skip to Main Content

Discussie

Naar aanleiding van de publicatie van de pagina’s over de hengsten Lombard Hann (27 oktober 2022) en Lugano II Hann (1 november 2022) heeft Gerrit van Heijst met een uitgebreid betoog gereageerd. In zijn reactie beargumenteert hij waarom Lombard (en Lugano van la Roche Hann) wel succesvol zijn geweest in de fokkerij en andere Lugano I en II-zonen niet.
Omdat andere bezoekers van stempelhengsten.eu de analyse van Van Heijst wellicht ook interessant vinden, treft u (met toestemming van Van Heijst) zijn verhaal onderstaand onverkort aan.

Hallo Henk,

Als je jouw uiteenzetting leest, dan is de 1e vraag : Waarom doet Lombard wel van zich spreken en in feite meer dan Lugano II. Ik heb daar eens even verder naar gekeken. Daaronder kijk ik nog even naar een voorbeeld van de erfenis van Officier.

Interessant om te zien is dat Lombard en Lugano van la Roche overeenkomsten in de bloedvoering laten zien. In feite begint het met de moederlijn van Lugano I en Lugano II waar we een aantal herhalingen in terug zien.

In die moederlijn, treffen we de Alderman I zoon Alpenflug II aan, die geboren is uit de merrie Ferda, de volle zus van de hengsten, Fling, Flint en Flirt. 

Alpenflug II loopt door in mannelijke lijn naar de hengst Albaner uit de merrie Feine van Feiner Kerl, die een zoon is van de hengst Fling en 3x lijnteelt op de hengst King laat zien. Bloed dat veelvuldig in deze moederlijn terug te vinden is. In dit alles lopen veel lijnen ook terug op de hengsten Zernebog en Jellalich en dat is goed om te onthouden.

De moeder van Lugano I en Lugano II is de Albaner dochter Altwunder die geboren is uit de Friesenkoenig merrie Friesentreue. Friesenkoenig is weer een zoon van Feiner Kerl, zodat we daar weer het Fling bloed aantreffen en de rest.

Friesentreue komt weer uit de Dolman merrie Dobe. Dolman is Detektiv x Alderman I. Ook achter Detektiv treffen we weer King bloed aan.

Dobe is weer gefokt uit de Florett merrie Flottenauslauf. Florett is weer van de hengst Fling uit de merrie Kabunda. Ik kan meteen melden dat de hengst Flimmer II uit de combinatie is van een volle broer en zus van de ouders van Florett, te weten Flirt x Klasse. Ook hier treffen we weer 3x lijnteelt op de hengst King aan.

In de moederlijn van Lombard (ik ga hier niet in op de moederlijn van Lugano van la Roche in, maar daar tref je vergelijkbaar bloed aan) tref je volgende bloedlijnen aan :

De moeder van Lombard is de Landeck dochter Landsiegel. Landeck is van Lanzer waar we in zijn moederlijn weer tegen het Alderman I bloed aanlopen. Alderman I loopt in mannelijke lijn terug op de Eng volbloed Adeptus xx, die we iets verder in de moederlijn van Lanzer nog een keer aantreffen. Landeck is gefokt uit de Albeck merrie Alexine. Albeck is van Alkhoven I. Alkhoven I is Alderman I x Commandeur.  De merrie Alexine komt uit de merrie Anaka van Anakreon, deze is net als Alkhoven I van Alderman I x Commandeur. (Gewoon voor de beeldvorming, Landeck zien we ook weer terug als moedersvader van de hengst Absatz. Dus ook weer bij Argentinus en Weltmeyer).

De moeder van Lombard, Landsiegel is gefokt uit de Domfalk merrie Domrune. De hengst Domfalk is een zoon van de Detektiv zoon Dwinger. Dwinger komt uit de merrie Flintje van de hengst Flint (een volle broer dus van Fling, Flirt en de merrie Ferda). Domfalk komt uit de merrie Falmera van Falkner III die in mannelijke lijn via Flamingo II terugloopt naar de hengst Fling. Falmera komt uit de merrie Flimmerkind van Flimmer II, die we hier boven al hadden voorgesteld als een bijna volle broer van de hengst Florett (in de moederlijn van Lugano I en II). De merrie Flimmerkind komt op haar beurt uit een Flieger x Aland merrie. Flieger is een Fling zoon en Aland is net als Alderman I van de hengst Alnok.

Als je ziet hoe sterk het bloed van de moederlijn van Lugano I en II bij Lombard terug komt, dan zou dat een verklaring kunnen zijn dat Lombard zich zo in de fokkerij heeft doorgedrukt en zoals gezegd, we zien paralellen in de bloedlijnopbouw met Lugano van la Roche.

