skip to Main Content

31 juli 2021

Vandaag is de website uitgebreid met een pagina over de hengst Amor Sgldt. Amor Sgldt is een bruine hengst die in 1958 in Holstein is geboren en in 1962 naar Nederland is gekomen. Hij  is tot en met 1988 actief geweest in de fokkerij. Van hem zijn  1653 veulens geregistreerd, waarvan er 436 als fokmerrie in het stamboek zijn opgenomen. Door goede fokkerijprestaties hebben 133 dochters het preferent predicaat behaald. Voorts zijn 52 dochters van Amor moeder van een goedgekeurde hengst geworden.
De getallen bewijzen de enorme invloed die Amor via zijn dochters op de Nederlandse paardenfokkerij heeft uitgeoefend.

Zijn zonen zijn minder invloedrijk geweest. Zesentwintig zonen zijn goedgekeurd voor de fokkerij en daarvan hebben er negentien vijftien of meer geregistreerde nakomelingen. Vijf zonen hebben zelf weer een goedgekeurde hengst gebracht: Eros Sgldt, Akteur NWP, Gondelier Sgldt. Zuidpool KWPN en El Corona KWPN.

De Zuidpool zoon Tinka’s Boy KWPN (1989) is in Frankrijk een populaire hengst, waarvan inmiddels ruim 700 nakomelingen zijn geregistreerd.
De El Corona zoon Koss KWPN (1992) heeft een grote stimulans gegeven aan de fokkerij van het Gelderse paard.

Amor kende ook een donkere kant, en dat had alles te maken met het karakter. Zijn grootvader en vader stonden er om bekend dat hun nakomelingen vaak een lastig karakter hadden. Amor had zelf ook diverse gebruiksaanwijzingen en vele van zijn nakomelingen hadden dat ook.

De Amor-nakomeling die in de sport de beste resultaten heeft geboekt is zijn kleinzoon Tinka’s Boy KWPN (1989, V. Zuidpool KWPN). Met Markus Fuchs (SUI) is in 1999 de zilveren medaille gewonnen bij het Europees kampioenschap springen in Hickstead. In 2001 is de finale van de World Cup in Göteborg gewonnen en in 2004 is de overwinning behaald in de Grand Prix van Aken. Tinka’s Boy heeft een winsom van circa € 2.300.000.

Back To Top