij reserve-kampioen van de zevenjarige tuigpaarden geworden Hij heeft eind 2019 313 plaatsingspunten.

De hengst is tot en met 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij

Het KWPN heeft 50 hengstveulens en 54 merrieveulens van Ditisem geregistreerd. Tot en met 2019 zijn vijftien dochters als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Negen merries zijn stermerrie geworden; vijf hebben het keurpredicaat behaald en twee dochters zijn elite merrie geworden.

Zijn zoon Image HBC KWPN (2013, MV. Manno KWPN) heeft in 2016 deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo en is na afloop van het onderzoek ingeschreven in het stamboek.
Imago HBC is tot en met 2019 ook de meest succesvolle nakomeling in de sport en heeft 122 plaatsingspunten behaald.

Ditisem heeft met rijder Albert Lueks in 2019 ereklassewedstrijden in Roden, Beilen, De Wijk, Peize en Bakkeveen gewonnen. In 2020 heeft Ditisem een sportindex van 158 met een betrouwbaarheid van 62 %
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Ditisem goed in het rechthoeksmodel staan, een lange hals, een strak verloop van de rug en een recht kruis hebben. In draf tonen ze een krachtig gebruik van de achterhand.

2.2.2.1. Image HBC 528003201301119 Stb KWPN

Image HBC KWPN (V. Ditisem KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 18 april 2013 geboren en is gefokt door de HBC-stal in Boijl, dat in de gemeente Weststellingwerf in het zuidoosten van de provincie Friesland ligt.
De moeder van Image HBC is de schimmel keurmerrie Cithilda H KWPN (2007, V. Victory KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische merrie die in 2010 reservekampioen was op de nationale merriekeuring van het KWPN.
Tweede moeder is de vos Thilda H sport KWPN (2000, V. Harald KWPN).
De hengst Manno KWPN (1994, V. Fabricius KWPN) komt twee keer als overgrootvader voor in de afstamming van Image HBC en bepaalt daarmee 25 % van het genenpatroon van Image HBC. De grootvader van Manno, Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS) komt vijf keer voor in de afstamming van Image HBC en de hengst Hoogheid Sgldt (1966, V. Oregon Sgldt) komt zelfs veertien keer voor in de laatste acht generaties.
Image HBC heeft een iets neerwaartse romprichting. Zijn hoofd zou fijner mogen zijn maar hij heeft een mooi oog. Hij heeft een lange hals die goed van richting en bespiering is. De schouderligging is ruim voldoende. De rug en lendenen zouden meer bespierd mogen zijn. De voor en achterbenen zijn goed gesteld.

Image HBC is op de KWPN hengstenkeuring 2016 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo deel te nemen. In dat onderzoek toont Image HBC zicg als een eerlijke, betrouwbare hengst die snel is fageleid. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed op. Hij heeft veel knieactie en een ruime draf. Het achterbeengebruik is ruim voldoende. Image HBC heeft in draf ruim voldoende tot veel zweefmoment. Hij heeft ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard.
Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met cijfers variërend van 7 tot en met 8,5.

Na afloop van het onderzoek is de hengst door het KWPN toegelaten tot de fokkerij.

In augustus 2017 heeft het KWPN een groep nakomelingen van Image HBC beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat Image HBC een uniforme collectie tuigtypische veulens heeft getoond, die wat betreft ontwikkeling iets wisselend zijn. De veulens staan doorgaans goed in het rechthoeksmodel, maar zouden meer ras mogen vertonen.
Het gebruik van het voorbeen in draf is goed van ruimte, maar zou met meer knieactie en schoudervrijheid getoond moeten worden.
Het achterbeen wordt goed gebogen en heeft ruim voldoende kracht, maar zou nog meer onder het lichaam geplaatst moeten worden.
De veulens zetten de hals er goed op, komen goed terug in het front, maar zouden er nog meer in kunnen klimmen. In beweging laten de veulens veel zweefmoment, takt en balans zien.
De veulens van Image HBC vielen positief op met hun correcte beenwerk, goede bovenlijn en goede schoft/schouderpartij en hun hun takt en balans in beweging. De merries waaraan Image HBC wordt gepaard dienen over voldoende ras en uitstraling en actie in het voorbeen te beschikken.

Image HBC is in september 2018 gecastreerd omdat de eigenaar prioriteit wilde geven aan zijn sportcarrière. Wel is in de jaren daarna diepvriessperma van hem beschikbaar

Tot medio september 2020 heeft het KWPN 26 merrieveulens en 25 hengstveulens van Image HBC geregistreerd.

In februari 2020 is de hengst Maestro (2017, MV. Atleet KWPN)  aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In verband met een corona-pandemie is dat verrichtingsonderzoek uitgesteld.

 

2.3. Tendens HBC 00.00577 Stb KWPN

Tendens HBC KWPN (V. Larix KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 10 maart 2000 en is gefokt door Harry en Henk van Middelaar uit Hoogland. Zijn fokkers hebben hem de naam Triomfator gegeven.
De moeder van de hengst is de 165 cm grote, donkerbruine stermerrie Ochtendroos KWPN (1996, V. Renovo KWPN), waarvan Triomfator (Tendens HBC) de enige geregistreerde nakomeling is.
Tweede moeder is de donkerbruine, keur preferente merrie Zeeroos (1981, V. Noran KWPN), die zeventien veulens bracht, waaronder de voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst Napoleon vb KWPN (1995, V. Fabricius KWPN).
In de eerste acht generaties van de pedigree van Tendens HBC komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) vijftien keer voor. Tendens HBC voert over de eerste acht generaties 22,7 % Oregon bloed en 18,8 % Hackney bloed.

Triomfator (Tendens HBC) heeft als tweejarige de rubriek voor tweejarige hengsten op de Nationale Tuigpaardendag gewonnen.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2003 is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van zijn jaargang.

Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN de hengst de naam Tendens HBC toebedeeld en is na enkele dagen vastgesteld dat hij een luchtzuiger is. Hij heeft daarop de deelname aan het onderzoek beëindigd en is in het najaar van 2003 aan dat stalgebrek geopereerd.

In 2004 is de hengst tijdens de Utrechtse Paarden Dagen kampioen geworden bij de vierjarige tuigpaarden.
In 2005 heeft hij opnieuw deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo. In het onderzoekrapport wordt gesproken over een wispelturige hengst die snel gespannen is. Hij laat zich moeilijk bewerken en stapt met weinig souplesse. Voor de showwagen heeft hij wel houding, maar zou meer terug moeten komen in het front. Hij zou meer knie-actie mogen hebben. Het gebruik van het achterbeen en het zweefmoment zijn ruim voldoende. Tendens heeft ruim voldoende aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een wisselend gevoel. Het eerder vastgestelde stalgebrek is niet meer geconstateerd.
De verrichtingsjury heeft de prestaties van de hengst gewaardeerd met drie keer een zeven, twee keer een zes en een half en een zes.

In 2005 zijn elf tuigpaardhengsten en een Hackneyhengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.Na afloop van het onderzoek zijn zeven tuigpaardhengsten ingeschreven in het stamboek. De Hackneyhengst is erkend voor de KWPN-fokkerij. Verrichtingskampioen van de jaargang is Vulcano KWPN (2002, V. Manno KWPN) geworden en de vijfjarige Tendens HBC had op afstand de laagste cijfers van de zeven in het stamboek opgenomen tuigpaardhengsten

Na het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN Tendens HBC beschreven als een voldoende ontwikkelde, langgelijnde, ruim voldoende tuigtypische hengst. De hals is lang en staat er op. Het voorbeen zou langer moeten zijn en is bokbenig. Het beenwerk heeft voldoende kwaliteit.

In 2006 heeft Tendens HBC 34 merries gedekt en van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 2007 dertien beoordeeld in het kader van het afstammelingenonderzoek.
Het was volgens de rapportage een weinig uniforme, qua ontwikkeling wisselende, tuigtypische groep veulens. In draf is de actie van het voorbeen matig. Het achterbeen vertoont weinig kracht en zou verder ondergebracht moeten worden. In draf zetten de veulens de hals er goed op en draven met voldoende oprichting in de voorhand.
Omdat de veulens in hun exterieur en hun manier van bewegen te kort schieten, de moeders van de veulens van goede kwaliteit waren en het bloed van vader Larix KWPN en grootvader Renovo KWPN ruimschoots beschikbaar is in de tuigpaardenfokkerij, wordt op basis van de veulenbeoordeling Tendens HBC op wacht gezet.

Omdat Tendens HBC zich op diverse concoursen had laten zien als een opvallend concourspaard met een superieur front en met zijn rijder Harry van Middelaar 153 winstpunten had behaald, leverde de beslissing van het KWPN om de hengst op wacht te zetten de nodige discussies op.

Eigenaar HBC-stal heeft Tendens HBC in het najaar van 2007 laten castreren en in november 2007 verkocht aan internationaal vierspanrijder IJsbrand Chardon uit Den Hoorn bij Delft. Enige tijd daarna is de ruin Tendens overleden.

Het KWPN heeft van Tendens HBC 28 hengstveulens geregistreerd, waarvan Clemens vb KWPN (2007, MV. Marvel KWPN) is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Na afloop van het verrichtingsonderzoek is hij echter niet in het stamboek ingeschreven. Clemens is daarna verkocht naar Duitsland, waar hij door Michael Freund met succes in internationale tweespan menwedstrijden is uitgebracht.
Daarnaast heeft het KWPN 41 merrieveulens geregistreerd. Dertien daarvan zijn als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Van hen zijn er vijf stermerrie, twee keurmerrie en twee elitemerrie geworden.
Tendens HBC heeft een sportindex van 150 met een betrouwbaarheid van 64 %. Volgens het genetisch profiel vererft Tendens HBC bij veel nakomelingen een lange hals, strakke lendenen, een lang kruis, een steil achterbeen en hoge verzenen.

Enkele nakomelingen van Tendens HBC hebben goed gepresteerd in de tuigpaardensport, zoals:

Centerfold vb KWPN, hengst, 2007, MV. Manno KWPN, van P. Reitsma uit Ureterp, die 72 winstpunten in het enkelspan heeft en

Den Roos KWPN, merrie, 2008, MV. Renovo KWPN, waarmee Harry van Middelaar uit Hoogland 76 winstpunten heeft behaald.

2.4. Bakboord HBC 528003 06 04164 Stb KWPN

Bakboord HBC KWPN (V. Larix KWPN) is een vos tuigpaardhengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 10 mei 2006 en is gefokt door A. en B. Hidding uit Dalen, dat bij Coevorden in Drenthe ligt.
De moeder van Bakboord HBC is de vos stermerrie Nuwalda II KWPN (1995, V. Harald KWPN), die in 2014 haar tiende veulen bracht.
Zij is een royaal ontwikkelde merrie met een stokmaat van 173 cm. In draf heeft de merrie een goede oprichting en een goed voorbeengebruik, maar ze zou achter meer kracht moeten ontwikkelen.
Tweede moeder is de zwarte Guwalda KWPN (1988, V. Allegro KWPN), die ook de overgrootmoeder is van de hengst Wodka HBC KWPN (2003, V. Roy M KWPN, zie 2.1.).
Guwalda is een dochter van de fokmerrie Nuwalda ster KWPN (1972, V. Acrobaat Sgldt / Ziezo NWP), waarmee Jan Schep in de jaren 1975 – 1985 vele successen in tuigpaardenwedstrijden heeft behaald. Nuwalda is in 1976, 1984 en 1985 nationaal kampioen aangespannen fokmerries geweest. Ook was Nuwalda in de fokkerij succesvol en bracht ze onder andere het open klasse paard Huwalda (1989, V. Baarzen’s Reveller NHS).

