skip to Main Content

12 november 2023

Vandaag is een tweede deel van de artikelenserie  over de nakomelingen van de Hannoveraanse stempelhengst Detektiv gepubliceerd, waarbij de hengst Don Carlos Hann dit keer in het middelpunt staat.

Don Carlos Hann is een in 1962 geboren zwartbruine hengst met een stokmaat van 165 cm. Zijn vader is de hengst Dominik Hann (1957, V. Dömitz Hann) en zijn moeder is de bruine merrie Fasanenmoos Hann (1947, V. Farina Hann).

Don Carlos is in 1964 in Verden goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Later hebben ook het Rijnlandse-, het Westfaalse- en het Rijnland-Palts-Saar stamboek hem geaccepteerd voor hun fokkerijen.

In 1965 heeft hij in Westercelle deelgenomen aan een verrichtingsonderzoek van 300 dagen, waarbij hij van de veertien deelnemende hengsten op de dertiende plaats is geëindigd. Na zijn deelname aan het verrichtingsonderzoek is hij niet in sportwedstrijden uitgebracht.

Van 1966 tot en met 1980 is Don Carlos door het Landgestüt Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij waarbij hij elk dekseizoen op hetzelfde dekstation in Groβenwörden, circa 20 km ten noordwesten van Stade in het noorden van Nedersaksen, heeft gestaan.

Binnen de Hannoveraanse fokkerij moest Don  Carlos concurreren met generatiegenoten als Grande (1958), Lugano II (1958), Lukas (1962), Graphit (1965) en Gralsritter II (1965). Toch speelde die concurrentiestrijd in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw in Duitsland niet zo erg omdat de meeste fokkers hondstrouw waren aan hun vaste dekstation en het laten dekken van een merrie door een hengst die op een ander dekstation stond, maar sporadisch voorkwam.

Van Don Carlos zijn 747 nakomelingen geregistreerd, waaronder 327 dochters die als fokmerrie zijn ingeschreven in een Duits stamboek. Van hen hebben er 43 het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.
Vijfentwintig dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en zesentwintig zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij.
Opvallend is dat veel van de goedgekeurde zonen uit merriestammen komen die nog weinig goedgekeurde hengsten hebben voortgebracht.

In het standaardwerk “Hannoveraner; Zucht und Endwicklung der weltweit gefragten Pferde” wordt gesteld dat de hengst Dömitz met zijn zonen Domspatz en Dominik genoemd moeten worden als springpaardverervers. Hoewel Domspatz eerst vooral teleurstelde als fokhengst, kreeg hij op een tweede dekstation vooral Agram-merries te dekken en dat leverde goede springpaarden op. Dominik daarentegen bracht de hengst Don Carlos en die leverde via zijn zonen Don Juan, Dynamo, Dakar en de broers Drosselklang I en Drosselklang II harde prestatiepaarden voor de springsport. Wel hadden de meeste nakomelingen van deze hengsten goede en ervaren ruiters nodig.

Opvallend is ook dat veel zonen en kleinzonen van Don Carlos naar het buitenland zijn verkocht.
Van de hengsten die in Nederland actief zijn geweest voerde For the Moment KWPN (2010, V. Mr. Blue KWPN) via  zijn moedersvader Don Juan Hann het bloed van Don Carlos.

De meest succesvolle zonen ivan Don Carlos in de fokkerij zijn Dynamo Hann (1974), Don Juan Hann (1975) en Drosselklang II Hann (1984) en van de kleinzonen moeten Degen Westf (1980, V, Don Juan Westf), Drosselbart Hann (1990, V. Drosselklang II Hann) en Drossan Hann (1992, V. Drosselklang II Hann) worden genoemd.

Nakomelingen die in de sport hebben uitgeblonken zijn de springpaarden
Diavolo Hann, 1971, V. Don Carlos Hann, ruiter Peter Schmitz (GER);
Dollar Girl Hann, 1980, V. Dynamo Hann, ruiters Thomas Fuchs (SUI) en Nick Skelton (GBR);
Dulf Hann, 1988, V. Don Juan Hann, ruiter Lesley McNaught (SUI);
(Dobel’s) Frechdachs Hann, 1991, V. Drosselklang II Hann, ruiters Otto Becker (GER) en Michael Whitaker (GBR);
Donnerlitchen Hann, 1994, V. Drosselklang II Hann, ruiter Meredith Beerbaum-Michaels (GER);
Don Cesar Westf, 1997, V. Drossan Hann, ruiters  Candice King (USA) en David Will (GER) en
Delloren Hann, 2000, V. Drosselklang II Hann, ruiters Franziska Baum – Gundlach (GER) en Nasser Al Ghazali (QAT)

en de dressuurpaarden
Dondolo Hann, 1984, V. Don Carlo Hann, ruiters Christine Doan (AUS) en dr. Sven-Günter Rothenberger (GER)) en
Durgo Westf, 1984, V. Degen Westf, ruiter Martin Schaudt (GER).

Don Carlos is in 1981 overleden.

 

Back To Top