skip to Main Content

1994 (Fabricius KWPN x Zakerno KWPN)

 

Samenvatting

Manno KWPN (V. Fabricius KWPN) is een donkere vos tuigpaardhengst die in maart 1994 is geboren en een paar dagen later als veulentje door Cor van de Maat uit Houten is gekocht. Manno is in 1997 op de KWPN-hengstenkeuring uitgeroepen tot kampioen van zijn jaargang. In het verrichtingsonderzoek presteerde hij uitstekend en heeft dat onderzoek als winnaar afgesloten. Manno is van 1997 tot zijn dood in augustus 2016 actief geweest in de fokkerij. Het KWPN heeft 1642 veulens van hem geregistreerd. Van hem zijn 12 zonen goedgekeurd voor de fokkerij; hebben 82 dochters  het keurpredicaat behaald en 19 dochters zijn elitemerrie geworden. Maar liefst 37 dochters zijn op basis van hun fokprestaties preferent geworden. Vanwege zijn goede fokresultaten heeft het KWPN in 2010 aan Manno  het predicaat preferent toegekend.
Als sportpaard is Manno drie keer Nederlands kampioen aangespannen dekhengsten en drie keer Nederlands kampioen tuigpaarden ereklasse geworden. Ook heeft hij drie keer de Oregon Trofee gewonnen en is hij twee keer Nederlands kampioen tuigpaarden gereden door dames geworden.
In 2002 is Manno gekozen tot Tuigpaard van het Jaar en in 2005 tot KWPN Paard van het Jaar. 
De invloed van Manno op de tuigpaardenfokkerij is enorm en zijn prestaties in wedstrijdverband zijn uitstekend. Dat eigenaar Van der Maat stelt dat Manno het beste tuigpaard is dat ooit is geboren is begrijpelijk, maar het is moeilijk objectief vast te stellen of die stelling waar is. Elke periode heeft immers zijn eigen kampioenen.

Manno 94.00813 preferent Stb KWPN

Voorkomen en afstamming

De donkere vos Manno KWPN  is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 12 maart 1994 en is gefokt door Jopie Verweij uit Geldermalsen.

Vader

De vader van Manno is de in 1987 geboren vos hengst Fabricius KWPN. Hij is de best fokkende zoon van de belangrijke stempelhengst Renovo KWPN en heeft een moeder van de hengst  Proloog KWPN (1974, V. Hoogheid Sgldt). Fabricius  is van 1990 tot van met 1999 beschikbaar geweest voor de fokkerij en is in 2000 verkocht naar Frankrijk, waar hij in 2004 tijdens een koliekoperatie is overleden
Op  grond van zijn fokkerijprestaties is Fabricius preferent verklaard. Het KWPN heeft ruim 1100 veulens van hem geregistreerd. Fabricius heeft zes goedgekeurde hengsten en 48 preferente dochters  gebracht.

Moeder

De moeder van Manno is de bruine, preferente stermerrie Gilvia KWPN (1988, V. Zakerno KWPN), die veertien veulens heeft gebracht, waaronder vier volle broers en drie volle zusters van Manno. Eén van de zusters is de elitemerrie Tilvia KWPN (2000), die als tuigpaard 67 winstpunten heeft behaald.

Tweede moeder is de bruine, keur preferente Zilvia KWPN (1981, V. Indiaan KWPN). Zilvia heeft vijftien veulens gebracht, waaronder het concourstuigpaard Kelt vb KWPN (1992, V. Renovo KWPN), dat met zijn rijder Gerrit Klaassen 111 winstpunten heeft behaald.
Zilvia is in 1985 reserve kampioen geweest bij de keurmerries op de nationale merriekeuring UTV.

In de eerste acht generaties van de afstamming van Manno komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) negen keer voor. Oregon bepaalt, gerekend over acht generaties, voor 34,4% de bloedopbouw van Manno. Daarnaast voert Manno 12,5 % Hackney bloed. In de pedigree van de hengst komen naast Oregon en Kurassier de klassieke stempelhengsten L’Invasion SF, Domburg GPS en Gambo GrPS meerdere keren voor.

Fokkerijcarrière

Hengstenhouder Van der Maat uit Houten heeft Manno als een veulentje van een paar dagen oud gekocht van Verweij en op een leeftijd van vier maanden is hij naar een stal bij Van der Maat in Houten gegaan.
Als tweejarige hengst is hij op de Nationale Tuigpaardendag in Ermelo gepresenteerd en daar is hij tweede geworden.
Op de hengstenkeuring van het KWPN in 1997 in ’s-Hertogenbosch is Manno aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en uitgeroepen tot kampioen van de 3-jarige tuigpaardhengsten.

In het verrichtingsonderzoek in Ermelo heeft Manno zich zeer goed laten rijden. Hij loopt in een zeer goede houding, zet de hals er goed op, rijst in de voorhand, komt terug in het front en maakt zich deftig. Wel zou hij het voorbeen ruimer weg mogen zetten. Zijn achterbeengebruik is zeer goed met een goede buiging in het spronggewricht. Ingeschat is dat de hengst zeer veel aanleg als tuigpaard heeft.
De verrichtingsjury heeft het gebruik van het achterbeen en het algemene beeld als tuigpaard gewaardeerd met een 9,5. Negens zijn gegeven voor de houding en voor het zweefmoment.

Voor het in 1997 gehouden verrichtingsonderzoek zijn elf tuigpaardhengsten aangewezen en daarvan zijn er na afloop van het onderzoek vijf ingeschreven in het stamboek. Van die vijf heeft Manno de hoogste waarderingen voor zijn prestaties tijdens het onderzoek gekregen en is hij als verrichtingskampioen aangemerkt.
Bij zijn inschrijving in het stamboek heeft het KWPN gepubliceerd dat Manno een royaal ontwikkelde, langgelijnde tuigtypische hengst is. De hals is wat zwaar maar wordt in beweging zeer goed gebruikt.

Na afloop van het verrichtingsonderzoek heeft Manno in 1997 79 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 1998 twintig in het kader van het afstammelingenonderzoek beoordeeld.
Volgens de gepubliceerde rapportage was het zowel qua type als in beweging een wisselende collectie veulens. In draf hadden meerdere veulens een goede halshouding, maar zouden meer moeten rijzen en bleven hoog in het kruis. Ze zouden het achterbeen meer moeten onderbrengen en het voorbeen verder moeten weg zetten. Daarentegen draafden andere veulens met veel front en rezen daarbij in de voorhand. Die veulens toonden een goed gebruik van zowel het voorbeen als het achterbeen en hadden bovendien een goed zweefmoment.
Omdat de verwachtingen wellicht te hoog waren, viel de kwaliteit van diverse veulens enigszins tegen.
Op basis van de beoordeling van de veulens is Manno gehandhaafd voor de fokkerij.

In januari 2002 en 2006 heeft het KWPN op basis van keuringsresultaten van de nakomelingen van Manno de goedkeuringstermijn van de hengst verlengd. Bij de beoordeling in 2006 is vastgesteld dat Manno een enorme positieve invloed op de tuigpaardenfokkerij heeft. Op dat moment zijn zeven zonen van hem goedgekeurd en heeft hij 99 stermerries, 40 keurmerries en een elitemerrie gebracht. Ook in de sport doen zijn nakomelingen het goed. Op basis van één en ander wordt aan Manno het keurpredicaat toegekend.

In januari 2010 is het preferentschap aan Manno toegekend. De voorzitter van de hengstenkeuringscommissie heeft daarbij meegedeeld dat alleen aan uitzonderlijke hengsten het preferentschap wordt verleend en Manno voldoet ruimschoots aan die typering. Zelf schreef hij vele nationale kampioenschappen op zijn naam, diverse zonen en dochters werden inmiddels gehuldigd, zowel op de concoursvelden als in de keuringsring. Dankzij hen realiseert hij al jaren een bovengemiddelde fokwaardeschatting en hij heeft deze lijst ook aangevoerd.

Het KWPN heeft 836 hengstveulens en 806 merrieveulens van Manno geregistreerd.
Twaalf zonen van Manno zijn goedgekeurd voor de KWPN-fokkerij. Dat zijn Ranno KWPN (1998), Talos KWPN (2000), Tempelier KWPN (2000), Ulandro KWPN (2001), Unieko KWPN (2001), Uromast KWPN (2001), Vaandrager HBC KWPN (2002), Victory KWPN (2002), Vulcano KWPN (2002), Emilano KWPN (2009), Graaf Kelly KWPN (2011) en Idol KWPN (2013).

Twaalf andere zonen zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtings-onderzoek, maar hebben het door één of andere reden niet gered om ingeschreven te worden in het stamboek. Het gaat hierbij om Ronaldo vb KWPN (1998, MV. Renovo KWPN), Rudy B vb KWPN (1998, MV. Renovo KWPN), Sico vb KWPN (1999, MV. Wilhelmus KWPN), Sunlight vb KWPN (1999, MV. Unitas KWPN), Timanno vb KWPN (2000, MV. Immigrant KWPN), Ufo vb KWPN (2001, MV. Cambridge Cole NHS), Wannoy A vb KWPN (2003, MV. Waterman KWPN), Alex vb KWPN (2005, V. Cambridge Cole NHS), Alfred V vb KWPN, (2005, V. Renovo KWPN), Famous V vb KWPN (2010, V. Renovo KWPN) en Hendrik vb KWPN (2012, V. Plain’s Liberator NHS).

Van de dochters van Manno zijn er tot en met september 2020 401 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, Daaronder zijn 219 stermerries, 82 keurmerries en 19 elitemerries. Daarnaast hebben 37 dochters van Manno het preferentschap behaald.

Negen dochters van Manno zijn moeder van een door het KWPN goedgekeurde hengst geworden:

Roswitha elite preferent sport KWPN, 1998, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Ditisem KWPN (2008, V. Roy M KWPN);

Silvalina ster preferent KWPN, 1999, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Whiskey HBC KWPN (2003, V. Reflex M KWPN);

Uderose keur preferent KWPN, 2001, MV. Fabricius KWPN, is de moeder van de hengst Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN);

Uizandra ster preferent KWPN, 2001, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Cizandro KWPN (2007, V. Waldemar KWPN);

Veldine keur preferent KWPN, 2002, MV. Wilhelmus KWPN, is de moeder van de hengsten Eebert KWPN (2009, V. Atleet KWPN) en Hubert VDM KWPN (2012, V. Cizandro KWPN) ;

Wieke V keur KWPN, 2003, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Indiana KWPN (2013, V. Colonel KWPN);

Biantha V elite KWPN, 2006, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Hermanus KWPN (2012, V. Patijn KWPN):

Darona T ster KWPN, 2008, MV. Farao KWPN, is de moeder van de hengst Hiro T KWPN (2012, V. Cizandro KWPN) en

E Linda keur KWPN, 2009, MV. Renovo KWPN, is de moeder van de hengst Kapitaal KWPN (2015, V. Atleet KWPN).

In 2020 heeft Manno een sportindex van 152 met een betrouwbaarheid van 94%. Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Manno een langere en meer opgerichte hals hebben dan het gemiddelde van de tuigpaardenpopulatie, Bovendien beschikken zijn nakomelingen over het algemeen over een draf met veel houding, veel knie-actie, een goed gebruik van het achterbeen en een lang zweefmoment. Een negatief punt is dat de nakomelingen veelal een recht kruis hebben.

Hoewel er, vooral door Amerikanen, veel geld is geboden voor Manno heeft Van der Maat de hengst nooit willen verkopen.

Sportcarrière

De successen van Manno voor de concourswagen zijn legio.
Hij heeft zijn debuut in de tuigpaardensport gemaakt in de Nieuwelingenrubriek tijdens de UTV 1997 in Utrecht, waarbij hij met Kees van der Maat als rijder, meteen de overwinning behaalde.

In 1998 won hij de KNHS-competitie voor jonge tuigpaarden en de hengstencompetitie. Bovendien werd hij voor het eerst nationaal kampioen aangespannen dekhengsten. Een titel die hij ook in 2000 en 2002 zou behalen. In 1999 won hij voor de tweede keer de hengstencompetitie.
In de jaren 1999, 2000 en 2001 won Manno de Oregon Trofee, een wedstrijd die tijdens de KWPN-hengstenkeuring wordt verreden en open staat voor alle KWPN goedgekeurde tuigpaardhengsten.
In 2002, 2004 en 2006 won Kees van der Maat met Manno het Nederlands kampioenschap ereklasse en in 2002 en 2003 won echtgenote Mieke van der Maat met hem het Nederlands kampioenschap tuigpaarden gereden door dames.
Daarnaast heeft Manno, gereden door nichtje Vivian van der Maat, in de jaren 2002, 2003, 2004 en 2005 het Kampioenschap tuigpaarden gereden door junioren gewonnen. In 2006 heeft Manno dit kampioenschap gewonnen terwijl hij werd gereden door Bart van der Maat.

In 2002 is Manno gekozen tot Tuigpaard van het Jaar en in 2005 tot KWPN Paard van het Jaar.

Omdat alle kampioenschappen al meerdere keren waren gewonnen heeft Van der Maat in 2007 besloten om niet meer met Manno aan kampioenschappen deel te nemen.
In juli 2011 heeft de hengst afscheid genomen van de wedstrijdsport. Hij heeft maar liefst 439 winstpunten behaald en heeft een winsom van ruim € 11.000.

 

Nakomelingen in de sport

Nakomelingen van Manno die op keuringen of in tuigpaardwedstrijden goed hebben gepresteerd zijn:

Ranno KWPN, goedgekeurde hengst, 1998, MV. Waterman KWPN, fokker H.B. Kleyne Snuverink uit Haaksbergen, is in 2002 tijdens de Utrechtse Paardendagen kampioen aangespannen vierjarige tuigpaarden gewonnen;

Sabella keur KWPN, merrie, 1999, MV. Waterman KWPN, fokker H.B. Kleyne Snuverink uit Haaksbergen, is in 2002 op de Nationale Tuigpaardendag kampioene bij de driejarige merries geworden;

Senator vb KWPN (sportnaam Söndral), ruin, 1999, MV. Wilhelmus KWPN, fokker P. Verweij en eigenaar C. Klinkhamer uit Graft, heeft in het enkelspan 688 winstpunten behaald;

Sunlight vb KWPN, hengst, 1999, MV. Unitas KWPN, eigenaar J. Schep uit Schoonhoven, is tijdens de Utrechtse Paardendagen in 2003 kampioen aangespannen vierjarige tuigpaarden en in 2005 kampioen aangespannen vijfjarige tuigpaarden geworden. In 2006 is Sunlight achter zijn vader Manno tweede geworden in het nationaal kampioenschap ereklasse en in 2007 heeft hij dat kampioenschap in de ereklasse gewonnen. In 2006 is met rijdster M. Hammers – Schep het nationaal kampioenschap enkelspan tuigpaarden gereden door dames gewonnen. Sunlight heeft 593 winstpunten behaald.

T-Roos keur KWPN, merrie, 2000, MV. Renovo KWPN, eigendom van de HBC-stal in Boijl, is in 2004 nationaal kampioen van de aangespannen fokmerries geworden. Ze heeft in wedstrijden 75 winstpunten behaald;

Taunita elite KWPN, merrie, 2000, MV. Renovo KWPN, fokker J.W. van Wessel uit Zwartebroek, is in 2003 Nederlands kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries geworden en was in 2004 en 2005 nationaal kampioen van de keur- en elitemerries. Taunita was bovendien vijf keer algemeen kampioen van de centrale keuring van Gelderland en heeft in tuigpaardwedstrijden 198 winstpunten behaald;

Tidalburga keur KWPN, 2000, MV. Renovo KWPN, fokker C. van Dijk in Bunnik en eigenaar N. Calis uit Huizen, is in 2003 Nederlands kampioen tweespan voor de oogstwagen geweest en in 2013 Nederlands kampioen vierspan tuigpaarden geworden. De merrie heeft 253 winstpunten behaald;

Timanno vb KWPN, hengst, 2000, MV. Immigrant KWPN, fokker Harry Michiels en later eigendom van de gebroeders Wagemans uit Hegelsom, is tijdens de Utrechtse Paardendagen kampioen van de aangespannen vijfjarige tuigpaarden geworden. In het enkelspan heeft Timanno 174 winstpunten behaald;

Trea ster KWPN, merrie, 2000, MV. Waterman KWPN, eigenaren B.J. en O.W. Pander uit Gorredijk, is in 2004 tot Topsportmerrie van het Jaar uitgeroepen. De merrie heeft 23 winstpunten behaald;

Tygonda keur KWPN, merrie, 2000, MV. Fortissimo KWPN, eigenaar Frans Meeuwisse uit Berkel en Rodenrijs, is in 2006 nationaal kampioen aangespannen fokmerries geworden. De merrie heeft 107 winstpunten behaald;

Udalburga keur preferent sport KWPN, merrie, 2001, MV. Renovo KWPN, fokker C.H. van Dijk uit Bunnik, is in 2007 Nederlands kampioen geworden bij de keur- en elitemerries geworden. Als concourstuigpaard is ze nationaal kampioen aangespannen fokmerries geworden. In totaal heeft ze 192 winstpunten behaald. In 2006 en 2007 is Udalburga op de Nationale Tuigpaardendag uitgeroepen tot Topsportmerrie van het Jaar;

Uniek B vb KWPN (sportnaam Only the Lonely), ruin, 2001, MV. Zilverster KWPN, eigenaar Evelien Corbeek uit Hengelo (Ov) is in 2015 nationaal kampioen tuigpaarden onder het zadel geworden. In 2015 is hij tijdens de Nationale Tuigpaarden Dag uitgeroepen tot Tuigpaard van het Jaar. De ruin heeft tot en met augustus 2015 440 winstpunten behaald;

Unique KWPN (sportnaam Into Temptation), merrie, 2001, MV. Immigrant KWPN, fokker S.A. Korevaar, Wijngaarden is op de Utrechtse Paardendagen in 2005 kampioen bij de aangespannen vierjarige tuigpaarden geworden. Met rijder Lambertus Huckriede uit Enschede heeft Into Temptation 142 winstpunten behaald;

Uromast KWPN, goedgekeurde hengst, 2001, MV. Indiaan KWPN, fokker A. Witlox uit Helvoirt, is in 2007 met rijder Thomas van der Weiden uit Echteld nationaal kampioen aangespannen dekhengsten geworden en heeft in hetzelfde jaar de Oregon trofee gewonnen. Uromast heeft 52 plaatsings-punten behaald;

Vythras vb KWPN (sportnaam Celebration), hengst, 2002, MV. Cambridge Cole NHS van Uilke Haarsma in Tjerkwerd is in 2007 kampioen van de aangespannen vijfjarige tuigpaarden geworden.
In 2011 is met stalgenoten Tobias en Varanno (V. Manno KWPN)  in Dokkum het Nederlands kampioenschap randem gewonnen en is in Drogeham met stalgenoten Cognac en Tobias het Nederlabds kampioenschap Klavertje Drie behaa;d. In 2014 is met de stalgenoten Sunlight (V. Manno KWPN) en Zavanno (V. Manno KWPN) in Groningen het Nederlands kampioenschap Klavertje Drie gewonnen.
In 2015 is Celebration met stalgenoot Elburg in Rijs Nederlands kampioen tandem geworden.
Zowel in 2017 als in 2018 heeft Celebration met stalgenoot Zavanno in Rijs het Nederlands kampioenschap tweespannen behaald.
Celebration  heeft 323 plaatsingspunten in het enkelspan en 475 plaatsingspunten in het tweespan behaald;

Wendelrose elite KWPN, merrie, 2003, MV. Renovo KWPN, fokker C, Mooiweer uit Doornspijk en eigendom van Black Horse BV uit Papendrecht is in 2007 tijdens de Utrechtse Paardendagen kampioen aangespannen vierjarige tuigpaarden geworden. In 2010 is met rijder Mark de Groot het nationaal kampioenschap aangespannen fokmerries gewonnen en in 2015 is ze op de Nationale Tuigpaardendag Topsportmerrie 2015 geworden. Wendelrose heeft tot en met augustus 2015 147 winstpunten behaald;

Wild Rose F ster KWPN, hengst, 2003, MV. Renovo KWPN, eigenaar H. Fikse uit Doornspijk is in 2012 en 2014 in Ermelo KNHS kampioen enkelspan geworden. In 2015 is door rijdster Josina van Zijtveld in Helendoorn het VTN-kampioenschap enkelspan gereden door dames gewonnen. In 2017 is met rijder Dries van Beekhuizen in Lunteren voor de derde keer het KNHS-kampioenschap enkelspan gewonnen.
Wild Rose F heeft 543 winstpunten in het enkelspan gewonnen;

NN vb KWPN (sportnaam Walskoning), ruin, 2004, MV. Larix KWPN, fokker H. Meijering uit Oosterhesselen en eigenaar H. Schuit uit Spanbroek heeft 235 winstpunten in het enkelspan behaald. In de regio Midden heeft hij diverse kampioenschappen behaald;

Zeldine elite KWPN, merrie, 2004, MV. Wilhelmus KWPN, fokker R. Kouwenhoven uit Oldemarkt was in 2007 nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries;

Zembla vb KWPN, hengst, 2004, MV. Renovo KWPN, van Wim Theunissen uit Escharen, heeft 193 winstpunten behaald en

Zidalburga keur KWPN, merrie, 2004, MV. Renovo KWPN, fokker C.H. van Dijk uit Bunnik en eigendom van H. van de Langenberg uit Sint Michielsgestel is op de Nationale Tuigpaardendag in 2006 kampioen van de tweejarige merries geworden. Samen met de ruin Appie van Dam vb KWPN (2005, V. Selleen KWPN) is Zidalburga in 2012 nationaal kampioen bij de tweespannen geworden. In het enkelspan heeft ze 81 winstpunten behaald.

