skip to Main Content

1994 (Contender Holst x Burggraaf Holst)

 

 

Samenvatting

Montender is een donkerbruine hengst die in 1994 is geboren. Zijn vader is de Holsteinse stempelhengst Contender, die is geboren uit een paring van de hengst Calypso II Holst met een merrie van Ramiro Z Holst.
Montenders moeder is de preferente merrie Jesprit KWPN sport (1991, V. Burggraaf Holst, MV. Le Mexico SF). De afstamming van Montender is een koppeling van bewezen Holsteins- en Frans springbloed.

Montender is in 1998 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

Hij is van juni 2001 tot mei 2009 met veel succes door Marco Kutscher (GER) in de internationale springsport uitgebracht. De combinatie heeft in 2003 het Kampioenschap van Duitsland gewonnen.
Tijdens de Olympische Spelen 2004 in Athene heeft de combinatie in de landenwedstrijd twee foutloze omlopen afgelegd waarmee is bijgedragen aan de gouden medaille die Duitsland in de landenwedstrijd won. Individueel behaalden Kutscher en Montender de bronzen medaille.
In 2005 is de combinatie in San Patrignano zowel individueel als met het Duitse team
Europees kampioen geworden.
Door de jaren heen zijn met het Duitse team diverse landenwedstrijden gewonnen, waaronder twee keer de landenwedstrijd tijdens het CHIO Aken.
Montender heeft een winsom van circa € 580.000.

In 2005 hebben het Hannoveraanse-, het Oldenburgse-, het Holsteinse- en het Selle Français stamboek Montender goedgekeurd. In juni 2006 heeft het KWPN Montender erkend op basis van zijn prestaties in de internationale springsport.

Door de verschillende stamboekorganisaties zijn samen circa 600 veulens van Montender geregistreerd. Vier dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en negentien zonen zijn goedgekeurd als fokhengst.

Van de zonen heeft Monte Bellini Westf (2002) tot dusver met 109 als fokmerrie ingeschreven dochters, 23 goedgekeurde zonen en 65 internationale springpaarden de meeste invloed. Andere zonen die zich goed lijken te ontwikkelen zijn de niet meer actieve Messenger Hann (2007) en Farzack des Abbayes SF (2015).

In de sport hebben Monte Bellini Westf (2002, ruiter Philipp Weishaupt (GER), winsom € 376.000) en Tokyo du Soleil SF (2007, ruiter Luca Marzani (ITA), winsom € 375.000) zich onderscheiden.
Van de nakomelingen van Montender’s zonen springt de merrie Toveks Mary Lou Westf (2006, V. Montendro I Westf) er uit. De merrie is van 2016 – 2021 uitgebracht door Henrik von Eckermann (SWE) en heeft eind 2021 een winsom van € 1.657.851.

Montender is op 25 november 2018 op 24-jarige leeftijd in Frankrijk overleden.

 

 

Voorkomen en afstamming

 

Montender 528003199408481 KWPN is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is op 18 mei 1994 geboren en is gefokt door Johnny Visschedijk uit De Lutte, dat tussen Oldenzaal en de Nederlands-Duitse grens in de provincie Overijssel ligt.

Gerekend over acht generaties heeft Montender een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 35,9 % Holsteins bloed en 12,5 % Holsteins bloed,

 

 

Vader

De vader van Montender is de donkerbruine hengst Contender Holst. Hij is op 17 februari 1984 op het in de Oostzee gelegen eiland Fehmarn geboren en heeft een stokmaat van 170 cm.

Contender’s vader is de donkerbruine hengst Calypso II Holst (V. Cor de la Bryère SF), die in 1974 is geboren uit de merrie Gofine Holst (1970, V. Ramiro Z Holst).

Contender was een hengst met fantastisch mooie lijnen en veel charme. Hij had een goed exterieur en een goede balans en regelmaat in zijn bewegingen, waarbij zijn stap ruimer had mogen zijn. Zoals op basis van zijn afstamming mocht worden verwacht had hij een zeer goede aanleg als springpaard.

Hij is in november 1986 in Neumünster door het Holsteinse stamboek goedgekeurd en uitgeroepen tot reserve kampioen van de keuring. Tegelijkertijd heeft het Rijnlandse stamboek hem erkend.

In juli 1987 heeft het Oldenburgse stamboek Contender erkend en in het najaar van 1987 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, dat hij van de 45 deelnemende hengsten als hoogst gewaardeerde hengst beëindigde.

Na het onderzoek heeft het Hannoveraanse stamboek Contender goedgekeurd en later hebben het Selle Français stamboek en het KWPN hem erkend.

Contender is in januari 2014 overleden. Hij heeft meer dan 1400 fokmerries en bijna 200 goedgekeurde hengsten achtergelaten.

 

 

Moeder

 

De moeder van Montender is de donkerbruine merrie Jesprit KWPN preferent sport (1991, V. Burggraaf Holst). Zij is ook de moeder van de hengsten My Cabellero DSP (2011, V. Mylord Carthago SF) en Zenit DSP (2012, V.  Zirocco Blue VDL).
My Cabellero is goedgekeurd door de samenwerkende Zuidduitse stamboeken en Zenit door het Brandenburgse stamboek.

Tweede moeder van Montender is de donkere vos Esprit KWPN prestatie (1986, V.  Le Mexico SF). Zij is ook de moeder van de hengst König KWPN (1992, V. Burggraaf Holst), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

De afstamming van Montender is een combinatie van bewezen Holsteins- en Frans springbloed gekoppeld aan een merrielijn met oud Oldenburgs- en oud Gronings bloed waar in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw de volbloed Nicolas xx en de hengst Rutbeek aan zijn toegevoegd. Rutbeek is als een zoon van Lucky Boy xx in 1978 goedgekeurd door het KWPN, maar toen uit bloedonderzoek bleek dat de hengst niet van Lucky Boy kon afstammen, is Rutbeek uit de fokkerij genomen.

 

 

Fokkerij- en sportcarrière

 

 

Montender is in 1997 op de KWPN-hengstenkeuring gepresenteerd, maar is destijds niet goedgekeurd. Wel is het sterpredicaat aan hem toegekend.
In december 1998 is de hengst goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek.

In november 2004 is Montender opnieuw gepresenteerd in de eerste bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring. Daarbij is Montender doorverwezen naar de derde bezichtiging op voorwaarde dat een aantal nakomelingen van hem zouden worden getoond. Montender is echter niet in de derde bezichtiging gepresenteerd.

In januari en februari 2005 hebben het Hannoveraanse-, het Oldenburgse- en het Holsteinse stamboek Montender goedgekeurd. In december 2005 is Montender goedgekeurd door het Selle Français stamboek.

Montender is in 2000 door Frank Kutscher (GER) in Duitsland in gestandaardiseerde springproeven uitgebracht. Vanaf juni 2001 heeft Marco Kutscher (GER) de hengst in internationale wedstrijden uitgebracht. In 2002 zijn wedstrijden in Neumünster en Lastrup-Hamstrup gewonnen.

In 2003 zijn het Kampioenschap van Duitsland in Gera en wedstrijden in Münster, Kiel en Verona plus het klassement om de zgn. Riders tour in Mühlen gewonnen. Met het Duitse team is de landenwedstrijd tijdens het CSIO in Barcelona gewonnen. Bovendien is een tweede plaats behaald in een wedstrijd tijdens het CHIO in Aken.

In 2004 is de Grand Prix van Frontera gewonnen en zijn met het Duitse team de landenwedstrijden tijdens de CHIO’s in La Baule en Aken gewonnen. Tijdens de Olympische Spelen in Athene heeft de combinatie in de landenwedstrijd twee foutloze omlopen afgelegd waarmee het Duitse team de gouden medaille won in de landenwedstrijd. Individueel wonnen Kutscher en Montender de bronzen medaille.

In 2005 is een wedstrijd in Verden gewonnen en is de combinatie in San Patrignano zowel individueel als met het Duitse team Europees kampioen geworden.

In 2006 zijn met het Duitse team de landenwedstrijden tijdens de CSIO’s van Luzern en Barcelona gewonnen.

In 2007 is in Aken en Gera gewonnen en in 2008 is opnieuw met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO Aken gewonnen.

In 2009  is Montender voor het laatst uitgekomen, waarbij hij vanaf medio mei tot oktober door Henrik von Eckermann (SWE) is uitgebracht. Grote successen zijn toen niet meer geboekt.

Montender heeft in zijn leven circa € 580.000 gewonnen.

In juni 2006 heeft het KWPN Montender erkend op basis van zijn prestaties in de internationale springsport. Het KWPN heeft daarover verklaard dat Montender onder Marco Kutscher overtuigde op de Olympische Spelen 2004 in Athene. Door deze resultaten stond Montender in 2005 op de 5e plaats in de WBFSH ranking. Als jong paard wist Montender al te overtuigen door opvallend te presteren in wedstrijden voor 4- en 5-jarige springpaarden. Na zijn internationale doorbraak werden hoge klasseringen gehaald in wereldbekerwedstrijden, landenwedstrijden en Grote Prijzen.

