skip to Main Content

1955 (Senator Hann x  Abendsport Hann)

 

Samenvatting

Sender Hann (1955) is één van de 33 goedgekeurde zonen van de Hannoveraanse hengst Senator en daarmee is hij een kleinzoon van de door het Hauptgestüt Trakehnen gefokte hengst Semper Idem.

Toen Sender in de herfst van 1957 door het Hannoveraanse stamboek werd goedgekeurd, was hij volgens dat stamboek de modernste Hannoveraanse hengst.
Volgens het stamboek voegde Sender adel, schoonheid en elegantie toe aan de paardenstapel. Zijn nakomelingen hadden een goed en vriendelijk karakter, waren makkelijk te rijden en hadden een functioneel bewegingsmechanisme.

Sender is ingeteeld op de hengst Abendsport Hann (1935, V. Alkoven I Hann). In dat verband is het opvallend dat van de zestien dochters van Sender die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden, er zeven een moeder uit de Hannoveraanse A-lijn hebben.

Sender heeft veertien zonen gebracht die zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Daarvan heeft Saloniki Hann (1963) de meeste inbreng in de fokkerij gehad. Hij is de vader van acht hengstenmoeders, vijf goedgekeurde zonen en een aantal goede springpaarden. Zijn zoon Salem Hann (1971) is de vader van de hengst Salvano Hann (1984) en die bracht de hengsten Salieri Hann (1989) en Sherlock Holmes Hann (1989).

Salieri was zelf een uitstekend springpaard en heeft het Holger Wulschner (GER) diverse successen geboekt. Als fokhengst is hij de vader van de ruin Salinero Hann (1994), waarmee Anky van Grunsven (NED) talloze successen heeft geboekt en Olympisch-, Wereld-, Europees- en Nederlands kampioen dressuur is geworden.

Sherlock Holmes heeft een aantal goedgekeurde hengsten gebracht, maar is meer opgevallen door twee nakomelingen die zich hebben ontwikkeld tot eventingpaarden van internationale klasse.
De merrie FRH Serve Well Hann (1994) is met zijn ruiter Andreas Dibowski (GER) twintig keer bij de eerste tien geëindigd in een internationale drie- of vier sterren eventing wedstrijd, waarbij vijf keer is gewonnen en een tweede plaats is behaald in het CCI****Badminton, dat algemeen wordt gezien als de zwaarste eventing wedstrijd ter wereld.
De hengst FRH Schorsch Hann (1996) won met Julia Mestren (GER) het Europees kampioenschap voor landelijke ruiters in Övedskloster en zegevierde in twee achtereenvolgende jaren in de eventingwedstrijd in Boekelo.

Naast Saloniki moet ook Sender’s zoon Salut Hann (1966) worden genoemd. Elf dochters van hem zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en zes zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij, waaronder de hengst Ridder Rhein (1975), die is goedgekeurd door het KWPN.
Van Salut zijn 450 nakomelingen uitgebracht in de wedstrijdsport. De ruin Moët & Chandon Salut Rhein (1974) is met veel succes door Willibert Mehlkopf (GER) uitgebracht in de internationale springsport en de ruin Souverän W Hann (1985) was een succesvol internationaal dressuurpaard. Met zijn ruiter Jürgen Wirths (GER) zijn in twee finales van de World Cup een vierde en een vijfde plaats behaald in de eindstand.

 

 

Voorkomen en afstamming

 

Sender Hann DE 331310398355 is een vos hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is geboren op 8 april 1955 en is gefokt door Werner Tahlmann uit Otterndorf, dat bij Cuxhaven in het noorden van Nedersaksen ligt.
Sender is een broer van de hengst Sender II Hann (1956).

Sender is ingeteeld op de hengst Abendsport Hann (1935, V. Alkoven I Hann), die aan moederskant de grootvader van Sender is en aan vaderskant een betovergrootvader is. Daarmee levert Abendsport in totaal een bijdrage van 31,25 % aan de erfelijke eigenschappen van Sender.

Gerekend over acht generaties heeft Sender een afstamming met 62,5 % Hannoveraans bloed. 15,6 % Engels volbloed en 14,8 % Trakehner bloed.

 


Vader

 

De vader van Sender is de vos hengst Senator Hann. Hij is in 1951 geboren en heeft een stokmaat van 163 cm. De hengst is gefokt door Heinrich von Allwörden uit Balje, dat circa 35 km ten noordwesten van Stade op de zuidelijke oever van de Elbe  in het uiterste noorden van Nedersaksen ligt.

Senator is in 1953 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Later hebben ook het Rijnlandse-, Rijnland-Palts-Saar- en het Mecklenburgse stamboek Senator toegelaten tot hun fokkerijen.
Hij is tot en met 1973 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Van hem zijn in Duitsland 134 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek, waarbij 25 dochters het predicaat staatspremiemerrie hebben ontvangen.
Tien dochters van Senator zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden.

Senator is met 33 voor de fokkerij goedgekeurde zonen de meest invloedrijke zoon van de hengst Semper Idem Trak (1934).

Sender’s grootvader Semper Idem behoort met Hyperion Trak (1926) en Pythagoras Trak (1927) tot de belangrijkste zonen van de hengst Dampfross Trak (1916,  V. Dingo Trak), die tot één van de grondleggers van het Trakehner ras moet worden gerekend.
Van Semper Idem zijn zestien zonen ingezet voor de fokkerij en daarvan zijn er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tien verdwenen zonder dat bekend is wat er met hen is gebeurd.

 


Moeder

 

De moeder van Sender is de vos staatspremiemerrie Abendkleid Hann (1941, V. Abendsport Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Döbeln Hann (1949, V. Dömitz I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Bovendien is ze de tweede moeder van de hengsten Partisan Hann (1965, V. Poet xx) en Mylord Hann (1967, V. Maigraf xx). Partisan is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Mylord door het Baden-Württembergse stamboek.

Tweede moeder van Sender is de donkerbruine staatspremiemerrie Golfkleid Hann (1934, V. Goldring II Hann).

 

Fokkerijcarrière

Sender is in het najaar van 1957 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Hij heeft in 1957 deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek en heeft dat als tweede van 21 deelnemende hengsten afgesloten.
Sender is van 1958 tot en met 1978 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Volgens het boek “Hannovers Edles Warmblut” gold Sender aan het einde van de vijftiger jaren van de vorige eeuw als één van de modernste hengsten binnen de Hannoveraanse warmbloedfokkerij. Hij voegde adel, schoonheid en elegantie toe aan de paardenstapel. Zijn nakomelingen hadden een goed en vriendelijk karakter, waren makkelijk te rijden en hadden een functioneel bewegingsmechanisme.

 

Dochters

 

Zestien dochters van Sender zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Sendereiche Hann, 1960, vos, MV. Alljeder Hann, is de moeder van de hengsten Mozart Hann (1966, V. Maigraf xx) en zijn broer Maistern Hann (1967). Mozart is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Maistern door het Westfaalse stamboek;

Sendergräfin Hann, 1960, vos, MV. Alljeder Hann, is de moeder van de hengst Maikönig Hann (1966, V. Maigraf xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Senderlinde DWB. 1961, vos, MV. Dohna II Hann, is de moeder van de hengsten Sebastian DWB (1967, V. Gladiator SWB) en zijn broer Sesam DWB (1969), die beiden zijn goedgekeurd door het Deense stamboek;

Simona Hann, 1962,  vos, MV. Damm Hann, is de moeder van de hengst Silvester Westf (1977, V. Silvaner Westf), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek;

Sicka Hann, 1967, vos, MV. Alljeder Hann, is de moeder van de broers Windsender Hann (1975, V. Winnetou Hann), Winchester Hann (1977) en Wiensender Hann (1978), die alle drie zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Wiensender is ook goedgekeurd door het BWP;

Sonate Hann staatspremiemerrie, 1968, vos. MV. Afghane Hann, is de moeder van de hengst Gotthardsen Hann (1976, V. Gotthard Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Sennermädel Hann staatspremiemerrie, 1971, vos, MV. Ast Hann, is de moeder van de hengst Arsenik Hann (1967, V. Absatz Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Sehwunder Hann, 1967, vos, MV. Falkner III Hann, is de moeder van de hengst Lessing Hann (1979, V. Lugano I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek;

Sendernixe Hann staatspremiemerrie, 1967, zwart, MV. Lugano I Hann, is de moeder van de broers World Cup I Hann (1977, V. Wörmann Hann), World Cup II Hann (1980), World Cup III Hann (1982) en World Cup IV Hann (1984), die alle vier zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. World Cup III is ook goedgekeurd door het Saksen-Anhalt stamboek;

Silla Hann, 1967, bruin, MV. Wotan Hann, is de moeder van de hengst Gutenberg Hann (1974, V. Good Match xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Sandra Hann, 1968, vos, MV. Abendkleid Hann, is de moeder van de hengst Miska Junior SI-Unire (1981, V. Miska x), die is goedgekeurd door het SI-Unire stamboek;

Sennerin Hann, 1971, bruin, MV. Wohlan Hann, is de moeder van de hengst Akkord Hann (1977, V. Aperitif Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Saline Hann staatspremiemerrie, 1973, donkere vos, MV.  Afghane Hann, is de moeder van de hengsten Feragosto Hann (1981, V. Furioso II SF) en zijn broer Fashion King Hann (1983). Feragosto is goedgekeurd door het Beierse stamboek en Fashion King door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek;

Serenade Hann, 1975, bruin, MV. Draginer Hann, is de moeder van de hengst Lusitano Hann (1981, V. Lungau Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Sandria Hann, 1976, vos, MV. Lasso Hann, is de moeder van de hengst Atair Hann (1983, V. Atatürk Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Sigrun Hann, 1976, bruin, MV. Winnetou Hann, is de moeder van de hengst Azarro Hann (1997, V. Acord II Hann), die is goedgekeurd door het Wielkopolska- en het Poolse Sportpaarden stamboek.

 

Zonen

 

Veertien zonen van Sender zijn goedgekeurd voor de fokkerij:
Securius Hann (1960), Senator Hann (1960), Seelöwe Hann (1961), Senegal Hann (1962), Senussi Hann (1962), Saloniki Hann (1963), September Hann (1964), Serbe Hann (1964), Söldner Hann (1964), Sultan Hann (1964), Salut Hann (1966), Sekt Hann (1966), Sendbote Hann (1966) en Sendgraf AHS (1978).

De hengst Sekt Hann (MV. Wohlauf Hann) heeft dezelfde moeder als de door het KWPN goedgekeurde hengst Master Rhein (1971, V. Maigraf xx). Sekt is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar heeft nauwelijks bijgedragen aan de fokkerij. Van hen is één nakomeling geregistreerd als wedstrijdpaard.

De hengst Sendgraf AHS (MV. Ansbach Hann) is goedgekeurd door het Amerikaanse Hannoveraanse stamboek en heeft in Noord Amerika op beperkte schaal bijgedragen aan de fokkerij.

De overige goedgekeurde zonen van Sender worden verderop in de tekst in afzonderlijke hoofdstukken besproken.

 

Nakomelingen in de sport

 

Volgens gegevens van de Duitse overkoepelende organisatie voor de paardenfokkerij en de paardensport zijn van Sender 336 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard.
Zij hebben samen een winsom van € 392.217.

Succesvolle nakomelingen van Sender  in de sport zijn:

Sarto Hann, ruin, 1970, bruin, MV. Florentiner Hann, fokker Wilhelm Töpker, is vanaf 1977 in internationale springconcoursen uitgebracht. In de jaren 1978 tot en met 1980 is Heinrich-Wilhelm Johannsmann (GER) met Sarto uitgekomen. De combinatie heeft overwinningen behaald in internationale wedstrijden in Allenstein, Aken en Berlijn (allen 1978) en in Donaueschingen (1980). Tweede plaatsen zijn behaald in Aken, Wolfsburg (Grand Prix, 1978), Hamburg, Wiesbaden, Donaueschingen, Berlijn en Zuidlaren (1979) en Rotterdam en Keulen (1980).
Bij het Wereldkampioenschap 1978 in Aken heeft de combinatie met het Duitse team de vijfde plaats behaald in de landenwedstrijd. Individueel is de combinatie niet geplaatst.
Bij het Europees kampioenschap 1979 in Rotterdam is met het Duitse team de zilveren medaille gewonnen in de landenwedstrijd. Individueel is de 35e plaats behaald.
In de jaren 1981 – 1984 is Kurt Gravemeier (GER) met Sarto uitgekomen, waarbij in 1982 een wedstrijd in Rastede is gewonnen en tweede plaatsen zijn behaald in Neumünster, Dortmund, Donaueschingen en Zuidlaren. In 1983 zijn overwinningen behaald in Hamburg (2x), Münster en Berlijn en in 1984 is een tweede plaats behaald in Dortmund. Sarto heeft een winsom van € 92.984.

Soltau Hann, 1970, ruin, donkere vos, MV. Wirbel II Hann, fokker Rainier Heukanp.
Soltau is van oktober 1977 tot en met maart 1981 door Bernhard Kamps (GER) in internationale springconcoursen uitgebracht.  In 1978 zijn wedstrijden in Mölbling en Stegen gewonnen en is een tweede plaats behaald in Wülfrath, Ook zijn diverse goede uitslagen behaald in nationale wedstrijden in Duitsland.
Van juli 1981 tot juni 1986 is Dirk Huerkamp (GER) met Soltau gestart. De combinatie is in 1982 in Wolfsburg tweede geworden bij het Europees kampioenschap voor Young Riders en in 1983 is bij het Europees kampioenschap voor Young Riders in Geesteren de vijfde plaats behaald. Soltau heeft € 51.014 gewonnen.

Andere nakomelingen die internationaal zijn uitgebracht zijn o.a.

Sethos Hann
, ruin, 1971, vos, fokker Hans Immken, ruiter Norbert Koof (GER)   en

Stardust Hann, ruin, 1873, vos, MV. Jonkheer xx, fokker Wilhelm Rolfes, ruiter Detlef Brüggemann (GER).