Zitella II keur sport KWPN, 2004, MV. Fabricius KWPN, fokker Albert Meems, heeft 153 plaatsingspunten behaald.

Colanda keur sport KWPN, merrie, 2007, MV. Patijn KWPN, fokker A. Doornbos uit Beilen,n heeft met de rijders P. Rook en C. Embregts, 193 plaatsingspunten behaald;

Dinkie keur sport KWPN, merrie, 2008, MV. Patijn KWPN, fokker H. Dekker,  heeft met rijder Jan Tienkamp successen geboekt in wedstrijden voor aangespannen fokmerries en heeft 192 plaatsingspunten behaald;

Emaire keur sport KWPN, merrie, 2009, MV. Fabricius KWPN, fokker J. Kramer uit De Goorn, heeft 193 plaatsingspunten behaald.

Emerson KWPN, hengst, 2009. MV. Marvel KWPN, fokker Martin en Mark de Groot uit Giessenburg is op de Nationale Tuigpaardendag 2019 uitgeroepen tot Tuigpaard van het Jaar. In 2018 is in Opmeer met stalgenoor Gentleman en rijder Albert Veerman het Nederlands kampioenschap Tandem gewonnen   Zowel in 2018 als in 2019 heeft Emerson met rijdster Manon Veerman het kampioenschap eenspan gereden door dames van de Regio Noord gewonen. In 2019 is in Tolbert het kampioenschap ereklasse van de Regio Noord gewonnen. Emerson heeft 257 plaatsingspunten behaald.

Behalve in de tuigpaardensport zijn diverse nakomelingen van Manno ook actief in de vierspan mensport geweest. Bij de wereldkampioenschappen 2010 in Kentucky, Verenigde Staten hebben zes nakomelingen van Manno aan de wedstrijden deelgenomen en bij de wereldkampioenschappen 2014 in Caen, Frankrijk zijn acht nakomelingen van Manno actief geweest.
Op de wereldkampioenschappen zijn medailles gewonnen door:

Sico vb KWPN (Scicco), ruin, 1999, MV. Wilhelmus KWPN, fokker P.J.M. Lelieveld uit Leidschendam, die op de WEG 2010 in Lexington (USA) deel uit maakte van het vierspan van Christoph Sandmann, dat met de Duitse équipe de derde plaats behaalde. Het span werd individueel vierde en won in 2014 het CAI Lähden. In 2015 maakte het vierspan deel uit van het Duitse team dat bij het Europees kampioenschap in Aachen de zilveren medaille won;

Tamboerist vb KWPN (sportnaam Boy W), hengst, 2000, MV. Wilhelmus KWPN, fokker S. Daniëls, Wageningen, maakte op de WEG 2014 deel uit van het vierspan van Chester Weber (USA), die in de individuele wedstrijd de zilveren medaille won. Boy W won voorts het CAI Ocala 2012, het CAI Caen 2013, het CAI Windsor 2013, het CAI Saumur 2014, het CAI Aachen 2014 en het CAI Windsor 2015;

Tilardo ster vb KWPN, ruin, 2000, MV. Cambridge Cole NHS, fokker J.J.M. Jansen, Hoge Mierde, die op de WEG 2010 in Lexington (USA) deel uit maakte van het vierspan van Georg Von Stein dat met de Duitse team de derde plaats behaalde;

Ulano vb KWPN, ruin, 2001, MV. Balmoral KWPN, fokker L. Kwarten, Houten, maakte op de WEG 2014 in Caen (FRA) deel uit van het vierspan van Koos de Ronde, dat met het Nederlandse team het wereldkampioenschap in de landenwedstrijd won. Het vierspan werd individueel zesde. Op het Europees kampioenschap 2015 in Aachen heeft De Ronde met Ulano in het vierspan met het Nederlandse team de titel in de landenwedstrijd gewonnen en individueel de derde plaats behaald;

Variant vb KWPN, hengst, 2002, MV. Exponent KWPN, fokker A. Krooymans, Valkenswaard, maakte op de WEG 2010 in Lexington (USA) deel uit van het vierspan van Christoph Sandmann, dat met het Duitse team de derde plaats bereikte, Het span werd in Lexington individueel vierde en won in 2014 het CAI Lähden. In 2015 maakte het vierspan deel uit van het Duitse team dat bij het Europees kampioenschap in Aachen de zilveren medaille won;;

Vivaldo vb KWPN, hengst, 2002, MV. Renovo KWPN, fokker C. Mooiweer, Doornspijk, maakte op de WEG 2014 in Caen (FRA) deel uit van het vierspan van Jószef Dobrovitz jr. dat met het Hongaarse team de bronzen medaille won. Individueel werd het vierspan 14e. Het vierspan won het CAI Fabiansebestyen 2013 en het CAI Vecsés 2013;

Alino vb KWPN, hengst, 2005, MV. Koblenz KWPN, fokker W. Uijttewaal uit Schalkwijk, maakte bij de WEG 2018 in Tryon deel uit van het vierspan van Koos de Ronde (NED), dat deel uitmaakte van het Nederlandse team dat de zilveren medaille won in de landenwedstrijd. Individueel is het vierspan vierde geworden.

Arjan vb KWPN (sportnaam Asztor), hengst, 2005, MV. Renovo KWPN, fokker H.J.C. Visser uit Aarlanderveen, maakte op de WEG 2014 in Caen (FRA) deel uit van het vierspan van Christoph Sandmann, dat met de Duitse équipe de zilveren medaille won en in de individuele wedstrijd vijfde werd. Het vierspan won voorts het CAI Lähden 2014. In 2015 maakte het vierspan deel uit van het Duitse team dat bij het Europees kampioenschap in Aachen de zilveren medaille won;

Bravour D KWPN, hengst, 2006, MV. Kolonel, fokker A. Doornbos uit Beilen, maakte op de WEG 2018 in Tryon deel uit van het vierspan van Misdee Wrigley Millar (USA), dat deel uitmaakte van het Amerikaanse team dat de landenwedstrijd heeft gewonnen.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond zijn 56 nakomelingen van Manno opgenomen, die tot en met 2019 samen € 170.767 hebben gewonnen,
Grootverdieners zijn de hiervoor genoemde Variant vb KWPN, die een winsom heeft van € 31.696, Sico (sportnaam Scicco) vb KWPN, die € 27.095 heeft gewonnen en Ulano vb KWPN met een winsom van € 16,281. Asztor vb KWPN heeft een winsom van € 14.233.

Een andere nakomeling van Manno is Superstar vb KWPN, ruin, 1999, MV. Natuur KWPN, fokker T. van Zessen uit Meerkerk. De ruin maakte in 2009 deel uit heeft van het vierspan van Christoph Sandmann en is van 2010 van 2016 door de Duitse Carola Slater – Diener  ingezet in haar tweespan. Dat tweespan is in 2011 in Conty (FRA) wereldkampioen geworden. Superstar heeft een winsom van € 5.442.

In het Franse databestand van SIRE is Manno met 70 kinderen opgenomen.

Manno is in augustus 2016 overleden. Zijn invloed op de tuigpaardenfokkerij is enorm en zijn prestaties in wedstrijdverband zijn uitstekend. Dat eigenaar Van der Maat stelt dat Manno het beste tuigpaard is dat ooit is geboren is begrijpelijk, maar het is moeilijk objectief vast te stellen of die stelling waar is. Elke periode heeft immers zijn eigen kampioenen.

 

Zonen in de fokkerij

1. Ranno 98.05383 Stb KWPN

Ranno KWPN (V. Manno preferent KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 21 mei 1998 geboren en is gefokt door H.B. Kleyne Snuverink uit Haaksbergen.
De moeder van Ranno is de zwartbruine preferente keurmerrie Mabella KWPN (1994, V. Waterman KWPN), die in 2015 haar zestiende veulen heeft gebracht, waarvan er vijftien Manno KWPN als vader hebben.
Mabella is een 163 cm grote, voldoende ontwikkelde, zeer tuigtypische merrie. Ze heeft een ruime, actieve stap en in draf heeft ze voldoende ruimte, veel zweefmoment en een krachtige achterhand.
Tweede moeder van Ranno is de zwartbruine keurmerrie Isabella KWPN (1990, V. Batello KPN).

In de eerste acht generaties van de pedigree van Ranno komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) 17 keer voor. Ranno voert, gerekend over acht generaties, 24,2 % Oregon bloed en 9,3 % Hackneybloed.

Ranno heeft op de Nationale Tuigpaardendag 2000 de derde plaats behaald bij de keuring van de tweejarige hengsten.
Op de KWPN-hengstenkeuring 2001 is hij niet aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek maar via de herkansing is hij een maand later toch toegelaten tot het verrichtingsonderzoek.

In het verrichtingsonderzoek is Ranno snel gespannen. Hij heeft zeer veel bereidheid om te werken en laat zich zeer goed rijden. Voor de showwagen heeft Ranno veel houding en zet hij de hals er goed op. Hij komt goed terug in het front en rijst goed in de voorhand. Ranno heeft veel knie-actie en zijn draf is voldoende ruim. Hij heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.
De verrichtingsjury heeft de onderdelen houding, gebruik van het achterbeen, looplust en het algehele beeld als tuigpaard gewaardeerd met een 8,5.
Door een uitbraak van mond-en-klauwzeer in het voorjaar van 2001 is het verrichtingsonderzoek in 2001 pas in het najaar uitgevoerd. Voor het onderzoek waren dertien hengsten aangewezen, maar elf hengsten zijn aan het onderzoek begonnen. Na de tussenbeoordeling hebben zes hengsten het onderzoek voortgezet en uiteindelijk zijn maar drie hengsten in het stamboek ingeschreven. De hengst met de hoogste waardering was Roy M KWPN (1998, V. Larix KWPN) en Ranno was in punten de tweede van de ingeschreven hengsten.

Bij zijn inschrijving in het stamboek heeft het KWPN Ranno beschreven als een ruim voldoende ontwikkelde, correcte, tuigtypische hengst. De hals is goed van lengte en staat er goed op. De hengst heeft een sterke bovenlijn. Het voorbeen zou iets langer moeten zijn. Ranno zou wat langer gelijnd mogen zijn waarbij met name het iets korte voorbeen opvalt.

In 2002 heeft Ranno op het station van Van der Maat in Houten gestaan en 38 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulen heeft het KWPN in 2003 dertien veulens beoordeeld uit in doorsnee moeders van matige kwaliteit
Het betrof een collectie voldoende tot ruim voldoende ontwikkelde en voldoende tuigtypische veulens die veelal ras missen. De veulens hebben over het algemeen een rechte croupe en in stap missen ze kracht en buiging vanuit het achterbeen. De draf heeft voldoende ruimte en zweefmoment. De actie van het voorbeen is wisselend en het achterbeen mist kracht en zou meer ondergebracht moeten worden.
Naar aanleiding van deze bevindingen is Ranno op wacht gezet. Vastgesteld is dat hij zijn eigen sterke eigenschappen onvoldoende aan zijn nakomelingen doorgeeft. De door hem gedekte merries vormden geen sterke groep, maar hij heeft geen kans gezien verbeterend te werken. Ook heeft meegespeeld dat meerdere zonen van Manno KWPN als hengst waren goedgekeurd en het bleod van Ranno niet specifiek is.

In totaal heeft het KWPN 29 hengstveulens en 23 merrieveulens van Ranno geregistreerd. Uit de merrieveulens zijn acht stamboekmerries gegroeid, waarvan er drie stermerrie zijn geworden en één keurmerrie is geworden.

Ranno heeft een sportindex van 143 met een betrouwbaarheid van 67 %. Zijn nakomelingen hebben de hals er goed op staan en hebben een schuine schouder. Vaak is de stand van de voorbenen bokbenig en is er sprake van een rechte kruisligging.

In 2002 heeft Ranno goed gepresteerd in de hengstencompetitie en is hij tijdens de Utrechtse Paardendagen kampioen van de aangespannen vierjarige tuigpaarden geworden.
Hij heeft in wedstrijden 69 winstpunten behaald.

In 2005 is hij gecastreerd en verkocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Twee nakomelingen van Ranno zijn succesvol in de tuigpaardensport. Dat zijn:

Warn vb KWPN (sportnaam Plus Vital Wild Romance), hengst, 2003, MV. Brown’s Replica Boy NHS, eigenaar Pieter Bas van Huygevoort uit Voorhout, die 63 winstpunten heeft behaald en

Zandman vb KWPN (sportnaam Zilver), hengst, 2004, MV. Donau KWPN, eigenaar Lambertus Huckriede uit Enschede, is in 2014 samen met Business vb KWPN (2006, V. Vlasco vb KWPN) van G. Egberink uit Enschede nationaal kampioen tandem geworden. Zilver heeft in het enkelspan 82 winstpunten behaald.

De hengst Zico vb KWPN, 2004, MV.  Bravour KWPN, fokker F.H. van Muyden uit Hei en Boeicoop, maakte op de WEG 2018 in Tryon deel uit van het vierspan van Dries Degrieck (BEL), dat deel uitmaakte van het Belgische team dat de bronzen medaille in de landenwedstrijd heeft gewonnen. Individueel is het vierspan 14e geworden.

2. Talos 00.10000 Stb KWPN

De bruine tuigpaardhengst Talos KWPN (V. Manno KWPN) heeft een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 17 juni 2000 en is gefokt door Piet Lelieveld uit Leidschendam.
De moeder van Talos is de bruine, keur preferente merrie Jeldine KWPN (1991, V. Wilhelmus KWPN). In het KWPN- moederrapport wordt ze omschreven als een voldoende ontwikkelde tuigtypische merrie. Ze heeft een zeer goed ontwikkelde schoft maar haar schouder zou schuiner mogen liggen. Haar draf heeft veel ruimte en zweefmoment en het achterbeen is zeer krachtig. Voor heeft Jeldine veel knie-actie en ze heeft zeer veel houding. Tweede moeder is de ster preferente Faldine KWPN (1987, V. Waarborg KWPN).

In de eerste acht generaties van de afstamming van Talos komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) veertien keer voor. Oregon heeft de bloedopbouw van Talos voor 31,25 % bepaald. Daarnaast voert Talos 12,5 % Hackney bloed.

Talos is op de KWPN-hengstenkeuring 2003 in ’s-Hertogenbosch aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In de strijd om het kampioenschap van de driejarige tuigpaardhengsten behaalde hij de vierde plaats.
In het verrichtingsonderzoek toont Talos zeer veel bereidheid om te werken en laat hij zich goed rijden. Voor de showwagen heeft hij veel houding, zet de hals er goed op en komt hij goed terug in het front. Hij heeft veel actie in het voorbeen en zet dat zeer ruim weg. Hij brengt het achterbeen goed onder en heeft veel buiging en afdruk. Talos heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.
Zijn prestaties tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met vijf keer een 8,5 en één keer een acht. Daarmee was Talos de hoogst gewaardeerde hengst van zijn jaargang.

In 2003 heeft Talos na het verrichtingsonderzoek 37 merries gedekt en in september 2004 heeft het KWPN elf van de daaruit geboren veulens in het kader van het afstammelingenonderzoek beoordeeld.
Het betrof volgens het KWPN-rapport een uniforme collectie wisselend ontwikkelde, zeer tuigtypische veulens die over veel uitstraling beschikken. Ze draven met zeer veel souplesse en balans en tonen daarbij veel houding en oprichting. De veulens hebben een goede draf met een goede buiging in het achterbeen.

Talos heeft bij de Zilfia Hoeve van Van der Maat in Houten ter dekking gestaan. In 2004 heeft hij 41 merries gedekt, in 2005 23 en in 2006 nog 6
De hengst is in mei 2006 gecastreerd en in het voorjaar van 2007 verkocht aan Mieke van Tergouw van Stal Riant in Beekbergen.

Het KWPN heeft van Talos 36 hengstveulens en 45 merrieveulens geregistreerd.
Van de dochters van Talos zijn er 30 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen zijn er 19 stermerrie en 4 keurmerrie geworden. Eén dochter heef het elite predicaat behaald en één dochter is preferent geworden.

Van de zonen zijn er vier aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, te weten Zandor vb KWPN (2004, MV. Cambridge Cole NHS), Zerlos vb KWPN (2004, MV. Renovo KWPN), Action Woodbridge vb KWPN (2005, MV. Plain’s Superstition NHS) en Alfred vb KWPN (2005, MV. Fabricius KWPN). Geen van die hengsten heeft echter het verrichtingsonderzoek met succes afgelegd.

Zijn dochter Zidane Woodbridge keur KWPN (2004, MV. Plain’s Superstition NHS) is de moeder van de hengst Hertog Jan KWPN (2012, V. Cizandro KWPN).

In 2019 heeft Talos een sportindex van 144 met een betrouwbaarheid van 73 %.
Volgens het genetisch profiel hebben zijn nakomelingen een zwaar bespierde, lange hals, die er recht op staat. Ze hebben een schuine schouderligging en strakke lendenen. Negatief is het steile achterbeen dat Talos vaak vererft. De draf van de nakomelingen is daarentegen weer zeer goed.

