skip to Main Content

1997  (Kolonel JWPN x Renovo KWPN)

 

Samenvatting

 

Patijn is een bruine tuigpaardhengst die is geboren in mei 1997. Hij is gefokt door Henk van Til uit Haulerwijk. De stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de pedigree van Patijn vijf keer voor en levert 15,6 % van de bloedopbouw van Patijn. In 2000 heeft het KWPN Patijn aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Hij heeft dat onderzoek afgesloten met de hoogste waardering van de zes hengsten die aan dat onderzoek deelnamen en is na afloop opgenomen in het stamboek.

In 2001, 2004 en 2006 is Patijn nationaal kampioen aangespannen dekhengsten geworden en in 2002, 2004, 2005 en 2008 heeft hij de Oregon-trofee gewonnen, In 2008 is hij uitgeroepen tot Tuigpaard van het Jaar.

In het voorjaar van 2013 heeft het KWPN  Patijn, vanwege zijn voortreffelijke fokkerijprestaties preferent verklaard.

In april 2014 is Patijn verkocht naar de Verenigde Staten, waar hij in januari 2015 aan de complicaties van een koliekoperatie is overleden.

In Nederland zijn elf zonen van Patijn aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen en vijf daarvan zijn na afloop van het onderzoek opgenomen in het stamboek. Ook in de Verenigde Staten en in Duitsland  zijn zonen van Patijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Het KWPN heeft 721 nakomelingen van Patijn geregistreerd, waaronder vier elite merries, 22 keurmerries en 114 stermerries. Dertien dochters hebben het preferentschap behaald

 

 

Patijn 97.04374 Stb KWPN

 

Voorkomen en afstamming

 

Patijn KWPN (V. Kolonel KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 7 mei 1997 en is gefokt door Henk van Til uit Haulerwijk. Bij de geboorte heeft de hengst van zijn fokker de naam Pulonist gekregen en pas op driejarige leeftijd heeft het KWPN de naam Patijn aan de hengst toegewezen.

Patijn is een niet te grote hengst met veel ras en hardheid. Hij draaft met zeer veel tact en souplesse en met voldoende houding.

 

Vader

De vader van Patijn is de hengst Kolonel KWPN (1992). Hij is een zoon van de hengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole HSB) en van de merrie Cituna KWPN (1984, V. Unitas KWPN).  Van Kolonel zijn 124 nakomelingen geregistreerd. Drie dochters hebben het predicaat preferent verdiend.

Moeder

De moeder van Patijn is de vosmerrie Julony ster preferent KWPN (1991, V. Renovo KWPN). Zij is volgens de KWPN-rapportage een goed ontwikkelde, tuigtypische merrie met een goede ribdiepte en een stokmaat van 165 cm. De merrie heeft een sterke rug- en lendenenpartij en de croupe is goed gespierd en goed van vorm en ligging. De stap is voldoende ruim en actief. De draf is achter sterk, maar wel koehakkig. De merrie maakt front, maar zou vóór wat meer ruimte moeten hebben.

Van Til heeft Julony gekocht van Reinder Tel uit Leek toen ze drachtig was van het veulen dat zou uitgroeien tot Patijn. Van Til is daarom formeel wel de fokker van Patijn, maar de feitelijke partnerkeuze is gemaakt door Tel.

Julony heeft negen veulens gebracht, waaronder de merrie Tulony keur preferent KWPN (2000, V. Kolonel KWPN) van J. Castelijns uit Hapert, die op tuigpaardwedstrijden met haar rijder Peter Stevens 89 punten heeft behaald.

Een andere nakomeling van Julony is de ruin Zembla vb KWPN (2000, V. Manno KWPN) van Wim Theunissen uit Escharen, die als concourstuigpaard 193 plaatsingspunten heeft behaald.

Tweede moeder is de keur preferente vos Velony KWPN (1979, V. Indiaan KWPN). Velony’s moeder is Lony ster preferent KWPN (1970, V. Hoogheid Sgldt), die ook de grootmoeder is van de goedgekeurde hengst Ganges KWPN (1988, V. Renovo KWPN

Patijn is ingeteeld op de stempelhengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS), die zowel via de vader als via de moeder de grootvader van Patijn is. Patijn voert, gerekend over acht generaties, 37,5 % Hackney-bloed.

De stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de pedigree van Patijn vijf keer voor. Oregon levert 15,6 % van de bloedopbouw van Patijn.

 

Fokkerijcarrière 

Van Til heeft Patijn verkocht aan Peter Stevens en die heeft de hengst opgefokt. Op de Nationale Tuigpaarden Dag 1999 is Patijn bij de tweejarige tuigpaardhengsten op de achtste plaats gezet.

Op de eerste bezichtiging van de hengstenkeuring in Zwolle was Patijn nogal gespannen en dat uitte zich in een overactieve bewegingsvorm. Toch werd Patijn doorverwezen naar de tweede bezichtiging in ’s-Hertogenbosch en daar is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Stevens heeft Patijn daarop verkocht aan Drikus Vonk uit Lienden en Harmannus Boelens uit Bunne. Omdat Vonk bereid was in te gaan op Amerikaanse belangstelling voor Patijn, maar Boelens daar niet van wilde weten, heeft Boelens in augustus 2000 het deel van Vonk in Patijn overgenomen.

Tijdens het verrichtingsonderzoek voor tuigpaardhengsten 2000 dat in Ermelo is uitgevoerd laat Patijn zien dat hij zeer veel bereidheid heeft om te werken en dat hij zich goed laat rijden. Voor de showwagen heeft hij ruim voldoende tot veel houding. Hij zet de hals er goed op en rijst goed in de voorhand. Patijn heeft zeer veel actie in het voorbeen en het gebruik van het achterbeen is zeer goed met zeer veel buiging in het spronggewricht. Hij heeft veel tot zeer veel zweefmoment en zeer veel souplesse. Patijn heeft veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingen van Patijn in het onderzoek zijn gewaardeerd met achten voor de houding en het gebruik van het achterbeen, 8,5 voor het zweefmoment, de actie van het voorbeen en voor het algehele beeld als tuigpaard en een negen voor de looplust.

Aan de eindbeoordeling van het verrichtingsonderzoek 2000 is deelgenomen door zes tuigpaardhengsten. Patijn behaalde van die zes hengsten de hoogste beoordeling en is door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

Na het verrichtingsonderzoek is Patijn voor de fokkerij beschikbaar gesteld op de dekstations van Wim Cazemier in Marum en van de gebroeders Van Manen in Ede.

In totaal dekte hij in 2000 42 merries.
Van de daaruit voortgekomen veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaar heeft daar nog twee veulens van Patijn aan toegevoegd.
De getoonde nakomelingen vormden een uniforme collectie, matig tot voldoende ontwikkelde, goed bespierde, tuigtypische veulens. De stap heeft voldoende ruimte en souplesse en de draf heeft veel ruimte. Het gebruik van het voorbeen varieert van iets vlak tot veel knie-actie. De draf van de veulens heeft zeer veel souplesse en veel balans. De veulens kunnen goed schakelen en tonen doorgaans een goede houding.

Op basis van het afstammelingenonderzoek heeft het KWPN besloten Patijn te handhaven voor de fokkerij.

In januari 2005 heeft het KWPN de fokkerij van Patijn, aan de hand van de keuringsrapporten van zijn driejarige nakomelingen, geëvalueerd. Dat heeft ertoe geleid dat Patijn beschikbaar is gebleven voor de fokkerij.

In de jaren daarna is Patijn tot en met 2006 steeds voor de fokkerij beschikbaar geweest op het dekstation van Cazemier in Marum. Daarnaast is de hengst ook beschikbaar gesteld op de dekstations van Van der Maat in Houten (2001 en 2002), Van Bruggen in Vuren (2003), Wagenvoort in Vroomshoop (2003 en 2004) en Van Vliet in IJsselstein (2004 en 2005).

Vanaf 2007 heeft Patijn op het dekstation van Harm Jan Veenstra in Boijl gestaan en in 2012 is Veenstra mede-eigenaar van Patijn geworden.

In januari 2009 heeft het KWPN opnieuw een evaluatie van de fokkerijprestaties van Patijn uitgevoerd. Daarbij is vastgesteld dat Patijn al enkele jaren als tuigpaard presteert op het hoogste niveau en de achterliggende jaren is doorgebroken als vererver van sportpaarden. Ook wat fokkerijprestaties betreft heeft Patijn zich onderscheiden. Daarom is aan Patijn het keurpredicaat toegekend.

In het voorjaar van 2013 is Patijn vanwege zijn voortreffelijke fokkerijprestaties preferent verklaard.

In april 2014 is Patijn verkocht naar de Verenigde Staten, waar hij eigendom is geworden van Patijn Equine Center in New Haven, dat een voorstad is van Fort Wayne en ruim 200 km ten noorden van Indianapolis in de staat Indiana ligt.

Op 25 januari 2015 is Patijn aan de complicaties van een koliekoperatie overleden.

Het KWPN heeft 347 hengstveulens en 374 merrieveulens van Patijn geregistreerd.

Van de zonen zijn Waldemar KWPN (2003), Artiflex KWPN (2005), Atleet KWPN (2005), Fantijn KWPN (2010) en Hermanus KWPN goedgekeurd voor de fokkerij.

In de Verenigde Staten zijn ook enkele zonen van Patijn als licensend-hengst toegelaten tot de fokkerij, zoals de hengst Whiskei KWPN-NA (2003).

In Duitsland is de hengst Variatie vb KWPN (2002, MV. Manno KWPN) in 2005 door het Beierse stamboek goedgekeurd. Variatie is daar tot en met 2008 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zes andere zonen zijn wel aangewezen voor deelname aan het verrichtings-onderzoek, maar zijn om uiteenlopende redenen niet goedgekeurd voor de fokkerij. Dat betreft de hengsten Ufried vb KWPN (2001, MV. Heineke KWPN), Wervelwind vb KWPN (2003, MV. Larix KWPN), Armani vb KWPN (2005, MV. Milano KWPN), Grenadier vb KWPN (2011, MV. Lorton KWPN), Guderoos vb KWPN (2011, MV. Manno KWPN) en Gustaaf vb KWPN (2011, MV. Fabricius KWPN).

Tot eind 2019 zijn 180 dochters als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder 114 stermerries, 22 keurmerries en 4 elitemerries. Dertien merries zijn preferent geworden.

In 2020 heeft Patijn een sportindex van 160 met een betrouwbaarheid van 89 %.

Uit het genetisch profiel dat het KWPN publiceert blijkt voorts dat de nakomelingen van Patijn vaak een lichte hoofd-halsverbinding, een strak verloop van de rug, een hellend kruis en hard beenwerk hebben. Minder positief zijn de arm bespierde hals en de smalle hoeven die bij de nakomelingen worden waargenomen. De kinderen van Patijn draven in een goede houding, hebben veel knie-actie en maken zeer goed gebruik van de achterhand.

Vijf dochters van Patijn zijn moeder van een door het KWPN goedgekeurde hengst geworden, te weten:

Urby V KWPN ster preferent (2001, MV. Renovo KWPN) is de moeder van de hengst Lanto HBC KWPN (2016, V. Delviro HBC KWPN);

Velony II KWPN (2002, MV. Renovo KWPN ), is de moeder van de hengst Colonist KWPN (2007, V. Vulcano KWPN);

Violine KWPN ster preferent (2002, MV. Jonker KWPN), is de moeder van de hengst Kordaat KWPN (2015, V. Eebert KWPN);

Wiskelly KWPN (2003, MV. Fabricius KWPN), is de moeder  van de hengst Graaf Kelly KWPN (2011, V. Manno KWPN) en

Aderose KWPN keur (2005, MV. Manno KWPN), is de moeder van de hengst Leffe Blond KWPN (2016, V. Dylano KWPN).

 

 

Sportcarrière

In de sport heeft Patijn de eerste jaren vrijwel uitsluitend aan wedstrijden voor goedgekeurde hengsten deelgenomen. In 2007 en 2008 is hij ook in een breder verband uitgebracht. Patijn heeft diverse successen behaald.

Zijn belangrijkste overwinningen zijn:

2001 nationaal kampioen aangespannen dekhengsten met rijder Thomas van der Weiden;

2001 winnaar KNHS/KWPN hengstencompetitie met rijder Kees van der Maat;

2002 winnaar Oregon Trofee met rijder Thomas van der Weiden;

2004 winnaar Oregon Trofee met rijdster Linda Boelens;

2004 nationaal kampioen aangespannen dekhengsten met rijdster Linda Boelens;

2005 winnaar Oregon Trofee met rijdster Linda Boelens;

2006 nationaal kampioen aangespannen dekhengsten met rijder Harm Jan Veenstra;

2007 winnaar Masterclass competitie en

2008 winnaar Oregon Trofee met rijder Harm Jan Veenstra.

In 2008 is Patijn op de Nationale Tuigpaarden Dag uitgeroepen tot Tuigpaard van het Jaar.

