skip to Main Content

1990 (Corrado I Holst x Ahorn Z Hann)


Samenvatting

 

Indorado Holst is een schimmel hengst die in 1990 in Sleeswijk-Holstein is geboren.
Zijn vader is de stempelhengst Corrado I Holst (1985, V. Cor de la Bryère SF), die met zijn zonen Corofino Holst (1989), Coriano Holst (1990), Coronado Holst (1990), Indorado Holst (1990) en vooral Clinton Holst (1993) grote invloed heeft gehad op de rijpaardfokkerij.
De moeder van Indorado is de bruine merrie Aida Holst (1986, V. Ahorn Z Hann), waarmee het waardevolle bloed van de hengst Almé SF is ingekruist, en verderop in de moederlijn van Indorado duikt opnieuw Cor de la Bryère SF op.

Wiepke van de Lageweg (VDL Stud) heeft Indorado als veulen gekocht. In 1993 is hij goedgekeurd door het KWPN en later ook door het Selle Français stamboek. Daarnaast heeft het Zangersheide stamboek een aantal nakomelingen van Indorado geregistreerd.

Het KWPN heeft ruim 1600 veulens van Indorado geregistreerd en het Zangersheide stamboek circa dertig.
Tweeëntwintig dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en 20 zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Slechts zes goedgekeurde zonen hebben meer dan vijftien geregistreerde nakomelingen, waarvan Radisson KWPN de meeste invloed heeft gehad.

Indorado heeft een bescheiden internationale springcarrière gehad. Verschillende nakomelingen van hem hebben een winsom van meer dan € 100.000. Voorbeelden daarvan zijn Eurocommerce Lanapoule KWPN (Gerco Schröder NED), Eurocommerce Milano KWPN (Gerco Schröder NED), Bo J KWPN (Kevin Jochems NED) en Doraindo KWPN (Kaitlin Campbell USA).

 

 

Inhoud

Voorkomen en afstamming
Vader
Moeder
Fokkerijcarrière
Dochters
Goedgekeurde zonen
Zonen die geen of slechts een geringe bijdrage aan de fokkerij hebben geleverd
Sportcarrière
Nakomelingen in de sport
Zonen die een bijdrage hebben geleverd aan de fokkerij zijn:

1. Intermezzo  KWPN 528003199506197
2. Radisson  KWPN 528003199805008 Stb
2.1. Royal Class  KWPN 5280030308978
3. Belitys de la Demi-Lune BWP 56002W00197705
4. Whispering Hope KWPN 528003200313127 Stb
5. Baltimore  KWPN 528003200612904
6. Brugal VDL  KWPN 528003200600502
7. Goodyear VDL  KWPN 528003201106618

 

Voorkomen en afstamming

 

Indorado Holst (V. Corrado I Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is geboren op 28 januari 1990 en is gefokt door Pieter Wieting uit Sommerland dat circa 10 km ten noordwesten van Elmshorn in het zuidwesten van Sleeswijk-Holstein ligt.

Gerekend over acht generaties heeft Indorado een afstamming met 46,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 33,6 % Holsteins bloed en 17,2 % Selle Français bloed.

 

Vader

 

De vader van Indorado Holst is de 175 cm grote schimmel hengst Corrado I Holst.  Hij is geboren op 21 februari 1985 geboren en is gefokt door Eduard Struved uit  Satrup, dat circa 20 km ten zuidoosten van Flensburg in het noorden van Sleeswijk-Holstein ligt.

De vader van Corrado I is de Franse stempelhengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx),
Cor de la Bryère is van groot belang geweest voor de Europese sportpaardenfokkerij en heeft in Duitsland 569 fokmerries gebracht, waarvan er 106 moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden. Ook bracht Cor de la Bryère 110 zonen die zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De moeder van Corrado I is de schimmel merrie Soleil Holst (1980, V. Capitol I Holst) en tweede moeder is de schimmel Kuerette Holst (1973, V. Maestoso xx).
Aan de moederlijn is voorts bijgedragen door de hengsten Frivol xx (1946), Fanal Holst (1934) en Heinzelmann Holst (1931).

Corrado is goedgekeurd door het Holsteinse stamboek en later ook door het Selle Français stamboek.
In Duitsland zijn 1514 nakomelingen van hem geregistreerd.

Corrado heeft 89 dochters gebracht  die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden en 84 zonen die zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Corrado I is van 1993 tot en met 1997 onder de naam San Patrignano Corrado door Franke Sloothaak (GER) in internationale springconcoursen uitgebracht. Hij heeft een winsom van € 286.125.
Corrado I is in 2018 in verband met koliek geëuthanaseerd.

In Duitsland zijn 1107 nakomelingen van Corrado I uitgebracht in sportwedstrijden en daarvan zijn er 893 zijn geplaatst. Zij hebben samen € 4.203.314 gewonnen.

 

 

Moeder

 

De moeder van Indorado is de bruine merrie Aida Holst (1986, V. Ahorn Z Hann). Wieling heeft zijn merrie Aida in 1989, terwijl ze drachtig was van de hengst Corrado I,  verkocht onder de voorwaarde dat hij het veulen  terug zou krijgen, Daarna heeft Wieling het veulen verkocht aan stal Maas Hell in Klein Offenseth. Daar heeft Wiepke van de Lageweg uit Bears Indorado als veulen gekocht, omdat hij onder de indruk was van zijn vader Corrado I Holst.

Het KWPN heeft gerapporteerd dat Aida een rijtypische, goedgelijnde, voldoende ontwikkelde merrie is. Het hoofd is sprekend. De hals is goed van lengte en bespiering maar komt iets diep uit de borst. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder is goed van lengte maar kon wat schuiner liggen. Rug en lendenen zijn goed gespierd. De croupe is goed van vorm en lengte en is goed bespierd. Het beenwerk is goed gesteld, maar kon iets meer klasse hebben. De voeten zijn goed gevormd.De stap is voldoende ruim en krachtig. De draf is eveneens voldoende krachtig maar zou meer schoudervrijheid moeten hebben. De galop is extra krachtig en goed gedragen.

Tweede moeder van Indorado is de bruine Tresse Holst (1981, V. Caletto I Holst).
De hengst Cor de la Bryère SF (1968, V. Rantzau xx) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Indorado en heeft een inbreng van 31,25 % in zijn erfelijke aanleg.

 

 

Fokkerijcarrière

Indorado is in 1993 door Van de Lageweg (VDL Stud) gepresenteerd op de hengstenkeuring van het KWPN en is daar door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Daarbij heeft het KWPN aangegeven dat Indorado een langgelijnde, royaal ontwikkelde hengst met een fors ontwikkeld fundament is. Hij zou even meer kwaliteit kunnen hebben. Het achterbeen is even sterk gebogen.