Talos heeft in 2004 en 2005 deelgenomen aan de competitie voor aangespannen dekhengsten maar in 2004 is hij niet opgenomen in het eindresultaat en in 2005 heeft hij de zesde plaats behaald.
Daarnaast is hij verschillende keren in wedstrijden uitgebracht en heeft hij 48 winstpunten behaald.

In de jaren 2008 – 2013 heeft Mieke van Tergouw (BED) Talos uitgebracht in de internationale mensport voor tweespannen.
In 2008 heeft Talos deel uitgemaakt van het tweespan waarmee is deelgenomen aan het wereldkampioenschap voor tweespannen in Kecskemet (HUN). Het Nederlandse team, waarvan het span van Van Tergouw deel uitmaakte, is daar wereldkampioen geworden. In 2011 heeft het span een wedstrijd in Beekbergen gewonnen.

Enkele van zijn nakomelingen hebben goed gepresteerd in de tuigpaardensport, zoals:

Zorro vb KWPN (sportnaam Zidane), hengst, 2004, MV. Waterman KWPN, eigendom van Ben Strampraad, heeft 142 winstpunten behaald en

Atillos D vb KWPN, hengst, 2005, MV. Kolonel KWPN, fokker A. Doornbos uit Beilen en eigenaar J. van der Vegt uit Nijeveen. Atillos D is in 2011 kampioen van de zes- en zevenjarige tuigpaarden geworden en heeft 297 winstpunten vergaard.

In het bestand van de Duitse Hippische Sportbond zijn elf nakomelingen van Talos geregistreerd.
Eind 2019 hebben die samen € 47.446 gewonnen.
Hiervan is € 26.568 gewonnen door de bruine ruin Amico vb KWPN, 2005, MV. Bayard KWPN, fokker W. Vierhouten uit Nunspeet, die van 2014 tot en met 2019 deel uitmaakt van het vierspan van de Duitser Christoph Sandmann. In 2014 won het vierspan de terreinrit tijdens het wereldkampioenschap vierspannen in Caen (FRA), behaalde individueel de vijfde plaats en won met het Duitse team de zilveren medaille. In 2015 won het vierspan met het Duitse team de zilveren medaille tijdens het Europees kampioenschap in Aachen. In 2016 is bij het Wereldkampioenschap in Breda met het Duitse team de derde plaats behaald in de landenwedstrijd. In 2017 is in Riesenbeck het Kampioenschap van Duitsland behaald en in 2017 is bij het Europees kampioenschap in Goteborg individueel de derde plaats behaald en met het Duitse team de tweede plaats in de landenwedstrijd.

Action Woodbridge vb KWPN (Sportnaam Amadeus), ruin, 2005, MV. Plain’s Superstition NHS, fokker P. Beck, Woubrugge, maakte bij het Europees Kampioenschap 2015 in Aachen deel uit van het vierspan van de Hongaar Jószef Dobrovitz, dat met het Hongaarse team de derde plaats behaalde in de landenwedstrijd mennen.

3. Tempelier 00.05865 Stb KWPN

De donkere vos Tempelier KWPN (V. Manno KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is geboren op 3 mei 2000 en is gefokt door Sijmen Korevaar uit Wijngaarden.
Tempelier is een goed ontwikkelde, tuigtypische hengst. Zijn hals is goed van lengte en staat er ruim voldoende op. Het middenstuk is iets week en de verzenen zijn iets ondergeschoven. De hengst heeft veel ras.

De moeder van Tempelier is de vos stermerrie Mistralina KWPN (1994, V. Immigrant KWPN), die ook het concourspaard Into Temptation KWPN (2001), dat een volle broer is van Tempelier, bracht.
Het KWPN beschrijft de 168 cm grote Mistralina als een zeer goed ontwikkelde, tuigtypische, langgelijnde merrie. Haar draf heeft voldoende ruimte en zweefmoment en het achterbeen is krachtig met veel buiging. Het voorbeen mist wat knie-actie. De merrie heeft zeer veel houding.
Tweede moeder is de keur preferente Freulalina KWPN (1987, V. Wilhelmus KWPN).

Voor de bloedspreiding is Tempelier interessant gefokt, omdat hij via zijn moeder 25 % American Saddlebred bloed voert.
In de eerste acht generaties van Tempeliers stamboom komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) tien keer voor. Oregon’s bijdrage aan de bloedopbouw van Tempelier bedraagt, gerekend op de eerste acht generaties, 18%. Tempelier voert voorts 9,4 % Hackney bloed.

De hengst is op de KWPN-hengstenkeuring 2003 in ’s-Hertogenbosch aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.
Daar is gebleken dat Tempelier een eerlijke, betrouwbare hengst is die voldoende bereidheid om te werken heeft. Voor de showwagen heeft Tempelier veel houding en komt hij goed terug in het front. Hij heeft ruim voldoende tot veel knie-actie en zet het voorbeen ruim voldoende tot goed weg. De hengst brengt het achterbeen voldoende onder en heeft veel buiging en afdruk. Tempelier heeft ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard.
Aan de eindbeoordeling van het verrichtingsonderzoek in 2003 is door vier hengsten deelgenomen, waarvan er drie in het stamboek zijn opgenomen. Tempelier heeft het onderzoek met een waardering van een 8,5 voor zijn houding, drie achten en twee keer een 7,5 als tweede afgesloten. Verrichtingskampioen was Tempeliers halfbroer Talos KWPN (2000, V. Manno KWPN, zie 1.6.3.2.).

Tempelier heeft na het verrichtingsonderzoek in 2003 op het dekstation van Van der Maat in Houten nog 37 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN in september 2004 er 12 beoordeeld in het kader van het afstammelingenonderzoek. Volgens de rapportage betrof het een groep matig ontwikkelde tuigtypische veulens die over ras beschikken.
De rug en de lendenen van de veulens zijn vaak arm bespierd en de croupe mist lengte. De broekspier heeft voldoende lengte. De stand van het achterbeen varieert van recht tot gebogen. De stap mist ruimte en kracht. Het beeld van de draf van de veulens is wisselend en overtuigt over het algemeen niet.
Naar aanleiding van het afstammelingenonderzoek is Tempelier op wacht gezet.

In het najaar van 2004 is Tempelier verkocht aan Van de Wiel uit Achel in Belgisch Limburg, die van plan was de hengst te castreren en in te zetten als sportpaard.

Het KWPN heeft 26 hengstveulens en 21 merrieveulens van Tempelier geregistreerd. Van de dochters zijn er negen als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Daarvan zijn er vijf stermerrie geworden en één heeft het keurpredicaat behaald.

In 2019 heeft Tempelier een sportindex van 143 met een betrouwbaarheid van 60%.
Volgens het genetisch profiel verbetert Tempelier het exterieur van zijn nakomelingen. Hij vererft lichte hoofd-halsverbindingen en een tamelijk arm bespierde, lange hals. Zijn nakomelingen hebben doorgaans een hoge schoft, een weke kootstand, lage verzenen en hard beenwerk.

Tempelier heeft in 2004 aan drie van de zes wedstrijden van de hengstencompetitie deelgenomen. Dat resulteerde in een derde, een vierde en een zesde plaats. De hengst heeft in tuigpaardwedstrijden 16 winstpunten behaald.

De meest succesvolle nakomeling van Tempelier in de tuigpaardensport is de schimmelmerrie Zinnia keur sport KWPN (2004, MV. Alpinist KWPN) van J.R. Bosch uit Hellendoorn, die 184 winstpunten heeft behaald.

4. Ulandro 01.00103 Stb KWPN

Ulandro KWPN (V. Manno KWPN) is een zwarte tuigpaardhengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 14 februari 2001 en is gefokt door gebroeders Den Otter uit Bruchem.
Het KWPN heeft over Ulandro gemeld dat het een tuigtypische hengst is met een lange en ronde, maar iets zware hals. De bovenlijn is goed bespierd maar iets week. Het beenwerk heeft veel kwaliteit. Het achterbeen is iets gebogen.

De moeder van Ulandro is de zwarte ster preferente merrie Landra KWPN, die zestien veulens heeft gebracht.
Volgens het door het KWPN gepubliceerde moederrapport is Landra een normaal ontwikkelde, goed tuigtypische merrie met veel ras en hard, droog beenwerk. In draf heeft Landra een zeer goede oprichting en een hoge actie. De draf is matig ruim, maar wel krachtig en actief.

Tweede moeder van Ulandro is de zwarte keur preferente Sandra KWPN (1976,V. Kroonprins KWPN), die veertien veulens bracht, waaronder vier preferente merries en een voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst.
Sandra is ook de grootmoeder van de hengsten Handro KWPN (1989, V. Waterman KWPN) en Kentucky Boy KWPN (1992, V. Hollands Golden Boy ASB).

In de eerste acht generaties van de afstamming van Ulandro komt de stempelhengst Orgeon Sgldt (1950, V. Kurassier) twaalf keer voor. Oregon bepaalt 25 % van de bloedopbouw van Ulandro, die ook 12,5 % Hackneybloed voert.

Ulandro is in 2004 door de gebroeders Van Manen uit Ede en A. Zekveld uit Almere voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch, waar hij is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.
Dat verrichtingsonderzoek heeft Ulandro door een blessure niet kunnen afmaken.

In het voorjaar van 2005 heeft Ulandro opnieuw aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen. Hij is een eerlijke, betrouwbare hengst die ruim voldoende tot veel bereidheid om te werken heeft.
Voor de showwagen heeft hij meestal veel houding. Hij zet de hals er goed op en komt goed terug in het front, maar zou meer met het lichaam moeten rijzen. Hij heeft een goede knie-actie en zet het voorbeen zeer ruim weg. Ulandro heeft achter voldoende buiging maar zou het achterbeen iets krachtiger mogen onderbrengen. Hij heeft een goed zweefmoment en veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

In 2005 heeft het KWPN elf tuigpaardhengsten en een Hackney hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Aan de eindbeoordeling is door zeven hengsten deelgenomen, waarvan Ulandro op puntentotaal de derde plaats behaalde. Ulandro kreeg van de verrichtingsjury een negen voor de actie van het voorbeen en een 8,5 voor het zweefmoment en voor het algemene beeld als tuigpaard.
Verrichtingskampioen in 2005 is de hengst Vulcano KWPN (2002, V. Manno KWPN, zie hfdst. 9.) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Ulandro in 2005 op het dekstation van de gebroeders Van Manen in Ede 81 merries gedekt. Van de veulens die daaruit zijn geboren heeft het KWPN er in oktober 2006 twintig in het kader van het afstammelingenonderzoek beoordeeld.
De groep nakomelingen was een wisselende collectie goed ontwikkelde, tuigtypische veulens, die met meer oprichting in de voorhand zouden moeten draven. De knie-actie van het voorbeen is wisselend en in de achterhand wordt onvoldoende kracht ontwikkeld.
Naar aanleiding van het onderzoekresultaat is Ulandro op wacht gezet

In maart 2007 is Ulandro via Chantal en Robbie van Dijk naar de Verenigde Staten geëxporteerd, waar Jim Raber en Dennis Fry van JD’s Dutch Harness Horses de nieuwe eigenaren zijn geworden.

In 2013 heeft het KWPN de nakomelingen van Ulandro opnieuw beoordeeld en op grond daarvan is de hengst weer geaccepteerd voor de tuigpaardenfokkerij.

Het KWPN heeft van Ulandro 139 hengstveulens en 91 merrieveulens geregistreerd.
Eénentwintig  merrieveulens zijn uitgegroeid tot in het stamboek opgenomen fokmerries. Daarvan zijn er twaalf stermerrie geworden en één is keurmerrie geworden.

Ulandro heeft in 2015 een sportindex van 138 met een betrouwbaarheid van 59 %. Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Ulandro over het algemeen de hals er goed op hebben staan. Hij vererft smalle hoeven en zijn nakomelingen hebben in draf veel houding.

In het seizoen 2005/2006 heeft Ulandro aan één wedstrijd van de hengsten-competitie deelgenomen en dat leverde een vierde plaats op. In tuigpaardwedstrijden heeft Ulandro 21 winstpunten behaald.

Van zijn nakomelingen is de hengst Cees vb KWPN (sportnaam Cilardo), 2007, MV. Wouter KWPN, fokker R. Jansen-Michels uit Hooge Mierde, eigenaar Etienne Raeven uit Noorbeek het succesvolst. Hij behaalde 311 plaatsingspunten. Cilandro is in de jaren 2015, 2016 en 2017 kampioen ereklasse van Regio Zuid geworden en is in 2018 als tweede geëindigd.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond staat Ulandro met zeven nakomelingen geregistreerd. Samen hebben die € 23.184 gewonnen.
Van de zeven nakomelingen heeft Carola KWPN, 2007, merrie, MV. Farao KWPN, fokker W.A. Toonen, de nodige successen geboekt als één van de paarden in het vierspan van de Duitser Michael Brauchle dat negende is geworden in het wereldkampioenschap vierspannen 2014 in Caen (FRA) en met het Duitse team de tweede plaats behaalde. Het vierspan is met Carola in 2015 in Aachen individueel Europees kampioen geworden en heeft daar met het Duitse team de tweede plaats in de landenwedstrijd behaald.  In 2016 is bij het Wereldkampioenschap in Breda met het Duitse team de bronzen medaille in de landenwedstrijd gewonnen. In 2019 is in Riesenbeck het Kampioenschap van Duitsland gewonnen  en is bij het Europese kampioenschap in Donaueschingen met het Duitse team de gouden medaille in de landenwedstrijd gewonnen.  Carola heeft eind 2019 een winsom van € 17.862.

In het Franse databestand van SIRE staan 19 in Nederland geboren nakomelingen van Ulandro geregistreerd. Enkelen van hen zijn in de dressuursport of de springsport uitgebracht, maar de meesten van hen zijn gebruikt voor de mensport.
De zwarte ruin Colin vb KWPN, 2007, MV. Droomwals KWPN, fokker H.M. Lubberink, maakt deel uit van het vierspan van de Fransman Benjamin Aillaud dat goed heeft gepresteerd in het CAI Saumur 2014 en CAI Aachen 2014. Het vierspan heeft een winsom van € 4.070.

5. Unieko 01.04273 Stb KWPN

Unieko KWPN (V. Manno KWPN) is een vos tuigpaardhengst met een stokmaat van 163 cm. Zijn exterieur is zeer tuigtypisch en hij heeft veel kwaliteit en uitstraling. De hals staat er goed op, de croupe is hellend en het achterbeen is lang.
Unieko is geboren op 2 mei 2001 en is gefokt door H.A. Velderman uit Mariënheem, dat bij Raalte ligt.

De moeder van Unieko is de vos keurmerrie Colinda KWPN (1984, V. Cambridge Cole NHS). Volgens het door het KWPN gepubliceerde moederrapport is zij een 163 cm grote, voldoende goed ontwikkelde merrie met een mooie belijning. Ze heeft een sprekend hoofd en hard en droog beenwerk. De schenkel is wat arm bespierd en het achterbeen is sabelbenig.
De draf is goed met veel kracht vanuit de achterhand.
Colinda heeft dertien veulens gebracht.

Tweede moeder is de keur preferente vos Osina KWPN (1973, V. Indiaan KWPN), die ook de moeder is van de hengst Harmonie KWPN (1989, V. Wilhelmus KWPN.). Osina heeft dertien tuigpaardveulens gebracht. In 1987 is ze gepaard met de Engels volbloed Kaiserstern xx en daar is het Z-dressuurpaard Giovanni uit voortgekomen.

In de pedigree van Unieko komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) in de eerste acht generaties negen keer voor. Unieko voert 18 % Oregon bloed en 31,25 % Hackney bloed. Ook bloed van de stempelhengst L’Invasion SF is ruim in de afstamming van Unieko vertegenwoordigd.

Unieko is als veulen gekocht door Kees van der Maat. In 2003 is de hengst bij de keuring van de tweejarige hengsten tijdens de Nationale Tuigpaardendag als eerste geplaatst.
Op de KWPN-hengstenkeuring 2004 in ’s-Hertogenbosch is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

In het verrichtingsonderzoek heeft Unieko zich laten zien als een ijverige, betrouwbare hengst. Hij is snel gespannen en heeft een gevoelige mond. Voor de showwagen heeft hij veel houding en komt hij goed terug in het front. Hij maakt zich groot en heeft een hoge knie-actie met veel ruimte. Het achterbeengebruik is goed met veel buiging en afdruk. Het zweefmoment is tijdens het onderzoek sterk verbeterd. Unieko heeft zeer veel looplust en veel aanleg als tuigpaard.
De verrichtingen van de hengst zijn gewaardeerd met een 8,5 voor de houding, voor het zweefmoment, voor het gebruik van het achterbeen en voor het algehele beeld als tuigpaard. De overige onderdelen zijn gewaardeerd met een acht.

In 2004 zijn acht tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en daarvan hebben er vier deelgenomen aan de eindbeoordeling. Drie hengsten zijn na afloop van het onderzoek opgenomen in het stamboek. Van die drie heeft Unieko de hoogste waardering gekregen, zodat hij als verrichtingskampioen 2004 kan worden aangemerkt.

In 2004 heeft Unieko na het verrichtingsonderzoek op het dekstation van Van der Maat in Houten 44 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 2005 in het kader van het afstammelingenonderzoek veertien veulens beoordeeld.
Volgens de KWPN-rapportage was het een uniforme collectie matig tot voldoende ontwikkelde, zeer tuigtypische veulens die over veel uitstraling beschikken. De draf van de veulens heeft ruimte en zweefmoment en de actie van het voorbeen is goed. het achterbeen heeft een goede buiging maar het krachtig onderbrengen van het achterbeen ontbrak bij een aantal veulens. Wel hebben ze veel souplesse en balans en tonen daarbij veel houding en oprichting.
Op basis van het onderzoekresultaat is Unieko gehandhaafd voor de fokkerij.

Tot en met 2019 heeft het KWPN 173 hengstveulens en 151 merrieveulens van Unieko geregistreerd.
De zonen Aquarel KWPN (2005), Fabuleus KWPN (2010) en Jesse James KWPN (2014) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.
Op de KWPN-hengstenkeuring 2020 is de hengst Montana vb KWPN (2017, MV. Patijn KWPN) aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Zijn prestaties tijdens het onderzoek moeten worden afgewacht.

Van de dochters zijn er 68 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Onder hen bevinden zich 35 stermerries, elf keurmerries en vier elitemerries. Twee dochters hebben het predicaat preferent behaald.

Vanwege zijn fokkerijprestaties, zijn stabiele, hoge sportfokwaarde en zijn hoge exterieurindex heeft het KWPN in januari 2018 het keurpredicaat aan Unieko toegekend

Enkele dochters hebben succes in de keuringsring geboekt zoals:

Anca ster KWPN, 2005, MV. Waterman KWPN, fokker W.L. Ruinemans uit Rhenen, is in 2008 nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries geworden;

Aurise keur KWPN, 2005, MV. Fabricius KWPN, fokker Postma uit Kollumerpomp, is in 2012 nationaal kampioen bij de vier- tot zevenjarige keur- en elite tuigaardmerries geworden;

Dareda elite KWPN, 2008, MV. Hilbert KWPN, fokker Sander Daniëls uit Wageningen, is in 2010 nationaal kampioen van de tweejarige tuigpaard-merries geworden. In 2011 werd ze kampioen van Gelderland bij de driejarige tuigpaardmerries en enkele weken later nationaal reservekampioen bij de driejarige merries. In 2012 is ze algemeen tuigpaardkampioen van de provincie Gelderland geworden;

Dirose ster KWPN, 2008, MV. Ganges KWPN, fokker Postma – De Haan uit Kollumerpomp, is in 2011 nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaard-merries geworden;

Edaperty KWPN, 2009, MV. Perfection KWPN, fokker G.J. Frasa uit Hagestein, is in 2011 nationaal kampioen bij de tweejarige tuigpaardmerries geworden en in 2012 nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries en

Farianna KWPN, 2010, MV. Patijn KWPN, fokker J. Meijers, Orvelte, is in 2012 nationaal kampioen bij de tweejarige merries geworden.

