skip to Main Content

31 december 2022

Vandaag is een pagina over de Hannoveraanse hengst Espri toegevoegd aan de website

Espri Hann is een vos hengst die in 1981 in de omgeving van Celle in Nedersaksen is geboren. Zijn vader is de Hannoveraan Eiger (1975, V. Eisenherz I Hann) en zijn moeder is de vos staatspremiemerrie Diplomatin Hann (1976, V. Diplomat Hann).
Hij is in januari 1984 goedgekeurd door het Hannoveraanse stamboek en heeft datzelfde jaar in Adelheidsdorf een verrichtingsonderzoek van 100 dagen afgelegd, waarbij hij zevende is geworden van 34 deelnemende hengsten.
Hij is van 1985 tot 2011 door het Landgestüt in Celle beschikbaar gesteld voor de fokkerij.

In Duitsland zijn 411 dochters van hem als fokmerrie ingeschreven in een stamboek, waaronder 57 staatspremiemerries. Zesentwintig dochters zijn moeder van een goedgekeurde hengst geworden.
Daarnaast zijn 26 zonen goedgekeurd voor de fokkerij, waarvan er veertien buiten Duitsland zijn ingezet voor de fokkerij.
Van de in Duitsland ingezette zonen heeft Escudo I Hann het meest betekend voor de fokkerij. Van hem zijn in Duitsland 482 fokmerries en 1003 wedstrijdpaarden geregistreerd. In 2009 is hij door het Hannoveraanse stamboek uitgeroepen tot Hengst van het Jaar. Enkele weken geleden is reeds een pagina over Escudo I op de website gepubliceerd.

Espri was niet alleen een succesvolle fokhengst maar ook  een zeer succesvol springpaard.. Met zijn ruiter Lars Nieberg (GER) heeft hij als onderdeel van het Duitse team gouden medailles gewonnen in de landenwedstrijden tijdens het Wereldkampioenschap 1998 in Rome en de Olympische Spelen 2000 in Sydney en de bronzen medaille tijdens het Europees kampioenschap 2001 in Arnhem. Individueel is bij de Olympische Spelen in Sydney de vierde plaats behaald. In 1998 is in Helsinki de tweede plaats behaald in de finale van de World Cup. Verdere individuele successen zijn overwinningen in de World Cup wedstrijd in ’s-Hertogenbosch (1999) en de Grand Prix’s van Hannover, Frankfurt en Londen (alle drie in 2000). Espri heeft een winsom van € 487.730.

Bij de nakomelingen van Espri is het opvallend dat hij zowel in het springen als in de dressuur een nakomeling heeft gebracht die succesvol is geweest op de Olympische Spelen.

De ruin E.T. FRH Hann (1987) is de absolute vaandeldrager van de nakomelingen. Met zijn ruiter Hugo Simon (AUT) won hij onvoorstelbaar veel springwedstrijden, waaronder twee keer de finale van de World Cup competitie (Genève en Göteborg), de Grand Prix van Aken en de Springderby van Hamburg. Bij het Europees kampioenschap 1997 in Mannheim is de zilveren medaille gewonnen en bij de Olympische Spelen 1996 in Atalanta is de vierde plaats behaald.
E.T. FRH heeft een winsom van circa € 3.500.000.

De andere succesvolle Olympiaganger is de ruin Elvis VA Hann (1996). Hij is van 2004 tot en met 2012 door Nadine Capellmann (GER) in internationale dressuurwedstrijden uitgebracht.
In augustus 2006 is bij het Wereldkampioenschap dressuur in Aken individueel de vierde plaats behaald en is met het Duitse team in de landenwedstrijd de gouden medaille gewonnen. Bij het Europees kampioenschap 2007 in Turijn is individueel opnieuw de vierde plaats behaald en is met het Duitse team in de landenwedstrijd de zilveren medaille behaald. Bij de Olympische Spelen 2008 in Hong Kong is met het Duitse team de gouden medaille in de landenwedstrijd gewonnen.
Elvis VA heeft een winsom van € 304.472.

Stempelhengsten.eu wenst u een sprankelende jaarwisseling en een gezond 2023.

Back To Top