In het voorjaar van 1993 heeft hij in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Volgens de uitgebrachte rapportage is Indorado een ongecompliceerde, eerlijke betrouwbare hengst. Hij heeft ruim voldoende bereidheid om te werken en laat zich goed bewerken. De hengst heeft ruime, voldoende krachtige basisgangen, maar zou lichtvoetiger moeten zijn. Hij laat zich moeilijk sluiten. Als dressuurpaard heeft hij voldoende aanleg en geeft hij zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.

Bij het springen heeft Indorado voldoende afdruk en een goede beentechniek. Hij toont veel vermogen maar zou patenter moeten springen. Als springpaard heeft hij ruim voldoende aanleg en geeft hij de ruiter een ruim voldoende gevoel.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en de draf en een 7,5 voor de galop en een 7,5 voor de rijproef. Voor het vrij springen heeft hij een acht gekregen en voor het springen onder de man een 6,5. Het trainingsrapport heeft een acht opgeleverd en het stalgedrag een negen. Indorado is heeft het onderzoek als zesde afgesloten.

In augustus 1994 heeft het KWPN een groep van vijftien veulens van Indorado beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat een uniforme groep goed ontwikkelde rijtypische veulens is getoond. De veulens zijn langgelijnd en hebben voldoende ras. Het hoofd is goed gevormd. De hals is lang en doorgaans goed gespierd. De hals komt iets diep uit de borst. De voldoende ontwikkelde schoft is doorgaans goed van lengte. De schouder is lang; in een aantal gevallen ligt de schouder er wat steil in. De rug is wat week. De lendenen zouden beter aangesloten moeten zijn. De vorm, de lengte en de bespiering van de croupe zijn goed. Broek en schenkel zijn goed gespierd. Het voorbeen is in enkele gevallen wat steil. Het achterbeen is lang en klein gehoekt. Het fundament is doorgaans goed ontwikkeld. Enkele veulens waren ingesnoerd onder de voorknie.

De stap is voldoende. De draf is gemakkelijk en voldoende ruim. Het achterbeen zou resoluter ondergebracht moeten worden. De veulens zouden meer oprichting moeten hebben. De uitgezochte veulens hadden meer oprichting.

Een thuis geïnspecteerd veulen wijkt in negatieve zin iets af van bovenstaande rapportage.

In 1998 en 2002 heeft het KWPN de fokkerijprestaties van Indorado geëvalueerd. Beide keren is besloten om Indorado te handhaven voor de fokkerij. In 2006 is hij definitief goedgekeurd en in 2008 is het keurpredicaat aan hem toegekend.
Daarbij is de volgende motivatie afgegeven: “De schimmelhengst Indorado was succesvol in de internationale springsport met Jur Vrieling. De zoon van Corrado I komt uit Aida (Ahorn-Z x Caletto I). Indorado heeft in de afgelopen jaren veel invloed gehad op de fokkerij. Zijn springindex is dit jaar gestegen naar 141 met de hoge betrouwbaarheid van 94%. Veel van zijn nakomelingen komen uit in de internationale springsport. Op dit moment zijn bij het KWPN 15 internationale Grand Prix-springpaarden en acht internationale 140/145 cm-springpaarden bekend. Enkele van de bekendste zijn Oranta met Chris Kappler, Eurocommerce Milano en Eurocommerce Lanapoule met Gerco Schröder en Olona met Cassio Rivetti. Uit de fokwaarden exterieur komt naar voren dat Indorado nakomelingen brengt die zeer goed in het rechthoeksmodel staan. Bij veel van zijn nakomelingen is het verloop van de rug week en het achterbeen sabelbenig. Opvallend is dat zijn kinderen een ruime galop laten zien en bij het vrij springen veel kwaliteit tonen. Daarnaast vererft Indorado gemiddeld bijna 4 centimeter hoger in de stokmaat. Voor de KWPN-fokkerij is zijn zoon Radisson beschikbaar.”.

Indorado is tot en met 2014 in Nederland beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Volgens een publicatie van VDL-Stud is Indorado in 2015 verhuurd aan het Duitse hengstenstation Delight Stables, die de hengst vervolgens heeft verkocht (?) aan de Nederlandse hengstenhouderij Klomphaar. Daarop heeft  VDL-stud, die nog altijd eigenaar was van Indorado, beslag laten leggen op de hengst. Partijen zijn vervolgens overeen gekomen dat Indorado van zijn pensioen zou mogen genieten bij de VDL Stud. Indorado is in juli 2017 overleden.

Het KWPN heeft 816 hengstveulens en 800 merrieveulens van Indorado geregistreerd. In Frankrijk zijn zeven veulens van Indorado geregistreerd.

Het Zangersheide stamboek heeft 224 nakomelingen van Indorado  vastgelegd, maar in de meeste gevallen zijn dat paarden die ook  door het KWPN zijn geregistreerd.  Drieëndertig paarden hebben een naam met het suffix Z en zijn  niet door het KWPN geregistreerd.

In Duitsland zijn 323 nakomelingen van Indorado geregistreerd, waarvan er 144 als wedstrijdpaard bekend zijn. Zij hebben samen € 420.373 gewonnen.

Volgens het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel komen een steile schouder, een week verloop van de rug, een hol voorbeen, een sabelbenig achterbeen, een weke kootstand, voos beenwerk en een ruime galop meer dan gemiddeld voor bij de nakomelingen van Indorado.
Hoewel hieruit zou kunnen worden opgemaakt dat de nakomelingen van Indorado een zeer matig exterieur hebben, moet bedacht worden dat 47,7 % van de voor stamboekopname aangeboden dochters ten minste stermerrie zijn geworden.

 

 

Dochters

 

Tot oktober 2023 zijn 292 merries als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder 41 elitemerries, 35 keurmerries en 84 stermerries. Negentien dochters zijn preferent geworden en 41 dochters zijn prestatiemerrie geworden.
Ook heeft het KWPN 137 sportmerries van Indorado vastgelegd.

