skip to Main Content

 1930 (Gainsborough xx x Chaucer xx)

 

 

Samenvatting

Hyperion xx in een kleine (1.55 m) hengst met een grote persoonlijkheid. Hij was onverstoorbaar en lui, maar als er prestaties van hem werden verwacht op de renbaan, was hij vaak onnavolgbaar.
Hij is in 1930 geboren en gefokt door Lord Derby. In de jaren 1932 – 1934 startte hij dertien keer in een ren, waarvan hij er acht won, waaronder de Epsom Derby en  St. Leger.

Na zijn sportcarrière is Hyperion xx van 1935 tot 1959 in de fokkerij actief geweest. Volgens Pedigree Online Thoroughbred Database zijn van hem 505 nakomelingen geregistreerd.
Als fokhengst is Hyperion xx één van de allergrootsten in de volbloedfokkerij. Zijn nakomelingen wonnen samen 752 rennen. Bovendien was hij zes jaar (1940, 1941, 1942,1945, 1946 en 1955) leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Voor de rijpaardfokkerij zijn de zonen Owen Tudor xx (1938), Coastel Traffic xx (1941), Rockefella xx (1941), Aldis Lamp (1943) en Hornbeam xx (1953) van groot belang geweest.

Owen Tudor xx (zie eigen pagina) is de vader van Tudor Minstrel xx (1944, zie eigen pagina) en de grootvader van Abgar xx (1958, zie eigen pagina).
Coastel Traffic is de grootvader van Pot d’Or xx (1966, zie eigen pagina).
Rockefella xx is de vader van Gaur xx (1955), die in Frankrijk is ingezet voor de fokkerij.
Aldis Lamp xx is de vader van Le Faquin xx (1954), die in Nederland elf goedgekeurde zonen bracht, waaronder Pretendent KWPN  (1974, zie eigen pagina)
Hornbeam xx is de vader van Ecuador xx (1965) en Bream xx (1967), die in Duitsland zijn gebruikt voor de rijpaardfokkerij.

 

 


Voorkomen en afstamming

Hyperion xx (V. Gainsborough xx) is een vos hengst met linksvoor een sokje, rechtsvoor een sok en beide achterbenen een witvoet. De voskleur was ’s zomers lichter dan ‘s winters en de manen en de staart waren iets lichter van kleur dan de romp.
Hyperion xx was met een stokmaat van 155 cm. een kleine hengst. Hij is één van de kleinste hengsten die ooit in het Verenigd Koninkrijk een klassieke ren won.
Dat Hyperion xx zo klein was, kan echter geen verrassing zijn geweest omdat zijn vader Gainsborough xx ook maar een stokmaat van 155 cm. had en in zijn moederlijn veel paarden met korte benen voorkwamen. Aan de andere kant was Hyperion xx langgelijnd en krachtig gebouwd. Hij had een borstomvang van 170 cm en een pijpomvang van ruim 19 cm.

Hyperion is op 18 april 1930 op de Side Hill Stud in Newmarket geboren en is gefokt door Edward Stanley, de 17e Graaf van Derby.

Op de internetpagina “Thoroughbred Heritage” is een portret van Hyperion xx, geschreven door Anne Peters, gepubliceerd. Delen daarvan zijn in dit overzicht verwerkt.

 

Vader

De vader van Hyperion xx is de hengst Gainsbourough xx. Hij is geboren op 24 januari 1915 en is gefokt door Lady James Douglas.

Gainsborough xx was met een stokmaat van 155 cm geen groot paard, maar zag er goed uit. Hij was bijzonder mak en buitengewoon atletisch.
Zijn vader was de hengst Bayardo xx (1906, V. Bay Ronald xx). Hij was een veelzijdig renpaard dat zowel een grote snelheid paarde aan een groot uithoudingsvermogen, waardoor hij zowel sprintwedstrijden over 1200 m als stayerwedstrijden over 4000 meter kon winnen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een beperkt renprogramma in Engeland. Gainsborough xx startte daarom slechts negen keer in een ren en boekte daarbij vijf overwinningen.

De moeder van Gainsborough xx is de vos merrie Rosedrop xx (1907, V. St. Frusquin xx), die de Oaks heeft gewonnen.

Voor de Europese rijpaardenfokkerij zijn Ginsborough’s zonen Solario xx (1922), Sir Nigel xx (1925), Artist’s Proof xx (1926), Singapore xx (1927), Orwell xx (1929), Hyperion xx (1930), Jemond Dene xx (1030), Bobsleigh xx (1932) en Morland xx (1034) in meer of mindere mate van belang geweest.

 


Moeder

De moeder van Hyperion xx is de bruine merrie Selene xx (1919, V. Chaucer xx) en tweede moeder is Serenissima xx (1913, V. Minoru xx). Zowel Selene als Serenissima zijn gefokt door Lord Derby. In de derde en vierde generatie is Hyperion xx ingeteeld op de zeer invloedrijke hengst St. Simon xx (1881, V. Gallopin xx), die als renpaard nooit is verslagen.

 

 


Sportcarrière

Hyperion xx was onverstoorbaar en extreem lui en zijn trainer George Lambton moest hem flink aan het werk zetten om hem wedstrijdfit te krijgen.
Toen hij in mei 1932 voor zijn eerste ren voor het eerst op de renbaan van Doncaster kwam terwijl hij nog nooit verder was geweest dan Newmarket, veranderde zijn gedrag en gedroeg hij zich als een attente, wakkere hengst. Hij eindigde zijn eerste ren als vierde.

Daarna won hij in Ascot de New Stakes (1000 m.) in een nieuw koersrecord met drie lengten voorsprong op 21 tegenstanders. In 1932 volgden nog een dead-heat  in de Prince of Wales Stakes (1200 m.) in Goodwood en een derde plaats in de Boscawen Post Stakes (1000 m.) in Newmarket. Hij sloot het jaar af met een overwinning in de Dewhurst Stakes (1400 m.) in Newmarket die hij met twee lengten voorsprong makkelijk won.

In 1933 was Hyperion xx wel een jaar ouder geworden maar had hij niet aan statuur gewonnen. In de training deed hij nooit zijn best en werd dag op dag door zijn stalgenoot Scarlet Tiger xx verslagen. Omdat hij zo klein was had zijn fokker hem in 1930 niet ingeschreven voor de 2000 Guineas, waardoor zijn eerste koers in 1933 de Chester Vase (2400 m.) in Chester was. Na een slome start en nadat zijn jockey hem had wakker geschud, sprintte Hyperion xx naar voren en won met twee lengten voorsprong.
Hoewel hij in de Derby (2400 m.) als favoriet startten, was het gemak waarmee hij zijn tegenstanders aftroefde verbazingwekkend. Officieel had hij ver lengten voorsprong maar in werkelijkheid was de afstand groter. Nog verbazingwekkender was de tijd die hij nodig had om de 2400 m af te leggen. De 2 minuten en 34 seconden waren een nieuw Derby record. De overwinning en de recordtijd maakten van de kleine Hyperion xx een publieksidool. (De recordtijd komt overeen met een gemiddelde snelheid van 56,1 km/uur)

In de Prince of Wales Stakes (2600 m.) op Royal Ascot won Hyperion xx met twee lengten voorsprong, waarbij hij 16 pound (7,2 kg) meer aan gewicht droeg dan Shamsuddin xx, die tweede werd.

Omdat Hyperion xx een paar keer zijn knieschijf had verdraaid, was het voor trainer Lambert moeilijk om Hyperion xx goed te trainen voor de St. Leger. Daarom ging hij tamelijk onvoorbereid in de St. Leger (2920 m.) in Doncaster van start. In de koers leidde hij vrijwel vanaf de start en had bij de finish drie lengten voorspring op nummer twee.

Na het renseizoen 1933 besloten Lord Derby en George Lambton om, gezien de leeftijd van Lambton en zijn verslechterende gezondheid, de samenwerking te beëindigen, waarna Colledge Leader het management van Hyperion xx over nam.

Zijn eerste twee rennen in 1934 waren in Newmarket de March Stakes (2000 m.) en de Burwell Stakes (2400 m.). Hyperion xx won beide rennen met respectievelijk een halslengte en ¾ lengte.

Door de bijzonder harde bodem startte Hyperion xx niet in de Coronation Cup en een  trainingsgalop als voorbereiding op de Ascot Gold Cup moest worden afgebroken omdat Hyperion xx niet fit was.

Toen Hyperion xx tijdens het rondstappen in de presentatiering voorafgaand aan de Gold Cup zijn oude trainer Lambton in een rolstoel aan de kant van de ring zag zitten, ging hij voor zijn oude trainer stil staan en weigerde enige tijd een been te verzetten.

Bij de Ascot Gold Cup (4000 m.) was de renbaan door een stortbui veranderd in een moeras en in die omstandigheid won Feliciation xx met acht lengten voorsprong en werd Hyperion xx op negen-en-half lengte derde.
Tenslotte startte Hyperion xx nog in de  Dullingham Stake (2400 m) in Newmarket, waar slechts twee paarden aan de start kwamen. Na een intense strijd verloor Hyperion xx de ren met een halve hoofdlengte verschil.

Na deze ren is Hyperion xx tot grote teleurstelling van zijn eigenaar en de vele fans teruggetrokken uit de rensport. Hij had een Derby-record op zijn naam gebracht en had negen van de dertien rennen waaraan hij had deelgenomen, gewonnen.
De winsom van Hyperion xx bedraagt £ 29.509. Het bedrag is in koopkracht vergelijkbaar met de koopkracht in 2020 van circa € 2 miljoen.

 

 

Fokkerijcarrière

In 1935 is Hyperion xx op de Woodland Stud van Lord Derby in Newmarket beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Hij zou een groot deel van zijn leven op de stoeterij blijven. Omdat rondom Newmarket diverse militaire vliegvelden lagen is Hyperion xx tijdens de Tweede Wereldoorlog in de maanden buiten het dekseizoen ondergebracht in het dunbevokte Yorkshire, waar de kans op oorlogsgeweld minder was. Ook stond Hyperion xx drie seizoenen op de Plantation Stud van Lord Derby, die eveneens in Newmarket ligt.

Als fokhengst is Hyperion xx één van de allergrootsten in de volbloedfokkerij. Zijn nakomelingen wonnen samen 752 rennen. Onder de gewonnen rennen bevonden zich 84 klassiekers die door 53 nakomelingen zijn gewonnen. Bovendien was Hyperion xx  zes jaar (1940, 1941, 1942,1945, 1946 en 1955) leidend vaderpaard in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Hyperion xx is in de fokkerij actief geweest van 1935 tot 1959. Volgens Pedigree Online Thoroughbred Database zijn van hem 505 nakomelingen geregistreerd.

In de winter van 1959/1960 ging de gezondheid van Hyperion xx hard achter uit. Begin 1960 is besloten hem op de Woodlands Stud te euthanaseren. Zijn geraamte is gepreserveerd en is te zien in de Animal Health Trust in Newmarket. Een levensgroot standbeeld van de hengst staat voor het kantoor van de Jockey Club in Newmarket.

Voor de volbloedfokkerij is zijn zoon Aureole xx (1950, MV. Donatello xx) de meest succesvolle zoon van Hyperion xx, maar voor de rijpaardfokkerij heeft Owen Tudor xx (1938, MV. Pharos xx) veel meer betekenis gehad.

 

 

Zonen

Zonen van Hyperion xx die voor de rijpaardfokkerij van belang zijn geweest zijn: Admiral’s Walk xx (1936), Heliopolis xx (1936), Stardust xx (1937), Alibhai xx (1938), Owen Tudor xx (1938), Coastal Traffic xx (1941), Pensive xx (1941), Rockefella xx (1941), Aldis Lamp xx (1943), Sky High xx (1943), Caerlaverock xx (1949), Aureole xx (1950) en Hornbeam xx (1953).

De hengst Caerlaverock xx is de vader van de merrie Sherry xx (1971, MV. Migoli xx) en Sherry xx is de moeder van de hengst Martel xx (1983, V. Afayoon xx). Martel xx is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en het KWPN.
De overige hengsten worden besproken in de hoofdstukken 6.1. – 6.12.

 

 

Dochters

Tien dochters van Hyperion xx hebben ook een rol in de rijpaardfokkerij gespeeld:

Aurora xx, 1936, vos, MV. Swynford xx, is de moeder van de hengst Borealis xx (1941, V. Brumeux xx). Borealis xx is de vader van de in Nederland goedgekeurde hengst Pantheon xx (1958), die de hengsten Schalkhaar KWPN (1976), Signatuur KWPN (1976) en Signatuur KWPN (1978) bracht.
Ook is Borealis xx de vader van de hengst Herrero xx (1959) en die is de vader van de in Nederland goedgekeurde hengst Godolphin xx (1968) en de in Duitsland actieve hengsten Griseldo xx (1969) en Swazi xx (1973);

Highway Code xx, 1939, bruin, MV. Buchan xx, is in 1950 verscheept naar de Verenigde Staten en is daar de moeder geworden van de merrie Signal Hull xx en die is de moeder van de hengst Ishan xx (1958, V. Nantallah xx). Ishan xx heeft in Nederland diverse goede sportpaarden en de door het KWPN goedgekeurde hengsten Majesteit KWPN (1971) en Mishan KWPN (1971) gebracht;

Solar Cygnet xx, 1940, bruin, MV. Cygnet xx, is de moeder van de hengst Sailing Light xx (1949, V. Blue Peter xx). Sailing Light xx is de vader van de zeer invloedrijke stempelhengst Ladykiller xx (1961), die in Duitsland zeer succesvol is geweest in de fokkerij.

Calluna xx, 1943, bruin, MV. Blandford xx, is de tweede moeder van de hengst My Lunaria xx (1966, V. Pirate King xx). Van My Lunaria xx zijn in Duitsland 86 wedstrijdpaarden geregistreerd, die samen € 31.977 hebben gewonnen. Het KWPN heeft 23 hengstveulens en 20 merrieveulens van My Lunaria xx geregistreerd;

Lady Angela xx, 1944, vos, MV. Abbots Trace xx, is de moeder van de goede volbloed Nearctic xx (1954) en ze is de moeder van dertien nakomelingen die succesvol zijn geweest in de rensport. Lady Angela xx wordt beschouwd als de belangrijkste volbloedmerrie in de volbloedfokkerij in Canada.
Nearctic xx is de vader van Northern Dancer xx (1961) en die komt o.a. voor in de afstamming van de volbloedhengsten Sit This One Out xx (1983, V, Dance in Time xx), Colway Bold xx (1989, V. Never So Bold xx) en Wilawander xx (1993, V. Nashwan xx);

Olympian Queen xx, 1946, bruin, MV. Buchan xx, is de tweede moeder van de hengst Saint Brendan xx (1962, V. Milesian xx). Saint Brendan xx is de vader van de hengst Opportuun  SF, die in 1978 heeft deelgenomen aan het KWPN-verrichtingsonderzoek en in 1978 een aantal merries heeft gedekt;

Soldanel xx, 1948, bruin, MV. Felstead xx, is de moeder van de hengst Hanassi xx (1960, V. Nearula xx). Hanassi xx is in 1970 goedgekeurd door het KWPN, waarna van de hengst 434 nakomelingen zijn geregistreerd. Hanassi xx is na een in 1974 uitgevoerd afstammelingenonderzoek afgekeurd. Een onderzoekrapport is nooit gepubliceerd. Hanassi xx komt voor in de afstamming van de hengsten Glenridge KWPN (1988, V. Wellington KWPN), Graham KWPN (1988, V. Aram KWPN) en Bugatti VDL KWPN (2006, V. Silverstone Zang);

Enrapt xx, 1949, vos, MV. Fairway xx, is de tweede moeder van de hengst Tamersale xx (1970, V. Tamerlane xx). Tamersale xx is de vader van de hengst Statuar KWPN (1976), die op zijn beurt de vader is van de hengst Clavecimbel KWPN (1984) en de grootvader van de hengst Paganini KWPN (1997, V. Havidoff KWPN);

Lightning xx, 1950, bruin, MV. King Salmon xx, is de moeder van de hengst Parthia xx (1956, V. Persian Gulf xx). Parthia xx is de vader van de door het KWPN goedgekeurde volbloedhengst Paradiso xx (1964), die van 1968 tot en met 1970 in Nederland beschikbaar is geweest voor de fokkerij. Paradiso xx is de vader van de hengsten Kapitein KWPN (1969), Koraal KWPN (1969) en Musketier KWPN (1971).
Parthia xx komt ook voor inde afstamming van de hengst King xx (1975, V. Prince Tenderfoot xx), die de moedersvader is van de hengst Watermill Swatch xx (1999, V. Mytens xx) en

Sun Spell xx, 1956, donkerbruin, MV. Umidwar xx, is de tweede moeder van de hengst Elan xx (1963, V. Wiesenklee xx), die is goedgekeurd door het KWPN en van 1979 tot en met 1989 in Nederland beschikbaar is geweest voor de fokkerij. Daarna is hij in Duitsland goedgekeurd door het Baden-Württembergse- en het Trakehner  stamboek. Het KWPN heeft 430 nakomelingen van Elan geregistreerd. In Duitsland is Elan’s zoon Ex Libris KWPN (1986) goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en zijn 42 nakomelingen van Elan xx geregistreerd als wedstrijdpaard.

 

 

Zonen in de fokkerij

 

1.  Admiral’s Walk xx

Admiral’s Walk xx (V. Hyperion xx) is een vos hengst die in 1936 is geboren. Hij is gefokt door de executeurs testamentair van wijlen Lady Sikes en was eigendom van de Sledmore Stud van de familie Sykes in Driffield in East-Yorkshire.
De moeder van Admiral’s Walk xx is de vos merrie Tabaris xx (1925, V. Roi Herode xx) en tweede moeder is Tip-Toe xx (1918, V. Royal Realm xx).