Bakboord HBC is een klassiek gefokte tuigpaardhengst. In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) maar liefst 24 keer voor.
Bakboord HBC voert, gerekend over acht generaties, 27,3% Oregon bloed en 6,25% Hackney-bloed.

Bakboord HBC is gekocht door de HBC-stal uit Boijl en J. Poppen uit Zwartsluis. Deze combinatie heeft de hengst aangeboden op de KWPN-hengstenkeuring 2009. Daar is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

In het verrichtingsonderzoek is vastgesteld dat Bakboord een eerlijke, maar tamelijk sensibele hengst is, die een gevoelige mond heeft en vaak moeite heeft met de balans. Voor de showwagen loopt hij in een goede houding. Hij toont veel knie-actie en zet het voorbeen ruim weg. De buiging van het achterbeen is goed en de achterhand wordt goed ondergebracht. Bakboord HBC toont een goed zweefmoment en heeft veel aanleg als tuigpaard.
De houding, de actie van het voorbeen en de looplust van de hengst zijn gewaardeerd met een acht, het gebruik van de achterhand met een zeven en de andere onderdelen met een zeven en een half.
Aan het verrichtingsonderzoek 2009 in Ermelo is door negen hengsten deelgenomen. Tijdens het onderzoek zijn zes hengsten om uiteenlopende redenen afgevallen. De resterende deelnemers, Avontuur KWPN (2005, V. Uromast KWPN), Baanbreker HBC KWPN (2006, V. Vaandrager HBC) en Bakboord HBC zijn na afloop van het onderzoek door het KWPN ingeschreven in het stamboek. Baanbreker HBC was daarbij de verrichtingskampioen.

Bij de inschrijving in het stamboek heeft het KWPN Bakboord HBC omschreven als een goed ontwikkelde hengst die zeer goed in het tuigpaardtype staat.
Bakboord HBC is correct gebouwd. Zijn beenwerk straalt kwaliteit uit en hij heeft best ontwikkelde voeten.
Verwacht wordt dat Bakboord HBC het type en de belijning kan verbeteren, waarbij vooral aan merries met veel Hackneybloed die een wat minder tuigtypische bouw hebben, kan worden gedacht.

Na het verrichtingsonderzoek is Bakboord HBC gestationeerd bij Stoeterij Embregts & Van der Gun in Rijswijk in de Nederbetuwe.
Omdat Bakboord HBC in 2009 nauwelijks merries heeft gedekt is de beoordeling van zijn nakomelingen een jaar uitgesteld

In 2010 heeft de hengst 41 merries gedekt en van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 2011 veertien beoordeeld in het kader van het afstammelingen-onderzoek.
Het was een uniforme collectie tuigtypische veulens met een enigszins klassieke opdruk. De actie van het voorbeen wisselt van voldoende tot goed. Het achterbeen vertoont wel buiging, is voldoende krachtig, maar zou verder ondergebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er goed op en tonen daarbij een goede houding.

In jaren 2010 – 2012 is Bakboord HBC door Cees Embregts verschillende keren uitgebracht in de limietklasse tuigpaarden en heeft daarbij 68 winstpunten behaald.

In maart 2013 is Bakboord HBC verkocht aan vierspanrijder Marek Koval in Senec, dat ruim 10 km ten oosten van Bratislava in Slowakije ligt.

Het KWPN heeft van Bakboord HBC 33 hengstveulens en 31 merrieveulens geregistreerd.
Van de hengstveulens is Havenmeester vb KWPN (2012, MV. Vaandrager HBC) aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Hij heeft in 2015 deelgenomen aan dat onderzoek, maar is, ook na een herkeuring, na afloop van het onderzoek niet ingeschreven in het stamboek.

Van de 31 merrieveulens zijn tien als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en van hen zijn er drie stermerrie geworden. Eén dochter is keurmerrie geworden en één dochter heeft het elite predicaat behaald.
Bakboord HBC heeft in 2020 een sportindex van 117 met een betrouwbaarheid van 65 %. Uit het genetisch profiel van de hengst blijkt dat Bakboord HBC een hol voorbeen en een krachtig gebruik van het achterbeen vererft.

De nakomelingen van Bakboord HBC komen weinig uit in sportwedstrijden. In 2020 staan twee Bakboord nakomelingen geregistreerd in de database van de Vereniging van Eigenaren en Rijders van Tuigpaarden (VERT).

Zijn zoon Franko vb KWPN (2010, V. Unieko KWPN) van W.L. Ruinemans uit Rhenen is uitgeroepen tot kampioen op de Nationale Veulenkeuring 2010 in Ermelo en heeft , gereden door Cees Embregts, 24 plaatsingspunten in de limietklasse behaald.

3. Manno 94.00813 preferent Stb KWPN

De donkere vos Manno KWPN (V. Fabricius KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 12 maart 1994 en is gefokt door Jopie Verweij uit Geldermalsen.
De moeder van Manno is de bruine, preferente stermerrie Gilvia KWPN (1988, V. Zakerno KWPN), die veertien veulens heeft gebracht, waaronder vier volle broers en drie volle zusters van Manno. Eén van de zusters is de elitemerrie Tilvia KWPN (2000), die als tuigpaard 67 winstpunten heeft behaald.
Tweede moeder is de bruine, keur preferente Zilvia KWPN (1981, V. Indiaan KWPN), die ook de moeder is van het concourstuigpaard Kelt vb KWPN (1992, V. Renovo KWPN), die met zijn rijder Gerrit Klaassen 111 winstpunten heeft behaald.
Zilfia is in 1985 reserve kampioen geweest bij de keurmerries op de nationale merriekeuring UTV.

Op de hengstenkeuring van het KWPN in 1997 in ’s-Hertogenbosch is Manno aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en uitgeroepen tot kampioen van de 3-jarige tuigpaardhengsten.
Nadat Manno goede prestaties had geleverd in het verrichtingsonderzoek is hij ingeschreven in het stamboek en is hij voor de fokkerij beschikbaar geweest tot zijn dood in augustus 2016.