Tot en met september 2023 zijn 22 dochters van Indorado moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden:

Ocieni R KWPN keur prestatie, 1996, MV. Kafu xx, is de moeder van de hengsten Valentin R KWPN (2002, V. Heartbreaker KWPN) en Iniesta KWPN (2013, V. Etoulon VDL KWPN). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Odelina KWPN keur prestatie, 1996, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Bretagne VDL KWPN (2006, V. Cardento Holst), die is goedgekeurd door het Noord-Armerikaanse stamboek en het BWP-Noord Amerika;

Odessa KWPN ster pestatie, 1996, MV. Ahorn Z Hann, is de moeder van de hengsten Heartliner KWPN (2001, V. Heartbreaker KWPN) en zijn broer Aberdeen VDL KWPN (2005). Heartliner is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek en Aberdeen VDL is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Olona KWPN ster sport, 1996, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst ArebaII AES (2010, V. Argento AES), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Otaime KWPN keur, 1996, MV. Lord Holst, is de moeder van de hengst Iglesias D.V. KWPN (2013, V. Quasimodo van de Molendreef BWP), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Witness van de Hermitage BWP, 1999, zwartbruin, MV. Galoubet A SF is de moeder van de hengst Golden Boy LSC (2003, V. Goodtimes KWPN, die is goedgekeurd door het Argentijnse stamboek;

Sanne S KWPN, 1999, MV. Aram KWPN, is de moeder van de hengst Ingliston Wooster SSH (2003, V. Parco BWP), die is goedgekeurd door het Schotse Sportpaarden stamboek;

Thissonnevanck KWPN elite, 2000, MV. Renville KWPN, is de moeder van de broers Ever Blue KWPN (2009, V. Zirocco Blue VDL SF) en Happy Day V KWPN (2012) en van de hengst Dencognito V KWPN (2013, V. Dakar VDL KWPN). Ever Blue is goedgekeurd door het KWPN; Happy Day V door het Hongaarse stamboek en Dencognito V door het NRPS;

Vaantje R KWPN sport, 2002, MV. Concorde KWPN, is de moeder van de hengst Just a Dream KWPN (2014, V. Flying Dream KWPN), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek;

Indira FZ I-Unire, 2003, MV. Carneval Holst, is de moeder van de hengst Camirez FZ MIPAAF (2010, V. Contender Holst), die is goedgekeurd door het Italiaanse Sportpaarden-, Oldenburg-International-, SBS- en het Zangersheide stamboek;

Wotherspoon SA KWPN sport, 2003, MV. Julio Mariner xx, is de moeder van de hengst Flow-Versent SA KWPN (2010, V. Nabab de Rêve BWP), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Zandy KWPN ster preferent, 2004, MV. Zeus SF, is de moeder van de hengst Kingboy KWPN (2015, V. Freeman VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Fokkers Elite Stamboek voor Ierse- en Europese Sportpaarden;

Zo-Special KWPN preferent, 2004, MV. Carthago Holst, is de moeder van de hengst El Primero KWPN (2009, V. Numero Uno KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Anolivia KWPN keur preferent, 2005, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Cornerado VDL KWPN (2016, V. Cornet Obolensky BWP), die is goedgekeurd door het NRPS;

Barones KWPN ster, 2006, MV. Nimmerdor KWPN, is de moeder van de hengst Ibiza KWPN (2010, V. Azteca VDL KWPN), die is goedgekeurd door het NRPS;

Borinda KWPN, 2006, MV. Beaujolais KWPN, is de moeder van de hengst U-Kashmir KWPN (2015, V. Up to Date KWPN), die is goedgekeurd door het NRPS;

Ederlys SI-Unire, 2009, MV. Jus de Pomme BWP, is de moeder van de hengst Iderlys MIPAAF (2013, V. Padinus KWPN), die is goedgekeurd door het Italiaanse Sportpaarden stamboek;

Esdoroville KWPN sport, 2009, schimmel, MV. Renville KWPN is de moeder van de hengst Mijn Dutch SF KWPN (2017, V. Carrera VDL KWPN), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Geluk-Olaris KWPN elite sport, 2011, MV. Guidam KWPN, is de moeder van de hengst Kallmar VDL KWPN (2015, V. Carrera VDL KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN;

Hechery KWPN, 2012,  zwartbruin, MV. Stakkato Hann, is de moeder van de hengst Pleasure Blue VDL KWPN (2020, V. Zirocco Blue VDL SF), die is goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek;

Miss Marienshof BWP, 2012, schimmel, MV. Libero H Holst, is de moeder van de hengst Double Fun Marienshof Z Zang (2016, V. Sea Coast Don’t Touch Tiji Hero Holst), die is goedgekeurd door het Zangersheide stamboek en

Kiki Dee KWPN, 2015, schimmel, MV. Harley VDL KWPN, is de moeder van de hengst Donerado Westf (2019, V. Deville Westf), die is goedgekeurd door het Poolse Sportpaarden- en het Wielkopolska stamboek.

 

 

Goedgekeurde zonen

 

Twintig zonen van Indorado zijn goedgekeurd voor de fokkerij:
Macho KWPN (1994), Morado KWPN (1994), Intermezzo KWPN (1995), Parlando  KWPN (1997), Radisson KWPN (1998), Rebus G KWPN  (1998), Resequin KWPN (1998), Magic Rodrigo KWPN (1998), Sirius FZ (KWPN (1999), Lindox SI-Unire (2000), Belitys de la Demi Lune BWP (2001), Whispering Hope KWPN (2003), B. Vanquish KWPN (2006), Baltimore KWPN (2006), Brugal VDL KWPN (2006), Courageux KWPN (2007), Hazzaro van de Leeuwerk BWP (2007), Imperio VDL (2007), Eldorado van de Elsakker KWPN (2009),  Faiserstern van de Elsakker KWPN (2010) en Goodyear VDL KWPN (2011).

De cursief vermelde hengsten hebben (nog) geen grote invloed op de fokkerij gehad en worden hierna kort  genoemd. De overige hengsten worden in de hoofdstukken 1. tot en met 7. besproken.

 

 

Zonen die geen of slechts een geringe bijdrage aan de fokkerij hebben geleverd

 

De hengst Macho KWPN (MV. Purioso Oldbg) is goedgekeurd door het Letse stamboek. Volgens Sukoposti.net zijn zes nakomelingen van Macho door het stamboek geregistreerd.

De hengst Morado KWPN (MV. Zeus SF) is in 1999 goedgekeurd door het NRPS. Hij is alleen is 1999 beschikbaar geweest voor de fokkerij . Het NRPS heeft zeven nakomelingen van Morado geregistreerd.

De hengst Parlando KWPN (MV. Joost Holst) is goedgekeurd door het Hongaarse stamboek. Verdere gegevens over zijn fokkerijprestaties zijn niet beschikbaar.

De hengst Rebus G KWPN (MV. Nimmerdor KWPN) us goedgekeurd door het SBS, maar dat heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd. Volgens Hippomundo heeft het BWP in de jaren 2993 – 2005  tien veulens van Rebus G geregistreerd.

De hengst Resequin KWPN (MV. Latus II Holst) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. In de jaren 2002 – 2004 heeft het AES zes nakomelingen geregistreerd.