In 2019 heeft Unieko een sportindex van 149 met een betrouwbaarheid van 84 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat Unieko aan zijn nakomelingen doorgaans een lichte hoofd-halsverbinding,  een lang hellend kruis, hoge verzenen en hard beenwerk doorgeeft. Veel nakomelingen hebben een steile kootstand. De kinderen van Unieko draven met veel houding en hebben een goed gebruik van de achterhand.

Unieko is eerst enkele jaren voor de fokkerij beschikbaar geweest bij de Zilfia Hoeve van Kees van der Maat in Houten en later bij hengstenhouderij Landzicht van Mark en Martin de Groot in Giessenburg.
Sinds 2017 wordt Unieko nog aar weinig gebruikt door de fokkers. In 2018 en 2019 heeft het KWPN respectievelijk slechts vier en drie veulens van hem geregistreerd.

Zelf is de hengst enkele keren uitgebracht in tuigpaardwedstrijden. Hij heeft 53 winstpunten verzameld.

Opvallend is dat relatief weinig nakomelingen van Unieko worden uitgebracht in de tuigpaarden sport.
In januari 2020 heeft de Vereniging van Eigenaren en Rijders van Tuigpaarden (VERT) een lijst van 230 actieve tuigpaarden gepubliceerd en daarbij staan acht nakomelingen van Unieko. Zeven van hen komen uit in limietklassen of zijn de status van nieuweling nauwelijks ontstegen. Alleen de vos ruin Diesel vb KWPN, eigenaar Egbert Kruiswijk heeft zich  met rijder Berry van der Genugten in 2019 ontpopt als een goed ereklasse paard. Diesel heeft tot eind januari 2020 163 plaatsingspunten behaald.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond (FN) zijn 23 nakomelingen van Unieko opgenomen. Medio 2015 hebben die samen € 6.934 gewonnen.

Succesvolle nakomelingen van Unieko zijn:

Cupido vb KWPN, ruin, 2007, MV. Fabricius KWPN, fokker D, Jilissen uit St. Agatha, maakt sinds juli 2014 el uit van het vierspan waarmee Koos de Ronde (NED) deelneemt aan internationale menwedstrijden voor vierspannen. Individueel heeft het vierspan bronzen medailles gewonnen bij het Wereldkampioenschap 2016 in Breda en het Europees kampioenschap 2017 in Goteborg. Als onderdeel van het Nederlandse team is bijgedragen aan de gouden medailles die in de landenwedstrijden zijn gewonnen bij het Wereldkampioenschap 2016 in Breda en het Europees kampioenschap 2017 in Goteborg en aan de zilveren medaille die is gewonnen in de landenwedstrijd tijdens het Wereldkampioenschap 2018 in Tyron.
Daarnaast is Cupido betrokken geweest bij winst in de landenwedstrijden tijdens het CHIO Aken in 1914, 1916, 1917, 1918 en 1919.  Cupido heeft volgens de FN eind 2019 een winsom van € 9.510 en

Fredie U vb KWPN, ruin, 2010, MV. Patijn KWPN, fokker J,J. Ubel uit De Punt, loopt sinds april 2015 afwisselend in een tweespan of vierspan waar Anna Sandmann (GER) mee deelneemt aan Duitse- of internationale menwedstrijden. In 2016 is met een vierspan als onderdeel van het Duitse team deelgenomen aan het Wereldkampioenschap in Breda en is de derde plaats behaald in de landenwedstrijd. In 2017 is met een vierspan in Riesenbeck het kampioenschap van Duitsland gewonnen. In 2019 is met het Duitse team bij de Europese kampioenschappen in Donaueschingen de gouden medaille in de landenwedstrijd gewonnen. In het individuele klassement heeft het vierspan daar de vijfde plaats behaald. Fredie U heeft eind 2019 een winsom van €   7.853.

In de Franse databank is Unieko met veertien nakomelingen opgenomen.

In het blad In de Strengen van 18 mei 2018 is van de hand van Karin Karlas een uitgebreid artikel over Unieko gepubliceerd.

5.1. Aquarel 528003 03 03320 Stb KWPN

De donkere vos Aquarel KWPN (V. Unieko KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 30 april 2005 en is gefokt door Harry Tonnaer uit IJsselsteyn in de provincie Limburg.
Het KWPN heeft over Aquarel gemeld dat hij veel ras en kwaliteit heeft, maar meer lengte in het lichaam zou kunnen hebben. Het hoofd is edel en de hals is goed gevormd en staat er goed op. De schoft-/schouderpartij is goed ontwikkeld. Het middenstuk is iets gezonken en de croupe is goed van lengte maar hellend. Het voorbeen is goed van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is iets klein gehoekt en de hoeven zouden royaler ontwikkeld kunnen zijn.

De moeder van Aquarel is de bruine, ster preferente merrie Petra KWPN (1997, V. Koblenz KWPN), die vanaf 2001 elk jaar een veulen heeft gebracht en in 2015 het leven heeft geschonken aan een tweeling. Haar tweede veulen is het tuigpaard Victorie KWPN (2002, V. Cinovo KWPN) dat 67 winstpunten heeft behaald.
Volgens het KWPN-moederrapport is Petra een normaal ontwikkelde, voldoende goed in het tuigpaardtype staande merrie. Evenals bij haar zoon Aquarel is haar middenstuk iets gezonken en is haar croupe goed van lengte en hellend. In draf heeft Petra een goede oprichting en ruim voldoende actie. Het zweefmoment zou langer kunnen zijn.

Tweede moeder is de bruine stermerrie Katinka KWPN (1992, V. Waterman KWPN).

In de eerste acht generaties van de afstamming van Aquarel komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) dertien keer voor.
Gerekend over acht generaties bedraagt het Oregon aandeel in de bloedopbouw van Aquarel 14 % en daarnaast voert Aquarel 26,6 % Hackney bloed.

Als tweejarige was Aquarel kampioen van de tweejarige hengsten op de Nationale Tuigpaardendag.
In februari 2008 is Aquarel door Martin de Groot uit Giessenburg voorgesteld op de KWPN-hengstenkeuring en daar aangewezen voor het 50 dagen durende verrichtingsonderzoek in Ermelo.
Tijdens het verrichtingsonderzoek blijkt Aquarel een eerlijke, betrouwbare hengst. Voor de showwagen beweegt hij zich goed maar blijft hij in de croupe te hoog. Hij heeft veel knie-actie en een ruime draf. Zijn gebruik van het achterbeen en zijn zweefmoment zijn goed. Ingeschat wordt dat hij veel aanleg als tuigpaard heeft.

Aan het verrichtingsonderzoek 2008 is deelgenomen door acht tuigpaardhengsten, waarvan er zeven aan de eindbeoordeling hebben deelgenomen. Aquarel heeft als waardering vier achten en twee keer een 7.5 gekregen en kwam daarmee, wat betreft puntentotaal, van de zeven deelnemers op de zesde plaats. Het resultaat was voor Aquarel voldoende om toegelaten te worden tot de fokkerij. Verrichtingskampioen 2008 is de hengst Atleet KWPN (2003, V. Patijn KWPN) geworden.

Na het onderzoek is Aquarel voor de fokkerij op de dekstations Ritsma in Kornhorn en Landzicht in Giessenburg beschikbaar gesteld.

In 2009 heeft de hengst 16 merries gedekt en van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in het kader van het afstammelingenonderzoek in 2010 tien beoordeeld.
Daarbij is gebleken dat de veulens beknopt aan doen en meer in het tuigpaardtype zouden moeten staan. De veulens hebben een matige actie van het voorbeen en de draf mist ruimte. Gemiddeld laten ze achter weinig kracht zien en zouden ze het achterbeen beter moeten onderbrengen. Ook zouden de veulens een betere lichaamshouding moeten hebben.
De KWPN-hengstenkeuringscommissie heeft geconstateerd dat Aquarel onvoldoende kans heeft gezien om de gewenste tuigpaardeigenschappen door te geven. Daarnaast voert de hengst bloed dat volop aanwezig is. Op basis hiervan is Aquarel afgekeurd.

Het KWPN heeft van Aquarel 16 hengstveulens en elf merrieveulens geregistreerd. Vijf merries zijn als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en vier van hen zijn stermerrie geworden en één heeft het keur predicaat ontvangen

In 2020 heeft Aquarel een sportindex van 129 met een betrouwbaarheid van 51 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Aquarel vaak een steile kootstand, hoge verzenen en hard beenwerk hebben.

Aquarel is enkele keren in tuigpaardwedstrijden uitgebracht en heeft elf winstpunten behaald.
Enkele van zijn nakomelingen zijn uitgekomen in de sport, maar tot opvallende prestaties zijn zij  niet gekomen.

5.2. Fabuleus 528003 2010 08742 Stb KWPN

De tuigpaardhengst Fabuleus KWPN (V. Unieko KWPN) is een donkere vos met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 1 juli 2010 en gefokt door G. Hermanussen uit Beers, dat in het noordoosten van de provincie Noord-Brabant ligt.
Volgens een beschrijving van het KWPN is Fabuleus een royaal ontwikkelde, tuigtypische hengst die iets langer gelijnd zou kunnen zijn. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is goed van lengte en de hoofd/halsaanzet is licht. De hals staat er goed op en heeft voldoende lengte. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder heeft voldoende lengte maar zou schuiner kunnen liggen. De rug, lendenen en croupe hebben voldoende lengte en bespiering, maar de lendenpartij zou mooier aangesloten kunnen zijn. Het voorbeen is iets hol en het achterbeen is iets lang. De hoeven zijn royaal ontwikkeld met iets ondergeschoven verzenen. Het beenwerk is hard en droog.

De moeder van Fabuleus is de vos stermerrie Tatjana KWPN (2000, V. Marvel KWPN). Tweede moeder is de vos Cemoortje keur preferent KWPN (1982, V. Video KWPN), die zeventien veulens heeft gekregen.

De afstamming van Fabuleus is interessant vanwege de inbreng van de hengst Marvel KWPN, die een American Saddlebred hengst als vader heeft.
In de eerste acht generaties van de afstamming van Fabuleus komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) veertien keer voor.
De bijdrage van Oregon aan de bloedopbouw van Fabuleus bedraagt 18%. Fabuleus voert verder 21,9 % Hackney bloed.

De gebroeders Van Manen uit Ede en V.C.J. van Beest uit Tiel hebben Fabuleus gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring voor tuigpaarden 2013 in Hardenberg, Daar is het sterpredicaat aan de hengst toegekend, maar is hij niet aangewezen voor de tweede bezichtiging.
Op de drie maanden later gehouden herkansing in Ermelo is Fabuleus voor de showwagen gepresenteerd en is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
De voorzitter van de hengstenkeuringscommissie verklaarde na afloop dat Fabuleus veel zweefmoment en veel buiging in het achterbeen toonde, maar qua voorbeen-actie meer zou kunnen overtuigen. De jury heeft Fabuleus het voordeel van de twijfel gegeven.

Tijdens het verrichtingsonderzoek blijkt Fabuleus veel bereidheid om te werken en veel looplust te hebben. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op, maar blijft hij vaak te hoog in de croupe. Hij zou meer knie-actie en ruimte in het voorbeen mogen tonen. De achterbenen worden goed gebogen en ook ruim voldoende tot goed ondergebracht. De hengst heeft een goed zweefmoment en ruim voldoende tot veel aanleg als tuigpaard.
De jury heeft de verrichtingen van Fabuleus gewaardeerd met een acht voor het front, het zweefmoment, het gebruik van het achterbeen en de looplust. Voorts is twee keer een 7,5 en een zeven toegekend.

Aan het verrichtingsonderzoek 2013 is deelgenomen door vier op de hengstenkeuring aangewezen hengsten en vier hengsten die via de herkansing zijn ingestroomd. Later is ook de vijfjarige hengst Delviro HBC aan het onderzoek gaan deelnemen.
Aan de eindbeoordeling is deelgenomen door twee driejarige- en een vierjarige hengst en door Delviro HBC, waarbij alle vier hengsten zijn ingeschreven in het stamboek. Verrichtingskampioen is Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN) geworden. Fabuleus was in punten de derde hengst van de vier.

In 2014 heeft Fabuleus 22 merries gedekt. Van de daaruit voortgekomen veulens heeft het KWPN er tien uitgenodigd voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaar van de hengst heeft daar nog één ander veulen aan toegevoegd.
Over de beoordeling van de veulens heeft het KWPN gerapporteerd dat het een qua type en ontwikkeling zeer uniforme collectie, goed ontwikkelde, tuigtypische veulens was. Fabuleus geeft langgelijnde veulens met front en allure. Het gebruik van het voorbeen is wisselend van actie en ruimte maar zou doorgaans ruimer weggezet moeten worden. Het achterbeen heeft ruim voldoende buiging en wordt ruim voldoende ondergebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op, draven met voldoende oprichting en komen ruim voldoende terug in het front.
Op grond van het afstammelingenonderzoek is Fabuleus gehandhaafd voor de fokkerij.
Het KWPN merkt op dat Fabuleus als fokhengst vooral geschikt is voor merries met een sterk voorbeengebruik. Ook met het oog op de bloedspreiding is de hengst interessant.

In december 2018 heeft eigenaar John Donck uit Doornspijk Fabuleus laten castreren omdat de fokkers maar weinig belangstelling voor de hengst hadden.

Tot en met 2020 heeft het KWPN 29 hengstveulens  en 32 merrieveulens van Fabuleus geregistreerd. Van de geregistreerde merries zijn er tot en met 2020 drie als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Twee zijn stermerrie geworden en de derde heeft het keurpredicaat ontvangen.

In 2014 heeft Fabuleus een uitstekend debuut gemaakt in de sport. Hij is winnaar geworden van de zuidelijke enkelspan competitie en heeft alle wedstrijden van die competitie, voor zover hij daar aan heeft deelgenomen, gewonnen. Tot medio september 2020 heeft hij 38 plaatsingspunten behaald.
In 2019 zijn de eerste nakomelingen van Fabuleus uitgebracht in tuigpaardwedstrijden.

In 2020 is diepvriessperma van Fabuleus beschikbaar bij het dekstation van de gebroeders Van Manen in Ede.

5.3. Jesse James 528003201403071 Stb KWPN

Jesse James KWPN (V. Unieko KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is op 26 april 2014 geboren en is gefokt door Hengstenhouderij Landzicht uit Giessenburg, dat in de Alblasserwaard in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland ligt.
De moeder van de hengst is de vosmerrie Wyomi Landzicht KWPN ster preferent (2003, V. Marvel KWPN). Tweede moeder is de vos Kendini KWPN keur preferent (1992, V. Factor KWPN), die ook de moeder is van de door het KWPN goedgekeurde hengst Stuurboord KWPN (1999, V. Jonker KWPN) .
Gerekend over acht generaties heeft Jesse James een afstamming met 17,2 % Hackney bloed.

Jesse James is in 2017 op de hengstenkeuring van het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen en uitgeroepen tot kampioen van de tuigpaardhengsten. Hij heeft daarop in april 2017 in Ermelo aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen, maar is na enkele weken door het KWPN-hengstenkeuringscommissie doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek 2018.
Op de KWPN-hengstenkeuring 2018 is hij opnieuw aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Over de verrichtingen van Jesse James tijdens het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN gerapporteerd dat Jesse James een eerlijke en betrouwbare hengst is. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich ruim voldoende rijden. De stap is voldoende ruim en ruim voldoende krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed tot zeer goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Jesse James heeft veel tot zeer veel knieactie en heeft veel tot zeer veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt ruim voldoende gebogen en ruim voldoende ondergebracht. In de draf heeft Jesse James ruim voldoende tot veel zweefmoment. De hengst heeft veel looplust en heeft veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een ruim voldoende gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst een constante verrichting laten zien

Het KWPN heeft Jesse James omschreven als een goed ontwikkelde hengst. Zijn hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, voldoende van lengte en zwaar van bespiering en staat er ruim voldoende op. De schoft is zeer goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De lendenen zijn voldoende bespierd en ruim voldoende aangesloten. De croupe is goed van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van voren en van terzijde gezien correct gesteld en heeft een goede lengte. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit maar wat smal, de verzenen zijn goed ontwikkeld. Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit.

De prestaties van Jesse James tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het front, een 7,5 voor de houding en voor het zweefmoment en een 8,5 voor de actie van het voorbeen. Voor het gebruik van het achterbeen is een 7 gegeven en Jesse James heeft achten gescoord voor zijn looplust en voor het algemene beeld als tuigpaard.
Na afloop van het onderzoek is Jesse James goedgekeurd en opgenomen in het stamboek.

Het KWPN verwacht dat Jesse James de looplust en het front binnen de tuigpaardfokkerij kan verbeteren en een bijdrage kan leveren in het kader van de bloedspreiding. Merries dienen bij voorkeur over voldoende maat te beschikken.

In augustus 2020 zijn de nakomelingen van Jesse James door het KWPN beoordeeld, maar omdat de hengst geen 10 geregistreerde nakomelingen heeft is er reglementair door het KWPN geen rapportage over de afstammelingen uitgebracht.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN vier hengstveulens en vier merrieveulens van Jesse James geregistreerd.

In 2000 is Jesse James voor de fokkerij beschikbaar bij hengstenhouder van Uytert in Heerewaarden

.

 

6. Uromast 01.03894 Stb KWPN

De donkere vos Uromast KWPN (V. Manno KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 29 april 2001 en gefokt door A. Witlox uit Helvoirt.
Uromast is een lang gelijnde, zeer tuigtypische hengst met veel uitstraling. Zijn fundament heeft veel kwaliteit.

De moeder van Uromast is de bruine, keur preferente merrie Zarelmoer KWPN (1981, V. Indiaan KWPN). Zij is een goed ontwikkelde merrie met een stokmaat van 166 cm. Haar schouder heeft voldoende lengte maar is iets steil. De rug en lendenen zijn goed gevormd en de croupe is goed bespierd maar iets plat en kort.
Tweede moeder is de bruine ster preferente Parlemoer KWPN (1974, V. Kroonprins KWPN). Parlemoer is ook de grootmoeder van de hengst Vikking KWPN (2002, V. Cinovo KWPN).

Uromast is heel klassiek gefokt. In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) twaalf keer voor.
Uromast voert voor 32 % het bloed van Oregon en hij voert 6,25 % Hackney bloed.

Driekus Vonk uit Eck en Wiel en mevrouw Reesink – Brouwer uit Eibergen hebben Uromast op de KWPN-hengstenkeuring 2004 in ’s-Hertogenbosch voorgebracht. Daar is de hengst aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.
In het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek heeft Uromast zich leren kennen als een vlijtige hengst die snel is afgeleid. Voor de showwagen heeft hij veel tot zeer veel houding en komt hij goed terug in het front. Hij heeft veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed gebogen en ver ondergebracht, maar zou meer afdruk moeten hebben. De hengst heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingen van Uromast zijn gewaardeerd met een negen voor de houding en een 8,5 voor de looplust en het algehele beeld als tuigpaard. Voor de andere onderdelen heeft hij twee achten en een 7,5 gekregen.