Het KWPN heeft 836 hengstveulens en 806 merrieveulens van hem geregistreerd Twaalf zonen van Manno zijn goedgekeurd voor de fokkerij en tot en met 2019 hebben 33 dochters het predicaat preferent behaald.

Voor uitgebreide informatie over de sport- en fokkerijprestaties van Manno en zijn nakomelingen wordt verwezen naar de pagina Manno KWPN.

4. Saffraan KWPN 99.02149 Stb

De vos tuigpaardhengst Saffraan KWPN (V. Fabricius KWPN) heeft een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 5 april 1999 en is gefokt door S. Ausma uit Zevenhuizen, dat in de gemeente Leek in de provincie Groningen ligt.
Saffraan is een voldoende ontwikkelde, tuigtypische hengst met zeer veel ras.
De moeder van de hengst is de keur en preferente vosmerrie Joburga KWPN (1991, V. Renovo KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, langgelijnde, tuigtypische merrie met een opvallend goed ontwikkelde schoft. Haar stokmaat bedraagt 176 cm.
Haar draf heeft voldoende actie en ruimte, maar het zweefmoment zou langer moeten zijn. Het achterbeengebruik is krachtig.
Tweede moeder is de keur preferente vos Elburga KWPN (1986, V. Waarborg KWPN), die zeventien veulens bracht, waaronder de voor deelname aan het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst Titan (2000, V. Cambridge Cole NHS), die later als concourstuigpaard 76 winstpunten heeft behaald.
De moeder van Elburga is de nationaal kampioen aangespannen fokmerries Valburga keur preferent KWPN (1979, V. Prins Oregon KWPN). Zij is ook de moeder van de concourstuigpaarden Kunstenaar vb KWPN (1992, V. Fabricius KWPN) en Neptunus vb KWPN ( sportnaam Nobel) (1994, V. Indurain KWPN).

Saffraan is ingeteeld op de hengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS), die zowel via de vader als via de moeder van Saffraan de grootvader van Saffraan is. Saffraan voert daardoor 25 % Hackney-bloed. In de eerste acht generaties van zijn afstammingstabel komt de tuigpaardenstempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) acht keer voor. Saffraan voert, gerekend over acht generaties, 14 % Oregon bloed.

Saffraan is in 2002 door Marcel Ritsma uit Wijnjewoude, dat tussen Drachten en Oosterwolde in de provincie Friesland ligt, voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring en daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek blijkt dat Saffraan eerlijk en betrouwbaar, maar snel gespannen is. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op en komt hij goed terug in het front. Hij heeft veel houding. Saffraan heeft een ruime draf en zeer veel actie in het voorbeen. Hij heeft veel buiging in het achterbeen en brengt het achterbeen goed onder. De hengst heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard

De verrichtingen van Saffraan zijn gewaardeerd met een negen voor de actie van het voorbeen en een 8,5 voor de looplust en het algemene beeld als tuigpaard. De overige onderdelen zijn met achten gewaardeerd.
Op basis van het onderzoekresultaat is Saffraan na het verrichtingsonderzoek opgenomen in het stamboek en toegelaten tot de KWPN-fokkerij.

Aan het verrichtingsonderzoek 2002 is door acht tuigpaardhengsten deelgenomen, waarvan er zes het gehele onderzoek hebben afgemaakt.
Saffraan heeft van die zes hengsten de hoogste punten behaald en kan daardoor worden aangemerkt als de verrichtingskampioen van 2002.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Saffraan in 2002 op het dekstation van zijn eigenaar in Kornhorn nog 20 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek en de eigenaar heeft daar nog twee zelf uitgezochte veulens aan toegevoegd.
Het was een uniforme collectie, wisselend ontwikkelde, tuigtypische veulens, die over veel ras beschikken. De veulens hebben een korte krachtige stap en de draf heeft voldoende ruimte en zweefmoment. het gebruik van het voorbeen is voldoende tot goed en het achterbeen is krachtig, heeft veel buiging en wordt goed ondergebracht. De veulens draven met zeer veel souplesse en balans. Ze kunnen goed schakelen en tonen veel oprichting en houding.
Na het afstammelingenonderzoek is Saffraan gehandhaafd als fokhengst.

De beoordeling van de driejarige nakomelingen, die op basis van keuringsrapporten in januari 2007 zou worden uitgevoerd, is een jaar uitgesteld omdat er minder dan tien driejarige nakomelingen op keuringen waren beoordeeld. In januari 2008 is de beoordeling wel uitgevoerd en is Saffraan gehandhaafd voor de fokkerij. Daarbij heeft het KWPN gepubliceerd dat de kwaliteit van de dochters van Saffraan beter is dan die van de zonen. Er zijn 17 dochters van drie of vier jaar beoordeeld en aan veertien is het sterpredicaat toegekend.

In februari 2016 is Saffraan verkocht aan de Elite Equine Investment Group in Mattoon, Illinois, Verenigde Staten.

Het KWPN heeft 282 hengstveulens en 272 merrieveulens van Saffraan geregistreerd..

Van de zonen zijn Aureool vb KWPN (2005, MV. Larix KWPN), Barno vb KWPN (2006, MV. Patijn KWPN) en zijn broer Cavanerno vb KWPN (2007) aangewezen hengst voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Ze zijn alle drie wel gestart met het verrichtingsonderzoek, maar hebben hun deelname halverwege het onderzoek moeten beëindigen. Aureool en Barno zijn later geëxporteerd naar de Verenigde Staten. In 2013 heeft het KWPN Barno een licentie gegeven.

Van de dochters van Saffraan zijn er 91 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen zijn er 57 stermerrie geworden, acht hebben het keurpredicaat behaald en drie dochters zijn elitemerrie geworden. Ook hebben twee dochter het predicaat preferent behaald.

Saffraan heeft in 200 een sportindex van 132 met een betrouwbaarheid van 84 %.