 

 

Goedgekeurde zonen in de fokkerij

 

1.  Securius Hann DE 304040023560 / DH 125

Securius Hann (V. Sender Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is op 8 mei 1960 geboren en is gefokt door Friedrich Rusch uit Kehdingbruch, dat circa 20 km ten oosten van Cuxhaven in het noorden van Nedersaksen ligt.

De moeder van Securius is de vos staatspremiemerrie Abendkätzchen Hann (1950, V. Abendgold II Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Eisenbarth Hann (1974, V. Eisenherz I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder van Securius is de vos staatspremiemerrie Allerdere Hann (1942, V. Allersport Hann).
Securius is ingeteeld op de hengst Abendsport (1935, V. Alkoben Hann), die in de afstamming aan vaderskant voorkomt als overgrootvader en betbetovergrootvader en aan moederskant als overgrootvader. Abendsport heeft daardoor een inbreng van 28,125 % in de erfelijke aanleg van Securius.
Gerekend over acht generaties heeft Securius een afstamming met 78,1 % Hannoveraans bloed, 10,2 % Trakehner bloed en 6,25 % Engels volbloed.

Securius is in 1963 in Denemarken goedgekeurd door het Deense stamboek.
In 1968 heeft het stamboek een collectie afstammelingen van Securius beoordeeld. Daarover is gemeld dat de nakomelingen een goed type en de juiste maat hebben. Ze hebben vrijwel allemaal een mooi hoofd, een mooie hals, een goede bovenlijn en een goede diepte en breedte. De voor- en achterbenen zijn goed gesteld. De bewegingen hebben souplesse en zijn voldoende ruim. Op één uitzondering na waren de bewegingen regelmatig.

Securius is tot en met 1978 in Denemarken beschikbaar geweest voor de fokkerij.

De database Sukuposti noemt 28 nakomelingen van Securius.

Zijn zoon Pascha DRR (1968, MV. Weiler Hann) is goedgekeurd door het Deens Oldenburgser stamboek, maar heeft in de fokkerij weinig invloed gehad.

 


2.  Senator Hann  DE 331310022960

 

Senator Hann (V. Sender Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 28 maart 1960 geboren.

De moeder van Senator is de vos staatspremiemerrie Astwürde Hann (1950, V. Ast Hann). Zij is ook de moeder van de hengsten Ceylon Hann (1957, V. Cyklon Hann) en Derby Westf (1959, V. Damm Hann) en ze is de tweede moeder van de hengst Arsenik Hann (1967, V. Absatz Hann). Ceylon en Arsenik zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Derby door het Westfaalse stamboek.

Tweede moeder van Senator is de vos staatspremiemerrie Alltagsmädel Hann (1944, V. Alljeder Hann).

De hengst Abendsport Hann (1935, V. Alkoven Hann) komt in de afstamming van Senator twee keer aan vaderszijde voor en aan moederszijde één keer. Hij levert een bijdrage van 21,9 % in de erfelijke aanleg van Senator.
Gerekend over acht generaties heeft Senator een afstamming met 79,7 % Hannoveraans bloed, 10,2 % Trakehner bloed en 5,5 % Engels volbloed.

Senator is in het najaar van 1962 goedgekeurd door het Hessische stamboek en is van 1973 tot en met 1983 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Zijn zoon Senussi Hess (1982) is goedgekeurd voor de fokkerij.

In Duitsland zijn 307 nakomelingen van Senator geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 126.970.

 


2.1.  Senussi Hess DE 361610121872

 

Senussi Hess (V. Senator Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is op 19 maart 1972 geboren en is gefokt door Heinz-Otto Köppel uit Beerfelden, dat circa 30 km ten noordoosten van Heidelberg in Hessen ligt.

De moeder van Senussi is de vos merrie Wilke Hess (1967, V. Wulf Hann) en tweede moeder is de vos Wildfee Hann (1958, V. Wildjäger Hann).

Gerekend over acht generaties heeft Senussi een afstamming met 78,1 % Hannoveraans bloed, 7,8 % Engels volbloed en 7,8 % Trakehner bloed.

Senussi is in het najaar van 1974 goedgekeurd door het Hessische stamboek en is tot en met 1981 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Twee dochters van Senussi zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Freya Hann, MV. onbekend, is de moeder van de hengst Kaskadeur Bavar (1974, V. Kassius Trak), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek en

Isis Hess, 1977, vos, MV. Imker I Badwu, is de moeder van de hengst Milky Way GF ZfdP (2001, V. Mascarpone GF Zw), die is goedgekeurd door het ZfdP.

Van Senussi zijn 44 nakomelingen in Duitsland geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 11.343.

 


3.  Seelöwe Hann DE 331310407961

 

Seelöwe Hann (V. Sender Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 158 cm. Hij is op 30 april 1962 geboren en is gefokt door Fritz Jungclaus uit Drochtersen, dat circa vijftien km ten noorden van Stade op de westelijke oever van de Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.

De moeder van Seelöwe is de vos staatspremiemerrie Delikate Hann (1952, V. Der Lowe xx) en tweede moeder is de vos Friesgya Hann (1943, Friesenkönig Hann).
Friesgya is ook de tweede moeder van de hengst Denar Westf (1960, V. Andorra I Hann).

Gerekend over acht generaties heeft Seelöwe een afstamming met 63,3 % Hannoveraans bloed en 25,8 % Engels volbloed.

Seelöwe is in november 1963 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
In 1964 heeft hij in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek dat hij als vierde van vijftien deelnemende hengsten heeft afgesloten.
In 1982 is Seelowe verkocht naar Finland, waar hij in Turku is goedgekeurd door het Finse stamboek. Het is onduidelijk welke eigenschappen van Seelöwe door het Finse stamboek zijn beoordeeld, maar gepubliceerd is dat de hengst vier keer een acht heeft ontvangen.
In juni 1982 is Seelöwe overleden.

Vier dochters van Seelöwe zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Sandra Hann, 1966, vos, MV. Flamm Hann, is de moeder van de hengst Löwenbund Westf (1972, V. Lukas Hann), die is goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek;

Seelsorge Hann staatspremiemerrie, 1967, vos, MV. Angola II Hann, is de moeder van de hengst Wachtelkönig Hann (1971, V. Wöhler Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Sylvia Hann, 1968, vos, MV. Angola II Hann, is de moeder van de hengst Almansor Hann (1974, V. Akrobat Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Soete Deern Hann, 1972, MV. Jungritter Hann, is de moeder van de hengst Dorint Hann (1981, V. Damnatz I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek.

Seelöwe’s zoon Solist Hann (1966) is goedgekeurd voor de fokkerij en wordt in hfdst. 3.1. besproken.

In Duitsland zijn 179 nakomelingen van Seelöwe geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 162.851 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling van Seelöwe is Schwerin Hann, ruin, 1979, bruin, MV. Roderich Holst, fokker Willi Sloot. De ruin is door Joachim Stratmann (GER) 92 keer uitgebracht in een klasse S (Z) springconcours in Duitsland. Schwerin heeft een winsom van € 22.075.

In Finland zijn veertien nakomelingen van Seelöwe geregistreerd.

 


3.1.  Solist Hann DE 331310003566

 

Solist Hann (V. Seelöwe Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is op 5 april 1966 geboren en is gefokt door Wilhelm Bösch uit Bülkau, dat circa 25 km ten oosten van Cuxhaven in het noorden van Nedersaksen ligt.

De moeder van Solist is de bruine staatspremiemerrie Dompendel Hann (1957, V. Domspatz Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengsten Pik Solo Hann (1976, V. Pik König Hann), Lopez Hann (1978, V. Lombard Hann) en Grand Garcon Hann (1980, V. Garibaldi II Hann).
Pik Solo is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en het Oldenburgse stamboek in Noord Amerika (ISR); Lopez is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Baden-Württembergse stamboek en Grand Gracon door het Hannoveraanse stamboek.
Tweede moeder van Solist is de vos staatspremiemerrie Axtflanke Hann (1952, V. Axel Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Senegal Hann (1962, V. Sender Hann, zie hfdst. 4.).
Gerekend over acht generaties heeft Solist een afstamming met 76,6 % Hannoveraans bloed en 14,1 % Engels volbloed.

Solist is in het najaar van 1968 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is vervolgens naar Denemarken gegaan, Daar is hij in het voorjaar van 1969 voor één jaar  goedgekeurd door het Deense stamboek en in 1970 is hij definitief goedgekeurd.

Solist is tot en met 1981 in Denemarken beschikbaar geweest voor de fokkerij. Volgens de Sukuposti database zijn in Denemarken 83 nakomelingen van Solist geregistreerd.

Drie dochters van Solist zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Hella DWB, 1971, zwart, MV. Poet xx, is de moeder van de hengst Dolomit DWB (1979, V. Donauwind Trak), die is goedgekeurd door het Deense stamboek;

Konny DWB, 1972, bruin, MV. Domänenrat  Hann, is de moeder van de hengst Kawango DWB (1978, V. Ibikus Trak), die is goedgekeurd door het Deense stamboek en

Akeleje DWB, 1981, MV. Dyoko xx, is de moeder van de hengst Apollon DWB (1988, V. Lavallo Holst), die is goedgekeurd door het Noorse stamboek.

Van de zonen van Solist zijn Corso DWB (1974) en Sorel DWB (1979) goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Corso DWB (MV. Scotsman xx) is in het najaar van 1976 door het Deense stamboek goedgekeurd en is tot omstreeks 1989 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar is maar weinig gebruikt. Volgens de Sukuposti database zijn zeven nakomelingen van hem geregistreerd.

De hengst Sorel DWB wordt besproken in hoofdstuk 3.1.1.

 

3.1.1.  Sorel  DWB 208333197900061 / DH 315

 

Sorel DWB (V. Solist Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 24 april 1979 geboren en is gefokt door Hans Christian Outzen.
De moeder van Sorel is de merrie Frenka DWB (1971, V. Lago Hann) en tweede moeder is de bruine Almai Holst (1964, V. Alex Sgldt).
De moederlijn van Sorel is Gelders en loopt terug naar de merrie Medien I NSTg (1925).
Gerekend over acht generaties heeft Sorel een afstamming met 54,7 % Hannoveraans bloed, 12,5 % Trakehner bloed, 10,9 % Gelders bloed en 7,8 % Engels- en Arabisch volbloed.

Sorel is in maart 1981 voor eén jaar goedgekeurd door het Deense stamboek. In januari 1982 is de dekvergunning met een jaar verlengd en in maart 1983 is Sorel in Herning opnieuw goedgekeurd door het Deense stamboek.
In oktober 1983 heeft Sorel in Næstved met goed gevolg deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek.

Sorel is van 1982 tot en met de zomer van 2004 actief geweest in de fokkerij. In Denemarken zijn 414 nakomelingen van hem geregistreerd.

Sorel is n 2005 overleden.

Twee dochters van Sorel zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Lillemarkens Annabel DWB, 1987, zwart, MV. Goldfinget Hann, is de moeder van de hengst Lillemarkens Arkibal DWB (1991, V. Racot DWB), die is goedgekeurd door het Deense stamboek en

Kærsgaard’s Soline DWB, 1990, donkerbruin, MV. Pele Kignæs DWB, is de moeder van de hengst Broholm’s Highlight DWB (1998, V. Midt-West-Ibn-Light DWB), die is goedgekeurd door het Deense stamboek.

Van Sorel zijn 79 nakomelingen uitgebracht in dressuurwedstrijden en 23 zijn uitgebracht in springwedstrijden.
Vier nakomelingen zijn uitgebracht in Prix St. George / Intermediair I dressuurwedstrijden.

Sorel heeft een dressuurindex van 87 met een betrouwbaarheid van 97 % en een springindex van 75 met een betrouwbaarheid van 83 %

 

 

4.  Senegal Hann DE 331310409662

 

Senegal Hann (V. Sender Hann) is vos hengst met een stokmaat van 162 cm. Hij is in 1962 geboren.

De moeder van Senegal is de vos staatspremiemerrie Axtflanke Hann (1952, V. Axel Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Solist Hann (1966, V. Seelöwe Hann, zie hfdst. 3.1.), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Deense stamboek.

Tweede moeder van Senegal is de vos staatspremiemerrie Foggia (1934, V. Foliant Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Don Hann (1939, V. Dolman Hann) en tweede moeder van de hengsten Friedel Hann (1946, V. Friesenkönig Hann) en Alligator Hann (1948, V. Axel Hann).
Don en Friedel zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Alligator is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Senegal een afstamming met 77,3 % Hannoveraans bloed, 11,7 % Trakehner bloed en 7,0 % Engels volbloed.

Senegal is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1966 tot en met 1970 actief geweest als fokhengst.

In Duitsland zijn 54 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 20.641 gewonnen.

 

 

5. Senussi Hann DE 331310409562

 

Senussi Hann (V. Sender Hann) is een in 1962 geboren vos hengst met een stokmaat van 164 cm.

Zijn moeder is de vos staatspremiemerrie Allerbotin Hann (1950, V. Alljeder Hann). Zij is een zuster van de tweelinghengsten Elk Hann (1949) en Allerhand Hann (1949), waarvan Elk is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Allerhand door het Westfaalse stamboek.
Tweede  moeder is de vos staatspremiemerrie Detla Hann (1940, V. Detektiv Hann).
Senussi is ingeteeld op de hengst Alljeder Hann (1940, V. Abensdport Hann), die aan moederszijde als moedersvader van Senussi in zijn afstamming voorkomt en aan vaderszijde als betovergrootvader. Alljeder heeft daarmee een inbreng van 31,25 % in de erfelijke aanleg van Senussi.
Overigens komt Alljeders vader Abendsport drie keer voor in de afstamming van Senussi.

Gerekend over acht generaties heeft Senussi een afstamming met 75.0 % Hannoveraans bloed, 11,7 % Tralehner bloed en 8,6 % Engels volbloed.

Senussi is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1966 tot en met 1976 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

In Duitsland zijn 198 nakomelingen van Senussi geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 132.582.

 


6.  Saloniki Hann DE 331310410963

 

Saloniki Hann (V. Sender Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1963 geboren en is gefokt foor Johannes Leidecker uit Drochtersen, dat   circa vijftien km ten noorden van Stade op de westelijke oever van de Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.