Admiral’s Walk xx is drie jaar in de rensport uitgebracht en is acht keer in een ren gestart. In 1938 is hij derde geworden in Imperial Produce Stakes (1200 m.) in Kempton. In 1939 is hij tweede geworden in de klassieke 2000 Guineas (1600 m.) in Newmarket en heeft hij de St. James Palace Stakes (1600 m.) op Ascot gewonnen.
Admiral’s Walk xx heeft een winsom van £  19.980.

Van 1941 – 1958 is Admiral’s Walk xx actief geweest in de fokkerij.
Zijn meest winnende nakomeling is de vos merrie Sybel’s Niece xx (1951, MV. Nearco xx), die in 1953 de Queen Mary Stakes (1000 m.) op Ascot won.

Voor de rijpaardfokkerij zijn twee dochters van Admiral’s Walk xx van belang:

Rousslana xx, 1943, schimmel, MV. Tetratema xx. is de tweede moeder van de hengst Principaal KWPN (1974, V. Formateur Sgldt), waar het KWPN 167 nakomelingen van heeft geregistreerd en

Ardue xx, 1949, bruin, MV. Buen Ojo xx, is de moeder van de hengst Sovereign Lord xx (1959, V. Grey Sovereign xx). Sovereign Lord xx is de vader van de hengst Sovereign Bill xx (1966), die is goedgekeurd door het KWPN en van 1985 tot en met 1989 in Nederland beschikbaar is geweest voor de fokkerij. Het KWPN heeft 261 nakomelingen van hem geregistreerd.

 

 

2.  Heliopolis xx

Heliopolis xx (V. Hyperion xx) is een bruine hengst met een grote sneb, rechtsachter een witte kroonrand en linksachter een sok.
Hij is in 1936 geboren en is gefokt door Lord Derby uit Newmarket.

Zijn moeder is de in Frankrijk geboren bruine merrie Drift xx (1926, V. Swynford xx) en tweede  moeder is de vos Santa Cruz xx (1916, V. Neil Gow xx). De merrie Canterbury Pilgrim xx (1893, V. Tristan xx), die de moeder is van de invloedrijke hengsten Chaucer xx (1900, V. St. Simon xx) en Swynford  xx (1907, V. John O’Gaunt xx) komt zowel aan vaders- als aan moederszijde voor in de afstamming van Heliopolis xx.

Heliopolis xx was een langgelijnde hengst met een tamelijk rechtopstaande schouder en een geweldige achterhand.

Heliopolis xx is van 1938 tot en met 1941 uitgebracht in de rensport.  Hij startte vijftien keer en won vijf races.
Als tweejarige won hij de Imperial Produce Stakes (1200 m.) in Kempton en als driejarige boekte hij overwinningen in de Chester Vase (2500 m.) in Chester, de Princess of Wales Stakes (2400 m.) in Newmarket, de Prince of Wales Stakes (2600 m.) op Ascot en de Gratwicke Produce Stakes (2400 m.) in Goodwood. In de Derby (2400 m) in Epsom werd hij derde.
In 1940 is hij in drie rennen gestart, waarbij zijn beste prestatie een tweede plaats in de Stonehenge Plate (1600 m.) in Salisbury was.
Daarna is Heliopolis xx voor $ 20.000 verkocht aan E. Dale Shaffer van de Coldstream Stud in Lexington, Kentucky en in de oorlog verscheept naar de Verenigde Staten. In 1941 is de hengst nog één keer gestart in een ren, waarin hij als vijfde van de vijf deelnemers eindigde.
Heliopolis heeft een winsom van £ 14.792.

Als fokhengst heeft Heliopolis xx zeer goed gepresteerd. In 1950 en 1954 was hij leidend vaderpaard in de Verenigde Staten. Hij leverde drie dochters af die Amerikaans kampioen zijn geworden bij de driejarigen, terwijl ook verschillende zonen kampioen zijn geworden. Ook is hij de vader van verschillende succesvolle springpaarden.

De meest succesvolle nakomelingen zijn Helioscope xx (1951, MV. Man O’War xx) met een winsom van $ 418.275; High Gun xx (1951, MV. Brazado xx) met een winsom van $ 486.025 en Summer Tan xx (1952, MV. Omaha xx) met een winsom van  $ 542.796.

In 1951 is Heliopolis xx eigendom van een syndicaat geworden en is hij verhuisd naar de Almahurst Farm in Nicholasville KY.
In 1959 kreeg Heliopolis xx last van hoefbevangenheid en is hij geëuthanaseerd.

Volgens Pedigree Online Thouroughbred Database zijn van Heliopolis xx 271 volbloedveulens geregistreerd.

Voor de Europese rijpaardfokkerij is van belang dat Heliopolis xx de vader is van de merrie Princess Thuria xx (1953) en die is de moeder van de hengst Forward Pass xx (1965, V. On-and-On xx). Forward Pass xx is de vader van de in de Verenigde Staten geboren hengst John U to Berry xx (1974). John U to Berry heeft in de Verenigde Staten aan 111 (!) rennen deelgenomen waarvan hij er 15 heeft gewonnen. Hij heeft een winsom van $ 119.614 en is in 1983 verkocht naar Nederland, waar hij is goedgekeurd door het KWPN. Hij is van 1984 tot zijn dood in 1987 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Het KWPN heeft 212 veulens van John U to Berry xx geregistreerd.

 

 

3.  Stardust xx

Stardust xx (V. Hyperion xx) is een vos hengst met een stokmaat van 159 cm. Hij is in 1937 in Engeland geboren en is gefokt door de National Stud in Newmarket.
De moeder van Stardust xx is de vos merrie Sister Stella xx (1923, V. Friar Marcus xx) en tweede moeder is de vos Etoile xx (1915, V. Sunstar xx).

Stardust xx is in 1939 en 1940 uitgebracht in de rensport en heeft drie rennen gewonnen. In 1939 heeft hij de National Stakes (1000 m.) in Sandown gewonnen en is hij tweede geworden in de Gimcrack Stakes (1200 m.) in York en in de Norfolk Stakes (1000. M.) op Ascot.
In 1940 is hij tweede geworden in de klassieke 2000 Guineas (1600 m.) in Newmarket en tweede in de St. Leger (2920 m.) in Doncaster.  Hij heeft een winsom van £ 28.360.

Stardust xx is van 1941 tot en met 1957 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 239 veulens geregistreerd.

In de volbloedfokkerij staat Stardust xx bekend als de vader van de in Ierland gefokte Star King xx (1946, MV. Concerto xx). Star King xx is in Engeland zestien keer in een ren gestart, waarbij hij negen keer heeft gewonnen. Vrijwel alle overwinningen zijn met vele lengten voorspong behaald. Hij heeft een winsom van £ 12.293.
In 1951 is de hengst verkocht naar Australië, waar hij Star Kingdom xx is genoemd. Hij was een buitengewoon goede fokhengst en is in Australië vijf jaar leidend vaderpaard geworden.

Twee dochters van Stardust xx hebben een bijdrage geleverd aan de Europese rijpaardenfokkerij:

Olympic Star xx, 1948, vos, MV. Loaningdale xx, is de moeder van de hengst Red Star II xx (1954, V. Magic Red xx). Red Star II xx is de vader van de hengst Said Pacha xx (1962) en die zijn dochter Bagatelle SF (1967, MV. Fox Cake xx) is de tweede moeder van de hengst Guidam KWPN (1988, V. Quidam de Revel SF). Het KWPN heeft 1031 nakomelingen van Guidam geregistreerd.
Red Star II xx is ook de vader van de merrie Tinahida SF (1963), die de moeder is van de hengst Liguster SF (1970, V. Vesuve SF). Liguster is goedgekeurd door het KWPN, dat 219 veulens van Liguster heeft geregistreerd en

Brillant xx, 1951, bruin, MV. Ohideas xx, is de tweede moeder van de hengst Growing Grey xx (1964, V. Grey Sovereign xx). Growing Grey xx is door het KWPN geaccepteerd voor de fokkerij in Nederland en is van 1969 tot en met 1974 beschikbaar geweest. Het KWPN heeft 168 nakomelingen van hem geregistreerd.

 

 

4.  Alibhai xx

Alibhai xx (V. Hyperion xx) is een vos hengst met een stokmaat van 159 cm. Hij is in 1938 in Engeland geboren en is gefokt doorkl Aga Khan III.
De moeder van Alibhai xx is de vos Teresina xx (1920, V. Tracery xx) en tweede moeder is de vos Blue Tit xx (1908, V. Wildfowler xx).
Moeder Teresina bracht ook de broers Gino xx (1930, V. Tetratema xx), Alisha xx (1931) en Ali Pasha xx (1934) en de halfbroers Burhan Ali xx (1937, V. Umidwar xx), Shahpoor xx (1939, V. Solario xx) en Karimkhan xx (1942, V. Dastur xx), die allen meerdere nakomelingen hebben gebracht.

Alibhai xx is als jaarling voor 3.200 guineas gekocht door de filmmagnaat Louis B. Mayer die de hengst naar de Verenigde Staten verscheepte. Zijn oudere halfbroer Gino xx had daar al een zekere faam in de fokkerij.

Alibhai xx ging in Californië in training en heeft daarbij aan beide voorbenen een peesblessure opgelopen. Om die reden is hij niet in de rensport actief geweest.

Alibhai xx leek in type meer op zijn vader dan de andere zonen van Hyperion xx. Een lichte vos kleur met een kolletje en drie witte voeten. Hij was lang gelijnd  en goed gespierd met een tamelijk zwaar gebouwde hals en een gezonken middenstuk. Hij had een lange onderarm maar was onder de knie bijzonder teer gebouwd. Mogelijk heeft de peesverrekking daar mee te maken.

Alibhai xx is in 1941 op de stoeterij van Mayer in Californië ter dekking gesteld en was meteen populair bij de fokkers. In 1947 is een syndicaat eigenaar van  de hengst geworden en is Alibhai xx op de Spendthrift farm in Lexington, Kentucky komen te staan. Daar is hij in 1960 op 22-jarige leeftijd overleden.

Van Alibhai xx zijn 331 nakomelingen geregistreerd, waaronder 54 winnaars van belangrijke rennen.

Twee dochters van Alibhai xx zijn van belang voor de rijpaardfokkerij in Europa:

Flower Bowl xx, 1952, bruin, MV. Beau Pere xx, is in 32 rennen gestart waarbij zeven overwinningen zijn geboekt. Zij heeft een winsom van $ 174.625.
Flower Bowl xx is de moeder van de hengst Graustark xx (1963, V. Ribot xx). Graustark xx startte acht keer in een ren en won er daarvan zeven. Hij heeft een winsom van  $ 75.904.
Graustark xx is de vader van de hengst Key to the Mind xx (1969), die de overgrootvader is van de hengst Wilawander xx (1993, V. Nashwan xx). Wilawander is goedgekeurd door het KWPN en het Hannoveraanse stamboek.
Het KWPN heeft 46 nakomelingen van Wilawander xx geregistreerd en in Duitsland zijn 70 merries van hem als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Ook zijn in Duitsland drie zonen goedgekeurd voor de fokkerij en

Alidare xx, 1962, vos, MV. Challenge Me xx, is niet in de rensport uitgebracht. Ze is de moeder van de hengst Dare to Command xx (1972, V. Bold Commander xx) en die is de grootvader van de hengst Coconut Grove xx (1987, V. Dare to Pet xx).
Coconut Grove xx is goedgekeurd door het Selle Français-, Hannoveraanse-, Zangersheide-, Trakehner-, Rijnland-Palts-Saar-, Oldenburgse-, KWPN-, Ierse Sportpaarden-. BWP-, KWPN-Noord Amerika-, Amerikaanse Holsteiner- en het Amerikaanse Hannoveraner stamboek.
De database van Horsetelex meldt 75 nakomelingen van Coconut Grove xx.

 


5.   Owen Tudor xx

Owen Tudor xx (V. Hyperion xx) is een hoogbenige, bruine hengst zonder aftekeningen. Hij heeft een stokmaat van 165 cm en is geboren in 1938. Hij is gefokt door Catherine Macdonald-Buchanan, die aanzienlijke belangen in de rensportindustrie had geërfd van haar vader Lord Woolavington.

De moeder van Owen Tudor xx is de in Frankrijk gefokte bruine merrie Mary Tudor xx (1931, V. Pharos xx). Zij is twintig keer in een ren gestart en heeft in 1934 de Poule d’Essai des Pouliches (1600 m.) op Longchamp, de Prix Vermeille (2400 m.) op Longchamp en de Prix Chloë (1600 m) in Tremblay gewonnen.
De Poule d’Essai des Pouliches is de evenknie van de Engelse 2000 Guineas.
In 1935 heeft Mary Tudor xx de Prix Charcourt (2400 m.) op Longchamp gewonnen. Ze heeft een winsom van $ 40.609.

Tweede moeder van Owen Tudor xx is de bruine Anna Bolena xx (1920, V. Teddy xx).
De hengst Chaucer xx (1900, V. St. Simon xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Owen Tudor xx en heeft een inbreng van 18,75 % in zijn erfelijke aanleg.

Owen Tudor xx is dertien keer gestart in een ren, waarbij hij zes keer heeft gewonnen. Als tweejarige won hij de Salisbury Stakes in Salesbury en als driejarige behaalde hij overwinningen in de Column Produce Stakes, de Derby (2400 m.), die vanwege de oorlog niet in Epsom maar in Newmarket werd verreden, en in de Newmarket St. Leger, dat geen alternatief was voor de klassieke St. Leger, die in 1941 in Manchester is verreden.
In 1942 heeft Owen Tudor xx de Trial Plate (2.000 m.) in Salisbury gewonnen. Na enkele teleurstellende rennen won hij Gold Cup (4.000 m.), die normaliter op Ascot werd verreden, maar omdat Ascot vol stond met afweergeschut nu in Newmarket werd verreden. Owen Tudor heeft een winsom van $ 12.646.

Owen Tudor xx is van 1943 tot 1960 beschikbaar gesteld voor de fokkerij, Hij is in 1966 overleden.
Hij was een uitstekende fokhengst hoewel hij nooit tot leidend vaderpaard is uitgeroepen. Wel is hij in Frankrijk een keer als één na beste hengst van een jaar in de boeken gekomen.
Opvallend is voorts dat Owen Tudor xx zelf zijn beste prestaties in de langere rennen heeft behaald terwijl zijn nakomelingen vooral uitblonken in sprint- en midden lange afstand rennen.

Van Owen Tudor xx  zijn volgens de Thoroughbred Database 289 nakomelingen geregistreerd.

Succesvolle nakomelingen van hem zijn Tudor Minstrel xx (1944, MV. Sansovino xx), die de 2000 Guineas won, Abernant xx (1946, V, Rustom Pasha xx) die overwinningen boekte in verschillende sprintwedstrijden en de stayer Right Royal xx(1958, MV. Victrix xx), die de Franse Derby, de Franse 2000 Guineas en de King George VI and Queen Elizabeth Stakes won.

Zonen van Owen Tudor xx die van belang zijn geweest voor de Europese rijpaardfokkerij zijn Tudor Minstrel xx (1944), Abernant xx (1946), Ozbeg xx (1951), Tudor Jinks xx (1952) en Right Royal xx (1958).

Voor verdere informatie over Owen Tudor en zijn nakomelingen wordt verwezen naar de pagina Owen Tudor xx op deze website (www.stempelhengsten.eu)

 

6.  Coastal Traffic xx

Coastal Traffic xx (V. Hyperion xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm.  Hij is in 1941 geboren en is gefokt door Lord Glanely uit Cardiff, die zijn geld verdiende als voorzitter (ceo) van diverse scheepvaartondernemingen.
De moeder van Coastal Traffic xx is de donkerbruine merrie Rose of England xx (1027, V. Teddy xx). Tweede moeder is de zwarte Perce Neige xx (1916, V. Neil Gow xx).

Coastal Traffic xx heeft een korte rencarrière gehad waarin hij vijf keer startte en één overwinning heeft geboekt.

Vanaf 1945 is hij ingezet in de fokkerij; in 1945 en 1946 in Engeland, in de jaren 1947 – 1949 in Frankrijk en van 1950 – 1954 in de Verenigde Staten. In de herfst van 1954 is hij op de veiling van de Breeders Sales Company in Keeneland voor $ 4.000 naar Frankrijk verkocht, waar hij tot en met 1957 nog heeft gedekt.
Van Coastal Traffic xx zijn 85 veulens geregistreerd, waarvan de hengst Buisson d’Or xx (1950) van belang is voor de Europese rijpaardfokkerij.

 

6.1.  Buisson d’Or xx

Buisson d’Or xx (V. Coastal Traffic xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 23 april 1950 in Frankrijk geboren en is gefokt door Guy Wildenstein.
De moeder van Buisson d’Or xx is de bruine merrie Rose O’Lynn xx (1944, V. Pherozshah xx) en tweede moeder is de bruine Rocklyn xx (1937, V. Easton xx).

Buisson d’Or xx is in 1953 en 1954 uitgebracht in de rensport waarbij hij in 1953 op Longchamp de Prix Daru (2100 m.) en de Prix Royal Oak (3000 m.) heeft gewonnen. In totaal heeft hij aan elf rennen deelgenomen en vier overwinningen behaald.
Van 1955 tot 1971 is hij in Frankrijk actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn 83 volbloed veulens, 14 Selle Français veulens en een draverveulen geregistreerd.

Buisson d’Or xx is de vader van de hengsten Buisson d’Argent xx (1956),  Kirkland Lake xx (1961), Le Pont du Jour xx (1962), Le Royal II xx (1964) en Pot d’Or xx (1966). Van deze hengsten is alleen Pot d’Or xx van belang geweest voor de rijpaardfokkerij.

 

6.1.1.  Pot d’Or xx  2500FR60003394T

Pot d’Or xx (V. Buisson d’Or xx) is een zwarte hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is op 27 maart 1966 geboren en is gefokt door Jean le Baron.
De moeder van Pot d’Or xx is de bruine merrie Appo xx (1954, V. Apple Pie xx) en tweede moeder is de bruine Opatius xx (1948. V. Horatius xx).