Uit het genetisch profiel van Saffraan blijkt dat zijn nakomelingen vrijwel allemaal een schuine schouderligging, een hellend kruis, hoge verzenen en hard beenwerk hebben. Ook is er vaak sprake van een steil achterbeen en smalle hoeven. De nakomelingen maken een krachtig gebruik van het achterbeen.

Saffraan is zelf diverse keren in tuigpaardwedstrijden uitgebracht en heeft 55 winstpunten behaald. Hij won de KNHS-hengstencompetities 2004 en 2005. In 2005 en 2007 is hij nationaal kampioen van de aangespannen dekhengsten geworden, terwijl hij in 2004 en 2009 de tweede plaats in dit kampioenschap bereikte. Bovendien heeft Saffraan in 2006 en 2009 tijdens de KWPN-hengstenkeuring de Oregon Cup gewonnen en in 2008 en 2009 op de Nationale Tuigpaardendag de Manno Trofee.

Succesvolle nakomelingen van Saffraan zijn:

Wilhelmin KWPN, merrie, 2004, MV. Imondro KWPN, is in 2006 op de Nationale Tuigpaardendag kampioen van de tweejarige tuigpaardmerries geworden. Later heeft ze de hengst Geraut vb KWPN (2011, V. Atleet KWPN) gebracht, die aangewezen is voor deelname aan het verrichtingsonderzoek maar dat onderzoek voortijdig heeft geëindigd;

Zuwalda keur KWPN, merrie, 2005, MV. Manno KWPN, heeft als concourstuigpaard van C. Dekker uit Kortenhoef en gereden door Nico Calis uit Opperdoes 88 winstpunten behaald;

Amadeus vb KWPN (sportnaam Besterly Amadeus/Equifirst Amadeus), hengst, 2005, MV. Manno KWPN, eigenaar Leendert Veerman, is in 2009 nationaal kampioen van de aangespannen vierjarige tuigpaarden en een jaar later van de vijfjarige tuigpaarden geworden. In 2016 is hij in Groningen met rijder Leendert Veerman nationaal kampioen ereklasse tuigpaarden geworden. Ook is hij twee keer nationaal kampioen tandems geworden, twee keer nationaal kampioen tweespan en twee keer nationaal kampioen gereden door junioren. Bovendien is Besterly Amadeus twee keer tweede geworden in het nationaal kampioenschap ereklasse en twee keer tweede in het kampioenschap tuigpaarden gereden door dames.
Besterly/Equifirst Amadeus heeft 684 winstpunten behaald;

Aronica keur sport KWPN, merrie, 2005, MV. Droomwals KWPN, eigenaar Harry Claassen, is in 2008 kampioen van de driejarige tuigpaardmerries op de CK Veghel geworden en heeft in 2009, 2009 en 2010 deelgenomen aan de Nationale Merrie Keuring. Als tuigpaard heeft ze 74 winstpunten behaald;

Bastiaan vb KWPN, hengst, 2006, MV. Gaston KWPN, fokker B. van der Veen, is in de regio noord twee keer kampioen gereden onder de zadel. In 2015 is hij in Hoogland met rijder Hessel van de Veen Nederlands kampioen tuigpaarden gereden onder het zadel geworden. In het enkelspan behaalde Bastiaan 268 plaatsingspunten.

5. Sander 99.02709 Stb KWPN

Sander KWPN (V. Fabricius KWPN) is een lichte vos tuigpaardhengst met een stokmaat 165 cm. Hij is geboren op 20 april 1999 en is gefokt door de gebroeders Van Dolder uit Stolwijk, dat in de Krimpenerwaard in Zuid Holland ligt.
Sander is een goed ontwikkelde, tuigtypische hengst. De nek is goed gevormd. De hals is goed van lengte en staat er goed op. De rug en lendenen zijn iets week. Het achterbeen is iets sabelbenig.
De moeder van Sander is de ster preferente vos merrie Lilonka KWPN (1993, V. Harald KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, tuigtypische merrie met een stokmaat van 165 cm. De merrie draaft met veel houding en heeft ruim voldoende actie in het voorbeen. De draf is ruim en heeft een goed zweefmoment, maar zou krachtiger moeten zijn. Lilonka is als driejarige kampioen van de centrale keuring in Zuid Holland geweest. Ze is ook de moeder van de tweede bezichtigingshengst Raoel vb KWPN (1998, V. Fabricius KWPN), die als tuigpaard 114 winstpunten behaalde en van de goedgekeurde hengst Globetrotter KWPN (2011, V. Cizandro KWPN).
Tweede moeder is de zilverappel-vos Bilonka keur preferent KWPN (1983, V. Unitas KWPN), die ook de moeder is van de goedgekeurde hengst Goya KWPN (1988, V. Wilhelmus KWPN).
Sander voert, gerekend over acht generaties, 12,5 % Hackney bloed. De stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de afstamming van Sander vijftien keer voor. Oregon draagt voor 24,2 % bij aan de bloedopbouw van Sander.

Sander is in 2002 door C. van der Maat uit Houten voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch en is daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In de kampioenskeuring voor driejarige tuigpaardhengsten bereikte hij de derde plaats.

In het verrichtingsonderzoek laat Sander veel bereidheid om te werken zien. Voor de showwagen heeft hij veel houding, zet hij de hals er goed op en komt hij goed terug in het front. Hij heeft ruim voldoende tot veel actie in het voorbeen en heeft een ruime draf. Sander brengt het achterbeen ruim voldoende onder met ruim voldoende buiging en afdruk, maar het achterbeen blijft iets traag. Hij heeft veel aanleg als tuigpaard.
De prestaties van Sander zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het zweefmoment en een 7,5 voor het gebruik van het achterbeen. Voor de overige te waarderen onderdelen heeft hij een acht gekregen.
Op basis van het onderzoekresultaat is Sander na het verrichtingsonderzoek opgenomen in het stamboek en toegelaten tot de KWPN-fokkerij.