 

Nakomelingen in de sport

Succesvolle nakomelingen van Patijn in Nederland zijn onder andere:

Ufried vb KWPN, hengst, 2001, MV. Heineke KWPN, fokker S. Douwes uit Peize, heeft met rijdster Linda Boelens het FSP-kampioenschap gewonnen en won met Harm Jan Veenstra in 2007 het kampioenschap open klasse in de regio Noord.
Later is Ufried overgegaan in handen van Rein Bosch en is Ufried in 2011 kampioen open klasse in de regio Oost geworden. Daarna is Ufried in bezit gekomen van J. van der Molen uit Siegerswoude. Ufried heeft hij in totaal 246 plaatsingspunten behaald;

Urbanus C vb KWPN (sportnaam Urban), ruin, 2001, fokker J. Clevering uit Donkerbroek, eigenaren P. en M. Steven uit Norg, later W. en C. Brouwer uit Boijl en daarna combinatie De Boer uit Mantinge, heeft 195 plaatsingspunten behaald;

Wendoline ster KWPN, merrie, 2003, MV. Majesteit KWPN, fokker/eigenaar Tabe de Jong uit Hollum is in 2005 en 2006 op de nationale merrie keuring kampioen geworden van de tweejarige-, respectievelijk driejarige merries;

Whispering Hope keur preferent sport KWPN, merrie, 2003, MV. Fabricius KWPN, fokker Peter Stevens uit Zeijen, is in 2011 nationaal kampioen aangespannen fokmerries geworden. De merrie heeft 192 plaatsingspunten behaald en is in 2012 verkocht naar de Verenigde Staten;

Winston E vb KWPN, ruin, 2003, MV. Cambridge Cole NHS, fokker B.H. van der Veen, Opende, maakt deel uit van het vierspan van IJsbrand Chardon (NED) dat in 2015 bij de Europese Kampioenschappen in Aachen (GER) en bij de Wereldkampioenschappen 2016 in Breda individueel de tweede plaats behaalde en met het Nederlandse team de eerste plaats behaalde in de landenwedstrijd;

Wizkid’s Gonda keur sport KWPN, merrie, 2003, MV. Larix KWPN, fokker A. Ritsema, eigenaar Ritsema Sierbestrating uit Groningen, is in 2007 algemeen kampioen bij de tuigpaarden op de centrale keuring in Norg geworden. Aangespannen won ze in 2010 met rijder Derk Jan Mekkes de KNHS/Silfit . Masterclasscompetitie en in span met Ursula keur KWPN (sportnaam Ultima) (2001, V. Patijn KWPN) is ze nationaal kampioen tweespannen geworden.
Wizkid’s Gonda heeft 334 plaatsingspunten behaald;

Wonder van de Ursahof vb KWPN, ruin, 2003, MV. Gelviro KWPN, fokker A. Steenbergen uit Ansen, eigenaren G. en T. Boverhof uit Ansen, is in 2010 met rijdster Roelie Boverhof nationaal kampioen aangespannen tuigpaarden gereden door dames geworden. Op dezelfde dag is Wonder van de Ursahof in span met de ruin Alex van de Ursahof vb KWPN (2005, V. Patijn KWPN) met rijder Gert Boverhof nationaal kampioen tweespannen geworden. In de jaren daarna heeft Wonder van de Ursahof verschillende regionale kampioenschappen gewonnen. Hij heeft 427 plaatsingspunten behaald;

Amandus ster vb KWPN (sportnaam Any Time), ruin, 2005, MV. Manno KWPN, fokker B. van Dijk uit Soest, eigenaar J.W. Westenberg uit Hellendoorn, heeft 191 plaatsingspunten in het enkelspan behaald;

Artiflex KWPN, (sportnaam Besterly Artiflex), goedgekeurde hengst, 2005, MV. Fabricius KWPN, fokker J.B. Wijmenga uit Garijp, eigenaar combinatie Veerman, Boijl en Wijmenga, Garijp, heeft 111 plaatsingspunten behaald;

Atleet KWPN, goedgekeurde hengst, 2005, MV. Waterman KWPN, fokker R. Aalders uit Nieuw Roden en eigenaren Gebr. van Manen, Ede en Wim Cazemier uit Nuis, heeft 141 plaatsingspunten behaald;

Cuderose keur KWPN, merrie, 2007, MV. Manno KWPN, fokker Wim Cazemier uit Nuis, eigenaar H. Boelens uit Bunne, is in 2009 op de Nationale Tuigpaarden Dag nationaal kampioen bij de tweejarige tuigpaardmerries geworden;

Fantijn KWPN, goedgekeurde hengst, 2010, MV.Manno KWPN, fokker H. Boelens uit Bunne, heeft met Linda Boelens in 2018 veertien wedstrijden in de ereklasse eenspannen gewonnen. In 2019 is de hengst in Opmeer met Linda Bpelens nationaal kampioen eenspannen tuigpaarden geworden en heeft hij negen wedstrijden in de ereklasse eenspannen gewonnen.
Fantijn heeft tot eind 2019 281 plaatsingspunten behaald;

Freedom KWPN (stamboeknaam Fasja), merrie, 2010, MV. Fabricius KWPN, fokker L.N.M. Tel uit Een, is in 2019 met Pien Jansen in Santpoort kampioen ereklasee van Regio Zuid geworden. Freedom heeft tot eind 2019 193 plaatsingspunten behaald.

Inanda keur KWPN, merrie, 2013, MV. Fabricius KWPN, fokker K.N.M. Tel, Een, is eigendom van W. Cleveringa en wordt gereden door Harm Jan Veenstra. De merrie is in 2017 kampioen aangespannen fokmerrie van de Regio Noord geworden en heeft tot eind 2019 131 plaatsingspunten behaald.

Door de coronapandemie zijn in 2020 tot medio september slechts enkele tuigpaardenwedstrijden gehouden, waardoor het aantal behaalde plaatsingspunten dat door de diverse paarden is behaald in de periode eind 2019 – medio september niet is gewijzigd..

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond zijn eind 2019 87 nakomelingen van Patijn geregistreerd. Samen hebben die € 116.325 gewonnen. Zes nakomelingen hebben een winsom van meer dan € 7.000, te weten:

Variatie vb KWPN (sportnaam Vatijn), ruin, 2002, MV. Manno KWPN, fokker W.R.J. Steenkamp, eigenaar Erhardt Beck en later Robert Schottmüller, is van 2005 – 2008 als fokhengst, goedgekeurd door het Beierse stamboek, beschikbaar geweest voor de fokkerij en loopt vanaf 2008 in het tweespan waarmee Stefan Schottmüller (GER) aan menwedstrijden deelneemt. Vanaf 2010 komt Schottmüller internationaal uit. Vatijn heeft een winsom van € 7.930;

Varijn vb KWPN, ruin, 2002, MV. Renovo KWPN, fokkers P. en M. Stevens, eigenaar Gisela Schottmüller (GER), loopt sinds mei 2007 in het tweespan waarmee Stefan Schottmüller (GER) aan menwedstrijden deelneemt. Vanaf 2010 komt Schottmüller internationaal uit. Varijn heeft een winsom van € 8.749;

Victor vb KWPN, hengst, 2002, MV. Uriant KWPN, fokker W. Stol, eigenaar Gisela Schottmüller (GER), loopt sinds mei 2007 in het tweespan waarmee Stefan Schottmüller (GER) aan menwedstrijden deelneemt. Vanaf 2010 komt Schottmüller internationaal uit. Victor heeft een winsom van € 10.958;

Winston E vb KWPN, ruin, 2003, MV. Cambridge Cole NHS, fokker B.H. van der Veen, eigenaar Aart de Leeuw, heeft in 2010 met Aart de Leeuw (GER) en in 2011 met Amely Barones von Buchholz (GER) deelgenomen aan menwedstrijden voor tweespannen. In de jaren 2012 – 2017 heeft Winston E meegelopen in het vierspan waarmee IJsbrand Chardon (NED) aan internationale menwedstrijden heeft deelgenomen. In 2013 maakte Winston E deel uit van het vierspan van Chardon dat met het Nederlandse team in Izsak (HUN) Europees kampioen is geworden; in 2014 van het vierspan dat met het Nederlandse team in Caen (FRA) wereldkampioen is geworden en in 2017 in het vierspan van Chardon dat in Breda individueel tweede is geworden bij het wereldkampioenschap vierspannen en met het Nederlandse team de landenwedstrijd heeft gewonnen.

Zaringo vb KWPN (sportnaam Carlo), ruin, 2004, MV. Dobas KWPN, fokker K. de Groot, eigenaar József Dobrovitz (HUN), is vanaf 2009 door Hans en Jana Wehr gestart in samengestelde menwedstrijden voor enkelspannen. In 2012 is Carlo eigendom geworden van Dobrovitz en is hij deel gaan uitmaken van het vierspan waarmee Dobrovitz deelneemt aan internationale menwedstrijden. In 2013 maakte het vierspan deel uit van het Hongaarse team dat bij de Europese Kampioenschappen in Izsak (HUN) de derde plaats behaalde. In 2014 heeft het vierspan tijdens de Wereldkampioenschappen in Caen (FRA) opnieuw met het Hongaarse team de bronzen medaille behaald en in 2015 heeft het team bij de Europese Kampioenschappen in Aachen opnieuw de derde plaats behaald. Bij het Wereldkampioenschap 2016 in Breda is met het Hingaarse team de zilveren medaille in de landenwedstrijd gewonnen. Carlo heeft een winsom van € 11.184 en

Ditmar vb KWPN (sportnaam Playboy), hengst, 2008, MV. Manno KWPN, fokker H. Boelens, Bunne, maakt deel uit van het vierspan van de Duitser Georg von Stein dat bij het Europees kampioenschap 2015 in Aachen met het Duitse team de tweede plaats behaalde in de landenwedstrijd. Bij het Wereldkampioenschap 2016 in Breda is met het Duitse team de bronzen medaille gewonnen. Bij het Europees kampioenschap 2017 in Göteborg is individueel de vijfde plaats behaald en is met het Duitse team de tweede plaats behaald. In 2019 is met het Duitse team in Donaueschingen het Europees kampioenschap vierspannen gewonnen en is individueel door Von Stein de vierde plaats behaald.  Playboy heeft een winsom van € 17,271.

In het Franse databestand van SIRE is Patijn met 36 nakomelingen opgenomen. De meest succesvolle nakomeling is de merrie Zascha vb KWPN, 2004, MV. Exponent KWPN, fokker M.A. van Steenis, die in de jaren 2008 – 2013 door diverse ruiters is uitgebracht in springwedstrijden 105 – 115 cm. De merrie heeft een winsom van € 1.132.

Zonen in de fokkerij

1. Waldemar 03.02817 Stb KWPN

De bruine tuigpaardhengst Waldemar KWPN (V. Patijn KWPN) heeft een stokmaat van 168 cm. Hij is geboren op 19 april 2003 en is gefokt door Tonnie van Beek uit Eerbeek. Waldemar heeft bij de geboorte de naam Winkie gekregen en tijdens zijn deelname aan het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN die naam gewijzigd in Waldemar.

Hij is een best ontwikkelde en tuigtypisch gebouwde hengst met lange voorbenen. De hals staat er goed op en heeft voldoende lengte. De hengst heeft een goede bespiering.  Zijn correcte beenwerk heeft royaal ontwikkelde gewrichten en straalt kwaliteit uit. Waldemar heeft best ontwikkelde hoeven.

De moeder van de hengst is de donkere vos keur preferente merrie Ninkie KWPN (1995, V. Joviaal KWPN).  Zij is een best ontwikkelde, tuigtypisch gebouwde merrie met een stokmaat van 168 cm. Ze heeft een ruime stap en draaft met veel oprichting. Voor heeft ze een goede actie en voldoende ruimte. Achter heeft Ninkie een goede buiging in het spronggewricht, maar het achterbeen wordt van ver gehaald.
Ninkie was op twee- en driejarige leeftijd de kampioen van haar leeftijdsklasse op de Nationale Tuigpaarden Dag en in 2002 is ze op de Nationale Tuigpaarden Dag reservekampioen bij de keurmerries geworden.

Als fokmerrie heeft ze twaalf veulens gebracht, waaronder Waldemar’s broer Vitz Randall vb KWPN (2002, V. Patijn KWPN), die in tuigpaardwedstrijden 80 plaatsingspunten heeft behaald.

Tweede moeder is de donkere vos Itinkie V keur preferent prestatie KWPN (1990, V. Waterman KWPN). Ze behaalde zelf 66 plaatsingspunten in wedstrijden. Haar zoon Rinkier vb KWPN (1998, V. Joviaal KWPN) was een succesvol concourspaard en behaalde met rijder Jan Jordans 359 plaatsingspunten.

Gerekend over acht generaties voert Waldemar 28,1 % Hackney –bloed. In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) 16 keer voor. Het aandeel van Oregon in de bloedopbouw van Waldemar bedraagt 18,75 %.

In 2006 hebben de gebroeders Van Manen uit Ede en V.C.J. van Beest uit Tiel Waldemar voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch. Daar is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

Bij het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek 2006 toont Waldemar zich een eerlijke, betrouwbare hengst die gelijkmatig presteert en veel bereidheid heeft om te werken. Hij heeft een goede stap. Voor de showwagen rolt hij zich soms op in zijn hals. Hij heeft zeer veel knie-actie. De buiging van het achterbeen is goed, maar het been zou flitsender mogen worden ondergebracht. De draf kent een lang zweefmoment. Waldemar heeft als tuigpaard veel aanleg.

Zijn verrichtingen tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met een negen voor de actie van het voorbeen, een 8,5 voor het zweefmoment en voor de looplust, een acht voor het algehele beeld als tuigpaard en een 7,5 voor de houding en voor het gebruik van het achterbeen.

Voor deelname aan het verrichtingsonderzoek tuigpaarden zijn in 2006 tien hengsten aangewezen. Aan de eindbeoordeling van het onderzoek is door vijf hengsten deelgenomen, waarvan er drie zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Waldemar is na afloop van het onderzoek goedgekeurd en heeft de hoogste punten van de deelnemende hengsten gescoord.

Het KWPN heeft daarbij de verwachting uitgesproken dat Waldemar goed werk zou kunnen doen bij merries die meer maat of formaat zouden moeten hebben of die een royale hoefontwikkeling missen. Waldemar zou ook de lengte in de drafpassen en het zweefmoment kunnen verbeteren.

Waldemar is voor de fokkerij beschikbaar gesteld op het dekstation van de gebroeders Van Manen in Ede en heeft in 2006 56 merries gedekt.

Van de daaruit geboren veulens heeft het KWPN elf veulens aangewezen voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaren van de hengst hebben daar nog zes andere veulens van de hengst aan toegevoegd.
Volgens de KWPN-rapportage vormden de zeventien getoonde veulens een uniforme, normaal tot zeer goed ontwikkelde tuigtypische collectie. De actie van het voorbeen in draf varieert van ruim voldoende tot zeer goed. Het achterbeen wordt actief gebruikt met veel buiging, maar zou doorgaans verder onder het lichaam moeten worden gebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op en draven met veel oprichting.

Op basis van de veulenbeoordeling heeft het KWPN besloten Waldemar te handhaven voor de fokkerij. Daarbij is gemeld dat verwacht mag worden dat Waldemar de houding in draf en het voorbeengebruik zal verbeteren, evenals de bespiering en de ontwikkeling.

Eind 2010 is Waldemar goedgekeurd op basis van zijn driejarige nakomelingen. Het sterpercentage van zijn nakomelingen is zeer hoog en op meerdere centrale keuringen heeft een dochter van Waldemar de kopplaats bemachtigd.  Bovendien is uit zijn eerste jaargang zijn zoon Cizandro goedgekeurd voor de fokkerij.

In oktober 2012 is Waldemar verkocht aan een groep fokkers uit de Verenigde Staten en is hij terecht gekomen op het bedrijf van Steven Glick in Quarryville, dat tussen Philadelphia en Harrisburg in de staat Pennsylvania ligt.

Het KWPN heeft tot september 2020 201 hengstveulens en 197 merrieveulens van Waldemar geregistreerd.

Van de zonen is Cizandro KWPN (2007) goedgekeurd voor de fokkerij .