Pot d’Or xx was een succesvol steeple chaser op de renbaan in Auteuil en won in 1971 de Grand Steeple-Chase de Paris (6500 m).

Van 1975 tot en met 1990 is hij actief geweest in de Franse fokkerij. Hij dekte 847 merries op natuurlijke wijze. In Frankrijk zijn 530 veulens van Pot d’Or xx geregistreerd, waaronder 442 Selle Français veulens, 46 Engels volbloed veulens, 39 Anglo-Arabische veulens en drie veulens die door een niet-Frans stamboek zijn geregistreerd.
Van de nakomelingen zijn er 226 uitgebracht in springconcoursen, 56 in samengestelde wedstrijden en 48 in dressuurwedstrijden.

Eénentwintig zonen en 198 dochters zijn in de fokkerij actief geweest.
Twaalf dochters van Pot d’Or xx zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden.

Voor nadere informatie over de prestaties van Pot d’Or xx en zijn nakomelingen in de fokkerij en de sport wordt verwezen naar de pagina Pot d’Or xx op deze website www.stempelhengsten.eu.

 


7.  Pensive xx

Pensive xx (V. Hyperion xx) is een vos hengst die in februari 1941 in de Verenigde Staten is geboren.
Pensive’s moeder is de in Engeland geboren vos merrie Penicuik xx (1934, V. BUchan xx) en tweede moeder is de bruine Pennycomequick xx (1926, V. Hurry On xx).
Penicuik xx is, drachtig van Hyperion xx, naar de Verenigde Staten verscheept en is daar door de Calumet Farm uit Lexington, Kentucky gekocht van Arthur B. Hancock, die een zeer vooraanstaande volbloedfokker in de Verenigde Staten was.
Calumet Farm was in 1942 eigendom van Warren Wright sr., die fortuin had gemaakt in de voedingsmiddelenindustrie. De stoeterij heeft naam gemaakt als fokker van zeer goede renpaarden.
Pensive xx is geboren op Calumet Farm en de stoeterij staat daarom te boek als de fokker van Pensive xx, maar de werkelijke fokker moet in Engeland worden gezocht.

Pensive xx heeft in 1944 overwinningen behaald in de Rowe Memorial Handicap (1200 m) in Pimlico MD, de Preakness Stakes (1900 m) in Pimlico MD en de befaamde Kentucky Derby (2000 m) op Churchill Downs KY. In vier andere belangrijke rennen, waaronder de Belmont Stakes en de Chesapeak Stakes, eindigde hij als tweede. Vanwege peesproblemen is Pensive eind 1944 teruggetrokken uit de rensport en vanaf 1945 voor een dekgeld van $ 500 beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

In totaal is Pensive xx in 22 rennen gestart en heeft daarbij zeven overwinningen behaald. Hij heeft een winsom van $ 167.715.
In 2020 zou dit bedrag een waarde vertegenwoordigen van $ 2.480.000.

Pensive xx is in 1949 aan een gedraaide darm (koliek) overleden.

Zijn zoon Ponder xx (1946, MV. Blenheim xx) heeft een nog betere rencarrière dan hij zelf. Ponder xx won de Kentucky Derby, de American Derby, de Arlington Classic, de Jockey Club Gold Cup, de Lawrence Realization Stakes en de Peter Pan Stakes en heeft een winsom van $ 541.275.
Ponder xx is de vader van de merrie Plum Cake xx (1958) en zij is via haar zoon Plum Bold xx (1969, V. Bold Ruler xx) de grootmoeder van de door het KWPN goedgekeurde volbloedhengst All Wins xx (1982).
Het KWPN heeft 146 veulens van All Wins geregistreerd.

 


8.  Rockefella xx

Rockefella xx (V. Hyperion xx) is een bruine hengst die in 1941 in Engeland is geboren. Hij is gefokt door sir Hugo Cunliffe – Owen, die van 1923 tot 1945 bestuursvoorzitter was van de Britisch American Tobacco Campany.
De moeder van Rockfella xx is de bruine merrie Rockfell xx (1935, V. Felstead xx) en tweede moeder is de bruine Rocklife xx (1928, V. Santorb xx).

Rockefella xx heeft in de rensport aan zes rennen deelgenomen en  heeft daarvan drie rennen gewonnen, waaronder de Sefton Park Stakes en Arnesbury Stakes. Hij heeft een winsom van £ 5.330.

Rockefella xx is van 1946 tot en met 1965 beschikbaar geweest voor de fokkerij, waarbij 309 veulens van hem zijn geregistreerd. Hij is in 1968 overleden.

Twee dochters van Rockfella xx zijn van belang geweest voor de Europese rijpaardenfokkerij:

Horatia xx, 1949, bruin, MV. Solario xx, is de moeder van de hengst Herero xx (1959, V. Borealis xx). Herero xx is de vader van de hengst Godolphin xx (1968), die is goedgekeurd door het KWPN dat 176 veulens van hem heeft geregistreerd en

Bright Unus xx, 1950, bruin, MV. April the Fifth xx, is de grootmoeder van de hengst Doon xx (1965, V. Polly’s Jet xx). Doon xx is goedgekeurd door het KWPN, dat 97 nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

Van de zonen van Rockefella xx zijn Gaur xx (1955), Bounteous xx (1958) en Linacre xx (1960) van belang voor de rijpaardfokkerij. Gaur xx en Bounteous xx worden besproken in de hoofdstukken 6.8.1 en 6.8.2.

De in Ierland geboren hengst Linacre xx (1960, MV. Panorama xx) was een goed renpaard. Hij won in 1962 de Prix de la Vallee d’Auge (1000 m.) in Deauville, In 1963 behaalde hij een overwinning in de Prix de la Porte Maillot (1400 m.) op Longchamp en won de Whitehall Stakes (1800 m.) en de klassieke Ierse 2000 Guiness (1600 m), beide op The Curragh. In 1964 won hij de Queen Elisabeth II Stakes (1600 m.) op Ascot. Linacre xx heeft een winsom van £ 28.329.
Hij is van 1965 tot en met 1977 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn 128 volbloedveulens geregistreerd
Linacre xx is de moedersvader van de hengst Czarevich xx (1976, V.  Nijinsky II xx), die de grootvader in manlijke lijn is van de hengst Hopalong Cassidy xx (1993, V. Strong Statement xx). Hopalong Cassidy xx is in 2001 goedgekeurd door het Finse stamboek, in 2010 door het Zangersheide stamboek en in 2011 door het NRPS en  het KWPN.

 


8.1.  Gaur xx  2500FR60000553G

Gaur xx (V. Rockefella xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 3 mei 1955 en is gefokt door Baron Edmund de Rothschild, bankier met ondernemingen in Europa en de Verenigde Staten.
De moeder van Gaur xx is de vos merrie Cybele xx (1941, V. Chateau Bouscaut xx). Zij is ook de moeder van de hengst Colonist II xx (1946, V. Rienzo xx) en tweede moeder van de hengst Prince Baladin xx (1962, V. Beau Prince II xx).

Tweede moeder van Gaur xx is Coquetterie xx ( 1935, V. Massine xx).

Gaur xx is van 1965 tot en met 1980 in Franrijk beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 249 nakomelingen geregistreerd, waaronder 231 Selle Français veulens, 17 Engels- en Anglo-arabische volbloeds en één Cheval de Selle veulen.

Van de zonen van Gaur xx zijn Evainqueur SF (1970), Illustrator SF (1974) en Nathor SF (1979) actief geweest in de fokkerij.

Zes dochters van Gaur xx zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Electre I x, 1970, vos, MV.  Seducteur x, is de moeder van de hengsten Quiniou SF (1982, V. Galoubet A SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek;

Gascogne SF, 1972, vos, MV. Le Mioche xx, is de moeder van de hengsten Skippy II SF (1984, V. Galoubet A SF), Calin d’Espoir SF (1990, V. Double Espoir SF), zijn broer Elan d’Espoir II SF (1992) en Hunamour de Mai (1995, V. Sirocco des Sables x), die alle vier zijn goedgekeurd door het Selle Français stamboek. Skippy II is ook goedgekeurd door het BWP;

Girelda SF, 1972, bruin, MV. Raeburn xx, is de moeder van de hengst Uhel de Talrest SF (1986, V. Grand Veneur SF), die is goedgekeurd door het Selle François stamboek;

Graziella H SF, 1972, vos, MV. Premier Mai SF, is de moeder van de hengst Papi Vol SF (1981, V. Porto Rafti xx), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek en het SBS;

Ines des Barres SF, 1974, vos, MV. Kalmiste SF, is de moeder van de hengst Palisco SF (1981, V. Jalisco B SF), die is goedgekeurd door het Selle Français- en het Tsjechische stamboek en

Lady de Frely SF, 1977, vos, MV. Joli Coeur SF, is de moeder van de hengst Voltaire de Frely SF (1987, V. Double Espoir SF), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.

Drie nakomelingen van Gaur xx hebben een springindex (ISO) > 160:

Jour de Bratand SF, hengst, 1975, vos, MV. Olifant SF, fokker Bakar Lambotte, is als vier-, vijf- en zesjarige gekwalificeerd voor de finale van de klassieke Franse springcyclus in Fontainebleau. De hengst heeft een ISO van 163;

Littlemaille SF, ruin, 1977, zwart, MV. Popof xx, fokker Jean-Pierre Thomson, heeft een ISO van 165 en

Nymphe d’Heric SF, merrie, 1979, vos, MV. Joli Coeur SF, fokker Marie-France Macouin, heeft een ISO van 162.

 

8.1.1.  Evainqueur  SF 25000160000120C

Evainqueur SF (V. Gaur xx) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 2 mei 1970 geboren en is gefokt door Barthelemy Veylon ut Trignac, dat  enkele kilometers ten noordoosten van Saint-Nazaire in het Franse departement Loire-Atlantique ligt.
De moeder van Evainqueur is de vos merrie Persistante SF (1959, V. Thelus xx) en tweede moeder is de bruine Italienne SF (1952, V. Bois Rouaud xx). De moederlijn is kort en is tot 1952 te traceren.

Gerekend over acht generaties heeft Evainqueur een afstamming met 87,5 % Engels volbloed.

Evainqueur is van 1974 tot en met 1985 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
In die periode heeft hij circa 385 merrie gedekt. Van Evainqueur zijn 83 merrieveulens en 85 hengstveulens geregistreerd.
Het Selle Français stamboek heeft 140 veulens geregistreerd; het Anglo-arabisch stamboek 18 en tien veulens zijn als Cheval de Selle vastgelegd.

Van de nakomelingen zijn er 64 uitgebracht in de springsport, vijftien in samengestelde wedstrijden en tien in dressuurwedstrijden.
Van de dochters zijn er 56 als fokmerrie gebruikt.

De zoon Panache III SF (1981, MV. Reitre x) is van 1988 tot en met 1995 als hengst beschikbaar geweest voor de fokkerij. Hij heeft vijftien merries gedekt en dat heeft tot elf veulens geleid.
Panache III is uitgebracht in internationale springconcoursen en heeft een springindex (ISO) van 161.

In 2020 heeft Evainqueur een springindex van 79 met een betrouwbaarheid van  89 %.

 


8.1.2.  Illustrator SF 25000174011068L

Illustrator SF (V. Gaur xx) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 12 maart 1974 en is gefokt door Jean-Charles Chiche uit Le Pellerin, dat ten westen van Nantes op de zuidelijke oever van de Loire ligt.
Illustrator is een broer van de hengst Nathor SF (1979, zie hfdst. 8.1.3.)
De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Bethsabee SF (1967, V. Fujiyama xx). Zij is ook de moeder van de hengsten Jeroboam SF (1975, V. King’s Son xx) en Remus des Ils SF (1983, V. Benroy xx).
Tweede moeder is de bruine Jacotte SF (1953, V. Suez xx). De moederlijn loopt terug naar de merrie Fleur de Lys SF (1933).
Gerekend over acht generaties heeft Illustrator een afstamming met 89,1 % Engels volbloed.

Illustrator is van 1978 tot en met 1987 beschikbaar geweest voor de fokkerij. In die periode heeft hij 194 merries natuurlijk gedekt en zijn vijftien merries met zijn sperma geïnsemineerd.
Van Illustrator zijn 52 merrieveulens en 48 hengstveulens geregistreerd. Het Selle Français stamboek heeft 78 veulens geregistreerd. Daarnaast zijn vier Anglo-arabische veulens en achttien Cheval de Selle veulens vastgelegd.

Achtendertig nakomelingen zijn in de springsport uitgebracht, acht in samengestelde wedstrijden en drie in dressuurwedstrijden.
Vijfentwintig dochters zijn als fokmerrie ingezet.

De meest succesvolle nakomeling van Illustrator is:

Tresor du Cochet SF, ruin, 1985, bruin, MV. Taine xx, fokker Eric Delvaulx de Chambord. Hij is van 1996 tot en met 2002 door Pierre de Bastard (FRA) in internationale samengestelde wedstrijden uitgebracht. In 1996 is de tweede plaats behaald in het CCI*** Bramham. In 1998 is een samengestelde wedstrijd in Saumur gewonnen en is in Pompadour de derde plaats behaald in het Kampioenschap van Frankrijk eventing. Tresor du Cochet heeft een ICC (sgw-index) van 168.

Illustrator heeft in 2020 een springindex van 75 met een betrouwbaarheid van 84 %.

 

 

8.1.3.  Nathor SF 25000179242995J

Nathor SF (V. Gaur xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 2 mei 1975 geboren en is gefokt door Jean-Charles Chiche uit Le Pellerin, dat ten westen van Nantes op de zuidelijke oever van de Loire ligt.

Nathor is een broer van de hengst Illustrator SF (1974, zie hfdst. 8.1.2.)

De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Bethsabee SF (1967, V. Fujiyama xx). Zij is ook de moeder van de hengsten Jeroboam SF (1975, V. King’s Son xx) en Remus des Ils SF (1983, V. Benroy xx).

Tweede moeder is de bruine Jacotte SF (1953, V. Suez xx). De moederlijn loopt terug naar de merrie Fleur de Lys SF (1933).

Gerekend over acht generaties heeft Nathor een afstamming met 89,1 % Engels volbloed.

Nathor is van 1987 tot en met 1996 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Hij heeft in die tijd 336 merries natuurlijk gedekt, terwijl vijf merries met zijn zaad zijn geïnsemineerd.
Van Nathor zijn 78 merrieveulens en 86 hengstveulens geregistreerd. Van de 164 veulens zijn er 143 geregistreerd door het Selle Français stamboek. Daarnaast zijn vijftien Cheval de Selle- en vijf Anglo-arabische veulens geregistreerd.

In 2020 heeft Nathor een springindex van 74 met een betrouwbaarheid van 82 %.

 

8.2.  Bounteous xx

Bounteous xx (V. Rockefella xx) is een bruine hengst. Hij is in 1958 in Engeland geboren en is gefokt door mevrouw H. Leggat.
De moeder van Bounteous xx is Marie Elizabeth xx (1948, V. Mazarin xx) en tweede moeder is Miss Honor xx  (1932, V.  Mr. Jinks xx).

Bounteous xx is van 1960 tot en met 1962 in rennen uitgebracht.
Als tweejarige won hij de Dewhurst Stakes (1400 m.) in Newmarket. In 1961 is hij tweede geworden in de St. Leger Trial Stakes  en in de St. Leger Stakes (2920 m.) in Doncaster
In 1962 heeft Bounteous xx  overwinningen behaald in de Grand Prix van Deauville (2600 m) en de Prix Kergorley (3000 m.) in Deauville.

Bounteous is in 21 rennen gestart en heeft zeven overwinningen behaald. Hij heeft een winsom £ 90.724.
Bounteous xx is van 1963 tot en met 1969 in Engeland voor de fokkerij beschikbaar geweest. Daarna is hij naar Japan gegaan, waar hij tot en met 1982 actief is geweest in de fokkerij.
Van Bounteous xx zijn 108 nakomelingen geregistreerd.

Voor de rijpaardfokkerij is zijn zoon Game Park xx (1966, zie hfdst. 6.9.1.) van belang geweest.

 

8.2.1.   Game Park xx BB2374.66

Game Park xx (V. Bounteous xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm.
Hij is in 1966 geboren en hij is gefokt door Captain R, Raeburn van de Greendown Stud, maar de Thoroughbred Database noemt mrs. D.M. Powell uit Burgess Hill, dat ten noorden van Brighton in Sussex ligt, als fokker.
De moeder van Game Park xx is de vos merrie Game Hide xx (1964, V. Big Game xx). Zis is ook de moeder van de hengst Warning Call xx (1959, V. Premonition xx).

Tweede moeder van Game Park xx is de vos Spyado xx (1941, V. Coroado xx).

Game Park xx is in het najaar van 1971 in Hilversum door de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport goedgekeurd voor de volbloedfokkerij en door het KWPN geaccepteerd voor de rijpaardfokkerij.

Het KWPN heeft in augustus 1973 een groep veulens van Game Park xx beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat de getoonde veulens dooreen genomen goed van soort waren. In sommige gevallen zouden ze iets meer het halfbloedtype moeten vertonen. De maat is goed terwijl ook de bovenbouw in het algemeen als goed kan worden gekwalificeerd. De beenstanden moeten nog wel wat sterker worden. De achterbenen zijn vaak wat krom en de stand is iets nauw in de hielen. De stap is voldoende goed. De draf had in enkele gevallen wat ruimer gekund.

In augustus 1975 heeft het KWPN een volledige collectie (veulens, enters en twenters) van Game Park xx beoordeeld. Over die rapportage is alleen meegedeeld dat de waarnemingen aanleiding zijn om Game Park xx af te keuren voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 218 veulens van Game Park xx geregistreerd.