Saloniki is een broer van de door het Beierse stamboek goedgekeurde hengst September Hann (1964, zie hfdst. 7.).
De moeder van beide hengsten is de bruine staatspremiemerrie Winzerprinzess Hann (1959, V. Wohlauf Hann).
Tweede moeder is de donkerbruine staatspremiemerrie Alpena Hann (1941, V. Alpenflug II Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Marschall Hann (1965, V. Maigraf xx), die is goedgekeurd door het Hessisiche stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Saloniki een afstamming met 71,9 % Hannoveraans bloed, 12,5 % Engels- en Arabisch volbloed en 11,7 % Trakehner bloed.

Saloniki is in 1965 tijdens een keuring in Hunnesrück goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1966 heeft hij in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek, dat hij als zesde van de veertien deelnemende hengsten heeft afgesloten.
Saloniki is van 1967 tot en met 1986 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Acht dochters van Saloniki zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Sandkrit Hann, 1971, bruin, MV. Ahram Hann, is de moeder van de hengst  Egerlander Hann (1976, V. Ecuador xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Zweedse stamboek;

Salome Hann, 1973, zwart, MV. Domspatz Hann, is de moeder van de hengsten Monte Carlo I West (1983, V. Milan Hann) en zijn broer Monte Carlo II Westf (1985). Monte Carlo I is goedgekeurd door het Westfaalse-, Rijnlandse- en Beierse stamboek en Monte Carlo II door het Westfaalse stamboek;

Siësta Hann staatspremiemerrie, 1973, donkerbruin, MV. Duden II Hann, is de moeder van de hengst Filius Hann (1981, V. Furioso II SF), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek;

Wilma Hann, 1976, bruin, MV. Würzer I Hann, is de moeder van de hengst Santa Klaus Bavar (1982, V. Santiago Trak), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Sekunde Hann staatspremiemerrie, 1977, donkerbruin, is de moeder van de hengst Sundance Kid Oldbg  (1989, V. Sandro Holst), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek;

Sonnenschein Hann, 1982, bruin, MV. Dulder Hann, is de moeder van de hengst Valentino Hann (1991, V. Varus Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Shalamar Hann, 1983, MV. Winkel Hann, is de moeder van de hengst Lomber Hann (1988, V. Lanhaan Hann), die is goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek en

Salicia Hann, 1987, MV. Greenhorn Hann, is de moeder van de hengst Daikiri Hann (1991, V. Drosselklang II Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Van Saloniki zijn de zonen Salto I Hann (1969), Salem Hann (1971), Saxo Kignæs DWB (1972), Salto II Hann (1973) en Serg’ej Hann (1979) goedgekeurd voor de fokkerij.

Salto I, Salem en Salto II worden verderop in de tekst in afzonderlijke hoofdstukken besproken, Saxo Kignaes en Serge’ej hebben weinig bijgedragen aan de fokkerij en worden hieronder kort aangeduid.

De hengst Saxo Kignaes SWB (MV. Wulf Hann) is goedgekeurd door het Deense stamboek en is enkele jaren actief geweest in de fokkerij.  De All Breed Pedigree database noemt zes nakomelingen die in de jaren 1976 – 1979 zijn geboren.

De hengst Serg’ej Hann (MV. Glander Hann) is verkocht naar Canada en is daar goedgekeurd door het Canadese Sportpaarden stamboek. De All Breed Pedigree database noemt van Serg’ej acht nakomelingen die zijn geboren in de jaren 1997 – 2001.

In Duitsland zijn 300 nakomelingen van Saloniki geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 388.406.

De meest succesvolle nakomelingen zijn:

Saloniki 17 Hann, ruin, 1977, bruin, MV. Pokal Hann, fokker Hans-Werner Klindwordth. De ruin is door Peter Lamberth (GER) in de springsport aangereden tot op S-niveau. Van mei 1983 tot april 1984 en van juli 1984 tot en met januari 1985 heeft Bernhard Kamps (GER) Saloniki uitgebracht in internationale springconcoursen. In 1983 is een wedstrijd in Münster gewonnen en is met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO Plovdiv gewonnen. Ook is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Baden-Baden. In 1984 is een overwinning behaald in een wedstrijd in Münster. Met het Duitse team is de landenwedstrijd tijdens het CHIO Falsterbo gewonnen en zijn tweede plaatsen behaald in de landenwedstrijden in Dublin en Chaudfontaine.
Van april – juni 1984 is Saloniki uitgebracht door Gerd Wiltfang (GER). De combinatie heeft met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CHIO Luzern gewonnen.
Van februari 1985 tot december 1986 is Ludger Beerbaum (GER) met Saloniki gestart, waarbij in 1985 een overwinning is behaald in een wedstrijd in Münster; de derde plaats is behaald in de Grand Prix van Mannheim en de vierde in de Grand Prix van Chaudfontaine. Met het Duitse team zijn de landenwedstrijden in Sankt Gallen en Toronto gewonnen en is de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd in Washington.
In 1986 is met het Duitse team de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd in Luzern en zijn individueel derde plaatsen behaald in Neuwied en Landshut.
Saloniki heeft een winsom van € 63.070.

So Long Hann, ruin, 1976, vos, MV. Gong Hann, fokker Johann Albers.
De ruin is door Gustav Oetjen (GER) en Frederik-Wilhelm von Böthmer (GER) aangereden tot S-niveau.
Van april 1984 tot juni 1986 is Paul Schockemöhle (GER) met So Long in internationale wedstrijden gestart. In 1984 is de combinatie tweede geworden in de Grand Prix van Aken en in een wedstrijd in Hamburg en derde in de Grand Prix van Mondorf-les-Bains
In 1985 zijn overwinningen behaald in ’s-Hertogenbosch, Hickstead, Dinard, Rotterdam, Sankt Gallen, Calgary, Hannover en Londen en zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix’s van Antwerpen en Göteborg. Met het Duitse team is de landenwedstrijd tijdens het CHIO Sankt Gallen gewonnen.
In 1986 zijn overwinningen behaald in Luzern en Wiesbaden (2x) en is met het Duitse team de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd tijdens het CHIO Donaueschingen.
So Long heeft een winsom van € 84.334.

Andere nakomelingen die in springwedstrijden zijn uitgebracht op 1.50 m en 1.60 m niveau zijn:

Salamander Hann, ruin, 1968, donkerbruin, MV. Sinus xx, fokker Heinrich Ropers,
1.50 m. springpaard gereden door Manfred Schenk (GER);

Skiatos Hann, 1973, ruin, schimmel , MV. Latus Hann, fokker Karin Brodersen,
1.60 m. springpaard gereden door Hans-Jürgen Rode (GER);

Skiatos Hann, 1976, ruin, donkerbruin, MV. Werwulf Hann, fokker Dieter Klindworth,
1.60 m. springpaard gereden door Ulf Plate (GER) en

El Bandolero Hann, ruin, 1986, vos, MV. Wendekreis Hann, fokker Jan Westermann, 1.50 m springpaard gereden door Toon Holtus (NED), Eric van der Vleuten (NED), Holger Hetzel (GER) en Mario Piasecki (ARG).

Saloniki heeft een dressuurindex van 78 met een betrouwbaarheid van 77 % en een springindex van 79 met een betrouwbaarheid van 77 %.

 


6.1.  Salto I Hann DE 331310421169

 

Salto I Hann (V. Saloniki Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is in 1969 geboren en is gefokt door Johann Detjen uit Vierden, dat halverwege Bremen en Hamburg in Nedersaksen ligt.

Salto I is een broer van de hengsten Saxo Kignæs DWB (1972) en Salto II Hann (1973), die verderop in de tekst worden besproken.
De moeder van deze hengsten is de vos staatspremiemerrie Wunderkunde Hann (1963, V. Wulf Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Flussmuse Hann (1957, V. Flussgold Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Salto I een afstamming met 80,5 % Hannoveraans bloed en 10,2 % Engels volbloed.

Salto I is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1973 tot en met 1976 actief geweest in de fokkerij.

In Duitsland zijn 37 nakomelingen van Salto I geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 11.600 gewonnen.

 


6.2.  Salem Hann DE 331310425871

 

Salem Hann (V. Saloniki Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 161 cm. Hij is in 1971 geboren en is gefokt door Hermann Wichern uit Hamersen, dat halverwege Bremen en Hamburg in Nedersaksen ligt.
De moeder van Salem is de vos merrie Emsdrossel Hann (1960, V. Erbonkel Hann) en tweede moeder is de bruine Amtsschlucht Hann (1953, V. Amtsjäger II Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Salem een afstamming met 86,7 % Hannoveraans bloed en 3,9 % Engels- en Arabisch volbloed.

Salem is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1975 tot en met 1998 als fokhengst actief geweest in de fokkerij.

Salem is in 2001 overleden.

Zijn dochter Sarina Hann (1980, MV. Endflug Hann) is de moeder van de hengst Diadem Hann (1987, V. Dynamo Hann), die is goedgekeurd door Deense stamboek.

Zijn zonen Saphir Hann  (1976) en Salvano (1984) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

In Duitsland zijn 164 nakomelingen van Salem geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 198.589 gewonnen.

Succesvolle nakomelingen van Salem zijn:

Sandia Hann, merrie, 1977, vos, MV. Einglas Hann, fokker Heini-Werner Brinkhorst. 1.50 m. springpaard gereden door Sabine Stein (GER) en

Seven Hills Hann, ruin, 1981, vos, MV. Eisenherz I Hann, fokker Klaus Brunkhorst,
1.50 m springpaard, gereden door Heinrich Hermann Engemann (GER).

Salem heeft een dressuurindex van 73 met een betrouwbaarheid van 72 % en een springindex van 82 met een betrouwbaarheid van 78 %.

 


6.2.1.  Saphir Hann DE 331313804976

 

Saphir Hann (V. Salem Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 13 april 1976 geboren en is gefokt door Johann Winkelmann uit Selsingen, dat circa tien km ten noorden van Zeven in het noorden van Nedersaksen ligt.

De moeder van Saphir is de zwarte merrie Elfie Hann (1969, V. Eger II Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Dynamit Hann (1981, V. Dynamo Hann) en de tweede moeder van de hengst Salvano Hann (1984, V. Salem Hann, zie hfdst. 6.2.2.).
Dynamit is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Nieuw Zeelandse stamboek.
Tweede moeder van Saphir is de vos Doerte Hann (1964, V. Dominikaner III Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Saphir een afstamming met 92,2 % Hannoveraans bloed en 2,3 % Engels- en Arabisch volbloed.

Saphir is in de herfst van 1978 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Ook het Hessische stamboek heeft Saphir goedgekeurd.
In 1979 heeft de hengst in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 87,65 punten behaald en is hij als 51e geëindigd van de zestig deelnemende hengsten.

Saphir is van 1979 tot en met 1982 beschikbaar geweest voor de fokkerij, waarbij hij vooral Hessische merries heeft gedekt.
In Duitsland zijn 18 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 22.599.

 


6.2.2. Salvano Hann DE 331313801984

 

Salvano Hann (V. Salem Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 1 maart 1984 geboren en is gefokt door Johann Winkelmann uit Selsingen, dat circa tien km ten noorden van Zeven in het noorden van Nedersaksen ligt.

De moeder van Salvano is de donkerbruine staatspremiemerrie Dina Hann (1980, V. Dynamo Hann) en tweede moeder is de zwarte Elfi Hann (1969. V. Eger II Hann).
Elfie is ook de moeder van de hengsten Saphyr Hann (1976, V. Salem Hann, zie hfdst. 6.2.1.)  en Dynamit Hann (1981, V. Dynamo Hann).
Dynamit is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse- en Nieuw Zeelandse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Salvano een afstamming met 95,3 % Hannoveraans bloed en 0 % volbloed.

Salvano is in oktober 1986 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1987 heeft Salvano in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen. Daarbij heeft hij 120,38 punten (5e plaats) voor de dressuur behaald, 109,27 punten (12e plaats) voor het springen en 120.05 punten (5e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 40 hengsten meegedaan.

Salvano is tot en met 2007 voor de fokkerij beschikbaar gesteld door het Landgestüt in Celle.
Van zijn dochters zijn er 98 als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek. Dertien dochters hebben het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.

Twee dochters van Salvano zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Sally Hann, 1989, donkerbruin, MV. Gralsritter Hann, is de moeder van de hengst Graf Ferdinand GFF Hann (2001, V. Graf Grannus Hann), die is goedgekeurd door het Coloured Warmbloed stamboek en

Stille Liebe Hann, 1989, bruin, MV. Gralsritter Hann, is de moeder van de hengst Rhodonit P Rhein (2002, V. Roman Nature Rhein), die is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek.

Salvano’s zonen Salieri Hann (1989), Sherlock Holmes Hann (1989) en Salvanto Hann (1992) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

In Duitsland zijn 205 nakomelingen van Salvano geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2020 in totaal € 308.926 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling van Salvano is de hengst Salieri Hann (1980). In hoofdstuk 6.2.2.1. wordt een overzicht gegeven van zijn prestaties.

Andere goede sportpaarden van Salvano zijn:

Sam Hann, ruin, 1994, bruin, MV. Windhuk Hann, fokker Horst Hildebrandt,
internationaal GP-dressuurpaard gereden door Benjamin Werndl (GER) en Haruchika Azakawa (JPN) en

San Severo Hann, ruin, 1998, vos, MV. Westerland Hann, fokker Lübbe Stecker,
1,50 m springpaard, gereden door Sarah Sudhölter (GER).

Salvano heeft in 2020 een dressuurindex van 113 met een betrouwbaarheid van 88 % en een springindex van 91 met een betrouwbaarheid van 91 %.

 


6.2.2.1.  Salieri Hann DE 331313903889

 

Salieri Hann (V. Salvano Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 2 april 1989 geboren en is gefokt door Hans-Georg Kück uit Worpswede, dat circa vijftien km ten noorden van Bremen in Nedersaksen ligt.
De moeder van Salieri is de vos merrie Samtbeere Hann (1985, V. Servus Hann) en tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Weissbeere Hann (1970, V. Wrede Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Salieri een afstamming met 82,0 % Hannoveraans bloed en 12,5 % Engels volbloed.