De zonen Edison vb KWPN (2009, MV. Manno KWPN) en Enrique H vb KWPN (2009, MV. Blokland Shales VRH) zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Op de hengstenkeuring 2012 is Enrique H reservekampioen geworden, maar hij heeft niet aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen. Edison is wel aan het verrichtingsonderzoek begonnen, maar heeft dat halverwege het onderzoek beëindigd.

Van de dochters zijn er 68 als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waaronder 40 stermerries, zeven keurmerries en twee elitemerries.
Eén dochter heeft het predicaat  preferent ontvangen.

In 2020 heeft Waldemar een sportindex van 153 met een betrouwbaarheid van 80 %.

Uit het genetisch profiel blijkt dat de nakomelingen van Waldemar veelal een lichte hoofd-halsverbinding, een schuin liggende schouder, een strakke rug en kwalitatief hard beenwerk hebben. In beweging hebben ze een ruime stap en in draf een hoge actie van het voorbeen.

Waldemar heeft met succes aan diverse tuigpaardwedstrijden deelgenomen, waarbij hij meestal is gereden door Robbie van Dijk. In 2007 en 2009 is hij winnaar van de KNHS/KWPN Hengstencompetitie geworden, terwijl hij in 2008 de tweede plaats in deze competitie heeft behaald.

In 2009 en 2011 is Waldemar Nederlands kampioen aangespannen dekhengsten geworden en in de jaren 2010 en 2011 heeft hij diverse wedstrijden in de limietklasse gewonnen. Waldemar heeft 62 plaatsingspunten behaald.

Succesvolle nakomelingen van Waldemar zijn:

Charlotte keur KWPN, merrie, 2007, MV. Factor KWPN, fokker/eigenaar  A.J. en M.J. van Ingen uit Lienden is in 2010 nationaal kampioen bij de driejarige tuigpaardmerries geworden.
Aangespannen heeft Charlotte  100 plaatsingspunten behaald;

Cizandro KWPN, goedgekeurde hengst, 2007, MV. Manno KWPN, fokker Gebr. den Otter, Bruchem, heeft vele successen geboekt in de sport, Zie hoofdstauk 1.1.1.;

Darvin vb KWPN, hengst, 2008, MV. Manno KWPN, eigenaar K. van Herpt, Reusel, heeft 115 plaatsingspunten behaald.

Elegant keur KWPN, merrie, 2009, MV. Lorton KWPN, fokker E. Lokhorst, Vierhouten, eigenaar C. van Dijk uit Boekel, is in 2014 op de Nationale Tuigpaarden Dag Topsportmerrie van het Jaar en winnaar van de Greet Bergstra bokaal geworden. In 2015 is de merrie op de Nationale Tuigpaarden Dag kampioen van de zes-, zeven- en achtjarige merries geworden. In 2017 is de merrie in Nieuwkuijk regionaal kampioen aangespannen fokmerries geworden. Tot eind 2019 heeft Elegant 346 plaatsingspunten  behaald.

Evita ster KWPN, 2009, MV Manno KWPN, fokker M.J. Seldenrijk, Barneveld , is op de centrale keuring 2012 van de regio Tuigpaarden Oost kampioen van de driejarige merries geworden.

In het databestand van de Duitse Hippische Sportbond zijn 33 nakomelingen van Waldemar opgenomen. Eind 2019 hebben die samen € 31.614 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is Damico vb KWPN, ruin, 2008, MV. Manno KWPN, fokker W. Vierhouten. De ruin is onderdeel van het tweespan waarmee Lars Schwitte (GER) sinds 2016 aan internationale menwedstrijden deelneemt. In 2017 is met het Duitse team de zilveren medaille gewonnen bij het Wereldkampioenschap in Lipica. Individueel is daarbij de zesde plaats behaald. Bij het Wereldkampioenschap 2019 in  Drebkau-Raakow is met het Duitse team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd en is individueel de achtste plaats behaald.
Damico heeft een eind 2019 winsom van € 8.908;

In de Franse database van SIRE staan zestien nakomelingen van Waldemar. De meest succesvolle nakomeling is de zwarte ruin Haronica KWPN (2011, MV. Saffraan KWPN) die deel uit maakt van het tweespan waarmee Anne Violaine Brisou (FRA) in 2019 en 2020 aan internationale menwedstrijden heeft deelgenomen. Medio september 2020 heeft Haronica een winsom van € 2.232.

 

 

1.1.  Cizandro  528003200702966 Stb KWPN

Cizandro KWPN (V. Waldemar KWPN) is een donkerbruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 25 april 2007 geboren en is gefokt door de gebroeders Den Otter uit Bruchem.

Cizandro is een goed ontwikkelde en zeer tuigtypisch gebouwde hengst, die zijn rijke hals er goed op heeft staan. De bovenlijn is goed en de beenstanden zijn correct. De hengst zou langer gelijnd kunnen zijn.

De moeder van Cizandro is de bruine ster preferente merrie Uizandra KWPN (2001, V. Manno KWPN). Ze is volgens de KWPN-rapportage een royaal ontwikkelde, tuigtypische merrie met veel formaat. Ze heeft een stokmaat van 173 cm en beschikt over een kwalitatief zeer goed fundament. Haar stap is krachtig en energiek en heeft voldoende ruimte. In draf heeft de merrie veel oprichting, actie, ruimte en kracht.
Cizandra is een zuster van de hengst Vulcano KWPN ( 2002, V. Manno KWPN, Als fokmerrie heeft Uizandra in 2014 haar tiende veulen gebracht.

Tweede moeder is de donkerbruine Izandra keur preferent KWPN (1990, V. Renovo KWPN), die vijftien veulens bracht. In 1992 was ze als tweejarige reserve-kampioen op de Nationale Tuigpaarden Dag.
Izandra’s moeder Zandra keur preferent prestatie KWPN (1981, V. Proloog KWPN) was als driejarige en als vierjarige kampioen op de UTV in Utrecht en zij is de moeder van de goedgekeurde hengst Handro KWPN (1989, V. Waterman KWPN).

Gerekend over acht generaties voert Cizandro 23,4 % Hackney-bloed. In de eerste acht generaties van zijn afstammingstabel komt de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer voor, maar meestal in de achtste generatie. Oregon levert, gerekend over acht generaties, een aandeel van 14,8 % in de bloedopbouw van Cizandro.

Toen Cizandro een week oud was hebben de gebroeders Den Otter de hengst voor 50% verkocht aan de gebroeders Van Manen uit Ede. De nieuwe eigenaren-combinatie heeft de hengst gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring 2010.

Op de keuring is Cizandro aangewezen voor deelname aan het verrichtings-onderzoek tuigpaarden, dat in 2010 in Stegeren bij Ommen is gehouden.

In het onderzoek heeft Cizandro zeer goed gepresteerd. Hij is eerlijk en betrouwbaar en heeft zeer veel bereidheid om te werken. Zijn stap is goed en voor de showwagen klimt hij er in en zet de hals er zeer goed op. Hij heeft zeer veel knie-actie en een ruime tot zeer ruime draf. Achter toont hij veel buiging en hij brengt de achterbenen goed onder. Zijn draf heeft een zeer goed zweefmoment. Cizandro heeft als tuigpaard zeer veel aanleg.

De jury heeft de verrichtingen van Cizandro gewaardeerd met een 9,5 voor het algemene beeld als tuigpaard en met negens voor alle andere te beoordelen facetten.

Voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in 2010 zijn op de hengstenkeuring zes hengsten aangewezen. Later zijn daar via de herkansing nog twee hengsten aan toegevoegd. Zes van de acht hengsten zijn aan het verrichtingsonderzoek begonnen en na de tussenbeoordeling is het onderzoek door vier hengsten voortgezet. Na de eindbeoordeling zijn alleen Cizandro en Crescendo HBC KWPN (2007, V. Wodka HBC KWPN) in het stamboek ingeschreven.
Van de deelnemende hengsten heeft Cizandro het hoogste puntentotaal behaald en is daarmee de verrichtingskampioen 2010.

Bij de goedkeuring van Cizandro heeft het KWPN meegedeeld dat het rechterkniegewricht van de hengst voor osteochondrose is ingedeeld in klasse C, maar dat de hengstenkeuringscommissie gebruik heeft gemaakt van de reglementaire mogelijkheid om de hengst desondanks in te schrijven in het stamboek.

Hierbij moet worden opgemerkt dat osteochondrosebeelden worden ingedeeld in vijf klassen (A t/m E). Hierbij staat de A voor het afwezig zijn van osteochondrose, de B voor minimaal aanwezig, de C voor duidelijk aanwezig, de D voor vrij ernstig aanwezig en de E voor ernstig aanwezig.

Na afloop van het verrichtingsonderzoek is Cizandro voor de fokkerij beschikbaar gesteld op de dekstation van de gebroeders Van Manen in Ede en heeft hij 69 merries gedekt.

Voor het in 2011 uit te voeren afstammelingenonderzoek heeft het KWPN dertien veulens aangewezen en de eigenaren van Cizandro hebben daar nog drie zelf geselecteerde veulens aan toegevoegd.

De beoordeelde nakomelingen vormden een qua type en ontwikkeling zeer uniforme collectie veulens met ras. De actie van het voorbeen is voldoende bij een goede ruimte. Het achterbeen heeft ruim voldoende buiging, maar zou meer en krachtiger moeten worden ondergebracht. De veulens zetten in draf de hals er goed op, maar bleven vrijwel zonder uitzondering hoog in de croupe.

Op basis van het beeld van het afstammelingenonderzoek is Cizandro gehandhaafd als goedgekeurde hengst.

Tot november 2022 heeft het KWPN 319 hengstveulens en 367 merrieveulens van Cizandro geregistreerd. Van de dochters hebben er tien het elite predicaat behaald, 22 het keurpredicaat en 86 het sterpredicaat.

Zijn dochter Helga T KWPN (2012, MV. Koblenz KWPN) is de moeder van de hengst Oberon KWPN (2019, V. Icellie KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

Cizandro’s dochter Mirzela van Hapert KWPN (2017, MV.  Patijn KWPN, fokker J. Castelijns uit Hapert) is op de Nationale Merrie Keuring 2020 in Ermelo kampioen van de driejarige tuigpaardmerries geworden.

Van de zonen van Cizandro zijn Globetrotter KWPN (2011), Hertog Jan KWPN (2012), Hiro T KWPN (2012) en Hubert VDM ( 2012) goedgekeurd voor de fokkerij.

De zonen Gigant vb KWPN (2011, MV. Manno KWPN), Governor vb KWPN (2011, MV. Fabricius KWPN), Julius van Hapert vb KWPN (2014, MV, Tendens HBC), Knaller F vb KWPN, ( 2015, MV. Talos KWPN) en Meander vb KWPN (2017, MV. Larix KWPN) zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtings-onderzoek.

De hengst Governor heeft niet aan het onderzoek deelgenomen en is verkocht aan David en Lorene Beachy in Goshen in de Amerikaanse staat Indiana, waar hij licensed hengst is geworden.

De hengst Gigant is halverwege het verrichtingsonderzoek door zijn eigenaar uit het onderzoek teruggetrokken.

De hengst Julius van Hapert heeft in het voorjaar van 2017 in Ermelo deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek maar is na afloop wegens zijn achterbeengebruik niet ingeschreven in het stamboek. Toen bleek dat hij een ernstig beschadigde mond en tong had heeft het KWPN besloten de eindbeoordeling veertien dagen later opnieuw te laten uitvoeren, maar ook toen was de hengst nog onvoldoende hersteld om beoordeeld te kunnen worden. Hij is daarop doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek in 2018, maar heeft daar niet aan deelgenomen.

De hengst Knaller F heeft als vierjarige in 2018 deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek maar kon na enkele weken wegens een hoornscheur niet meer aan de training deelnemen en is verwezen naar het najaarsonderzoek in 2019. Hij was in 2019 het best presterende tuigpaard in de nationale competitie. Hij heeft in 2019 42 plaatsingspunten behaald, maar heeft in 2019 niet deelgenomen aan het najaarsonderzoek.

De hengst Meander is in 2020 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

In 2020 heeft Cizandro een sportindex van 181 met een betrouwbaarheid van 84 %.

Cizandro is met succes uitgebracht in de sport. Vrijwel altijd is hij daarbij gereden door Robbie van Dijk.
In 2011 was hij vrijwel onverslaanbaar in de KNHS/KWPN hengstencompetitie.

In het jaar 2012 won hij de Oregon Trofee tijdens de KWPN-hengstenkeuring, het nationaal kampioenschap voor vijfjarige tuigpaarden, het Nederlands kampioenschap voor aangespannen dekhengsten en voor de tweede keer de KNHS/KWPN hengstencompetitie.

In 2013 won hij opnieuw de Oregon Trofee, werd hij nationaal kampioen van de zesjarige tuigpaarden en won hij op de Nationale Tuigpaarden Dag de Manno Trofee. Voorts won hij voor het derde achtereenvolgende jaar de KNHS/KWPN-hengstencompetitie en werd hij opnieuw Nederlands kampioen aangespannen dekhengsten. Tenslotte werd hij in 2013 uitgeroepen tot Tuigpaard van Jaar.

In 2014 won hij voor de derde keer op rij de Oregon Trofee en werd hij nationaal kampioen van de 7-jarige tuigpaarden.
In 2015 heeft Cizandro op de Nationale Tuigpaarden Dag voor de tweede keer de Manno Trofee gewonnen.

Cizandro heeft 324 plaatsingspunten behaald.

In september 2020 staan 28 nakomelingen van Cizandro bij de Vereniging van Eigenaren en Rijders van Tuigpaarden (VERT) geregistreerd als wedstrijdpaard.

Drie nakomelingen hebben meer dan 100 plaatsingspunten behaald:

Bommelsteyns Hubert  KWPN (stamboeknaam Hubert VDM), goedgekeurde hengst, 2012, MV. Manno KWPN, fokker Piet Lelieveld uit Leidschendam en eigenaar Jaap van der Meulen uit Haskerhorne. De hengst heeft in 2018 met rijder Lambertus Huckriede diverse wedstrijden in de limietklasse gewonnen en is in Norg Nederlands kampioen dekhengsten in tuig geworden. In Houten heeft Anneke Huckroede met Bommelsteyns Hubert het nationaal kampioenschap tuigpaarden gereden door dames behaald.
In 2019 is Bommelsteyns Hubert tweede geworden in het Nederlands kampioenschap dekhengsten in tuig. De hengst heeft tot eind 2019 187 plaatsingspunten behaald.