Zijn zoon Olivier KWPN (1973, MV. Millerole xx) is op de hengstenkeuring in 1976 in Utrecht door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Tijdens dat in het najaar van 1976 in Sleen gehouden onderzoek toont Olivier geregeld onregelmatige bewegingen en kreupelheid. Na onderzoek bij de Faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht heeft hij zijn deelname aan het onderzoek voortijdig beëindigd.
Het KWPN heeft twaalf nakomelingen van Olivier geregistreerd.

Game Park’s dochter Ophelia KWPN (1973, V. Porter Holst) is de derde moeder van de hengst Ohorn KWPN (1996, V. Ahorn KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN en het Zweedse stamboek.

 


9. Aldis Lamp xx

Aldis Lamp xx (V. Hyperion xx) is een vos hengst die in maart 1943 in Engeland is geboren. Hij is gefokt door William Waldorf Astor II, 3e burggraaf Astor. Lord Astor was een zakenman en conservatief politicus, die het landgoed Cliveden en de stoeterij Cliveden in Taplow bij Maidenhead in Buckinghamshire van zijn vader had geërfd.

De moeder van Aldis Lamp xx is de vos merrie Light Sentence xx (1934, V. Pharos xx) . Zij is ook de moeder van de hengst Probation xx (1939, V. Trimdon xx) en de tweede  moeder van de hengst Chaparral xx (1966, V. Val de Loir xx).

Tweede  moeder is de bruine Book Law xx (1924, V. Buchan xx). Zij was een succesvolle fokmerrie en is de moeder van zes hengsten: Canon Law xx (1930, V. Colorado xx), Law Maker xx (1931, V. Phalaris xx), Rhodes Scolar xx (1933, V. Pharos xx), Legal Fare xx (1935, V. Manna xx), Sun Lore xx (1938, V. Hyperion xx) en Archive xx (1941, V. Nearco xx).

Aldis  Lamp xx heeft in 1946 in de  Duke of York Stakes (2000 m.) in York, in de Sussex Stakes (1600 m.) in Goodwood en in de St. Jamess Palace Stakes (1600 m.) op Ascot drie keer een tweede plaats behaald. Hij heeft een winsom van £ 12.096.

Aldis Lamp xx is van 1947 tot en met 1969 in België beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar is niet erg veel gebruikt door de fokkers. Wel was hij enkele jaren in de Belgische volbloedfokkerij het meest succesvolle vaderpaard.

Van hem zijn 31 volbloedveulens geregistreerd.

Verschillende zonen zijn gebruikt voor de rijpaardfokkerij of hebben nakomelingen die aan de rijpaardfokkerij hebben bijgedragen, te weten Alfijo xx (1952), Pedro xx (1952), Le Faquin xx (1954), Ternaldis xx (1961), Rod Aldis xx (1962) en Torreador xx (1963).

Van genoemde hengsten is Rod Aldis xx (MV. Tariel xx) goedgekeurd door het SBS, dat acht nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

De overige hengsten worden in de hoofdstukken 9.1 –  9.5. besproken.

 


9.1.  Alfijo xx

Alfijo xx (V. Alds Lamp xx) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 29 februari 1952 geboren en is gefokt door C. Stokvis.
De moeder van Alfijo xx is de bruine merrie Fille de Jouy xx (1937, V. Joyeux Drille xx) en tweede moeder is de bruine Jarnicoton xx (1923, V. Pilliwinkie xx).

Alfijo xx is van 1965 tot en met 1975 in België en Frankrijk actief geweest in de fokkerij.
De Franse database van IFCE noemt 39 nakomelingen, waarvan er 22 zijn geregistreerd als Selle Français, 13 als Anglo-arabier, één als Engels volbloed en drie als Cheval de Selle.
De database van Hippomundo noemt vijf nakomelingen, waarvan er enkele ook in de Franse database zijn opgenomen.

 


9.2.  Pedro xx

Pedro xx (V. Aldis Lamp xx) is een vos hengst die in 1952 in België is geboren.
De moeder van Pedro xx is de vos merrie Petarade xx (1937, V. Palais Royal xx) en tweede moeder is de zwartbruine Pierre de Feu xx (1930, V. Epinard xx).

Pedro xx is in 1962 goedgekeurd door het SBS, dat tot en met 1977 negen nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
Het BWP heeft tien nakomelingen van Pedro xx geregistreerd.

 


9.3.   Le Faquin xx  BB1967.54

Le Faquin xx (V. Aldis Lamp xx) is een vos hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is in 1954 geboren en is gefokt door Ed Zurstrassen uit Heusy, dat bij Verviers in de Belgische provincie Luik ligt.

De moeder van Le Faquin xx is de bruine merrie La Fagne xx (1948, V. Beasart xx) en tweede moeder is de bruine La Fanfarigoule xx (1939, V. Prince Rose xx). La Fanfarigoule xx is ook de moeder van de hengst Le Fandango xx (1952, V. Aldis Lamp xx).

Le Faquin xx heeft in België een lange rencarrière gehad, waarin hij 72 keer is gestart en 21 overwinningen heeft behaald.

In 1966 is Le Faquin xx naar Nederland verkocht, waar hij in het najaar is goedgekeurd door de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport en door het toenmalige VLN is geaccepteerd voor de warmbloedfokkerij.

In augustus 1968 heeft het KWPN, dat kort te voren was ontstaan uit een fusie van de VLN met het NWP, een groep veulens van Le Faquin xx beoordeeld.

Gerapporteerd is dat de veulens voldoende goed zijn ontwikkeld. Bijna alle veulens hebben een uitgesproken halfbloedtype. De stap is in het algemeen goed en de draf is voldoende ruim en vlak. Met belangstelling en een zekere verwachting zal de fokkerij van Le Faquin xx  worden gevolgd.

In augustus 1970 heeft het KWPN een volledige collectie nakomelingen (veulens, enters en twenters) van Le Faquin xx beoordeeld.
Daarover is gemeld dat de nakomelingen de indruk geven een sterke constitutie te hebben. Ze hebben felle karakters. De totaalindruk is eerder sterk dan uitgesproken fraai. Het achterbeen is opmerkelijk goed gebouwd en goed gesteld. Enkele nakomelingen zouden wat langer in de hals en sterker in het middenstuk moeten zijn. De stap is goed. De draf is van achteren gezien soms wat nauw maar van opzij gezien mooi vlak en met een goede schoudervrijheid. De achterhand wordt daarbij goed ondergebracht.

Het KWPN heeft in 1972 op grond van zijn fokkerijprestaties het keur predicaat toegekend aan Le Faquin xx. Een onderbouwing van dat besluit is niet gepubliceerd.

Le Faquin xx is in juli 1985 overleden. Tijdens zijn fokkerijcarrière heeft Le Faquin xx twintig jaar lang op het hengstenstation van de heer Borghuis in Denekamp gestaan. Alleen in 1981 en 1982 heeft hij op een hengstenstation in Vriescheloo gestaan.

Het KWPN heeft 872 nakomelingen van Le Faquin xx geregistreerd.

De KWPN database geeft een onvolledig beeld van de fokkerijresultaten van Le Faquin xx, omdat daarin alleen na nakomeling zijn opgenomen die in 1982 of later zijn geboren.

Negen dochters van Le Faquin xx zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Wild Cat xx, 1966, bruin, MV. Flocon xx, is de moeder van de hengst Troublemaker xx (1974, V. Wiesenklee xx), die is goedgekeurd door het KWPN, het Oldenburgse- en het Saksische stamboek;

Karin Esther KWPN ster preferent, 1969, MV. Koridon xx, is de moeder van de hengst Roeland KWPN (1975, V. Lucas KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Katja KWPN keur preferent, 1969, donkerbruin, MV. Wacholder Hann, is de moeder van de hengst Usselo KWPN (1978, V. Onyx KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Lakonda KWPN ster preferent, 1970, vos, MV. Koridon xx, is de moeder van de hengst Odeon KWPN (1973, V. Apalatin Sprt), die is goedgekeurd door het KWPN;

Lucky KWPN keur preferent, 1970, bruin, MV. Odin van Wittenstein Sgldt, is de moeder van de hengsten Omega KWPN (1973, V. Lucky Boy xx) en Belasco KWPN (1982, V. Turijn KWPN), die beiden zijn goedgekeurd door het KWPN;

Petit Fleur KWPN ster
, 1974, vos, MV. Gentiaan Sgldt, is de moeder van de hengst Nachtwacht KWPN (1980, V. Nocturn KWPN), die is goedgekeurd door het NRPS;

Simone KWPN keur preferent prestatie, 1976, bruin, MV. Ecrasiet Sgldt, is de moeder van de hengst Hitchcock KWPN (1989, V. Amethist KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Solinde KWPN ster preferent, 1976, vos, MV.  Enfant de Normandie Sprt, is de moeder van de hengst Sambuco B KWPN (1987, V. Samber KWPN), die is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Rijnlandse- en het ZfdP stamboek en

Tarionne KWPN, 1977, vos, MV. Garant KWPN, is de moeder van de hengst Valco van den Hunsberg BWP (1998, V. Darco BWP), is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

Elf zonen van Le Faquin xx zijn goedgekeurd voor de fokkerij: Jacobijn KWPN (1968), Jashin KWPN (1968), Largo KWPN (1969), Minstreel KWPN (1971), Moderato KWPN (1971), Monaco KWPN (1971), Navarro KWPN (1972), Niels KWPN (1972), Polemiek KWPN (1974), Pretendent KWPN (1974) en Pretorius KWPN (1974).

De hengst Navarro vb KWPN (MV. Exact Hann) is in 1975 door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Op de hengstenkeuring in Utrecht is hij als zevende van de 36 goedgekeurde rijpaardhengsten geplaatst. Gemeld is dat Navarro een goed gebouwde hengst met breedte en diepte is. De totaal indruk zou iets edeler kunnen en de stap achter iets sterker.
Navarro schijnt één merrie te hebben gedekt en was toen niet meer tot dekken te verleiden. Hij is daarop teruggetrokken uit de fokkerij.

De overige goedgekeurde zonen van Le Faquin worden besproken in de hoofdstukken 9.3.1. tot en met 9.3.10.

De hengst Rhapsodie KWPN (1975) is door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen, Hij heeft daarop in 1978 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij een zes voor de stap, een 6,5 voor de draf, een zes voor de galop en  6,16 punten voor de rijproef behaald. Het springen onder het zadel is gewaardeerd met een 5,5 en het vrij springen met een zes; de aangespannen proef met een acht en de terreinproef met een 5,5. Voor het karakter van Rhapsodie heeft de jury een zeven gegeven en zowel het stalgedrag als het trainingsrapport zijn gewaardeerd met drie (!) punten. Rhapsodie heeft in totaal 110,32 punten behaald.
Aan het verrichtingsonderzoek in 1978 is deelgenomen door 46 rijpaardhengsten, waarvan er 27 aan de eindbeoordeling hebben meegedaan. Rhapsodie is als 27e en laatste geëindigd. Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN besloten Rhapsodie niet goed te keuren voor de fokkerij.

Drie nakomelingen van Le Faquin xx zijn uitgekomen in Prix St. Georges of Intermediair I dressuurproeven:

Joregon KWPN, ruin, 1968, MV. onbekend

Pretorius KWPN,
hengst, 1974, vos, MV. Grandseigneur Sprt,  en

Supervisor KWPN, ruin, 1976,  MV. Gentiaan Sgldt.

Le Faquin xx heeft in 2020 een dressuurindex van 86 met een betrouwbaarheid van 74 % en een springindex van 65 met een betrouwbaarheid van 71 %.
Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Le Faquin xx vaker dan gemiddeld een korte hals en fijn beenwerk hebben.

 


9.3.1.  Jacobijn KWPN 52 Stb

Jacobijn KWPN (V. Le Faquin xx) is een vos hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren op 20 mei 1968 en is gefokt door G.E. Kuiper uit Denekamp, dat circa 20 km ten noordoosten van Hengelo dicht tegen de grens tussen Nederland en Duitsland aan ligt.
De moeder van Jacobijn is de merrie Bernelize Sgldt (1960, V. Udet Sgldt) en tweede moeder is de vos Rondine Sgldt (1952, V. Kornet Sgldt).
Gerekend over acht generaties heeft Jacobijn een afstamming met 50 % Engels volbloed, 14,1 % Gelders bloed en 12,5 % Oldenburgs bloed.

Jacobijn is op de hengstenkeuring 1971 van het KWPN in Utrecht door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Op de keuring is hij als vijfde van vijftien rijpaardhengsten geplaatst.
Het KWPN heeft Jacobijn omschreven als een goed gesloten hengst met een sterk gespierde romp, die in beweging iets meer zou moeten stuwen vanuit de achterhand.

Jacobijn heeft in het najaar van 1971 in Deurne deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen. Hij behaalde daarbij een zeven voor de dressuur, een negen voor het vrij springen, een zeven voor het springen onder het zadel,  een acht voor de trekproef, een zes voor de terreinproef, een acht voor het  karakter en een zeven voor de algemene indruk. Samen betekende dat een eindscore van 149,00 punten. Aan het onderzoek in Deurne hebben zeven hengsten deelgenomen, waarvan er één het onderzoek voortijdig heeft beëindigd. Jacobijn is als derde geëindigd.
Naast de toegekende cijfers is gemeld dat Jacobijn een goede betrouwbare verrichting heeft getoond. De ruimte in de beweging is, vooral in het terrein, matig.

In 1971 zijn ook vergelijkbare verrichtingsonderzoek gehouden in Sleen (7 hengsten) en Emmeloord (8 hengsten). Van alle 22 hengsten die in 1971 aan een onderzoek hebben deelgenomen is Jacobijn als negende geëindigd.

Op de hengstenkeuring van het KWPN 1972 is Jacobijn met een tweede premie als elfde van vijftien hengsten geplaatst en is hij opgenomen in het stamboek.

Jacobijn is tot en met 1974 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Jacobijn heeft 590 merries gedekt en daaruit heeft het KWPN 302 veulens geregistreerd.

 


9.3.2.  Jashin KWPN 42 Stb

Jashin KWPN (V. Le Faquin xx) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 2 mei 1968 en is gefokt door G.E. Kuiper uit Denekamp, dat circa 20 km ten noordoosten van Hengelo dicht tegen de grens tussen Nederland en Duitsland aan ligt.
De moeder van Jashin is de merrie Era hb Sgldt (1963, V. Wiardus Sgrt) en de tweede moeder is onbekend.
Gerekend over acht generaties heeft Jashin een afstamming met 50 % Engels volbloed en 21,1 % Oldenburgs bloed; 25 % van de bloedopbouw van Jashin  is onbekend.

Jashin is op de KWPN-hengstenkeuring 1971 in Utrecht goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Daarbij heeft het KWPN meegedeeld dat Jashin voor een juiste waardering van zijn afstamming de “papieren” afstamming mist. De “gesproken” afstamming moet goed zijn, terwijl ook van z’n moeder goede prestaties bekend zijn.

Het type van Jashin is goed, het beenwerk hard en droog en de bovenbouw is sterk. Het feit dat de moeder een hulpboekmerrie is, hoewel geen onbekende, is de reden dat hij een B-premie (= IIe premie) heeft gekregen.

Jashin heeft in het najaar van 1971 in Sleen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen. Zijn prestaties zijn daarbij gewaardeerd met 7,86 punten voor de rijproef, een 7,5 voor het vrij springen en een zes voor het springen onder het zadel, een negen voor de trekproef en een 8,5 voor de terreinproef. Voor zijn karakter heeft Jashin een negen gescoord en voor de algemene indruk een 8,5. Eén en ander heeft geresulteerd in een eindtotaal van 165,58 punten. Aan het onderzoek in Sleen hebben zeven hengsten deelgenomen en daarvan is Jashin als hoogst gewaardeerde geëindigd.
Naast de toegekende cijfers is gemeld dat Jashin een goede betrouwbare verrichting heeft afgelegd. Bij het springen is hij wat terughoudend. In het terrein presteert hij goed.

In 1971 zijn ook vergelijkbare verrichtingsonderzoeken gehouden in Deurne (7 hengsten) en Emmeloord (8 hengsten). Van alle 22 hengsten die in 1971 aan een onderzoek hebben deelgenomen is Jashin als tweede geëindigd. De hengst met de hoogste score is Jagermeester Trak (1968, V. Herbststurm Trak).

Tijdens de KWPN-hengstenkeuring 1972 in Utrecht is Jashin als derde van vijftien rijpaardhengsten geplaatst. Hij heeft een eerste premie ontvangen en is opgenomen in het stamboek.
Gemeld is dat Jashin een sterke hengst is met goed gesloten bovenbouw en goede bewegingen.

In augustus 1974 heeft het KWPN een volledige collectie (veulens, enters, twenters) nakomelingen van Jashin beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat de veulens en enters in meerderheid veel “ras” vertoonden. Ze hebben een goede maat. De halzen hebben een goede lengte maar zijn soms wat arm gespierd. De beenstanden en bewegingen zijn  meestal correct en voldoende ruim. De buiging in het spronggewricht en de kootvering zou iets groter kunnen zijn waardoor de souplesse groter zou worden. De twenters zouden iets rijtypischer moeten zijn; ze waren wat eenvoudiger dan de veulens en enters. De bewegingen van de twenters waren echter beter dan bij de enters en veulens. De kootvering bij de twenters is goed en de achterhand werd goed ondergebracht. Het karakter lijkt eerlijk, maar vakkundige behandeling lijkt nodig. In ren-taal: They look like winners.

In 1984 heeft het KWPN meegedeeld dat op grond van de gegevens, aangedragen vanuit de keuringspraktijk, de stamboekrapportage, alsmede de informatie die uit het gebruik naar voren is gekomen, de hengstenkeuringscommissie heeft gemeend Jashin niet te moeten handhaven voor de fokkerij. Het totaalbeeld levert de zienswijze op dat deze hengst in dit stadium van de fokkerij geen progressie kan bewerkstelligen.

In 1985 is Jashin goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Het AES heeft het elitepredicaat toegekend aan Jashin.