Aan het verrichtingsonderzoek 2002 is door acht tuigpaardhengsten deelgenomen, waarvan er zes het gehele onderzoek hebben afgemaakt.
Sander heeft van die zes hengsten in puntenaantal de vierde plaats behaald.
Verrichtingskampioen is zijn halfbroer Saffraan KWPN (1999, V. Fabricius KWPN, zie 4.) geworden.

In 2003 heeft Sander op de dekstations van Van der Maat in Houten en Veenstra in Boijl in totaal elf merries gedekt en dat heeft ook elf veulens opgeleverd. Het KWPN heeft er daarvan tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek dat in 2004 is uitgevoerd. De eigenaar heeft ook het elfde veulen voor het onderzoek aangeboden. Ze vormden een wisselende collectie, voldoende ontwikkelde, in doorsnede tuigtypische veulens, die met oprichting draven en goed terugkomen in het front. De actie van het voorbeen varieert van vlak tot zeer veel actie. Ook het gebruik van het achterbeen is wisselend, van zeer matig tot goed.

Hoewel de nakomelingen van Sander bij het afstammelingenonderzoek niet bijzonder overtuigden is de hengst gehandhaafd voor de fokkerij. In 2004 heeft hij op het station van Harm Jan Veenstra in Boijl gestaan en in de jaren daarna op het station van Bea en Dicky Schilder in Kampen.

In 2008 zou op basis van keuringsrapporten van de driejarige nakomelingen worden beoordeeld of Sander voor de fokkerij kan worden gehandhaafd, maar dat onderzoek is een jaar uitgesteld omdat er te weinig driejarigen op keuringen waren beoordeeld. In 2009 is Sander gehandhaafd voor de fokkerij en enkele jaren later, toen de oudste nakomelingen zeven jaar waren, is Sander definitief goedgekeurd voor de fokkerij.

Sander is tot en met 2011 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 147 hengstveulens en 115 merrieveulens van Sander geregistreerd.
Van de zonen is Danser KWPN (2008) goedgekeurd voor de fokkerij. De zonen Zandro vb KWPN (2004, MV. Imondro KWPN) en Alert vb KWPN (2005, V. Ahoy KWPN) zijn wel aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar hebben daar niet aan deelgenomen.

Van de dochters van Sander zijn er 27 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Onder hen zijn e;f stermerries, een keurmerrie en een elitemerrie. Ook heeft één dochter het predicaat preferent behaald.

Zijn dochter Beauvilina KWPN ster (2006, MV. Cinovo KWPN) is de moeder van de hengst Atze Gron. Paard (2010, V. Astor NeWP), die als Gelders Paard is erkend door het KWPN en is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

Sander heeft in 2020 een sportindex van 127 met een betrouwbaarheid van 65 %.
De nakomelingen van Sander hebben over het algemeen een hellend kruis, een bokbenig voorbeen en hoge verzenen. In draf valt vooral het goede zweefmoment op.

Sander is in 2003 door Kees van der Maat uitgebracht in de KNHS- hengsten-competitie. Van de zes wedstrijden uit de competitie won Sander er vier en in de twee andere wedstrijden is hij tweede geworden. Daarmee heeft hij ook de competitie gewonnen.
In 2004 heeft Bea Schilder Sander in drie wedstrijden uit de competitie gestart. Dat leverde een eerste, een derde en een vijfde plaats op. In 2010 heeft de hengst in Zwolle de wedstrijd om de Gouden Klomp gewonnen. Sander heeft in het enkelspan 135 winstpunten behaald.
In de fokkerij heeft hij geen paarden gebracht die op keuringen of in de sport aansprekende nationale successen hebben geboekt.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond is Sander opgenomen met acht nakomelingen. Samen hebben de nakomelingen tot en met 2019 €6.519 gewonnen.
Het meest succesvol is de vos ruin Chameur vb KWPN (2007, MV. Manno KWPN)) die door Anne Unzeitig (GER) is uitgebracht in menwedstrijden voor eenspannen en een winsom heeft van € 3.402.
In het Franse bestand van SIRE is Sander met 7 nakomelingen opgenomen, maar van hen zijn geen nakomelingen en ook geen sportprestaties geregistreerd.

5.1. Danser 528003 0008 03724 Stb KWPN

De vos Danser KWPN (V. Sander KWPN) is een Gelderse hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 23 april 2008 en is gefokt door de familie Schilder uit Kampen.
Danser is een voldoende ontwikkelde hengst die goed in het Gelders type staat. Hij heeft een lichte onderhals. De nek, de hals en de rug hebben een goede lengte. De hals en lendenen zijn voldoende bespierd. De schouderligging en de stand van het achterbeen zijn steil. Danser heeft kwalitatief goed beenwerk.
De moeder van de hengst is de zilverappel vos Sharon voorlopig keur KWPN (1999, V. Ahoy KWPN). Zij is een goed ontwikkelde merrie met een stokmaat van 169 cm, die goed in het Gelders type staat. In de exterieurbeschrijving is sprake van een mooi groot oog, een arm bespierde hals die goed van lengte is en een hol voorbeen. Het fundament is goed van kwaliteit.
Tweede moeder is de zilverappel bruine stermerrie Jytane KWPN (1991, V. Statuur KWPN).
Danser heeft een grotendeels Gelderse afstamming en voert slechts 7 % Hackney bloed.
In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor. De inbreng van Oregon is goed voor een bijdrage van 22,7 % aan de bloedopbouw van Danser. Andere stempelhengsten die hebben bijgedragen aan de bloedopbouw van Danser zijn L’Invasion SF, Graaf van Wittenstein Sgldt, Hertog van Gelre Sgldt en Caesar Sgrt.