Heideroos elite, sport KWPN, merrie, 2012, MV. Renovo KWPN, fokker H.J. en H.L.M. van Middelaar, Hoogland, eigenaar Wout Liezen uit Wanneperveen is in 2015 op de nationale Tuigpaarden Dag reservekampioen van de driejarige merries geworden en is in 2019 op de Nationale Tuigpaarden Dag nationaal kampioen van de keur- en elitemerries geworden
In 2019 is ze in Norg kampioen aangespannen fokmerries van de Regio Noord geworden. Tot en met 2019 heeft Heideroos 102 plaatsingspunten behaald.

Helandro B KWPN, hengst, 2012, MV. Lorton KWPN, fokker Jan van de Biesebos uit Beesd, eigenaar Cor van Dijk uit Boekel.
Helandro B is in 2018 in Chaam met rijder/eigenaar Cor van Dijk kampioen ereklasse regio Midden/Zuid/West  geworden en heeft in wedstrijdverband diverse successen geboekt  Tot en met 2018 heeft de hengst 171 plaatsingspunten behaald.

In januari 2019 is op basis van zijn fokkerijprestaties het keurpredicaat toegekend aan Cizandro en in augustus 2022 is het preferent predicaat aan hem uitgereikt.
I

 

1.1.1.  Globetrotter  528003201103882 Stb KWPN

De donkerbruine tuigpaardhengst Globetrotter KWPN (V. Cizandro KWPN) heeft een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren op 15 mei 2011 en is gefokt door de gebroeders Van Dolder uit Stolwijk. Bij zijn geboorte heeft de hengst de naam Gerco gekregen en tijdens zijn deelname aan het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN de naam Globetrotter aan hem gegeven.

Globetrotter is volgens de KWPN-beschrijving een voldoende ontwikkelde en voldoende tuigtypische hengst. Het exterieur van de hengst is goed. Opmerkingen zijn gemaakt over de iets zware hoofd-halsverbinding en over de hals, die er iets meer op zou mogen staan. Het fundament zou iets harder en droger mogen zijn.

De moeder van de hengst is de vosmerrie Lilonka ster preferent KWPN (1993, V. Harald KWPN). Zij is een goed ontwikkelde tuigtypische merrie met een stokmaat van 165 cm. Haar nek zou iets langer mogen zijn. Haar hals en schouder zijn goed van lengte en de schoft is goed ontwikkeld. De merrie heeft hard en droog beenwerk. De stap is correct en actief en de draf heeft ruim voldoende actie, ruimte en zweefmoment. Het achterbeengebruik zou iets krachtiger mogen zijn.
Als fokmerrie heeft Lilonka drie merrieveulens en acht hengstveulens gebracht. Onder de hengstveulens zijn de goedgekeurde hengst Sander KWPN (1999, V. Fabricius KWPN) en zijn broer Roel vb KWPN (1998), die met rijder Ab Koetsier 115 plaatsingspunten in enkelspan- en 203 punten in tweespanwedstrijden heeft behaald.

Tweede moeder is de zilverappel vosmerrie Bilonka keur preferent KWPN (1983, V. Unitas KWPN). Zij bracht vier merrieveulens en negen hengstveulens, waaronder de goedgekeurde hengst Goya KWPN (1988, V. Wilhelmus KWPN).

De moederlijn van Globetrotter is met achtereenvolgens merries van Harald KWPN (1989, V. Wouter KWPN), Unitas KWPN (1978, V. Hoogheid Sgldt), Iregon KWPN (V. Oregon Sgldt) en Hugo KWPN (1966, V. Oregon Sgldt) klassiek van opbouw.

Via vader Cizandro KWPN voert Globetrotter, gerekend over acht generaties 10,9 % Hackney-bloed.
In de eerste acht generaties van zijn pedigree komt de klassieke stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) vijftien keer voor. Oregon levert, gerekend over acht generaties, een aandeel van 19,5 % in de bloedopbouw van Globetrotter.

Globetrotter is door Albert Lueks en M. Donkelaar gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring 2014, waar de hengst is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.
In het verrichtingsonderzoek, dat in 2014 weer in Ermelo is gehouden, toont Globetrotter veel bereidheid om te werken en laat hij zich zeer goed rijden. Hij heeft een zuivere stap. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op, heeft hij veel tot zeer veel knie-actie en zet hij het voorbeen ruim tot zeer ruim weg. De achterbenen worden ruim voldoende tot goed gebogen en goed ondergebracht. Globetrotter heeft als tuigpaard veel tot zeer veel aanleg.

De verrichtingen van Globetrotter zijn gewaardeerd met een 7,5 voor het gebruik van het achterbeen, een acht voor het front en voor de looplust en een acht en half voor de houding, het zweefmoment, de actie van het voorbeen en het algemene beeld als tuigpaard.

Aan het in 2014 gehouden verrichtingsonderzoek hebben zeven tuigpaardhengsten deelgenomen, Drie van hen hebben aan de eindbeoordeling deelgenomen.

De zesjarige Dylano KWPN (2008, V. Plain’s Liberator NHS) behaalde de hoogste cijfers en Globetrotter was in puntentotaal een goede nummer twee, maar was wel de hoogst gewaardeerde driejarige hengst.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Globetrotter goedgekeurd voor de fokkerij. Het KWPN heeft daarbij aangegeven dat verwacht mag worden dat Globetrotter een goed zweefmoment en een ongecompliceerd karakter met veel show aan zijn nakomelingen zal doorgeven. Hij zal waarschijnlijk het best passen op merries met ras, maat en formaat.

Al voor het einde van het onderzoek is Globetrotter verkocht aan de Rocky Ridge Stable van Ivan K. Fisher in Narvon in de staat Pennsylvania in de Verenigde Staten. Na afloop van het onderzoek is Globetrotter naar zijn nieuwe eigenaren gegaan.

Het KWPN heeft geen nakomelingen van Globetrotter geregistreerd.

 

 

1.1.2. Hertog Jan  528003201204333 Stb KWPN

Hertog Jan KWPN (V. Cizandro KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is geboren op 18 mei 2012 en is gefokt door Piet Lelieveld uit Leidschendam en P. Beck uit Woubrugge.
Hertog Jan is een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische hengst. Hij heeft een hals die goed is bespierd, zeer goed van lengte is en er zeer goed op staat. De hoeven zijn zeer goed van vorm en ontwikkeling en het fundament heeft veel kwaliteit

De moeder van Hertog Jan is de bruine halfbloed Hackneymerrie Zidane Woodbridge keur KWPN (2004, V. Talos KWPN). In 2015 heeft zij haar achtste veulen gebracht.
Tweede moeder is de Hackney Lion’s Dana International ster NHS (1999, V. Plain’s Superstition NHS).

Gerekend over acht generaties voert Hertog Jan 39,1 % Hackney-bloed en 6,5 % Oregon bloed. De Oregon zonen Gloriant Sgldt (1965) en Hoogheid Sgldt (1966) komen respectievelijk zes en tien keer voor in de eerste acht generaties van de pedigree van Hertog Jan.

Hertog Jan is door Black Horse BV uit Papendrecht voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2015.  Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

In het verrichtingsonderzoek blijkt dat Hertog Jan eerlijk en betrouwbaar, maar snel gespannen is. Tijdens het onderzoek is de gespannenheid minder geworden. De hengst heeft een krachtige en voldoende ruime stap. Voor de showwagen zet Hertog Jan de hals er zeer goed op en komt hij zeer goed terug in het front. Hij heeft veel tot zeer veel knie-actie en een zeer ruime draf. Het gebruik van de achterbenen is zowel qua buiging als qua onderbrengen ruim voldoende. Hertog Jan heeft zeer veel looplust en veel tot zeer veel aanleg als tuigpaard.

De verrichtingen van Hertog Jan zijn gewaardeerd met een negen voor het front en voor de looplust, een 8,5 voor de actie van het voorbeen en voor het algemene beeld als tuigpaard. De houding en het zweefmoment zijn gewaardeerd met een 7,5 en het gebruik van het achterbeen met een zeven.

Aan het verrichtingsonderzoek 2015 hebben zes, op de hengstenkeuring aangewezen, hengsten deelgenomen en één hengst die via de herkansing tot het onderzoek is toegelaten. Vier van hen hebben aan de eindbeoordeling deelgenomen en daarvan zijn er drie goedgekeurd voor de fokkerij.
Hertog Jan is één van de goedgekeurde hengsten en heeft van hen in puntentotaal de meeste punten behaald.

Over de fokkerij van de hengst heeft het KWPN aangegeven dat verwacht mag worden dat hij het type, het front, het voorbeengebruik en de inzet zal kunnen verbeteren. De te dekken merries dienen wel over kracht en een goed zweefmoment te beschikken.

In 2016 is een collectie veulens van Hertog Jan beoordeeld. Het was een ruim voldoende tuigtypische, voldoende ontwikkelde maar weinig uniforme collectie. De nekken en halzen van de veulens zijn zeer goed van lengte en vorm. Het fundament is correct, hard en goed ontwikkeld. Het achterbeen heeft een goede buiging maar zou meer kracht moeten ontwikkelen. Hertog Jan is gehandhaafd voor de fokkerij.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN 41 hengstveulens en 47 merrieveulens van Hertog Jan geregistreerd. Twaalf dochters zijn aangeboden voor opname in het stamboek, maar slechts acht daarvan zijn als fokmerrie ingeschreven in het stamboek en daarvan hebben er zeven het sterpredicaat behaald.

Hertog Jan heeft in 2019 met rijder Mark de Groot  diverse overwinningen geboekt in tuigpaardwedstrijden in de limietklasse. Hij heeft 81 plaatsingspunten behaald.

 

1.1.3. Hiro T  528003201204034 Stb KWPN

De donkerbruine tuigpaardenhengst Hiro T KWPN (V. Cizandro KWPN) heeft een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren op 20 mei 2012 en is gefokt door W.A. Toonen uit Alem in de Bommelerwaard in de provincie Gelderland.
De hengst heeft bij de geboorte de naam Handro T van zijn fokker gekregen. Tijdens zijn deelname aan het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN de naam gewijzigd in Hiro T.
Hiro T is volgens de KWPN-rapportage een voldoende ontwikkelde, tuigtypische hengst. Hij heeft een goed exterieur. De hals staat er zeer goed op maar komt wat diep uit de borst. De schouder is voldoende van lengte, maar zou iets schuiner mogen liggen. De rug is goed bespierd maar iets gezonken. De croupe is ruim voldoende van lengte, maar iets plat. Het fundament heeft veel kwaliteit en is goed ontwikkeld.

De moeder van de hengst is de zwarte stermerrie Darona T KWPN (2008, V. Manno KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, zeer tuigtypische merrie met een stokmaat van 167 cm. Haar stap is toontredend, maar voldoende ruim en zeer krachtig. In draf heeft Darona veel houding, voldoende actie in het voorbeen en een goed achterbeengebruik.
Hiro T is het eerste veulen van Darona. In 2015 heeft zij een volle zuster van Hiro T gebracht.

Tweede moeder is de zwarte ster preferente Karona KWPN (1992, V. Farao KWPN), die twee hengstveulens en twaalf merrieveulens heeft gebracht.

Hiro T voert, gerekend over acht generaties, 14,1 % Hackney-bloed.  Zijn moederIijn is vanaf grootmoeder Karona volledig klassiek met achtereenvolgens dochters van Farao KWPN (1987, V. Wouter KWPN), Allegro KWPN (1982, V. Rentmeester KWPN), Tango KWPN (1977, V. Locomotief KWPN) en Simon Bolivar Sgldt (1953, V. Baronet Sgldt).
In de eerste acht generaties van de pedigree van Hiro T komt de stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) twaalf keer voor. In de bloedopbouw van Hiro T levert Oregon een bijdrage van 10,2 %.

Hiro T is door Robbie en Chantal van Dijk uit Odiliapeel voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring 2015.  Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij bij de kampioenskeuring als derde geëindigd.

Bij het verrichtingsonderzoek is naar voren gekomen dat Hiro T met heel veel plezier werkt. Zijn stap heeft voldoende ruimte en kracht. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op en komt hij goed terug in het front. Zijn knie-actie is ruim voldoende tot goed en de draf heeft ruim voldoende ruimte. Het achterbeengebruik is goed en de draf heeft een lang zweefmoment. Hiro T heeft veel aanleg als tuigpaard en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel.

De prestaties van de hengst in het onderzoek zijn gewaardeerd met een zeven voor de houding, een 7,5 voor de actie van het voorbeen en achten voor alle andere te beoordelen onderdelen.
Op basis van het onderzoekresultaat heeft het KWPN besloten Hiro T op te nemen in het stamboek en toe te laten tot de KWPN-fokkerij.
Het KWPN heeft daarbij aangegeven dat verwacht wordt dat Hiro T een positieve bijdrage kan leveren aan het halsgebruik en aan de inzet. De toe te voeren merries dienen over een lang voorbeen en formaat te beschikken.

Aan het verrichtingsonderzoek 2015 hebben zeven hengsten deelgenomen. Zes waren op de hengstenkeuring aangewezen en één hengst is via de herkansing tot het onderzoek is toegelaten. Vier van de zes hebben aan de eindbeoordeling deelgenomen en daarvan zijn er drie goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst met de hoogste waardering was Hertog Jan KWPN (2012, V. Cizandro KWPN, zie hfdst. 1.1.2.) en Hiro T behaalde in puntenaantal de derde plaats.

Tijdens het onderzoek is Hiro T verkocht aan Randy Forrester in St. Joseph, dat aan de oevers van Lake Michigan in de staat Michigan in de Verenigde Staten ligt.

Vlak na afloop van het verrichtingsonderzoek is Hiro T verhuisd naar de Verenigde Staten.

 

1.1.4.  Hubert VDM  528003201204332 KWPN

Hubert VDM KWPN (V. Cizandro KWPN) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren op 21 mei 2012 en is gefokt door Piet Lelieveld uit Leidschendam.

De moeder van de hengst is de zwarte merrie Veldine KWPN keur preferent (2002, V. Manno KWPN). Zij is ook de moeder van de hengst Eebert KWPN (2009, V. Atleet KWPN, zie hfdst. 3.1.).

Volgens het door het KWPN gepubliceerde moederrapport is Veldine een normaal ontwikkelde, zeer tuigtypisch gebouwde merrie. Het hoofd is sprekend met veel uitdrukking. De nek en hals zijn goed van vorm en lengte. De hals staat er goed op met een goede bespiering. De schoft is zeer goed ontwikkeld maar zou iets langer door kunnen lopen. De schouder is goed van lengte en ligging en dde rug is goed van vorm en goed bespierd. De lendenen zijn goed van vorm en goed aangesloten en de croupe zou iets langer mogen. Er is sprake van een wat hoge staartinplant.