In 2004 zijn acht tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en daarvan hebben er vier deelgenomen aan de eindbeoordeling. Drie hengsten zijn na afloop van het onderzoek opgenomen in het stamboek. Van die drie heeft Uromast in punten de tweede plaats behaald. Verrichtingskampioen in 2004 is Unieko KWPN (V. Manno KWPN, zie 5.) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Uromast in 2004 op de dekstations van Wim Cazemier in Nuis en van de gebroeders Van Manen in Ede 109 merries gedekt.
In 2005 heeft het KWPN 17 veulens voor het afstammelingenonderzoek aangewezen en de eigenaar van Uromast heeft daarnaast nog acht extra veulens getoond.
Uit de KWPN-rapportage blijkt dat het een uniforme collectie, zeer goed ontwikkelde, tuigtypische veulens betrof. De veulens draven met voldoende zweefmoment en een goede ruimte. De actie van het voorbeen varieert van voldoende tot goed. Het achterbeen wordt goed ondergebracht maar komt soms kracht te kort. De veulens zetten in draf de hals er goed op en komen terug in het front.
Op basis van de bevindingen van het onderzoek wordt Uromast gehandhaafd voor de fokkerij.

Uromast is via bemiddeling van Robbie en Chantal van Dijk in 2008 verkocht aan JD’s Equine Center in Goshen, dat in het noorden van de staat Indiana in de Verenigde Staten ligt. In de jaren daarna is in Nederland diepvriessperma van hem beschikbaar geweest.
Begin oktober 2014 is de hengst dood in zijn stal aangetroffen.

Het KWPN heeft 150 hengstveulens en 160 merrieveulens van Uromast geregistreerd.
Van de dochters zijn er 45 als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daarvan is aan 26 het sterpredicaat toegekend en 3 merries zijn keurmerrie geworden.

Van de zonen is Avontuur KWPN (2005) goedgekeurd voor de fokkerij en twee andere zonen, Atent vb KWPN, 2005, MV. Balmoral KWPN en Atent vb KWPN, 2005, MV. Harald KWPN, zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
Laatstgenoemde Atent heeft aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen, maar heeft zijn deelname op aangeven van de jury bij de tussenbeoordeling beëindigd.

Uromast heeft in de jaren 2004 – 2007 met zijn rijder Thomas van der Weiden in de tuigpaardensport diverse successen geboekt. In 2006 heeft hij de Mitsubishi hengstencompetitie gewonnen. In 2007 heeft Uromast tijdens de KWPN hengstenkeuring de Oregon trofee gewonnen en tijdens de Utrechtse Paarden Dagen het Nederlands kampioenschap aangespannen dekhengsten.
Uromast heeft 52 plaatsingspunten behaald.

Succesvolle nakomelingen van Uromast zijn:

Bretina W keur BWP, merrie, MV. Majesteit KWPN, fokker/eigenaar Jozef van Assche uit Oppuurs (Bel), die in 2012 algemeen kampioen is geworden op de nationale tuigpaardenkeuring van het Belgisch Warmbloed Paardenstamboek. Ook behaalde ze derde plaats in het kampioenschap aangespannen fokmerries 2012 in Hoogland;

Brandy KWPN, hengst, 2006, MV. Waterman KWPN, fokker N.W.C. Augustinus uit Ingen, eigenaar Brandy Consortium ( vanaf oktober 2018 U. Haarsma), is in 2010 met zijn rijder Harry van de Middelaar kampioen van de vierjarige tuigpaarden en winnaar van de nationale competitie geworden. In 2011 was hij kampioen van de vijfjarige tuigpaarden en in 2012 kampioen van de zesjarigen. In 2013 is hij uitgeroepen tot Tuigpaard ban het Jaar 2012 en is hij nationaal kampioen ereklasse geworden.  In 2017 en 2018 heeft hij het nationaal kampioenschap ereklasse behaald, In de jaren 2014 tot en met 2017 heeft hij tijdens de Nationa Tuigpaarden Dag in Ermelo de strijd om de Renovo schaal gewonnen.
Brandy heeft  543 winstpunten behaald.

Dondroniem vb KWPN, ruin, 2008, MV. Lorton KWPN, van Martin Verboord heeft in de jaren 2016 – 2019 132 plaatsingspunten in het enkelspan en 147 plaatsingspunten in het tweespan behaald.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond staan Uromast en negen van zijn nakomelingen geregistreerd. Zij hebben tot en met 2019 samen  € 5.547 gewonnen.

 

6.1. Avontuur 528003 05 09449 Stb KWPN

De bruine tuigpaardhengst Avontuur KWPN (V. Uromast KWPN) heeft een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 12 mei 2005 en is gefokt door A. van Veenedaal uit Kapel Avezaath.
Avontuur is volgens de beschrijving van het KWPN een zeer goed ontwikkelde hengst, die zeer goed in het tuigpaardtype staat. Het hoofd is sprekend. De hals is lang, goed gevormd en staat er goed op. De goed ontwikkelde schoft- en schouderpartij is goed van lengte en ligging. De bovenlijn is week, de lendenen zijn goed bespierd. De croupe is goed qua lengte en ligging. Het voorbeen is lang, de stand is licht bokbenig. Het achterbeen is correct gesteld maar iets lang. Het beenwerk straalt veel kwaliteit uit. De hoeven zijn goed qua omvang maar er is sprake van iets ondergeschoven verzenen.

De moeder van Avontuur is de bruine Hackney merrie Inge Beauty NHS (1992, V. John’s Firstling NHS). Volgens het moederrapport van het KWPN is zij een goed ontwikkelde Hackneymerrie met een stokmaat van 160 cm. Het voorbeen heeft voldoende lengte maar is onderstandig en het achterbeen is klein gehoekt. De stap van de merrie is zeer goed en de draf is wat haastig.

Tweede moeder is Hadwich Ruth NHS (1983, V. Wentworth Sylvester NHS).

Avontuur voert 51,3 % Hachney bloed.
In de eerste acht generaties van zijn afstammingstabel komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) negen keer voor. Oregon is verantwoordelijk voor 11,6 % van de bloedopbouw van Avontuur.

In 2008 hebben Driekus Vonk uit Lienden en H.J. van Oort uit Eck en Wiel Avontuur voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
Halverwege het verrichtingsonderzoek heeft de jury besloten het onderzoek van Avontuur te beëindigen, waarna eigenaar Vonk heeft besloten het onderzoek op eigen kosten voort te zetten. Enkele dagen voor de eindbeoordeling heeft de eigenaar besloten Avontuur niet langer aan het onderzoek te laten deelnemen.

In maart 2009 is Avontuur via de herkansing voor de tweede keer toegelaten tot het verrichtingsonderzoek.
In het onderzoek is gebleken dat Avontuur betrouwbaar is en veel bereidheid heeft om te werken. Voor de showwagen beweegt hij zich in zijn lijf goed opwaarts en zet de hals er erg goed op. Hij heeft zeer veel knie-actie en zet de voorbenen ruim voldoende tot goed weg. Het achterbeengebruik is goed. Het zweefmoment van Avontuur is ruim voldoende. De hengst heeft als tuigpaard veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel.

Aan het verrichtingsonderzoek in 2009 hebben acht tuigpaardhengsten deelgenomen, waarvan er maar drie aan de eindbeoordeling hebben deelgenomen.
De jury heeft aan Avontuur negens gegeven voor het front, de actie van het voorbeen en voor zijn looplust. Verder heeft de hengst waarderingen gekregen van een 8,5, twee achten en een zeven. Dat is in totaal een half punt minder dan de waardering die aan Baanbreker KWPN (2006, V. Vaandrager KWPN) is gegeven.

Na afloop van het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN Avontuur geaccepteerd voor de fokkerij.

In 2009 heeft Avontuur na afloop van het verrichtingsonderzoek 22 merries gedekt. Van de veulens die daaruit zijn geboren heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek en daar heeft de eigenaar van Avontuur nog twee veulens aan toegevoegd.
De veulens vormden een uniforme collectie, goed ontwikkelde tuigtypische veulens. De actie van het voorbeen in draf is ruim voldoende tot goed. Het achterbeen heeft ruim voldoende kracht en zou doorgaans verder onder het lichaam gebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op maar zouden meer lichaamshouding moeten tonen.

Na afloop van het afstammelingenonderzoek heeft het KWPN aangegeven dat Avontuur, mede gezien zijn afstamming een zeer bruikbare hengst is. Voorts is aangegeven dat de te dekken merries een goed zweefmoment moeten hebben.

In juli 2010 heeft Toon van Doorn van de Detzkyhoeve in Soest de hengst gekocht en na het dekseizoen gecastreerd. Avontuur is vervolgens als manegepaard gebruikt bij Hippisch Centrum Nieuw Eldorado in Soest.

Het KWPN heeft tien hengstveulens en 17 merrieveulens van Avontuur geregistreerd. Tot medio september 2020 is één van de dochters als fokmerrie opgenomen in het stamboek.

In 2019 heeft Avontuur een sportindex van 124 met een zeer lage betrouwbaarheid van 34 % Uit het genetisch profiel van Avontuur blijkt dat zijn nakomelingen vaak een armbespierde hals hebben.

 

7. Vaandrager HBC 02.09018 Stb KWPN

Vaandrager HBC KWPN (V. Manno KWPN) is een zwarte tuigpaardhengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 14 juni 2002 en is gefokt door Krijn Polinder uit Nunspeet.
Vaandrager is een tuigtypisch gebouwde, hoog edele hengst met een lang voorbeen en een wat gebogen achterbeen. Hij heeft de hals er goed op staan en beschikt over een royale schouderpartij. Zijn beenwerk heeft kwaliteit.

De moeder van de hengst is de donkerbruine keur preferente merrie Himone KWPN (1989, V. Renovo KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische merrie met een stokmaat van 167 cm. Ze heeft een zeer goed ontwikkelde schoft en een wat weke rug. Het voorbeen is onderstandig en mist wat lengte en het achterbeen is steil gesteld. De draf heeft voldoende ruimte en stuwing. De merrie beweegt achter sterk en maakt zich mooi in het front.
Himone is ook de moeder van de voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst Pronkheer vb KWPN (1997, V. Harald KWPN).

Tweede moeder is de bruine keur preferente merrie Bimone KWPN (1983, V. Ureterp KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Seinman KWPN (1999, V. Renovo KWPN).

In de eerste acht generaties van de afstammingstabel van Vaandrager HBC komt de stempelhengst Cambridge Cole NHS (1971, V. Walton Searchlight HSB) twee keer voor en de stempelhengst Oregon Sgldt (1960, V. Kurassier Sgldt) dertien keer. Vaandrager HBC voert zowel 18,75 % Cambridge Cole-bloed als ook 18,75 % Oregon-bloed.

De HBC-stal uit Boijl heeft Vaandrager HBC voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2005 in ‘s-Hertogenbosch. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.
In het verrichtingsonderzoek blijkt Vaandrager HBC een eerlijke, betrouwbare hengst te zijn die soms nog gespannen is. Hij heeft een zeer actieve stap. Voor de showwagen komt hij goed terug in het front, maar zou de hals er soms meer op moeten zetten. Hij heeft veel actie in het voorbeen en zet het been zeer ruim weg. Zijn achterbeengebruik is zeer goed. Vaandrager HBC heeft veel tot zeer veel zweefmoment en veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingen van Vaandrager HBC zijn gewaardeerd met een 8,5 voor de actie van het voorbeen en voor de andere onderdelen vijf achten. Hij behaalde daarmee in puntentotaal de vierde plaats van de zeven hengsten die na het verrichtingsonderzoek zijn opgenomen in het stamboek.
Verrichtingskampioen 2005 is Vulcano KWPN (2002, V. Manno KWPN, zie hoofdstuk 9.) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek heeft Vaandrager HBC in 2005 nog 76 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er vijftien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek en de eigenaar van Vaandrager HBC heeft daar nog vijf veulens aan toegevoegd.
De groep beoordeelde veulens bleek een uniforme groep voldoende tot goed ontwikkelde tuigtypische veulens, die met oprichting draven. De actie van het voorbeen is wisselend en de veulens zouden achter meer kracht moeten ontwikkelen. Vastgesteld is dat Vaandrager verbeterend lijkt te werken op de hoofdvorm, de lengte van de nek en de kwaliteit van het beenwerk en is op basis van het afstammelingenonderzoek gehandhaafd voor de fokkerij.

In 2008 heeft Vaandrager HBC de competitie voor aangespannen jonge tuigpaardhengsten gewonnen. De hengst heeft 22 winstpunten verzameld.

In februari 2012 is de hengst verkocht aan David Beachy uit Goshen, dat in het noorden van de staat Indiana in de Verenigde Staten ligt, waar hij is goedgekeurd door de Amerivan Dutch Harness Horse Association (ADHHA). In 2014 heeft Vaandrager in de Verenigde Staten 145 merries gedekt, hetgeen een record aantal dekkingen is voor een tuigpaardhengst in de Verenigde Staten.

Na de export van Vaandrager is in Nederland diepvriessperma van hem beschikbaar geweest, maar het KWPN heeft na 2012 geen nakomelingen meer van Vaandrager geregistreerd.

Het KWPN heeft 193 hengstveulens en 238 merrieveulens van Vaandrager HBC geregistreerd.

Van zijn zonen is de hengst Baanbreker HBC KWPN (2006) goedgekeurd voor de fokkerij. Van de dochters zijn er 79 als fokmerrie ingeschreven in het stamboek. Onder hen zijn 42 stermerries, 8 keurmerries en twee elitemerries. Eén dochter is preferent verklaaard.

In 2020 heeft Vaandrager HBC een sportindex van 135 met een betrouwbaarheid van 80 %.

Volgens het genetisch profiel staan de nakomelingen goed in het rechthoeksmodel De stand van het achterbeen is sabelbenig en diverse kinderen hebben een recht kruis. De nakomelingen hebben een ruime stap en in draf een hoge actie in het voorbeen.

Succesvolle nakomelingen van Vaandrager HBC zijn:

Constantijn vb KWPN (sportnaam Buurman Baasje), 2007, hengst, MV. Waterman KWPN, eigenaar Bea Dijk uit Nietap, heeft 140 plaatsingspunten behaald;

Das’n Dieker vb KWPN (sportnaam Drukwerk), 2008, hengst, MV. Nando KWPN, eigenaren Piet Lijfijt en Egbert Kruiswijk uit De Bilt heeft 175 plaatsingspunten gewonnen.

Edelroos elite sport KWPN, merrie, 2009, MV. Bayard KWPN, fokker/eigenaar A. Bastiaanse uit Gilze, heeft 135 plaatsingspunten behaald

In de database van de Duitse Hippische Sportbond staat Vaandrager HBC met 23 nakomelingen geregistreerd. Tot eind 2019 hebben die samen € 29.969 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is de zwartbruine ruin Balero ster vb KWPN, 2006, MV. Jonker KWPN, fokkers J. Hulst uit Punthorst en B. Hulst uit Staphorst. Balero heeft in 2014 en 2o15 in het tweespan van gelopen waarmee Josef Hrouda (GER) aan menwedstrijden in Duitsland heeft meegedaan. In 2016 en 2017 maakt de ruin deel uit van het vierspan van Theo Timmerman (NED). Het vierspan vormde samen met de vierspannen van Bram Chardon en Koos de Ronde het Nederlandse team dat bij het Wereldkampioenschap Vierspannen 2016 in Breda en het Europees kampioenschap Vierspannen 2017 in Göteborg de gouden medaille won in de landenwedstrijd.
In 2018 en 2019 is Balero één van de paarden in het vierspan van Ijsbrand Chardon (NED) geweest. Het vierspan is met het Nederlandse team tweede geworden in de landenwedstrijd bij het Wereldkampioenschap Vierspannen 2018 in Tryon.
Balero heeft een winsom van circa € 13,000.

In de database van het Franse SIRE staat Vaandrager geregistreerd met 23 nakomelingen, waarvan er 22 zijn geregistreerd door het KWPN en één door het BWP. Enkelen daarvan zijn in Frankrijk uitgebracht in men- of springwedstrijden.

7.1. Baanbreker HBC 06.02170 Stb KWPN

De zwarte tuigpaardhengst Baanbreker HBC KWPN (V. Vaandrager HBC KWPN) heeft een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 15 april 2006 en is gefokt door Krijn Polinder uit Nunspeet, die ook Baanbreker’s vader Vaandrager HBC heeft gefokt.

Baanbreker HBC is een goed ontwikkelde hengst, die goed in het tuigpaardtype staat. Het hoofd is sprekend. De hals staat er goed op en de goed ontwikkelde schoft- en schouderpartij is goed van lengte en ligging. Het voorbeen is normaal van lengte, de stand is enigszins hol. Het achterbeen is klein gehoekt. Het beenwerk straalt kwaliteit uit.

De moeder van de hengst is de bruine stermerrie Trinova KWPN (2000, V. Nando KWPN). Zij is volgens het KWPN moederrapport een zeer goed ontwikkelde, iets klassiek aandoende, goed in het tuigpaardtype staande merrie met een stokmaat van 172 cm. In draf heeft de merrie veel houding en een goede ruimte en actie in het voorbeen.

Tweede moeder is de bruine keur preferente Ninova KWPN (1995, V. Fabricius KWPN).
Baanbreker voert, gerekend over acht generaties, 15,6 % Hackney bloed. Hoewel in de eerste acht generaties van de afstamming van Baanbreker HBC de stempelhengst Oregon Sgldt (V. Kurassier Sgldt) vijftien keer voorkomt, bedraagt het aandeel van Oregon in de bloedopbouw van Baanbreker HBC slechts 9,1 %.

De hengst is door de HBC-stal voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2009 en daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Tevens is Baanbreker HBC reservekampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden.

Tijdens het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek toont Baanbreker HBC zeer veel bereidheid om te werken. Voor de showwagen beweegt hij zich in zijn lijf ruim voldoende tot goed opwaarts en zet hij de hals er ruim voldoende tot goed op. Ook de knie-actie is ruim voldoende tot goed. Het achterbeengebruik is zeer goed en het zweefmoment is goed tot zeer goed. De hengst heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel.

Aan het verrichtingsonderzoek 2009 in Ermelo is door negen hengsten deelgenomen. Tijdens het onderzoek zijn zes hengsten om uiteenlopende redenen afgevallen. De resterende deelnemers, Avontuur KWPN (2005, V. Uromast KWPN), Baanbreker HBC KWPN en Bakboord HBC (2006, V. Larix KWPN) zijn na afloop van het onderzoek door het KWPN ingeschreven in het stamboek.
Baanbreker HBC was daarbij de verrichtingskampioen.

Naar aanleiding van het onderzoekresultaat is Baanbreker HBC als hengst toegelaten tot de KWPN-fokkerij. Het stamboek heeft daarbij opgemerkt dat verwacht mag worden dat Baanbreker HBC het formaat, de looplust en de kracht vanuit de achterhand kan verbeteren.

Na het verrichtingsonderzoek heeft de hengst in 2009 op het dekstation van Ritsma Show Horses in Wijnjewoude nog 64 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er twaalf aangewezen voor het afstammelingenonderzoek. De HBC-stal heeft daar nog vier zelf uitgekozen veulens aan toegevoegd.

