skip to Main Content

16 juni 2024

Vandaag is de website uitgebreid met een pagina over de Hannoveraanse hengst Dolman (1933).

Dolman Hann is een vos hengst met een stokmaat van 164 cm. Hij is in het noorden van Nedersaksen geboren als zoon van de hengst Detektiv Hann (1922, V. Desmond Hann), die de grondlegger is van de D-hengstenlijn in de Hannoveraanse fokkerij.

De moeder van Dolman is de vos merrie Aussicht Hann (1928, V. Alderman I Hann). Alderman I is de grondlegger van de A-hengstenlijn in de Hannoveraanse fokkerij. Elders op deze website is een pagina te vinden over Alderman I en zijn nakomelingen.

Dolman is in 1936 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek. Hij is van 1937 tot en met 1953 door het Landgestüt Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij, waarbij hij elk jaar beschikbaar is geweest op een dekstation in Großenwörden, dat circa 20 km ten noordwesten van Stade in het noorden van Nedersaksen ligt. Na het dekseizoen 1953 is Dolman afgevoerd (gedood).

In totaal zijn van Dolman 208 nakomelingen geregistreerd als fok- en/of wedstrijdpaard, waaronder 12 dochters die moeder van een goedgekeurde hengsten zijn geworden en 29 zonen die zijn  goedgekeurd voor de fokkerij.

Van zestien zonen zijn in de fokkerij meer dan vijftien nakomelingen geregistreerd. De meest invloedrijke zonen van Dolman zijn Dollart Hann (1938) en de belangrijke fokhengst Duellant Hann (1943).

Dollart is de vader van de succesvolle hengst Dömitz Hann (1944), die in Duitsland wordt gezien als de springpaardenleverancier binnen de D-hengstenlijn.

Van Duellant zijn 491 nakomelingen geregistreerd, waaronder 33 goedgekeurde zonen en 29 dochters die moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden,

Fokhengsten die een Duellant-moeder hebben zijn onder andere Marconi Hann (1957, V. Marcio xx), Grande Hann (1958, V. Graf Hann) en Pilatus Westf (1965, V. Perseus Westf).

De zonen en dochters van Duellant hebben samen 127 goedgekeurde hengsten voortgebracht en van de Duellant-zonen zijn 117 dochters moeder van een goedgekeurde hengst geworden.

Deze cijfers onderstrepen de enorme invloed die Duellant na de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op de rijpaardfokkerij in  Duitsland en daarbuiten.

Back To Top