skip to Main Content

13 september 2022

In juni 2022 is begonnen met het uitzoeken van de fokkerij- en sportresultaten van de hengst Darco BWP en zijn nakomelingen.
Dat heeft geleid tot publicaties over de Darco-zonen Nonstop BWP (1990), Douglas KWPN (1998), Ogano Sitte SBS (1998)  en de Ogano Sitte zoon Aganix du Seigneur SBS (2006).

Vandaag  is de rest van het Darco overzicht gepubliceerd. Omdat  de tekst een omvang heeft van  181 pagina’s A4 en het systeem van de website dat niet kan verwerken is er voor gekozen om de informatie  te verdelen over twee pagina’s (Darco BWP A en Daraco BWP B)

Op de pagina Darco BWP A worden de afstamming van Darco, zijn fokkerijgeschiedenis, een overzicht van zijn dochters die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden, een overzicht van zijn goedgekeurde zonen, de sportprestaties van Darco en van zijn nakomelingen, de WBFSH-tanglijst voor springhengsten en de goedgekeurde zonen die (nog) weinig of geen invloed op de fokkerij hebben gehad, besproken.

Op de pagina Darco BWP B worden de 85 zonen van Darco besproken die tenminste vijftien geregistreerde nakomelingen hebben.

 

Darco BWP is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 166 cm. Hij is op 12 juni 1980 geboren en is gefokt door Martinus Paesen uit Peer.
Hij komt voort uit een paring van de hengst Lugano van la Roche Hann (1963, V. Lugano I Hann) met de donkerbruine merrie Ocoucha BWP (1968, V. Codex Holst).

Darco is in het voorjaar van 1983 aangeboden op de hengstenkeuring van het BWP.  Het exterieur van Darco was verre van aansprekend, waardoor de hengstenkeuringscommissie grote aarzelingen had om de hengst goed te keuren. Zijn prestaties bij het vrij springen waren echter zeer overtuigend zodat de jury feitelijk niet anders kon dan Darco tot de fokkerij toe te laten.

Ook de Belgische fokkers hadden grote aarzelingen om Darco voor hun fokkerij te gebruiken. Pas toen zijn oudste nakomelingen goed presteerden in de springsport werd Darco een populaire fokhengst.

Zelf vormde Darco met zijn vaste ruiter Ludo Philippaerts (BEL) van 1988 tot en met 1993 een zeer succesvolle combinatie in de internationale springsport, die diverse Grand Prix- en World Cup wedstrijden heeft gewonnen.

Van Darco zijn circa 3500 nakomelingen geregistreerd, waarvan velen uitstekende springpaarden bleken te zijn. Een dertigtal nakomelingen heeft in hun sportcarrière meer dan € 100.000 gewonnen.

De meest succesvolle nakomelingen zijn Sapphire BWP (Mclain Ward), Vonka A BWP (Daniel Deusser). Winningmood van de Arenberg BWP (Luciana Diniz), Amaretto d’Arco BWP (Shane Sweetnam), Copin van de Broy BWP (Gregory Wathelet en Marcus Ehning), Iron Man van de Padenborre BWP (Gregory Wathelet) en Freaky Liefhebber KWPN (Jacqueline Steffens).

De jaarlijks door de World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) gepubliceerde ranglijst van meest succesvolle fokhengsten werd bij de springhengsten van 2007 tot en met 2011 aangevoerd door Darco.

In de fokkerij zijn 115 dochters van Darco moeder van een goedgekeurde hengst geworden en zijn 192 zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Van de goedgekeurde zonen hebben er 85 vijftien of meer geregistreerde nakomelingen.

De meest succesvolle zonen en kleinzonen van Darco in de fokkerij zijn Fedor BWP (1989), Nonstop BWP (1990), Parco BWP (1992), Douglas KWPN (1998) (inclusief zijn zoon Dallas VDL BWP 2008), Ogano Sitte SBS (1998) (inclusief zijn zoon Aganix du Seigneur SBS (2006)) en Bamako de Muze BWP (2001).

Van de Darco zonen Nonstop BWP, Douglas KWPN, Ogano Sitte SBS en kleinzoon Aganix du Seigneur SBS zijn aparte pagina’s op deze website gepubliceerd.


Back To Top