skip to Main Content

30 Januari 2024

In de serie publicaties over de Hannoveraanse stempelhengst Detektiv en zijn nakomelingen is vandaag een artikel op de website geplaatst over de Westfaalse hengst Damenstolz en zijn nakomelingen.

Damenstolz Hann is een vos hengst die in 1979 is geboren uit een kruising van de gewaardeerde hengst Damhirsch Hann (V. Duft I Hann) met de merrie Cyklame Hann (V. Cyrus Westf). Cyklame is ook de moeder van de hengsten Parademarsch I Westf (1984, V. Paradox I Westf) en zijn broer Parademarsch II Westf (1985) en ze komt uit een moederlijn waar ook de hengsten Maikönig Hann (1973, V. Maistern Westf), de ìn Hessen populaire hengst Rinaldo Hess (1969, V. Radetzly Westf) en de in Zweden zeer invloedrijke hengst Utrillo Hann (1962. V. Ernö Hann) uit zijn voortgekomen.

Damenstolz is in het najaar van 1982 in Warendorf goedgekeurd door het Rijnlandse- en het Westfaalse stamboek. Ook het Hannoveraanse stamboek heeft hem goedgekeurd. Hij is van 1983 tot en met 1999 door het Landgestüt Warendorf beschikbaar gesteld voor de fokkerij. Van hem zijn 409 nakomelingen geregistreerd.

Damenstolz leverde uit zijn eerste twee jaargangen met zijn zonen Damenheld I Westf (1984) en Diamantino Westf (1985) de kampioenen van de Westfaalse hengstenkeuringen in 1986 en 1987. Toen de zonen Diamantino en Damen Hit Westf (1996) in 1988 en 1990 ook nog hun verrichtingsonderzoek als winnaar afsloten, waren de verwachtingen omtrent Damenstolz als leverancier van goede sportpaarden zeer hoog.

Van Damenstolz zijn in Duitsland 341 nakomelingen geregistreerd als wedstrijdpaard, maar die hebben de hooggespannen verwachtingen niet kunnen waarmaken. Van de nakomelingen hebben er 231 prijzen gewonnen in wedstrijden en samen hebben die een winsom van € 175.527.

De meest winnende nakomeling van Damenstolz is de ruin D’Oro Fino Westf (1989), die in dressuurwedstrijden € 5.125 heeft gewonnen.

Elf zonen van Damenstolz zijn goedgekeurd voor de fokkerij, waarvan alleen Diamantino, met twaalf goedgekeurde zonen, en Darlington goed hebben gepresteerd.

Van de zonen van Diamantino hebben Dunhill H Westf, Delphi Westf, Diamo Westf, Disconto Rhein en Diagonal Westf positief bijgedragen aan de fokkerij.

Dunhill H Westf (1990) was zelf een goed springpaard en ook een aantal nakomelingen is succesvol geweest in de springsport. Zijn zoon Donjour Westf (1994) is in Brandenburg en Saksen-Anhalt ingezet voor de fokkerij.

Van Delphi Westf (1991) zijn 56 fokmerries geregistreerd en de in Nederland gefokte Diamo Westf (1991) is winnaar geworden van zijn verrichtingsonderzoek en heeft 42 geregistreerde fokmerries gebracht.

Disconto Rhein (1992) is goedgekeurd door het NRPS, dat 148 nakomelingen van hem heeft geregistreerd. Ook het KWPN heeft 50 veulens van hem vastgelegd.

Diagonal Westf (1994) was zelf een goed springpaard en is door Daniel Meech (NZL) naar een twaalfde plaats gereden in het springconcours tijdens de Olympische Spelen 2004 in Athene. In de fokkerij heeft hij een aantal verdienstelijke springpaarden gebracht.

De Damenstolz-zoon Darlington Westf (1987) is op latere leeftijd naar Nederland gekomen, waar het KWPN meer dan 200 veulens van hem heeft geregistreerd. Volgens gegevens uit de database van Horsetelex zijn 57 van de 192 in de database opgenomen nakomelingen uitgebracht in Z-dressuurwedstrijden of hoger. Het KWPN heeft Darlington als een bewezen dressuurvererver aangewezen, waardoor nakomelingen van de niet door het KWPN goedgekeurde Darlington in het veulenboek kunnen worden ingeschreven in plaats van in het Register A.

Back To Top