skip to Main Content

5 oktober 2022

Vorige week is  een nieuwe pagina aan de website toegevoegd over de Carthago-zoon Colman Holst en vandaag is een pagina over een andere zoon van Carthago aan de website toegevoegd. Het gaat daarbij om de nog actieve hengst Cicero Z Zang, die ook wel bekend staat als Cicero Z van Paemel.

Cicero Z Zang is een schimmel hengst die in maart 2000 is geboren. Hij is een fokproduct van stoeterij Van Paemel in Schepdaal, dat iets ten westen van Brussel ligt.
De vader van Cicero Z is de Holsteinse stempelhengst Carthago (1987, V. Capitol I Holst) en de moeder is de bruine merrie Rendez-Vous van Paemel BWP (1994, V. Randel Z Hann). Gerekend over acht generaties heeft Cicero Z een volbloedpercentage van 34,7 %.

Cicero Z is onder de naam Cicero Z van Paemel door Dirk Demeersman (BEL) van 2007 tot 2013 uitgebracht in de internationale springsport. Een blessure heeft een einde gemaakt aan zijn sportieve carrière. Hij heeft een winsom van circa € 90.000.

Cicero Z is in 2003 goedgekeurd door het Zangersheide stamboek. Daarna hebben  het BWP, het SBS en het Anglo-Europese stamboek de hengst goedgekeurd en in januari 2012 is Cicero Z ook door het Selle Français stamboek geaccepteerd.
Van hem zijn tot en met 2022 circa 2400 nakomelingen geregistreerd.

Zeer opvallend is dat bijna 500 van zijn nakomelingen (ruim 20%) zijn uitgebracht in internationale springwedstrijden. Zij hebben tot 1 oktober 2022 samen € 3.650.000 gewonnen.
Vastgesteld kan worden dat Cicero Z een goede springpaardenproducent is, maar dat internationale uitschieters onder zijn nakomelingen ontbreken.
De meest winnende nakomeling is de ruin Eristov KWPN (2009, MV. Concorde Holst), die, gereden door Jordan Coyle (IRL), € 370.000 heeft gewonnen.
In de WBFS-ranglijst van succesvolle springhengsten heeft Cicero Z in 2019 de achttiende plaats bereikt.

Voor de fokkerij heeft Cicero Z feitelijk teleurgesteld. Tot en met 2022 zijn dertien dochters moeder van een goedgekeurde hengst geworden en zijn 52 zonen goedgekeurd voor de fokkerij. Opvallend daarbij is dat het “surrogaat” Anglo-Europese stamboek maar liefst 23 zonen van Cicero  Z heeft goedgekeurd, die nauwelijks of niets aan de fokkerij hebben bijgedragen.
Van de 52 goedgekeurde zonen zijn er maar drie die meer dan vijftien geregistreerde nakomelingen hebben en die drie hengsten hebben samen minder dan 150 geregistreerde nakomelingen.
Vastgesteld kan dan ook worden dat de fokkers niet warm lopen voor de Cicero Z-zonen.

Back To Top