skip to Main Content

11 april 2024

In het kader van het beschrijven van de betekenis van de hengst Detektiv Hann en zijn nakomelingen voor de Europese rijpaardfokkerij is vandaag een artikel over de hengst Duktus Berl-Brand gepubliceerd.

Duktus Berl-Brand is een donkere vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in 1964 in het voormalige Oost-Duitsland geboren.

De vader van Duktus is de hengst Duell II Hann, die een zoon is van de Hannoveraanse stempelhengst Duellant (1943, V. Dolman Hann).

Zijn moeder is de vos merrie Florette Berl-Brand (1959, V. Eberswalde Hann). Zij komt uit een moederlijn die, buiten haar, voor de fokkerij niet van belang is geweest.

Duktus is in 1966 goedgekeurd door het Berlijn-Brandenburgse stamboek en is van 1967 tot en met 1984 actief geweest in de fokkerij in Oost-Duitsland. Vrijwel alle Oost-Duitse stamboeken hebben nakomelingen van hem geregistreerd.

Van Duktus zijn 188 nakomelingen geregistreerd, waaronder 111 merries die als fokmerrie zijn ingeschreven in een Duits stamboek.
Dertien dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en elf zonen zijn goedgekeurd en ingezet voor de fokkerij.
De elf zonen zijn gemiddeld gedurende tien jaren actief geweest in de fokkerij. Zij hebben samen negen goedgekeurde kleinzonen en drie goedgekeurde achterkleinzonen van Duktus gebracht. Samen zijn van hen 2827 nakomelingen geregistreerd. De hengst Dornbusch SA heeft met 264  veulens de meeste geregistreerde nakomelingen

 

In de periode dat Duktus actief was in de fokkerij, waren ook de Hannoveraanse hengsten Duell II (1961 – 1983), Adept (1974 – 1983) en Leuchtfeuer (1974 – 1994) belangrijke fokhengsten in Oost-Duitsland.
Over Adept en Leuchtfeuer zijn aparte pagina’s op deze website te vinden. Een publicatie over Duelll II is in voorbereiding.

Back To Top