Het voorbeen zou wat langer moeten zijn en de voorstand is hol. Het achterbeen is goed gesteld en de kootstand is goed. De hoeven zijn normaal ontwikkeld, de verzenen zouden wat hoger kunnen. Het fundament is goed ontwikkeld en heeft veel kwaliteit. De stap is krachtig en ruim. In draf heeft de merrie veel oprichting, een goed voorbeengebruik en een zeer sterk achterbeengebruik met veel buiging en kracht.

Tweede moeder van Hubert VDM is de bruine Jeldine KWPN keur preferent (1991, V. Wilhelmus KWPN).
Gerekend over acht generaties heeft Hubert VDM een afstamming met 17,2 % Hachney bloed. De hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de laatste acht generaties van Hubert VDM dertien keer voor.

Hubert VDM is volgens het KWPN een voldoende ontwikkelde hengst met een enigszins neerwaartse romprichting. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, ruim voldoende van lengte, goed van bespiering en staat er goed op. De hengst vertoont iets onderhals. De schoft is voldoende ontwikkeld en voldoende van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en matig tot voldoende bespierd. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en goed aangesloten. De croupe is recht gelegen, voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen zou meer lengte moeten hebben, is van voren gezien iets Frans gesteld en van terzijde gezien correct gesteld, maar iets onderstandig. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en goed gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goed ontwikkelde verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en hard.

Hubert VDM is van 2016 tot en met en 2019 onder de naam Bommelsteyns Hubert succesvol geweest in de sport. Hij was 2016 en 2017 kampioen van zijn leeftijdsgroep en won in 2016 de nationale competitie. In 2018 is hij in Norg kampioen van Nederland dekhengsten in tuig geworden en in Houten heeft Anneke Huckriede met Bommelsteyns Hubert het nationaal kampioenschap tuigpaarden gereden door dames behaald.
Tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2019 is hij voor het eerst gestart in de Oregon Trofee en heeft die ook meteen gewonnen. De hengst is in 2019 tweede geworden in het Nederlands kampioenschap dekhengsten in tuig. Bommelsteyns Hubert heeft tot en met 2019 187 plaatsingspunten behaald.

Het KWPN heeft Hubert VDM in 2018 aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Gezien zijn sportprestaties kon hij volstaan met een verkort onderzoek.
Volgens het KWPN onderzoekrapport is Hubert VDM een eerlijke en betrouwbare hengst met zeer veel instelling. Hij heeft zeer veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden. De stap is voldoende ruim en ruim voldoende krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Hubert VDM heeft een ruim voldoende knieactie en heeft veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed gebogen en goed ondergebracht. In de draf heeft Hubert VDM veel zweefmoment. De hengst heeft zeer veel looplust en heeft veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een goed gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst zich positief ontwikkeld.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een zeven voor de houding, achten voor het front, het zweefmoment, de actie van het voorbeen, het gebruik van het achterbeen en voor het algemene beeld als tuigpaard. Daarnaast is een negen gegeven voor de looplust van de hengst.
Na afloop van het onderzoek is Hubert VDM door het KWPN goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

Het KWPN verwacht dat Hubert VDM  een goede instelling en looplust kan toevoegen aan de tuigpaardfokkerij. De merries dienen over maat en formaat te beschikken. Fokkers dienen rekening te houden met de hoge verwantschap van de hengst.

In augustus 2019 en augustus 2020 heeft het KWPN veulens van Hubert VDM beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat Hubert VDM een uniforme collectie voldoende tuigtypische veulens toonde, die beter ontwikkeld zouden moeten zijn en voldoende tot ruim voldoende in het rechthoekmodel staan. De veulens zouden royaler bespierd moeten zijn. De veulens beschikken over ruim voldoende ras en uitstraling.

Het voorbeengebruik in draf zou meer schoudervrijheid en knieactie moeten tonen.

Het achterbeen wordt voldoende gebogen, maar zou meer kracht moeten ontwikkelen en beter ondergebracht moeten worden.

De veulens zetten in draf de hals er ruim voldoende tot goed op, komen ruim voldoende terug in het front en zouden er meer in moeten klimmen. Enkele veulens hadden moeite met de takt en de balans. De veulens tonen ruim voldoende zweefmoment en voldoende balans.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN drie hengstveulens en twaalf merrieveulens van Hubert VDM geregistreerd.

 

2. Artiflex 528003200502847 Stb KWPN

Artiflex KWPN (V. Patijn KWPN) is een bruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is geboren op 18 april 2005 en is gefokt door Jelle Wijmenga uit Garijp.
Het KWPN heeft Artiflex omschreven als een chique kwaliteitsvolle hengst die goed in het tuigpaardtype staat. Hij heeft een edel hoofd en een mooie lange nek. De hals is goed van lengte en staat er goed op. De aansprekende schouderpartij is goed ontwikkeld. Het middenstuk is iets gezonken. Voor- en achterbeen zijn correct gesteld. Artiflex heeft smalle hoeven met goed ontwikkelde verzenen.De moeder van de hengst is de vos keurmerrie Marika KWPN (1994, V. Fabricius KWPN). Zij is een goed ontwikkelde, lang gelijnde, tuigtypische merrie met een stokmaat van 167 cm. Ze heeft een lange, zeer goed gestelde hals en een zeer goed ontwikkelde schoft. De rug is wat week en de lendenpartij is sterk. Haar voorbeen is hol, onderstandig en iets kort. Het beenwerk is hard en droog. De draf is voldoende ruim en krachtig. In draf valt het sterke achterbeengebruik op.

Marika was als driejarige kampioene van de stermerries op de UTV in Utrecht en is verschillende keren in tuigpaardwedstrijden uitgebracht. Ze heeft 23 plaatsingspunten behaald.

Tweede moeder is de vos Brika keur preferent KWPN (1983, V. Tourist KWPN). Als fokmerrie bracht ze dertien veulens, waaronder de ruin Lybrieck vb KWPN (1993, V. Fabricius KWPN), die onder de naam Lux 139 plaatsingspunten heeft behaald.

Via Patijn is Renovo twee keer de overgrootvader  van Artiflex en via moeder Marika is Renovo dat nog een keer, waardoor Renovo drie keer als overgrootvader in de pedigree staat. De vierde overgrootvader is de hengst Tourist KWPN (1977, V. Marconi KWPN). Gerekend over acht generaties voert  Artiflex 28,1 % Hackney-bloed.
De hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de pedigree van Artiflex dertien keer voor. Oregon levert een bijdrage van 18,0 % aan de bloedopbouw van Artiflex.

Artiflex is door zijn fokker Wijmenga op de KWPN-hengstenkeuring 2008 aan de hengstenkeuringscommissie voorgesteld. Daar is de hengst aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Bovendien is Artiflex kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten geworden.

In het verrichtingsonderzoek presteert Artiflex wisselend. Bij de tussenbeoordeling liet hij een teleurstellende verrichting zien en bij de eindbeoordeling liet hij een zeer aansprekende verrichting zien. De hengst heeft een gevoelige mond en ruim voldoende bereidheid om te werken. Zijn stap is goed. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op. Hij heeft ruim voldoende tot veel actie in het voorbeen en de ruimte van de draf is ruim voldoende. De buiging van het achterbeen is goed maar het onderbrengen zou beter kunnen. Het zweefmoment is goed. Artiflex heeft veel aanleg als tuigpaard.

De prestaties van Artiflex zijn gewaardeerd met een 8,5 voor de looplust, achten voor de houding, het zweefmoment, het gebruik van het achterbeen en voor het algehele beeld als tuigpaard. De actie van het voorbeen is gewaardeerd met een 7,5.

Op grond van de prestaties heeft de hengstenkeuringscommissie besloten Artiflex goed te keuren voor de fokkerij.
Bij de goedkeuring van Artiflex heeft het KWPN aangegeven dat de hengst ras en kwaliteit positief lijkt te kunnen beïnvloeden, terwijl hij ook uitblinkt in atletisch vermogen. De te dekken merries dienen ruim ontwikkelde hoeven te hebben.

Aan het verrichtingsonderzoek 2008 is deelgenomen door acht tuigpaardhengsten, waarvan er zeven aan de eindbeoordeling hebben deelgenomen.
In puntenaantal behaalde Artiflex de vijfde plaats.
Verrichtingskampioen 2008 is de hengst Atleet KWPN (2003, V. Patijn KWPN, zie hfdst. 3.) geworden.

Na het verrichtingsonderzoek is Artiflex voor de fokkerij beschikbaar gesteld op de dekstations van Marcel Ritsma in Kornhorn en hengstenhouderij Landzicht in Giessenburg en in 2010 is de hengst beschikbaar geweest bij Van der Maat in Houten.

In 2009 heeft Artiflex 52 merries gedekt en van de daaruit voortgekomen veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingen onderzoek. Eén aangewezen veulen is overleden en eigenaar Wijmenga heeft zelf nog vier veulens van Artiflex voor het afstammelingenonderzoek geselecteerd.

In het KWPN-rapport is te lezen dat Artiflex een uniforme collectie, voldoende tot goed ontwikkelde en voldoende tuigtypische veulens toonde, die doorgaans wat klassiek aandoen. De actie van het voorbeen en de ruimte in draf is matig. Het achterbeen vertoont weinig kracht en zou verder ondergebracht moeten worden. De veulens zetten de hals er in draf voldoende op, maar zouden meer lichaamshouding moeten tonen.

De veulens doen over het algemeen klassiek en eenvoudig aan, terwijl verwacht werd dat Artiflex ras in positieve wijze zou kunnen beïnvloeden. De veulens schieten echter met name te kort in de manier van bewegen. De actie en de ruimte van het voorbeen is bijna steeds matig en het achterbeen toont weinig kracht en wordt meestal onvoldoende ondergebracht. Daarom is vastgesteld dat Artiflex onvoldoende kans heeft gezien om de gewenste tuigpaardeigenschappen door te geven aan zijn nakomelingen. Mede in de overweging dat het bloed dat Artiflex voert volop in de fokkerij aanwezig is, heeft het KWPN besloten de hengst op wacht te zetten.

Vanaf 2011 is Artiflex door Leendert Veerman in tuigpaardwedstrijden uitgebracht en  behaalde daarbij  111 plaatsingspunten.

Begin 2015 heeft het KWPN de prestaties van de drie- en vierjarige nakomelingen van Artiflex geëvalueerd en daarbij is vastgesteld dat de uitgroei van de nakomelingen toch voldoende is. Op grond daarvan is besloten om de wachtstatus van Artiflex op te heffen.

Begin februari 2015 is Artiflex verkocht naar Engeland.

Het KWPN heeft 36 hengstveulens en 33 merrieveulens van Artiflex geregistreerd.
Van zijn zonen zijn Ferryflex vb KWPN (2010, MV Talos KWPN) en Fiflex vb KWPN (2010, MV Manno KWPN) voor deelname aan het verrichtingsonderzoek aangewezen. Beide hengsten hebben ook aan het onderzoek deelgenomen, maar hebben in het onderzoek niet kunnen overtuigen en hebben daarom de deelname aan het onderzoek voortijdig beëindigd.

Zeven dochters van Artiflex zijn als fokmerrie opgenomen in het stamboek en drie van hen zijn stermerrie geworden.

De zoon Flexibel vb KWPN (2010, MV. Moneymaker Stb) heeft met eigenaar Hans Robben uit Heerhugowaard diverse successen in de tuigpaardensport behaald en heeft tot eind 2019 123 plaatsingspunten verzaneld.

In 2020 heeft Artiflex een sportindex van 137 met een betrouwbaarheid van 64%.
Uit het genetisch profiel blijkt dat bij de nakomelingen van Artiflex vaak een strakke rug, hoge verzenen en hard beenwerk worden aangetroffen. In draf tonen ze veel houding en een krachtig gebruik van het achterbeen.

 

3.  Atleet 528003200508952 Stb KWPN

De bruine Atleet KWPN (V. Patijn KWPN) is een tuigpaardhengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 31 mei 2005 en is gefokt door Ronnie Aalders uit Nieuw Roden. Bij de geboorte heeft de hengst van zijn fokker de naam Amaretto gekregen en tijdens zijn deelname aan het verrichtingsonderzoek heeft het KWPN de naam Atleet aan de hengst toegewezen.

Atleet is een kwaliteitsvolle hengst, die iets meer ontwikkeld zou kunnen zijn. Op stand zou hij een royaler front kunnen hebben. Atleet heeft een goede schoft-schouderpartij en een zeer goede bovenlijn. Het voorbeen is goed van lengte en is correct gesteld. Ook het achterbeen is goed gesteld en de hoeven zijn goed ontwikkeld.

De moeder van de hengst is de bruine stermerrie Sintia KWPN (1980, Waterman KWPN). Zij is een voldoende ontwikkelde, voldoende langgelijnde en voldoende tuigtypische merrie met een stokmaat van 162 cm. De hals komt diep uit de borst en er is sprake van onderhals. Haar schouder is goed van lengte en ligging en de rug is goed bespierd. Het voorbeen is hol en zou meer lengte mogen hebben. De stap is krachtig en voldoende ruim. De draf is krachtig met een rollend voorbeengebruik.

Sintia heeft in Nederland vier hengstveulens gebracht, maar ze is enkele jaren in het buitenland geweest en het is niet bekend of ze daar ook veulens heeft gebracht.

Tweede moeder is de bruine merrie Kerna B KWPN (1992, V. Farao KWPN). Van haar zijn vier veulens geregistreerd, waaronder het concourspaard Pavarotti vb KWPN (1997, V. Handro KWPN).

Atleet voert 31,25 % Hackney-bloed. Daarbij is het Hackney-bloed niet alleen ingebracht door Cambridge Cole NHS (1971, V. Walton Searchlight HSB), maar ook door Suddie Sirius HSB (1976, V. Walton Searchlight HSB), Walton Diplomat HSB (1947, V. Fairbrother Searchlight HSB), Brookacres Silversul HSB (1969, V. Brookacres Signalman HSB) en Marfleet Raffles NHS (1956, V. Winested Marmion HSB)
De klassieke stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de pedigree van Atleet veertien keer voor. Gerekend over de eerste acht generaties is voert Atleet 18,75 % Oregon-bloed.

Aalders heeft de hengst op een leeftijd van drie maanden verkocht aan Harold Dekker en die heeft hem als tweejarige verkocht aan Hermannus Boelens uit Bunne.

Atleet is door Boelens voorgebracht op de KWPN-hengstenkeuring. De hengst is daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek.