In 1994 is Jashin verkocht naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij in december 1997 is overleden.

Het KWPN heeft 396 nakomelingen van Jashin geregistreerd en het Anglo-Europese stamboek 153.

De zoon Nieuwpoort KWPN (1972) is goedgekeurd voor de fokkerij. Hij wordt besproken in hoofdstuk 9.3.2.1.

Sommige bronnen melden ook dat de hengst Jamaraki AES (1993, MV. B.P. xx) door het Anglo-Europese stamboek is goedgekeurd, maar hoewel zes broers en zusters van Jamaraki voorkomen in de database van het AES komt Jamaraki daar niet in voor.

Drie dochters van Jashin zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Sunroodnoot KWPN ster preferent, 1976, vos, MV. Wachtmeester Sgldt, is de moeder van de hengst Columbus KWPN (1984, V. Lucky Boy xx), die is goedgekeurd door het KWPN;

Bolinda KWPN ster preferent prestatie, 1983, vos, MV. Gouverneur Sgldt, is de moeder van de hengst Vision KWPN (2002, V. Goodtimes KWPN), die is goedgekeurd door het Schotse Sportpaarden stamboek en

Catherston Jetstream SHBGB, 1988, vos, MV. Dutch Courage Sprt., is de moeder van de hengst Catherston Liberator SHBGB (1993, V. Liboi xx), die is goedgekeurd door het Britse Sportpaarden stamboek SHBGB en het Britse Warmbloed stamboek BWBS.

Nakomelingen van Jashin die in Grand Prix dressuurwedstrijden zijn uitgebracht zijn:

Sunnyboy KWPN, ruin, 1976, vos, MV. Eratosthenes xx, fokker G. Dekker;

(Ainsley’s) Ushin KWPN, ruin, 1978, MV. First Trial xx, ruiter Jeannette Haazen (NED).

In 2020 heeft Jashin bij het KWPN een dressuurindex van 100 met een betrouwbaarheid van 71 % en een springindex van 69 met een betrouwbaarheid van 55 %.

 


9.3.2.1.  Nieuwpoort KWPN 145 Stb.

Nieuwpoort KWPN (V. Jashin KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren op 6 mei 1972 en is gefokt door Cees Hogendoorn uit De Bilt, dat enkele kilometers ten noordoosten van de stad Utrecht ligt.
De moeder van Nieuwpoort is de vos merrie Jogretha KWPN ster (1968, V. Eclatant Hann) en tweede moeder is de vos Fargretha Sgldt (1964, V. Wachtmeester Sgldt). Fargretha is een zuster van de goedgekeurde hengst Citadel Sgldt (1961).
Gerekend over acht generaties heeft Nieuwpoort een afstamming met 31,3 % Hannoveraans bloed, 25 % Engels volbloed en 10,9 % Oldenburgs bloed.

Nieuwpoort is in 1975 op de KWPN-hengstenkeuring in Utrecht goedgekeurd voor de fokkerij, waarbij hij van de 36 rijpaardhengsten als 20e is geplaatst. Tevens is hij aangewezen om deel te nemen aan het verrichtingsonderzoek.
Het KWPN heeft opgemerkt dat vader Jashin met Nieuwpoort leverancier is van de eerste volbloed-kleinzoon in de KWPN-fokkerij. De moederlijn komt voort uit de Hannoveraanse importmerrie Gretha, die veel goede foklijnen heeft gevormd. Eclatant heeft het Hannoveraanse element versterkt. Nieuwpoort is een goed fokpaard met voldoende kwaliteit. In draf heeft hij voor een iets rollende beweging.

Nieuwpoort heeft in het najaar van 1975 in Sleen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen.
Daarover is gerapporteerd dat Nieuwpoort een goede rijproef heeft getoond met een bemerking op de ruimte in de galop. Ook bij de galop heeft de hengst een wat drukke beweging. Bij het vrij springen toont hij wel manieren maar met wat weinig moed. Hij is goed wendbaar in het parcours en best en betrouwbaar in de aanspanning. In het terrein is hij goed door op de sprongen, maar wat kort in de beweging. Nieuwpoort heeft een goed karakter. Hij is in bepaalde situaties gauw bang. De eerste twee weken van de training is de voedingstoestand van de hengst verbeterd. Nieuwpoort maakt goede vorderingen. Hij heeft voldoende aanleg als spring-, terrein- en dressuurpaard. De bereidheid om te werken is aanwezig. Hij is echter wat bang en schrikachtig en daardoor wat gespannen. Naarmate de training vordert, wordt de hengst steeds gemakkelijker, maar hij blijft wat schrikachtig.
Het gedrag op stal, bij het verzorgen en het voeren is normaal.

De prestaties zijn gewaardeerd met 7,14 punten voor de rijproef, 6,5 punten voor het vrij springen en zeven punten voor het springen onder het zadel, een acht voor de aangespannen proef en een 6,5 voor de terreinproef.
Zowel het karakter als het trainingsrapport zijn gewaardeerd met een zeven. Het eindtotaal van Nieuwpoort bedraagt 139,92 punten.
Aan het verrichtingsonderzoek is in 1975 door 33 rijpaardhengsten deelgenomen, waarvan er vijf wegens veterinaire problemen het onderzoek niet hebben kunnen afmaken. Nieuwpoort is als 19e geëindigd. Winnaar van het onderzoek is Nepal KWPN (1972, V. Pericles xx) geworden met 177,13 punten.

Op de KWPN hengstenkeuring 1976 in Utrecht is Nieuwpoort opgenomen in het stamboek en heeft hij een derde premie gekregen. Van de 17 rijpaardhengsten is Nieuwpoort als 14e geplaatst.
Daarbij heeft het KWPN gemeld dat Nieuwpoort een sterk gebouwde hengst is die iets meer statuur zou moeten hebben, De hengst heeft wel hardheid in de benen.

Nieuwpoort is tot en met 1977 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Hij heeft 58 merries gedekt en daaruit heeft het KWPN 38 veulens geregistreerd.

 


9.3.3.  Largo  KWPN 70.1832 vb

Largo vb KWPN (V. Le Faquin xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 24 april 1970 en is gefokt door H.L.M. von Martels Dankern uit Dalfsen, dat tussen Zwolle en Ommen in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Largo is de merrie Figurante Sgldt kroon preferent (1964, V. Amor Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Kristal KWPN (1969, V. Wiesenklee xx), die is goedgekeurd door het KWPN.

Tweede moeder van Largo is de bruine Amusante Sgldt kroon preferent (1959, V. Odin van Wittenstein Sgldt).
Gerekend over acht generaties heeft Largo een afstamming met 51.6 % Engels volbloed, 13,3 % Holsteins bloed en 10,2 % Selle Français bloed.

Largo is tijdens de hengstenkeuring 1973 in Utrecht door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Van de 22 goedgekeurde hengsten is hij uitgeroepen tot kampioen van de jaargang.
Daarbij  is aangegeven dat Largo een beste hengst is met een goede stokmaat. Hij is van dezelfde moeder als de hengst Kristal, die de kampioen van 1972 is. Het leek er sterk op dat hij naar Duitsland zou worden geëxporteerd. Gelukkig bleef hij voor het eigen fokgebied behouden. Verwacht wordt dat hij veel goed werk zal kunnen doen.

Largo heeft in het najaar van 1973 in Sleen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 65 dagen.  Door een kreupelheid heeft Largo het onderzoek later dan normaal afgesloten.
Over zijn prestaties is gerapporteerd dat Largo een voldoende goede rijproef heeft getoond. Hij zet zich eenzijdig vast op het bit, waardoor spanningen ontstaan, die speciaal in draf tot uitdrukking komen. Hij heeft matige springmanieren met weinig lust tot springen. Bij het springen onder het zadel is hij wat moeilijk wendbaar. Wel heeft hij voldoende springtechniek. In de aangespannen proef is hij goed betrouwbaar en toont hij mooie manieren. Largo is een goed terreinpaard, maar zou daarbij iets ruimer moeten zijn. Hij heeft een goed en eerlijk karakter. Largo is een hengst met beperkte mogelijkheden.

Door langdurige onderbreking van de training wegens ziekte (rechts achter mouw) is het stalrapport beperkt.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 7,5 voor de rijproef, een 6,5 voor het vrij springen en een zes voor het springen onder de zadel. De aangespannen proef is gewaardeerd met een negen en de terreinproef met een acht. Voor het karakter heeft hij een acht gescoord en het trainingsrapport heeft een zes opgeleverd. Largo heeft een totaalscore behaald van 141,92 punten.
Aan het verrichtingsonderzoek 1973 hebben 25 rijpaardhengsten deelgenomen, waarvan er één het onderzoek niet heeft afgemaakt.
Drie hengsten, waaronder Largo hebben wegens kreupelheid een uitgestelde eindbeoordeling afgewerkt.
Largo is in puntenaantal op de 21e plaats geëindigd.

Largo is na het verrichtingsonderzoek niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 99 veulens van Largo geregistreerd.

 


9.3.4.  Minstreel  KWPN 118 Stb

Minstreel KWPN (V. Le Faquin xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 16 juli 1971 en is gefokt door L.A. Rakhorst uit Enschede.
De moeder van Minstreel is de bruine merrie Irma KWPN keur preferent (1967, V. Ecrasiet Sgldt) en tweede moeder is Ribes Sgldt kroon preferent (1952, V. Astrachan Westf). Ribes is ook de moeder van de hengsten Glavius Sprt (1965, V. Cobblers Thread xx) en Jurist KWPN (1968, V. Angelo xx).
Gerekend over acht generaties heeft Minstreel een afstamming met 50,8 % Engels volbloed en 22,7 % Hannoveraans bloed.

Minstreel is tijdens de hengstenkeuring van het KWPN in 1974 in Utrecht goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Hij is van de 31 goedgekeurde rijpaardhengsten als elfde geplaatst.

Het KWPN heeft bij de goedkeuring aangegeven dat Minstreel een Westfaalse moederlijn heeft. Tweede moeder Ribes kwam na een beste prestatieperiode naar Nederland en voldeed uitstekend in de moderne fokkerij-opvatting. Ze is onder meer moeder van twee goedgekeurde zonen. Van deze goedsoortige en gespierde hengst zou het voorbeen wat meer uitdrukking moeten hebben.

Minstreel heeft in het najaar van 1974 in Sleen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen. Over zijn prestaties is gerapporteerd dat Minstreel een beste rijproef met veel souplesse heeft getoond. De stap zou even ruimer moeten zijn. Bij het vrij springen presteert hij vrij goed met wat weinig ruggebruik. Bij het springen onder het zadel is hij prima door op de sprong en wendbaar in het parcours. Hij heeft een goede aangespannen proef afgelegd, maar is wat druk in de aanspanning. Minstreel is een prima terreinpaard. Aanleg en bereidheid om te werken zijn aanwezig. Het gedrag op stal bij het verzorgen en voeren is normaal. Tijdens de oefeningen is de hengst gewillig. In het begin van het onderzoek toonde hij bij het springen wat weinig techniek. Het gedrag voor de slede is in het begin van het onderzoek nerveus; later normaal. Het karakter is best.

De prestaties van Minsteel zijn gewaardeerd met een 8,5 voor de rijproef, een zeven voor het vrij springen en een negen voor het springen onder het zadel. Voor de aangespannen proef is een zeven gescoord en voor de terreinroef een 9,5. Het karakter en het trainingsrapport heeft in beide gevallen een 8,5 opgeleverd.
Minstreel heeft een totaal puntenaantal behaald van 166,0.
Aan het verrichtingsonderzoek 1974 is door 31 rijpaardhengsten deelgenomen. Van hen hebben vier hengsten de deelname aan het onderzoek voortijdig beëindigd.
Van de resterende 27 hengsten heeft Minstreel het onderzoek als vierde afgesloten.

In 1975 is Minstreel op de KWPN-hengstenkeuring in Zuidlaren opgenomen in het stamboek en is hij als tweede van acht rijpaardhengsten geplaatst. Aangegeven is dat Minstreel een best gespierde bovenbouw heeft en dat de voorstand iets sterker zou moeten zijn.

In een rubriek onder het zadel is hij van zeven deelnemende hengsten als eerste geëindigd. Daarbij is opgemerkt dat de draf en galop sterk zijn en dat de stap ruimer zou moeten zijn.

In augustus 1977 heeft het KWPN een collectie veulens, enters en twenters van Minstreel beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat de totaalindruk wat eenvoudig is en dat de nakomelingen meer “ras” zouden moeten hebben. Ze zijn wel voldoende goed ontwikkeld.

De veulens vertoonden in meerdere gevallen losse, steile schouders met een zwak middenstuk. De voorstand was nogal eens Frans, terwijl de bouw en stand van de achterbenen in veel gevallen te wensen overliet. Voorts is bij herhaling een onderhals vastgesteld. De stap en draf waren voldoende ruim maar weinig elastisch. De achterhand zou meer moeten worden ondergebracht.

Ook de één- en tweejarigen zouden meer klasse kunnen hebben. De stokmaat is goed. De spronggewrichten waren niet altijd even zuiver. Te vaak moest een aanmerking worden gemaakt op de beweging achter in relatie met een afwijkend kniegewricht. Op grond van deze beoordeling van de nakomelingen van Minstreel heeft het KWPN besloten Minstreel af te keuren voor de fokkerij.

Minstreel heeft in de jaren 1974 – 1977 371 merries gedekt en daaruit zijn 298 veulens geregistreerd.

Eén dochter van Minstreel is moeder geworden van een goedgekeurde hengst:
Tokatosa KWPN, 1977, vos, MV. Irenus NWP, is de moeder van de hengst Bailador SI-Unire (1988, V. Coello xx), die is goedgekeurd door het SI-Unire stamboek.


9.3.5.  Moderato 115 Stb

Moderato KWPN (V. Le Faquin xx) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 6 april 1971 geboren en is gefokt door M. Gerlach uit Ootmarsum, dat ruim tien km ten oosten van Almelo in de provincie Overijssel ligt.
De moeder van Moderato is de stermerrie Brina Meckl (1960, V. Fibrin II Meckl) en tweede moeder is Kora von Logow Meckl (MV. Ackermann Berl-Brand).
Gerekend over acht generaties heeft Moderato een afstamming met 53,9 % Engels-en Anglo-arabisch volbloed en 22,7 % Hannoveraans bloed.

Moderato is op de hengstenkeuring van het KWPN in 1974 in Utrecht goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Hij is als 26e van de 31 goedgekeurde hengsten geplaatst waarbij het KWPN heeft gemeld dat de moederlijn Hannoveraans is en daarmee rijpaardaanleg voor de volgende generatie meebrengt. Moderato heeft een goed type en voldoende klasse. De bovenbouw van de hengst voldoet aan de te stellen eisen. Achter zou hij meer kracht moeten hebben. De hengst draait iets in de hielen.

Moderato heeft in het najaar van 1974 in Sleen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen deelgenomen.
Daarover heeft het KWPN gerapporteerd dat Moderato een vrij goede rijproef heeft getoond. Hij heeft wat weinig lust om te springen en springt met weinig souplesse. Aangespannen toont hij een vrij goede verrichting, maar is wat onrustig bij het halthouden. In terrein is hij goed door op de sprongen en heeft hij een goede ligging. In het begin van het onderzoek heeft Moderato goede vorderingen gemaakt. Na de 5e trainingsweek, bij het begin van de springtraining, begon er echter enig verzet te komen. De bereidheid om te werken en de aanleg, met name als dressuurpaard, zijn aanwezig.

Het gedrag op stal bij het verzorgen en voeren zijn normaal. Bij de oefeningen bleek hij snel te leren. Aan het eind van de training toont hij weinig orenspel.. Het karakter is goed, maar er was af en toe enig verzet.

De prestaties van Moderato zijn gewaardeerd met 7,14 punten voor de rijproef; een zes voor het vrij springen en een 7,5 voor het springen onder het zadel. Voor de aangespannen proef is een zeven gegeven en voor de terreinproef een acht.
Het karakter is gewaardeerd met een 7,5 en het trainingsrapport met een zeven.
Moderato heeft 141,43 punten behaald.

Aan het verrichtingsonderzoek 1974 is door 31 rijpaardhengsten deelgenomen. Van hen hebben vier hengsten de deelname aan het onderzoek voortijdig beëindigd.

Van de resterende 27 hengsten heeft Moderato het onderzoek als 18e afgesloten.

Op de KWPN-hengstenkeuring in 1975 in Utrecht is Moderato van de dertien rijpaardhengsten die in 1974 het verrichtingsonderzoek hebben afgelegd als twaalfde geplaatst. Hij heeft een 3e premie gekregen. Het stamboek heeft  meegedeeld dat de totaalindruk wat eenvoudig is. De hengst heeft wel voldoende maat en gewicht. Een opmerking is gemaakt over het achterbeen.

In augustus 1977 heeft et KWPN een collectie veulens, enters en twenters van Moderato beoordeeld. Daarover is meegedeeld dat de totaalindruk van de afstammelingen eenvoudig is. De nakomelingen zijn wel voldoende goed ontwikkeld.

De veulens vertoonden voldoende uniformiteit. Meerdere veulens hadden een grof hoofd. De kwaliteit van het beenwerk liet te wensen over. De spronggewrichten waren niet altijd even zuiver. De stap was voldoende ruim. De doorbuiging in de spronggewrichten had groter kunnen zijn. In draf was hierop geen bemerking.

Ook de éénjarigen vertoonden door elkaar genomen te weinig “ras”. De één- en tweejarigen waren op enkele uitzonderingen na te eenvoudig in het hoofd en de hals, terwijl de laatste groep te weinig gelijksoortigheid vertoonde. De bewegingen waren in het algemeen voldoende goed. Bij de jaarlingen had in enkele gevallen de achterhand wat meer kunnen worden ondergebracht; bij de tweejarigen kwamen enkele zowel in stap als in draf te kort

Op basis van de bevindingen bij het afstammelingenonderzoek is Moderato afgekeurd voor de fokkerij.

