skip to Main Content

13 april 2023

Nadat op 16 maart 2023 een pagina over de Zweedse dressuurhengst Chagall SWB aan de website is toegevoegd is daar vandaag een pagina bijgekomen over de hengst Utrillo Hann  en zijn nakomelingen. Utrillo is de vader van Chagall, maar ook van vele ander Zweedse paarden.

Utrillo is een in 1962 geboren bruine Hannoveraanse hengst die op tweejarige leeftijd naar Zweden is gegaan en daar van grote invloed is geweest op de Zweedse paardenfokkerij.

Zijn vader is de zwarte hengst Ernö Hann (1954, V. Astflug Hann) en zijn moeder is de vos merrie Anisette Hann (1953, V. Anilin Hann).
Opvallend aan de afstamming van Utrillo is dat hij zowel via zijn vader als via zijn moeder een flinke dosis Arabisch volbloed, en daarmee hardheid, heeft meegekregen.

In 1965 heeft het Zweedse stamboek Utrillo goedgekeurd. Daarbij is aangegeven dat hij een interessante hengst is die een forse lichaamsbouw en adel met elkaar verbindt. Hij heeft een goed gevormde hals, een tamelijk weinig ontwikkelde schoft en een goede achterhand. Zijn bewegingen zijn ruim en hebben souplesse.

Utrillo is van 1965 tot en met 1984 actief geweest in de Zweedse fokkerij, waarbij  929 nakomelingen van hem zijn geregistreerd.
Twintig dochters van hem zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en veertien zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Van de zonen hebben vooral Chagall SWB (1966), Kaliber SWB (1974) en Maraton SWB (1976) hun sporen verdiend in de fokkerij.
Chagall en zijn nakomelingen zijn uitgebreid besproken op de eerder gepubliceerde pagina.

Kaliber SWB is 23 jaar actief geweest in de Zweedse fokkerij. Van hem zijn 1104 nakomelingen geregistreerd. Negen zonen van hem zijn goedgekeurd voor de fokkerij, waaronder de door het NRPS goedgekeurde Allegretto SWB.

Maraton SWB is van 1979 tot 2008 beschikbaar geweest voor de fokkerij. Van hem zijn 1447 nakomelingen geregistreerd. Hij heeft zes goedgekeurde zonen gebracht, waarvan Magini SWB (1982) met zijn zoon Briar SWB (1991) en kleinzoon Biggles SWB (1998) de meeste invloed heeft gehad.

Briar is door Jan Brink (SWE) uitgebracht in internationale Grand Prix dressuurwedstrijden. De combinatie heeft aan drie Olympische Spelen deelgenomen. Bij het Europees kampioenschap dressuur 2003 in Hickstead is de zilveren medaille gewonnen en twee jaar later is bij het EK in Hagen zowel individueel als met het Zweedse team de bronzen medaille gewonnen.
Briar is ook goedgekeurd door het Hannoveraanse-, Oldenburgse-, Duitse Sportpaarden stamboek en door het KWPN. Hij heeft diverse goed presterende internationale dressuurpaarden afgeleverd, waardoor hij in 2004 de leidende positie innam op de door de World Breeding Federation of Sport Horses jaarlijks gepubliceerde lijst van best verervende dressuurhengsten.

Door de langdurige- en succesvolle  fokkerijcarrières van Utrillo en zijn zonen zullen er in de tamelijk kleine Zweedse fokkerij nog maar weinig fokmerries zijn die volledig vrij zijn van Utrillo=bloed.

Utrillo is in november 1984 overleden.

Back To Top