In het verrichtingsonderzoek in Ermelo laat Atleet zien zeer veel bereidheid om te werken te hebben. Zijn stap is goed en de draf is ruim tot zeer ruim. Voor de showwagen klimt Atleet er in en zet hij de hals er zeer goed op. De hengst heeft zeer veel knie-actie. De achterbenen worden goed gebogen en zeer goed ondergebracht. De draf heeft veel zweefmoment en Atleet heeft zeer veel looplust. Als tuigpaard heeft hij zeer veel aanleg.
De prestaties van Atleet zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het zweefmoment, negens voor de houding, de actie van het voorbeen, de looplust en het algehele beeld als tuigpaard en een 9,5 voor het gebruik van het achterbeen.

Aan het verrichtingsonderzoek 2008 is deelgenomen door acht tuigpaardhengsten, waarvan er zeven aan de eindbeoordeling hebben deelgenomen.

Atleet behaalde van de deelnemende hengsten de hoogste waardering en is daarmee verrichtingskampioen 2008 geworden.

Na het verrichtingsonderzoek is Atleet voor de fokkerij beschikbaar gesteld op het station van Wim Cazemier in Nuis, dat tussen Marum en Leek ligt.
Daar heeft Atleet in 2008 25 merries gedekt. Uit de daaruit voortgekomen veulens heeft het KWPN er tien aangewezen voor het afstammelingenonderzoek. De eigenaar van Atleet heeft daarnaast twee andere veulens van Atleet gepresenteerd.

In maart 2009 heeft Cazemier samen met de gebroeders Van Manen uit Ede de hengst gekocht van Hermannus Boelens.

Volgens de KWPN-rapportage heeft Atleet in september 2009 een uniforme, matig tot voldoende ontwikkelde collectie tuigtypische veulens getoond. De actie van het voorbeen in draf is goed tot zeer goed. Het achterbeen wordt actief gebruikt met veel buiging, maar zou een enkele keer verder onder het lichaam gebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er zeer goed op en draven met veel souplesse.

Op basis van het beeld van het afstammelingenonderzoek heeft het KWPN besloten Atleet te handhaven voor de fokkerij. Daarbij is aangegeven dat merries die bij Atleet worden gebracht over maat, formaat en een goede bespiering moeten beschikken. Atleet geeft zijn nakomelingen adel, hardheid en royale, actievolle bewegingen mee.

Een aantal jaren later, toen van de oudste nakomelingen er tien waren beoordeeld op keuringen, heeft het KWPN de fokkerijprestaties van Atleet geëvalueerd en vervolgens besloten de hengst voor de fokkerij te handhaven.

In januari 2020 is het keurpredicaat toegekend aan Atleet.

Volgens een mededeling van het KWPN is Atleet in januari 2021 verkocht aan William Duffy en zijn vrouw Erin Shea uit Ashby in Massachusetts (Verenigde Staten).

Het KWPN heeft van Atleet 217 hengstveulens en 256 merrieveulens geregistreerd.

Van de zonen van Atleet zijn Eebert KWPN (2009), Kapitaal (2015) en Martin Morero (2019) goedgekeurd voor de fokkerij.
Vijf andere zonen zijn aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Die vijf zijn Ferreolus vb KWPN (2010, MV. Marvel KWPN), Gerard vb KWPN (2011, MV. Manno KWPN), Geraud vb KWPN (2011, MV. Saffraan KWPN), Hofnar vb KWPN (2012, MV. Saffraan KWPN) en I Weet Maar Nooit vb KWPN (2013, MV. Fabricius KWPN).
Van deze hengsten hebben Geraud en Hofnar aan het onderzoek deelgenomen, maar zij zijn beide halverwege het onderzoek, na overleg met de hengstenkeuringscommissie, door hun eigenaren uit het onderzoek teruggetrokken. De andere drie hengsten hebben niet aan het onderzoek deelgenomen.

Van de dochters van Atleet zijn er tot november 2022 86 als fokmerrie opgenomen in het stamboek. Van hen zijn er 52 stermerrie geworden, 13 keurmerrie en 5 elitemerrie. waaruit is op te maken dat slechts 20% van de ingeschreven fokmerries geen predicaat heeft behaald. Ook is één merrie preferent geworden.

In 2022 heeft Atleet een sportindex van 166 met een betrouwbaarheid van 84 %.
Uit het genetisch profiel blijkt dat bij vele van zijn nakomelingen een strak verloop van de rug, een lang kruis en hard beenwerk worden vastgesteld. De kinderen van Atleet hebben doorgaans een ruime stap en een draf met veel houding, een hoge actie van het voorbeen en een krachtig gebruik van de achterhand.
Atleet is in de jaren 2010 en 2011 door Henk Hammers uitgebracht in diverse tuigpaardwedstrijden. Ze wonnen de KNHS/KWPN-hengstencompetitie 2010 en tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2011 hebben ze de Oregon Trofee gewonnen.

In 2014, 2015 en 2016 was hij kampioen in de damesklasse van de regio Noord, en in 2016 en 2017 was hij respectievelijk ereklassekampioen van de regio Noord en Zuid. Atleet heeft in het enkelspan 190 plaatsingspunten behaald.

In 2017 is hij uitgeroepen tot tuigpaard van het jaar.

In september 2020 heeft de Vereniging van Eigenaren en Rijders van Tuigpaarden (VERT) negen nakomelingen van Atleet geregistreerd als wedstrijdpaard.

Succesvolle nakomelingen van Atleet zijn o.a.:

Eebert KWPN, goedgekeurde hengst, 2009, MV. Manno KWPN, fokker Piet Lelieveld, Leidschendam, is kampioen van de driejarige hengsten tijdens de KWPN-hengstenkeuring 2012, verrichtingskampioen 2012, winnaar van de KNHS/KWPN-hengstencompetitie 2013 en 2014, Nederlands kampioen vierjarige tuigpaarden, Nederlands kampioen vijfjarige tuigpaarden en Nedelands kampioen zevenjarige tuigpaarden, winnaar van het Nederlands kampioenschap aangespannen dekhengsten 2014, 2015 en 2017; winnaar van de Oregon Trofee 2015 en 2017. Eebert heeft 221 plaatsingspunten behaald.
Voor verdere informatie zie hfdst. 3.1. ;

El Nino B vb KWPN ( stamboeknaam Eelke), hengst, 2009, MV. Tempelier KWPN, is, gereden door Linda Boelens, in 2017 n Grolloo kampioen ereklasse Regio Noord  geworden. El Nino B heeft tot en met 2019 147 plaatsingspunten behaald en

Gerran PSH vb KWPN, hengst, 2011, MV. Manno KWPN, is in 2019, gereden door Marcel Ritsma, in Buitenpost samen met Jack Daniel PSH Nederlands kampioen ereklasse tweespannen geworden. Gerran PSH heeft in het enkelspan 183 plaatsingspunten behaald en in het tweespan 83.

 

3.1. Eebert 528003200908854 Stb KWPN

Eebert KWPN (V. Atleet KWPN) is een vos tuigpaardhengst met een stokmaat 169 cm. Hij is op 1 juni 2009 geboren en is gefokt door Piet Lelieveld uit Leidschendam.

Het KWPN heeft Eebert beschreven als een normaal ontwikkelde, voldoende langgelijnde, zeer tuigtypische hengst. De hoofd-halsaanzet zou iets lichter mogen zijn. De hals heeft voldoende lengte en staat er goed op. Er is sprake van iets onderhals. De schouder heeft lengte en ligt er voldoende schuin in. De schoft is goed ontwikkeld, de bovenlijn is sterk en de lendenpartij goed aangesloten en goed bespierd. De voorbenen zijn goed van lengte en de achterbenen zijn klein gehoekt en licht koehakkig.

De moeder van Eebert is de zwarte keur preferente merrie Veldine KWPN (2002, V. Manno KWPN). Zij is een normaal ontwikkelde, zeer tuigtypisch gebouwde merrie met een aansprekend hoofd. Ze heeft een krachtige, ruime stap. In draf heeft de merrie veel oprichting, een goed voorbeengebruik en een zeer sterk achterbeen- gebruik met veel buiging en kracht. Veldine heeft een stokmaat van 163 cm.

Als fokmerrie heeft Veldine in 2019 haar veertiende veulen gebracht. In 2004 was ze als tweejarige op de Nationale Tuigpaarden Dag reservekampioen. Ze is ook de moeder van de goedgekeurde hengst Hubert VDM KWPN (zie hfdst. 1.1.4.)

Tweede moeder is de bruine keur preferente Jeldine KWPN (1991, V. Wilhelmus KWPN). Zij is niet alleen de moeder van Veldine, maar bracht ook elf andere nakomelingen. Negen van haar kinderen hebben de hengst Manno KWPN als vader, waaronder de goedgekeurde hengst Talos KWPN (2000). Een andere nakomeling van Jeldine is de elite merrie Zeldine KWPN (2004, V. Manno KWPN), die als driejarige kampioen is geworden op de Nationale Tuigpaarden Dag. Jeldine is een voldoende ontwikkelde tuigtypische merrie . Ze heeft een zeer goed ontwikkelde schoft maar haar schouder zou schuiner mogen liggen. Haar draf heeft veel ruimte en zweefmoment en het achterbeen is zeer krachtig. Voor heeft Jeldine veel knie-actie en ze heeft zeer veel houding.

Gerekend over acht generaties voert Eebert 21,9 % Hackney-bloed. In de eerste acht generaties van de pedigree van Eebert komt de stempelhengst Renovo KWPN (1975, V, Cambridge Cole NHS) vijf keer voor en de klassieke stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) zestien keer. In de bloedopbouw van Eebert levert Renovo een bijdrage van 28,1 % en de bijdrage van Oregon bedraagt 18,75 %.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2012 is Eebert voorgebracht door de gebroeders Van Manen uit Ede en Viggon van Beest uit Tiel. De hengst is daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten. Henk Rootveld, voorzitter van de hengstenkeuring-commissie, roemde Eebert om het geweldige gebruik van zijn hals en de enorme techniek in beweging, waarbij hij  achter gaat zitten en er voor mooi inklimt.

In het in Stegeren gehouden verrichtingsonderzoek laat Eebert zich zeer goed rijden. Zijn stap is goed. Voor de showwagen klimt hij er in, heeft hij een goed lichaamsgebruik en zet hij de hals er erg goed op. Hij heeft veel tot zeer veel knie-actie en zet de voorbenen zeer ruim weg. Zowel de buiging van de achterbenen als het onderbrengen ervan zijn goed tot zeer goed. Eebert heeft in draf veel tot zeer veel zweefmoment en looplust. Als tuigpaard heeft hij veel tot zeer veel aanleg.

De verrichtingen van Eebert zijn gewaardeerd met negens voor de houding en het zweefmoment. Alle overige te beoordelen onderdelen zijn gewaardeerd met een 8,5.

Op de KWPN-hengstenkeuring 2012 zijn zes tuigpaardhengsten aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Via de herkansing zijn daar nog twee oudere hengsten aan toegevoegd. De eigenaar van één van de aangewezen hengsten heeft besloten zijn hengst in 2013 aan het onderzoek te laten deelnemen en drie hengsten zijn om veterinaire redenen niet tot het onderzoek toegelaten. Van de vier hengsten die aan het verrichtingsonderzoek zijn begonnen heeft alleen Eebert het onderzoek tot en met de eindbeoordeling doorlopen.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Eebert ingeschreven in het stamboek. Daarbij is aangegeven dat toegevoerde merries langgelijnd moeten zijn en over veel hals moeten beschikken. Verwacht wordt dat Eebert een positieve invloed zal hebben op het klimmen in de voorhand en op de tuigtypische bewegingen.

Na het verrichtingsonderzoek is Eebert op het dekstation van de gebroeders Van Manen in Ede beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

In augustus 2013 heeft het KWPN een groep veulens van Eebert beoordeeld. Het was een uniforme goed ontwikkelde collectie, zeer tuigtypische veulens.
De actie van het voorbeen in draf is goed tot zeer goed met veel ruimte.
Het achterbeengebruik is wisselend van voldoende tot zeer goed.
De veulens zetten in draf de hals er zeer goed op, draven met veel oprichting en komen goed terug in het front.

Op basis van het resultaat van de veulenbeoordeling is Eebert als fokhengst gehandhaafd.

Eebert is in december 2019 aan de gevolgen van koliek overleden.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN  214 hengstveulens en 240 merrieveulens van Eebert geregistreerd. 75 Merries zijn opgenomen in he stamboek en daarvan hebben er 47 het sterpredicaat behaald; vier zijn keurmerrie geworden en twaalf zijn elitemerrie geworden.

Van de zonen van Eebert zijn Kordaat KWPN (2015) en Matiz KWPN (2017) goedgekeurd voor de fokkerij.

Kordaat wordt besproken in hoofdstuk 3.1.1.

Matiz is in mei 2021 als Gelderse hengst door het KWPN opgenomen in het stamboek, nadat hij in Ermelo met een goed resultaat het verrichtingsonderzoek heeft afgelegd.
Daarover is gerapporteerd dat Matiz een eerlijke, betrouwbare hengst met een goede instelling en een goede looplust. De hengst heeft in de aangespannen verrichting veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende tot goed bewerken. De stap is actief, ruim voldoende tot goed van ruimte en heeft voldoende souplesse. De draf is actief, heeft een goede afdruk en is goed van ruimte. De galop is actief, goed van ruimte en afdruk en heeft een goede balans.
De hengst is aangespannen ruim voldoende wendbaar en heeft een goede houding.
In het terrein heeft Matiz veel looplust, is geconcentreerd op de rijder en braaf in vreemde situaties. Het algeheel beeld als aangespannen paard is goed. Matiz geeft zijn rijder een goed en betrouwbaar gevoel.
Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 7,5 voor de stap, achten voor de draf, de galop, de houding en voor de werkwilligheid, inzet en looplust; een 7,5 voor de wendbaarheid en een acht voor het algemene beeld als aangespannen paard.
De fokkerijprestaties van Matiz moeten worden afgewacht.
Verwacht wordt dat Matiz maat en formaat kan toevoegen en vanwege zijn instelling en betrouwbaarheid eveneens een positieve bijdrage leveren bij het fokken van Gelderse paarden voor de aangespannen sport.

In 2020 heeft Eebert een sportindex van 172 met een betrouwbaarheid van 80 %.

Uit het genetisch profiel blijkt dat bij veel van zijn nakomelingen een lichte hoofd-halsverbinding, een rechtopstaande hals,een hoge schoft, een strak verloop van de rug, een lang kruis en hard beenwerk worden vastgesteld. De kinderen van Eebert hebben doorgaans een ruime stap en een draf met veel houding, een hoge actie van het voorbeen, een krachtig gebruik van de achterhand en een lang zweefmoment.

Eebert is door Robbie van Dijk met veel succes in tuigpaardwedstrijden uitgebracht.