Moderato heeft in de jaren 1974 tot en met 1977 circa 240 merries gedekt. Het KWPN heeft 128 veulens van hem geregistreerd.

 


9.3.6.  Monaco  KWPN 71.3479 vb

Monaco vb KWPN (V. Le Faquin xx) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 9 februari 1971 geboren en is gefokt door A. van Dam uit Emmeloord, dat midden in de Noordoostpolder in de provincie Flevoland ligt.
De moeder van Monaco is de merrie Gicara Sgldt keur (1965, V. Eratosthenes xx). Zij is ook de moeder van de hengst Kalief KWPN (1969, V. Eratosthenes xx), die is goedgekeurd door het KWPN.
Tweede moeder van beide hengsten is Cara Sgldt kroon  (1961, V. Vorst Oldbg).
Gerekend over acht generaties heeft Monaco een afstamming met 75,8 % Engels volbloed en 19,5 % Oldenburgs bloed.

Monaco is in 1974 tijdens de hengstenkeuring van het KWPN in Utrecht goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Hij is daarbij als 21e geplaatst van de 31 hengsten die voor het eerst zijn goedgekeurd. Het KWPN heeft gemeld dat Monaco van dezelfde moeder is als de hengst Kalief, die op de provinciale hengstenkeuring in Arnhem de koppositie innam. De van oorsprong zware moederlijn van stal Huininga is met tweemaal inbrengen van Engels volbloed gemodelleerd tot het moderne rijpaard. Het type van Monaco is goed. Hij lijkt iets overbouwd te zijn, maar heeft wel ras en is driekwart volbloed. De hengst stuwt in beweging goed vanuit zijn achterhand.

Monaco heeft in het najaar van 1974 in Sleen deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek. In de tweede onderzoekweek heeft hij bij het loslopen in de manege beide achterbenen zover uitgeslagen dat hij zich blesseerde aan zijn achillespees en daardoor kreupel werd. Hij heeft daarop het onderzoek beëindigd.

In het najaar van 1975 doet hij in Sleen opnieuw mee aan het 60-dagen durende verrichtingsonderzoek.
Daarover is vastgelegd dat Monaco een gehoorzame rijproef heeft getoond met onvoldoende souplesse in de drie gangen. Bij het vrij springen showt hij wat weinig beentechniek en een matig ruggebruik. Bij het springen onder het zadel is hij moeilijk wendbaar en heeft hij wat weinig souplesse. Monaco is wat onzeker en onregelmatig in de aanspanning. In de terreinproef is hij druk, heeft hij een korte galop en maakt hij een rollende beweging. Het karakter is voldoende, de hengst is af en toe nerveus. Monaco maakt tijdens de training weinig vorderingen en toont af en toe wat verzet. Gedurende de gehele trainingsperiode blijft de hengst kort in de beweging. De aanleg als spring-, terrein- en dressuurpaard is matig. De bereidheid om te werken is aanwezig, maar de hengst is af en toe nerveus.

Het gedrag op stal, bij het verzorgen en het voeren is normaal.

De prestaties van Monaco zijn gewaardeerd met 5,42 punten voor de rijproef, zessen voor het vrij springen, het springen onder het zadel en de aangespannen proef en een vijf voor de terreinproef. Het karakter is beoordeeld met een zes en het trainingsrapport met een vijf. Monaco heeft 110,26 punten behaald.

Aan het verrichtingsonderzoek in 1975 hebben 35 hengsten deelgenomen, waarvan er vijf het onderzoek niet hebben afgemaakt. Monaco heeft het onderzoek als 28e  afgesloten.

In januari 1976 is Monaco overgenomen door de Onderlinge Hengstenverzekering en niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Monaco heeft in 1974 en 1975 167 merries gedekt en daaruit zijn 114 veulens geregistreerd.

 


9.3.7.  Niels KWPN  144 Stb

Niels KWPN (V, Le Faquin xx) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 25 mei 1972 geboren en is gefokt door Jan Willem van Norel uit Wapenveld, dat in het noordoosten van de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Niels is de bruine merrie Eronia Sgldt kroon preferent prestatie (1963, V. Victor Sgldt), Zij is een zuster van de hengsten Dynamo Sgldt (1962), Favoriet Sgldt (1964) en Heros Sgldt (1966), die alle drie door het VLN zijn goedgekeurd. Heros is ook door het NWP goedgekeurd.
Eronia is ook de tweede moeder van de hengsten Ottomar KWPN (1973, V. Enfant de Normandie SF) en Pretendent KWPN (1974, V. Le Faquin xx, zie hfdst. 9.3.9.)

Tweede moeder van Niels is de bruine Trofee van Wittenstein Sgldt ster preferent kern (1954, V. Ole van Wittenstein Sgldt). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Illuster KWPN (1967, V. Duc de Normandie SF).
Eronia is ingeteeld op de befaamde fokmerrie Lady Réveil van Wittenstein GPS (1932, V. Réveil SF).

Gerekend over acht generaties heeft Niels een afstamming met 50 % Engels volbloed,  21,1 % Selle Français bloed en 16,4 % Gelders bloed.

Niels is in 1975 tijdens de KWPN hengstenkeuring in  Utrecht goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om deel te nemen aan het verrichtingsonderzoek. Van de 36 goedgekeurde hengsten is hij als 28e geplaatst waarbij is aangegeven dat Niels voort komt uit de kostbare merrielijn van Lady Reveil van Wittenstein. Niels is een goedsoortige hengst met goede lichaamsverhoudingen en voldoende hardheid. Zijn hals is iets breed en komt wat diep uit de borst.

In het najaar van 1975 heeft hij in Sleen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen deelgenomen. Over zijn prestaties tijdens het onderzoek is gemeld dat Niels matige vorderingen heeft gemaakt. Halverwege het onderzoek heeft Niels een andere ruiter gekregen. Onder het zadel is Niels gewillig en hij heeft een levendig orenspel. Zijn aangespannen gedrag is normaal. Niels heeft voldoende aanleg als terrein- en springpaard en een matige aanleg als dressuurpaard. Hij is bereid om te werken. Zijn stalgedrag is normaal.

De prestaties van NIels zijn gewaardeerd met 5,71 punten voor de rijproef, zes voor het vrij springen en een acht voor het springen onder het zadel. De aangespannen proef is gewaardeerd met een acht en de terreinrit met een 6,5. Neils heeft voor zijn karakter een acht gekregen en voor het trainingsrapport een zeven. In totaal heeft Niels 135,63 punten behaald.
Aan het verrichtingsonderzoek in 1975 hebben 35 hengsten deelgenomen, waarvan er vijf het onderzoek niet hebben afgemaakt. Niels heeft het onderzoek als 22e  afgesloten.

Tijdens de KWPN-hengstenkeuring 1976 in Utrecht is Niels als zesde geplaatst van de zeventien hengsten die in 1975 aan het verrichtingsonderzoek hebben deelgenomen. Meegedeeld is dat de totaalindruk iets eenvoudig is en dat Niels meer klasse in de benen zou moeten hebben. Hij heeft een goede breedte en diepte.

In augustus 1978 heeft het KWPN een groep veulens, enters en twenters van Niels beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat, afgezien van de detail bemerkingen, aan de hand van de getoonde nakomelingen is vastgesteld dat deze hengst er niet in slaagt zijn nafok een eigen gezicht mee te geven.

De veulens hebben vaak te voos beenwerk. Ze zijn ongelijksoortig, de voorstand is dikwijls hol en het achterbeen matig. Meerdere veulens toonden te weinig ras. De stap miste souplesse; de beweging is in doorsnee stokkerig met te weinig kootvering, draf is daarentegen ruim en voldoende elastisch.

Ook in groep enters ontbrak de uniformiteit. Bij enters is de stap beter en de draf minder dan bij de veulens. Hetzelfde geldt voor de twenters die duidelijk de kwaliteit in het beenwerk misten. De gewrichten lieten vaak te wensen over. De stap is soms onregelmatig en de draf is dikwijls onregelmatig met onvoldoende stuwing.

Op basis van het afstammelingenonderzoek heeft het KWPN besloten Niels af te keuren voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 37 veulens van Niels geregistreerd.

 


9.3.8.   Polemiek  KWPN  74.0229 vb

Polemiek vb KWPN (V. Le Faquin xx) is een vos hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren op 1 maart 1974 en is gefokt door  H.A. Reyers uit Druten, dat circa 15 km ten westen van Nijmegen in het Land van Maas en Waal in het zuiden van de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Polemiek is de merrie Laronia KWPN ster (1970, V. Duc de Normandie SF) en tweede moeder is Baronia Sgldt kroon (1960, V. Victor Sgldt).
Baronia is ook de moeder van de hengst Illuster KWPN (1967, V. Duc de Normandie SF) en ze is de tweede moeder van de hengst Partner KWPN (1974, V. Pastrocio xx).
Gerekend over acht generaties heeft Polemiek een afstamming met 64,8 % Engels volbloed, 14,8 Selle Français bloed en 11,7 % Gelders bloed.

Polemiek is in 1977 in Utrecht op de hengstenkeuring van het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Van de 32 goedgekeurde rijpaardhengsten is hij als 32e en laatste geplaatst. Het KWPN heeft aangegeven dat het totaalbeeld van Polemiek wat beknopt is. De afstamming is goed en de bewegingen van de hengst zijn voldoende. Hij zou iets meer postuur moeten hebben.

In het najaar van 1977 heeft Polemiek in Sleen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen.

Daarover is gerapporteerd dat Polemiek tijdens het onderzoek goede vorderingen heeft gemaakt, maar vaak druk is, waardoor hij veel spanning vertoont. Polemiek is een hengst met weinig mogelijkheden.

Bij de eindbeoordeling heeft Polemiek een gespannen rijproef getoond met weinig souplesse en weinig ruimte in de bewegingen. Bij het vrij springen heeft hij voldoende springmanieren met wat weinig bascule. Ook bij het springen onder het zadel toon de hengst weinig springtechniek en weinig bascule. De aangespannen proef was best, eerlijk en betrouwbaar. De terreinproef is hij goed door op de sprong maar is een bemerking gemaakt op de beweging in de achterhand. Polemiek heeft een eerlijk karakter, maar is soms druk en nerveus. Hij heeft voldoende bereidheid om te werken. Zijn aanleg als dressuur-, spring- of terreinpaard is matig.

De prestaties van Polemiek zijn gewaardeerd met 5,57 punten voor de rijproef, een zes voor het vrij springen en een vijf voor het springen onder het zadel. Voor de aangespannen proef heeft de hengst een negen gekregen en voor de terreinproef een zes. Het karakter is gewaardeerd met een zeven en het trainingsrapport met een vijf. Polemiek heeft in totaal  118,71 punten behaald.

Aan het verrichtingsonderzoek in 1977 hebben 36 rijpaardhengsten deelgenomen. Vijf hengsten hebben wegens veterinaire problemen het onderzoek niet afgemaakt en zes andere hengsten hebben het onderzoek enige tijd onderbroken en op een later tijdstip een eindbeoordeling afgelegd.
Van de 31 hengsten die het onderzoek op enig moment hebben afgesloten is Polemiek als 28e geëindigd.
Na het onderzoek is Polemiek teruggetrokken uit de fokkerij.
Het KWPN heeft 22 veulens van hem geregistreerd.

 


9.3.9.  Pretendent  KWPN 213 Stb

Pretendent KWPN (V. Le Faquin xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 25 januari 1974 geboren en is gefokt door Gert-Willem van Norel uit Wapenveld, dat in het noordoosten van de provincie Gelderland ligt.
De moeder van Pretendent is de bruine stermerrie Leronia KWPN (1970, V. Duc de Normandie SF) en tweede moeder is de bruine Eronia Sgldt kroon preferent prestatie (1963, V. Victor Sgldt).
Eronia is ook de moeder van de hengst Niels KWPN (1972, V. Le Faquin xx, zie hfdst. 9.3.7.) en ze is de tweede moeder van de hengst Ottomar KWPN (1973, V. Enfant de Normandie SF). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het KWPN.
Gerekend over acht generaties heeft Pretendent een afstamming met  64,8 % Engels volbloed, 14,8 % Selle Français bloed en 10,9 % Gelders bloed.

Pretendent is in 1977 op de hengstenkeuring van het KWPN in Utrecht goedgekeurd door de fokkerij een aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Van de 32 goedgekeurde rijpaardhengsten is hij als zevende geplaatst.
Het KWPN heeft aangegeven dat Pretendent een goedsoortige hengst met veel klasse is. De bewegingen zijn ruim en de achterhand wordt goed ondergebracht.

In het najaar van 1977 heeft Pretendent in Sleen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen.

De prestaties van Pretendent zijn gewaardeerd met 6,7 punten voor de rijproef, 8,5 punten voor het vrij springen en acht punten voor het springen onder het zadel. De aangespannen proef is beloond met een negen en de terreinproef met een acht. Het karakter is gewaardeerd met een vier en het trainingsrapport met een zeven. Pretendent heeft in totaal 142,13 punten behaald.

Aan het verrichtingsonderzoek in 1977 hebben 36 rijpaardhengsten deelgenomen. Vijf hengsten hebben wegens veterinaire problemen het onderzoek niet afgemaakt en zes andere hengsten hebben het onderzoek enige tijd onderbroken en op een later tijdstip een eindbeoordeling afgelegd.
Van de 31 hengsten die het onderzoek op enig moment hebben afgesloten is Pretendent als 19e geëindigd.

Tijdens de KWPN-hengstenkeuring 1978 in Utrecht is Pretendent opnieuw goedgekeurd voor de fokkerij en is hij ingeschreven in het stamboek. De rijpaardhengsten die in 1977 het verrichtingsonderzoek hebben afgelegd zijn in twee groepen beoordeeld en Pretendent is in de tweede groep als tweede geëindigd.
De vier die Pretendent in het verrichtingsonderzoek voor zijn karakter heeft gekregen was voor het KWPN kennelijk geen enkele belemmering voor goedkeuring en primering.

In 1986 heeft uw scribent  de organisatie, ontwikkelingen, inhoud en resultaten van de in de jaren 1966 – 1977 uitgevoerde verrichtingsonderzoeken onderzocht en de bevindingen van dat onderzoek gepubliceerd in het rapport Centraal Onderzoek 1966 – 1977.
Opvallende bevinding was dat de basisgangen van de hengsten wel werden gewaardeerd, maar de cijfers niet werden gepubliceerd. De cijfers werden meegenomen in de waardering voor de rijproef. Dat kon betekenen dat een vijf voor zowel de stap, de draf als de galop en een negen voor het halthouden resulteerde in een zes voor de rijproef.
Ook is naar voren gekomen dat in die periode het KWPN meer gewicht toekende aan het totaal puntenaantal dan aan de cijfers voor de verschillende onderdelen van het onderzoek.
Vanaf 1978 is de opzet, inhoud en uitvoering van het verrichtingsonderzoek veranderd, waarbij meer aandacht werd gegeven aan de afzonderlijke cijfers voor de verschillende onderdelen. Vanaf 1978 zijn hengsten waarvan het karakter werd gewaardeerd met een vijf of lager niet meer toegelaten tot de fokkerij.
Pretendent heeft dus geluk gehad dat hij in 1977 aan het verrichtingsonderzoek heeft deelgenomen en niet in 1978. Anderzijds moet worden vastgesteld dat Pretendent als fokhengst goed heeft gepresteerd en dat zijn nakomelingen over het algemeen een uitstekend karakter hebben. In dat licht bezien zou het jammer zijn geweest als Pretendent vanwege de vier voor zijn karakter zou zijn afgekeurd.

Pretendent is op 29 juni 1992 tijdens het dekken van een merrie aan een hartstilstand overleden.

Pretendent heeft in de jaren 1977 tot en met 1992 936 merries gedekt en het KWPN heeft  632 veulens van hem geregistreerd.

Voor nadere informatie over Pretendent en zijn nakomelingen wordt verwezen naar de pagina Pretendent KWPN op deze website www.stempelhengsten.eu.

 


9.3.10.  Pretorius 214 Stb

Pretorius Stb (V, Le Faquin xx) is een vos hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is gefokt door H.B. ten Bosch uit Driel, dat circa 10 km ten westen van Arnhem op de zuidelijke oever van de Nederrijn in de provincie Glederland ligt.
De moeder van Pretorius is de bruine merrie Mieke KWPN keur preferent prestatie (1971, V. Grandseigneur Sprt) en tweede moeder is de bruine Hieka Sgldt kroon preferent (1966, V. Alex Sgldt). Hieke is ook de moeder van de hengst Telex KWPN (1977, V. Lucky Boy xx), die is goedgekeurd door het KWPN.
Gerekend over acht generaties heeft Pretorius een afstamming met 62,5 % Engels volbloed en 18,0 % Gelders bloed.

Pretorius is in 1977 op de hengstenkeuring in Utrecht door het KWPN goedgekeurd en aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Van de 32 goedgekeurde rijpaardhengsten is Pretorius als 25e geplaatst. Het KWPN heeft daarbij aangegeven dat het type van de hengst goed is. Hij is mooi gelijnd maar zou iets meer statuur moeten hebben. Het achterbeen zou sterker moeten zijn.

Pretorius heeft in het najaar van 1977 in Sleen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen.
Daarover is gerapporteerd dat de hengst moeilijk is te berijden en een goede ruiter vraagt. Hij heeft tijdens het onderzoek wel vorderingen gemaakt. Pretorius heeft
voldoende bereidheid om te werken. Bij het vrij springen en in de buitenrit is hij snel afgeleid. Bij het springen onder de man is hij dom. Bij de aangespannen proef presteert hij normaal.
Bij de eindbeoordeling zijn de volgende opmerkingen gemaakt:

Rijproef: Goede rijproef. Kan in beweging wat meer ruimte hebben.

Springen onder het zadel: goed attent in het parcours.