In 2013 is Montendro naar de Haras du Bois Margot in Le Pin in het Franse departement Calvados gegaan. Daar is hij op 25 november 2018 op 24-jarige leeftijd aan ouderdomsverschijnselen overleden.

 

 

Nakomelingen

 

Het KWPN heeft van Montender 71 hengstveulens en 56 merrieveulens geregistreerd. Van de dochters zijn er zeven als fokmerrie opgenomen in het KWPN-stamboek. Daarvan is één merrie tot keurmerrie bevorderd en vier zijn stermerrie geworden.

In Duitsland zijn tien dochters van Montender als fokmerrie opgenomen in een stamboek, waarvan één het predicaat staatspremiemerrie heeft behaald.
Het Zangersheide stamboek heeft 24 nakomelingen van Montender geregistreerd; het BWP elf en het SBS drie. Het Anglo-Europese stamboek heeft tien nakomelingen geregistreerd waaronder zeven goedgekeurde hengsten.
In de jaren 2006 – 2021 zijn in Frankrijk 959 merries geïnsemineerd met sperma van Montender en daaruit zijn tot eind december 2021 370 veulens geregistreerd.

Vier dochters van Montender zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Gitania van ’t Eigenlo BWP, 2006, donkerbruin, MV. Heartbreaker KWPN, is de moeder van de hengst O ‘Neill van ’t Eigenlo BWP, ook wel bekend als Minute Man (2014, V. Vigo d’Arsouilles BWP), die is goedgekeurd door het BWP;

My Lady Westf, 2007, donkerbruin, MV. Cento Holst, is de moeder van de hengsten Coromont Westf (2015, V.  Cornet Obolensky BWP) en een nog anonieme Westfaalse hengst (2018, V. Cornet Obolensky BWP).  Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.

Belle Star DKS Oldbg, 2010, donkerbruin, MV. Concorde KWPN, is de moeder van de hengst Belgrade DKS Oldbg (2018, V. Darco BWP), die is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek en

Filante de Riverland SF, 2018, vos, MV. Bayard d’Elle SF, is de moeder van de hengst Impulsif de Riverland SF (2018, V. Untouchable M KWPN), die is goedgekeurd door het Selle Français stamboek.

 

Goedgekeurde zonen

 

Van de zonen van Montender zijn Sontender KWPN (1999), Monte Bellini Westf (2002), Montendro I Westf (2002), Back Gammon KWPN (2006), Bontender KWPN (2006), Burgs Roses KWPN (2006), My Tender Z Zang (2006), Calife KWPN (2007), Messenger Hann (2007), Tokyo du Soleil SF (2007), Montendro II Westf (2008), Monte Cain Oldbg (2008), My Tender Westf (2008), Meru AWÖ (2009), Moncorofin Holst (2012), Montrose V & V Z Zang (2012), Mr. Jones d’Ive Z Zang (2013), Jaccobantos KWPN (2014) en Farzack des Abbayes SF (2015) goedgekeurd voor de fokkerij.

De cursief vermelde hengsten hebben nog weinig of geen invloed op de fokkerij gehad. Zij worden hieronder kort aangeduid. De overige hengsten worden daarna in aparte hoofdstukken besproken.

 

 

Hengsten met weinig of geen invloed op de fokkerij

 

De hengst Sontender KWPN (MV. Jasper KWPN) is goedgekeurd door het Anglo- Europese stamboek, dat echter geen nakomelingen van hem heeft geregistreerd.
Het KWPN heeft drie nakomelingen van hem in Register B geregistreerd en ook het Westfaalse stamboek heeft drie nakomelingen geregistreerd. In Duitsland zijn twee wedstrijdpaarden van hem geregistreerd.

De hengst Bontender KWPN (MV. Jacorde KWPN) is in 2009 door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen, maar heeft dat niet gedaan. Wel heeft hij in oktober 2009 in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Hij behaalde 7,78 (7,73) punten voor de dressuur, 8,60 (7,94) punten voor het springen en 8,24 (7,97) punten voor de totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 27 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.
In oktober 2010 is Bontender in Vechta door het Oldenburgse stamboek goedgekeurd, maar hij is niet veel gebruikt voor de fokkerij. Tot eind 2017 zijn in Duitsland geen fokmerries of wedstrijdpaarden van hem geregistreerd. Het KWPN heeft in 2010 één merrieveulen van hem geregistreerd
In 2012 is Jodie Ward (GBR) met hem in internationale springconcoursen voor jonge paarden gestart en vervolgens is hij tot juni 2015 uitgebracht door Bart Bles (NED). In de tweede helft van 2015 en in 2016 is Bontender internationaal niet uitgebracht. In 2017 is eerst Roberto Turchetto (ITA) en daarna Giulio Marzoli (ITA) met hem uitgekomen. Bontender heeft een winsom van € 1.150.

De hengst Burgs Roses KWPN (MV. Riverman KWPN) is goedgekeurd geweest door het Anglo-Europese stamboek, dat in 1919 drie nakomelingen van de hengst heeft geregistreerd.
Burgs Roses is in de jaren 2016 – 2018 door Dimitri Jorand (FRA) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2017 is een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Le Mans. In 2021 is de hengst zonder veel succes door Jeanne Lacroix (FRA) uitgebracht. Burgs Roses heeft een winsom van € 8.808.

De hengst My Tender Z Zang (MV. Carthago Holst) is goedgekeurd door het Anglo- Europese stamboek, dat echter geen nakomelingen van hem heeft geregistreerd. Het Zangersheide stamboek heeft zeven nakomelingen van My Tender Z geregistreerd en het SBS één.

De hengst Calife KWPN (MV. Indoctro Holst) is goedgekeurd door het Spaanse stamboek voor niet-inheemse rassen (CDE). Van de hengst zijn twee nakomelingen bekend.

De hengst Tokyo du Soleil SF (MV. Papillon Rouge) is goedgekeurd door het Italiaanse SI-Unire stamboek, dat in 2019 en 2020 in totaal vier nakomelingen van de hengst heeft geregistreerd. De hengst is een succesvol internationaal springpaard (zie verderop in de tekst).

De hengst Montendro II Westf (MV. Polydor Westf) is in april 2011 in Lentföhrden goedgekeurd door het ZfdP. Hij heeft in het najaar van 2011 in Münster-Handorf deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij is gewaardeerd met 6,60 (7,67) punten voor de dressuur, 7,98 (7,66) punten voor het springen en 7,39 (7,80) punten voor de totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 19 hengsten die aan de test hebben deelgenomen. Uit de meer gedetailleerde cijfers blijkt dat Montendro II een tien heeft gekregen voor zijn karakter. De hengst is tot 2014 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar van hem nog geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd. Montendro is gecastreerd en is in de jaren 2016 – 2021 onder de naam Conveni’s Montendro door Alexandra Blasek (GER) in internationale 1.25 – 1.30 m springconcoursen uitgebracht. De combinatie won in 2017 een wedstrijd in Nörten-Hardenberg en heeft in 2020 en 2021 tweede plaatsen behaald in Damme-Neuenwalde en Herzlake. Eind 2021 heeft Conveni’s Montender een winsom van €  3.874.

De hengst My Tender Westf (MV. Grannus Hann) is in november 2010 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Ook het Anglo-Europese stamboek heeft My Tender goedgekeurd. Hij is alleen in 2011 actief geweest in de fokkerij.
Van hem zijn zeven nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard en één dochter is als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek.

De hengst Meru AWÖ (MV. Chacco-Blue Meckl) is goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek. Van hem zijn enkele nakomelingen geregistreerd.

De hengst Moncorofin Holst (MV. Corofino I Holst) is goedgekeurd door het Anglo- Europese stamboek en door het ZfdP. Hij heeft in het voorjaar van 2015 in Schlieckau deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen, waar hij 7,04 (7,40) punten voor de dressuur behaalde, 7,78 (7,65) punten voor het springen en 7,45 (7,59) punten voor zijn totale prestatie.
Het AES heeft geen nakomelingen van Moncorofin geregistreerd en in Duitsland zijn geen wedstrijdpaarden of fokmerries van hem geregistreerd.

De hengsten Montrose V & V Z Zang (MV. Heartbreaker KWPN), Mr. Jones d’Ive Z Zang (MV. Indoctro Holst) en Jaccobantos KWPN (MV. Radisson KWPN) zijn alle drie goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, dat echter van geen van deze hengsten een nakomeling heeft geregistreerd.

 


Nakomelingen in de sport

 

De Duitse Hippische Sportbond heeft 97 nakomelingen van Montender geregistreerd als wedstrijdpaard. Tot eind 2021 hebben die samen € 637.075 gewonnen.
De Franse organisatie FFE Compet heeft 276 nakomelingen van Montender geregistreerd.