In 2013 heeft Eebert de KNHS-competitie voor jonge tuigpaarden en het Nederlands kampioenschap voor vierjarige tuigpaarden  gewonnen. In 2014 is de GMB (vh KNHS/KWPN) hengstencompetitie en het Nederlands kampioenschap voor vijfjarige tuigpaarden gewonnen en is Eebert in Drogeham Nederlands kampioen aangespannen dekhengsten geworden.
In 2015 is hij voor de tweede keer in Drogeham Nederlands kampioen dekhengsten in tuig geworden en heeft hij voor de tweede keer de competitie voor jonge tuigpaarden gewonnen. Ook is hij in Hoogland kampioen van de zesjarige tuigpaarden geworden. In 2015, 2017 en 2018 heeft hij op de KWPN-hengstenkeuring de Oregon Trofee gewonnen.. In 2016 is hij in Utrecht Nederlands kampioen zevenjarige tuigpaarden geworden en in 2017 heeft hij in Groningen voor de derde keer het Nederlands kampioenschap aangespannen dekhengsten gewonnen.

In september 2020 heeft de Vereniging van Eigenaren en Rijders van Tuigpaarde (VERT) 21 nakomelingen van Eebert als tuigpaard geregistreerd. De meest succesvolle is

Eeberts dochter landa KWPN elite sportI, 2013, MV. Manno KWPN, fokker J.P.C. Ermens, Oploo en eigenaren gebroeders Van Manen, Ede en Viggon van Beest uit Tiel. Op de Nationale Tuigpaarden Dag 2015 is de merrie kampioen van de tweejarige merries geworden en in 2017 is ze nationaal kampioen keur- en elitemerries geworden . In 2019 is Ilanda in Hulshorst kampioen fokmerries in tuig van de Regio Oost geworden. Ilanda heeft eind 2019 108 plaatsingspunten.

Op de Nationale Merrie Keuring 2016 van het KWPN is Eebert de vader van de eerste drie geplaatste veulens, van de kampioen tweejarige tuigpaardmerrie (Joy KWPN, MV. Patijn preferent KWPN) en van de kampioen driejarige tuigpaardmerries (Ilanda ster KWPN, MV. Manno preferent KWPN).

Een uitgebreid artikel over Eebert is gepubliceerd in het blad In de Strengen van 23 januari 2015.

 

3.1.1.  Kordaat 528003201502855 Stb KWPN

Kordaat KWPN (V. Eebert KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op  13 mei 2015 en is gefokt door T. de Jong uit Hollum, dat op het eiland Ameland ligt.

De moeder van Kordaat is de donkere vosmerrie Violine KWPN ster preferent (2002, V. Patijn Holst). Het KWPN heeft gerapporteerd dat Violine een goed ontwikkelde merrie is. Haar hoofd is zeer sprekend. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en staat er ruim voldoende op. De schoft is goed ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en goed van bespiering, maar iets week. De lendenen zijn zeer goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, goed van lengte en goed van bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren gezien linksvoor iets toontredend, is van terzijde gezien correct gesteld, heeft ruim voldoende lengte en is iets onderstandig. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en iets steil gesteld. De hoeven zijn royaal ontwikkeld en voldoende van kwaliteit met goede verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit. De stap is voldoende van ruimte en kracht. De draf is voldoende van ruimte en de merrie maakt voldoende front. Ze heeft voldoende houding en het gebruik van het voorbeen is voldoende. Het gebruik van het achterbeen is ruim voldoende.

Tweede moeder is de vos merrie Pauline KWPN keur sport (1997, V. Jonker KWPN). Pauline was in 2003 reserve kampioen bij de elite- en keurmerries op de Nationale Merrie Kampioenschappen van het KWPN en is later dat jaar tot  Tuigpaard van het Jaar gekozen.
Kordaat is ingeteeld op de hengst Patijn KWPN (1997, V. Kolonel KWPN), die in de pedigree van Kordaat als grootvader en als overgrootvader voorkomt. De hengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole Hackn) komt, gerekend over acht generaties, acht keer voor in de afstamming van Kordaat en heeft een inbreng van 16,4 % in zijn erfelijke aanleg.

Gerekend over acht generaties heeft Kordaat een afstamming met 25 % Hackney bloed.

Kordaat is in februari 2018 in ’s-Hertogenbosch door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
Volgens het KWPN is Kordaat een ruim voldoende ontwikkelde hengst. Zijn hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld en heeft ruim voldoende lengte. De schouder heeft ruim voldoende  lengte en is iets steil. De rug is goed van lengte en ruim voldoende bespierd. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren gezien iets Frans gesteld en van terzijde gezien correct gesteld en heeft een goede lengte. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goede verzenen. Het fundament is voldoende ontwikkeld en hard van kwaliteit.

In het voorjaar van 2018 heeft Kordaat in Ermelo deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek. In het door het KWPN gepubliceerde onderzoekrapport wordt gesteld dat Kordaat een eerlijke en betrouwbare hengst is, die veel bereidheid om te werken heeft en zich goed laat rijden. De stap is voldoende ruim en ruim voldoende krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Kordaat heeft ruim voldoende tot veel knieactie en heeft ruim voldoende tot veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed tot zeer goed gebogen en goed tot zeer goed ondergebracht. In draf heeft Kordaat veel zweefmoment. De hengst heeft veel looplust en veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een zeer goed gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst zich positief ontwikkeld.

De prestaties van Kordaat zijn gewaardeerd met achten voor het front, de houding en het zweefmoment, een 7,5 voor de actie van het voorbeen en een 8,5 voor het gebruik van het achterbeen. Voor zijn kooplust en voor het algemene beeld als tuigpaard heeft Kordaat achten gekregen.

Na afloop van het onderzoek is de hengst goedgekeurd voor de fokkerij en opgenomen in het stamboek.

Verwacht wordt dat Kordaat het ras, de hardheid en het gebruik van het achterbeen in de tuigpaardfokkerij kan verbeteren. Fokkers dienen rekening te houden met de hoge verwantschap van de hengst.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN 25 hengstveulens en 20 merrieveulens geregistreerd.

In 2018 heeft het KWPN veertien veulens beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat Kordaat een uniforme collectie tuigtypische veulens heeft getoond, die ruim voldoende ontwikkeld zijn en goed in het rechthoekmodel staan. Ze beschikken over ras en uitstraling. Doorgaans zouden de veulens op stand in de romprichting meer opwaarts gebouwd mogen zijn.

3.2.  Kapitaal    528003201502178 Stb  KWPN

Kapitaal KWPN (V. Atleet KWPN) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 29 april 2015 geboren en is gefokt door J. Tienkamp uit Peest, dat bij Norg in de provincie Drenthe ligt.

De moeder van Kapitaal is de bruine E Linda KWPN keur (2009, V. Manno KWPN).

Volgens het door het KWPN gepubliceerde moederrapport is zij een goed ontwikkelde merrie. Haar hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en staat er goed op. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en zijn sterk aangesloten. De croupe is goed van ligging, lengte en bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren en van terzijde gezien correct gesteld, maar zou meer lengte mogen hebben en is iets onderstandig. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn ruim voldoende van lengte en goed gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goede verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit. De stap is voldoende van ruimte en heeft veel kracht. De draf is goed van ruimte en de merrie maakt veel front. Ze heeft zeer veel houding en het gebruik van het voorbeen is goed. Het gebruik van het achterbeen is sterk, met veel buiging. De merrie treedt goed op.

Tweede moeder van Kapitaal is de bruine Kolinda KWPN keur preferent sport (1992, V. Renovo KWPN).  Kolinda heeft het Nederlands kampioenschap fokmerries gewonnen en is in 2000 uitgeroepen tot tuigpaard van het jaar.
Gerekend over acht generaties heeft Kapitaal een afstamming met 25 % Hackney bloed. In de eerste acht generaties van de afstamming van Kapitaal komt de hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) elf keer voor.

Kapitaal is in 2018 door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Bij de kampioenschapskeuring voor de tuigpaardhengsten heeft Kapiaal de vierde plaats bereikt.

Het KWPN heeft vastgelegd dat Kapitaal een royaal ontwikkelde hengst is. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte met een iets zware hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en zou er meer op moeten staan. De hals komt iets diep uit de borst. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en voldoende van bespiering. De lendenen zijn voldoende bespierd en voldoende aangesloten. De croupe is goed van ligging en lengte en ruim voldoende van bespiering. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren gezien Frans gesteld en van terzijde gezien iets bokbenig en heeft een goede lengte. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goede verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit.

Kapitaal heeft in het voorjaar van 2018 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek. Op basis van het onderzoek heeft het KWPN gerapporteerd dat Kapitaal een eerlijke en betrouwbare hengst is. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden. De stap is voldoende ruim en ruim voldoende krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed tot zeer goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Kapitaal heeft veel tot zeer veel knieactie en heeft veel tot zeer veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt ruim voldoende gebogen en ruim voldoende ondergebracht. In de draf heeft Kapitaal veel zweefmoment. De hengst heeft veel looplust en heeft veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een goed gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst veel progressie gemaakt in zijn optreden.

De verrichtingen van de hengst zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het front van de hengst en voor de actie van het voorbeen. Achten zijn gegeven voor het zweefmoment, voor de looplust en voor het algemene beeld als tuigpaard. De houding van de hengst is gewaardeerd met een 7,5 en het gebruik van het achterbeen met een zeven.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Kapitaal goedgekeurd en opgenomen in het stamboek.

Verwacht wordt dat Kapitaal het front, het formaat en het voorbeengebruik in de tuigpaardfokkerij kan verbeteren. Fokkers dienen rekening te houden met de hoge verwantschap van de hengst.

In augustus 2019 en augustus 2020 heeft het KWPN veulens van Kapitaal beoordeeld, Volgens de uitgebrachte rapportage toonde Kapitaal en uniforme collectie tuigtypische veulens, die wat wisselend van ontwikkeling zijn en goed in het rechthoekmodel staan. Ze beschikken over ruim voldoende ras en uitstraling.
Het voorbeengebruik in draf is goed van ruimte en heeft veel knieactie.
Het achterbeen wordt goed gebogen en heeft ruim voldoende kracht, maar zou nog meer tot dragen moeten komen.
De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op, komen goed terug in het front en klimmen er doorgaans goed in. De veulens tonen veel zweefmoment en een goede balans.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN vijf hengstveulens en 5 merrieveulens geregistreerd.

3.3. Martin Morero KWPN 528003201706697

Martin Morero KWPN (V. Atleet KWPN) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is op 20 juni 2017 geboren en is gefokt door Henk Hazelaar uit Dalen, dat enkele kilometers ten noorden van Coevorden in het zuidoosten van de provincie Drenthe ligt.
De moeder van Marin Morero is de vos merrie Toos KWPN ster (2000, V. Larix KWPN) en tweede moeder is de vos Melvira KWPN ster (1994, V. Fabricius KWPN).

De hengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste tien generaties dertig keer voor in de afstamming van Martin Morero.
Gerekend over acht generaties heeft Martin Morero een afstamming met 76,6 % KWPN-bloed en 21,9 % Hackney bloed.

Martin Moreno is in februari 2022 tijdens de hengstenkeuring van het KWPN in Ermelo uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Dat onderzoek, met een lengte van 21 dagen, is in oktober 2022 in Ermelo uitgevoerd. Over de prestaties van Martin Morero is gerapporteerd dat hij een eerlijke, betrouwbare maar wat sensibele hengst is die over veel tot zeer veel natuurlijke aanleg beschikt. Hij heeft veel tot zeer veel bereidheid tot werken, laat zich goed rijden maar is wat snel afgeleid.
De stap is ruim en krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er zeer goed op en komt ruim voldoende terug in het front.
Martin Morero laat veel tot zeer veel lichaamshouding, met aansprekende stukken zien, waarbij de hengst klimt in de voorhand en zakt in de achterhand. Hij heeft zeer veel knie-actie met veel ruimte. Het achterbeen wordt goed gebogen, wordt goed ondergebracht en is ruim voldoende krachtig.
De draf heeft veel zweefmoment. Martin Morero heeft zeer veel looplust. Hij heeft als tuigpaard veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een goed gevoel.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het front, de actie van het voorbeen, de looplust en het algemene beeld als tuigpaard. Achten zijn toegekend voor de lichaamshouding, het zweefmoment en de bewerkbaarheid/instelling en een 7,5 is gegeven voor het gebruik van het achterbeen.

Bij de hengstenkeuring 2022 heeft het KWPN vijf hengsten uitgenodigd om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen. Later is daar via de herkansing nog een hengst aan toegevoegd. Ook heeft een volbloed Hackneyhengst aan het onderzoek deelgenomen.
Aan de eindbeoordeling hebben drie KWPN-hengsten en de Hackneyhengst deelgenomen en van hen heeft Martin Moreno in punten de tweede plaats behaald.

Het KWPN verwacht dat Martin Morero ras, uitstraling en beweging te kunnen doorgeven en is geschikt voor merries met een klassieke opdruk die vooral over maat en formaat dienen te beschikken.

 

4.  Fantijn 528003201000138 Stb KWPN

De vos tuigpaardenhengst Fantijn KWPN (V. Patijn KWPN) heeft een stokmaat van 162 cm. Hij is geboren op 28 januari 2010 en is gefokt door Hermannus Boelens uit Bunne.
Fantijn is volgens een KWPN-rapportage een voldoende ontwikkelde, zeer tuigtypische hengst. De hals heeft veel lengte, is goed van vorm, voldoende bespierd en staat er goed op. De schoft is zeer goed ontwikkeld. De rug is goed van lengte en bespiering, maar iets week. De voorbenen zijn goed van lengte en correct gesteld. De achterbenen zijn licht sabelbenig.

Moeder van Fantijn is de keur preferente vosmerrie Uderose KWPN (2001, V. Manno KWPN). Zij heeft zeven veulens gebracht, waaronder de keurmerrie Cuderose KWPN (2007) en de hengst Guderoos vb KWPN (2011). Zij zijn respectievelijk een volle zuster en een volle broer van Fantijn. Cuderose is in 2009 op de Nationale Tuigpaarden Dag kampioen van de tweejarige merries geworden. Guderoos is in 2014 aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en heeft de deelname aan dat onderzoek na zes weken om veterinaire redenen moeten beëindigen.

Het KWPN heeft van Uderose geen moederrapport gepubliceerd omdat de merrie al was overleden toen Fantijn is aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Haar stokmaat was 167 cm.

Tweede moeder is de vos Kenderose keur preferent KWPN (1992, V. Fabricius KWPN).