Vrij springenj: goede springer met wat weinig bascule.

Aangespannen proef: best, eerlijk en betrouwbaar.

Terreinproef: goed terreinpaard.

Pretorius heeft voldoende aanleg als dressuur-, terrein- en springpaard.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een zeven voor de rijproef, een acht voor het springen onder het zadel, een 7,5 voor het vrij springen, een negen voor de aangespannen proef en een acht voor de terreinproef. Het karakter is gewaardeerd met een zes en het stal- en trainingsrapport eveneens met een zes.
Dat leverde een eindtotaal op van 140,0 punten, hetgeen het minimum aantal punten was om voor de fokkerij te worden goedgekeurd.

Aan het verrichtingsonderzoek in 1977 hebben 36 rijpaardhengsten deelgenomen. Vijf hengsten hebben wegens veterinaire problemen het onderzoek niet afgemaakt en zes andere hengsten hebben het onderzoek enige tijd onderbroken en op een later tijdstip een eindbeoordeling afgelegd.

Van de 31 hengsten die het onderzoek op enig moment hebben afgesloten is Pretorius als 21e geëindigd.

Pretorius is van 1977 tot en met 1980 beschikbaar geweest voor de fokkerij maar heeft geen afstammelingen getoond en is om die redenen in 1981 niet meer goedgekeurd, Het KWPN heeft 42 veulens van hem geregistreerd. Eén dochter van Pretorius is als fokmerrie opgenomen in het stamboek.

 

 


9.4.   Ternaldis xx

Ternaldis xx (V. Aldis Lamp xx) is een vos hengst die in 1961 in België is geboren. Hij is gefokt door M. Grisard de la Rochette.
De moeder van Ternaldis xx is de bruine merrie Tertibelle xx (1948, V. Terafiat xx) en tweede moeder is Tibelle xx (1942, V. Beasart xx).
Ternaldis xx is in 1964 succesvol uitgebracht in de rensport. Hij won in 1964 de Belgische Derby, de Grand Prix de Bruxelles en de Grande Poule des Produits.

Van 1966 tot en met 1976 is Ternaldis xx in België actief geweest in de fokkerij. In 1976 heeft hij in Frankrijk ter dekking gestaan. Voor de rijpaardfokkerij is vooral zijn zoon Joris xx (1971) van belang geweest.

 


9.4.1.  Joris xx  B2225

Joris xx (V. Ternaldis xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 167 cm.
Hij is op 11 maart 1971 geboren en is gefokt door C.P de Groot uit Wassenaar.
Zijn moeder is de donkerbruine merrie Epona xx (1961, V. Kandahar xx) en tweede moeder is de bruine Qualissa xx (1946, V. Quadrantal xx).

Joris xx is in november 1965 in Hilversum tijdens de hengstenkeuring van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport goedgekeurd door het KWPN. Daarover is gemeld dat Joris xx een voldoende goed volbloedtype heeft. Hij heeft drie jaar met voldoende resultaat aan rennen in Nederland deelgenomen. De beide spronggewrichten zouden wat zuiverder moeten zijn. De onzuiverheid is waarschijnlijk het gevolg van de wedstrijdcarrière van de hengst.

Bij de presentatie van de hengst op de KWPN-hengstenkeuring 1976 in Utrecht is gemeld dat de hengst veel adel heeft, maar in het beenwerk iets mannelijker zou kunnen zijn. Hij is evenwel zeer typisch en komt uit een goed fokkende Nederlandse merrielijn.

Joris xx is van 1976 tot en met 1979 actief geweest in de Nederlandse fokkerij
In 1977 heeft het KWPN een groep veulens van Joris xx beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat de veulens een grote uniformiteit vertoonden en door elkaar genomen veel ras bezaten. In meerdere gevallen was sprake van een fraai hoofd. Het middenstuk zou een enkele keer wat sterker moeten zijn. De kwaliteit van het beenwerk is goed. De gewrichten zijn hard en droog, maar zouden soms wat robuuster moeten zijn. De stuwkracht vanuit achterhand kan in beweging beter tot uitdrukking komen en de regelmatigheid in de beweging zou groter moeten zijn.
Het gedrag van de veulens in de keuringsbaan doet een pittig karakter vermoeden.

In 1979 is een volledige collectie afstammelingen van Joris xx beoordeeld. Het KWPN heeft daarover gerapporteerd dat de ontwikkeling en hardheid van de acht getoonde veulens voldoende was. De hals is in meerdere gevallen arm gespierd en komt soms wat diep uit de borst. De bouw en stand van het achterbeen is onvoldoende. De spronggewrichten zijn niet altijd zuiver. De beweging in stap is voldoende, in draf is bij meerdere veulens vóór incorrect. Achter gaan enkele veulens  nauw, terwijl anderen achter weer wijd gaan.

De zeven enters hadden voldoende maat, maar zouden meer adel moeten vertonen. De halzen geven hetzelfde beeld als bij de veulens. De schouder is soms wat steil. De bouw en kwaliteit van het achterbeen is onvoldoende. De gewrichten zouden in diverse gevallen correcter gebouwd moeten zijn. De stap is voldoende goed en de draf is weinig sterk tot matig.

De getoonde twenters geven hetzelfde beeld als de enters: voldoende maat en hardheid, iets eenvoudig van beeld. Het achterbeen is het zwakke punt. De beweging in stap is voldoende; de draf heeft door elkaar genomen onvoldoende ruimte met weinig stuwing vanuit de achterhand.

Op basis van de gegevens uit het uitgevoerde afstammelingenonderzoek is Joris xx afgekeurd voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 87 veulens van Joris xx geregistreerd.

 


9.5.  Toreador xx

Toreador xx (V.  Aldis Lamp xx) is een vos hengst die in 1963 in België is geboren.
De moeder van Toreador xx is de vos Torino xx (1951, V. Karamont xx) en tweede moeder is Tontine xx (1936, V. Bratilt xx).
Toreador xx is als driejarige uitgebracht in de rensport en heeft in 1966 de Belgische Derby gewonnen.
Vanaf 1970 is Toreador xx in Italië ingezet in de rijpaardfokkerij.
In de jaren 1971 – 1982 zijn in Italië 41 veulens van Toreador xx geregistreerd.

 


10.  Sky High xx

Sky High xx (V. Hyperion xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1943 in het Verenigd Koninkrijk geboren.
De moeder van Sky High xx is de donkerbruine merrie Pyramid xx (1927, V. Papyrus xx) en tweede moeder is de donkerbruine Tresle xx (1915, V. Swynford xx).

Sky High xx is in 1946 uitgebracht in de rensport en won daarbij de Chester Vase (2500 m) in Chester en de Union Jack Stakes in Liverpool.
Van 1947 tot 1972 is Sky High xx actief geweest in de fokkerij. Volgens Thoroughbred Database zijn van hem 56 volbloed nakomelingen geregistreerd.
Zijn zoon Beau Fixe xx (1958) is van belang voor de rijpaardfokkerij en wordt in hoofdstuk 10.1. besproken.

 


10.1.  Beau Fixe xx

Beau Fixe xx (V. Sky High xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 16 maart 1958 en is gefokt door H. Cruze et Comte du Vivier.
De moeder van Beau Fixe xx is de bruine Dialace xx (1945, V. Lovelace xx) en tweede moeder Diano xx (1938, V. Deiri xx).

Beau Fixe xx is van 1963 tot en met 1981 in Frankrijk ingezet in de fokkerij, waarbij van hem 233 veulens zijn geregistreerd door het Selle Français stamboek. Daarnaast zijn 23 Engels volbloed veulens, 12 Anglo-arabische volbloedveulens, 18 Cheval de Selle veulens en twee draverveulens geregistreerd.

Van de nakomelingen zijn er 82 in de springsport uitgebracht, 41 in samengestelde wedstrijden en 23 in dressuurwedstrijden. Daarnaast zijn 123 merries ingezet in de fokkerij.

 

11.  Aureole xx

Aureole xx is een vos hengst die in 1950 in het Verenigd Koninkrijk is geboren.
De hengst is gefokt door Z.K.H. koning George VI van Groot Brittannië en is na zijn dood in 1952 in het bezit gekomen van H.M. Koningin Elizabeth van Groot Brittannië.
De moeder van Aureole xx is de bruine merrie Angelola xx (1945, V. Donatello II xx) en tweede moeder is de bruine merrie Feola xx (1933, V. Friar Marcus xx).

Aureole xx is in de jaren 1952 – 1954 met succes uitgebracht in de rensport. In 1952 heeft hij de Acomb Stakes (1200 m) in York gewonnen en in 1953 heeft hij overwinningen geboekt in de Lingfield Derby Trial Stakes (2400 m) in Lingfield en de Cumberland Lodge Stakes (2400 m.) op Ascot.
In 1954 zijn overwinningen behaald in de Coronation Cup (2400 m) op Epsom, de King George VI & Queen Elizabeth Stakes  (2400 m.) op Ascot Heath, de Hardwicke Stakes (2400 m) op Ascot en de Victor Wild Stakes (2400 m) in Kempton.
Aureole heeft een winsom van $ 119.458.

Aureole xx is van 1955 tot en met 1974 ingezet in de fokkerij. Volgens de Thoroughbred Database zijn 440 nakomelingen van Aureole xx geregistreerd.

Voor de rijpaardfokkerij zijn de zonen Saint Crespin xx (1956) en Sir Paddy xx (1957) van belang.

Saint Crespin xx is de vader van de hengst Shoemaker xx (1966) en Shoemaker xx is de moedersvader van de hengst My Top xx (1980, V. High Top xx), die is goedgekeurd door het KWPN.

Sir Paddy xx is de moedersvader van de hengst Cassis xx (1982, V. Athenagoras xx), die door het KWPN is goedgekeurd.

 


12.  Hornbeam xx

Hornbeam xx (V, Hyperion xx) is een vos hengst die in 1953 is geboren. Hij is gefokt door Lord Astor (3e burggraaf Astor) uit Taplow bij Maidenhead in het graafschap Buckinghamshire.
De moeder van Hornbeam xx is de merrie Thicked xx (1947, V. Nasrullah xx) en tweede moeder is de bruine Thorn Wood xx (1942, V. Bois Roussel xx).

In de jaren 1956 – 1958 is Hornbeam xx uitgebracht in de rensport. Hij heeft aan 27 rennen deelgenomen, waarvan hij er elf heeft gewonnen. In 1956 heeft hij de Great Voltigeur Stakes (2400 m.) in York gewonnen en is hij tweede geworden inde St. Leger Stakes (2920 m.) in Doncaster, Hornbeam heeft een winsom van $ 41.421.

Hornbeam xx is van 1959 tot en met 1977 actief geweest in de fokkerij. Volgens de Thoroughbred Database zijn 288 nakomelingen van Hornbeam xx geregistreerd.

Voor de rijpaardfokkerij zijn drie dochters van Hornbeam xx en zijn zonen Ecuador xx en Bream xx van belang.

Dochter Windmill Girl xx (1961, MV. Chanteur xx) is de moeder van de hengst Blakeney xx (1966, V. Hethersett xx), die de vader is van de door het KWPN goedgekeurde hengsten Belfalas xx (1973) en Julio Mariner xx (1975) en de grootvader van de hengst Dr, Bulasco xx (1984, V. Sexton Blake xx).

Dochter White Beam xx (1963, MV. Fastnet xx) is de moeder van de door het KWPN goedgekeurde hengst Le Val Blanc xx (1969, V. Val de Loir xx).

Dochter Hilka xx (1970, MV. Carnoustie xx) is de tweede moeder van de hengst Hopalong Cassidy xx (1993, V.  Strong Statement xx), die is goedgekeurd door het  NRPS, het KWPN, het Zangersheide stamboek en het Finse stamboek.

De zonen Ecuador xx (1965) en Bream xx (1967) worden in de hoofdstukken 12.1 en 12.2. besproken.

 

12.1.  Ecuador xx  DE306062070665

Ecuador xx (V. Hornbeam xx) is een donkere vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1965 in het Verenigd Koninkrijk geboren.
De moeder van Ecuador xx is de vos Equation xx (1956, V. Fair Trial xx) en tweede moeder is de bruine Algebra xx (1951, V. Alycidon xx).
Equation is ook de moeder van de hengst Kings Equity xx (1970, V. Pampered King xx), die is goedgekeurd voor de volbloedfokkerij.

Ecuador xx is in de jaren 1968 – 1970 in Duitsland uitgebracht in de rensport.
In 1968 heeft hij de Ticino Rennen (2200 m.) in Gelsenkirchen gewonnen en is tweede geworden in de Groβer Preis von Frankfurt (2550 m.) in Frankfurt.
In 1969 is de Preis von Neuss (1900 m.) in Neuss gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Union-Club-Pokal (3200 m.) in Baden-Baden en in 1970 is de Union-Club-Pokal in Baden-Baden gewonnen.

In het najaar van 1971 heeft het Oldenburgse stamboek Ecuador xx goedgekeurd voor de rijpaardfokkerij en in 1973 heeft ook het Hannoveraanse stamboek Ecuador xx goedgekeurd.
Ecuador xx heeft in 1972 en 1973 in Oldenburg ter dekking gestaan. In de jaren 1974 – 1983 is hij door het Landgestüt in Celle beschikbaar gesteld en heeft op een dekstation in het noordoosten van Nedersaksen gestaan.

Vanaf 1984 is hij tot zijn dood in 1988 in Hessen voor de fokkerij beschikbaar geweest.

Van Ecuador xx is een onbekend aantal dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek.
Van zijn zonen zijn Escorial Oldbg (1973), Exquisit Hann (1974), Exquisit Hann (1975), Egerländer Hann (1976), Equitanius Hann (1976), Eldorado Hann (1978), Eklatant Hann (1982), Elevation Oldbg (1983), Märchenprinz Trak (1983) en Schwalbentraum Trak (1986) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De bijdrage aan de fokkerij van de hengsten Escorial, Equitanius, Elevation en Schwalbentraum is gering. Zij worden hieronder kort aangeduid. De overige goedgekeurde zonen van Esuador xx worden besproken in de hoofdstukken 12.1.1. – 12.1.6.

De hengst Escorial Oldbg  (MV. Duellgraf Hann) is in 1975 door het Oldenburgse stamboek goedgekeurd. Van de hengst zijn zeven nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 7.601 gewonnen.
Escorial is door Klaus Balkenhol (GER) in Grand Prix dressuurwedstrijden uitgebracht en heeft een winsom van € 4.588.

De hengst Equitanius Hann (MV. Dömitz I Hann) is in het najaar van 1978 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Hij is in de periode 1979 – 1982 uitgebracht in rijpaardproeven en dressuurwedstrijden in de klassen B en L. Equitanius heeft een winsom van € 524. Zijn bijdrage aan de fokkerij is gering. Hij is verkocht naar de Verenigde Staten.

De hengst Elevation Oldbg (MV. Furioso II SF) is in november 1985 in Oldenburg goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en is alleen in 1976 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem is één dochter bekend die als fokmerrie in een stamboek is opgenomen en als wedstrijdpaard is geregistreerd.

De hengst Schwalbentraum Trak (MV. Habicht Trak) is in november 1988 in Verden goedgekeurd door het ZfdP en het Baden-Württembergse stamboek. Hij heeft  in 1989 in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waar hij met slechts 85.45 punten een onvoldoende resultaat heeft behaald om in de fokkerij actief te mogen zijn. In 1990 heeft hij in een verrichtingsonderzoek van 100 dagen in Marbach met 112,30 punten wel een voldoende resultaat behaald, maar zijn  bijdrage aan de fokkerij is marginaal. Van de hengst is één nakomeling geregistreerd als wedstrijdpaard.

 

 

12.1.1.  Exquisit  Hann DE331311921774

Exquisit Hann (V. Ecuador xx) is een vos hengst met een stokmaat van 170 cm.
Hij is in 1974 geboren en is gefokt door August Harms uit Dannenberg, dat in het noordoosten van Nedersaksen ligt.
De hengst moet niet verward worden met zijn halfbroer Exquisit Hann (1975, V. Ecuador xx) die door het Hannoveraanse stamboek is goedgekeurd.
De moeder van Exquisit Hann is de vos merrie Seemuse Hann (1964, V. Senat Hann). Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Forstrebe Hann (1949, V. Forstner Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Senatsrat P.B. Hann (1967, V. Senat Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Exquisit een afstamming met 50,8 % Engels volbloed en 42,2 % Hannoveraans bloed.

Exquisit is in het najaar van 1976 door het Hessische stamboek goedgekeurd. In 1977 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Hij behaalde 109,43 punten, waarmee hij veertiende is geworden van de 63 deelnemers.
Hij is van 1977 tot en met 1999 in Hessen beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van hem is een onbekend aantal dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek. De Duitse Hippische Sportbond heeft 123 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 64.129.

In 2020 heeft Exquisit een dressuurindex van 84 met een betrouwbaarheid van 71 %.

 


12.1.2.  Exquisit   Hann
 DE331311926075

Exquisit Hann (V. Ecuador xx) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1975 geboren en is gefokt door Ernst Lippert uit Prezelle, dat vijftien km ten oosten van Luchow in het noordoosten van Nedersaksen ligt.
De hengst moet niet verward worden met zijn halfbroer Exquisit Hann (1974, V. Ecuador xx) die door het Hessische stamboek is goedgekeurd,
De moeder van Exquisit is de bruine merrie Junta Hann (1970, V. Joachim Hann) en tweede moeder is de bruine Waldhorn Hann (1963, V. Wahlmann Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Exquisit een afstamming met 64,8 % Engels volbloed en 32,0 % Hannoveraans bloed.

Exquisit is in de herfst van 1977 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is van 1978 tot en met 1996 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van hem is een onbekend aantal dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek. De Duitse Hippische Sportbond heeft 56 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 31.696.

Dochter Erle Zw (1979, NV. Attila Meckl) is de moeder van de hengst Cash Flow Oldbg (1988, V. Champ of Class Holst), die is goedgekeurd door het ZfdP stamboek.