De hengst Magic Rodrigo KWPN (stamboeknaam Rodrigo)(MV. Stuyvesant xx) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst is één nakomeling geregistreerd.

De hengst Lindox MIPAAF (MV. Emilion KWPN) is in 2007 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. Voor zover bekend zijn van de hengst geen nakomelingen geregistreerd. Lindox is in de jaren 2009 – 2011 door Fernanco Fourcade Lopez (ESP) zonder succes in internationale springconcoursen uitgebracht. In 2015 heeft Zinnig Cheng (CHN) de hengst in enkele wedstrijden in Beijing uitgebracht.

De hengst Sirius FZ KWPN (MV. Nimmerdor KWPN) is in de jaren 2006 – 2012 in Italië ingezet voor de fokkerij. Het Italiaanse Sportpaarden stamboek heeft acht nakomelingen van de hengst geregistreerd.

De hengst B Vanquish KWPN (MV. Lord Holst) is in 2009 door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Onder de naam Barcelona VDL heeft hij aan het onderzoek deelgenomen, maar is bij een tussenbeoordeling afgewezen. Later is de hengst onder zijn oorspronkelijke naam B Vanquish goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek Het AES heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd.
In 2015 hebben Jade Hooke (RSA), Aoife O’Connor (IRL), Jeremy Sweetnam (IRL) en Siwar Alassad (SYR) de hengst zonder succes in internationale springwedstrijden uitgebracht.

De hengst Courageux KWPN (MV. Oramé KWPN) is in 2010 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. Het SBS heeft in 2011 vijf nakomelingen van hem geregistreerd.

De hengst Hazzaro van de Leeuwerk BWP (MV. Concorde KWPN) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Imperio VDL KWPN (MV. Marlon KWPN) is in 2010 goedgekeurd door het NRPS, Van de hengst zijn geen nakomelingen geregistreerd.

De hengst Eldorado v/d Elsakker KWPN (MV. Kaiserstern xx) en zijn broer Faiserstern v/d Elsakkker zijn goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek maar dat heeft van geen van beide hengsten nakomelingen geregistreerd.

Naast de goedgekeurde hengsten zijn zeven zonen van Indorado door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen zonder dat dat heeft geresulteerd in een goedkeuring voor de fokkerij door het KWPN.
Dat betreft de hengsten Mirado KWPN (1994, MV. Utrecht KWPN), Royalty  KWPN (1998, V. Emilion KWPN), Valdano KWPN (2002, MV. Lux Z Hann), B. Vanquish (Barcelona VDL) KWPN (2006, MV. Lord Holst), Coralis KWPN (2007, V. Indoctro Holst), Dorado KWPN (2008, V. Ramiro Z Holst) en Fair Diamond E KWPN (2010, MV. Indoctro Holst).

 

 

Sportcarrière

 

Indorado is in 1996 door Ulrich Kirchhoff (GER) in Duitsland uitgebracht in springwedstrijden en is in september 1996 in Warendorf tiende geworden in het Bundeschampionat voor zesjarige springpaarden.
Later is hij door Jur Vrieling (NED) in internationale springconcoursen uitgebracht. De combinatie won onder ander een barrière springconcours in Royan.

 

 

Nakomelingen in de sport

 

In oktober 2023 geeft de database van Horsetelex 38 nakomelingen van Indorado die zijn uitgebracht in 1.60 m. springconcoursen.

Succesvolle nakomelingen zijn onder andere:

Eurocommerce Lanapoule KWPN (stamboeknaam May)
merrie, 1984, MV. Jasper KWPN, fokker VDL stud, is door Gerco Schröder (NED) uitgebracht in de internationale springsport. In 2004 zijn de Grand Prix’s van Hamburg, Oslo en Helsinki  gewonnen en is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Bremen. In 2005 is de Grand Prix van Hannover gewonnen; is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Oslo en zijn derde plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Hamburg en Münster.
Eurocommerce Lanapoule in wedstrijden die in Duitsland zijn verreden € 101.132 gewonnen.

Eurocommerce Milano KWPN (stamboeknaam Milona),
merrie, 1994, MV. Beaujolais KWPN, fokker J.S. Haandrikman, is door Laura Kraut (USA) en van 2005 tot en met januari 2010 door Gerco Schröder (NED) in internationale wedstrijden uitgebracht.
De combinatie won in 2005 de Grand Prix’s van Barcelona en De Steeg en is in de Grand Prix van Maastricht derde geworden.
In  2006 is de World Cup wedstrijd in Verona gewonnen en zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Calgary-Spruce Meadows en Valkenswaard en in de World Cup wedstrijd in Helsinki.
In 2007 is de Grand Prix van Twente gewonnen en is met het Nederlandse team de landenwedstrijd in St. Gallen gewonnen.
In 2008 zijn overwinningen geboekt in de Grand Prix van Barcelona en in de World Cup wedstrijden in Helsinki en Bordeaux. In de Grand Prix van Bremen is de derde plaats behaald en met het Nederlandse team is de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd tijdens het CHIO Calgary Spruce Meadows.
In 2009 is een wedstrijd in Odense gewonnen en is de tweede plaats behaald in De Steeg. In januari 2010 is een jachtwedstrijd in Abu Dhabi gewonnen.
Eurocommerce Milano heeft in wedstrijden die in Duitsland zijn verreden € 46.465 gewonnen.

VDL Oranta KWPN,
merrie, 1996, MV. Nimmerdor, fokker J.O. de Vries, is in 2004 met Angelique Hoorn (NED) tweede geworden in de Grand Prix van Eindhoven, Van 2005 tot en met 2009 is de merrie door Chris Kappler (USA) uitgebracht. In 2005 is de Grand Prix van Washington DC gewonnen en is de tweede plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Wellington FL. In 2006 zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Tampa FL en Bridgehampton NY. In 2008 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Wellington FL en in 2009 is de Grand Prix van Tampa FL gewonnen.

Wodka Lime KWPN,
ruin, 2003, MV. Ladalco Holst, fokker  D.C.L. Walen, is in 2011 door Alice Janout (AUT) in internationale springconcoursen uitgebracht. Van oktober 2012 tot en met maart 2013 is Christian Schranz (AUT) met de ruin gestart. De combinatie heeft de derde plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Boedapest en heeft de vierde plaats behaald in de Grand Prix van Wiener Neustadt. Van april 2013 tot juni 2018 is Janout weer met Wodka Lime uitgekomen. In 2013 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Ranshofen en de vierde plaats in de Grand Prix van Wiener Neustadt. In 2014 is een tweede plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Celje en zijn een derde en een vierde plaats behaald in twee Grand Prix’s in Lamprechtshausen. In 2015 is de tweede plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Budapest en zijn in de Grand Prix’s van Wenen, Linz-Ebelsberg en Graz respectievelijk een tweede, derde en een vierde plaats behaald.
Wodka Lime heeft een winsom van € 84.250.