Salieri is in november 1991 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In het najaar van 1992 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 101,52 punten (17e plaats) heeft behaald voor de dressuur, 116,44 punten (8e plaats) voor het springen en 110.05 punten (12e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 36 hengsten deelgenomen.
Eind januari 2001 is Salieri in Redefin goedgekeurd door het Mecklenburgse stamboek.

Salieri is voor de fokkerij beschikbaar gesteld door het Landgestüt in Celle en is tot zijn dood in 2006 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Daarna is nog diepvriessperma van hem gebruikt.

Salieri is in 1993, 1994 en 1995 door Frederic Bünger (GER) in gestandaardiseerde B- en L-springproeven uitgebracht. Vanaf juni 1996 is in M-springconcoursen gestart en vanaf juli 1997 in S-springconcoursen. Vanaf juni 1999 is Holger Wulschner (GER) met de hengst gestart.  In 2001 zijn op diverse “Pferdeleistungsschauen” in Duitsland overwinningen behaald en zijn internationale wedstrijden in Neumünster, Nörten-Hardenberg en Aarhus gewonnen. In 2002 is opnieuw een wedstrijd in Nörten-Hardenberg gewonnen en is een overwinning behaald in een wedstrijd in Donaueschingen. In 2003 is de  derde plaats behaald in de Grand Prix van Redefin.
Salieri heeft een winsom van € 116.250.

Van Salieri zijn 52 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek. Daarvan hebben vijf merries het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.

Vier dochters van Salieri zijn moeder geworden van een goedgekeurde hengst:

Sally Hann staatspremiemerrie, 1993, donkerbruin, MV. Pik Bube I Hann, is de moeder van de hengsten Cellagonero Hann (2003, V. Contendro I Holst) en van zijn broer Breemeersen Crescendo Hann (2006). Cellagonero is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Beierse stamboek en Breemeersen Crescendo door het Hannoveraanse stamboek en het BWP;

Salie Hann, 1995, vos, MV. Warzmann Hann, is de moeder van de hengst Calixto Hann (2004, V. Connery Trak), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Salute Hann, 1996, zwart, MV.  Augustinus xx, is de moeder van de hengst Leonardo Hann (2010, V. Londontime Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Savaii Hann, 1999, bruin, MV. Lungau Hann, is de moeder van de hengsten Ichiro van Bergsham KWPN (2013, V. Don Juan de Hus KWPN) en Leonardo KWPN (2016, V. Chagall D&R KWPN), die beiden zijn goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek;

Salieri’s zonen Saint Malo Hann (1995), Salisbury Hann (1995) en Son Salieri Hann (2006) zijn goedgekeurd voor de fokkerij, maar hebben daarin niet veel invloed gehad.

De hengst Saint Malo Hann (MV. Atlas Hann) is in mei 1998 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In de zomer van 1998 heeft hij in Medingen deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 118,27 punten (3e plaats) heeft behaald voor de dressuur, 86,21 punten (12e plaats) voor het springen en 108,86 punten (5e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben zestien hengsten deelgenomen.
In december 2005 is Saint Malo erkend door het Mecklenburgse stamboek. Saint Malo is omstreeks 2010 in Lincolnshire in Engeland ingezet voor de fokkerij.
In Duitsland is van hem één dochter als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en zijn twee nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. De Sporthorse database noemt acht Britse nakomelingen van de hengst.

De hengst Salisbury Hann (MV. Pik Bube I Hann) is in oktober 1997 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1998 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen. Daarbij heeft hij 98,68 punten (17e plaats) voor de dressuur gekregen, 98,52 punten (17e plaats) voor het springen en 97,37 punten (19e plaats) voor zijn totale prestatie.
Salisbury is tot 2002 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Negen dochters van hem zijn als fokmerrie ingeschreven in een stamboek en elf nakomelingen zijn geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 7.483.

De hengst Son Salieri Hann (MV. Wanderbursch II Hann) is in oktober 2009 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in de zomer van 2009 in Schlieckau deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 70 dagen. Daarbij heeft hij 92,63 punten (21e plaats) behaald voor de dressuur, 96,97 punten (15e plaats) voor het springen en 93.57 punten (19e plaats) voor zijn totale prestatie.
Van Son Salieri zijn geen nakomelingen geregistreerd.

In Duitsland zijn 102 nakomelingen van Salieri geregistreerd als wedstrijdpaard. Ze hennen een gezamenlijke winsom van € 376.038.

Succesvolle nakomelingen van Salieri zijn:

Seven Up Hann, ruin, 1993, bruin, MV. Lungau Hann, fokker Horst Bünger. Seven Up is een broer van de ruin Salinero Hann (zie onder)
De ruin is van april 1999 tot augustus 2001 door Uwe Carstensen (GER) van de klasse L naar de klasse S springen gereden. Van oktober 2001 tot  oktober 2002 is Oleg Krasyuk (UKR) met Seven Up uitgekomen. De combinatie is in 2001 zesde geworden in de Grand Prix van München en negende in de Grand Prix van Frankfurt. In 2002 is een wedstrijd in Wingst-Dobrock gewonnen en is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Nörten-Hardenberg. Bij het Wereldkampioenschap in Jerez de la Frontera is de combinatie als 57e geëindigd.
In oktober 2002 is Franke Sloothaak (GER) twee keer met Seven Up gestart. In 2003 is de ruin weer uitgebracht door Krasyuk en door Ales Opatrny (CZE) en in het voorjaar van 2004 is Caroline Müller (GER) enkele keren met hem gestart.
Van mei 2004 tot eind 2005 heeft Jung Hyun Joo (KOR) Seven Up in wedstrijden uitgebracht. In 2006 heeft Soon Won Hwang (KOR) de ruin in diverse wedstrijden in Duitsland uitgebracht, waarbij een young riders wedstrijd in Hagen is gewonnen. Tegen het einde van 2006 is Jung Hyun Joo Seven Uo weer gaan rijden en daarbij is in december 2006 de derde plaats behaald op de Asian Games in Doha.
In 2007 heeft Yasser Al Sharif (EGY) met Seven Up deelgenomen aan de Pan-Arabian Games in Caïro, waarbij de vijfde plaats is behaald in het eindklassement.
In de jaren 2009 en 2010 is Baraa Jaboulieh (SYR) met de ruin gestart, waarbij in 2009 met het Syrische team de landenwedstrijd is gewonnen tijdens het CSIO Istanbul. In 2010 is een vijfde plaats behaald in een wedstrijd in Sharm el Sheihk en een zesde in de Grand Prix van Amman.
Seven Up heeft bij wedstrijden in Duitsland € 39.860 gewonnen. Zijn totale winsom zal echter aanzienlijk hoger zijn.

Salinero Hann, 1994, ruin, donkerbruin, MV. Lungau Hann, fokker Horst Bünger. Salinero is een broer van de ruin Seven Up Hann (zie boven).
Salinero is in de herfst van 1998 door Natasja Kleinpenning (GER) en Kurt Mauer (GER) in enkele gestandaardiseerde B springproeven uitgebracht.
In 1999 is Holger Schulze (GER) met de ruin in L dressuurwedstrijden gestart, waarbij vier overwinningen zijn behaald. In het voorjaar van 2000 is Helga Finken (GER) met Salinero in M dressuurwedstrijden gestart.
In 2001 is Salinero bij Anky van Grunsven (NED) in Erp op stal gekomen. Hij was bedoeld voor een Amerikaanse koper, maar die zag van de koop af en daarna is Van Grunsven Salinero met zeer veel succes gaan rijden in nationale- en internationale dressuurwedstrijden. Onderstaand wordt daar een (onvolledig) overzicht van gegeven
In 2002 heeft de combinatie de tweede plaats behaald bij de World Cup wedstrijd in Düsseldorf.
In 2003 is in Nijmegen het kampioenschap van Nederland gewonnen.
In 2004 zijn in Düsseldorf bij de finale van de World Cup zowel de Grand Prix als de Kür gewonnen en is de eerste plaats behaald in de eindstand van de World Cup dressuur.
In juli 2004 zijn bij het CHIO in Aken de Grand Prix en de Kür gewonnen en is met het Nederlandse team de tweede plaats behaald in de landenwedstrijd.
Bij de Olympische Spelen in Athene is de gouden medaille in de individuele wedstrijd (Kür) gewonnen.
In 2005 is in Las Vegas de Kür gewonnen bij de finale van de World Cup dressuur en is de eerste plaats behaald in de eindstand van de World Cup.
In Nijmegen si voor de tweede keer het kampioenschap van Nederland gewonnen.
In Hagen am Teutoburgerwald is het Europese kampioenschap gewonnen en is met het Nederlandse team de zilveren medaille in de landenwedstrijd behaald.
In augustus 2005 is in Aken de Grand Prix gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Kür. Met het Nederlandse team is de landenwedstrijd gewonnen.
In 2006 is zijn april bij de finale van de World Cup in Amsterdam de Grand Prix en de Kür gewonnen en is in augustus bij het Wereldkampioenschap in Aken individueel de zilveren medaille gewonnen. Met het Nederlandse team is de zilveren medaille in de landenwedstrijd gewonnen.
In 2007 is in Eindhoven voor de derde keer het kampioenschap van Nederland dressuur gewonnen. In juni zijn bij het CHIO Rotterdam de Grand Prix en de Kür gewonnen en in juli zijn bij het CHIO Aken tweede plaatsen behaald in de  Grand Prix, de GP Special en de Kür. In augustus zijn bij het Europese kampioenschap in Turijn de Grand Prix en de Kür gewonnen en is de tweede plaats behaald in de GP Special. In de eindklassering is de tweede plaats behaald. Met het Nederlandse team is in de landenwedstrijd het Europees kampioenschap gewonnen.
Tegen het einde van 2007 zijn bij wedstrijden in Maastricht en Londen zowel de Grand Prix als de Kür gewonnen.
In 2008 zijn bij de World Cup wedstrijd in Amsterdam de Grand Prix en de Kür gewonnen. Bij de finale van de World Cup in s’-Hertogenbosch is de tweede plaats behaald in de Grand Prix en zijn de Kür en het eindklassement gewonnen.
In juni zijn in De Steeg de Grand Prix en de Kür gewonnen en is in Rotterdam de Grand Prix gewonnen.
Bij de Olympische Spelen in Hong Kong zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix en de GP Special en is de overwinning behaald in de Kür en in het eindklassement. Met het Nederlandse team is de zilveren medaille behaald in de landenwedstrijd.
In 2009 zijn overwinningen behaald in ‘s-Hertogenbosch (Grand Prix) en Cannes (Grand Prix en Kür). Bij het Europese kampioenschap in Windsor is de bronzen medaille behaald in de Kür. Met het Nederlandse team is in de landenwedstrijd het Europees kampioenschap behaald.
Bij World Cup wedstrijden in Odense en Lyon zijn zowel de Grand Prix als de Kür gewonnen.
In 2010 is in Wellington FL de tweede plaats behaald in de Grand Prix en is de Kür gewonnen. Daarna is in Dortmund een Grand Prix wedstrijd gewonnen en in ’s-Hertogenbosch een GP Special wedstrijd.
In 2011 zijn bij wedstrijden n Falsterbo en Donaueschingen tweede plaatsen behaald in de Grand Prix en de Kür c.q. in de Grand Prix en de GP Special. In december zijn in Salzburg overwinningen behaald in de Grand Prix en de Kür.
In 2012 zijn in Saumur tweede plaatsen behaald in de Grand Prix en de GP Special. Bij de Olympische Spelen in Londen is individueel de zesde plaats behaald en is met het Nederlandse team de bronzen medaille behaald.
Op 16 maart 2013 heeft Salinero tijdens Indoor Den Bosch afscheid genomen van de sport.
Volgens de Duitse koepelorganisatie voor sport en fokkerij heeft Salinero een winsom van € 284.532, maar dat betreft alleen geldprijzen die in wedstrijden in Duitsland zijn behaald. De werkelijke winsom van Salinero is aanzienlijk hoger.

Sacre Coeur Hann,
merrie, 2003, donkerbruin, MV. Winter Hann, fokker dr. Frederic Bünger.
Sacre Coeur is in juli 2011 door Gonzalo Busca Roca (ESP) uitgebracht in internationale springwedstrijden. Daarna is de merrie tot juli 2012 afwisselend uitgebracht door Miguel Honrubia Alvarino (ESP) en Carolina Aresu Farcia Obrefon (ESP). In 2012 heeft Aresu een tweede plaats behaald in een wedstrijd in Oliva. Van december 2012 tot oktober 2018 is Sacre Coeur gereden door Charles Henri Ferme (FRA).
In 2013 heeft de  combinatie de Grand Prix van Blaye gewonnen. In 2014 zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix van Mantes-la-Jolie en een wedstrijd in Fontainebleau. In 2015 is de Grand Prix van Cagnes-sur-Mer gewonnen. In 2016 zijn tweede plaatsen behaald in de Grand Prix van Deauville en in wedstrijden in Cagnes-sur-Mer en Mantes-la-Jolie. In 2017 is een overwinning behaald in Royan en is de derde plaats behaald in de Grand Prix van Blaye. In 2018 is een wedstrijd in Le Touquet gewonnen en is in Canteleu een tweede plaats behaald.
Sacre Coeur heeft een winsom van € 103.000.

Andere succesvolle sportpaarden van Salieri zijn:

Scream Hann, ruin, 1993, zwart, MV. Graphit Hann, fokker Sven Fehling,
1.50 m, springpaard gereden door Vladimir Panchenko (RUS) en

Stuntman Hann
, ruin, 1996, zwartbruin, MV. Werther Hann, fokker Klaus Bünger,
1.60 m. springpaard gereden door Margie Gaylord (CAN) en

L.B. Solero Hann, ruin, 2003, MV. Radiator Hann, fokker Klaus Bünger
1.50 m springpaard gereden door Roger Umnus (SUI) en Florence Schwizer-Seydoux (SUI), winsom € 23.400.

Salieri heeft in 2020 een dressuurindex van 88 met een betrouwbaarheid van 78 % en een springindex van 109 met een betrouwbaarheid van 88 %.