Succesvolle nakomelingen van Montender zijn:

Monte Bellini Westf, goedgekeurde hengst, 2002, donkerbruin, MV. Ramiro Z Holst, fokker Marlies Holtgräve uit Nottuln, is door Marco Kutscher (GER) in 2007 in Warendorf uitgebracht in het Bundeschampionat voor vijfjarige paarden en won daar alle wedstrijden en het kampioenschap. In 2008 heeft Philipp Weishaupt de hengst in het Bundeschampionat uitgebracht en daarbij het kampioenschap voor zesjarigen gewonnen. In 2009 is Weishaupt voor het eerst met Monte Bellini in internationale wedstrijden gestart. In 2010 is een wedstrijd in Leipzig gewonnen. In 2011 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Rio de Janeiro (€ 130.000) en in april 2012 is tijdens de World Cup finale in ‘s-Hertogenbosch de tweede kwalificatie-wedstrijd gewonnen en is in de eindstand van de finale de vierde plaats bereikt.
In juni 2012 is met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO in Rotterdam gewonnen. In 2013 is de Grand Prix van Rotterdam gewonnen en zijn met het Duitse team de landenwedstrijden van de CSIO’s in Rotterdam en Falsterbo gewonnen. Monte Bellini heeft een winsom van € 376.547.

Messenger Hann, goedgekeurde hengst, 2007, bruin, MV. Baloubet du Rouet SF, fokker Bruna de Paolis uit Thedinghausen, is in 2013 door Florian Meyer zu Hartum (GER) in internationale wedstrijden uitgebracht.In het voorjaar van 2015 heeft Philip Rüping (GER) de hengst drie maanden gereden en daarbij een wedstrijd in Redefin gewonnen. In 2016 is Daisuke Fukushima (JPN) met de hengst uitgekomen en hij heeft ook een wedstrijd in Redefin gewonnen. In 2017 is Rüping opnieuw met Messenger gestart. De combinatie is tweede geworden in de Grand Prix van Wiesbaden en heeft een wedstrijd gewonnen in Oldenburg. In 2018 en 2019 is Messenger uitgebracht door Quentin Judge (USA). De combinatie is derde geworden in een wedstrijd in Calgary Spruce Meadows. Messenger heeft een winsom van € 70.000.

Tokyo du Soleil SF, hengst, 2007, bruin, MV. Papillon Rouge SF, fokker Marianne Eichenberger uit Cossaye, is in 2015 door Luca Marzani (ITA) in internationale springwedstrijden uitgebracht. In 2015 is een tweede plaats behaald in de Grand Prix van Verona en is een andere wedstrijd in Verona gewonnen. In 2016 is een wedstrijd in Rabat gewonnen en is met het Italiaanse team de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd tijdens het CSIO Budapest. In 2017 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Arezzo en is met het Italiaanse team de landenwedstrijd tijdens het CSIO St. Gallen gewonnen en zijn in de landenwedstrijden in Rotterdam en Falsterbo de derde en vierde plaats behaald. Eind 2017 is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Vermezzo. Met het Italiaanse team is in mei 2018 de landenwedstrijd tijdens het CSIO Rome gewonnen en is bij de finale van de Nations Cup in Barcelona de tweede plaats behaald. In 2019 is de Grand Prix van Montefalco gewonnen.
In 2020 en 2021 is Mike Kawai (JPN) met de hengst uitgekomen met een negende plaats als beste prestatie.
Eind 2021 heeft Tokyo du Soleil een winsom van circa € 375.471.

Mylord Cornet Oldbg, merrie, 2010, donkerbruin, MV. Cornet Obolensky BWP, fokker Bennie Wezenberg uit IJsselmuiden, is in 2015 en 2016 door Jule Lind (GER) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Van oktober 2017 tot december 2019 is Harley Brown (AUS) met de merrie uitgekomen. In 2018 is de vierde plaats behaald in de Grand Prix van San Juan de Capistrano CA en de derde plaats in de World Cup wedstrijd in Las Vegas. In 2020 is Mylord Cornet niet in internationale wedstrijden uitgebracht en in 2021 is Misti Casar (USA) met de merrie gestart. De combinatie is derde geworden in de World Cup wedstrijd in Sacramento CA. Eind 2021 heeft Mylord Cornet een winsom van € 75.070.

 

Indexen en genetisch profiel

 

Montender heeft bij het KWPN een springindex van 122 met een betrouwbaarheid van 84 %. In Frankrijk heeft Montender een springindex van 116 met een betrouwbaarheid van 95 % en in Duitsland is een springindex van 140 met een betrouwbaarheid van 90 % gepubliceerd.

Uit het door het KWPN gepubliceerde genetisch profiel van Montender komt naar voren dat zijn nakomelingen vaak brede hoeven en lage verzenen hebben. De galop is meestal ruim. Bij het vrij springen valt de extreem goede voorbeentechniek van de nakomelingen op.

 

 

Goedgekeurde zonen met invloed op de fokkerij


1.  Monte Bellini  DE 441410931102  Westf

 

Monte Bellini Westf  (V. Montender KWPN) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is geboren op 24 april 2002 en is gefokt door Marlies Holtgräve uit Nottuln, dat tussen Coesfeld en Münster in Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Monte Bellini is de bruine merrie Ramira Westf (1980, V. Ramiro Z Holst). Zij is ook de moeder van de hengst Conte Bellini Westf (2003, V. Cornet Obolensky BWP), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek, de samenwerkende Zuidduitse stamboeken en het Zweedse stamboek.
Tweede moeder is de bruine Woldona Hann (1975, V. Wendekreis Hann).
De hengst Ramiro Z Holst (1965, V. Raimond Holst) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Monte Bellini en heeft een inbreng van 31,25 % in de erfelijke aanleg van Monte Bellini.
Gerekend over acht generaties heeft Monte Bellini een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 30,5 % Holsteins bloed en 18,0 % Hannoveraans bloed.

Monte Bellini is eind 2004 en begin 2005 goedgekeurd door het Westfaalse-, Saksen-Thüringse-, Saksische-, Brandenburgse- en Beierse stamboek. In maart 2005 heeft Monte Bellini in Radegast deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. De hengst behaalde 7,63 punten voor de dressuur, 8,76 punten voor het springen en 8,24 punten voor de totale testprestatie. In de zomer van 2005 heeft Monte Bellini in Radegast deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Daar heeft hij 112,19 punten (3e plaats) voor de dressuur, 126,67 punten (2e plaats) voor het springen en 120,18 punten (2e plaats) voor de totale prestatie behaald. Aan het onderzoek is deelgenomen door 14 hengsten.
In februari 2006 heeft het Hannoveraanse stamboek Monte Bellini goedgekeurd en in 2007 hebben het Oldenburg-International- en het Mecklenburgse stamboek de hengst erkend. Het Holsteinse stamboek heeft Monte Bellini in maart 2013 goedgekeurd. Hij is in 2022 nog beschikbaar voor de fokkerij.

Monte Bellini is door Marco Kutscher (GER) in 2007 in Warendorf uitgebracht in het Bundeschampionat voor vijfjarige paarden en won daar alle wedstrijden en het kampioenschap. In 2008 heeft Philipp Weishaupt de hengst in het Bundeschampionat uitgebracht en daarbij het kampioenschap voor zesjarigen gewonnen. In 2009 is Weishaupt voor het eerst met Monte Bellini in internationale wedstrijden gestart. In 2010 is een wedstrijd in Leipzig gewonnen. In 2011 is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Rio de Janeiro (€ 130.000) en in april 2012 is tijdens de World Cup finale in ‘s-Hertogenbosch de tweede kwalificatiewedstrijd gewonnen en n de eindstand van de finale is de vierde plaats ingenomen. In juni 2012 is met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO in Rotterdam gewonnen. In 2013 is de Grand Prix van Rotterdam gewonnen en zijn met het Duitse team de landenwedstrijden van de CSIO’s in Rotterdam en Falsterbo gewonnen.  Monte Bellini heeft een winsom van € 376.547.

Van Monte Bellini zijn 109 dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en daarvan zijn 27 dochters staatspremiemerrie geworden.

Van Monte Bellini zijn 23 zonen goedgekeurd voor de fokkerij:
Montario DSP (2006), Monte Bellino DSP (2006), Montelini DSP (2006), Mr. Bellini DSP (2007), Contact Famos Hann (2009), Copyright Hann (2009), Count Bellini DSP (2009), Moltovalenco ZfdP (2009), Mont Blanc DSP (2009), Montendro DSP (2009), C-Mocca d’Or Hann (2010), Katmandu L BWP (2010), Menelik Hann (2010), Milvano Westf (2010), Mochito DSP (2010), Monte Fidelity SWB (2010), Monti Obolensky Oldbg (2010), My Way Hann (2010), Conte Rico Hann (2011), Matcho B DSP (2012). Messenger VF CWHBA (2013), Monte Kahlo OS (2016) en Montegal DB Rhein (2016).