Dan zou ik nog even stil willen staan bij de Officier om te kijken wat er nu in de fokkerij is doorgedruppeld. Dat kan soms niet veel zijn wat in de ontwikkeling toch sterk doorwerkt. Denk aan de hengst Cicero III, die in de breedte niet zo veel heeft achtergelaten, maar er wel voor heeft gezorgd dat we de hengst Domburg er aan hebben overgehouden wat geen verdere toelichting behoeft.

Bij Officier wil ik een voorbeeld oppakken waar we het Officier bloed als element terugzien. We kijken dan naar de hengst Inspekteur van Darwin uit de Amor x Officier x Wachtmeester x Luitenant merrie Doornroos. Als we naar Officier kijken dan kunnen 2 dingen gemeld worden. Officier is van de hengst Loewen-as, die redelijk tot goed gefokt heeft. Dat kun je van Officier niet zeggen. Officier komt uit een kleine moederlijn (voor zover bij ons bekend, in Hannover zal dat mogelijk iets groter zijn), waar eigenlijk niet zo veel uit komt. In de bloedlijn achter Officier komen we veel Eng volbloed tegen maar ook een hoop open eindjes. Verder zien we in de moederlijn wel veel bloed wat anderszins best wel heeft gewerkt, maar dan klaarblijkelijk in een andere opbouw zat. Kwaliteit merrielijn en bloedaansluiting.

(Even los van onderstaand uitgewerkt voorbeeld zien we dat bij Officier nakomelingen komende uit goede merrielijnen en die weer goed doorgebouwd worden, de lijnen zich toch wel verder kunnen ontwikkelen.)

Opvallend is dat Officier met de Wachtmeester merrie Gravin wel aanslaat en met de veelal F1 generatie niet. Als we naar de moederlijn van de hengst Apollo kijken, die Hannoveraans is, dan zien we dat de koppeling met Wachtmeester en Baronet bloed goed aanslaat. Achter de Nederlandse fokkerij zit stiekem nog een hoop Hannoveraans bloed waar dus een aansluiting gevonden zou kunnen worden. Verder verwacht je dat de genen van Loewen-as een grotere rol gespeeld hebben bij de Officier dochter Ulrica uit de Wachtmeester merrie Gravin.

De Amor dochter Doornroos uit de merrie Ulrica weet zowel op de keuring als in de nafok op de keuring  en in de sport te presenteren. Amor is van de Zweedse hengst Herrscher die een zoon is van de Trakehner hengst Heristal van Hyperion. Herrscher zijn moeder Diana is grotendeels opgebouwd uit Hannoveraans bloed. Diana is gefokt uit de Althof merrie Dina. Althof is van Alter Kerl I die weer een zoon is van Alderman I. Dina komt uit de Schwabenstreich x Khedive merrie Spinda. Spinda vertegenwoordigt merrielijn 1 in Zweden een lijn die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Zweedse fokkerij. Schwabenstreich loopt in mannelijke lijn terug op de Hannoveraanse hengst Schleucker evenals de Holsteiner hengst Cicero. Khedive is van King. Bij Spinda zien we o.a. lijnteelt op Schwabenstreich, Khedive en King, maar als je iets verder doorloopt ook veel Zernebog en Jellalich bloed, bloed dat we via Agamemnon heel veel in de bloedopbouw van de Nl merrielijnen aantreffen.

Het is dus niet vreemd dat Amor goed aansluit bij de Officier merrie Ulrica. Als we naar Doornroos haar zoon Inspekteur van de hengst Darwin kijken, die Roemer x Pion x Darwin (V. Odin van Wittenstein) als bloedopbouw heeft dan zien we een soort van gespiegelde, gelijksoortige bloedopbouw. De Westfaler Roemer is van de Westfaler hengst Pilatus met veel Hannoveraans bloed wat in grote lijnen overeenkomt met de hierboven beschreven Hannoveraanse bloedlijnen. De merrie Doornoos heeft het achterbeen nog een fractie versterkt. 

Inspekteur heeft het heel goed gedaan in de fokkerij. Zijn nafok verdient een betere kans om op doorgebouwd te worden. Zo zie je wat een stroompje van een hengst toch nog kan bijdragen als de goede genen op de goede plaats vallen, qua merrielijn en doorbouw.

Reacties kunnen worden gemaild naar  h.b.a.hulsbergen@ziggo.nl en zullen worden doorgegeven aan Gerrit van Heijst

Back To Top