De familie Schilder heeft Danser voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2011 in ’s-Hertogenbosch. Daar is hij voor de fokrichting Gelders paard aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het in Stegeren gehouden verrichtingsonderzoek heeft Danser een goede bereidheid om te werken laten zien. In de dressuur heeft de hengst laten zien dat hij over een stap, draf en galop beschikt die voldoende ruimte hebben en ook voldoende krachtig zijn. Bij het springen heeft hij ruim voldoende reflexen en techniek. Hij lijkt voorzichtig en heeft voldoende vermogen.
Bij het mennen komen zijn ruime basisgangen goed tot uiting. Hij is goed wendbaar en loopt in een goede houding.
De draf van Danser is gewaardeerd met een acht, de stap en de aanleg als dressuurpaard met een 7,5 en de overige onderdelen met een zeven.
Na afloop van het onderzoek is Danser goedgekeurd voor de KWPN-fokkerij en als Gelderse hengst opgenomen in het stamboek.
Verwacht wordt dat hij de werkwilligheid en de galop van de populatie Gelderse paarden kan verbeteren.

Bij het op 31 augustus 2013 in Ermelo uitgevoerde afstammelingenonderzoek wordt van Danser een uniforme collectie ruim voldoende ontwikkelde en goed in het Gelders type staande veulens getoond. De veulens hebben uitstraling en bewegen met veel houding en een goede beentechniek, waarbij het achterbeen iets meer zou mogen onder treden.

Op basis van het onderzoekresultaat is Danser gehandhaafd voor de fokkerij.

Het KWPN tot medio september 2020 64 hengstveulens en 74 merrieveulens van Danser geregistreerd. Twintig dochters zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek, negen ervan zijn stermerrie geworden en drie hebben het keurpredicaat behaald.

Danser’s zoon Imposant EM (2013, MV. Elegant KWPN) is goedgekeurd en ingeschreven als Gelderse hengst.

Danser is voor de fokkerij beschikbaar bij de familie Schilder in Kampen.

5.1.1. Imposant EM KWPN 528003201302890 Stb

De vos hengst Imposant EM KWPN (V. Danser KWPN) heeft een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren op 16 mei 2013 en is gefokt door mevrouw N van Houten – van der Veen uit het in het Groningse Westerkwartier liggende Opende.
De moeder van Imposant EM is de vos stermerrie Roosmarie KWPN (1998, V. Elegant KWPN). Zij is een goed ontwikkelde en goed bewaarde merrie die goed in het Gelderse type staat.
Tweede moeder is de vos Weidemarie KWPN ster preferent prestatie (1980, V. Heemraad Sgldt).
Gerekend over acht generaties heeft Imposant EM een afstamming die voor 17,2 % uit Oregon-bloed, 10,9 % uit L’Invasion bloed en voor 3,1 % uit Hackney-bloed bestaat.
Imposant EM is in 2016 als Gelderse hengst goedgekeurd door het KWPN. Daarbij heeft het stamboek opgemerkt dat de hengst voldoende ontwikkeld is en dat zijn hals, schouder en croupe voldoende lengte hebben. De broekspier zou langer mogen doorlopen. Het fundament van Imposant EM is goed van kwaliteit.

Hij heeft in het najaar van 2016 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek waarbij de zeer goede opstelling van Imposant EM is opgevallen. Hij beschikt over zuivere en voldoende ruime basisgangen en heeft ruim voldoende souplesse. Als Gelders paard heeft hij ruim voldoende aanleg voor dressuur en een goede aanleg voor springen.
Voor de wagen loopt hij in een goede houding en is hij goed wendbaar. Als aangespannen paard geeft hij een goed beeld.
Verwacht wordt dat Imposant EM het type, de springaanleg, de instelling en de looplust van de Gelderse paarden kan verbeteren.
Zijn verrichtingen tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met cijfers die variëren van zeven tot acht.

In 2018 heeft het KWPN een groep nakomelingen van Imposant beoordeeld. Daarover ie gerapporteerd dat
Imposant EM een collectie ruim voldoende tot goed ontwikkelde veulens toonde, die goed in het Gelders type staan en ruim voldoende in het rechthoekmodel staan. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte en ruim voldoende vorm en bespiering. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld. De schouder is voldoende van lengte en voldoende van ligging. De rug is vaak week, de lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe zou in sommige gevallen meer lengte kunnen hebben. De broekspier zou langer door mogen lopen. Het voorbeen is doorgaans correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is goed van kwaliteit. De stap is voldoende van ruimte en souplesse maar zou nog iets meer schoudervrijheid kunnen hebben. De draf is ruim voldoende van ruimte, met een goede beentechniek, waarbij de veulens nog iets meer ruggebruik en kracht mochten tonen. De galop zou meer ruimte en lichaamsgebruik kunnen hebben. De veulens bewegen met een goede houding.
Het KWPN verwacht dat Imposant EM het Gelders type, de springaanleg, de instelling en de looplust kan verbeteren. Merries dienen voldoende maat en formaat te hebben.

Tot medio september 2020 zijn tien hengstveulens en zestien merrieveulens door het KWPN geregistreerd.

6. Selleen 99.01400 Stb KWPN

De vos Selleen KWPN (V. Fabricius KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 30 maart 1999 en gefokt door G. van Selm uit Nieuwersluis, dat bij Loenen in de provincie Utrecht ligt.
De moeder van Selleen is de donkere vos stermerrie Ieleen KWPN (1990, V. Exponent KWPN). Ze heeft in 2000 nog een veulen gebracht, maar het is niet bekend waar ze daarna is gebleven.
Tweede moeder is de voorlopige keurmerrie Dereda KWPN (1985, V. Rentmeester KWPN) en haar moeder is de keur preferente bruine Sereda KWPN (1976, V. Iregon KWPN), die ook de grootmoeder is van de goedgekeurde hengst Sire KWPN (1999, V. Jonker KWPN).
In de eerste acht generaties van de pedigree van Selleen komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) dertien keer voor. Door Oregon is 22,6 % van de bloedopbouw van Selleen bepaald. Voorts voert Selleen, gerekend over acht generaties, 15,6 % Hackney-bloed.

