skip to Main Content

14 december 2023

In de serie publicaties over de betekenis van de Hannoveraanse D-hengstenlijn voor  Europese paardenfokkerij is vandaag een artikel over de hengst Dollart op de website geplaatst.

Dollart Hann is een bruine hengst die in 1938 in het noorden van Nedersaksen is geboren. Zijn vader is de Hannoveraanse stempelhengst Dolman (1933), die naast Dollart nog 28 andere goedgekeurde zonen heeft gebracht.
De moeder van Dollart is de bruine merrie Flottenauslauf Hann (1929, V. Florett Hann).

Dollart is in 1940 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en ook het Mecklenburgse-, Rijnland-Palts-Saar- en het Holsteinse stamboek hebben Dollart goedgekeurd.
Hij is van 1941 tot en met 1957 door het Nedersaksische Landgestüt Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

Van Dollart zijn 193 nakomelingen geregistreerd, waaronder 27 staatspremiemerries 104 andere hoofdstamboekmerries en 18 stamboekmerries. Drie dochters van Dollart zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en dertien zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

Zijn belangrijkste zoon is Dömitz I Hann (1944), waarover een aparte pagina is te vinden op deze website. Mede door de prestaties van zijn zonen Domspatz Hann (1952) en Dominik Hann (1957) wordt Dömitz in Hannover gezien als de springpaardenleverancier binnen de D-lijn.

Andere van belang zijnde zonen van Dollart zijn Dollarprinz Hann (1945), die in de na-oorlogse fokkerij in Mecklenburg een eigen hengstenlijn heeft opgebouwd, en Donatus Hann (1952), die succesvol is geweest in Westfalen.

 

 

Back To Top