VDL Fakir BWP,
ruin, 2005, MV. Zadok KWPN, fokker G. Quintelier, is van mei 2013 tot maart 2014 door Suzanne Tepper (NED) in internationale springconcoursen uitgebracht. In 2013 is een vierde plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Poznan. Van april 2014 tot april 2019 is Ales Opatnry (CZE) mer VDL Fakir uitgekomen. In 2014 is de vijfde plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Boedapest. In 2015 is de ruin nauwelijks uitgebracht en in 2016 is de Grand Prix van Samorin en een wedstrijd in Linz-Ebelsberg gewonnen. Ook is de  tweede plaats behaald in een wedstrijd in Al Rayyan, In 2017 is de tweede plaats behaald in de World Cup wedstrijd in Pezinok. In 2018 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Cervia en is een wedstrijd in Ranshofen gewonnen. VDL Fakir heeft een winsom van  € 78.250.

Bo J KWPN,
merrie, 2006, MV. Quick Star SF, fokker P. Bastiaansen, is in 2015 door Mark Jespers (NED) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Vanaf 2016 is Gerfried Puck (AUT) met de merrie gestart. De combinatie heeft in 2016 overwinningen behaald in Wiener Neustadt (3 x) en Boedapest, In 2017 zijn wedstrijden is Ciekocinko, Wiener Neustadt en de Grand Prix van Herneacova gewonnen. In 2018 is de merrie internationaal niet uitgebracht. In 2019 is Bo J gereden door Chloë Winchester (GBR). De combinatie heeft een wedstrijd in Opglabbeek gewonnen en is tweede geworden in de Grand Prix van Kronenburg. In 2020 is Bo J uitgebracht door Kevin Jochems (NED), waarbij een wedstrijd in Valencia-Oliva is gewonnen en tweede plaatsen zijn behaald in de Grand Prix van Lier en in een wedstrijden in Lier, Bornival en Vilamoura. Bo J heeft een winsom van € 127,373.

Doraindo KWPN,
hengst, 2008, schimmel, MV. Zeus SF, fokker mts J.J.T. Baas en G.A. Baas – Gritter, is in 2017 door Giraldo Abreu Padilla (CUB) in de internationale springsport uitgebracht. In 2018 is Daniel Pedraza Littelwood (MEX) met de hengst gestart en is een wedstrijd in San Miguel de Allende gewonnen. In het voorjaar van 2019 is Shawn Cassudy (USA) met Doraindo gestart en is de tweede plaats behaald in een wedstrijd in San Juan Capistrano CA. Van augustus 2019 tot eind  2021 is Kaitlin Campbell (USA) met de hengst uitgekomen. In 2020 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Thermal  CA en in 2021 is de tweede plaats behaald in een Grand Prix in Thermal CA. In 2022 is Max Kinsella (IRL)  met Doraindo gestart. en is een (nationale) Grand Prix van Katy TX gewonnen.  Doraindo heeft een winsom van € 111.332.

 

Zonen die een bijdrage hebben geleverd aan de fokkerij

 

1.     Intermezzo  KWPN 528003199506197

 

Intermezzo KWPN (V. Indorado KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 9 maart 1995 geboren en heeft van zijn fokker de naam Naughty Boy ontvangen. De hengst is gefokt door Bennie Dirksen uit Hattem, dat op de Noord-Veluwe ligt.
De moeder van Intermezzo is de donkere vos prestatiemerrie Ilona KWPN (1990, V. Nimmerdor KWPN). Ilona is ook de moeder van de hengst Platini KWPN (1997, V. Freedom Z Hann), die is goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Bovendien is Ilona de tweede moeder van de hengst Areba II AES (2010, V. Argento AES), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

Tweede moeder is de donkere vos Dolaris D KWPN ster preferent prestatie (1985, V. Notaris KWPN). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Platini KWPN (1997, V. Freedom Z Hann), Pouwer KWPN ( 1997, V. Concorde KWPN), Within Temptation KWPN (2003)  en Brugal VDL KWPN (2006, V. Indorado KWPN, zie hfdst. 6.).
Platini is goedgekeurd door het Zweedse stamboek; Pouwer door het SBS, Within Temptation door het Zangersheide stamboek en Brugal VDL door het SBS en het NRPS.

Gerekend over acht generaties heeft Intermezzo een afstamming met 43.8 % Engels- en Arabisch volbloed en 29,7 % Holsteins bloed.

Intermezzo is in januari 1998  in Neustadt/Dosse goedgekeurd door het Brandenburg-Anhalt- en het Berlin-Brandenburg stamboek.

in de jaren 1999 – 2002 is Intermezzo tot M-niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft een winsom van € 1.756.

Van Intermezzo zijn zestien dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek. In totaal zijn van Intermezzo 44 nakomelingen geregistreerd, waarvan er 34 zijn uitgebracht in wedstrijden. Zij hebben samen € 37.377 gewonnen.

Zijn zoon Inpetto Brand (2000. MV. Lancetto Holst) is in september 2003 goedgekeurd door het Brandenburgse- en het Berlin-Brandenburgse stamboek. Hij is in de jaren 2003 – 2006 tot op M-niveau in de springsport uitgebracht en heeft een winsom van € 1.467.
De Duitse Hippische Sportbond heeft één nakomeling van hem als wedstrijdpaard geregistreerd.

 

 

2.   Radisson  KWPN 528003199805008 Stb

 

Radisson KWPN (V. Indorado Holst) is een schimmel hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 7 mei 1998 geboren en heeft toen van zijn fokker de naam Ramon gekregen. De hengst is gefokt door Thee Schaap uit Wijnjewoude, dat circa 5 km ten zuidoosten van Drachten in het oosten van de provincie Friesland ligt.
De moeder van Radisson is de donkerbruine merrie Joyful Lady KWPN elite preferent prestatie (1991, V. Nimmerdor KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Pacific KWPN (1997, V. Corland Holst), die is goedgekeurd door het KWPN. Daarnaast is Joyful Lady de tweede moeder van de door het Anglo-Europese stamboek goedgekeurde hengsten Gallant KWPN  (2011, V. Mylord Carthago SF) en Camillus S Z Zang (2016, V. Cicero Z van Paemel Zang) en van de hengst Vertigo Z Zang (2013, V. Vagabond de la Pomme SBS), die door de Zuidduitse stamboeken is goedgekeurd.

