skip to Main Content

18 oktober 2022

Na de eerdere publicaties over de Lugano I Hann -zonen Lukas Hann en Leuchtfeuer Hann en de uitvoerige rapportage over Lugano’s kleinzoon Darco is vandaag een pagina over de alle nakomelingen van Lugano I op de website gepubliceerd.

Lugano I Hann is een vos hengst die in 1954 is geboren  Hij was met een stokmaat van 162 naar de huidige begrippen aan de kleine kant, maar in de vijftiger jaren van de vorige eeuw was dat een normale maat. Hij was één van de eerste Hannoveraanse hengsten met een Engels volbloed als vader en heeft een belangrijke rol gespeeld in de omvorming van het Hannoveraanse paard. Omdat diverse nakomelingen van Lugano I buiten Duitsland zijn ingezet voor de fokkerij gaat de invloed van Lugano I veel verder dan alleen Duitsland. Vooral in België is veel gebruik gemaakt van Lugano-bloed.

Zijn vader Der Löwe xx was een zoon van Wahnfried xx uit een dochter van Herold xx. De moeder van Lugano I is de merrie Altwunder Hann (1950, V. Albaner Hann). In haar afstamming komen vrijwel alle stempelhengsten voor die de Hannoveraanse fokkerij in de 20e eeuw groot hebben gemaakt.

Lugano I was een mooie hengst met het type van zijn volbloedvader en het aansprekende exterieur van zijn moederlijn. Hij bracht mooie paarden met fijne bewegingen, die meer aanleg hadden voor dressuur dan voor springen hoewel zijn meest bekende nazaat een springhengst was.
Lugano I was een succesvolle fokhengst die 31 hengstenmoeders, meer dan 70 staatspremiemerries en 34 goedgekeurde hengsten, heeft afgeleverd.

Van zijn zonen zijn Lukas Hann (1962) en Leuchtfeuer Hann (1971) in de Duitse fokkerij succesvol geweest. Lugano van le Roche Hann (1963) is een vooraanstaande fokhengst geweest n België, waarbij zijn zoon Darco BWP (1980, MV. Codex Holst) de hoofdrol vervulde. Darco was een zeer succesvol internationaal springpaard en bleek in de fokkerij aan de lopende band goede springpaarden te produceren. Op grond van de goede prestaties van zijn nakomelingen nam Darco vijf jaar lang de koppositie in op de ranglijst van meest succesvolle springhengsten van de World Breeding Federation for Sport Horses.

Een andere zoon van Lugano van de Roche, de ruin Egano BWP (1981, MV. Flügel de la Roche Hann), was wellicht een nog beter springpaard dan Darco. Egano won met zijn ruiter Jos Lansink (NED) en het Nederlandse team de gouden medaille in de landenwedstrijd tijdens de Olympische Spelen 1992 in Barcelona. Daarvoor was in 1991 al de gouden medaille gewonnen in de landenwedstrijd tijdens het Europese kampioenschap in La Baule. Individueel is bij het Europees kampioenschap 1991 de bronzen medaille gewonnen en is in 1992 de Grote Prijs van Aken gewonnen en de tweede plaats behaald in de Grote Prijs van Calgary.

Andere succesvolle nazaten van Lugano I zijn Lexikon Hann (V. Lugano I) en Lotus Hann (V. Lotse Hess), die met respectievelijk Monica Theodorescu (GER) en Heike Kemmer (GER) Duits kampioen dressuur zijn geworden en La Ina Hann (V. Lugano van la Roche Hann), die met Peter Charles (GBR) in 1995 in St. Gallen het Europees kampioenschap springen heeft gewonnen en in 1996 de Grand Prix van Calgary.

Back To Top