 


6.2.2.2.  Sherlock Holmes Hann DE 331313902789 

 

Sherlock Holmes Hann (V. Salvano Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is op 17 februari 1989 geboren en is gefokt door Ursula Kleemeyer uit Weyhe, dat circa tien km ten zuiden van Bremen in Nedersaksen ligt.
De moeder van Sherlock Holmes is de bruine staatspremiemerrie Androne Hann (1981, V. Akzent I Hann). Tweede moeder is de vos staatspremiemerrie Contessa Hann (1965, V. Ceylon Hann) en zij is ook de moeder van de hengst Akrobat Hann (1974, V. Adlerfarn II Hann), die is goedgekeurd door het BWP.
Gerekend over acht generaties heeft Sherlock Holmes een afstamming met 78,1 % Hannoveraans bloed, 14,1 % Trakehner bloed en 7,8 % Engels- en Arabisch volbloed.

Sherlock Holmes is in december 1991 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1992 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen, waarbij hij 141,14 punten (2e plaats) heeft behaald voor de dressuur, 131,76 punten (2e plaats) voor het springen en 145,49 punten (2e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 43 hengsten meegedaan.
De hengst is ook door het Beierse stamboek toegelaten tot de fokkerij.

Sherlock Holmes is van 1983 tot en met 2014 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar na 2005 is hij niet veel meer gebruikt.

Van Sherlock Holmes zijn 180 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek, waarbij 38 dochters het predicaat staatspremiemerrie hebben ontvangen.

Zeven dochters van Sherlock Holmes zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Sally Hann
, 1994, MV. Warkant Hann, is de moeder van de hengst Walentino Hann (1998, V. Weltmeyer Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Shergranda Hann, 1994, donkerbruin, MV. Argentan I Hann, is de moeder van de hengst Watson Hann (2001, V. Wilawander xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, het Poolse Sporpaarden- en het Wielkopolska stamboek;

Sarah Hann staatspremiemerrie, 1995, is de moeder van de hengst Saint Amour Hann (1999, V. Stakkato Hann) en zijn broers Spartakhus Hann (2004) en Saint Amour II Hann (2009).
Saint Amour is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Rijnlandse-, Westfaalse-, Luxemburgse-, Zweedse-, Zangersheide- en het Cheval Suisse stamboek; Spartakhus door het Hannoveraanse- en het Selle Français stamboek en Saint Amour II door het Hannoveraanse stamboek en het BWP;

Shannon Hann staatspremiemerrie, 1995, zwart, MV. Warkant Hann, us de moeder van de hengst Riscal Hann (2006, V. Rohdiamant Oldbg), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Sinalco Cola Hann staatspremiemerrie, 1995, donkerbruin, MV. Consul Trak, is de moeder van de hengst Wincenzo Hann (2004, V. Wolkentanz I Hann), die is goedgekeurd dor het Hannoveraanse- en het Westfaalse stamboek;

Scarlett Hann staatspremiemerrie, 1996, MV. Weltmeyer Hann, is de moeder van de hengst Lifeclass Hann (2005, V. Londonderry Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Sherlockmine Hann, 1996, donkerbruin, MV, Mangan Hann, is de moeder van de hengst Dufy Hann (2004, V. Dauphin Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Van de zonen van Sherlock Holmes zijn Shakespearce’s Flemming Hann (1994), Sherwood Hann (1994), Sir Satchmo Hann (1994), Sam Steele Hann (1995), Sir Schölling Hann (1995), Schorsch Hann (1996), Shakespeare in Love Hann (1996) en Sherwood Forest Hann (1996) goedgekeurd voor de fokkerij.

Van genoemde hengsten hebben de cursief vermelde hengsten weinig bijgedragen aan de fokkerij. Zij worden hierna kort aangestipt. De overige zonen van Sherlock Holmes worden verderop in de tekst in afzonderlijke hoofdstukken besproken.

De hengst Shakespearce’s Flemming Hann (MV. Leibwachter I Hann) heeft in de zomer van 1997 in Radegast deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 129,86 punten (2e plaats) behaald voor de dressuur, 102,40 punten (11e plaats) voor het springen en 117,84 punten (3e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 22 hengsten meegedaan. Shakespearce’s Flemming is in januari 1998 in Neustadt/Dosse goedgekeurd door het stamboek Saksen-Anhalt. Ook het Brandenburgse stamboek heeft de hengst goedgekeurd. Shakespearce’s Flemming is alleen in 1998 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem is één nakomeling geregistreerd als wedstrijdpaard.
In 2002 heeft Shakespearce’s Flemming met Madien Suppan (GER) deelgenomen aan het Europees kampioenschap dressuur voor junioren in Pratoni dell Vivaro, waar met het Duitse team de tweede plaats is behaald in de landenwedstrijd. Vijf jaar later heeft de hengst met Nicole Berghofer (GER) in Nussloch opnieuw deelgenomen aan het Europees kampioenschap dressuur voor junioren.

De hengst Sam Steele Hann (MV. Eklatant Hann) is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1998 in de Verenigde Staten deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen, waarbij hij 97,95 punten voor de dressuur heeft behaald, 119,44 punten voor het springen en 106,40 punten voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 20 hengsten deelgenomen en Sam Steel is als tiende geëindigd. De hengst is tot en met 2002 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Vier dochters zijn als fokmerrie opgenomen in een stamboek.

De hengst Schorsch Hann (MV.Weltmeyer Hann) is na zijn goede prestaties is diverse eventingwedstrijden (zie verderop in de tekst) in augustus 2011 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. De fokkers hadden echter weinig belangstelling voor de hengst. Hij is tot en met 2016 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn vijf wedstrijdpaarden geregistreerd.

De hengst Sherwood Forest Hann is goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek, maar over eventuele fokkerijprestaties van hem is geen informatie beschikbaar.

In Duitsland zijn 344 nakomelingen van Sherlock Holmes geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2020 samen een winsom van € 441.125.

Succesvolle nakomelingen van Sherlock Holmes zijn:

FRH Serve Well Hann, merrie, 1994, bruin, MV. Warkant Hann, fokker Albert Höhnemann, is in 2001 door Andreas Dibowski (GER) in Ganderkesee uitgebracht in een CCI* en in Lion d’Angers in een CCI**. In beide wedstrijden is de tweede plaats behaald. In 2002 is in het CCI*** in Bonn-Rodderberg de derde plaats behaald en is het CIC*** in Turijn gewonnen. In 2003 is aan vier ***’eventingwedstrijden deelgenomen. Daarbij is in Marbach de vierde, in Bonn-Rodderberg de vijfde en in Luhmühlen de tiende plaats  behaald en is het CIC***Cavertitz gewonnen. In 2004 is in het CIC*** Schenefeld de tweede plaats behaald, in het CIC*** Luhmühlen de negende en zijn het CIC*** Waregem en het CIC*** Kreuth gewonnen, In 2005 is in het CIC*** Marbach de derde plaats behaald, in het CIC***Schenefeld de tweede, in het CIC****Luhmühlen de zesde en in het CIC*** Bonn-Rodderberg (Duits kampioenschap veelzijdigheid) de derde. Bij het Europees kampioenschap eventing in Blenheim is de zevende plaats behaald, In 2006 is in het CIC*** Fontainebleau de zesde plaats behaald en in het CIC*** Schenefeld de derde plaats. In 2007 is in het CCI**** Badminton de tweede plaats behaald. In 2009 is in het CIC*** Wiesbaden-Biebrich de vierde plaats behaald  en is het CICO*** Aken gewonnen. Ook is in Aken met het Duitse team de landenwedstrijd gewonnen. FRH Serve Well heeft een winsom van € 152.468.

FRH Schorsch Hann, hengst, 1996, bruin, MV. Weltmeyer Hann, fokker Otto-Hans Brandt, is vanaf 2004 door Julia Mestern (GER) in internationale eventingwedstrijden uitgebracht. In 2005 is een CCI* in Bad Segeberg gewonnen en in 2006 is een CIC* in Schenefeld gewonnen. In 2007 zijn het CIC** Luhmühlen en het CIC ** Kreuth gewonnen en is, zowel individueel als met het Duitse team, in Övedskloster het Europese kampioenschap veelzijdigheid voor landelijke ruiters gewonnen. In 2008 zijn overwinningen behaald in het CIC** Wahlsdorf-Liepe en het CCI*** Boekelo. In 2009 zijn overwinningen behaald in het CIC** Bredeneek, het CIC** Bad Harzburg  en voor de tweede keer het CCI*** Boekelo. Daarnaast is de tweede plaats behaald in het CIC*** Marbach en zijn in het CIC*** Luhmühlen en het CIC** Varsseveld de zesde plaats behaald. In 2010 is in Schenefeld het CIC***, dat tevens gold als het Duits kampioenschap Veelzijdigheid, gewonnen. In 2011 is het CIC** Ravenna gewonnen, is de tweede plaats behaald in het CCI*** Vairano, de derde plaats in het Duits kampioenschap Veelzijdigheid in Luhmühlen en de vierde plaats in het CIC*** Luhmühlen. In 2012 is de vierde plaats behaald in het CIC*** Wiesbaden-Biebrich.
FRH Schorsch heeft een winsom van € 58.804.

In 2020 heeft Sherlock Holmes een dressuurindex van 117 met een betrouwbaarheid van 94 % en een springindex van 81 met een betrouwbaarheid van 92%.

 

6.2.2.2.1.  Sherwood Hann DE 331312318494  

 

Sherwood Hann (V. Sherlock Holmes Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is op 19 maart 1994 geboren en is gefokt door Manfred Kregel uit Laatzen, dat net ten zuiden van Hannover in Nedersaksen ligt.
Sherwood is een broer van de door het Oostenrijkse stamboek goedgekeurde hengst Sherwood Forest Hann (1996).

De moeder van beide hengsten is de vos staatspremiemerrie Welfenkrone Hann (1990, V. Weltmeyer Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Don Corazon Hann (2004, V. Don Frederico Hann) en ze is de tweede moeder van de hengsten Beradini Bavar (2010, V. Boston KWPN), Vivarant Hann (2014, V. Vivaldi KWPN), d’Olympus Hann (2015, V. Blue Hors Don Olymbrio KWPN) en First Dancer Hann (2016, V. Fürstenball Oldbg).
Beradini is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het Duitse Sportpaarden stamboek (gezamelijke Zuidduitse stamboeken); Vivarant,  d’Olympus en  Blue Hors Don Olymbrio zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Tweede moeder van Sherwood is de bruine staatspremiemerrie Gondola Hann (1983, V.  Graphit Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Quality on Top Hann (2007, V. Quality Hilst), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
Gerekend over acht generaties heeft Sherwood een afstamming met 79,7 % Hannoveraans bloed, 13,3 % Trakehner bloed en 7,0 % Engels volbloed.

Sherwood is in oktober 1976 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.
In 1997 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen, waarbij hij 142,44 punten (2e plaats) voor de dressuur heeft behaald, 109,44 punten (14e plaats) voor het springen en 129,93 punten (3e plaats) voor zijn totale prestatie.
Sherwood is tot en met 2011 beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar na 2006 is hij nauwelijks nog gebruikt.

Van Sherwood zijn 22 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek, waarbij één dochter het predicaat staatspremiemerrie heeft ontvangen.

Dochter Sri Lanka Hann, 1999, zwartbruin, MV. Cavalier Hann, is de moeder van de hengst Hochmeister Hann (2005, V. Hochadel Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Saksen-Anhalt stamboek.

In oktober 2001 heeft het Hannoveraanse stamboek twee in 1999 geboren zonen van Sherwood (Sherwood Hann x Argentan I Hann en Sherwood Hann x Wittinger Hann)) goedgekeurd voor de fokkerij, maar zij hebben geen enkele rol gespeeld.

In Duitsland zijn 41 nakomelingen van Sherwood geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 30.169 gewonnen.

 


6.2.2.2.2.
  Sir Satchmo Hann DE 331317402594

 

Sir Satchmo Hann (V. Sherlock Holmes Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1994 geboren en is gefokt door Wolfgang Wricke uit Neustadt am Rübenberge, dat circa 20 km ten noordwesten van Hannover in Nedersaksen ligt.
De moeder van Sir Satchmo is de bruine merrie Wendy Hann (1988, V. Wendekreis Hann) en tweede moeder is de zwartbruine Waldfee Hann (1981, V. Waldhüter Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Sir Satchmo een afstamming met 75,0 % Hannoveraans bloed,  13,3 % Engels volbloed en 11,7 %  Trakehner bloed.

Sir Satchmo is in oktober 1996 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en in december 1996 door het Rijnland-Palts-Saar stamboek.
In het najaar van 1998 heeft hij in Zweibrücken deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 126,34 punten (4e plaats)  behaald voor de dressuur, 103,65 punten (7e plaats) voor het springen en 117,91 punten (4e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 18 hengsten meegedaan.

Sir Satchmo is tot 2018 in Rijnland-Palts beschikbaar geweest voor de fokkerij, maar is na 2010 nauwelijks nog gebruikt. Van hem zijn twaalf dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.

In Duitsland zijn 48 nakomelingen van Sir Satchmo geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 17.345.

Sir Satchmo heeft een dressuurindex van 94 met een betrouwbaarheid van 76 %.

 


6.2.2.2.3.  Sir Schölling Hann DE 331311108295

 

Sir Schölling Hann (V. Sherlock Holmes Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 168 cm. Hij is op 7 april 1995 geboren en is gefokt door dr. Harald Niemöller uit Gifhorn, dat circa 25 km ten noorden van Braunschweig in het oosten van Nedersaksen ligt.
De moeder van Sir Schölling is de donkerbruine merrie Wolga Hann (1988, V. Warkant Hann) en tweede moeder is de donkerbruine Eirene Hann (1980, V. Eiger I Hann),

Gerekend over acht generaties heeft Sir Schölling een afstamming met 72,2 % Hannoveraans bloed, 14,8 % Engels- en Arabisch volbloed en 8,6 % Trakehner bloed.