Uit de KWPN-rapportage blijkt dat het een uniforme collectie, wisselend ontwikkelde, tuigtypische veulens was. De ruimte in draf is goed, maar de draf zou met meer actie getoond moeten worden. Het achterbeen vertoont wel kracht, maar zou in een aantal gevallen verder ondergebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er zeer goed op. De lichaamshouding is wisselend.
Door het onderzoekresultaat blijft Baanbreker HBC gehandhaafd voor de fokkerij.

In november 2010 is Baanbreker HBC verkocht aan stal Wijdewormer in Kwadijk en in augustus 2011 is hij gekocht door David Beachy van de Amish-gemeenschap in Goshen in het noorden van de staat Indiana in de Verenigde Staten.

In september 2013 is Baanbreker HBC, in een door het KWPN georganiseerde veiling in Sullivan, Ohio, voor $ 140.000 gekocht door Aquilla King van de Starlite Farm in Hagerstown, dat 60 km ten oosten van de stad Indianapolis in de Amerikaanse staat Indiana ligt.

Eind 2014 heeft het KWPN 45 hengstveulens en 47 merrieveulens van Baanbreker HBC geregistreerd.

Zijn zoon Floran vb KWPN (2010, MV. Roughfield Fantasy NHS) is via de herkansing op driejarige leeftijd aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar na twee-en-halve week is vastgesteld dat hij zich moeilijk laat bewerken en snel is afgeleid. Na overleg tussen de jury en de eigenaar heeft Floran de deelname aan het onderzoek beëindigd.

Van de dochters zijn er veertien als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Acht daarvan zijn stermerrie geworden en één merrie heeft het keurpredicaat ontvangen.

Dochter Gemora KWPN (2011, MV. Farao KWPN) heeft het predicaat preferent behaald.

In 2020 heeft Baanbreker HBC een sportindex van 130 met een betrouwbaarheid van 57 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat de meeste van zijn nakomelingen goed in het rechthoeksmodel staan en de hals er goed op hebben staan. Verder hebben veel nakomelingen een schuine schouder, een recht liggend kruis en smalle hoeven.

In de in januari 2020 door de Vereniging van Eigenaren en Rijders van Tuigpaarden (VERT) gepubliceerde lijst van 240 in de sport actieve tuigpaarden komt geen enkele nakomeling van Baanbreker HBC voor.

8. Victory 02.00678 Stb KWPN

Victory KWPN (V. Manno KWPN) is een schimmel, zwart geboren, tuigpaardhengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 16 maart 2002 geboren en is gefokt W.M. Veneklaas Slots uit Zeijerveld.
Victory is een tuigtypisch gebouwde hengst, die de wat zware, maar voldoende lange hals er goed op heeft staan. De belijning is goed. Victory heeft een lang voorbeen en kwaliteitsvol beenwerk.
De moeder van Victory is de schimmel stermerrie Rinova KWPN (1998, V. Handro KWPN).

Volgens het KWPN-moederrapport is Rinova een goed ontwikkelde, voldoende tuigtypische merrie die wat klassiek aandoet. Ze heeft een stokmaat van 164 cm.
In draf heeft de merrie voldoende oprichting, voldoende knie-actie en een goed zweefmoment. Achter heeft Rinova voldoende buiging en ze brengt het achterbeen voldoende onder de massa.

Tweede moeder is de keur preferente schimmelmerrie Hinova KWPN (1989, V. Batello KWPN). Zij is ook de grootmoeder van het concourstuigpaard Rijnberg vb KWPN (stamboeknaam Rex) (1998, V. Fabricius KWPN), die 276 winstpunten heeft behaald.

In de eerste acht generaties van de afstammingstabel van Victory komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) maar liefst 23 keer voor, maar meestal in de achtste generatie. Oregon heeft een aandeel van 28,1 % in de bloedopbouw van Victory. De hengst voert voorts 10,9 % Hackney bloed.
In 2004 is Victory op de Nationale Tuigpaarden Dag kampioen van de tweejarige hengsten geworden.
In 2005 is hij door de combinatie HBC-stal uit Boijl, Martin de Groot uit Giessenburg en Wout Liezen uit Wanneperveen gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

Bij het verrichtingsonderzoek in Ermelo blijkt dat Victory een eerlijke, ongecompliceerde hengst is, die veel bereidheid om te werken heeft. Hij heeft veel houding voor de showwagen, zet de hals er goed op en komt goed terug in het front. Hij heeft veel tot zeer veel actie in het voorbeen. Achter zou hij meer buiging en afdruk moeten tonen. De hengst heeft een goed zweefmoment en veel aanleg als tuigpaard.
De verrichtingen van Victory zijn gewaardeerd met een 8,5 voor de actie van het voorbeen en voor de andere onderdelen heeft de jury drie keer een acht, een 7,5 en een zeven gegeven. Victory behaalde daarmee in puntentotaal de zevende plaats van de zeven hengsten die na het verrichtingsonderzoek zijn opgenomen in het stamboek.
Verrichtingskampioen 2005 is Vulcano KWPN (2002, V. Manno KWPN, zie 9.) geworden.

In 2005 heeft Victory na afloop van het verrichtingsonderzoek 45 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingen onderzoek en de eigenaren hebben daar nog vier zelf uitgekozen veulens aan toegevoegd.
Volgens de KWPN-rapportage waren de beoordeelde veulens voldoende uniform, voldoende tot goed ontwikkeld en zeer tuigtypisch. In draf zetten de veulens de hals er zeer goed op. De actie van het voorbeen is wisselend en het achterbeen zou flitsender moeten worden ondergebracht.
Op basis van het afstammelingenonderzoek is Victory gehandhaafd voor de fokkerij. Het stamboek heeft daarbij aangegeven dat de hengst de tuigtypische eigenschappen lijkt te verbeteren. De te dekken merries dienen achter wel over kracht en buiging te beschikken.

In 2008 is Victory volledig eigendom geworden van de HBC-stal en enkele jaren later is hij naar het buitenland verkocht. Wel is er in Nederland nog een aantal jaren diepvriessperma van hem beschikbaar.
Het KWPN heeft 205 hengstveulen en 194 merrieveulens van Victory geregistreerd.

Van zijn zonen zijn Dancer vb KWPN (2008, MV. Patijn KWPN) en Diederik vb KWPN (2008, MV. Patijn KWPN) in 2011 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Van hen heeft alleen Dancer aan het onderzoek deelgenomen, maar door kreupelheid heeft hij dat onderzoek niet kunnen afmaken.
Van de dochters van Victory zijn er 50 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Onder hen zijn 23 stermerries, vijf keurmerries en twee elitemerries
.
Zijn dochter Cithilda H KWPN (2007, MV. Harald KWPN) is de moeder van de hengst Image HBC (2013, V. Ditisem KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

In 2020 heeft Victory een sportindex van 137 met een betrouwbaarheid van 74 %.

Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Victory de hals er doorgaans recht op hebben staan en strakke lendenen hebben. De kootstand is vaak week. Ook hebben ze vaak weinig schoft en een rechte kruisligging.

Nakomelingen die op keuringen of in de sport succesvol zijn geweest zijn:

Beat Me Okydo vb KWPN, hengst, 2006, MV. Harmonie KWPN, fokker A. Hilverda uit Westerbeek, is in 2008 eerste geworden bij de tweejarige tuigpaardhengsten tijdens de Nationale Tuigpaarden Dag. De hengst is vanaf 2015 door de Duitser Sebastian Warneck gebruikt voor het tweespan waarmee hij deelneemt aan menwedstrijden. Het tweespan maakte in 2015 deel uit van het Duitse team dat bij het Wereldkampioenschap Tweespannen in Fabiansebestyen de bronzen medaille in de landenwedstrijd heeft gewonnen. Het span heeft in 2016 in Schwaiganger en in 2017 in Munchen het kampioenschap van Duitsland voor tweespannen gewonnen. Bij het Wereldkampioenschap Mennen voor Tweespannen 2017 in Lipica is zowel individueel als met het Duitse team de zilveren medaille behaald. In 2019 is bij het Wereldkampioenschap voor Tweespannen in Drabkau-Raakow individueel de vierde plaats behaald. De winsom van de hengst bedraagt € 12.245;

Cithilda H ster KWPN, merrie, 2007, MV. Harald KWPN, fokker R. Habing uit Elm, is in 2010 algemeen tuigpaardkampioen geworden op de centrale keuring van Overijssel en is reservekampioen driejarige tuigpaardmerries geworden op de nationale merriekeuring in Ermelo.

Dancer vb KWPN, hengst, 2008, MV. Patijn KWPN, fokker R.H.A. & A, Meems uit Assen, is op de hengstenkeuring 2011 uitgeroepen tot reservekampioen bij de driejarige tuigpaardhengsten;
Di Sarrono ster KWPN (sportnaam Disaronno), merrie, 2008, MV. Waterman KWPN, van N. Calis uit Zwaagdijk, won in 2013 de nieuwelingencompetitie van de regio west en heeft tot en met 2019 117 plaatsingspunten in de tuigpaardensport behaald.

Gardenia HBC keur sport KWPN, merrie, 2011, MV. Wodka HBC, fokker HBC-stal uit Boyl, is met rijder Harry van de Middelaar in 2015 VTN kampioen van de vierjarige tuigpaarden geworden. In 2016 is in Opmeer het kampioenschap van de vijfjarige tuigpaarden gewonnen en is de merrie uitgeroepen tot Tuigpaard van het Jaar. In 2017 is Gardenia op de Nationale Tuigpaarden Dag in Ermelo Topsportmerrie van het Jaar geworden. In 2018 is in Hoogland het VTN-kampioenschap voor zes- en zevenjarige tuigpaarden gewonnen. Gardenia HBC heeft tot eind 2019 238 plaatsingspunten behaald

Victory staat met zestien nakomelingen in het databestand van de Duitse Hippische Sportbond. De vier nakomelingen hebben samen een winsom van € 25.631. De meest succesvol nakomeling is Beat Me Okydo vb KWPN (zie hierboven).

In de Franse database staat Victory met 5 nakomelingen.

 

9. Vulcano 02.00215 Stb KWPN

Vulcano KWPN (V. Manno KWPN) is een donkerbruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 25 februari 2002 en is gefokt door de gebroeders Den Otter uit Bruchem.

Vulcano is een zeer tuigtypische hengst met een fraaie hals, die er goed op staat. De schouder heeft lengte en de belijning is goed. Het voorbeen heeft veel lengte en het beenwerk is hard en droog.
De moeder van de hengst is de donkerbruine, keur preferente merrie Izandra KWPN (1990, V. Renovo KWPN). Zij is een goed ontwikkelde en tuigtypische merrie, die in draf veel houding en oprichting heeft. Ze heeft een goede actie en ruimte in het voorbeen. Achter toont ze een goede buiging en voldoende kracht.
Izandra was in 1992 reserve kampioen bij de tweejarige merries op de Nationale Tuigpaarden Dag.

Tweede moeder is de bruine, keur preferente Zandra KWPN (1981, V. Proloog KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Handro (1989, V. Waterman KWPN), die na zijn korte fokkerijcarrière een succesvol ereklasse tuigpaard is geworden.
Zandra’s moeder is de bruine keur preferentie merrie Sandra KWPN (1976, V. Kroonprins KWPN) die ook de grootmoeder is van de hengsten Kentucky Boy KWPN (1992, V. Hollands Golden Boy ASB/KWPN) en Ulandro KWPN (2001, V. Manno KWPN, zie 4.).

In de eerste acht generaties van de afstammingstabel van Vulcano komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) dertien keer voor. De bloedopbouw van Vulcano is voor 21,1 % bepaald door Oregon-bloed. Daarnaast voert Vulcano 18,75 % Hackney bloed.

Vulcano is door Stal Kwarten uit Houten voorgebracht op de KWPN hengstenkeuring 2005. Daar is Vulcano aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Bovendien is hij uitgeroepen tot reservekampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

Bij het verrichtingsonderzoek 2005 is Vulcano in het begin snel gespannen. Hij heeft veel tot zeer veel bereidheid om te werken. Voor de showwagen heeft hij veel houding, maar zou hij meer terug moeten komen in het front. Hij heeft een ruime draf en een goede knie-actie. Het gebruik van het achterbeen is zeer goed, met veel buiging en afdruk. Het zweefmoment van Vulcano is ruim voldoende tot goed. De hengst heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

Voor zijn verrichtingen heeft Vulcano een negen gekregen voor zijn houding en een acht voor het zweefmoment. Alle andere onderdelen zijn gewaardeerd met een 8,5. Vulcano behaalde daarmee het hoogste puntentotaal van de zeven hengsten die na het verrichtingsonderzoek zijn opgenomen in het stamboek en is daarmee de verrichtingskampioen 2005 geworden.

In 2006 heeft Vulcano op het dekstation van Lambertus Kwarten in Houten 52 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaar van Vulcano heeft daar nog vier veulens aan toegevoegd.

Volgens de rapportage van het KWPN was het een uniforme collectie matig tot voldoende ontwikkelde en voldoende tuigtypische veulens. De veulens hadden doorgaans onvoldoende actie in het voorbeen en weinig kracht in het achterbeen. In draf zetten de veulens de hals er wel goed op, maar hebben weinig oprichting.
Op grond van de getoonde veulens en het gegeven dat het bloed van Vulcano ruim voldoende in de fokkerij aanwezig is, heeft de hengstenkeuringscommissie eind 2007 besloten Vulcano op wacht te zetten.

In het voorjaar van 2015 heeft de hengstenkeuringscommissie vastgesteld dat de veulens van Vulcano zeer positief zijn uitgegroeid. Van de in het stamboek opgenomen dochters heeft 80 % het sterpredicaat behaald en twee zonen van Vulcano zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Op basis hiervan is besloten de wachtstatus op te heffen.

Nadat Vulcano op wacht was gezet is hij ingezet in de mensport en via Mieke van Tergouw terecht gekomen bij de Hongaar Vilmos Jámbor jr., die van 2010 tot 2015 internationaal met hem is gestart in enkelspan menwedstrijden. In 2015 is Vulcano een jaar beschikbaar gesteld voor de fokkerij en in april 2016 is Jámbor jr nog gestart in een wedstrijd in Ermelo.
In de tweede helft van 2016 is Pille-Riin Roosileht (EST) in drie wedstrijden met Vulcano gestart en in 2017 heeft Bram Chardon (NED) Vulcano in zijn vierspan opgesteld waarmee hij is gestart in wedstrijden in Exloo, Horst en Fabiansebestyen.

Het KWPN heeft 57 hengstveulens en 47 merrieveulens van Vulcano geregistreerd.

Van zijn zonen zijn Colonist KWPN (2007) en Delviro KWPN (2008) goedgekeurd voor de fokkerij. Zijn zoon Liberator KWPN (2016, MV. Kolonel KWPN) is in 2019 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen, maar hij is om niet gepubliceerde redenen niet aangeleverd voor het verrichtingsonderzoek,

Tot en met september 2020 zijn dertien dochters van Vulcano als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Acht van hen zijn stermerrie geworden, twee zijn keurmerrie geworden en één is eitemerrie geworden.

In 2020 heeft Vulcano een sportindex van 162 met een betrouwbaarheid van 70 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Vulcano een beter exterieur en betere bewegingen hebben dat het gemiddelde van de populatie. De nakomelingen hebben vooral een rechtopstaande hals en strakke lendenen. Ook hebben ze een enigszins weke kootstand en hard beenwerk. In draf hebben de nakomelingen veel houding.

Succesvolle nakomelingen van Vulcano zijn:

Celony keur sport KWPN, merrie, 2007, MV. Kolonel, fokker K. van Til uit Oostwold, eigenaar L. Tel uit Een, is in 2018 met rijdster Linda Boelens in Groningen tweede geworden in het kampioenschap fokmerries van de Regio Noord. In 2019 is de combinatie in Tolbert reservekampioen ereklasse regio Noord geworden. Celony heeft tot eind 2019 152 plaatsingspunten

Cetrienes vb KWPN, hengst, 2007, MV. Patijn KWPN, van Ronny Beuving uit Hijken heeft 271 winstpunten behaald;

Delviro HBC KWPN, goedgekeurde hengst, 2008, MV. Waterman KWPN, fokker H. Meyering uit Oosterhesselen en eigendom van de HBC-stal in Boijl, won de hengstencompetitie in 2012 en werd dat jaar ook nationaal kampioen van de aangespannen vierjarige tuigpaarden. In 2013 werd hij tweede in het kampioenschap voor aangespannen dekhengsten. In 2014 is hij tweede bij de strijd om de Oregon Trofee geworden. In 2016 heeft hij tijdens de KWPN-hengstenkeuring de wedstrijd in de Oregon trofee gewonnen. In 2018 en 2019 won hij diverse ereklassewedstrijden en in 2019 is hij als twee geëindigd bij het Nederlands kampioenschap dekhengsten in tuig. Delviro HBC heeft tot en met 2019 281 plaatsingspunten behaald.

Dior vb KWPN, ruin, 2008, MV. Ahoy KWPN, fokker M.N. Breugem uit Bodegraven, is in 2015 en 2016 door Claudio Fumagalli (ITA) uitgebracht in internationale tweespan menwedstrijden. De combinatie heeft in 2015 een wedstrijd in Saumur gewonnen en in 2016 een wedstrijd in Horst. In de jaren 2017 tot en met 2019 heeft Dior deel uitgemaakt van het tweespan van Martin Hölle (GER). Het span heeft zowel in 2017 in Lipica als in 2019 in Drebkau-Raakow individueel en met het Duitse team het Wereldkampioenschap voor Tweespannen gewonnen

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond staat Vulcano met acht nakomelingen geregistreerd. De meest succesvolle nakomeling is de hierboven genoemde Dior.

In de Franse database van SIRE is Vulcano opgenomen met drie nakomelingen, maar informatie over prestaties van de nakomelingen wordt niet gegeven.

 

9.1. Colonist 528003 0007 09999 Stb KWPN

De bruine tuigpaardhengst Colonist KWPN (V. Vulcano KWPN) heeft een stokmaat van 165 cm. Hij is op 7 juli 2007 geboren en gefokt door Wim Cazemier uit Nuis, dat tussen Marum en Leek in het Westerkwartier in de provincie Groningen ligt.
De moeder van Colonist is de bruine stermerrie Velony II KWPN (2002, V. Patijn KWPN). Velony II is een 165 cm grote, goed ontwikkelde merrie die voldoende langgelijnd en voldoende tuigtypisch is. In draf maakt zij zich mooi. Ze toont voldoende lichaamshouding en ruim voldoende actie en ruimte. Haar achterbeen- gebruik is zeer goed.

Tweede moeder is de vos stermerrie Lony KWPN (1993, V. Renovo KWPN).
De moeder van Lony is de keur preferente Velony KWPN (1979, V. Indiaan KWPN). Zij bracht het succesvolle concourstuigpaard Gelony KWPN (1985, V. Renovo KWPN) en ze is ook de grootmoeder van de hengst Patijn KWPN (1997, V. Kolonel KWPN).
Colonist voert 25 % Hackney-bloed. In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor. In de bloedopbouw van Colonist levert Oregon een bijdrage van 18%. De hengst Renovo komt in de eerste vijf generaties vijf keer voor en heeft een aandeel van 37,5 % in de bloedopbouw van Colonist.

