skip to Main Content

25 maart 2022

Vandaag is een pagina over de hengst Defence xx aan de wedsite toegevoegd.

Defence xx is een bruine Engelse volbloedhengst uit de beginjaren van de geregistreerde paardenfokkerij. Hij is in 1824 geboren  en behoorde tot de vierde generatie na de hengst Eclipse xx (1764), die samen met Herod xx (1758) en Matchem xx (1748), als grondlegger van de fokkerij van de Engels volbloed wordt gezien.

De nalatenschap van Defence xx in de fokkerij bestaat enerzijds uit een tak warmbloedhengsten die vooral in Oldenburg, Oost Friesland en Nederland furore heeft gemaakt als koetspaard en anderzijds uit een tak Engels volbloeds waaruit in Frankrijk zeer succesvolle renpaarden zijn voortgekomen.

In de karossierstak heeft de hengst Agamemnon Oldbg (1863) een belangrijke rol gespeeld. Samen met zijn zonen Magnat Oldbg (1874) en Jago Oldbg (1877) heeft hij Oldenburg, Oost Friesland en vooral het noorden van Nederland in de tweede helft van de negentiende eeuw van moderne koets- en landbouwpaarden voorzien.
Het bloed van Agamemnon is nog altijd terug te vinden in de afstamming van diverse Gelderse paarden, maar de rechtstreekse hengstenlijn van Agamemnon is met het overlijden van de hengst Bernhard OFS/GPS in 1934 uitgestorven.

In de Engels volbloed tak van Defence xx spelen de hengsten The Emperor xx (1841), Monarque xx (1852), Prestige xx (1903) en Sardanapale xx (1911) een belangrijke rol.
The Emperor xx maakte de oversteek van Engeland naar Frankrijk. Zijn zoon  Monarque xx was één van de beste renpaarden die tot het midden van de 19e eeuw in Frankrijk waren gefokt en leverde in de fokkerij met Gladiateur xx (1862) het beste renpaard van de eeuw af.
Prestige bleef als twee- en driejarig renpaard ongeslagen en had een winsom van ruim Ffr 350.000, hetgeen in 1906 een gigantisch bedrag was. Zijn zoon Sardanapale xx verdiende op de renbaan ruim Ffr 1.000.000. Ook in de fokkerij was Sardanapale xx succesvol en werd in Frankrijk twee keer de hengst met de best presterende nakomelingen in een jaar.

Het bloed van Sardanapale xx komt nog altijd in de afstamming van diverse rijpaarden voor, maar met de dood van de hengst Invincible SF (1952, V. L’Alcazar xx) in 1976 is de rechtstreekse mannelijke lijn van Defence xx uitgestorven.

Back To Top