Sir Schölling is in oktober 1997 in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse stamboek,
In het voorjaar van 1999 heeft de hengst in Neustadt/Dosse deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 122,18 punten (5e plaats) behaald voor de dressuur, 108,26 punten (15e plaats) voor het springen en 120,27 punten (3e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 36 hengsten deelgenomen.

In juni 1999 heeft het Hannoveraanse stamboek Sir Schölling goedgekeurd. In 2004 is de hengst naar Zweden gegaan, waar het Zweedse stamboek hem heeft goedgekeurd.

Bij de goedkeuring in Zweden is gemeld dat Sir Schölling een elegante, goed geproportioneerde hengst is. Hij heeft een goed gevormde hals een goede schouderligging en een lang, goed gevormd en goed gespierd kruis. De voor- en achterbenen zijn correct gesteld. De stap is energiek, zuiver en ruim. De draf is lichtvoetig en met een actief achterbeen.

Sir Schölling is tot 2006 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Van hem zijn in Duitsland 36 dochters als fokmerrie ingeschreven in een stamboek waarbij drie merries het predicaat staatspremiemerrie hebben ontvangen.
In Zweden zijn 53 nakomelingen van Sir Schölling geregistreerd.

Vier dochters van Sir Schölling zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Robina Westf, 1999, donkerbruin, MV. Ramiroff Westf, is de moeder van de hengst Fürst Schölling Bavar (2003, V. Florestan I Rhein), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek;

Scarlett Westf, 2000, bruin, MV. Rubbeck Westf, is de moeder van de hengst Feiner Bedo Westf (2004, V. Florencio I Westf), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek;

Sina Suada P Rhein, 2000, donkerbruin, MV. Festivo Rhein, is de moeder van de hengst Dominos Rhein (2009, V. Don Massimo Oldbg), die is goedgekeurd door het
Westfaalse-, Rijnlandse- en het Zuidduitse stamboek;

Sternschnuppe Westf, 2000, schimmel, MV. Rivellino xx, is de moeder van de hengst Falstaff Westf (2008, V. Flatley Rhein), die is goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.

In Duitsland zijn 85 nakomelingen van Sir Schölling geregistreerd als wedstrijdpaard.
Zij hebben een gezamenlijke winsom van € 61.445.

In 2020 heeft Sir Schölling een dressuurindex van 126 met een betrouwbaarheid van 83 %.

 

 

6.2.2.2.4.  Shakespeare in Love Hann DE 331317406296

Shakespeare in Love Hann (V. Sherlock Holmes Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 10 maart 1996 geboren en is gefokt door Barbel Engehausen uit Mellendorf, dat circa 20 km ten noorden van Hannover ligt.

De moeder van de hengst is de donkerbruine merrie Wametta Hann (1989, V. World Cup III Hann) en tweede moeder is de vos Wanja Hann (1983, V. Wittelsbach Hann).

Gerekend over acht generaties heeft Shakespeare in Love een afstamming met 69,5 % Hannoveraans bloed, 20,3 % Engels volbloed en 10,2 % Trakehner bloed.

Shakespeare in Love is in oktober 1998 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In het najaar van 1999 heeft hij in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 131.39 punten (3e plaats) voor de dressuur behaald, 106,28 punten (18e plaats) voor het springen en 126,05 punten (6e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 53 hengsten meegedaan.

In januari 2000 heeft het Saksen-Anhalt stamboek op een keuring in Neustadt/Dosse Shakespeare in Love erkend en in november 2002 heeft ook het Oldenburgse stamboek hem geaccepteerd voor de fokkerij. Daarnaast heeft het Brandenburgse stamboek Shakespeare in Love erkend.

Shakespeare in Love is van januari 2000 tot juli 2006 door Corinna Gaus (GER) van L dressuur naar Intermediair I wedstrijden gereden. De hengst heeft een winsom van € 5.209.

De hengst is tot en met 2014 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
Zesentwintig dochters zijn als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek waarbij één dochter het predicaat staatspremiemerrie heeft ontvangen.

In Duitsland zijn 68 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2020 samen € 64.426 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is Söhnlein Brillant MJ Hann, hengst, 2002, bruin, MV. Rabino Holst, fokker Robert Gaus, die door Holga Finken (GER) in 2011 en 2012 in Prix St. George en Intermediair II dressuurwedstrijden is uitgebracht. Van november 2012  tot juni 2016 is de hengst uitgebracht door Matthias Bouten (GER), waarbij vanaf 2013 in Grand Prix dressuurwedstrijden is gestart. In juni 2015 is in Brno een Grand Prix wedstrijd gewonnen en is de tweede plaats behaald in de World Cup Kür. Ook zijn overwinningen behaald in Grand Prix wedstrijden in München en Oldenburg en is de tweede plaats behaald in een Grand Pris wedstrijd in Falsterbo.
In 2017 is Belina Weinauer (GER) met de hengst uitgekomen in Grand Prix dressuurwedstrijden, waarbij een tweede plaats is behaald in Cappeln en zevende plaatsen zijn behaald internationale wedstrijden in München-Riem en Stuttgart.
Söhnlein Brillant MJ heef een winsom van € 31.563.

Shakespeare in Love heeft een dressuurindex van 128 met een betrouwbaarheid van 75 %.

 


6.2.2.3.  Salvanto Hann DE 331313909793

 

Salvanto Hann (V. Salvano Hann) is een zwartbruine hengst die in 1993 is geboren. Hij is gefokt door M. Brandt.

De moeder van Salvanto is de donkerbruine Anna Paola Hann (1982, V. Argentan I Hann) en tweede moeder is de bruine Patricio Hann (1971, V. Perser xx). Patricio is ook de moeder van de hengst Aspirant Hann (1979, V. Argentan I Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse- en het Deense stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Salvanto een afstamming met 68,8 % Hannoveraans bloed, 18,0 % Engels- en Arabisch volbloed en 10,9 % Trakehner bloed.

Salvanto is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft in het najaar van 1997 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 83,62 punten (19e plaats) voor de dressuur behaald, 85,59 punten (19e plaats) voor het springen en 79,80 punten (19e plaats) voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 23 hengsten deelgenomen.

Salvanto is tot en met 2009 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
In Duitsland zijn 24 nakomelingen van Salvanto geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 4.453 gewonnen.

 

 

6.3.   Salto II Hann DE 331315003373

 

Salto II Hann (V. Saloniki Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1973 geboren en is gefokt door Johann Detjen uit Vierden, dat halverwege Bremen en Hamburg in Nedersaksen ligt.
Salto II is een broer van de hengsten Salto I Hann (1969) en Saxo Kignæs DWB (1972) die hiervoor reeds in de tekst zijn besproken.
De moeder van deze hengsten is de vos staatspremiemerrie Wunderkunde Hann (1963, V. Wulf Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Flussmuse Hann (1957, V. Flussgold Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Salto II een afstamming met 80,5 % Hannoveraans bloed en 10,2 % Engels volbloed.

Salto II is in het najaar van 1975 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1976 in Adelheidsdorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 97,69 punten behaald, waarmee hij het onderzoek als 17e van de 30 deelnemende hengsten heeft afgesloten.

Salto is van 1977 tot en met 1992 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Het aantal dochters van Salto II dat als fokmerrie is ingeschreven in een stamboek wordt door de Duitse overkoepelende organisatie voor de paardenfokkerij niet meer gepubliceerd.
Zijn zoon San Lucas Hann (1978) is goedgekeurd voor de fokkerij.

In Duitsland  zijn 181 nakomelingen van Salto II geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 140.572 gewonnen.

Salto II heeft een dressuurindex van 67 met een betrouwbaarheid van 71 % en een springindex van 66 met een betrouwbaarheid van 80 %.

 


6.3.1.  San Lucas Hann DE  331318211978

 

San Lucas Hann (V. Salto II Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 165 cm. Hij is in 1978 geboren en is gefokt door Walter Ellersiek uit Spenge, dat circa vijftien km ten noorden van Bielefeld in het noorden van Noordrijn-Westfalen ligt.

De moeder van San Lucas is de donkere vos Elida Hann (1968, V. Ehrenschild Hann) en tweede moeder is de vos Wundermeise Hann (1962, V. Wöhler Hann).

Gerekend over acht generaties heeft San Lucas een afstamming met 89,8 % Hannoveraans bloed, 4,7  % Trakehner bloed en 3,9 % Engels volbloed.

San Lucas is in het najaar van 1980 door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurd en is in de jaren 1981 – 1984 actief geweest in de fokkerij.
In Duitsland zijn van San Lucas zestien nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 8.470 gewonnen.

San Lucas is na zijn fokkerijcarrière van 1984 tot 1990 door Manfred Fischer (GER) tot op S-niveau in Duitsland en Hongarije uitgebracht in de springsport. In 1991 is San Lucas door Peter Fleischer (GER) uitgebracht in L springwedstrijden en in 1993 door Bernhard Müscher  (GER) in M-springwedstrijden.
De hengst heeft een winsom va € 7.211.

 

 

7.  September Hann DE 331310056364

 

September Hann (V. Sender Hann) is een hengst die in 1964 is geboren.
Hij is een broer van de hengst Saloniki Hann (1963, zie hfdst. 3.).

Beide hengsten zijn gefokt foor Johannes Leidecker uit Drochtersen, dat circa vijftien km ten noorden van Stade op de westelijke oever van de Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.

De moeder van de hengsten is de bruine staatspremiemerrie Winzerprinzess Hann (1959, V. Wohlauf Hann).
Tweede moeder is de donkerbruine staatspremiemerrie Alpena Hann (1941, V. Alpenflug II Hann). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Marschall Hann (1965, V. Maigraf xx), die is goedgekeurd door het Hessisiche stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft September een afstamming met 71,9 % Hannoveraans bloed, 12,5 % Engels- en Arabisch volbloed en 11,7 % Trakehner bloed.

September is in het najaar van 1966 goedgekeurd door het Beierse stamboek en is van 1967 tot en met 1979 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Twee dochters van September zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Filigran Bavar, 1968, MV.  Irllicht Berl-Brand, is de moeder van de hengst Mars Bavar (1973, V. Maharadscha Trak), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek en

Fatima Bavar, 1973, MV. Florin Bavar, is de moeder van de hengst  Nagant (1978, V. Nathusius Bavar), die is goedgekeurd door het Beierse stamboek.

In Duitsland zijn 132 nakomelingen van September geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 30.068.

 

 

8.  Serbe Hann DE 381810056164

Serbe Hann (V. Sender Hann) is een hengst die in 1964 is geboren Zijn moeder is de vos merrie Adlergrotte Hann (1955, V. Abwäger II Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Schwalbengret Hann (1948, V. Schwall Hann).
Serbe is ingeteeld op de hengst Abendsport Hann (1935, V. Alkoven Hann), die zowel aan vaders- als aan moederszijde één van zijn overgrootvaders is en daarmee een inbreng van 25 % heeft in zijn erfelijke aanleg.
Gerekend over acht generaties heeft Serbe een afstamming met 78,9 % Hannoveraans bloed en 5,5 % Engels volbloed.Serbe is volgens verschillende bronnen goedgekeurd door het Hessische stamboek, maar hij is vrijwel uitsluitend in Beieren  gebruikt voor de fokkerij.
Hij is tot en met 1981 beschikbaar geweest voor de fokkerij.Van Serbe zijn 53 nakomelingen, waarvan er 50 zijn geregistreerd door het Beierse stamboek, geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben een gezamenlijke winsom van € 21.466.

 

 

9.  Söldner Hann DE 33131041236

Söldner Hann (V. Sender Hann) is een vos hengst met een stokmaat van 163 cm. Hij is in 1964 geboren
Zijn moeder is de bruine staatspremiemerrie Goldluft Hann (1956, V. Goldfisch II Hann),
Zij is ook de tweede moeder van de hengst Gran Sasso Hann (1975, V. Galan Hann), die is goedgekeurd door het Oostenrijkse stamboek.
Tweede moeder van Söldner is de bruine Domziel Hann (1950, V. Dominus Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Söldner een afstamming met 76,6 % Hannoveraans bloed, 10,2 % Trakehner bloed en 8,6 % Engels volbloed.Söldner is in november 1966 in Hunnesrück goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. In 1967 heeft hij in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen dat hij als zesde van de veertien deelnemende hengsten heeft afgesloten.
Ook het Rijnlandse- en het Rijnland-Palts-Saar stamboek hebben Söldner geaccepteerd voor de fokkerij.
Söldner is van 1968 tot en met 1975 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Twee dochters van Söldner zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Sara Hann, 1971, bruin, MV. Wulf Hann, is de moeder van de hengsten Ganymed I Hann (1981, V. Grundstein I Hann) en zijn broer Ganymed II Hann (1982).
Ganymed I is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Rijnlandse- en Baden-Württembergse stamboek en Ganymed II door het Hannoveraanse- en het Oldenburgse stamboek en

Solotänzerin Hann staatspremiemerrie, 1972, bruin, MV. Weissgold Hann, is de moeder van de hengst Auftritt Oldbg (1983, V. Aktuell Hann), die is goedgekeurd door het Oldenburgse- en Baden-Württembergse stamboek.

Van Söldner zijn in Duitsland 119 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 82.714 gewonnen.

 


10. Sultan Hann DE 331313704363 / DH160 DWB

 

Sultan Hann (V. Sender Hann) is een bruine hengst met een stokmaat 162 cm. Hij is op 25 april 1964 geboren en is gefokt door Otto Luhnen.

De moeder van Sultan is de donkerbruine merrie Winzerkresse Hann (1959, V. Wohlauf Hann) en tweede moeder is de donkerbruine Jugendleben Hann (1947, V. Jurawind Hann).
Jugendleben is ook de moeder van de hengst Merkur Hann (1967, V. Maigraf xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Sultan een afstamming met 75,8 % Hannoveraans bloed, 10,2 % Engels volbloed en 9,4 % Trakehner bloed.

Sultan is in 1967 in Denemarken goedgekeurd door het Deense stamboek. In 1972 heeft het Deense stamboek een groep nakomelingen van Sultan beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat het een zeer uniforme groep was met mooie hoofden en goed gebruikte lange halzen. De schouderligging en de bovenlijn zijn goed. Sommige nakomelingen hebben wat strakke lendenen. De voor- en achterbenen zijn goed gesteld. De bewegingen zijn vlot maar zouden meer souplesse mogen hebben. Duidelijk is dat Sultan verbeterend werkt.