De cursief vermelde hengsten hebben (nog) weinig of geen invloed op de fokkerij gehad. Zij worden hieronder kort aangeduid. De overige hengsten worden daarna in aparte hoofdstukken besproken.

De hengst Mr. Bellini DSP (MV. Schampain Holst) is in januari 2010 goedgekeurd door het Beierse-, Brandenburgse-, Baden-Württembergse- en Zuidduitse stamboek. Hij heeft in maart 2011 in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen waarbij hij 8,05 (7,36) punten voor de dressuur, 9,30 (7,84) punten voor het springen en 8,48 (7,67) punten voor zijn totale prestatie heeft behaald. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 27 hengsten die aan de test hebben deelgenomen. Mr. Bellini is enkele jaren beschikbaar geweest voor de fokkerij en is daarna gecastreerd. Van de hengst zijn geen dochters als fokmerrie opgenomen in een stamboek. Wel zijn zes nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd.

De hengst Contact Famos Hann (MV. Graf Top I Hann) is in oktober 2011 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in november 2012 in  Neustadt/Dosse deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waarbij hij 6,71 (7,64) punten voor de dressuur, 7,80 (7,98) punten voor het springen en 7,44 (7,91) punten voor de totale prestatie heeft gekregen. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 35 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.
Contact Famos is alleen in 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn twee wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Copyright Hann (MV. Espri Hann) is in december 2011 goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Brandenburgse stamboek. Hij heeft in december 2012 in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 7,54 (7,64) punten voor de dressuur, 8,08 (7,61) punten voor het springen en 8,06 (7,83) punten voor de totale prestatie heeft gekregen. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 41 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.  Copyright is tot en met 2013 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Tot eind 2021 zijn zeven dochters van hem als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en daarvan zijn er drie staatspremiemerrie geworden. Dertien nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard en tot eind 2021 hebben die samen € 5.120 gewonnen.

De hengst Count Bellini Hann (MV. Mont du Cantal x) is in oktober 2011 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in het najaar van 2012 in Radegast deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen en behaalde daar 7,53 (7,88) punten voor de dressuur, 8,11 (8,19) punten voor het springen en 7,80 (8,01) punten voor zijn totale presteren. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 17 hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
In 2014 heeft ook het Brandenburgse stamboek Count Bellini goedgekeurd, maar hij is na 2014 niet meer beschikbaar gesteld voor de fokkerij.
Van de hengst zijn geen fokmerries ingeschreven in een stamboek en is één nakomeling van hem als wedstrijdpaard geregistreerd.

De hengst Moltovalenco ZfdP (MV. Nariston Oldbg) is in april 2012 goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek. De hengst is op jonge leeftijd dodelijk verongelukt en heeft geen fokmerries of wedstrijdpaarden achtergelaten.

De hengst Montendro DSP (MV. Carismo Hann) is goedgekeurd geweest door het Anglo- Europese stamboek, maar dat heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd. De hengst is in april 2017 door Sabrina Berger (GER) in internationale springconcoursen uitgebracht. Vanaf oktober 2017 is Andreas Kreuzer (GER) met hem gestart en in mei 2018 is David Will (GER) twee keer met Montendro uitgekomen. In de jaren 2019 – 2021 is Klara Bostam Edin (SWE) zonder veel succes met de hengst gestart. Montendro heeft eind 2021 een winsom van € 12.860

De hengst Katmandu L BWP (MV. As di Villagana Hann) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek, maar dat heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd.

De hengst Menelik Hann (MV. Stakkato Hann) is in oktober 2012 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar voor zover bekend is de hengst in Europa niet actief geweest in de fokkerij. In 2015 is hij verkocht aan de Pomponio Ranch van Signe Ostby in San Gregorio CA, dat circa 40 km ten zuiden van San Francisco in de Verenigde Staten ligt. In 2018 en 2019 heeft Carl Cook (USA) de hengst in internationale springwedstrijden uitgebracht. In Sacramento CA zijn een eerste en een tweede plaats behaald.

De hengst Milvano Westf (MV. Polydor Westf) is in november 3023 in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse stamboek. Hij heeft in het najaar van 2013 in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen, maar heeft het onderzoek voortijdig beëindigd. Milvano is daarna gecastreerd.

De hengst Mochito DSP (MV. Asti Spumante Oldbg) heeft in de zomer van 2014 in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde 7,65 (7,26) punten voor de dressuur, 8,26 (7,87) punten voor het springen en 8,05 (7,67) punten voor de totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 20 hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen. De hengst is in december 2014 goedgekeurd door het ZfdP en in februari 2016 door het Beierse stamboek. Van Mochito zijn drie nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd.
De hengst is in 2017 en 2018 door Sophie Grieger (GER) uitgebracht in internationale samengestelde wedstrijden (CIC*) en heeft er daarvan twee gewonnen. Muchito heeft een winsom van € 2.350.

De hengst Monte Fidelity SWB (MV. Montreal VDL KWPN) is in 2013 goedgekeurd door het Zweedse stamboek. Hij heeft in het najaar van 2014 in Schlieckau deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen en behaalde daar 6,76 (7,27) punten voor de dressuur, 7,86 (7,58) punten voor het springen en 7,39 (7,58) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 40 hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.
In maart 2015 is de hengst goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek.
Monte Fidelity is in 2015 in Zweden ingezet voor de fokkerij. Het Zweedse stamboek heeft in 2016 vijf nakomelingen van hem geregistreerd.
Onder de naam CCStud’s Fidelity is de hengst  in 2017 en 2018 door Kevin Staut (FRA), Frederic Bouvard (FRA) en Mathis Burnouf (FRA) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Bouvard heeft met de hengst een tweede plaats behaald tijdens het CSI Bonheiden. In 2019 en 2020 is Julie Carlberg (SWE) met de hengst gestart, waarbij in 2019 een vierde plaats is behaald in een wedstrijd in Drammen. CCStud’s Fidelity heeft een winsom van circa € 2.100.

De hengst Monti Obolensky Oldbg (MV. Cornet Obolensky BWP) is in november 2012 goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek en in februari 2013 door het Rijnlandse stamboek. Eind 2013 heeft de hengst in Redefin deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij gewaardeerd is met 6,79 (7,32) punten voor de dressuur,  9,13 (7,69) punten voor het springen en 7,98 (7,60) punten voor de totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 25 hengsten die aan de test hebben deelgenomen. In februari 2014 heeft ook het Hannoveraanse stamboek Monti Obolensky goedgekeurd.
Monti Obolensky is alleen in 2014 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn vier dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek, waarbij één dochter het predicaat staatspremiemerrie heeft ontvangen.  Dertien nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard.
Zijn zoon Maverik Zang (2018, MV. Guidam SF) is in 2020 goedgekeurd door het Mecklenburgse- en het Brandenburgse stamboek en in 2021 door het Hannoveraanse stamboek. Het Oldenburg-International stamboek heeft Maverik Z erkend. In mei 2021 heeft Maverik Z in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van veertien dagen waarbij hij 7,68 punten voor de dressuur heeft behaald, 8,80 punten voor het springen en 8,20 punten voor zijn totale prestatie. Hij heeft daarmee de vierde plaats van de 24 deelnemende hengsten behaald.
Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.
Monti Obolensky is in 2016 en 2017 door Alberto Zorzi (ITA) en Roberto Previtali (ITA) in internationale springconcousen uitgebracht. De hengst heeft € 350 gewonnen.

De hengst My Way Hann (MV. Forrester Oldbg) heeft in de herfst van 2013 in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde 7,11 (7,46) punten voor de dressuur, 7,84 (7,65) punten voor het springen en 7,62 (7,64) punten voor zijn totale verrichting. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 37 hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen. My Way is in januari 2016 goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek.
My Way is tot en met 2018 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar van de hengst zijn geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.
In 2015 is My Way door Christian Jansen (DEN) uitgebracht in het wereldkampioenschap voor 5-jarige springpaarden in Lanaken en in 2016 heeft Jennifer Pedersen (DEN) de hengst in internationale springwedstrijden voor jonge paarden uitgebracht. De combinatie won twee wedstrijden in Oliva-Valencia.
In 2017 is de hengst achtereenvolgens uitgebracht door Mikkel Laursen (DEN), Brittany Albrecq (USA) en vanaf april door Cristoph Lanske (GER). Van februari 2018 tot april 2020 is Marc Bettinger (GER) met My Way gestart. De combinatie won in 2018 een wedstrijd in Royan en twee in Samorin. In 2020 zijn een derde en een vierde plaats behaald in Vejer de la Frontera.
My Way heeft een winsom van € 15.731.

De hengst Conte Rico Hann (MV. Rio Branco Hann) is in augustus 2015 in Rusland goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is in 2017 door Eduard Yusupov (RUS) in internationale springwedstrijden uitgebracht.
Voor zover bekend zijn van de hengst geen fokmerries of wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Macho B DSP (MV. Landrebell Oldbg) is goedgekeurd door het Anglo- Europese stamboek, maar dat heeft geen nakomelingen van hem geregistreerd.
Macho B is in 2021 door Maximilian Lill (GER) in internationale springconcoursen uitgebracht, waarbij een 13e plaats de beste prestatie is.

