skip to Main Content

2 mei 2022

Vandaag is een overzicht over de betekenis van de hengst Foudroyant II xx op de website geplaatst.

 Foudroyant II is een in Frankrijk geboren Engels volbloed die is gekocht door de Franse staatsstoeterijen en van 1944 tot 1960 op de staatsstoeterij in St. Lô in Normandië beschikbaar is gesteld voor de fokkerij.

Foudroyant II is de moedersvader van de hengst Sans Souci SF, die in Nederland op een dekstation stond en naar Frankrijk is terug gegaan, waarna Jean-Marc Rozier (FRA) met hem in 1971 de Grand Prix van Aken won en een jaar later zevende werd op de Olympische Spelen in München. Sans Souci is later weer teruggekeerd naar Nederland, maar de Nederlandse fokkers hadden niet veel belangstelling voor hem

Via zijn dochters komt Foudroyant II xx onder andere voor in de afstammingen van de hengsten Le Mexico SF (1970), Narcos II SF (1979) en Nuriël SF(1979).

Foudroyant II heeft met Brûle Tout SF en Condor SF twee zonen gebracht die van belang zijn geweest voor de fokkerij.

Brûle Tout heeft in Frankrijk verschillende zonen gebracht, die door de Franse staatsstoeterijen beschikbaar zijn gesteld voor de fokkerij.

Condor is tot en met 1967 in Duitsland en Denemarken actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn zestien zonen goedgekeurd voor de fokkerij en die zestien zonen hebben samen 37 goedgekeurde kleinzonen gebracht. Omdat zij zijn goedgekeurd in een tijd dat de omvorming van de fokkerij van landbouwpaard naar rijpaard in volle gang was en zij vrijwel allemaal vertegenwoordigers waren van het klassieke Oldenburgse paard, is hun rol in de fokkerij zeer beperkt gebleven.
De Condor kleinzoon Content Oldbg (1955, V. Consul Oldbg) is in Nederland goedgekeurd door het NWP.

Enkele Condor nakomelingen zijn goedgekeurd door het Deens-Oldenburgse stamboek dat zich richtte op de fokkerij van het klassieke zware warmbloedpaard.

Voorts is het opvallend dat diverse nakomelingen van Condor zijn goedgekeurd door het Hessische stamboek, terwijl in Hessen toch geen zware zeeklei is te vinden waar een sterk landbouwpaard goed gebruikt kon worden. Wellicht dat hier vanuit de bosbouw vraag naar sterke werkpaarden was.

De Condor-zoon  Cabinett Oldbg is verkocht naar het toenmalige Oost Duitsland. Daar is zijn zoon Canton Sachs (1968) een belangrijke hengst geworden in de fokkerij van zware warmbloedpaarden in Saksen en Thüringen.

Back To Top