Sultan is tot en met 1981 beschikbaar geweest voor de fokkerij. De Finse database Sukuposti noemt 55 nakomelingen van Sultan.

 

 

11.  Salut Hann DE 331310060666

 

Salut Hann (V. Sender Hann) is een zwarte hengst met een stokmaat van 167 cm. Hij is op 20 april 1966 geboren en is gefokt door Heinz von Allwörden uit Drochtersen, dat circa vijftien km ten noorden van Stade op de westelijke oever van de Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.

De moeder van Salut is de donkerbruine staatspremiemerrie Golftaube Hann (1955, V. Gong Hann). Zij is ook de tweede  moeder van de hengsten Sekt Hann (1966, V. Sender Hann) en Master Rhein (1971, V. Maigraf xx).
Sekt is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek, maar heeft weinig invloed op de fokkerij gehad, en Master is goedgekeurd door het KWPN.
Tweede moeder van Salut is de bruine staatspremiemerrie Kultur Hann (1951, V. Kurde x).
Gerekend over acht generaties heeft Salut een afstamming met 68,8 % Hannoveraans bloed en 17,2 % Engels- en Arabisch volbloed.

Salut is in het najaar van 1968 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is van 1969 tot en met 1992 beschikbaar geweest voor de fokkerij.
In 1971 heeft hij in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek.

Elf dochters van Salut zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Saba Rhein staatspremiemerrie, 1974, MV. Der Lowe xx, is de moeder van de hengst Barlöwe Rhein (1986, V. Bariton Westf), die is goedgekeurd door het Rijnlandse- en het Westfaalse stamboek;

Salve Hann staatspremiemerrie, 1981, vos, MV. Ramzes x, is de moeder van de hengst High Classic’s Hann (1988, V. Hill Hawk xx), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Westfaalse- en Rijnlandse stamboek;

Saga Hann, 1983, vos, MV. Grannus Hann, is de moeder van de hengst Paroli Rhein (1987, V. Pilot Westf), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Mecklenburgse- en Saksen-Anhalt stamboek;

Sotka Hann, 1983, bruin, MV. Wendekreis Hann, is de moeder van de hengst Powerful Rhein (1987, V. Pilot Westf), die is goedgekeurd door het Rijnlandse- en het ZfdP-stamboek;

Sarissa Hann, 1984, schimmel, MV. Cardinal xx, is de moeder van de hengsten Le Grannus Metodo Hann (1990. V. Grannus Hann) en Loick des Hayettes SBS (1995, V. Papillon Rouge SF). Grannus Metodo is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek en Loick des Hayettes door het SBS;

Suleika Hann, 1984, vos, MV. Absatz Hann, is de moeder van de hengst Firestone Hann (1998, V. Fabriano Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Santiana Hann, 1985, vos, MV. Wunsch II Hann, is de moeder van de hengst Bretone Hann (1995, C. Brentano II Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Syra Hann, 1985, zwart, MV. Wendekreis Hann, is de moeder van de hengst Quartzo BH (1996, V. Quidam de Revel SF), die is goedgekeurd door het Braziliaanse stamboek;

Salta Hann, 1987, MV. Grannus Hann, is de moeder van de hengst Zingaro van de Helle Oldbg (1995, V. Zeus SF), die is goedgekeurd door het SBS;

Salome Hann staatspremiemerrie, 1989, donkerbruin, MV. Dürkheim Hann, is de moeder van de hengst San Saluto Hann (1993, V. Sao Paulo Oldbg), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en

Santana de Tur Oldbg, 1989, bruin, MV. Goldpilz Hann, is de moeder van de hengst Alvero de Tur Badwu (1995, V. Acord II Holst), die is goedgekeurd door het Baden-Württembergse stamboek.

Salut’s zonen Sallust Rhein (1973), Saluti Rhein (1974), Ridder Rhein (1975), Spontan Hann (1982),  Sir Salut Hann (1986) en Salamander Rhein (1992) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De hengst Spontan Rhein (MV. Diskus Hann) is in oktober 1984 in München-Riem goedgekeurd door het Beierse stamboek. In de zomer van 1985 heeft hij in München-Riem deelgenomen aan een aanlegtest van 30 dagen. Daarbij is hij als vijfde van de 25 deelnemende hengsten geëindigd.
Spontan is alleen in 1986 en kort in 1 987 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn zeven nakomelingen als wedstrijdpaard geregistreerd.

De overige goedgekeurde zonen van Salut worden verderop in de tekst in afzonderlijke hoofdstukken besproken.

In Duitsland zijn 450 nakomelingen van Salut geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van .€ 1.039.814.

Succesvolle nakomelingen zijn:

Moët & Chandon Salut Rhein, ruin, 1974, zwart, MV. Burnus x, fokker Friedhelm Broich, is van maart 1980 tot september 1990 door Willibert Mehlkopf (GER) uitgebracht in de springsport. In september 1980 is voor het eerst in wedstrijden in de klasse S gestart en ook voor het eerst buiten Duitsland (Lipica). In 1982 zijn twee wedstrijden in Lipica gewonnen en is met het Duitse team de landenwedstrijd tijdens het CSIO Bratislava gewonnen. In 1983 zijn overwinningen behaald in wedstrijden in Baden-Baden en Geesteren en in 1984 is gewonnen in Aken, Tripoli (2x) en Jerez de la Frontera. In 1985 is een zege geboekt in een wedstrijd in Legelshurst en in 1986 is gewonnen in Wenen en Hannover. In 1987 zijn overwinningen behaald in Jerez de la Frontera, Barcelona en Düsseldorf. In 1988 zijn wedstrijden gewonnen in Dortmund, Monza en Wenen. Moët & Chandon Salut heeft een winsom van € 151.634.

Samor Rhein, merrie, 1979, vos, MV. Ilex Trak, fokker Georg Schwerdt,
is van februari 1987 tot maart 1993 door Christan Ahlmann (GER; geboren december 1974) uitgebracht in de springsport, waarbij vanaf augustus1987 in de klasse S is gestart.
De combinatie heeft deelgenomen aan de Europese kampioenschappen voor junioren 1989 in Nuenen (4e), in 1990 in Berlijn (4e). in 1991  in Bourg-en- Bresse (4e) en in 1992 in Mons (5e). Verder is alleen aan wedstrijden in Duitsland deelgenomen.
Samor heeft 32 overwinningen behaald in wedstrijden in de klasse S en heeft een winsom van € 72.800.

Souverän W Hann, ruin, 1985, zwartbruin, MV. Wohlgemuth Westf, fokker Helmut Paus. Is door Beate Kuster (GER) in de jaren 1991 – 1993 in B- en L- dressuurwedstrijden uitgebracht. Van augustus 1993 tot eind 1995 is de ruin door Werner Bergmann (GER) verder opgeleid tot Grand Prix niveau. De combinatie is in 1995 in Gera elfde geworden bij het Duitse kampioenschap dressuur.
Van april 1996 tot oktober 2000 heeft Jürgen Wirths (GER) Souverän W uitgebracht in Grand Prix dressuurwedstrijden. In 1997 zijn GP Special wedstrijden in Bremen en Gera  en een Grand Prix wedstrijd in Ebreichsdorf gewonnen en is in Münster de derde plaats behaald bij het Duitse kampioenschap dressuur. In Bremen is de tweede plaats behaald in een Kür.
In 1998 is in Gera het kampioenschap van Duitsland dressuur gewonnen en is bij de finale van de World Cup in Göteborg de vierde plaats behaald. Verder zijn overwinningen behaald in Dortmund (Kür), Balve (GP Special) en Amsterdam (Grand Prix),
In 1999 is in Dortmund in de finale van de World Cup opnieuw de vierde plaats behaald en is in Verden voor de tweede keer het kampioenschap van Duitsland dressuur gewonnen. In 2000 is de vijfde plaats behaald in de finale van de World Cup in ‘s-Hertogenbosch. Ook is in Wiesbaden een Kür gewonnen.
Van november 2000 tot augustus 2001 is Souverän W in nationale Grand Prix dressuurwedstrijden uitgebracht door Nadine Wirths (GER).
Souverän W heeft een winsom van € 174.522.

Au Revoir Hann, ruin, 1986, zwart, MV. Black Sky xx, fokker Heinrich Alloeder, is van maart 1991 tot juli 2002 door diverse ruiters  uitgebracht in M- en S-springconcoursen in Duitsland en enkele wedstrijden in Oostenrijk. Au Revoir heeft dertien keer een wedstrijd in de klasse S gewonnen en heeft een winsom van € 42.792.

Drie ander nakomelingen van Salut hebben meer dan € 30.000 gewonnen:

Saint Tropez Rhein, merrie, 1973, MV. Kurland I Hann, fokker Paul Reiner Krapp;

Sandor C Hann, ruin, 1982, MV.  Lockruf Hann, fokker Werner Gieske en

Scarlett Hann, merrie, 1984, MV. Lasso Hann, fokker Heinrich Steimke.

In 2020 heeft Salut een dressuurindex van  82 met een betrouwbaarheid van 84 % en een springindex van 100 met een betrouwbaarheid van 91 %.

 

 

11.1.  Sallust Rhein DE 343430059573

 

Sallust Rhein (V. Salut Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is in 1973 geboren en is gefokt door Hubert Nettekoven sr. uit Wachtberg-Adendorf, dat circa tien km ten zuiden van Bonn in Noordijn-Westfalen ligt.

De moeder van Sallust is de donkerbruine merrie Sissi Oldbg (1965, V. Guter Gast xx) en tweede moeder is Lorwinde II Oldbg (1954, V. Seestern Oldbg). Lorwinde II is ook de tweede moeder van de hengst Adjudant Hess (1976, V. Alarich xx), die is goedgekeurd door het Hessische stamboek.

Gerekend over acht generaties heeft Sallust een afstamming met 35,2 % Hannoveraans bloed, 32,0 % Engels- en Arabisch volbloed en 21,9 % Oldenburgs bloed.

Sallust is in het najaar van 1975 goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek en is tot en met 1979 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

In Duitsland zijn 44 nakomelingen van Sallust geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 13.822 gewonnen.

 


11.2.  Saluti Rhein DE
343430076374

Saluti Rhein (V. Salut Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1974 geboren en is gefokt door Heinrich Strähle uit Bad Honnef, dat circa 10 km ten zuiden van Bonn op de oostelijke oever van de Rijn ligt.

De moeder van Saluti is de bruine staatspremiemerrie Illusion Rhein (1968, V. Herbstglanz Trak). Zij is ook de tweede moeder van de hengst Ferragamo Rhein (1990, V. Freigraf Hess), die is goedgekeurd door het Rijnlandse- en het Westfaalse stamboek. Tweede moeder is de staatspremiemerrie Ilona Rhein (1955, V. Jussuf IV ox).
Gerekend over acht generaties heeft Saluti een afstamming met 35,2 % Hannoveraans bloed, 32,0 % Trakehner bloed en 23,4 % Engels- en Arabisch bloed.

Saluti is goedgekeurd door het Rijnlandse stamboek en is van 1978 tot en met 1994 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Saluti is tot op M-niveau uitgebracht in de springsport en heeft € 1.672 gewonnen.

In Duitsland zijn 47 nakomelingen van Saluti geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen een winsom van € 19.903.

 

 

11.3.  Ridder Rhein DE 343430098775 Stb / 234 Stb

 

Ridder Rhein (V. Salut Hann) is een schimmel hengst met een stokmaat van 169 cm. Hij is geboren op 3 juni 1975 en heeft toen de naam Sandor gekregen. De hengst is gefokt door Heinz Flötgen uit Königswinter, dat circa acht km ten zuiden van Bonn op de oostelijke oever van de Rijn ligt.
De moeder van Ridder is de schimmel merrie Ranja Rhein (1964, V. Ramzes x) en tweede moeder is Elfe Rheinl (1949, V. Ipsos Pruis). De moederlijn vertoont in de zevende- en achtste generatie diverse hiaten.
Gerekend over acht generaties heeft Ridder een afstamming met  40,6 % Hannoveraans bloed, 38,1 % Engels- en Arabisch volbloed en 12,5 % is onbekend.

Ridder is in 1978 op de hengstenkeuring van het KWPN in Utrecht goedgekeurd en aangewezen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek. Omdat het KWPN een systeem hanteert waarbij de naam van een paard moet beginnen met een aan het geboortejaar verbonden letter uit het alfabet is bij zijn goedkeuring de naam Sandor gewijzigd in Ridder.

Het KWPN heeft aangegeven dat Ridder niet volledig in het rijpaardtype staat maar toch een mooie verschijning is. Zijn moeder zou iets meer hardheid in de onderdanen moeten hebben.

Ridder heeft in het voorjaar van 1978 in Ermelo deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarover is gerapporteerd dat Ridder een laconieke en eerlijke hengst is. Hij is gehoorzaam, gewillig, zeer vriendelijk en heeft altijd een goed humeur.
Hij is een atletisch paard met mooie bewegingen, die alleen door een impulsrijke ruiter goed ontwikkeld kunnen worden. Hij heeft een goede balans en een moeilijke zadelligging. Ridder is behoorlijk attent en zelden afgeleid.
De stap en draf zijn goed. De galop is tijdens de training verbeterd en tegen het einde van het onderzoek zeer goed. De hengst is In alle gangen ontspannen. Bij het springen onder het zadel is hij op lage hindernissen te laconiek. Op hogere hindernissen toont hij een goede techniek en een behoorlijke bascule. Hetzelfde doet zich voor bij het vrij springen. In het terrein laat hij prima werk zien. Bij de aangespannen proef heeft Ridder één keer moeilijkheden gemaakt maar zich verder braaf gedragen. Hij ervaart het gevraagde werk als normaal en heeft een matige bereidheid om te werken.

Bij de eindbeoordeling zijn de volgende opmerkingen gemaakt:

Trekproef: aangespannen voor de slede braaf, bij het aanzetten dribbelend, aantrekken voor de slede zeer goed, voor de wagen gespannen.