De hengst Monte Kahlo OS (MV. Le Cou Cou Oldbg) is in januari 2019 in München-Riem goedgekeurd door de Zuidduitse stamboeken. In september 2019 heeft hij in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een aanlegtest van veertien dagen. Daarbij heeft hij 7,91 (7,63) punten gescoord voor de dressuur, 9,00 (8,33) punten voor het springen en 8,45 (8,09) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de zestien hengsten die de test hebben afgewerkt. Monte Kahlo is in de test als tweede geëindigd.
In december 2019 heeft het Oldenburg-International stamboek Monte Kahlo erkend.
In maart heeft hij in Verden deelgenomen aan een driedaagse sporttest, waarvoor hij een waardering van 8,72 punten heeft ontvangen. Van de zestien aan de test deelnemende hengsten is hij tweede geworden. Meteen na de test heeft het Hannoveraanse stamboek hem goedgekeurd. Zijn prestaties in de fokkerij moeten worden afgewacht.

De hengst Montegal DB Rhein (MV. Gonzo Go Oldbg) is goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. Zijn fokkerijprestaties moeten worden afgewacht.

De Duitse Hippische Sportbond heeft 330 nakomelingen van Monte Bellini geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot eind 2021 samen een winsom van
€ 560.503. Volgens gegevens van Horsetelex Results zijn sinds november 2014 65 nakomelingen van Monte Bellini in internationale wedstrijden uitgebracht.

De meest succesvolle nakomeling van Monte Bellini is:
Mila OS, merrie, 2012, schimmel, MV. Linton Holst, fokker stoeterij Lewitz.
De merrie is van juni 2018 tot april 2019 door Tadahiro Hayashi (JPN) in internationale springwedstrijden uitgebracht. Vanaf mei 2019 is Ludger Beerbaum (GER) met de merrie gestart. In 2020 is de vierde plaats behaald in een World Cup wedstrijd in Riyadh en de zesde plaats in de Grand Prix van Aken.
In 2021 is een wedstrijd in Londen gewonnen en bij de finale van de Global Champions League in Praag is individueel de achtste plaats behaald en met het team Berlin Eagles de derde in de teamklassering (€ 200.000).
Eind 2021 heeft Mila een winsom van € 266.463.

Monte Bellini heeft in Duitsland een dressuurindex van 61 met een betrouwbaarheid van 81 % en een springindex van 129 met een betrouwbaarheid van 96 %.

 

 

1.1.  Montario  DSP DE 437000120306

 

De hengst Montario DSP (V. Monte Bellini Westf) is een bruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 2006 geboren en is gefokt door Reinhard Kitze uit Kötzschau, dat vijftien km ten westen van Leipzig in het zuiden van Saksen-Anhalt ligt.
De moeder van Montario is de vos staatspremiemerrie Oboe SA (1990, V. Orkan SA) en tweede moeder is de vos Fantasia SA (1986, V. Falke SA).
Gerekend over acht generaties heeft Montario een afstamming met 28,9 % Hannoveraans bloed, 23,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 15,6 % Holsteins bloed en 11,7 % Trakehner bloed.

Montario is in februari 2010 goedgekeurd door het Brandenburgse- en het Saksen-Thüringse stamboek. In de zomer van 2009 heeft hij in Radegast deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde daarin 112,13 punten (8e plaats) voor de dressuur, 126,06 punten (1e plaats) voor het springen en 117,96 punten (5e plaats) voor de totale verrichting. Aan het onderzoek is deelgenomen door 24 hengsten. Montario is tot 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van Montario zijn twee fokmerries opgenomen in een stamboek. Ook zijn vijftien nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 2.266.

Montario is in de jaren 2014 – 2016 door Tino Bode (GER) uitgebracht in 1.30 m springwedstrijden. In 2019 is Mientje Meyer – Roschau (GER) met de hengst gestart in B springconcoursen. Montario heeft een winsom van € 7.981.

 

 

1.2.   Monte Bellino   DE 481810174706  DSP

 

Monte Bellino DSP (V. Monte Bellini Westf) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 2006 geboren en is gefokt door Georg Weber uit Pähl, dat circa 20 km ten zuidwesten van Starnberg in Beieren ligt.
De moeder van Monte Bellino is de merrie Diandra Lady Bavar (1994, V. Ravallo Hann) en tweede moeder is Dimona Lady Bavar (1990, V. L’Ombre Holst).
De hengst Ramiro Z Holst (1965, V. Raimond Holst) komt zowel aan vaders- als aan moederskant voor in de afstamming van Monte Bellino en heeft een inbreng van 18,75 % in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Monte Bellino een afstamming met 35,2 % Hannoveraans bloed, 28,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 26,6 % Holsteins bloed.

Monte Bellino is in november 2009 in München-Riem goedgekeurd en geprimeerd door het Beierse stamboek en de Zuidduitse stamboeken. In oktober 2009 heeft hij in München-Riem deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 7,84 (7,87) punten voor de dressuur, 8,84 (8,33) punten voor het springen en 8,52 (8,18) punten voor zijn totale verrichting scoorde. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 18 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.
In de herfst van 2012 heeft Monte Bellino in Marbach deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Daarbij behaalde hij 8,06 (7,71) punten voor de dressuur,  8,39 (7,85) punten voor het springen en 8,14 (7,76) punten voor de totale verrichting. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 17 hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.

Monte Bellino is in 2022 nog beschikbaar voor de fokkerij. Tot en met 2021 zijn tien dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek. Eén dochter heeft het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.
Zijn zoon Monte Mio DSP (2014, MV. Wolkenstürmer SCSL) is in oktober 2016 goedgekeurd door het Rijnland-Palts-Saar stamboek en is alleen in 2017 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Voor zover bekend zijn geen nakomelingen van de hengst geregistreerd.

De Duitse Hippische Sportbond heeft tot eind 2021 25 nakomelingen van Monte Bellino geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot dat tijdstip samen € 10.673 gewonnen.

Monte Bellino heeft een dressuurindex van 116 met een betrouwbaarheid van 76 % en een springindex van 113 met een betrouwbaarheid van 72 %.

 

1.3.  Montelini  DE 487000023606  DSP

 

Montelini DSP (V. Monte Bellini Westf) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren in 2006 en is gefokt door Lothar Blume uit Pegau, dat 20 km ten zuiden van Leipzig in Saksen ligt.
De moeder van Montelini is de donkerbruine Oblenska xx (1997, V. Law Society xx) en tweede moeder is Ojos Bravos xx (1982, V. Authi xx).
Gerekend over acht generaties heeft Montelini een afstamming met 68,0 % Engels- en Arabisch volbloed en 15,6 % Holsteins bloed.

Montelini is in november 2008 goedgekeurd door de stamboeken Berlijn-Brandenburg, Brandenburg-Anhalt, Saksen, Saksen-Anhalt en Saksen-Thüringen, In januari 2009 heeft het Mecklenburgse stamboek de hengst erkend.
Montelini heeft in november 2009 in Radegast deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 7,60 (7,55) punten scoorde voor de dressuur,  8,74 (8,11) punten voor het springen en 8,36 (7,96) punten voor de totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde waarderingen vermeld van de 17 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.
In de zomer van 2010 heeft Montelini in Radegast deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde daarin 105,42 punten voor de dressuur, 114,97 punten voor het springen en 109,94 punten voor zijn totale verrichting.
Montelini is tot 2012 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Hij is in de jaren 2010 – 2012 is hij tot op M-niveau in de springsport uitgebracht.
In 2013 is Montelini verkocht aan Roman Abramovich, o.a. eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea, in Engeland. Daar heeft het Anglo-Europese stamboek de hengst goedgekeurd.
Het AES heeft in de jaren 2015 en 2016 in totaal vier nakomelingen van hem geregistreerd.

Van Montelini zijn zes dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek en zijn 20 nakomelingen in Duitsland geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot eind 2021 samen €  5,388 gewonnen.

Montelini heeft eind 2021 een springindex van 110 met een betrouwbaarheid van 72 %.

 

1.4.  Mont Blanc DSP  DE 456370116509

 

Mont Blanc DSP (V. Monte Bellini Westf) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is in 2009 geboren en is gefokt door Karl-Ernst Jung uit Kalbe-Engersen, dat circa 50 km ten noorden van Maagdenburg in het noorden van Saksen-Anhalt ligt.
De moeder van Mont Blanc is de bruine merrie Aida SA (2001, V. Askari Holst) en tweede moeder is de donkere vos For Ever SA (1995, V. For Pleasure Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Mont Blanc een afstamming met 28,9 % Holsteins bloed, 28,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 16,4 % Hannoveraans bloed en 12,5 % Selle Français bloed.

