skip to Main Content

24 november 2023

De afgelopen week is gebruikt om de pagina over de Holsteinse hengst Cantus (1981, V. Caletti I Holst) te actualiseren. De wijzigingen en aanvullingen hebben betrekking op dochters die recent moeder van een goedgekeurde hengst zijn geworden;  op actuele cijfers over aantallen geregistreerde nakomelingen en op recente sportprestaties van nakomelingen.
Omdat de Cantus zoon Cellestial een aantal hengsten heeft voortgebracht die de laatste jaren zelf succesvol zijn geweest in de fokkerij, is over Cellestial en zijn nakomelingen een eigen pagina op de website opgenomen.

Cellestial Oldbg is een schimmel hengst met een stokmaat van 170 cm. Hij is op 4 mei 1994 geboren en is gefokt door Hauke Seemann uit Nienborstel.

Cellestial is goedgekeurd door het Oldenburgse-, Oldenburg-International-, Hannoveraanse-, en het Holsteinse stamboek en ook door de stamboeken Berlijn-Brandenburg, Saksen-Anhalt en Mecklenburg.

In 2006 is hij door de Oldenburgse stamboekorganisaties uitgeroepen tot Springhengst van het Jaar. Zijn zoon Checkter OS (2013) is de Oldenburgse Springhengst van het Jaar 2021.

In 2023 is Cellestial nog actief in de fokkerij.

Van hem zijn tot eind november 2023 972 nakomelingen geregistreerd, waaronder 270 dochters die als fokmerrie zijn ingeschreven in een Duits stamboek. Van hen hebben er 29 het predicaat staatspremiemerrie ontvangen.

Elf dochters van Cellestial zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden en 37 zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij. Tien van de goedgekeurde zonen hebben inmiddels vijftien of meer geregistreerde nakomelingen.

Cellestial is in 2004 door Rolf-Göran Bengtsson (SWE) in internationale springwedstrijden uitgebracht en heeft daarbij de Grand Prix van Bremen gewonnen.

Cellestial is een uitstekende vererver van springaanleg. Meer dan 200 nakomelingen zijn in de internationale springsport uitgebracht en zij hebben samen een winsom van circa € 1,5 miljoen.
In 2023 staat Cellestial voor het eerst op de ranglijst van de beste 100 springverervers van de World Breeding Federation of Sport Horses, maar een echte wereldtopper heeft Cellestial nog niet gebracht.
Ook enkele zonen van Cellestial hebben al goede springpaarden geproduceerd, waarbij de zoon Chap I OS met zijn wereldtopper DSP Chakaria DSP er bovenuit steekt.
De merrie DSP Chakaria heeft, gereden door Andre Thieme (GER), in 2021 bij de Olympische Spelen in Tokyo met het Duitse team de bronzen medaille gewonnen in de landenwedstrijd. Bij het Europees Kampioenschap 2021 in Riesenbeck is individueel de gouden medaille gewonnen en is met het Duitse team de zilveren medaille gewonnen in de landenwedstrijd.
Eind november 2023 heeft DSP Chakaria een winsom van € 1.558.700.

Back To Top