Seleen is in 2002 door Cor van der Maat uit Houten gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch en daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In de kampioenskeuring voor drie jarige tuigpaardhengsten is daarbij de vijfde plaats behaald. Het KWPN heeft daarbij aangegeven dat Selleen een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische hengst is. Zijn hals is goed van lengte en staat er zeer goed op.

In het verrichtingsonderzoek dat in Ermelo is uitgevoerd toont Selleen zich een eerlijke, betrouwbare hengst die veel bereidheid heeft om te werken. De hengst heeft een krachtige, ruime stap. Voor de showwagen loopt Selleen met zeer veel houding. Hij zet de hals er goed op, komt goed terug in het front en rijst in de voorhand. Hij heeft veel actie in het voorbeen en een ruime draf. Het achterbeengebruik is ruim voldoende tot goed met ruim voldoende buiging en afdruk. Hij heeft veel zweefmoment en looplust. Selleen heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.
Zijn prestaties zijn gewaardeerd met 8,5 voor zijn houding, voor de actie van het voorbeen en voor het algehele beeld als tuigpaard. Verder heeft Selleen twee achten en een 7,5 gekregen.

Op basis van het onderzoekresultaat is Selleen na het verrichtingsonderzoek opgenomen in het stamboek en toegelaten tot de KWPN-fokkerij.

Aan het verrichtingsonderzoek 2002 is door acht tuigpaardhengsten deelgenomen, waarvan er zes het gehele onderzoek hebben afgemaakt.
Selleen heeft van die zes hengsten in puntenaantal de tweede plaats behaald.
Verrichtingskampioen is zijn halfbroer Saffraan KWPN (1999, V. Fabricius KWPN) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Selleen in 2002 op het dekstation Van der Maat in Houten nog 46 merries gedekt.
Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN voor het in 2003 uitgevoerde afstammelingenonderzoek er tien aangewezen en Van der Maat heeft er daar nog twee aan toegevoegd.

In de KWPN-rapportage over het afstammelingenonderzoek is sprake van een uniforme collectie, voldoende ontwikkelde, tuigtypische veulens. De stap van de veulens mist ruimte en kracht. De draf heeft veel ruimte en zweefmoment en de actie van het voorbeen is goed. Het achterbeen heeft voldoende buiging en kracht, maar zou sneller ondergebracht moeten worden. De veulens draven met veel souplesse en balans.
Op basis van het resultaat van het onderzoek is Selleen gehandhaafd als tuigpaardhengst.

Omdat de Australische vierspanrijder Boyd Exell al meerdere keren zijn interesse kenbaar had gemaakt om Selleen te kopen  en Van der Maat voldoende andere hengsten had met Fabricius bloed, is in april 2005 besloten in te gaan op het bod van Exell en is Selleen verkocht. De hengst is daarop gecastreerd en naar Engeland gegaan, waar Exell destijds woonde.

Met Selleen in het vierspan won Exell menwedstrijden in Windsor (2006 en 2008), Beekbergen (2007 en 2008), Donaueschingen (2007), Deauville (2007), Hannover (2007) en Stockholm (2007). Op het wereldkampioenschap 2008 in Beesd is de bronzen medaille gewonnen.
In 2010 heeft de Nederlandse vierspanrijder Koos de Ronde Selleen ingepast in zijn vierspan. De Ronde en Selleen maakten deel uit van het Nederlandse team dat in 2010 de landenwedstrijd in Aachen heeft gewonnen.

Het KWPN heeft 65 hengstveulens en 53 merrieveulens van Selleen geregistreerd. Zijn zoon Welleen vb KWPN (2003, MV. Jonker KWPN) is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar heeft dat onderzoek niet succesvol kunnen afsluiten.

Van de dochters zijn er 19 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen hebben twaalf het sterpredicaat behaald. Eén dochter heeft het predicaat preferent ontvangen.

In 2020 heeft Selleen een sportindex van 119 met een betrouwbaarheid van 55 %.
Uit het genetisch profiel van Selleen blijkt dat de nakomelingen vaak een rechtopstaande hals, een schuine schouder en hoge verzenen hebben. Ze beschikken doorgaans over een ruime stap en hebben in draf veel houding.

In de sport succesvolle nakomelingen van Selleen zijn:

Zikoon vb KWPN (sportnaam De Bree), hengst, 2004, MV. Larix KWPN, eigenaar W. Jansen, Olst, heeft in het enkelspan 363 winstpunten behaald en is regionaal kampioen tweespannen geworden en

Appievandam vb KWPN, hengst, 2005, MV. Edelman KWPN, fokker familie Ilbrink uit Barchem, eigenaar Harry van de Langenberg uit St. Michielsgestel, vervolgens Etienne Raeven uit Noorbeek en daarna Peter Hoksbergen uit Heerde, heeft in het enkelspan 206 winstpunten behaald. In 2012 heeft hij samen met de keurmerrie Zidalburga KWPN (2004, V. Manno KWPN) met rijder Harry van de Langenberg het KNHS-kampioenschap tweespannen gewonnen.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond is Selleen met vier nakomelingen geregistreerd.
Selleen heeft zelf een winsom voor de in Duitsland gereden wedstrijden van € 4.923 en zijn drie nakomelingen hebben samen € 5.541 gewonnen.
Zijn zoon Zandgraaf vb KWPN (2004, MV. Waterman, fokker M.C. Vonk), die sinds 2014 deel uitmaakt van het vierspan van de Duitser René Pönsgen, heeft een winsom van € 4.484.

In de Franse database van SIRE zijn twee nakomelingen van Selleen opgenomen. De ruin Zwart vb KWPN (2004, MV. Waterman, fokker R.W. van de Put) wordt van 2012 tot en met 2017 door Eva Cadi Verna uitgebracht in menwedstrijden voor tweespannen in Frankrijk. In 2013 en 2014 werd ze nationaal Frans kampioen. In 2014 is een derde plaats behaald in de internationale wedstrijd in Saumur en een jaar later is in Saumur gewonnen. De winsom van Zwart bedraagt € 4.443.

Back To Top