Joyful Lady is door het KWPN omschreven als een rijtypische, ruim voldoende ontwikkelde merrie, die iets langer gelijnd zou moeten zijn. De stap heeft ruim voldoende ruimte. De draf is sterk, heeft ruim voldoende ruimte, veel afdruk en souplesse. De merrie komt goed tot dragen en zet het voorbeen met knieheffing weg.

Tweede moeder van Radisson is de donkerbruine Aresa-Lady KWPN preferent prestatie (1982, V. Joost Holst). Zij is ook de moeder van de broers Nitendo KWPN (1990, V. Nimmerdor KWPN) en Offspring KWPN (1996) en tweede moeder van de hengst  R. Dionisus Degli Asseri KWPN (1998, V. Indoctro Holst).

Nitendo is goedgekeurd door het Saksische stamboek; Offspring door het Britse Sportpaarden stamboek en R. Dionisus Degli Asseri door het Italiaanse Sportpaarden stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Radisson een afstamming met 43,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 37,5 % Holsteins bloed.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2001 is Ramon uitgenodigd om deel te nemen aan het verrichtingsonderzoek, waarbij het KWPN de naam heeft gewijzigd in Radisson. Daarbij is aangegeven dat moeder Joyful Lady met Radisson haar unieke waarde voor de fokkerij bewijst. Radisson combineert op opvallende wijze exterieur en prestatie. Hij is grootgelijnd en heeft beste verhoudingen en een goede rugpartij.

Radisson beschikt bovendien over een krachtige galoppade en een beste draf. Op de sprong toont hij zich een compleet springpaard die met afdruk springt, een goede reactie vertoont en de sprong telkens goed afmaakt. Radisson heeft zeer veel vermogen.
Radisson is tijdens de hengstenkeuring uitgenodigd voor de kampioenskeuring waarin hij zesde is geworden.

Later heeft het KWPN Radisson omschreven als een goed ontwikkelde, rijtypische hengst die zeer goed in het rechthoekmodel staat. De hals is goed gevormd. De croupe is iets plat. Het achterbeen is iets lang. De verzenen zijn ondergeschoven. Het fundament straalt voldoende kwaliteit uit.

Radisson is in september 2001 in Ermelo begonnen aan het verrichtingsonderzoek, maar na enige tijd heeft zich aan de buitenzijde van de hoef rechtsvoor een scheur ontwikkeld onder de kroonrand. Wegens kreupelheid is de hengst daarop doorverwezen naar het voorjaarsonderzoek in 2002. In april en mei 2002 heeft hij nog vijf weken deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek.
Het KWPN heeft gerapporteerd dat Radisson een eerlijke, betrouwbare hengst is. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver, ruim en enigszins traag. In draf heeft Radisson een goede ruimte. Hij draaft met een goed voorbeengebruik, veel souplesse en ruim voldoende houding. In galop heeft Radisson voldoende ruimte en voldoende afdruk. De hengst laat zich in galop voldoende sluiten. Als dressuurpaard heeft Radisson ruim voldoende aanleg en hij geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Als springpaard heeft Radisson voldoende tot ruim voldoende afdruk. Hij zou meer terug moeten springen. Hij heeft ruim voldoende techniek. Het voorbeen wordt wisselend gevouwen. De hengst basculeert voldoende en maakt de sprong ruim voldoende af. Radisson heeft het hoogste punt achter de sprong. Hij lijkt voorzichtig en toont over veel vermogen te beschikken. Als springpaard heeft Radisson ruim voldoende aanleg en hij geeft zijn ruiter een goed gevoel.

De prestaties van Radisson zijn gewaardeerd met  een zeven voor de draf en een 7,5 voor de stap, de galop en de aanleg als dressuurpaard. Voor de afdruk bij het springen en de springtechniek is twee keer een 6,5 gegeven en voor het vermogen een 8,5. De aanleg als springpaard is gewaardeerd met een 7,5.
Radisson heeft het verrichtingsonderzoek als vierde van de zestien deelnemende hengsten afgesloten,

In augustus 2003 heeft het KWPN een groep veulens van Radisson beoordeeld. Daarover is gemeld dat Radisson een in ontwikkeling wisselende collectie veulens toonde. De veulens zijn voldoende tot ruim voldoende rijtypisch en staan ruim voldoende in het rechthoekmodel.

Het hoofd is ruim voldoende van vorm en ruim voldoende sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte en vorm. De schoft heeft ruim voldoende lengte en is goed ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is doorgaans week. De lendenen zouden beter aangesloten moeten zijn. De croupe is goed van vorm en voldoende van lengte. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is correct gesteld, week gekoot en de veulens hebben lage verzenen. Het achterbeen is lang en gebogen. Het fundament is wisselend van omvang en voldoende van kwaliteit.

De stap is zuiver, voldoende van ruimte en heeft ruim voldoende souplesse. De draf is voldoende ruim, heeft ruim voldoende voorbeengebruik. De veulens zouden het achterbeen meer onder de massa moeten brengen. De galop is voldoende van ruimte, maar zou meer balans moeten hebben.

Radisson is tot en met 2007 voor de fokkerij beschikbaar geweest in Nederland. In januari 2008 heeft het KWPN de kwaliteit van de nakomelingen van Radisson geëvalueerd. Op grond daarvan is besloten Radisson te handhaven voor de fokkerij.

Eind 2007 is Radisson verkocht aan AB Stargården in Ängelholm, dat 25 km ten noorden van Helsingborg in het zuidwesten van Zweden ligt.

In 2008 is Radisson VDL goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Daarbij heeft het stamboek aangegeven dat Radisson een goed geproportioneerde hengst met persoonlijkheid is. Hij heeft een lange, goed gevormde hals en een goed ontwikkelde schoft. De stap is regelmatig en voldoende ruim. De rug is iets week en het kruis hellend en lang. De draf is energiek, maar niet altijd in balans en een beetje op de voorhand.

Het KWPN heeft 156 hengstveulens en 129 merrieveulens van Radisson geregistreerd. Van hem zijn 30 dochters als fokmerrie ingeschreven in het stamboek, waaronder twee elitemerries, éém keurmerrie en acht stermerries. Twee dochters van Radisson zijn  prestatiemerrie geworden.

Zijn zoon Royal Class KWPN (2003, MV. Concorde KWPN) is goedgekeurd door het NRPS en het Anglo-Europese stamboek en dochter Bonnybanta KWPN keur sport (2006, MV. Kreator xx) is de moeder van de hengst Jaccobantos KWPN (2014, V, Montender KWPN), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

In Zweden zijn in de jaren 2008 tot en met 2019 259 merries geïnsemineerd met sperma van Radisson. Daaruit zijn 167 veulens geregistreerd.