Cazemier heeft Colonist in 2010 voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring, maar daar bleef het bij het toekennen van het sterpredicaat. Colonist heeft daarop in 2011 deelgenomen aan het Fokkerij Stimulerings Plan en werd daarin reservekampioen.
In 2011 is Colonist opnieuw op de hengstenkeuring voorgebracht en nu werd hij wel aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het in Stegerden gehouden verrichtingsonderzoek blijkt Colonist een eerlijke hengst die heel veel looplust heeft. Hij heeft moeite om zijn looplust te doseren en wordt dan brutaal op de hand. Colonist heeft voor een goede actie en maakt een goed gebruik van zijn achterbeen. Voor de showwagen beweegt hij zeer goed opwaarts en zet de hals er goed op. Hij heeft soms moeite met het terugkomen in het front. Colonist heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.
Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met een negen voor de actie van het voorbeen en voor alle andere onderdelen van het onderzoek is een 8,5 gegeven.

Aan het verrichtingsonderzoek 2011 hebben vier driejarige- en twee vierjarige hengsten deelgenomen. Van hen hebben alleen de driejarige Ditisem KWPN (2008, V. Roy M KWPN) en Colonist het volledige onderzoek afgerond.

Op basis van het onderzoekresultaat is Colonist toegelaten tot de KWPN-fokkerij. Daarbij is aangegeven dat verwacht wordt dat hij statuur, formaat en ras zal kunnen doorgeven
Na het onderzoek is Colonist voor de fokkerij beschikbaar gesteld op de stations van zijn eigenaren, de gebroeders Van Manen in Ede en Wim Cazemier in Nuis.

In 2011 heeft hij na het verrichtingsonderzoek nog 49 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er negen aangewezen voor het afstammelingenonderzoek en de eigenaren hebben daar nog drie andere veulens aan toegevoegd.
De beoordeelde veulens vormden qua type en ontwikkeling een uniforme groep zeer tuigtypische veulens. Ze hebben maat, formaat en ras. In draf presenteren zij zich met veel allure. Ze hebben een goede actie in het voorbeen en het achterbeen heeft voldoende buiging en ontwikkelt voldoende kracht. Wel zou het achterbeen verder ondergebracht moeten worden. Het halsgebruik en het zweefmoment van de veulens is goed.
Vastgesteld is dat Colonist zijn nakomelingen veel allure en een royaal voorbeengebruik meegeeft. Mede daardoor blijft hij voor de fokkerij beschikbaar.

In april 2013 is Colonist verkocht naar de Verenigde Staten, waar hij zal worden ingezet voor de fokkerij. Het KWPN heeft meegedeeld dat Colonist in de Verenigde Staten diverse keuringskampioenes en de hengst Holland, die van het KWPN een licentie heeft gekregen, heeft gebracht. Colonist is in 2014 in de Verenigde Staten algemeen kampioen in tuig geworden.

In het voorjaar van 2018 is Colonist terug gekomen naar Nederland. Wegens een oude blessure is hij in 2018 maar kort beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Toen in het voorjaar van 2019 bleek dat de hengst nog steeds zodanige hinder ondervond van die oude blessure dat zijn welzijn daardoor werd aangetast, is besloten Colonist te euthanaseren.

Het KWPN heeft 53 hengstveulens en 51 merrieveulens van Colonist geregistreerd.

Van de zonen is Hielke vb KWPN (2012, MV. Manno KWPN) via de herkansing aangewezen voor het verrichtingsonderzoek 2015, maar halverwege het onderzoek heeft hij de deelname beëindigd omdat zijn ruggebruik, achterbeengebruik en balans te kort schoten.

In 2016 hebben de zonen Heliotroop VDM KWPN (2012, MV. Reflex M KWPN), Indiana KWPN (2013, MV. Manno KWPN) en Iowa KWPN (2013, MV. Waterman KWPN) aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen. Iowa is daarbij doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek in 2017 en Heliotroop VDM en Indiana zijn na afloop van het onderzoek goedgekeurd voor de fokkerij.
Iowa heeft in het voorjaar van 2017 enkele weken aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen maar heeft daarna, na overleg tussen de hengstenkeuringscommissie en zijn eigenaren, de deelname aan het onderzoek voortijdig beëindigd

Tweeëntwintig dochters van Colonist zijn aangeboden voor opname in het stamboek. Van hen zijn er twintig als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van deze merries zijn er vier elitemerrie geworden, één is keurmerrie geworden en tien zijn stermerrie geworden.

Zijn dochter Indalina KWPN elite, 2013, vos, MV. Harald KWPN, is de moeder van de hengst Olympus HVM KWPN (2019, V. Icellie KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

Colonist is verschillende keren in wedstrijdverband uitgebracht en heeft 36 winstpunten behaald.
Van de nakomelingen van Colonist is tot medio sepyember 2020 zijn zoon Heliotroop VDM het meest succesvol.
Hij heeft 155 plaatsingspunten behaald.

9.1.1. Heliotroop VDM 528003201206737 Stb KWPN

Heliotroop VDM KWPN (V. Colonist KWPN) is een donkere vos hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is op 24 april 2012 geboren en is gefokt door J.W. van Wessel uit Zwartebroek, dat in het noordwesten van de gemeente Barneveld ligt.
De moeder van de hengst is de vos merrie Wunita ster preferent KWPN (2003, V. Reflex M KWPN) en tweede moeder is de donkere vos stermerrie Ounita KWPN (1996, V. Cambridge Cole NHS).
De hengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS) komt zeven keer voor in de afstamming van Heliotroop VDM en bepaalt voor 28,1 % het genenpatroon van Heliotroop VDM. De hengst Hoogheid Sgldt (1966, V. Oregon Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de afstamming van Heliotroop VDM elf keer voor.

Heliotroop VDM heeft een aansprekend hoofd. De hals is goed gespierd en staat er goed op. De hengst heeft een schuine schouder die voldoende lang is. De rug, lendenen zijn goed bespierd en de croupe is hellend. Het beenwerk is hard.

Hij is op de KWPN hengstenkeuring 2016 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. In het in Ermelo uitgevoerde onderzoek toont hij zich als een eerlijke, betrouwbare hengst die snel gespannen raakt. De hengst heeft voor de showwagen veel knieactie en een mooi zweefmoment. Hij buigt het achterbeen goed en brengt het zeer goed onder.
De hengst heeft zeer veel bereidheid om te werken en heeft veel aanleg als tuigpaard. Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met een 7,5 voor zijn front en voor de andere onderdelen een acht of hoger.
Na afloop van het onderzoek is Heliotroop VDM opgenomen in het stamboek. Het KWPN heeft daarbij aangegeven dat de hengst een sterk achterbeengebruik kan doorgeven, maar dat merries dienen te beschikken over veel front.

In augustus 2017 heeft het KWPN elf nakomelingen van Heliotroop VDM beoordeeld en daarover gerapporteerd dat het uniforme collectie veulens was die goed in het tuigpaardtype staan en ruim voldoende ontwikkeld zijn. De veulens staan goed in het rechthoeksmodel en zijn hoogbenig. Het voorbeengebruik heeft ruim voldoende ruimte en wordt met voldoende actie getoond. Het achterbeen heeft voldoende buiging, maar zou doorgaans verder en met meer kracht onder het lichaam gebracht moeten worden. De veulens zetten de hals er in draf goed tot zeer goed op en komen goed terug in het front, maar zouden er in draf meer in moeten klimmen.
Op basis van de beoordeling is besloten Heliotroop VDM te handhaven voor de fokkerij.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN vijftien hengstveulens en zeventien merrieveulens van Heliotroop VDM geregistreerd.

In 2017, 2018 en 2019 heeft Heliotroop VDM met rijder Henk Hammers diverse overwinningen behaald in limietklasse wedstrijden. In juli 2019 is Heliotroop in Norg met rijdster Hanneke van Wessel kampioen eenspannen tuigpaarden gereden door dames geworden. Tot medio september 2020 heeft hij 155 plaatsingspunten behaald.

 

9.1.2. Indiana 528003201305180 Stb KWPN

De donkere vos hengst Indiana KWPN (2013, V. Colonist KWPN) heeft een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 19 april 2013 en is gefokt door W.G. Cazemier uit Nuis en A. Veenstra uit Opende. Zowel Nuis als Opende liggen in het Westerkwartier in de provincie Groningen.
De moeder van Indiana is de vos keurmerrie Wieke V KWPN (2003, V. Manno KWPN) en tweede moeder is de vos Marrith keur preferent KWPN (1994, V. Renovo KWPN).
Wieke V is meervoudig kampioen op de Nationale Merrie Keuring van het KWPN en is een succesvol tuigpaard, die 128 winstpunten heeft behaald.
In de eerste acht generaties komt de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) veertien keer voor in de afstamming van Indiana. De hengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS) komt acht keer voor en bepaalt voor 43,75 % het genenpatroon van Indiana.

Indiana is op de KWPN-hengstenkeuring 2016 uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.
Bij het verrichtingsonderzoek in Ermelo heeft Indiana goed gepresteerd. Hij heeft een goed lichaamsgebruik en van nature erg veel balans. Zijn draf is ruim en zijn achterbeengebruik goed. De hengst heeft veel looplust en veel aanleg als tuigpaard.
Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met een7,5 voor het gebruik van het achterbeen en een 8,5 voor zijn lichaamshouding. De overige onderdelen zijn gewaardeerd met een acht.
Na afloop van het onderzoek is Indiana ingeschreven in het KWPN-stamboek.

In augustus 2017 heeft het KWPN elf veulens van Indiana beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat het een zeer uniforme collectie tuigtypische veulens was, die over veel ras en uitstraling beschikken. De veulens staan goed in het rechthoeksmodel en zijn voldoende ontwikkeld. Het gebruik van het voorbeen is ruim voldoende van actie en ruimte. Het achterbeen heeft een matige tot voldoende buiging en zou doorgaans meer kracht moeten ontwikkelen en verder onder het lichaam gebracht moeten worden. De veulens zetten de hals er in draf goed op en komen ruim voldoende terug in het front, maar zouden er meer in moeten klimmen. De veulens bewegen met ruim voldoende ruimte en voldoende zweefmoment, maar zouden meer takt en balans moeten tonen.
In een fokkerijadvies merkt het KWPN op dat de veulens van Indiana met hun rasuitstraling, front en hardheid positief opvielen. De merries waaraan Indiana gepaard wordt, dienen royaal ontwikkeld te zijn en over een goed achterbeengebruik te beschikken.

Indiana is verschillende keren uitgebracht in tuigpaardwedstrijden en heeft 64 plaatsingspunten behaald.

In december 2019 is Indiana verkocht aan Alfons Engbers uit Vasse, die Indiana heeft laten castreren en hem in de mensport wil uitbrengen.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN 49 hengstveulens en 36 merrieveulens geregistreerd.

Zijn zoon Macho KWPN (2017, MV. Unieko KWPN) is in februari 2020 door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Aangegeven is dat Macho een zeer goed ontwikkelde, tuigtypische, bergop gebouwde hengst is die zeer goed in het rechthoekmodel staat en over charme en jeugd beschikt. Het hoofd is zeer aansprekend. De nek is zeer goed van lengte. De hals is goed van vorm, bespiering en lengte en staat er goed op. De schoft is zeer goed ontwikkeld en zeer goed van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is ruim voldoende van ligging en lengte en goed van bespiering. De broekspier loopt ruim voldoende door. De staartinplant is enigszins hoog. Het voorbeen is lang en correct gesteld. Het achterbeen is licht gebogen. De koten zijn goed van lengte en enigszins steil gesteld. Het fundament is royaal ontwikkeld en goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld, ruim voldoende van vorm en goed van kwaliteit met goede verzenen.
In het najaar van 2020 heeft Macho in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van drie weken. Daarover heeft het KWPN gerapporteerd dat Macho een eerlijke, zeer betrouwbare, zeer tuigtypische hengst is die over zeer veel natuurlijke aanleg beschikt. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken, laat zich zeer goed rijden en toonde een zeer constante verrichting. De stap is actief, correct en krachtig en goed van ruimte. Voor de showwagen heeft de hengst een zeer aansprekend front, zet hij de hals er zeer goed op en heeft hij een zeer goede lichaamshouding en zeer veel lichaamsgebruik. Macho heeft zeer veel knie-actie en schoudervrijheid. Het achterbeen wordt zeer goed gebogen en zeer krachtig ondergebracht. De draf heeft zeer veel zweefmoment. Macho heeft zeer veel looplust. De hengst heeft als tuigpaard zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel. De hengst heeft zich gedurende het hele onderzoek als een ‘happy athlete’ getoond.
Zijn prestaties zijn gewaardeerd met 9,5 punten voor het front, het zweefmoment, voor het gebruik van het achterbeen, de looplust,  voor de bewerkbaarheid en instelling en voor het algemene beeld als tuigpaard. De lichaamshouding en het gebruik van het voorbeen hebben negens opgeleverd. Van de drie hengsten die het volledige onderzoek hebben afgewerkt is Macho het hoogst gewaardeerd.
Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Macho goedgekeurd en ingeschreven in het stamboek.
Verwacht wordt dat Macho zowel het type als de bewerkbaarheid en de instelling, de maat en specifiek ook de tuigtypische manier van optreden in beweging kan verbeteren. De hengst lijkt breed inzetbaar. Fokkers dienen rekening te houden met de vrij hoge verwantschap van de hengst.
Zijn prestaties in de fokkerij  moeten worden afgewacht.

 

9.2. Delviro HBC 528003 0008 05794 Stb KWPN

Delviro HBC KWPN (V. Vulcano KWPN) is een zwarte tuigpaardhengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 26 februari 2008 en is gefokt door Hilbert Meyering uit Oosterhesselen, dat tussen Hoogeveen en Emmen in de provincie Drenthe ligt. Meyering is in 2008 uitgeroepen tot tuigpaardenfokker van het jaar.

Delviro HBC is een normaal ontwikkelde zeer tuigtypische hengst met een correct exterieur.
De moeder van de hengst is de bruine Kelvira keur preferent sport KWPN (1992, V. Waterman KWPN).
Ze is een normaal ontwikkelde tuigtypische merrie met een stokmaat van 162 cm.
Ze heeft een vlotte draf met veel balans. Als concourstuigpaard behaalde ze 155 winstpunten In 2014 bracht ze haar achttiende veulen. Haar dochter Truus keur sport KWPN (2000, V. Renovo KWPN) heeft als concourstuigpaard 204 winstpunten behaald.
Tweede moeder is de schimmel Helvira keur preferent KWPN (1989, V. Batello KWPN). Zij is ook moeder van het concourstuigpaard Melviro vb KWPN (1994, V. Waterman KWPN) die 288 winstpunten heeft behaald.
Gerekend over de eerste acht generaties van zijn afstamming voert Delviro HBC 18,75 % Hackney-bloed. In de eerste acht generaties komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) twintig keer voor. Oregon levert een bijdrage van 22,7 % aan de bloedopbouw van Delviro HBC.

Delviro HBC is in 2011 gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch en aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Stegerden. Tijdens het onderzoek is de hengst achter onregelmatig geworden. Bovendien was in een veterinair rapport sprake van een afwijkend achterbeengebruik. Delviro HBC heeft daardoor het onderzoek niet kunnen afmaken.
In hetzelfde jaar won hij de finale van het Fokkerij Stimulerings Plan.

In 2012 won Delviro HBC de KNHS-competitie eenspannen en werd hij nationaal kampioen van de vierjarige aangespannen tuigpaarden.
In 2013 heeft het KWPN, voorafgaand aan het verrichtingsonderzoek, een groep veulens van Delviro HBC beoordeeld. Het betrof veulens uit dekkingen in 2012, toen de hengst nog niet was goedgekeurd door het KWPN. Het was een qua type en ontwikkeling wisselende groep voldoende tuigtypische veulens. Verschillende veulens zouden de hals er meer op moeten hebben staan en de halzen zijn vaak arm bespierd. De stap heeft weinig souplesse en veel veulens hebben een beperkte actie in het voorbeen. Het achterbeen heeft voldoende buiging, maar zou meer ondergebracht moeten worden.

Op voorstel van de hengstenkeuringscommissie heeft het KWPN-bestuur besloten dat, in het geval Delviro HBC na het verrichtingsonderzoek wordt opgenomen in het stamboek, er in het kader van het afstammelingenonderzoek opnieuw een groep veulens van hem zal worden beoordeeld.

In mei 2013 is Delviro HBC via de herkansing opnieuw toegelaten tot het verrichtingsonderzoek en omdat de hengst al goed heeft gepresteerd in de sport kon hij volstaan met een onderzoek van 21 dagen.
Tijdens het onderzoek blijkt dat Delviro HBC veel tot zeer veel bereidheid om te werken heeft en zich zeer goed laat rijden. Voor de showwagen klimt hij er in en zet hij de hals er goed op. Hij heeft veel tot zeer veel knie-actie. Het achterbeen wordt ruim voldoende gebogen en ondergebracht. Delviro HBC heeft als tuigpaard zeer veel aanleg.
De hengst heeft van de jury voor zijn front een negen gekregen. De houding, de actie van het voorbeen, de looplust en het algemene beeld als tuigpaard zijn gewaardeerd met een 8,5, het zweefmoment met een acht en het gebruik van het achterbeen met een zeven.

Aan het verrichtingsonderzoek 2013 is door zes driejarige- en twee vierjarige hengsten en de vijfjarige Delviro HBC deelgenomen. Aan de eindbeoordeling is deelgenomen door twee driejarige hengsten, één vierjarige hengst en door Delviro HBC.
Delviro HBC scoorde van deze vier hengsten de hoogste punten. De beste driejarige hengst was Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN).
Op basis van het onderzoekresultaat is Delviro HBC toegelaten tot de KWPN-fokkerij.

In augustus 2013 is opnieuw een groep veulens van Delviro beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat het qua type en ontwikkeling een wisselende collectie voldoende tuigtypische veulens was die goed in het rechtshoekmodel staan. Het hoofd is meermalen lang en/of gebogen. De nek is voldoende qua vorm en lengte. De hals is voldoende qua vorm en van goed lengte. De hals zou er doorgaans meer op moeten staan. Er is meerdere malen sprake van onderhals en de hals is arm bespierd. De overgang van schoft naar hals zou in meerdere gevallen vloeiender moeten verlopen. De schoft is wisselende ontwikkeld. De schouder is doorgaans goed van lengte en ligging, in enkele gevallen wat steil. De rug is meermalen lang en enkele keren wat week maar goed bespierd. De lendenen zijn doorgaans strak maar wel goed bespierd. De croupe is voldoende van vorm en ligging. De broekspier is voldoende tot goed van lengte. Het voorbeen is doorgaans correct gesteld, maar in enkele gevallen iets steil  en zou vaak wat meer lengte mogen hebben. De kootstand is wisselend. Het achterbeen is correct gesteld, wel eens wat lang. Het fundament is goed van ontwikkeling en kwaliteit. De hoeven zijn normaal gevormd en goed van kwaliteit. De stap is wisselend qua ruimte maar missen souplesse. De actie van het voorbeen in draf is beperkt bij voldoende ruimte. Het achterbeen heeft voldoende buiging maar zou doorgaans meer en krachtiger ondergebracht moeten worden. Het gebruik van de hals in draf is wisselend maar laat doorgaans te wensen over en evenals de lichaamshouding waarbij ze ook meer terug zouden moeten komen in het front. Het zweefmoment voldoende maar de veulens zouden meer balans kunnen tonen.

In februari 2020 heeft eigenaar Roelof van ’t Oever Delviro HBC verkocht aan de heer Ivan Fisher uit Pennsylvania in de Verenigde Staten.