Opvallend is dat in de moederlijn van Fantijn de hengst Fabricius KWPN (1987, V. Renovo KWPN, zie 1.6.) twee keer is vastgelegd. Omdat Renovo bij de hengst Patijn twee keer als grootvader fungeert, komt Renovo vier keer voor in de afstammingstabel van Fantijn en heeft Renovo een aandeel van 37,5 % in Fantijns bloedopbouw.

In de eerste acht generaties van de pedigree van Fantijn komt de klassieke stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) vijftien keer voor. De inbreng van Oregon in de bloedopbouw van Fantijn  bedraagt 16,4 %.
Gerekend over acht generaties voert Fantijn 25 % Hackney-bloed.

Fantijn is door Lambertus Huckriede uit Enschede en Linda Boelens uit Norg voorgebracht op de hengstenkeuring 2013 van het KWPN. De hengst is daar aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en uitgeroepen tot kampioen van de driejarige tuigpaardhengsten.

In het in Ermelo gehouden verrichtingsonderzoek is Fantijn zeer werkwillig maar heeft hij soms moeite met het doseren van zijn looplust. Hij heeft een zeer goede stap. Voor de showwagen zet hij de hals er goed op en heeft hij veel knie-actie. De draf is ruim met ruim voldoende tot veel zweefmoment. De buiging in het spronggewricht is ruim voldoende tot goed en de achterhand wordt ruim voldoende tot goed ondergebracht. Fantijn heeft als tuigpaard veel aanleg en geeft zijn rijder een wisselend gevoel.

De verrichtingen van de hengst zijn gewaardeerd met achten voor het front, de houding, de actie van het voorbeen, de looplust en voor het algehele beeld als tuigpaard. Een 7,5 is gegeven voor het zweefmoment en het gebruik van het achterbeen.

Aan het verrichtingsonderzoek 2013 is deelgenomen door vier op de hengstenkeuring aangewezen hengsten en vier hengsten die via de herkansing zijn ingestroomd. Later is ook een vijfjarige hengst aan het onderzoek gaan deelnemen.

Aan de eindbeoordeling is deelgenomen door Fantijn, Fabuleus KWPN (2010, V. Unieko KWPN), Emilano KWPN (2009, V. Manno KWPN) en Delviro HBC KWPN (2008, V. Vulcano KWPN), waarbij alle vier hengsten zijn ingeschreven in het stamboek. Van de twee driejarige hengsten heeft Fantijn de hoogste beoordeling gekregen.

Bij het begin van het verrichtingsonderzoek is Fantijn eigendom geworden van de gebroeders Van Manen uit Ede. Na het verrichtingsonderzoek is Fantijn op hun dekstation beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Uit het eerste dekjaar van Fantijn heeft het KWPN 50 veulens geregistreerd.

In september 2014 heeft het KWPN een aantal van deze veulens beoordeeld. Het was een qua type en ontwikkeling uniforme collectie, ruim voldoende ontwikkelde, tuigtypische veulens met ras.
Het gebruik van het voorbeen is goed van ruimte, maar zou doorgaans met meer actie getoond moeten worden. Het achterbeen heeft ruim voldoende buiging maar zou doorgaans krachtiger ondergebracht moeten worden. De veulens zetten in draf de hals er goed tot zeer goed op. In draf zouden de veulens er meer in mogen klimmen.
Op basis van het afstammelingenonderzoek heeft het KWPN besloten Fantijn te handhaven voor de fokkerij.
In januari 2019 heeft het KWPN op basis van de rapportages en keuringsresultaten van zijn nakomelingen besloten Fantijn te handhaven voor de fokkerij.

In het najaar van 2021 is Fantijn gecastreerd.

Tot november 2021 heeft het KWPN van Fantijn 82 hengstveulens en 99 merrieveulens geregistreerd. Zesentwintig dochters zijn als fokmerrie ingeschreven in het stamboek, waaronder vijftien stermerries en dfrie keurmerries.

De zonen Kolonel KWPN (2015, MV. Vaandrager KWPN) en Lofiaal KWPN (2016, MV. Colonist KWPN) zijn aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.
De hengst Kolonel heeft in het voorjaar van 2018 aan het verrichtingsonderzoek deelgenomen, maar heeft dat onderzoek al na een week voortijdig moeten beëindigen.

De hengst Lofiaal is door het KWPN omgedoopt in Lexington en is toegelaten tot de fokkerij (zie hfdst. 4.1.).

In 2020 heeft Fantijn een sportindex van 166 met een betrouwbaarheid van 68%.

In 2015 is Fantijn op een wedstrijd in Elburg kampioen van de vijfjarige tuigpaarden geworden.
In 2016 is hij in Zuidwolde Nederlands kampioen tuigpaardhengsten in tuig geworden. In 2018 heeft Lucy Stevens met hem in Grolloo het kampioenschap tuigpaarden gereden door dames van de regio Noord gewonnen
In augustus 2019 is hij in Opmeer Nederlands kampioen eenspannen tuigpaarden ereklasse geworden.
Daarnaast heeft Fantijn, gereden door Linda Boelens, diverse overwinningen en ereplaatsen behaald in ereklassewedstrijden.
Tot en met 2021 heeft Fantijn 297 plaatsingspunten behaald.

In 2022 is Fantijn tijdens de Nationale Tuigpaardendag in Ermelo uitgeroepen tot “Tuigaard van het Jaar”.

 

4.1.  Lexington 528003201601453 Stb KWPN

Lexington KWPN (V. Fantijn KWPN) is een donkerbruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is op 2 april 2016 geboren en heeft toen de naam Lofiaal gekregen. Hij is gefokt door T, Mekelenkamp uit Pannerden.
Door het KWPN is de naam Lofiaal later gewijzigd in Lexington.

De moeder van de hengst is de bruine elite merrie Higurante KWPN (2012, V. Colonist KWPN). Volgens een KWPN-rapportage is zij een goed ontwikkelde, tuigtypisch gebouwde merrie die goed in het rechthoekmodel staat.
Het hoofd zou wat fijner mogen zijn. De nek is goed van vorm en lengte met een correcte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van lengte en vorm, staat er goed op maar zou iets meer bespiering mogen hebben. De schoft is zeer goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ruim voldoende van ligging. De rug is goed van lengte en ruim voldoende bespierd.
De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en aangesloten. De croupe is goed van ligging en ruim voldoende van lengte en bespiering. Het voorbeen is iets hol en onderstandig gesteld. Het achterbeen is licht gebogen. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn normaal ontwikkeld met goede verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en heeft ruim voldoende kwaliteit.
De stap is kort en toontredend. In draf heeft de merrie zeer veel front, een goede oprichting, een goed voorbeengebruik en in het achterbeen vertoont ze veel buiging en kracht.

Tweede moeder is de vos Tatjana KWPN ster preferent (2000, V, Marvel KWPN). Tatjana is ook de moeder van de hengst Fabuleus KWPN (2010, V. Unieko KWPN).

Gerekend over acht generaties heeft Lexington een afstamming met 21,9 % Hackney bloed en 6,25 % American Saddlebred bloed.
In de eerste acht generaties van de pedigree van Lexington komt de klassieke stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) tien keer voor. De inbreng van Oregon in de bloedopbouw van Lexinton  bedraagt 8,5 % en de inbreng van de hengst Hoogheid Sgldt (1966, V. Oregon Sgldt) bedraagt 11,7 %.

Lexington is in februari 2019 tijdens de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch door het KWPN aangewezen om aan het verrichtingsonderzoek deel te nemen.

Het KWPN heeft Lexington daarbij omschreven als een jeugdige, charmante, voldoende ontwikkelde, tuigtypische hengst die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat met een enigszins neerwaartse romprichting. Het hoofd is aansprekend. De nek is zeer goed van lengte. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is enigszins gezonken en voldoende van lengte en bespiering.
De lendenen zijn voldoende bespierd, maar zouden sterker aangesloten mogen zijn. De croupe is goed van ligging, lengte en ruim voldoende bespierd. De broekspier loopt ruim voldoende door. Het voorbeen zou iets meer lengte mogen hebben, is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien iets onderstandig gesteld. Het achterbeen is licht gebogen. De koten zijn goed van lengte en iets steil gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit.

Lexington heeft in het voorjaar van 2020 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 40 dagen. Over zijn verrichtingen is gemeld dat hij een eerlijke en betrouwbare hengst is. Hij heeft zeer veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden, maar is wat snel afgeleid. De stap is actief, maar zou meer ruimte mogen hebben en is krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er zeer goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Lexington heeft zeer veel knieactie en veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed gebogen en ruim voldoende tot goed ondergebracht. In de draf heeft Lexington een goed zweefmoment. De hengst heeft veel tot zeer veel looplust en heeft veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een ruim voldoende gevoel. De hengst heeft tijdens het onderzoek veel progressie gemaakt.

Zijn prestaties zijn gewaardeerd met een negen voor het front, een 7,5 voor de houding, een acht voor het zweefmoment, een 8,5 voor de actie van het voorbeen en voor de looplust en achten voor de actie van het achterbeen en voor het algehele beeld als tuigpaard.
Twee hengsten hebben het gehele onderzoek afgewerkt en daarvan heeft Lexington in puntentotaal de tweede plaats behaald.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN Lexington goedgekeurd voor de fokkerij en ingeschreven in het stamboek.

Aangegeven is dat Lexington waarschijnlijk het beste past bij merries met maat en formaat. De hengst kan uitstraling, kwaliteit en inzet aan zijn nakomelingen doorgeven. Fokkers dienen rekening te houden met de hoge verwantschap van de hengst.

Tot medio september 2020 heeft het KWPN twee hengstveulens van Lexington geregistreerd.

 

 

5.  Hermanus 528003201202868 Stb KWPN

Hermanus KWPN (V. Patijn KWPN) is een donkerbruine tuigpaardhengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is geboren op 6 mei 2012 en is gefokt door G. Hermanussen uit Beers, dat bij Cuijk in Noord Brabant ligt.

Hermanus is een goed ontwikkelde, tuigtypische hengst met een goed exterieur. De achterbenen zijn licht sabelbenig.

De moeder van Hermanus is de bruine elite merrie Biantha V KWPN (2006, V. Manno KWPN). Ze is volgens de KWPN-rapportage een zeer goed ontwikkelde, zeer tuigtypische, moderne merrie met veel ras en een stokmaat van 170 cm. Ze heeft een zeer sprekend en edel hoofd en een hals die zeer goed van lengte en vorm is. Haar stap is ruim en zeer krachtig. In draf heeft Biantha V veel houding en oprichting, veel knie-actie en veel zweefmoment.

Biantha V heeft een zeer succesvolle keuringscarrière. In 2009 was ze op de Nationale Tuigpaarden Dag (NMK) kampioen van de driejarige stermerries en in 2011 en 2013 was ze NMK-kampioen bij de keur- en elitemerries. Ook is ze zes keer algemeen kampioen van de centrale keuring van de regio Zuid geweest. In tuigpaardenwedstrijden heeft ze 35 plaatsingspunten behaald. Als fokmerrie heeft ze in 2015 haar vijfde veulen gebracht.

Tweede moeder is de donkerbruine keur preferente Niantha KWPN (1995, V. Renovo KWPN). Ze heeft twaalf veulens gebracht waaronder de hengst Alfred vb KWPN (2005, V. Manno KWPN), die is aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, maar niet aan dat onderzoek heeft deelgenomen.

De moeder van Niantha is de keur preferente merrie Triantha KWPN (1977, V. Monarch KWPN) en zij is de grootmoeder van de hengst Jackpot KWPN (1991, V. Exponent KWPN).
In de afstammingstabel van Hermanus komt de hengst Renovo KWPN (1975, V. Cambridge Cole NHS) drie keer voor als overgrootvader en één keer als betovergrootvader. Daarmee voert Hermanus 43,75 % Renovo-bloed. De klassieke stempelhengst Oregon Sgldt (1950, V. Kurassier Sgldt) komt in de eerste acht generaties van de pedigree van Hermanus twaalf keer voor. Oregon levert een aandeel van 15,6 % aan de bloedopbouw van Hermanus. De hengst voert voorts 28,1 % Hackney-bloed.

Hermanus is door de Zilfia’s Hoeve uit Houten gepresenteerd op de KWPN-hengstenkeuring 2015. Daar is hij aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek en is hij uitgeroepen tot kampioen van de driejarige hengsten.

In het verrichtingsonderzoek toont Hermanus een eerlijke, betrouwbare hengst te zijn die veel bereidheid heeft om te werken. Hij heeft een ruime, krachtige stap. Voor de showwagen zet hij de hals er goed tot zeer goed op. Hij heeft veel tot zeer veel knie-actie. De achterbenen worden goed gebogen en ruim voldoende ondergebracht. De draf is ruim en heeft veel zweefmoment. Als tuigpaard heeft Hermanus veel aanleg.
In het begin van het onderzoek heeft Hermanus heftige koliekverschijnselen gehad die werden veroorzaakt door ernstige, uitgebreide maagzweren. Met medicatie zijn die problemen verholpen.

De prestaties van Hermanus zijn gewaardeerd met een 8,5 voor het front en voor de actie van het voorbeen; een acht voor de houding, het zweefmoment, de looplust en voor het algemene beeld als tuigpaard. Het gebruik van het achterbeen is gewaardeerd met een zeven.

Aan het verrichtingsonderzoek 2015 hebben zes op de hengstenkeuring aangewezen hengsten deelgenomen en één hengst, die via de herkansing tot het onderzoek is toegelaten. Vier van hen hebben aan de eindbeoordeling deelgenomen en daarvan zijn er drie goedgekeurd voor de fokkerij, waaronder Hermanus.

De hengst met de hoogste beoordeling was  Hertog Jan KWPN (2012, V. Cizandro KWPN, zie 1.1.2.). Hermanus behaalde in puntenaantal de tweede plaats.

Bij de goedkeuring van Hermanus heeft het KWPN bekend gemaakt dat het verwacht dat Hermanus het type, de uitstraling en het voorbeengebruik zal kunnen verbeteren. Wel dienen de toe te voeren merries over formaat en een sterk achterbeengebruik te beschikken.

In juni 2015 heeft de Zilfia’s Hoeve Hermanus verkocht aan de combinatie Jonas K. Lengacher, Martin Schmucker, Chris Schmucker en Steven Graber in New Haven in de Noord-Amerikaanse staat Indiana. Hermanus zal daar zijn vader Patijn, die begin 2015 is gestorven, gaan vervangen.

Het KWPN heeft tot medio september 2020 één hengstveulen en vier merrieveulens an Hermanus geregistreerd. Twee dochters zijn inmiddels als fokmerrie opgenomen in het stamboek, waarbij één dochter het sterpredicaat heeft behaald.

 

 

 

Geactualiseerd op 23 september 2020.

Back To Top