Uit het genetisch profiel van Radisson komt naar voren dat nakomelingen vaak een arm bespierde hals hebben Ook een steile schouder, een week verloop van de rug en een sabelbenig achterbeen komen regelmatig voor bij de nakomelingen.

 

2.1.  Royal Class  KWPN 5280030308978

 

Royal Class KWPN (V. Radisson KWPN) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 2 juni 2003 en is gefokt door Arjan Bekkers uit Sint Oedenrode, dat tussen Veghel en Eindhoven in het midden van de provincie Noord Brabant ligt.
De moeder van Royal Class is de zwarte keurmerrie Swendalin S KWPN (1999, V. Concorde KWPN) en tweede moeder is de donkerbruine Gwendalin KWPN ster (1988, V. Wisconsin KWPN).

Gerekend over acht generaties heeft Royal Class een afstamming met 35,2 % Engels- en Arabisch volbloed, 28,1 % Holsteins bloed en 14,1 % Nederlands (NWP, Sgldt en Sgrt) bloed.

Royal Class heeft in 2006 bij de hengstenkeuring van het KWPN de derde bezichtiging bereikt en is in 2007 goedgekeurd door het NRPS. Later is hij ook door het Anglo-Europese stamboek goedgekeurd.
Het NRPS heeft in de jaren 2008 – 2011 28 nakomelingen van Royal Class geregistreerd. Het KWPN heeft drie nakomelingen geregistreerd.

 

 

3.  Belitys de la Demi-Lune   BWP 056002W00197705

 

Belitys de la Demi-Lune BWP (V. Indorado KWPN) is een schimmel hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 23 april 2001 geboren en is gefokt door Gaetan Decroix (BEL), general manager van de Eden Farm in La Vespière, dat vijftien km ten zuiden van Lisieux in het Franse departement Calvados ligt.
De moeder van Belitys de la Demi-Lune is Heidi de Bornival SBS (1991, V. Jokinal de Bornival BWP). Zij is ook de moeder van de hengst Val’to By Wisbecq SBS (2005, V. Ogano Sitte SBS), die is goedgekeurd door het SBS.

Tweede moeder is de schimmel Kismie SBS (1972, V. A l’Honneur SF).

Gerekend over acht generaties heeft Belitys de la Demi-Lune een afstamming met 36,7 % Engels- en Arabisch volbloed,  23,4 % Holsteins bloed, 16,4 % Selle Français bloed en 12,5 % onbekend bloed.

Belitys de la Demi-Lune is goedgekeurd door het SBS, het Selle Français stamboek en het Anglo-Europese stamboek.
Het SBS heeft in de jaren 2008 – 2014 33 nakomelingen van Belitys de la Demi-Lune geregistreerd. In Frankrijk zijn in de periode 2008 – 2013 twaalf merries geïnsemineerd met sperma van Belitys de la Demi-Lune en daaruit zijn acht veulens geregistreerd en het Anglo-Europese stamboek heeft in 2014 en in 2016 in totaal twee veulens geregistreerd.

Belitys de la Demi-Lune is van november 2008 tot en met november 2014 door Gaetan Decroix (BEL) uitgebracht in internationale springconcoursen.
De combinatie is in 2010 tweede geworden in de Grand Prix van Lons-le-Saunier en heeft verder veel achtste en negende plaatsen behaald.
Belitys de la Demi-Lune heeft een winsom van € 44.000.

 

 

4.  Whispering Hope  KWPN 528003200313127 Stb

 

Whispering Hope KWPN (V. Indorado KWPN) is een schimmel hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 27 mei 2003 geboren en is gefokt door Riet van Loon uit Lunteren, dat tussen Barneveld en Ede in de Gelderse Vallei ligt.

De moeder van Whispering Hope is de bruine merrie Halita KWPN prestatie sport  (1989, V. Ahorn KWPN). Volgens  een rapport van het KWPN is zij een net voldoende ontwikkelde, rijtypische merrie met een stokmaat van 162 cm.
Ze staat ruim voldoende in het rechthoekmodel en heeft veel uitstraling. De merrie heeft zich na haar sportcarrière opvallend best bewaard. Het hoofd is klein, zeer goed gevormd en bijzonder sprekend. De merrie heeft een opvallend mooi oog. De nek is goed van lengte en de keeluitsnijding is licht. De hals is lang, heeft op stand iets onderhals, is goed gevormd en staat er opvallend op. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder heeft een goede lengte en is voldoende van ligging. De rug is goed gevormd. De lendenen zijn goed gevormd, goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is iets recht met een goede lengte, de staartinplant is hoog. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De kootstand is normaal. De hoeven zijn goed gevormd. Het fundament is licht en heeft zeer veel kwaliteit. De stap is zuiver, correct met ruim voldoende ruimte. De draf is actief met voldoende ruimte en een opvallend goed gebruik van het achterbeen. De merrie toont een goede souplesse en goede houding. De merrie zet in beweging de hals erop. De galop heeft voldoende ruimte, een goede houding, is gedragen en heeft veel kracht en een opvallend goed gebruik van het achterbeen.

Tweede moeder van Whispering Hope is de bruine Pulita KWPN keur preferent (1974, V. Porter Holst). Pulita is ook de tweede moeder van de hengst Ikoon KWPN (1990, V. Libero H Holst), die is goedgekeurd door het KWPN, het Canadese Sportpaarden stamboek en het Canadese Warmbloed Paardenstamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Whispering Hope een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 34,4 % Holsteins bloed, 10,9 % Selle Français bloed en 10,9 % oorspronkelijk Nederlands bloed.

Whispering Hope is in februari 2006 door het KWPN uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Bij het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek is hij echter bij de tussenbeoordeling afgewezen.

Omdat Whispering Hope in het voorjaar van 2010 opvallend heeft gepresteerd in de VION-Cup, is hij door de hengstenkeuringscommissie van het KWPN uitgenodigd om deel te nemen aan een tot drie weken verkort verrichtingsonderzoek.

De VION-Cup is het kampioenschap voor vier- t/m zevenjarige springpaarden die wordt verreden op de provinciale centrale keuringen van het KWPN en de finale vindt plaats tijdens de KWPN-hengstenkeuring in februari in ’s-Hertogenbosch. Vanaf januari 2014 is de naam van VION-Cup gewijzigd in Isah-Cup en later  is de naam gewijzigd in Blom Cup. Vanaf 2023 wordt gesproken over het KWPN kampioenschap jonge springpaarden.
Voor dressuurpaarden is de PAVO-cup een vergelijkbare competitie.