In 2014 is Delviro HBC regelmatig door zijn rijder Harry van Middelaar uitgebracht in tuigpaardenwedstrijden. Tijdens de KWPN-hengstenkeuring is hij tweede geworden in de Oregon Trofee en in het buitenseizoen heeft hij op zes concoursen de kleine limietklasse gewonnen. In 2016 heeft de combinatie tijdens de KWPN-hengstenkeuring de Oregon-trofee gewonnen en zijn tijdens het buitenseizoen diverse overwinningen behaald in de grote limietklasse (100 – 200 plaatsingspunten). In 2017 is Delviro HBC tweede geworden in de wedstrijd om de Oregon trofee. In 2018 heeft Delviro HBC enkele ereklassewedstrijden gewonnen. Hij heeft  281 plaatsingspunten behaald.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN 187 hengstveulens en 184 merrieveulens van Delviro HBC geregistreerd.

Zijn zoon Lanto HBC is goedgekeurd voor de fokkerij en van de dochters zijn er 33 als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daaronder bevinden zich 22 stermerries, een keurmerrie en een elitemerrie.

Ub 2020 heeft Delviro HBC een sportindex van 159 met een betrouwbaarheid van 65 %.

Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel komt naar voren dat vrijwel alle nakomelingen een strak verloop van de lendenen hebben. Een bokbenig voorbeen, een weke kootstand en hoge verzenen komen ook regelmatig voor bij de nakomelingen.

In 2019 zijn de eerste nakomelingen van Delviro HBC uitgebracht in de tuigpaardensport.

9.2.1. Lanto HBC KWPN 528003201600293 Stb

Lanto HBC (V. Delviro HBC) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 2 maart 2016 geboren en is gefokt door D. van der Boon uit Noardburgum.

De moeder van Lanto HBC is de donkerbruine merrie Urby V KWPN ster preferent (2001, V. Patijn KWPN). Volgens een rapport van het KWPN is zij een goed ontwikkelde tuigtypische merrie die goed in het rechthoeksmodel staat. Haar hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, voldoende van lengte en voldoende van bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en iets steil van ligging. De rug is goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en voldoende goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is sabelbenig. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn voldoende goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met voldoende ontwikkelde verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De stap op de harde bodem is kort en stug. De draf is ruim voldoende van ruimte met een goede houding en een goed ondertredend achterbeen. Het voorbeengebruik is matig met weinig knie actie.

Tweede moeder van Lanto HBC is de vos Marrith KWPN keur preferent (1994, V. Renovo KWPN).
In de eerste acht generaties van de afstamming van Lanto HBC komt de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) veertien keer voor
Gerekend over acht generaties heeft Lanto HBC een afstamming met 25,8 % Hackney bloed en 12,5 % Oregon bloed.

Lanto HBC is volgens een KWPN-rapportage een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische en bergop gebouwde hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en ruim voldoende aangesloten. De croupe is goed van ligging, lengte en bespiering. De broekspier loopt lang door. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien rechts voor licht frans gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en zeer goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2019 in ’s-Hertogenbosch is Lanto HBC aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen en uitgeroepen tot kampioen van de nieuwe jaargang.

Bij het verrichtingsonderzoek van 50 dagen in Ermelo, dat in het voorjaar van 2019 is uitgevoerd, is vastgesteld dat Lanto HBC een eerlijke, betrouwbare, zeer tuigtypische hengst is die over zeer veel natuurlijke aanleg beschikt. De hengst heeft veel tot zeer veel bereidheid tot werken en laat zich zeer goed rijden. De stap is correct en goed van ruimte en souplesse. Voor de showwagen beweegt de hengst met een zeer goede lichaamshouding en zeer veel lichaamsgebruik. Lanto HBC heeft in beweging een aansprekend front waarbij de hals er zeer goed op staat. Lanto HBC heeft zeer veel knie-actie en schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed gebogen maar mag nog een fractie krachtiger ondertreden. De draf heeft veel tot zeer veel zweefmoment. Lanto HBC heeft veel tot zeer veel looplust. De hengst heeft als tuigpaard zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel.

Lanto HBC is gewaardeerd met negens voor het front, de houding, de actie van het voorbeen en voor het algemene beeld als tuigpaard. Voor het zweefmoment en de looplust heeft de jury een 8,5 gegeven en voor het gebruik van het achterbeen is een acht gegeven.
Na afloop van het onderzoek is Lando HBC ingeschreven in het stamboek.

In augustus 2020 is een groep veulens van Lanto HBC beoordeeld. Het KWPN heeft daarover gerapporteerd dat de hengst een wisselende collectie voldoende tuigtypische veulens toonde, die zeer wisselend van ontwikkeling zijn en doorgaans beter in het rechthoekmodel moeten staan. De veulens zouden doorgaans meer ras en uitstraling moeten hebben.
Het voorbeengebruik in draf heeft voldoende ruimte en zou meer knieactie moeten tonen.
Het achterbeen zou meer buiging en kracht moeten tonen en de veulens zouden achter beter gesloten moeten blijven.
De veulens zetten in draf de hals er voldoende tot ruim voldoende op, komen voldoende terug in het front en zouden er doorgaans meer in moeten klimmen.
De veulens tonen een matig tot ruim voldoende zweefmoment en voldoende balans.
De door de eigenaar geselecteerde veulens wijken wat betreft type, ontwikkeling en hun optreden in beweging positief af van de rapportage.

De veulens van Lanto HBC vallen positief op met de halzen die er doorgaans goed opstaan en het kwaliteitsvolle fundament. De merries waaraan Lanto HBC wordt gepaard dienen over een sterke bovenlijn en krachtige actievolle bewegingen te beschikken.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN 43 hengstveulens en 50 merrieveulens van Lanto geregistreerd.

10. Emilano 528003 2009 03901 Stb KWPN

De donkere vos Emilano KWPN (V. Manno KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 29 maart 2009 en is gefokt door E.J.H. & A.J.E. Vernooy uit Schalkwijk.
Emilano is een royaal ontwikkelde, langgelijnde, zeer tuigtypische hengst met een goed exterieur.
Zijn moeder is de vos stermerrie Top Secret KWPN (2000, V. Milano KWPN). Zij heeft een stokmaat van 164 cm en is, na zes veulens te hebben gebracht, overleden.
Tweede moeder is de merrie Ginette KWPN (1988, V. Cambridge Cole NHS).
Gerekend over de eerste acht generaties van zijn afstammingstabel voert Emilano 27,3 % Hackney-bloed. De stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de pedigree van Emilano veertien keer voor. De bijdrage van Oregon aan de bloedopbouw van Emilano bedraagt 18,75 %.
Dat Emilano een stokmaat van 171 cm heeft en als enige tuigpaardhengst het bloed van de veelbelovende, maar vroeg gestorven hengst Milano KWPN (1994, V. Renovo KWPN, zie 1.15.) voert, maakt hem voor de fokkerij interessant.

In 2012 heeft Stefan Rozendaal uit Kootwijk Emilano gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. In de kampioenskeuring bereikte hij de derde plaats. Drie weken later heeft Emilano rechtsvoor een peesblessure opgelopen, waardoor hij het hele jaar 2012 was uitgeschakeld.
Om die reden heeft hij pas een jaar later aan het verrichtingsonderzoek kunnen deelnemen.

In het verrichtingsonderzoek heeft Emilano veel bereidheid om te werken getoond en heeft hij zich voldoende laten rijden. Voor de showwagen maakt hij goed gebruik van zijn lichaam en zet hij de hals er goed op. Hij zou meer souplesse moeten hebben. Zijn draf is ruim en hij heeft ruim voldoende tot veel knie-actie. De buiging van het achterbeen en het zweefmoment zijn ruim voldoende tot goed. Emilano heeft veel aanleg als tuigpaard.
Aan het verrichtingsonderzoek 2013 is door zes driejarige-, twee vierjarige- en een vijfjarige hengst deelgenomen. Aan de eindbeoordeling is deelgenomen door twee driejarige hengsten, de vierjarige Emilano en een vijfjarige hengst.
De verrichtingen van Emilano zijn gewaardeerd met een negen voor zijn front, achten voor zijn looplust en voor het algemene beeld als tuigpaard en voor de andere onderdelen heeft hij een 7,5 gekregen.
Daarmee heeft Emilano hetzelfde puntentotaal als Fantijn KWPN (2010, V. Patijn KWPN), die van de driejarige hengsten het hoogste puntenaantal had. De vijflarige hengst Delviro HBC KWPN (2008, V. Vulcano KWPN, zie 9.2.) had van alle deelnemende hengsten het hoogste puntenaantal.
Op basis van het onderzoekresultaat is Emilano toegelaten tot de KWPN-fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

De eerste jaren van zijn fokkerijcarrière is Emilano beschikbaar geweest op de dekstations van Jan Boeve in Heerde en Reinie Tewis in Westdorp, dat bij Borger in Drenthe ligt.

Emilano heeft in 2014 43 merries gedekt. Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN er in 2015 tien uitgenodigd voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaar van Emilano heeft daar nog drie veulens aan toegevoegd.
Het KWPN heeft gerapporteerd dat de beoordeelde nakomelingen een qua type en ontwikkeling wisselende collectie voldoende tuigtypische veulens vormden. Het gebruik van het voorbeen is ruim voldoende van ruimte maar zou doorgaans met meer actie getoond moeten worden. Het achterbeen heeft voldoende buiging maar zou meer en krachtiger ondergebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er voldoende op maar zouden doorgaans meer terug moeten komen in het front en er in draf meer in moeten klimmen.
Op basis van het afstammelingenonderzoek is vastgesteld dat Emilano onvoldoende bijdraagt aan de fokkerij. Omdat het bloed van vader Manno en grootvader Renovo volop in de tuigpaardenpopulatie aanwezig is, levert Emilano ook geen bijdrage aan de gewenste bloedspreiding. Daarom is besloten Emilano op wacht te zetten.

Het KWPN heeft 48 hengstveulens en 36 merrieveulens van Emilano geregistreerd.

Van de dochters zijn er zes als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en daarvan hebben drie merries het sterpredicaat ontvangen.

In 2020 heeft Emilano een sportindex van 144 met een betrouwbaarheid van 54 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Emilano goed in het rechthoekmodel staan.

 

11. Graaf Kelly 528003 2011 10194 Stb KWPN

Graaf Kelly KWPN (V. Manno KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 160 cm. Hij is geboren op 4 april 2011 en gefokt door L.U. Rovers uit Daarle, dat in het noordwesten van Twente ligt.
Graaf Kelly is een voldoende ontwikkelde tuigtypische hengst, die even meer persoon zou moeten zijn.
De moeder van de hengst is de donkerbruine stermerrie Wiskelly KWPN (2003, V. Patijn KWPN). Zij is een 163 cm grote, voldoende ontwikkelde merrie met ras. In stap gaat ze achter enigszins wijd. In draf heeft ze een goede oprichting en wordt het voorbeen met voldoende actie weggezet. De merrie toont een goed gebruik van het achterbeen.
De tweede moeder is de vosmerrie Kelly keur sport KWPN (1992, V. Fabricius KWPN), die in 1998 en 1999 tijdens de nationale merriekeuring van het KWPN nationaal kampioen was bij de keur- en elitemerries. Ze is een succesvol concourstuigpaard en heeft 494 winstpunten behaald. In 1997 en 2001 is ze op de Nationale Tuigpaarden Dag uitgeroepen tot Topsportmerrie van het Jaar.
Gerekend over de eerste acht generaties van zijn pedigree voert Graaf Kelly 21,9 % Hackney-bloed. In de genoemde acht generaties komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) vijftien keer voor. Oregon draagt voor 18 % bij aan de bloedopbouw van Graaf Kelly.

Graaf Kelly is door Robbie en Chantal van Dijk uit Odiliapeel voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2014 in ’s-Hertogenbosch. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

Bij het in 2014 in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek blijkt Graaf Kelly eerlijk en betrouwbaar, maar enigszins sensibel te zijn. Hij beschikt over snelle reflexen. Hij is zeer werkwillig en heeft er nog moeite mee zijn looplust te doseren. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op en heeft hij veel knie-actie. Hij zet het voorbeen voldoende ruim weg. De buiging en onderbrenging van het achterbeen is ruim voldoende tot goed. Graaf Kelly heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.
De jury heeft het front van de hengst en het algemene beeld als tuigpaard gewaardeerd met een 8,5. Voor de houding, de actie van het voorbeen en de looplust is een acht gegeven en voor de overige onderdelen een 7,5.

Aan het in 2014 gehouden verrichtingsonderzoek hebben zeven tuigpaardhengsten deelgenomen. Drie van hen hebben aan de eindbeoordeling deelgenomen.
De zesjarige Dylano KWPN (2008, V. Plain’s Liberator NHS) behaalde de hoogste cijfers. In volgorde van puntenaantal kwam Graaf Kelly op de derde plaats.

Op basis van het onderzoekresultaat is Graaf Kelly goedgekeurd voor de KWPN-fokkerij en ingeschreven in het stamboek. Aangegeven is dat de stamboekleiding verwacht dat de hengst ras en actievolle bewegingen aan zijn nakomelingen zal doorgeven. De voorkeur wordt gegeven om de hengst te paren met merries die maat en formaat hebben.

In september 2014 is Graaf Kelly verkocht naar de Cumberland Mountain Equine in Michigan, Verenigde Staten.
Het KWPN heeft één hengstveulen van hem geregistreerd.

 

12. Idol KWPN 528003201300207 Stb

Idol KWPN (V. Manno KWPN) is een schimmel hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 14 maart 2013 en is gefokt door P. de Groot uit Leerdam, dat in de Vijfheerenlanden in de provincie Zuid Holland ligt.
Idol is een langgelijnde hengst. Zijn hoofd en hoofd/halsverbinding zijn nogal grof. De hals is lang en staat er goed op. Zijn schouder, rug, lendenen en croupe zijn goed. Zijn voorbeen is goed gesteld maar iets hol. Het achterbeen is iets sabelbenig
De moeder van Idol is de schimmel merrie Boukje keur KWPN (2006, V. Plain’s Liberator NHS). Zij is een beknopte merrie, Ze heeft een sprekend hoofd en een voldoende lange hals. De schouder is voldoende van lengte en ligging. Het voorbeen zou meer lengte mogen hebben. De kootstand is steil en de koten zijn kort. In draf heeft Boukje voldoende actie en afdruk.
Tweede moeder van Idol is de schimmel Voukje KWPN (2002, V. Fortissimo).
De afstamming van Idol is zeer divers, met inbreng van Oregon-, Baronet- , L’Invasion- en Hackney bloed. De hengst Oregon Sgldt komt in de eerste acht generaties van de afstamming elf keer voor.

Idol is op de KWPN hengstenkeuring 2016 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo deel te nemen.
In het onderzoek is vastgesteld dat Idol soms meer inzet zou moeten tonen. Zijn stap is krachtig en ruim. Voor de showwagen toont hij veel knieactie. Zijn gebruik van het achterbeen in ruim voldoende. Hij heeft ruim voldoende tot veel aanleg aanleg als tuigpaard.
Zijn verrichtingen zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het gebruik van het voorbeen, een 8 voor het front, een 7,5 voor het zweefmoment, voor de looplust en voor het algemene beeld als tuigpaard. Voorts zijn er zevens gegeven voor zijn houding en voor het gebruik van het achterbeen.
Na afloop van het onderzoek is Idol ingeschreven in het stamboek.

In augustus 2017 zijn dertien door het KWPN aangewezen veulens van Idol door het KWPN beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat het een uniforme collectie tuigtypische veulens was, die ruim voldoende ontwikkeld zijn. De veulens staan ruim voldoende in het rechthoekmodel en zijn wisselend wat betreft ras en uitstraling. Het voorbeen toont in draf een goede knieactie, en wordt met voldoende ruimte weggezet. Het achterbeen wordt matig tot voldoende gebogen en onder het lichaam gebracht en zou krachtiger moeten zijn. De veulens zetten de hals er in draf goed tot zeer goed op en komen goed terug in het front, maar zouden er meer in moeten klimmen.

Op basis van het afstammelingenonderzoek heeft het KWPN opgemerkt dat de veulens van Idol positief opvallen met hun front en actie in het voorbeen. De merries die met Idol worden gepaard dienen over een sterke bovenlijn en een voldoende krachtig achterbeengebruik te beschikken.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN 85 hengstveulens en 101 merrieveulens geregistreerd. Zeven dochters zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek en vijf daarvan hebben het sterpredicaat behaald.

Van de zonen is Magnifiek KWPN (2017, MV. Atleet KWPN) in 2020 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Aangegeven is dat Magnifiek een goed ontwikkelde, tuigtypische hengst is die goed in het rechthoekmodel staat en over voldoende jeugd en uitstraling beschikt. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte en de hoofd-halsverbinding zou iets lichter mogen zijn. De hals is goed van vorm, bespiering en lengte en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld en zeer goed van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en aangesloten. De croupe is ruim voldoende van ligging, lengte en bespiering. De broekspier loopt ruim voldoende door. Het voorbeen is van terzijde gezien licht onderstandig gesteld. Het achterbeen is gebogen. De koten zijn ruim voldoende van lengte en enigszins steil gesteld. Het fundament is royaal ontwikkeld en goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en kwaliteit met goede verzenen.
Magnifiek heeft in het najaar van 2020 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van drie weken. Daarover heeft het KWPN gerapporteerd dat Magnifiek een eerlijke, betrouwbare, zeer tuigtypische hengst is die over veel natuurlijke aanleg beschikt. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken,  laat zich goed rijden en is gedreven. De stap is actief, correct en krachtig en goed van ruimte. Voor de showwagen heeft de hengst een zeer aansprekend front, zet hij de hals er goed tot zeer goed op en heeft hij een goede tot zeer goede lichaamshouding en veel lichaamsgebruik. Magnifiek heeft zeer veel knie-actie en schoudervrijheid. Het achterbeen wordt ruim voldoende tot goed gebogen, maar zou krachtiger en verder ondergebracht moeten worden. De draf heeft veel tot zeer veel zweefmoment. Magnifiek heeft veel tot zeer veel looplust. De hengst heeft als tuigpaard veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een goed gevoel.
Zijn prestaties zijn gewaardeerd met 8,5 punten voor de lichaamshouding, het zweefmoment, de looplust en het algehele beeld als tuigpaard. Voor de actie van het voorbeen heeft hij 9,0 punten ontvangen, voor het gebruik van het achterbeen 7,5 punten en voor de bewerkbaarheid en instelling 8,0 punten. \Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Magnifiek goedgekeurd en opgenomen in het stamboek. Het KWPN verwacht dat Magnifiek het front, de inzet en het voorbeengebruik alsmede de paslengte kan verbeteren. De toe te voeren merries dienen over kwaliteit en een sterk achterbeengebruik te beschikken. Fokkers dienen rekening te houden met de vrij hoge verwantschap van de hengst. Zijn prestaties in de fokkerij moeten worden afgewacht.
In 2022 heeft Magnifiek in Exloo de Oregon Trofee gewonnen door zijn vader Idol te verslaan. De Oregon Trofee wordt normaliter tijdens  de KWPN-hengstenkeuring verreden, maar omdat in 2022 in verband met de Covid-pandemie bij de hengstenkeuring geen publiek was toegestaan is de wedstrijd verreden in Exloo.

In 2019 heeft Idol in de tuigpaardensport met rijder Mark de Groot diverse successen behaald in de kleine limietklasse. Door de coronapandemie zijn er tot medio september in 2020 nauwelijks tuigpaardwedstrijden gehouden.  Idol heeft in 2019 103 plaatsingspunten behaald

Back To Top