skip to Main Content

26 juli 2022

Na de publicatie over de hengst Douglas KWPN op 16 juli 2022 is vandaag opnieuw een pagina over een hengst uit de nafok van Darco BWP gepubliceerd. De pagina handelt over de hengst Aganix du Seigneur SBS. Hij is een kleinzoon van Darco en is momenteel zeer populair bij fokker en stamboekorganisaties.

De vos Aganix du Seigneur SBS is in 2006 geboren en is een zoon van de hengst Ogano Sitte SBS (V. Darco BWP) uit de merrie Cadix du Seigneur Z Zang (2002, V. Chellano Z Holst).
Hij komt uit dezelfde moederlijn als zijn vader Ogano Sitte. Vader en zoon hebben allebei de merrie Insel Sitte BWP (1985, V. Major de la Cour SF) als grootmoeder van moederskant en zijn daardoor ook neven van elkaar.

Aganix du Seigneur is in 2009 goedgekeurd door het Anglo-Europese stamboek. In oktober 2015 is hij gekocht door stoeterij Zangersheide in Lanaken en in het voorjaar van 2016 heeft het Zangersheide stamboek hem onder de naam Aganix du Seigneur Z goedgekeurd.

De kleine aantallen nakomelingen uit zijn eerste jaargangen presteerden opvallend goed in wedstrijden en hebben van Aganix du Seigneur een populaire fokhengst gemaakt.

Tot en met 2021 zijn circa 800 nakomelingen van de hengst geregistreerd, waaronder 33 voor de fokkerij goedgekeurde zonen. Van vrijwel al die zonen moet nog worden afgewacht hoe zij in de fokkerij zullen presteren.

Aganix du Seigneur Z is vanaf april 2013 tot medio mei 2015 door Jos Lansink (BEL) in internationale springwedstrijden uitgebracht. De combinatie is 45 keer gestart in 140 of 145 cm wedstrijden. Daarbij is de combinatie veertien keer foutloos gebleven en maar liefst twaalf keer zijn alleen strafpunten behaald wegens tijdoverschrijding. Kennelijk was het door de combinatie aangehouden grondtempo te laag. Dat verklaart ook dat de combinatie bij foutloze parcoursen weinig prijzen heeft gewonnen. Een vierde plaats in een wedstrijd in Villach-Treffen in 2014 is de beste prestatie van de combinatie. Aganix du Seigneur heeft een winsom van € 1.130.

Volgens gegevens van Horsetelex Results zijn tot medio juli 2022 62 nakomelingen van Aganix du Seigneur in internationale wedstrijden uitgebracht. Zij hebben samen € 645.179 gewonnen.

De meest succesvolle nakomeling is de hengst Agana van het Gerendal Z Zang, die vanaf april 2018 door Jill Keenan (USA) wordt uitgebracht en tot juli 2022 een winsom heeft van circa € 200.000.

Back To Top