Mont Blanc is in februari 2013 goedgekeurd door het Brandenburgse stamboek. Ook het Baden-Württembergse- en het Saksen-Thüringse stamboek hebben Mont Blanc toegelaten tot hun fokkerij. In de nazomer van 2012 heeft de hengst in Radegast deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Hij behaalde 7,66 (7,88) punten voor de dressuur, 8,15 (8,19) punten voor het springen en 7,79 (8,01) punten voor zijn totale verrichting. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenwaarderingen vermeld van de 17 hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.

Mont Blanc is door het Saksische Landgestüt Moritzburg (bij Dresden) beschikbaar gesteld voor de fokkerij. In februari 2021 is hij als laatste hengst van het in 2019 opgeheven Saksische Landgestüt Moritzburg door de deelstaat Saksen via een veiling verkocht. De nieuwe eigenaar van Mont Blanc is degene die ook het Landgestüt van de deelstaat Saksen heeft gekocht. Of Mont Blanc in 2022 nog beschikbaar is voor de fokkerij is eind januari 2022 niet bekend.

Tot eind 2021 zijn zes dochters van Mont Blanc als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek, waarbij één dochter staatspremiemerrie is geworden.
Vijftien nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 368.

Eind 2021 heeft Mont Blanc een springindex van 120 met een betrouwbaarheid van 71 %.

 

1.5.  C-Mocca d’Or Hann DE 431310304110

 

C-Mocca d’Or Hann (V. Monte Bellini Westf) is een bruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 2010 geboren en is gefokt door Jörn Döscher uit Cuxhaven, dat in het noorden van Nedersaksen ligt.
De moeder van C-Mocca d’Or is de bruine staatspremiemerrie Silvia Hann (2005, V. Silvio I Oldbg). Zij is ook de moeder van de hengsten Diaro Gin Hann (2014, V. Diacontinus Hann), Visano Hann (2017, V. Van Gogh KWPN) en zijn nog anonieme broer (2018). Diaro Gin is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Zangersheide stamboek en Visano en zijn broer zijn goedgekeurd door het Hannoveranse stamboek.
Tweede moeder van C-Mocca d’Or is de vos staatspremiemerrie Esprina Hann (1996, V. Espri Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Frisantos Hann (2014, V. Franziskus Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft C-Mocca d’Or een afstamming met 40,6 % Hannoveraans bloed, 32,0 % Engels- en Arabisch volbloed en 17,2 % Holsteins bloed.

C-Mocca d’Or Hann is eind 2012 goedgekeurd en geprimeerd door het Hannoveraanse- en het Mecklenburgse stamboek. Hij heeft in de herfst van 2013 in Redefin deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 6,50 (7,32) punten voor de dressuur, 8,18 (7,69) punten voor het springen en 7,39 (7,60) voor zijn totale prestatie heeft gekregen. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 25 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.
C-Mocca d’Or is tot 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Negen dochters van de hengst zijn als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek en aan vier dochters is het predicaat staatspremiemerrie toegekend.
Tot eind 2021 zijn negentien nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 1.784 gewonnen.

Eind 2021 heeft C-Mocca d’Or een dressuurindex van 85 met een betrouwbaarheid van 71 % en een springindex van 110 met een betrouwbaarheid van 73 %.

 

 

1.6.  Messenger VF CSHA AB-CANAPPR4418-13 S

 

Messenger VF CSHA (V. Monte Bellini Westf) is een vos hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is geboren op 16 mei 2013 en is gefokt door Ellicia Katherine Edgar van de Valleyfield Farm in Stony Plain, dat circa 25 km ten westen van Edmonton in Alberta in Canada ligt.
De moeder van Messenger VF is de vos merrie Nec Plus Ultra M-G C Leuze SBS (1997, V. Darco BWP)

Volgens een KWPN-rapport is zij een voldoende ontwikkelde merrie, die goed in het rechthoeksmodel staat en een neerwaartse romprichting heeft. De hals is goed van lengte, vorm en bespiering. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is wat steil gelegen. De rug is wat week, waarbij de lendenen voldoende zijn aangesloten. De croupe is voldoende lang en licht hellend. Stand voorbeen is correct, zowel van voor als terzijde. Het achterbeen is recht gesteld. De koten zijn correct gesteld en de hoeven zijn correct en goed ontwikkeld. Het fundament is passend.
De stap is correcte en voldoende van ruimte. De draf is voldoende ruim, maar zou wat krachtiger kunnen zijn.

Tweede moeder van Messenger VT  is de vos Fissa de Leuze SBS (1989, V. Nicias III SF). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Best of Nec M-G C Leuze SBS (2007, V. Indoctro Holst) en Beau Mec M-G C Leuze SBS (2007, V. Argentinus Hann), die beide zijn goedgekeurd door het SBS.

Gerekend over acht generaties heeft Messenger VF een afstamming met 40,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 18,75 %Holsteins bles, 18,75 % Hannoveraans bloed en 10,9 % Selle Français bloed.

Messenger is in juni 2021 door Ethen Ahearne (IRL) in de internationale springsport uitgebracht. Daarna is Kevn Gallagher (IRL) de hengst vanaf oktober 2021 gereden. De combinatie is in augustus 2022 in Dublin achtste geworden in een 1.60 m wedstrijd.

Conform informatie uit de KWPN-hengstendatabase is Messenger VF als jong paard gelicenced bij KWPN-NA en heeft daar aan alle voorwaarden gedaan. In Canada en de Verenigde Staten zijn ook een tiental nakomelingen beoordeeld. De nakomelingen zijn doorgaans goed ontwikkeld en zouden iets meer bloed kunnen uitstralen in het model, ze staan goed in het rechthoeksmodel, met een wat neerwaartse romprichting. De hals is goed van lengte en bespiering, en doorgaans is de schoft goed ontwikkeld, waarbij de bovenlijn iets sterker mag zijn. De croupe is doorgaans goed van lengte en ligging. Het fundament is correct gesteld. De stap en draf zijn voldoende ruim, maar zouden iets meer souplesse moeten hebben. De galop is doorgaans actief, met voldoende ruimte en balans.

Het KWPN heeft Messenger VF goedgekeurd voor de fokkerij mits een kort karakter- en stalgedragsonderzoek met goed gevolg zou worden afgerond.

Het KWPN heeft Messenger VF beschreven als een goed ontwikkelde hengst die goed in het rechthoekmodel staat en een neerwaartse romprichting heeft. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een voldoende lichte hoofd hals verbinding. De hals is horizontaal van vorm en goed van lengte en voldoende van bespiering.  De schouder is ruim voldoende van lengte en steil van ligging. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en arm bespierd. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en ruim voldoende aangesloten. De croupe is voldoende van lengte, goed van ligging en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien een fractie hol gesteld van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is steil gesteld. De koten voor zijn correct gesteld en achter iets week gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en ruim voldoende van kwaliteit. De verzenen zijn goed ontwikkeld.

Messenger VF heeft van 15 tot en met 21 november 2022 in Ermelo een vijfdaagse karakter- en stalgedrag onderzoek afgewerkt, waarbij geen bijzonderheden zijn vastgesteld.
Volgens het KWPN kan Messenger VF met name vermogen, instelling en achterhand techniek toevoegen aan de populatie. Wel dienen de merries over voldoende bloed te beschikken en niet te neerwaarts gebouwd te zijn.

 


2.   Montendro I DE 441410354402  Westf

 

Montendro I Westf (V. Montender KWPN) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 178 (!) cm. Hij is in 2002 geboren en is gefokt door Franz Herking uit Gronau, dat op enkele kilometers afstand van Enschede in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt.
Montendro I is een broer van de door het ZfdP goedgekeurde hengst Montendro II Westf (2008), die nauwelijks invloed op de fokkerij heeft gehad.

De moeder van beide hengsten is de bruine merrie Provence Westf (1997, V. Polydor Westf) en tweede moeder is de vos Fiorina Westf (1988, V. Frühlingsball Westf).
Gerekend over acht generaties heeft Montendro I een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed, 20,3 % Hannoveraans bloed en 18,0 % Holsteins bloed.

Montendro I is in november 2004 goedgekeurd door het Westfaalse stamboek terwijl ook het Beierse stamboek hem heeft goedgekeurd. De hengst is tot 2009 actief geweest in de fokkerij.

In de jaren 2011 – 2017 is Montendro I door Ciren Bianba (CHN) uitgebracht in de internationale springsport. In 2016 heeft de combinatie twee wedstrijden, waaronder een World Cup kwalificatiewedstrijd, in Beijing Chaoyang Park gewonnen. Ook in 2017 is in Chaoyang Park een wedstrijd gewonnen. Montendro I heeft een winsom van € 55.375.

Van Montendro zijn 21 dochters als fokmerrie opgenomen in een Duits stamboek. Eén van hen is staatspremiemerrie geworden.