Bij het verrichtingsonderzoek, dat van 3 -24 november 2010 in Stegeren is uitgevoerd, is Whispering Hope omschreven als een ruim voldoende ontwikkelde hengst die ruim voldoende in het springpaardenmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van lengte, bespiering en vorm. De schouder is goed van lengte en ligging. De schoft is zeer goed ontwikkeld met een goede lengte. De rug is ruim voldoende van lengte en voldoende bespierd en licht gezonken. De lendenen zijn voldoende aangesloten en voldoende bespierd. De croupe is ruim voldoende van lengte en ligging. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. Het fundament is voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm en kwaliteit.

Over de prestaties van de hengst is gemeld dat Whispering Hope een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling is. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende bewerken en hij heeft een gevoelige mond. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is voldoende van ruimte. De galop is lichtvoetig en goed van ruimte. De hengst heeft een goede houding en een goede balans. De hengst springt met goede reflexen. De hengst heeft een iets wisselende voorbeentechniek en maakt de sprong achter goed af. De hengst is voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Whispering Hope heeft veel aanleg als springpaard en geeft zijn ruiters een goed gevoel.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met zevens voor de stap en de draf. Voor de galop, de houding en balans, de reflexen en de springtechniek heeft de hengst achten ontvangen en voor het vermogen een 8,5. De rijdbaarheid is gewaardeerd met een zeven en de aanleg als springpaard met een 8,5.

Na afloop van het onderzoek is Whispering Hope goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek. Het KWPN verwacht dat Whispering Hope het model en de springkwaliteit kan verbeteren. Hij lijkt het beste te passen bij langgelijnde merries met een correcte bovenbouw.

Whispering Hope is maar weinig gebruikt door de fokkers. Het KWPN heeft zes hengstveulens en zes merrieveulens van hem geregistreerd.

Whispering Hope is internationaal in 1.45 m wedstrijden uitgebracht en nationaal in 1.50 m. wedstrijden.

 

 

5.   Baltimore  KWPN 528003200612904

Baltimore KWPN (V. Indorado KWPN) is een schimmel hengst die is geboren op 22 mei 2006. Hij is gefokt door de Ranita Hoeve (Jan Venema) uit Gieten, dat vijftien km ten oosten van Assen in het noorden van de provincie Drenthe ligt.
De moeder van Baltimore is de vos merrie Unica C BWP (1997, V. Heartbreaker KWPN) en tweede moeder is de bruine Reggy BWP (1004, V. Pachat II SF).
Gerekend over acht generaties heeft Baltimore een afstamming over 42,2 % Engels- en Arabisch volbloed, 22,7 % Holsteins bloed, 18,0 % Selle Français bloed en 8,6 % Nederlands bloed.

Baltimore is verkocht naar Argentinië en daar goedgekeurd door het Argentijnse stamboek. In de jaren 2012 – 2017 zijn in Argentinië 54 nakomelingen van Baltimore geregistreerd.

In 2018 en 2019 is Amanda Flint (USA) met Baltimore in internationale springconcoursen in de Verenigde Staten uitgekomen.

 

 

6.  Brugal VDL  KWPN 528003200600502

 

Brugal VDL KWPN (V. Indorado KWPN) is een schimmel hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is op 11 maart 2006 geboren en is gefokt door Henk Dirksen en Martine Hylkema uit Tirns, dat net ten noorden van Sneek in de provincie Friesland ligt.
De moeder van Brugal VDL is de vos merrie Solaris KWPN keur preferent prestatie (1999, V. Guidam SF). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Kallmar VDL (2015, V. Carrera VDL KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

Tweede moeder van Brugal VDL is de donkere vos Dolaris D KWPN ster preferent prestatie (1985, V. Notaris KWPN). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten
Intermezzo KWPN (1995, V. Indorado KWPN, zie hfdst 6.1), Platini KWPN (1997, V. Freedom Z Hann), Pouwer KWPN ( 1997, V. Concorde KWPN) en Within Temptation KWPN (2003, V. Mermus R KWPN).
Intermezzo is goedgekeurd door het Berlin-Brandenburgse stamboek; Platini door Zweedse stamboek; Pouwer door het SBS en Within Temptation door het Zangersheide stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Brugal VDL een afstamming met 46,9 % Engels- en Arabisch volbloed, 21,9 % Selle Français bloed en 18,8 % Holsteins bloed.

Brugal VDL is in 2010 goedgekeurd door het SBS en in 2011 door het NRPS. Het SBS heeft geen nakomelingen van Brugal VDL geregistreerd en het NRPS drie.
Het BWP heeft twee nakomelingen vastgelegd en het KWPN heeft in de jaren 2011 – 2013 in totaal 22 veulens van Brugal VDL in Register A geregistreerd.

Brugal VDL is in 2011 door Dennis van Tilburg (BEL) in Lanaken uitgebracht in het Wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden en in 2012 is Jeff Billington (GBR) met hem gestart in internationale 1.30 m wedstrijden in Drachten en in het Wereldkampioenschap voor zesjarige springpaarden in Lanaken.
Eind 2012 is Brugal VDL naar Noord Amerika gegaan waar Jonathan McCrea (USA) hem is gaan rijden. Vanaf februari 2014 is de combinatie in internationale 1.45 m wedstrijden gestart. In 2015 is een zevende plaats behaald in een wedstrijd in Tryon NC en in 2016 zijn in wedstrijden in Calgary, Spruce Meadows een vijfde en een zesde plaats behaald.
Brugal VDL is in 2017 terug gekomen in Nederland, waar hij door Mathijs van Asten (NED) is uitgebracht in wedstrijden. Het beste resultaat was de winst in de Grand Prix van Asten in augustus 2017. In 2019 is Brugal VDL verkocht aan een amateur ruiter in Mexico.

 

 

7.   Goodyear VDL  KWPN 528003201106618

 

Goodyear VDL KWPN (V. Indorado KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 18 maart 2011 en is gefokt door mts J.J.T. Baas en G.A. Baas – Gritter uit Harkema, dat circa tien km ten noorden van Drachten in de provincie Friesland ligt. Oorspronkelijk heeft de hengst de naam G-Star gekregen.
De moeder van Goodyear VDL is de donkerbruine elitemerrie Biloma KWPN (2006, V. Cardento Holst) en tweede moeder is de donkerbruine Siloma KWPN voorl keur, preferent prestatie (1999, V. Zeus SF).

Gerekend over acht generaties heeft Goodyear VDL een afstamming met 52,3 % Engels- en Arabisch volbloed, 31,3 % Holsteins bloed en 13,3 % Selle Français bloed.

Goodyear VDL is in 2014 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, In de jaren 2015 tot en met 2018 heeft het AES 26 nakomelingen van Goodyear VDL geregistreerd.

 

Geactualiseerd op 15 oktober 2023

 

 

Back To Top