Rijproef: laat zich in de wending goed omstellen, brengt in stap rechterachterbeen verder onder dan de linker, paard met goede galop.

Springen ohz: spreidt in de voorbenen, parcours afgewisseld met goede en minder goede sprongen, enigszins moeilijk bij landing.

Springen vrij: blij en moeiteloos, ruim voldoende techniek, maar laat af en toe een been hangen, laconiek, ruim voldoende vermogen.

Terreinproef: wisselt goede en minder goede sprongen met elkaar af in de steeple; galop zou lichtvoetiger kunnen; in de cross op enkele hindernissen weigerachtig.

Veel aanleg als spring- en terreinpaard, ruim voldoende aanleg als dressuurpaard.

Op stal is de hengst zeer vriendelijk en mak.

De prestaties tijdens het onderzoek zijn gewaardeerd met 7,89 punten voor de rijproef, acht punten voor het vrij springen. 7,5 punten voor het springen onder het zadel, acht punten voor de aangespannen proef en zeven punten voor de terreinproef. Het karakter en het trainingsgedrag zijn beide gewaardeerd met een acht.

Aan het verrichtingsonderzoek van KWPN-rijpaardhengsten 1978 hebben 46 hengsten deelgenomen, waarvan er 27 de eindbeoordeling hebben afgelegd.
Volgens een niet-officiële ranglijst van de verrichtingsjury heeft Ridder het onderzoek als negende afgesloten.

Na afloop van het onderzoek heeft het KWPN twintig hengsten, waaronder Ridder, ingeschreven in het stamboek.

In augustus 1980 heeft het KWPN een groep van 24 veulens van Ridder beoordeeld. Daarover is gerapporteerd dat noch in type, noch in beweging de veulens van de hengst Ridder zodanig wisten te overtuigen dat een handhaving viel te rechtvaardigen.

De door het stamboek aselect aangewezen veulens waren in doorsnee voldoende hard. De meeste exemplaren hadden voldoende maat; enkele bleven in dat opzicht bij de wensen achter. De verbindingen in de bovenbouw waren bijna zonder uitzondering matig sterk, mede als gevolg van een vaak korte en rechte schouder. De lendenpartij was veelal arm gespierd. Ook de hals zou een rijkere bespiering ten goede komen. Verschillende keren was zowel het voor- als het achterbeen steil gekoot. Het voorbeen was bovendien nogal eens ingesnoerd onder de voorknie. In beweging werd ook een enkele keer een afwijkend kniegewricht gesignaleerd. Op basis van deze tekortkomingen kon niet worden verwacht dat de beweging veel anders zou zijn dan werd getoond: in stap kort, met weinig onderbrenging; in draf eveneens kort met weinig schoudervrijheid, onvoldoende onderbrenging en dikwijls nauw achter. De veulens vielen snel in galop, maar muntten ook daarin niet uit; ze hielden de achterbenen bijeen.

De ontwikkeling bij de uitgezochte veulens was in doorsnee iets beter. Het middenstuk bleef matig sterk, maar was toch beter dan van de eerste groep. Het gestelde met betrekking tot het voorbeen bleek ook voor deze groep te gelden. De stand van het achterbeen was evenmin onberispelijk. De croupe kon dikwijls iets langer. In stap was de kootvering achter vaak onvoldoende. De achterhand trad ook niet voldoende onder de massa. Bovendien zou de schoudervrijheid royaler kunnen zijn. In draf waren deze veulens iets beter, maar toch bleef deze kort, met niet voldoende onderbrenging en weinig schoudervrijheid.

Op verzoek van de eigenaar van Ridder is begin oktober 1980 een herkeuring van het afstammelingen onderzoek uitgevoerd. Daarover is gemeld dat de herkeuringscommissie, zich volledig heeft verenigd met het rapport, dat de eerste jury heeft opgemaakt van de veulens. Dit rapport is voor de herkeuringscommissie reden om te besluiten, dat de hengst Ridder niet gehandhaafd moet worden als goedgekeurde WPN-dekhengst (het predicaat “Koninklijk” was in 1980 nog niet aan het stamboek toegekend).

Het KWPN heeft 48 hengstveulens en 54 merrieveulens van Ridder geregistreerd. Van de dochters zijn er 33 als fokmerrie ingeschreven n het stamboek, waaronder zeven stermerries en één keurmerrie.
Twee dochters hebben het predicaat preferent ontvangen en drie dochters zijn  prestatiemerrie geworden.

Dochter Warina KWPN ster preferent prestatie, 1980, schimmel, MV. Le Mexico SF, is de moeder van de hengst Couperus KWPN (1984, V. Naturel KWPN), die is goedgekeurd door het KWPN.

Na de afkeuring door het KWPN is Ridder terug gegaan naar Duitsland, waar hij onder zijn oorspronkelijke naam Sandor van 1981 tot en met 1984 in de Rijnlandse fokkerij actief is geweest.
Dat heeft zeventien geregistreerde wedstrijdpaarden opgeleverd, die samen een winsom hebben behaald van € 42.945.

De meest succesvolle nakomeling is BB Scarlett Rhein, merrie, 1983, donkere bruinschimmel, MV. Trajan Hann, fokker Günter Kauertz.
De merrie is van november 1988 tot eind 1989 door Reiner Lange (GER) in de springsport aangereden tot M -niveau. In 1990 zijn Karsten Huck (GER) en Otto Becker (GER) met de merrie in de klasse S gestart en in 1991 is BB Scarlett uitgebracht door Gerardus Krijnen. De combinatie heeft internationale wedstrijden gewonnen in Gera en Spangenberg, is derde geworden in Zürich en vierde in Bremen.
In het voorjaar van 1992 is Franke Sloothaak (GER) met de merrie gestart en heeft met haar twee overwinningen behaald in Zürich, waarna Lesly Mc Naught (SUI) van mei tot december 1992 met BB Scarlett is uitgekomen. De combinatie heeft een wedstrijd in Bremen gewonnen. In 1993 is Jeroen Dubbeldam (NED) enkele keren met de merrie gestart en van maart 1995 tot mei 1998 heeft Henrik Wenzel (GER) BB Scarlett in nationale Duitse wedstrijden uitgebracht. BB Scarlet heeft een winsom van € 34.133.

In 1987 heeft het NRPS de hengst onder zijn oorspronkelijke naam Sandor goedgekeurd voor de fokkerij, maar de hengst komt niet voor in de hengstendatabase van het NRPS en afstammingen van Sandor staan ook niet in de database.

 


11.4.  Sir Salut DE 331310908386 Hann / HRG 969 LTU

 

Sir Salut Hann (V. Salut Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is in 1986 geboren en is gefokt door Jan Sundag uit Schüttorf, dat circa 20 km ten noordoosten van het Nederlandse Enschede in Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Sir Salut is de bruine merrie Gorki Hann (1981, V. Gardeulan I Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Septime Hann (1961, V. Steinpilz xx).
Gerekend over acht generaties heeft Sir Salut een afstamming met 62,5 % Hannoveraans bloed en 26,6 % Engels- en Arabisch volbloed.

Sir Salut is verkocht naar Litouwen en is daar goedgekeurd door het Litouwse stamboek. De hengst is van 1991 tot en met 2004 actief geweest in de fokkerij.
Het Litouwse stamboek heeft volgens de Finse database sukuposti.net 37 nakomelingen van Sir Salut geregistreerd.

Zijn zoon Saliūstas LHBA (1997, MV. Vikingas Hann) is goedgekeurd door het Litouwse stamboek, dat vier nakomelingen van hem heeft geregistreerd.

 

 

11.5.  Salamander Rhein DE 343437746192  

 

Salamander Rhein (V. Salut Hann) is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is in 1992 geboren en is gefokt door Jutta en Peter Claren uit Pulheim, dat circa 10 km ten noordwesten van Keulen in Noordrijn-Westfalen ligt.
De moeder van Salamander is de donkerbruine merrie Daphne Hann (1986, V, Dynamo Hann) en tweede moeder is de vos Wundermädel Hann (1980, V. Wendekreis Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Salamander een afstamming met 77,3 % Hannoveraans bloed en 13,3 % Engels- en Arabisch volbloed.

Salamander is in oktober 1994 in Münster-Handorf goedgekeurd door het Westfaalse- en het Rijnlandse stamboek. In het najaar van 1995 heeft hij in Warendorf deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 100 dagen. Daarbij heeft hij 98,24 punten (8e plaats) behaald voor de dressuur, 92,37 punten (9e plaats) voor het springen en 96,20 punten voor zijn totale prestatie. Aan het onderzoek hebben 15 hengsten deelgenomen.

Salamander is tot en met 2009 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 24 dochters als fokmerrie ingeschreven in een Duits stamboek.

In Duitsland zijn 80 nakomelingen van Salamander geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben tot en met 2020 samen € 46.383 gewonnen.

Eind 2020 heeft Salamander een dressuurindex van 93 met een betrouwbaarheid van 76 % en een springindex van 83 met een betrouwbaarheid van 84 %.

 

 

12.  Sendbote Hann DE 331310415166

 

Sendbote Hann (V. Sender Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 172 cm. Hij is in 1966 geboren en is gefokt door Hermann Braack uit Drochtersen, dat circa vijftien km ten noorden van Stade op de westelijke oever van de Elbe in het noorden van Nedersaksen ligt.De moeder van Sendbote is de donkerbruine staatspremiemerrie Wunder Hann (1958, V. Wohlauf Hann) en tweede moeder is de bruine staatspremiemerrie Dollarbeere Hann (1953, V. Dollart Hann)

Gerekend over acht generaties heeft Sendbote een afstamming met 76,6 % Hannoveraans bloed, 9,4 % Engels- en Arabisch volbloed en 9,4 % Trakehner bloed.

Sendbote is in het najaar van 1968 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij heeft in 1969 in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen en is van 1970 tot en met 1989 beschikbaar geweest voor de fokkerij.

Drie dochters van Sendbote zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden:

Silvia Hann staatspremiemerrie, 1978, vos, MV. Nagpur xx, is de moeder van de hengst Grand Liaison Hann (1985, V. Grossfürst Hann), die is goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek;

Citana II Oldbg, 1983, bruin, MV. Bilbao x, is de moeder van de hengst Herannus Oldbg (1989, V. Grannus Hann), die is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek en het KWPN en

Sendelina Hann, 1983, bruin, MV. Lugano I Hann, is de moeder van de hengst Georgio R Hann (1992, V. Grannus Hann), die is goedgekeurd door het ZfdP.

Zijn zonen Sandsturm Hann(1973) en Sir Hann (1979) zijn goedgekeurd voor de fokkerij.
Sandsturm wordt verderop in de tekst besproken. Sir (MV. Darwin Hann) is goedgekeurd door het Oldenburgse stamboek, maar is voor de fokkerij niet van belang geweest.

In Duitsland zijn 383 nakomelingen van Sendbote geregistreerd als wedstrijdpaard. Zij hebben samen € 351.611 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling van Sendbote is de bruine ruin Sir, 1972, MV. onbekend, die vanaf juli 1979 tot september 1988 door Julius Schulze-Hesselmann (GER) in de springsport is uitgebracht.
Vanaf  september 1979 is in de klasse S gestart. Vanaf 1980 is ook aan internationale wedstrijden deelgenomen en is een overwinning behaald in de Grand Prix van Lipica en zijn tweede plaatsen bereikt in Berlijn en Zuidlaren. In 1991 zijn wedstrijden gewonnen in Düsseldorf, Keulen-Müngersdorf en Elmlohe. In 1982 is een overwinning geboekt in de Grand Prix van Bratislava en zijn met het Duitse team eerste plaatsen behaald in de landenwedstrijden in Bratislava en Luik en de tweede plaats in de landenwedstrijd in Madrid. In 1985 zijn wedstrijden in Praag en Plovdiv gewonnen. In 1986 is een wedstrijd in Plovdiv gewonnen en is de tweede plaats behaald in de Grand Prix van Baden-Baden. In 1987 is een jachtconcours in Baden-Baden gewonnen.
Sir heeft een winsom van € 60.417.

Sendbote is in 1989 overleden.

In 2020 heeft hij een dressuurindex van 79 met een betrouwbaarheid van 78 % en een springindex van 64 met een betrouwbaarheid van 83 %.

 


12.1.  Sandsturm Hann DE 331318507773

 

Sandssturm Hann (V. Sendbote Hann) is een bruine hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 29 maart 1973 geboren en is gefokt door Gerda Onneken uit Nordhorn, dat bij Denekamp net over de Nederlands-Duitse grens in Nedersaksen ligt.
De moeder van Sandsturm is de bruine staatspremiemerrie Alsterblüte Hann (1963, V. Abhang I Hann). Zij is ook de moeder van de hengst Diamant Hann (1980, V. Dplomat Hann) en de tweede moeder van de hengst Don Mobil Hann (1983, V. Dirk Hann). Beide hengsten zijn goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en Don Mobil is ook goedgekeurd door het Westfaalse stamboek.
Tweede moeder van Sandsturm is de donkerbruine staatspremiemerrie Flügelwunder Hann (1948, V. Flügeladjutant Hann). Zij is ook de moeder van de door het Hannoveraanse stamboek goedgekeurde hengst Schutzherr Hann (1952, V. Schutzwart Hann).
Gerekend over acht generaties heeft Sandsturm een afstamming met 74,2 % Hannoveraans bloed, 17,2 % Trakehner bloed en 4,7 % Engels volbloed.

Sandsturm is in het najaar van 1975 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en is vervolgens verkocht naar Canada.

Zijn zonen Salut Hann (197, MV. Denar Hann), Shearkaun Hann (1977, MV. Weiler Hann), Sandsire Hann (1983, MV. Ansturm Hann), Shirrocco Hann (1983, MV. Römischer Prinz Hann) en Salto Hann (1988, MV. Gepard Hann) zijn in Canada goedgekeurd voor de fokkerij, maar hebben geen van allen veel bijgedragen aan de fokkerij.

 

Afgesloten op 10 december 2021

Back To Top