De Duitse Hippische Sportbond (FN) heeft 70 nakomelingen van Montendro I geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot eind 2021 samen € 219.693 gewonnen. Hierbij moet worden opgemerkt dat de FN voor de winsommen statistiek alleen de resultaten meetelt van wedstrijden die in Duitsland zijn gehouden plus de resultaten die Duitse ruiters behalen in wedstrijden die buiten Duitsland zijn gehouden. Vele van onderstaande resultaten van de Zweed  Henrik von Eckermann zijn door de FN daarom niet meegenomen.

Horsetelex Results registreert sinds oktober 2014 de resultaten van alle internationale dressuur-, spring- en eventingwedstrijden. Volgens die administratie zijn negen nakomelingen van Montendro I uitgebracht in internationale wedstrijden.
Zij hebben tot eind 2021 samen € 1.669.869 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling van Montendro I is:
Toveks Mary Lou Westf, merrie, 2006, bruin, MV. Portland L Westf, fokker Hubert Nienhaus uit Gronau.
De merrie is in 2016 door Karl Schneider (GER) uitgebracht. De combinatie heeft op een concours in Eschweiler twee keer een tweede plaats behaalde. Vanaf augustus 2016 is Henrik von Eckermann (SWE) de merrie gaan rijden. De combinatie won in 2016 een wedstrijd in Mariënheem en in februari 2017 een wedstrijd in Göteborg. Bij de finale van de World Cup in Omaha NE heeft de combinatie de derde wedstrijd  gewonnen en is in de eindstand de derde plaats behaald. In augustus 2017 is een wedstrijd in Londen gewonnen en is bij de Europese kampioenschappen in Göteborg met het Zweedse team de tweede plaats in de landenwedstrijd behaald. Individueel is de combinatie daar 21e geworden. In september 2017 is bij de finale van de Longines Nations Cup competitie in Barcelona met het Zweedse team de vijfde plaats behaald. In oktober, november en december 2017 zijn tweede plaatsen behaald in World Cup wedstrijden in Helsinki, Lyon en Mechelen en in de Grand Prix van Genève (€ 212.650).
In 2018 is een World Cup wedstrijd in Göteborg gewonnen en is bij de finale van de Longines World Cup in Parijs de derde plaats in de eindstand behaald.
In augustus 2018 zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Dinard en Valence. Bij de World Equestrian Games in Tryon NC is met het Zweedse team de zilveren medaille in de landenwedstrijd gewonnen. Het jaar is afgesloten met een vijfde plaats in Lyon en een vierde in Genève.
In 2019 zijn overwinningen behaald in de World Cup wedstrijd in Amsterdam en de Grand Prix’s van ’s-Hertogenbosch (€ 297.000) en Windsor (€ 125.000). Bij de Europese Kampioenschappen in Rotterdam is de zesde plaats behaald.
Met het Zweedse team zijn de landenwedstrijd in Windsor, Rome en Aken gewonnen
Toveks Mary Lou heeft een winsom van € 1.657.851.

 

 

3.  Back Gammon  528003200603226 Stb KWPN

 

Back Gammon KWPN (V. Montender KWPN) is een zwarte hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 19 april 2006 en is gefokt door L. Meulenberg uit Guttecoven, dat net ten westen van Sittard in de provincie Limburg ligt.
De moeder van Back Gammon is de donkerbruine merrie Paloma KWPN elite (1997, V. Heartbreaker KWPN). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Kobe R KWPN (2015, V. Zirocco Blue VSL SF), die door het Mecklenburgse stamboek is goedgekeurd.
Volgens een rapportage van het KWPN is Paloma een voldoende tot goed ontwikkelde, goed rijtypische merrie die voldoende in het rechthoeksmodel staat. Haar hoofd is sprekend. De nek is voldoende lang en licht. De hals is voldoende lang, horizontaal en matig bespierd. De schoft is goed ontwikkeld en lang. De schouder is lang en steil. De rug is iets gezonken. De lendenen zijn breed en goed bespierd. De croupe is voldoende hellend en voldoende lang. Het voor- en achterbeen zijn correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en stand. De hoeven zijn breed en iets laag in de verzenen. Het fundament is hard, droog en goed ontwikkeld. De stap is voldoende ruim, zuiver en actief. De draf heeft voldoende souplesse en wordt getoond met matig tot voldoende schoudervrijheid en een goed gebruik van het achterbeen. De galop is ruim, lichtvoetig en heeft veel afdruk.

Tweede moeder van Back Gammon is de bruine Kyra KWPN elite preferent prestatie (1992, V. Ekstein KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Vincenzo KWPN (2002, V. Numero Uno KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.
Gerekend over acht generaties heeft Back Gammon een afstamming met 39,1 % Engels- en Arabisch volbloed,  26,6 % Holsteins bloed, 16,4 % Nederlandse bloed en 11,7 % Selle Français bloed.

Back Gammon is gepresenteerd op de KWPN hengstenkeuring in december 2008 in Ermelo, maar toen niet aangewezen voor de tweede bezichtiging. In augustus 2009 is hij via de herkansing onder het zadel alsnog aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Back Gammon omschreven als een goed ontwikkelde hengst die ruim voldoende in het springpaardenmodel staat. Zijn hoofd is lang en voldoende sprekend. De nek is kort. De hals is voldoende van lengte, komt diep uit de borst en mist bespiering in de bovenlijn. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is voldoende van lengte en steil. De rug is ruim voldoende van lengte en licht gezonken. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is ruim voldoende van lengte en hellend. Het voorbeen is goed van lengte en linksvoor hol. Het achterbeen is correct gesteld, een fractie lang. De koten zijn lang. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn voldoende van vorm en ontwikkeling.

In de herfst van 2009 heeft Back Gammon in Stegeren deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 60 dagen. In het door het KWPN gepubliceerde rapport
wordt gemeld dat Back Gammon een eerlijke, iets sensibele en betrouwbare hengst is. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende tot goed bewerken en hij heeft een goede mond. De stap en draf zijn ruim voldoende van ruimte. De galop is ruim voldoende tot goed van ruimte en ruim voldoende gedragen. In de beweging moet de hengst het achterbeen krachtiger onderbrengen. Back Gammon springt met goede re­flexen en een goede voorbeentechniek, maar moet de sprong achter beter afmaken. De hengst lijkt voorzichtig en toont veel vermogen. Als springpaard heeft Back Gammon veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Zijn verrichtingen tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met een 6,5 voor de stap, een zes voor de draf, een 7,5 voor de galop en ook een 7,5 voor de houding en balans. Voor de springtechniek is een zeven gegeven en voor de rijdbaarheid en de instelling een 7,5. De reflexen, het vermogen en de aanleg als springpaard zijn gewaardeerd met een acht. Met de genoemde cijfers is Back Gammon als vijfde geëindigd van de zeven hengsten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN de hengst goedgekeurd voor de fokkerij. Aangegeven is dat verwacht wordt dat Back Gammon de reflexen en het vermogen in de springpaardenfokkerij kan verbeteren. De te bedienen merries moeten wel krachtige bewegingen hebben.

In juni 2011 is Back Gammon wegens koliek geopereerd en niet meer ontwaakt uit de narcose.

In augustus 2011 is een groep veulens van Backgammon door het KWPN beoordeeld. Volgens de KWPN-rapportage was het een uniforme collectie, ruim voldoende ontwikkelde veulens die voldoende in het springpaardenmodel staan met een neerwaartse romprichting. De stap, draf en galop zijn voldoende van ruimte. In beweging zouden de veulens van Backgammon meer balans en lichaamsgebruik moeten hebben.

Het KWPN heeft van Back `1Gammon 33 hengstveulens en 31 merrieveulens geregistreerd. Acht dochters zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek en daarvan hebben er vijf het sterpredicaat behaald.

Back Gammon heeft een springindex van 115 met een betrouwbaarheid van 76 %. Uit het door het KWPN gepubliceerde genetische profiel blijkt dat veel nakomelingen van Back Gammon  voor een Franse stand hebben. Bij het vrij springen hebben vrijwel alle nakomelingen een vlugge afzet en springen met goed gevouwen voorbenen.

 

4.   Messenger   DE 431310849507  Hann

 

Messenger Hann (V. Montender KWPN) is een bruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is op 3 april 2007 geboren en is gefokt door Bruna de Paolis uit Thedinghausen, dat tussen Bremen en Verden in Nedersaksen ligt.
De moeder van Messenger is de schimmel merrie Barbie Girl del Chirone Westf (2001, V. Baloubet du Rouet SF). Tweede moeder van Messenger is de schimmel Samsara Hann (1997, V. Spartan Hann). Zij is ook de moeder van de hengsten For Hero Hann (2001, V. For Pleasure Hann), Figaro C BWP (2005, V. Berlin Holst) en zijn broer Bolero de la Vie Z Zang (2006), Casco de la Vie Z Zang (2010, V. Cassini II Holst) en Scorpio de la Vie Z Zang (2012, V. Sandro Boy Oldbg).
For Hero is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en door het SBS; Figaro C door het BWP en het Zangersheide stamboek; Bolero de la Vie Z door het Australische Warmbloed Paardenstamboek; Casco de la Vie Z door het Zangersheide stamboek en Scorpio de la Vie Z door het BWP.