De vos ruin Elliot Hann (1989, MV. Diadem Hann) is door Pia Laus –  Schneider (GER) uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden.

 


12.1.3.   Egerländer Hann DE331311911176

Egerländer Hann (V. Ecuador xx) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1976 geboren en is gefokt door Lena Werther uit Damnatz, dat circa 10 km ten noordoosten van Dannenberg in het noordoosten van Nedersaksen aan de Elbe ligt.
De moeder van Egerländer is de bruine merrie Sandkrit Hann (1971, V. Saloniki Hann) en tweede moeder is de schimmel Ahnenpalme Hann (1955, V. Agram Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Egerländer een afstamming met 55,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 42,2 % Hannoveraans bloed.

Egerländer is in de herfst van 1979 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is van 1980 tot en met 1988 in Duitsland beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Van hem is een onbekend aantal dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek.
Zijn zonen Enduro Hann (1981) en El Grande Hann (1986) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Enduro (MV. Adornio Hann) is in oktober 1983 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1984 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 93,73 punten heeft behaald. Van de 34 deelnemende hengsten aan het onderzoek is Enduro als 24e geëindigd.
Enduro is tot 1990 beschikbaar geweest voor de fokkerij maar heeft daar nauwelijks een bijdrage aan geleverd. De hengst is verkocht naar de Verenigde Staten.

El Grande (MV. Landsknecht I Hann) is in oktober 1988 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1989 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen. Hij behaalde 84,91 punten (30e plaats) voor de dressuur, 116,40 punten (10e plaats) voor het springen en 96,82 punten (23e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 38 hengsten deelgenomen. Van El Grande zijn in Duitsland geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd. Hij is verkocht naar Canada.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 109 nakomelingen van Egerländer geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 120 353.

In 1991 is Egerländer goedgekeurd door het Zweedse stamboek, waarbij is gemeld dat Egerländer een hengst met een zeer goed model is. Hij heeft een goede hoofd-hals verbinding, een lange, tamelijk forse hals, een goed ontwikkelde schoft en een goed kruis. De stand van de voorbenen is nogal nauw. Zowel de stap als de draf zijn lichtvoetig en hebben souplesse.

Egerländer is van 1992 tot en met 2000 actief geweest in de Zweedse fokkerij. Hij heeft 335 merries gedekt en daaruit zijn 264 nakomelingen geregistreerd.

In Zweden heeft Egerländer een dressuurindex van 77 en een springindex van 85.

 

 


12.1.4.  Eldorado Hann DE331311923978

Eldorado Hann (V. Ecuador xx) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren in 1978 en is gefokt door Friedrich Jahncke uit Dannenberg, dat in het noordoosten van Nedersaksen ligt.
De moeder van Eldorado is de bruine merrie Arina Hann (1973, V. Archimedes Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Wienermond Hann (1995, V. Wienerfeld Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Tweede moeder van Eldorado is de bruine staatspremiemerrie Sonnennixe Hann (1963, V. Senat Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Eldorado een afstamming met 51,6 % Engels volbloed, 32,8 % Hannoveraans bloed en 14,8 % Trakehner bloed.

Eldorado is in het najaar van 1980 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, In 1981 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen. Hij heeft daarbij 110.79 punten behaald waarmee hij het onderzoek heeft afgesloten als twaalfde van de 33 deelnemende hengsten.
Eldorado is van 1982 tot en met 1992 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem is een onbekend aantal dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek.

Zijn dochter Elysee Hann (1989, MV. Waidmannsdank xx) is de moeder van de hengst Marengo DWB (1993, V. Mon-Ami x), die is goedgekeurd door het Deense stamboek.

Zijn zoon Esperanto Hann (1985) is in oktober 1987 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1988 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen, waarbij hij 110.50 punten (12e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 99,41 punten (21e plaats) voor het springen en 105,57 punten (19e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 38 hengsten deelgenomen.

In Duitsland zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden van Esperanto geregistreerd. De hengst is verkocht naar de Verengde Staten en is daar in Grand Prix dressuurwedstrijden uitgebracht.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 131 nakomelingen van Eldorado geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 55.701 gewonnen.

Eind 2020 heeft Eldorado een dressuurindex van 99 met een betrouwbaarheid van 78 %.

 

 


12.1.5.  Eklatant  Hann DE331311903782

Eklatant Hann (V. Ecuador xx) is een donkere vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1982 geboren en id gefokt door Heinrich Graf von Perponcher uit Damnatz, dat circa 10 km ten noordoosten van Dannenberg in het noordoosten van Nedersaksen aan de Elbe ligt.
De moeder van Eklatant is de donkerbruine staatspremiemerrie Anna Hann (1972, V. Altenwalde Hann) en tweede moeder is de donkerbruine Schwarzkehlchen Hann (1963, V. Schwarzer Prinz xx).
Gerekend over acht generaties heeft Eklatant een afstamming met 75.8 % Engels volbloed en 22,7 % Hannoveraans bloed.

Eklatant is in februari 1985 in Adelheidsdorf goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in het najaar van1985 Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 113,66 punten (6e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 126,64 punten (2e plaats) voor het springen en 122,60 punten (4e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 34 hengsten deelgenomen.

Eklatant is tot en met 1995 door het Landgestüt in Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Van hem zijn 116 fokmerries, waaronder twaalf staatspremiemerries,  opgenomen in een Duits stamboek. Het KWPN heeft één dochter van Eklatant als fokmerrie geregistreerd.
De zonen Entertainer Hann (1987), Elbstar Hann (1998) en Eklat Hann (1990) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengsten Entertainer en Eklat worden hieronder besproken in aparte hoofdstukken.

De hengst Elbstar Hann (MV. Wilhelm Tell I Hann) is in november 1990 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in het najaar van 1991 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen waarbij hij niet overtuigde. Hij behaalde 98,19 punten (37e plaats) voor de dressuur, 89,27 punten (50e plaats) voor het springen en 96,76 punten (38e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 72 hengsten deelgenomen.
Elbstar is tot en met 1992 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar is niet of nauwelijks gebruikt door de fokkers. Van de hengst zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.

Drie dochters van Eklatant zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Eskalade Hann, 1987, vos, MV. Akzent I Hann, is de moeder van de hengsten Federalist Hann (1991, V. For Pleasure Hann), Magic Hann (1992, V. Matchmo x) en Sam Steele Hann (1995, V. Sherlock Holmes Hann), die alle drie door het Hannoveraanse stamboek zijn goedgekeurd. Magic is ook goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek in Amerka;

Elegance Hann, 1988,  vos, MV. Akzent I Hann, is de moeder van de hengsten Weltprinz Zw (1994, V. Weltadel I Hann) en Lassico Zw (1996, V. Lambourghini Zw), die beiden zijn goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en

Ebony Hann, 1991, bruin, MV. Argentan I Hann, is de moeder van de hengst Chereon Hann (2011, V. Clinton Holst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Van Eklatant zijn 152 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen  € 74.168 gewonnen.

In 2020 heeft Eklatant een dressuurindex van 88 met een betrouwbaarheid van 86 % en een springindex van 83 met een betrouwbaarheid van 87 %.

 


12.1.5.1.  Entertainer  Hann DE331313308987

Entertainer Hann (V. Eklatant Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is op 2 maart 1987 geboren en is gefokt door Hans-Hinrich Heitmann uit Heinböckel, dat circa tien km ten westen van Stade in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Entertainer is de zwarte staatspremiemerrie Argunda Hann (1982, V. Argentan I Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Devon Heir Hann (2001, V. De Niro Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Tweede moeder van Entertainer is de vos Dunda Hann (1969, V. Duden II Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Entertainer een afstamming met 46,9 % Hannoveraans bloed en 43,8 % Engels volbloed.

Entertainer is eind 1989 door zowel het Westfaalse- als het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd.
In het najaar van 1990 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waar hij 98,88 punten (39e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 81,21 punten (55e plaats) voor het springen en 90,30 punten (46e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 70 hengsten deelgenomen.
Entertainer is tot 2005 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zeventien dochters, waaronder één staatspremiemerrie, van Entertainer zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek.
De Duitse Hippische Sportbond heeft 48 nakomelingen van Entertainer geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 15.507  gewonnen.

In de jaren 1991  – 1996 is Entertainer tot op M-niveau in dressuurwedstrijden uitgebracht. Hij heeft en winsom van € 1.509.

In 2020 heeft Entertainer een dressuurindex van 101 met een betrouwbaarheid van 73 %.


12.1.5.2.  Eklat  Hann  DE331313303890

Eklat Hann (V. Eklatant Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 9 februari 1990 en is gefokt door Reiner Schröder uit Basdahl, dat 35 km ten oosten van Bremerhaven in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van Eklat is de bruine merrie Astoria Hann (1986, V. Argentan I Hann) en tweede moeder van Eklat is de vos Adlerfee Hann (1981, V. Adlerflügel Hann).
Adlerfee is ook de tweede moeder van de hengst Rossignol Oldbg (1998, V. Ragazzoni Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Eklat een afstamming met 46,9 % Hannoveraans bloed, 43,0 % Engels volbloed en 10,2 % Trakehner bloed.

Eklat is in oktober 1992 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en drie weken later in Moritzburg ook door het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek. In het najaar van 1993 heeft Eklat in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 122,48 punten (6e plaats) voor de dressuur, 133,07 punten (2e plaats) voor het springen en 131,42 punten (4e plaats) voor zijn totale prestatie behaald. Aan het onderzoek hebben 40 hengsten deelgenomen.

Eklat is tot en met 2004 voor de fokkerij beschikbaar gesteld door het Saksische Landgestüt in Moritzburg.

Van Eklat zijn 57 dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek. Elf dochters hebben het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.

Van de zonen zijn Eckberg Sathü (1994), Eckstein Sathü (1994) en Eklaro Sachs (1997) goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Eckberg Sathü (MV. Optimist Trak) heeft  in het najaar van 1998 in Redefin deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Hij heeft daarbij 109,89 punten (6e plaats) behaald voor de dressuur, 108,06 punten (7e plaats) voor het springen en 113,17 punten (4e plaats) voor zijn totale prestatie. Het onderzoek is door 20 hengsten volledig afgewerkt.

Eckberg is in november 1998 in Moritzburg goedgekeurd  door het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek. Hij is alleen in 1999 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar van hem zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Eckstein Sathü (MV. Sextant SA) heeft in het najaar van 1997 in Redefin deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 102,91 punten voor de dressuur, 118,08 punten voor het springen en 108,83 punten voor zijn totale prestatie heeft behaald. Van de twintig deelnemende hengsten heeft Eckstein het onderzoek als zevende afgesloten.
Na het onderzoek is Eckstein in november 1997 in Moritzburg goedgekeurd door het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek. Hij is tot en met 2000 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar heeft daar geen grote bijdrage aan geleverd. Van de hengst is één wedstrijdpaard geregistreerd.

De hengst Eklaro Sachs (MV. Darss xx) is in november 1999 in Moritzburg goedgekeurd door het Saksische- en het Saksen-Thüringse stamboek. Hij heeft in het najaar van 2000 in Redefin deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 101,77 punten (15e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 119,95 punten (5e plaats) voor het springen en 110.90 punten (9e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 28 hengsten deelgenomen.
Eklaro is alleen in 2001 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem is één dochter als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en zijn twee nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 103 nakomelingen van Eklat geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 57.517 gewonnen.

In 2020 heeft Eklat een dressuurindex van 96 met een betrouwbaarheid van 81 % en een springindex van 78 met een betrouwbaarheid van 88 %.

 


12.1.6.  Märchenprinz  Trak 090104483

Märchenprinz Trak (V. Ecuador xx) is een vos hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 3 april 1983 geboren en is gefokt door Karl Deerberg uit Timmendorfer Strand, dat circa 15 km ten noorden van Lübeck aan de Baai van Lübeck in het noordoosten van Sleeswijk-Holstein ligt.
De moeder van Märchenprinz is de vos elite en staatspremiemerrie Marcia II Trak (1977, V. Vincent Trak). Zij is ook de moeder van de hengst Manrico Trak (1992, V. Gipsy King Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek.

Tweede moeder is de bruine elite merrie Maike Trak (1969, V. Donauwind Trak). Zij is ook de moeder van de hengsten Morgenstrahl Trak (1975, V. Tannenberg Trak ) en Maifeuer Trak (1979, V. Vincent Trak).
Gerekend over acht generaties heeft Märchenprinz een afstamming met  55,5 % Engels- en Arabisch volbloed en 33,6 % Trakehner bloed.

Märchenprinz is in oktober 1985 in Neumünster goedgekeurd door het Trakehner stamboek. In 1986 is hij goedgekeurd door het Deense stamboek en heeft daarna in Denemarken deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen.
Märchenprinz is tot en met 1988 in Denemarken actief geweest in de fokkerij en heeft daarna tot en met 1992 in Duitsland ter dekking gestaan. Na 1992 is de hengst verkocht naar de Verenigde Staten.

In de database van Horsetelex staan dertien door het Deense stamboek geregistreerde nakomelingen van Märchenprinz.

Volgens gegevens van de Duitse Hippische Sportbond zijn 23 dochters van Märchenprinz als fokmerrie geregistreerd door een Duits stamboek en zijn twee dochters tot staatspremiemerrie uitgeroepen.

Twee dochters van Märchenprinz zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

High Socks Trak staatspremiemerrie, 1990, vos, MV. Ginster Trak, is de moeder van de hengst Hoelderlin ZVCH (1997, V. Michelangelo Trak), die is goedgekeurd door het Trakehner stamboek en

Santana XIII Trak, 1990, vos, MV. Erlkönig Trak, is de moeder van de hengst Sandokhan Trak (1996, V. Induc Trak), die door het Trakehner stamboek is goedgekeurd.

Van de in Denemarken geregistreerde zonen is de hengst Santo DWB (1987, MV. Solist Hann) goedgekeurd door het Deense stamboek, maar voor zover bekend is hij niet actief geweest in de fokkerij.

Van Märchenprinz zijn in Duitsland 37 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard  en die hebben samen € 24.163 gewonnen.

 

12.2.  Bream xx  DE306062171567

Bream xx is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1967 in het Verenigd Koninkrijk geboren en door de volbloedstoeterij Nehmten van dr. Schnapka in Nehmten, dat aan de zuidwestelijke oever van het Grote Plöner Meer tussen Kiel en Lübeck in Sleeswijk-Holstein ligt, naar Duitsland gehaald.
De moeder van Bream xx is de vos merrie Ruffino xx (1960, V. Como xx). Zij is ook de moeder van de hengsten Meldrum xx (1966, V. Hard Sauce xx) en zijn broer Freeman xx (1969).
Tweede moeder van Bream xx is de vos Ruffina xx (1947, V. Rockefella xx).

Bream xx is in de jaren 1970 – 1973 uitgebracht in de rensport. In 1970 is hij tweede geworden in de Challenge Stakes (1200 m) in Newmarket en in 1973 is hij derde geworden in de Bayern Preis (1300 m) in München. Bream xx is in 24 rennen gestart en heeft er daarvan vier gewonnen. Hij heeft in winsom van $ 18.962.

Bream xx is in 1975 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en is tot en met 1990 beschikbaar geweest voor de rijpaardfokkerij.
Van hem is een onbekend aantal dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek.
Zijn zonen Bilbao Westf (1977), Balzac Westf (1978) en Barolo Westf (1987) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Bilbao Westf (MV. Frühling Westf) is in het najaar van 1979 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. In Duitsland zijn zes wedstrijdpaarden van hem geregistreerd.

De hengsten Balzac Westf en Barolo Westf worden hieronder in aparte hoofdstukken besproken.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 126 nakomelingen van Bream xx geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 159.364 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is

Bento Westf, ruin, 1978, vos, MV. Paradox I Westf, fokker Paul Schmidt, is van 1985 tot en met 1995 door Uwe Volmer (GER) in nationale Duitse S-springwedstrijden uitgebracht. Bento heeft een winsom van € 66.732.

 


12.2.1.  Balzac Westf DE
341410129778

Balzac Westf (V. Bream xx) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 23 maart 1989 geboren en is gefokt door Franz Burholt uit Warendorf, dat 20 km ten oosten van Münster in Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Balzac is de donkerbruine merrie Fürstin Westf (1971. V. Frühling Westf) en tweede moeder is de bruine Gitta Westf (1964, V. Grünspecht Westf).

Gerekend over acht generaties heeft Balzac een afstamming met 51,6 % Engels volbloed en 39,1 % Hannoveraans bloed.

Balzac is in het najaar van 1982 goedgekeurd door het Westfaalse- en het Beierse  stamboek. Hij is tot 1992 actief geweest in de Beierse fokkerij.
Van Balzac zijn zes fokmerries en 91 wedstrijdpaarden geregistreerd. Zij hebben samen een winsom van € 28.140.

 


12.2.2.  Barolo Westf DE341410697987

Barolo Westf (V. Bream xx) is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 5 april 1987 geboren en is gefokt door Gordia-Carola May uit Lengerich, dat 40 km ten noorden van Münster in het noorden van Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Barolo is de vos merrie Sardine Hann (1981, V. Sinatra Westf) en tweede moeder is de vos Domina Hann (1964, V. Doktor Westf).
Gerekend over acht generaties heeft Barolo een afstamming met 65,6 % Engels- en Arabisch volbloed en 32,0 % Hannoveraans bloed.

Barolo is in februari 1990 in München-Riem goedgekeurd door het Beierse- en het Rijnlandse stamboek.
Later in het kaar heeft hij in München-Riem deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek, waarbij hij 117,70 punten (6e plaats) heeft behaald voor de dressuur, 109,24 punten (9e plaats) voor het springen en 115,52 punten (6e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 29 hengsten meegedaan.

Barolo is tot en met 1996 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem is één dochter als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en zijn 34 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.

 

 

Afgesloten  op 9 januari 2021

Back To Top