Gerekend over acht generaties heeft Messenger een afstamming met 33,6 % Engels- en Arabisch volbloed, 18,0 % Holsteins bloed, 17,2 % Selle Français bloed en 14,8 % Hannoveraans bloed.

Messenger is in januari 2010 goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en door het Oldenburg-International stamboek. Vanaf half november 2011 heeft hij in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waar hij 7,41 (7,63) punten voor de dressuur behaalde, 9,40 (7,85) punten voor het springen en 8,37 (7,82) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes is het gemiddelde puntenaantal vermeld van de 40 hengsten die aan de test hebben deelgenomen.
Uit de meer gedetailleerde cijfers blijkt dat Messenger zowel tijdens de training van de trainingsleider als tijdens het afsluitende examen van de jury een tien heeft gekregen voor zijn aanleg als springpaard.

In april 2012 heeft het Hannoveraanse stamboek Messenger goedgekeurd. Ook het Beierse-, het Mecklenburgse,- het Rijnlandse-, Westfaalse-, Zuidduitse- en Finse stamboek hebben Messenger toegelaten tot hun fokkerijen.

Messenger is tot en met 2017 beschikbaar geweest voor de fokkerij en is daarna verkocht aan de Double H Farm van Hunter Harrison in Wellington FL in de Verenigde Staten. In 2022 is nog diepvriessperma van Messenger beschikbaar.

Messenger is in 2013 door Florian Meyer zu Hartum (GER) in internationale wedstrijden uitgebracht. In 2014 is Messenger in Warendorf tweede geworden bij het Bundeschampionat voor zevenjarige springpaarden.
In het voorjaar van 2015 heeft Philip Rüping (GER) de hengst drie maanden gereden en daarbij een wedstrijd in Redefin gewonnen. In 2016 is Daisuke Fukushima (JPN) met de hengst uitgekomen en hij heeft ook een wedstrijd in Redefin gewonnen. In 2017 is Rüping opnieuw met Messenger uitgekomen. De combinatie is tweede geworden in de Grand Prix van Wiesbaden en heeft een wedstrijd gewonnen in Oldenburg.
In 2018 is Messenger uitgebracht door Quentin Judge (USA). De combinatie is derde geworden in een wedstrijd in Calgary Spruce Meadows.
In 2019 zijn geen aansprekende resultaten behaald.
Messenger heeft een winsom van € 70.700.

Tot eind 2021 zijn 83 dochters van Messenger als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek. Drie dochters zijn staatspremiemerrie geworden.

Messenger’s zonen Mesolut OS (2013), Mangoon Hann (2014), Messages Blue PS OS (2014) en Meganus PS OS (2016) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Mesolut PS OS (MV. Latus Holst) heeft in het najaar van 2016 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek voor springhengsten van 50 dagen. Daarbij heeft hij 8,89 punten behaald, waarmee hij derde is geworden van de 23 hengsten die het onderzoek volledig hebben afgewerkt. Uit de detailcijfers blijkt dat Mesolut voor zowel de bereidheid om te werken als voor het vermogen een waardering van 10,0 punten heeft ontvangen.
Na het onderzoek is Mesolut goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en erkend door het Oldenburg-International stamboek.
Mesolut is alleen in 2019 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

De hengst Mangoon Hann (MV. Contagio Holst) is in augustus 2018 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in september 2018 in Schlieckau meegedaan aan een aanlegtest van veertien dagen. Daarbij heeft hij 6,88 (7,71) punten voor de dressuur behaald, 8,55 (7,83) punten voor het springen en 7,80 (7,92) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 22 hengsten die de test hebben afgewerkt. Mangoon heeft de test als 15e afgesloten. In mei 2019 is Mangoon beoordeeld bij het afleggen van een springparcours in wedstrijdverband, waarbij hij is gewaardeerd met 8.30 punten. Mangoon is alleen in 2019 en 202 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

De hengst Messages Blue OS (MV. Chacco-Blue Meckl) is in november 2016 in  Redefin voor de fokkerij goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek. Hij is niet ingezet in de fokkerij en is in 2021 één keer uitgebracht in een L springwedstrijd.

De hengst Meganus PS OS (MV. Carthago Holst) is in september 2021 tijdens een extra keuring goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek. Zijn prestaties in de fokkerij moeten worden afgewacht.

De Duitse Hippische Sportbond heeft tot eind 2021 230 nakomelingen van Messenger geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 102.910 gewonnen.
Volgens gegevens van Horsetelex Results zijn tot eind 2021 93 nakomelingen van Messenger uitgebracht in internationale wedstrijden. Zij hebben daarin samen € 69.526 gewonnen.

 

 

5.  Monte Cain DE 441410152508 Oldbg

 

Monte Cain Oldbg (V. Montender KWPN) is een zwartbruine hengst met een stokmaat van 171 cm. Hij is op 26 maart 2008 geboren en is gefokt door Christoff Hellmann uit Ahaus, dat tussen Enschede en Coesfeld in Nedersaksen ligt.
De moeder van Monte Cain is de schimmel merrie Candela Oldbg (1995, V. Cantus Holst) en tweede moeder is de bruine Lappalie Westf (1990, V. Landadel Holst).
Gerekend over acht generaties heeft Monte Cain een afstamming met 35,9 % Engels- en Arabisch volbloed,  35,2 % Holsteins bloed en 13,3 % Hannoveraans bloed.

Monte Cain is in februari 2011 goedgekeurd door het Oldenburg-International stamboek. Hij heeft in de herfst van 2011 in Münster-Handorf deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen, waarbij hij 8,06 (7,67) punten voor de dressuur kreeg, 8,65 (7,66) punten voor het springen en 8,46 (7,80) punten voor zijn totale verrichting.
In februari 2012 heeft het Beierse stamboek Monte Cain goedgekeurd en in februari 2017 heeft ook het Hannoveraanse stamboek de hengst goedgekeurd. Ook het Baden-Württembergse- en het Brandenburgse stamboek hebben de hengst toegelaten tot hun fokkerijen.

In de jaren 2012 – 2015 is Monte Cain tot op S-niveau uitgebracht in de springsport. Hij heeft een winsom van € 1.394.

In december 2016 heeft het ZfdP Monte Cain’s zoon Magic Spirit OS (2014) goedgekeurd voor de fokkerij.  Hij heeft in april 2017 in Schlieckau deelgenomen aan een aanlegtest van veertien dagen, waarbij hij 6,83 (7,32) punten heeft behaald voor de dressuur, 7,68 (8,12) punten voor het springen en 7,35 (7,83) punten voor zijn totale prestatie. Tussen haakjes zijn de gemiddelde puntenaantallen vermeld van de 34 hengsten die de test hebben afgewerkt. Magic Spirit is in de test als 29e geëindigd. Magic Spirit is alleen in 2017 en 2018 beschikbaar geweest voor de fokkerij. In 2020 is de hengst uitgebracht in M-springwedstrijden.

Tot eind 2021 zijn achttien nakomelingen van Monte Cain als wedstrijdpaard geregistreerd. Zij hebben samen een winsom van € 9.051

 

 

6.  Farzack des Abbayes SF 25000115245768M

 

Farzack des Abbayes SF (V. Montender KWPN) is een bruine hengst die op 4 juni 2015 is geboren. Hij is gefokt door Jean-Yves Gardin uit La Chaise Baudouin, dat circa vijftien km ten noordoosten van Avranches in het Franse departement Manche ligt.
De moeder van de hengst is de bruine merrie Palme du Landey SF (2003, V. Flipper d’Elle SF) en tweede moeder is de vos Edelweis du Landey SF (1992, V. Socrate de Chivre SF).
Gerekend over acht generaties heeft Farzack des Abbayes een afstamming met 41,4 % Engels- en Arabisch volbloed, 34,4 % Selle Français bloed en 18,0 % Holsteins bloed.

Farzack des Abbayes heeft in september 2019 in Fontainebleau de finale van de Franse klassieke cyclus voor vierjarige springpaarden gewonnen en is aansluitend goedgekeurd door het Selle Français stamboek. Ook het Zangersheide stamboek heeft de hengst goedgekeurd,

In 2020 en 2021 zijn in Frankrijk 25 merries geïnsemineerd met zijn sperma en in 2021 zijn 10 veulens geregistreerd.
Het KWPN heeft in 2021 27 veulens van Farzack des Abbaues geregistreerd is Register A.

De fokkerijprestaties van Farzack des Abbayes moeten worden afgewacht.

In 2022 is de hengst voor de fokkerij beschikbaar bij stal Hendrix in Kessel.

 

Afgesloten op 31 januari 2022. Op 26 november 2022 is het hoofdstuk over Messenger VT  toegevoegd.

Back To Top